Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Η ανάδειξη της αρχαίας Άλου.

Αξιοποιούνται τα μνημεία του Αλμυρού.
Η περιοχή μεταμορφώνεται σε τουριστικό αξιοθέατο - Επιδιώκεται χρηματοδότηση από το Δ’ ΚΠΣ για τις αναστηλώσεις και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της Αρχαίας Άλου, στα πλαίσια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Για το σκοπό αυτό η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έχει εκπονήσει σχετική προμελέτη.
Η αρχαιολόγος κ. Μαλακασιώτη Ζωή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της συγκεκριμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων, μας μίλησε γι αυτή:

«Τα ερείπια της Αρχαίας Άλου, στα οποία περιλαμβάνονται έξι οικίες, η νοτιοανατολική πύλη της πόλης (από την οποία έμπαιναν και έβγαιναν επισκέπτες, έμποροι αλλά και οι πολίτες για τις καθημερινές τους ασχολίες), μία πύλη στη βορειοδυτική πλευρά και τα τείχη, τα οποία σώζονται κατά ένα μεγάλο μέρος, είναι τα σημεία στα οποία εκπονεί η Υπηρεσία μας προμελέτη για την ανάδειξή τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, απαλλοτρίωσε και διαμόρφωσε την περίφραξη, το χώρο του πάρκινγκ, καθώς και το χώρο υποδοχής και ανάπαυσης των επισκεπτών. Τώρα εμείς θα μελετήσουμε πιο συστηματικά αυτές τις υποδομές».
«Η οικία των επισκεπτών είναι μικρή, γι αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμα ένα κτίριο με τρεις χώρους, ο ένας εκ των οποίων θα χρησιμεύει για αποθήκευση και φύλαξη των εργαλείων.
Έτσι η υπάρχουσα οικία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την υποδοχή του κοινού, με εποπτικό υλικό προηγμένης τεχνολογίας, όπως οθόνες αφής, ομιλούσες οθόνες, και φωτογραφίες από το χώρο της αρχαίας Άλου.
Το κτίριο αυτό με τους τρεις χώρους θα είναι χαμηλό, θα μοιάζει με αγροτική αποθήκη, δεν θα είναι ογκώδες και το μισό θα βρίσκεται πίσω από την οικία των επισκεπτών.
Γι αυτό και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο».
«Θα διαμορφωθούν μονοπάτια που θα δείχνουν την πορεία του επισκέπτη. Οι πεζόδρομοι θα κατασκευαστούν με φυσικά υλικά, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και αδρανές υλικό, λίγο χρωματισμένο, ώστε με τη διαβροχή και τη συμπίεση να δημιουργηθούν χρωματισμένοι διάδρομοι προσπέλασης».
«Θα υπάρχουν στάσεις ανάπαυσης για τους επισκέπτες, σε επιλεγμένους χώρους με ξύλινα έδρανα, ενώ θα γίνει και δεντροφύτευση, έτσι ώστε να υπάρχουν και άλλα σημεία ξεκούρασης γιατί η πορεία περιήγησης θα είναι μεγάλη».
«Προβληματίζει το πως θα διαμορφώσουμε το σημείο που βρίσκεται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.
Σκεφτόμαστε την κατασκευή μιας γέφυρας για τους πεζούς απ’ όπου θα μπορεί κανείς να έχει μία θέαση ολόκληρης της πόλης και του περιβάλλοντος χώρου της, τη θάλασσα, το βουνό, την εύφορη πεδιάδα του Αλμυρού προς τα δυτικά και τη Σούρπη προς τα ανατολικά (κάτι ανάλογο με αυτό που αντίκριζαν οι αρχαίοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής).
Μετά την πεζογέφυρα, που θα προσφέρει οπτική επαφή με όλο το χώρο, ο επισκέπτης θα οδεύει προς τη νοτιοανατολική πύλη της πόλης η οποία είναι μνημειώδης και σώζεται σε αρκετό ύψος.
Εκεί υπάρχουν και οι βοηθητικοί χώροι που ήταν μέσα στην πύλη για την εξυπηρέτηση των φυλάκων. Έπειτα, με κάποιο αγροτικό δρόμο ο οποίος υπήρχε από πολύ παλιά (δεν είμαστε όμως σίγουροι ότι υπάρχει ακόμα), ο επισκέπτης θα οδηγείται στον τελικό προορισμό που είναι οι αρχαίες κατοικίες».
«Σε κάθε ένα από τα μνημεία θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα - κιόσκια πληροφόρησης, αποκλειστικά για το κάθε μνημείο, ενώ στο κεντρικό κιόσκι θα προσφέρονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα μνημεία για όσους δεν αντέχουν την περιήγηση».
«Ως τώρα έχουμε πετύχει την ολοκλήρωση εξαγοράς των αγροτεμαχίων όπου βρίσκονται τα μνημεία, η οποία έγινε από το Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η εξαγορά των αγροτεμαχίων κρίθηκε απαραίτητη, διότι το Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο διενεργεί σ’ αυτά ανασκαφές ήδη, από το 1974 μέχρι σήμερα, και για το λόγο αυτό αποζημίωνε όλα αυτά τα χρόνια τους αγρότες για στέρηση της χρήσης των αγρών.
Από το 1990 υπάρχει ισότιμη και εξαιρετική συνεργασία του Ινστιτούτου με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ πριν είχαμε την επίβλεψη των εργασιών».
«Όσον αφορά λοιπόν τα μνημεία, είναι σκαμμένα και αγορασμένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι όποιες επιδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους θέτουν απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η μη χρηματοδότηση ανασκαφών μεγάλης έκτασης κ.ά.».
«Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα για όλες τις κοινωνικές ομάδες επισκεπτών και ιδιαίτερα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες».
«Στοχεύουμε να γίνονται εκεί και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, γι αυτό στο χώρο υποδοχής (όπου θα υπάρχουν εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού, τουαλέτες κ.λ.π.), θα δημιουργήσουμε ένα χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις, ένα θεατράκι με χαμηλά έδρανα που θα τοποθετηθούν κυκλικά».

«Ο χώρος αυτός είναι αλληλένδετος με το μουσείο του Αλμυρού. Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από την αρχαία Άλο και την ευρύτερη περιοχή της.
Δηλαδή ο επισκέπτης της αρχαίας Άλου θα βλέπει εκεί ό,τι αφορά την οργάνωση της πόλης και, ερχόμενος στο μουσείο, θα βλέπει αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Πιστεύουμε ότι αυτός ο συνδετικός κρίκος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να συμπεριληφθεί ο χώρος της αρχαίας Άλου στο Δ’ ΕΣΠΑ. Αυτά έχουμε καταθέσει σαν προμελέτες».
«Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν και είναι ο Δήμος Αλμυρού. Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος μας κάνει να νιώθουμε ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για μας, ανεξάρτητα από τα άλλα θέματα που αφορούν τον Αλμυρό και την περιοχή του.
Στο Δήμαρχο έχουμε ήδη δώσει ένα τεύχος της μελέτης καθώς και CD με εικόνες και προσχέδια και σκεφτόμαστε να κάνουμε μια παρουσίαση για τον κόσμο, της προμελέτης ανάδειξης των μνημείων της αρχαίας Άλου».
«Μετά την έγκριση της προμελέτης, θα γίνει σύνταξη της τελικής μελέτης και εφόσον κριθεί ολοκληρωμένη, σαφής και ώριμη να πραγματοποιηθεί, πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί κιόλας, παρά το γεγονός ότι θα κατατεθούν πολλές μελέτες και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση θα γίνει ανάλογα με τα προβλεπόμενα έργα. Στην προμελέτη έχουμε προβλέψει και τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου».
«Αν η χρηματοδότηση εγκριθεί, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην πρόσληψη των ειδικών για κάθε τομέα του έργου και στην αγορά των υλικών, έτσι ώστε αν υπάρχει και η κατάλληλη διάθεση το έργο να μπορεί να υλοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα (ίσως και σε ένα χρόνο)».
«Στις 6 Αυγούστου, στο χώρο του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΙΓ’ ΕΠΚΑ και τον Δήμο Αλμυρού, στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεων που γίνονται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους τη νύχτα της πανσελήνου του Αυγούστου. Το μουσείο θα είναι όλη την ημέρα ανοιχτό και θα γίνονται ξεναγήσεις, ενώ θα ακολουθήσει μουσική βραδιά. Όλα αυτά θα είναι ανοιχτά στη διάθεση του κοινού».
«Ζητάμε τη συμμετοχή του κόσμου, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και τους μαθητές!».

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

Χρήσιμες πληροφορίες για την αρχαία Άλο και ιστορικά στοιχεία, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Φιλάρχαιου εταιρείας Αλμυρού "Όθρυς"

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template