Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Επιθέσεις σε Παναγόπουλο και Γλέζο!

Με επίθεση περίπου 100 ατόμων στον Γιάννη Παναγόπουλο στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για της Συνομοσπονδίας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και με δακρυγόνα κατά του Μανώλη Γλέζου, συνοδεύτηκαν οι σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, «έφαγε» και ένα… γιαούρτι στο πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια τραυματίστηκε και κατέφυγε στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Με τον ίδιο...τρόπο μεταφέρθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, τον οποίο ψέκασε στο πρόσωπο αστυνομικός των ΜΑΤ...Εφτά δεκαετίες μετά την ηρωική πράξη της αποκαθήλωσης της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, ο αγωνιστής της Αριστεράς μεταφέρθηκε ημιλιπόθυμος στο νοσοκομείο, αναχαιτισμένος ασύμμετρα από λειτουργό της Προστασίας του Πολίτη...

Με ποια πλευρά ήσουνα ρε όργανο; Με ποιον τα έβαλες; Θα μείνουμε με την απορία.
Από το Ποντίκι

Χωρίς να συμφωνώ με τους τραμπουκισμούς κατά του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε., δεν μπορώ ν' αποφύγω το παραλληλισμό και την σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
Στον Μανώλη Γλέζο, επιτέθηκαν τα ΜΑΤ ενώ στον Παναγόπουλο διαδηλωτές και μάλιστα"χωρίς κουκούλες", προς μεγάλη απογοήτευση των βραδινών δελτίων!
Η διαφορά των δύο περιστατικών, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αρσενικό στο νερό των Κάτω Λεχωνίων

Διπλάσια και τριπλάσια ποσοστά υπερβάσεων σε αρσενικό και νικέλιο σε γεώτρηση των Κάτω Λεχωνίων. Το παραπάνω έδειξαν τα αποτελέσματα μετρήσεων του ιδιωτικού εργαστηρίου του κ. Γούναρη, ενώ αμέσως ο δήμος προχώρησε στη διακοπή της υδροδότησης της περιοχής από τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Ανάστατοι οι κάτοικοι από την ύπαρξη των τοξικών στοιχείων στο πόσιμο νερό!
Την ίδια στιγμή έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ, η οποία προχώρησε χθες σε δειγματοληψίες στην περιοχή, κάνει λόγο για περίφραχτες και ακαθάριστες γεωτρήσεις, που δεν πληρούν τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Χθες αργά το βράδυ είχε στα χέρια του ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος τα αποτελέσματα των αναλύσεων των νερών από τις γεωτρήσεις των Κάτω Λεχωνίων, αποτελέσματα που δυστυχώς επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την έκθεση του ΙΓΜΕ για ύπαρξη νικελίου και αρσενικού στο πόσιμο νερό της περιοχής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ιδιωτικού εργαστηρίου του κ. Γούναρη πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και αναλύσεις σε δείγματα πόσιμου νερού που λήφθηκαν από τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή. Ανιχνεύτηκε αρσενικό και νικέλιο σε μία γεώτρηση στη θέση «Μεταμόρφωση» και μάλιστα σε ποσοστά διπλάσια και τριπλάσια από ό,τι προβλέπεται από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα στο νικέλιο η υπέρβαση που σημειώθηκε είναι της τάξης των 54 mg/l, όταν το ανώτατο όριο είναι 20 mg/l και στο αρσενικό 30 mg/l, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι μόλις 10 mg/l.
Πάντως τα αποτελέσματα του ιδιωτικού εργαστηρίου δεν αποκλίνουν κατά πολύ από τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΙΓΜΕ, καθώς από δείγμα νερού δημοτικής βρύσης είχε ανιχνευθεί περιεκτικότητα 57 mg/l σε αρσενικό και 47 mg/l σε νικέλιο, εγείροντας και το ερώτημα αν υπάρχουν επιπτώσεις και ποιες στην υγεία των ανθρώπων, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι και να ανακοινωθούν οι αναλύσεις του ιδιωτικού εργαστηρίου έπιναν από νερό που περιέχει μεγάλες ποσότητες τοξικών στοιχείων!
Η γεώτρηση και με την απόδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στο δήμο έκλεισε αμέσως και οι κάτοικοι πίνουν μεν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο όχι από τη συγκεκριμένη γεώτρηση αλλά από τις υπόλοιπες που επίσης υδροδοτούν το δίκτυο στα Κάτω Λεχώνια. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Αρτέμιδας Δημήτρης Αλεξόπουλος, οι γεωτρήσεις και τα νερά τους δεν έχουν πρόβλημα αυτά καθ’ αυτά, αλλά οι υπερβάσεις σημειώνονται όταν πλήττουν την περιοχή έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και υπεράντληση υδάτων.
Παράλληλα ακαθάριστες, απερίφραχτες και χωρίς να πληρούν καμία υγειονομική διάταξη λειτουργούν οι γεωτρήσεις στα Κάτω Λεχώνια σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ στο δήμο Αρτέμιδας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΝΑΜ από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου από τα αποτελέσματα προκύπτουν υπερβάσεις που καθιστούν απαραίτητη την άμεση διακοπή της υδροδότησης του δικτύου από τη γεώτρηση που παρουσιάζει πρόβλημα.
Χθες ωστόσο η ίδια υπηρεσία που διενήργησε δειγματοληψίες σε σημεία του δικτύου και σε γεωτρήσεις παρατήρησε και πολλές «παρανομίες» στη λειτουργία των γεωτρήσεων του δήμου. Συγκεκριμένα στη γεώτρηση «Μεταμόρφωση», όπου και σημειώθηκαν οι υπερβάσεις, δεν υπήρχε καμία περίφραξη του οικίσκου της και γύρω – γύρω παρουσιάζεται έντονη βλάστηση. Η γεώτρηση βρίσκεται έμπροσθεν και σε απόσταση επαφής από σπίτι χωρίς να πληροί τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Στη γεώτρηση «Χατζίνα» δεν υπήρχε επίσης καμία περίφραξη του οικίσκου και σχεδόν σε επαφή με αυτόν υπάρχουν σπίτια. Δεν υπάρχει κρουνός για παροχή νερού, παρά λαστιχένιος σωλήνας που κατέληγε όπισθεν αυτής και σε απόσταση περίπου 10 μέτρων μπροστά από σπίτι, χωρίς και αυτή να πληροί τους υγειονομικούς κανόνες λειτουργίας.
Στη γεώτρηση «Αστυνομίας» και «ΕΤΕΑΠ» δεν υπάρχει καμία περίφραξη του οικίσκου τους. Στην πρώτη μάλιστα το παράθυρο δεν ήταν επαρκώς απομονωμένο, το δάπεδο και οι τοίχοι βρέθηκαν ρυπαροί και οι σωλήνες σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν διάβρωση. Στη δεύτερη γεώτρηση δεν υπήρχε κρουνός ελέγχου, παρά λάστιχο που κατέληγε εντός του γρασιδιού και τέλος στην κοινόχρηστη βρύση «Σχολείο» υπάρχει ανεπαρκής καθαριότητα και συντήρηση.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σε ιδιώτη θα δώσει τα Σφαγεία ο Δήμος Βόλου

Νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Σφαγείων, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου Βόλου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Οι εργαζόμενοι, παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο και πλέον ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει όλο το «βάρος» χρηματοδότησης της ΑΕ, καθώς αρκετοί από τους άλλους μετόχους, αρνούνται να καταβάλλουν την συμμετοχή τους. Τελικώς, το αμέσως επόμενο διάστημα, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιώτη που θα αναλάβει τη λειτουργία των Σφαγείων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης, η οποία σήμερα αναμένεται να πάρει και τον κωδικό αριθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήμος Αισωνίας, Σύλλογος Κρεοπωλών και Ένωση Πηλίου δεν έχουν καταβάλλει το μερίδιό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο κι έτσι το ΔΣ της Επιχείρησης ζήτησε από το Δήμο Βόλου να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο, από το 42% στο 46%, δίνοντας επιπλέον 47.000 ευρώ για την πληρωμή του προσωπικού.
Παράλληλα, το ΔΣ των Σφαγείων, έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μετατροπής του χαρακτήρα της Επιχείρησης από Ανώνυμη σε Διαδημοτική, όμως, η περίπτωση αυτή απορρίφθηκε από το Δήμαρχο Βόλου, καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Δημοτικό Κώδικα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αναζητηθούν άμεσα άλλες λύσεις, με τον κ. Στάμο να προτείνει την πλήρη διάλυση της εταιρείας, που ως τώρα είναι παθητική και τελικά να αποφασίζεται η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να αναλάβει εργολάβος τη λειτουργία των Σφαγείων.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδόθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στους κακοπληρωτές μετόχους των Σφαγείων. Ειδικά για το Δήμο Αισωνίας, χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη η στάση του, καθώς πρόκειται για μία περιοχή κατ' εξοχήν κτηνοτροφική, ενώ επιτιμητικό ήταν το Συμβούλιο και απέναντι στους κτηνοτρόφους.
Υπάρχει θέμα φιλοσοφίας και διαχείρισης των Σφαγείων, είπε ο κ. Κυριάκος Μήτρου που χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» να αναλάβει το κόστος λειτουργίας τους μόνο ο Δήμος Βόλου.
Συνολικά, οι οφειλές των Σφαγείων ανέρχονται σε 200.000 ευρώ και εύλογα διατυπώθηκε το ερώτημα από τον κ. Τάσο Στρατηγόπουλο, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν, ακόμη κι αν ο Δήμος Βόλου δώσει τις 47.000 ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των εργαζομένων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣ των Σφαγείων, Απόστολος Καψιώτης, τα χρήματα που δόθηκαν με την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (600.000 ευρώ) δαπανήθηκαν για τις απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού, ώστε να πάρουν τον πολυπόθητο κωδικό. «Το ότι θα πάρετε την σφραγίδα δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των Σφαγείων» υπογράμμισε ο κ. Στρατηγόπουλος, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση.
Ο Δήμαρχος, Αλέκος Βούλγαρης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή από το Δημοτικό Κώδικα η μετατροπή της Επιχείρησης από ΑΕ σε Ειδικού Σκοπού Κοινωφελούς χαρακτήρα και αναφέρθηκε σε απόφαση που έλαβαν οι μέτοχοι να γίνει διαγωνισμός ώστε τα Σφαγεία να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τα Σφαγεία, όπως και άλλες επιχειρήσεις που είναι παθητικές, χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν εργαζόμενοι «από τα παράθυρα» υποστήριξε με την σειρά του ο κ. Αντώνης Παππάς, που χαρακτήρισε την σύστασή τους, όπως και την ίδρυση της Υπερτοπικής Αγοράς «πατατιές που έγιναν όταν ο Πιτσιώρης ήταν υφυπουργός Γεωργίας». Τάχθηκε δε, κατά της αύξησης της συμμετοχής του Δήμου, όπως και ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, που καταψήφισε την εισήγηση του κ. Καψιώτη.
«Δεν ξέρω αν θα πάρει κανείς τα Σφαγεία, ακόμη κι αν υπάρξει ενδιαφέρον. Προτείνω να κλείσουν άμεσα. Η ιδιοκτησία είναι του Δήμου και μπορεί να την αξιοποιήσει», είπε ο κ. Γιάννης Στάμος.
«Νομίζω ότι μπαίνουμε στην καρδιά του θέματος και το ζήτημα τίθεται σε σωστή βάση. Πρέπει να πάρουμε μία πολιτική απόφαση για την τύχη των Σφαγείων, που εξαρχής δεν ήταν βιώσιμα», πρόσθεσε ο κ. Μήτρου και προέτρεψε το ΔΣ των Σφαγείων να κινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την εύρεση επενδυτή.
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην αγορά του ποσοστού μετοχών, όπως πρότεινε το ΔΣ των Σφαγείων και μόλις πάρουν τον κωδικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινήσουν τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμούς ώστε να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Τέλος, θα εξεταστεί νομικά εάν τη διαδικασία αυτή θα κάνει η ΑΕ ή ο Δήμος Βόλου.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πόρισμα - κόλαφος για τις τιμές φυσικού αερίου

Απόφαση-καταπέλτης για την Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από το Συνήγορο του Πολίτη μετά από την προσφυγή πριν ένα περίπου χρόνο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και το Γραφείο Καταναλωτή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε «σοβαρά προβλήματα» στον τρόπο υπολογισμού και ελέγχου της τιμής του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι «μέρος της ευθύνης για την αδιαφάνεια και το έλλειμμα πληροφόρησης βαρύνει επίσης τη ΔΕΠΑ και τη ΡΑΕ».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου το χειμώνα του 2009 δικαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της ΝΑΜ και αποτελούν πραγματικό κόλαφο σε βάρος της ΔΕΠΑ και της ΡΑΕ σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του εποπτικού και ελεγκτικού τους ρόλου», δήλωνε χθες ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Από την πλευρά της η Ένωση Καταναλωτών τηρεί στάση αναμονής για το εάν
«η πολιτεία ακούει τις ανεξάρτητες αρχές που η ίδια θεσμοθέτησε».
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τις εμπλεκόμενες εταιρίες αλλά και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει έως σήμερα ουσιαστική ανταπόκριση.
Ειδικότερα η ανεξάρτητη Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι εταιρίες παροχής αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας δεν ενημερώνουν σωστά, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι καταναλωτές στο θέμα του τρόπου υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου και τη σχέση του με την τιμή ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης».
Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και του Βόλου προσέφυγαν κατά τη διάρκεια του 2009 στο Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι ότι υπήρξαν θύματα παραπληροφόρησης, καθώς η τιμολόγηση του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από τις Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2008 - Φεβρουαρίου 2009 ήταν ακριβότερη από την αντίστοιχη του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο διαφημιζόταν από όλα τα μέσα ενημέρωσης ως φθηνότερο κατά 20%.
Ύστερα από ανταλλαγή επιστολών με τη ΡΑΕ και διερεύνησης των καταγγελιών, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:
- Υπάρχει προφανές έλλειμμα πληροφόρησης σχετικά με τη μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα την αναλογία του κόστους του σε σχέση με τις άλλες ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας, με έμφαση στο πετρέλαιο. Το έλλειμμα πληροφόρησης φθάνει μάλιστα από πλευράς εμπλεκόμενων Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας σε σημείο παραπλάνησης των καταναλωτών.
- Αποδεικνύεται ελλειμματική λειτουργία της ΡΑΕ, δεδομένου ότι οι διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου περί εμπορίας φυσικού αερίου ορίζουν ότι -πέραν της ευρύτερης αρμοδιότητάς της για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας- οφείλει να μεριμνά και να λαμβάνει μέτρα, έτσι ώστε τα τιμολόγια των ΕΠΑ να είναι διαφανή, ανακοινώσιμα και να παρέχουν επαρκή στοιχεία στους καταναλωτές για το κόστος του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις τιμές των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε υπόψη όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ, υπουργείο Ανάπτυξης) τις παρατηρήσεις του και τους ζήτησε να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά, όπως αναφέρει, «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση στις προτάσεις της Αρχής».
Δήλωση νομάρχη
Ο Απ. Παπατόλιας πρόσθεσε στη χθεσινή δήλωσή του ότι ο ρυθμιστικός όσο και ο ελεγκτικός ρόλος του κράτους δεν μπορούν ούτε να υποκατασταθούν ούτε να εκχωρηθούν σε ανεξέλεγκτους ιδιωτικούς φορείς.
«Είναι ανεπίτρεπτο –πρόσθεσε- ο πολίτης να παραδίδεται βορά στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση των εμπορικών εταιριών διανομής αερίου, οι οποίες πρωτίστως ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους των μετόχων τους.
Η ΝΑΜ θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε συνεργασία με τον πρωτοποριακό θεσμό που ίδρυσε, του Γραφείου του Καταναλωτή, με την Ένωση Καταναλωτών και τις ανεξάρτητες Αρχές, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των καταναλωτών και του απλού πολίτη. Αυτό το πρώτο «πάθημα» ας γίνει «μάθημα» και «οδηγός» και για αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων και στο Βόλο

Απεργιακός πυρετός σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με στόχο να πετύχει η τρίωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τις 12 έως τις 3 μ.μ. Στο Βόλο το ΕΚΒ που συμμετέχει στη στάση πραγματοποιεί συγκέντρωση τις 12 το μεσημέρι και καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι για να εκφράσουν μαζικά την αντίθεσή τους στη συνέχιση μιας πολιτικής που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων και αντιδράσεων και σε διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καθώς προκαλεί δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων χωρίς να υπάρχει ανάλογο ισοδύναμο από τους εργοδότες και τους έχοντες. 
Στις 11 η ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας ενώ χθες στις 7 μ.μ. πραγματοποίησε συλλαλητήριο στον ίδιο χώρο.
Όπως τόνισε χθες στην ομιλία του το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Τάκης Τριανταφυλλάκος το σύνολο των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση στόχο έχουν να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση αυτοί που με τον ιδρώτα τους «πλήρωσαν» και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Επέκρινε την κυβέρνηση που δεν αγγίζει στην ουσία τον πλούτο των λίγων. Απηύθυνε κάλεσμα ώστε ο κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης, απειθαρχίες και ανυπακοής στις επιταγές του κεφαλαίου για νέες θυσίες.
Στο μεταξύ με απόφασή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αποφάσισε συμμετοχή στην σημερινή 24ωρη απεργία του ΠΑΜΕ και ζητά μεταξύ άλλων άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΜΕΤΚΑ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του «Κανάκη», να σταματήσει η μισθωτή εργασία με δελτία παροχής υπηρεσιών και να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Εφιαλτικά» χαρακτήρισαν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τα στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου καλώντας όλους τους εργαζόμενους κι επαγγελματίες να συμμετέχουν στην σημερινή συγκέντρωση του ΕΚΒ. «Η Κυβέρνηση αφού επί μήνες δημιούργησε ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του πιο σκληρού, αντεργατικού, ταξικού προγράμματος μετά τη μεταπολίτευση που οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα νέα μέτρα θα εξοντώσουν την κοινωνία» τόνισε το μέλος της Γραμματείας ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπάλλας κατήγγειλε την κυβέρνηση που παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείμματα, αλλά την ίδια ώρα, κάνει διαπραγματεύσεις με Γερμανούς και Γάλλους για αγορά οπλικών συστημάτων. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΥ, αλλά και στην τρίωρη στάση εργασίας (και την 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ) και με τη συμμετοχή τους να δώσουν απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης. Ο Κώστας Ιατρόπουλος στάθηκε στη δήλωση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, ότι γνώριζαν τα ελλείμματα και το πρόβλημα της οικονομίας, η κυβέρνηση εξαπάτησε το λαό και επισήμανε ότι εξαπολύει τη χειρότερη αντεργατική επίθεση, για να μην πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Επισήμανε τέλος ότι προέχει η ενότητα του εργατικού κινήματος, που πρέπει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα, προτείνοντας μια παμβολιώτικη απεργία.
Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ Ν. Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΔΟΕ για σήμερα και τους καλεί να παρευρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. στο ΕΚΒ.
ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
Την κήρυξη νέας 48ωρης γενικής απεργίας προτείνει το «Ξεκίνημα» σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι η 24ωρη της ΑΔΕΔΥ στις 16/3 είναι σωστή αλλά δεν αρκεί. «Πρέπει παράλληλα να μπει το ζήτημα για μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή απεργία και κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της Ε.Ε. με ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη του ελληνικού κινήματος».
ΜΕΤΚΑ
Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Ν. Ιωνίας πραγματοποίησαν διάφορες κινήσεις που στηρίζουν τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ χθες το απόγευμα ενώ στις 8 το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία έξω από την είσοδο του εργοστασίου. Ο Αλέξης Παυλίδης, ένας από τους απολυθέντες, τόνισε ότι ο αγώνας δεν σταματά, ούτε μπαίνει τελεία, αλλά συνεχίζεται και με άλλες μορφές. Για τον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει μίλησε ο έτερος απολυθείς Κων. Βογιατζής ενώ όλοι μαζί καταδίκασαν τη διοίκηση της εταιρίας που δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους φορείς και το ΕΚΒ που υπέβαλαν γραπτό αίτημα.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αγωγές για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ

Με διαφορετικούς τρόπους θα συνεχίσουν πλέον τον αγώνα προς τη δικαίωσή τους οι τρεις απολυμένοι της ΜΕΤΚΑ Β. Καλατζής, Κ. Βογιατζής και Α. Παυλίδης, ενώ θέμα αναδιάρθρωσης του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου, θέτει ο συνδυασμός «Μαζική Ενωτική Κίνηση Αλλαγής» που με δύο μέλη μετέχει στο Σωματείο.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ και του Σωματείου κ. Κ. Στεργίου μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους του, στη διάρκεια της οποίας ανέδειξαν τα συμπεράσματα του 20ήμερου αγώνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, καταγγέλλοντας παράλληλα και τη στάση που έχει κρατήσει για το ζήτημα αυτό το προεδρείο του Σωματείου.
Στους στόχους για τον εκδημοκρατισμό και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση μέσα στο εργοστάσιο που έβαζε ο συνδυασμός της «ΜΕΤΚΑ» από τη δημιουργία του, αναφέρθηκε ο συνδικαλιστής Κ. Στεργίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι συνδικαλιστικές διώξεις των τριών συναδέλφων του κατέδειξαν στους εργαζομένους ολόκληρης της περιοχής, το ρόλο της πλειοψηφίας του Σωματείου, που από την πρώτη στιγμή των απολύσεων έδειξε ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Ο κ. Στεργίου χαρακτηρίζοντας υπερήφανο των αγώνα των συναδέλφων του, τόνισε ότι όλοι όσοι τους συμπαραστάθηκαν αποτελούν μια σοβαρή κληρονομιά για κοινή δράση σε αγώνες.
Ο αγώνας συνεχίζεται
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εξέφρασαν από την πλευρά τους οι τρεις απολυμένοι της ΜΕΤΚΑ και καταγγέλλοντας το προεδρείο του Σωματείου που μέχρι σήμερα δεν πήρε θέση για τις απολύσεις, έκαναν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο εργοστάσιο.
Ανέφεραν επίσης ότι το «κομμάτι» της κατασκήνωσης έξω από την κεντρική πύλη της ΜΕΤΚΑ θα λήξει σήμερα, ενώ στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα καταθέσουν αγωγές κατά της εργοδοσίας.
Ακόμη ανέφεραν ότι από την Κινηματογραφική Λέσχη του ΠΟΔΝΙ θα προβληθεί ταινία που θα είναι αφιερωμένη σε εργατικούς αγώνες και θα προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών με την οποία θα εκφράζεται η αντίθεση των πολιτών στις απολύσεις.
Τέλος θα συνεχίσουν τις επαφές τους με όλους τους αιρετούς φορείς της περιοχής με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τη διεύθυνση του εργοστασίου για την ανάκληση των απολύσεων, καθώς όπως διαπίστωσαν, τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΕΚΒ δεν υλοποιούνται.
To απόγευμα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία συμπαράστασης προς τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ από την πλατεία Ευαγγελιστρίας μέχρι το εργοστάσιο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαδήλωση για τον Αχελώο

Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
Διαδηλώνουμε: την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα
Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας - όχι στην εκτροπή του Αχελώου

Το θέμα του κατακλυσμού της Μεσοχώρας αλλά και της εκτροπής του Αχελώου συνολικά, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Από την μία οι κάτοικοι της Μεσοχώρας έχουν ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Οι διαδικασίες, όμως, της απαλλοτρίωσης προχωρούν, όπως και η αποψίλωση των εκτάσεων που πρόκειται να κατακλυσθούν.
Από την άλλη, οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων της Μεσοχώρας, της Θεσσαλίας που αντιστέκεται, καθώς και του πανελλαδικού οικολογικού κινήματος υποστήριξης οδήγησαν σε μιαν, ακόμη, ακυρωτική απόφαση (αναστολή) του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή, διατάσσεται προσωρινή αναστολή εργασιών, σε όλο το φάσμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τη νομιμότητα του περιβόητου ν. 3481/2006 του Σουφλιά, στον οποίο κατέφυγε για να δώσει μανδύα νομιμότητας στους περιβαλλοντικούς όρους της εκτροπής. Για το ίδιο θέμα, το ΣτΕ έχει απευθύνει σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να εκδώσει την τελική του απόφαση.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει ότι η στάση του στο έργο της εκτροπής θα επανεξεταστεί, στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Αξιοποιεί την (αναγκαία, σε κάθε περίπτωση) εκπόνηση των σχεδίων, αλλά και τη δικαστική εκκρεμότητα, για να αποφύγει να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση κατά του έργου της εκτροπής. Και το χειρότερο:
Ενώ τα σχέδια διαχείρισης οφείλουν να εξετάσουν και τη χρήση των νερών για ενεργειακούς σκοπούς, το ΥΠΕΚΑ έσπευσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμά τους, θεωρώντας δεδομένη την κατασκευή και λειτουργία των έργων της Μεσοχώρας, με το μανδύα της "πράσινης ενέργειας". Με το αστήρικτο επιχείρημα ότι το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά και η πρόσφατη απόφαση αναστολής εργασιών από το ΣτΕ. Ενώ όφειλε να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, τουλάχιστον, για την αναστολή έφαρμογής εκείνων των διατάξεων του ν. 3734/2009, που αφορούν στις απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα. Ο δρόμος της υπεκφυγής και της μετάθεσης του προβλήματος, ο δρόμος του εξευμενισμού των υπέρμαχων της εκτροπής και οι, κατά κράτος, υποχωρήσεις (όπως στο θέμα της Μεσοχώρας) δεν προδίδουν ειλικρινή διάθεση για την αποτροπή του καταστρεπτικού έργου της εκτροπής του Αχελώου, από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ούτε, φυσικά, από την κυβέρνηση στο σύνολό της.
Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας σημαίνει μια διαρκή και μόνιμη απειλή για την υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου. Η σκέψη, λοιπόν, ότι η Μεσοχώρα μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ενός ευρύτερου συμβιβασμού στο θέμα της εκτροπής είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό.
Απαιτούμε: να ακυρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στον δρόμο οι 42 εργαζόμενοι της ΣΒΕΚΗ!

Σε «λουκέτο» καταδικάζεται η βιομηχανία παραγωγής κρέατος ΣΒΕΚΗ, στα Ιωάννινα, καθώς η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει, εμμέσως, η παραπαίουσα επιχείρηση, φέρεται να διαφωνεί ριζικά σε μια ακόμη νέα «ένεση» ρευστότητας. Σήμερα έφτασαν λίγο μετά τις 11 στο εργοστάσιο δικαστικοί επιμελητές και κατέχεσαν όλα τα αυτοκίνητα της εταιρείας και αρκετά κινητά μηχανήματα!!! 
Η ΣΒΕΚΗ φέρεται να χρωστάει 2,5 εκ. ευρώ περίπου στους χοιροτρόφους, και να έχει συνολικό χρέος το οποίο ξεπερνάει τα 5 εκ. ευρώ. Τώρα και με δεδηλωμένη την απροθυμία πλέον της «Πίνδου» να χρηματοδοτήσει τη ΣΒΕΚΗ, η κρεατοβιομηχανία βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια του κλεισίματος.Οι 42 εργαζόμενοι πάντως ξεκινούν από αύριο επίσχεση εργασίας.
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Κιτρίνισαν» τα κτήματα στην Άρτα, από τα πορτοκάλια που σαπίζουν!!!

Σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς για το περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα υγιεινής που δημιουργείται από τα πορτοκάλια που σαπίζουν στο έδαφος, προτίθεται να συγκαλέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Νομάρχης Άρτας Γ. Παπαβασιλείου όπως ανακοίνωσε μετά από ερώτηση του αντινομάρχη Ν. Καλαμπόκη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τετάρτη 3 Μαρτίου. Η σύσκεψη θα γίνει στη Νομαρχία με τους Δημάρχους των Δήμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Δ/νση Υγιεινής και Περιβάλλοντος και άλλους φορείς, προκειμένου να εξεταστούν μέτρα αντιμετώπισης. Όπως ανέφερε ο Νομάρχης, αυτή τη στιγμή περίπου 45.000 τόνοι πορτοκάλια παραμένουν αδιάθετοι μετά και την αλλαγή του καθεστώτος της πλήρους αποδέσμευσης. «Το πρόβλημα πλέον ξεφεύγει απ’ τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της παραγωγής διότι και οι βροχές αλλά και η χαλαζόπτωση κατέστησαν το προϊόν ποιοτικά ανεκμετάλλευτο. Άρα εμείς πρέπει να δούμε – και χωρίς αυτό να είναι αποκλειστική μας ευθύνη – τι θα γίνει με την παραγωγή η οποία σέπεται και η οποία με την αύξηση των θερμοκρασιών θα δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής κατάστασης. Πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, που δεν είναι στα όρια ευθύνης και αρμοδιότητας της Ν.Α. είναι όμως στα πλαίσια της ευαισθησίας για το τι θα προκύψει το Πάσχα και παραπέρα όταν θα έρθουν οι ζέστες». Επιπλέον δήλωσε ότι θα απαιτηθεί ενδεχόμενα έγκριση κονδυλίου για εξειδικευμένους ψεκασμούς για το οποίο η Νομαρχία θα κάνει και σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να τονίσει ότι «υπάρχει σκεπτικό, πόροι χρειάζονται και μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος». Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Βούλγαρης μετέφερε την εικόνα που υπάρχει ήδη σε περιοχές του κάμπου, τονίζοντας πως ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα έντομα και όσο θ’ ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες το πρόβλημα θα γίνεται πιο έντονο.
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τα μέτρα της κυβέρνησης δημιουργούν νέες “τράπεζες αίματος”.

από το in.gr: « τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπή ύψους 30% στον 13ο μισθό (Δώρο Χριστουγέννων) και 30% στον 14ο μισθό (Δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας), καθώς και περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.
Οι συντάξεις να «παγώνουν» για το 2010 και να μην συμπεριλαμβάνονται στις περικοπές του 30%.
Αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4,5% σε 5% και από 9% στο 10%.
Ακόμη, προβλέπεται 20% αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 ευρώ και κατά 0,3 ευρώ το πετρέλαιο, ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Από τις μισθολογικές περικοπές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά από τα μέτρα η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.
Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα μέτρα.»
Αυτά είναι κάποια από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο αντιεξουσιαστής πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της «Ελληνικής Δημοκρατίας» (από εδώ και πέρα πάντα σε εισαγωγικά οι συγκεκριμένες λέξεις). Γιατί δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, παρουσιάζει κάποια ομοιότητα με αληθινό Δημοκρατικό πολίτευμα. Ενα ακόμη δείγμα των παραπάνω, αποτελεί το γεγονός, ότι το σημερινό πολιτικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. 
Τελείωσε άδοξα η προσπάθεια«ανοικτής διαβούλευσης» με την κοινωνία.
Αν και δεν είμαι οικονομολόγος, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν την χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση, με τελικό αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή οικονομία θα αλλάξει ραγδαία τους ρυθμούς της ζωής μας. Η κίνηση το καθημερινού εμπορίου θα συμπιεστεί επικίνδυνα, ενώ οι περικοπές μισθών και οι έμμεσοι φόροι (αύξηση Φ.Π.Α., αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΚΟ) θα επιφέρουν επιπλέον συρρίκνωση στην αγοραστική δύναμη του απλού καταναλωτή, λόγω της πολλαπλής μείωσης του μηνιαίου εισοδήματος. Είναι σίγουρο ότι οι περικοπές και το πάγωμα μισθών θα μεταφερθούν και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε με απευθείας εκβιασμούς για απολύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, είτε με σιωπηρή επιμήκυνση του νομίμου ωραρίου εργασίας χωρίς περαιτέρω αμοιβές (πράγμα το οποίο ήδη ισχύει). Αναμένεται αύξηση της ανεργίας και νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα. Ο λύκος (Σ.Ε.Β.) στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Η «περιστολή δαπανών» στον δημόσιο τομέα, σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση. Ανοίγει έτσι διάπλατα ο δρόμος της εκμετάλευσης από τον ιδιωτικό τομέα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τον πολίτη λόγω αδυναμίας στήριξης του από το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος. Φυσικά, το συγκεκριμένο «είδος παροχής» θα αφορά αποκλειστικά όσους διαθέτουν μια ανάλογη οικονομική επιφάνεια, ενώ για όλους τους υπόλοιπους «είναι καθαρά θέμα τύχης και προσευχής». Στόχος η εκποίηση της δημόσια περιουσίας και η μεταφορά του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οσο ο κρατικός τομέας θα συρρικνώνεται, τόσο ο ιδιωτικός τομέας θα γιγαντώνει, δημιουργώντας μονοπώλια σε όλους τους τομείς του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιό τρόπο θα βοηθηθούν όσοι συμπολίτες μας βρίσκονται παγιδευμένοι από δάνεια και ακάλυπτες επιταγές. Πως θα διευκολυνθούν με την περικοπή μιθών και την επιβολή νέων φόρων, στο να εξυπηρετήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ή να συνεχίσουν την ομαλή εξόφληση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Πως θα μπορέσει το λιανικό εμπόριο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στηρίξουν τον ήδη καταρρακωμένο κύκλο εργασιών τους. Πως θα κινηθεί η αγορά την περίοδο του Πάσχα. Πως θα ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση στον καθημερινό «ανταγωνισμό» με τις πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων. Με την δε περικοπή επιδομάτων είμαι περίεργος να δω πως θα κινηθεί ο τουρισμός -η βαριά βιομηχανία της χώρας- κατά την περίοδο των διακοπών.
Ενα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα φαίνεται να μην είναι παροδικά, να μην έχουν βραχυπρόθεσμη διάρκεια. Μπαίνουμε ολοταχώς σε περίοδο μακροχρόνιας, παρατεταμένης ύφεσης, προς όφελος όλων όσων έχουν την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίου για να κινηθούν αναλόγως με στόχο την περαιτέρω συσσώρευση του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απόπειρα αναδιανομής πλούτου τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Και όλα αυτά για να εξευμενιστούν και να επωφεληθούν οι παγκοσμιοποιημένες αγορές. Εχθές το βράδυ παρακολούθησα την εκπομπή ΕΡΕΥΝΑ του Παύλου Τσίμα. Με συγκλόνισε η απίστευτα κυνική ομολογία δημοσιογράφου των Financial Times, συνοδευόμενης μετά χαμόγελου γεμάτο αυταρέσκεια, ότι «όταν οι αγορές μυριστούν αίμα, τρέχουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση, να επωφεληθούν της αδυναμίας». Αρα σωστά να υποθέσω ότι οι αγορές τρέφονται με αίμα, με το αίμα μας! Ποιός έδωσε το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό της χώρας να πουλάει το αίμα μας στην αγορά, για να καλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες των διαχειριστικών επιλογών που προηγήθηκαν. Να το μεταφέρει ως λάφυρο στις ειδικά διαμορφωμένες «τράπεζες αίματος» της παγκοσποιημένης αγοράς. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός, ποιός έχει την ευθύνη για την αφαίμαξη αίματος που πρόκειται να μας γίνει. Να δω ονόματα κομμάτων και ονόματα προσώπων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν μαζεύεται ο κόσμος το πρωί στα περίπτερα της χώρας για να ρίξει μια βιαστική ματιά στην ειδησεογραφία της ημέρας. Για να τους περιλάβει η στιγμιαία θυμοσοφία του απλού λαού. Και μέσω αυτής να ακολουθήσει η συνηδειτοποίηση του λάθους επιλογής στήριξης σε ψεύτικες προεκλογικές παροχολογίες, εν ήδοι μεταφυσικής προσμονής. Ολοι οι υπεύθυνοι μετά την μεταπολίτευση, όχι τα τελευταία πέντε χρόνια μόνο, όλοι όσοι μας οδήγησαν στο τραπέζι του Προκρούστη.
Και επιτέλους, μα επιτέλους, στον θεό που πιστεύετε, η Αριστερά πρέπει να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αδυναμίες και να συντονίσει την δημιουργία ενός πανευρωπαικού και πανελλήνιου λαικού μετώπου αντίστασης απέναντι στα μέτρα και στο νεοβάρβαρο σύμφωνο σταθερότητας. Να σταθεί δίπλα στον απλό λαό. Δεν αγωνιστήκαμε για αυτή την Ευρώπη, δεν ματώσαμε για αυτή την Ελλάδα. Τώρα όμως, ας βιαστούμε, πριν το κόμμα του Καρατζαφύρερ αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και πριν οι νεοφασιστικές ομάδες αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιχειρώντας να εκφράσουν τα συναισθήματα οργής του απλού κόσμου. 
Η κοινωνική ανέχεια, η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε οι κοινωνικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα οδηγηθούν a priori σε προοδευτική και αριστερή κατεύθυνση, εάν το πολιτικό υποκείμενο που καλείται να συντονίσει την όλη προσπάθεια, είτε αργήσει να αντιδράσει, είτε φανεί ελλειμματικό στην οργάνωση του.
Οπως η φύση δεν αφήνει κενά, έτσι και η εν γένει λειτουργία της πολιτικής όταν συντελείται σε περιβάλλον κοινωνικής αποσταθεροποίησης επίσης δεν αφήνει κενά. Εαν δεν συμπληρώσουμε εμείς σαν Αριστερά αυτό το κενό, τότε αλοίμονο μας !!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Υποτιμούν βάναυσα την νοημοσύνη μας

Την παπαριά του μήνα την ακούσαμε σήμερα (χθες) από τον Γ. Παπανδρέου: "«Συγκινούμαι όταν βλέπω ανθρώπους στο δρόμο να μου λένε ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν το μισθό τους για την πατρίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, προϊδεάζοντας τους πολίτες ότι έχει τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο περικοπών στον 14ο μισθό", γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία».
Δηλαδή αν πιστέψουμε όσα διαβάσαμε και ακούσαμε τις τελευταίες μέρες από γκαλοπατζήδες, δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια αλλά και από κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να οδηγηθεί μαζικά σε ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές!!!
Ε, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση όταν μας λένε ότι η κατάργηση εργατικών κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες και αίμα έχουν κοινωνική αποδοχή.
Είναι δυνατόν να διαβάζεις και να ακούς ότι η επιστροφή στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας οδηγούν ντόπια πλουτοκρατίας, με το πολιτικό της προσωπικό και ξένοι επικυρίαρχοι έχει την «κοινωνική συναίνεση»;
Κι όμως αυτή είναι η κατασκευασμένη πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν. Κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο σε συνεργασία με τους λεγόμενους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης υποτιμούν βάναυσα την νοημοσύνη μας.
Ούτε σε λωτοφάγους να απευθυνόταν.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χασίς με το τσουβάλι!

