Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Το έγκλημα της Αφροδίτης


Πόσο βλάκας μπορεί να είναι κάποιος;
Τα ακροδεξιά και δήθεν "πατριωτικά" μπλογκ έχουν λυσσάξει για την πρόσληψη της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, μιας Ελληνίδας, με ρίζες (και από) τη Συρία, στο γραφείο του υφυπουργού Σπύρου Βούγια.

Η Αφροδίτη είναι ένοχη πολλαπλών εγκλημάτων. Εχει ξένο επώνυμο, και δη μεσανατολίτικο. Εκλεψε δηλαδή τη θέση ενός καθαρόαιμου Ελληνα, π.χ. ενός Εβερτ.

Προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ, όπως και όλοι οι άλλοι στενοί συνεργάτες όλων των υπουργών όλων των εποχών. Επρεπε, δηλαδή, ο Βούγιας να προκηρύξει την (πολιτική) θέση ενός συμβούλου του ώστε να μπορεί ισότιμα να τη διεκδικήσει ένας νεοναζί.

Είναι ακτιβίστρια που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Κακώς. Μόνο οι καθαρόαιμοι Ελληνες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα! Κανείς άλλος. Αλλά με τέτοιο επώνυμο...

Είναι γυναίκα, είναι νέα, είναι όμορφη. Εχει δουλέψει ως ηθοποιός! Εχει φωτογραφηθεί ημίγυμνη! Σκάνδαλο! Επρεπε να φωτογραφίζεται μόνο με τσαντόρ (με τέτοιο επώνυμο...)

Εχει πτυχία και ειδίκευση σε θέματα μετανάστευσης από σπουδαία πανεπιστήμια. Εχει γράψει και δύο βιβλία. Αλλά ως ηθοποιός υποδύθηκε και ρόλους με ερωτισμό . Τι προσβολή για τη χώρα της Σαπφούς, του Αρχίλοχου και του Αριστοφάνη! (χώρια το επώνυμο...).

Σε ένα άλλο υπουργείο δεν θα είχε ίσως τόση σημασία, αλλά στο Προστασίας; Στο προπύργιο της ροπαλοειδούς εθνοπρέπειας; Να έχει άποψη, δηλαδή, για τους εξευτελισμούς, το ξύλο, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες, μέσα στο ίδιο τους το μαγαζί;

Εθνικώς αποδεκτό για μια Αφροδίτη είναι να στέκεται μαρμάρινη σε ένα Λούβρο. Αμίλητη και κοψοχεριασμένη. Το πολύ πολύ να γίνει γλάστρα στην τιβί. Αλλά που ακούστηκε μια γυναίκα να είναι και όμορφη και έξυπνη και χειραφετημένη και πολιτικά ενεργή και πρόμαχος των αδύναμων; Να απαγορευτεί δια νόμου! Τι κάνει το κράτος;

Η Αφροδίτη, απλώς επειδή υπάρχει, προκαλεί ταυτόχρονα όλα τα στερεότυπα σεξιστών, ρατσιστών κι Ελληναράδων. Κι επειδή συνήθως αυτές οι... αρετές πάνε πακέτο, έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει και της επιτίθενται με μανία. Η αρχή έγινε από ένα στοχευμένα σεξιστικό δημοσίευμα στο "Πρώτο Θέμα".

Τυχαίνει να την έχω γνωρίσει τότε που δούλευε σκληρά και καθημερινά για να σπουδάσει, πριν καν γίνει ηθοποιός. Την είδα στο σινεμά και χάρηκα που πέτυχε. Την ξαναβρήκα στο δίκτυο, μια μπλόγκερ με δυνατή φωνή. Κι ως ακτιβίστρια δεν αναπαύτηκε σε σαλόνια, ήταν εκεί που το στοιχειώδες δεν είναι αυτονόητο.

Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι η Αφροδίτη θα κάνει τη διαφορά στο υπουργείο, αλλά φρικάρω στην ιδέα ότι τα ερπετά που τη βρίζουν ανώνυμα μπορεί να διαβρώσουν με το δηλητήριο τους κάποια ακόμη μυαλά. Δυστυχώς η βλακεία είναι κολητική.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει: "Δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας". Γι αυτό προσθέτω αυτό το σχόλιο σε εκείνα άλλων μπλόγκερ που την υπερασπίστηκαν και μπράβο στον ΣΥΝ που διαπερνώντας τα κομματικά στεγανά έβγαλε σχετική ανακοίνωση.

ΥΓ: Ακουσα ότι κάτι ανατολίτες με τα ονόματα Stefanopoulos, Doukakis, Karygiannis, Panopoulos κ.λπ. πήραν αξιώματα στις χώρες που γεννήθηκαν. Πού πάει αυτός ο κόσμος;

Γιάννης Μπογιόπουλος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ζημιές στα γραφεία του Συλλόγου Αλβανών και σε πρακτορείο που διοργανώνει ταξίδια στην Αλβανία

Βανδαλισμοί σε κτίρια στο Βόλο όπου δραστηριοποιούνται Αλβανοί. Προχθές προκλήθηκαν καταστροφές στο γραφείο του Συλλόγου Αλβανών «ILIRIA» στην οδό Αναπαύσεως και σε πρακτορείο, που διοργανώνει ταξίδια στην Αλβανία στην λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη.
Βραδινές ώρες άγνωστοι δράστες έσπασαν τις τζαμαρίες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι ζημιές πρέπει να προκλήθηκαν το ίδιο βράδυ, γεγονός που προβληματίζει για το κίνητρο των δραστών.
Οι δράστες δεν άφησαν κάποιο μήνυμα. ούτε κι έγραψαν κάποιο σύνθημα για να κάνουν γνωστούς τους λόγους της δράσης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο να συνέβησαν ως αντίποινα για τον τραυματισμό του 18χρονου Βολιώτη σε συμπλοκή ημεδαπών- αλλοδαπών έξω από γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Στην περίπτωση του πρακτορείου οι ιδιοκτήτες του δεν είναι γνωστό εάν τις έχουν ενημερωθεί ακόμη, αφού κατοικούν στη Λάρισα, ενώ οι δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου, επίσης αλλοδαποί, απουσιάζουν σε διακοπές.
Στον Σύλλογο Αλβανών οι ζημιές, που σημειωτέον ήταν μικρότερης έκτασης, έγιναν γνωστές χθες. Ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου για τις καταστροφές.
Στο γραφείο του Συλλόγου «ILIRIA» είναι η έβδομη φορά που προκαλούνται ζημιές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Έντουαρτ Ταφάι είπε ότι συνήθως πίσω από κάθε «χτύπημα» υπάρχει και μία αιτία, όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Στην προκείμενη περίπτωση δεν μπόρεσε να αποδώσει τις καταστροφές.
Ερωτηθείς για το επεισόδιο με τον 18χρονο, είπε πως δεν θέλει να το πιστεύει ούτε και μπορεί να το συνδέσει. Ο κ. Ταφάι εξέφρασε τη λύπη του για τον τραυματισμό του νεαρού εκφράζοντας την ευχή να γίνει καλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επιστρέψει υγιής στην οικογένειά του. Είμαι γονέας, πρόσθεσε, και γνωρίζω.
Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο οι ζημιές να προκλήθηκαν σε ένδειξη αντίδρασης για το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Ν.Α.Μ. προσλαμβάνει 208 (!) νέους υπαλλήλους

