Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Συνδικαλιστές (;) της Ε.Υ.Π. εναντίον blog!!!


Από το σίβυλλα, που τους δίνει "πληρωμένη" απάντηση!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διώχνουν από τα ξενοδοχεία τους πρόσφυγες της Πάτρας

Οι πολιτικοί πρόσφυγες που μετά τη διάλυση του καταυλισμού τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία με τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν εκεί, διώχνονται από χθες το βράδυ... ελλείψει χρημάτων.
Για τον ίδιο λόγο έχουν να φάνε δύο ημέρες, ενώ πραγματικό κομφούζιο επικρατεί με τις “αρμόδιες” δημόσιες υπηρεσίες.
Οι πρόσφυγες που αναγκάζονται να φύγουν από τα ξενοδοχεία είναι γύρω στους 65 και οι περισσότεροι έχουν χαρτιά, καθώς έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων τούς ζήτησαν χθες να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους, γιατί η Περιφέρεια στην οποια ανήκει ο νομός Αχαίας ειδοποίησε ότι δεν έχει άλλα χρήματα για να πληρώσει για τη διαμονή τους.
Για τον ίδιο λόγο, εχει σταματήσει και η σίτισή τους τις τελευταίες μέρες, παρότι μεταξύ τους υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.
Η κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών της Πατρας επικοινώνησε με τις “αρμόδιες αρχές” (τον διευθυντή) της Περιφέρειας, που δήλωσε όχι μόνο ότι δεν έχει κονδύλια αλλά και αναρμοδιότητα, παραπέμπτοντας στην… Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.
Με τη σειρά της, η τελευταία δήλωσε ότι ίσως η υπευθυνότητα δεν είναι δική της, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, απευθύνοντας σχετικό ερώτημα στα Υπουργεία που ίσως απαντηθεί σήμερα.
Σημειώνεται ότι ήδη από το καλοκαίρι, οι κινήσεις που ασχολούνται με τους πρόσφυγες είχαν προειδοποίησει ότι τα ξενοδοχεία δεν αποτελούσαν λύση, αντιπροτείνοντας το άνοιγμα ξενώνων.
Η κυβέρνηση είχε όμως διαβεβαιώσει τότε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη λύση των ξενοδοχείων.
Από τους πρόσφυγες που διώχθηκαν το καλοκαίρι από τον καταυλισμό μετά την επέμβαση της αστυνομίας και έναν ύποπτο εμπρησμό, ενας μικρός αριθμός κρατείται ακόμη σε αστυνομικά τμήματα.
Περίπου 250 άτομα κοιμούνται σήμερα στους αγρούς και στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σε αυτούς θα προστεθούν και αυτοί που διώχνονται από τα ξενοδοχεία.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η ΕΛ.ΑΣ. βάζει...χρώμα στις διαδηλώσεις

Με μια νέα τύπου αύρα που αγόρασε από εταιρία του Ισραήλ, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να ρίχνει περίπου 100 κιλά χρώμα τούρτας κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και επεισοδίων, για να «μαρκάρει» διαδηλωτές. Μάλιστα, η αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές του συστήματος στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας αλλά και σε περιοχές της Αθήνας, όπου τον ρόλο των διαδηλωτών είχαν αστυνομικοί.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η ΕΛ.ΑΣ. θεώρησαν αναγκαία την αγορά του οχήματος αντιμετώπισης διαδηλώσεων, μετά τα επεισόδια του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της αστυνομίας, θα αποτελεί τον νέο μηχανισμό καταστολής των επεισοδίων αλλά και περιορισμού των καταστροφών που μπορεί να προξενούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Η νέου τύπου αύρα είναι κάτι μεταξύ πυροσβεστικού οχήματος και τανκ και κινείται πάντα με τη συνοδεία διμοιριών. Κόστισε περίπου 350.000 ευρώ, είναι μήκους 10 μέτρων και θα έχει πλήρωμα τριών ατόμων που θα οδηγούν το όχημα και θα αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική ρύθμιση των «βολών», καθώς το νερό θα εκτοξεύεται μέσω ειδικού λογισμικού που διαθέτει το όχημα. Το λογισμικό θα προσμετρά την απόσταση του οχήματος από τους διαδηλωτές και τη σφοδρότητα των συγκρούσεων καθώς κύριο μέλημα, όπως λένε οι αστυνομικοί, είναι «να υπάρχει απώθηση αλλά όχι τραυματισμός διαδηλωτών λόγω της πίεσης του νερού...».

Ακόμα, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 5,5 τόνων νερού και θα μπορεί να ανατροφοδοτείται από τους πυροσβεστικούς κρουνούς της πρωτεύουσας. Οι εκπαιδεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και λανθασμένοι ελιγμοί, και δέκα είναι οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τον χειρισμό των σχετικών συστημάτων.

Όμως, το όχημα της ισραηλινής εταιρίας διαθέτει και μερικές επιπλέον λειτουργίες που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, έχει μια δεξαμενή μεταφοράς 100 κιλών αφρού αλλά και 100 κιλών χρωστικής ουσίας για να «σημαδεύει» και να χρωματίζει τους διαδηλωτές ή έστω όποιον βρίσκεται στον χώρο βολής του εκτοξευτήρα χρώματος.

Πρόκειται για «μια ακίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται από τους... ζαχαροπλάστες για να δίνει χρώμα στα γλυκά και στις τούρτες», σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά ποια είναι η χημική διαφορά ή και η επικινδυνότητα ανάμεσα στο χρώμα τούρτας και στην ουσία που θα χρησιμοποιεί η νέα αύρα. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία η ΕΛ.ΑΣ. μελετούσε τη χρήση όπλων που θα έριχναν σφαιρίδια χρώματος- όπως το παιχνίδι paintball- για να μαρκάρουν διαδηλωτές, αλλά για τη χρήση τους είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από αξιωματικούς και διάφορους φορείς.
Πηγή: Βήμα
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων, διατηρούνται για άλλα 20 χρόνια!!!

Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης παρατείνεται για άλλα 20 χρόνια η προθεσμία κατά την οποία θα έπρεπε οι «φάκελοι πολιτικών φρονημάτων» – που διατηρούνται από την ασφάλεια – να ανοιχθούν και να παραδοθούν στην ιστορική έρευνα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1989 υπογράφηκε από τους τότε υπουργούς Προεδρίας της Κυβέρνησης (Αθανάσιος Κανελλόπουλος), Δικαιοσύνης (Φώτης Κουβέλης) και Δημόσιας Τάξης (Ιωάννης Κεφαλογιαννης) μια υπουργική απόφαση με ιδιαίτερη ιστορική σημασία:
επέβαλε την καταστροφή των φακέλων σχετικά με τα πολιτικά φρονήματα πολιτών που διατηρούσε η Ασφάλεια και .... το υπουργείο Εσωτερικών και τη διατήρηση μόνο φακέλων με ιστορικό ενδιαφέρον για μια 20ετία, χρονικό σημείο στο οποίο οι φάκελοι θα παραδίδονταν στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω απόφαση προβλεπόταν ότι «οι διατηρούμενοι ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων δεν είναι προσιτοί στους ενδιαφερόμενους ή στο κοινό, θα παραδοθούν δε στην ιστορική έρευνα μετά την πάροδο εικοσαετίας».
Μάλιστα, για την αιτιολόγηση της ως άνω απόφασης, οι υπουργοί επικαλέσθηκαν «λόγους εντόνου δημοσίου συμφέροντος, που συνίστανται στη μη αναμόχλευση των πολιτικών παθών, καθώς και στη διατήρηση του πνεύματος εθνικής συμφιλίωσης που επικρατεί, όπως αυτό εκφράσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Η εικοσαετής προθεσμία έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου 2009, ωστόσο το πάγιο αίτημα για άνοιγμα των φακέλων δεν έμελλε να εκπληρωθεί.
Συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 ο υπουργός Εσωτερικών κ.Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρκογιαννάκης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ.Δένδιας, υπέγραψαν νέα κοινή υπουργική απόφαση – η οποία δημοσιεύθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – και επέβαλαν την παράταση της προθεσμίας για άλλα 20 χρόνια.
Για την νέα αυτή απόφαση οι υπουργοί επικαλέσθηκαν «λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν τη μη γνωστοποίηση του περιεχομένου των φακέλων ατομικών φρονημάτων πολιτών».
Το ανησυχητικότερο στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι – καθώς ελήφθη μόλις ένα μήνα πριν τις επερχόμενες εκλογές – η εν λόγω απόφαση πέρασε κυριολεκτικά ως «ψιλά γράμματα», χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό διάλογο ή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Από το Έξω από την Βουλή μέσω του Ακτιβιστή
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εμπόριο ελπίδας...

