Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Η διάδοση των ειδήσεων απ' τους bloggers με e-mail είναι spam;

Χθες τ' απόγευμα πήρα ένα e-mail από φίλο, που είναι πολύ παλιότερος από εμένα στο blogging (αν είναι δόκιμος ο όρος), με το οποίο μ' ενημέρωσε για μια παλιότερη ανάρτησή του περί της πρακτικής των bloggers (όχι όλων φυσικά), να διαδίδουν τις αναρτήσεις τους με e-mail προς μια λίστα παραληπτών, που οι ίδιοι δημιουργούν.
Την ανάρτηση αυτή θα την βρείτε εδώ.
Ομολογώ ότι προβληματίστηκα αρκετά απ' τα γραφόμενά του κι ακόμα περισσότερο απ' τα σχόλια που ακολουθούν την ανάρτησή του, γιατί είμαι ένας απ' αυτούς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο.

Μετά από αρκετή σκέψη, του απάντησα ως εξής:

"Όπως ήδη γνωρίζεις, είμαι φρέσκος στο blogging και την μεθοδολογία αυτή την έμαθα από άλλους παλιότερους bloggers, που απ' την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησα το ιστολόγιό μου, με "βομβάρδισαν" με αυτού του είδους τα mails.
Στην αρχή μου φάνηκε και μένα ενοχλητικό, αλλά σε μια δεύτερη σκέψη και επισκεπτόμενος τα σχετικά ιστολόγια αναθεώρησα.
Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα ιστολόγια, που διαφορετικά ίσως να μη μάθαινα ποτέ την ύπαρξή τους.
Αρκετές αναρτήσεις τους έχουν ήδη ανέβει στο ιστολόγιό μου.
Με αρκετούς απ' αυτούς τους bloggers, έχουμε και αλληλογραφία και για άλλα θέματα πλέον, εκτός των αναρτήσεων και των blogs.
Για παράδειγμα, ένας φίλος μόλις σήμερα με ρώταγε πληροφορίες για το Πήλιο, που θα έρθει για διακοπές.
Απ' όταν άρχισα να χρησιμοποιώ κι εγώ αυτή τη μέθοδο, εκτός απ' την αύξηση των αναγνωστών του ιστολογίου μου, παρατήρησα και μια κατακόρυφη αύξηση των αναδημοσιεύσεων αναρτήσεών μου σε άλλα ιστολόγια.
Σήμερα υπάρχουν 82 posts του Μαγνήτη, σε 32 blogs σύμφωνα με το Sync.
Και είναι πολύ περισσότερα, αν σκεφτείς ότι πολλοί bloggers δεν κάνουν σύνδεσμο-link την πηγή.
Πολλοί φίλοι bloggers, μου έχουν στείλει κι ευχαριστήρια mail για κάποιες απ' τις αναρτήσεις που τους έστειλα.
Είναι προφανής λοιπόν η χρησιμότητα αυτής της μεθοδολογίας.
Είναι επίσης όμως προφανές, ότι σε κάποιους φίλους bloggers η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ ενοχλητική.
Μέχρι σήμερα μόλις δύο (2), μου έστειλαν mail, για να μου πουν ότι ενοχλήθηκαν (είσαι ο τρίτος) και η επιθυμία τους φυσικά έγινε άμεσα σεβαστή.
Όπως άλλωστε σεβαστή θα γίνει και η δική σου επιθυμία.
Μοιάζει η όλη διαδικασία με το spam, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Είναι άλλο πράγμα το να λαμβάνεις ένα άχρηστο mail διαφήμισης ή τζόγου ή του τύπου "θα σου καεί το video από νέο ιό στο ίντερνετ" και άλλο πράγμα να παίρνεις ένα mail που σε ενημερώνει για μια είδηση, για ένα πραγματικό γεγονός σημαντικό ή ασήμαντο, το οποίο είναι στην κρίση του παραλήπτη αν θα το διαδώσει.
Να σου θυμήσω πως με τη μέθοδο αυτή διαδόθηκαν αστραπιαία σε όλη τη μπλογκόσφαιρα, τα νέα για τον Τενέζο, για την γνωμοδότηση του Σανιδά, για το πραξικόπημα στην Ονδούρα, για την ψεύτικη είδηση της επίσκεψης Ερντογάν και άλλα πολλά.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι είναι αποδεδειγμένη κι αδιαμφισβήτητη η αξία αυτής της μεθοδολογίας απ' τους bloggers.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η επιθυμία του παραλήπτη, πρέπει να γίνεται σεβαστή κι αφού εκφράσει την δυσαρέσκειά του, ο αποστολέας πρέπει άμεσα να σταματά την αποστολή προς αυτόν των σχετικών mails.
'Οπως επίσης σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία (αποστολής, αντίδρασης, διακοπής), πρέπει να είναι καλοπροαίρετη και να μην δημιουργεί προστριβές και προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των bloggers.
Για παράδειγμα εξακολουθώ να έχω "κρεμασμένα" τα ιστολόγια των φίλων, που μου ζήτησαν να σταματήσω την αποστολή των mails κι εξακολουθώ να τους παρακολουθώ και πιστεύω ότι κι εκείνοι κάνουν το ίδιο.

Είπα να σου απαντήσω και τελικά έγραψα ολόκληρο post! (lol)
καλά να περνάς φίλε μου."

Αυτό λοιπόν το "post", που έγραψα για να του απαντήσω, θεώρησα σωστό να το μετατρέψω σε πραγματική ανάρτηση και να τη θέσω στην κρίση σας.
Να προσθέσω μόνο τούτα:
Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το ιστολόγιό μου, το έκανα "για την προβολή και συζήτηση θεμάτων κυρίως από την Μαγνησία αλλά και γενικότερα.", όπως όλοι μπορείτε να δείτε στο εισαγωγικό σημείωμα του ιστολογίου μου.
Η υποβάθμιση από τα Μ.Μ.Ε. και όχι μόνο, των προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο στην επαρχία, αλλά και της δημιουργικότητάς του, γέννησε την ανάγκη τόσο σε μένα αλλά και σε άλλους περιφερειακούς bloggers, να στήσουν τα ιστολόγιά τους προκειμένου ν' αναδείξουν αυτά τα ζητήματα και ταυτόχρονα μέσα απ' αυτά (τα ιστολόγιά τους), να εκφράζουν και τις απόψεις τους και για τα γενικότερα θέματα.
Η διάδοση αυτών των θεμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα.
Με δεδομένο ότι όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι θέλουν να έχουν πρόσβαση στην είδηση, στο γεγονός και στην πληροφορία, τότε σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα ενημερωτικά mails των bloggers είναι ένα είδος spam mail.
Επειδή όμως κανείς μας δεν διεκδικεί το παπικό αλάθητο κι επειδή είμαστε εδώ για να κάνουμε διάλογο επί παντός επιστητού, η ανάρτηση αυτή ας γίνει η αφορμή για μια συζήτηση γύρω απ' το θέμα.


buzz it!

8 σχόλια:

Rodia on 7 Ιουλίου 2009 στις 2:38 π.μ. είπε...

Αγαπητέ Μαγνήτη, το αν κατατάσσονται στα spams τα ενημερωτικά μηνύματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των μπλογκ. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που ανεβάζεις, μαθαίνω ένα σωρό πράγματα (κυρίως από τη περιοχή σου, τη Μαγνησία) και θα ξόδευα χρόνο αδίκως να τα ψάχνω σκόρπια σε πολλούς τόπους. Με την ευκαιρία, γνωρίζω και νέες σελίδες, που διαφορετικά ίσως δεν θα έβρισκα ποτέ μου ή θα αργούσα να βρω, και σε ευχαριστώ γι αυτό.
Χαίρομαι να λαβαίνω τα ενημερωτικά μηνυματα, είναι ξεκάθαρα ενημερωτικά και όχι διαφημιστικά του μπλογκ σου, όπως συμβαίνει με μερικά άλλα, όπου διαφημίζονται προσωπικές απόψεις των συντακτών μπλόγγερς.
..αποφεύγω να στέλνω μηνύματα, επειδή δεν μου αρέσει να επεμβαίνω στη κρίση των άλλων σχετικά με τα μπλογκ μου..
(αυτό που κάνεις, όμως, είναι διαφορετικό και πολύ χρήσιμο)

G2 on 7 Ιουλίου 2009 στις 1:11 μ.μ. είπε...

Φίλε Μαγνήτη
Διάβασα προσεκτικά το σχόλιό σου και τον διαχωρισμό που κάνεις. Πιστεύω ότι έχει πιάσει σωστά το νόημα και περιγράφεις αναλυτικά τις διαφορές με το spam.
Συμφωνώ απολύτως με όσα αναφέρεις. Ακολουθώ και εγώ την τακτική των e-mails και έχω λάβει μόλις 3 αιτήματα για να σταματήσω την αποστολή, κάτι που έπραξα αμέσως.
Ενημέρωση και διαφήμιση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλωστε όπως έχει διασπιστώσει και εσύ, αλλά και πολλοί άλλοι επισκέπτες το greek-olympics.blogspot.com είναι ένα ιστολόγιο προβληματισμού, θέσεων και απόψεων.

ΚΕΝΤΡΙ on 7 Ιουλίου 2009 στις 1:53 μ.μ. είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μιχάλη, η ανάγκη να εξωτερικεύσουμε σκέψεις και να μοιραστούμε και με άλλους πληροφορίες γύρω από τα κακώα -συνήθως- κείμενα του τόπου μας, μας έσπρωξαν να ασχοληθούμε με το blogging (εμένα τουλάχιστον). Δηλαδή κοντολογίς, αντιμετωπίζω το blog σαν ένα είδος "κοινωνικής δικτύωσης" και σαν τέτοιο, η κοινοποίηση είναι απαραίτητη.
Κι εγώ στέλνω σωρηδόν όσες αναρτήσεις είναι δικές μου και όχι αναδημοσιεύσεις, προσέχοντας όμως, όσο μπορώ, να "προστατεύσω" τους φίλους των οποίων έχω τις διευθύνσεις (στέλνω με κρυφή κοινοποίηση).
Σε αυτή την πορεία, έχω δεχτεί 4 αρνήσεις, τις οποίες φυσικά έχω σεβαστεί πλήρως, αλλά και δεκάδες ευχαριστήρια.
Έτσι, μπορώ με το χέρι στην καρδιά να δηλώσω, ότι δεν θεωρώ spam αυτά τα mails, τα οποία κατά την γνώμη μου, προσφέρουν πάρα πολλά στην διάδοση των ιδεών...

AATON on 7 Ιουλίου 2009 στις 6:04 μ.μ. είπε...

Κάθε πότε στέλνετε ;
Μία ανάρτηση την ημέρα (το πολύ) η έστω μία ανα δύο ημέρες, θα ήταν απόλυτα θεμιτή.
Πάνω απο μία όμως και καθημερινά, θεωρείται βομβαρδισμός και κουράζει αφάνταστα.
Μπορείτε να λέτε ότι θέλετε για να δικαιολογήσετε την αποστολή μηνυμάτων, πως είναι σημαντικού περιεχομένου (και που δεν αμφισβητώ).
Δεν παύουν όμως να θεωρούνται Spam, λυπάμαι, μα αυτή είναι η αλήθεια.
Διότι αγαπητοί μου φίλοι, Σπάμ λέγεται ΚΑΘΕ εμαιλ, το οποίο μου έρχεται "Τακτικά", και που εγώ δεν "Ζήτησα" να λαβαίνω.

Και πιστέψτε με, όσο αξιόλογα και είναι σαν αναρτήσεις, δεν παύει καλοί μου φίλοι, η ενέργεια του, να στέλνετε δίχως να ρωτάτε αν και ο άλλος το θέλει, να ενοχλεί και μάλιστα πολύ.
Είναι σαν να του δίνετε να φάει γλυκό με το ζόρι, και που θα τον αναγουλιάσει κάποια στιγμή, όσο και να του αρέσουν τα γλυκά. Αν είναι με το ζόρι, δεν θα μπορέσει κάποια στιγμή και μετά,να φάει άλλο, πιστέψτε με.

Δώστε στους επισκέπτες σας την δυνατότητα εγγραφής σε newsletter, δώστε τους να καταλάβουν τι είναι, κάντε μια ανάρτηση επ' αυτού, δώστε τους να καταλάβουν πώς κάνεις εγγραφή και πώς διαγράφεσαι και πάλι εύκολα αν το θελήσεις, δείξτε τους πώς όλλα αυτά, και θα δείτε πως θα αλλάξουν τα δεδομένα στις εγγραφές.

Με εκτίμηση,
Νίκος Ράμμος

magnitis on 8 Ιουλίου 2009 στις 2:14 π.μ. είπε...

Δηλαδή φίλε Νικόλα, αν λαμβάνεις ένα mail κάθε μέρα, που εσύ δεν ζήτησες δεν θα είναι κι αυτό spam; (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεις).
Θέμα ποσότητας είναι;
Η διαδικασία της διάδοσης των γεγονότων-συμβαντων με e-mail, ξεκινά απ' την ίδια τη φύση τους σαν είδηση κι απ' την αρχή "bloggers helping bloggers" η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη διαμόρφωση του ιστολογίου, αλλά και στην πρόσβαση στην ενημέρωση, στην πληροφορία, στην είδηση σημαντική ή ασήμαντη.
Τα spam mails, προέρχονται από άγνωστο αποστολέα (συνήθως μηχανές).
Πίσω απ' τα ειδησεογραφικά mail, υπάρχουν γνωστοί bloggers, επώνυμοι άνθρωποι (έστω και με ψευδώνυμο), που μοιράζονται με τους παραλήπτες αληθινά γεγονότα κι όχι μηχανάκια που στέλνουν απατηλά μηνύματα.
Είναι σαν τους ψαράδες, που σου είχα πει σε άλλο post σου.
Οι ψαράδες (bloggers) αλιεύουν τα ψάρια (ειδήσεις) και στη συνέχεια τα μοιράζονται με τους φίλους τους.
Το "μοίρασμα των ψαριών" που πιάνει ο καθένας μας, δεν γίνεται μόνο με την ανάρτηση στο προσωπικό μας ιστολόγιο.
Αν δε σου δείξω το "ψάρι" που έβγαλα, πως θα το πάρεις;
Το να σου στείλω ένα "ψάρι", μπορεί να είναι και άδικο για σένα, αφού αυτό μπορεί να είναι ο γοβιός και η τσιπούρα να πάει αλλού.
Ο παραλήπτης επιλέγει πoια "ψάρια" θα κρατήσει.
Aν βέβαια δεν σ' αρέσουν τα "ψάρια", το δηλώνεις ευθαρσώς και χωρίς παρεξήγηση, ο "ψαράς" θα σταματήσει να σου προσφέρει τα "ψάρια" του. Θα τα χαρίσει αλλού!

AATON on 8 Ιουλίου 2009 στις 6:36 μ.μ. είπε...

