Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Στο «στόχαστρο» 100 επαγγέλματα, με την τροπολογία για τα βαρέα κι ανθυγιεινά

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Στο τρίτο άρθρο της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται η συγκρότηση διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με αρμοδιότητα την γνωμοδότηση για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων, ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι θα εξορθολογιστεί το καθεστώς των ΒΑΕ, οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους, δεν θα θιχθούν τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό, ενώ οι τροποποιήσεις στη λίστα θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες-εξπρές.
Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, γιατί λένε ότι εξουσιοδοτεί την υπουργό Απασχόλησης να συντάξει, με υπουργική απόφαση, τον νέο κατάλογο των ΒΑΕ.
Ο νόμος Ρέππα προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ο θεσμός των ΒΑΕ ισχύει από το 1964 και ποτέ δεν καθοριζόταν η σχετική λίστα με υπουργική απόφαση.
Η ΓΣΕΕ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια «αιφνιδιαστικής» και «ύπουλης» ανατροπής των ΒΑΕ, με την οποία θα ζημιωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα που θα βγουν από τη λίστα (πάνω από 100 ειδικότητες σύμφωνα με το πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη») θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως 250 ευρώ, τις συντάξεις να συρρικνώνονται κατά 14%, ενώ θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πέντε έως επτά χρόνια αργότερα σε σύγκριση με σήμερα.
Τα συνδικάτα προτείνουν να προστεθούν στη λίστα 200 ειδικότητες, στις οποίες απασχολούνται περίπου 70.000 εργαζόμενοι.
«Η τροπολογία που η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αποτελεί μια ακόμη αντιασφαλιστική πρόκληση, στο πλαίσιο της γενικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του κατά των εργαζομένων.Η πρόκληση να μην περάσει. Τώρα χρειάζεται εργατική αντεπίθεση» τόνισε το ΚΚΕ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την τροπολογία, με την οποία επιδιώκει την βίαιη αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και κυρίως των νέων. Το 'Ιουλιανό πραξικόπημα' της κυβέρνησης σε βάρος των ασφαλισμένων, που προοιωνίζει και άλλα μέτρα για την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δεν πρέπει να περάσει» είπε από την πλευρά του ΣΥΝ ο Δ. Στρατούλης.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

asqx529t3g

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template