Από το… παράθυρο της ειδικής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, χωρίς να προηγηθεί εισαγωγή του θέματος στην αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή και με το φάκελο να παραδίδεται στο «παρά πέντε» της συζήτησης, εισήγαγε το ζήτημα των προσλήψεων εποχιακού προσωπικού και εργαζομένων με συμβάσεις έργου, η Νομαρχιακή Αρχή Μαγνησίας.
Το θέμα έφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης, Νικόλας Ντίτορας, παρουσιάζοντας τις ανάγκες της ΝΑΜ σε προσωπικό.
Σε 98 εποχιακούς υπαλλήλους και 110 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου μεταφράζονται οι ανάγκες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Μαγνησίας, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Κτηνιατρικής και Διοίκησης. Συνολικά το ύψος των αμοιβών του προσωπικού, ανέρχεται σε 3.564.986 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.706.770 για εποχιακούς, που θα καλυφθούν από πιστώσεις της ΝΑΜ αλλά και από κρατικές επιχορηγήσεις.
Οι προσλήψεις υπαλλήλων προκάλεσαν αντιδράσεις στο σώμα…
Η μείζονα αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα ενημέρωσης για τις ανάγκες που υπάρχουν και προετοιμασίας της συζήτησης, ενώ αφέθηκαν αιχμές για τον τρόπο των προσλήψεων. Ως προς το δεύτερο σκέλος, κατηγορηματικός ήταν ο αντινομάρχης, που ξεκαθάρισε ότι όλες (εποχιακό προσωπικό και συμβάσεις έργου) θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, υπερασπιζόμενος τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία.
Η ελάσσονα αντιπολίτευση των Νέων Δρόμων, ψήφισε «λευκό», αιτιολογώντας ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για τη συζήτηση του θέματος, ενώ τις προσλήψεις καταψήφισε η παράταξη της ΝΑΣ, τασσόμενη ιδεολογικά αντίθετη στην ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις.
Η ενίσχυση των υπηρεσιών της ΝΑΜ με προσωπικό, πέρασε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Προκαταρκτική για επιδόματα που δόθηκαν από το Δ. Κάρλας

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, αναφορικά με τα επιδόματα που δόθηκαν πρόσφατα από το Δήμο Κάρλας σε απόρους ή έχοντες χαμηλά εισοδήματα, θέμα το οποίο φιλοξενήθηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα» στο «ALTER» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, θα ληφθούν καταθέσεις από το δήμαρχο και τους υπεύθυνους υπαλλήλους του δήμου, προς την κατεύθυνση να διερευνηθούν τα ακριβή χρηματικά ποσά που δόθηκαν, σε ποιους δόθηκε το χρηματικό βοήθημα και με ποια κριτήρια, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν τόσο κάτοικοι του δήμου Κάρλας που έλαβαν τα περασμένα Χριστούγεννα το βοήθημα, όσο και άτομα τα οποία δεν έλαβαν το ποσό του επιδόματος και φέρεται να κατήγγειλαν το γεγονός, φιλοξενούμενοι μάλιστα στο στούντιο της τηλεοπτικής εκπομπής, τονίζοντας ότι πλοιρούσαν τα αντικειμενικά κριτήρια.
Σημειώνεται, ότι επιδόματα από τη δημοτική αρχή δόθηκαν όπως είχε γίνει γνωστό, σε 180 άτομα, ύψους 1.000 περίπου ευρώ.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο ναδίρ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι για μία ακόμη χρονιά τα στοιχεία που πλανώνται και πάλι πάνω από τους αγρότες της Μαγνησίας.
Στη γενικότερη οικονομική συγκυρία και στην αναπόφευκτη, ούτως ή άλλως περιοριστική κυβερνητική πολιτική, έρχονται να προστεθούν και οι τιμές διάθεσης όλων των αγροτικών προϊόντων, που για μία ακόμη χρονιά ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως τονίζουν αγροτοσυνεταιριστές της περιοχής μας, οι φετινές τιμές στο καλαμπόκι στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 140 ευρώ ο τόνος για τον παραγωγό, τη στιγμή που πέρυσι το ίδιο προϊόν απέφερε στον ντόπιο παραγωγό μέχρι και 180 ευρώ ο τόνος.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες αροτραίες καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου.
Για παράδειγμα η τιμή που απολαμβάνουν φέτος οι παραγωγοί για τα κριθάρια είναι στα 10 λεπτά, ενώ για τα σκληρά σιτάρια η τιμή μόλις που φθάνει τα 15 λεπτά. Λίγο καλύτερη ήταν φέτος η κατάσταση στο βαμβάκι, καθώς η εμπορική τιμή διάθεσης του προϊόντος φέτος στα εκκοκκιστήρια έκλεισε στα 30 -31 ευρώ ο τόνος, αρκετά καλύτερα δηλαδή από πέρυσι, όταν η τιμή είχε κατρακυλήσει στα 17 ευρώ.
Η παραγωγή φέτος στο βαμβάκι ήταν και πάλι αρκετά καλή στην περιοχή του Βελεστίνου, όπως και στην αντίστοιχη του Αλμυρού (350 έως 380 κιλά το στρέμμα), ωστόσο για μία ακόμη χρονιά η συνολικά παραχθείσα ποσότητα ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ήταν 70.000 στρέμματα έναντι 115.000 - 120.000 στρέμματα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Με τις τιμές αυτές δεν γίνεται προκοπή για την ελληνική γεωργία, λέει με εμφανή αγωνία για το μέλλον των ίδιων και των συναδέλφων του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος ενός από τους πλέον δραστήριους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας, του ΑΣΟ Ριζομύλου, κ. Ηλίας Ιωάννου.
Το πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο μετά το 2013, με τη λήξη της Αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ). Ακούγονται ήδη δύο σενάρια για το καθεστώς των οικονομικών ενισχύσεων που θα ισχύσουν για την γεωργία στην Ε.Ε μετά το 2013, λέει ο κ. Ιωάννου.
Μία επιδότηση γύρω στα 50 ευρώ το στρέμμα και μία επιδότηση γύρω στα 25 ευρώ ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, είναι τα δύο σενάρια που ακούγονται. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι λίγο πιο κάτω από το λειτουργικό κόστος της καλλιέργειας για την άντληση του νερού (ηλεκτρικό ρεύμα και κόστος συντήρησης των αντλητικών συγκροτημάτων). Και στις δύο περιπτώσεις, όπως λέει ο κ. Ιωάννου, τα ποσά είναι αισθητά μικρότερα από τα περίφημα… ευρωτσέκ που παίρνουν οι Έλληνες αγρότες και που είναι περίπου 75 ευρώ το στρέμμα, συν τα 80 ευρώ το στρέμμα που παίρνουν όσοι καλλιεργούν βαμβάκι, 50 ευρώ όσοι καλλιεργούν τεύτλα κ.ο.κ.
Κάτω από τις παραπάνω συνθήκες οι αγρότες του κάμπου επιχειρούν να βρουν τις εναλλακτικές εκείνες καλλιέργειες που θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους. Ωστόσο όσες προσπάθειες και να έχουν γίνει μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα μηνύματα μόνον ελπιδοφόρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο κ. Ιωάννου, η εναλλακτική καλλιέργεια με ενεργειακά φυτά, όπως π.χ. ο ηλίανθος για την παραγωγή βιοντίζελ, έχει πενιχρά μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς η παραγωγή είναι 400 κιλά το στρέμμα με τιμή 0,30 ευρώ το κιλό, ενώ πολλοί αγρότες στον κάμπο του Βελεστίνου περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της ελαιοκαλλιέργειας πυκνής βλάστησης που έχει γίνει στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας που μέχρι τώρα θεωρείται μονοκαλλιέργεια στο Νότιο Πήλιο.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δέκα (!) νέα ξενοδοχεία αποκτά η Πορταριά


