Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής παρέδωσε το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μονοψήφιο έλλειμμα. Για προϋπολογισμό που «λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας» μίλησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «εξορθολογισμό δαπανών» και «διασφάλιση συνεργασίας με τους εταίρους μας για τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας σε εύλογο χρόνο».
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού «αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών», διαμήνυσε ότι «ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την παιδεία κατά 1 δις ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας». Παράλληλα, ανέδειξε το στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 12,7% που φέρεται να είναι το 2009, στο 9,4% το 2010.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 57.510 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 23,5% του ΑΕΠ από 21,4% που ήταν το 2009. Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και την εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος. Η επιδιωκόμενη μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο.
Ως προς τις δαπάνες, οι συνολικές πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 28,8% του ΑΕΠ το 2010 από το 29,7% του 2009 και αυτό παρά το γεγονός ότι στις πρωτογενείς δαπάνες περιλαμβάνονται και πιστώσεις, ύψους 2.120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους.
Τα 2.120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση των δαπανών στην παιδεία, στην υγεία, στη χορήγηση εισοδηματικής πολιτικής σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων, στην α' φάση της σταδιακής αύξησης του επιδόματος ανεργίας και στη χορήγηση της β' δόσης του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων το 2010, οι οποίες αποτελούν περίπου το 45,9% των πρωτογενών δαπανών, θα αυξηθούν κατά 3,5%. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300.800 εκατ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ έναντι των 262.071 εκατ. ευρώ ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το χρέος μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
ΚΚΕ
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Στο όνομα της «ανάταξης της οικονομίας» ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», ο οποίος συνέβαλε στη στήριξη της κερδοφορίας και στη συγκέντρωση του πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό. Προσφέρει ένα φθηνό εργατικό δυναμικό στους κεφαλαιοκράτες, μέσα από την επέκταση της μερικής προσωρινής απασχόλησης και τη μετακύλιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του κεφαλαίου στους φορολογούμενους. Για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Στο όνομα της «δίκαιης αναδιανομής» εμπαίζει τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα με προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου. Προσπαθεί να συγκαλύψει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους μισθωτούς, αλλά και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.
Δίκαιη αναδιανομή στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αποτελεί το άλλοθι για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος για να μη διεκδικεί το σύνολο του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.
Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική.
ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση, με το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε, έκανε μια πολύ κακή αρχή.
Διότι το προσχέδιο αυτό προσανατολίζει σε έναν προϋπολογισμό για το 2010 συνέχειας, φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών τακτοποιήσεων, αδιαφάνειας και ύφεσης.
Είναι αδιανόητο το ότι η κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης, προβλέπει νέους αυξημένους φόρους για το 2010 κατά 4,5δις ευρώ, που θα τους πληρώσουν κυρίως τα πλατιά λαϊκά στρώματα, και απόλυτη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία πρώτ’ απ’ όλα μειώνει απόλυτα κατά 1,5δις ευρώ τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία.
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο δημοσιονομικό πρόβλημα και πολύ περισσότερο δεν είναι πρόβλημα προσαρμογής στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. Το πρόβλημα και η τραγωδία της χώρας είναι η χρεοκοπία του δικομματικού πελατειακού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια και συνεχίζει να διαχειρίζεται η παρούσα κυβέρνηση.
Η χώρα, όσο ποτέ, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή για μια προοδευτική πορεία ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό, η οποία θα έχει ως στρατηγικό προσανατολισμό έναν νέο σοσιαλιστικό ορίζοντα.
ΝΔ
Ο προϋπολογισμός για το 2010 αποκαλύπτει την αναξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, φέρνει περισσότερους φόρους για όλους τους πολίτες και οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και σε έξαρση της ανεργίας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τα επικίνδυνα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζει η Κυβέρνηση με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Τα τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ για να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010, είναι εμφανή παντού.
Τελευταίο παράδειγμα είναι ότι το ½ της δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2009, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία από την οποία θα χρηματοδοτείτο το Επίδομα, μεταφέρονται στο 2010.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει επίσης και με τα έσοδα από την είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009. Και αυτά θα εμφανισθούν το 2010.
Τεχνάσματα που έχουν αποκλειστικό στόχο το μικροκομματικό όφελος.
Πέρα όμως από τα λογιστικά κόλπα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντικατοπτρίζει μια άλλη, διαφορετική πολιτική από εκείνη με την οποία το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε και πήρε την ψήφο των πολιτών. Είναι ένα σύνολο φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία απέχουν έτη φωτός, τόσο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ό,τι έδωσε η κυβέρνηση με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το παίρνει πίσω με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αντί για τη μείωση των δαπανών, πέφτει στην αύξηση των εσόδων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει «κόμμα υψηλής φορολογίας». Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με πάγωμα των παραγωγικών επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας.
Απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία είχε προεκλογικά την υπευθυνότητα και το θάρρος να καταθέσει ένα σαφές και κοστολογημένο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Παρουσιάσαμε ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων, που μπορούν να περιορίσουν το έλλειμμα κατά 4,2 δισ. το 2010 και κατά 5,25 δισ. το 2011, χωρίς αύξηση των φόρων, αλλά με δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε, ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, δεν μπορεί το κράτος να ζητά περισσότερους φόρους από τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις.
Μόνη επιλογή για την αύξηση των εσόδων πρέπει να είναι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε στη γλώσσα της αλήθειας και στις πολιτικές επιλογές που υπηρετούν το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα δώδεκα παιδάκια!

Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα στα δέκα ανήλικα παιδιά, τα οποία για διαφόρους λόγους βρήκαν καταφύγιο στη Στέγη, πού θα φιλοξενούνται τις επόμενες ημέρες.
Διάσπαρτες πληροφορίες για προσωρινό λουκέτο της δομής, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και μεγάλων καθυστερήσεων, λόγω εκλογών και αλλαγών στην πολιτική ηγεσία και στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκαλούν αναστάτωση.
Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό τους πέντε ανήλικα κοριτσάκια, από 8 έως 11 ετών το μεγαλύτερο, πήραν προχθές το δρόμο για τη Νομαρχία Μαγνησίας.
Έκπληκτη η αντινομάρχης Πρόνοιας Ντία Βουβαλούδη υποδέχθηκε τα ασυνόδευτα παιδιά, που χτύπησαν την πόρτα του γραφείου της, αναζητώντας την «κυρία που μπορεί να τους ακούσει και να τους βοηθήσει».
Με φωνή γεμάτη απόγνωση οι ανήλικες ζήτησαν να μην βρεθούν οι ίδιες και τα άλλα παιδιά εκτός Στέγης. Ζήτησαν όμως να μη συμβεί αυτό που έχει φτάσει στα αυτιά τους τις τελευταίες ημέρες, ότι θα διαμείνουν προσωρινά στο Ορφανοτροφείο Βόλου όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης.
«Ήρθαμε για να μας βοηθήσετε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και πού θα μένουμε. Όμως δεν ήμαστε ορφανά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο Ορφανοτροφείο. Βοηθήστε να γίνει κάτι γρήγορα και να μη χάσουμε τη Στέγη μας», έλεγε η μεγαλύτερη της παρέας στην κ. Βουβαλούδη.
Η αντινομάρχης, η οποία διέκρινε μια μεγάλη για την ηλικία τους ωριμότητα στον λόγο των παιδιών, κατανοώντας ταυτόχρονα πόσο πικραμένα και φοβισμένα είναι, κάλεσε κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας στο γραφείο της, ώστε να μιλήσουν μαζί τους και να τα καθησυχάσουν.
«Κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα με αυτά τα παιδιά. Είμαι στη διάθεση της προέδρου της Εταιρείας για να συμβάλουμε ως Νομαρχία σε ο,τιδήποτε χρειαστεί, για να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από την αβεβαιότητα», δήλωσε η κ. Βουβαλούδη, η οποία επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες να συναντηθεί με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου, Εισαγγελέα Βόλου Νίκη Μπόλλη.
Το σκηνικό για το πότε θα κλείσει η Στέγη και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία της δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη μη έγκριση για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.
Η καθυστέρηση να τακτοποιηθεί το θέμα έγκειται, όπως ενημέρωνε η κ. Μπόλλη, στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Με επιστολή της έχει ενημερώσει το υπουργείο για τη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που δημιουργεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης και διαβεβαίωνε ότι έχει προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για το καλύτερο των παιδιών.
Ενημέρωνε ακόμη ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Ορφανοτροφείο να φιλοξενήσει τα παιδιά, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί απάντηση.
Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου και λειτουργεί από τις 3 Σεπτεμβρίου 2001. Σκοπό έχει εκτός από τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των παιδιών να παράσχει τη δυνατότητα της ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης και της αντιμετώπισης γενικά των προβλημάτων τους.
Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων προσφέρει στα παιδιά που φιλοξενεί δωρεάν διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, μεριμνά για την αγωγή, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική τους κατάρτισης, προωθεί τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (λ.χ. μαθήματα αγγλικών, Η/Υ, μουσικής, κεραμικής, γυμναστικής, κ.λ.π.), επιδιώκει την ηθική, ψυχολογική και κοινωνική τους ένταξη, αναπτύσσει επιπλέον εποπτευόμενο εθελοντικό δυναμικό, χρησιμοποιώντας έμπειρους επαγγελματίες για εφαρμογή και διεύρυνση του κοινωνικού της έργου.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παραιτήθηκε από Πρόεδρος των ΚΑΠΗ ο Παν. Ρούμπος

