Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τα αμπεμπαμπλόμ και τα μπλιμπλίκια

Τι θα κάναμε χωρίς τρομοκρατία; Πόσο καλοί θα ήμασταν χωρίς τους «κακούς»; Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μπλιμπλίκια και τα καλαμπαλίκια για να μπορούμε να μεταφράζουμε τους φόβους μας αλλά ταυτόχρονα να κωδικοποιούμε με ξένους κανόνες τη ζωή μας. 
Δεν σκοπεύω να κάνω μια ανάλυση για την σύγχρονη τρομοκρατία που είναι και αυτή μολυσμένη με τις αυταπάτες, τις μεγάλες προσμονές και τις μικρές επαληθεύσεις της εποχής. Έχουμε τους τρομοκράτες που μας ταιριάζουν ίσως. Αλλά δεν μπαίνω στη λογική να υπογράψω τις λογικές της ασφάλειας που θέλουν τη «σύγχρονη τρομοκρατία» ως την απειλή για την ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Δεν μπαίνω δηλαδή στη λογική πως οι λιγότερο ή περισσότερο ιδεολόγοι των ομάδων βίας, είναι πιο απειλητικοί για τη χώρα απ ό,τι οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου ή οι τζογαδόροι των σπρεντς.
Έχω να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα που καθιστούν άλλα φαινόμενα πιο επικίνδυνα απ την τρομοκρατία. 
Τα τροχαία σε ένα χρόνο ας πούμε, έχουν περισσότερους νεκρούς απ όσους η τρομοκρατία απ την μέρα εμφάνισής της. Δεν θυμάμαι όμως επιχείρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων. Φαντάζομαι επίσης, πως στην Ελληνική Αστυνομία ή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν υπάρχει επιχείρηση παρακολουθήσεων και συστράτευση για να βρεθούν οι κομπιναδόροι που παίζουν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας την ώρα που η χώρα αιωρείται πάνω από τον γκρεμό της οικονομικής κρίσης. Αν συλληφθεί κάποιος από τους χαρτογιακάδες που εκπαίδευσαν την χώρα στις μίζες της SIEMENS ή όποιας άλλης πολυεθνικής δεν θα μεταφερθούν με αλεξίσφαιρα και θωρακισμένα τζιπ.
Απεχθάνομαι τη βία της τρομοκρατίας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το κράτος, της έχει τέτοια εκτίμηση. Υποψιάζομαι, ό,τι υποψιάζεται ο κάθε ενεργός πολίτης και ανησυχώ για την τρομολαγνία και την τρομοφοβία στην καθημερινή ζωή
Την ημέρα που συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης και η ομάδα του, σε ένα γνωστό εστιατόριο της Αθήνας δειπνούσε κάποιος γνωστός επιχειρηματίας με την παρέα του. Η φρουρά του αποτελούμενη από 10 άτομα και 4 αυτοκίνητα είχε σταθμεύσει προκλητικά (αποτρεπτικά λέγεται στην επιχειρησιακή γλώσσα) έξω από το εστιατόριο. Στην πόρτα του μαγαζιού ένας μεγαλόσωμος κοντοκουρεμένος κύριος στεκόταν κοιτάζοντας όποιον έμπαινε. Στο χέρι του κρατούσε επί ώρες ένα παλτό. Αν το ακουστικό στο αυτί δεν παρέπεμπε σε μπόντιγκαρντ, κάλλιστα θα μπορούσες να τον περάσεις για τον υπεύθυνο του βεστιαρίου και να του παραδώσεις το παλτό σου. Η εικόνα ήταν τρομακτική όσο και γελοία. Αλλά έδινε ένα μονοσήμαντο μήνυμα. Κάποιοι (έστω και γελοίοι) από κάποιους (επικίνδυνους ακόμη και αν είναι γελοίοι) κινδυνεύουν.
Στο ίδιο μαγαζί έχω συναντήσει πολλούς ακόμη ανθρώπους με φρουρά. Ακόμη και τον πρωθυπουργό. Σχεδόν πάντα η συμπεριφορά και η διακριτικότητα των σωματοφυλάκων, δείχνει τον χαρακτήρα του φρουρούμενου. Η κουλτούρα του επώνυμου καθορίζει τη συμπεριφορά της φρουράς. Μερικές δεκάδες από αυτούς του τύπους δεν κινδυνεύουν από κανέναν. Ίσως από κάποιον που εξαπάτησαν από τις άνομες οικονομικές συναλλαγές τους ή κάποια ερωμένη έστω. Η αστυνομία όμως τους δίνει φρουρούς, όπλα, προστασία. Η Ελλάδα έχει γεμίσει από τέτοιους τύπους.
Από επιχειρηματίες που θα έπρεπε να είναι φυλακή αλλά απολαμβάνουν την προστασία της ίδιας της αστυνομίας. Από δημοσιογράφους που δεν κινδυνεύουν από κανένα γιατί κανέναν ποτέ δεν αποκάλυψαν αλλά κυκλοφορούν με όπλα και μπράβους. Από πολιτικούς που έχουν φρουρούς για να κουβαλάνε τα ψώνια τους. Η χώρα με το πρόσχημα της τρομοκρατίας μιμείται τις αμερικάνικες ταινίες περιπέτειας. Και βρίσκονται πολλοί για να δουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή.
Το βασικό βεβαίως είναι πώς χρησιμοποιούνται τα φαινόμενα τρομοκρατίας για να απειληθούν δημοκρατικά δικαιώματα. Αλλά αυτό είναι η πολιτική πλευρά του θέματος. Εγώ αναφέρομαι απλώς στην χρήση των καραγκιόζηδων για να φαντάζει ένα κράτος σπουδαίο και οι ίδιοι σπουδαιότεροι. Και επειδή αυτοί είναι που καθορίζουν την κοινή γνώμη, είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει, πρέπει να κινδυνεύει, περισσότερο από τους τρομοκράτες απ ό,τι απ τον εαυτό τους. Γι αυτό όταν τα κανάλια προσπαθούν να ερμηνεύσουν την λέξη «μπλιμπλίκια» στις συνομιλίες των τρομοκρατών, επιμένω να σκέφτομαι πως τελικά η λειτουργία αυτής της χώρας είναι ένα παιχνίδι,αμπεμπαμπλόμ ίσως με μερικούς καραγκιόζηδες...
Κώστας Βαξεβάνης
Από Το Κουτί της Πανδώρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Με… ρυθμούς χελώνας ο Περιφερειακός Βόλου

Με βηματισμό σαλιγκαριού συνεχίζονται οι εργασίες στον Περιφερειακό δρόμο στη νέα εργολαβία από την κοιλαδογέφυρα της ΑΓΕΤ έως και το στάδιο της Αγριάς. Τροχοπέδη στις εργασίες που ξεκίνησαν στα μέσα Φερβουαρίου οικονομικά προβλήματα της εργολήπτριας εταιρίας ΜΕΛΚΑ, με αποτέλεσμα χειριστές και οδηγοί στο εργοτάξιο του περιφερειακού να είναι απλήρωτοι από το Φεβρουάριο και έπειτα.
Χθες κλήθηκε από τη ΝΑΜ η υπηρεσία που παρακολουθεί την κατασκευή του Περιφερειακού και διαπιστώθηκε η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στις εργασίες.
Ειδικότερα στο κομμάτι της σήραγγας που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή δουλεύουν πλέον ελάχιστα μηχανήματα, καθώς οι υπάλληλοι της ΜΕΛΚΑ παραμένουν απλήρωτοι περίπου για δύο μήνες, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες υπάρχουν και στελέχη που είναι απλήρωτα εδώ και περίπου επτά μήνες. Οι οικοδόμοι αντίστοιχα πληρώθηκαν το 60% των αποδοχών του ίδιου μήνα, με την εταιρία να ζητάει από το προσωπικό να κάνει υπομονή.
Εξαιτίας των υφιστάμενων συνθηκών οι εργασίες συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας και για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια συγκαλείται τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Παρακολούθησης, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η πορεία κατασκευής του Περιφερειακού του Π.Σ. Βόλου.
«Πρέπει να καθίσουμε να βρούμε μια λύση. Να τεθούν χρονοδιαγράμματα που θα εκπληρώσει οπ εργολάβος» τονίζει ο κ. Ξηρακιάς, ενώ ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση ακόμα και ο εργολάβος να κηρυχτεί έκπτωτος, λύση ωστόσο την οποία και δεν επιθυμεί η ΝΑΜ, καθώς θα σημάνει νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, αφού «στο δυτικό κομμάτι του δρόμου που έγινε, αυτό ακόμα περιμένουμε να δημοπρατηθεί».
Πάντως οι εργαζόμενοι στην ΜΕΛΚΑ δηλώνουν αμετακίνητοι στη θέση τους να μη δείξουν ανοχή στην εταιρία και να μη δώσουν νέες προθεσμίες αποπληρωμής.
Επιπρόσθετα στην επιτροπή θα συζητηθεί και η εξέλιξη στις συμπληρωματικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στο τελευταίο κομμάτι του Περιφερειακού που έχει δοθεί στην κυκλοφορία και για το οποίο είχε δεσμευτεί στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βόλο ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. «Αυτή τη στιγμή το κομμάτι αυτό του Περιφερειακού λειτουργεί με υποβαθμισμένη οδική ασφάλεια. Δεν έχει φώτα, πεζοδρόμια, εξόδους» επισημαίνει ο κ. Ξηρακιάς.
Στην Κάρλα
Στην αντίπερα όχθη τα νέα για την Κάρλα είναι ικανοποιητικά. Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Νομάρχης Μαγνησίας και οι αντινομάρχες Η. Ξηρακιάς και Δ. Μεργιαλής ενημερώθηκαν πως χθες δημοπρατήθηκε το έργο του καθαρισμού της βασικής τάφρου 2Τ για τη μεταφορά νερού από τον Πηνειό και μάλιστα εξασφαλίζοντας έκπτωση της τάξης του 64%. «Τα έργα στην Κάρλα προχωράνε με ικανοποιητικό ρυθμό και δεν νομίζω να υπάρξουν προβλήματα, αν συνεχιστούν έτσι», σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Για 12 θέσεις εργασίας (8μηνης διάρκειας) πάνω από 300 αιτήσεις!

Έντονα προβληματισμένος από τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η ανεργία στη Νέα Ιωνία και το Πολεοδομικό Συγκρότημα ευρύτερα εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Στέλιος Λημνιός, με αφορμή την πρόσληψη εργατών καθαριότητας που έχει προκηρύξει ο Δήμος για τις ανάγκες της Υπηρεσίας.
Αυτό που συμβαίνει -όπως μας είπε προχθές ο κ. Λημνιός- δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια που ασχολούμαι με τα δημοτικά πράγματα της Νέας Ιωνίας και δηλωτικό της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες που ζουν στην πόλη μας. Πιο συγκεκριμένα τρεις μέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Προσωπικού του Δήμου είναι άκρως αποκαλυπτικά. Πιο συγκεκριμένα για οκτώ θέσεις εργατών οκτάμηνης διάρκειας και τεσσάρων οδηγών απορριμματοφόρων αντίστοιχης χρονικής διάρκειας που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 300 αιτήσεις, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσοι τελικά θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τον περασμένο Οκτώβριο για δέκα θέσεις στο πράσινο δεν κατατέθηκαν περισσότερες από 200 αιτήσεις. Στα αξιοσημείωτα, όπως λέει ο κ. Λημνιός, καταγράφεται και το γεγονός ότι πολλές από τις αιτήσεις για εργάτες - εργάτριες έχουν κατατεθεί από τσιγγάνες του Αλιβερίου.
Αναβάθμιση του Πολιτιστικού Αλσους
Mέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που ξεκίνησαν από συνεργεία του Δήμου Νέας Ιωνίας για την αναβάθμιση τμήματος του Πολιτιστικού Άλσους «Ανδρέας Βαλαχής», συνολικής έκτασης οκτώ στρεμμάτων, που βρίσκεται πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.
Η σχετική εργολαβία που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας είναι 160.000 ευρώ και περιλαμβάνει ενοποίηση του χώρου στάθμευσης με την παρακείμενη οδό Σταδίου, την κατασκευή ενός σιντριβανιού και τη δημιουργία ενός διαδρόμου άθλησης μήκους δύο χιλιομέτρων. Ακόμη μέσα στην εργολαβία προβλέπονται πλακοστρώσεις, φυτεύσεις και ο κατάλληλος φωτισμός, ενώ με συμπληρωματική εργολαβία που πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. Νέας Ιωνίας θα υπάρξει πρόβλεψη και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού όλου του χώρου. Η συγκεκριμένη εργολαβία έρχεται ως συνέχεια παλιότερης εργολαβίας που έγινε πέρυσι στον υπόλοιπο χώρο του Πολιτιστικού Άλσους προς την πλευρά της οδού Δοξοπούλου με φυτεύσεις και πλακοστρώσεις.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στη Ν. Ιωνία

Μπαράζ ληστειών τους τελευταίους μήνες στο Βόλο με τελευταίο «θύμα» την τράπεζα Πειραιώς στο κέντρο της Ν. Ιωνίας στη συμβολή των οδών 2ας Νοεμβρίου και Αβέρωφ. Η λεία ευτυχώς δεν ξεπερνά τα 4.530 ευρώ όμως κανείς δεν πήρε είδηση τίποτα από τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες, ενώ έγινε στις 11 και τέταρτο το πρωί, ώρα που η αγορά σφύζει από κίνηση.
Ειδικότερα στις 11:15 π.μ. δύο νεαροί άνδρες, ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων, κρατώντας πιστόλια, μπήκαν στην τράπεζα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με καπέλα τύπου τζόκεϊ και σκούρα γυαλιά ηλίου. Ο ένας κάθισε στην είσοδο του υποκαταστήματος και δεν επέτρεπε την έξοδο των τεσσάρων πελατών που ήταν μέσα και ο άλλος πήδηξε το γκισέ του ταμείου και απαίτησε από τον ταμία να του παραδώσει τα χρήματα που είχε. Από πρώτη εκτίμηση και καταμέτρηση του ταμείου, τα χρήματα που εκλάπησαν ανέρχονται σε 3.000 ευρώ. Οι δράστες, αφού τα έβαλαν σε μία σακούλα που είχαν μαζί τους, βγήκαν από το υποκατάστημα στην παράπλευρη οδό Αβέρωφ και τράπηκαν σε φυγή με δίκυκλη μοτοσικλέτα μαύρου χρώματος την οποία όμως εγκατέλειψαν λίγα τετράγωνα πιο πάνω στη διασταύρωση με την οδό Αϊδινίου. Το όλο συμβάν δεν διήρκεσε πάνω από τρία λεπτά. Το γεγονός ότι άφησαν τη μοτοσικλέτα πολύ κοντά στην τράπεζα κι έφυγαν μπορεί να σημαίνει ότι είτε άφησαν τη μοτοσικλέτα και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα που τους περίμενε, είτε το εγκατέλειψαν γιατί χάλασε κι έφυγαν πεζή, εκτιμούν κύκλοι της Αστυνομίας που δεν συνδυάζουν τη συγκεκριμένη ληστεία με άλλες πρόσφατες. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για σύλληψη των δραστών ενώ θα μελετήσει διεξοδικά το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας.
Ε.Μ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νομάρχες-δήμαρχοι: φεύγουν και χρεώνουν εκατομμύρια!!!

O νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης δημοπρατεί την ανέγερση «Διοικητηρίου» εμβαδού 11.326 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της νομαρχίας, η οποία, ως γνωστόν, θα καταργηθεί στο τέλος του έτους μετά την ισχύ του «Καλλικράτη».
Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής αναζητεί δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες των Lesvoshop, η διαχείριση των οποίων έχει χαρακτηριστεί σκάνδαλο.
Δεκάδες δήμαρχοι, όπως έχει παραδεχθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σπεύδουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή στις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να κλείσουν άρον- άρον «μαύρες τρύπες» ή να χρηματοδοτήσουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η αναγκαστική έξοδος που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε 56 νομάρχες-υπερνομάρχες και σε πάνω από 800 δημάρχους άρχισε να δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, έντονες αναταράξεις.
Ο λόγος είναι ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια την κακή οικονομική διαχείριση ορισμένων υπό κατάργηση νομαρχιών και υπό συγχώνευση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα.
Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μπλοκάρει αυτήν την εξέλιξη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εξυπηρετεί προς το παρόν αυτές τις δανειακές απαιτήσεις.
Παρά ταύτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προσφεύγουν στις ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων, παρότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηρότεροι, θέτοντας μάλιστα ως υποθήκες περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ή και την αποπεράτωση έργων που έχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους, και γενικά το κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στα δημοτικά ταμεία.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι νομάρχες οι οποίοι φορτώνουν τεράστια βάρη στις αιρετές περιφέρειες. Ερωτήματα προκαλεί, π.χ., σε φορείς της περιοχής η απόφαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρκουδάρη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση κτιρίου 11.326 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία όμως αναμένεται να καταργηθεί μετά τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Αρκουδάρης υποστήριξε μιλώντας στο «Βήμα» ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό αλλά η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε εγκαίρως λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Η Νομαρχία μπορεί να καταργηθεί αλλά οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν» υπογράμμισε. «Στη δωρεά του οικοπέδου που έγινε το 2005 από την εταιρία Τιτάν υπάρχει όρος ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών. Από την άλλη πλευρά, έχει εκφραστεί θετική διάθεση από επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν οικονομικά στην ανέγερσή του που, εκτός των άλλων, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».
Δάνειο για «μαύρη τρύπα»
Άκρως χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Νομαρχίας Λέσβου, η οποία εδώ και καιρό συγκλονίζεται από το «σκάνδαλο Lesvoshop», μιας εταιρίας προώθησης προϊόντων της περιοχής, με δύο καταστήματα, ένα στη Μυτιλήνη και ένα στην Αθήνα, για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες ημέρες «δεσμεύτηκε» ότι προτίθεται να συνάψει δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με το οποίο θα επαναχρηματοδοτήσει τα χρέη της εταιρίας ώστε να εξοφληθούν πιστωτές και προμηθευτές.
Το μάνατζμεντ της εταιρίας, σύμφωνα με το σχέδιο του νομάρχη, θα δοθεί στην τράπεζα που θα δεχθεί να τη χρηματοδοτήσει, μετά βεβαίως την αναγκαστική εκκαθάρισή της.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απελευθέρωση σπάνιου Ήταυρου στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού!

Το πρωινό της Κυριακής 18 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει η απελευθέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), ενός Ήταυρου (Botaurus stellaris) στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Συγκεκριμένα, θα απελευθερωθεί ένα αρσενικό άτομο που βρέθηκε χτυπημένο στη Σαλαμίνα. Ήταν τραυματισμένο στο πόδι και η περίθαλψή του στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίπου ενάμιση μήνα περιλάμβανε απλή ξεκούραση και καλή διατροφή.Όπως αναφέρει η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κατσικάτσου Μαρία, η απελευθέρωση του Ήταυρου στον υγρότοπο του Φιδόκαστρου, πλησίον των Κρατικών Κυπρινοτροφίων, είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη που θα λάβει χώρα μετά την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Εξάλλου ο Ήταυρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Φορέα Διαχείρισης καθώς αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολό του, μιας και αυτός ο σπάνιος ερωδιός μπορεί να διαχειμάζει και σε άλλες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Πελοπόννησο και Ανατολική Στερεά), όμως μόνο στους καλαμώνες του Αμβρακικού έχει επιβεβαιωθεί η σταθερή παρουσία του είδους κατά την εποχή αναπαραγωγής!
Σπάνιο είδος
Επιπλέον, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συνθέτουν την γοητευτική όσο και μυστηριώδη παρουσία του στους γλυκόβαλτους της περιοχής. Συγκεκριμένα ο Ήταυρος είναι ένας μεγαλόσωμος ερωδιός (μήκους 69-81 εκατοστά) με χοντρό λαιμό και παράξενο περπάτημα, καθώς οι πατούσες του σέρνονται πίσω από το σώμα του. Η όψη του δεν είναι αυτή η λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη όψη, που έχουμε συνηθίσει από τους τσικνιάδες, αλλά είναι πιο ρωμαλαίος με κοντά πόδια και αποχρώσεις καφέ έως πυρόξανθο, όπως είναι και το αγαπημένο του ενδιαίτημα οι εκτεταμένοι καλαμώνες. Είναι είδος κρυπτικό και όταν τρομάξει στέκεται ακίνητος με το ράμφος προς τα πάνω σε ευθεία με το σώμα. Η στάση του αυτή δημιουργεί μια πολύ πετυχημένη παραλλαγή ανάμεσα στα καλάμια, όπου διακρίνεται με μεγάλη δυσκολία.Η φωνή του είναι βραχνή και ακούγεται το χάραμα ή το σούρουπο. Είναι χαμηλόσυχνη και για αυτό ακούγεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Εκπνέει σαν απόμακρη κόρνα πλοίου και τροφοδοτεί θρύλους και παραμύθια. Τον αποκαλούν το «θεριό του βάλτου» λόγω του απόμακρου μουγκρίσματός του που δεν εντοπίζεται εύκολα. Botaurus από το «Βους» και «Ταύρος», στα ελληνικά γράφεται με ‘Ηττα. Το άλλο του όνομα είναι τρανομουγκάνα, που εμπνέεται από τη φωνή του, η οποία μοιάζει με μουγκανητό και ακούγεται δυνατά, μακρυά.Ο Ήταυρος έχει μοναχική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του έτους. Βρίσκεται με τα άλλα άτομα του είδους, μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής. Εκείνη την εποχή φτιάχνει χαρέμια και επικράτειες. Είναι είδος πολυγαμικό, κάθε αρσενικό προστατεύει και διεκδικεί την επικράτειά του. Η φωλιά του είναι μια πλατφόρμα από καλάμια στο επίπεδο του πλημμυρισμένου νερού.«Ας ελπίσουμε ότι ο Ήταυρος που θα απελευθερωθεί, να βρει τις ιδανικές συνθήκες και την προστασία που δικαιούται, προκειμένου να δυναμώσει αρκετά για να συνεχίσει το ταξίδι του ή και γιατί όχι να παραμείνει κοντά μας, εμπλουτίζοντας τον πληθυσμό που διαβιεί και αναπαράγεται στη περιοχή” σημειώνει, κλείνοντας την αναφορά της, η κυρία Κατσικάτσου.
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαθεσιμότητες στην εφημερίδα Θεσσαλία και η "ομερτά" του τοπικού τύπου!

Κυκλικές διαθεσιμότητες όλου του δημοσιογραφικού και διοικητικού προσωπικού ανακοίνωσε τελικά ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Θεσσαλία Δανός.

Η πρόθεσή του να ξαναδεί το ζήτημα μετά παρέμβαση και της ΠΟΕΣΥ, απλά οδήγησε σε 15θήμερη αναστολή της απόφασής του που τελικά υλοποιείται από σήμερα. Το γεγονός ότι μια πειφερειακή εφημερίδα ανοίγει το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων ανοίγει πληγές σε όλο το κλάδο.

Μετά το λουκέτο Αγγελοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο πέρυσι, ο Δανός είναι ο δεύτερος επιχειρηματίας του τύπου που ξεκινά μια ολομέτωπη μάχη.

