Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Πετρέλαιο στο πόσιμο νερό, από στρατιωτική βάση!

Περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Μακρινίτσα!
«Απόρρητη» διατηρούνταν επί δύο τουλάχιστον χρόνια η σοβαρότατη ρύπανση του περιβάλλοντος, με πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που επεφύλασσε στη μονάδα Ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας εγκαταλελειμμένος βόθρος εναπόθεσης πετρελαίων, λαδιών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων.
Το …στρατιωτικό μυστικό αποκάλυψε χθες πολυμελές κλιμάκιο της κοινοτικής αρχής Μακρινίτσας και αρμοδίων υπηρεσιών, που πέρασε τα συρματοπλέγματα της μονάδας και φαίνεται ότι εντόπισε την πηγή της μεγάλης μόλυνσης του πόσιμου νερού της κοινότητας, για τις περιοχές πάνω από την πλατεία.
Αν και βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται καν η διενέργεια ελέγχου σε στρατιωτικό χώρο για λόγους υψίστης ασφαλείας, το κλιμάκιο μπόρεσε έπειτα από ημέρες διαπραγματεύσεων να εισέλθει στη μονάδα και να αντικρίσει τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.
Την είσοδο διευκόλυνε ο διοικητής της 9ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εικόνα που αντίκρισαν επιβεβαίωσε τις αρχικές τους υποψίες, οι οποίες στράφηκαν σε διαρροή πετρελαιοειδών από τη μονάδα αεροπορίας, καθώς και το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Τ» από την προηγούμενη Τετάρτη 1η Ιουλίου.
Ένας υπερχειλισμένος από λάδια και παλιά πετρέλαια βόθρος, με το βάθος του να υπολογίζεται σε πέντε μέτρα, έκανε εμφανές με την πρώτη ματιά την καταστροφή που είχε προκαλέσει.
Σε έκταση ενός στρέμματος περιμετρικά του βόθρου τα δέντρα ήταν ξεραμένα, το έδαφος μαυρισμένο και γύρω του τα επικίνδυνα απόβλητα είχαν ξεχειλίσει, όπως περιέγραψε στον «Τ» ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρινίτσας Γιάννης Κερασιώτης.
Οι ευθύνες δείχνουν ιδιαίτερα σοβαρές. Ο διοικητής της μονάδας τους ενημέρωσε ότι ο παλαιός χώρος εναπόθεσης πετρελαιοειδών δεν χρησιμοποιείται τον τελευταίο ενάμισι με δύο χρόνια.
Τα επικίνδυνα απόβλητα μεταφέρονται σε χώρο στις Μικροθήβες, όπως τους είπε.
Ο βόθρος μπορεί να παρέμενε ανενεργός, όμως, μέτρα για την αποκατάστασή του δεν είχαν ληφθεί.
Το πρόβλημα «αποκάλυψε» η καταρρακτώδης βροχή της προπερασμένης Δευτέρας. Τα ορμητικά νερά συμπαρέσυραν στη ρεματιά που ξεκινά ακριβώς από το σημείο κάτω από το βόθρο μολυσμένα από πετρελαιοειδή φύλλα και άλλες φερτές ύλες. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, το ρέμα «πότισε» από πετρέλαια και λάδια και ποσότητες του μολυσμένου νερού κατέληξαν στην πηγή «Βλαχογιάννη».
Το μέγεθος του προβλήματος παραμένει ακόμη άγνωστο και η κοινοτική αρχή συνεχίζει επίμονα να διερευνά κάθε πτυχή του.
Πάντως, πλέον οι φόβοι εντείνονται ότι η ρύπανση ίσως να μην είναι επιφανειακή, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας απεύχονταν η αδράνεια που έχει επιδειχθεί από τους υπευθύνους της μονάδας να οδηγήσει στο να χαθεί μια σημαντική πηγή νερού για την περιοχή.

Τα μέλη του κλιμακίου, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, συμμετείχαν σε σύσκεψη και αποφάσισαν μια σειρά από ενέργειες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάν. Κερασιώτης και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Ν. Μαρέδης και Β. Κανάβας, η διευθύντρια Περιβάλλοντος της ΝΑΜ Κλαίρη Παιδοπούλου, ο εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζης, στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ Αναστασία Κολιού και Δημ. Κουτσιφέλης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θαν. Καραχάλιος.
Αποφασίστηκε άμεσα να αντληθούν τα υπολείμματα από το βόθρο, να εναποτεθούν προσωρινά σε παρακείμενο γήπεδο της μονάδας και να γίνει εκσκαφή σε βάθος όλης της περιοχής που έχει ρυπανθεί.
Να καθαριστεί το ρέμα με μηχανήματα και όπου δεν το επιτρέπει η μορφολογία του με τα χέρια και να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
Στις μεσοπρόθεσμες ενέργειες είναι να υποβληθεί αίτημα για τη σύνταξη γεωλογικής και υδρολογικής μελέτης, να υποδειχθεί από επιστημονικούς φορείς χώρος κατάλληλος για την εναπόθεση των αποβλήτων και να αντικατασταθεί ο αγωγός μεταφοράς νερού από την πηγή «Βλαχογιάννη» στο κοινοτικό δίκτυο ύδρευσης.
Η κοινοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι στο μέτρο που της αναλογεί θα προβεί σε κάθε είδους ενέργεια, συμμεριζόμενη, όπως δηλώνει, απολύτως την αρχή που διέπει τις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Άλλα 6.000 εμφιαλωμένα
Στο μεταξύ, η κοινότητα δεν έχει παραλάβει ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από τα πρώτα δείγματα που λήφθηκαν από την πηγή και διάφορα σημεία του δικτύου.
Οι συστάσεις για τη χρήση του νερού του κοινοτικού δικτύου πάνω από την κεντρική πλατεία συνεχίζουν να ισχύουν για προληπτικούς λόγους, προς το παρόν.
Το νερό δεν χρησιμοποιείται για πόση.
Χθες, στη Μακρινίτσα έφτασαν νέες παλέτες με 6.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία διανέμονται στους κατοίκους της περιοχής.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template