Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον αλκοολισμό

Το αλκοόλ μπορεί να χαρακτηριστεί το αγχολυτικό όλων των εποχών και κυρίως του 21ου αιώνα, μιας και σύμφωνα με γιατρούς πολλοί που καταλαμβάνονται από άγχος οδηγούνται στον αλκοολισμό με τραγικές συνέπειες, μιας και είναι η μόνη εξάρτηση που από τα στερητικά της συμπτώματα μπορεί να οδηγηθεί κανείς στο θάνατο.
Εκείνο όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει σταδιακή αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ σε νέες ηλικίες, μιας και το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών στο Βόλο πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια!
Τουλάχιστον 10.000 είναι οι θάνατοι που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα και αφορούν σε περιστατικά που κατέληξαν μετά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το αλκοόλ και τους οδήγησαν σε κίρρωση του ήπατος ή σε καρκίνο.
Μέσα στους θανάτους υπολογίζονται και νεογέννητα τα οποία πέθαναν, μιας και η μητέρα τους ήταν αλκοολική και το πάθος της αυτό κατάστρεψε τον οργανισμό του βρέφους.
Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία και αφορά σε νέους ανθρώπους είναι πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 2ου ΙΕΚ Βόλου σε εφήβους του Βόλου, το 8,9% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών πίνουν καθημερινά αλκοόλ έως και δύο ποτήρια, ενώ το 6% των αγοριών και το 2,4% των κοριτσιών καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ επίσης σε καθημερινή βάση. Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται είναι πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το καθημερινό άγχος των παιδιών για να προλάβουν να τα βγάλουν πέρα με τα μαθήματα του σχολείου, των ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων και το αλκοόλ τούς κάνει να χαλαρώνουν και να ηρεμούν από την ένταση της ημέρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις γιατρούς του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, οι χρήστες που επισκέπτονται τον ΟΚΑΝΑ είναι ηλικίας από 23 μέχρι και 65 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους πριν καταφύγει στη χρήση δοκίμασε πρώτα αλκοόλ και τσιγάρο.
Παρ’ όλα αυτά ξεκαθαρίζεται πως όσοι πίνουν και καπνίζουν θα οδηγηθούν στην ηρωίνη και στα υπόλοιπα ναρκωτικά.
Στο μεταξύ το πρόβλημα του αλκοολισμού φαίνεται πως είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, καθώς επίσημα στοιχεία που να αναφέρουν πόσοι είναι οι αλκοολικοί δεν έχει εκπονηθεί ποτέ, όπως και ποτέ δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη για το ίδιο θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ψυχιάτρους που ασχολούνται με το θέμα του αλκοολισμού, μόνο οι 4 στους 10 αλκοολικοί επιτυγχάνουν την πλήρη απεξάρτησή τους, η οποία κρατάει μια ολόκληρη ζωή.
Το θέμα όμως είναι πως το αλκοόλ είναι η μόνη εξάρτηση που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο από τα στερητικά σύνδρομα. Δηλαδή όταν ένας αλκοολικός ξεκινήσει την απεξάρτησή του, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει στερητικά σύνδρομα ή και ντελίριο, που εάν δεν προληφθεί από εξειδικευμένους ιατρούς, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Αυτό γίνεται μόνο από τον αλκοολισμό και όχι από τα στερητικά σύνδρομα της ηρωίνης ή του χασίς.
Οι αλκοολικοί που το τελευταίο διάστημα απευθύνονται σε ψυχιατρικές και νευρολογικές κλινικές, πρέπει να λάβουν φάρμακα και να παρακολουθούν ομαδικές και ατομικές ψυχοθεραπείες, ενώ οι γιατροί συστήνουν να μην πιούν ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μιας και μπορεί αυτή τους η κίνηση να τους οδηγήσει πάλι στον αλκοολισμό.
Το ζήτημα του αλκοολισμού είναι οξύ σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και άλλωστε οι οργανώσεις μιλούν για ανώνυμους αλκοολικούς.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αστυνομία σε εξεταστικό κέντρο του Βόλου!

Επεισόδιο προκλήθηκε προχθες το πρωί στο 7ο Λύκειο Βόλου, την ώρα διεξαγωγής των εξετάσεων για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Δύο παιδιά άργησαν να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο και η μητέρα του ενός έφερε τα «πάνω κάτω», με αποτέλεσμα η διεύθυνση του σχολείου να καλέσει την αστυνομία για να συνετίσει τη μητέρα που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση.
Η κηδεμόνας του παιδιού ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου, πως πήγε πρώτα στο 6ο Λύκειο που είναι το δεύτερο εξεταστικό κέντρο για την περιοχή. Εκεί οι αρμόδιοι την ενημέρωσαν πως πρέπει να πάει το παιδί της στο 7ο Λύκειο, αφού οι εξετάσεις για το συγκεκριμένο πτυχίο που είχε δηλώσει συμμετοχή το παιδί διεξάγονταν στο εν λόγω σχολείο.
Έτσι μητέρα και παιδί με καθυστέρηση 20 περίπου λεπτών από την ώρα εκκίνησης των εξετάσεων κατέφθασαν στο 7ο Λύκειο και η μητέρα ζήτησε να συμμετάσχει το παιδί της κανονικά στις εξετάσεις, πράγμα όμως που η Διευθύντρια δεν το δέχτηκε καθώς ήταν παράνομο.
Η μητέρα σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι υπόλοιποι γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους, ζητώντας να γίνει ησυχία για να μπορούν να συγκεντρωθούν και να γράψουν.
Μην μπορώντας η Διευθύντρια να ηρεμήσει τη μητέρα του παιδιού κάλεσε την αστυνομία, η οποία έβγαλε από το χώρο του σχολείο την μητέρα για να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις. Και τα δύο παιδιά που άργησαν να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο εν τέλει δεν συμμετείχαν στις εξετάσεις για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ενώ η ένταση κατευνάστηκε και οι εξετάσεις κύλησαν ομαλά μέχρι το απόγευμα.
Να σημειωθεί πως η μητέρα που προκάλεσε την αναστάτωση ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του 7ου Λυκείου, πως πρώτα είχε πάει το 6ο Λύκειο. Ωστόσο από τη Διεύθυνση του 6ου δεν ενημέρωσαν πως υπάρχουν κάποιοι διαγωνιζόμενοι που έκαναν λάθος στο σχολείο στο οποίο έπρεπε να βρεθούν, γι’ αυτό και οι εξετάσεις είχαν αρχίσει όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Στην περίπτωση που υπήρχε ενημέρωση, τότε θα μπορούσαν να περιμένουν τα δύο παιδιά και να εξετάζονταν κανονικά.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στάση κρατουμένων στις Φυλακές Βόλου

Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν από χθες οι κρατούμενοι του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων στο Βόλο. Με αδιευκρίνιστα, την πρώτη ημέρα της κινητοποίησής τους, τα αιτήματα που επιχειρούν να προβάλουν με τη στάση, οι 135 κρατούμενοι στις φυλακές Βόλου δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν για αρκετές ημέρες αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας.
Τουλάχιστον τρία σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο, ενημέρωνε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στις φυλακές Βόλου Δημ. Γούργος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία των κρατουμένων θα επεκταθεί και σε άλλες φυλακές της χώρας και μέρα με την ημέρα ο αριθμός συμμετοχής στην κινητοποίηση θα αυξάνεται.
Χθες το μεσημέρι στο σύνολό τους οι φυλακισμένοι του τοπικού σωφρονιστικού ιδρύματος έστρεψαν την πλάτη στο μεσημεριανό φαγητό. Έμειναν νηστικοί, ενώ αρνήθηκαν και το επόμενο και τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 5 το απόγευμα.
Στην προσπάθεια της διοίκησης να συγκεντρώσει από κάθε πτέρυγα τα αιτήματα, προκειμένου να προωθηθούν στο υπουργείο, οι κρατούμενοι περιορίστηκαν να ενημερώσουν ότι θα τα παραδώσουν τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο μετά από κάλεσμα κρατουμένων των φυλακών Πάτρας, οι οποίοι προχώρησαν από χθες σε ανάλογη διαμαρτυρία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι οι συνθήκες κράτησής τους, η δυσκολία με την οποία τους χορηγούνται άδειες, καθώς και οι ποινές που εκτίουν για παραβάσεις περί ναρκωτικών.
Στο μεταξύ, μόλις τις προηγούμενες ημέρες σε επίσκεψή του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας δήλωνε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν «με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και τη δημοκρατία μιας χώρας».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στις ελλείψεις προσωπικού και στην απουσία μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.
Στις φυλακές Βόλου, χωρητικότητας 70 σωφρονισμένων, στοιβάζονται 135 κρατούμενοι. Υπάρχει θάλαμος στον οποίο διαμένουν 35 (!) αλλοδαποί φυλακισμένοι.
Στην αποχή από το συσσίτιο επιστρέφουν οι φυλακισμένοι, ένα χρόνο μετά από παρόμοια κίνηση. Τον Νοέμβριο του 2008 με έντονα σημάδια εξουθένωσης οι κρατούμενοι 21 φυλακών σε όλη τη χώρα συνέχιζαν την πολυήμερη ασιτία.
Επιλέγοντας και τότε αυτού του είδους τη μορφή παθητικής αντίστασης, ύψωσαν πίσω από τα κάγκελα φωνή διεκδίκησης για μια σειρά από αιτήματα, με κυρίαρχο τη μείωση των ποινών για τα ναρκωτικά.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στα αζήτητα ο Ξενώνας Αθλητών της Ν. Ιωνίας

