Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Από το 2008 γνωστή η ρύπανση στη Μακρινίτσα!

Για τη διοίκηση της μονάδας Ραντάρ της Αεροπορίας στο Πλιασίδι η μόλυνση με πετρελαιοειδή κοντά στην πηγή «Βλαχογιάννη» της Μακρινίτσας ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 2008.
Και όμως χρειάστηκε η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να… βγει εκτός στρατοπέδου, για να δηλώσουν ανώτεροι και υπουργείο ότι δίνουν «όσα-όσα» για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η δημοσιοποίηση του προβλήματος σήμανε κατάσταση συναγερμού.
Πολυμελές κλιμάκιό τους αφίχθη χθες στο Βόλο, προχώρησε σε αυτοψία του υπαίτιου για τη ρύπανση του πόσιμου νερού της Μακρινίτσας βόθρου με πετρέλαια μέσα στη μονάδα και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία.
Στο εσωτερικό της μονάδας στο μεταξύ αναζητούνται υπηρεσιακές ευθύνες μέσα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Έξω από τη μονάδα, κοινοτική αρχή, εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κάτοικοι αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από τα πρώτα δείγματα νερού.
Ο αρχηγός του ΓΕΑ μετέφερε μέσω των υφισταμένων του ότι υπάρχει διάθεση να δοθεί οποιαδήποτε διοικητική και οικονομική διευκόλυνση για να αποκατασταθεί η ρύπανση του εδάφους και των πηγαίων υδάτων στην περιοχή της κοινότητας Μακρινίτσας.
Σε επικοινωνία δε που είχε χθες μαζί του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ενημέρωνε ότι το πρόβλημα με τον εγκαταλελειμμένο σήμερα βόθρο ξεκίνησε από το 2008.
Τότε είχαν ληφθεί κάποια μέτρα, είχε κατασκευαστεί μια στεγανοποιημένη δεξαμενή και μετά άγνωστο…
Μετά την αυτοψία χθες στη μονάδα το κλιμάκιο του ΓΕΑ συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία με τη συμμετοχή της αντινομάρχη Νατάσας Οικονόμου και του προέδρου της Μακρινίτσας Γιάν. Κερασιώτη.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον διευθυντή Υποδομής και Έργων, Σμήναρχο Γ. Οικονόμου, δύο στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος, γιατρό του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας του ΥΕΘΑ, δύο στελέχη του ΑΤΑ από τη Λάρισα και το Διοικητή της μονάδας RADAR κ. Μιχαλόπουλο.
Οι επιτελείς του υπουργείου αναγνώρισαν τις ευθύνες της Αεροπορίας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μακρινίτσας και δήλωσαν τη διάθεση της ηγεσίας του Σώματος για πλήρη αποκατάσταση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, της ζημιάς που έχει προκληθεί, ενώ ζήτησαν τη συνεργασία της κοινότητας και της Νομαρχίας για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών.
Υποσχέθηκαν ότι η Αεροπορία θα κινηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για την εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση τόσο της περιοχής εντός του στρατοπέδου, όσο και έξω από αυτό, αλλά και την πρόθεσή τους να προβούν στις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές διευκολύνσεις, προκειμένου να ληφθούν σε πρώτη φάση τα άμεσα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα από τις τοπικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η αντινομάρχης και ο πρόεδρος της κοινότητας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν την Αεροπορία για τα άμεσα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών, καθώς και τη βούληση των φορέων που εκπροσωπούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να συμβάλουν στην ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο μεταξύ ο κ. Σούρλας μετά την επικοινωνία του με τον αρχηγό του ΓΕΑ δήλωνε ότι δεν δικαιολογούνται τέτοιες εξελίξεις και ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα έγκαιρα.
Το θέμα, είπε, πρέπει να απασχολήσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες, ενώ υπενθύμισε το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης γεωτρήσεων από το 304 ΠΕΒ, πριν από επτά χρόνια και την αχρήστευση μιας γεώτρησης από διείσδυση χρωμίου, το οποίο είχε αναδείξει.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template