Φίλε μου Μιχάλη, μην θυμώνεις, και μην παρεξηγείς αυτά που σου λέω, άλλωστε δεν στα λέω κακοπροαίρετα, πίστεψέ με.
Προσωπικά, για να το ξέρεις και αφού επιμένεις, εσένα -και πολλά ακόμη ιστολόγια που θεωρώ αξιόλογα- σε διαβάζω μέσω του Google Reader μου.
Για μένα είτε στείλεις είτε δεν στείλεις, το ίδιο μου κάνει, πάλι θα σε διαβάσω. Την επισήμανση στην έκανα για καλό, όχι για να σε πικράνω.
Και για να σε πείσω, θα κάνω εγγραφή, ΜΟΝΟΣ μου όμως αυτή τη φορά, στο Newsletter σου. Όπως βλέπεις, απο δώ και πέρα, το ελλέγχω εγώ και εγώ είμαι αυτός που αποφάσισε να λαβαίνει κείμενά σου μέσω email, κι όχι εσυ αυτόκλητα.
Τώρα με κατάλαβες τι εννοώ;
Καλή σου μέρα και καλές αναρτήσεις,
ο φίλος σου (στο τονίζω αυτό) Νίκος

magnitis on 9 Ιουλίου 2009 στις 11:55 π.μ. είπε...

Ρε Νικόλα δεν θύμωσα, κουβέντα κάνουμε κι ανταλλάσουμε απόψεις πάνω στο θέμα, πάντα καλοπροαίρετα.
Αλίμονο αν τη φιλία μας την κρίναμε απ' την αποστολή ή όχι των mails.
Οι φίλοι, δεν έχουν πάντα ταυτόσημες απόψεις για όλα τα θέματα κι ευτυχώς, γιατί αν συνέβαινε αυτό δεν θα χρειαζόταν διάλογος και θα είμασταν "κόπιες" ο ένας του άλλου.
Το να εκφράζουμε την διαφορετική μας άποψη με επιχειρήματα, είναι και θεμιτό και αναγκαίο.
Κάπως έτσι γινόμαστε όλοι σοφότεροι!
Δεν χρειάζεται λοιπόν να τονίζεις ότι είσαι φίλος μου, αυτό το γνωρίζω και το απέδειξες σ' ανύποπτο χρόνο, όταν χρειάστηκα την βοήθειά σου.
Την καλημέρα μου απ' το Βόλο στο μακρινό Τορόντο και τα τσιπουράκια είναι πάντα εδώ!

Anast_Ath on 2 Οκτωβρίου 2009 στις 5:33 π.μ. είπε...

Βασικά συμφωνώ εν μέρει μαζί σου φίλε μαγνήτη. Δηλαδή όταν ξεκινάει την διαδρομή του ένα μπλογκ, θα το βοηθήσει αυτή η διαδικασία, προκειμένου να διαδοθεί η ύπαρξή του και να αρχίσει κόσμος να επισκέπτεται την σελίδα του. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα -κατ' εμέ- θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πρακτική...
Προσωπικά το ιστολόγιό σου (όπως και το κεντρί και άλλα εξίσου αξιόλογα) τα διαβάζω συστηματικά, αλλά μέσω των rss... Τα e-mail μου δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην διαχείρηση του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, καθώς καθημερινά λαμβάνω γύρω στα 100 e-mail, που θα πρέπει να τα κοιτάξω ένα ένα, μην τυχόν και διαγράψω κάποιο που απευθύνεται προς το ιστολόγιο ως ερώτηση και όχι απλά για ενημέρωση αναρτήσεων.
Παρόλα αυτά, είτε μου στέλνει κάποιος mail, είτε όχι, εγώ θα συνεχίσω να διαβάζω όσα μου φαίνονται ενδιαφέροντα και μόνο...
Ελπίζω το σχόλιό μου να σας έδωσε να καταλάβετε τι θέλω να πω και να μην σας κούρασα!
Από την Πάτρα τα χαιρετίσματά μου στον Βόλο (με τα ακαταμάχητα τσιπουράδικά του!):)

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template