Για «δίκαιη αναδιανομή» μίλησε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.
Πώς την παρουσίασε;
Ενίσχυση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας που σημαίνει: Συμπίεση μισθών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, περικοπές δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, εμπορευματοποίηση Υγείας - Παιδείας, απελευθέρωση αγορών.
Νέα φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.
Η αύξηση φορολογίας των μετόχων θα επιστρέφεται πολλαπλάσια από τα κρατικά έσοδα στους ομίλους για επενδύσεις.
Επιδοτεί τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος, για νέες θέσεις εργασίας. Υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο που θα «καλύπτουν» τον πληθωρισμό.
Δηλαδή, 30 λεπτά την ημέρα.
Στον ιδιωτικό τομέα είπε: Συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ (77 λεπτά υπέγραψε πέρσι), δηλαδή με την ΠΑΣΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ!
Σύνταξη βασική 500 ευρώ που θα καθορίζει όλες τις συντάξεις, που τώρα καθορίζονται από το μισθό.
Αρα, δραστική μείωση των συντάξεων, σύστημα τριών πυλώνων, δηλαδή ανταποδοτική και ιδιωτική για συμπλήρωμα, ανάλογα με το πόσο πληρώνεις.
Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
Ψίχουλα που συνδέονται με περιορισμούς στην παροχή (π.χ. όποιος αρνείται θέση εργασίας δε θα παίρνει).
Δεν είπε κουβέντα για τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει η ΝΔ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ παλιότερα.
Ολες οι παροχές εξαρτώνται από τις ανάγκες της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Εμπόριο άπιαστης ελπίδας.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Δώδεκα προσωπικότητες της Αριστεράς από τον χώρο της επιστήμης, του πολιτισμού, της διανόησης, αλλά και της πολιτικής συνθέτουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Διευθυντής Σύνταξης του ημερήσιου «Βήματος» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών κ. Β. Μουλόπουλος (ο κ. Μουλόπουλος μετά την αναγγελία της υποψηφιότητάς του ζήτησε και έλαβε από «Το Βήμα» άδεια ενός μηνός).
Η Κουμουνδούρου και η Βαλτετσίου θέλησαν να διαμορφώσουν ένα ψηφοδέλτιο που να απευθύνεται σε μια ευρύτερη, πέραν του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά και να σηματοδοτεί την πλουραλιστική διάσταση της Συμμαχίας, με τη συμμετοχή στελεχών από τις συνιστώσες και ανέντακτους.
Στις δύο τελευταίες τιμητικές θέσεις βρίσκονται η πανεπιστημιακός κυρία Πέπη Ρηγοπούλου- σήμερα διδάσκει Επικοινωνία και Αισθητική στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι από τα σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα(είχε τραυματισθεί το ΄73 στην εξέγερση του Πολυτεχνείου: είναι η κοπέλα που στις φωτογραφίες με την εισβολή του τανκ είναι σκαρφαλωμένη στην πόρτα του Πολυτεχνείου)-και ο κ. Ι. Μπανιάς (ΑΚΟΑ).
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ηθοποιός Κάτια Γέρου, επί χρόνια στην ομάδα του Θεάτρου Τέχνης, ενώ την τρίτη ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος, ο οποίος διδάσκει Πολιτική Επιστήμη, Ελληνική Πολιτική και Κοινωνικά Κινήματα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μετέχει ως ανέντακτος στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί η πανεπιστημιακός κυρία Τζίνα Πολίτη, διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας, ομότιμος καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ως Fellow του κολεγίου Churchill δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης κ. Ν. Μανιός, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από το 1979 ως το 1987 και πρόεδρος από το 1987 ως το 1992, ενώ υπήρξε μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ακολουθούν η σεναριογράφος κυρία Αννα Χατζησοφιά, ο πανεπιστημιακός κ. Αλ. Μπένος - διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-, η γιατρός κυρία Κατερίνα Γιαννάκη, μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο εκπαιδευτικός κ. Χρ. Κατσούλας από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) και ο γιατρός κ. Π. Μαντάς (από το ΔΗΚΚΙ).
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Πάντως η Ελευθεροτυπία, γράφει τα παρακάτω:
Οι ενστάσεις μελών των συνιστωσών του πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς στην πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ, να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο δημοσιογράφος-σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, είχαν αποτέλεσμα την απόσυρση της πιθανής έως χθες υποψηφιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Σταυρόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για «εθνικισμό».
Εκείνοι που τον κατηγόρησαν -πυρπολώντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα- μεταξύ άλλων παρέπεμπαν στον «ναυτίλο» της 6ης Ιουνίου, μία μέρα πριν από τις ευρωεκλογές, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε τους λόγους για τους οποίους «η στήλη υπερψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ», το ΚΚΕ καθώς και την υποψηφιότητα του Στέλιου Παπαθεμελή.
Ειδικά για τον τελευταίο ανέφερε: «Τέλος, η στήλη υπερψηφίζει (όπου ανταμώσει) Παπαθεμελή, γιατί πετάει πέτρες για καλό σκοπό. Ποτέ δεν έβλαψαν οι καλοί και ριψοκίνδυνοι πελταστές - αρκεί να μη γίνουν στρατηγοί».
Επειτα από αυτά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Κυριακή, που είναι και τελευταία ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων.
Θ.ΤΣ.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μαθήματα σε... κοντέινερ!!!

Μία εβδομάδα μετά το πρώτο «κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά στο 2ο Λύκειο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, οι 80... άστεγοι μαθητές της Α΄ Λυκείου μπήκαν στα «κουτιά» που τους έδωσαν για αίθουσες και ξεκίνησαν τα μαθήματά τους.

Οι δύο προκατασκευασμένες αίθουσες που είχε υποσχεθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης ότι θα έστηνε σε διπλανό οικόπεδο, δεν μπήκαν ποτέ. Μαθητές, καθηγητές και γονείς αντίκρισαν στη θέση τους μόνο τις... τσιμεντένιες βάσεις και άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους. Το «μοίρασμα» δεν έφτανε και οι 80 μαθητές της Α΄ Λυκείου... περίσσευαν.

Αποφασίστηκε η κατάληψη του σχολείου και την περασμένη Τετάρτη, τρεις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μία νταλίκα περνούσε την πύλη του σχολείου. Στην καρότσα της είχε φορτωμένα δύο κοντέινερ, τα οποία τοποθετήθηκαν στις τσιμεντένιες βάσεις αντί για τις προκάτ αίθουσες.

Κατάληψη
Η κατάληψη λύθηκε μία μέρα μετά, καθώς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δέχτηκαν τα «κουτιά» ως λύση ανάγκης, με το επιχείρημα ότι είναι προτιμότερα αυτά από το να τριγυρνούν άσκοπα οι μαθητές χάνοντας τα μαθήματά τους.

Η Πολίχνη κρατά τα θλιβερά πρωτεία στη διπλοβάρδια εδώ και χρόνια. Στο συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούνται και 150 παιδιά από τη Ν. Ευκαρπία που δεν έχει Λύκειο, ενώ το Γυμνάσιο της Ν. Ευκαρπίας αριθμεί 470 μαθητές.

Τραγικά προβλήματα στη σχολική στέγη αντιμετωπίζουν και οι δήμοι Συκεών, Νεάπολης, αλλά και ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, όπου τα ποσοστά διπλοβάρδιας φτάνουν το 29% στα νηπιαγωγεία, το 11% στα δημοτικά, το 21% στα γυμνάσια και το 16% στα λύκεια.

Διαμαρτυρία
Με πρωτοβουλία της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν πανό διαμαρτυρίας στις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα, ενώ προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις, με αφετηρία τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η διαφάνεια και ιεράρχηση αναγκών-προτεραιοτήτων στην κατασκευή σχολείων και στην κατανομή των κονδυλίων της νομαρχίας που προορίζονται για τη σχολική στέγη.

Επίσης, καλείται η νομαρχία «να πάψει να χαρίζει τεράστια ποσά στους μεγαλολεωφορειούχους με τις παράνομες, απευθείας αναθέσεις μεταφοράς μαθητών», καθώς και η Εκκλησία να παραχωρήσει στο δημόσιο οικόπεδα για σχολική στέγη.

Από το Έθνος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κώστας Γεωργάκης: Η τραγική θυσία που κλόνισε τη χούντα

Σήμερα συμπληρώνονται 38 (39) χρόνια από τις 18 Σεπτεμβρίου 1970, όταν ο τότε φοιτητής της σχολής Μηχανικών στην αρχή και της Γεωλογίας αργότερα Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται σε πλατεία της Γένοβας φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Και αν η χούντα καταπνίγει το γεγονός, η δημοκρατία δείχνει να το αγνοεί, μια και ακόμα και σήμερα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τη θυσία και ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για το γεγονός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
O Κώστας Γεωργάκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1968, και το ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της Ένωσης Κέντρου περιγράφει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποιο μεγάλωσε. Η πρώτη ημέρα της δικτατορίας τον βρίσκει να πετά αυτοσχέδιες προκηρύξεις κατά της χούντας. Ο ίδιος δείχνει να μην αντέχει το νέο ασφυκτικό περιβάλλον που φροντίζει να του υπενθυμίζει συνεχώς ότι οι πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες που είχε πριν από την 21 Απριλίου είναι παρελθόν.
Στην τελευταία του επιστολή σε έναν φίλο αναφέρει ένα περιστατικό που του έδειξε ότι έπρεπε να βρει τρόπο διαφυγής από τη νέα πραγματικότητα: «Θυμάμαι μια φορά, εδώ και τρία χρόνια, προτού φύγω από Κέρκυρα με φώναξε ο τότε διοικητής να μου κάνει συστάσεις... Προσποιήθηκα ότι υπάκουα κι ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσα αηδία για τον εαυτό μου».
Λύση και λύτρωση για όσους νέους της εποχής αισθάνονταν έτσι – και είχαν την οικονομική δυνατότητα –, οι σπουδές στο εξωτερικό, που τους έδιναν τη δυνατότητα να αποφύγουν να υπηρετήσουν στο δικτατορικό στράτευμα, με αποτέλεσμα οι λίγες δεκάδες έλληνες φοιτητές σε ιταλικά πανεπιστήμια πριν από τη χούντα να γίνουν εκατοντάδες μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Οι γνώσεις ιταλικών και η κοντινή απόσταση τον οδηγούν στη γειτονική χώρα, όπου γράφεται στη Σχολή Μηχανικών.
Φεύγοντας, τον ακολουθεί η κλασική πατρική συμβουλή να μην ανακατευτεί με την πολιτική: «Κάτσε φρόνιμα, γιατί έχεις αδέλφια και θα πληρώσουμε και εμείς. Εγώ σε στέλνω να σπουδάσεις, δεν σε στέλνω να γίνεις εκεί ηγέτης, αντάρτης. Θα σε πιάσουν, θα σε σκοτώσουν και θα σκοτώσουν και τους άλλους. Με τις δικτατορίες δεν παίζουν, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».
Πράγματι, τον πρώτο χρόνο ο Γεωργάκης δείχνει απόμακρος από όλες τις οργανώσεις των ελλήνων φοιτητών, αλλά από το καλοκαίρι του 1968 γράφεται στη νεολαία της Ένωσης Κέντρου ξεκινώντας έτσι την ενεργή αντιδικτατορική του δράση ως αρμόδιος της ΕΔΗΝ για τον Tύπο και τις δημόσιες σχέσεις. Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γι’ αυτόν το καλοκαίρι του 1970.
Η δικτατορία, γνωρίζοντας την αντιχουντική προπαγάνδα που έκαναν οι φοιτητές του εξωτερικού, τους εκβίαζε με πολλούς τρόπους: με την τρομοκρατία εναντίον τους μέσα από τα εκάστοτε προξενεία κάθε χώρας, με πάγωμα των εμβασμάτων που έρχονταν από τους γονείς τους, με διακοπές των αναβολών στράτευσης ώστε να επιστρέψουν εσπευσμένα στη στρατοκρατούμενη πατρίδα και με εκβιασμούς προς τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν αφήσει πίσω.

Η συνέντευξη και η... γραβάτα
Το «πακέτο» αυτό των πιέσεων είχε αρχίσει να γίνεται αφόρητο στον Γεωργάκη, που τον Ιούνιο του 1970 δίνει ανώνυμη συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Sigla a». Σε αυτήν καταγγέλλει τον ρόλο των χαφιέδων της χούντας εναντίον των φοιτητών, δίνοντας τα αρχικά των ονομάτων τους καθώς και τα χρήματα που έπαιρναν από το ελληνικό προξενείο στην Ιταλία:
«Ύπάρχει ελευθερία στην Ιταλία;
Είναι ένα είδος αμερικάνικης ελευθερίας. Καθένας έχει τη δυνατότητα και την ελευθερία να κάνει αυτό που λένε οι άλλοι.
Να κάνει αυτό που λένε οι άλλοι. Γνωρίζεις πολλούς Έλληνες;
Ναι, εδώ είμαστε περίπου διακόσιοι.
Είστε διακόσιοι. Είστε όλοι ευνοϊκοί ή αντίθετοι με το καθεστώς των συνταγματαρχών;
Θα έλεγα ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι αντίθετοι, όμως πρέπει να συμπληρώσω ότι είναι καταπιεσμένοι από τη μειοψηφία, καμιά δεκαπενταριά άτομα που δουλεύουν για το καθεστώς.
Τι σημαίνει “δουλεύουν για το καθεστώς”;
Σημαίνει ότι αυτοί, μη έχοντας δυνατότητα να παίρνουν χρήματα από την οικογένειά τους κάθε μήνα για να σπουδάζουν, δέχονται να είναι πληροφοριοδότες των αξιωματικών και συνεργάζονται με την υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων του προξενείου.
Πόσα παίρνουν τον μήνα;
Ακριβώς... εξαρτάται από το άτομο. Από 180.000 λιρέτες, μέχρι 450.000 λιρέτες για τους αρχηγούς της Νάπολης.
Για τους αρχηγούς της Νάπολης, και για τους αρχηγούς της Γένοβας; Κάποιος Σ.Σ. στη Νάπολη παίρνει 450.000 λιρέτες τον μήνα.
Όχι, εγώ μιλάω για τους αρχηγούς της Γένοβας. Στη Γένοβα είναι τρεις και παίρνουν πάνω - κάτω 240.000 λιρέτες».
Η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει γρήγορα τις καταγγελίες του, μια και πριν ακόμα δημοσιευτεί η συνέντευξη οι άνθρωποι της χούντας όχι μόνο μαθαίνουν την ύπαρξή της και το όνομά του, αλλά, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τον απειλούν προσωπικά:
«Για λόγους που δεν κατάφερα ακόμη να ανακαλύψω, η μαγνητοταινία της συνεντεύξεώς μου βρέθηκε στην κατοχή του προξενείου της Γένοβας, το οποίο κάλεσε κατεπειγόντως τον εν λόγω “κύριο”, και σε μια σύσκεψη η οποία διεξήχθη αρχικά στο προξενείο και στη συνέχεια – σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες μου – στην έδρα της “Λέγκα” στην οδό Καϊρόλι αποφασίστηκε “να μου σιάξουν τη γραβάτα”... χρησιμοποιώντας επακριβώς την έκφραση ενός μέλους. Και πράγματι την επομένη δέχθηκα την επίθεση του “κυρίου” Σκουλά από τη οποία γλίτωσα χάρη στην επέμβαση ενός φίλου, που έτυχε να είναι παρών».
Ο Γεωργάκης φοβάται πια ότι θέλουν να του «σιάξουν τη γραβάτα» και κοιμάται βάζοντας μπουκάλια πίσω από την πόρτα ώστε αν έρθουν νύχτα να τους ακούσει. Οι άνθρωποι του περιοδικού στο οποίο έδωσε τη συνέντευξη όταν ξανασυναντιούνται τον βλέπουν αναστατωμένο. Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Γεωργάκης δέχεται ένα γράμμα από την Ελλάδα που τον αναστατώνει περισσότερο.
Η επιστολή αυτή δεν βρίσκεται ποτέ, αλλά από τις αφηγήσεις κοντινών του ανθρώπων, ο πατέρας του τού έγραφε ότι πρέπει να σταματήσει τις ενέργειές του γιατί έχουν προβλήματα οι δικοί του άνθρωποι στην Κέρκυρα και ότι έπρεπε να γυρίσει πίσω γιατί είχε τελειώσει η αναβολή και θα έπρεπε να πάει φαντάρος.

Η μεγάλη ώρα
Ο Κωνσταντίνος Γεωργάκης παίρνει την ίδια ημέρα την τραγική του απόφαση. Γεμίζει ένα μπιτόνι βενζίνη, γράφει το γράμμα - αποχαιρετισμό προς τον πατέρα του, δίνει το μπουφάν του στην αρραβωνιαστικιά του λέγοντάς της: «Κράτησέ το εσύ, εγώ δεν το χρειάζομαι... κράτησέ το, εμένα δεν θα μου χρειαστεί ξανά...» και φεύγει κατά τη μία το βράδυ από το σπίτι με το πεντακοσαράκι του Fiat. Η επόμενη πράξη της τραγωδίας θα εξελιχθεί στην πλατεία Ματεότι και είναι καλύτερο να μας την περιγράψει κάποιος από τους αυτόπτες μάρτυρες. Ένας από τους οδοκαθαριστές του δήμου που βρισκόταν εκεί στις 3 το πρωί :
«Ήταν 3 παρά 10 το πρωί και μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους κάναμε την υπηρεσία μας στην πλατεία Ματεότι. Η συνηθισμένη ρουτίνα της δουλειάς μας. Η πλατεία ήταν έρημη, εγώ πήγαινα προς τη σκάλα του Παλάτσο Ντουκάλε, όταν είδα μια λάμψη πίσω μου. Ανησυχήσαμε μήπως ξέσπασε καμία πυρκαγιά. Φυσικά δεν φανταζόμασταν ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που καιγόταν. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει και αντικρίσαμε τη φιγούρα ενός ανθρώπου τυλιγμένου στις φλόγες που τρέχοντας φώναζε “Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα”, “Το έκανα για την Ελλάδα μου”.
Τρέξαμε προς το μέρος του με τα σακάκια μας και άλλα ρούχα προσπαθώντας να σβήσουμε τη φωτιά. Η ανθρώπινη δάδα μάς ξέφυγε, αποφασισμένη να καεί μέχρι τέλους. Μετά σβήσαμε τη φωτιά... Το θέαμα ήταν ανατριχιαστικό και φοβερό, τρομερή η μυρωδιά που προερχόταν από καμένες σάρκες. Το σοκ ήταν απερίγραπτο. Δεν μπορώ ακόμη και τώρα να συνέλθω και δεν ξέρω αν ποτέ τα καταφέρω να το ξεπεράσω. Δεν είμαι σε θέση να περιγράψω οτιδήποτε άλλο. Μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να μιλώ. Άτομα σαν κι αυτόν υπάρχουν ένα στο εκατομμύριο».
Το απίστευτο γεγονός συγκλονίζει όλο τον κόσμο (έναν χρόνο πριν είχε διαμαρτυρηθεί με τον ίδιο τρόπο ο τσέχος Γιαν Πάλαχ), αιφνιδιάζει τη χούντα και παγώνει τους δικούς του που το μαθαίνουν τελευταίοι. Ο πατέρας που φτάνει στην Ιταλία περιγράφει την τελευταία εικόνα που είχε από τον γιο του: «Ήταν γυμνός με ένα μικρό σωβρακάκι. Ήταν από τη μέση και κάτω καμένος... σε τρία εκατοστά βάθος θα είναι λίγο. Κάθε δέκα πόντους είχε και γραμμές. Δηλαδή κάρβουνο, δεν μπορούσε να γλιτώσει». Εκεί διαβάζει και το αποχαιρετιστήριο γράμμα που είχε γράψει για αυτόν ο γιος του:
«Αγαπημένε μου πατέρα. Συγχώρεσέ μου αυτή την πράξη, χωρίς να κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ένας ήρωας. Είναι ένας άνθρωπος, όπως οι άλλοι, ίσως με λίγο φόβο παραπάνω. Φίλησε τη γη μας για μένα. Μετά από τρία χρόνια βίας δεν αντέχω άλλο.
Δε θέλω εσείς να διατρέξετε κανέναν κίνδυνο, εξαιτίας των δικών μου πράξεων. Αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά παρά να σκέπτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο. Σου γράφω στα ιταλικά για να προκαλέσω αμέσως το ενδιαφέρον όλων για το πρόβλημά μας. Ζήτω η Δημοκρατία. Κάτω οι τύραννοι. Η γη μας που γέννησε την ελευθερία θα εκμηδενίσει την τυραννία! Εάν μπορείτε, συγχωρέστε με. Ο Κώστας σου».

Όλοι, πλην χούντας
Η χούντα αποκρύπτει το γεγονός και οι λογοκριμένες ελληνικές εφημερίδες δεν γράφουν ούτε γραμμή, αλλά η Ιταλία είναι συγκλονισμένη: όλες οι κομματικές παρατάξεις, οργανώσεις, φορείς τιμούν τον νέο που θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία. Όλοι, εκτός φυσικά από το ελληνικό προξενείο στην Ιταλία, που με ένα χαφιεδικής έμπνευσης έγγραφο υποβαθμίζει τη θυσία μιλώντας ουσιαστικά για «ψυχολογικά προβλήματα» του Γεωργάκη:
«Εξ όσων αντελήφθην και εκ των λεχθέντων υπό των συμφοιτητών του ούτος είχεν επανειλημμένως κρίσεις μελαγχολίας κυρίως διότι επεβάρυνε τον πατέρα του οικονομικώς ενώ ο ίδιος επίστευεν ότι δεν θα επετύγχανε τελικώς να περατώση τας σπουδάς του. Επίσης ότι κατητρύχετο από αδικαιολόγητον άγχος ότι εάν επανέλθη εις Κέρκυραν δεν θα τω επιτραπή να αναχωρήση εκ νέου εις Ιταλίαν». 