Συνολικά έξι άγονοι διαγωνισμοί της πρώην δημοτικής αρχής και τρεις της νυν είναι ο απολογισμός των δράσεων στην προσπάθεια εκμίσθωσης του ξενώνα των αθλητών και του περιβάλλοντος χώρου, θέμα που απασχόλησε και δίχασε για ακόμη μια φορά το Σώμα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας.
Η επαναδρομολόγηση των διαδικασιών εκμίσθωσης του ξενώνα των αθλητών ήρθαν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά την ακύρωση της δημοπράτησης της δημαρχιακής επιτροπής από την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για το χειρισμό της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας πως ο ξενώνας ρημάζει, καθιστώντας έτσι αναγκαία την αξιοποίησή του.
Στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια εκμίσθωσης του ξενώνα ο κ. Μολοχίδης προσέφυγε στην περιφέρεια. Ο κ. Μολοχίδης χθες ζήτησε να αξιοποιηθεί το ακίνητο 50 δωματίων από το δήμο, ο οποίος θα απασχολεί μια γραμματέα και μια καθαρίστρια. Μάλιστα ο κ. Κατσαλής επισήμανε εδώ πως ο δήμος έχει εμμονή να εκμισθώσει τον ξενώνα, «το μοναδικό ίσως κερδοφόρο στοιχείο του δήμου».
Να αναφερθεί εδώ πάντως πως σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ο ξενώνας αυτή τη στιγμή, αν και ανενεργός, κοστίζει στο δήμο αρκετά χιλιάδες ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη και ακριβής εικόνα των εξόδων.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Μαβίδης τόνισε πως ο δήμος θα προσπαθήσει να το εντάξει στα Μεσογειακά Ακίνητα ή στο φορέα διαχείρισης του Πανθεσσαλικού, ωστόσο αν δεν γίνει αυτό εφικτό, τότε θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για βιασύνη, η οποία «ίσως υποκρύπτει άλλα σχέδια».
«Να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά εδώ. Γιατί βιαζόμαστε τόσο πολύ; Μήπως είναι τίποτα άλλο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μολοχίδης και δήλωσε αντίθετος στο «ξεπούλημα» του ξενώνα.
Απάντηση στον κ. Μολοχίδη έδωσε ο κ. Λημνιός, ο οποίος σε έντονο ύφος υπογράμμισε ότι «είναι άσχετο να μιλάτε για κερδοφόρα επιχείρηση και αυτό φανερώνει το μέγεθος της αξιοπιστίας σας και του πολιτικού σας λόγου. Δεν ακούσαμε καμία πρόταση σοβαρή, ώστε να αφήσουμε τον ξενώνα ένα ρημάδι για άλλα τρία χρόνια. Ενδιαφέρεστε χωρίς να ξέρετε τι λέτε μόνο για να κάνετε τυφλή αντιπολίτευση».
Ερωτηματικά για την εκμίσθωση του ξενώνα έθεσε ο κ. Μπαλλής, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει σκεφτεί πως ο ξενώνας για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο από τον κάθε ιδιώτη θα χρειαστεί σειρά παρεμβάσεων, καθώς δεν πληροί τους όρους εμπορικής εκμετάλλευσης και ασφάλειας. «Ο δήμος θα δώσει το πράσινο φως, αν το ζητήσει κάποιος; Γιατί δύσκολα θα γίνει δυνατή η αξιοποίηση του ξενώνα για τους Μεσογειακούς Αγώνες χωρίς να πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές», τόνισε ο κ. Μπαλλής.
Ξεσπαθώνοντας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλης Μπασδάνης, ρώτησε τον κ. Μπαλλή γιατί επί θητείας Φούσκη, που έγιναν τρεις άκαρποι διαγωνισμοί, δεν αναρωτήθηκαν για τα λάθη τους και τόνισε ότι «γνωρίζουμε το γεωγραφικό τοπίο του ξενώνα και όποιος επενδύσει, θα δώσει κίνητρο στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο κ. Χαλέβας επισήμανε πως αν ο ξενώνας εκμισθωθεί σε ιδιώτη, τότε θα είναι δύσκολη η αξιοποίησή του από την επιτροπή για τα Μεσογειακά Ακίνητα και τόνισε ότι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις, ο ξενώνας δεν μπορεί να εκμισθωθεί.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης ζήτησε από το Σώμα να μην καθυστερήσει άλλο τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση της εκμίσθωσης του ξενώνα, καθώς «κάθε τόσο κάνετε ενστάσεις και πάτε πίσω το έργο. Σε κανέναν δεν έχουμε υποχρέωση και σε κανένα δεν χρωστάμε και πλέον στη Νέα Ιωνία οι αντιλήψεις του παρελθόντος έχουν πεθάνει. Πάμε μπροστά και όχι πίσω και δεν θα είμαστε όμηροι εκβιασμών», και πρόσθεσε ότι ο ξενώνας καλύπτει τις προδιαγραφές ξενοδοχείου κατηγορίας Β’, ζητώντας από το Σώμα να εγκρίνει την πρόταση.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αρνούνται τους εμβολιασμούς

Έτοιμο είναι το Κέντρο Εμβολιασμού στο Νοσοκομείο του Βόλου, που από την Δευτέρα, εάν έρθουν τα νέα εμβόλια, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, με το επιστημονικό του προσωπικό να εμβολιάζει τους λειτουργούς υγείας που επιθυμούν.
Ωστόσο υπάρχουν φωνές γιατρών και εργαζομένων που δείχνουν πως ακόμη και η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταλήξει, εάν τελικά το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Παναγιώτη Μοσχοτζόπουλο υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις γιατρών τόσο για τη χρήση του εμβολίου από τους ίδιους, όσο και για τη χρήση του εμβολίου από ασθενείς. «Σίγουρα υπάρχουν αντιδράσεις, όμως οι περισσότεροι γιατροί έχουμε περάσει σχεδόν όλες τις γρίπες που έχουν εμφανιστεί και έχουμε κάποια ανοσία», σημείωσε ο κ. Μοσχοτζόπουλος.
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως από τα στοιχεία για τη μετάδοση της νέας νόσου, περίπου 2 εκ. Έλληνες έχουν πλέον ανοσία στη νέα γρίπη, καθώς μπορεί κάποια στιγμή να κόλλησαν και τα συμπτώματα να ήταν πολύ ήπια, που δεν κατάλαβαν πως έχουν τη νέα γρίπη. Έτσι τώρα έχουν ανοσία.
Επιφυλακτικοί όμως είναι και οι εργαζόμενοι, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Λεωνίδας Αναστασίου, προτάσσοντας το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει μεγάλες κλινικές μελέτες. Όμως ο ίδιος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν τόσο πολύ για την έξαρση της νόσου, μιας και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως δεν υπήρχαν τραγικά περιστατικά στην Ελλάδα.
Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε για την κοινή γρίπη, αλλά ούτε και για τον πνευμονιόκοκκο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης επεσήμανε πως δεν έχει στοιχεία για τυχόν φόβους των ιδιωτών γιατρών, όμως το θέμα θα τεθεί στις ενημερωτικές συζητήσεις για το νέο εμβόλιο που θα διεξαχθούν μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το πόρισμα για το Κοιμητήριο, να έρθει στο Συμβούλιο, ζητά η αντιπολίτευση

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητεί με πρότασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου, κ. Κυριάκος Μήτρου, προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βαγγέλη Παπαστεργίου.
Το έννομο συμφέρον, αλλά και την ηθική υποχρέωση επικαλείται ο κ. Μήτρου, που καλεί τον κ. Παπαστεργίου να ζητήσει από την Εισαγγελία το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, ώστε να συζητηθεί το πολιτικό του σκέλος, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, στην πρότασή του, αναφέρει τα εξής:
«Την Παρασκευή 06-11-09 συνεδρίασε το Δ.Σ του Συνδέσμου του Κοιμητηρίου στο οποίο ως γνωστό δεν συμμετέχει δια αντιπροσώπου η παράταξη μας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου κατά την συνεδρίαση εκείνη αποκαλύφτηκε ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών βρίσκεται στη κατοχή μόνο του πρώην Προέδρου κ. Κουντουρά ο οποίος για τους δικούς του λόγους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε, με το αιτιολογικό ότι είναι μέρος της προανάκρισης, αρνείται να το δημοσιοποιήσει.
Όπως θα ενθυμείστε κ. Πρόεδρε το αίτημα της ανάληψης από μέρους των ορκωτών λογιστών της διερεύνησης του προβλήματος που ενέσκηψε από τον Δεκέμβριο του 2008 στο Κοιμητήριο ήταν κατ' αρχήν του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της Εισαγγελίας Βόλου που έδωσε την σχετική εντολή μετά τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Καπούλα.
Ως εκ τούτου μια και ο κ. Κουντουράς δεν διευκολύνει την διαδικασία να μας κάνει γνωστό το πόρισμα και επειδή το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να ταλανίζει και άλλο την πόλη και τους κατοίκους της, είναι προφανές ότι με την ιδιότητά σας τόσο εσείς όσο και ο Δήμαρχος έχετε όχι μόνο το έννομο συμφέρον, για λογαριασμό του Δήμου Βόλου αλλά και την ηθική υποχρέωση να ζητήσετε και να λάβετε το πόρισμα προκειμένου να γίνει γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητηθούν άμεσα οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, αν φυσικά διαπιστωθεί ότι υπάρχουν, γιατί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης».
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δεκαπέντε άδειες περιπτέρου από τη ΝΑΜ και σε ΑμεΑ

Στην παραχώρηση 15 αδειών περιπτέρων, που παραμένουν «σχολάζοντα» για περισσότερο από ένα χρόνο, θα προχωρήσει η Νομαρχία Μαγνησίας, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4 του Ν. 3648/29-2-08.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η πλειοψηφία των αδειών θα χορηγηθεί σε άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με την Ε.Σ.Α.μ.ε.Α. σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στο αρμόδιο γραφείο της Νομαρχίας Μαγνησίας Νομαρχίας (Τμήμα Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, τηλ. 241352561) έως και την 20η Δεκεμβρίου 2009.
Οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των υπολοίπων δικαιολογητικών που ορίζει το Π.Δ. 37/2009, πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί από τις Πρωτοβάθμιές ή Δευτεροβάθμιες Επιτροπές του Ν. 2556/97 (γνωστές ως επιτροπές που εκδίδουν πιστοποιητικό αναπηρίας για το Ν. 2643/98).
Τακτικός εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Επιτροπή Ελέγχου Αδειών Περιπτέρων της Νομαρχίας Μαγνησίας ορίστηκε, η κ. Καρανικόλα Ουρανία Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νέος έλεγχος για κρούσματα σαλμονέλας

Δείγματα νερού και λαχανικών έλαβε εκ νέου από τα μαγειρεία του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Βόλου «Αρίων» η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ενώ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που είχε λάβει την περασμένη Πέμπτη στην προσπάθεια να διαπιστώσει πώς προέκυψαν τα κρούσματα σαλμονέλας, θα εκδοθούν την Παρασκευή που μας έρχεται. Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν και σε προμηθευτές αλλά και σε συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών που ασθένησαν για να διαπιστωθεί πού κόλλησαν το βακτήριο. Στο μεταξύ καλά στην υγεία τους είναι και τα οκτώ παιδάκια που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου ενώ επέστρεψαν και τα περισσότερα από τα 32 παιδιά που ασθένησαν με γαστρεντερίτιδα.
Ειδικότερα χθες το πρωί επισκέφθηκε τον «Αρίωνα» κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Διευθυντή Υγείας, έναν επόπτη, μία επισκέπτρια υγεία, ένα κτηνίατρο, ένα παιδίατρο και δύο υπαλλήλους του ΕΦΕΤ. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Υγείας κ. Ζαρείφης, δόθηκαν σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες στο προσωπικό του σταθμού (βρεφονηπιοκόμοι, μαγείρισσες, τραπεζοκόμες) για το πώς πρέπει να κάνει με ασφάλεια την εργασία του αλλά και το πώς θα χειριστεί τα παιδιά που ασθένησαν και θα επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα του σταθμού σε λίγες μέρες.
«Λάβαμε και νέα δείγματα από νερό και λαχανικά χθες και ο ΕΦΕΤ θα διενεργήσει και τους δικούς του ελέγχους» ανέφερε ο κ. Ζαρείφης ο οποίος επισήμανε ότι «το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και διενεργούνται εξετάσεις σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός παιδικού σταθμού».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ
Οι βασικοί κανόνες υγιεινής για την αποφυγή τροφικών λοιμώξεων μεταξύ άλλων προβλέπουν: πλύσιμο χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό πριν αρχίσει η παρασκευή κάθε φαγητού και πριν κάθε νέα φάση εργασίας, στέγνωμα χεριών με χαρτοπετσέτες μιας χρήσεως, αφαίρεση κοσμημάτων από τα χέρια γιατί μπορεί να συγκεντρώνονται μικρόβια, σωστή ενδυμασία (σκουφάκι στο κεφάλι, φόρμα, γάντια, παπούτσια για εσωτερικούς χώρους), όχι βήξιμο και φτάρνισμα προς τα τρόφιμα και κάλυψη όποιων καθαρών πληγών στα χέρια και στα μπράτσα.
Όπως επισημαίνεται σε έρευνα που επισυνάπτεται, μερικά από τα πιο αθώα και θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα όπως οι ντομάτες, το μαρούλι και το τυρί, μπορούν να μας αρρωστήσουν σύμφωνα και με την κατάσταση που έκανε η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων. Μπορούν δε να προκαλούν από κοιλόπονο και διάρροια μέχρι σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
Οι θρεπτικές πράσινες σαλάτες, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι είναι η νούμερο ένα επικίνδυνη τροφή μεταφέροντας παθογόνα. Καταγράφηκαν 363 ξεχωριστές εστίες μόλυνσης με συνολικά 13.568 κρούσματα από το 1990 μέχρι το 2006 από το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο συμφέρον.
Δεύτερα σε επικινδυνότητα είναι τα αυγά που σχετίζονται με τη σαλμονέλα με 352 εστίες μόλυνσης και περισσότερους από 11.000 ασθενείς. Ακολουθούν σε επικινδυνότητα ο τόνος και τα στρείδια και τη «φονική πεντάδα» συμπληρώνουν οι πατάτες, παρόλο που δεν τις τρώμε ωμές. Οι περισσότερες από τις 108 εστίες μόλυνσης που σημειώθηκαν συνδέονται με την πατατοσαλάτα, η οποία περιέχει πολλά υλικά, άρα και πολλά παθογόνα όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο Εcoli. Και το τυρί μπορεί να μολυνθεί από σαλμονέλα όπως και το παγωτό. Η ντομάτα επίσης βρίσκεται στη λίστα με συχνότερο παθογόνο τη σαλμονέλα καθώς το βακτήριο μπορεί να διαπεράσει τη φλούδα καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του με το πλύσιμο της ντομάτας!
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: 15 περιστατικά εβδομαδιαίως ζητούν βοήθεια

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η οικονομική κρίση, η ανεργία και γενικά ο τρόπος με τον οποίο καλούνται να τα βγάλουν πέρα, τους οδηγεί σε αναζήτηση βοήθειας. Από τα 15 περίπου νέα περιστατικά που αναζητούν κάθε εβδομάδα, τη βοήθεια ειδικών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ένα σημαντικό ποσοστό αντιμετωπίζει κοινωνιολογικά προβλήματα.
Προβλήματα οικογένειας, ζευγάρια που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους μαζί, λόγω διαφόρων προβλημάτων και κυρίως οικονομικών, ηλικίες από 30 έως 50 χρόνων, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που για πρώτη φορά αναζητεί συμβουλές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Ο αριθμός που προαναφέρθηκε, δηλαδή των 15 ατόμων σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφεται τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια. Εφόσον δεν αντιμετωπίσουν εγκαίρως τα προβλήματα που φαίνεται να τους οδηγούν σε αδιέξοδο, μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για εν δυνάμει άτομα για την εμφάνιση κάποιας μορφής κατάθλιψης, μελλοντικά. Σημειώνεται ότι από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 8.500 παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον Αθαν. Κωτούλα, θεραπευτή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το Κέντρο και τους θεραπευτές. Τουλάχιστον 15 νέα περιστατικά καταγράφονται την εβδομάδα, περιστατικά που δεν έχουν σχέση μόνο με χρονίζουσες ψυχωσικές διαταραχές αλλά με προβλήματα κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Ανεργία, φτώχεια, μίζερη ζωή, επιβαρύνουν την ψυχολογία νέων κυρίως ανθρώπων που αδυνατούν να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους, εξηγεί ο θεραπευτής κ. Κωτούλας.
Η βαριά ψυχολογική τους διάθεση τους καθιστά, εφόσον δεν αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, «ευάλωτους» καθώς μπορεί να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή, κάποιας μορφής κατάθλιψη, στο μέλλον. Ο αριθμός των περιστατικών από 10 περίπου την εβδομάδα που ήταν παλιότερα, την τελευταία διετία παρουσιάζει αύξηση.
Οι παραγωγικές ηλικίες χρειάζονται βοήθεια
Τα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τον Αθαν. Κωτούλα, στις παραγωγικές κυρίως ηλικίες. ’τομα στην ηλιακή ομάδα των 30,40 ακόμη και 50 ετών αναζητούν βοήθεια. Οι καταστάσεις που περιγράφουν αφορούν κυρίως σε προβλήματα που γεννιούνται στο οικογενειακό περιβάλλον, ή προβλήματα ανάμεσα στο ζεύγος, λόγω οικονομικών συνθηκών. Τα μισά σχεδόν περιστατικά αφορούν σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν μαζί της ζωής, λόγω διαφόρων κοινωνικών παραγόντων.
«Η οικονομική κρίση, η ανεργία, ο τρόπος ζωής μας έχει καταστήσει ρομποτικά όντα. Αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο πλέον είναι η επιβίωση. Παλαιότερα η κατάσταση ήταν διαφορετική. Οι δεσμοί της οικογένειας, ή οι φιλικοί δεσμοί ήταν πιο ισχυροί σε σχέση με την σημερινή κατάσταση», επισήμανε ο κ. Κωτούλας.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ψυχώσεων αυτός φαίνεται να διατηρείται σταθερός. Ωστόσο, καταστάσεις σαν και αυτές που προαναφέρθηκαν, εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιας μορφής κατάθλιψη, επανέλαβε. Το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται σε προβλήματα που δημιουργούν κοινωνικοί παράγοντες και για τα οποία οι περισσότεροι από αυτούς που προσέρχονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ζητούν βοήθεια. Βοήθεια για να διαχειριστούν την καθημερινότητα που ζουν.
Οι θεραπευτές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μέσα από τις δυνατότητες που προσέφερε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν, σε δυο φάσεις, ειδικά στην οικογενειακή συστημική θεραπεία.
Πρόκειται για θεραπεία που βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα προβλήματα δεν αναφύονται μόνο από το ίδιο το άτομο, αλλά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της οικογένειας. Η προσδοκία της θεραπείας αυτής είναι ότι η βελτίωση της λειτουργίας της οικογένειας θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης του άρρωστου μέλους.
Στόχος η κοινή αντιμετώπιση, μέσω ενός συστήματος ανοιχτού διαλόγου, των νέων προκλήσεων, λόγω κοινωνιολογικών παραγόντων.
Η εκπαίδευση έγινε από Φιλανδούς που δουλεύουν την μέθοδο του ανοιχτού διαλόγου η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στην οξεία φάση, την πρώτη φορά παρέμβασης από ομάδα θεραπευτών.
Στο μεταξύ, στα 15 περίπου ανέρχονται και τα περιστατικά παιδιών που προσέρχονται σε εβδομαδιαία βάση, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μεταξύ των προβλημάτων, αυτά του λόγου που μπορεί να δημιουργήσουν διάφορες συνθήκες.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανακυκλώνουμε 33 τόνους ημερησίως!


Ενημερωτική σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη πραγματοποιήθηκε στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Κουρτίνας μαζί με στελέχη του Φορέα και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Τσαμπρινός με υπηρεσιακούς παράγοντες της Καθαριότητας.
Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία του προγράμματος της ανακύκλωσης καθώς και οικονομικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία με το ΦΟΣΔΑ εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα συζητηθεί η διαμόρφωση των τελών χρήσης του ΧΥΤΑ Βόλου και του ΧΥΤΑ Αργαλαστής από τους Δήμους του Νομού Μαγνησίας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Τσαμπρινός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την πορεία του προγράμματος της ανακύκλωσης που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και αυτό που τονίστηκε είναι ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα που η ανακύκλωση έχει «περάσει» στο Δήμο Βόλου, το τονάζ σε ανακυκλώσιμα υλικά έχει αυξηθεί από 20 μέχρι 22 τόνους που ήταν παλαιότερα στους 33 τόνους ημερησίως.
Έλλειψη προσωπικού
Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Κουρτίνας εκτός από την γενικότερη συζήτηση που έγινε για τη διαμόρφωση των τελών χρήσης, για τα οποία τελικές αποφάσεις θα λάβει το Δ.Σ ΦΟΣΔΑ την ερχόμενη Πέμπτη και θα αφορούν σε όλους τους Δήμους, ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Φορέας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ τις προηγούμενες μέρες έληξαν οι συμβάσεις τριών συμβασιούχων που απασχολούνταν στη φύλαξη και στη ζύγιση ενώ τέλος της εβδομάδας λήγουν άλλες δύο συμβάσεις των οδηγών των ειδικών κοντέινερς που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των απορριμμάτων από το Σταθμό Μεταφόρτωσης του Αλμυρού στο ΧΥΤΑ Βόλου, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους Δήμους όλου του Νοτιοδυτικού Πηλίου.
Ο ΦΟΣΔΑ από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση έξι συμβάσεων προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Βόλου ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Κουρτίνας το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και αυτό προκαλεί εκ των πραγμάτων δυσλειτουργίες.
Ο κ. Κουρτίνας μάλιστα έχει αποφασίσει μαζί με εκπροσώπους ΦΟΣΔΑ από άλλες περιοχές της Ελλάδας να επιδιώξουν άμεσα νέα συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Στο «σφυρί» ακίνητα λόγω οφειλών σε δάνεια

