Μπορεί οι δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά κόμματα να έχουν γίνει «σούπες» λόγω της πληθώρας τους, όμως μια δημοσκόπηση με τοπικό περιεχόμενο παρουσιάζει πάντα ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν θα κάνουμε το λάθος να αναφερθούμε σε ονοματολογίες, δημοφιλίες βουλευτών, νομαρχών και δημάρχου από την ώρα που δεν είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε τον εντολοδόχο της συγκεκριμένης δημοσκόπησης.
Παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκε με πλήθος ονομάτων απ΄ όλες τις βαθμίδες της τοπικής πολιτικής σκηνής και παρά το γεγονός ότι έχουμε στο συρτάρι μας τα αποτελέσματα, εκτιμούμε ότι η δημοσιοποίησή τους δεν βοηθάει στη διεξαγωγή συμπερασμάτων για πολλούς λόγους.
Περιοριζόμαστε μόνο να αναφέρουμε την υψηλή δημοτικότητα του νομάρχη Απόστολου Παπατόλια και του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα και να επισημάνουμε την εξαίρεση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου από τη συγκεκριμένη μέτρηση για άγνωστους σε μας λόγους.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης τόσο για τα προβλήματα του νομού Μαγνησίας, όπως τα αξιολογούν οι πολίτες, όσο και η τοποθέτηση των πολιτών για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ας δούμε λοιπόν με βάση αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της δημοσκόπησης πώς σκέπτονται οι πολίτες της Μαγνησίας σ΄ αυτή τη φάση.
Οι κάτοικοι της Μαγνησίας δεν παρουσιάζονται ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι για τον μέλλον τους, αφού οι γνώμες μοιράζονται ακριβώς, ενώ πάνω από έξι στους δέκα είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής και τις γενικότερες συνθήκες διαμονής στη Μαγνησία. Σε ποσοστό 66% οι πολίτες δηλώνουν ότι σε καθημερινή βάση ενημερώνονται από τις τοπικές εφημερίδες. Σοβαρότερα προβλήματα αναδεικνύονται η ανεργία, το οδικό δίκτυο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος παρά το γεγονός ότι ελαφρώς περισσότεροι πιστεύουν στην ικανότητα διακυβέρνησης μιας κυβέρνησης Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός πιστεύει ότι καλύτερα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Το τελευταίο στοιχείο είναι λογικό, αφού με βάση τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας οι περισσότεροι κάτοικοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Πιο συγκεκριμένα δηλώνουν αριστεροί το 16,5%, κεντροαριστεροί το 17,7%, κεντρώοι 17,9%, κεντροδεξιοί το 9,8%, δεξιοί 12,1%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 26,0% δεν θέλησε να τοποθετηθεί στην κλίμακα αριστερά-δεξιά.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου 17/5/2009
Απορίες:
Γιατί είναι λάθος ν' αναφερθείτε σε δημοφιλίες βουλευτών και τοπικών αρχόντων?
Κι αφού επιλέξατε να μη το κάνετε, γιατί αναφέρεστε στο άρθρο σε επιλεγμένα ονόματα κι όχι σε όλα?
Να ελπίζουμε σε απάντηση σε επόμενη έκδοση?
Θα δώσετε όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης στη δημοσιότητα ή κάνουν τζίζ?
Κι ένα τελευταίο, στην απεικόνιση που εσείς δημοσιεύσατε, παρατηρώ ένα πλειοψηφικό 39,7%, που λέει ότι καμμία απ' τις δύο (κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή κυβέρνηση Ν.Δ.) ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ!!!
Αυτό γιατί το κάνατε γαργάρα στο άρθρο????
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου