Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Εγκαταλείπουν οι γιατροί το Ε.Σ.Υ

Σχεδόν ένας γιατρός την ημέρα εγκαταλείπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Μόνο από την αρχή του έτους και μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δήλωσαν παραίτηση από το ΕΣΥ 86 γιατροί από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία ιδίως της περιφέρειας.
Το κύμα των παραιτήσεων καταγράφεται πιο έντονο κυρίως τα τελευταία τρία έτη, με χρονιά κορύφωσης το 2008 που αποχώρησαν από το ΕΣΥ 157 γιατροί οι οποίοι ουδέποτε αντικαταστάθηκαν, σημειωτέον ότι στα στοιχεία που παρατίθενται δεν συμπεριλαμβάνονται οι παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης που αποτελούν ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το ΕΣΥ καθώς η πλειονότητα της πρώτης «φουρνιάς» γιατρών που εγκαινίασαν το εθνικό σύστημα υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οδεύει προς τη σύνταξη μέχρι και το 2015.
Μάλιστα. σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο ρυθμός συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις κάθε χρόνο, -πλέον ο ετήσιος αριθμός είναι 160 γιατροί- ενώ το 2015 αναμένεται η πιο μεγάλη… έξοδος από συστάσεως του ΕΣΥ: υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν 770 γιατροί από τους ήδη υπηρετούντες.
«Το ΕΣΥ είναι αυτό που μας διώχνει», λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην περιφέρεια όπου οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά και το εξοντωτικό ωράριο με τις συνεχείς εφημερίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.
Οι αποχωρήσεις γιατρών από νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν ως συνέπεια κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων να υπολειτουργούν, ή να κινδυνεύουν ακόμη και να κλείσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου όπου προσφάτως μπήκε «λουκέτο» στην Καρδιολογική Κλινική και την Παιδιατρική κλινική μετά την αποχώρηση των γιατρών των δύο κλινικών.
Έτσι, μοιραία, όταν ανακύπτει παιδιατρικό ή καρδιολογικό πρόβλημα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να καλέσουν ιδιώτες συναδέλφους τους για να εξετάσουν τους ασθενείς ή να τους παραπέμπουν στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Για μαζική έξοδο από το ΕΣΥ κάνουν λόγο πλέον οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας ότι η τάση που έχει καταγραφεί τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, δεδομένου ότι έπεται και της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψαν οι γιατροί με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ρυθμίζει μια σειρά από προϋποθέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως πχ ωράριο, εφημερίες, αύξηση αμοιβών.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 11/6/2009

Η φωτογραφία είναι από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για τις εφημερίες και τις ελλείψεις προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μήπως είδε ή άκουσε τίποτα για όλ' αυτά ή είναι απασχολημένος με την παραλαβή και ανάλυση του μηνύματος των ευρωεκλογών;

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template