Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πολυκατοικίες … «στον αέρα»! Οι παράνομες άδειες, δεν ενδημούν μόνο στον Βόλο...

ΑΠΛΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
*Παραποιημένα Τοπογραφικά «γεννούσαν» επιπλέον διαμερίσματα με θύματα ανυποψίαστους αγοραστές * Στον εισαγγελέα η υπόθεση που –για την ώρα- αφορά σε 8 οικοδομές
Σε ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα με πρωτοφανή κοινωνική διάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί υπόθεση με πολυκατοικίες της Λάρισας που πιθανότατα πρόκειται να χαρακτηριστούν παράνομες ως κατασκευασμένες αυθαιρέτως.
Το θέμα βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα και παρότι ουδέν έχει ανακοινωθεί δημόσια από την πλευρά του Δήμου Λάρισας, ενδέχεται πολλές δεκάδες ιδιοκτητών διαμερισμάτων να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Η κομπίνα που αποκαλύφθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Λαρισαίων ήταν εξαιρετικά απλή στη σύλληψη, όσο και πρωτοφανής στα τεχνικά χρονικά. Στον υποβαλλόμενο φάκελο για την έκδοση οικοδομικής αδείας συμπεριλαμβανόταν το απαραίτητο Τοπογραφικό Διάγραμμα του οικοπέδου, παραποιημένο όμως. Το Τοπογραφικό που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, εμφάνιζε το οικόπεδο μεγαλύτερο και άρα ο κατασκευαστής της οικοδομής εξασφάλιζε άδεια για ανέγερση πολύ περισσότερων τετραγωνικών από όσα θα δικαιούνταν με βάση το αληθινό μέγεθος του οικοπέδου του.
«Αυτό συνέβαινε σχεδόν πάντα, τα οικόπεδα μπορεί να εμφανίζονται 1-2% μεγαλύτερα. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα», έλεγε έμπειρος Λαρισαίος εργολάβος. Εν προκειμένω όμως η κατάσταση είχε μάλλον ξεφύγει και η διεύρυνση των οικοπέδων «πέταξε» ψηλά, «γεννώντας» ολόκληρα επιπλέον διαμερίσματα. Και φυσικά αθέμιτο ανταγωνισμό στον κατασκευαστικό κλάδο της πόλης. Αυτό βέβαια είναι μάλλον το μικρότερο κακό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία Λάρισας.
Ως υπεύθυνοι θεωρούνται ορισμένοι ιδιώτες μηχανικοί που για λογαριασμό των κατασκευαστών οικοδομών παραποιούσαν τα Τοπογραφικά των οικοπέδων. Εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο, η Πολεοδομία απλώς διεκπεραιώνει τα στοιχεία που υποβάλλει ο μελετητής, που με την υπογραφή και τη σφραγίδα του εγγυάται την εγκυρότητά τους. Κάποια στιγμή όμως, μάλλον συμπτωματικά εντοπίστηκε αλληλεπικάλυψη οικοπέδων τα οποία είχαν «μεγαλώσει» υπερβολικά. Από τον έλεγχο στον οποίο προχώρησε η Υπηρεσία αποδείχθηκε ο ψευδής χαρακτήρας των συγκεκριμένων Τοπογραφικών Διαγραμμάτων ενώ περαιτέρω έρευνα των μηχανικών της Πολεοδομίας εντόπισε -σύμφωνα με πληροφορίες- οκτώ συνολικά φακέλους οικοδομών με παρόμοιο πρόβλημα.
Με τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες ή ίσως και άλλες επιπλέον, να οδηγούνται σε χαρακτηρισμό αυθαιρέτου και τα διαμερίσματά τους να έχουν πωληθεί στην πλειοψηφία τους σε απλούς ανυποψίαστους πολίτες, φαίνεται να ανακύπτει μείζον ζήτημα. Καθώς άνθρωποι επένδυσαν τις οικονομίες τους ή και δάνεια που έλαβαν σε αυθαίρετα διαμερίσματα εν αγνοία τους. Με προφανείς σοβαρότατες συνέπειες σε διάφορα επίπεδα: επί παραδείγματι σε οικοδομή που τυχόν δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί ακόμη, εφόσον χαρακτηριστεί αυθαίρετη, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το χειρότερο όλων είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που ανακύπτει είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιλυθεί με τις κλασικές νόμιμες μεθόδους. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση αρμοδίως για το δέον γενέσθαι.
Σ. Ζ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template