Σπείρα εμπορίας ναρκωτικών εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Δέκα εννέα κιλά χασίς φόρτωσαν σε ΙΧ αυτοκίνητο από την Αθήνα με προορισμό το Βόλο, τέσσερα άτομα, ένας έλληνας και τρεις αλλοδαποί.
Έπεσαν, όμως, σε αστυνομική παγίδα και στη διάρκεια της αγοραπωλησίας της μεγάλης ποσότητας αντί να παραλάβουν τις 24.500 ευρώ που ζητούσαν, στα χέρια τους πέρασαν χειροπέδες.
Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συνεχίζονται σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αττικής, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα μέλη του κυκλώματος εμπορίας ινδικής κάνναβης.
Εγκέφαλος φέρεται 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, κάτοικος Νίκαιας Πειραιά. Μαζί του ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία, αξιοποιώντας σχετική πληροφορία, αστυνομικός της Δίωξης, προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Οι διαβουλεύσεις για την αγορά 17 κιλών χασίς συνεχίστηκαν και το ποσό κλείστηκε στις 24.500 ευρώ. Ο «αγοραστής», ωστόσο, ήταν καινούργιος και ο συντονιστής της αγοραπωλησίας πριν τη μεταφορά της ποσότητας έστειλε στο Βόλο δύο από τους ομοεθνείς συνεργάτες του, 21 και 31 έτους, κατοίκους Παγκρατίου Αττικής για αναγνωριστική συνάντηση.
Οι δύο αλλοδαποί πείστηκαν για το πραγματικό ενδιαφέρον αγοράς της ποσότητας, ενώ επιβεβαίωσαν ότι το χρηματικό ποσό που ζητούσαν ήταν εξασφαλισμένο. Μετά την πρώτη επαφή επικοινώνησαν με τον 41χρονο ειδοποιώντας ότι η παραγγελία μπορούσε να σταλεί.
Μία ώρα πριν το μεσημέρι της Κυριακής, το ΙΧ αυτοκίνητο, στο χώρο αποσκευών του οποίου φορτώθηκε η ποσότητα, έφτασε στο Βόλο. Τους αλλοδαπούς και το χασίς μεταφέρθηκαν με όχημα ιδιοκτησίας 37χρονου κατοίκου Αθηνών, ανεπάγγελτου.
Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Β. Κιο, ο 37χρονος έλληνας δεν φέρεται να έχει ενεργή εμπλοκή με τη διακίνηση χασίς, ωστόσο, εν γνώσει του δέχθηκε να κάνει τη μεταφορά για να βγάλει μεροκάματο...
Οι αλλοδαποί, σε σημείο της εθνικής οδού Αθηνών, ξεκίνησαν να ξεφορτώνουν τα 17 κιλά χασίς, για να παραλάβουν τις 24.500 ευρώ, όπως είχαν συμφωνήσει. Στη διάρκεια της αγοραπωλησίας επενέβησαν αστυνομικοί και συνέλαβαν τους εμπόρους ναρκωτικών.
Συνολικά στο όχημα εντοπίστηκαν 18 νάιλον πακέτα με 18.940 γραμμάρια χασίς. Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, το ΙΧ αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και έξι κινητά τηλέφωνα ως μέσο διευκόλυνσης για τη διακίνηση, κατασχέθηκε και ένα πλαστό διαβατήριο, βουλγαρικών αρχών, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 21χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.
Οι τρεις αλλοδαποί δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, ενώ ερευνάται εάν τα στοιχεία ταυτότητας που έδωσαν στις αστυνομικές αρχές είναι πραγματικά. Ο διευθυντής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου Γιάν. Τόλιας ανέφερε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι συλληφθέντες αλλοδαποί να μη δίνουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Οι έρευνες συνεχίζονται και προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αττικής αναζητούνται καβάτζες, τις οποίες χρησιμοποιεί το κύκλωμα. Από τη στιγμή που είχαν διαθέσιμα προς πώληση 19 κιλά χασίς, εικάζεται ότι έχουν αποθηκευμένες πολλαπλάσιες ποσότητες της ναρκωτικής ουσίας.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος, που εισάγει χασίς και το διανέμει σε όλη τη χώρα.
Χθες το μεσημέρι οι τέσσερις δράστες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν για την απολογία τους στον Ανακριτή.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σκάνδαλο στο ΙΚΑ Αλμυρού

Βιομηχανία τρίπλεξ στον Αλμυρό… Διακινούνται συνταγές ακόμη και για νεαρά παιδιά 20 χρονών και το ΙΚΑ… πληρώνει!!! Βάσει των συνταγών που γράφονται κάθε μήνα με μαθηματική ακρίβεια… ο μισός πληθυσμός του Αλμυρού έπρεπε να είναι ανενεργός εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα ιατρών που φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τη διενέργεια ελέγχου επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το Τμήμα Πειθαρχικού της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα.
Μία σοβαρότατη καταγγελία έφτασε στα χέρια των αρμοδίων ελεγκτών του Τμήματος Πειθαρχικού του ΙΚΑ στην Αθήνα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αν και ανώνυμη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι διέβλεψαν αμέσως τη σοβαρότητά της καθώς μιλούσε με ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία για τη «βιομηχανία» που έχει στηθεί.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει στη διάθεσή του και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εδώ και αρκετό διάστημα παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στην συνταγογράφηση triplex και μάλιστα στα ίδια άτομα που «υποβάλλονται, υποτίθεται, στην ίδια εξέταση δύο και τρεις φορές ο καθένας». Ο καταγγέλλων μάλιστα υποστηρίζει ότι ουσιαστικά μερικές από αυτές τις εξετάσεις εκτελούνται πραγματικά, και για τις υπόλοιπες οι ασφαλισμένοι αγοράζουν παπούτσια και κάλτσες από συγκεκριμένο μαγαζί με ιατρικά είδη στην περιοχή.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι ακόμη και σε 20χρονα παιδιά έχουν γραφτεί τέτοια παραπεμπτικά, όπως επίσης και σε ορισμένους υπαλλήλους του ΙΚΑ Αλμυρού για να πάρουν με το ανάλογο ποσό διάφορα ιατρικά είδη.
«Η καταγγελία έχει φτάσει πράγματι στο Τμήμα μας και θα γίνει η έρευνα που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Γιαννακοπούλου από το Τμήμα Πειθαρχικού του ΙΚΑ στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη υπάλληλος βέβαια δεν αποκάλυψε αν ο έλεγχος αυτός θα έχει τη μορφή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, επεσήμανε ωστόσο ότι πολύ σύντομα θα ριχθεί άπλετο φώς στο όλο θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα ιατρών που φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Ο συνηθέστερος τρόπος να πετύχει ένας γιατρός να τον επισκέπτεται συχνά ο ασθενής του είναι η πρόκληση φόβου και πανικού σε κλινικά υγιείς ανθρώπους με μικρά έως ελάχιστα προβλήματα. Υπάρχει μάλιστα μια λίστα από υπαρκτά ή και πολλές φορές ανύπαρκτα προβλήματα, τα οποία γίνονται αιτία άνευ λόγου ταλαιπωρίας πολλών ατόμων. Οι «ασθενείς» οδηγούνται σε ένα ατέρμονο κύκλο εξετάσεων από πολλές ειδικότητες, με αποτέλεσμα έντονο στρες και άδειασμα των ασφαλιστικών ταμείων» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος του ΙΚΑ από το Βόλο, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός κάποια στιγμή σε αυτή την ανεξέλεγκτη βιομηχανία παραπεμπτικών.
Λεηλασία…
H λεηλασία των Tαμείων μέσα από παρόμοιες υποθέσεις σαν αυτή στις οποίες πρωταγωνιστούν συνήθως γιατροί, επαγγελματίες αλλά και υπάλληλοι, έχει ως αποτέλεσα να χάνονται κάθε χρόνο δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Aυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους Yγείας είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Eίναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία πενταετία οι δαπάνες των κλάδων Yγείας αυξήθηκαν κατά 78,5%.
Aπό ελέγχους που έχουν γίνει προκύπτει η χορήγηση φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού σε ανύπαρκτους ασθενείς ή ακόμη και σε υγιείς ασφαλισμένους, ώστε να βγάλουν χρήματα κάποιοι επιτήδειοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν τίποτα για το κόλπο που είχε στηθεί πίσω από την πλάτη τους.
Οι μεγαλύτερες πληγές του κλάδου Υγείας περιλαμβάνουν, πολλές εξετάσεις χρεωμένες σε ένα άτομο και χορήγηση φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου. Πλαστογραφίες σε συνταγές και παραπεμπτικά με άλλα στοιχεία στο απόκομμα και άλλα στο στέλεχος του βιβλιαρίου, όπως επίσης εξετάσεις που δεν γίνονται σε γνώση του ιατρού και του εργαστηρίου και ίσως και του ασφαλισμένου. Ωστόσο αυτές οι εξετάσεις αναγράφονται στο παραπεμπτικό και πληρώνονται από τα Tαμεία.
Επίσης παρατηρείται διασύνδεση ιατρών και κατεύθυνση των ασθενών σε συγκεκριμένα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, χρέωση στα Tαμεία από ιδιωτικές κλινικές αλλά και από ορισμένα κρατικά νοσοκομεία ημερών νοσηλείας περισσότερων των πραγματικών για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, καθώς επίσης και παραπομπή των ασθενών από ιατρούς σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ακριβές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές κ.ά.)
Τέλος παραμένει πληγή η επιλεκτική προτίμηση ορισμένων ιατρών στα φάρμακα και στα αντίστοιχα σκευάσματα συγκεκριμένων εταιριών και ο δανεισμός βιβλιαρίων ασφαλισμένων σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φρένο Μπιρμπίλη στο Μεσογειακό Χωριό!

