Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Έλληνες της Γερμανίας: υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Ελλάδα

Πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Ελλάδα ξεκίνησε ο Σύλλογος «Δορυφόρος», ο οποίος αποτελείται από Έλληνες δεύτερης γενιάς της Γερμανίας.
Τα μέλη του Συλλόγου επισημαίνουν ότι οι υπερβολές και οι αναλήθειες -που και οι ίδιοι έχουν ζήσει- οδήγησαν στο παρελθόν σε θλιβερά φαινόμενα βίας και ρατσισμού.
«Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να περιοριστούν απόψεις και θέσεις υποτιμητικές για τους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και προπάντων απόψεις που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Επισημαίνουμε με αγωνία ότι υπερβολές και αναλήθειες που εκφράζονται επίσημα και ανεπίσημα και έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία οδήγησαν στα φαινόμενα του 1933 προπολεμικά και στο Sollingen και Rostock μεταπολεμικά» αναφέρουν.
Ο Σύλλογος διοργάνωσε στο Μόναχο Συμπόσιο με θέμα «Έλληνες της Γερμανίας. Διαφορετικές προσεγγίσεις - κοινοί στόχοι», αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την έναρξη της μετανάστευσης για τους Έλληνες και άλλους ξένους στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.
«Επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τον συναισθηματισμό και την περιχαράκωση της δυναμικής του Ελληνισμού και να εξετάσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ανοιχτά θέματα που μας αφορούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μόναχο, ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Έλληνας δεύτερης γενιάς, Κώστας Τάτσης.
Κορυφαίο ζήτημα παραμένει η εκπαίδευση, όπως τονίστηκε στην ειδική ενότητα, με θέμα «Ελληνική εκπαίδευση και η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη γερμανική κοινωνία», με εισηγητές τους καθηγητές πανεπιστημίου, Βασίλειο Φθενάκη και Αθανάσιο Βλέτση, οι οποίοι παρουσίασαν διεξοδικά τα προβλήματα και οι αδυναμίες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Όπως τονίστηκε, οι Έλληνες της Γερμανίας πρέπει να προωθήσουν και να διεκδικήσουν πιο ενεργά νέες εκπαιδευτικές πολιτικές. Τα δυο εκπαιδευτικά συστήματα (γερμανικό και ελληνικό) δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών ελληνικής καταγωγής, όπως επισημάνθηκε, και υπάρχει αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής πρότασης, που θα ενισχύει το μαθητή τόσο σε μαθησιακά θέματα όσο και στο επίπεδο ανάδειξης και υποστήριξης των δεξιοτήτων του και θα του παράσχει εφόδια ώστε να εντάσσεται ομαλά στη διαπολιτισμική κοινωνία που ζει.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη των παιδιών ελληνικής καταγωγής είναι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας και η ενίσχυση της πολιτιστική ταυτότητα.
Στη συζήτηση καταδείχθηκε, επίσης, η απουσία ουσιαστικής παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισημάνθηκαν αδυναμίες στη διαδικασία ανάδειξης και διεκδίκησης ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής.
Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Ταμίας του ΣΑΕ, Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΚ και Συντονιστής του ΣΟΕΟΚ Ευρώπης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, Μιχάλης Πατένταλης, ο πατέρας Απόστολος Μαλαμούσης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, κ.ά.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template