Στεναχώρια θα σας δώσει το greek-olympics.blogspot.com, αν και βρισκόμαστε οι περισσότεροι από εμάς στις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Τις πληροφορίες τις συγκεντρώνουμε εδώ και καιρό, όμως επιλέξαμε τη σημερινή ημερομηνία για τον πολύ απλό λόγο. Σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.
Πέντε χρόνια απραξίας, ανικανότητας, αδιαφορίας για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις εγκαταστάσεις των εκατομμύριων ευρώ που ήταν είναι και θα μείνουν ανεκμετάλλευτες.
Με το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές.
Η διαφορά με τη σημερινή είναι στο ότι θα σας πούμε τι έκαναν και τι κάνουν οι Κινέζοι εδώ και καιρό. Θα αξιολογήσετε μόνοι σας λοιπόν και θα συγκρίνετε την Αθήνα με το Πεκίνο.
Θα δείτε τι έπρεπε να έχουμε κάνει στην Αθήνα όχι από τον πρώτο χρόνο, αλλά από την πρώτη μέρα μετά και την ολοκλήρωση των παρα-Ολυμπιακών.
Επίσης θα δείτε ότι οι φίλοι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενδιαφέρθηκαν μόνο για τις παχυλές αποζημιώσει τους στις θέσεις περί των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ μετά πήραν προαγωγή ως επιτυχημένοι.
Ας περάσουμε στους Κινέζους και να δούμε πως κατάφεραν μέσα σε έναν χρόνο να κερδίσουν χρήματα από την τουριστική εκμετάλλευση και όχι από τα αθλητικά γεγονότα. Θα έρθουν και αυτά, όμως το πρωτεύων είναι η τουριστική αξιοποίηση.
Αξιοποίηση που θα φέρει χρήματα μόνο για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, αφού μετά όλοι στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στην επόμενη πόλη, στο Λονδίνο για γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακό. Ακόμα και οι ίδιοι εκπλήσσονται από την προσέλευση που στρέφονται στην τουριστική αξιοποίηση παρά την αθλητική και αγωνιστική σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή των εγκαταστάσεων Ζανγκ Χενγκλί.
Η «φωλιά του πουλιού», το Ολυμπιακό στάδιο στο Πεκίνο, που κόστισε περίπου 450 εκατ. δολ. για να κατασκευαστεί και έχει λειτουργικό κόστος 10 εκατ. δολ το χρόνο με την τουριστική εκμετάλλευση και ορισμένες συναυλίες που έγιναν θα φέρει κέρδος περί τα 3 εκατ. δολ. και με πρώτη αθλητική εκδήλωση τον τελικό του Ιταλικού «Super Cup» προχθές.
Λίγο πιο δίπλα, στον «υδάτινο κύβο» εκεί που ο Μάικλ Φελπς κέρδιζε το ένα μετάλλιο μετά το άλλο (8 συνολικά), Ρώσοι χορευτές και κολυμβήτριες της συγχρονισμένης παρουσιάζουν στο κοινό τη «Λίμνη των Κύκνων» σε μία διαφορετική παράσταση που κοστίζει 20 ευρώ για να την παρακολουθήσει κάποιος. Τώρα αν δεν διαθέτει το παραπάνω ποσό, με 5 ευρώ μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση ενώ πληρώνοντας ακόμα 2 ευρώ μπορεί να κολυμπήσει σε μία από τις πισίνες προπόνησης.
Το Ολυμπιακό Πάρκο στο Πεκίνο γνωστό και ως «Olympic Green» είναι τόσο δημοφιλής προορισμός και ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά ακόμα και αυτόν της «Απαγορευμένης Πόλης».
Και επειδή οι Κινέζοι δεν έβαλαν… παρωπίδες, σας λέμε ότι η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ έγινε… παιδότοπος. Ένας παιδότοπος με άμμο που βγάζει 1 εκατ. δολ. το μήνα!
Φυσικά αυτού του είδους η εκμετάλλευση προϋποθέτει σχεδιασμό για ημερήσια σόου και εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει και εμπορικό κομμάτι με αναμνηστικά.
Και οι Κινέζοι συνεχίζουν…
Προγραμματίζουν εκδηλώσεις όπως η κούρσα των πρωταθλητών με πιλότους από τη Formula1 και το WRC όπως ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Τζένσον Μπάτον, την οποία το ιστολόγιο έχει αναφερθεί εδώ και τέσσερις μήνες, τουρνουά τένις (6 εκατ. δολ), μέχρι και αγώνα μπάσκετ του NBA!
Εύλογο το ερώτημα:
«Εξακολουθεί λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής που έχει χρεωθεί την Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων να θεωρεί «επιτυχημένα» τα φιλαράκια του;»
Από το greek-Olympics
Κάτι... βρομάει με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος
-
*Τα μάρμαρα του σιντριβιανιού έχουν γίνει καφέ, τα νερά του αφρίζουν και
είναι πράσινα σαν μολυσμένο έλος, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του υπ.
Πολιτισμού έχει...
Πριν από 8 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου