Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Στο «στόχαστρο» 100 επαγγέλματα, με την τροπολογία για τα βαρέα κι ανθυγιεινά

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Στο τρίτο άρθρο της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται η συγκρότηση διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με αρμοδιότητα την γνωμοδότηση για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων, ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι θα εξορθολογιστεί το καθεστώς των ΒΑΕ, οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους, δεν θα θιχθούν τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό, ενώ οι τροποποιήσεις στη λίστα θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες-εξπρές.
Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, γιατί λένε ότι εξουσιοδοτεί την υπουργό Απασχόλησης να συντάξει, με υπουργική απόφαση, τον νέο κατάλογο των ΒΑΕ.
Ο νόμος Ρέππα προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ο θεσμός των ΒΑΕ ισχύει από το 1964 και ποτέ δεν καθοριζόταν η σχετική λίστα με υπουργική απόφαση.
Η ΓΣΕΕ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια «αιφνιδιαστικής» και «ύπουλης» ανατροπής των ΒΑΕ, με την οποία θα ζημιωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα που θα βγουν από τη λίστα (πάνω από 100 ειδικότητες σύμφωνα με το πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη») θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως 250 ευρώ, τις συντάξεις να συρρικνώνονται κατά 14%, ενώ θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πέντε έως επτά χρόνια αργότερα σε σύγκριση με σήμερα.
Τα συνδικάτα προτείνουν να προστεθούν στη λίστα 200 ειδικότητες, στις οποίες απασχολούνται περίπου 70.000 εργαζόμενοι.
«Η τροπολογία που η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αποτελεί μια ακόμη αντιασφαλιστική πρόκληση, στο πλαίσιο της γενικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του κατά των εργαζομένων.Η πρόκληση να μην περάσει. Τώρα χρειάζεται εργατική αντεπίθεση» τόνισε το ΚΚΕ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την τροπολογία, με την οποία επιδιώκει την βίαιη αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και κυρίως των νέων. Το 'Ιουλιανό πραξικόπημα' της κυβέρνησης σε βάρος των ασφαλισμένων, που προοιωνίζει και άλλα μέτρα για την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δεν πρέπει να περάσει» είπε από την πλευρά του ΣΥΝ ο Δ. Στρατούλης.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

asqx529t3g
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

''Ιδιώνυμο''- Σαν σήμερα στις 25 Ιούλη 1929, άρχισε η εφαρμογή του

Ο όρος αναφέρεται στο «ιδιώνυμο» (ειδικό) αδίκημα όπως περιγράφεται σε νόμο που ψηφίστηκε το 1929 (N. 4229) μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Επρόκειτο για νόμο "περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών". Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των "ανατρεπτικών" ιδεών, ιδιαίτερα η δίωξη κομμουνιστών, αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

Προέβλεπε ποινή φυλάκισης πάνω απο έξι μήνες για όποιον "επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν...". Ήταν το πρώτο νομοθετικό μέτρο κατά του Κ.Κ.Ε. και εγκαινίασε σειρά από έκτακτα μέτρα που θα θεσπίστουν αργότερα απο το ελληνικό κράτος κατά της αριστεράς. Με την επίκληση του "ιδιωνύμου" διαλύθηκαν οι περισσότερες εργατικές οργανώσεις προς τα τέλη του έτους 1930. Οι Α. Παπαναστασίου και Γ. Καφαντάρης είχαν αντιδράσει έντονα κατά την ψήφιση του ιδιωνύμου. Αξιοσημείωτη ήταν η απόρριψη από το Βενιζέλο της πρότασης του Παπαναστασίου να διώκονται με το «ιδιώνυμο» όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι φασίστες.

Η ψήφιση του ιδιώνυμου προέκυψε σαν ανάγκη της αστικής τάξης να προασπίσει τα κεκτημένα από την -τελικά ανολοκλήρωτη- αστικοδημοκρατική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, της οποίας πρωτοπορία υπήρξε το κόμμα του Βενιζέλου. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, που ακολουθούσε τις ανάλογες τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την εξάπλωση των ριζοσπαστικών/κομμουνιστικών ιδεολογιών, η Μικρασιατική Καταστροφή με την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, που δυνητικά, λόγω της άθλιας κατάστασής τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των ιδεολογιών αυτών, και η γενικότερη κακή κατάσταση της χώρας αλλά και της οικονομίας λόγω του πολέμου και της πολιτικής αστάθειας των χρόνων εκείνων, οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με αυτόν, η απεργία δεν αναγνωριζόταν ως μέσο προβολής πολιτικών αιτημάτων, η διαδήλωση θεωρούνταν διασάλευση της κοινωνικής γαλήνης και ο συνδικαλισμός μετατράπηκε σε "ιδιώνυμο" αδίκημα.

Από την Βικιπαίδεια

«H KOINΩNIΑ με ανακούφισιν έμαθε την απόφασιν της κυβερνήσεως όπως λάβη μέτρα δραστικά κατά των ανθρώπων οι οποίοι επιμένουν να μας μεταφυτεύσουν εις την Ελλάδα τον μπολσεβικικόν παράδεισον... Εις την τελευταίαν άκρην του ελληνικού Αιγαίου υπάρχουν μικρά, μικροέρημα νησάκια αποτελούντα σύμπλεγμα που λέγεται Κουφονήσια... μερικά... είναι ακατοίκητα, συχναζόμενα από ολίγους λαθρεμπόρους και βοσκούς. Σ' ένα από τα νησάκια αυτά θα μπορούσε να ιδρυθεί προχείρως το κράτος των εν Ελλάδι μπολσεβίκων. Η κυβέρνησις θα 'πρεπε να εγείρει εκεί μερικά παραπήγματα εις τα οποία να εγκαταστήσει τους απελαυνομένους κομμουνιστάς...»

(Από επιστολή του νομάρχη Κυκλάδων στο Ελεύθερον Βήμα της 8ης Αυγ. 1931)

Με το «Ιδιώνυμο» θεσπίζεται η ποινή της δικαστικής εκτόπισης. Το νομοσχέδιο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» κατατέθηκε στη Βουλή λίγο καιρό μετά την επάνοδο του Βενιζέλου (Δεκ., 1928), ψηφίσθηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιουλίου 1929, ίσχυσε δε έως την έκδοση από τη μεταξική δικτατορία του αναγκ. νόμου 117 του 1936.

Η πλειοψηφία όσων διώχθηκαν βάσει του Ιδιωνύμου δεν κατηγορήθηκαν για συγκεκριμένες πράξεις, αλλά για την ιδεολογία τους και τη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ. Eτσι θεσμοθετείται οριστικά το έγκλημα γνώμης.

Το μέτρο της προληπτικής διοικητικής εκτόπισης επανέρχεται με το νόμο 5174 τον Ιούλιο του 1931. Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά στην επιδεινούμενη κοινωνική κρίση, περιορίζοντας τις ελευθερίες των πολιτών και θεσμοθετώντας τον αντικομμουνισμό του Μεσοπολέμου. Αλληλέγγυοι βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί εφευρίσκουν τον «εσωτερικό εχθρό» και επισείουν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» χτίζοντας το νέο συνεκτικό πολιτικό μύθο της ελληνικής κοινωνίας πάνω στα συντρίμμια της Μεγάλης Ιδέας.

Ως το 1937 υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 3.000 καταδίκες με βάση το Ιδιώνυμο. Ο αριθμός των εκτοπίσεων αυξήθηκε σημαντικά όχι μόνο λόγω της έντασης των διώξεων αλλά και διότι, βάσει του Ιδιωνύμου, κάθε καταδικαζόμενος μετά την έκτιση της ποινής φυλάκισης εκτοπιζόταν για όσο διάστημα όριζε η απόφαση. Eτσι πολλοί αριστεροί αρχίζουν να πηγαινοέρχονται από τις φυλακές στις εξορίες.

Περισσότερα στην Καθημερινή


Για να μαθαίνουμε τι έκανε ο "Εθνάρχης"....

Δείτε και το αφιέρωμα της ιστοσελίδας "Σαν σήμερα"
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας για το παλαιό Εφετείο

Στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών έχει βρεθεί η Ελλάδα με την πολιτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα απέναντι στους μετανάστες.
Η Διεθνής Αμνηστία, σε παρέμβαση της για την έξωση των λαθρομεταναστών από το παλαιό Εφετείο στην Ομόνοια, τονίζει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις αναγκαστικές εξώσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής Οργανισμός, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε έξωση χωρίς κατάλληλη ειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία που να περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένδικα μέσα αποκατάστασης και χωρίς την παροχή κατάλληλης εναλλακτικής στέγης".
Και προσθέτει: "Οι αναγκαστικές εξώσεις παραβιάζουν μια σειρά διεθνών και περιφερειακών συνθηκών και θεσμικών κειμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν το δικαίωμα σε κατάλληλη στέγαση, ιδίως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα".
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη χώρα μας να διασφαλίσει- όπως υποχρεούται- στέγαση σε όσους κατέστησαν άστεγοι.
Ταυτόχρονα, πυρά δέχεται η χώρα μας και από τη Γερμανία, από όπου και εγκαλείται για μη τήρηση των συμφωνιών του "Δουβλίνο ΙΙ".
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, αναφερόμενη στο ζήτημα της παραμονής των αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έχει ζητηθεί, διερωτάται σε άρθρο της: "Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;".
Αφορμή αποτέλεσε μια νομική "χαραμάδα" που έχει ανοίξει και προκαλεί ρωγμές στη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου έχει ζητηθεί.
Απαρχή αυτού υπήρξε η δικαίωση Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη.
Χαρακτηριστικά, ο μετανάστης είχε μεταβεί στη Γερμανία παρανόμως μέσω της Ελλάδας και όταν συνελήφθη οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν απόφαση επαναπροώθησης στη χώρα μας, όπως άλλωστε ορίζει και η συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ".
Από την πλευρά του, ο Ιρανός προσέφυγε κατά της απόφασης απέλασης στη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε, διατάσσοντας την έκδοση απόφασης για παροχή ασύλου από τις γερμανικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό του το Διοικητικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ (σ.σ:την Ελλάδα)", καθώς "δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες".
Από Nooz.gr μέσω TVXS.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χάσανε δυο Κούρδους-stop-Ο πρωκτικός έλεγχος άκαρπος-stop

Πού είναι οι Κούρδοι, οεοοο !!!


Μεγάλη ταραχή επικράτησε χθες στο Αστυνομικό Μέγαρο Άρτας, όταν σε προγραμματισμένη μεταγωγή Κούρδων λαθρομεταναστών προς τα Αρτινά κρατητήρια (χρησιμοποιούνται σαν μέρος φύλαξης ατόμων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο...), συνέβηκε το αδιανόητο...
Οι αστυνομικοί άνοιξαν την κλειδωμένη πόρτα της κλούβας και βρήκαν αντί για 9 κρατούμενους, 7 !!! Οι δύο είχαν κάνει κυριολεκτικά φτερά, ενώ η πόρτα δεν είχε κανένα δείγμα παραβίασης.

Όλοι ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να ψάχνουν.
Έβγαλαν έξω τους εφτά δυστυχισμένους και τους έβαλαν να αδειάσουν τις τσέπες, μην τυχόν και τους έκρυβαν πουθενά. Τους έκαναν και ...πρωκτικό έλεγχο για παν ενδεχόμενο και αφού κατέληξαν ότι οι 7 δεν έκρυβαν πουθενά τους 2 "φευγάτους" και μη ξέροντας τι άλλο να κάνουνε, αποφάσισαν να ειδοποιήσουν τους ανώτερούς τους.

Αποφασίστηκε ότι δεν υπήρξε απόδραση και ότι μάλλον οι 2 Κούρδοι εξαϋλώθηκαν ή διακτινίστηκαν, ή απήχθηκαν από UFO κατά την μεταφορά τους, πιθανότητα μέσα από ένα χάσμα χωρο-χρόνου, που απ' ότι φαίνεται, βρίσκεται κάπου στα όρια του Νομού μας και ευθύνεται εδώ και πολλά χρόνια για την χαμένη τσίπα μας.
Γι' αυτό και μέχρι να έλθουν οι ειδικοί αστροφυσικοί και UFOλόγοι
, αποφασίστηκε να μην αναφερθεί τίποτε και να κρατηθεί κρυφό το συμβάν...
Σας φαίνεται αστείο; Σας φαίνεται γελοίο; Μπορεί και να είναι, το γεγονός όμως είναι ότι 9 μπήκαν και 7 βγήκαν από μια κλειδωμένη κλούβα !!!
Έλα Κούρδε στον τόπο σου !!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θανατηφόρα φυτοφάρμακα

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των αγροτών, αποδεικνύεται η συνήθεια αρκετών όχι απλά να μην λαμβάνουν μέτρα κατά τον ψεκασμό των καλλιεργειών τους με φυτοφάρμακα αλλά και να καπνίζουν κιόλας ή να τρώνε χωρίς καν να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
Η καθημερινή πρακτική θέλει σήμερα τους Έλληνες αγρότες είτε για λόγους κεκτημένης ταχύτητας είτε για λόγους υποβάθμισης των κινδύνων που εγκυμονούν τα συνήθως ισχυρά φυτοφάρμακα, να μην τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Το αποτέλεσμα, αφορά στην υγεία τους.Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, όσοι κάπνιζαν κατά τον ψεκασμό, παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά: καρκίνου του αίματος και του λεμφικού συστήματος, μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, λευχαιμίας και λεμφώματος.
Τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα (πολλαπλάσια) στους αγρότες που κατά τον ψεκασμό, έτρωγαν μάλιστα ή έπιναν.
Πρόκειται για ευρείας (και πολυετούς) χρήσης φυτοφάρμακα στη γεωργική εκμετάλλευση, όπως τα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, οργανοφωσφορικά και οργανοχλωριωμένα.
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής σχολής, διενεργεί ήδη έρευνες (και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς) που αφορούν στη δημόσια υγεία, ένας ερευνητικός τομέας που με πολυετή καθυστέρηση αναπτύσσεται πλέον και στη Θεσσαλία και η μελέτη αυτή αν μη τι άλλο επιβάλλει τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να επιταχυνθεί η επιμόρφωση των αγροτών.
Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής Λάρισας, επικεφαλής του Εργαστηρίου αλλά και της εν λόγω ερευνητικής ομάδας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αφορούσε στη «διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της έκθεσης σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και της ανάπτυξης νεοπλασιών του αίματος και του λεμφικού συστήματος στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι κυριότεροι στόχοι της έρευνας ήταν η ποσοτικοποίηση της έκθεσης, η διερεύνηση των πρακτικών εφαρμογής των φυτοφαρμάκων και της χρήσης των μέτρων ατομικής προστασίας».
«Στη μελέτη συμμετείχαν 353 ασθενείς με καρκίνο του αίματος και του λεμφικού συστήματος από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Αυτοί συγκρίθηκαν με 455 «υγιείς», δηλαδή χωρίς καρκίνο, που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία για άλλες οξείες καταστάσεις και με την ίδια ηλικία και φύλο και από την ίδια περιοχή».
«Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν αφορούσαν στα δημογραφικά στοιχεία και στο επάγγελμα με χρονολογική σειρά, στις παράλληλες ενασχολήσεις με άλλες δραστηριότητες, στο μορφωτικό επίπεδο, στο οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, καθώς και στην καπνιστική συνήθεια και στην κατανάλωση οινοπνεύματος».
«Σε όσους ασχολήθηκαν με τη γεωργία, προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ζητήθηκε να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τις γεωργικές πρακτικές και χειρισμούς.
Μέσω ερωτηματολογίου, καταγράφηκαν οι καλλιέργειες ενασχόλησης, όλα τα προϊόντα που μπορούσαν να θυμηθούν ότι χρησιμοποιούσαν, η δοσολογία και η συχνότητα χρήσης τους για κάθε έτος.
Τα ερωτήματα αφορούσαν ακόμη στην τήρηση των δελτίων δεδομένων ασφαλείας (ετικέτες) των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στην εξοικείωση με τα σύμβολα κινδύνου και τις πρώτες βοήθειες, στην προσβασιμότητα σε αυτές, στη χρήση μηχανών, στο πόσο συχνά αλλάζουνε ρούχα πριν γυρίσουνε στο σπίτι, στο εάν τρώνε, πίνουν ή καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των φυτοφαρμάκων, στο εάν έχουν υποστεί ποτέ ατυχηματικά οξεία δηλητηρίαση από κάποιο προϊόν, στο πόσο συχνά συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, έναν γεωπόνο για παράδειγμα, στη διαχείριση των αχρησιμοποίητων ποσοτήτων που συμπεριλάμβανε το σχεδιασμό της αποθήκης και της έκπλυσης των εξαρτημάτων.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας, ζητήθηκε να διευκρινιστεί ποια ήταν αυτά και σε ποια φάση της αγροτικής διαδικασίας συνήθιζαν οι αγρότες να τα χρησιμοποιούνε, δηλαδή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας (μεταφορά, ανάμειξη κτλ), κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, κατά τις πρώτες εισόδους στην καλλιέργεια μετά την εφαρμογή και κατά το ξέπλυμα των ρούχων και του εξοπλισμού. Τέλος καταγράφηκε η επαφή με ζώα, τόσο τα παραγωγικά όσο και τα ζώα συντροφιάς».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της μελέτης, όπως τονίζει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, «η έκθεση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου και λευχαιμίας και μάλιστα με σχέση δοσοεξάρτησης». Διευκρινίζοντας ότι «ο κίνδυνος αυτός είναι ανεξάρτητος με την κληρονομική προδιάθεση από τους συγγενείς πρώτου βαθμού για ανάπτυξη καρκίνων όλων των τύπων, καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος και ανοσολογικών νοσημάτων.
Οι μεγαλύτερες δόσεις έκθεσης για όλη τη διάρκεια της ζωής ενός αγρότη, είχαν συμβεί στους ασθενείς με τα προαναφερθέντα νοσήματα καθώς και όσους έπασχαν από νοσήματα των πλασματοκυττάρων».
«Καταρχήν, τονίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η μη συμμόρφωση με τα δελτία δεδομένων ασφαλείας αυξάνει κατά 1,6 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος».
«Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εργασίας στις καλλιέργειες αυξάνει συνολικά κατά 3 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος, κατά 4 φορές περίπου τον κίνδυνο ανάπτυξης μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, κατά 10 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και κατά 2 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος.
Η επικινδυνότητα μεγαλώνει όταν οι αγρότες συνήθιζαν ταυτόχρονα να τρώνε ή να πίνουνε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είναι σαφές, σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου πως «η έκθεση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος.
Τα πιο αδιάπτωτα και στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα που βρέθηκαν αφορούσαν στην καπνιστική συνήθεια και στο φαγητό κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των φυτοφαρμάκων». «Έχουμε την αίσθηση, προσθέτει, πως εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες επιμόρφωσης για τη χρήση των φυτοφαρμάκων πρέπει να ενθαρρυνθούν από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης και ελέγχου των εχθρών των καλλιεργειών.
Εκτιμούμε επίσης πως η έρευνά μας, μπορεί να φωτίσει νέες πλευρές σχετικά με τη νοσηρότητα στη γεωργία και να αποτελέσει τη βάση για τη μεθόδευση και τη διαχείριση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας.
Ο ορισμός των προτεραιοτήτων μπορεί να γίνει δύσκολος καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια ποικίλοι παράγοντες κινδύνου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής».

ΑΙΜΑΤΟΛΕΜΦΟΓΕΝΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ

«Είναι γνωστό πως η γεωργία εμπίπτει στα επικίνδυνα επαγγέλματα και το γεγονός αυτό επισημαίνεται από τον ιατρικό κόσμο που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο.
Καλά οργανωμένα συστήματα Επαγγελματικής Υγιεινής για τους αγρότες συναντώνται μόνο σποραδικά παγκοσμίως.
Υπάρχει όμως ενδιαφέρον και μια τάση ανάπτυξης αυτού του τομέα τα τελευταία χρόνια. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι αγροτικοί πληθυσμοί έχουν μεγαλύτερο συνολικά δείκτη επιβίωσης από τους αστικούς, διεθνείς μελέτες επαγγελματικής υγιεινής για τους αγρότες, έδειξαν ότι παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου όπως του δέρματος, του στομάχου, του εγκεφάλου, του προστάτη, του ήπατος, του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, και κυρίως του αιματολεμφικού συστήματος.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί μετά από πολλά χρόνια πλήθους ερευνών ότι η αιτιολογία της ανάπτυξης αιματολεμφογενών νεοπλασιών είναι πολυπαραγοντική. Περιλαμβάνει φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς αιτιολογικούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είναι γνωστοί και κάποιοι άλλοι οι οποίοι είναι ύποπτοι ή πιθανοί να βοηθήσουν την ανάπτυξη μορφών καρκίνου του είδους αυτού.
Είναι επίσης πιθανό να μη δρουν μόνο ανεξάρτητα, αλλά συνεργικά είτε πολλαπλασιαστικά μεταξύ τους.
Η επίπτωση των αιμοτολεμφογενών νεοπλασιών αυξήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση η οποία μερικώς μόνο μπορεί να εξηγηθεί από την βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, την καλύτερη φύλαξη και αρχειοθέτηση των φακέλων και των αρχείων των ασθενών, τις αλλαγές στην κατάταξη των νοσημάτων αυτών» καταλήγει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Από ASTRATV
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η Θεσσαλονίκη ντύνεται στα μαύρα

Με ένα ιδιότυπο εβδομαδιαίο ραντεβού αποφάσισε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ν’ απαντήσει στο κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων και των νέων νομοθετημάτων.
Κάθε Πέμπτη στις 7.30, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας (στο άγαλμα του Βενιζέλου) οι Θεσσαλονικείς, μαυροφορεμένοι θα συμμετάσχουν στην σιωπηρή διαμαρτυρία, ενάντια στη βαρβαρότητα και το ρατσισμό. Το πρώτο ραντεβού δίνεται σήμερα, από τις 7.30 έως και τις 8.30 το βράδυ.


Η προκήρυξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας


Ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού

Τις τελευταίες βδομάδες ζούμε ολοφάνερα μια έξαρση του ρατσισμού στη χώρα μας. Αποθρασυμμένοι από την άνοδο του χουντικού ΛΑΟΣ αλλά και της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες στις ευρωεκλογές οι βρικόλακες της τάξης και της ασφάλειας ξαμολύθηκαν για να επιβάλλουν το νόμο της βαρβαρότητας. Παρακρατικές συμμορίες χιτλερικών τραμπούκων και δολοφόνων επιτίθενται σε μετανάστες υπό τα όμματα και την προστασία της αστυνομίας, η οποία με τη σειρά της οργανώνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (σκούπες, τις αποκαλεί, μιας και θεωρεί τους ξένους σκουπίδια που μολύνουν την καθαρότητα της ελληνικής ράτσας).

Πραγματοποιούνται πογκρόμ, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, από τα ΜΑΤ με τις μπουλντόζες στον καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα, από τους χρυσαυγίτες σε πλατείες της Αθήνας, καθώς και δημόσιοι βασανισμοί από αγρότες στην Ηλεία και “μεμονωμένα” περιστατικά βασανιστηρίων σε αστυνομικά τμήματα και δολοφονικών επιθέσεων σε λιμάνια. Αυτά διατάσσονται και υποκινούνται από μια κυβέρνηση που εκδίδει νόμους και διατάγματα που παραβιάζουν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαλείφοντας και την τυπική διαδικασία αίτησης ασύλου (αφού ουσιαστικά το ελληνικό κράτος εδώ και χρόνια δεν δίνει πολιτικό άσυλο), δίνοντας δικαίωμα διοικητικών φυλακίσεων στους αστυνομικούς διευθυντές και βαρύτερων ποινών στους δικαστές (σε δίκες που γίνονται συχνά χωρίς δικηγόρους υπεράσπισης και όπου οι κατηγορούμενοι/ες μετανάστες/τριες και πρόσφυγες πολύ δύσκολα κατανοούν τι λέγεται και τι συμβαίνει). Μια κυβέρνηση που περνάει αυτά τα νομοθετήματα από τα τμήματα διακοπών της βουλής που τόσο νωρίς ξεκίνησαν τις εργασίες τους για να παραγραφούν έτσι οι κλοπές του δημοσίου χρήματος στις οποίες εμπλέκονται τα μέλη της και οι φίλοι τους.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, για να μη μείνει πίσω στο διαγωνισμό μισαλλοδοξίας, διακηρύσσει το δόγμα της “μηδενικής ανοχής” απέναντι στους “λαθρομετανάστες” (αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν εμπορεύματα). Παράλληλα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ στηρίζουν το ξενοφοβικό κλίμα κραυγάζοντας πως “δεν πάει άλλο”, ότι “βουλιάζει η χώρα από τους αριθμούς των ξένων”, ενώ αποκρύπτουν (όταν δεν επαινούν) τα εγκλήματα των ναζιστικών συμμοριών και των αστυνομικών σε βάρος μεταναστών/τριών και προσφύγων.

Τι άραγε δεν πάει άλλο; Τα πτώματα στα ναρκοπέδια του Έβρου και στον πάτο του Αιγαίου; Τα βασανιστήρια κι οι εξευτελισμοί από τα όργανα της τάξης και τους λογής-λογής “Ελληναράδες”; Τα πενιχρά μεροκάματα και τα κλεμμένα ένσημα των ανθρώπων που χτίζουν πολυκατοικίες κι ολυμπιακά έργα, που μαζεύουν φράουλες και πορτοκάλια, που καθαρίζουν σπίτια και γραφεία; Οι μετανάστες/τριες κι οι πρόσφυγες προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ανεργία; Μήπως τους πολέμους; Την καταστροφή του περιβάλλοντος; Τη γρίπη των χοίρων; Για μια ακόμη φορά οι (μεγαλο-) έχοντες και κατέχοντες σπρώχνουν τους (μικρομεσαιο-) κατιτίς έχοντες εναντίον “της γης των κολασμένων”. Τώρα, ντόπιοι/ες και ξένοι/ες, μαζί πρέπει να αντισταθούμε κάθε ώρα και στιγμή σε οποιαδήποτε παραβίαση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων στη ζωή και την ελευθερία όλων των συνανθρώπων μας. Κι ας μην αυταπατάται κανείς και καμιά, αυτά τα πράγματα δεν αφορούν μόνο τους/τις “χωρίς χαρτιά”. Αν δεν σταματήσουμε το ρατσισμό αυτός θα χτυπήσει και τους/τις νόμιμους/ες αλλοδαπούς/ές, και τις μειονότητες (καταγεγραμμένες κι “ανύπαρκτες”), και τους/τις αντιφρονούντες/σες. Η πορεία προς το φασισμό δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της.

● Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες και τις μετανάστριες, υπηκοότητα στα παιδιά
● Ανοιχτά σύνορα, άσυλο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
● Να σπάσουμε τα σύνορα στις γειτονιές μας !
● Να καταργηθούν οι ρατσιστικοί νόμοι και διατάγματα της κυβέρνησης
● Να τιμωρηθούν οι ένοχοι των ρατσιστικών πογκρόμ
Σιωπηρές διαμαρτυρίες με μαύρα ρούχα, κάθε Πέμπτη 7.30-8.30 μ.μ., πλ. Αριστοτέλους με Εγνατία (μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου)

Aπό TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεφωνίζουν οι ειδικοί το Δήμο Βόλου, «Μπακάληδες» και «κασίδηδες»

Παγκόσμια πρωτοτυπία ο τρόπος κατασκευής των ποδηλατοδρόμων στο Βόλο, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ηλιού!
Με δεδομένη την παρουσία των κορυνών, ο Βόλος θα μοιάζει με «καραγκιόζ μπερντέ»!
Θα τρέχουν και δε θα φτάνουν στο πρώτο δυστύχημα!

Την επικινδυνότητα του τσιμεντένιων διαχωριστικών που τοποθετούνται στην κατασκευή των ποδηλατοδρόμων, αλλά και των σιδερένιων κορυνών επισημαίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου Οδοποιίας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ηλιού.
Παράλληλα κάνει λόγο για μοναδικές στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα πατέντες του Δήμου Βόλου που γίνονται, όπως τονίζει χαρακτηριστικά «στου Κασίδη το κεφάλι». Προσθέτει ακόμα ότι με την μορφή που θα έχουν οι ποδηλατόδρομοι και με δεδομένη την παρουσία των κορυνών, ο Βόλος θα μοιάζει με «καραγκιόζ μπερντέ».
Ο διευθυντής του διεθνώς αναγνωρισμένου εργαστηρίου, υπογραμμίζει ότι μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ποδηλάτες και οι δικυκλιστές να τραυματιστούν σοβαρά, ακόμη και θανάσιμα, σε περίπτωση που χάσουν τον έλεγχο και πέσουν πάνω στο στηθαίο που υπάρχει ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο.
Τονίζει ότι δύο είναι οι τρόποι για την δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου, καθώς ή «κόβεται» ένα κομμάτι από τα πεζοδρόμια, ή διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο δρόμο με την τοποθέτηση «ματιών γάτας», κόκκινου χρώματος, αλλά και σήματος ποδηλάτου σε όλο το ύψος του ποδηλατόδρομου.
Ο σχεδιασμός του Δήμου Βόλου, όπως επισημαίνει είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ σε περίπτωση που τα στηθαία τοποθετήθηκαν, ώστε να αποτρέπουν το παρκάρισμα πάνω στους ποδηλατόδρομους, προσθέτει ότι αυτό θα λύνονταν εύκολα με σωστή αστυνόμευση, ή από την Τροχαία, ή ακόμα από την Δημοτική Αστυνομία.
«Για παράδειγμα στη Φερών με το ποδηλατόδρομο, ίσα ίσα που χωράνε τα αυτοκίνητα να περάσουν. Όπως φαίνεται στο Δήμο Βόλου έχουν συνηθίσει σε πατέντες και πειράματα «στου Κασίδη το κεφάλι».
Πρόκειται για μπακαλίστικες λογικές και ο Δήμος Βόλου νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Στο πρώτο ατύχημα θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, ώστε να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια τους. Η λογική του να εφαρμόζουμε κάτι με τσαμπουκά, πιστεύω ότι δεν βοηθάει κανένα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιού και αναρωτιέται, εάν υπάρχει κάποια προδιαγραφή και κάποια διεθνής οδηγία που προβλέπει μια τέτοια κατασκευή.
Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο στους ποδηλατόδρομους υπάρχει διαφορετική διαγράμμιση σε σχέση με το άλλο κομμάτι του δρόμου και κάποιο χαμηλό διαχωριστικό, ώστε να υπάρχει απόσταση ασφαλείας, τόσο για τους οδηγούς που θα κινούνται με τα αυτοκίνητα τους, όσο και για τους ποδηλάτες και τους δικυκλιστές, κάτι που δεν συμβαίνει στο Βόλο.
Επίσης συνδυάζει την όλη εικόνα και με τις κορύνες, αναφέροντας ότι πλέον το μέτρο δεν προσφέρει τίποτα, αφού ήδη στην Ιωλκού και στη Κ.Καρτάλη, όπου υπάρχουν κορύνες, πολλά είναι τα παρκαρισμένα οχήματα που δημιουργούν προβλήματα στη κίνηση των υπολοίπων.
Δεν θα αλλάξει κάτι
Να επισημανθεί ότι ήδη πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των ποδηλατόδρομων.
Για παράδειγμα το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητά να αλλάξει η μελέτη, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έχει επισημάνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας, που διατρέχουν οι ποδηλάτες και γενικότερα όσοι κινούνται μέσα στους ποδηλατόδρομους.
Πάντως όπως φαίνεται ο Δήμος εξακολουθεί να «κωφεύει» στις παραινέσεις φορέων και των πολιτών, καθώς μέσω του Δημάρχου τονίζεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην κατασκευή του έργου, παρά μέσα από την επιτροπή που έχει συσταθεί για να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται μικροπροβλήματα, θα γίνονται κάποιες βελτιώσεις στα έργα του ποδηλατόδρομου.
Γιώργος Στεργίου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

Υ.Γ. στην 1η φωτογραφία, τα σχέδια των ποδηλατόδρομων
στην 2η φωτογραφία, ποδηλατόδρομος στο Βόλο
στην 3η φωτογραφία, ποδηλατόδρομος σε πόλη προφανώς "υπανάπτυκτη"!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Υπέρ της επένδυσης, κατά της μελέτης… για τις Νηες το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Ούτε εγκρίθηκε ούτε απορρίφθηκε, αλλά επέστρεψε με παρατηρήσεις η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στις Νηές Σούρπης.
Η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου δήλωσε –στα λόγια και όχι στα χαρτιά- θετική σε μια «πράσινη» επένδυση χωρίς όμως το γήπεδο γκολφ.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα επέστρεψε τελικά, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας μαζί με έναν κατάλογο παρατηρήσεων.
Εισηγούμενη το θέμα, η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου δήλωσε το «υπέρ» της Νομαρχίας απέναντι σε προοπτικές επενδύσεων, τα σχέδια των οποίων θα αναπτυχθούν υπό προϋποθέσεις και όρους προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Aristo Developers Α.Ε.» δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το αρνητικό πνεύμα της εισήγησης και χαρακτήρισαν τουλάχιστον ατυχή τη θέση για επιστροφή της ΜΠΕ. Εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από την καθυστέρηση των 100 ημερών έως ότου κληθεί να γνωμοδοτήσει το νομαρχιακό συμβούλιο.
Η μείζονα μειοψηφία πρότεινε και ψήφισε τις παρατηρήσεις για τη μελέτη να συνοδεύει γνωμοδότηση, με τον επικεφαλής της Ι. Πρίντζο να εκφράζει φόβους ότι «εάν επιστραφεί δεν θα ξαναγυρίσει», ενώ θέση της ελάσσονος μειοψηφίας (Νέοι Δρόμοι-Σάκης Κοκκίνης) ήταν η νομαρχιακή επιτροπή να πάρει πίσω την εισήγησή της και να την «επαναφέρει σοβαρή». Κατά της επένδυσης τάχθηκε η ήσσονα μειοψηφία.
Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης για την επένδυση, που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε πριν τις 4 το πρωί, χρειάστηκε πεντάλεπτο διάλλειμα για να συνεννοηθεί η ομάδα πλειοψηφίας.
Ακολούθησε παρέμβαση του νομάρχη Απ. Παπατόλια, ο οποίος σαν να ήθελε να «συμμαζέψει την κατάσταση».
Η Νομαρχία, είπε, είναι θετική στην υλοποίηση της επένδυσης, υπό την αίρεση της τήρησης όλων των περιβαλλοντικών όρων προστασίας και πρόσθεσε ότι δεδομένων των παρατηρήσεων που έχουν διατυπωθεί επιστρέφεται στην Περιφέρεια για την αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από το σύνολο των προγραμματιζόμενων έργων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παπατόλιας χαρακτήρισε τη θέση της ΝΑΜ «καθαρή και κρυστάλλινη», διευκρινίζοντας ότι το γεγονός της επιστροφής της δεν σημαίνει ότι «δεν τη θέλουμε, αλλά τη θέλουμε πράσινη».
Η θέση της νομαρχιακής αρχής, είπε, συνάντησε φοβική στάση και πολιτική αμηχανία. Καταλόγισε πολιτική φοβία στη μείζονα μειοψηφία και πολιτική σχιζοφρένεια στην παράταξη των «Νέων Δρόμων» για διαρκείς εναλλαγές της θέσης της από τις συνεδριάσεις στην τηλεόραση και αντίστροφα.

Σοβαρές ελλείψεις

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, «δεν μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις που επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση, με βάση την παρούσα ΜΠΕ. Η βαρύτητά τους είναι τέτοια που δε μας επιτρέπει, εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπιστούν, να προβούμε σε μία θετική γνωμοδότηση, εντάσσοντας τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας σε αυτή ως όρους. Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαστε την επιστροφή της μελέτης.»
Ως σημαντικό ανέφερε ότι η Νομαρχία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα συνολικά μεγέθη και την τελική μορφή της επένδυσης, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση των αθροιστικών της επιπτώσεων, καθώς άλλα αναφέρονται στη ΜΠΕ και άλλα στο master plan.
Στις μομφές που αποδόθηκαν στη νομαρχιακή αρχή ότι εφηύρε το τέχνασμα της επιστροφής της μελέτης και όχι της απόρριψης «χαϊδεύοντας» επενδυτές, η κ. Οικονόμου απάντησε: «Επιθυμία μας είναι να αναπτυχθεί μία σωστή επένδυση, όχι να μη γίνει επένδυση. Υπεύθυνη στάση όμως είναι η διατύπωση ξεκάθαρης άποψης και όχι η σπέκουλα και οι υπεκφυγές για πρόκληση εντυπώσεων.»

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Νταλής τόνισε στο νομαρχιακό συμβούλιο ότι για το μόνο έργο που καλείται να γνωμοδοτήσει είναι το ξενοδοχείο.
Για την εταιρία, είπε, το γκολφ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ξεκαθάρισε ότι η επενδυτές ακολούθησαν πιστά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που έχει προκύψει από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ υιοθετούν πλήρως το κοινό ψήφισμα του νομαρχιακού και του δημοτικού συμβουλίου Σούρπης για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις της επένδυσης.
Μίλησε για εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και ανέφερε: «Είτε δέχεστε είτε όχι την οικολογική μας ευαισθησία, πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι απαιτούμενο για μια βιώσιμη επένδυση. Είναι αυτό που πουλάμε».
Ο κ. Νταλής επανέλαβε τις δεσμεύσεις της εταιρίας για την πρόθεσή της να συμβάλλει σε τοπικά σύμφωνα ποιότητας και υπενθύμισε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται -1.400 στη διάρκεια κατασκευής και 500-700 στη διάρκεια λειτουργίας- καθώς και την αντίθεση σε λογικές «ενοικίασης» εργαζομένων από χώρες χαμηλού κόστους.
Ανέφερε ότι δίνεται λάθος ερμηνεία στα περί συνολικής εκτίμησης του έργου και χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή τη θέση για επιστροφή της ΜΠΕ και συμπλήρωσή της για το σύνολο των έργων και όχι μόνο του ξενοδοχείου.
Εμφανίστηκε επικριτικός για τις 100 ημέρες που παρήλθαν από την υποβολή της μελέτης στη ΝΑΜ έως ότου γνωμοδοτήσει, όταν η νομοθεσία προβλέπει 35 ημέρες και ανέφερε ότι δεν ζητήθηκαν στοιχεία επιπρόσθετα από τον μελετητή, ενώ υπήρξε αδικαιολόγητη άρνηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
«Δίνεται μια ευκαιρία μεγάλης επένδυσης με ιδιωτικά κεφάλαια που υπάρχουν και περιμένουν, χωρίς τραπεζικά θαλασσοδάνεια, χωρίς δημόσιες επενδύσεις. Για μια επένδυση που θα αποδείξει ότι σέβεται το περιβάλλον», τόνισε.
Τη μικρή διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος παρατήρησε και ο μελετητής της ΜΠΕ Δ. Αργυρόπουλος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, πολλές από τις παρατηρήσεις θα είχαν αποφευχθεί.
Διαφώνησε με το αρνητικό πνεύμα της εισήγησης, το οποίο δήλωσε ότι δεν κατανοεί και υπεραμύνθηκε της ιδιαίτερα αναλυτικής και τεκμηριωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί για το ένα και σαφέστατο έργο της ξενοδοχειακής μονάδας, με συνοδά έργα τη μονάδα αφαλάτωσης και τον βιολογικό καθαρισμό.
Τα υπόλοιπα, είπε, είναι διακριτά και βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, ενώ η ΠΕΡΠΟ δεν είναι συνοδό έργο του ξενοδοχείου. Ο κ. Αργυρόπουλος έδωσε απαντήσεις πάνω στις παρατηρήσεις της εισήγησης, τις οποίες πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα, αφού ουδέποτε κοινοποιήθηκαν επίσημα στον μελετητή.
Σχετικά με το χρονικό διάστημα παραμονής της μελέτης στην υπηρεσία, η κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δίνεται το δικαίωμα από τη νομοθεσία εάν χρειαστεί να ζητηθούν στοιχεία.
Ότι δεν υπήρχε αρνητικό πνεύμα φαίνεται, είπε η κ. Οικονόμου, από τις διαδικασίες και ανέφερε ότι η υπηρεσία είχε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία με στελέχη της εταιρίας, αλλά δεν έγιναν διορθώσεις με βάση τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης.