Αύξηση της τάξεως του 11,6% καταγράφεται στις προσημειώσεις ακινήτων για τη λήψη δανείων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Οκτώβριο οι προσημειώσεις ακινήτων έφτασαν στις 3.054 από 2.737 που ήταν το πρώτο δεκάμηνο του 2008.
Κάθε μήνα κατατίθενται δεκάδες υποθήκες ακινήτων.
Τον Ιανουάριο του 2009 έγιναν 113 προσημειώσεις, τον Φεβρουάριο έφτασαν στις 261, τον Μάρτιο στις 460, τον Απρίλιο στις 462, τον Μάιο στις 598, τον Ιούνιο στις 781.
Το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο Ερευνών αποδίδει την αύξηση του δανεισμού στην έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε συνδυασμό με το σχέδιο Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα περιέλθουν σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομική θέση.
Ανέχεια και ανεργία
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Γιώργο Δημόπουλο η αύξηση στις προσημειώσεις ακινήτων για τη λήψη δανείων οφείλεται στην ανέχεια του κόσμου, την ανεργία που υπάρχει. Όπως εξήγησε οι προσημειώσεις δανείων γίνονται από ένα συγκεκριμένο πιστωτικό όριο κι άνω προκειμένου να εξασφαλιστεί η Τράπεζα. Ωστόσο, σημείωσε, διέξοδος δεν υπάρχει ούτε για την ίδια την Τράπεζα που δανείζει χρήματα.
«Δεν υπάρχει παραγωγή, κατανάλωση, τζίρος στην αγορά. Ο μόνος που έχει χρήματα στην αγορά είναι η Τράπεζα. Δεν έχει χρήματα ούτε ο επαγγελματίας, ούτε ο υπάλληλος ούτε κανένας.
Και οι εργαζόμενοι που παίρνουν 900 ευρώ το μήνα έτσι που πηγαίνουν τα πράγματα θα φτάσουν να είναι υπόλογοι απέναντι σε αυτούς που πληρώνονται 700 και 500 ευρώ. Αυτό είναι το επίτευγμα της αχαρακτήριστης οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Με το δε σχέδιο Νόμου, που παρουσίασε η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγούμαστε σε πτωχευτικό θάνατο» σημείωσε.
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι θα φτάσουμε από τους 1000 πολίτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία οι 12 ή 13 να τα χάσουν. «Το υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας σκοπεύει να αποτιμήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία και να τα ξεπουλήσει στις Τράπεζες. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική το Ινστιτούτο μπαίνει μπροστά για κατάθεση αγωγών κατά των Τραπεζών, καθώς θέλει να παροτρύνει τον κόσμο να καταγγέλλει τις παρανομίες τους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αρχή θα γίνει από το Βόλο.
Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι το επόμενο εβδομάδα το Ινστιτούτο θα γνωστοποιήσει στοιχεία. Στο Βόλο θα κατατεθούν δύο αγωγές.
Εξάλλου το υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη δέκατη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν το Σεπτέμβρη.
Η έρευνα διαπίστωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών, και αξιολόγησε το ελληνικό τραπεζικό τοπίο κάτω του μέσου όρου για τη σαφήνεια και διαφάνεια των όρων που παρουσιάζουν οι τράπεζες στους καταναλωτές. Η έρευνα είχε επισημάνει ότι το 41% των καταναλωτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να συγκρίνουν τις προσφορές για τρέχοντες λογαριασμούς.
Επιβαρυμένα τα νοικοκυριά
Μία σειρά από δάνεια, εορτοδάνεια, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά κ.α τονίζει ο κ. Δημόπουλος δημιούργησε ούτως η άλλως μία δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά. «Μετά τη μεγάλη διαφήμιση που ξεκίνησε από τα τραπεζικά καταστήματα πριν περίπου από 10 χρόνια για προτροπή λήψης δανείων για κάθε είδους αγορά κι επένδυση, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που προέβησαν σε αλόγιστη λήψη δανείων.
Σήμερα φτάσαμε στη χρονική στιγμή συνειδητοποίησης ότι η λήψη δανείων και η χρήση πιστωτικών καρτών για σκι στο Πήλιο, καφέ στην Πάρνηθα, αγορές σε εορταστικές περιόδους, διακοπές, δεν οδήγησαν τον καταναλωτή παρά στη διενέργεια πλειστηριασμών περιουσιακών του στοιχείων.
Την ίδια χρονική στιγμή, συνειδητότητας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία επήλθαν οι δανειζόμενοι, συνέπεσε η οικονομική κρίση και «πιάσαμε πάτο». Εξάλλου, η διακίνηση του χρήματος πλέον δεν ανακυκλώνεται αφού ένα μεγάλο μέρος των αγορών γίνεται σε πολυκαταστήματα τα κέρδη των οποίων καρπώνονται οι μητρικές τους εταιρείες».
Αντίκτυπος στην οικοδομή
Η έλλειψη ρευστότητας έχει αντίκτυπο και στην οικοδομή. Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (νέες ανεγέρσεις 2009) αντιστοιχεί στο 35% του μέσου όρου της δεκαετίας (πηγή Πολεοδομίας Βόλου και Ν. Ιωνίας).
Στις προτάσεις του προς το υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη μέτρων το ΤΕΕ Μαγνησίας επεσήμανε ότι χάνονται τουλάχιστον 200.000 ημερομίσθια οικοδόμων ετησίως, ενώ «η αντίστοιχη μείωση τζίρου σε συναφή επαγγέλματα αλλά και στα έσοδα Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων. Υπάρχουν στη Μαγνησία περίπου 40.000μ² έτοιμα διαμερίσματα, διατίθενται σε τιμή κόστους, αλλά δεν αγοράζονται.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΤΕΕ πρότεινε:
α) Φορολογική αντιμετώπιση οικοδομών και ακίνητης περιουσίας, ίδια με των άλλων αγαθών, προϊόντων ή επενδύσεων. Το απούλητο διαμέρισμα είναι εμπόρευμα εις χείρας του κατασκευαστή, δεν είναι ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο. Δεν πρέπει να πληρώνεται γι' αυτό ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ ή ΦΠΑ προ της πώλησης ή ενοικίασης.
β) Εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» κατά τρόπο ανάλογο της αγοράς μετοχών, ομόλογων καταθέσεων κ.λπ.
γ) Εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σήμερα έχουμε μέσο ημερομίσθιο οικοδόμου 45€ και μέσο ημερήσιο ασφάλιστρο 60€, παραπάνω από το διπλάσιο των λοιπών εργαζομένων.
δ) Για την ανάπτυξη της Τουριστικής Κατοικίας, απαιτείται θέσπιση Κανονισμών και Προδιαγραφών αναλόγων των Ξενοδοχείων, κατάργηση πολυνομίας και Επιτροπών, περιορισμός γραφειοκρατίας.
ε) Άμεση λήξη αντιμετώπιση του θέματος των ημιυπαιθρίων σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΕ και όχι πάγωμα για έξι μήνες το οποίο δημιουργεί αναστολές στην οικοδομική δραστηριότητα, λόγω αβεβαιότητας των όρων που θα θεσμοθετηθούν.
στ) Πάγωμα για μια τριετία τουλάχιστον των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν σε αντικειμενικές αξίες (τουλάχιστον για τα οικόπεδα) μεγαλύτερες των εμπορικών αξιών.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνέχεια καταλήψεων σε σχολεία του Βόλου

Με κύριο αίτημα την ανακαίνιση των γυμναστηρίων του σχολείου, στο «χορό» των καταλήψεων μπήκαν και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου.
Έτσι και πάλι τέσσερα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου τελούν υπό κατάληψη, καθώς σε κατάληψη βρίσκονται επίσης το 3ο Γυμνάσιο Βόλου και τα 2ο και 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.
Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων προβάλλουν ως κοινό αίτημα τα ελλιπή μέτρα που έχουν ληφθεί στα σχολεία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, αλλά και επιμέρους αιτήματα που αφορούν στα σχολεία τους.
Έτσι οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη από την προηγούμενη Πέμπτη προβάλλουν ως αίτημα την ποιότητα των νερών στο σχολείο, για το οποίο όπως υποστηρίζουν έχει χλώριο, ενώ οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που επίσης έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου τους από την προηγούμενη Πέμπτη προβάλλουν το αίτημα της καλύτερης εξυπηρέτησής τους με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.
Τέλος οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας που κάνουν κατάληψη από την Παρασκευή, ζητούν αναβάθμιση των εργαστηρίων του σχολείου τους.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί του Π.Α.ΜΕ. Μαγνησίας

Παράσταση διαμαρτυρίας από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, στη Β’/ βάθμια εκπαίδευση, θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 1.30 μ.μ. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο κτίριο Παπαστράτου του Π.Θ., για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης από την Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του Π.Α.ΜΕ., στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Επίσης, αποφασίστηκε να καλέσουν τους φορείς και τα σωματεία να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για το Πολυτεχνείο που διοργανώνει το Π.Α.ΜΕ. στις 17 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., στη πλατεία Δημαρχείου Βόλου, καθώς επίσης και στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ., την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στην πλατεία Ελευθερίας, ώρα 6.30 μ.μ. Ακόμη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης για την προσχολική αγωγή, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ.
Στο πλαίσιο αυτής σύμφωνα με ανακοίνωσή τους παρουσιάστηκε «Η σύνδεση του συστήματος εκπαίδευσης με την οικονομία, τους νόμους της αγοράς, την ελεύθερη οικονομία, την ευελιξία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την κινητικότητα που αναπτύσσει το κεφάλαιο με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών του, τη μείωση του κόστους εργασίας, και με ποιον τρόπο, σήμερα, στο πλαίσιο της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και των σχέσεων εκμετάλλευσης, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Μια πολιτική που έχει στόχο, με τις ασύνδετες και κατακερματισμένες γνώσεις, με το αντιεπιστημονικό και το αντιδραστικό περιεχόμενο, με την εφαρμογή νεοσυντηρητικής διδακτικής μεθοδολογίας, με την εισαγωγή αντιπαιδαγωγικών αντιλήψεων για το ανταγωνιστικό σχολείο, να ορθώσει περισσότερους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και να τα προετοιμάσει να γίνουν το αυριανό φθηνό, ευέλικτο και πειθήνιο εργατικό δυναμικό, που θα περιπλανιέται ανάμεσα στην υποαπασχόληση, την ανεργία και τη «διά βίου κατάρτιση», που θα αναγκάζεται να αλλάζει διαρκώς εργασία, ακολουθώντας τη κινητικότητα των επιχειρήσεων, έρμαιο στους σχεδιασμούς για περισσότερα κέρδη των βιομηχάνων. Στη ίδια ρότα βρίσκεται και η σημερινή πολιτική της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οικοδομώντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα εντείνει τη μαθητική διαρροή και την αμάθεια».
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που υφίστανται στη Μαγνησία, σε σχέση με το κτιριακό πρόβλημα και τις υποδομές, τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, το ζήτημα της αγοράς διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές, και τα προβλήματα εκατοντάδων εκπαιδευτικών, που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 407), απαιτώντας το μόνιμο διορισμό τους.
Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ διεκδικούν:
«- Όχι στην αποκέντρωση, στο ανοιχτό σχολείο Α.Ε., στην αξιολόγηση της ταξικής κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
- Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
- Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%
- Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ενιαίο Δωδεκάχρονο -Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών μετά το δωδεκάχρονο σχολείο. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού δικτύου ΓΕΝΙΚΗΣ-ΤΕΕ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΩΝ. Λειτουργία της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.
- Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.
- Γνήσιες και ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. 1.800 ευρώ (μικτά) ο μισθός του νεοδιόριστου με 3.600 καταληκτικό.
- Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας να προσμετράται ως συντάξιμος. Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
- Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.
- Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων - αναπληρωτών. Κατάργηση των stage και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
- Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής».
Τρ. Δ. Γαβρινιώτης
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κάτω από τη βάση οι Φυλακές Ανηλίκων Βόλου

