Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Χρυσές εποχές για μοδίστρες και τσαγκάρηδες

Φωτιά… έχουν πάρει ραπτομηχανές, που κάνουν θαύματα… επιδιορθώνοντας και κάνοντας το παλιό καινούργιο. Τσαγκάρηδες και μοδίστρες είναι από τα επαγγέλματα που σε γενικές γραμμές δεν κλονίστηκαν εξαιτίας της κρίσης.
Σκισμένα παπούτσια, φθαρμένες σόλες και τακούνια... μοντέλα ακόμη και περασμένων δεκαετιών που πρέπει να επανέλθουν στη μόδα. Ταγιέρ, φούστες και παντελόνια έρχονται ξανά στη μόδα με λίγες και έξυπνες μεταποιήσεις.
Oι ειδικές μηχανές των τσαγκάρηδων καλούνται καθημερινά να κάνουν... θαύματα και να επιδιορθώσουν ακόμη και παπούτσια πολυφορεμένα της τελευταίας πενταετίας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερα άτομα ξεθάβουν από τις ντουλάπες τα παλιά τους υποδήματα.
Το ίδιο σκηνικό και με τα ρούχα. Παλτό που γίνονται σακάκια, φορέματα μετατρέπονται σε φούστες με βολάν και σχέδια και μονόχρωμα σακάκια που με ένα άλλαγμα στα κουμπιά μπορούν να φορεθούν για την βραδινή έξοδο, κάνοντας μάλιστα τη… διαφορά.
Σαν καινούργια…
Oι μικροδιορθώσεις στα υποδήματα του Βόλου ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να στοιχίσουν από 4 έως και 15 ευρώ και το αποτέλεσμα συνήθως ικανοποιεί τους πελάτες, η τσέπη των οποίων... δεν αντέχει αγορές νέων υποδημάτων, αφού προέχουν συνήθως άλλες προτεραιότητες.
Οι πελάτες είναι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι αλλά και νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την αγορά καινούργιων υποδημάτων. Έτσι, καταλήγουν ξανά στα υπάρχοντα υποδήματα προκειμένου να πορευθούν.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η φθορά των υποδημάτων από το πέρασμα των χρόνων αλλά και τη χρήση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιδιορθώσεων.
Όπως εξηγεί με ιδιαίτερο τόνο ο Αχιλλέας Πέτρου, «έχει συμβεί αρκετές φορές, ηλικιωμένα κυρίως άτομα, να φέρνουν παπούτσια τόσο παλιά, που δεν επιδέχονται καμίας βελτίωσης. Μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα φορέσουν έστω και για λίγο καιρό. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ κάποια επιδιόρθωση», διότι επειδή όλοι βιώνουμε την οικονομική κρίση, νιώθω την αγωνία τους. Δεν λείπουν εξάλλου και αυτοί που έχουν αγοράσει ένα ζευγάρι υποδήματα 5 ή 10 ευρώ από τη λαϊκή ή τα κινέζικα και ενδιαφέρονται να τα διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στα ράφια απέναντι από τις μηχανές την ώρα που ο Αχιλλέας μας μιλάει, βρίσκονται δεκάδες ζευγάρια τα οποία περιμένουν. Όπως και αρκετοί πελάτες.
Μεταποιήσεις… πενταετίας
Ρούχα ετών ξαναβγαίνουν από τις ντουλάπες, κόβονται και ράβονται ανάλογα για να ξαναφορεθούν, ώστε να μη χρειαστεί να αγοραστούν καινούργια. «Θα μπορούσα να πω ότι τουλάχιστον εγώ βλέπω προσωπικά τη δουλειά μου να έχει αυξηθεί, επισημαίνει η Κ.N. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που είναι μοδίστρα και εργάζεται στο σπίτι της.
Σακάκια, φορέματα και παλτό πενταετίας ανασύρονται και με τις απαραίτητες μεταποιήσεις γίνονται καινούργια, ειδικά εάν είναι σε καλή κατάσταση. «Από το να αγοράσεις ένα καινούργιο καλό ρούχο που θα στοιχίσει 150 και 200 ευρώ… δίνεις τα μισά λεφτά και λιγότερα και δημιουργείς κάτι διαφορετικό» επισημαίνει η ίδια.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template