Έχει την εντύπωση ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια;

Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τον Εργάτη

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Μαγνήτη, στην συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας για το θέμα, η κ. Σταμούλη (απ' τις τοπικές δημοσιογραφικές "φίρμες") πρότεινε την μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων κατά 30% και να αναπληρωθεί αυτή η μείωση με μετοχές της εφημερίδας!
Διευθυντικά στελέχη και παρατρεχάμενοί τους, προπηλάκισαν τον ρεπόρτερ της εφημερίδας Θ. Βογιατζή, γιατί τόλμησε να ενημερώσει για το θέμα την τοπική γραμματεία του Π.Α.ΜΕ.!!!
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Θ. Βογιατζής είχε κατέβει στις εκλογές τις τοπικής ένωσης συντακτών με αυτόνομο ψηφοδέλτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς-Εύβοιας, της οποίας ο Πρόεδρος είναι συντάκτης της Θεσσαλίας της Δευτέρας, "ποιεί την νήσσαν" για τα δρώμενα!!!
Λίγες μέρες πριν τις διαθεσιμότητες, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας κ. Δανός προχώρησε σε αγορά οικοπέδου, αξίας 200.000 ευρώ!!!
Για όλα αυτά πρέπει να πούμε ότι "σιγή ιχθύος" τηρεί και ο υπόλοιπος τοπικός τύπος!!!
Αυτή κι αν είναι "ομερτά"!!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ. Καρτάλη πραγματοποίησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας την Τρίτη 6 Απριλίου 2010. Η συνάντηση περιστράφηκε στα θέματα που περιλαμβάνονται στο παρακάτω υπόμνημα:

Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας κ. Κώστα Καρτάλη.

Κε Πρόεδρε,
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω τοπικά και ευρύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα:

* Σας είναι γνωστά τα προβλήματα από την παράνομη επέκταση των ορίων των οικισμών του Πηλίου και την κατασκευή συγκροτημάτων μεζονετών ή οριζόντιων πολυκατοικιών, όπως ονομάζονται. Η κατάσταση που διαμορφώνεται αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Πηλίου και απειλεί την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έχει καταβάλει προσπάθειες (αν και εμφανίζει κάποιας μορφής αδράνεια τον τελευταίο καιρό), χωρίς όμως ανταπόκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα το ΥΠΕΚΑ. Ο χρόνος εργάζεται αρνητικά για τη διάσωση του Πηλίου και θα θέλαμε τη συνδρομή της Επιτροπής της οποίας προεδρεύετε.

* Είναι γνωστό ότι αρκετές πόλεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Θεωρούμε ως βασικό παράγοντα που επηρεάζει την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου τη βιομηχανική ρύπανση και ιδιαίτερα το πετ κοκ, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι είναι στον προγραμματισμό της Επιτροπής η μελέτη και η συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ζητούμε λοιπόν να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε για τη δρομολόγηση λύσεων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την προστασία από τη ρύπανση των κατοίκων της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου. Προϋπόθεση για αυτό είναι η οικολογική διαχείριση του λιμανιού του Βόλου.

* Το πρόβλημα της ποιότητας των νερών στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα έντονο και τον τελευταίο καιρό βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα με τις αποκαλύψεις για ανεύρεση επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό. Χρειάζεται συνολική και συστηματική έρευνα της ποιότητας των νερών στη χώρα μας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι θέμα καθαρά δημόσιας υγείας.

* Υπάρχει προσπάθεια κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Μαγνησίας (Αλατάς, Σωρός, Νηες, Πούντα Σκιάθου). Πιστεύουμε ότι η Μαγνησία δεν έχει ανάγκη από μεγάλες μονάδες, που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν, ενώ τα οφέλη θα είναι ελάχιστα. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην περιοχή μας και αυτό που έχει διατυπωθεί επίσημα κατά καιρούς από χωροταξικές μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

* Ο ταμιευτήρας της Κάρλας βρίσκεται στην τελική ευθεία. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια με την ολοκλήρωσή του για τη διατήρηση της ποιότητας των νερών και την οικολογική διαχείριση ενός από τους μεγαλύτερους και πολυτιμότερους υγροτόπους της χώρας μας. Η σύνδεσή του με τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι απαραίτητη. Επισημαίνουμε τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα των Μεσογειακών Αγώνων που θέτουν σε κίνδυνο την πραγματοποίησή τους και την αξιοπιστία της χώρας μας.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template