Στην παραίτηση οδηγήθηκε τελικά ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ και Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου Παναγιώτης Ρούμπος, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου και τις αναφορές- καταγγελίες της μείζονας μειοψηφίας για απ΄ ευθείας αγορά επίπλων με ποσό που ξεπερνά το επιτρεπτό όριο των 15.000 ευρώ για τα ΚΑΠΗ.
Ο δήμαρχος σύμφωνα με πληροφορίες έκανε αποδεκτή την παραίτηση, η οποία υποβλήθηκε επίσημα στον ίδιο χθες το πρωΐ.
Η παραίτηση
Όπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωση- παραίτησή του ο κ. Ρούμπος, «δια της παρούσης μου επιτρέψτε μου να σας υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου των ΚΑΠΗ του Δήμου για λόγους ευθιξίας, που θεωρώ ότι προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια και προσωπικότητα μου, ύστερα από την συντονισμένη επίθεση που δέχομαι προσωπικά τόσο από μέλη της αντιπολίτευσης όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Επειδή τα παραπάνω αναφερόμενα είναι ψευδέστατα, ανακριβή και κακόβουλα με στόχο να πλήξουν όχι μόνο εμένα αλλά και την παράταξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και τελικά εσάς κ. Δήμαρχε, προβαίνω σε αυτήν την πράξη για να περιφρουρήσω την εντιμότητα , την ειλικρίνεια και το κύρος μου ως ανθρώπου και ως δημοτικού συμβούλου της παράταξής μας.
Τέλος, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το πρόσωπό μου όλο αυτό το διάστημα που είχα την ευθύνη ως πρόεδρος των ΚΑΠΗ, για την υλοποίηση της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σημειωτέον το εκτιμούν απεριόριστα».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέθανε χθες ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χρήστου

Η δημοσιογραφική οικογένεια του Βόλου και ειδικότερα αυτή του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» είναι φτωχότερη από χθες, έχοντας χάσει ένα από τα λαμπρότερα μέλη της.
Ο Δημήτρης Χρήστου, ο Δημητράκης όπως τον ήξεραν και τον προσφωνούσαν πάντα οι συνάδελφοί του, έφυγε χθες τα ξημερώματα, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία και κηδεύθηκε στις 4 το απόγευμα από τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου, σε ηλικία 83 ετών.
Ο Δημήτρης Χρήστου εργαζόταν ανελλιπώς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από το 1947 που πρωτοέπιασε δουλειά μέχρι το καλοκαίρι του 1984 που συνταξιοδοτήθηκε. Στην αρχή ως ρεπόρτερ και κατόπιν ως εσωτερικός συντάκτης και ως υπεύθυνος ύλης.
Είχε διατελέσει μέλος διοικήσεων της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Πειθαρχικών Συμβουλίων του συνδικαλιστικού οργάνου των Θεσσαλών δημοσιογράφων, ενώ στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, συμμετέχοντας και στην έκδοση της παράνομης εφημερίδας «Αναγέννηση».
Αριστος ως δημοσιογράφος, συνεπής ως υπεύθυνος ύλης της εφημερίδας και πάντα ιδιαίτερα φιλικός προς τους συναδέλφους του, αποτέλεσε δάσκαλο για πολλούς δημοσιογράφους των επόμενων γενιών.
Οι δημοσιογραφικές συμβουλές του, στο πνεύμα που είχε εμφυσήσει ο αείμνηστος Αλ. Μέρος στους συντάκτες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ήταν οδηγός για τους νεότερους. Διακρινόταν για το εύστοχο χιούμορ του και τη μόνιμη διάθεση να δώσει τη βοήθειά του σε όλους.
Για την αντιστασιακή του δράση είχε τιμηθεί με δίπλωμα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του οποίου ήταν μέλος.
Πριν λίγους μήνες είχε αποχαιρετίσει τη σύζυγό του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους, που ευτύχησε να δει ως καταξιωμένους επιστήμονες.
Τον Δημήτρη Χρήστου συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία οι παλιοί και νεότεροι συνάδελφοί του και πολλοί Βολιώτες που γνώριζαν και εκτιμούσαν το ήθος, το χαρακτήρα και την προσφορά του.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Λουκέτο» στον «Αρίων». Προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα 20 παιδιά

«Λουκέτο» βάζει σήμερα ο παιδικός σταθμός «Αρίων» του δήμου Βόλου, μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας σε είκοσι παιδιά. Τα οκτώ εξ’ αυτών οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου και σε τέσσερις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η γαστρεντερίτιδα οφείλονταν σε παθογόνο στέλεχος σαλμονέλας.
Η διεύθυνση Υγείας προχώρησε σε έλεγχο, ενώ σήμερα ο παιδικός σταθμός που φιλοξενεί 200 περίπου παιδιά, θα παραμείνει κλειστός για «ψυχολογικούς κυρίως λόγους μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε», δήλωνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κέντρου Παιδιού δήμου Βόλου Παντ. Πελεκάνος. Σημειώνεται ότι προληπτικά, στον παιδικό σταθμό θα γίνει και πάλι απολύμανση.
Απουσίες παιδιών από τον παιδικό σταθμό «Αρίων» άρχισαν να καταγράφονται από την περασμένη Δευτέρα. Η ενημέρωση που υπήρξε αφορούσε σε εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας από το περασμένο Σάββατο. Συνολικά είκοσι παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα ενώ οκτώ από αυτά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τέσσερις περιπτώσεις η γαστρεντερίτιδα οφείλονταν σε παθογόνο στέλεχος σαλμονέλας.
Η εμφάνιση γαστρεντερίτιδας σε είκοσι παιδιά, από τέσσερα τμήματα του παιδικού σταθμού, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους, αλλά και οι απουσίες που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες θορύβησαν γονείς και υπευθύνους. «Σήμερα για ψυχολογικούς λόγους ο «Αρίων» θα παραμείνει κλειστός», μετά από απόφαση που ελήφθη χθες το μεσημέρι», δήλωσε ο Παντ. Πελεκάνος.
Πρόσθεσε πως το Υγειονομικό έκανε έλεγχο στον παιδικό σταθμό και έλαβε δείγματα νερού και τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κέντρου Παιδιού δήμου Βόλου, στον παιδικό σταθμό λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία ενώ προληπτικά θα γίνει και πάλι απολύμανση. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα παιδιά να είχαν λάβει μέρος σε κάποιο παιδικό πάρτυ, και ίσως να κόλλησαν τη γαστρεντερίτιδα που μεταφέρθηκε και στα άλλα παιδιά.
Ειρήνη Καραμήτσου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αυτοκίνητο: «από την κούνια στον τάφο»

Μια νέα έκθεση από το αξιοσέβαστο Environment and Forecasting Institute στη Χαιδελβέργη της Γερμανίας επανατοποθετεί το αυτοκίνητο στο επίκεντρο της διαμάχης για την μετακίνηση και αναγείρει θεμελιώδεις ερωτήσεις για μια κοινωνία που όλο και περισσότερο προσαρμόζει τον εαυτό της στο αυτοκίνητο.
Οι Γερμανοί αναλυτές παίρνουν ένα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο και υποθέτουν ότι κάνει 13.000 χιλιόμετρα το χρόνο, για 10 χρόνια. Έπειτα υπολογίζουν της οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του και τις επιπτώσεις στην υγεία «από την κούνια στον τάφο».
Πολύ πριν το αυτοκίνητο εμφανιστεί στην αίθουσα επίδειξης, βρίσκουν ότι έχει παράγει σημαντική ζημιά στα οικοσυστήματα στον αέρα, στο νερό και τη γη. Κάθε αμάξι που παράγεται στη Γερμανία (όπου τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο) παράγει 25 τόνους βιομηχανικά απόβλητα και 422 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου αέρα στην εξόρυξη των πρώτων υλών μόνο, λένε οι ερευνητές στη Χαιδελβέργη.
Η μεταφορά αυτών των πρώτων υλών στη Γερμανία και μέσα στη χώρα σε εργοστάσια παράγει επιπλέον 425 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένο αέρα, και 12 λίτρα αργού πετρελαίου στους ωκεανούς του κόσμου (για κάθε αυτοκίνητο). Η παραγωγή του αυτοκινήτου καθ’ αυτό προσθέτει επιπλέον 1,5 τόνο βιομηχανικά απόβλητα κα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου αέρα.
Οι υπολογισμοί για τις επιπτώσεις του αυτοκινήτου εν χρήσει κάνουν την γενναιόδωρη υπόθεση ότι το αυτοκίνητο έχει έναν τριπλό καταλύτη και χρησιμοποιεί 10 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης για 100χλμ.
Στα 10 χρόνια, οι ερευνητές της Χαιδελβέργης πιστεύουν ότι ένα αυτοκίνητο θα παραγάγει:

* 43.3 τόνους διοξείδιο του άνθρακα
* 4.8 κιλά διοξείδιο του θείου
* 46.8 κιλά διοξείδιο του αζώτου
* 325 κιλά μονοξείδιο του άνθρακα
* 36 κιλά υδρογονανθράκων

Κάθε αυτοκίνητο επιπλέον είναι υπεύθυνο για 1,016 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου αέρα και έναν αριθμό προϊόντων τριβής από λάστιχα, φρένα και οδόστρωμα:

* 17,5 κιλά υποπροϊόντων τριβής από το οδόστρωμα
* 750 γραμμάρια υποπροϊόντων τριβής από λάστιχα
* 150 γραμμάρια υποπροϊόντων τριβής από τακάκια

Κάθε αυτοκίνητο επίσης μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και αυτό υπολογίστηκε για πετρέλαιο, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνεχίζονται και μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής του αυτοκινήτου. Η απόρριψη του οχήματος παράγει επιπλέον 102 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένο αέρα και ποσότητες από PCB και υδρογονανθράκες.
Το σύνολο αυτών των διαφορετικών στάδιων του κύκλου ζωής παράγει μερικές προβλέψεις του αντίτιμου που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες αν γίνουν εξαρτημένες από το αυτοκίνητο. Συνολικά, κάθε αυτοκίνητο, λένε οι Γερμανοί, παράγει 26.5 τόνους απόβλητα που προστίθενται στα ήδη τεράστια προβλήματα απόρριψης και διαχείρισης τόπων αποκομιδής που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μέρη.
Ενώ αυτές οι λεπτομέρειες είναι εντυπωσιακές (και απουσιάζουν παντελώς από τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των αυτοκινητοβιομηχανιών και των οργανώσεων των οδηγών) δεν είναι ακόμη πλήρης. Μερικές από τις πιο αναπάντεχες αποκαλύψεις βρίσκονται στην ευρύτερη ανάλυση των ερευνητών για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Η Γερμανία υποφέρει από εκτενή ζημιά στα δάση που αποδίδεται στην όξινη βροχή και τις εκπομπές ρύπων από τις εξατμίσεις των οχημάτων. Οι ερευνητές της Χαιδελβέργης υπολογίζουν ότι κάθε αυτοκίνητο στη διάρκεια ζωής του είναι υπεύθυνο για 3 νεκρά δέντρα και 30 «άρρωστα» δέντρα…
Οι ερευνητές της Χαιδελβέργης λένε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάθε αυτοκίνητο είναι υπεύθυνο για 820 ώρες ζωής χαμένες λόγω θανατηφόρων ατυχημάτων και 2,800 ώρες ζωής τραυματισμένης από τροχαία. Στατιστικά, υποδεικνύουν ότι ένας στους εκατό θα σκοτωθεί από τροχαίο και δύο στους τρεις θα τραυματιστούν. Μεταφρασμένο σε αριθμούς αυτοκινήτων, αυτό σημαίνει:

* Κάθε 450 αμάξια είναι υπεύθυνα για ένα θάνατο
* Κάθε 100 αμάξια είναι υπεύθυνα για έναν ανάπηρο
* Κάθε 7 αμάξια είναι υπεύθυνα για έναν τραυματισμένο

Και σε στατιστικές παραγωγής:

* Κάθε 50 λεπτά ένα νέο αυτοκίνητο παράγεται που θα σκοτώσει κάποιον
* Κάθε 50 δευτερόλεπτα ένα νέο αυτοκίνητο παράγεται που θα τραυματίσει κάποιον

Δεδομένα χρήσης γης επίσης μπαίνουν στην εξίσωση για να δείξουν ότι τα αυτοκίνητα της Γερμανίας, αν κάποιος συνυπολογίσει της απαιτήσεις για οδήγηση και παρκάρισμα σφετερίζονται 3,700 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης -60% περισσότερα από ότι προορίζονται για στέγαση. Κάθε γερμανικό αυτοκίνητο είναι υπεύθυνο για 200 τετραγωνικά μέτρα άσφαλτο και τσιμέντο.
Ο συνολικός αντίκτυπος του αυτοκινήτου σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του επίσης παράγει ένα προσδιορίσιμο οικονομικό κόστος. Οι ερευνητές της Χαιδελβέργης το εκτιμούν στα 6,000 DM το χρόνο για κάθε αμάξι (περίπου 3,900 ευρώ) και καλύπτει τα εξωτερικό κόστος όλων των μορφών ρύπανσης, τα ατυχήματα και την ηχορύπανση αφού ληφθεί υπόψιν ο φόρος εισοδήματος (Σημ. Μετ.: αυτό το οικονομικό κόστος δηλαδή είναι χρήματα που δεν πληρώνει ο κάτοχος αλλά κάποιος άλλος). Αυτό είναι μια επιχορήγηση από το κράτος ισοδύναμη με το να δίνει για κάθε χρήστη αυτοκινήτου μια δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τη δημόσια συγκοινωνία, ένα καινούργιο ποδήλατο κάθε 5 χρόνια και 15,000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών ταξιδιών πρώτης θέσης.
Το αυτοκίνητο έτσι αποκαλύπτεται ως μία περιβαλλοντική, δημοσιονομική και κοινωνική καταστροφή που δεν θα περνούσε κανένα τεστ αξίας προς κόστος. Ακόμα πιο σημαντικό, το αυτοκίνητο πρέπει να γίνει ορατό ως μια καταστροφή από μόνο του. Είναι η ιδιοκτησία όσο και η χρήση που είναι το πρόβλημα με το αυτοκίνητο και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται λογικά (αν αυτό είναι δυνατό) ακόμα αποτελεί ένα πρόβλημα ενέργειας, ρύπανσης, χώρου και απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα του ισολογισμού είναι τεράστια κοινωνικά ελλείμματα και αντίτιμα και μια εικασία ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το λογαριασμό.

Reference: Oeko-bilanz eines autolebens. Umwelt-und Prognose-
Institut Heidelberg. Landstrasse 118a, D69121, Heidelberg,
Germany. John Whitelegg is head of the Geography Department at
Lancaster University and director of the Environmental Research
Unit, Lancaster University. (Oct 93)
John Whitelegg, Eco-Logica Ltd., Transport and Environment
Consultancy, 713 Cameron House, White Cross, Lancaster, LA1 4XQ
(0524) 842655, Fax: 0524-842678.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εργαζόμενοι stage: Αποχή από την εργασία με συγκέντρωση και πορεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε καθεστώς Stage, Νομού Μαγνησίας. Στόχος η ανάδειξη των αιτημάτων τους ενώ αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία Μαγνησίας. Οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ενώ χθες κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Αθήνα. Από τη Μαγνησία αναχώρησε ένα πούλμαν.
Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι, οι συμβασιούχοι Stage, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
«Παράθυρο» για ΑΣΕΠ
Την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των Stage επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση, που καθορίζει το πώς προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας, πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία.
«Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν οι Stager να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ».
«Με αυτό τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα, θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς, που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ.»
Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε πως «όσοι υπαινίσσονται, μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου, αυτό είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει Stage το δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο».
O υπουργός άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι μοριοδότηση των συγκεκριμένων εργαζομενών είναι αντισυνταγματική.
«Αν είχαμε μια τέτοια πρόσληψη στο δημόσιο, η πρόταση- αίτηση ακυρώσεως που θα έκανε συνυποψήφιος, θα οδηγούσε σε ακύρωση της συγκεκριμένης πρόσληψης και σε διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας της μοριοδότησης αυτής.
Εντονη κριτική
Ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διχάζει τους πολίτες με πολιτικές που ισοπεδώνουν αντί να λύνουν προβλήματα.
«Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του 2004 επέδειξε μοναδική μέριμνα για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχων που εσείς με κομματικά κριτήρια -γνωρίζετε πώς- είχατε τοποθετήσει ως κόμμα, με τα Προεδρικά Διατάγματα 164 και 180 του 2004» σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ για την εφαρμογή της ελαστικής εργασίας και τόνισε: «Θα καταργήσουμε τους νόμους τους εργασιακής ζούγκλας ή θα τους κρατήσουμε ίδιους;» Ζήτησε κατάργηση των Stage και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης άμεση κατάργηση των νόμων της ελαστικής εργασίας.
Υπογράμμισε, δε: «Δεν μπορεί να θέλετε να καταργήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα με τη βαρβαρότητα της ανεργίας. Προκηρύξτε λοιπόν νέες θέσεις εργασίας εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες εργασιακά κενά, στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά, εξοντώνοντας τους σκλάβους. Διότι αυτό συμβαίνει σήμερα, προσπαθείτε να εξοντώσετε τους σκλάβους για να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά. Η εργασιακή σκλαβιά καταργείται δεν διορθώνεται».
O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης δήλωσε σχετικά: «Η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι να δοθεί 6 μήνες παράταση σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προσαρμόσει εγκαίρως ο καθένας τη ζωή του».
Κινητοποίηση των εργαζομένων
Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης περίπου 1.500 συμβασιούχοι των Stage. Στους συγκεντρωμένους μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την βουλευτή της ΝΔ και υποψήφια για την προεδρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στη ΜΕΛΚΑ

Σε απεργία θα κατέλθουν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στην εταιρία ΜΕΛΚΑ που εργάζονται τόσο στα έργα της Γορίτσας όσο και σε εκείνα στα Χάνια Πηλίου, καθώς για μία ακόμη φορά συμπλήρωσαν δύο μήνες απλήρωτοι, και δεν βλέπουν να υπάρχει προοπτική να δουν άμεσα … «το χρώμα του χρήματος».
Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα νωρίς το πρωί οι εξήντα περίπου εργαζόμενοι της ΜΕΛΚΑ, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν στους χώρους δουλειάς τους, ενώ όπως συμφώνησαν θα περιμένουν μέχρι και σήμερα για να πληρωθούν, διαφορετικά θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασής τους.
Μάλιστα όπως ανέφερε στη «Μαγνησία» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. Βάϊος Λαγοδόντης, ήρθε σε επικοινωνία με τη διεύθυνση της εταιρίας στην Αθήνα, από την οποία έλαβε την υπόσχεση ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα των πληρωμών των εργαζομένων, ωστόσο μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, δεν είχε υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νέες απολύσεις εργαζομένων στην ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Τα "βολεμένα" τοπικά ΜΜΕ των Ιωαννίνων σιωπούν!
Με αφορμή την οικονομική κρίση και προκειμένου να πετύχουν αύξηση των κερδών τους, πολλές εταιρείες τον τελευταίο καιρό έχουν εγκαινιάσει μια περίοδο απολύσεων και διώξεων εργαζομένων. Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχουν οι περιπτώσεις εταιρειών όπως η «ΒΙΚΟΣ», που προχώρησαν σε απολύσεις πριν ανακαλύψουν το άλλοθι της κρίσης που «ευθύνεται για όλα».Προχθές, η εταιρεία προχώρησε και σε νέες απολύσεις. Τέσσερις ακόμη άνεργοι,προστέθηκαν στον ήδη μακρύ κατάλογο.
Παρεμπόδισαν περιοδεία του Π.Α.ΜΕ.
Σιγή νεκροταφείου επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία στο εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού «ΒΙΚΟΣ»,καθώς προχτές το απόγευμα επιχείρησε να εμποδίσει περιοδεία του ΠΑΜΕ. Στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, η εργοδοσία αντέταξε το επιχείρημα περί «ιδιωτικού χώρου» και εκτόξευσε απειλές για κλήση της αστυνομίας, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.Φυσικά, τα "βολεμένα" τοπικά ΜΜΕ,για μια ακόμη φορά σιωπούν!Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο. Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία.
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απειλείται με εξαφάνιση το ένα τρίτο των ειδών στη Γη!!!

Του Τάσου Σαραντή
Περισσότερο από το ένα τρίτο των ειδών που κατοικούν συνολικά στη Γη απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον ανανεωμένο και διευρυμένο «κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Από τα 47.677 είδη της λίστας των απειλούμενων ειδών για το 2009, τα 17.291 θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται το 21% των θηλαστικών, το 37% των ψαριών του γλυκού νερού, το 30% των αμφιβίων, το 70% των φυτών, το 28% των ερπετών, το 12% των πουλιών και το 35% των ασπόνδυλων.
Κρίση
Οι επιστήμονες κρούουν ξανά τον «κώδωνα κινδύνου» δεδομένου ότι λαμβάνονται ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων απειλών κατά της βιοποικιλότητας, όπως η απώλεια καταφυγίου για τα ζώα.
«Τα επιστημονικά στοιχεία για μια σοβαρή κρίση εξαφάνισης. των ειδών αυξάνονται», δήλωσε η Τζέην Σμαρτ, υπεύθυνη του τομέα προστασίας βιοποικιλότητας της IUCN, η οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις «να αρχίσουν επιτέλους να παίρνουν στα σοβαρά τη διάσωση των ειδών και να ανεβάσουν το ζήτημα ψηλά στις προτεραιότητές τους για το 2010, καθώς τα περιθώρια χρόνου λιγοστεύουν».
Ο «Κόκκινος Κατάλογος» θεωρείται η πιο έγκυρη αξιολόγηση διεθνώς για την κατάσταση των ειδών του πλανήτη και βασίζεται στις έρευνες και αξιολογήσεις χιλιάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Η νέα αναθεώρησή του ταξινομεί τα αμφίβια ως την πιο σοβαρά απειλούμενη ομάδα οργανισμών της Γης, καθώς τα 1.895 από τα συνολικά 6.285 γνωστά είδη αμφίβιων απειλούνται. Από αυτά, τα 39 είδη κρίνονται «υπό εξαφάνιση», τα 484 «σε κρίσιμη κατάσταση», τα 754 «σε κίνδυνο» και τα 657 «υπό απειλή».
Οσον αφορά τα ψάρια του γλυκού νερού, από τα 3.120 είδη, τα 1.147 είδη απειλούνται με εξαφάνιση. «Στη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε πλέον προχωρήσει από το να ανησυχούμε για έναν σχετικά μικρό αριθμό ιδιαίτερα απειλούμενων ειδών, στο να παρακολουθούμε την κατάρρευση ολόκληρων οικοσυστημάτων», ανέφερε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιλι, διευθυντής της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και αναρωτήθηκε «πότε επιτέλους η κοινωνία θα αντιδράσει πραγματικά σε αυτή την επιδεινούμενη κρίση;».
47.663 είδη
Ο κατάλογος της IUCN, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, καλύπτει μόλις ένα μέρος από το σύνολο των ειδών της Γης. Ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται και φέτος κάλυψε περίπου 2.800 περισσότερα είδη σε σχέση με το 2008. Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το 14% των ειδών που κάλυψε το 2009, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα μείωσης της βιοποικιλότητας είναι πιθανώς ακόμη σοβαρότερο. «Αυτά τα στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Έχουμε καταφέρει να αξιολογήσουμε την κατάσταση μόνο 47.663 ειδών μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα εκατομμύρια είδη στη φύση, που μπορεί να απειλούνται σοβαρά», δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, υπεύθυνος της IUCN για τη σύνταξη της "κόκκινης λίστας"
Από την Ημερησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το Ν. Σ. Εύβοιας, δε θέλει τη δίκη Γρηγορόπουλου στη Χαλκίδα



Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, αποφάσισε να ζητήσει από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μη γίνει στη Χαλκίδα η δίκη των κατηγορουμένων αστυνομικών για το θάνατο του ανήλικου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο που έχει οριστεί για την 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης....
η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής στα Δικαστήρια της Χαλκίδας που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ελεύθερη κίνηση των πεζών και οχημάτων εξαιτίας της προσέλευσης διαδηλωτών που θα προσέλθουν να διαμαρτυρηθούν για τις πράξεις των κατηγορούμενων αστυνομικών και τα αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας που πρόκειται να ληφθούν από την αστυνομία.
Ο αποκλεισμός του κέντρου της Χαλκίδας από τους αστυνομικούς και διαδηλωτές θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά και ίσως οικονομική καταστροφή στους εμπόρους, οι οποίοι προσδοκούν από τις εισπράξεις την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων να επιλύσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια και καταστροφές που προκλήθηκαν σε καταστήματα, αυτοκίνητα και περιουσίες τον περασμένο Δεκέμβρη, έχει δημιουργήσει κλίμα φόβου και ανασφάλεια σε εμπόρους, επαγγελματίες και κατοίκους της Χαλκίδας και όλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη διεξαγωγή της δίκης στη Χαλκίδα.
Το Ν.Σ. ζητά από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να λάβει υπ' όψιν του τα ανωτέρω, να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς της Χαλκίδας παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων και να ορίσει άλλο τόπο διεξαγωγής της δίκης.
Από το News24
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Όργιο με αποσπάσεις-ρουσφέτια (!) στο Υπουργείο Παιδείας

Είναι δυνατόν ως χώρα να διαθέτουμε τη μεγαλύτερη αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών και παράλληλα να χάνονται χιλιάδες ώρες μαθημάτων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών;
Στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, που διακρίνεται για την κομματική εκμετάλλευση των αναγκών του εκπαιδευτικού δυναμικού με χιλιάδες αποσπάσεις και μεταθέσεις, όλα γίνονται.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε να καταγραφεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί για να διαπιστώσει, μάλλον με έκπληξη, πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει τέτοια στοιχεία αφού χιλιάδες εκπαιδευτικοί... αγνοούνται σε διάφορες υπηρεσίες...
Μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες του υπ. Παιδείας έχουν αποσπασθεί 1.013 εκπαιδευτικοί, κάποιοι... αγνώστων ειδικοτήτων.
Πρόθεση της νέας υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου είναι «να μπει τάξη και ο εκπαιδευτικός να ξαναμπεί στην τάξη» αλλά το ερώτημα είναι πώς θα πετύχει η νέα υπουργός, να ξεπεράσει τις κομματικές πιέσεις για εξυπηρέτηση ψηφοφόρων αλλά και τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων που είναι γνωστό ότι αντλούν δύναμη και από τα ρουσφέτια, εξυπηρετώντας δηλαδή συναδέλφους τους άσχετα από τις ανάγκες των σχολείων.
Αυτά αποτελούν κοινό μυστικό στον εκπαιδευτικό κόσμο, το πολιτικό παιχνίδι των αποσπάσεων είναι σε όλους γνωστό!
Τα κόμματα εξουσίας όπως και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις έχουν στήσει έναν τεράστιο μηχανισμό εξυπηρετήσεων γύρω από την εκπαίδευση, εδραιώνοντας μια απαράδεκτη δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη σε βάρος των πραγματικών αναγκών των σχολείων. Ο κομματισμός μάλιστα έχει τόσο ισχυρά θεμέλια που το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας έφθασε στο σημείο, να επιλέγονται ακόμη και διευθυντές δημοτικών σχολείων με βάση την κομματική τους ταυτότητα, μέσω διαβλητών διαδικασιών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και με βάση την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (Education at a Glance’ Σεπτέμβριος 2009) η χώρα μας εμφανίζεται να έχει την πρωτιά στην αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών.
Ανά 1.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν 117,4 εκπαιδευτικοί για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4. Και όμως κάθε χρονιά τα κενά σε πολλά σχολεία της χώρας ήταν πολλά και οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες.
Παράλληλα, ενώ η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κόστους των εκπαιδευτικών ωρών ανά μαθητή (11,8% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 15,6% στο Γυμνάσιο, 15,2% στο Λύκειο) αυτή η επένδυση πολύτιμων πόρων ουδόλως αντανακλάται στους δείκτες που αξιολογούν τις επιδόσεις των μαθητών στα ελληνικά σχολεία και οι οποίες είναι συνολικά κακές.
Eνας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, διαπιστώνει τώρα το υπουργείο Παιδείας, που μπορεί να υπερβαίνει και τις 10.000, βρίσκεται αποσπασμένος σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και τις περιφερειακές διευθύνσεις ως τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις!
Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε να ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση για να διαπιστωθεί ότι κανείς δεν έχει ακριβή εικόνα.
Γι’ αυτό και ζήτησε από τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του Υπουργείου έναν πλήρη και αναλυτικό πίνακα με τα ονόματα όλων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, τη θέση στην οποία υπηρετούν και το συνολικό χρόνο που βρίσκονται αποσπασμένοι στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, και το γραφείο στο οποίο εργάζονται!
Πρόθεση της κ. Διαμαντοπούλου είναι «να μπει τάξη και ο εκπαιδευτικός να ξαναμπεί στην τάξη».
ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ...
Σύμφωνα και με στοιχεία του υπ. Παιδείας οι 1.013 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου κατά ειδικότητα, έχουν ως εξής:
15 Θεολόγοι, 109 Φιλόλογοι, 63 Μαθηματικοί, 49 Φυσικοί, 19 Χημικοί, 7 Βιολόγοι, 151 Γαλλικής Φιλολογίας, 167 Αγγλικής Φιλολογίας, 9 Γερμανικής Φιλολογίας, 39 Καλλιτεχνικών, 7 Κοινωνιολόγοι, 36 Φυσικής Αγωγής, 7 Μηχανικοί ΑΕΙ, 24 Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ, 7 Μηχανικοί ΚΑΤΕΕ, 16 Νομικής και Πολιτικών επιστημών, 2 Γεωπόνοι, 7 Οικιακής οικονομίας, 18 Μουσικής, 1 Γραφικών Τεχνών, 2 Διοίκησης επιχειρήσεων, 1 Λογιστικής, 3 Νοσηλευτικής, 2 Γραφιστικής, 1 Διακοσμητικής, 90 Πληροφορικής ΑΕΙ, 18 Πληροφορικής ΤΕΙ, 37 Οικονομολόγοι, 40 Δάσκαλοι, 52 Νηπιαγωγοί και 14 Άγνωστης Ειδικότητας.
Σύμφωνα και με την κ. Διαμαντοπούλου, οι αποσπάσεις τα τελευταία χρόνια προσέλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις με διαλυτικές συνέπειες για τον εκπαιδευτικό ιστό του συστήματος. Το ζήτημα των αποσπάσεων όπου αυτές είναι αναγκαίες, θα αντιμετωπιστεί συνολικά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και ρυθμίσεων που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις των φορέων.
Βασική παράμετρος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος ορθολογικής διαχείρισης και κατανομής του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας (προσλήψεις, μετατάξεις, αποσπάσεις, διαθέσεις, κ.λπ.) που θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες: Την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των πραγματικών αναγκών του μαθητή, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Β.Κ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Μετανάστευση: Οι δύο πολιτικές

Η αντίληψη των ανεπτυγμένων χωρών, που υποτάσσει την πολιτική για τη μετανάστευση στις ανάγκες της αγοράς ή της οικονομικής "ανάπτυξης", και η αντίληψη των αναπτυσσόμενων χωρών, που θέλει τη μεταναστευτική πολιτική να υπακούει στη "διαπολιτισμικότητα" και την "ανθρώπινη ανάπτυξη" των κοινωνιών, εκφράστηκαν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στη χθεσινή, πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, στην Αθήνα.

Τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική των ισχυρών εξέφρασαν με πορεία στο Μέγαρο Μουσικής μετανάστες και πολίτες της Αθήνας.
Από την Αυγή

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ένας γνώριμος απ' τα παλιά στο λιμάνι...

Ενας γνώριμος από τα παλιά επιστρέφει στο λιμάνι, για να «διευθετήσει» το ζήτημα που προέκυψε με τη σύμβαση της COSCO και την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, στην οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για τον Γ. Ανωμερίτη, τον οποίο η κυβέρνηση διόρισε χτες διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ ΑΕ, με εντολή να διεξάγει τις «συνομιλίες» με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων.
Για όσους δε θυμούνται, ο Γ. Ανωμερίτης είναι το στέλεχος εκείνο του ΠΑΣΟΚ που το Μάη του 2002, από τη θέση του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, έδωσε το «πράσινο φως» όχι μόνο για την πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών (αγωνίζονταν με αιχμή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα), αλλά και το ματοκύλισμα του λιμανιού, με την επέμβαση των «ράμπο» του Λιμενικού, του οποίου ήταν πολιτικός προϊστάμενος.
Είναι, δηλαδή, ο υπουργός εκείνος που στράφηκε με κατασταλτικά μέσα σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, όταν αυτοί κουρέλιασαν την επιστράτευση του ΠΑΣΟΚ (όπως έκαναν το 2006 και επί ΝΔ) και μπήκε κάτω από τις εντολές του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος τότε καθοδηγούσε τις δυνάμεις του Λιμενικού στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.
Μετά απ' όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του μπορεί να καυχιέται ότι επέλεξε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση.
Και επειδή η μεγαλοεργοδοσία του ΟΛΠ και η COSCO θα τρίβουν στην κυριολεξία τα χέρια από τη χαρά τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κουμπώνονται, απαντώντας με ένταση του αγώνα τους.
Οχι μόνο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά και για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


Του Θάνου Τσίρου
Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί σε 2,55 εκατομμύρια Έλληνες η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν όμως, οι πολίτες για να εισπράξουν το βοήθημα που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ; Τι εισόδημα θα πρέπει να εμφανίζουν οι άνεργοι για να εισπράξουν το βοήθημα; Όλες οι πληροφορίες, έχουν ως εξής:
Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2009 ενώ η δεύτερη δόση μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο ενώ δεν θα συνυπολογίζεται ως εισόδημα για την χορήγηση άλλων επιδομάτων (ΕΚΑΣ κλπ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο συνταξιούχος του ΕΚΑΣ, δεν κινδυνεύει να χάσει το Επιδόμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης λόγω του βοηθήματος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι 2,55 εκατομμύρια δικαιούχοι ανήκουν στις ακόλουθες εννέα κατηγορίες:
Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε δύο κατηγορίες. Ξεκαθαρίζεται ότι θα εισπράξουν το επίδομα μία φορά και πάντοτε το υψηλότερο ποσό.
Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις, στην Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές στα σιτηρά

Σε εφιάλτη… εξελίσσεται για τους αγρότες και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου η διαμόρφωση στην τιμή των σιτηρών. Με άκρως αποθαρρυντικά μηνύματα και τη συνεχώς διαφαινόμενη ραγδαία πτώση που σημειώνεται στις τιμές των σιτηρών ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου από την ΕΑΣ Βόλου ο διαγωνισμός για την πώλησή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Αν και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος από την ποιότητα της φετινής σοδειάς στο σιτάρι σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, οι πρώτες του εκτιμήσεις είναι ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, κάτι που φαίνεται και από την καθυστέρηση της πώλησης των σιτηρών για ένα μήνα, ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα δεδομένα για την τελική διαμόρφωση των τιμών.
«Θα δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή από τον διαγωνισμό και δεν θέλω να διακινδυνεύσουμε να πούμε αριθμούς, ωστόσο η αίσθησή μου είναι πως τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα», επισημαίνει ο κ. Πρίντζος.
Η φετινή παραγωγή είναι ποιοτικώς αναβαθμισμένη, ωστόσο το τοπίο στις τιμές παραμένει θολό, αν και ο κ. Πρίντζος επισημαίνει ότι «φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα στο σιτάρι και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχουμε καλές τιμές, για να είναι ευχαριστημένοι και οι αγρότες».
Οι πολύ χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στα σιτηρά οφείλεται κυρίως στις αθρόες εισαγωγές και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές για τα δεδομένα της χώρας μας, την ώρα που η περσινή κατρακύλα στις τιμές -που έφερε στα όρια της απόγνωσης τους αγρότες- δεν δίνουν άλλα περιθώρια για να πέσουν φέτος ακόμα περισσότερο οι τιμές.
Να αναφερθεί εδώ πως ξεκινάει και η νέα γαλακτοκομική περίοδος για το αιγοπρόβειο γάλα και την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τιμές για τη φετινή χρονιά.
Τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο ζωοτροφών
Δυναμικό παρών και στην παραγωγή ζωοτροφών δίνει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα η ΕΑΣ Βόλου. Πρόκειται για ένα κτήριο 1.000 τ.μ. συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου προήλθε από εθνική επιδότηση και ιδίους πόρους της γαλακτοβιομηχανίας.
«Είναι ένα υπερσύγχρονο, με αυτόματα συστήματα εργοστάσιο, δυναμικότητας 100 τόνων φυράματος το 8ωρο», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.
Ο ίδιος τόνισε πως για την παραγωγή του φυράματος χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη τα δημητριακά των τοπικών παραγωγών, ενώ στόχος της ΕΑΣ είναι να δίνονται οι ζωοτροφές στις καλύτερες δυνατές τιμές.
«Θα προσπαθήσουμε να δίνουμε σε όσο τον δυνατόν καλύτερες τιμές. Θέλουμε με αυτή την κίνηση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και τους αγρότες από τους οποίους θα αγοράζουμε την πρώτη ύλη. Όλα είναι αλυσίδα και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε σχετικά ο κ. Πρίντζος.
Αν και τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου είχαν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, αναβλήθηκαν εξαιτίας των εκλογών.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αντιδρούν στη μεταφορά του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής Αγ. Γερασίμου, στη Χιλιαδού, με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βόλου, να αποχαρακτηρίσει χώρο άθλησης, με σκοπό να τον παραχωρήσει για στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, χωρίς καν τα ρωτήσει το Συνοικιακό Συμβούλιο, ενώ αντίθετη σ’ αυτή την προοπτική δηλώνει και η Νομαρχία.
Σήμερα το μεσημέρι περίοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο, που αποχαρακτηρίστηκε και προ ημερών παραχωρήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, όπως ισχυρίζονται.
Ο κ. Μιχάλης Ντίκας, επισήμανε ότι επί δημαρχίας Πιτσιώρη, όταν κόπηκαν τα οικόπεδα, ο χώρος, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Κουντουριώτου, δίπλα από τον περιφερειακό, ήταν χαρακτηρισμένος ως αθλητικός χώρος και όχι χωράφι προς πώληση.
«Οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι Μήτρου και Βούλγαρης, άφησαν το χώρο σ’ αυτά τα χάλια και με «έτσι θέλω» αποχαρακτήρισαν από αθλητικό τον χώρο, για να μεταφερθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι το πλησιέστερο γήπεδο ποδοσφαίρου, βρίσκεται στο γήπεδο του Σαρακηνού και το επόμενο στη Ν. Δημητριάδα και διερωτώνται πού θα πηγαίνουν να παίζουν τα περίπου 100 παιδιά της περιοχής, αν εκεί στεγαστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε επιστολή που απέστειλαν στον δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, οι δημότες κάνουν αναφορά σε εξοικονόμηση από τον Δήμο, χώρου πάνω από τον περιφερειακό, προκειμένου να δοθεί για εναπόθεση οικοδομικών υλικών, ενώ ένα μικρό τρίγωνο οικόπεδο, στο τέρμα της Πατρόκλου, δεν έγινε χώρος πρασίνου, αλλά τον «έφαγε» ο περιφερειακός.
Ο κ. Παναγ. Σταμάτολγου, επισήμανε ότι «το γήπεδο είναι το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης», και έκανε λόγο για δημοκρατία του τύπου «αποφασίσομεν και διατάσσομεν».
Αντίθετη η ΝΑΜ
Επί τόπου βρέθηκε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος του ΑΟΝΑΜ Απόστολος Καναβός, που επισήμανε ότι η περιοχή που θέλει ο Δήμος να μεταφέρει την Πυροσβεστική είναι πυκνοκατοικημένη και το γήπεδο είναι ο μόνος χώρος που απέμεινε στην περιοχή, που θα είναι ανάσα ζωής για τους κατοίκους.
Ο κ. Καναβός έκανε λόγο για επιβάρυνση της περιοχής από τον περιφερειακό, που δεν έχει ολοκληρωθεί καν, ενώ για τα υαλοπετάσματα τόνισε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έλαβε δύο αποφάσεις και το υπουργείο δεν υλοποιεί το έργο.
Παραχωρεί οχτώ στρέμματα ο Δ. Ιωλκού
Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο, δε θα ‘πρεπε η Πυροσβεστική να μεταφερθεί στο γήπεδο, τη στιγμή που ο δήμαρχος Ιωλκού Πάρης Μουτσινάς, παραχωρεί χώρο οχτώ στρεμμάτων επί του περιφερειακού, στη διασταύρωση προς Άλλη Μεριά. Μάλιστα η ο κ. Καναβός δήλωσε ότι μετέφερε ο ίδιος την πρόταση στο δήμαρχο Βόλου και σε συμβούλους, αλλά κανείς δεν εξετάζει την πρόταση.
Πρότεινε δε η Πυροσβεστική να μεταφερθεί στην αρχή του Περιφερειακού, στη διασταύρωση με τη Λαρίσης ή σε κόμβο που είναι κατοικημένη περιοχή.
Η Νομαρχία απέστειλε τρεις φορές έγγραφα προς τον Δήμο Βόλου, ζητώντας παραχώρηση κάποιου χώρου στην περιοχή, για να γίνει Δημοτικό Σχολείο, επειδή το 14ο και το 19ο έχουν πάρα πολλά παιδιά και δε χωρούν στις αίθουσες.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παλινωδίες κι υπεκφυγές για το «Carrefour Μαρινόπουλος»