Ιδιαίτερα σημαντική θα πρέπει να θεωρείται η ανάπτυξη που παρουσιάζει στον τουριστικό τομέα ο Δήμος Πορταριάς το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε χ ο δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλης Κοντορίζος μιλώντας στο Ράδιο Ένα, μέχρι το Πάσχα του 2010 θα μπουν σε λειτουργία δέκα νέες ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 400 κλινών περίπου, γεγονός που θα δώσει και νέα ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
Επισημαίνοντας δε, πως παράλληλα θα υπάρξει ανάγκη και από άλλες υποδομές στην περιοχή, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο θα θέσει το θέμα της κατασκευής του υπογείου γκαράζ και θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για τη χρηματοδότησή του.
Επίσης ο κ. Κοντορίζος θα έχει το προσεχές διάστημα συνάντηση και με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, στον οποίο θα θέσει το θέμα της κατασκευής του τελεφερίκ, που σε πρώτη φάση θα συνδέει το Βόλο με την Πορταριά.
Ο «Καποδίστριας»
Υπέρ της δημιουργίας των νέων Καποδιστριακών Δήμων σύμφωνα όμως με τα Συμβούλια Περιοχής, έτσι όπως αυτά είχαν συσταθεί κατά το 1995, τάχθηκε ο δήμαρχος Πορταριάς.
Έθεσε ωστόσο ως πρωταρχικό ζήτημα την απόδοση από το κράτος των οφειλομένων πόρων προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να υπάρξει, όπως υποστήριξε, επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
Ο κ. Κοντορίζος εκτίμησε πως από τις συνενώσεις που σχεδιάζονται να γίνουν, θα αλλάξει τελείως η δομή των Δήμων.
Εξέφρασε ωστόσο την αντίθεσή του στην προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου Δήμου στο Βόλο που θα συμπεριλαμβάνει και την Πορταριά, υποστηρίζοντας ότι ένας Δήμος με αυτή τη μορφή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών, καθώς άλλες είναι οι ανάγκες του αστικού και άλλες εκείνες του αγροτικού πληθυσμού.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με έναν αγροτικό δρόμο στο Πυργάκι στις κορυφές του Πηλίου, καθώς θα προέχουν άλλα ζητήματα.
Όμως ο κ. Κοντορίζος επεσήμανε πως πρώτα θα πρέπει να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΟΤΑ και πως θα πρέπει να εξεταστεί μαζί με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από το κράτος.
Διαφορετικά, τόνισε, θα είναι καλύτερα να μην γίνει τίποτα, καθώς η προοπτική για την επιτυχία του νέου «Καποδίστρια» θα αποτύχει.
Πάντως ο δήμαρχος Πορταριάς είπε ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν και το επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ από 18-20 Ιανουαρίου που θα γίνει στην Αθήνα, ενώ το ζήτημα της μεταφοράς οικονομικών πόρων θα συζητηθεί και στην οικονομική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα στην οποία ο κ. Κοντορίζος συμμετέχει.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο Μαμαλάκης στο Υπουργικό

Ελπίζω, πέρα από επικοινωνιακή σημασία, να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα αυτή η νέα τακτική να καλείτε, κ. Πρόεδρε, κάθε τόσο, μια εξωκυβερνητική προσωπικότητα που είτε ασκεί εξουσία σε έναν ειδικό χώρο είτε είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εξουσίας, όπως έγινε με τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Αρχιεπίσκοπο κ.λ.π.
Αναρωτιέμαι όμως μήπως είναι ώρα να φωνάξετε σε μια τέτοια συνεδρίαση και τον εθνικό μας μάγειρο τον Ηλία Μαμαλάκη.
Διότι αν και οι περισσότεροι από σας είστε αμερικανοσπούδαστοι ή με βρετανική παιδεία, και επομένως έχετε διδαχθεί και το time is money όπως και την καταλυτική λειτουργία του on time, αφήνετε πολλά πράγματα να σέρνονται ανεπιτρέπτως.
Ίσως λοιπόν ο Μαμαλάκης να είναι χρήσιμος να σας μάθει πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι χρόνοι όχι μόνο στην “πολίτικη κουζίνα” αλλά και στην πολιτική τοιαύτη.
Πως άμα παραβράσει το φαγητό χάνει και από την διατροφική αξία του και από την νοστιμιά του.
Είναι βέβαια παρήγορο το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποδεχθήκατε επιτέλους ότι το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίσθηκε από έντονα φαινόμενα διγλωσσίας. Αρκεί η παραδοχή αυτή να οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα.
Διότι και σε παλαιότερες δικές σας κυβερνήσεις -για να μην αναφερθούμε, δρυός πεσούσης στις δυο κυβερνήσεις της άλλης παράταξης- ακούγαμε συχνά τις “καταδίκες” για τα φαινόμενα αλαζονείας, αδιαφάνειας, διγλωσσίας, διαπλοκής, αλλά δεν ακούγαμε ονόματα και δεν βλέπαμε πρακτικά μέτρα για τη διόρθωσή τους.
Λες και ο ρόλος του κυβερνήτη είναι να διαπιστώνει και να αποδοκιμάζει τέτοια φαινόμενα, γενικώς και αορίστως. Και δεν είναι πρωτίστως δική του ευθύνη η κατ εξακολούθηση εκδήλωση αυτών των φαινομένων.
Αν σε ένα σκάφος κάθε αξιωματικός ή κάθε ναύτης “κάνει το δικό του”, η ευθύνη βαρύνει τον πλοίαρχο. Επομένως αν εσείς έχετε ξεκάθαρη άποψη για τη “ρότα” του σκάφους, όπως μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε, οφείλετε να τη διατυπώσετε με σαφήνεια στους συνεργάτες σας και να αξιώσετε να μην ανακατεύεται ο λοστρόμος στη δουλειά αρχιμηχανικού.
Και να το κάνετε on time επειδή ακριβώς time is money.
Και το χρήμα το πληρώνουμε εμείς. Οι “επιβάτες”, αλλά και πραγματικοί πλοιοκτήτες.
Γιώργος Μασσαβέτας
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μπαράζ κλοπών στην περιοχή του Αλμυρού

Μεγάλη η πρωτοχρονιάτικη μπάζα των «ποντικών»
Διέρρηξαν σπίτια και καταστήματα σε Αλμυρό, Πλάτανο και Σούρπη με συνολική λεία που ξεπερνάει τα 80.000 ευρώ
Μπαράζ κλοπών σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα το πρωί μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης σε Αλμυρό, Πλάτανο και Σούρπη με τον συνολικό «μποναμά» για τους πρωτοχρονιάτικους «ποντικούς» να ξεπερνάει, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ποσό των 80.000 ευρώ περίπου.
Πιο αναλυτικά, μέσα σε 24 ώρες της περασμένης Δευτέρας, οι άγνωστοι δράστες εισήλθαν αρχικά σε οικία μιας εκπαιδευτικού στον Πλάτανο -και σύμφωνα με την ίδια- της αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά συνολικής αξίας 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την 40χρονη παθούσα, οι δράστες παραβίασαν την εξώπορτα της οικίας της, από τις 10 το πρωί μέχρι της 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε οικία επί της οδού Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό, πάλι παραβιάζοντας την εξώπορτα, και αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη μπάζα όμως, έγινε κατά τις ίδιες περίπου ώρες, που εισήλθαν σε οικία επί της οδού Αχιλλέως και αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά αξίας πάνω από 50.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι παθόντες στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.
ΣΤΗ ΣΟΥΡΠΗ
Στη Σούρπη οι άγνωστες δράστες επιχείρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε ένα ψιλικατζίδικο και σε ένα μίνι μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, στο ψιλικατζίδικο παραβίασαν την πόρτα του καταστήματος και αφαίρεσαν τσιγάρα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ και κάρτες τηλεφώνων αξίας 200 ευρώ. Οι άγνωστοι, σε αυτή την περίπτωση, βγήκαν από το παράθυρο του καταστήματος, για να μην γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους, αφού η έξοδος ήταν σε κεντρική οδό της Σούρπης.
Επίσης στη Σούρπη διέρρηξαν κατάστημα μίνι μάρκετ, ο ιδιοκτήτης του οποίου επλήγη με σφοδρότητα (το σπίτι του) από τις πρόσφατες πλημμύρες και του αφαίρεσαν τρόφιμα από τα ψυγεία, αφού δεν βρήκαν χρήματα στην ταμειακή μηχανή.
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΣΚΙΑΘΟΣ: Έκανε ληστεία, έφυγε χωρίς τα χρήματα!

Ένοπλη ληστεία με λεία 10.000 ευρώ συνέβη χθες στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη Σκιάθο. Δράστης φέρεται να είναι ένας αλλοδαπός άνδρας, ηλικίας 35-45 ετών, που αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές.
Ο ληστής διέφυγε πεζός στα σοκάκια του νησιού και κατά την καταδίωξή του 500 μέτρα από την Τράπεζα, πέταξε την τσάντα, που περιείχε τα χρήματα.
Η ληστεία συνέβη στις 8.15 το πρωί, οπότε ο δράστης «εισέβαλε» στο υποκατάστημα της Εμπορικής. Ο ληστής είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα, ενώ κρατούσε ένα πιστόλι κρότου προς εκφοβισμό των υπαλλήλων.
«Ληστεία», φώναξε κι έβαλε στο γκισέ ένα σάκο για να τον γεμίσουν με χρήματα οι υπάλληλοι. Εκείνη την ώρα ευτυχώς στο υποκατάστημα δεν υπήρχαν πελάτες.
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Οι τρεις υπάλληλοι έβαλαν όσα χρήματα υπήρχαν στην τσάντα. Ο ληστής πήρε το σάκο και κατευθύνθηκε προς την έξοδο όταν από τη τζαμαρία αντιλήφθηκε προσέγγιση αστυνομικών.
Ένας εκ των τριών υπαλλήλων κατά την τοποθέτηση των χρημάτων είχε καταφέρει να πατήσει διακριτικά το κουμπί του συναγερμού.
Η αστυνομική κινητοποίηση ήταν μεγάλη. Κυριολεκτικά για λίγα δευτερόλεπτα ο ληστής διέφυγε της σύλληψης. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή από την πίσω πόρτα του υποκαταστήματος.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν ένα Ι. Χ. αυτοκίνητο που κατέβηκε το δρόμο, που συνορεύει με την Τράπεζα, εμπόδισε το περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου να φράξει τη βοηθητική έξοδο.
Το σχέδιο των αστυνομικών έδινε έμφαση στην κύρια είσοδο του υποκαταστήματος, αφού συνήθως η πίσω πόρτα ήταν κλειστή στο κοινό.
Άμεσα ξεκίνησε καταδίωξη.
Προκειμένου να διαφύγει ο ληστής πέταξε την τσάντα που περιείχε τα χρήματα αλλά και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών υπήρχε κι ένα πουκάμισο. Προφανώς ο δράστης είχε προβλέψει να μεταμφιεστεί μετά τη ληστεία, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμος.
Οι αστυνομικοί παρέδωσαν τα χρήματα στη διεύθυνση της Τράπεζας, ενώ κατέσχεσαν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη ληστεία. Το όπλο του δράστη όπως αποδείχτηκε, ήταν ψεύτικο.
Το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου συνεχίζει τις έρευνες για τη σύλληψη του δράστη. Από τα σπαστά του ελληνικά εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι να είναι αλλοδαπός, ηλικίας 35-40 ετών. Οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι μόνιμος κάτοικος Σκιάθου και γι' αυτό να φρόντισε για τη μεταμφίεσή του μετά την πράξη.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συγκεράστηκαν τρία ψηφίσματα, για να βγει ομόφωνη απόφαση για τον Αχελώο

Χρειάστηκαν τρία ψηφίσματα, ένα από κάθε παράταξη του νομαρχιακού συμβουλίου -πλην των Νέων Δρόμων- τα οποία τελικώς συγκεράστηκαν, μέχρι το νομαρχιακό συμβούλιο να λάβει σαφή ομόφωνη θέση υπέρ της συνέχισης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ενώνοντας τη φωνή του στο πανθεσσαλικό μέτωπο που έχει συσταθεί απέναντι στη… διγλωσσία της Κυβέρνησης και την εμπλοκή του έργου στο ΣτΕ.
Το θέμα συζητήθηκε χθες, σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση του οργάνου, με το σύνολο των συμβούλων να συμφωνούν στην ολοκλήρωση του έργου, να διαφωνούν ωστόσο στη διατύπωση του ψηφίσματος… Οι μόνες αντιρρήσεις σημειώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο από την πλευρά των οικολογικών οργανώσεων.
Την εισήγηση έκανε ο Νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ο οποίος ανέλυσε την επιχειρηματολογία της ΝΑΜ βάσει της οποίας είναι αναγκαία η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο. Ο Νομάρχης σημείωσε ότι το έργο εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά αναγκαίο υδροδοτικό και υποστήριξε ότι η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, υπαγορεύει ότι μια περιοχή δεν μπορεί να στερείται βασικών υδατικών αποθεμάτων όταν υπάρχουν τεχνικές λύσεις. Επιπλέον προέβαλε την ολοκλήρωση των έργων σε ποσοστό 86% για τη σήραγγα και κατά 75% για το φράγμα της Συκιάς, καθώς και τη δαπάνη 392 εκ. ευρώ, στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια για πισωγυρίσματα…
Για… πρωτοχρονιάτικη «τούμπα» κατηγόρησε το Νομάρχη, Απ. Παπατόλια, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Χατζόπουλος, επικαλούμενος τη δέσμευση του πρώτου ότι το θέμα του Αχελώου θα συζητούνταν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.
Σε… άλμα προς τα μπρος, παρέφρασε την… τούμπα, ο Νομάρχης, υποστηρίζοντας ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένο ψήφισμα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ι. Πρίντζος, έκανε λόγο για έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη ροή πόρων για τη συνέχισή του επί θητείας Γιώργου Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και θέτοντας ζήτημα βούλησης της Κυβέρνησης για την προώθηση του έργου. Ο ίδιος έψεξε τη ΝΑΜ που αντί να εγκρίνει προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος, επέλεξε να μεταθέσει τη συζήτηση, εισπράττοντας τα δυσμενή σχόλια των άλλων εταίρων του θεσσαλικού κάμπου, ότι η Μαγνησία διαχωρίζει τη θέση της από το κοινό μέτωπο. Πάντως αναγνώρισε το γεγονός ότι η ΝΑΜ διόρθωσε το λάθος της και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει προσωπικά υπέρ του Αχελώου.
Τη μετεξέλιξη της συζήτησης για τον Αχελώο σε επίπεδο κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων νομαρχιακών συμβουλίων της Θεσσαλίας, πρόκρινε η παράταξη των Νέων Δρόμων, διά του επικεφαλής, Σάκη Κοκκίνη, ενώ ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Γ. Χαρμάνης, χαρακτήρισε κατάντια το έργο να βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί 30 χρόνια και μάλιστα, φέτος να μην προβλέπεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συνέχισή του.
Ως εθνικό έργο με πολλαπλά οφέλη, χαρακτήρισε το έργο του Αχελώου, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Απ. Νάνος, υποστηρίζοντας ότι οι διενέξεις που ενισχύονται από τους οικολόγους, κινούνται στη λάθος κατεύθυνση.
Γενναία απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας να πει όχι στην εκτροπή του Αχελώου και στην… εκτροπή της λογικής, ζήτησε εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, Τάκης Κολώνιας, κάνοντας λόγο για μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί το πρωτότυπο βάσει του οποίου ο πλανήτης έχει οδηγηθεί στα όριά του.
Στην ανάγκη νερού για να συνεχίσει να έχει να… πίνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και Διευθυντής Προγραμματισμού της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Κομνηνάκης, τασσόμενος υπέρ του έργου.
Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Κυβέρνηση για το μέλλον του έργου, ζήτησε εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Σ. Αναγνώστου, υποστηρίζοντας ότι η διοχέτευση του πλεονασματικού 10% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντική ζημία για την Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Αναγνώστου, με βάση το αρχικό ψήφισμα της νομαρχιακής αρχής έθεσε θέμα «κερκόπορτας» που ανοίγουν οι παρατηρήσεις για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων.
Την άποψη ενίσχυσε και ο κ. Πρίντζος, υποστηρίζοντας ότι η Μαγνησία δίνει όπλα στους αντιπάλους τους, όμως κατηγορηματικά ο Νομάρχης, υπογράμμισε ότι με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις θωρακίζεται το έργο από τυχόν νέα εμπλοκή του και αντίθετα με τα όσα διατυπώθηκαν, απογυμνώνονται οι… εχθροί από επιχειρήματα.
Εκδρομή… στον Αχελώο, προέτρεψε να κάνει το νομαρχιακό συμβούλιο, το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, υποστηρίζοντας ότι ήδη το περιβάλλον του Αχελώου, παρουσιάζει σημάδια καταστροφής.
Το ψήφισμα
Τελικώς, το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, που αποτέλεσε προϊόν σύνθεσης των τριών, ενώ θα επανέλθει με κοινό υπόμνημα προς την ΠΑΣΕ και το Υπουργείο για το σκέλος που αφορά στη διαχείριση των υδατικών πόρων:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του μεγάλου έργου της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, από τον άνω ρου του Αχελώου, ενός έργου Εθνικής σημασίας με αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, ενεργειακό, υδρευτικό χαρακτήρα, το οποίο θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλικής πεδιάδας, και θα της επιτρέψει να εκπληρώσει το σημαντικό ρόλο της για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.
Το έργο του Αχελώου μαζί με τα έργα Σμοκόβου, Κάρλας, Γυρτώνης και της Λίμνης Πλαστήρα, σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, τη χρήση σύγχρονων συστημάτων ύδρευσης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, θα αποκαταστήσει το υδατικό ισοζύγιο στο Θεσσαλικό κάμπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 600 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, που έχει σχεδιαστεί να μεταφερθούν στη Θεσσαλία από τον άνω ρού του Αχελώου υπολείπονται σε κάθε περίπτωση του 20% των νερών που χύνονται σήμερα στη θάλασσα στις εκβολές του Αχελώου.
Ουσιαστικά, έχει πλέον κριθεί τελεσίδικα στη συνείδηση των πολιτών η ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων και επομένως δεν χωρεί κανένα πισωγύρισμα με άλλοθι νέους σχεδιασμούς, μελέτες ή άλλες σκοπιμότητες, που θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις και θα οδηγήσουν στην ακύρωση του έργου.
Ζητούμε από την κυβέρνηση:
1. Να άρει τα φαινόμενα διχογνωμιών στο εσωτερικό της, να αποσαφηνίσει πλήρως τη στάση της και να δρομολογήσει την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του Φράγματος «Συκιάς» και την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές των σταματημένων εργοταξίων, θα προκαλέσει μη αποκαταστάσιμες ζημίες στη σήραγγα, καθώς και δυσανάλογα υπέρμετρη πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στο τελικό κόστος των έργων
2. Τη γενναία χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010 και, σε κάθε περίπτωση, με ποσό ύψους ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ίσο με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
3.Την επίσπευση της κατασκευής των έργων ταμίευσης και άρδευσης στη Θεσσαλία, με προτεραιότητα την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, την ολοκλήρωση των έργων της Κάρλας και της Γυρτώνης, καθώς και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων της Κάρλας και του Σμοκόβου.
4.Την εξασφάλιση ενιαίας νομικής υποστήριξης για τη συνέχιση του έργου τόσο έναντι του ΣτΕ όσο και έναντι του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με την παράλληλη συνδρομή των Ν.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
5. Την άμεση ανάθεση και ολοκλήρωση εντός ενός έτους, των μελετών σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης που καθυστέρησαν υπερβολικά και αναιτιολόγητα, με αποτέλεσμα να καταστήσουν το έργο ευάλωτο σε κάθε είδους προσφυγές. Τα σχέδια διαχείρισης πρέπει να υπηρετούν τους στόχους της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, της αντιμετώπισης της ανεπαρκούς άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης των μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας, και τέλος της συνδυασμένης και ορθολογικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού, η οποία συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην κατάρτιση των σχεδίων οφείλουν να συμμετέχουν και τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και διαβούλευση με τις Ν.Α. των περιοχών, όπου εντοπίζονται οι λεκάνες απορροής του ποταμού.
Τέλος, δηλώνουμε προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ότι από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς της Θεσσαλίας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, δρομολογώντας διαδικασίες κοινών συνεδριάσεων των Νομαρχιακών Συμβουλίων όλων των Ν.Α. της Θεσσαλίας και να διεκδικήσουμε δυναμικά, αν χρειαστεί, με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου την ολοκλήρωση του έργου που θα αποτρέψει την περιβαλλοντική της υποβάθμιση και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου. Η όποια άλλη πολιτική απόφαση που θα έθετε νέες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου, θα συνέχιζε το «ροκάνισμα» του χρόνου, θα προκαλούσε νέα καθυστέρηση ή ακόμη και το πάγωμα των έργων μεταφοράς, λειτουργώντας ως εργαλείο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εμπέδωση της λογικής ότι το νερό είναι εμπόρευμα από το οποίο μπορούν να απομυζούν τεράστια κέρδη μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Καλούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργιο Παπανδρέου να παρέμβει προσωπικά υπέρ της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, που είναι όραμα δεκαετιών του Θεσσαλικού λαού».
Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά την ομόφωνη ψήφισή του, ο κ. Κολώνιας έθεσε θέμα αναβολής της απόφασης, ενώ χαρακτήρισε τους συμβούλους «πρόβατα», χαρακτηρισμό που αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

