Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πάγωμα μισθών για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και αύξηση του φόρου στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του προς τον ελληνικό λαό. Προανήγγειλε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Ήρθε η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και στην Ελλάδα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ζούμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέσω του νέου φορολογικού συστήματος.
Με τη φράση “είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε τις πράξεις που θα σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό” ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος:
• Έκανε γνωστό ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί διάταξη για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα προκειμένου να υπάρξει “άμεση απόδοση στο σκέλος των εσόδων από το 2010”
• Ζητώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους “να συνεισφέρουν στη δύσκολη σημερινή συγκυρία” αποφάσισε το καθολικό πάγωμα των μισθών για το 2010 και υποστήριξε ότι “δεν θα δοθούν αυξήσεις πέραν της ωρίμανσης”. Επίσης, ανακοίνωσε την περικοπή των επιδομάτων κατά 10% “λαμβάνοντας μέριμνα προκειμένου να προστατευτούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων”. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε άμεση έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο. Υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και αύξηση των ορίων ηλικίας.
• Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι οι βασικές πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό θα περιληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
* *Αύξηση στη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών τα οποία δεν επανεπενδύονται. “Τα μερίσματα θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι αποδοχές των εργαζομένων” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
* *Αύξηση στη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών.
* *Διασταύρωση των εισοδημάτων με τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
“Οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου “δείχνοντας” στη νέα κλίμακα που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, με στόχο το ευρώ. Όπως είπε, λόγω των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, με αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται κάθε μέρα επαχθέστεροι, να απειλούν να πνίξουν κάθε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει δώσει ρητή εντολή για την επιτάχυνση των προσπαθειών.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απλά μαθήματα οικιακής θρησκοληψίας

Η είδηση ξαφνιάζει. Οι ΗΠΑ χορήγησαν πολιτικό άσυλο σε οικογένεια Γερμανών! Διώκονταν στη χώρα τους επειδή δεν έστελναν τα παιδιά στο σχολείο λόγω του «αντιχριστιανικού» προγράμματος. 
Σύμφωνα με το δικηγόρο τους, ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία μεταχειρίζεται τους κατ’ οίκον μαθητές αποτελεί παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπαινίχθηκε ότι η ομοιομορφία που επιβάλλει με τον τρόπο αυτόν θυμίζει τρομαχτικά το παρελθόν της (!).
Περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά στις ΗΠΑ δέχονται «κατ’ οίκον διδασκαλία» (homeschooling). Την επιλέγουν κυρίως δυο κατηγορίες γονέων. 
Η γενιά των χίπις θεωρεί το σχολείο μια «κρεατομηχανή» που καταπιέζει τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών. Η δεύτερη κατηγορία, θρησκευόμενοι που δεν εμπιστεύονται στο δημόσιο σχολείο τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, είναι πολυπληθής, οργανωμένη και δυναμική. Έχει αναγάγει το homeschooling σε προνομιακό πεδίο αμφισβήτησης και πριονίσματος μιας θεμελιακής κρατικής λειτουργίας που αφορά ένα δημόσιο αγαθό. Χαράς ευαγγέλια για τη μαχητική χριστιανική Δεξιά!
Το homeschooling είναι πλέον νόμιμο σε όλες τις πολιτείες και αυτό που ποικίλλει είναι ο βαθμός κρατικού ελέγχου. Αλλού είναι ανύπαρκτος, αλλού ελέγχονται τα προγράμματα σπουδών και η πιστοποίηση γνώσεων. 
Φιλελεύθεροι διανοητές υποστηρίζουν το homeschooling στη βάση ελευθερίας επιλογής, καλύτερων επιδόσεων και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των εκπαιδευτικών πόρων.
Είναι έτσι; 
«Όσο καλή και αν είναι η εκπαίδευση στο σπίτι δεν εξισώνεται με την πλήρη σχολική εκπαίδευση από καταρτισμένους και πιστοποιημένους δασκάλους» αποφάνθηκε εφετείο στην Καλιφόρνια το 2008. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει όμως αναγνωρίσει το δικαίωμα γονέων να κρατούν τα παιδιά εκτός σχολείου για θρησκευτικούς λόγους, να τα ανατρέφουν και να λατρεύουν το Θεό σύμφωνα με τη συνείδησή τους. 
Ο συνδυασμός οδηγεί στην αποδοχή ενός θεμελιώδους δικαιώματος στο homeschooling που συνοψίζεται στον εξής ακροβατισμό: Αφενός «οι γονείς δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις κρατικές εκπαιδευτικές απαιτήσεις με τις δικές τους ιδιοσυγκρασιακές απόψεις σχετικά με τη γνώση που χρειάζεται ένα παιδί για να γίνει παραγωγικό και ευτυχισμένο μέλος της κοινωνίας». Αφετέρου «ενώ το κράτος μπορεί να θέσει εκπαιδευτικά πρότυπα, δεν μπορεί να προκαθορίσει την εκπαιδευτική διαδικασία απαιτώντας να παρακολουθήσουν τα παιδιά το δημόσιο σχολείο» (Wisconsin v. Yoder, 406 U.S. 205).
Πού φτάνει μια τέτοια λογική; Ζώντας σε όλο και πιο σύνθετες κοινωνίες δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε μια εκπαίδευση που πολλαπλασιάζει την πολυπλοκότητα και τις διαφορές χωρίς να καλλιεργεί ένα κοινό αξιακό υπόβαθρο. 
Διότι –προσοχή- άλλο ο σεβασμός στην ετερότητα και άλλο η άρνηση ενός κοινού αξιακού πλαισίου στο όνομά της. Κάτι τέτοιο θα εισήγαγε εκπαιδευτικές νησίδες ανοχής στο φονταμενταλισμό, τη βίαιη σωματική τιμωρία ή τον γενετήσιο ακρωτηριασμό.
Η δυνατότητα των γονέων να επιλέγουν την εκπαίδευση των παιδιών τους περιορίζεται από το δικαίωμα των παιδιών να έχουν εκπαίδευση σύμφωνη με ορισμένες αξίες (όπως αυτές στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 29). 
Με απλά λόγια, τα παιδιά δεν «ανήκουν» στο κράτος αλλά δεν «ανήκουν» ούτε στους γονείς. Και βεβαίως, ανισότητες, αναχρονιστικές πρακτικές και κρούσματα βίας στο χώρο του δημόσιου σχολείου δεν αποτελούν λόγο για περαιτέρω αποδυνάμωσή του. 
Αντίθετα, ζητούμενη είναι μια συνεκτική εκπαιδευτική πολιτική που συνδυάζει ισχυρό επιτελικό ρόλο του κράτους με αναγκαία ευελιξία, πράγμα που συνεπάγεται δημόσιο έλεγχο στις καίριες περιοχές της εκπαίδευσης. 
Εντέλει, μια ανοιχτή κοινωνία (όλα τα προηγούμενα αφορούν δημοκρατίες και όχι τη σημερινή Βόρεια Κορέα ή τη Χιλή του ‘73) προϋποθέτει την αποδοχή βασικών λειτουργιών του κράτους που αντιπροσωπεύουν και επιβάλλουν τη συλλογική της βούληση.
Του Κωστή Παπαϊωάννου
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χρυσές εποχές για μοδίστρες και τσαγκάρηδες

Φωτιά… έχουν πάρει ραπτομηχανές, που κάνουν θαύματα… επιδιορθώνοντας και κάνοντας το παλιό καινούργιο. Τσαγκάρηδες και μοδίστρες είναι από τα επαγγέλματα που σε γενικές γραμμές δεν κλονίστηκαν εξαιτίας της κρίσης.
Σκισμένα παπούτσια, φθαρμένες σόλες και τακούνια... μοντέλα ακόμη και περασμένων δεκαετιών που πρέπει να επανέλθουν στη μόδα. Ταγιέρ, φούστες και παντελόνια έρχονται ξανά στη μόδα με λίγες και έξυπνες μεταποιήσεις.
Oι ειδικές μηχανές των τσαγκάρηδων καλούνται καθημερινά να κάνουν... θαύματα και να επιδιορθώσουν ακόμη και παπούτσια πολυφορεμένα της τελευταίας πενταετίας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερα άτομα ξεθάβουν από τις ντουλάπες τα παλιά τους υποδήματα.
Το ίδιο σκηνικό και με τα ρούχα. Παλτό που γίνονται σακάκια, φορέματα μετατρέπονται σε φούστες με βολάν και σχέδια και μονόχρωμα σακάκια που με ένα άλλαγμα στα κουμπιά μπορούν να φορεθούν για την βραδινή έξοδο, κάνοντας μάλιστα τη… διαφορά.
Σαν καινούργια…
Oι μικροδιορθώσεις στα υποδήματα του Βόλου ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να στοιχίσουν από 4 έως και 15 ευρώ και το αποτέλεσμα συνήθως ικανοποιεί τους πελάτες, η τσέπη των οποίων... δεν αντέχει αγορές νέων υποδημάτων, αφού προέχουν συνήθως άλλες προτεραιότητες.
Οι πελάτες είναι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι αλλά και νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την αγορά καινούργιων υποδημάτων. Έτσι, καταλήγουν ξανά στα υπάρχοντα υποδήματα προκειμένου να πορευθούν.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η φθορά των υποδημάτων από το πέρασμα των χρόνων αλλά και τη χρήση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιδιορθώσεων.
Όπως εξηγεί με ιδιαίτερο τόνο ο Αχιλλέας Πέτρου, «έχει συμβεί αρκετές φορές, ηλικιωμένα κυρίως άτομα, να φέρνουν παπούτσια τόσο παλιά, που δεν επιδέχονται καμίας βελτίωσης. Μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα φορέσουν έστω και για λίγο καιρό. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ κάποια επιδιόρθωση», διότι επειδή όλοι βιώνουμε την οικονομική κρίση, νιώθω την αγωνία τους. Δεν λείπουν εξάλλου και αυτοί που έχουν αγοράσει ένα ζευγάρι υποδήματα 5 ή 10 ευρώ από τη λαϊκή ή τα κινέζικα και ενδιαφέρονται να τα διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στα ράφια απέναντι από τις μηχανές την ώρα που ο Αχιλλέας μας μιλάει, βρίσκονται δεκάδες ζευγάρια τα οποία περιμένουν. Όπως και αρκετοί πελάτες.
Μεταποιήσεις… πενταετίας
Ρούχα ετών ξαναβγαίνουν από τις ντουλάπες, κόβονται και ράβονται ανάλογα για να ξαναφορεθούν, ώστε να μη χρειαστεί να αγοραστούν καινούργια. «Θα μπορούσα να πω ότι τουλάχιστον εγώ βλέπω προσωπικά τη δουλειά μου να έχει αυξηθεί, επισημαίνει η Κ.N. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που είναι μοδίστρα και εργάζεται στο σπίτι της.
Σακάκια, φορέματα και παλτό πενταετίας ανασύρονται και με τις απαραίτητες μεταποιήσεις γίνονται καινούργια, ειδικά εάν είναι σε καλή κατάσταση. «Από το να αγοράσεις ένα καινούργιο καλό ρούχο που θα στοιχίσει 150 και 200 ευρώ… δίνεις τα μισά λεφτά και λιγότερα και δημιουργείς κάτι διαφορετικό» επισημαίνει η ίδια.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΔΗΜΟΣ ΑΦΕΤΩΝ: Υποχώρησε το προαύλιο του σχολείου στο Νεοχώρι

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ολίσθησης του εδάφους στο Νεοχώρι του Δήμου Αφετών, αφού χθες υποχώρησε ένα μεγάλο κομμάτι του γηπέδου μπάσκετ στο δημοτικό σχολείο, ενώ η ΔΕΗ αναγκάστηκε να διακόψει την ηλεκτροδότηση λόγω προβλήματος στα καλώδια του στύλου στο σημείο.
Το κτίριο του σχολείου δεν κινδυνεύει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τόσο του μηχανικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, αλλά και του μηχανικού που κατασκεύασε το κτίριο και βρέθηκε στο σημείο. Παράλληλα, ο δρόμος Νεοχωρίου-Πλάκας από χθες δεν είναι προσβάσιμος, εξαιτίας του φαινομένου. Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή ο γεωλόγος κ. Δημουλάς που κάνει σχετική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο των ολισθήσεων του εδάφους στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, δάσκαλοι και μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Νεοχώρι, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του γηπέδου μπάσκετ, στον προαύλιο χώρο υποχώρησε. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης, ενώ στο σημείο μετέβη και συνεργείο της ΔΕΗ που προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ρεύματος, αφού ταυτόχρονα με το έδαφος υποχώρησε και ο στύλος.
Τις μεσημεριανές ώρες έκαναν αυτοψία στο χώρο ο ανάδοχος του έργου αλλά και η επιβλέπουσα μηχανικός της ΝΑΜ. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης, οι μηχανικοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στη δημοτική αρχή, όμως πρότειναν τη σύσταση μιας επιτροπής μηχανικών ώστε να ερευνήσουν το θέμα. Σημειώνεται ότι και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κτίριο του σχολείου.
Ωστόσο, οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο λίγες ώρες νωρίτερα, αφού λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπήρχε θέρμανση στο κτίριο.
Την ίδια ώρα χθες ο δρόμος Νεοχωρίου-Πλάκας κατέστη αδιάβατος, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στο Εθνικό οδικό δίκτυο Νεοχωρίου-Τσαγκαράδας με τα ρήγματα να εκτείνονται σε μήκος 100 μέτρων και να εμφανίζονται σε τρία διαφορετικά σημεία του οδοστρώματος.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πέντε σπίτια, στη θέση «Βαθύ» Νεοχωρίου, ενώ άγνωστο παραμένει σε τι κατάσταση βρίσκονται οικήματα και κατοικίες οι οποίες δεν κατοικούνται και δεν μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Αναφέρεται ότι μηχανικοί ιδιώτες βρέθηκαν στα συγκεκριμένα σπίτια, ώστε να διαπιστώσουν και να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος.
Το φαινόμενο απασχολεί και πάλι την περιοχή μετά από 23 ολόκληρα χρόνια και όπως όλα δείχνουν οφείλεται στον μεγάλο όγκο νερού που συγκέντρωσε το έδαφος κατά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου αλλά και τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Πάντως το ΙΓΜΕ έχει συντάξει έκθεση με τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν από το 1987 (οπότε και παρουσιάστηκε το φαινόμενο) και η οποία βρίσκεται στις υπηρεσίες της ΝΑΜ.
«Τα έργα αφορούσαν στην κατασκευή κάποιων τοιχίων αντιστήριξης του δρόμου, άλλα και κάποιων άλλων έργων, ώστε τα νερά των πηγών που συγκεντρώνονται κάτω από το έδαφος να οδηγούνται στο παρακείμενο ρέμα και να διοχετεύονται στη θάλασσα» επισημαίνει ο Δήμαρχος Αφετών κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης. Παράλληλα, η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει ότι η περιοχή δεν πρέπει να επιβαρύνεται με πρόσθετα υλικά.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επεσε ξύλο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου!

Με «ανοιχτό το στόμα» έμειναν χθες οι σύμβουλοι στο δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου, όταν ξαφνικά ο αντιδήμαρχος Παύλος Τασσιόπουλος και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ιωάννης Γκούρτσικας αντάλλαξαν βρισιές και πιάστηκαν στα χέρια. Η συνεδρίαση διεκόπη για σήμερα στις 7.00 το απόγευμα.
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθησαν χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκιάθου, αυτή την φορά όμως όχι μεταξύ συμβούλων μειοψηφίας και πλειοψηφίας, αλλά του αντιδημάρχου κ. Τασσιόπουλου και συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Γκούρτσικα.
Μάλιστα ακόμα ένα παράδοξο είναι πως αρκετοί από τους συμβούλους που ρωτήσαμε δεν κατάλαβαν το λόγο που τσακώθηκαν οι δύο άντρες. Συγκεκριμένα ο κ. Τασσιόπουλος, όπως σημείωσε η σύμβουλος της μειοψηφίας Μαρία Κανταράκια, είχε θέσει θέμα παραίτησής του από κάποιες δημοτικές επιτροπές στις οποίες και μετέχει. Ωστόσο και ενώ συζητιότανε το θέμα ο κ. Τασσιόπουλος είπε ότι παίρνει πίσω την αίτηση παραίτησής του και σηκώθηκε να φύγει, με τον κ. Γκούρτσικα να φέρνει αντιρρήσεις.
«Πραγματικά δεν καταλάβαμε και καλά τι ακριβώς έγινε. Πάνω που μιλούσανε, είπε ο αντιδήμαρχος ότι παίρνει πίσω την παραίτηση, τον ρώτησε ο σύμβουλος γιατί φεύγει και αν παραιτηθεί να παραιτηθεί και από αντιδήμαρχος και μετά άρχισαν να βρίζονται. Αλήθεια, όσο και να ακούγεται παράξενο, δεν καταλάβαμε τι έγινε και γιατί νευρίασαν τόσο πολύ, αλλά νομίζω πως μόνο οι δυο τους γνωρίζουν τις αιτίες», σημειώνει η κ. Κανταράκια.
Σύμφωνα πάντως με όσους ήταν μπροστά στο περιστατικό, οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ πιάστηκαν και στα χέρια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για να ηρεμήσει η κατάσταση και να συνεχιστεί σήμερα στις 7.00 το απόγευμα.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δάσκαλος γρονθοκόπησε δάσκαλο!

Επίθεση δέχθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου ο εκπαιδευτικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών «Κωνσταντίνος Κούμας» κ. Βασίλης Μπούσιος στη Κεντρική Πλατεία Λάρισας από συνταξιούχο συνάδελφό του.
Ο εκπαιδευτικός, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από συνταξιούχο εκπαιδευτικό μπροστά από την Εμπορική Τράπεζα στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
«Η επίθεση ήταν βίαια και ορμητική από πίσω και ενώ εγώ γύρισα ξαφνιασμένος προς το μέρος του, αυτός σήκωσε το γόνατό του και με χτύπησε, εκτινάζοντάς με ανάσκελα στο δάπεδο της πλατείας. 
Ο επιτεθείς τράπηκε σε φυγή. Απώλεσα τις αισθήσεις μου και αρκετή ώρα τη μνήμη μου. Άλλος συνάδελφός μου που ήταν εκεί με συνέφερε και κάλεσε το 166, ασθενοφόρο του οποίου με οδήγησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε κρανιακή βλάβη. Προς το παρόν βρίσκομαι σε άδεια 10 ημερών, γιατί υποφέρω από μετατραυματικές κεφαλαλγίες και ζάλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούσιος στην ανακοίνωσή του.
Αιτία της επίθεσης ήταν σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό η παύση των καθηκόντων της συζύγου του θύτη από τη θέση της διευθύντριας Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, η οποία έγινε με απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας. Ωστόσο ο κ. Μπούσιος είναι συνδικαλιστής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κωνσταντίνος Κούμας» Λάρισας και δάσκαλος στο εν λόγω σχολείο.
Να σημειωθεί πως ο δικηγόρος του κ. Μπούσιου έχει ήδη αναλάβει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού.
Από την πλευρά της η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ καταγγέλλει την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μπούσιου, στελέχους της παράταξης και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών «Κωνσταντίνος Κούμας», και ζητά από το Δ.Σ. του συλλόγου να προστατεύσει με όλα τα μέσα -και ένδικα- την αξιοπρέπεια και την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ημι-Μεσογειάδα και βλέπουμε…

Περικοπές κατά 50% στα έργα και μεταφορά των κωπηλατικών αγώνων από την Κάρλα (κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας) στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Σχοινιά περιλαμβάνει η απόρρητη έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή στον υπουργό Πολιτισμού Παναγιώτη Γερουλάνο για τους Μεσογειακούς Αγώνες και την οποία φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ε» Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει το ιστορικό για τη διοργάνωση των Αγώνων, αναφέρει το τι έχει γίνει αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Καταλήγει για πρόταση μείωσης κατά 50% της χρηματοδότησης των έργων: Συμπερασματικά θεωρούμε ρεαλιστική μια συνολική μείωση του κόστους που θα κυμαίνεται στην περιοχή των 70.000.000 ευρώ έως 90.000.000 ευρώ (μείωση κατά 50%) η οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια τώρα γιατί δεν έχουν γίνει οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που έχουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε. Πρόκειται για μια καταρχήν εκτίμηση. 
Ο τελικός προϋπολογισμός θα προκύψει μετά τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων και μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Δ.Ε.Μ.Α. κατά την ανάληψη της διοργάνωσης των Αγώνων, για κάθε έργο και κάθε λειτουργικό τομέα της διοργάνωσης ξεχωριστά.
Αναλυτικά η έκθεση έχει ως ακολούθως ξεκινώντας από το ιστορικό των Αγώνων:
«Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η δεύτερη σε μέγεθος αθλητική διοργάνωση μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν και τα αθλήματα που περιλαμβάνουν. Διεξάγονται ανά τετραετία. Την ευθύνη της διοργάνωσης την έχει η «Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) που εδρεύει στην Αθήνα.
Διοργανώτρια πόλη είναι ο Βόλος και βοηθητική πόλη η Λάρισα, ενώ είναι πιθανό κάποια αγωνίσματα να διεξαχθούν στην Αθήνα και στην Καρδίτσα.
Η ανάληψη των 17ων Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο, αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Συμβαλλόμενα μέρη είναι η Δ.Ε.Μ.Α., ο Δήμος Βόλου και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.). Οι Αγώνες θα διεξαχθούν από 24 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου του 2013.
Με το Νόμο 3773/ΦΕΚ 120-21/7/09 νομοθετήθηκε η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας ΒΟΛΟΣ 2013 με αντικείμενο τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και μετοχικό κεφάλαιο 28.000.000 ευρώ. Η ετήσια κατανομή της χρηματοδότησης είναι:
2009 2010 2011 2012 2013 2014 ΣΥΝΟΛΟ
Μετοχικό Κεφάλαιο 3,41 4,68 6,96 7,70 5,26 - 28,0
(σε εκ. ευρώ)
Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 480.000 ευρώ.
Η παραπάνω Α.Ε. τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργών Πολιτισμού –Τουρισμού και Οικονομικών. 
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΜΕΓΕΘΗ
Συμμετέχουν 23 χώρες, 3.300 αθλητές, 2.600 συνοδοί, 1960 αξιωματούχοι, διεθνείς κριτές, προσωπικό διεθνών Ομοσπονδιών και λοιπό προσωπικό, καθώς και 10.000 εθελοντές.
Διεξάγονται 24 αθλήματα σε 36 Αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβάνονται και τα προπονητήρια).
Το 80% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι υλοποιημένες ενώ το 20% αφορά σε νέες εγκαταστάσεις.
Χρησιμοποιούνται 11 μη αγωνιστικές εγκαταστάσεις (Μεσογειακά Χωριά, Κέντρο Τύπου, Κέντρο Διαπίστευσης, Αεροδρόμιο κ.λπ.).
ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
• Νομοθετήθηκε η ίδρυση της Α.Ε. ΒΟΛΟΣ 2013 (21-7-09) και ορίστηκε με υπουργική απόφαση το Δ.Σ. της εταιρίας στις 20-8-09.
• Λειτουργούν γραφεία σε Βόλο και Αθήνα
• Έχει εκπονηθεί Business Plan και Marketing Plan.
• Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της Δ.Ε.Μ.Α. σε Βόλο και Λάρισα.
• Επιλέχθηκε οριστικά η θέση του Μεσογειακού χωριού στο Βόλο και στη Λάρισα που θα κατασκευαστεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.).
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
• Δεν έχουν ξεκινήσει ή εκκρεμούν οι διαδικασίες παραχώρησης εκτάσεων στις οποίες χωροθετούνται εγκαταστάσεις.
• Δεν έχει αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό και το πολεοδομικό καθεστώς εκτάσεων ή εγκαταστάσεων όπου προβλέπεται η κατασκευή νέων έργων ή η αποκατάσταση και ανακαίνιση υφισταμένων.
• Δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των αγώνων σε σχέση με τις εγκαταστάσεις όπου αυτά θα διεξαχθούν.
• Δεν έχει ξεκινήσει καμία μελέτη για τις νέες ή τις υφιστάμενες αγωνιστικές εγκαταστάσεις και καμιά συνοδός μελέτη.
• Η οργανωτική επιτροπή ΒΟΛΟΣ 2013 δεν έχει ακόμη στελεχωθεί.
• Δεν έχει συνταχθεί επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων.
• Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ενεργοποίηση των δράσεων που αφορούν στην Πολιτιστική Μεσογειάδα (πόροι, σχεδιασμός κ.λπ.)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 169.000.000 ευρώ (ευρώ) και αναλύεται ως εξής:
Τα 76.000.000 ευρώ αφορούν στα έργα και τα 93.000.000 ευρώ στη διοργάνωση των αγώνων.
α. Έργα
Τα 76.000.000 ευρώ αφορούν σε: Νέα έργα, υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προπονητήρια, μελέτες. Η χρηματοδότηση γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
β. Διοργάνωση Αγώνων
Τα 93.000.000 ευρώ αφορούν σε: - αθλήματα, Marketing και Επικοινωνία, Ασφάλεια, Εγκαταστάσεις, Μεταφορές, Logistics, Διαπιστεύσεις, Τεχνολογία, Τελετές, Φιλοξενία και Διατροφή, Διεθνείς Σχέσεις, Γλωσσικές και Ιατρικές υπηρεσίες, Ανθρώπινους Πόρους και Εθελοντισμό, Χρηματοοικονομική διαχείριση, Μεσογειακές Προσαρμογές, Δικαιώματα Δ.Ε.Μ.Α., Απρόβλεπτα. Δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω το κόστος της Πολιτιστικής Μεσογειάδας.
Η Χρηματοδότηση γίνεται από την Α.Ε. ΒΟΛΟΣ 2013 (μετοχικό κεφάλαιο 28.000.000 ευρώ). Τα υπόλοιπα 46.000.000 ευρώ είναι από χορηγίες σε cash και V.I.K. (value in kind) και από έσοδα από τους αγώνες 19.000.000 ευρώ (λαχεία, πωλήσεις εισιτηρίων, ραδιοτηλεοπτικά). Εκτιμάται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των 169.000.000 ευρώ μπορεί να κινηθεί γύρω στην περιοχή των 200.000.000 ευρώ λόγω της φύσης ορισμένων έργων.
Η δαπάνη των 150.000.000 ευρώ για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού σε Βόλο και Λάρισα (920 κατοικίες για τη διαμονή 3.300 αθλητών και 2600 συνοδών) θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.). Οι κατοικίες θα αποδοθούν στη συνέχεια και στις δύο πόλεις σε δικαιούχους του Ο.Ε.Κ.
Καταβάλλεται προσπάθεια από τη νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού εξορθολογισμού του προϋπολογισμού των έργων και των Αγώνων. Μελετάται έργο προς έργο, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης και σύμπτυξης αθλημάτων σε λιγότερες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Βασικός άξονας του εξορθολογισμού είναι ο περιορισμός των νέων αθλητικών χώρων, η μέγιστη χρήση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένα αθλήματα θα διεξαχθούν σε άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κωπηλατοδρόμιο στη Λίμνη Κάρλα όπου τα προβλήματα είναι πολλά μεταξύ αυτών κάποια οικολογικού χαρακτήρα, για το οποίο εξετάζεται η εναλλακτική λύση διεξαγωγής του αθλήματος στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά. Ανάλογο παράδειγμα είναι και το κλειστό Γυμναστήριο στη Λάρισα για τη διεξαγωγή του αθλήματος της χειροσφαίρισης (handball), όπου μελετάται η διεξαγωγή του αθλήματος σε κλειστό Γυμναστήριο στην Καρδίτσα σε εγκατάσταση που έχει ξεκινήσει το έργο της ανέγερσής της.
Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός για τα έργα μπορεί να κινηθεί από 20.000.000 ευρώ έως 35.000.000 ευρώ ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις τελικές επιλογές. Την εκτέλεση των έργων θα αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αθλητικών Ολυμπιακών Έργων και Εγκαταστάσεων (Ε.Υ.Δ.Ε – Α.Ο.Ε.Ε.) που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε πραγματοποιείται για δεύτερη φορά αυτοψία κλιμακίου της Γ.Γ.Α. σε Βόλο και Λάρισα για τα έργα, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές με στόχο τη μείωση του αρχικού προϋπολογισμού των 76.000.000 ευρώ σε ποσοστό κάτω από το 50%.
Συμπερασματικά θεωρούμε ρεαλιστική μια συνολική μείωση του κόστους που θα κυμαίνεται στην περιοχή των 70.000.000 ευρώ έως 90.000.000 ευρώ (μείωση κατά 50%) η οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια τώρα γιατί δεν έχουν γίνει οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που έχουμε στόχο να πραγματοποιήσουμε. Πρόκειται για μια καταρχήν εκτίμηση. Ο τελικός προϋπολογισμός θα προκύψει μετά τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων και μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Δ.Ε.Μ.Α. κατά την ανάληψη της διοργάνωσης των Αγώνων, για κάθε έργο και κάθε λειτουργικό τομέα της διοργάνωσης ξεχωριστά.
Του Σωτ. Κέλλα
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταγγέλουν την Καθημερινή και τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Κ., οι εργαζόμενοι στα οπτικοακουστικά μέσα

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Αθήνα, 02 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΝ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην «Καθημερινή» την Κυριακή 17/01/2010 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, εξαπέλυσε αήθη και προσβλητική επίθεση κατά της Διασωματειακής του Κινηματογράφου προσβάλλοντας έτσι βάναυσα τους ιστορικούς φορείς της και τα χιλιάδες μέλη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν στίψετε αυτούς που εκπροσωπούν την Διασωματειακή δεν θα βγάλετε μια μικρή μήκους ταινία» και πολλά άλλα προσβλητικά τόσο για τα σωματεία όσο και για τις προηγούμενες Διοικήσεις του Ε.Κ.Κ..
Η Διασωματειακή απάντησε αμέσως με κείμενό της ζητώντας από τον Διευθυντή της Εφημερίδας κ. Αλέξη Παπαχελά να δημοσιευθεί το κείμενο αυτό στην ίδια στήλη της επόμενης Κυριακάτικης εφημερίδας με τα ίδια στοιχεία όπως θα έπρεπε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Δυστυχώς όμως η απάντηση δεν δημοσιεύθηκε σε κανένα από τα επόμενα τεύχη της κυριακάτικης εφημερίδας αλλά μόλις σήμερα, στο καθημερινό φύλλο στην στήλη «επιστολές των αναγνωστών» μειώνοντας κατά τα ¾ το αρχικό κείμενο.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι κανένα κείμενό μας τον τελευταίο καιρό δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα, ενώ δημοσιεύονται με το παραμικρό οτιδήποτε δίνεται από θεσμικούς φορείς και οποιοδήποτε κείμενο επιτίθεται εναντίον της Διασωματειακής του Κινηματογράφου.
Συγκεκριμένα:
1) Αρνήθηκε να δημοσιεύσει τις 500 και πλέον προσωπικότητες που στήριζαν το σχέδιο της Διασωματειακής
2) Αρνήθηκε να δημοσιεύσει έστω και μια λέξη για την Καταγγελία της Διασωματειακής των κινηματογραφικών φορέων για τα σχεδιαζόμενα της χειραγώγησης του κινηματογραφικού χώρου από θεσμικά και ιδιωτικά συμφέροντα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στον Ιανό στις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Φέρνουμε στο φώς την πλήρη απαντητική επιστολή που αποστείλαμε αρχικά στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Απάντηση των φορέων της Διασωματειακής στην συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιού στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 17 Ιανουαρίου 2010

