Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Τα χρυσά του θολωτού στο Μουσείο

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα περίφημα χρυσά του τάφου του περιφερειακού, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί αύριο στις 6.30 μ.μ. από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά.
Η έκθεση της νέας πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που προετοιμάζεται πυρετωδώς από το έμψυχο δυναμικό της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο σημαντικά αρχαία ευρήματα, δίνοντας στον επισκέπτη την εντύπωση ότι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα πολύτιμα ευρήματα του τάφου, καθώς και οι αρχαιολογικοί θησαυροί, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να τα θαυμάσει ανά πάσα στιγμή.
Παλαιότερα και νέα ευρήματα, παρουσιάζονται σε ένα χώρο 500 τ.μ. περίπου, δίνοντας με εύληπτο τρόπο και πλούσιο εποπτικό υλικό το στίγμα τριών σημαντικών πόλεων που ήκμασαν στον μυχό του Παγασητικού Κόλπου, της Ιωλκού, των Φερών και της Αρχαίας Δημητριάδας.
Στο πεδίο των σημαντικών ευρημάτων συγκαταλέγονται τα ευρήματα στον περίφημο θολωτό τάφο του περιφερειακού, το οινομαγειρείο Ρωμαϊκής εποχής που αποκαλύφθηκε στην Αρχαία Δημητριάδα και άλλα.
“Όλα τα ευρήματα συνδυάζονται με πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό, που κατατοπίζει τον επισκέπτη και συνδυάζονται με εν μέρει αναπαραστάσεις αρχαίων ευρημάτων σε φυσικό μέγεθος, όπως κλίβανος κεραμικού εργαστηρίου, εσωτερικό οικίας ελληνιστικής εποχής κλπ.
Ο επισκέπτης αποκομίζει, δηλαδή, μια πραγματική εικόνα του ανασκαφικού χώρου από όπου προέρχονται τα ευρήματα” τονίζει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου.
Η ξενάγηση στο μακρινό παρελθόν, ξεκινάει από την Ιωλκό και όπως εξηγεί η κ. Ιντζεσίλογλου “ θα παρουσιαστούν ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στο Διμήνι, όπου σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες τοποθετείται πλέον η αρχαία Ιωλκός.
Συγκεκριμένα, αναφέρει, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ευρήματα από τον Μυκηναϊκό θολωτό τάφο του περιφερειακού, καθώς και στοιχεία από τους υπόλοιπους μεγάλους θολωτούς τάφους της περιοχής, ως εμβλήματα αντιπροσωπευτικά της δύναμης και της ισχύος των μυκηναίων ηγεμόνων”.
Παράλληλα παρουσιάζονται στοιχεία και από τους άλλους μυκηναϊκούς οικισμούς της περιοχής, όπως τα Πευκάκια, «το λιμάνι της Ιωλκού, όπως υπογραμμίζει η κ. Ιντζεσίλογλου, όπου οι ανασκαφές απέδειξαν ότι υπάρχει ένας σπουδαίος μυκηναϊκός οικισμός» και τον μυκηναϊκό οικισμό στα Παλαιά του Βόλου, όπου δίνεται έμφαση στην διαχρονική του διάσταση, με ευρήματα και εποπτικό υλικό.

Εντυπωσιακή περιήγηση στο χρόνο

Στην συνέχεια παρατίθενται γενικά στοιχεία για το πως η μυκηναϊκή πόλη εξελίχθηκε σε ισχυρές πόλεις-κράτη, με πρώτο σταθμό την πόλη των Φερών στα κλασσικά χρόνια.
Δίνεται έμφαση στον δημόσιο βίο, την οργάνωση του ισχυρού πολιτικού συστήματος, τις εμπορικές σχέσεις, τις λατρευτικές συνήθειες των Φεραίων και το πλούσιο υλικό που προέρχεται από το ιερό του Ηρακλή στη θέση Σπαρτιάς-Λατομείο κοντά στην περιοχή του Σέσκλου που έχει επίσης βρεθεί πρόσφατα.
“Κατόπιν, προχωρούμε στον ιδιωτικό βίο των πολιτών, παρουσιάζοντας στοιχεία από οικία ελληνιστικών χρόνων. Συγκεκριμένα, εξηγεί η κ. Ιντζεσίλογλου, παρουσιάζεται μερική αναπαράσταση του εσωτερικού ενός σπιτιού με τον εξοπλισμό του, ενώ στην συνέχεια δείχνουμε την βιοτεχνική δραστηριότητα της πόλης, με έμφαση στα κεραμικά εργαστήρια της ελληνιστικής εποχής και αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος, αρχαίου κλιβάνου με τα προϊόντα, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι κεραμείς”.
Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή της οργανωμένης πόλης-κράτους, την οργάνωσή της, τους δρόμους, τις αγροικίες, το αμυντικό σύστημα, το λιμάνι και τα εν γένει στοιχεία που αποτελούν την μετάβαση από την κλασσική πόλη-κράτος στην ελληνιστική κοσμοπολίτικη και μεγαλοπρεπή Αρχαία Δημητριάδα.
Εντυπωσιακά είναι για τον επισκέπτη τα στοιχεία που μαρτυρούν το εύρος της Δημητριάδας και τα μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως “το ανάκτορο, το θέατρο, ένα άλλο μεγάλο δημόσιο έργο το ρωμαϊκό υδραγωγείο, τις λατρείες της Δημητριάδας, η οποία ήταν κοσμοπολίτικη πόλη και τόπος όπου ζούσαν πολίτες από όλες τις περιοχές της Μεσογείου» επισημαίνει η κ. Ιντζεσίλογλου και προσθέτει « όλη αυτή η ενότητα κλείνει με την παρουσίαση ενός συμβολικού κτιρίου των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, που είναι το γνωστό μαγειρείο της Δημητριάδας, που αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια».
Ουσιαστικός στόχος είναι “το Μουσείο να είναι προσιτό στο μέσο επισκέπτη, τους μαθητές, αλλά και στον κάθε πολίτη ο οποίος θέλει να πληροφορηθεί την ιστορία της περιοχής.
Μ' ένα ευχάριστο και διδακτικό τρόπο, οι επισκέπτες θα πάρουν πληροφορίες για το παρελθόν, γιατί όταν γνωρίζουμε το παρελθόν και την κληρονομιά των προγόνων μας, καταλήγει η κ. Ιντζεσίλογλου γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας”.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template