Βαθμολογούν κάτω από τη βάση τις συνθήκες διαβίωσής τους πίσω από τα κάγκελα του σωφρονιστικού καταστήματος και στην πλειοψηφία τους τις βρίσκουν απάνθρωπες. Κρίνουν αρνητικά την υγειονομική περίθαλψη που τους παρέχεται. Βρίσκουν κακές τις συνθήκες διεξαγωγής του επισκεπτηρίου και «βαρετές» ή κάτι που «απλώς εξυπηρετεί την ίδια τη φυλακή» τις εργασίες που καλούνται να κάνουν.
Την εικόνα της καθημερινότητάς τους περιγράφουν οι κρατούμενοι των φυλακών Βόλου μέσα από έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στο Βόλο μπορεί να βρέθηκε σε καλύτερη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα σωφρονιστικά ιδρύματα, όμως οι κρατούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα άφησαν… μετεξεταστέες τις συνθήκες στα κελιά, τους θαλάμους, τους χώρους εργασίας.
Την έρευνα διενήργησαν τέσσερις εγκληματολόγοι (Ν. Κουλούρης, Β. Τσιλώνης, Δ. Παπαχρήστος και Σ. Γιοβάνογλου). 
Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα «Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη».
Οι 123 συνολικά κρατούμενοι των πέντε σωφρονιστικών ιδρυμάτων -δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών, αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού- αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν τις συνθήκες κράτησής τους.
Οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές κρίνονται τραγικές, είναι το γενικό συμπέρασμα της έρευνας.
Μέσα από την έρευνα οι κρατούμενοι ανέδειξαν ως μη αποδεκτές τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαμαρτυρήθηκαν για ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, για την απασχόληση, για τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, για τις χορηγούμενες άδειες και για την πειθαρχική τους μεταχείριση από τις διοικήσεις των φυλακών.
Οι κρατούμενοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εικόνα που παρουσιάζουν τα κελιά και οι θάλαμοι, τα λουτρά, οι χώροι εργασίας και εκπαίδευσης, η ποιότητα εξαερισμού, φωτισμού και θέρμανσης στους χώρους των φυλακών. Βαθμολόγησαν σε μια κλίμακα από 1 έως 60.
Τι λένε οι ίδιοι οι νεαροί κρατούμενοι
Στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου, οι κρατούμενοι βαθμολόγησαν τις συνθήκες διαβίωσης με 29,5. Τον χειρότερο «βαθμό» είχαν οι φυλακές Κορυδαλλού (19,6) και τον καλύτερο το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού (34,9).
Για τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης, στην κλίμακα από 1 έως 40, το τοπικό σωφρονιστικό κατάστημα αξιολογήθηκε «κάτω από τη βάση» με 15, πετυχαίνοντας τη δεύτερη χειρότερη βαθμολογία από τα πέντε σωφρονιστικά καταστήματα, με τον Κορυδαλλό να έχει και εδώ την χειρότερη επίδοση.
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν επίσης ζητήματα όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η επικοινωνία και ο πειθαρχικός έλεγχος των κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι σε ποσοστό 64,2% είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι στην εργασία μέσα στις φυλακές, θεωρώντας αυτήν ως κάτι «βαρετό» ή «αναγκαίο» που απλώς εξυπηρετεί την ίδια την φυλακή.
Θεωρούν ότι η συχνότητα του επισκεπτηρίου είναι επαρκής σε όλες τις φυλακές. Σε ποσοστό 60,2% απαντούν ότι η συχνότητα είναι ικανοποιητική, ενώ το 30,1% απάντησε το αντίθετο.
Σε ερώτηση για τη διάρκεια του επισκεπτηρίου εκτιμούν σε ποσοστό 56,1% ότι δεν είναι αρκετή, ενώ σε ποσοστό 34,95% ότι είναι. Για τις συνθήκες διεξαγωγής του επισκεπτηρίου, το 66,7% των κρατουμένων δίνουν αρνητική απάντηση και το 21,13% θετική.
Όσον αφορά την πειθαρχική μεταχείριση, το 39,2% των κρατουμένων απαντά ότι δεν απονέμεται ορθά, το 27,6% έχει θετική άποψη, ενώ το 30,89% δεν απάντησε σ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα.
Σε ερώτηση για τη χορήγηση τακτικών αδειών, το 65,85% των κρατουμένων πιστεύει ότι αυτές χορηγούνται δύσκολα, ενώ μόλις το 13,82% απάντησε ότι οι άδειες λαμβάνονται με ευκολία.
Το 45,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οργανώνονται και λειτουργούν προγράμματα από επιστημονικό προσωπικό της φυλακής για τους κρατούμενους που επιθυμούν να ενταχθούν σ’ αυτά. Το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων στο συγκεκριμένο ερώτημα ανέρχεται σε 38,2%.
Τοξικομανείς κρατούμενοι
Στο ίδιο συνέδριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως «πέτρα του σκανδάλου» αναδείχθηκαν τα δικαιώματα των τοξικομανών κρατουμένων, με τους εισηγητές να επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες, παρά τα όσα η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ομιλητών επιστημόνων, οι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες βρίσκονται στις φυλακές, χωρίς να έχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια.
Οι χρήστες ουσιών τιμωρούνται, δίχως τη στήριξη για να ξεπεράσουν τον εθισμό τους, γεγονός που τους οδηγοί σε υποτροπιασμό.
Αντί για τη θεραπεία τους και τον περιορισμό του προβλήματος, η κατάσταση επιδεινώνεται και οι τοξικομανείς αντιμετωπίζονται με εξοντωτικό τρόπο, την ώρα που το Συμβούλιο της Ευρώπης προβλέπει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση για τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι Βολιώτες τώρα μαθαίνουν και… κινέζικα


Πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας με ασιατικές ρίζες και έντονη κοινωνική δραστηριότητα είναι ο Λιου Σονγκ από την Κίνα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Βολιώτισσα Ζωή Καραμιχάλη και διδάσκει κινέζικα στο «Δίαυλο».
Ο 30χρονος Σαμ, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι και οι μαθητές του, δίνει στην πράξη τον ορισμό της «σύζευξης πολιτισμών», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία που συνδέουν τον ελληνικό και τον κινέζικο πολιτισμό».
Η κινέζικη γλώσσα παρά τις όποιες δυσκολίες της «ενθουσιάζει όσους προσπαθούν να την διδαχτούν και το γεγονός ότι κάθε χρόνο έρχονται νέα άτομα στο τμήμα, σημαίνει ότι οι Βολιώτες ενδιαφέρονται για τα κινέζικα» εξηγεί ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει παράλληλα ο Λιου Σονγκ «υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο διαλέκτων και προσπαθώ να βρω κοινές λέξεις προκειμένου να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το μάθημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είκοσι περίπου νεαροί Βολιώτες 16 περίπου ετών, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παρακολουθούν μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα τμήματα του «Διαύλου», όπου διδάσκει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο συμπολίτης πλέον Κινέζος, ο οποίος εκφράζει παράλληλα την απόλυτη ικανοποίησή του για «το ενδιαφέρον και τη φιλομάθεια των Βολιωτών».
Εχοντας ως αφετηρία τις μνήμες της παιδικής ηλικίας από την γενέτειρά του, την πόλη Τιέντζιν, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, ακολούθησε απολύτως συνειδητά μια πορεία ζωής σε ελληνικό έδαφος με επίκεντρο τον Βόλο, όπου ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το παιδικό όνειρο της επίσκεψης στον Παρθενώνα και της γνωριμίας με τους πανάρχαιους ελληνικούς μύθους έμελλε να πάρει σάρκα και οστά, προς μεγάλη ικανοποίηση του Σαμ, ο οποίος ομολογεί: «Μου φαίνεται σαν όνειρο που ζω στην Ελλάδα».
Η επιθυμία του να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Κολλέγιο της Λευκωσίας, ήταν το πρώτο βήμα προσέγγισης του μεγάλου ονείρου, ενώ παράλληλα στο διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο γνώρισε τη Βολιώτισσα σύζυγό του Ζωή, η οποία εντυπωσιάστηκε από «το χαρακτήρα του» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας με την πλούσια πολιτιστική παράδοση έγινε προ τετραετίας το επίκεντρο της ζωής και της επαγγελματικής δραστηριότητας του Σαμ, ο οποίος πέρα από την εμπορική του δράση, διδάσκει με επιτυχία Κινέζικα στον «Δίαυλο».
Ο ίδιος δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος από την φιλική διάθεση των Βολιωτών» αλλά και την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας, που «είναι η γλώσσα του μέλλοντος» όπως υπογραμμίζει.
Λάτρης των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων, ομολογεί ότι του αρέσουν «τα παϊδάκια», ενώ παράλληλη προσφιλής συνήθεια είναι οι βραδιές με φίλους, κινέζικη κουζίνα και ταινίες με την σφραγίδα του ασιατικού κινηματογράφου.
«Εχω επισκεφτεί πολλές φορές το Μουσείο του Βόλου και θα με ενδιέφερε να γνωρίσω από κοντά και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής» αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας μάλιστα ότι από πολύ νεαρή ηλικία διάβασε βιβλία που έχουν σχέση με τους αρχαίους μύθους.
Ο πολιτισμός της Ελλάδας και της Κίνας «έχουν πολλά κοινά στοιχεία, ενώ οι δύο λαοί εκφράζουν με παροιμίες τις παραδοσιακές καταβολές τους» σύμφωνα με την άποψη που καταθέτει.
Γιος επιστήμονα ο οποίος εργάζεται σε Οργανισμό αρμόδιο και αγροτικά ζητήματα και κινηματογραφίστριας με ευρεία μόρφωση, ο Σαμ έχει αναπτύξει ανάλογο πεδίο πνευματικών ενδιαφερόντων κι όπως ομολογεί «είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι πολλοί Βολιώτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τμήματα εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας που λειτουργούν στο «Δίαυλο»».
Εχοντας έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, συμβουλεύει παράλληλα τους συμπολίτες του Βολιώτες «να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και των αποθεμάτων νερού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον».
Η ενδιαφέρουσα πορεία από την πόλη Τιέντζιν με τους «φαρδείς δρόμους, τα εντυπωσιακά πάρκα και τα μεγάλα κτίρια» στον «ήσυχο και όμορφο Βόλο» συνθέτει, εν κατακλείδι, με έντονα χρώματα, το παζλ μιας ζωής γεμάτης διαφορετικές εικόνες, ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία και φιλοσοφημένη άποψη για το παρόν και το μέλλον.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σχολεία του Βόλου από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου!

Μπορεί να χαρακτηρίζονται ιστορικά μνημεία πολλά σχολεία της Μαγνησίας που έχουν ανεγερθεί από τη Μικρασιατική καταστροφή, ωστόσο ζήτημα προκύπτει από τη στιγμή που αυτά τα κτήρια, που ξεπερνούν τα 50, λειτουργούν ακόμη εν έτει 2009 και φιλοξενούν ακόμη τους μικρούς μαθητές.
Δεκάδες χρόνια κουβαλάνε στις πλάτες τους τα περισσότερα σχολεία της Μαγνησίας, πολλά δε εκ των οποίων κατασκευάστηκαν πριν το 1960, ενώ υπάρχουν και σχολεία που ανεγέρθηκαν ακόμη και στις αρχές του 19ου αιώνα και συνεχίζουν να λειτουργούν.
Οι προσπάθειες για να συντηρηθούν και να ανακατασκευαστούν είναι πολλές και συνεχιζόμενες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και αυτό γιατί εξαιτίας της παλαιότητάς τους το κόστος για τη συντήρηση είναι αρκετά υψηλό.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν στην επιφάνεια έρχεται το ζήτημα των σχολικών κτηρίων και κυρίως των οικοπέδων που δεν υπάρχουν στον ιστό της πόλης.
Κι ενώ το πρόβλημα φαίνεται αρχικά πως υπάρχει στα Δημοτικά, η κατάσταση οξύνεται στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης, μιας και δεν είναι λίγα τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε παλιά κτήρια, εντελώς ακατάλληλα.
Δημοτικά Σχολεία
Αναφορικά με τα «ιστορικά» Δημοτικά Σχολεία, αυτά ανέρχονται στα 10 από τα 36 στο Βόλο κι έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1967 εκτός από το 18ο το οποίο κατασκευάστηκε το 1955 και πέρασε από ανακατασκευή το 1973.
Ειδικότερα, το κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου δημιουργήθηκε το 1955, όπως και το 2ο, ενώ το 1962 κατασκευάστηκε το κτήριο που στεγάζεται το 25ο Δημοτικό.
Το 1913 ανεγέρθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ενώ το 1965 έγιναν κάποιες εργασίες βελτίωσης των υποδομών. .
Το 1956 ανεγέρθηκε το10ο Δημοτικό, ενώ το 1958, δύο χρόνια μετά δηλαδή κατασκευάστηκε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Το 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου είναι κατασκευασμένο από το 1922 που συστεγάζεται με το 18ο και βρίσκεται στη Λαρίσης 84.
Τέλος, το 21ο Δημοτικό Σχολείο δημιουργήθηκε το 1955 και το 27ο στις Αλυκές κατασκευάστηκε το 1951.
Σχολεία στη Ν. Ιωνία
Δύσκολα όμως είναι τα δεδομένα και στη Ν. Ιωνίας, μιας και επτά από τα 13 σχολεία ανεγέρθηκαν πριν το 1967.
Το 1ο Δημοτικό έχει κατασκευαστεί το 1931, το 3ο και το 9ο 1964 και το 1960 ανεγέρθηκε το 4ο Δημοτικό. Το πιο παλιό σχολείο της Ν. Ιωνίας είναι το 7ο που κατασκευάστηκε το 1957, ενώ το 10ο δημιουργήθηκε το 1961.
Σχολεία στη Μαγνησία
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για τα σχολεία της Περιφέρειας, αφού πολλά είναι εκείνα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1960.
Στην Δράκεια το σχολείο είναι προπολεμικό , με έτος ίδρυσης το 1938, ενώ το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διμηνίου δημιουργήθηκε το 1959.
Στον Αλμυρό δύο είναι τα παλιά σχολεία, αφού το 2ο κατασκευάστηκε το 1939 και το 4ο το 1931, ενώ στο Κρόκιο το σχολείο μετράει 49 χρόνια ζωής.
Πιο παλιό είναι το Δ.Σ. Αλοννήσου το οποίο κατασκευάστηκε το 1951, ενώ το Δημοτικό της Αργαλαστής, είναι από το 1936.
Στο Δημοτικό στα ανεγέρθηκε το 1956 και στον Άγιο Λαυρέντιο το 1958.
Στη Μακρυράχη το σχολείο δημιουργήθηκε το 1957, ενώ στην Κερασιά κατασκευάστηκε το 1959. Το Σχολείο της Τσαγκαράδας κατασκευάστηκε το 1902, ενώ το 3ο του Μουρεσίου δημιουργήθηκε το 1909.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Πορταριάς κατασκευάστηκε το 1883!
Πολύ παλιό επίσης είναι και το Δημοτικό Σχολείο Μηλίνας που δημιουργήθηκε το 1928, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας Σκοπέλου κατασκευάστηκε το 1901 και η ανακατασκευή του έγινε το 1920.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα είναι και το Δημοτικό Σχολείο της Αμαλιάπολης που κατασκευάστηκε το 1900, όπως και το αντίστοιχο της Σούρπης που δημιουργήθηκε το 1916.
Τέλος το Δημοτικό του Κεραμιδίου δημιουργήθηκε το 1929, ενώ της Μακρινίτσας είναι πιο «πρόσφατο» αφού κατασκευάστηκε το 1936.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πλευρά της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τη Νομαρχία καταρτίζουν πρόγραμμα για την ανέγερση νέων διδακτηρίων, σύγχρονων με όλες τις κατάλληλες υποδομές.
Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο σε μικρό χρονικό διάστημα να ανεγερθούν νέα σχολεία αν και τα αρμόδια συνεργία εκτελούν συντηρήσεις όπου είναι δυνατόν.
Τέλος, από την πλευρά της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας θεωρεί πολύ σημαντική τη πρωτοβουλία που έχει γίνει σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου παλιά κτήρια δημοτικών κα νηπιαγωγείων μετά από απαραίτητες εργασίες, έγιναν μουσειακοί και λαογραφικοί χώροι και ανεγέρθηκαν νέα κτήρια για τα σχολεία.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Με κόλπο παίρνουν πλαστές συντάξεις!

Ακόμη και με έναν χρόνο ασφάλισης δεκάδες αλλοδαποί στο Βόλο κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης και ΕΚΑΣ!!
Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης είναι οι μετανάστες να έχουν ως τόπο κατοικίας το Βόλο, καθώς αν επιστρέψουν στη χώρα τους θα πάρουν από το ΙΚΑ μόλις 20 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους).
Για τον σκοπό αυτό σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαμένει στην πόλη και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του.
Μάλιστα οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη, μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το επίδομα -για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια- μπορεί να φτάσει μέχρι τα 230 ευρώ τον μήνα.
Έτσι έχοντας καταβάλλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ μπορούν να φτάσουν μέχρι 720 ευρώ!
Το ΙΚΑ με αφορμή αντιδράσεις και ενστάσεις που εγείρουν τα συνδικαλιστικά όργανα κατά καιρούς επικαλείται ότι προχωρά σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφορικό του σύστημα, ωστόσο και στο Νομό όπως και σε όλη την Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί που ευνοούνται τελικά από το όλο σύστημα όπως λειτουργεί.
Το φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί σε «μάστιγα», παραδέχτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτερο στέλεχος του ΙΚΑ στο Βόλο. Αναλογικά στην περιοχή μας υπολογίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια με αυτό το «σύστημα» έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 100 και πλέον μετανάστες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί εντολή και στο Βόλο να κάνουν αυστηρότερους ελέγχους και σε διασταυρώσεις μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα.
Τα ταμεία είναι μείον, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν έρθει στη πόλη, μερικά χρόνια, βγάζουν σύνταξη ίση με τον βασικό μισθό την ώρα που... στη χώρα τους θα έπαιρναν μόλις 100 ευρώ», τονίζουν συνδικαλιστές, που ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί να σηκώσουν περισσότερο τους τόνους προς το παρόν, φοβούμενοι να μη χαρακτηριστούν «ρατσιστές».
Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή, και είναι σκληρή και άδικη για τους Ελληνες ασφαλισμένους.
Με βάση τη νομοθεσία και με έναν μόλις χρόνο δουλειάς, όταν πρόκειται για μετανάστες, μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών οι γυναίκες και στα 65 οι άντρες.
Πώς λειτουργεί το «σύστημα»
Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο μέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσημα ενός, μέχρι και τριών χρόνων στην Ελλάδα, λαμβάνουν σύνταξη μέχρι και 600 ευρώ.
Μάλιστα οι περισσότεροι δεν διαμένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαμβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη. Επιλέγουν βέβαια την Ελλάδα που ισχύει το καθεστώς της κατώτατης σύνταξης, δηλαδή περίπου 400 ευρώ, και έτσι μπορεί ένας μετανάστης συγκεντρώνοντας ένσημα 2 και 3 χρόνια να καταθέσει χαρτιά και να συνταξιοδοτηθεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών με 1.000 ένσημα στην Ελλάδα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος μέχρι και 600 ευρώ, αφού αντί για αναλογικό τμήμα της σύνταξης, με βάση τα χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας, λαμβάνουν την πλήρη προνοιακή σύνταξη και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στα οικονομικά των ταμείων. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε οι μετανάστες δικαιούνται για κάθε χρόνο παραμονής και ασφάλισης το 1/44 της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Στην Ελλάδα όμως σύμφωνα με το ισχύον σύστημα και για ένα μόνο χρόνο ασφάλισης δικαιούνται όλη την προνοιακή σύνταξη των 486 ευρώ και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για το ΙΚΑ.
Είναι μία ακόμη περίπτωση "αφαίμαξης" των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, αφού ουσιαστικά όσοι ευνοούνται εκμεταλλεύονται κενά της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Με βάση τις καταγγελίες πανελλαδικά της εύνοιας αυτής έχουν τύχει περίπου 10.000 μετανάστες που κοστίζουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα περί τα 30 με 40 εκατ. ευρώ.
«Πρέπει για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν, να παίρνουν και το ανάλογο τμήμα της σύνταξης» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές. Εμείς λέμε Έλληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κοροϊδεύουν και να εκμεταλλεύονται το σύστημα, γιατί έτσι τους βολεύει».
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δίωρες στάσεις εργασίας σε όλα τα εργοστάσια του Βόλου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους και κυρίως στο χώρο του μετάλλου, θα απασχολήσουν την Τρίτη 10 Νοεμβρίου τις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων όλων των εργοστασίων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, οπότε οι εργαζόμενοι θα κατέλθουν στους χώρους δουλειάς τους σε δίωρες στάσεις εργασίας.
Οι γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν αποφάσεις και να προτείνουν κινητοποιήσεις τις οποίες το ΕΚΒ θα συμπεριλάβει στα νέα αγωνιστικά πλάνα του.
Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν για τις πρωινές βάρδιες τις δύο τελευταίες ώρες εργασίας και για τις απογευματινές τις δύο πρώτες.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου τονίζει πως η κήρυξη της δίωρης στάσης εργασίας έγινε «προκειμένου να εκφραστεί η δυσαρέσκειά μας στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλους σχεδόν τους κλάδους εργασίας».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 111 Π.Μ.