Η ΟΞΥΜΩΡΗ ΤΑΥΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Ο κ. Παπαλιός θέλει να πιστεύει ότι "ταυτίζεται με οτιδήποτε πρωτοποριακό" (συνέντευξη στην Καθημερινή 17/1/10).
Αν και θεσμικά και ηθικά ήταν υποχρεωμένος να ασκεί Εθνική Κινηματογραφική Πολιτική με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς αποκλεισμούς, εντούτοις επέλεξε την πολιτική του διχασμού και του φατριασμού, αφού στη θητεία του ο κ. Παπαλιός ταυτίστηκε με τους "Ομιχλιστές", με αποκορύφωμα την εμφάνιση του ονόματός του στη λίστα των ιδρυτικών μελών της "Ακαδημίας", δηλαδή σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει σκοπό να υποκαταστήσει τα σωματεία σαν συνομιλητές με το Υπουργείο Πολιτισμού, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια αμερόληπτης και δεοντολογικής συμπεριφοράς που οφείλει να επιδεικνύει ένα θεσμικό πρόσωπο, διορισμένο από τον Υπουργό Πολιτισμού.
Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι το έκανε εντέχνως. Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση μερίδας του Τύπου, επέλεξε μια πολιτική, που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει πολιτική της "οξύμωρης ταυτολογίας".
Με άλλα λόγια προσπάθησε να περάσει ως αντίληψη την ταυτολογία "κινηματογραφιστής στην ομίχλη = ενεργός κινηματογραφιστής = ικανός κινηματογραφιστής", οπότε σε κάθε περίπτωση η πρόταση "αν ο χ είναι ομιχλιστής, τότε ο χ είναι ικανός" να θεωρείται αληθής. Με την ταυτολογία αυτή θεωρείται a priori καλό σινεμά ό, τι παράγεται και αποφεύγεται τεχνηέντως το ερώτημα τι είδος σινεμά κάνουμε; Καλό; Κακό; Μέτριο; Όποιος κάνει σινεμά (επειδή έχει το προνόμιο να χρηματοδοτείται) δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάνει και καλό σινεμά.
Από την άλλη, αυτόματα οδηγεί στο (αναληθές) συμπέρασμα ότι κάθε κινηματογραφιστής που δεν συμμετέχει στην "Ομίχλη" είναι ανίκανος. Εξ ου και το υβριστικό του σχόλιο (στην ίδια συνέντευξη) "έχουμε μία δύναμη 200 - 300 ανθρώπων που κάνει σινεμά και άλλη μια μικρή ομάδα που επί της ουσίας δεν ασχολείται με το σινεμά. Εάν στύψετε αυτούς που εκπροσωπούν τη Διασωματειακή δεν θα βγάλετε μια μικρού μήκους ταινία", μας λέει ο Πρόεδρος του Κέντρου.
Ο κ. Παπαλιός οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις κρίσεις του, όταν απαξιώνει με ανοίκειο τρόπο το έργο όλων των συναδέλφων (μερικοί εξ αυτών μάλιστα και βραβευμένοι) που το "αμάρτημά τους" είναι ότι τυγχάνουν και συνδικαλιστές. Καλό είναι να μην ξεχνάει κ. Παπαλιός ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς συνέβαλλαν στη δημιουργία των κινηματογραφικών θεσμών, σε έναν από τους οποίους σήμερα ο ίδιος προεδρεύει. Του θυμίζουμε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν την Διασωματειακή (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, μουσικοσυνθέτες, παραγωγοί, αιθουσάρχες, κινηματογραφικές λέσχες) είναι όργανα θεσμοθετημένα μέσα στον Δημοκρατικό Νόμο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Οι δε εκπρόσωποί τους είναι ενεργοί καλλιτέχνες, δεν αμείβονται και δεν είναι εργατοπατέρες αλλά οραματιστές που διεκδικούν αξιοκρατία χωρίς αποκλεισμούς. Η επίθεση από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Κ. εναντίον των φορέων είναι πρωτοφανές γεγονός αφού είναι πρόσωπο διορισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και πρέπει να δέχεται την οποιαδήποτε κριτική από τους θεσμοθετημένους φορείς και όχι να αρνείται τον έλεγχο και να υπεκφεύγει με αυτόν τον τρόπο.
Ο κ. Παπαλιός οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις κρίσεις του, όταν απαξιώνει τον θεσμικό ρόλο των Σωματείων και της Διασωματειακής, διότι το έργο που έχουν να επιδείξουν είναι πολύ ευρύτερο από απλώς την υποστήριξη της κινηματογραφικής δημιουργίας. Έχει να κάνει με την διαμόρφωση θεσμών και διατάξεων στον ήδη υπάρχοντα Νόμο της Μελίνας, έχει να κάνει με την επίπονη επεξεργασία επί ένα χρόνο του Νομοσχεδίου της Διασωματειακής για τον κινηματογράφο που έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΠΟ, έχει να κάνει με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις που αφορούν στην οικονομική διαβίωση των εκατοντάδων μελών τους που έχει φτάσει η ανεργία στο 90% (όπως π.χ. η δυνατότητα εξαγοράς παλαιότερων ενσήμων του ΙΚΑ, επιλύοντας το σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα δεκάδων συναδέλφων μας). Τα γνωρίζει αυτά ο κύριος Παπαλιός; Ποιοι πολέμησαν δικαστικά για την απόδοση του 1,5% από τα ιδιωτικά κανάλια όταν αυτός ως πρόεδρος του Κέντρου που είχε έννομο συμφέρον δεν έκανε απολύτως τίποτα. Δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά αλλά παρέδωσε αμαχητί το ΕΚΚ στην ένταξη του στις ΔΕΚΟ.
Ο κ. Παπαλιός οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις κρίσεις του, διότι τα ίδια τα πεπραγμένα τον διαψεύδουν. Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι χαίρεται όταν βλέπει ελληνικές ταινίες να βραβεύονται στο εξωτερικό, ωστόσο σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις (Διόρθωση, Στρέλλα) όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις συγκεκριμένες ταινίες, αλλά απεναντίας τις απέρριψε προκαταβολικά. Αν ένας από τους κύριους στόχους του Κέντρου είναι η προβολή των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό, τότε ποιά υπήρξε η συμβολή του κ. Παπαλιού και του Κέντρου Κινηματογράφου σε αυτήν την περίπτωση (αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι διέλυσε την Hellas Film);
Με ευκολία ο νυν Πρόεδρος του Κέντρου υποστηρίζει ότι -τάχα- δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κρίσεων, ενός αμειβόμενου Συμβουλίου που έχει οριστεί από τον ίδιο...Ευτυχώς η κινηματογραφική κοινότητα "είναι μια χούφτα άνθρωποι" όπως λέει και ο ίδιος και γνωριζόμαστε μεταξύ μας...(Και με την ευκαιρία: αν στύψετε αυτούς που επιλέγουν ποιές ταινίες θα χρηματοδοτηθούν από το Κέντρο Κινηματογράφου, τι θα βγάλετε άραγε;)
Στην ίδια επικοινωνιακή πολιτική εντάσσεται και η προσπάθεια του κ. Παπαλιού να ταυτιστεί με το νέο νόμο για τον κινηματογράφο. " Αν δεν περάσει ο νόμος, σίγουρα θα φύγω", γνωρίζοντας ασφαλώς ότι επίκειται νέος νόμος, αλλά δεν μας λέει ποιός είναι ο Νόμος που θέλει ο ίδιος, σαν να μην γνωρίζουμε ότι όλη του η προσπάθεια γίνεται για τον Νόμο της Επιτροπής Σοφών του Λιάπη, δηλαδή της Επιτροπής Γαβρά και του γαμπρού του κυρίου Παπαλιού κυρίου Δοξιάδη που καταργεί τους αιρετούς από όλα τα όργανα και ενδυναμώνει στον μέγιστο βαθμό την λειτουργία της Διοίκησης του Κέντρου.
Φτάνει στο σημείο να μας λέει ότι έστειλε γράμμα στον Υπουργό Πολιτισμού για να του ανακοινώσει ότι περικόπτει ο ίδιος κατά 30% τις αποδοχές του.
Δεν μας λέει όμως:
1) Ποιά είναι η αμοιβή του;
2) Πόσα χρήματα παίρνει επιπλέον της αμοιβής του για να διαβάζει σενάρια, τόσο στο Συμβούλιο Κρίσεων που προΐσταται όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο;
3) Πόσα έξοδα κινήσεως και παραστάσεως λαμβάνει και πόση είναι η αύξηση που έκανε σε αυτά τα κονδύλια κατά την περίοδο της θητείας του ;
4) Πόσα επιπλέον χρήματα παίρνει όταν μπαίνει σε επιτροπές;
5) Πόσο στοίχισε η αναίτια μεταφορά του κτιρίου και τα λειτουργικά έξοδα;
6) Πόσα χρήματα χρωστάει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε παραγωγές και προμηθευτές και όλα γενικά τα χρέη;
7) Δεν μας λέει γιατί συσσώρευσε τόσα υψηλά ποσά χρηματοδότησης σε τόσο μικρή ομάδα ευνοουμένων παραγωγών, όπως κατήγγειλε η Διασωματειακή με στοιχεία και δεν έχει απαντήσει.
8) Πόσες μέχρι σήμερα ταινίες είναι εγκεκριμένες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όλων των προγραμμάτων;
9) Πόσο στοιχίζει το περιοδικό του Κέντρου;
10) Τι έγινε με την χαμένη προκαταβολή οικοπέδου που δεν αγοράστηκε ποτέ από το Κέντρο ;
11) Γιατί τα έσοδα το 2007 ήταν 937.000 ευρώ ενώ τα έξοδα ήταν 3.000.000 ευρώ; Και το 2008 τα έσοδα ήταν 373.000 ευρώ και τα έξοδα 3.300.000;
Επί προεδρίας του διέθεσε τα λιγότερα χρήματα για την παραγωγή ταινιών ενώ το 2008 χρηματοδοτήθηκε με 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
Λέει ότι «οι νέοι ήταν αποκλεισμένοι εκ των πραγμάτων από τις προηγούμενες Διοικήσεις». Δεν μας λέει όμως ότι επί Διοικήσεως Κώστα Βρεττάκου και παρά τις αντιδράσεις από το τότε κατεστημένο, καθιερώθηκε η Νέα Ματιά για ενίσχυση των νέων που συνέχισαν και οι επόμενοι Πρόεδροι Μάνος Ευστρατιάδης και Διαγόρας Χρονόπουλος. Αντίθετα ο ίδιος μείωσε τις εγκρίσεις των νέων δημιουργών και μείωσε δραματικά τις χρηματοδοτήσεις αυτών (π.χ. στο πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» σε μόλις 200.000 ευρώ από 350.000 ευρώ που ήταν το 2004) και οι έτοιμες ταινίες μικρού μήκους των νέων παίρνουν το αστείο ποσό των 4.000-5.000 ευρώ! Οι έτοιμες μεγάλου μήκους 10.000-30.000 ευρώ!!
Ένα είναι γεγονός, που θέλει να το αποκρύψει ο Πρόεδρος του ΕΚΚ. Ότι στην Γενική Συνέλευση του Ε.Κ.Κ. τον Σεπτέμβριο του 2009 , για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού καταψηφίστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός και δεν ψηφίστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός, παρά ύστερα από τρείς δραματικές συνεδριάσεις. Θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας, δεοντολογίας και ηθικής τάξης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. να είχε παραιτηθεί μαζί με την Διοίκησή του.
Καλό είναι να το κάνει έστω και τώρα παρά να επιδίδεται στις συνεντεύξεις του σε τακτικές που αποσκοπούν κατά βάθος στην συνέχιση της ύπαρξής του στην ίδια θέση μετά την λήξη της παρούσας θητείας, κολακεύοντας τον νυν Υπουργό με το να απαξιώνει απαράδεκτα οτιδήποτε έχει κάνει ο προηγούμενος.

Η ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το 20% των ασθενών, έπασχε από "οργανικό ψυχοσύνδρομο"!!!

Δεν γίνεται χαμός με τις συνταγές του Ο.Γ.Α., μόνο στην Μαγνησία...
Συμβαίνουν κι αλλού και με την "βούλα" του Ε.Σ.Υ.!!!

Ξεχειλίζουν οι κούτες από τα χρησιμοποιημένα συνταγολόγια του ΙΚΑ στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας στην Αχαΐα. Γιατροί του ΕΣΥ έχουν κόψει χιλιάδες συνταγές υπέρ υγείας των ασφαλισμένων και «στην υγειά» των φαρμακευτικών εταιρειών. 
Τι κι αν ο διευθυντής του κέντρου, Σπ. Μάρκου, από το Νοέμβριο του 2008 έχει συγκεντρώσει στοιχεία καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν;
Χαρτοκιβώτια με εκατοντάδες τελειωμένα μπλοκάκια συνταγών στους διαδρόμους του Κέντρου Υγείας Ακράτας. Στο κέντρο, η έκθεση των επιθεωρητών υγείας που παραδόθηκε την 1η Οκτωβρίου
2009, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και μια από τις καταγγελίες του διευθυντή του Κέντρου Σπ. Μάρκου, ο οποίος με έκπληξη διαπίστωσε ότι το 16,2% από όσους επισκέφθηκαν συγκεκριμένο γιατρό πάσχει από... οργανικό ψυχοσύνδρομο. Ερευνώντας τα συνταγολόγια και συλλέγοντας στοιχεία από τις διαγνωστικές εξετάσεις που ζητούν οι γιατροί από τους ασθενείς, βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση για μια μικρή πόλη, όπως είναι η Ακράτα, των περίπου 7.000 κατοίκων. Διαπίστωσε ότι υπήρξε συγκεκριμένος γιατρός «πρωταθλητής» σε αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, αφού μόνος του είχε ζητήσει διπλάσιο αριθμό εξετάσεων από όλους τους άλλους γιατρούς του Κέντρου.
Στον εισαγγελέα
Από τα συνταγολόγια φαίνεται επίσης ότι ο ίδιος γιατρός, με ειδικότητα γενικής ιατρικής, γνωμάτευε ότι ένας στους 5 ασθενείς του έπασχε από «οργανικό ψυχοσύνδρομο» και του χορηγούσε τα ανάλογα φάρμακα!
Ο διευθυντής του Κέντρου τα περιέγραψε όλα αυτά σε έγγραφα που απέστειλε στα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία. Ενημέρωσε και τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή των επιθεωρητών υγείας και από τον Φεβρουάριο του 2009 έστειλε όσα στοιχεία συγκέντρωσε στον εισαγγελέα.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές υγείας καταλήγει όχι σε συμπεράσματα αλλά σε προτάσεις γενικής φύσεως προς το υπουργείο Υγείας! Παρ' ότι οι επιθεωρητές διαπιστώνουν τα όσα καταγγέλλονται, δεν προχωρούν στην απόδοση ευθυνών. Φρόντισαν μάλιστα να κλείσουν την υπόθεση, παραδίδοντας την έκθεσή τους, όπως φαίνεται από το έγγραφο που διαθέτει η «Κ.Ε.», τρεις ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2009 (αρ. εμπισ. 650). Αποτέλεσμα, ακόμη και ο πταισματοδίκης Πατρών που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν μπόρεσε να βγάλει «άκρη» διαβάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών και ζήτησε στις 20 Ιανουαρίου 2010 διευκρινιστικά στοιχεία και επιπλέον καταθέσεις, από τους εμπλεκόμενους.
Επιπλέον ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας στις 21 Ιανουαρίου 2010 διαβίβασε στον ΟΓΑ στοιχεία που αφορούν αξονικές - μαγνητικές τομογραφίες, που ζητήθηκαν από γιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας από τον Νοέμβριο του 2008, που ανέλαβε, έως και σήμερα. «Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι συγκεκριμένος γιατρός (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) έχει ζητήσει διπλάσιο σχεδόν αριθμό αξονικών τομογραφιών από το σύνολο των άλλων έξι γιατρών: 54 εκείνος έναντι 32 όλων των άλλων»! Ο έλεγχος ξεκίνησε όταν ένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ του γνωστοποίησε ότι ο γιατρός τον είχε παραπέμψει σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο της Πάτρας κι ότι το ίδιο το κέντρο έστειλε τα φιλμ στον γιατρό με ιδιωτικό ταχυδρομείο. Του προσκόμισε μάλιστα και την απόδειξη παραλαβής. Ερευνώντας το θέμα, διαπίστωσε ότι υπήρξε κι άλλη ασθενής που ακολούθησε την ίδια διαδικασία. «Δηλαδή παραπομπή στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο και αποστολή των φιλμ στον γιατρό». Στο ίδιο έγγραφο γνωστοποιεί στον ΟΓΑ ότι «οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων είναι υποχρεωμένοι να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε δημόσια θεραπευτήρια».
Τοπική «επιδημία»
Λίγες μέρες μετά, στις 25 Ιανουαρίου, ενημέρωσε και το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το υπουργείο Υγείας, ότι παραβιάζεται ο κανονισμός φαρμακευτικής περίθαλψης του ΙΚΑ. Αναφέρει στο έγγραφό του ότι «από έλεγχο που διενήργησα διαπίστωσα ότι γιατρός που υπηρετεί στο Κ.Υ. Ακράτας εκδίδει σωρεία συνταγών σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ που περιέχουν όλα τα στοιχεία της ψευδούς βεβαίωσης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω γιατρός, στις 500 πιο πρόσφατες συνταγές που έχει βεβαιώσει, οι 93 από αυτές αφορούσαν 81 ασθενείς (ποσοστό 16,2%) με τη διάγνωση "οργανικό ψυχοσύνδρομο".
»Η διάγνωση αυτή σήμερα δεν έχει θέση στην ορολογία των ψυχιατρικών παθήσεων και προφανώς χρησιμοποιείται με την παρωχημένη σημασία της, δηλαδή ως ψυχική νόσος (κατά κανόνα ψύχωση). Τα στοιχεία αυτά του γιατρού υποδεικνύουν χαρακτήρα "τοπικής επιδημίας" για το εν λόγω νόσημα, κάτι που σας βεβαιώνω ότι είναι αναληθές...».
Επικοινωνήσαμε με τον γιατρό που καταγγέλλεται και μας δήλωσε ότι «η συνταγογράφηση είναι θέμα ιατρικού απορρήτου» και δεν οφείλει να απαντήσει για τις συνταγές που «κόβει». Σ' ό,τι αφορά τις αξονικές τομογραφίες και τη σχέση που αναπτύσσσεται με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Πάτρας και του Αιγίου απάντησε ότι «οι ασθενείς κατευθύνονται εκεί διότι δεν υπάρχει άλλος αξονικός τομογράφος στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία επιβάρυνση, αφού όλο το κόστος καλύπτεται από τον ΟΓΑ»!
Από το All Day News
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συγκεντρώνουν υπνόσακους και υποστρώματα για τους άστεγους

Επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δίνουν απλόχερα τη βοήθεια τους…
Και επειδή πάντα κάποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη…
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, την Κυριακή 07.02.2010 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 11:00π.μ. μέχρι τις 16:00μ.μ., οι Homeless Support σε συνεργασία με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ θα διοργανώσουμε εκδήλωση για τη συγκέντρωση υποστρωμάτων και υπνόσακων, τους οποίους στη συνέχεια θα διανείμουμε σε άτομα στερούμενα στέγης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Το προηγούμενο έτος, πάνω από 150 υπνόσακοι και περίπου άλλα τόσα υποστρώματα, συγκεντρώθηκαν χάρη στη δική σας ευγενική συνεισφορά. Πολίτες όλων των οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο δημιούργησαν μια ζεστή αγκαλιά για 150 συνανθρώπους μας που λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της στέγης.
Η δράση μας δεν έδωσε λύση, αλλά προσέθεσε μια επιπλέον φωνή στην ανάδειξη του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος. Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά η αγκαλιά μας να μεγαλώσει και η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά ώστε να φτάσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να συντελέσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι υπνόσακοι και τα υποστρώματα που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν άμεσα, από εμάς τους ίδιους, στους αστέγους που έχουν για σπίτι τους τις γειτονιές, τις πλατείες και τα παγκάκια της Αθήνας.
Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν και θέλουν, να φέρουν βοήθεια αλλά και να βοηθήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των αστέγων.
Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει την ίδια και την επόμενη νύχτα, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άστεγους που ζουν στην πρωτεύουσα.
Η συμμετοχή και συνεισφορά σας είναι πολύτιμη!

Για πληροφορίες:
Βασιλική Τζανάκου : τηλ. 6977 322 899
Στάθης Διομήδης: τηλ. 210 57 22 034 και 6972 259 600
Εδώ μπορείτε να δείτε την περσινή δράση: http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κάποιοι......ιδρώνουν

Τεταρταίος πυρετός φαίνεται πως έχει πιάσει τους διάφορους χρηματοοικονομικούς ομίλους της ΕΕ, στην ιδέα και μόνο ότι η Ελλάδα μπορεί να στραφεί σε τράπεζες της Κίνας για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. 
Με το που κυκλοφόρησε και μόνο η είδηση, διάφοροι... οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας όρισαν ακόμα πιο υψηλά επιτόκια για την Ελλάδα.
Ο καημός τους είναι ολοφάνερος. Το να χάσεις έναν τέτοιον καλό πελάτη εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι και λίγο πράγμα. Τα δισεκατομμύρια που τσεπώνουν κάθε χρόνο από τους τόκους που εισπράττουν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού είναι πάρα πολλά, για να διακινδυνεύσουν να χάσουν έναν τόσο χρυσοφόρο δανειολήπτη.
Και μη φανταστεί κανείς ότι οι Κινέζοι όταν δανείζουν, δίνουν τα δάνειά τους... άτοκα. Ισα ίσα. Επιδιώκοντας να διευρύνουν την παρουσία τους στις διάφορες αγορές, μαζί με τα δάνεια που μπορεί να δίνουν, ζητούν και το σχετικό... αέρα. Αν πιστέψουμε, μάλιστα, τους «Financial Times», που συνήθως είναι μέσα στα πράγματα, η συμφωνία δανεισμού από την Κίνα συνδυάζεται με την είσοδο κινεζικών εταιρειών στον ΟΣΕ!
Κάποιοι από τον ΟΣΕ μπορεί να διέψευσαν το σενάριο, όμως το σκηνικό ταιριάζει απόλυτα με τις κινήσεις που - με συστηματικό τρόπο - κάνουν τα κινεζικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Και μην ξεχνάμε ότι αν μετά το λιμάνι του Πειραιά, οι σύγχρονοι κεφαλαιοκράτες του Πεκίνου αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τότε με μιας τα εμπορεύματά τους βρέθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης...
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έτσι γίνεται η απίστευτη σπατάλη του ΟΓΑ

Ασθενείς, η νοσηλεία των οποίων σε ιδιωτικές κλινικές παρατείνεται έως και τρία χρόνια, ασθενείς που υποβάλλονται για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες στις ίδιες εξετάσεις και μάλιστα υψηλού κόστους, χορήγηση φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου… 
Στις δαπάνες του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων φαίνεται να επικρατεί το απόλυτο χάος!

Σε ένα καλομαθημένο… «κύκλωμα» που εκμεταλλεύεται την αδράνεια του μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού να συστήσει και να λειτουργήσει –επιτέλους- μισό αιώνα από την ίδρυσή του, ελεγκτικούς μηχανισμούς ικανούς να «φιλτράρουν» τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ και να θέσουν φραγμό στη διαφαινόμενη σπατάλη δημοσίου χρήματος, παραπέμπουν όσα τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας και μόνο για την κλίμακα του νομού Μαγνησίας…
Την έντονη οσμή σκανδάλου που επί χρόνια «πνίγει» τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας -όπως και άλλων Νομαρχιών που έχουν «καπελωθεί» με ελεγκτικές αρμοδιότητες ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας- ανέδειξε πρόσφατα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Το μέγεθος των δαπανών που αλόγιστα έχουν σπαταληθεί και των υψηλών χρηματικών ποσών που έχουν «μαδηθεί», καθώς υπάρχουν παραστατικά εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων και άλλες χρεώσεις που ουδεμία σχέση φαίνεται να έχουν με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπολογιστεί ελλείψει ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων.
Χωρίς μηχανοργάνωση δεν υπάρχει δυνατότητα να ερευνηθούν οικονομικά στοιχεία και ενδεικτικά συνταγογραφήσεις, αριθμός νοσηλευομένων και ημέρες νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται και επανυποβάλλονται ασφαλισμένοι.
Όλα τα «στοιχεία» μαζεμένα σε τσουβάλια. Σαν εκείνο που παρέπεμψε πρόσφατα ο διευθυντής Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας Δημ. Ζαρίφης, δίνοντας μια μικρή εικόνα για το τι συμβαίνει στην υπηρεσία του, όπως και στις αντίστοιχες ανά τη χώρα. 30.000 συνταγές, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ, μόνο για ένα μήνα και μόνο για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στη Μαγνησία, τις οποίες καλείται να ελέγξει (!), να υπογράψει και να σφραγίσει, εξαναγκαζόμενος δηλαδή στην υποχρέωση να αναλάβει την ευθύνη για την… ανευθυνότητα του ΟΓΑ.
Παρά την αδυναμία να συγκεντρωθούν συγκεκριμένα στοιχεία που θα καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, ατασθαλίες γίνονται εξόφθαλμες ακόμη και με έναν πρόχειρο δειγματοληπτικό έλεγχο.
Στην ουσία όσα έχουν διαπιστωθεί σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνουν όσα αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο διοικητής του ΟΓΑ έχουν διατυμπανίσει για την κατάσταση που επικρατεί πανελλαδικά με τις δαπάνες του Οργανισμού: ότι σε κάθε τυχαίο έλεγχο οπωσδήποτε θα διαπιστωθεί πρόβλημα.
Σχετικά δε με τις πλαστές συνταγογραφήσεις ο ίδιος ο διοικητής έχει εκτιμήσει ότι «επτά στις δέκα υποθέσεις που εξέτασαν στον ΟΓΑ οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ» και σε επίπεδο νομού έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπως περίεργες παρατάσεις νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, πολλές εξετάσεις χρεωμένες σε ένα άτομο, πλαστογραφίες σε συνταγές και παραπεμπτικά με άλλα στοιχεία στο απόκομμα και στο στέλεχος του βιβλιαρίου, εξετάσεις που δεν γίνονται σε γνώση του γιατρού και του εργαστηρίου και ίσως του ασφαλισμένου.
«Υπάρχει τεκμηριωμένη βεβαιότητα για παραβάσεις νομοθεσίας εκ μέρους κλινικών, ιατρών, φαρμακοποιών και εργαστηρίων», αναφέρει σε μία από τις επιστολές του ο διευθυντής Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας προς τον διοικητή του ΟΓΑ και τους αρμόδιους υπουργούς.
Και όμως, απέναντι στις κατά καιρούς επισημάνσεις για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η διοίκηση του ΟΓΑ σφυρίζει αδιάφορα, αφού σε κάθε περίπτωση θα παραπέμψει για ευθύνες σε τρίτους… Ελεγκτικές δομές για ένα πλήθος, σε πολλές περιπτώσεις πολύπλοκων πράξεων και υψηλών δαπανών δεν έχουν συσταθεί και ο έλεγχος έχει πέσει στις πλάτες γιατρών άλλων κρατικών υπηρεσιών και κυρίως αγροτικών και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Πολλοί είναι ανειδίκευτοι ή άσχετων ειδικοτήτων, που καλούνται να ελέγχουν όλες τις γενικές ή απόλυτα εξειδικευμένες παροχές του ΟΓΑ.
Πρόκειται για τα απομεινάρια βασιλικού διατάγματος πριν από μισό αιώνα! Τότε που ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, στην αρχική φάση δημιουργίας του, ήταν ένα μικρό ταμείο με ελάχιστες διοικητικές και επιστημονικές δομές με μικρές δαπάνες για περιορισμένες παροχές. Αρχικά ως βασικοί ελεγκτές ορίστηκαν αγροτικοί γιατροί ή γιατροί του δημοσίου, ενώ στην έναρξή του ο ΟΓΑ «πόνταρε» στην υποστήριξη τρίτων, που είχαν ήδη σχετικές οργανωτικές και λειτουργικές δομές.
Εκεί όμως και έμεινε παρά τη μετεξέλιξή του σε ογκώδες βασικό ταμείο, που καλύπτει όλες τις σημερινές ανάγκες και παροχές ασφάλισης και υγείας με τεράστιες δαπάνες.
Καμία ουσιαστική τροποποίηση ή βελτιωτική αλλαγή στον τομέα ελέγχου των δαπανών του, δεν υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, αφήνοντας ανέξοδα την ευθύνη του ελέγχου σε τρίτους, που δεν είναι υπάλληλοί του, και «τραβώντας την ουρά του» έξω από οποιαδήποτε παρατυπία.
Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης ή ακόμα και παραίτησης ελεγκτών ιατρών ασκούνται εμμέσως κάθε είδους πιέσεις από τον ΟΓΑ, κυρίως προς τις νομαρχιακές αρχές, οι οποίοι αναγκάζονται προς αποφυγή ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων με τον ΟΓΑ να βάλουν «λευκές» υπογραφές.
Με τυπικές υπογραφές, σφραγίδες και ευθύνες μετατίθεται σε τρίτους, ενώ υπό το κράτος κάθε είδους έμμεσης πίεσης από τον ΟΓΑ προς ελεγκτές γιατρούς, συνεχίζεται με ανοχή και ευθύνη του Οργανισμού η διασπάθιση δημοσίων πόρων.
Οι ελεγκτές γιατροί για τους οποίους ο έλεγχος για λογαριασμό του ΟΓΑ αποτελεί αναγκαστικό πάρεργο, μέσα στις δικές τους αυξημένες αρμοδιότητες, καλείται να βεβαιώσει το ορθό: αναρίθμητων ιατρικών πράξεων σε εκατοντάδες γιατρούς, δεκάδες ιδιωτικές κλινικές με εκατοντάδες συνολικά κλίνες και χιλιάδες ημέρες νοσηλείας, δεκάδες ή εκατοντάδες ιατρικά εργαστήρια, εκατοντάδες φαρμακεία και δεκάδες χιλιάδες βιβλιάρια του ΟΓΑ.
«Πιστεύει ο ΟΓΑ ή οποιοσδήποτε άλλος ότι τούτο είναι εφικτό και ότι έτσι αποφεύγονται οι αλόγιστες δαπάνες; Ή μήπως σκόπιμα διατηρούνται οι μηχανισμοί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, προς παράνομο όφελος ελαχίστων και με δήθεν ευθύνες τρίτων;», διερωτάται ο διευθυντής Υγείας, μεταξύ πλήθους ερωτημάτων:
«Ενώ όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι στην ουσία κανένας αποδοτικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, τότε αυτές οι υπογραφές και οι σφραγίδες τι ρόλο έχουν; Μήπως μόνο και μόνο τίθενται για να αναλάβουν κάποιοι υπό πίεση να καλύπτουν διαχρονικά την ανευθυνότητα και το έλλειμμα ουσιαστικών ενεργειών ελέγχου του ΟΓΑ;»
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σε σχολείο 62 κιλά χασίς!