CarrefourImage via Wikipedia
«Νίπτει τα χείρας του» ο Δήμος Βόλου, σχετικά με το θέμα της ανάκλησης της άδειας της Carrefour Μαρινόπουλος, αφού για ένα θέμα που αφορά στις χρήσεις γης το παραπέμπει στην Υγειονομική Υπηρεσία για να εξετάσει αν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Δημαρχιακή Επιτροπή, με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τάσο Στρατηγόπουλο να καταψηφίζει την απόφαση της Δ.Ε. και τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστο Νίκου να ψηφίζει λευκό επί της αποφάσεως.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός και οι εκπρόσωποι του πολυκαταστήματος με τους νομικούς συμβούλους αλλά και τον πρώην ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων, που λειτουργεί τώρα το πολυκατάστημα.
Θέμα της δημαρχιακής επιτροπής ήταν η ανάκληση της άδειας του πολυκαταστήματος, αφού σύμφωνα με την αυτοψία της υπηρεσίας της πολεοδομίας προέκυψε ότι έγινε κατασκευή & μετατροπή ανοικτού στεγάστρου σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο χωρίς οικοδομική άδεια κατά παράβαση και τοποθέτηση πλακιδίων σε χώρο αποθήκης χωρίς έγκριση εργασιών. Έτσι, μετά και τις παρεμβάσεις στο χώρο η έκταση του πολυκαταστήματος ξεπερνάει τα 3.500 τ.μ., όταν εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων έκτασης μεγαλύτερης των 1.500τ.μ.
Παράλληλα για το πολυκατάστημα δεν εκδόθηκε νέα άδεια λειτουργίας αλλά εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, αφού στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν μέχρι πρότινος, οι αποθήκες άλλου σούπερ μάρκετ. Μάλιστα σε προηγούμενο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας που υπογράφει ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, στο οποίο υπάρχει η έγκριση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι «άκυρη σε περίπτωση μεταφοράς, επεκτάσεως, αλλαγής ιδιοκτητών, μεταβίβασης ή ουσιώδους τροποποίησης των υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος με εξαίρεση την κληρονομική μεταβίβαση της άδειας».
Παράλληλα σύμφωνα με τις χρήσεις γης δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώην ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι οι επεκτάσεις και παρεμβάσεις στο χώρο δεν έγιναν από τους νυν ιδιοκτήτες αλλά από τον ίδιο.
Τελικά η δημαρχιακή επιτροπή «στέλνει» το θέμα στην Υγειονομική υπηρεσία αν και το ζητούμενο είναι οι πολεοδομικές παραβάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Στρατηγόπουλος, που κρίνει λάθος την απόφαση της Δ.Ε., εξηγεί ότι δεν γίνεται για ένα θέμα που αφορά στις χρήσεις γης να εξεταστεί από την Υγειονομική Υπηρεσία, αφού το ζητούμενο δεν είναι αν εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σημασία από ποιον ιδιοκτήτη έγιναν οι παραβάσεις, αφού δεν αλλάζει η κατάσταση.» Ο ίδιος επικαλείται και την αυτοψία της πολεοδομίας που διαπίστωσε τις αυθαίρετες παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Νέας Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός δηλώνει ότι θα αναμένει και την απόφαση της υγειονομικής υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας. «Έχουμε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πολεοδομική παράβαση στα χέρια μας και είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των μελών μας» καταλήγει ο ίδιος σε δηλώσεις του.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επιασαν φορτίο με 24 κιλά χασίς!

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς -23,7 κιλά!- που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, εντόπισαν σε κρυψώνα νεαρού υπηκόου Αλβανίας, στον Τύρναβο Λάρισας, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.
Συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών κατέληξε για άλλη μια φορά στη γειτονική πόλη, που έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών για όλη τη Θεσσαλία.
Οι κρυψώνες της μεγάλης ποσότητας χασίς, αλλά και 148 γραμμαρίων ηρωίνης, βρέθηκαν. Όμως ο «χονδρέμπορος» ναρκωτικών ουσιών, με τον οποίο αστυνομικός του Τμήματος Δίωξης, δήθεν αγοραστής ποσότητας ηρωίνης, είχε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία, δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού προχθές το μεσημέρι.
Τι συνέβη και ο διακινητής δεν συναντήθηκε τελικά με τον «αγοραστή» διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό τη δουλειά να χάλασε κάποιο τυχαίο γεγονός, όπως να πέρασε από το σημείο περιπολικό…
Πάντως ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Β. Κιος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου Γιάν. Τόλιας ενημέρωναν χθες ότι οι έρευνες βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό και τη σύλληψη του διακινητή ναρκωτικών, καθώς και ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος φέρεται ως συνεργός του.
Στις καβάτζες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο του ραντεβού, εντοπίστηκαν οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.
Σε ένα εγκαταλελειμμένο μαντρί, το οποίο ο αλλοδαπός χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα, οι έρευνες με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, οδήγησαν σε ένα σάκο με 24 «καρβέλια» χασίς, συνολικού βάρους 23.771 γραμμαρίων, που ήταν κρυμμένο κάτω από άχυρα.
Σε κοντινό σημείο, στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, ήταν θαμμένο κάτω από δέντρο η ποσότητα ηρωίνης 148 γραμμαρίων. Μαζί με τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκε και μία ζυγαριά ακριβείας.
Μετά από πληροφορίες για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικοί είχαν ελέγξει την περιοχή με τις κρυψώνες. Ο διακινητής εντοπίστηκε και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του καθορίστηκε συνάντηση στην αγροτική περιοχή του Τυρνάβου προχθές το μεσημέρι. Η «συμφωνία» ήταν να αγοραστούν 100 γραμμάρια ηρωίνης έναντι 1.700 ευρώ.
Ο αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στην αστυνομία, καθώς στο παρελθόν έχει απελαθεί και επέστρεψε παράνομα στη χώρα –το ίδιο και ο ομοεθνής συνεργάτης του- δεν εμφανίστηκε τελικά στο ραντεβού.
Η έρευνα έγινε στη γύρω περιοχή για να αποκαλυφθούν οι κρυψώνες και μετά τον εντοπισμό των δύο συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και για άλλα σημεία, στα οποία πιθανόν να ήταν θαμμένες επιπλέον ποσότητες.
Η Λάρισα έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών προς τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις. Η μεγάλη ποσότητα χασίς θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 24.000 τσιγαριλίκια και σε τουλάχιστον 120.000 ευρώ με την πώλησή της.
Διάρρηξη φαρμακείου
Εξάλλου χθες από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν φαρμακείο του Βόλου, ιδιοκτησίας 42χρονης. Από τα ράφια του φαρμακείου, στο οποίο εισήλθαν παραβιάζοντας μικρό παράθυρο από την πίσω πλευρά, αφαίρεσαν έντεκα κουτιά με 330 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων.
Η κλοπή καταγγέλθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου χθες στις 11 το πρωί.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το ΚΑΠΗ των... θαυμάτων & οι περιπέτειες του...κ. Ρούμπου

