Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μια Βολιώτισσα στο Ευρωκοινοβούλιο της νέας γενιάς

Η φωνή της Ελλάδος αλλά και της Μαγνησίας θα ακουστεί στην περιφερειακή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο Γκρατς της Αυστρίας μέσω της Βολιώτισσας μαθήτριας Ίριδας Καρασμάνογλου, η οποία είναι η μοναδική από τη Μαγνησία που θα βρεθεί εκεί και θα συνεργαστεί με τους νέους της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον.
Η Ίρις Καρασμάνογλου, μαθήτρια της Γ’ τάξης του 6ου Λυκείου Βόλου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίων Νέων Ελλάδος στην Συνδιάσκεψη του Γκρατς, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, όπου και θα αναλυθούν θέματα που αφορούν τη Φύση και την Επιστήμη, αλλά και ειδικά θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη να εκφράσουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα και να βγουν συμπεράσματα για κρίσιμα ζητήματα, όπως της Κλιματικής Αλλαγής, των Επιστημών, της Φύσης κ.α.
Η Βολιώτισσα μαθήτρια, η οποία είναι η μοναδική εκπρόσωπος από τη Μαγνησία, μαζί με άλλους συμμαθητές της από άλλες πόλεις της Ελλάδας θα προβάλουν μέσω έρευνας ζητήματα που τους έχουν ανατεθεί, προσπαθώντας να προτείνουν λύσεις.
Η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, επεσήμανε πως η διαδρομή της ξεκίνησε πέρυσι, ωστόσο όμως δεν κατάφερε με τη συμμετοχή της να προκριθεί στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Ελλάδας.
Φέτος όμως το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και μίλησε αρχικά στο Συνέδριο Νέων της Θεσσαλονίκης που είχε ως θέμα «Πώς μπορούν οι πολίτες της Ευρώπης να προστατευθούν από μία πιθανή χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική επίθεση».
Μετά από την επιτυχημένη της ομιλία η Ίρις κατάφερε να προκριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συνέδρια που διεξάγονται στην Ευρώπη στα οποία συμμετέχουν νέοι από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από τις 11 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Εκεί, αφού παρουσιάσουμε τις έρευνές μας, θα γίνει ένα debate μεταξύ των υπολοίπων, όπου μέσα από τον διάλογο θα βγουν τα ανάλογα πορίσματα. Μπορούμε να βρούμε μία κοινή συμβατή λύση και θα μπορεί να εφαρμοστεί. Τα πορίσματα πατάνε στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα λάβουν υπόψη τους οι διοικούντες, γιατί οι νέοι έχουν φωνή και πρέπει να βγουν μπροστά», σημείωσε η Ίρις.
Αναφορικά με τη δράση των νέων και την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα της κοινωνίας, η Ίρις επεσήμανε: «Οι νέοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται και να κοιτούν την αλήθεια των πραγμάτων κι όχι την επιφάνεια. Στις μέρες μας η επιφάνεια περνάει πολύ. Από κει πέρα είναι στη θέληση του καθενός και ο καθένας πιστεύω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην πραγματικότητα, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο θέλουν να μας τα παρουσιάσουν.
Οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή, γιατί οι ιδέες τους είναι πολύ καλύτερες από αυτών που κυβερνούν».
Η Βολιώτισσα όμως μαθήτρια δέχτηκε -όπως σημείωσε- τον «χλευασμό» αρχικά των συμμαθητών της γι’ αυτή της την ενασχόληση. Παρ’ όλα αυτά η ίδια, θέλοντας να είναι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, δεν δίστασε ούτε στιγμή παρ’ όλο που το πρόγραμμά της είναι πιεσμένο εξαιτίας και των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο μεταξύ ο Δήμος Βόλου και ειδικότερα η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, όταν ενημερώθηκε για τη διάκριση της Βολιώτισσας μαθήτριας, πρότεινε να της καλύψει ο Δήμος τα έξοδα μεταφοράς της, καθώς η Ίρις μπορεί να γίνει πρέσβειρα του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα.
«Θέλουμε ως Δήμος Βόλου να συγχαρούμε την Ίριδα και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία. Είμαστε υπερήφανοι που θα εκπροσωπήσει την πόλη μας και θα ακουστεί η φωνή των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στεκόμαστε πάντα κοντά στη νεολαία και δείχνουμε πάντα την ευαισθησία μας στα θέματα της παιδείας», επεσήμανε η κ. Μπατζιώκα.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.
Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα προγράμματα αυτά οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων αριθμεί 33 σωματεία υπό την αιγίδα του, που ευθύνονται για την προώθηση των στόχων και των δράσεων του, στην εκάστοτε χώρα. Συγκροτεί τρεις Διεθνείς συνόδους κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή νέων 16 – 23 ετών, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη της Ευρώπης. Από το 1989 και εξής ελληνικές αποστολές λαμβάνουν μέρος τακτικά κάθε χρόνο στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός συμμετοχών οδήγησε το Ε.Κ.Ν. να διοργανώσει συνόδους και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η πρώτη εκ των οποίων ήταν η Θεσσαλονίκη το 1989.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συγκροτήθηκε το 1992 και εδρεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη (άρθρο 2 του καταστατικού). Είναι ο επίσημος φορέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στη χώρα μας και του έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων, η επιλογή και η προετοιμασία των ελληνικών αποστολών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.
download 27 dresses
Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, εκ των οποίων η μια λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη και η άλλη στην Αθήνα, διαρκούν τρεις μέρες και αποτελούν μια μικρογραφία της Διεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Περιλαμβάνουν τα εξής αντίστοιχα τρία στάδια.
Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες από τις αποστολές των σχολείων (delegates) χωρίζονται σε επιτροπές (committees) και μέσα από δραστηριότητες γνωρίζονται μεταξύ τους (Teambuilding) και δένονται σαν ομάδα.
Τη δεύτερη μέρα διεξάγονται οι συζητήσεις στις επιτροπές (Committee Work), οι οποίες καταλήγουν ομόφωνα σε ένα Ψήφισμα (Resolution) ανά επιτροπή. Την τρίτη μέρα παρουσιάζονται στην Ολομέλεια (General Assembly) τα Ψηφίσματα όλων των επιτροπών και ακολουθεί διάλογος με βάση αυτά, ώστε να επικυρωθούν ή όχι από το σύνολο των συμμετεχόντων. Όσα εγκριθούν από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης θα αποτελέσουν τις προτάσεις των νέων μαθητών και θα αποσταλούν από το Ε.Κ.Ν.Ε. σε πολιτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Αντίστοιχα τα ψηφίσματα που εγκρίνονται από την Γενική Συνέλευση των Διεθνών Συνόδων διαβιβάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται προσομοιώνουν τις εργασίες που διεξάγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template