Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αποκριάτικο χρώμα στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στο Βόλο, έχοντας ως επίκεντρο τη διαπολιτισμικότητα και την επαφή των διαφορετικών πολιτισμών. Η Μεσόγειος του πολιτισμού και των μύθων αποτελεί σημείο αναφοράς για το διαπολιτισμικό καρναβάλι του Δήμου Βόλου, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών «Borderlines». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του Τριωδίου, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και ομάδα καρναβαλιστών, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης παιδικό ξεφάντωμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Πεδίο του Άρεως, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται, αντίστοιχα, πάρτι μεταμφιεσμένων και διαγωνισμός κοστουμιού στον πολυχώρο Τσαλαπάτα (αίθουσα Gold Star) στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου κορυφώνονται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου με την μεγάλη γιορτή-παρέλαση στην οδό Δημητριάδος και την παραλία του Βόλου, που θα ξεκινήσει τις 4 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την παράδοση ετών, με το κάψιμο του Καρνάβαλου, στις 6:30 το απόγευμα στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του κτηρίου του Πανεπιστημίου (Παπαστράτος). Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Απόστολος Φοινικόπουλος αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πρωτοποριακή διοργάνωση, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει θεσμό στο πεδίο του Μεσογειακού Καρναβαλιού. Το φετινό Καρναβάλι του Δήμου Βόλου, συνεχίζει ο κ. Φοινικόπουλος, υλοποιείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Αγγλία, Γερμανία, Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρεια από την Αίγυπτο, η Παλαιστίνη, ενώ προσπαθούμε παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με αναφορές στον πολιτισμό, τις θάλασσες της Μεσογείου, μέσα από παρόμοια θέματα».
Εντυπωσιακά κοστούμια
Σημείο αναφοράς των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, που συνδιοργανώνονται με την αντιδημαρχία πολιτισμού, είναι τα εντυπωσιακά κοστούμια που θα πρωταγωνιστήσουν την 14η Φεβρουαρίου και έχουν ως θέμα την Μεσόγειο των μύθων και του πολιτισμού. Για τη γιορτή της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, ο Δήμος Βόλου έχει εξασφαλίσει 300 κοστούμια από την έμπειρη και διεθνώς καταξιωμένη ομάδα Brouhaha International, σχεδιασμένα από τον Ray Mahabir. 
Παράλληλα στο Βόλο θα κατασκευαστούν 200 επιπλέον κοστούμια με θέμα τη Μεσόγειο και τους μύθους της με την επιμέλεια και φροντίδα αναγνωρισμένων εικαστικών που συνεργάζονται με τα ΔΙΕΚ και την υποστήριξη των «Ακροβατών της Σιωπής», οι οποίοι συνέβαλαν στη συμμετοχή του Βόλου στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να έρθουν στο Βόλο σχεδιαστές από διάφορες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να συντονίσουν την δημιουργία των κουστουμιών αλλά και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο ντόπιο έμψυχο δυναμικό, προσαρμόζοντας την τεχνογνωσία τους με βάση τα τοπικά δεδομένα, για την επίτευξη του επιθυμητού διοργανωτικού αποτελέσματος. Στην παρέλαση «μπορούν να συμμετέχουν συμπολίτες ή ομάδες ή ο καθένας ξεχωριστά, με το δικό τους κουστούμι, εφόσον επιθυμούν» επισημαίνει ο κ. Φοινικόπουλος και προσθέτει ότι «είναι ένα πρωτοποριακό άνοιγμα, μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στο Βόλο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην μεγάλη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγών του 2013».
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στον Δήμο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιούνται, κατά τα ειωθότα, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φυτόκου, Γλαφυρών και Μελισσατίκων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθείται πιστά τα τελευταία χρόνια, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, οι οποίες θα διανθιστούν από παραδοσιακές γεύσεις, μουσική και χορό. Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση στο Αλσος της Νέας Ιωνίας, με σαρακοστιανά εδέσματα, προσφορά της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Ιωνία», πέταγμα χαρταετού, διαγωνισμό αποκριάτικης αμφίεσης κα, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template