Τους Προστάτες της Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ τίμησε χθες η Πολεμική Αεροπορία στην 111 Πτέρυγα Μάχης όπου έγινε ο επίσημος εορτασμός για το Νομό Μαγνησίας που περιελάμβανε δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση ημερήσιας διαταγής Αρχηγού ΓΕΑ και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου της μονάδας.
Στην ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Βασ. Κλόκοζα τονίστηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία καλείται να αντεπεξέλθει σε ποικίλες απαιτήσεις, τόσο ως αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι σε κάθε είδους απειλή σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, όσο και ως αρωγός στο πλευρό της πολιτείας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.
Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό επίπεδο σημείωσε πως η αεροπορική ισχύς αποτελεί καταλυτικό παράγοντα θωράκισης του αμυντικού συστήματος της χώρας, αφού ως παράγοντας αποτροπής, εγγυάται την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στην εδραίωση του αισθήματος της ασφάλειας, ενώ αποτελεί στρατηγικής σημασίας εργαλείο στη διάθεση της Πολιτείας για την άσκηση αμυντικής διπλωματίας, καθόσον αφενός συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού μηχανισμού, στον οποίο στηρίζεται η Πολιτική Εθνικής Άμυνας και αφετέρου ενισχύει το σταθεροποιητικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
«Η επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας, επιτυγχάνεται με την πλήρη αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων, τη διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και τη διαρκή ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης. Για την υποστήριξη του εγχειρήματος αυτού απαιτείται συνεχής προσπάθεια αλλά και σωστός σχεδιασμός. Σχεδιασμός με μακροπρόθεσμη προοπτική και στόχο όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών του παρόντος αλλά τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος.
Η Πολεμική Αεροπορία, με δεδομένο το ιδιαίτερο επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, οφείλει να κάνει εκείνες τις επιλογές οι οποίες θα ενεργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, χωρίς να παραβλέπεται η απαίτηση της διαλειτουργικότητας με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο κ. Κλόκοζας και πρόσθεσε: «Δύο είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους εστιάζονται οι προσπάθειές μας, που έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία, αποδοτικότητα και οικονομία.
Ο πρώτος αφορά αφενός στην αναδιάρθρωση δομών και στην τροποποίηση διαδικασιών, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, και αφετέρου στη βελτίωση, με τεχνοοικονομικά αλλά και επιχειρησιακά κριτήρια, του τρόπου λειτουργίας μας με παράλληλη εξοικονόμηση υλικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Ο δεύτερος αφορά στη ρεαλιστική και κατά το δυνατόν ακριβή ανάλυση και πρόβλεψη για την εξέλιξη της αεροπορικής ισχύος, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της απειλής στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Για το λόγο αυτό στον απόλυτα επιχειρησιακό τομέα, πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής παρακολούθηση και η ανάλυση της εξέλιξης των επαπειλούμενων κινδύνων, ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα οι σχεδιασμοί για την αντιμετώπισή τους».
Επίσης, αναφερόμενος στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και η ετοιμότητα αντίδρασης της Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι δεν περιορίζεται αυστηρά σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού η καθημερινή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η συνδρομή της με μέσα και προσωπικό, συντελεί σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση ή άμβλυνση προβλημάτων των πολιτών.
«Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως η παροχή βοήθειας σε κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, οι αεροδιακομιδές ασθενών, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπου η έγκαιρη και αποτελεσματική δράση είναι ζωτικής σημασίας.
Καθοριστική είναι επίσης και η συμβολή στην προσπάθεια για τη διαφύλαξη και διάσωση του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας. Οι χειριστές και το τεχνικό προσωπικό που υποστηρίζει το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, συμβάλλουν καθοριστικά όποτε απαιτείται στον πόλεμο κατά της φωτιάς. Επιχειρώντας σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν με αυταπάρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια, με σκοπό να σώσουν ζωές, περιουσίες, δασικό πλούτο.
Η απώλεια ενός αξιωματικού, χειριστή αεροσκάφους που κατέπεσε επιχειρώντας σε αποστολή κατάσβεσης, ήταν το τίμημα που κατέβαλε η Πολεμική Αεροπορία στην προσπάθεια αυτή κατά τη φετινή πυροσβεστική περίοδο» υπογράμμισε ο Αντιπτέραρχος.
Επιπλέον, χαρακτήρισε, ακρογωνιαίο λίθο την εκπαίδευση στην οποία στηρίζεται το δύσκολο έργο που επιτελεί η Πολεμική Αεροπορία, τονίζοντας ότι αποτελεί κορυφαίο και διαρκή στόχο η συνεχής αναβάθμισή της κάθε είδους παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, ενώ για το έμψυχο δυναμικό είπε:
«Ο ανθρώπινος παράγοντας σε έναν οργανισμό όπως η Πολεμική Αεροπορία, είναι ο πλέον καθοριστικός, ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό το αξιόμαχο του όπλου.
Ως μέλη ενός πειθαρχημένου οργανισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλό φρόνημα, αξίες και ιδανικά, πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αποστολή μας, συμμορφούμενοι απόλυτα με συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες.
Η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, επαγγελματικής συνείδησης και αισθήματος ευθύνης είναι αυτονόητη, και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για συντονισμένη δράση.
Η αγαστή συνεργασία, η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το έργο στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει το προσωπικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται και η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους χώρους απασχόλησης και διαμονής είναι υψηλής προτεραιότητας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι συνεχής».
Τέλος, σημείωσε πως σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο τομέας της Ασφάλειας Πτήσεων - Εδάφους και της Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού, ο οποίος αποτελεί απολύτως μετρήσιμο παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με την επιχειρησιακή μας ικανότητα και πρόσθεσε:
« Η γνώση και η αυτοπειθαρχία αποτελούν βασικό πυλώνα Ασφάλειας Πτήσεων και πρέπει όλο το προσωπικό να συνειδητοποιήσει ότι η τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους αποτελεί τρόπο ζωής για όλους τους εμπλεκόμενους στο αεροπορικό όπλο και κάθε παρέκκλιση από αυτό μπορεί να αποβεί μοιραία για την ασφάλεια προσωπικού και μέσων.
Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική και διαρκής η απαίτηση για την καλλιέργεια παιδείας Ασφάλειας Πτήσεων - Εδάφους και αλλαγής της νοοτροπίας, ώστε το σύνολο του προσωπικού να ενστερνιστεί την αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων και τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, όχι μόνο στο χώρο εργασίας του αλλά και στις ιδιωτικές του δραστηριότητες».
Παρόντες στη χθεσινή τελετή ήταν-μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση και Π. Μαρκάκης, , ο αντινομάρχης Μαγνησίας Δημ. Μεργιαλής, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι του Π.Θ. και στρατιωτικών δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού, από χθες έως και 11/11, οι πολίτες της περιοχής μπορούν να επισκέπτονται την 111 Πτέρυγα Μάχης (Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου), προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το προσωπικό , τα διατιθέμενα οπλικά συστήματα και μέσα της Μονάδας, καθώς και το έργο και την προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Η είσοδος στη Μονάδα θα είναι ελεύθερη τις ημέρες Δευτέρα 10/11 και Τρίτη 12/11 από ώρες 09.00 έως 16.30.
Με αφορμή την Εορτή της Π.Α. και στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η 111 ΠΜ πραγματοποίησε την Παρασκευή 6/11/09 εθελοντική αιμοδοσία και σήμερα Δευτέρα 9/11/09 θα παρατεθεί γεύμα στα γηροκομεία της περιοχής με τη συμμετοχή προσωπικού της.
Τρ.Δ.Γαβρινιώτης
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο Βόλο Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη

Στο Βόλο θα βρίσκεται την προσεχή Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, οριστικοποίησε την έλευσή της στο Βόλο χθες και στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή, στις 7:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας στο Volos Palace.
Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η επίσκεψη του υποψηφίου για την αρχηγία του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά που προσδιορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρου Μπατζιάκα στις 20 ή στις 21 Νοεμβρίου.
Προετοιμασία για εκλογές
Στο μεταξύ, την Τρίτη συνεδριάζει για διαδικαστικά θέματα που αφορούν στην καλύτερη προετοιμασία των εκλογών η ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της κ. Μπατζιάκας στην τελική ευθεία αρχίζουν και μπαίνουν πλέον οι προετοιμασίες και σε τοπικό επίπεδο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 29 Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Συνολικά στο Νομό Μαγνησίας για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων θα λειτουργήσουν 25 εκλογικά τμήματα, ένα σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, εκτός από τη Μακρινίτσα που θα είναι κοινό με το εκλογικό τμήμα του Δήμου Πορταριάς.
Στο Βόλο θα λειτουργήσει εκλογικό τμήμα στο Εκθεσιακό Κέντρο με 10 κάλπες για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, ενώ δύο κάλπες θα στηθούν στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας.
Επίσης δύο κάλπες θα υπάρχουν στον Αλμυρό και ενδεχομένως και στο Βελεστίνο, ενώ στις άλλες περιοχές θα υπάρχει από μία κάλπη.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Έκτακτη εισφορά: Σταγόνα στον ωκεανό της κερδοφορίας