Πολιτικά έκθετος, βρίσκεται ο δήμαρχος Βόλου, Αλέκος Βούλγαρης, με την ανοχή που επιδεικνύει στα κατορθώματα του απίθανου συμβούλου του, Παν. Ρούμπου, που μετά την αποκάλυψη ότι χρέωνε στο ΚΑΠΗ τις γαστριμαργικές του απολαύσεις (αστακομακαρονάδες!!!) τώρα αποκαλύπτεται ότι προχώρησε σε απ’ ευθείας προμήθεια επίπλων η αξία των οποίων υπερβαίνει το όριο που ο Νόμος θέτει και παρά την ρητή προειδοποίηση του αρμόδιου υπαλλήλου του Δήμου!
Η συνεδρίαση
Σε νέες περιπέτειες βάζει ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ, τη δημοτική Αρχή Βόλου, που κατηγορείται πως κατά παράβαση της νομοθεσίας προχώρησε σε αγορά επίπλων ύψους 16.200 ευρώ για το 4ο ΚΑΠΗ, με απευθείας ανάθεση.
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η μείζονα αντιπολίτευση, με επερώτησή της. Η νομοθεσία περί προμηθειών αναφέρει πως το ανώτατο όριο χρημάτων που δικαιολογούνται για την αγορά επίπλων, ανά έτος, είναι τα 15.000 ευρώ, όμως, ο κ. Ρούμπος, από αβλεψία όπως υποστήριξε, αγόρασε έπιπλα που κόστισαν 16.200 ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός.
Ο κ. Π. Ρούμπος, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και απάντησε ότι δεν είναι εύκολο να θυμάται κανείς τις παραγγελίες που κάνει και να υπολογίζει τις τιμές με και χωρίς ΦΠΑ, ώστε να ξέρει εάν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Στο τιμολόγιο που παρουσίασαν οι κ.κ. Μήτρου και Μπαρμπουδάκη και στο οποίο ο υπάλληλος του ΚΑΠΗ σημείωνε ότι το ποσό της παραγγελίες υπερέβαινε το προβλεπόμενο από τη Νομοθεσία, ο κ. Ρούμπος, απάντησε πως «θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε ένα τιμολόγιο και να πλησιάσουμε το ποσό που μας δίνει το δικαίωμα ο Νόμος, αλλά δεν είναι εύκολο να θυμάται κανείς όλα τα τιμολόγια. Αυτές οι δυσλειτουργίες θα σταματήσουν μόλις τα ΚΑΠΗ γίνουν διεύθυνση. Εκ παραδρομής υπογράφηκαν αυτά τα ποσά και δε νομίζω ότι χρειάζεται να δημιουργούμε μεγάλο θέμα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό γινόταν και στο παρελθόν».
«Αυτό που γίνεται δεν είναι απλώς παράνομο, αλλά ποινικά κολάσιμο. Με εκπλήσσει η συμπεριφορά του κ. Ρούμπου. Η μόνη πραγματικότητα είναι πως δεν έχει σχέση με τη νομιμότητα. Ένας φουκαράς υπάλληλος έγραφε επάνω στα τιμολόγια της εταιρείας που αγοράστηκαν τα έπιπλα ότι το σύνολο της παραγγελίας ξεπερνά τις 15.000 ευρώ αλλά εκείνος δεν έδωσε σημασία», είπε ο κ. Μήτρου, που επιπλέον απέδωσε σοβαρές πολιτικές ευθύνες και στο Δήμαρχο ο οποίος καλύπτει τον κ. Ρούμπο..
«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα. Ξέρετε πώς γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί να υπογράφεται εκ παραδρομής. Καλύτερα να μην συζητήσουμε το θέμα γιατί ήταν μία στιγμή αβλεψίας», δικαιολογήθηκε ο κ. Ρούμπος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αυτό δεν έλαβε θέση ο Δήμαρχος, όπως συνέβαινε άλλες φορές.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κλέβουν τις πέτρες από την παραλία της Νταμούχαρης!

Κλέβουν πέτρες με τα τσουβάλια από την παραλία της Νταμούχαρης για ιδία χρήση αλλά και για πώληση. Αυτό καταγγέλλουν τουλάχιστον κάτοικοι της περιοχής και ζητούν άμεσα να παρέμβουν οι αρμόδιοι.
Η παραλία της Νταμούχαρης φημίζεται για τις άσπρες, λαξευμένες, ολοστρόγγυλες μεγάλες και μικρές άσπρες πέτρες της που συμβάλλουν στην απαράμιλλη ομορφιά της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής επιτήδειοι επανειλημμένα φτάνουν τις νυχτερινές ώρες στην περιοχή και γεμίζουν τσουβάλια ολόκληρα τα οποία χρησιμοποιούνται στην μεταφορά βαρέων υλικών με πέτρες από την παραλία.
«Δεν λέει κανένας ότι θα τελειώσουν οι πέτρες. Ούτε κατά διάνοια, δεν είμαστε παράλογοι, καταστρατηγούν όμως το φυσικό περιβάλλον της παραλίας. Αν είναι δυνατόν να έρχονται εδώ με αμάξια και μεγάλα φορτηγά που αφήνουν στην αρχή του οικισμού γιατί δεν χωράνε να φτάσουν μέχρι κάτω στην παραλία και να παίρνουν τόνους πέτρες. Το τελευταίο δρομολόγιο ήταν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε», καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής.
Ο ίδιος ερωτηθείς αν έχει πέσει στην αντίληψη των κατοίκων για ποιο λόγο κλέβουν τις πέτρες απάντησε πως «πιστεύω πως πολλοί από αυτούς τις χρησιμοποιούν στα σπίτια τους αντί να πάνε να αγοράσουν».
Άλλος κάτοικος τονίζει πως «υπάρχει και η περίπτωση μερικοί από αυτούς να τις πουλάνε. Οι πέτρες της παραλίας της Νταμούχαρης είναι περίφημες. Έρχονται οι τουρίστες, ακόμα και οι Βολιώτες και οι Πηλιορείτες και κάθε φορά εντυπωσιάζονται. Δεν βρίσκεις αλλού τέτοιες, τόσο στρόγγυλες, κάτασπρες και σε τέτοια μεγέθη. Μάλιστα μου έχουν πει γνωστοί μου ότι έχουν δει να πουλάνε πέτρες από εδώ».
Όλοι όσοι διαμένουν στην περιοχή ζητούν άμεσα να επιληφθούν οι αρμόδιοι του θέματος. «Δεν ξέρω ποιοι είναι υπεύθυνοι για να τελειώσει όλο αυτό το ζήτημα αλλά καλό θα είναι να δραστηριοποιηθούν άμεσα», τονίζει μια κάτοικος.
Ο δήμαρχος Μουρεσίου κ. Λεβέντης δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως «δεν χωράει αμφιβολία ότι η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής γενικά και της παραλίας της Νταμούχαρης ειδικά που έχει την συγκεκριμένη ιδιομορφία είναι δεδομένη».
Παραδέχεται πως γνωρίζει ότι έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά κατά καιρούς αλλά «πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι παίρνουν πέτρες από την παραλία. Δεν ξέρω βέβαια αν παίρνουν τόσο τεράστιες ποσότητες αλλά ενδεχομένως και να συμβαίνει».
Εξήγησε ωστόσο πως «ο δήμος είναι αναρμόδιος να επιληφθεί του θέματος. Δεν μπορεί να αστυνομεύει επί μονίμου βάσεως, ούτε καν τις νυχτερινές ώρες, δεν είναι δική μας δικαιοδοσία. Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομία, το λιμεναρχείο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν ξέρω ποιος, αλλά το σίγουρο είναι πως πρέπει».
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρελθόν αποτελεί η ΔΗ.Τ.Ε.Β....

Στις αρμοδιότητες της Αναπτυξιακής Εταιρίας Βόλου περνά και επίσημα πλέον η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου, μετά την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάργησή της.
Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της ΔΗΤΕΒ κ. Μιλτ. Ζιάκας, που αν και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της Επιχείρησης, διατύπωσε την άποψη για τη δημιουργία εταιρίας τουριστικής προβολής με κοινωφελή σκοπό, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυρ. Μήτρου, υποστήριξε ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα .
Πιο συγκεκριμένα, τον προβληματισμό του για το ζήτημα των συγχωνεύσεων των Οργανισμών και των Επιχειρήσεων του Δήμου, εξέφρασε ο κ. Μήτρου, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την αποδοτικότητα της νέας επιχείρησης μέσα από το Δ. Βόλου.
Ο κ. Μήτρου υποστήριξε ότι η ΔΗΤΕΒ πέτυχε συνολικά στο έργο της, καθώς η τουριστική προβολή της πόλης πήρε μια διαφορετική διάσταση, ενώ σημείωσε ότι με τη διάχυση των έμπειρων υπαλλήλων της στο Δήμο το σημαντικότατο έργο της θα χαθεί.
Πρότεινε δε στο Σώμα να υπάρξει συγχώνευση ενός τμήματός της με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και να έχει στην ευθύνη της την προβολή του τουρισμού, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου της.
«Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Βόλου θα ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα της πόλης», τόνισε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Αλ. Βούλγαρης, ο οποίος εξήγησε παράλληλα ότι δημιουργείται μέσα στο Δήμο μια διοικητική μονάδα που θα έχει στην ευθύνη της την τουριστική του προβολή».
Την άποψη ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν μεσοβέζικες λύσεις και όλες οι Επιχειρήσεις θα έπρεπε να λειτουργούν μέσα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου, εξέφρασε από την παράταξη της ΔΑΣ ο κ. Κ. Νίκου, ενώ υπέρ της άποψης του δημάρχου τάχθηκε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος κ. Φοινικόπουλος.
«Προχωράμε σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί επιβάλλεται να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζιάκας, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για το Βόλο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Στη φωτογραφία, ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Για τα απορρίμματα, τα τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σκουπίδια και άλλα "ευγενή υλικά" στο Όρος Αιγάλεω. Κάναμε έγγραφη καταγγελία στα Δασαρχεία Αιγάλεω και Πειραιά, καμία απάντηση. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική ανάρτηση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