Η κηδεία γίνεται στη Γένοβα στις 23 Σεπτεμβρίου, με το φέρετρο να φτάνει στους ώμους συμφοιτητών του σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και να φυλάσσεται από αυτούς για τον κίνδυνο αρπαγής του από χουντικούς. Η δικτατορία δεν επιτρέπει την επιστροφή της σορού στην Ελλάδα για τον φόβο αντικαθεστωτικών εκδηλώσεων και έτσι παραμένει στο νεκροτομείο της Γένοβας για σχεδόν τέσσερις μήνες, ώς τις 18 Ιανουαρίου 1971 που φτάνει με μυστική επιχείρηση στην Κέρκυρα. Στον δρόμο για το νεκροταφείο τον συνοδεύουν μόνο ένα περιπολικό και οι δικοί του σε ένα ταξί…
Η φωτιά που άναψε με το σώμα του ο Κώστας Γεωργάκης μπορεί να μην έριξε φυσικά τη δικτατορία, αλλά ταρακούνησε πολλές συνειδήσεις και ζέστανε περισσότερες. Κάποιοι λένε ότι δεν άντεξε την πίεση της δικτατορίας, οι περισσότεροι μιλούν για την απόλυτη θυσία - μήνυμα προς ένα τυραννικό καθεστώς.
Το σίγουρο είναι ότι ο Γεωργάκης τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου πέρασε την κόκκινη γραμμή που όλοι φοβόμαστε. Και δυστυχώς μόνο αυτός γνωρίζει τι υπάρχει πέρα από αυτή, ενώ εμείς μόνο να σχολιάζουμε μπορούμε με την ασφάλεια αυτών που βρίσκονται πίσω από αυτήν…

* Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συγγραφείς Νίκο Κλειτσίκα («Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία») και Κωνσταντίνο Παπούτση («Το μεγάλο ΝΑΙ. Υπόθεση Γεωργάκη»), χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η συγκέντρωση του υλικού και των στοιχείων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
(Ποντίκι, 18.9.2008)
Από το inout.gr

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Η μόλυνση της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια αποσιωπάται»

Σοβαρή απειλή για το περιβάλλον συνιστούν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στην Κεντρική Εύβοια, καταγγέλλουν εκπρόσωποι συνδικάτων και επιστήμονες.
Ο βιοχημικός-μηχανικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος (ΙΤΑΑΠ) στη Βοιωτία, Δρ. Θανάσης Παντέλογλου, μίλησε στο tvxs.gr για τις επιπτώσεις της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στην Κεντρική Εύβοια.


Η Κεντρική Εύβοια, πλουσιότατη υδάτινη περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλκιδέων, Μεσσαπίων, Ν. Αρτάκης, Ληλαντίων και Διρφύων και έχει 130.000 κατοίκους. Παρουσιάζει υψομετρικές διαμορφώσεις και έχει δύο φυσικές απορροές επιφανειακών υδάτων, μία προς τον Ευβοϊκό Κόλπο και μία προς το Αιγαίο. Οι ποταμοί Μεσσάπιος και Λήλας, καθώς και αρκετοί μικρότεροι χείμαρροι, περνούν από την Κεντρική Εύβοια και καταλήγουν με μεγάλη κλίση στον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό.

Σύμφωνα με μελέτες του υπ. Ανάπτυξης, «το τοπικό υδρολογικό γνώρισμα είναι ιδιόμορφο, αφού οι απορροές βρόχινου νερού στη θάλασσα φτάνουν μόλις στο 9,6%, ενώ στον υδροφόρο ορίζοντα κατεισδύει το 30% των βρόχινων υδάτων».

Στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια υπάρχουν πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες, μεγάλου βάθους (300-400 μ.) στον Δήμο Μεσσαπίων, από τον Νέο και Παλαιό Παγώντα ως τις Ακρες, τον Σταυρό, το Κοντοδεσπότι, την Αγία Σοφία, την Πλατάνα, την Ατταλη, τη Μονή Μακρυμάλλης και την Τριάδα.

Σε αυτές τις εγκαταστάσεις σωρεύονται τεράστιες ποσότητες γαιωδών υλικών τα οποία αναφέρονται ως υλικά αποκάλυψης μεταλλεύματος, δηλαδή πρόκειται για ειδικά στερεά απόβλητα, που κανονικά έπρεπε να αποτίθενται με αδειοδοτημένο ασφαλή τρόπο.

Τα υλικά αυτά, όμως, απορρίπτονται αυθαίρετα, ασχεδίαστα και άναρχα και σχηματίζουν βουνά που φράσσουν τα υδρορρέματα και τα νερά των βροχοπτώσεων, τα οποία μη έχοντας διέξοδο, λιμνάζουν στους κρατήρες των ορυχείων ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα όλων των βαρέων μετάλλων που περιέχουν.

Στους κρατήρες με τα μικτά θειούχα μεταλλεύματα (σιδηροπυρίτης, σκληρά πετρώματα) εισρέουν τα ύδατα και δημιουργείται το φαινόμενο της «όξινης απορροής». Το «κοκτέιλ» νερού και βαρέων θειούχων μετάλλων με τη βοήθεια του ατμοσφαιρικού οξυγόνου προκαλεί διάβρωση, που κατεισδύει αργά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία τοξική ρύπανση.

Στα νερά της Μεσσαπίας, ανιχνεύονται χρώμιο, νικέλιο και ψευδάργυρος ενώ αν συστηματικοποιηθούν οι δειγματοληψίες υπόγειων υδάτων, θα ανιχνευθούν μετρήσιμες ποσότητες μόλυβδου και υδράργυρου, υποστηρίζει ο κ. Παντέλογλου.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Γ. Σούρλας: Υπέρ των επενδύσεων στις Νηές


Κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας στο Δήμο Σούρπης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Κ. Καραγκιόζογλου με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής αλλά και το θέμα των επενδύσεων στις Νηές.

Ο κ. Σούρλας, με την αφορμή αυτή τόνισε ότι οι επενδύσεις στις Νηές θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα, εφόσον αυτές γίνουν μέσα από όρους και προϋποθέσεις, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Από την εφημερίδα Μαγνησία





Για να γνωρίζουμε όλοι, ποιοί στηρίζουν και "βάζουν πλάτες" στις "άγιες" real estate μπίζνες!

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι παράνομες ιδιοκτησίες (;), ποσώς τους ενδιαφέρουν!
Βορά στα κέρδη των επενδυτών!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Ελλάδα στους 4 του Ευρωμπάσκετ!

Η Ελλάδα άντεξε την πίεση και τα... λάθη της, έδειξε ψυχή και προσωπικότητα και με νίκη στην παράταση με 76-74, νίκησε την Τουρκία και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ!
Κορυφαίος ο Βασίλης Σπανούλης με 23 πόντους και καθοριστικός ο Νίκος Ζήσης στα κρίσιμα σημεία.
Με την Ισπανία το επόμενο... εμπόδιο για το μετάλλιο!

Αν έχανε, θα είχε... αυτοκτονήσει!
Γιατί, ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε τον έλεγχο και παίκτες που ήθελαν να πάρουν την μπάλα στα δύσκολα και τα λάθη που έκανε η Εθνική στην παράταση με την Τουρκία παραλίγο να μας τρελάνουν εντελώς.
Εκεί, που πιστεύαμε ότι οι Τούρκοι είχαν "τελειώσει", λάθη των Ελλήνων τους έδιναν κι άλλη ζωή.

Όμως, στο τέλος η Ελλάδα νίκησε.
Και βρίσκεται για μια ακόμη φορά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Μια καινούρια, ανανεωμένη Εθνική ομάδα, που όμως έχει παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Νίκος Ζήσης και ο Αντώνης Φώτσης που μπορούν και μιλάνε στα δύσκολα.
Ο Χέντο Τούρκογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να κλέψει τη νίκη από την Ελλάδα, αλλά ξύπνησε κάπως αργά.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα προκρίνεται σε ημιτελική φάση Ευρωμπάσκετ και για μια ακόμη φορά, θα βρει μπροστά της την Ισπανία, που δείχνει ότι έχει ξυπνήσει για τα καλά, καθώς "καθάρισε" άνετα τη Γαλλία. Ωστόσο, ο Βασίλης Σπανούλης τοποθετήθηκε σωστά μετά το ματς με την Τουρκία: "Τώρα, πρέπει να χαρούμε λίγο και να προχωρήσουμε στον επόμενο στόχο μας, που είναι ένα μετάλλιο. Δεν φοβόμαστε κανέναν και είμαστε έτοιμοι".
Περισσότερα στο SPORT 24
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Αθήνα – Βόλος: 18 χρόνια, μια διαδρομή»

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Μαλούτα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στις Παλιές Αποθήκες Β΄ του Τελωνείου Βόλου.

Η έκθεση με τίτλο «Αθήνα – Βόλος: 18 χρόνια, μια διαδρομή» διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου, το Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2009, ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι από Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 21.00.

Ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Γεωγραφίας του Αστικού Χώρου αναφέρει χαρακτηριστικά για την πηγή έμπνευσής του: «Οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε χώρους μετάβασης, χώρους ροών. Οι χώροι αυτοί (δρόμοι, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια) χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία και επανάληψη τόσο στη δομή, όσο και το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να μη συγκροτούν κατά κανόνα χώρους οικείους.

Ωστόσο, η σταθερή επανάληψη των ίδιων διαδρομών –είτε πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια είτε για διαδρομές με επίγεια μέσα– δημιουργεί προϋποθέσεις εξοικείωσης με συγκεκριμένα σημεία (στάσεις, τοπία αναφοράς) αλλά και με το διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό μέσα από την όλο και πληρέστερη γνώση του τι προηγείται και τι έπεται και μέσα από τις εναλλακτικές όψεις των ίδιων τοπίων σε διαφορετικές ώρες και εποχές.

Με αυτόν τον τρόπο οι μεταβατικοί αυτοί χώροι μετατρέπονται συχνά σε κομμάτι της αστικής σκηνογραφίας καθώς εντάσσονται στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων κατοίκων των πόλεων.

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά από 18 χρόνια και 450 διαδρομές Αθήνα – Βόλος – Αθήνα, που σημαίνουν 315.000 χιλιόμετρα και μέρες επαφής με τον αυτοκινητόδρομο που, αν μπουν η μία πίσω από την άλλη, ξεπερνούν τα 2,5 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο αυτοκινητόδρομος δεν μου φάνηκε ποτέ μονότονος. Την αίσθησή μου αυτή προσπάθησα να αποτυπώσω σε περισσότερες από 1.500 λήψεις από τη θέση του οδηγού».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πινακίδες δολοφόνοι !


Υπάρχουν παντού, σε μικρούς και μεγάλους δρόμους, σε περιφερειακές και Αττική Οδό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μικρότερες ή μεγαλύτερες, έχουν όλες δύο κοινά: είναι παράνομες και ευθύνονται για πάνω από δέκα θανάτους κάθε χρόνο.

Μιλάμε για τις διαφημιστικές πινακίδες «φονιάδες», που ασυνείδητοι διαφημιστές με τη συνεργία δημάρχων, εταιριών, αστυνομικών κ.ά. εγκαθιστούν δίπλα στους δρόμους και πάνω στις διαχωριστικές νησίδες, εμποδίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας δυστυχήματα.
Με κίνητρο το κέρδος, δήμαρχοι και διαφημιστές αψηφούν θεσμούς, νόμους και δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορούν για τα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Άνθρωποι που έχασαν συγγενείς τους, προσπαθούν εδώ και μια δεκαετία να καθαρίσουν οι δρόμοι μας από τις διαφημιστικές πινακίδες, αλλά αυτές όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται και πληθαίνουν, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Μ. Σταυρουλάκης, που έχασε τον γιο του από μία τέτοια πινακίδα, καταγγέλλει δημάρχους και το κόμμα του ΛΑΟΣ, αφού, όπως λέει, ο πρόεδρός του, Γιώργος Καρατζαφέρης, δεν διστάζει να διαφημίζεται προεκλογικά από τις πινακίδες «δολοφόνους», παρόλο που είναι γνώστης του προβλήματος.