Του Γιώργου Κακουλίδη
Με όποιον τρόπο και αν προσπαθήσει κανείς να διαβάσει - αναλύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε τη βδομάδα που μας πέρασε η κυβέρνηση για το «επίδομα αλληλεγγύης» για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με πόρους που υποτίθεται πως θα προέλθουν από τη διαβόητη «έκτακτη εισφορά» των 300 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια απροσχημάτιστη πρωτοφανή απάτη.
Απάτη πολιτική, ιδεολογική, και λογιστική.
Εχοντας σαν αποκλειστικό στόχο να καθαγιάσει την πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που αδιάλειπτα εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε ψηλά τον πήχη των επιδιώξεών της. Στόχος της είναι να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δημιουργώντας, κατ' αρχήν, την εντύπωση ότι όλα τα κοινωνικά στρώματα, και μαζί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, αναλαμβάνουν να πληρώσουν το μερίδιο των συνεπειών της κρίσης που τους αναλογεί. Η πλήρης συνειδητοποίηση από την πλευρά της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, ότι την κρίση την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, για να τη βγάλουν λάδι οι μεγάλες μονοπωλιακές ενώσεις, αποτελεί αναμφίβολα αγκάθι για μια κυβέρνηση, όπως του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που κατά γενική ομολογία είναι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στην κοινωνία. Από αυτήν την άποψη, η δημιουργία και μόνο της αίσθησης ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για τον επιμερισμό των συνεπειών της κρίσης, της προσφέρει περιθώρια να προωθήσει τα γενικότερα αντιλαϊκά σχέδια που έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Κάτι που το κάνει ήδη, όπως αποδεικνύουν το περιεχόμενο και οι στοχεύσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, συνδέοντας τα επιδόματα πτωχοκομείου προς τους οικονομικά εξαθλιωμένους με τις «εισφορές» που θα κάνουν οι κεφαλαιοκράτες, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την ίδια τη φύση του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου, υποτίθεται πως, μπροστά στην κρίση όχι μόνο συμφωνούν με την ανάγκη στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά αυτοί οι ίδιοι τάχα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια.
Το ψεύδος είναι πασιφανές και η μεθόδευση ολοφάνερη.
Μετά από τόσους μήνες συζητήσεων για την οικονομική κρίση και το χάλι της οικονομίας, μετά από την τρομοκρατία περί των δημοσίων ελλειμμάτων και την επερχόμενη οικονομική καταστροφή και κυρίως μετά από τη δρομολόγηση ρυθμίσεων που παγιώνουν τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και εισάγουν μέτρα που θα επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση τους εργαζόμενους για όλα τα επόμενα χρόνια, το «κερασάκι» της εφάπαξ έκτακτης εισφοράς επί των κερδών, δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια νομιμοποίησης αυτής της οικονομικής πολιτικής. Της πολιτικής που κινείται στον άξονα της στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επιχειρηματικών κερδών, της πολιτικής, δηλαδή, που προκαλεί τις κρίσεις, δημιουργεί τα ελλείμματα, αποτελεί τη βάση για τη διαιώνιση της λιτότητας και οδηγεί σε συνεχή χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης και του συνόλου των εργαζομένων στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα μέτρο που συχνά - και παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση του κεφαλαίου - αξιοποιούν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν δημοσιονομικές ισορροπίες και, κύρια, προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση της ...υπερταξικής αντιμετώπισης της κρίσης, με στόχο την αποτροπή της κοινωνικής αντίδρασης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεινοπαθούν υπό το βάρος των επιπτώσεων της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Τα έχουν προεισπράξει
Βέβαια, στις σημερινές συνθήκες, κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί μια έκτακτη εισφορά της τάξης των 870 εκ. ευρώ στα επιχειρηματικά κέρδη σαν επιμερισμός των επιπτώσεων της κρίσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Πρόκειται για μια ωμή και προκλητική κοροϊδία, αφού μιλάμε για ποσά που οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα έχουν προεισπράξει στο πολλαπλάσιο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι:
Μόνο μέσα στο 2009, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της στήριξης των επιχειρήσεων, δόθηκαν από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τους υπέρογκους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι: Τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Ακόμα 7,2 δισ. ευρώ με βάση το νέο Επενδυτικό Νόμο. Επιπλέον 6 δισ. ευρώ μέσω των περίφημων «Συμπράξεων» του Δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Κρατικές εγγυήσεις για δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ με το λεγόμενο Σχέδιο Στήριξης της Απασχόλησης, για την πρόσκαιρη απασχόληση ή κατάρτιση εργαζομένων κλπ., που στην πραγματικότητα αποτελεί πληρωμή με δημόσιο χρήμα υποχρεώσεων της εργοδοσίας. Χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ στο όνομα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διάφορα κονδύλια 1,3 δισ. ευρώ προς διάφορες επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα». Και ανυπολόγιστα δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράττουν, σε ετήσια βάση, μια χούφτα κατασκευαστικοί όμιλοι που λυμαίνονται τις Εθνικές Οδούς τσεπώνοντας τις εισπράξεις των διοδίων.
Αν τα προσθέσουμε όλα βγαίνουν 50,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ που τα πλήρωσαν τα εκατομμύρια των εργαζομένων, προκειμένου να μείνουν γεμάτα τα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών ομίλων. Φυσικό είναι, λοιπόν, να μην αντιδρά το κεφάλαιο όταν του ζητούνται να καταβάλει 870 εκ. ευρώ, για να «καθαρίσει» τη συνεισφορά του στην υπόθεση της κρίσης. Πολύ περισσότερο, που ορισμένα από τα παραπάνω κονδύλια είναι επαναλαμβανόμενα και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ξαναμοιραστούν στις επιχειρήσεις και το 2010 και όλα τα επόμενα χρόνια.
Πάμε παρακάτω: Το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του σχεδόν μια εικοσαετία βρίσκονται σε ένα χορό συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων που δεν έχει τελειωμό. Λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση σε μια περίοδο που οι ιδεολογικοί μηχανισμοί των απολογητών του συστήματος σε ΕΕ και Ελλάδα προσπαθούσαν με ιδιαίτερη επιμονή να εισάγουν την «επιχειρηματικότητα» και την «επιχειρηματική κερδοφορία» ως επιζητούμενο της κοινωνικής δράσης, οι πάντες διαφήμιζαν τα κέρδη τους που συνεχώς αυξάνονταν, κάτι που αποφεύγουν τώρα τις μέρες της κρίσης όπως ο διάβολος το λιβάνι. Κι όχι μόνο αυτό. Τότε, εξηγούσαν με κάθε τρόπο, ότι ένας δείκτης ακόμα μεγαλύτερης σημασίας για την πορεία των επιχειρήσεων είναι αυτός που δείχνει τα λειτουργικά κέρδη, τα κέρδη, δηλαδή, που έχει μια επιχείρηση χωρίς να παίρνονται υπόψη οι δανειακές υποχρεώσεις, η προεξόφληση των ελεύθερων ταμειακών ροών ή η προεξόφληση των μελλοντικών μερισμάτων. Τώρα, τα ξέχασαν όλα αυτά και κλαψουρίζουν για τις επιπτώσεις που δέχονται από την κρίση, δε βγάζουν άχνα για τα λειτουργικά κέρδη και υποστηρίζουν ότι αναμένεται μείωση της κερδοφορίας τους. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το συγκεκριμένο, το πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα της κάθε ξεχωριστής επιχείρησης, και των επιχειρήσεων συνολικά, δεν μπορεί να αναζητείται και να περιορίζεται μόνο στην κερδοφορία τους, ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων, με αποκλειστικό κριτήριο το καθαρό κέρδος, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος. Η εξαγορά, για παράδειγμα, μιας επιχείρησης που ενσωματώθηκε σε κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος στο τέλος της χρονιάς εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα, επειδή πλήρωσε για την εξαγορά, δε σημαίνει ότι ο όμιλος έχει ζημιές. Το αντίθετο, μάλιστα. Κατά κανόνα, μέσα από τις εξαγορές, οι επιχειρήσεις γίνονται ισχυρότερες, αποκτούν περισσότερα κεφάλαια, αυξάνουν τους συντελεστές εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης κ.ο.κ. Παράλληλα, υπάρχει και μια ακόμα πλευρά. Σε όλες τις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους, είτε πρόκειται για φόρους, είτε για εισοδηματική πολιτική, σημείο αναφοράς είναι το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα. Το κράτος, δηλαδή, φορολογεί ολόκληρο το εισόδημα του εργαζόμενου (το λειτουργικό κέρδος που έχει αντίστοιχα η επιχείρηση) και όχι το μέρος του εισοδήματος που αξιοποιείται για αποταμίευση, όπως είναι το επιχειρηματικό κέρδος.
Κέρδη - πρόκληση
Πάντως, μια και έχουμε συνηθίσει να μιλάμε έχοντας υπόψη μας τον πλέον χειροπιαστό και κατανοητό δείκτη που είναι τα καθαρά κέρδη, αν δούμε τα κέρδη που εμφάνισαν οι εταιρικοί όμιλοι την τελευταία μόνο τετραετία, τότε βλέπουμε ότι φτάνουμε στο εξωφρενικό ποσό των 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ασύλληπτα μεγέθη.
Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις, εκτός από τα λειτουργικά τους κέρδη, εκτός από την πλουσιοπάροχη εξασφάλιση των αφεντικών και των μεγαλομετόχων τους, εκτός από τις χρηματοδοτήσεις τους προς διάφορες πλευρές, πέρα και μαζί με όλα αυτά παρουσίασαν επίσημα καθαρά κέρδη 66,5 δισ. ευρώ που φτάνουν το 28% του ΑΕΠ της χώρας. Το κονδύλι αυτό, στη διάθεση μιας άλλης διακυβέρνησης θα έφτανε για να καλύψει πάνω από δύο φορές το δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται ότι είναι περί τα 30 δισ. ευρώ, θα έφτανε και θα περίσσευε για να καλυφθούν άμεσες προτεραιότητες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και η πρόκληση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού η πολυδιαφημισμένη «έκτακτη εισφορά» είναι μόλις το 1,31% αυτών των τρελών κερδών.
Στα 6,6 δισ. η φοροελάφρυνση
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Από το 2005 μέχρι και σήμερα που γίνεται η σχετική κουβέντα, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών έχει πέσει κατά 10 μονάδες από το 35% στο 25%. Αυτή ήταν η δέσμευση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να τη μειώσει ακόμα περισσότερο. Ε, φυσικό είναι να μην αντιδρούν στα 870 εκατομμύρια της έκτακτης εισφοράς. Γιατί, να μην ξεχνιόμαστε, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου κέρδισαν 6,6 δισ. ευρώ φόρους που θα πλήρωναν αν δεν είχαν αλλάξει οι συντελεστές.
Δε θέλει ιδιαίτερη σκέψη ότι κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες, μετά από συγκεκριμένη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τη βδομάδα που μας πέρασε, επιχείρησαν με τη συμμαχία τους έναν προπαγανδιστικού τύπου ελιγμό, με στόχο να στρώσουν το χαλί πάνω στο οποίο θα πατήσουν για να υλοποιήσουν τα ...άλλα σχέδια που έχουν καταστρώσει. Μια μικρή γεύση πήραμε ήδη από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Νέες αυξήσεις στους έμμεσους και τους ειδικούς φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, άγριο «μαχαίρι» στα κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα από τα οποία υποτίθεται πως επωφελούνται τα λαϊκά στρώματα. Ακολουθούν η εισοδηματική πολιτική λιτότητας, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις. Και όσο οι εργαζόμενοι με τη δική τους, τη λαϊκή συμμαχία και το Μέτωπο δεν ορθώσουν το δικό τους φραγμό στους σχεδιασμούς ΕΕ - κεφαλαίου - κυβέρνησης, η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο αντιδραστική, πιο αντιλαϊκή, πιο βίαιη.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template