Φρένο στη μελέτη που έχει συντάξει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας για το Μεσογειακό Χωριό έχει βάλει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ζητά την τροποποίηση της μελέτης του ΟΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως η πληροφορία που διέρρευσε από κύκλους του ΟΕΚ φαίνεται να έχει γνωστοποιηθεί και σε τοπικούς παράγοντες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει το παραμικρό.
Η νέα εξέλιξη μετά τη γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι φυσικό να επιτείνει την αγωνία των τοπικών φορέων, καθώς, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων κ. Αλέκος Βούλγαρης δήλωνε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου…
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά να μην υιοθετηθεί το σκέλος της μελέτης του ΟΕΚ που προβλέπει την κατασκευή μέσα στο οικόπεδο 86 στρεμμάτων της Βαμβακουργίας, τετραώροφων και πενταώροφων οικοδομών. Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου που γνωμοδοτεί εδώ και χρόνια για όλα τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, υποστηρίζει ότι μεγάλο ύψος των κτιρίων, τετραώροφα και πενταώροφα, είναι ασύμβατο με το ύψος που έχουν τα κτίρια σε όλη, την εκτός Βαμβακουργίας, δομημένη περιοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το Μεσογειακό Χωριό που θα απαρτίζεται μόνον από τρώροφα κτήρια, θα μπορούσε να γίνει με αύξηση του ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου, το οποίο σύμφωνα με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που έγινε από το Δήμο Νέας Ιωνίας είναι 50%.
Επερώτηση από τους Μήτρου - Στρατηγόπουλο
Ενδεχομένως φως στη νέα εξέλιξη που δημιουργείται από τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ να χυθεί αύριο το μεσημέρι που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, καθώς για το θέμα έχουν καταθέσει από χθες σχετική επερώτηση οι κ.κ. Μήτρου και Στρατηγόπουλος από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας.
Ειδικότερα η επερώτηση των κ.κ. Μήτρου και Στρατηγόπουλου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Πληροφορηθήκαμε, με κάθε επιφύλαξη, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωστοποίησε στους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και συνεπώς και το Δήμο Βόλου, ότι δεν εγκρίνει την κατασκευή τετραώροφων και πενταώροφων κτηρίων στο Μεσογειακό Χωριό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Επειδή μία τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση του έργου, εφόσον έγκαιρα δεν τροποποιηθεί η πρόταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Επερωτάται ο κ. Δήμαρχος Βόλου, εάν αληθεύει η πληροφορία, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε και ακόμη ως Δήμαρχος της διοργανώτριας, των Μεσογειακών Αγώνων πόλης, σε ποιες ενέργειες προέβη ώστε να προχωρήσει η οικοδόμηση του Μεσογειακού Χωριού και παραδοθεί έγκαιρα και λειτουργικό, ώστε να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των αθλητών που θα μετάσχουν στους Αγώνες».
Η Ανθρώπινη Πόλη
Σημειώνεται πως για το θέμα του Μεσογειακού Χωριού στο οικόπεδο της Βαμβακουργίας είχε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις η παράταξη του Δήμου Νέας Ιωνίας « ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», η οποία σε κείμενο που έχει καταθέσει στη Δημοτική Αρχή αλλά και στον Υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, κάνει λόγο για «κατασκευή ενός «τερατουργήματος» στην πρώην Βαμβακουργία στη Νέα Ιωνία, σε βάρος της ποιότητας ζωής των μελλοντικών και των σημερινών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».
Η παράταξη του κ. Μολοχίδη μάλιστα, αιτιολογώντας τις θέσεις της και τις ενστάσεις της για τη μελέτη του Μεσογειακού Χωριού, σημειώνει εκτός των άλλων τα εξής:
1. Το οικόπεδο, εκτός σχεδίου, όπου βρίσκεται η πρώην Βαμβακουργία στη Δυτική Νέα Ιωνία, έχει εμβαδόν 86.569 τ.μ και περιβάλλεται επί περιμέτρου 1.260 μ. από περιοχές με συντελεστή δόμησης Σ.Δ = 0,8 και ύψος 8,50 μ. και συνορεύει επί μήκους 65, 0 μ με περιοχή με Σ.Δ =2,1 σήμερα επί της οδού Μυτιλήνης.
2. Μέχρι το 2007, σημειώνει στις προτάσεις της η παράταξη « Ανθρώπινη Πόλη», ο ΟΕΚ μελετούσε την εγκατάσταση εκεί Εργατικού Οικισμού 254 κατοικιών με Σ.Δ = 0,8 και προέβλεπε χώρους Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου, Παιδικού Σταθμού και Αθλοπαιδιών.
3 . Στη συνέχεια, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, ο χώρος της Βαμβακουργίας, επιλέγεται για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού και με συντελεστή δόμησης Σ.Δ < 1,70 ύψος κτισμάτων 17 μέτρων, προγραμματίζεται η κατασκευή 50 πολυκατοικιών , δηλαδή 590 κατοικιών, αγνώστου αριθμού και εμβαδού μικροκαταστημάτων στη Ζώνη Κατοικίας και πλήθους άλλων εγκαταστάσεων σε οικοδομικό τετράγωνο εμβαδού 2390 τ.μ με Σ.Δ 0,80, ενώ διατηρείται η πρόβλεψη Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού. Προβλέπεται επίσης πλατεία αγαλμάτων (!!!) εμβαδού 1.980 τ.μ. και μία «τεράστια» παιδική χαρά (!!!), δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη στην ευρύτερη περιοχή…
4. Επίσης θα διαμορφωθούν, τονίζει στις επισημάνσεις που έχει καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο συνδυασμός ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, 7.200 τ.μ. πρασίνου σε εννέα θέσεις, με εμβαδόν ανά θέση από 93 έως 1.864 τ.μ, δηλαδή από 2,0 έως 2,5 ανά καθημερινό χρήστη του χώρου της Βαμβακουργίας. Όπως τονίζει η παράταξη του κ. Μολοχίδη στους οικισμούς του ΟΕΚ κατά τη δεκαετία του 1960, π.χ. Καλαμαριά, το ανά κάτοικο πράσινο ήταν περίπου 8 μέτρα.
5. Ως προς τις ανάγκες σε σχολική στέγη, σημειώνεται, ότι με βάση την ηλικιακή κατανομή του γενικού πληθυσμού (κατά ΕΣΥΕ) μόνο για το νέο οικισμό, του ΟΕΚ προβλέπονται περίπου 100 παιδιά προσχολικής ηλικίας - παιδικός σταθμός περίπου 200-220 παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και ανά 100 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Τονίζεται ακόμη ότι η εγγύς περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σοβαρότατο πρόβλημα προσχολικής και σχολικής στέγης, δεν υπάρχει Λύκειο για 20.000 κατοίκους της Δυτικής Νέας Ιωνίας, αλλά ούτε και Γυμνάσιο για τις μελλοντικές ανάγκες της.
6. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, είναι γεγονός ότι στο νέο οικισμό θα εγκατασταθεί σε 43,5 στρέμματα, ένας μόνιμος πληθυσμός περίπου 2.500 κατοίκων και ένας ημερήσιος πληθυσμός (μικροκαταστήματα, σχολεία κ.λ.π.) άλλων 500 περίπου ατόμων. Δηλαδή, στο οικόπεδο της Βαμβακουργίας των 86,5 στρεμμάτων θα εγκατασταθεί μία κωμόπολη πληθυσμού περίπου 3.000 κατοίκων !
7. Στη Ζώνη Κατοικίας η πυκνότητα των κτιρίων (Σ.Δ = 1,70) τα μεγέθη και τα ύψη τους (4ώροφα, 5ώροφα, με ύψος έως 17 μ.) δεν επιτρέπουν της αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλικιακή ενέργεια.
Εχει ενδιαφέρον ότι για τους παραπάνω και μία σειρά από άλλους λόγους η παράταξη «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «για όλα τα παραπάνω είναι σαφής, η ακαταλληλότητα και η ανεπάρκεια του χώρου της Βαμβακουργίας για ένα τόσο μεγάλο Μεσογειακό Χωριό, ο λανθασμένος σχεδιασμός του, οι βλαπτικές συνέπειες για την ευρύτερη πολεοδομική ενότητα και τις όμορες περιοχές. Το γεγονός αυτό καθιστά σφόδρα πιθανή έως βέβαιη την ευδοκίμηση ενδεχόμενης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη ματαίωση κατασκευής του έργου, όπως αυτό μέχρι σήμερα σχεδιάζεται, καθώς στασιάζεται η εν γένει νομιμότητά του σε σχέση με τη Βιώσιμη Οικιστική Ανάπτυξη ( Ν.1337/83 και Ν.258/97)».
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Αρένα" το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, για το πάρκο του Αναύρου