Μια απ΄ τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, κατέσχεσαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, καταφέρνοντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή.
Το ιδιαίτερο στην υπόθεση είναι ότι τα 62 περίπου κιλά χασίς - που ήταν καλά συσκευασμένα σε τεμάχια των 3-4 κιλών - ήταν κρυμμένα σε εγκαταλελειμμένο σχολείο (!) στα Μύρα, ενώ ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας που τα διακινούσε, φέρεται να είναι αλλοδαπός, που τα εισήγαγε μάλλον από την Αλβανία, με συνεργούς τους Έλληνες. Δύο από αυτούς, συνελήφθησαν αργά προχθές το βράδυ στα Μύρα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Παν. Νάνης και ο διοικητής της Δίωξης κ. Χρ. Καλούσιος - που παρουσίασαν χθες τα σχετικά ευρήματα στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ - βρίσκονται στα ίχνη, τόσο του φερόμενου ως εγκεφάλου, όσο και άλλων συνεργών τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Νάνης, τις τελευταίες ημέρες, έφθασαν πληροφορίες στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, ότι απ΄ το συγκεκριμένο χωριό, διακινούνται μεγάλες ποσότητες χασίς, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε λεβητοστάσιο του εγκαταλελειμμένου, εδώ και χρόνια, δημοτικού σχολείου! Αμέσως η περιοχή τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση. Στις 9.30 περίπου το βράδυ του Σαββάτου, εθεάθη κοντά στο σχολείο Ι.Χ. (μάρκας Αλφα Ρομέο, κόκκινο) με 2 επιβαίνοντες. Μόλις πλησίασε το σχολείο, - και αφού, όπως σημείωσε ο κ. Νάνης, κινούνταν προσεκτικά προσπαθώντας να μην γίνει αντιληπτός από τυχόν περαστικούς ή γείτονες - κατευθύνθηκε στο πίσω μέρος του, όπου είναι το λεβητοστάσιο! Εκεί, προσπάθησε να ξεκλειδώσει την κλειδαριά με την οποία ήταν κλειδωμένο, με κλειδιά που είχε στα χέρια του. Τότε, επενέβησαν αστυνομικοί της Δίωξης που ήταν κρυμμένοι εκεί κοντά και τον συνέλαβαν. Ανοίγοντας το λεβητοστάσιο, βρήκαν αποξηραμένη κάνναβη, συνολικού βάρους 61.760 γραμμαρίων σε 23 συσκευασίες, και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Αμέσως μετά συνελήφθη και ο έτερος επιβάτης του Ι.Χ. ενώ στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: νάιλον περιτύλιγμα με αποξηραμένη κάνναβη σε φούντα, βάρους 5,3 γραμμαρίων, ένα τσιγαρλίκι με μείγμα κάνναβης και καπνού, βάρους 1,4 γραμμαρίων και 4 κινητά τηλέφωνα. Τις προαναφερθείσες ποσότητες, συνολικού βάρους 61,766 γραμμαρίων οι δύο δράστες - ένας 44 και ένας 24 ετών - όπως δήλωσε ο κ. Νάνης - προόριζαν για εμπορία.
Οι δύο συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, απ΄ τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 44χρονος που συνελήφθη πρώτος - έχει απασχολήσει και το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για ναρκωτικά, ενώ εκτιμάται ότι αποτελεί μέλος σπείρας που τα τελευταία χρόνια εισάγει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από γειτονική χώρα και τα διοχετεύει στην τοπική αγορά αλλά και όχι μόνο… Ο τρόπος δράσης της σπείρας - με τακτικές εισαγωγές 30 - 40 και 50 κιλών κάθε φορά - είναι γνωστός στις αρχές, οι οποίες - όπως δήλωσαν χθες οι κ. Νάνης και Καλούσιος - αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν πιο… χειροπιαστά αποτελέσματα.
Και από το μήνυμα - υπόσχεση - ότι δηλαδή η τσιμπίδα του νόμου θα αρχίσει να κλείνει και θα σταθεί αμείλικτη απέναντι στους εμπόρους του θανάτου - ήταν η δέσμευσή τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, μέσω των τοπικών ΜΜΕ.
Μαζί με το ευχαριστώ τους, εννοείται, απέναντι σ΄ όλους τους συνεργάτες τους αστυνομικούς που βοήθησαν στην υπόθεση…
* Αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση για τη σύλληψη δυο ακόμα ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της "ΕτΔ", πρόκειται για γνωστά πρόσωπα στην λαρισαική κοινωνία, ο ένας με παρελθόν στο χώρο και ο άλλος έμπορος υπεράνω πάσης υποψίας …
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η «ευθανασία» της τοπικής βιοτεχνίας

Τη δυσκολότερη περίοδο στη λειτουργία τους βιώνουν οι περισσότερες βιοτεχνίες στην περιοχή μας. Επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αλλά και της κατεργασίας μετάλλου - αλουμινίου δίνουν τη μάχη να κρατηθούν ανοιχτές όσο διαρκεί η κρίση. Το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους είναι το χειρότερο αυτή την περίοδο.
Οι βιοτέχνες προσπαθούν να βρουν τρόπους αφενός να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους και αφετέρου να διατηρήσουν όσες θέσεις εργασίας μπορούν. Δεν το κατορθώνουν όμως πάντα.
«Όσοι πρόλαβαν και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους αλλού» ήταν τυχεροί, επισημαίνουν όταν συζητούν μεταξύ τους, αφού είναι απογοητευμένοι όσο δεν βλέπουν «φως στο τούνελ».
Οι παραγγελίες γίνονται με το σταγονόμετρο, η παραγωγή έχει μειωθεί στο ελάχιστο και το κόστος λειτουργίας -όπως υποστηρίζουν- διαρκώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει σαφής
αδυναμία να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους δαπάνες.
Ο τζίρος καταγράφει πτώση σε ποσοστό 40% της παραγωγής.Τον τελευταίο χρόνο μόνο υπολογίζεται ότι η μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο του Μετάλλου προσέγγισε το 22%., ποσοστό που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, εάν δεν γίνουν νέες επενδύσεις και δεν υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά.
Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται περίπου 200 μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο Μέταλλο και το αλουμίνιο. Το 90% αυτών των επιχειρήσεων απασχολεί από 1εως 3 υπαλλήλους και μόνο το 10% από 10 έως και 50 άτομα. Οι περισσότερες βιοτεχνίες φέτος απλά θα δώσουν τη μάχη για να διατηρηθούν.
Παγωμένες χρηματοδοτήσεις…
Τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι παγωμένα, όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Σπύρος Στυλιαρογιάννης. Πώς να έχουμε δουλειά; αναρωτιέται ο ίδιος, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη οικονομική ευρωστία πλέον στις επιχειρήσεις για να προβούν σε επενδύσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος πάγωσε ελλείψει χρημάτων μέχρι τον Ιούνιο, οι υποχρεώσεις όμως τρέχουν και το ρευστό τελειώνει. Την ίδια ώρα υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ και η Εφορία, όπως επισημαίνει ο κ. Στυλιαρογιάννης, πιέζουν ακόμη και με αναδρομικότητα τούς επαγγελματίες να πληρώσουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πνίγονται. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2009 ήταν μία χρονιά που οι περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες λίγο πολύ μπόρεσαν και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με τους δύο τελευταίους μήνες που φαίνεται ότι άρχισαν να στενεύουν πολύ τα πράγματα με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για όλη τη χρονιά. «Εάν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, θα πάμε από το κακό στο χειρότερο» σημειώνει ο κ. Στυλιαρογιάννης, προβλέποντας δύσκολες μέρες.
Ποντάρουν στην πράσινη ανάπτυξη
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει κλονιστεί και ο κλάδος του αλουμινίου» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Πούλιος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Μετάλλου Ν. Μαγνησίας.
Το Αλουμίνιο είναι συνδεδεμένο με τα κουφώματα, τα κιγκλιδώματα αλουμινίου και σιδήρου και παρά τα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, προσπαθεί να εξελιχτεί. Μέσα στο Φεβρουαρίου τα μέλη του συλλόγου περιμένουν να ισχύσει η υποχρεωτική σήμανση CE, που θα είναι τα επιλέξιμα για χρηματοδότηση. Εχουν ήδη προετοιμαστεί μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου που έκανε σεμινάρια ώστε οι κατασκευαστές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση που υπάρχει μπροστά και αφορά στα ενεργειακά τζάμια και κουφώματα.
Ο κ. Πούλιος εκτιμά ότι αυτό το νέο πρόγραμμα εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας συμφέρει και στον καταναλωτή. Παράλληλα όμως αποτελεί το μεγάλο «περιβαλλοντικό» στοίχημα και για τους ίδιους τους κατασκευαστές, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για οικονομική τόνωση του τζίρου τους.
Από τους τελευταίους
Ο Βασίλης Μουτσιάκας ίσως να είναι ο τελευταίος βιοτέχνης ετοίμων ενδυμάτων που έκλεισε την επιχείρησή του στο Βόλο μέσα στο 2008. «Ήμουν από αυτούς που μόλις είδα ότι άρχισαν τα δύσκολα αποφάσισα να κλείσω την επιχείρηση για να μη βρεθώ στο δρόμο» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Η βιοτεχνία του ήταν από τις πιο γνωστές και εύρωστες στην περιοχή. Τη δεκαετία του ’90, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού , δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα, αφού πλέον η γερμανική αγορά όπου προωθούσε τα ρούχα, στράφηκε στις πρώην Ανατολικές χώρες. Τότε ήταν που άρχισε να συνεργάζεται με την ελληνική αγορά. Από το 2007 φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα που άρχισαν να πυκνώνουν στις αρχές του 2008, όπως λέει ο ίδιος. Αρκετές επιχειρήσεις για τις οποίες ράβονταν τα ρούχα αδυνατούσαν να πληρώσουν. Η μία δυσκολία έφερε την άλλη και τελικά ο κ. Μουτσιάκας αποφάσισε, πριν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα, να κλείσει τη βιοτεχνία που απασχολούσε 15 άτομα προσωπικό. Ο κ. Βασίλης ακόμη περιμένει να τον ξεχρεώσουν επιχειρήσεις που του οφείλουν. «Όταν ο άλλος κηρύσσει πτώχευση, το παίρνεις απόφαση ότι τα έχεις χάσει τα λεφτά σου και συνεχίζεις» υπογραμμίζει, συμφωνώντας μαζί μας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Έντονες αντιδράσεις για τη μεταφορά της 1ης ΤΑΞΥΠ

