Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλες ελλείψεις γιατρών στο Ι.Κ.Α. του Βόλου και της Ν. Ιωνίας

Μπλακ άουτ σε αρκετές ειδικότητες γιατρών στο ΙΚΑ προκαλεί “έμφραγμα” στα ιατρεία και αφάνταστη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους.
Σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως οδοντίατρο, οφθαλμίατρο αλλά και ωτορινολαρυγγολόγο, οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και ένα μήνα, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού για να εξεταστούν, ενώ για τους δερματολόγους πολλές φορές η λίστα αναμονής πολλές φορά ξεπερνά και τις είκοσι ημέρες.
Οι γιατροί σε ειδικότητες όπως διαβητολόγοι, γυναικολόγοι και ορθοπαιδικοί πολλές φορές επιλέγουν να εξετάσουν ακόμη και εκτός ωραρίου και λίστας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά.
“Η ζήτηση” είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Διαβητολόγος και γυναικολόγος στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας δεν υπάρχει και στο Βόλο είναι αρκετά δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς με τους υπάρχοντες γιατρούς των προαναφερθεισών ειδικοτήτων. Για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι μία φορά την εβδομάδα, υποχρεωτικά οι συγκεκριμένοι γιατροί μεταβαίνουν στα ιατρεία της Νέας Ιωνίας.
"Δυστυχώς η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε ορισμένες ειδικότητες δεν έχει ακόμη μειωθεί όσο θα έπρεπε. Για κάποιες ειδικότητες μπορεί να σου κλείσουν ραντεβού έπειτα από δέκα ή 20 ημέρες” παραδέχονται και οι ίδιοι οι διαβητολόγοι στο ΙΚΑ, αφού γνωρίζουν ότι πολλές φορές οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε παθολόγο για την συνταγογράφηση, διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Ελλείψεις επίσης παρατηρούνται στους οδοντίατρους, αφού από τις 11 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν 7, σε οφθαλμίατρους, αφού σε σύνολο 6 θέσεων έχουν καλυφθεί οι τέσσερις θέσεις, αλλά και σε ορθοδοντικούς, αφού από τους 5 συνολικά που έπρεπε να υπάρχουν, απασχολείται μόνο ένας.
Στη Νομαρχιακή Μονάδα απασχολούνται πέντε μικροβιολόγοι, πέντε ορθοπαιδικοί, 8 παιδίατροι από τους εννιά που προβλέπονται, 9 καρδιολόγοι παρά το γεγονός ότι αρχικά προβλέπονταν 7, δύο ενδοκρινολόγοι, δύο ρευματολόγοι, ένας γαστρεντερολόγος, ένας κυτταρολόγος και ένας ψυχίατρος.
Από τους τέσσερις ακτινολόγους εξάλλου που προβλέπει το οργανόγραμμα για το ΙΚΑ Βόλου υπηρετούν δύο.
Να γίνει νέο οργανόγραμμα
Η Διοίκηση του ΕΚΒ και το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας όπως και ο σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ έχουν θέσει επανειλημμένως το συγκεκριμένο πρόβλημα στις διοικήσεις του Ιδρύματος στην Αθήνα.
Προτείνουν μάλιστα νέο οργανόγραμμα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες ειδικότητες γιατρών, που μέχρι σήμερα αποτελούν το “μόνιμο πονοκέφαλο” των ασφαλισμένων.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόσφατα ο σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ Μαγνησίας είναι αποκαλυπτικά ειδικά για ορισμένες ειδικότητες.
«Για όλους τους ασφαλισμένους της Μαγνησίας υπάρχει μόνο μία ψυχίατρος, η οποία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ψυχικής και σωματικής υγείας της, εξυπηρετώντας διπλάσιους και τριπλάσιους αριθμούς ασθενών από αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να εξετάσει βάσει της ιατρικής πρακτικής, επισημαίνεται σε σχετικό υπόμνημα. Παρ’ όλο που αποχώρησαν τρεις νευρολόγοι, καμία από τις θέσεις δεν καλύφθηκε, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να υφίσταται την ανάλογη πίεση και οι ασθενείς τις συνέπειες έλλειψης γιατρών».
Να σημειωθεί ότι δεν έχουν αντικατασταθεί επίσης ορθοπαιδικοί, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ενώ όπως επεσήμανε «αφού υπάρχουν αιτήσεις, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι θέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω του νόμου 3232 με 24μηνες συμβάσεις έργου και κατόπιν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις στη Διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση». Αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ του Βόλου απασχολούνται 10 γιατροί με 24μηνες συμβάσεις, σύμφωνα με το Νόμο 3232, ενώ απαιτείται άμεσα και η πρόσληψη τριών νευρολόγων, δύο ορθοπαιδικών, δύο οφθαλμιάτρων κ.α.
Συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα πρότεινε να υπάρξει άμεσα ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος και ζήτησε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι βουλευτές και οι φορείς της περιοχής και να πιέσουν να λυθεί το θέμα.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θ. Παπαδημόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσους ασφαλισμένους με την ένταξη και άλλων ταμείων και έχει προτείνει να γίνει μία σοβαρή μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι αναλογικά οι γιατροί δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να αντιμετωπιστεί πλέον το πρόβλημα αποτελεσματικά.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template