«Σύμβολο» πια του αγώνα κατά των διαφημιστικών πινακίδων, ο Μανώλης Σταυρουλάκης, κατάφερε -κόντρα σε όλους και σε όλα- να κηρυχθούν παράνομες, αλλά ο αγώνας του δεν τελείωσε. Ο τραγικός πατέρας ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι, ώστε να μη θρηνήσουν θύματα και άλλες οικογένειες.
Από ASTRATV
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΑΖΑ: Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων γράφει την Ιστορία

Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που δημοσιεύθηκε και διακινείτε μέσω Ίντερνετ και φέρει τη σφραγίδα του βραβευμένου Ισραηλινού σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι προσπαθεί και μάλλον πετυχαίνει με μοναδικό τρόπο να περιγράψει την περιορισμένη ζωή των κατοίκων της Γάζας.
Το φιλμ, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του.
Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι σκοπός του φιλμ ήταν να αλλάξει τις παγιωμένες πεποιθήσεις περί καλού και κακού που κυριαρχούν στην πατρίδα του.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Προτιμούν να τους θεωρούν κάτι κακό. Ότι όλοι είναι όπως τα μέλη της Χαμάς.
Είναι εύκολο να λες “ας τους τιμωρήσουμε, ας τους σκοτώσουμε όλους” και πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις σαν καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά»
δήλωσε ο Γκούντμαν στην Jerusalem Post.
Ο Γκούντμαν ξεκίνησε την δημιουργία του φιλμ πριν την ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία 1.300 Παλαιστίνιοι – μεταξύ αυτών πολλά παιδιά – έχασαν τη ζωή τους.


Από το Foreign Press
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μέτωπο κατά Κολεγίων!

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο, σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ καταφεύγουν από κοινού στη δικαιοσύνη προκειμένου να «μπλοκάρουν» την έκδοση αδειών ίδρυσης κολεγίων στη χώρα μας προκαλώντας ευθεία αντιπαράθεση με το υπουργείο Παιδείας.
Ο ορατός κίνδυνος της ουσιαστικής αποδυνάμωσης πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ένωσε τους εκπαιδευτικούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι ομοσπονδίες των οποίων (ΠΟΣΔΕΠ – ΑΕΙ και ΟΣΕΠ – ΤΕΙ) έχοντας την υποστήριξη των πρυτανικών αρχών και των διοικήσεων των ΤΕΙ αντίστοιχα, προχωρούν στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ κατά 41 κολεγίων.
Υπενθυμίζεται πως οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στην τελευταία έκτακτη σύνοδό τους, αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας των τεχνολογικών ιδρυμάτων με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους μετά και την καθυστέρηση στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν σε επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.
Εξέλιξη που πιθανόν να αναβληθεί προσωρινά μετά και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αλλά πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ως τότε, το νέο στοιχείο αφορά στην κοινή διεκδίκηση των δύο ομοσπονδιών που χθες, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «ξεκίνησε σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ-ΑΕΙ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ η διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης της Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των Αδειών Ίδρυσης των 41 Κολεγίων, που έχουν πρόσφατα χορηγηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Με αυτή την ενέργεια υλοποιούνται οι αποφάσεις των δύο Ομοσπονδιών αξιοποίησης όλων των προσφερόμενων ένδικων μέσων για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Συγχρόνως όμως η ενέργειά μας αυτή αποτελεί παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σκοπό έχει να συμβάλει στη διασφάλιση της αναβάθμισης της ποιότητας των σπουδών στον ευρύτερο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Ποιότητα που επιβάλλεται από τις απαιτήσεις της εποχής μας.
Μια εποχή που χαρακτηρίζεται τόσο από τις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις όσο και τη βαθιά συστημική κρίση στην Οικονομία.
Η συνέργεια των στοιχείων αυτών επιβάλλει στην Πολιτεία παρεμβάσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν Παιδεία με σαφή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη νέα γενιά της χώρας μας. Στην πρωτοβουλία αυτή των δύο Ομοσπονδιών συμπαρατάσσονται Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και Πρόεδροι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β.Κ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταγγελία του Νομάρχη στο Ε.Σ.Ρ. για τον «Astra Tv»

Καταγγελία-αναφορά έκανε ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ASTRA TV Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΕ».

Στην καταγγελία του ο Νομάρχης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αφενός δεν αναμεταδίδει τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας με τρόπο που να διασφαλίζεται η πολιτική πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση των τηλεθεατών, καθώς προβάλλεται κατά κύριο λόγο μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και αφετέρου δεν παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά με τρόπο αντικειμενικό και σαφή, ώστε να μπορεί ο τηλεθεατής να σχηματίσει πλήρη και άρτια άποψη για τα γεγονότα.

Ο Νομάρχης αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως η αναμετάδοση ερωτήσεων και τοποθετήσεων των μελών της ελάσσονος μειοψηφίας, σε τουλάχιστον τρία Νομαρχιακά Συμβούλια, αλλά και στο γεγονός ότι στο ρεπορτάζ για το Γυμνάσιο Βελεστίνου, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης της παλιάς στέγης και αποκαλύφθηκε ότι στην ταράτσα του Σχολείου υπήρχε μεγάλος όγκος σκουπιδιών.

Καταλήγοντας ο κ. Παπατόλιας υποστηρίζει ότι «τα όσα αναφέρθηκαν στα δελτία ειδήσεων του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού δεν συνάδουν προς την αρχή της πολιτικής πολυφωνίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης του κοινού, ούτε διασφαλίζουν την ισότιμη παρουσίαση των παρατάξεων, ζητά με την καταγγελία του από το ΕΣΡ τον έλεγχο και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, που υπάγονται στην αποκλειστική αρµοδιότητά του».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χειροπέδες στους αδίστακτους μαχαιροβγάλτες του Βόλου

Την επικίνδυνη ομάδα μαχαιροβγαλτών, οι οποίοι σε νυχτερινές βόλτες τρόμου το τελευταίο τετραήμερο, λήστεψαν επτά τουλάχιστον άτομα, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Οι υποψίες των αστυνομικών ότι η συμμορία με τα μαχαίρια και τα κατσαβίδια θα έκανε την επανεμφάνισή της στο κέντρο του Βόλου, μετά την παρέλευση του αυτοφώρου από την τελευταία επίθεση στις 5:30 το πρωί της περασμένης Δευτέρας, επιβεβαιώθηκαν.
Δύο από τους τρεις της συμμορίας συνελήφθησαν, μεταξύ τους ο «ηγέτης» της ομάδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τρίτου. Κατά την επιχείρηση σύλληψής τους δεν δίστασαν να κάνουν χρήση των μαχαιριών εναντίον των αστυνομικών…
Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα επτά, όταν χθες μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε στη δράση των συμμοριτών, ένα ακόμη άτομο προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για να καταγγείλει ότι έπεσε στα χέρια των αδίστακτων ληστών.
Πρόκειται για 20χρονο φοιτητή, ο οποίος ανέφερε στις αστυνομικές αρχές ότι την περασμένη Τρίτη, ενώ βάδιζε στην οδό Κωνσταντά και Κασσαβέτη ακινητοποιήθηκε από τους νεαρούς με την απειλή μαχαιριών και του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο που κρατούσε και ποσό 60 ευρώ που είχε μαζί του.
Δεν αποκλείεται, πάντως, η λίστα των θυμάτων ληστείας από την ίδια ομάδα, που έκανε την εμφάνισή της στο Βόλο ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου να είναι μεγαλύτερη, καθώς ορισμένα από τα ήδη γνωστά περιστατικά δεν είχαν καταγγελθεί έγκαιρα στην αστυνομία.
Οι δύο της ομάδας βγήκαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες για τη γνωστή «γύρα τρόμου» και με τα μαχαίρια στην τσέπη αναζητούσαν το επόμενο θύμα ληστείας.
Φαίνεται ότι φρόντισαν να έχουν γνώση της …ποινικής δικονομίας, αφού έκαναν την εμφάνισή τους μόλις παρήλθε το αυτόφωρο από την ώρα που την επίθεσή τους δέχθηκε το έκτο κατά σειρά θύμα, ένας 29χρονος σιδηρουργός, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία όλων των υποθέσεων, τα σημεία στα οποία κινήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα οι μαχαιροβγάλτες, αλλά και τις περιγραφές των θυμάτων, έστησαν μπλόκα στο κέντρο.
Σε ένα από αυτά, στη συμβολή των οδών Τ. Οικονομάκη και Ογλ, έπεσαν στις 3:55 το πρωί χθες, οι δύο υπήκοοι Αλβανίας, 21 και 22 ετών.
Το μικτό κλιμάκιο ελέγχου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ σταμάτησε για έλεγχο τους δύο νεαρούς αλλοδαπούς, οι οποίοι κινούνταν πεζοί.
Όταν επιχειρήθηκε ο έλεγχός τους αντέδρασαν σθεναρά και επιχείρησαν να κάνουν χρήση μαχαιριών που έφεραν μαζί τους.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 21χρονος, ο οποίος φέρεται να έχει τον ηγετικό ρόλο στην ομάδα, συμμετείχε και στις επτά ληστείες που διαπράχθηκαν από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο 22χρονος συμμετείχε σε τρεις από τις ληστείες. Ο τρίτος της επικίνδυνης ομάδας συνεχίζει να αναζητείται από τους αστυνομικούς.
Χθες, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ληστεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, για αντίσταση κατά της αρχής και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
Μετά την απαγγελία της κατηγορίας παραπέμφθηκαν για την απολογία τους στον Ανακριτή. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν για τις πράξεις τους αύριο το πρωί.
Δύο από τα θύματά τους, τα οποία αντιστάθηκαν στην πρόθεσή τους να τους ληστέψουν, μεταφέρθηκαν με επικίνδυνες σωματικές βλάβες στο Νοσοκομείο Βόλου.
Μετά από πολυήμερη νοσηλεία, ο 37χρονος ιδιοκτήτης ταξί πήρε εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ που τραυματίστηκε από τα αιχμηρά αντικείμενα των ληστών, συνεχίζει να νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου για τη ζωή του.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χωρίς γάντια και τσιρότα!