1)Το θέμα της "διαχείρισης" των απορριμμάτων θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Η ανακύκλωση δεν προχωράει, ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση, οι ανοικτές χωματερές λειτουργούν ακόμα και σε εθνικούς δρόμους (π.χ.Σχιστό, Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω κ.λπ) και βουνά, ο καταναλωτισμός προωθείται ως αξία ζωής, μακρόχρονη και αξιόπιστη πολιτική πρόταση δεν υπάρχει, τους ΧΥΤΑ δεν τους θέλει κανένας... άρα τι μας απομένει? Η "μαγική" λύση της καύσης των απορριμάτων απαντάει ο ΕΣΔΝΚΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής).
Εκεί δηλαδή που είχαμε ένα πρόβλημα, τη διαχείριση των απορριμμάτων να δημιουργήσουμε και δεύτερο πρόβλημα με νέους και ανεξέλεγκτους ρύπους.
α) Διαβάστε το άρθρο του Χάρη Κωνστατάτου "Σκουπίδια: ούτε κάτω από το χαλί, ούτε στην πυρά". και,
β)Την καταγγελία τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την ΕΣΔΝΚΑ.
2) Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στη θάλασσα. Μεγάλο θέμα το οποίο "διαχειρίζεται" ακόμα και η MAFIA. Η Ιταλική Περιβαλλοντική Οργάνωση Legambiente Nazionale κατήγγειλε ότι νότια της Ιταλίας βυθίζονται υπερήλικα πλοία με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα. Όποιος έχει δει την ταινία GOMORA του Ιταλού σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε (2009)προφανώς και δεν θα του κάνει μεγάλη εντύπωση. Στις 29/10/09 η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S.και η Ιταλική Legambiente Nazionale έδωσαν συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με θέμα:"Βυθισμένα πλοία στη Μεσόγειο με επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα".
Πόσο προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η συνέντευξη και το θέμα βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ από την Συνέντευξη Τύπου.
3)Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στην ξηρά. Και εδώ δεν υπάρχει καμία πολιτική. Το θέμα προέκυψε για τους ανυποψίαστους με το απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου που μετέφερε 20 τόνους τοξικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ της Φυλής (30/10/09). Τι μας λέτε καλέ? Αυτή είναι η μοναδική φορά που μεταφέρονται τοξικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ? Μεταφέρονται μόνο με τα απορριμματοφόρα των Δήμων? (ερώτημα). Διαβάστε ΕΔΩ την πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ) για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Να θυμίζουμε ότι ραδιενεργά απόβλητα από το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας έχουν ρυπάνει ένα τμήμα του όρους Αιγάλεω, πάνω από την ΒΙΠΕ (Σχιστό). Κλίκαρετε ΕΔΩ.
4) Ένα ερώτημα προς το νέο ΥΠΕΚΑ και οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνο φορέα: Το χρησιμοποιημένο υλικό της αμμοβολής από τα ναυπηγεία και τις βιομηχανικές εργασίες που περιέχει υψηλές ποσότητες μόλυβδου που το εναποθέτουν?
Πρόσφατα έγινε αμμοβολή στη Γέφυρα της Λ.Αθηνών και Κηφισού,οι δεκάδες τόνοι χρησιμοποιημένης "άμμου" καθώς και τα άδεια δοχεία χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν που εναποτέθηκαν?
"ΚΑΛΗ... ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ"
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

οι Γραμματείς των Φαρισαίων...

Με κέρδη 11,1 δισ. οι 307 εισηγμένες θα πληρώσουν 870 εκατομμύρια έκτακτη εισφορά εφάπαξ! - και καθαρίσανε!
Με Χρέος Και Στη Μιχαλού όλοι εμείς θα πληρώνουμε μέσω έμμεσων φόρων επιπλέον 1,2 δισ. φορέβερ! - μας καθαρίσανε!
Τέτοιον σοσιαλισμό ούτε ο Γιάννος όταν αγωνιζότανε για αυτόν! Α, βρε Γιωργάκη! Τσάβες!


Οταν δεν είναι στημένο είναι εντυπωσιακό.
Και στημένο είναι, όταν τα παπαγαλάκια στον Τύπο καταχειροκροτούν ως φιλολαϊκά μέτρα που θα έπρεπε να καταχερίζουν ως λαϊκιστικά.
Οπως αυτό με την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
Και εις ό,τι αφορά τα παπαγαλάκια, αναμενόμενον, εκ κόρακος κρα!
Ομως και ένας ικανός αριθμός πολιτών, ανθρώπων που θέλουν να ελπίζουν, ανθρώπων καλών προθέσεων, χειροκροτεί τέτοια μέτρα πολύ εύκολα, ορισμένοι μάλιστα θυμώνουν με όσους παραμένουν σκεπτικιστές.
Γιατί άραγε; Είναι τόσο δύσκολο να δουν ότι μια έκτακτη εισφορά δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το κρύβει;
Και ότι επιπροσθέτως διαιωνίζει την τσαπατσουλιά, την προχειρότητα, αλλά και την πονηρία του εκάστοτε γκουβέρνου, γαλάζιου ή πράσινου...
Ας δούμε τα στοιχεία:
α) Με την έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων η κυβέρνηση θα εισπράξει το ποσόν των 870 εκατομμυρίων ευρώ, άπαξ!
Αν αντιθέτως, αντί να φορολογεί μόνον με 25% (ή και 15%) αυτές τις επιχειρήσεις, τις φορολογούσε με ένα δικαιότερο ποσοστό 35% ή και 40% (όπως πριν να το μειώσει η Ν.Δ.) τότε θα εισέπραττε πολύ περισσότερα και σε σταθερή μακροχρόνια προοπτική.
Με έναν λόγο, η κυβέρνηση παίρνει με την έκτακτη εισφορά μια φακή απ' το πινάκιο και χαρίζει το υπόλοιπο στους βιομηχάνους (άσε τις Τράπεζες, περί αυτές το αίσχος είναι απίθανο).
Ισως για αυτό λοιπόν να έδειξε τέτοιον ενθουσιασμό για το εν λόγω μέτρο ο κ. Δασκαλόπουλος.
β) Με τον λαϊκισμό της έκτακτης εισφοράς να εμφανίζεται ως φιλολαϊκό μέτρο ένεκεν του οποίου «συνεισφέρουν» και οι βιομήχανοι στον εθνικό κορβανά, δημιουργείται όλο εκείνο το «καλό» κλίμα που χρειάζεται ώστε να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους και οι δυσπραγούντες πολίτες.
Πώς; με τους έμμεσους φόρους.
Το πιο επαχθές φορολογικό χαράτσι (το οποίον, ειρήσθω εν παρόδω, προεκλογικώς ξόρκιζε η σημερινή κυβέρνηση), και με το οποίο, όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος χειροκροτητές και σκεπτικιστές, πλούσιοι και φτωχοί, θα πληρώνουμε 1,2 δισ. περισσότερα και για πάντα.
Με ένα λόγο πάλι, η έκτακτη εισφορά λειτουργεί ως άλλοθι για την άγρια καταλήστευση του λαού βάζοντας στον ίδιο ντορβά ένεκεν της (κοινής;) κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την εφάπαξ εισφορά που θα πληρώσει ο πλούσιος με τη μόνιμη και διά βίου φορολόγηση των φτωχών.
Σοσιαλιστικό, ε;

....................................................................................

Ομως το ερώτημα παραμένει!
Ολοι αυτοί οι καλών προθέσεων άνθρωποι που επικροτούν αυτά τα μέτρα, είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι πρόκειται για τσαπατσουλιές, προχειρότητες, ψευτιές (και βεβαίως κλεψιές), ου μην και πονηριές.
Ισως, θα πει κανείς, οι άνθρωποι θέλουν να ελπίζουν, ή ότι είναι νωρίς ακόμα. Δεκτόν! αλλά γιατί πρέπει να ελπίζουν «στες Δυναστείες»; και γιατί είναι πάλι νωρίς για ένα έργο που το βλέπουμε ίδιο, μίζερο κι απαράλλαχτο να παίζεται τριάντα τόσα χρόνια τώρα;
Δεν γνωρίζω. Ουκ οίδα.
Αλλοι πάλι, πιο σοσιαλιστές απ' όλους μας, δηλώνουν ότι η τυχόν μεγαλύτερη φορολόγηση των εισηγμένων βιομηχανιών και των τραπεζών θα μείωνε την... ανταγωνιστικότητά τους η οποία ανταγωνιστικότης, ως γνωστόν, λειτουργεί ευεργετικά στον άνθρωπο, του ρίχνει τις τιμές στα προϊόντα (με καρτέλ κι εναρμονισμένες πρακτικές) ή του καθιστά τόσον ευέλικτη την εργασία, ώσπου να κοψομεσιασθεί και σκυφτός σαν ραγιάς να μνέσκει για καμμιά αύξηση 15 Ευρώ τον μήνα (στην περίπτωση που 'ναι κάνας χαραμοφάης δημόσιος υπάλληλος) ή για καμμιά απόλυση επειδή δεν θα τον αντέχει άλλο η οικονομία (στην περίπτωση που δουλεύει σαν σκλάβος στον θαυμαστό, γενναίο, ιδιωτικόν τομέα)...
Υπό μορφήν... Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ο κ. Πανάρετος, κατά τα άλλα υφύπ Παιδείας, θα εποπτεύσει τη διαδικασία πρόκρισης των Γραμματέων όλων των Υπουργών. Μάλιστα!
Εις ποίαν εκλογική περιφέρεια της χώρας εκλέγεται ο κ. Πανάρετος και εις ποίους ψηφοφόρους απολογείται;
Του Στάθη, από την Ελευθεροτυπία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template