Αδοξο τέλος είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Βόλου. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συζητήσει την Α΄ Φάση της Μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, έφερε στην αίθουσα του Δημαρχείου περισσότερα από εκατό άτομα, που προσήλθαν προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους για την παραχώρηση κοινόχρηστης γης στον ιδιώτη επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.
Κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή του Αναύρου, μέλη της Παρέμβασης Πολιτών και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, εισήλθαν στην αίθουσα, ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το πάρκο του Αναύρου» και παρά το γεγονός ότι δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους τους, συνέχισαν να αντιδικούν με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Βαγγέλη Παπαστεργίου και να ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης ότι δεν θα εκχωρηθεί καμία κοινόχρηστη έκταση στον επιχειρηματία. Με πρόταση του προέδρου διακόπηκε δύο φορές η συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα των διαμαρτυρομένων . Εις μάτην όμως. Οι συγκεντρωμένοι επέμεναν στη θέση τους, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να προχωρήσει στην οριστική αναβολή της συνεδρίασης για αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι οι δύο επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της ήσσονος μειοψηφίας κ.κ. Παππάς και Πατσιαντάς επέμεναν ότι το θέμα ήταν ώριμο και ότι θα μπορούσε να συζητηθεί…
Το σημείο της πρότασης της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Βόλου που αποτέλεσε την αιτία της έντονης αντιπαράθεσης ήταν εκείνο με το οποίο προτείνεται να καθοριστούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής στην περιοχή του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ. Για την υπόλοιπη περιοχή του Αναύρου (κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές) η διαπαραταξιακή επιτροπή πρότεινε να ενταχθεί ως Κοινόχρηστος Χώρος (ΚΧ) με τη διατήρηση των υφιστάμενων δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ η περιοχή από χείμαρρο Άναυρο - σιδηροδρομική γραμμή - Γορίτσα - θάλασσα να χαρακτηριστεί ως χώρος ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.
Ο Δήμαρχος Βόλου τόσο στην τοποθέτησή του, όσο και στη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των κατοίκων του Αναύρου κατά τη διάρκεια διακοπής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι οι χρήσεις τουρισμού και αναψυχής αφορούν στην έκταση των 11,3 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, καθώς και τη νομιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων στην περιοχή δημοτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι το Ενυδρείο, το δημοτικό αναψυκτήριο «Ισαλος», καθώς σήμερα όλα τα παραπάνω είναι εκτός σχεδίου. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων του πάρκου του Αναύρου ότι με την Αναθεωρημένη Μελέτη του ΓΠΣ Βόλου εκχωρείται στον εκμισθωτή του ΞΕΝΙΑ και κοινόχρηστη έκταση στα δυτικά του ξενοδοχείου για την επέκταση του ξενοδοχείου, τόνισε ότι αυτό είναι μία πολύ μικρή λωρίδα γης, η οποία, όπως είπε, απορρέει από το συμφωνητικό της σύμβασης που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΗΤΕΒ με τον επιχειρηματία, για τη Β΄ Φάση της επένδυσης, καθώς όπως πρόσθεσε, σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ένας ατέρμων δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, με ορατό τον κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος να πληρώσει σημαντικά ποσά για τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης. Χθες βράδυ ο Δήμαρχος Βόλου έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι για όλο τον υπόλοιπο χώρο κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Άναυρο, δεν έχει αντίρρηση να χαρακτηριστεί όχι μόνον ως κοινόχρηστος χώρος αλλά και ως χώρος πρασίνου.
Μετά τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη και την απόφαση της πλειοψηφίας να μεταθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για αύριο το βράδυ, ο Δήμαρχος Βόλου αποφάσισε όπως σήμερα καλέσει στο γραφείο του τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την αυριανή ακώλυτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε διακόπτοντας για αύριο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγ. Παπαστεργίου είχε σπεύσει να στιγματίσει «τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από μία μερίδα ατόμων, που ασχημονούντες επιχειρούν να επιβάλλουν την άποψή τους».
Οι κάτοικοι του Αναύρου
Σε ανακοίνωσή της που διένειμε στα ΜΜΕ η Κίνηση Πολιτών για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του Πάρκου του Αναύρου σημειώνει ότι οι αναφορές της διαπαραταξιακής επιτροπής για την Αναθεώρηση και Επέκταση του ΓΠΣ Βόλου
Πρώτο: στην πλατεία - πάρκο του Αναύρου όπως αυτή έχει καταγραφεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, τόσο στα χαρτιά( τοπογραφικά, τύπος κ.λ.π.) και κυρίως στη συνείδηση των Βολιωτών δεν αποτελεί καν ιδιαίτερη παράγραφο.
Δεύτερο: το γεγονός ότι οι εισηγητές αποφεύγουν να αναφέρουν τον όρο πλατεία ή πάρκο, αλλά αναφέρουν αόριστα η περιοχή του ξενοδοχείου Ξενία (ποια άραγε και πόση είναι αυτή η περιοχή;) και
Τρίτο: η πρόσθεση του όρου τουρισμός,
δείχνουν ότι κάποιοι μέσα στη σημερινή Δημοτική Αρχή επιμένουν στη συνέχιση τη γνωστής απόπειρας μετατροπής της Πλατείας - Πάρκου Αναύρου από δημόσιο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου σε χώρο τουριστικής εκμετάλλευσης και μάλιστα από ιδιώτες.
Οι κάτοικοι στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ακόμη ότι ζητούν ευθέως από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει οριστικά κάθε απόπειρα μετατροπής της πλατείας - πάρκου Αναύρου σε χώρο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Ζητάμε, σημειώνουν στην εισήγηση, ο συγκεκριμένος χώρος να αναφέρεται όχι ως περιοχή του ξενοδοχείου Ξενία, αλλά ρητά ως πλατεία - πάρκο Αναύρου - δημόσιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και χωρίς τον όρο τουριστικής ανάπτυξης.
Ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα εξέδωσαν η Παρέμβαση Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία που επικρίνουν με τη σειρά τους τη Δημοτική Αρχή για την αλλαγή χρήσης που προωθεί στο χώρο του πάρκου του Αναύρου.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τρία χρόνια χωρίς παιδίατρο η Σκόπελος!

Την έντονη διαμαρτυρία τους διατυπώνουν εγγράφως σε όλους τους αρμόδιους φορείς δεκάδες Σύλλογοι της Σκοπέλου, θέτοντας στο επίκεντρο την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη φορέων στο Δημοτικό Κατάστημα Σκοπέλου, παρουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής, με θέμα τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και η έλλειψη παιδίατρου. Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών έγινε παρουσίαση του προβλήματος και αναφέρθηκαν οι ενέργειες του συλλόγου που προηγήθηκαν. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πανταζής Σκλάβος που εκπροσωπούσε το Δήμο ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του Δήμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να συνυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας, αποστέλλοντάς το εν συνεχεία, και να το αποστείλουν στους αρμόδιους φορείς. Επίσης αποφάσισαν κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Στο κοινό έγγραφο διαμαρτυρίας, οι συνυπογράφοντες φορείς της Σκοπέλου, Γλώσσας και Νέου Κλίματος επισημαίνουν την «κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας του Νησιού μας, του οποίου η λειτουργία τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται διαρκώς». Όπως τονίζεται «σήμερα το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν μόνο Παθολόγο και με αγροτικούς γιατρούς παρόλο που υπήρξαν αποφάσεις του υπουργείου για προκήρυξη δύο θέσεων γενικής ιατρικής, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα σε όλο το προσωπικό καθώς και στα περιφερειακά ιατρεία Γλώσσας και Νέου Κλήματος».
Το πρόβλημα όμως που έχει άμεση προτεραιότητα σήμερα, είναι «η από τριετίας έλλειψη Παιδιάτρου, γεγονός που μας έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Η θέση προκηρύχθηκε ξανά το 2009 (με την υπ αριθμών 27556/6.8.09 απόφαση του υπουργείου για προκήρυξη θέσεων) και παρουσιάστηκαν τρεις υποψήφιοι παιδίατροι» σημειώνουν οι φορείς του νησιού.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Γνωμοδότηση-καταπέλτης για τη χρήση καμερών και γενετικού υλικού

Αντισυνταγματικές και αντισυμβατικές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) τις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους, καθώς και την ανάλυση γενετικού υλικού στην ποινική διαδικασία και το αρχείο γενετικών αποτυπωμάτων.
Όπως σημειώνεται όμως στο πόρισμα της ΕΕΔΑ «οι ρυθμίσεις αυτές συρρικνώνουν την ιδιωτικότητα και την ατομικότητα διαμορφώνοντας ένα σύστημα συνεχούς επιτήρησης, που επεκτείνεται πέραν των συνόρων μέσω της αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη».
Αλλά και σε γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων καταγράφεται ότι οι δυο ρυθμίσεις εντάσσονται στην ολοένα διευρυνόμενη παγκοσμίως πολιτική πρόληψης ενός δυσδιάκριτου κινδύνου που αναγάγει την ασφάλεια σε υπερδικαίωμα και τους άνευ ορίων περιορισμούς των δικαιωμάτων σε μονόδρομο.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία καμερών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το μέτρο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνεται, ότι στη Βρετανία, όπου λειτουργούν περισσότερες από 4 εκατομμύρια κάμερες δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και μόνο σε κλειστούς και κλασικά φυλασσόμενους χώρους φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Αναφορικά με τη λήψη γενετικού υλικού, στην έκθεση σημειώνεται ότι η πρακτική αυτή προβλέπεται σε 20 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αφορά όμως ειδικές περιστάσεις και σοβαρά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Συγχρόνως, στα περισσότερα κράτη προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων ή και ενώπιον δικαστηρίων.
Στη δική μας περίπτωση, προσθέτει η ΕΕΔΑ, απουσιάζουν σαφώς προσδιορισμένοι κανόνες για την ασφαλή εφαρμογή-χρήση του γενετικού υλικού. Δεν οριοθετείται με σαφήνεια το πεδίο διακριτικής ευχέρειας των αρχών και δεν προβλέπονται οι κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας.
Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία του αρχείου γενετικού υλικού, που συνίσταται και λειτουργεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κρατούνται για «αξιοποίηση» χωρίς να παρέχονται αναγκαίες διευκρινίσεις για τη διαδικασία διασφάλισης της ακεραιότητας, διαδικασία πρόσβασης σε αυτά και καταστροφής τους.
Κατά συνέπεια, η γενικότητα και συνοπτικότητα της διάταξης δεν συνάδει με τις ειδικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε στον τομέα της αστυνομικής δράσης, ούτε στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.
Όπως σημειώνεται, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις σχετικές διατάξεις.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Κόβουν» αγρότες με μικρό κλήρο από τις επιδοτήσεις!