Τοποθετήσεις μειοψηφιών

Για πολιτική εκμετάλλευση μιας στρατηγικής σημασίας επένδυσης μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος, εκφράζοντας φόβους ότι εάν η μελέτη επιστραφεί, τότε δεν θα ξαναγυρίσει στο νομαρχιακό συμβούλιο. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κανείς κατά της επένδυσης, με όρους και προϋποθέσεις και διερωτήθηκε ποιο είναι το κέρδος όταν γίνονται παρατηρήσεις χωρίς γνωμοδότηση.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις στη συζήτηση του εκπροσώπου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτη προκάλεσε την εκνευρισμένη αντίδραση του κ. Πρίντζου: «Πότε στο διάολο θα είσαι υπέρ μιας επένδυσης; Έχεις κάνει κακό στο νομό», απευθύνθηκε στον περιβαλλοντολόγο.
Ο κ. Πρίντζος εξέφρασε την άποψη ότι το παιχνίδι πρέπει να ξεκαθαρίσει. Όλοι, πρόσθεσε, θέλουν την επένδυση και δεν μπορεί να επιθυμούν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πρόταση της μείζονος μειοψηφίας ήταν να υπάρξει γνωμοδότηση με τις παρατηρήσεις, «αλλιώς θα φύγει η μελέτη και δεν θα επιστρέψει», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Κοκκίνης έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από την πολιτική ηγεσία της ΝΑΜ προς τους επενδυτές, λέγοντας ότι η νομαρχιακή αρχή εμπαίζει τους επενδυτές από τη στιγμή που δεν έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη.
Πρόταση του κ. Κοκκίνη είναι η πολιτική ηγεσία να πάρει πίσω την εισήγηση και να «βρεθεί τρόπος, ώστε να επιστρέψει σοβαρή».
Κατά της επένδυσης, εξηγώντας τους λόγους, τάχθηκε από την ήσσονα μειοψηφία ο νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Χαρμάνης.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σχετικά δημοσιεύματα και στις εφημερίδες Νέος Τύπος και Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διέξοδος(;) για τις άδειες ταξί

Σημαία «ανακωχής», έστω και προσωρινά, ανέβασαν τα ταξί.
Η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ανάκλησης των 15 αδειών του 2001, δίνει δουλειά στους κατόχους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε και θα δοθεί εντολή για αφαίρεση πινακίδων.
Το ίδιο διάστημα, οι «15» αναμένουν την απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει ενώ θα «τρέχει» η διαδικασία επαναχορήγησης των αδειών.
Οριστική επίλυση του ζητήματος εκτιμάται ότι θα έρθει μόνο μέσα από νομοθετική ρύθμιση. Στην προαναφερόμενη λύση κατέληξε το νομαρχιακό συμβούλιο, προχθές, μετά από συνεδρίαση αρκετών ωρών με τη συμμετοχή ιδιοκτητών ταξί, οδηγών, κατόχων των 15 αδειών και των νομικών τους συμβούλων.
Η πρόταση που η αρμόδια αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης, αφορούσε:
α) στην επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού των θέσεων κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων για τη διετία 2000-2001με νόμιμη και σύμφωνα με όσα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας συγκρότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής και όσα αναφέρονται στην από 27/2/06 γνωμοδότηση του καθηγητή Θεοδ. Φορτσάκη και αφού εφαρμοστεί η αρ. 4774/10-3-06 απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας και β) στη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των αδειών ταξί δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας.
Η αφαίρεση των πινακίδων θα γίνει στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10 με 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η ισχύς της προσωρινής αναστολής εκτέλεσης ανάκλησης των αδειών. Σύμφωνα με την απόφαση της ΝΑΜ, θα κινηθεί η διαδικασία για τον επανακαθορισμό των αδειών η οποία όμως και πάλι δεν αποκλείει τον κίνδυνο προσφυγών με τις δυο πλευρές να ξαναδίνουν ραντεβού στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Οι πινακίδες θα αφαιρεθούν ενώ θα δοθεί εντολή στην επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία της επαναχορήγησης από το σημείο μηδέν» δήλωνε η αντινομάρχης Ευη Αδαμάκη.
«Εξηγήσεις» έδωσε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας ξεκαθαρίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αρχή κινείται στο τρίπτυχο νομιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία.
Συγκεκριμένα, οι θιγόμενοι (κάτοχοι αδειών που χορηγήθηκαν το 2001) προσέφυγαν κατά της απόφασης ανάκλησης των αδειών και πέτυχαν την παράταση της κυκλοφορίας των ταξί -για κοινωνικούς λόγους- για την περίοδο του θέρους.
Η ισχύς της προσωρινής αναστολής εκπνέει στα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται η απόφαση της επί της αίτησης αναστολής.
Αφού παρέλθει η ισχύς της προσωρινής αναστολής στο διάστημα από 10 έως 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί σήμα στην Τροχαία για αφαίρεση πινακίδων ενώ θα «τρέχει» η διαδικασία για καθορισμό των θέσεων Ε.Δ.Χ για τη διετία 2000-2001με τη νόμιμη συγκρότηση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής.
«Αποτελεί υποχρέωση η ανάκληση και επαναχορήγηση των αδειών. Λύση θα δοθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση» ανέφερε ο Απ. Παπατόλιας.
Αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από την πλευρά των ιδιοκτητών ταξί, όταν έλαβε το λόγο εκ μέρους του Σωματείου Οδηγών Υπαλλήλων Ταξί και Αγοραίων «Η Αργώ» ο Μιχ. Ματζαβίνος.
Τελικά μετά από αντιπαραθέσεις, διαμαρτυρίες και διακοπή της συνεδρίασης, ανέφερε εκτός άλλων «η πρόταση για επανάληψη της διαδικασίας εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας νέας δικαστικής διαμάχης ενώ η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει διατυπωθεί, αφήνει σοβαρές ατέλειες στην επίλυση του θέματος» καταθέτοντας την πρόταση του Σωματείου.
Ο νομικός εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί Δημ. Παπαποστόλου τόνισε «οι θέσεις του Συνδέσμου υλοποιούνται καθώς εφαρμόζεται ο Νόμος. Με απόφαση Νομάρχη υλοποιείται και η αφαίρεση πινακίδων. Ο Σύνδεσμος επιζητεί νομιμότητα και διαφάνεια. Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου δεν θα ζητήσουμε αφαίρεση».
Ο δικηγόρος Ηρακλής Αστράς που εκπροσωπεί κατόχους των επίμαχων αδειών είπε «η προσωρινή διαταγή υπέρ των αδειών αφήνει τα ταξί να κυκλοφορούν ελεύθερα έως ότου εκδοθεί απόφαση επί του δικαστηρίου» και συμπλήρωσε «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγγίζει το θέμα που είναι «καυτή πατάτα». Πιθανόν να βρεθεί λύση εξαρτάται από το τι επιλογές θα γίνουν».
«Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί θητείας του Π. Σκοτινιώτη. Ταλαιπωρηθήκαμε και κάποιοι μας τιμώρησαν και αδίκως στις εκλογές. Και τη νομιμότητα, και τη διαφάνεια και την κοινωνική ευαισθησία εφαρμόσαμε» ανέφερε ο Γιαν. Πρίντζος και υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε επί θητείας του απέναντι στο ζήτημα των αδειών ταξί που έχει χωρίσει τον κλάδο στα δυο και «σέρνεται» εδώ και οκτώ χρόνια περίπου στα δικαστήρια.
Υπογράμμισε ότι οι δυο πλευρές δεν κάνουν καμία προσπάθεια για να βρουν τη «χρυσή τομή» και πρόσθεσε «δεν έχουμε αντίρρηση και για τις δυο προτάσεις που κατατέθηκαν ωστόσο η διαδικασία επαναχορήγησης ενδέχεται να οδηγήσει σε δικαστικούς αγώνες. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη δέσμευση ότι για 15 χρόνια δεν θα δοθούν άδειες ενώ μπορεί να ανοίξει διάλογος και με τις δυο πλευρές».
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Χαρμάνης υπογράμμισε ότι τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν ασχολήθηκαν με την επίλυση του προβλήματος και γνωστοποίησε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία ενώ ο επικεφαλής των «Νέων Δρόμων» Σ. Κοκκίνης άφησε αιχμές για «πολιτικά παιχνίδια όταν χορηγούνταν οι επίμαχες άδεις» για να επισημάνει ότι η απόφαση για επαναχορήγηση ανήκει στην αρμοδιότητα του Νομάρχη και όχι του νομαρχιακού συμβουλίου.
«Ζητάτε πολιτική κάλυψη δίνοντας ελπίδες και στις δυο πλευρές. Κανείς δεν θα υπογράψει για νομοθετική ρύθμιση.Να σεβαστείτε το ΣτΕ να πείτε την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτηση «πολιτικά παιχνίδια» αντέδρασε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής.
Η απόφαση για την γνωμοδοτική ήταν ομόφωνη. Το τι πρέπει να γίνει ειπώθηκε από την αρμόδια αντινομάρχη, είπε εκτός άλλων ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν στους κόλπους των ιδιοκτητών ταξί.
Για «έλλειψη πολιτικού θάρρους για μια απόφαση που έπρεπε να πάρει ο ίδιος ο Νομάρχης», μίλησε ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Π. Μπατζιάκας.
Ποιος δεν τήρησε τη διαφάνεια, αντέδρασε ο Κ. Σαρρής.
Ο διάλογος εξαντλήθηκε, οι προτεινόμενες λύσεις είναι δίκαιες και στέκονται νομικά, έκλεισε τη συζήτηση η αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη.
Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν πλειοψηφία και μείζονα μειοψηφία, αρνητική ψήφο έδωσαν οι Νέοι Δρόμοι ενώ της ψηφοφορίας απείχε η ΝΑΣ.
Ειρήνη Καραμήτσου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες Ελευθερία, Μαγνησία και Ταχυδρόμος

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία είναι "όλα τα λεφτά"! Ο ίδιος ο Νομάρχης Μαγνησίας (με το άσπρο πουκάμισο) κ. Α. Παπατόλιας, έχει κατέβει απ' τη θέση του για να "ηρεμήσει" τους εξαγριωμένους ιδιοκτήτες ταξί, που έκαναν "αρένα" το Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να μη μιλήσει ο εκπρόσωπος του Σωματείου των οδηγών υπαλλήλων ταξί!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πείτε τις απορίες σας για την μάστιγα του αιώνα

οι ερωτήσεις που θελετε να υποβάλετε



Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως σε ένα μήνα περίπου, θα δημοσιεύσω τη συνέντευξη ενός αξιόλογου γιατρού που ασχολείται πολλά χρόνια με το Αids. (Φυσικά θα υπάρχει το επώνυμο του και σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται για να είμαι σωστή απέναντι σας).



Στο διάστημα αυτό μέχρι την ανάρτηση, θα συγκεντρώσω
τις δικές σας ερωτήσεις που θέλατε να θέσετε στο γιατρό .
Μπορείτε στην επιλογή σχόλιο να γράψετε ότι θέλετε .
Θα τις μαζέψω προσεχτικά και θα δοθεί απάντηση σ’ όλες.
Έτσι είναι ευκαιρία να λύσετε όποια απορία έχετε!

Έχω πολλά να προσφέρω ακόμα απ’ αυτό το blog. Για μένα δεν είναί μόνο μια διεύθυνση στο internet , ελπίζω ούτε και για σας, αλλά μια πόρτα ορθάνοιχτη με το κλειδί επάνω .Είναι το άνοιγμα της καρδιάς μου , που έκανα προς όλους εσάς .
Μπορείτε ν’ ανοίξετε και να μπείτε !



Σας ευχαριστώ

Ζωή ….

Η Ζωή Αγγέλου, είναι μια γυναίκα οροθετική στον ιό του AIDS.
Έχει φτιάξει ένα ιστολόγιο, μέσα απ' το οποίο μας μεταφέρει τις εμπειρίες και τα συναισθήματά της απ' την στιγμή που ανακάλυψε το πρόβλημα.
Η Ζωή, μέσα απ' το ιστολόγιό της, κάνει μια κατάθεση ψυχής.
Ταυτόχρονα όμως, κάνει και μια μεγάλη προσπάθεια για να μας ενημερώσει για όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το AIDS.
Της αξίζουν συγχαρητήρια!!!
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της και στα σχόλια της παραπάνω ανάρτησης, γράψτε ότι απορία έχετε.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Θα… ψηθούμε την Παρασκευή

Κύμα καύσωνα προβλέπεται να σαρώσει και τη Μαγνησία από την ερχόμενη Παρασκευή. Ο υδράργυρος μέχρι την Κυριακή θα σκαρφαλώσει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα μετατρέψουν την ηπειρωτική χώρα σε «καμίνι» θέτουν σε αυξημένη ετοιμότητα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.
Από την Παρασκευή στην ηπειρωτική χώρα, η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37 έως και 39 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αγγίζοντας την Κυριακή τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας Χαρ. Τσαμπάζη, το σύστημα «Άρατος» επιβεβαιώνει σε τοπικό επίπεδο τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το κύμα καύσωνα που θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα.
Συμβουλές για μέτρα που καλούνται να λάβουν οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας.
Συγκεκριμένα, καλούνται να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση, να καταναλώνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να φορούν ελαφρά ρούχα, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες και να κάνουν συχνά κρύα ντους.
Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δίνουν στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.

Μέτρα για δασικές πυρκαγιές
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας καλεί τους δήμους τις κοινότητες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λάβουν αυξημένα μέτρα κατά των δασικών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τα αντιπυρικά τους σχέδια, οι δήμοι και κοινότητες καλούνται να έχουν σε ετοιμότητα μηχανήματα, να κινητοποιήσουν εθελοντές πολίτες και να οργανώσουν διαρκείς περιπολίες.
Υπενθυμίζεται στους ΟΤΑ ότι επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.
Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης του ΣΝΟ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.
Ειδικότερα οι εκδρομείς παρακαλούνται:
• να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
• να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
• να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σ' ένα χρόνο συμπληρώνονται 2.500 χρόνια μαραθώνιου δρόμου. Θ' αξιοποιήσει κανείς την επέτειο;

Μεγάλη ευκαιρία ο εορτασμός των 2.500 χρόνων του μαραθωνίου

Τα εγκαίνια τους νέου Μουσείου της Ακρόπολης πριν λίγο καιρό ήταν ένα μεγάλο γεγονός που ξεπερνά τα όρια του πολιτισμού, αφού ουσιαστικά μιλάμε για το μνημείο της Δημοκρατίας. Εγκαίνια που όμως δεν είχαν κάποια ξεχωριστή σημασία σε χρονολογικό επίπεδο.
Αντιθέτως όμως με τα εγκαίνια υπάρχει μία ημερομηνία σταθμός που πρέπει η Ελλάδα όχι απλά να γιορτάσει, αλλά να δημιουργήσει εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και να παρουσιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.
Το 2010 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τον άθλο του δρομέα που έφερε το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους από τον Μαραθώνα.
Ήταν το 490πΧ όταν ο Φειδιππίδης μετά τη Μάχη του Μαραθώνα και τη νίκη των Αθηναίων έτρεξε να φέρει τα καλά νέα της νίκης. Μία μάχης που η στρατηγική του Μιλτιάδη διδάσκεται ακόμα και στο “West Point” (φωτό) από πλευράς τακτικής, στην Αμερικανική στρατιωτική ακαδημία.
Αυτός ο άθλος του στρατιώτη που είπε μόνο μία λέξη πριν πεθάνει «Νενικείκαμεν», αναβίωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα με νικητή έναν άλλο Έλληνα το Σπύρο Λούη, ενώ το αγώνισμα του Μαραθωνίου καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εκατοντάδες είναι οι μαραθώνιοι κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις τους κόσμου, ενώ υπάρχουν λαοί όπως οι Ιάπωνες που θεωρούν ύψιστη τιμή τη νίκη σε αυτό το επίπονο αγώνισμα.
Αλήθεια το υπουργείο Πολιτισμού και ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει το θέμα;
Πιθανότατα όχι, όμως ακόμα και έτσι να είναι, υπάρχει χρόνος για εμπλοκή και σχεδιασμό εκδηλώσεων όχι μόνο για το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά του Τουρισμού και της Παιδείας.
Δεν αρκεί λοιπόν μόνο ένας μαραθώνιος στην κλασική διαδρομή ακόμα και αν έρθουν οι καλύτεροι δρομείς.
Χρειάζονται πολλά περισσότερα και σε πολλά επίπεδα.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να αναδείξει την επέτειο. Μάλιστα στην επίσκεψη που έκανε ο Βασίλης Σεβαστής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.
Ας μη χάσουμε και αυτή την ευκαιρία…

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θα απαντήσει κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος;

Δύο εργαζόμενοι νεκροί και ένας ανάπηρος μέσα σε δύο χρόνια στο δήμο Κατερίνης. Γιατί;

http://thedarwinreport.files.wordpress.com/2007/12/blood.jpg Ο εργαζόμενος στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΚ του δήμου Κατερίνης Στέφανος Μουρατίδης βρήκε χτες φριχτό θάνατο εργαζόμενος χωρίς προστατευτικά μέτρα σε όρυγμα στην περιοχή της "Αγίας Άννας". Το καλοκαίρι του 2007 ο εργαζόμενος στο δήμο Κατερίνης Σίμος Καγιάς βρήκε τραγικό θάνατο, όταν αποκολλήθηκε το κουβούκλιο ανυψωτικού μηχανήματος της δημαρχίας πάνω στο οποίο βρισκόταν μαζί με άλλον εργαζόμενο για να αλλάξουν τις λάμπες φωτισμού του δήμου από φανοστάτη. Ο ένας σκοτώθηκε και έβαψε με το αίμα του το πεζοδρόμιο, ενώ ο άλλος εργαζόμενος έμεινε βαριά ανάπηρος.
Στέφανος Μουρατίδης - Σίμος Καγιάς δύο οικογενειάρχες εργαζόμενοι που βρήκαν φριχτό θάνατο εν ώρα εργασίας, αφήνοντας πίσω τους ορφανά παιδιά και μαυροφορεμένες χήρες. Ο τρίτος εργαζόμενος οικογενειάρχης και αυτός έμεινε βαριά ανάπηρος.
Τρία τραγικά θύματα του σκληρά εργαζομένου τμήματος του λαού μας μέσα σε μόλις δύο χρόνια στο δήμο Κατερίνης. Γιατί;

Γ.Π
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Ξύπνησαν οι εφιαλτικές μνήμες του 2007

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές μέχρι αργά χτες το βράδυ

Μέρες του 2007 θύμισαν στους κατοίκους της Εύβοιας, αλλά και της Ηλείας, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Μανδράκι και Κουνουπέλι, αντίστοιχα, και μέχρι αργά το βράδυ μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Ταυτόχρονα, οι νέες πυρκαγιές αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν άλλαξε ούτε στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, ούτε στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και, βέβαια, ούτε στο ζήτημα της πολιτικής εμπορευματοποίησης των δασών, που οπλίζει κάθε καλοκαίρι το χέρι των εμπρηστών και καταπατητών...

Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη ήταν η πυρκαγιά της Ευβοίας, που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών, ενώ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σταύλους. Φλόγες ξεπρόβαλαν, επίσης, σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αττική και Λαμία.

Από τις 3 το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Εύβοια, μέχρι και αργά το βράδυ, παρέμενε ανεξέλεγκτη λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στο Μανδράκι (Συκιές) και πολύ γρήγορα άρχισε να «κατηφορίζει» προς Δάφνη, Νεοχώρι και Περιβόλια. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να αποφύγουν τον πυκνό καπνό που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή και νωρίς το απόγευμα είχε φτάσει στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Οι φλόγες έκαιγαν καλλιέργειες - στην πλειοψηφία τους ελιές - ενώ κατέστρεψαν και σταύλους στις περιοχές Δάφνη και Νεοχώρι. Παράλληλα, κινδύνεψαν σπίτια, τα οποία «γλίτωσαν» χάρη στη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων, αλλά και της Πυροσβεστικής, που με 60 πυροσβέστες, 24 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα προσπαθούσε να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή των 12 αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Πάντως, σύμφωνα με κατοίκους του Νεοχωρίου, από τις φλόγες, έχασαν τη ζωή τους αρκετά πρόβατα και πουλερικά που βρίσκονταν στους κατεστραμμένους σταύλους.

Για αρκετή ώρα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αλιβερίου - Κύμης, ενώ μεγάλες προσπάθειες κατέβαλλαν πυροσβέστες και κάτοικοι επί της επαρχιακής οδού Λέπουρα - Κύμης, καθώς δίπλα στο δρόμο, όπως κινούνταν και η φωτιά, υπάρχουν σπίτια. Επίσης, υπήρχε διακοπή ρεύματος στο Νεοχώρι λόγω καταστροφής στύλων της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κι άλλος νεκρός εργάτης!

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη.






Φρικτό θάνατο βρήκε σήμερα εργάτης της ΔΕΥΑΚ Κατερίνης εργαζόμενος σε διάνοιξη ορύγματος στο δρόμο μπροστά από την Εκκλησία της Αγ. Άννας στην Κατερίνη. Ο εργάτης βρισκόταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μόνος στο όρυγμα χωρίς προστατευτικό κράνος, χωρίς να υπάρχουν τοιχία αντιστήριξης, εργαζόμενος σε βάθος περισσότερο από τρία μέτρα, όταν αποκολλήθηκαν χώματα από την πλευρά του ορύγματος που ήταν ο δρόμος. Ο άτυχος εργάτης ανασύρθηκε νεκρός μετά από προσπάθειες 45 - 60 λεπτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η καθυστέρηση της ανάσυρσης οφείλετο στο γεγονός ότι δεν γνώριζαν την ακριβή θέση του άτυχου εργάτη ούτε την κατεύθυνση του σώματός του.
Από νωρίς κυκλοφόρησαν φήμες ότι δήθεν ο εργάτης εργαζόταν σε όρυγμα μόνο ενάμιση μέτρων ώστε να δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν υπήρχαν προστατευτικά στα τοιχία και ότι καταπλακώθηκε από χώματα στα πόδια και πέφτοντας τον χτύπησε μια πέτρα στο κεφάλι. Από ιδίαν αντίληψη το βάθος του ορύγματος εκεί που βρέθηκε ο άτυχος εργάτης( και αφαιρέθηκαν τα χώματα ) είναι περισσότερο από τρία μέτρα ενώ δεν υπήρχαν προστατευτικά στα τοιχεία του ορύγματος. ( βλέπε σχετικές φωτογραφίες).
Κορινός 22/7/09 Αντώνης Μάντζιος

στη φωτ. 4 φαίνεται το μέρος που αποκολλήθηκαν τα χώματα.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Με ''ξένα κόλυβα'' έκανε την πλατεία Πανεπιστημίου ο Δήμος Βόλου

Παράλογες οι απαιτήσεις του Δήμου Βόλου, λέει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!
Ζητεί να πληρώσουν 233.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις της Πλατείας Πανεπιστημίου!!!
Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει ο Δήμος Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απειλώντας ότι σε περίπτωση που το Ίδρυμα δεν εξοφλήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου οφειλή ύψους 233.000 ευρώ θα την βεβαιώσει στην εφορία, ώστε να καταπέσει η ασφαλιστική ενημερότητα του πανεπιστημίου.
Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές έχουν ζητήσει διακανονισμό, καθώς το κονδύλι αυτό δεν υπάρχει και όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Μιχάλης Ζουμπουλάκης δεν μπορούν να μείνουν απλήρωτοι ούτε οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, ούτε ο σιτιστής της φοιτητικής λέσχης, αλλά ούτε και οι εργολάβοι φύλαξης, συντήρησης και καθαριότητας που περιμένουν μήνες για να πάρουν τα χρήματα τους.
Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το περασμένο Μάρτιο τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο ο ΟΤΕ και κάποιοι ιδιώτες θα πρέπει να καταβάλλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που απαλλοτριώθηκαν, για να κατασκευαστεί η Πλατεία Πανεπιστημίου.
Ο Δήμος Βόλου ζητά απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους ποσό 1.213.224 ευρώ, που έδωσε ο Δήμος, με έγγραφο που απέστειλε στις 20 Μαρτίου ζητώντας να προσκομιστεί μέσα σε 10 ημέρες στο Γραφείο Προσόδων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, για να τακτοποιηθεί η οφειλή.
Το βασικό σκεπτικό γι' αυτή την απόφαση αναφέρει ότι από την στιγμή που κατασκευάστηκε η Πλατεία Πανεπιστημίου ανέβηκε η αξία των παρακείμενων οικοπέδων και κατά συνέπεια του κτιρίου Ματσάγγου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ασχέτως εάν ουσιαστικά παραμένει μια ιδιοκτησία που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας πόλης και πανεπιστημίου δεν είναι σωστό να υπάρχουν τέτοιες αιτιάσεις. Είναι σαν να υπάρχουν δύο συνεργάτες που ο ένας κάνει κάποιο έργο που ωφελεί την πόλη και λέει στον άλλο να πληρώσει αυτός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπουλάκης.
Γιώργος Στεργίου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παραπέμπονται για κακούργημα στον Περιφερειακό Βόλου

Πέντε άτομα παραπέμπονται στο Κακουργιοδικείο Λάρισας με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου σχετικά με τις σοβαρές παραλείψεις στο έργο του περιφερειακού, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση δύο θανατηφόρων τροχαίων.
Το Συμβούλιο παραπέμπει να δικαστούν με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στο Μικτό Ορκωτό του Εφετείου Λάρισας τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρίας «Αθηναϊκή Τεχνική», τον ανάδοχο του έργου, τον εργοταξιάρχη και δύο επιβλέποντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα την προϊσταμένη του τμήματος κατασκευών και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης οδικών έργων του υπουργείου.
Τους τρεις πρώτους βαρύνουν ευθύνες για μέτρα που δεν λήφθηκαν για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στον περιφερειακό.
Αποτέλεσμα των παραλείψεων ήταν σύμφωνα με το βούλευμα να προκληθούν δύο τροχαία ατυχήματα που κόστισαν δύο ανθρώπινες ζωές.
Στις 25 Ιουνίου 2005 δικυκλιστής τραυματίστηκε θανάσιμα στο 4ο χιλιόμετρο του περιφερειακού. Εξαιτίας της ελλιπούς οδικής σήμανσης, της έλλειψης επαρκούς φωτισμού και τη μη τοποθέτησης μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, ο οδηγός της δίκυκλης μοτοσικλέτας Αργύρης Βαξεβανόπουλος δεν μπόρεσε έγκαιρα να αντιληφθεί ότι πλησίαζε σε χαντάκι βάθους 90 εκατοστών. Η μηχανή του εξετράπη της πορείας του και ανετράπη και ο άτυχος οδηγός υπέστη σοβαρά τραύματα που οδήγησαν στο θάνατό του.
Στις 15 Μαρτίου 2006, ένας μαθητής 15 ετών, ο Θωμάς Τσιράκογλου, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε στον περιφερειακό, στον κόμβο Μελισσατίκων, εξαιτίας της μη σωστής ρύθμισης των φωτεινών σηματοδοτών.
Η προϊσταμένη του τμήματος κατασκευών και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης οδικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να ασκήσουν συστηματική επίβλεψη του έργου.
Η δε προϊσταμένη του τμήματος κατασκευών, σύμφωνα με το βούλευμα, στις 14 Αυγούστου 2004 έδωσε εντολή στην εταιρία να δώσει το έργο στην κυκλοφορία πριν πέσει ο τελικός ασφαλτοτάπητας.
Μετά το τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον 15χρονο, μήνυση κατά παντός υπευθύνου είχε καταθέσει ο πατέρας του. Η μήνυση, οι αλλεπάλληλες αναφορές του Τμήματος Τροχαίας Βόλου για την επικινδυνότητα του δρόμου, καθώς και οι διαμαρτυρίες κατοίκων μέσω δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου είχαν προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σχετικά δημοσιεύματα μπορείτε να διαβάσετε και στις εφημερίδες Μαγνησία και Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θα αγοράσει τον Τσουγκριά ο Κοπελούζος;

Πόλο έλξης αποτελεί για πολλούς Έλληνες Κροίσους, συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη Κοπελούζου, το νησάκι του Τσουγκριά, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της Σκιάθου. Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας ο μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Κοπελούζος φέρεται διατεθειμένος να αγοράσει το ειδυλλιακό νησί, για το οποίο εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον κατά το παρελθόν η Μαριάννα Λάτση, η Γιάννα Αγγελοπούλου και πολλοί ακόμη μεγιστάνες. Ο Τσουγκριάς, που ανήκε κάποτε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ιδιωτικό από την δεκαετία του ΄30 και σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει εξ ημισείας στο Ίδρυμα “Θωμά και Βάντας Επιφανειάδη” και στους απογόνους του μεγαλοεπιχειρηματία Φιξ.
Τα σενάρια για την επερχόμενη πώληση του νησιού, πυροδοτεί η συχνή παρουσία του Έλληνα Κροίσου στην Σκιάθο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, προχθές εθεάθη και πάλι στο νησί με την πολυτελή θαλαμηγό του. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Κοπελούζος, φέρεται να διανύει περίοδο διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες του νησιού και όπως επισημαίνεται από ντόπιους, είναι πολύ πιθανό να πωληθεί τελικά το νησί εάν επέλθει συμφωνία μεταξύ του ενδιαφερόμενου και των ιδιοκτητών.
Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο 2.500 στρεμμάτων, ακατοίκητο, πευκόφυτο, δελεαστικό, διαθέτει νερό, μικρές λίμνες, θαυμάσιες αμμουδιές, οποροφώρα δέντρα, που όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Το νησί που είναι ακατοίκητο, φέρει ανάγλυφα τα σημάδια του παρελθόντος, καθώς “φιλοξενεί” το παλιό ελαιοτριβείο που κάποτε έσφυζε από ζωή. Οι επιμέρους συντεταγμένες δημιουργούν σαφώς μια πολύ δελεαστική εικόνα για πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κατ επανάληψη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του νησιού-κόσμημα της Σκιάθου. Στο μεταξύ ο κ. Κοπελούζος δηλώνει λάτρης της Σκιάθου και γι αυτό τον λόγο εξάλλου, την επισκέπτεται συχνά με το πολυτελές σκάφος του, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του διακοπών.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

«Χοηφόρες» από το Θεσσαλικό Θέατρο

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας - ¨Θεσσαλικό Θέατρο¨, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής του Περιοδείας -2009, θα παρουσιάσει και στην πόλη του Βόλου, την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόρες».
Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου και ώρα 9.30 μμ στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων - 2009, που θα πραγματοποιηθούν φέτος από τον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό» –Δήμου Βόλου.
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ γίνεται γνωστό πως θα ισχύουν κανονικά και τα εισιτήρια του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων – Ο.Γ.Α, χρήσης 2009-2010.