Κάθετα αντίθετες στο ενδεχόμενο μεταφοράς της 1ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως, που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα», στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία, είναι οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης Νέας Ιωνίας.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική για την τοπική οικονομία ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μετά την εξέλιξη αυτή πλέον ανεπιφύλακτα διατυπώνεται ο φόβος πως δεν αποτελεί παρά την αρχή για τη συνολική μεταφορά του Στρατοπέδου εκτός του Νομού.
Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας, στις 6.30 το απόγευμα, οι επικεφαλής των παρατάξεων αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση από τη δημοτική αρχή εάν προηγήθηκε κάποια αλληλογραφία ή σύσκεψη της απόφασης του ΚΥΣΕΑ. Η αντιπολίτευση εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση όχι μόνο από τη Νέα Ιωνία αλλά και από όλους τους φορείς του Νομού.
Καμία ενημέρωση
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας ενημερώθηκε επίσης από τον Τύπο για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη μεταφορά της 1ης ΤΑΧΥΠ. Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παύλος Μαβίδης, υπογράμμισε ότι εκτός από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν γνωρίζει για την απόφαση.
Ο κ. Μαβίδης θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου Αμύνης. Η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας, όπως είπε, μένει σταθερή στη θέση της για τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της 111η Πτέρυγας Μάχης.
Όπως τόνισε, το Στρατόπεδο αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της πόλης. «Εμείς ζητάμε τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας στην περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί» επανέλαβε, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια διαφορετική από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Στο μεταξύ, η μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησης του Στρατοπέδου «Γεωργούλα» ώστε να καταστεί χώρος επισκέψιμος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη προκήρυξη της μελέτης ακυρώθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή αναμένει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων, που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση που ακολούθησε.
Η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Χαλέβας, ερωτηθείς σχετικώς, υπενθύμισε την αντίδραση της δημοτικής αρχής Νέας Ιωνίας, επί θητείας Στ. Φούσκη όταν ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να διαμορφωθούν οι υποδομές στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία για να φιλοξενήσει την ΤΑΞΥΠ.
Ο κ. Χαλέβας τάχτηκε υπέρ της μεταφοράς του Στρατοπέδου σε χώρο εντός των διοικητικών ορίων της Νέας Ιωνίας και πιο συγκεκριμένα στην έκταση μεταξύ Μελισσιατίκων και Κάπουρνας, όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα χώρο, ο οποίος έχει δυνατότητα πρόσβασης στην εθνική οδό και έτσι θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τη θάλασσα για τις αποβάσεις των πεζοναυτών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Νέα Ιωνία, ανθρώπινη πόλη», Γιάννης Μολοχίδης, ανέφερε πως η εν λόγω έκταση, 2.000 στρεμμάτων, θα μπορούσε να καλύψει συνολικά τις ανάγκες του Στρατοπέδου.
Το Στρατόπεδο, εξήγησε ο κ. Μολοχίδης, «φρενάρει» την ανάπτυξη της πόλης. «Ο χώρος όπου λειτουργεί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Υπήρξε μέριμνα να είναι αξιοποιήσιμος για πανεπιστημιακή χρήση, χρήση φοιτητικής εστίας, για ανάπτυξη ελεύθερων δημοτικών χώρων και χώρων πρασίνου, ώστε να επικοινωνεί το ανατολικό με το δυτικό μέρος της Νέας Ιωνίας.
Μπορεί να μετατραπεί σ' ένα μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου σε συνδυασμό με το πολιτιστικό ’λσος και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έναν μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου και για το δήμο Βόλου. Όμως η μεταφορά του Στρατοπέδου θα αποτελέσει οικονομικό πλήγμα. Δεν συμφωνούμε και θα αγωνιστούμε για τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εκείνοι που έχουν την εξουσία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν κι από κοινού να υπάρξει μία δυναμική αντίδραση».
Ενημέρωση από το δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Παύλο Μαβίδη, πρόκειται να ζητήσει στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μάκης Μπαλλής. Όπως εξήγησε, πρέπει να διευκρινιστεί εάν προηγήθηκαν συζητήσεις με τη δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας και ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει. Ο κ. Μπαλλής, που είναι επίσης αντίθετος με τη μεταφορά του Στρατοπέδου εκτός των διοικητικών ορίων της Νέας Ιωνίας, τόνισε τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση απονέκρωσης του Στρατοπέδου. «Θα αντιδράσουμε και μάλιστα δυναμικά» πρόσθεσε.
Ο κ. Βασίλης Λινάρδος σημείωσε ότι η μεταφορά της 1ης ΤΑΞΥΠ είναι απαραίτητο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει, σημείωσε, να αντιδράσουμε όχι μόνο σαν δήμος αλλά και σαν Νομός. «Το Στρατόπεδο πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης, καθώς εμποδίζει στην ανάπτυξή της. Δημιουργηθεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στέγαση λαϊκών αγορών και διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης οχημάτων. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πρασίνου θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και αναψυχής, ενώ η μεταφορά του Στρατοπέδου στο πεδίο βολής δίνει δυνατότητα ανάπτυξης και στο δήμο Κάρλας» κατέληξε.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ
Η απόφαση μεταφοράς της 1ης ΤΑΞΥΠ βρίσκει αντίθετο και τον εμπορικό κόσμο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέξανδρος Μαγαλιός τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη είναι λυπηρή. Το Στρατόπεδο, όπως είπε, δίνει ζωή σε μία σειρά από καταστήματα εμπορικά και υγειονομικά, ενώ πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνει σύσκεψη με το Επιμελητήριο.
Όπως είναι γνωστό απόφαση του ΚΥΣΕΑ που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες δίνει εντολή για κατάργηση της 1ης ΤΑΞΥΠ και μεταφορά αρμοδιοτήτων της στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Στρατού, με λιγότερες και μικρότερες μονάδες υποστήριξης. Έτσι, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» θα παραμείνει μόνο η μονάδα Πεζοναυτών, ενώ παραμένουν, επίσης, τα ΚΑΟΑ στο Μαλάκι και οι Λέσχες Αξιωματικών. Το προσωπικό της ΤΑΞΥΠ που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπερνά τα 70 άτομα, θα μετατεθεί σε άλλες μονάδες, ενώ και στους αξιωματικούς που ευελπιστούσαν σε μετάθεση στην ΤΑΞΥΠ του Βόλου κοινοποιήθηκε ότι θα μετατεθούν τελικά κάπου αλλού. Όπως σχολιάζουν στρατιωτικοί κύκλοι, πρόκειται για «μεγάλη ήττα της πόλης, καθώς χάνονται οι μεταθέσεις, που αν και λίγες θα ενίσχυαν ωστόσο την τοπική αγορά αλλά και τη δυναμικότητα της μονάδας».
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αποκριάτικο χρώμα στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στο Βόλο, έχοντας ως επίκεντρο τη διαπολιτισμικότητα και την επαφή των διαφορετικών πολιτισμών. Η Μεσόγειος του πολιτισμού και των μύθων αποτελεί σημείο αναφοράς για το διαπολιτισμικό καρναβάλι του Δήμου Βόλου, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών «Borderlines». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του Τριωδίου, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και ομάδα καρναβαλιστών, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης παιδικό ξεφάντωμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Πεδίο του Άρεως, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται, αντίστοιχα, πάρτι μεταμφιεσμένων και διαγωνισμός κοστουμιού στον πολυχώρο Τσαλαπάτα (αίθουσα Gold Star) στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου κορυφώνονται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου με την μεγάλη γιορτή-παρέλαση στην οδό Δημητριάδος και την παραλία του Βόλου, που θα ξεκινήσει τις 4 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την παράδοση ετών, με το κάψιμο του Καρνάβαλου, στις 6:30 το απόγευμα στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του κτηρίου του Πανεπιστημίου (Παπαστράτος). Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Απόστολος Φοινικόπουλος αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πρωτοποριακή διοργάνωση, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει θεσμό στο πεδίο του Μεσογειακού Καρναβαλιού. Το φετινό Καρναβάλι του Δήμου Βόλου, συνεχίζει ο κ. Φοινικόπουλος, υλοποιείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Αγγλία, Γερμανία, Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρεια από την Αίγυπτο, η Παλαιστίνη, ενώ προσπαθούμε παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με αναφορές στον πολιτισμό, τις θάλασσες της Μεσογείου, μέσα από παρόμοια θέματα».
Εντυπωσιακά κοστούμια
Σημείο αναφοράς των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, που συνδιοργανώνονται με την αντιδημαρχία πολιτισμού, είναι τα εντυπωσιακά κοστούμια που θα πρωταγωνιστήσουν την 14η Φεβρουαρίου και έχουν ως θέμα την Μεσόγειο των μύθων και του πολιτισμού. Για τη γιορτή της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, ο Δήμος Βόλου έχει εξασφαλίσει 300 κοστούμια από την έμπειρη και διεθνώς καταξιωμένη ομάδα Brouhaha International, σχεδιασμένα από τον Ray Mahabir. 
Παράλληλα στο Βόλο θα κατασκευαστούν 200 επιπλέον κοστούμια με θέμα τη Μεσόγειο και τους μύθους της με την επιμέλεια και φροντίδα αναγνωρισμένων εικαστικών που συνεργάζονται με τα ΔΙΕΚ και την υποστήριξη των «Ακροβατών της Σιωπής», οι οποίοι συνέβαλαν στη συμμετοχή του Βόλου στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να έρθουν στο Βόλο σχεδιαστές από διάφορες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να συντονίσουν την δημιουργία των κουστουμιών αλλά και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο ντόπιο έμψυχο δυναμικό, προσαρμόζοντας την τεχνογνωσία τους με βάση τα τοπικά δεδομένα, για την επίτευξη του επιθυμητού διοργανωτικού αποτελέσματος. Στην παρέλαση «μπορούν να συμμετέχουν συμπολίτες ή ομάδες ή ο καθένας ξεχωριστά, με το δικό τους κουστούμι, εφόσον επιθυμούν» επισημαίνει ο κ. Φοινικόπουλος και προσθέτει ότι «είναι ένα πρωτοποριακό άνοιγμα, μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στο Βόλο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην μεγάλη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγών του 2013».
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στον Δήμο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιούνται, κατά τα ειωθότα, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φυτόκου, Γλαφυρών και Μελισσατίκων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθείται πιστά τα τελευταία χρόνια, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, οι οποίες θα διανθιστούν από παραδοσιακές γεύσεις, μουσική και χορό. Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση στο Αλσος της Νέας Ιωνίας, με σαρακοστιανά εδέσματα, προσφορά της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Ιωνία», πέταγμα χαρταετού, διαγωνισμό αποκριάτικης αμφίεσης κα, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έλληνες της Γερμανίας: υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Ελλάδα

Πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Ελλάδα ξεκίνησε ο Σύλλογος «Δορυφόρος», ο οποίος αποτελείται από Έλληνες δεύτερης γενιάς της Γερμανίας.
Τα μέλη του Συλλόγου επισημαίνουν ότι οι υπερβολές και οι αναλήθειες -που και οι ίδιοι έχουν ζήσει- οδήγησαν στο παρελθόν σε θλιβερά φαινόμενα βίας και ρατσισμού.
«Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να περιοριστούν απόψεις και θέσεις υποτιμητικές για τους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και προπάντων απόψεις που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Επισημαίνουμε με αγωνία ότι υπερβολές και αναλήθειες που εκφράζονται επίσημα και ανεπίσημα και έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία οδήγησαν στα φαινόμενα του 1933 προπολεμικά και στο Sollingen και Rostock μεταπολεμικά» αναφέρουν.
Ο Σύλλογος διοργάνωσε στο Μόναχο Συμπόσιο με θέμα «Έλληνες της Γερμανίας. Διαφορετικές προσεγγίσεις - κοινοί στόχοι», αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την έναρξη της μετανάστευσης για τους Έλληνες και άλλους ξένους στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.
«Επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τον συναισθηματισμό και την περιχαράκωση της δυναμικής του Ελληνισμού και να εξετάσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ανοιχτά θέματα που μας αφορούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μόναχο, ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Έλληνας δεύτερης γενιάς, Κώστας Τάτσης.
Κορυφαίο ζήτημα παραμένει η εκπαίδευση, όπως τονίστηκε στην ειδική ενότητα, με θέμα «Ελληνική εκπαίδευση και η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη γερμανική κοινωνία», με εισηγητές τους καθηγητές πανεπιστημίου, Βασίλειο Φθενάκη και Αθανάσιο Βλέτση, οι οποίοι παρουσίασαν διεξοδικά τα προβλήματα και οι αδυναμίες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Όπως τονίστηκε, οι Έλληνες της Γερμανίας πρέπει να προωθήσουν και να διεκδικήσουν πιο ενεργά νέες εκπαιδευτικές πολιτικές. Τα δυο εκπαιδευτικά συστήματα (γερμανικό και ελληνικό) δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών ελληνικής καταγωγής, όπως επισημάνθηκε, και υπάρχει αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής πρότασης, που θα ενισχύει το μαθητή τόσο σε μαθησιακά θέματα όσο και στο επίπεδο ανάδειξης και υποστήριξης των δεξιοτήτων του και θα του παράσχει εφόδια ώστε να εντάσσεται ομαλά στη διαπολιτισμική κοινωνία που ζει.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη των παιδιών ελληνικής καταγωγής είναι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας και η ενίσχυση της πολιτιστική ταυτότητα.
Στη συζήτηση καταδείχθηκε, επίσης, η απουσία ουσιαστικής παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισημάνθηκαν αδυναμίες στη διαδικασία ανάδειξης και διεκδίκησης ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής.
Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Ταμίας του ΣΑΕ, Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΚ και Συντονιστής του ΣΟΕΟΚ Ευρώπης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, Μιχάλης Πατένταλης, ο πατέρας Απόστολος Μαλαμούσης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, κ.ά.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βιβλιοθήκη 70ου Δημ. Σχολείου Αθηνών «Δημήτρης Λιαντίνης».

Το προσκλητήριο-ανακοίνωση ήταν σαφές.
Κι όμως, δεν προϊδέαζε για το μέγεθος της αξίας που θα είχε η πρωτοβουλία του μαθητή του Λιαντίνη και διευθυντή του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών Βαγέλη Τσίνα.
Γονείς, δάσκαλοι, μαθητές, εκπρόσωποι του Δήμου, ήταν όλοι εκεί για να ακούσουν και να μιλήσουν για τον Δημήτρη Λιαντίνη, αλλά κυρίως για να δώσουν στη νέα βιβλιοθήκη του Σχολείου το όνομα του αγαπημένου μας δασκάλου:

Βιβλιοθήκη 70ου Δημ. Σχολείου Αθηνών «Δημήτρης Λιαντίνης».

«Ήταν ένα χρέος και ένα «ευχαριστώ» στο δάσκαλό μου και στον δάσκαλο των δασκάλων». Με αυτά τα λόγια απαντούσε ο διευθυντής του σχολείου στις ερωτήσεις των γονέων για τη νέα βιβλιοθήκη και το όνομά της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με «ομιλίες» και στιχάκια από τους μπόμπιρες με θέμα τη νέα βιβλιοθήκη τους. Ήταν μια νότα χαράς για όλους μας καθώς είδαμε πώς τα παιδιά εισπράττουν τη δημιουργία μας βιβλιοθήκης στο σχολείο τους.
Μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους διαφόρων φορέων και προβολή βίντεο από την ιστοσελίδα μας. Μια από τις ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ο μαθητής του Λιαντίνη εκπαιδευτικός Θανάσης Σταματάκος πήρε το λόγο και είπε τα ακόλουθα:
"H μικρή μας βιβλιοθήκη που σήμερα ανοίγει τις πόρτες της και που σκοπόν έχει να επιτελέσει έργο μεγαλύτερο του μεγέθους της, αφιερώνει τη φετινή χρονιά στη μελέτη του έργου του Δημήτρη Λιαντίνη.Δάσκαλος δασκάλων ο Δ.Λ., και δάσκαλος αρκετών εξ ημών, υπήρξε κορυφαία μορφή της Παιδαγωγικής και στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και στο Mαράσλειο Διδασκαλείο, στη μετεκπαίδευση των δασκάλων. Aκόμα θυμάμαι εντυπωσιασμένος την πρώτη μου επαφή με τη διδασκαλία του, όταν αρχές του ’90 πήγα επισκέπτης στο μάθημά του. Kάθε καρέκλα του Mαρασλείου επιστρατεύτηκε και πάλι η αίθουσα ορθίους είχε!Aλλά ο Λιαντίνης προτιμούσε η διδασκαλία του να γίνεται στην Aκρόπολη, στο Hρώδειο, στη Mονή Kαισαριανής κ.α., μέρη τα οποία συχνά επισκεπτόταν με τους φοιτητές του κι όπου παρέδωσε τις καλύτερες των διδασκαλιών του.Eκεί, σ’ αυτά τα μέρη υποστήριξε την άποψή του ότι η παιδεία την οποία σήμερα μεταδίδουμε στα παιδιά μας δεν είναι φυσική αλλά αφύσικη, καθότι όλος ο νεώτερος πολιτισμός μας παρά φύσιν δομείται. Aπό την κλασική Eλλάδα οι άνθρωποι πήραμε όσα δεν καταλάβαμε. Kαι από το Xριστιανισμό κρατήσαμε μόνο τα αρνητικά του στοιχεία. Kι αυτή η παραχάραξη δημιούργησε τον δυτικό πολιτισμό του σήμερα που μας οδήγησε στα πυρηνικά όπλα.Όλη η πορεία της ζωής του, η διδασκαλία του και η φιλοσοφία του είναι η μελέτη θανάτου. Ίδια όπως την προσέγγισαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, και του ήθους που η αίσθηση του θνητού διαπνέει και στολίζει τον άνθρωπο. Aυτό εξάλλου δημιουργεί και τη διαφορά του από το ζώο κι έκανε το νου του να λειτουργήσει και να παράγει πολιτισμό: ότι ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα, αντιλήφθηκε γύρω του το θάνατο. O σύγχρονος άνθρωπος, που ακολουθεί τη διαδρομή από τη φύση στην πόλη, στο διαμέρισμα και στο δωμάτιο του διαμερίσματος έχει χάσει δια παντός αυτή τη λογική. Aυτή τη θέαση. H αποξένωσή του από τη φύση παράγει τη σκέψη να κυριαρχήσει στη φύση. Tούτο οδηγεί στον τελευταίο θάνατο που θα βιώσει το ανθρώπινο γένος: το θάνατο της ίδιας της γης.
O Λιαντίνης αντίθετα ομνύει στον έλληνα άνθρωπο. Kι Έλληνας θα ειπεί, μεταχειρίζομαι τα λόγια του, "το πρωί να γελάς σαν παιδί. Tο μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα. Kαι το δείλι να δακρύζεις περήφανα. Έλληνας θα ειπεί όσο ζεις να δοξάζεις τον ήλιο και τον άνθρωπο. Kαι να παλεύεις με τους συντρόφους σου τη γη και τη θάλασσα. Kαι σαν πεθαίνεις να μαζεύονται οι φίλοι πάνω απ’ το μνήμα σου να πίνουνε παλιό κρασί και να σε τραγουδάνε…"
Η συνέχεια στο Στοχασμός-Πολιτική και στο Liantinis.org
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

RsB, νέο ιστολόγιο για το βιβλίο, τις τέχνες, την ιστορία, το περιβάλλον

Αγαπητοί φίλοι,
Δημιουργήσαμε ένα νέο blog στο διαδίκτυο. Στο RsB θα αναρτούμε θέματα, πληροφορίες, σχόλια, εικόνες, video κ.λπ. που θα έχουν σχέση με τα Βιβλία, τα Γράμματα, τις Τέχνες, την Ιστορία, το Περιβάλλον κ.λπ.

Το RsB φιλοδοξούμε να παίξει το ρόλο:
ü του βασικού «πληροφοριοδότη» για όποιον ενδιαφέρεται για γενικές πληροφορίες και γνώσεις για τα γράμματα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις τέχνες.
ü του «πλοηγού» προς άλλα εξειδικευμένα blogs για τα ίδια θέματα, για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο.
ü της «εφημερίδας τοίχου» για όποιον επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του, τις πληροφορίες, τα σχόλιά του που έχουν σχέση με τη θεματική του RsB.

Στο RsB θα βρείτε πληροφορίες και καταλόγους για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τους έλληνες συγγραφείς, κείμενα και πληροφορίες για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα, προτάσεις για σινεμά και εκθέσεις εικαστικών, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.λπ.

Στην ενημέρωση του RsB συμμετέχουν bloggers, «εραστές» της δημοσιογραφίας, συγγραφείς, φωτογράφοι, επιστήμονες, αναγνώστες κ.ά. σημαντικοί συνεργάτες. Πληροφορίες αντλούνται από διάφορα forum που συμμετέχουν οι συνεργάτες του RsB, από παρόμοιες ιστοσελίδες στο Internet, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.
Σαν «πρώτο πιάτο» σας προσφέρουμε τριάντα αναρτήσεις για να αποκτήσετε μια εικόνα για το ύφος, το ήθος και τα περιεχόμενα του RsB. Τα σχόλια, οι παρατηρήσεις, οι προτάσεις, είναι ότι χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη «Στήλη της Ροζέτας» περισσότερο ελκυστική και ενδιαφέρουσα για εσάς αλλά και για εμάς.
Αν και οι αναρτήσεις μας είναι λίγες, το blog είναι στον «αέρα» μόλις δύο εβδομάδες, θεωρούμε ότι δεν είναι ευκαταφρόνητες. Σας «πλοηγούμε» αμέσως.

Ο Μαγνήτης εύχεται καλή συνέχεια και καλοτάξιδο το νέο ιστολόγιο!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template