Γάντια, τσιρότα, φλεβοκαθετήρες είναι μερικά από τα υλικά που πλέον δεν υπάρχουν στα ράφια και στις αποθήκες του Νοσοκομείου Βόλου κι αυτό δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών, εξαιτίας δηλαδή του αποκλεισμού των Νοσοκομείων από τους προμηθευτές.

Μάλιστα χθες ασθενής που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μαζί με συγγενή του κι έπρεπε να του βάλει κάποιος νοσηλευτής ένα τσιρότο τού είπαν πως έπρεπε να πάει στο περίπτερο να αγοράσει, καθώς αυτά είχαν εξαντληθεί!
Κι αυτό το συμβάν είναι το λιγότερο που έγινε, μιας και άλλος ασθενής μη αντέχοντας να περιμένει να χειρουργηθεί στο πόδι, πήρε ταξί και μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να εισαχθεί σε άλλο νοσοκομείο.
Επιπροσθέτως, πριν από λίγο διάστημα ασθενής που ήταν χτυπημένος εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, ζήτησε σεντόνι να σκεπαστεί και η απάντηση που έλαβε ήταν πως «έχουν εξαντληθεί από τον όροφο και πρέπει να ζητηθούν από κάποιο άλλο τμήμα».
Ο ασθενής πήρε το σεντόνι μετά από τουλάχιστον δύο ώρες, ενώ οι συγγενείς του τον σκέπαζαν για να ζεσταθεί με τα δικά τους πανωφόρια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Λεωνίδας Αναστασίου μιλώντας για το ζήτημα, μεταξύ άλλων σχολίασε πως «οι ελλείψεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα κι αυτό επειδή τα Νοσοκομεία χρωστούν πολλά εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές».
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν ελλείψεις σε ένα είδος φλεβοκαθετήρα, σε γάντια και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.
Χθες για το πρόβλημα των ελλείψεων διαμαρτυρήθηκαν και οι εργαζόμενοι στο μικροβιολογικό τμήμα, καθώς έχουν ξεμείνει από γάντια.
Όμως δεν είναι μόνο τα υλικά τα οποία προβληματίζουν όσους εργάζονται στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένας αναισθησιολόγος πήγε σε άλλο Νοσοκομείο, ενώ ακόμη μία γιατρός αναισθησιολόγος συνταξιοδοτείται σε λίγο διάστημα, με αποτέλεσμα από τώρα να έχει ξεκινήσει να επικρατεί μια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Βέβαια, χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισε να δώσει περίπου 200.000 ευρώ για να καλύψει κάπως το έλλειμμα προς τους προμηθευτές κι αναμένεται σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, να έρθουν τα πρώτα υλικά και να ξεκινήσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ειδικά στην ορθοπαιδική κλινική.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

20 εκατομμύρια υβριστικά e-mails !

Στα χέρια της ΕΛΑΣ έπεσε ο άνθρωπος, που τον τελευταίο χρόνο είχε γίνει ο μόνιμος «πονοκέφαλος» των εταιριών ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ.

Ο 35χρονος άνδρας τον τελευταίο χρόνο είχε στείλει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δυσφημιστικά e-mails, στα οποία ανέφερε ότι το γάλα, το οποίο διατίθεται στην αγορά από τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Τα τηλέφωνα χτυπούσαν σαν τρελά και έτσι η εταιρεία Vivartia απευθύνθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μετά από έρευνες, που διήρκεσαν περισσότερους από δέκα μήνες, οι άνδρες της Αστυνομίας έφτασαν στα ίχνη του δράστη.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και οκτώ σφαίρες. Σε βάρος του 35χρονου σχηματίστηκε δικογραφία και καταζητείται.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο πύθωνας το ξανάσκασε......

Για μία ακόμη φορά και μάλιστα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα από την πρώτη ο Γεώργιος Γιούτσος, ιδιοκτήτης του πύθωνα, αναζητά το μεγάλο ερπετό 4 μέτρων και βάρους 60 κιλών, στην πόλη των Τρικάλων.
Το φίδι είχε διαφύγει της προσοχής του ιδιοκτήτη του τον περασμένο Αύγουστο και βρέθηκε αργότερα έξω από την πόρτα ενός Τρικαλινού.
Με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων το μεγάλο ερπετό τοποθετήθηκε σε κλωβό, μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της πόλης των Τρικάλων, όπου παρέμεινε περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Πριν από δέκα ημέρες, ο ιδιοκτήτης του πύθωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες παρέλαβε το ερπετό και το φιλοξενούσε όπως παλιά σε αποθήκη του σπιτιού του, σε ειδικά διαμορφωμένο κλωβό.
Σύμφωνα όμως με τον ιδιοκτήτη, το φίδι εξαφανίστηκε από την αποθήκη της οικίας του.
Ο ίδιος το διαπίστωσε κατά την επιστροφή του στο σπίτι όταν αντιλήφτηκε παραβιασμένη την πόρτα της αποθήκης.
Κατά την είσοδό του σε αυτή, βρέθηκε προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς ο ειδικός κλωβός όπου φυλασσόταν ο πύθωνας ήταν παραβιασμένος και το φίδι έλειπε.
Υπάλληλοι του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου από νωρίς το μεσημέρι αναζητούν στην περιοχή Καρυές και σε αγροτικές εκτάσεις το φίδι χωρίς αποτέλεσμα.
Για το συμβάν ενημερώθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πίστα kart το ιστορικό κέντρο της Πάτρας

Για πρώτη φορά το ιστορικό κέντρο μιάς ελληνικής πόλης μετατρέπεται σε πίστα καρτ.
Η Πάτρα αποφάσισε να φιλοξενήσει το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου το 1ο Διεθνές Σιρκουί Kart Πάτρας (P.I.C.K.).
Περισσότεροι από 100 οδηγοί καρτ από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες αναμένεται να δώσουν το παρόν σε μια διαδρομή 840 μ. που διασχίζει τους κεντρικότερους άξονες (Πλατεία Γεωργίου, Κορίνθου, Μαιζώνος, Αγίου Νικολάου κλπ).
Το εγχείρημα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας μας.
Εχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ασφάλειας, ενώ η διαδρομή εξασφαλίζει μελετημένα σημεία για προσπεράσεις, στροφές και ευθείες, μεγιστοποιώντας το θέαμα.
Αν πετύχει το εγχείρημα, μπορεί να ανοίξει η όρεξη για ανάλογες διοργανώσεις με μονοθέσια Formula 3 ή Formula 3000. Μακάρι.


Από το Καλά Νέα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

28 (!) κόμματα στις κάλπες

Είκοσι οκτώ κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων δήλωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμμετοχή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καθώς χθες έληξε η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
Θα ακολουθήσει η σύγκληση του Α' τμήματος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξετάσει τη νομιμότητα συμμετοχής τους στην εκλογική αναμέτρηση και στη συνέχεια θα γίνει η ανακήρυξή τους.
Τα κόμματα που υπέβαλαν αιτήσεις είναι:

* Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής).

* Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Γ. Παπανδρέου).

* Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα).

* Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας).

* Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) (Γ. Καρατζαφέρης).

* Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή, Ε. Ζώτου, Α. Λεμπέση, Ν. Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη, Ι. Παρασκευόπουλος, Μιχ. Πετράκος).

* Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης).

* Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) (Γ. Κωνσταντόπουλος, Σ. Αγκούτογλου, Β. Σαμαράς, Η. Καμαρέτσος).

* Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ).

* Δημοκρατική Αναγέννηση (Στ. Παπαθεμελής).

* Ενωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης).

* Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος).

* Δημοσθένης Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής).

* Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας).

* ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς).

* Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης).

* Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος).

* Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) (διοικούσα επιτροπή 12 ατόμων).

* Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας).

* Φως - Αλήθεια - Δικαιοσύνη (Κ. Μελισσουργός).

* Μέλλον των Ελλήνων (ΜΤΕ).- Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού (ΥΤΕΛ) (Ν. Σκοπελίτης).

* Φίλοι του Ανθρώπου (Κ. Σταμούλης).

* Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) (Ν. Κολίτσης).

* Νέα Ελληνική Δημοκρατία (Ν. Λάσκος).

* Παλαιά Δημοκρατία (Α. Δασκαλόπουλος).

* Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (ΚΟΤΕΣ) (Ν. Λούβρος).

* Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών. - Τρομοκρατήστε τους Τρομοκράτες (χωρίς να έχει προηγηθεί ίδρυση κόμματος και χωρίς αρχηγό).

* Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ) (Μ. Τζαλαζίδης).

Από την Ελευθεροτυπία


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ακύρωσε την «απειλή» του Ιράν

Οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση τακτικής, εγκατέλειψαν τα ψυχροπολεμικά σχέδια του πρώην προέδρου Μπους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, προκαλώντας την ικανοποίηση της Μόσχας, η οποία αναμένεται να «ανταποδώσει» προσφέροντας κρίσιμη βοήθεια στο Αφγανιστάν και στον διάλογο για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν.
Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να ακυρώσει τα σχέδια Μπους και να υποβαθμίσει την απειλή των ιρανικών πυραύλων στηρίχθηκε στη διαπίστωση του Πενταγώνου ότι το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου γνωμοδότησαν με βάση τελευταία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, ότι η Τεχεράνη απομακρύνεται από την παραγωγή και ανάπτυξη των μεγάλων σταθερών συστημάτων (διηπειρωτικοί) προς όφελος ενός ευπροσάρμοστου, μικρότερου και ευέλικτου συστήματος πολλών επιπέδων ισχύος.
Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πανάκριβο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές, τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η πρωτοβουλία Μπους είχε οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, η οποία θεωρούσε ότι η Ρωσία ήταν ο πραγματικός στόχος του προγράμματος.
Πυρά Ρεπουμπλικάνων
Εν μέσω επικριτικών σχολίων από τους Ρεπουμπλικάνους για πιθανή αναβίωση της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν ένα σύστημα που θα επανασχεδιαστεί, θα είναι πιο οικονομικό, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό απέναντι στις απειλές από ιρανικούς πυραύλους.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των συμμάχων μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που χρησιμοποιεί τεχνολογία που είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική», είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι τα νέα συστήματα θα προσφέρουν περισσότερη και όχι λιγότερη προστασία. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, αναλύοντας με στρατιωτικούς όρους τη νέα πολιτική, ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιτορπιλικά Aegis για την προστασία από τις άμεσες απειλές.
Οσον αφορά τα αντιβαλλιστικά συστήματα ξηράς, εκείνα προβλέπεται να εγκατασταθούν σταδιακά από το 2011 και σε διαδοχικές φάσεις μέχρι το 2020.
Το νέο σύστημα προβλέπεται να αντικαταστήσει εκείνο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και θα διαθέτει τρεις τύπους «εκατοντάδων» αντιβαλλιστικών πυραύλων και κινητών συστημάτων ραντάρ, τα οποία θα υποστηρίζονται και από δορυφόρους.
Η ακύρωση της αντιπυραυλικής ασπίδας ελήφθη λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβεί στον ΟΗΕ και προσφωνήσει για πρώτη φορά τις εργασίες της 64ης Γενικής Συνέλευσης.
Στο περιθώριο της Γ.Σ. έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος τα «ανταλλάγματα» που είχαν συζητηθεί τον περασμένο Ιούλιο κατά την πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στη Μόσχα και αφορούν την παρέμβαση της Μόσχας για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν και τη συνδρομή της Ρωσίας στη διευκόλυνση μεταφοράς εφοδίων για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.
Του Θανάση Τσίτσα
Από την Ελευθεροτυπία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Προεκλογική Παρέμβαση- ο μικρός Μαχντί