WWF: Πώς θα σώσουμε τα δάση μας


Πολλές οι συναντήσεις, οι ενημερώσεις, η ανταλλαγή απόψεων - προτάσεων, οι τοποθετήσεις, οι εισηγήσεις μεταξύ των οικολόγων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ηγεσιών υπουργείων που εμπλέκονται οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητές τους σε κοντά ζητήματα όπως: το δασολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η δασοπροστασία, η αυθαιρεσία στις δασικές εκτάσεις και φυσικά η πρόληψη και η καταστολή των πυρκαγιών κ.λπ. 
Πολλές οι συναντήσεις εκατέρωθεν, αλλά το διά ταύτα πάντα ζητούμενο (πώς θα σώσουμε τα δάση) εξαιρουμένων των καλών προθέσεων.
Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος από το WWF - Ελλάς, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων, δίνει μέσα από δεκατρία σημεία μια εικόνα για έναν καλό συντονισμό μεταξύ των κρατικών φορέων και υπηρεσιών για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών που δεν θα γίνει αποτελεσματική / ότερη:

1. Αν δεν αναπτυχθεί εντός του Πυροσβεστικού Σώματος ειδίκευση για τις δασικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδυναμία τόσο εκτίμησης του κινδύνου όσο και αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών. Πολλές καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών (ΒΑ Αττική 2009, Ρόδος 2008) Στροφυλιά 2008 και 2009, Πάρνηθα 2007 κ.ο.κ.) απλώς δεν θα είχαν συμβεί αν υπήρχε έγκαιρη εκτίμηση του κινδύνου και σωστή άμεση αντιμετώπιση.
2. Αν δεν μεταφερθεί η έμφαση από τα εναέρια στα πεζοπόρα. Κάθε ελικόπτερο αντιστοιχεί σε περίπου 600-800 εποχικούς πυροσβέστες, την ώρα που το Π.Σ. έχει περίπου 3.500-4.000 κενές θέσεις. Οι ελλείψεις στο Π.Σ. δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άτομα για να μπει 3ος πυροσβέστης στα οχήματα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις ενέργειες, κόπωση του προσωπικού και επικινδυνότητα. Με τον οδηγό να μένει υποχρεωτικά πάντα στο όχημα, επί της ουσίας ένας μόνο πυροσβέστης κάνει όλη τη δουλειά για κάθε όχημα.
3. Αν δεν ενδυναμωθεί η Δασική Υπηρεσία για να μπορεί να κάνει πρόληψη,να κυνηγάει παρανομίες και να συμβάλλει στην οργάνωση της κατάσβεσης. Η Δασική Υπηρεσία έχει περίπου 50% κενές οργανικές θέσεις και αποδυναμώνεται συνεχώς, ενώ δεν έχει αναγκαία μέσα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς δυνατή Δ.Υ., που να μπορεί (και να θέλει) να ασκήσει διαχείριση, πρόληψη και έλεγχο στις καμένες περιοχές.
4. Αν δεν ληφθούν σωστές αποφάσεις για τη διάθεση του προσωπικού της καταργηθείσης Αγροφυλακής προς ενίσχυση του Π.Σ. και κυρίως της Δασικής Υπηρεσίας. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μέσα σε 3-4 μήνες το προσωπικό της Αγροφυλακής θα μπορούσε να επανεκπαιδευτεί και να βγει στο πεδίο στον ρόλο δασοφυλάκων, με θεαματικά αποτελέσματα στο επίπεδο φύλαξης των δασών.
5. Αν δεν ελεγχθούν οι πόροι που πηγαίνουν στους ΟΤΑ για πρόληψη. Σήμερα η κατανομή γίνεται με κριτήρια άσχετα προς το φυσικό αντικείμενο, η χρήση τους δεν συντονίζεται και οι ΟΤΑ δεν ελέγχονται για το τι κάνουν τα λεφτά. Ολες οι πληροφορίες δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των πόρων ξοδεύονται με λανθασμένο τρόπο ή για άσχετους λόγους. Το 2009 δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για πρόληψη, που ουδείς γνωρίζει τι έγιναν.
6. Αν δεν ανανεωθούν τα αντιπυρικά σχέδια σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να ξέρουμε τι έργα πρόληψης χρειάζονται, να πάψουν να συγκρούονται ΟΤΑ και δασικοί και να μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός. Και βεβαίως να εφαρμόζονται! Στην Πάρνηθα το 2007 υπήρχε λεπτομερές τέτοιο σχέδιο (που προέβλεπε τη συγκεκριμένη πυρκαγιά), αλλά δεν ακολουθήθηκε.
7. Αν δεν οργανωθεί η Πολιτική Προστασία. Οι εθελοντικές ομάδες δεν αξιολογούνται, οι πόροι που τους διαθέτει η Πολιτική Προστασία επίσης δεν διανέμονται με κριτήρια (τα λεφτά πάνε «με το κεφάλι»), το Π.Σ. δεν αξιοποιεί επαρκώς τους εθελοντές (δεν έχει πληροφορία για τις δυνάμεις τους, δεν είναι ασφαλισμένοι), ενώ η εκπαίδευση των εθελοντών δεν πιστοποιείται (Πολιτική Προστασία δεν αναγνωρίζει ούτε καν την εκπαίδευση που κάνει το Π.Σ.). Από την άλλη, οι ΟΤΑ συχνά δεν εντάσσονται ορθά στο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν δικό τους ανεξάρτητο συντονισμό στην πυρκαγιά και υποβαθμίζουν τον ρόλο του επιβεβλημένου σχεδιασμού.
8. Αν δεν αξιοποιήσει επιτέλους το Π.Σ. τα μέσα που έχει στη διάθεσή του (μέσα πλοήγησης και συντονισμού) τα οποία έχουν αγοραστεί από το 2004 και μένουν στις αποθήκες. Πάνε τα πυροσβεστικά σε ένα μέρος και δεν ξέρουν ούτε πού είναι οι κρουνοί ούτε πού είναι οι δρόμοι ούτε τίποτα, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και αύξηση του κινδύνου. Το Συντονιστικό του Π.Σ., από την άλλη, δεν έχει συνεχή και άρτια εικόνα για το πού βρίσκονται τα πυροσβεστικά, τους υπεύθυνους σε κάθε πεδίο, τις αποφάσεις κ.ο.κ.
9. Αν δεν γίνουν εκπαιδεύσεις όλων και κοινές ασκήσεις. Τι πιο λογικό. Οι πυροσβέστες δεν εκπαιδεύονται ουσιαστικά στις δασικές πυρκαγιές και κοινές ασκήσεις των φορέων δεν γίνονται. Στην επαρχία το προσωπικό του Π.Σ. τον χειμώνα και την άνοιξη δεν έχει φόρτο εργασίας τους μήνες αυτούς, με αποτέλεσμα τα ρεπό να υπερβαίνουν τις μέρες δουλειάς. Ποιος φταίει όμως γι' αυτό;
10. Αν δεν αξιοποιηθούν οι δυνάμεις του Π.Σ. τον χειμώνα και την άνοιξη για ενημέρωση του κόσμου, εκπαίδευση στα σχολεία, υποστήριξη πρωτοβουλιών και έλεγχο των μέσων πυρόσβεσης (κρουνοί, δεξαμενές κ.ο.κ.). Στην επαρχία το προσωπικό του Π.Σ. δεν έχει φόρτο εργασίας τους μήνες αυτούς, και εύκολα θα μπορούσε να διαθέσει δυνάμεις στην εκπαίδευση και προετοιμασία του πληθυσμού, των εθελοντών και των ΟΤΑ. Ο συνήθης τρόπος οργάνωσης των υπηρεσιών στους επαρχιακούς σταθμούς και κλιμάκια (μία ολόκληρη μέρα βάρδια ακολουθούμενη από δύο ρεπό) είναι χαρακτηριστικός του τρόπου λειτουργίας κατά αυτούς τους μήνες.
11. Αν δεν εκλείψουν τα κομματικά και πολιτικά κριτήρια από το Π.Σ. και δεν υπάρξει αφ' ενός αξιοκρατία και αφ' ετέρου πολιτική ανεξαρτησία στον συντονισμό της κατάσβεσης. Ειδικά στο τελευταίο, πρέπει να πάψει ο συντονισμός να γίνεται από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, αλλά και να πάψει να γίνεται στη βάση ιεραρχίας. Όπως και στα πρότυπα συστήματα του εξωτερικού, τον συντονισμό πρέπει να τον ασκεί ο πιο έμπειρος αξιωματικός και όχι ο ανώτερος στην ιεραρχία, και σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης από άσχετες επιρροές. Μην ξεχνάμε ότι στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες βρίσκονται και άνθρωποι με πολύ μικρή εμπειρία στην κατάσβεση (οικονομικά και διοικητικά στελέχη).
12. Αν δεν υπάρξει προσπάθεια συνεργασίας και συντονισμού. Το 2009 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε μία μόνο συνεδρίαση συντονισμού με τους φορείς και αυτή έγινε στις... 20 Απριλίου (10 μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής). Η χθεσινή συνεργασία των δύο υπουργών Προστασίας Πολίτη και Περιβάλλοντος γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά, και αν συνεχίσει θα αποτελέσει βάση πολλών θετικών εξελίξεων. Σε τοπικό επίπεδο η συνεργασία μεταξύ φορέων υπάρχει σχεδόν μόνον όπου υπάρχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις.
13. Αν δεν γίνει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού. Οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινάνε από αμέλεια και γίνονται καταστροφικές εν μέρει επειδή ο κόσμος δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να βοηθήσει ή να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Απέναντι σε αυτό, η πολιτεία δεν κάνει καμία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου (πληθυσμού και τουριστών) μέσα από τα ΜΜΕ, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους κ.ο.κ.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Νομαρχία Μαγνησίας εγκληματικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η Νομαρχία Μαγνησίας εγκληματικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου
Παρόλη την έκκληση για αναστολή της ψηφοφορίας που έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι έως ότου ενημερωθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, των επιστημόνων που τάσσονται κατά της εκτροπής και των τοπικών οργανώσεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Πίσω από την παρέμβαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την συνέχιση των έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στάθηκαν σύσσωμα οι παρατάξεις της ΝΑΜ στην συνεδρίαση τους την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και μίλησαν για «θωράκιση του έργου» με το κοινό τους ψήφισμα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν το ομόφωνο ψήφισμα, ενώ στην ολιγόλεπτη παρέμβαση τους αναφέρθηκαν σαφώς σε όλους τους λόγους που κάνει εγκληματική και παράνομη την στάση αυτή της ΝΑΜ.
Η Θεσσαλία υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας λανθασμένης και εχθρικής προς το περιβάλλον αναπτυξιακής πολιτικής. Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού δεν είναι μόνο λάθος πρακτική, αλλά αντιτίθεται και στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η πλήρης ανάκαμψη του υδατικού δυναμικού προϋποθέτει συνδυασμό μέτρων με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Καμία αναφορά όμως στο ΝΣ δεν έγινε σε πραγματικά στοιχεία για την βιωσιμότητα αυτού του φαραωνικού έργου. Δεν μίλησε κανείς για το γεγονός πως ο Αχελώος σήμερα έχει λιγότερο νερό απ' ό,τι 30 χρόνια πριν. Κανείς δεν ανέφερε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου είναι πολύ μεγαλύτερο από τους κατοίκους που ζούνε πλησίον της ροής του ποταμού και το ετήσιο υδατικό αποτύπωμα κάθε Έλληνα είναι 2.400κ.μ. το χρόνο, κοντά σε αυτό των Η.Π.Α. (2.480κ.μ.) ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240κ.μ. Μόνο ανακρίβειες και δικαιολογίες ανταλλάχτηκαν μεταξύ όλων των συμβούλων. Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση λόγω του λαϊκισμού των «πολιτικών» που καλλιεργούν επί χρόνια ένα κοντόφθαλμο τοπικιστικό αίτημα και σήμερα υποκλίθηκαν σε αυτό, χωρίς να τολμήσουν να πουν στους πολίτες στοιχειώδεις αλήθειες για τα σημερινά αδιέξοδα.
Η πίεση που γίνεται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ (ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε διακριτικά από την συνεδρίαση, γιατί άραγε?), είναι προς την παράνομη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτού του έργου, αφού το ΣτΕ έχει κάθε φορά αποφανθεί αρνητικά σε αυτό και η ΕΕ έχει αποσύρει κάθε στήριξη, αφού δεν έχει ληφθεί υπόψιν η Οδηγία για το νερό, η οποία αποτελεί νόμο της Ελλάδας. Η θέση να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του έργου δεν αρμόζει σε μια εποχή που η χώρα μας κρίνεται για τις σπατάλες και τον υπερδανεισμό της και στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων κατασκευών.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, λυπούμαστε για την συμπεριφορά του που στηρίζει την εκτροπή, υποκλινόμενο στην «αγορά» των ψήφων της Θεσσαλίας μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων και στις επιταγές των κατασκευαστικών εταιρειών. Εκτίμησή μας είναι ο,τι αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν είναι οικολογική. Και τα «καλά πυρηνικά», οι «εκτροπές» και η «αγροτική ανάπτυξη» που επαγγέλλεται, απέχουν πολύ μιας σύγχρονης εναλλακτικής και οικολογικής αριστεράς που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνημα ανατροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν οτι καμία απόφαση της ΝΑΜ, που στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου και «συμπτωματικά» την καταδίκη της φύσης και των κατοίκων της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να εμποδίσει τους κατοίκους και τις οικολογικές οργανώσεις να σταματήσουν το έργο με τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα, ζητάμε να κάνει η ΝΑΜ την διαφορά προχωρώντας στην στήριξη της αλλαγής της πολιτικής για τη διαχείριση του νερού ακούγοντας την φωνή της λογικής. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε μεταξύ άλλων:
  • Στήριξη των αγροτών για στροφή στις λιγότερο υδροβόρες βιολογικές καλλιέργειες που θα μπορούν να τους εξασφαλίζουν ένα δίκαιο εισόδημα, αλλά και να συμβάλλουν σε αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και περιορισμό των εξαιρετικά υδροβόρων καλλιεργειών όπως το βαμβάκι. Εκπαίδευση των αγροτών, ειδικά των νέων, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών, αλλά και γενικότερα των φυσικών πόρων
  • Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, ειδικά στα ορεινά τμήματα της λεκάνης του Πηνειού και χρηματοδότηση μέτρων που στοχεύουν στην εξοικονόμηση νερού σε άρδευση και ύδρευση
  • Αντικατάσταση των συστημάτων επιφανειακής άρδευσης με συστήματα υψηλής απόδοσης που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση νερού και ενέργειας (στάδγην ή υπόγεια άρδευση, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων)
  • Έλεγχος της κατανάλωσης νερού από τις γεωτρήσεις με την υποχρεωτική εγκατάσταση υδρόμετρων και κοστολόγηση της χρήσης ανάλογα με την αντλούμενη ποσότητα και δραστικό περιορισμό (έως και απαγόρευση) των αντλήσεων σε περιοχές όπου παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρωσης. Αναστολή έκδοσης νέων αδειών ανόρυξης γεωτρήσεων, ειδικά στις πιο ευάλωτες περιοχές, καταγραφή των γεωτρήσεων και κλείσιμο όλων των παράνομων
  • Πολιτικές για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασία των φυσικών διαδρομών του νερού
  • Εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου λήψης υδρομετρικών και μετεωρολογικών δεδομένων με σκοπό την αξιόπιστη εκτίμηση του υδατικού δυναμικού του διαμερίσματος και τη λήψη των αναγκαίων διαχειριστικών μέτρων
  • Δημόσιος διάλογος και εμπλοκή των πολιτών στις αποφάσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην ίδια τη Θεσσαλία
  • Άμεση αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στις περιοχές της Μεσοχώρας και της Συκιάς που έχουν βάναυσα πληγωθεί από τα έργα εκτροπής
  • Η υπόθεση του Αχελώου δεν είναι μόνο θεσμικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ευκαιρία αξιολόγησης της ικανότητας και της επιθυμίας των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, να απομακρυνθούν από το καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και να στηρίξουν βιώσιμες και αειφορικές πολιτικές. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε στις επόμενες γενιές.

Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας
πληροφορίες: Τάκης Κολώνιας, 6945155897, Πάνος Ζαφειρίου, 6974959778
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΟΧΙ στα νεοΑΝΑΝικά σχέδια Τουρκοποίησης της Κύπρου




Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα
Blog: www.danagennisi.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης
Τηλ.: 6979112273

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/1/010

ΟΧΙ στα νεοΑΝΑΝικά σχέδια Τουρκοποίησης της Κύπρου
Εκδήλωση που έχει καταστεί θεσμός αφού γίνεται αδιάκοπα εδώ και τριάντα χρόνια είναι η Γιορτή της Βασιλόπιτας που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Η εκδήλωση γίνεται το επόμενο Σάββατο 16/1 στις 6 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη.
Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Κύπρο μας.  Θέμα: ΟΧΙ στα νεοΑΝΑΝικά σχέδια τουρκοποίησης της Κύπρου.
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Λιλήκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στην ηλεκτρονική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Επιστροφή με ευχές!


Κι όμως πέρασαν δυο μήνες!
Για δυο μήνες ο Μαγνήτης απουσίαζε απ' τα δρώμενα του διαδικτύου.
Όχι δεν συνέβη κάτι το πολύ κακό, αλλά μια σειρά κωμικοτραγικών γεγονότων, με υποχρέωσαν σ' αυτή την "αποχή" απ' το blogging.
Οφείλω λοιπόν, μια εξήγηση στους αναγνώστες και τους φίλους bloggers γι' αυτή την απουσία.
Εκεί γύρω στις 10 του Νοέμβρη, ο υπολογιστής μου, έκανε διάφορα "κόλπα".
Πότε δεν διάβαζε την κάρτα ήχου, πότε δεν δούλευαν οι θύρες usb, πότε "κόλλαγε" χοντρά το σύστημα....κλπ.κλπ.
Ψυχανεμίστηκα ότι κάτι δεν πάει καλά με την μητρική του, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω, αφού το "μηχανάκι" μόλις είχε κλείσει ένα χρόνο και κάτι μέρες απ' την μέρα που τ' αγόρασα.
Στις διάφορες προσπάθειες που έκανα για να το συνεφέρω, μου πέταξε και μια μπλε οθόνη κατάμουτρα, με διάφορους κωδικούς σφαλμάτων, οπότε πήρα των οματιών μου για την εταιρεία που τ' αγόρασα, αφού ήταν κι εντός της εγγύησης.
Οι άνθρωποι της εταιρείας ευγενικότατοι, το παρέλαβαν με την δέσμευση ότι θα το ελέγξουν κι εντός 25 περίπου ημερών, θα μου το επέστρεφαν επισκευασμένο ή ακόμα και αντικαταστημένο με καινούργιο μηχάνημα, αν αυτό χρειαζόταν.
Πικρό το ποτήρι των 25 ημερών αλλά τι να κάνουμε, η εγγύηση μιλούσε.
Στο μεσοδιάστημα όμως, έμελλε να πιούμε οικογενειακώς πιο πικρό ποτήρι......
Μία ωραία πρωία, εμφανίζεται στο σπιτικό μας η κόρη του σπιτονοικοκύρη και πετάει την βόμβα:
"Θέλω το σπίτι για ιδιοκατοίκηση" μας λέει και μας αφήνει κάγκελο!
"Βρε χρυσή μου, βρε καλή μου, που να ψάχνουμε για σπίτι χειμωνιάτικα και κοντά σιμά στα χριστούγεννα;;;"
"Πως ν' αλλάξουμε γειτονιά, με τον μικρό καταμεσής στην σχολική χρονιά;;;"
Με τα πολλά, αλληλοδεσμευτήκαμε ότι μέχρι το Πάσχα δεν θα μας βγάλει έξω, αλλά αν βρίσκαμε κάτι καλό στο μεταξύ, θα μετακομίζαμε.
Αρχίσαμε λοιπόν το ψάξιμο γι' άλλο σπίτι, κοντά στην γειτονιά μας, προκειμένου να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον και παρέες ο υιός.
Στα τέλη Νοέμβρη, σε μια πολυκατοικία πενταετίας, δυο γωνίες παραπάνω από εκεί που μέναμε, ξενοικιάστηκε ένα διαμέρισμα στα μέτρα μας.
Αγώνας δρόμου να προλάβουμε να το κλείσουμε, μη το πάρει κανένας άλλος και ταυτόχρονα να μαζέψεις και το νοικοκυριό για μετακόμιση.
Αφού λοιπόν μας "έφυγε" οικογενειακώς η μέση κι η ψυχή για να γίνει η μετακόμιση και να προλάβουμε να συμαζευτούμε κάπως πριν τις γιορτές στο καινούργιο μας σπίτι, τρίτη πίκρα έρχεται για "να δέσει το γλυκό"!
Πηγαίνω στην εταιρεία πάροχο τηλεφωνίας και ίντερνετ για να κάνω μεταφορά την σύνδεση κι εκεί μου σκάνε το "10 το καλό".
35 μέρες περίπου, ο χρόνος για την μεταφορά και 35 ευρώπουλα το κόστος της, χωρίς φυσικά ν' αφαιρεθεί απ' τον λογαριασμό ο χρόνος που θα ήμουν χωρίς τις υπηρεσίες τους!
Ευτυχώς, δεν εξάντλησαν το 35ήμερο και μόλις προχθές, έγινε η μεταφορά, ενώ παράλληλα ήρθε κι ένα ολοκαίνουργιο "μηχανάκι" σε αντικατάσταση του προηγούμενου!
Μ' αυτά και μ' αυτά πέρασαν δυο μήνες κι έτσι ο Μαγνήτης ξαναβγαίνει σήμερα στην blogόσφαιρα.
Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους bloggers, που είτε με σχόλια είτε με e-mail, εξέφρασαν την ανησυχία τους γι' αυτή την απροειδοποίητη απουσία μου.
Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους bloggers, για τις ευχές τους για τα χριστούγεννα και τον νέο χρόνο.
Να ζητήσω την κατανόησή σας για την καθυστέρηση που τυχόν θα υπάρξει στις απαντήσεις των e-mails, αφού βρήκα ούτε λίγο ούτε πολύ 1567(!!!) νέα γράμματα στο inbox.
Να ευχηθώ σε όλους και όλες, έστω και καθυστερημένα, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος, με υγεία πάνω απ' όλα!
Από αύριο ο Μαγνήτης θα είναι όπως τον ξέρατε.
Με θέματα από την Μαγνησία, αλλά και γενικότερα, επί παντός επιστητού, που θα διεγείρουν την σκέψη και τον προβληματισμό μας.

Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template