Μέσα στο Μάρτιο η 2η δόση της ενιαίας ενίσχυσης
Έλεγχοι από την ΕΕ για την ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων
Από την 1η έως τις 5 Μαρτίου ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτονται τη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα της διαδικασίας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που αποτελεί βασική συνιστώσα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων.
Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στη Βουλή στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Παράλληλα, είπε η κ. Μπατζελή, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009.
Μετά τις 15 Μαρτίου θα χορηγηθούν οι συνδεδεμένες με την παραγωγή κοινοτικές ενισχύσεις σε βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα, καθώς και τα διάφορα ποιοτικά παρακρατήματα, που προβλέπονται από την καινούργια ΚΑΠ.
ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ
Περίπου 168.000 Έλληνες αγρότες, δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα εισπράττουν από φέτος κοινοτικές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 18.752.937 ευρώ. Αυτό γνωστοποίησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υιοθέτησε το κριτήριο των 200 ευρώ, κάτω από τα οποία δεν θα χορηγείται ενιαία κοινοτική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ελέγχου υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ, η χώρα μας μπορούσε να επιλέξει την περικοπή της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης είτε μεταξύ του ποσού των 100 μέχρι των 400 ευρώ, είτε μεταξύ των 4 έως 10 στρεμμάτων, επισήμανε η κ. Μπατζελή. Τελικά, επελέγη το ποσό των 200 ευρώ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, όσοι αγρότες εισέπρατταν κάθε χρόνο ενιαία κοινοτική ενίσχυση μέχρι 200 ευρώ, τη χάνουν. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία (για το 2008) του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνολικός αριθμός των εν λόγω δικαιούχων ανέρχεται σε 168.581 άτομα. Εξ αυτών οι 21.032 χαρακτηρίζονται, με βάση τα ίδια στοιχεία, ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι 147.549 ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Το συνολικό ποσό της απώλειας από την περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ ανέρχεται, με βάση πάλι τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα 18.752.937 ευρώ (2.442.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 16.410.000 ευρώ για τους χαρακτηριζόμενους ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).
Οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης, που από φέτος χάνουν τις κοινοτικές τους επιδοτήσεις, δεν χάνουν και τα ατομικά του δικαιώματα (2010 και 2011), που τους έχουν διανεμηθεί. Αν δεν κάνουν τίποτα μέσα στη διετία, τότε τα δικαιώματά τους – που φυσικά αντιπροσωπεύουν χρήμα – επιστρέφουν στο Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων.
Ειδάλλως, έχουν δύο επιλογές: Είτε μπορούν να μεταβιβάσουν ή ενοικιάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά κατά προτίμηση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί διαφορετικά τους επιβάλλονται παρακρατήσεις από 5% έως 30% της αξίας του δικαιώματος, είτε θα πρέπει να εξαγοράσουν από άλλους αγρότες δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης και κλήρο, ώστε να περάσουν το «κατώφλι» των 200 ευρώ και να έχουν δικαίωμα να εισπράττουν και πάλι ενιαία ενίσχυση.
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στείλτε αλλού το λογαριασμό...κ. Πρωθυπουργέ!

Στο σπίτι μου, όπως και στο σπίτι κάθε Ελληνα που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχει ένα στερεοφωνικό συγκρότημα.
Από το ένα ηχείο παίζει η κυβέρνηση, που όλο ανακοινώνει εισπρακτικά μέτρα για να καλύψει το έλλειμμα του Δημοσίου, και από το άλλο ηχείο παίζει η αγορά έξω από την Ελλάδα, που όλο ζητάει πίσω τα δανεικά της και τα λεφτά μας για να ζήσουν οι κερδοσκόποι.
Ομολογώ, ότι αυτή η μουσική όχι απλώς δεν μ' αρέσει, αλλά με εξοργίζει. Με εξοργίζει γιατί έχουν πέσει σαν κοράκια μέσα στην τσέπη μου και στην τσέπη 6.000.000 Ελλήνων οι δανειστές και τοκογλύφοι, για να πάρουν πίσω και να κερδίσουν από τη σπατάλη των δικών μου χρημάτων, που έχουν κάνει μερικές τρακοσαριές βουλευτές και το κύκλωμα γύρω απ' αυτούς, σε συνεργασία και υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μου, που έχουν μπερδέψει την έννοια του εργαζόμενου με την έννοια του αργόμισθου. «Βάλε το παιδί να παίρνει ένα μισθό», έχει γίνει εθνικό σπορ.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα, που ο Συνήγορος κ. Ρακιντζής έστειλε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση της εταιρείας «Τραμ», στην οποία οι 150 εργαζόμενοι του Απριλίου έγιναν 650 τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών! Μάλιστα, με μαγικό τρόπο, στην επιχείρηση, που μπαίνει μέσα 30.000.000 ευρώ τον χρόνο, κάτι μέρες πριν να εξαγγελθούν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου προσλήφθηκαν 60 άνθρωποι σε ένα 24ωρο! Θαύμα, θαύμα! Από πού πληρώνεται όλο αυτό το κόλπο; Από την τσέπη μας.
Πόσους εργαζόμενους έχει η ΕΡΤ; Περίπου 7.000. Περίπου 6 φορές περισσότερους από το BBC! Θα μου πεις, τι είναι το BBC μπροστά στην ΕΡΤ. Δίκιο. Αλλά το βρετανικό Δημόσιο δεν έχει λεφτά, ενώ το ελληνικό έχει: τα δικά μας. Για την ακρίβεια, τα μελλοντικά δικά μας. Γιατί το Δημόσιο έχει υποθηκεύσει τις δικές μας εισφορές για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να κάνει τα κομματικά του ρουσφέτια.
Γιατί το βρετανικό δεν έχει, ενώ το ελληνικό έχει; Γιατί το βρετανικό Κοινοβούλιο ελέγχει τι ξοδεύει ο Βρετανός πολίτης. Οι βουλευτές του είναι ξεφτιλισμένοι, αλλά τους έχουν από κοντά οι ψηφοφόροι, που σαν γνήσιοι φραγκοφονιάδες δεν επιτρέπουν σπατάλες με τα λεφτά τους.
Αντιθέτως, οι Ελληνες ψηφοφόροι είναι large. Είναι κιμπάρηδες. Αντί να ελέγχουν τον βουλευτή τού χώνουν κι ένα ντενεκέ λάδι να του βρίσκεται για «το παιδί, που θα βάλει πόδι στο Δημόσιο, να του βρίσκεται ένας μισθός, μια σιγουριά».
Οχτακόσιους τέσσερις εργαζόμενους είχε η Βουλή το 2007. Σήμερα έχει 1.581 χωρίς να διπλασιαστεί ο αριθμός των βουλευτών αντιστοίχως! Πώς διάβολο διπλασιάστηκαν, χωρίς καν να περάσουν από ΑΣΕΠ και γιατί παίρνουν 16 αντί για 14 μισθούς, με αφορολόγητα έσοδα, δεν το ξέρει ακόμα κανένας πολίτης. Γιατί, για να το μάθει, πρέπει να κατέβει στο οδόφραγμα, να βουτήξει τον βουλευτή από τα πέτα και να του πει «γιατί ρε παίζεις με τα λεφτά μου;». Πού τέτοια τύχη.
Πενήντα κάτι ολυμπιακά και μη αθλήματα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά, με 25 ομοσπονδίες και κάτι δεκάδες σωματεία, που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Πώς γίνεται όλο ετούτο; Οι κρατικοί διαχειριστές των χρημάτων μας μοιράζουν λεφτά σε τύπους του ημιυποκόσμου για να κάνουν τα κομματικά τους παιχνίδια τζάμπα. Σάμπως αυτοί πληρώνουν; Πληρώνει ο μαλάκας. Πήγε ποτέ κανείς φυλακή; Ούτε γι' αστείο.
Οι στρατιωτικοί παίρνουν, λέει, «πάγια οδοιπορικά»! Πάγια; Από πού; Αν δεν ταξιδεύουν γιατί να πάρουν οδοιπορικά; Επειδή οι βαρκάρηδες της Μυκόνου παίρνουν τραβαγιάτικα επιβατών, εις ανάμνησιν των διαδρομών που έκαναν πλοίο - λιμάνι, όταν το λιμάνι δεν είχε ντόκο! Τα παίρνουν, όμως, ακόμα και το πληρώνεις στο εισιτήριο του πλοίου, κορόιδο!
Πόσες χιλιάδες «βάλε το παιδί να παίρνει ένα μισθό» πληρώνουμε σε ένα αντιπαραγωγικό, νεο-οθωμανικό αλισβερίσι, που χρεώνει το Δημόσιο κάθε χρόνο, μαζί με «επιδόματα απουσίας επιδόματος», μέχρι χρεοκοπίας;
Τι ακριβώς προσθέτει η αντιπροεδρία του κ. Πάγκαλου, που θα κοστίζει στον φορολογούμενο 227.000 ευρώ το 2009, 1.123.000 ευρώ το 2010 και 1.015.000 ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι το 2014, και 20 υπαλλήλους;
Πώς κατάφερε και φέσωσε με 660.000.000 ευρώ το ΙΚΑ η παλιά Ολυμπιακή; Από πού βγαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ έλλειμμα του κλάδου σύνταξης του ΟΤΕ μετά τις εθελούσιες και ποιος θα πληρώσει τα 85 εκατ. ευρώ της πλουσιοπάροχης εθελούσιας στον ΟΛΠ; Αυτός που καλείται να πληρώσει την κομματική φαυλότητα, χωρίς οι κομματικοί φαύλοι να επιβαρυνθούν από τα μέτρα λιτότητας.
Να πληρώσουμε όλοι για το έλλειμμα του Δημοσίου; Μωρέ τι μας λες. Να πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν. Εχουν ονοματεπώνυμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Λεφτά υπάρχουν!"...Ναι, αλλά ποιοί τα έχουν;;;

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.»
Μπέρτολτ Μπρέχτ

"Επιτέλους"! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. 
Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια !
Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;
Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:
* Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας - των εργαζομένων - εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα 'ναι.
* Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. €.
* Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
* Την τετραετία 2004 - 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)
* Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
* Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
* Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως.
* Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.
* Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις - καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
* Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ. Ο Θοδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ.$. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα . Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. , του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 € τη μέρα !
* Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M.Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ. , ο Ρέστης ένα των 47 εκ. , ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. € !
* Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. € κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν' αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ). Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. € και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
* Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουϊτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
* Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις € και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις €. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
* Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.
Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική ...«δικαιοσύνη».
Ούτε στα 28 δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Δυο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα.
Από τη μια ο κόσμος μας: ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, συντάξεις των 400€ , μισθοί των 700 €, σύνταξη στα 67, δάνεια και κάρτες, τα φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 €, ο 14ος μισθός που κόβεται , η κατάργηση των συμβάσεων, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.
Κι απ' την άλλη ο κόσμος τους: τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member. Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής , σαπίλας και παρακμής.
Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία «αν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν τηνε φορτώνανε». Η επίθεση που δεχόμαστε από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ -ΕΕ και κεφαλαιοκράτες (διεθνείς και εθνικούς) δε θα σταματήσει ποτέ από μόνη της. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση, τώρα να διεκδικήσουμε αναδιανομή του πλούτου, έξοδο από τη ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου. Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ. Για ν' αρχίσουν πάλι να τρέμουν οι ξεσαλωμένες, σήμερα, κυρίαρχες τάξεις.

Γιάννης Κυριακάκης
Οικονομολόγος, εκπαιδευτικός - Χανιά
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com &#8211; Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template