Και ξαφνικά εκλογές (και πάλι).
Η ατζέντα αλλάζει άρδην.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς τον επόμενο.
Οικονομική κρίση, διεθνής και εγχώρια. Παιδεία. Υγεία. Ασφαλιστικό. Τελεία.
Το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων δεν αφορά τη στιγμή αυτή κανέναν.
Το ίδιο διαφάνηκε εξάλλου και από τις συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων έθιξε το ζήτημα των μη νόμιμα εισερχομένων μεταναστών/προσφύγων.
Εκτιμώντας πως το ζήτημα των προσφύγων και των μη καταγεγραμμένων μεταναστών βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής αλλά και διεθνούς πολιτικής μας και αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, θέλησα να θέσω τα δικά μας ερωτήματα προς τους υποψηφίους μέσα από κάποιες ιστορίες.
Θα ξεκινήσουμε με την πρώτη ιστορία, την ιστορία του μικρού Μαχντί, ζητώντας από τους υποψηφίους να τοποθετηθούν και να μας πουν με σαφήνεια τι πρόκειται να πράξουν για τη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά και τι πολιτικές σκοπεύουν να εφαρμόσουν εν γένει για παρόμοια ζητήματα.
Ο μικρός Μαχντί δεν ήταν ούτε ενός έτους όταν ο πατέρας του Ιμπραήμ, 40 χρονών, και η έγκυος μητέρα του Ζαχρά, 22 ετών, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του τον Μάουζο, 2 ετών, αποφάσισαν πριν από ενάμιση χρόνο να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Η οικογένεια του μικρού Μαχντί ήταν μια πλούσια οικογένεια από το χωριό Μαζάρ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, θέλοντας να δημεύσει τις περιουσίες τους, εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν τα δυο αδέλφια του Ιμπραήμ και να αγνοείται ο άντρας της Κομπρά.
Ο ίδιος ο πατέρας του Μαχντί έχει μια κυβερνητική σφαίρα σφηνωμένη στο σώμα του.
Πρώτος τους σταθμός το Ιράν, όπου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Στο Ιράν παρέμειναν για ένα χρόνο, στη συνέχεια όμως οι αρχές θέλησαν να τους επαναπροωθήσουν στο Αφγανιστάν. Έτσι πήραν την απόφαση να κινηθούν προς την Ευρώπη.
Τα δίκτυα των λαθροδιακινητών τούς μετέφεραν με φορτηγό από το Αφγανιστάν στα σύνορα με την Τουρκία.
Ένα νέο φορτηγό τούς περίμενε και τους οδήγησε σε μια αποθήκη, όπου και θα παρέμεναν έγκλειστοι μέχρις ότου να εμφανιστεί ο λαθροδιακινητής για την Ελλάδα.
Το κόστος μέχρι τη στιγμή εκείνη ανερχόταν στα $ 2.000 το άτομο, $ 18.000 στο σύνολο. Στην αποθήκη παρέμειναν δίχως φαγητό για τρεις ημέρες.
Οι τουρκικές αρχές όμως τους συνέλαβαν και αφού τους φυλάκισαν για επτά ημέρες, τους απελευθέρωσαν με διοικητικό έγγραφο απέλασης.
Στη δεύτερη απόπειρά τους κατόρθωσαν να επιβιβαστούν σε φουσκωτή βάρκα μαζί με άλλους 20 αλλοδαπούς, κυρίως από τη Σομαλία.
Το ταξίδι κράτησε μόλις τέσσερις ώρες.
Έξω από τη Λέσβο, ο λαθροδιακινητής, δίχως να τους προειδοποιήσει, τρύπησε τη φουσκωτή βάρκα και τους εγκατέλειψε.
Κανείς δεν ήξερε μπάνιο και προσπαθούσαν να κρατηθούν ο ένας από τον άλλο. Μια οικογένεια έχασε ένα παιδί, θυμάται ο Ιμπραήμ.
Ο μικρός Μαχντί σώθηκε την τελευταία στιγμή από το λιμενικό που κατέφτασε άμεσα.
Το κόστος από Τουρκία προς Ελλάδα ήταν $ 2.500 το άτομο, $ 22.500 στο σύνολο.
Στη Λέσβο πια τους περίμενε το κέντρο κράτησης της Παγανής (ΕΧΠΑ).
Η οικογένεια χωρίστηκε.
Οι άντρες στάλθηκαν στο θάλαμο των αντρών, οι έφηβοι στο θάλαμο των ανήλικων, οι γυναίκες στο θάλαμο των γυναικών, και η έγκυος Ζαχρά μαζί με το μικρό Μαχντί και τον τετράχρονο Μάουντο στο κελί της απομόνωσης.
Εκεί τους γνώρισα κι εγώ.
Θυμάμαι το μικρό Μαχντί να με κοιτάει επίμονα πίσω από τα μπλε κάγκελα του κίτρινου παράθυρου της απομόνωσής του.
Είκοσι οχτώ ημέρες έμειναν στη διαβόητη Παγανή, δίχως προαυλισμό και δίχως κανείς να τους εξηγεί τι τους συμβαίνει, τι πρόκειται να τους συμβεί και τι επιλογές έχουν.
Τη μητέρα του Μαχντί την έπιασαν οι πόνοι της γέννας μέσα στο κελί και μόλις την τελευταία στιγμή το ασθενοφόρο τη μετέφερε στο νοσοκομείο όπου και θα νοσηλευόταν μόνο για μία ημέρα.
Στη συνέχεια την οδήγησαν μαζί με το νεογέννητο βρέφος στο κελί της απομόνωσης, στην Παγανή.
Απελευθερώθηκαν λόγω της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ανθρωπιστικών οργανώσεων, και των πιέσεων που άσκησαν οι δικηγόροι αυτών.
Το μόνο χαρτί που τους δόθηκε ήταν το, σε δόκιμα ελληνικά, έγγραφο διοικητικής απέλασης με το εισιτήριο προς τον Πειραιά επισυναπτόμενο – πληρωμένο από τη Νομαρχία.
Έφτασαν στον Πειραιά τα ξημερώματα της περασμένης εβδομάδας, μαζί με άλλους 260 πρώην έγκλειστους της Παγανής.
Οι περισσότεροι με γοργούς ρυθμούς απομακρύνθηκαν από το λιμάνι με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.
Η οικογένεια του Μαχντί μαζί με άλλες πέντε οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους δεν γνώριζαν μήτε πού βρίσκονταν μήτε ποιους έπρεπε να προσεγγίσουν.
Ο Δήμος Πειραιά, ύστερα από έκκληση ανθρωπιστικών οργανώσεων, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους παράσχει στέγη στο υπερπλήρες κέντρο αστέγων, τους κάλυψε τριήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο, για να ξεκουραστούν.
Παράλληλα έστειλε γιατρό για να εξετάσει τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το γιατρό η υγεία των παιδιών ήταν άσχημη λόγω της κακής και ελλιπούς διατροφής, αλλά και των κακουχιών.
Οι μέρες στο ξενοδοχείο πέρασαν γρήγορα.
Ήρθε και η τελευταία όπου έπρεπε να φύγουν.
Η οικογένεια του Μαχντί, με το είκοσι ημερών πια νεογέννητο παιδάκι τους, έμεινε ξανά στο δρόμο – αυτή τη φορά στην πλατεία Αττικής.
Λίγες ημέρες αργότερα κάποιος γνωστός κάποιου μακρινού φίλου τούς πήρε σπίτι του για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η οικογένεια του Μαχντί θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Όσες φορές όμως κι αν πήγαν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες δεν κατόρθωσαν να βρουν τον τρόπο για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες.
Εξάλλου, γνωρίζουν καλά πως η αίτηση ασύλου (ροζ κάρτα) δεν πρόκειται να τους προσφέρει τίποτα παραπάνω από ένα είδος νόμιμης αλλά πάντα επισφαλούς παραμονής στη χώρα.
Η υγεία του νεογέννητου αδελφού είναι πολύ άσχημη, αλλά δεν έχουν χρήματα για γιατρούς και φάρμακα – θα τον ονομάσουν μου είπανε «Στρατόπεδο» (camp), μια και αυτό ήταν το μέρος που πρωτοαντίκρισε.
Ως εκ τούτου, καλούμε τους υποψήφιους για τη διακυβέρνηση της χώρας να μας πουν τι προτίθενται να πράξουν την 5η Οκτωβρίου για την οικογένεια του μικρού Μαχντί, αλλά και για κάθε άλλη οικογένεια που εγκαταλείπει τη χώρα της λόγω βάσιμου κινδύνου και καταφτάνει στην Ευρώπη ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Κοινώς, τι σκοπεύουν να πράξουν για το θέμα του πολιτικού ασύλου και της επικουρικής προστασίας ευάλωτων ομάδων.
Επίσης, θα θέλαμε να μας πουν τι προτίθενται να εφαρμόσουν όσον αφορά στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) τα οποία, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση , δυσφημούν τη χώρα μας, το κόστος λειτουργίας τους είναι υψηλό και κυρίως δεν προσφέρουν απολύτως καμία υπηρεσία, καθώς κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού καμία διεργασία δεν λαμβάνει χώρα:
δεν ενημερώνονται για τις διαδικασίες ασύλου, δεν εξετάζεται η οικογενειακή επανένωση, δεν μαθαίνουν ελληνικά, ενώ με την αποφυλάκισή τους απλώς προωθούνται στη μαύρη αγορά της Αθήνας καθώς η απέλασή τους δεν είναι εφικτή, ενώ η πόρτα εξόδου προς την Ευρώπη είναι κλειστή, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ.
Σας ευχαριστούμε
Από το Αφημένες κάποιες Σκέψεις
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πυροβόλησαν αδέσποτα στο Ηράκλειο!


Τον τρόμο σκόρπισε χθες άγνωστος, ο οποίος άρχισε μέσα στη νύχτα να πυροβολεί σκοτώνοντας αδέσποτα σκυλιά στον Αϊ- Γιάννη πίσω από το κτίριο της Εφορίας.
Από τους τουλάχιστον πυροβολισμούς που ακούστηκαν, τουλάχιστον δύο από τα σκυλιά της περιοχής έπεσαν νεκρά, ενώ και τα υπόλοιπα σύμφωνα με τους περίοικους έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ήταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, οι οποίοι ήταν πολύ δυνατοί.
Φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων στην πόλη του Ηρακλείου, με τον πιο ακραίο και σκληρό τρόπο.
Όπως λένε οι άνθρωποι που μίλησαν στην «Τ», στη γειτονιά τους υπάρχουν περίπου 10 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία όμως δεν έχουν ποτέ δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από τα συνηθισμένα.
Μια αγέλη, η οποία ξεκίνησε από την κίνηση ενός καπετάνιου που -όπως μας είπαν- έμενε εκεί, και έφυγε, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους.
Τα συγκεκριμένα σκυλιά όμως, όλη η γειτονιά, τα φρόντιζε και τα ταΐζε, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποιος θα έφτανε στο σημείο να τα πυροβολήσει.
Πηγή:Τόλμη
Από το sofoscrete
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σφραγίστε τώρα το παράνομο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στην Βλύχα!


Άμεση αποκατάσταση του Λόφου της Βλύχας
από τις παράνομες επιχωματώσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Με καθυστέρηση 4 μηνών και μόνο ύστερα από 6 καταγγελίες και αναφορές μας οι υπηρεσίες της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στην Βλύχα είναι παντελώς παράνομες : χωρίς άδεια εγκατάστασης, χωρίς άδεια λειτουργίας και πολεοδομικά αυθαίρετες. (Επισυνάπτονται δύο έγγραφα των Νομαρχιακών Υπηρεσιών).
Κατά παράβαση των Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου η εταιρία ΑΚΤΩΡ, ενεργώντας για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, μετέφερε χιλιάδες τόνους μπάζα και χώματα από τον χώρο της επέκτασης του διυλιστηρίου και τα απέρριψε στον Λόφο της Βλύχας και μάλιστα σε έκταση δασική και σε περιοχή που από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ελευσίνας και Μάνδρας καθορίζεται ως χώρος πρασίνου. Επίσης, στο κενό έπεσε η παραπλανητική προσπάθεια να εμφανίσουν τις επιχωματώσεις ως «διαμορφώσεις» με σκοπό την εγκατάσταση … φωτοβολταϊκών συστημάτων!
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παράνομες επιχωματώσεις στον Λόφο της Βλύχας εκτελέστηκαν με μηχανήματα του εργοταξίου. Για τις παράνομες ενέργειες της ΠΕΤΡΟΛΑ και του ΑΚΤΟΡΑ, ύστερα από τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, κινήθηκε 4 φορές η αυτόφωρη διαδικασία για στελέχη της ΠΕΤΡΟΛΑ και του ΑΚΤΟΡΑ.
Καλείται ο Νομάρχης να σφραγίσει τις παράνομες εργοταξιακές εγκαταστάσεις του ΑΚΤΩΡΑ και να υποχρεώσει άμεσα την ΠΕΤΡΟΛΑ να αποκαταστήσει όλες τις βλάβες που προξένησε στον Λόφο της Βλύχας.
Οποιαδήποτε μεθόδευση για σιωπηρή παράταση της παράνομης λειτουργίας του εργοταξίου και μάλιστα για ένα χρόνο αποτελεί κραυγαλέα συγκάλυψη της παρανομίας με ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον για τις οποίες ο Νομάρχης θα φέρει ακεραία την ευθύνη.
Καλούνται οι Δήμοι Ελευσίνας και Μάνδρας να εγκαταλείψουν την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν για την προάσπιση των ρυθμίσεων των Γενικών Πολεοδομικών τους Σχεδίων για την περιοχή του Λόφου της Βλύχας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΚΤΩΡ περιφρονούν την νομιμότητα!
Για 5η φορά στο Αυτόφωρο οι υπεύθυνοι
για παράνομες εργασίες στον Λόφο της Βλύχας


Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα Τρίτη, η εταιρία ΑΚΤΩΡ, ενεργώντας για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, παραβίασε για μία ακόμη φορά την διακοπή των παράνομων εργασιών στον Λόφο της Βλύχας.
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ οι εργασίες διεκόπησαν στις 11 το πρωΐ και οι υπεύθυνοι προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Για τους υπευθύνους κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
Το Αστυνομικό Τμήμα συνέλαβε τον Υπεύθυνο της εταιρίας ΑΚΤΩΡ για τον οποίο κίνησε αυτεπάγγελτα τη διαδικασία του αυτόφωρου. Μήνυση κατά των υπευθύνων υπεβλήθη και από το Δασονομείο Ελευσίνας.
Είναι η 5η φορά που στελέχη είτε της ΠΕΤΡΟΛΑ είτε του ΑΚΤΟΡΑ οδηγούνται στο αυτόφωρο για παράνομες εργασίες που προκαλούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές βλάβες στον Λόφο της Βλύχας.
ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΚΤΩΡ περιφρονούν με τον πλέον προκλητικό τρόπο την νομιμότητα και γελοιοποιούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την περιφρούρηση του χώρου. Η αυτοδιοίκηση της περιοχής περί άλλα τυρβάζει…
Από το Διαρκής Κίνηση
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μεγάλη πετρελαϊκή συμφωνία με Κίνα σύναψε η Βενεζουέλα

Μεγάλη επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, ύψους 16 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Βενεζουέλα, για την εξερεύνηση πετρελαίου στον ποταμό Ορινόκο. Παρόμοια συμφωνία σύναψε μόλις πρόσφατα η Βενεζουέλα και με τη Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές να ενισχύσουν την παραγωγή αργού της Βενεζουέλας κατά περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου της Βενεζουέλας ασκούσαν κριτική για έλλειψη κρατικών επενδύσεων στις πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που έχει πλήξει την παραγωγή.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Τσάβες είπε ότι η συμφωνία με την Κίνα είναι τριετής και θα εστιάσει στην ανάπτυξη των πόρων αργού πετρελαίου που διαθέτει η χώρα.

Η συμφωνία με την Κίνα θεωρείται μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Τσάβες για βελτίωση των διμερών πετρελαϊκών σχέσεων, αλλά είναι και στην κατεύθυνση της απεξάρτησής της από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες αλλά και η κυβέρνηση αποτελούν ακόμη τους στυλοβάτες του πετρελαϊκού κλάδου της Βενεζουέλας.

Από την Καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι γυναίκες θα αγωνιστούν με τη μαντίλα στο τάε κβο ντό

Μία απόφαση που ίσως γράψει ιστορία στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη πήρε η διεθνής ομοσπονδία τεκβοντό.
Αποφάσισε λοιπόν να επιτρέψει τη συμμετοχή γυναικών από μουσουλμανικές χώρες φορώντας τη γνωστή μαντίλα στο κεφάλι τους.
Ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να προσεγγίσουν στο άθλημα περισσότερες γυναίκες και να τους δώσουν ίσες ευκαιρίες με αυτές των ανδρών.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα τεκοβοντό θα γίνει στην Κοπεγχάγη από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου και θα συμμετάσχουν αθλήτριες από 140 χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το 2007 στο Κεμπέκ είχε απαγορευτεί η συμμετοχή δύο γυναικών που αρνήθηκαν να βγάλουν τη μαντίλα.
Αντίθετα το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, η Σάρα Κόσχ Τζαμάλ Φέκρι (φωτό) από το Ιράν αγωνίστηκε κανονικά φορώντας τη μαντίλα κάτω από την προστατευτική κάσκα
.
Από το greek-Olympics
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θάνατος εργάτη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ


Εργαζόμενος ο οποίος αφαιρούσε εμπορικό περίπτερο από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αφού έπεσε θύμα δυστυχήματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, στις 22.00, και αφορούσε στο περίπτερο 13 της εταιρείας Άθως, με έδρα τη Χαλκιδική. Το θύμα ήταν γεωργιανής καταγωγής. Ακόμη ένας -Βούλγαρος- εργαζόμενος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ανύψωσης κουφώματος, το οποίο κατέπεσε και τραυμάτισε τους εργάτες.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου

Σε επ’ αυτοφώρο σύλληψη του αντιδημάρχου Αλοννήσου Δημ. Βλάϊκου οδήγησε προχθές το απόγευμα επώνυμη καταγγελία στην τοπική αστυνομία για παράνομη μεταφορά τουριστών με το δημοτικό λεωφορείο.
Ο αντιδήμαρχος μετά την κατάθεσή του στο Αστυνομικό Τμήμα αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς επιβατών.
Η καταγγελία έγινε στις 4μμ προχθές το απόγευμα, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της διοίκησης της Κοινοφελούς Εταιρείας Συγκοινωνιών Δήμου Αλοννήσου (ΚΕΣΔΑ) Π. Βαφίνης, είδε στο λιμάνι του νησιού σταθμευμένο το λεωφορείο του δήμου και τον αντιδήμαρχο να βοηθά στην επιβίβαση ταξιδιωτών, οι οποίοι όπως πληροφορήθηκε μόλις είχαν αφιχθεί με το Καταμαράν.
Το λεωφορείο χρησιμοποιείται για την αστική συγκοινωνία στην Αλόννησο και εκτελεί καθημερινά δρομολόγια προς την Παλιά Αλόννησο και τη Στενή Βάλλα.
Από τις 5 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια μειώθηκαν, καθώς εργάζεται πλέον ένας οδηγός, τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις το απόγευμα.
Ο κ. Βαφίνης, ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΣΔΑ γνώριζε ότι δεν υπήρχε εκείνη την ώρα προγραμματισμένο δρομολόγιο, παραξενεύτηκε από την παρουσία του στο λιμάνι.
Επώνυμα κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές την παράνομη χρήση του λεωφορείου από τον αντιδήμαρχο, «προκειμένου να μεταφέρει πελάτες του τουριστικού γραφείου, του οποίου είναι συνιδιοκτήτης σε συγκεκριμένο κατάλυμα».
Ο αντιδήμαρχος Δημ. Βλάϊκος διέψευδε μιλώντας χθες στον «Τ» κάθε σχέση του με τουριστικό γραφείο, λέγοντας ότι πρόκειται για αναλήθειες με στόχο να τον δυσφημίσουν.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template