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση : Κώστας Τσιάνος Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος Κοστούμια : Ιωάννα Παπαντωνίου Μουσική : Διονύσης Τσακνής Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος Μουσική Διδασκαλία: Απόστολος Ψυχράμης Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Αυγουστάτος
ΗΛΕΚΤΡΑ-ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Λυδία Κονιόρδου ΟΡΕΣΤΗΣ: Νίκος Ψαρράς ΠΥΛΑΔΗΣ: Δημήτρης Καλαντζής ΤΡΟΦΟΣ: Ελένη Ουζουνίδου ΟΙΚΕΤΗΣ: Θανάσης Χαλκιάς ΑΙΓΙΣΘΟΣ: Γιώργος Στάμος ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Γιώργος Δεληγιάννης ΡΟΥΣΤΑ: Γιάννης Παπαγιαννούλης
ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:( Κορυφαίες ) Ελένη Ουζουνίδου, Νικολέττα Βλαβιανού, Στέλλα Γκίκα, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Καρακάση, Έλενα Μαρσίδου, Λίλυ Μελεμέ, Σεβίλη Παντελίδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Λουκία Στεργίου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Φωτεινή Τιμοθέου.
Η παράσταση ακολουθεί και πάλι την ίδια άποψη, του 1992, που πρωτοπαίχθηκε και …στηρίχθηκε πάνω στις λαϊκές τελετουργίες, αφού τα στοιχεία που συνθέτουν τις «ΧΟΗΦΟΡΕΣ» τα συναντάμε σε πολλές παραλογές της Δημοτικής μας ποίησης, σε λαϊκά παραμύθια, σε μοιρολόγια, στους επιτάφιους θρήνους, στο ανακάλεμα των ψυχών, στους εξαγνισμούς και σε άλλες μορφές της Λαϊκής και θρησκευτικής μας έκφρασης…
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διήμερο Φεστιβάλ στο Φράγμα Παναγιώτικο

Διήμερο Φεστιβάλ διοργανώνεται και φέτος στο Φράγμα Παναγιώτικο στις 24 και 25 Ιουλίου, κατόπιν συνεργασίας της ΕΚΠΟΛ-ΝΑΜ με το Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Παναγιώτικο. Δημοφιλείς καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου ενώνουν την φωνή τους «με τον Εθελοντισμό για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», ενώ δυναμικό «παρών» δίνουν δύο εξίσου αγαπημένα βολιώτικα συγκροτήματα, οι «Μουσικοί Ιχνηλάτες» και οι «Red Wine Band».
Η ΕΚΠΟΛ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έναν αγώνα ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα περιβάλλοντος και εθελοντισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η διενέργεια του εν λόγω φεστιβάλ στο Παναγιώτικο, που πραγματοποιείται με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».
Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, την Παρασκευή 24/7 στις 21.30 ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα συσπειρώσει γύρω του φανατικούς οπαδούς και μουσικόφιλους ακροατές σε μια βραδιά, γεμάτη μουσικές, εικονοπλαστικούς στίχους και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ένα ηλεκτρισμένο ροκ ύφος, μπολιασμένο με την δωρικότητα του λαϊκού, αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας.
Την έναρξη της μουσικής βραδιάς θα κάνει στις 20.00 το αγαπητό σε όλους μας βολιώτικο συγκρότημα «Μουσικοί Ιχνηλάτες».
Τον Σωκράτη Μάλαμα , που παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, συντροφεύουν οι Μαρίνα Δακανάλη στο τραγούδι, Κλέων Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, Θάνος Μιχαηλίδης στα τύμπανα, Γιάννης Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, Νίκος Παραουλάκης στα νέι και κιθάρα, Φώτης Σιώτας στο βιολί, Κυριάκος Ταπάκης στα μπουζούκι και λαούτο, Τίτος Καριωτάκης και Χρήστος Χαρμπίλας στην Ηχοληψία, Μαρία Βενετάκη στους Φωτισμούς και Δημήτρης Κατέβας στην Επιμέλεια Σκηνής.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 25/7 στις 21.30 το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται με Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά τη γόνιμη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο -που έδωσε, δισκογραφικά, τον «Σαμάνο»- και τη χειμερινή του απόσυρση για την ηχογράφηση νέων τραγουδιών, μπαίνει στην περιπέτεια των καλοκαιρινών εμφανίσεων με διάθεση για αναπάντεχες, φορτισμένες και ανεπιτήδευτες στιγμές, τις οποίες απλόχερα θα προσφέρει και στο βολιώτικο κοινό. Μαζί του οι για χρόνια συνεργάτες του από την εποχή των «Λαϊκεδέλικα»: Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο), Δημήτρης Μπασλάμ (μπάσο), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα), Ανδρέας Πολυζογόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο),
Florian Micuta (πλήκτρα), Τάσος Μισυρλής (τσέλο). Το πρόγραμμα, διάρκειας 2,5 ωρών, θα είναι αρκετά ανανεωμένο, προσφέροντας χώρο και στα, νέας εσοδείας, τραγούδια, που πιθανώς να έχουν κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Οικολογικά μηνύματα

Την έναρξη της μουσικής βραδιάς θα κάνει στις 20.00 το αγαπητό σε όλους μας βολιώτικο συγκρότημα Red Wine Band.
Επίσης, την ίδια μέρα από το πρωί η ΕΚΠΟΛ θα φιλοξενεί την Σχολή Υπαίθριων Αθλημάτων του βραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου ορειβάτη κ. Νίκου Μαγγίτση (www.magitsis.gr), ο οποίος με την παρουσία-επίβλεψη 2 εκπαιδευτών της σχολής θα κάνει επίδειξη καγιάκ στο χώρο της λίμνης του Φράγματος.
Δέκα διπλές βάρκες για καγιάκ στη λίμνη, 20 σωσίβια και 20 κουπιά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό (Σάββατο 25/7 ώρες 9 π.μ.-12 και 6 μ.μ.-9 μ.μ.) και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να μπαίνουν στα σκάφη και ανά ομάδες και πάντα με τη συνοδεία των εκπαιδευτών, θα ξεναγούνται στη περιοχή της μικρής λίμνης στο Φράγμα.
Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας αλόγων από τον Ιππικό Όμιλο Μηλεών του κ. Βήτου.
Και τις δύο ημέρες, περιβαλλοντολογικές και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν το κοινό και θα μας καλούν όλους να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, ενώ Σύλλογοι και Γυναικείοι Συνεταιρισμοί θα μυήσουν τους παριστάμενους στα τοπικά προϊόντα, στις πηλιορείτικες γεύσεις και θα προβάλλουν τις δράσεις τους.
«Οι επισκέπτες στο νομό μας που θα συνδυάσουν την αναψυχή τους με την παρακολούθηση του Φεστιβάλ μπορούν να επικοινωνήσουν για τη διαμονή τους με τους κοντινούς στο Φράγμα Παναγιώτικο ξενώνες/ξενοδοχεία (η σχετική λίστα την οποία ευγενικά παραχώρησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΛ: www.ekpol.gr)» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Η τιμή εισιτηρίου για τις συναυλίες είναι 10 ευρώ.
Προπώληση πραγματοποιείται στην ΕΚΠΟΛ (καθημερινά 10 π.μ.-2 μ.μ., Αντωνοπούλου 181, τηλ. 24210.71950), στον μουσικό οίκο Κεχαΐδης (Ιάσονος 95, τηλ. 24210.37891), στο Public (Ογλ & Κονταράτου, τηλ 24210.22904), και στο δισκοπωλείο CLASSIC (Ερμού 187, τηλ. 24210. 20059).
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας

Νεότευκτο θεσμό αποτελεί ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας, που προκηρύσσεται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης Ορεινού Βορείου Πηλίου και υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κάρλας, του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου και της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Υπεύθυνος του διαγωνισμού είναι ο Νικόλαος Ηλ. Λεφούσης και όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές “η διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας είναι προσπάθεια για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών με στόχο την απαρχή της ανάδειξης και προστασίας του τελευταίου φυσικού αποθέματος της πηλιορείτικης φύσης”.
Ο πανελλήνιος διαγωνισμός, στον οποίο το έπαθλο 1ο, 2ο και 3ο βραβείο, απευθύνεται σε ερασιτέχνες φωτογράφους και είναι αφιερωμένος στο ευαίσθητο αλλά και σπάνιο οικοσύστημα του Βόρειου Πηλίου.
Ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού είναι η 20η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.
Οι βραβευθέντες θα ανακοινωθούν 20 μέρες μετά τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης συμμετοχής των στο διαγωνισμό, δηλαδή την 31η Οκτωβρίου.
Η απονομή των βραβείων και των επαίνων θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου στον πρώην κινηματογράφο «Αχίλλειο» στο Βόλο, ενώ οι καλύτερες 100 φωτογραφίες θα εκτεθούν από την 1η έως την 12η Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρο.
Η κριτική επιτροπή θα είναι τριμελής αναγνωρισμένου κύρους, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του διαγωνισμού Νικόλαο Ηλ. Λεφούση, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 6947 214 670.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν στη διεύθυνση: Γαρέφη 4, 38222, Βόλος, με την ένδειξη για το διαγωνισμό «Βόρειο Πήλιο- ένα σπάνιο οικοσύστημα» με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και την 30η Σεπτεμβρίου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κ.Κ.Ε.: «Απαράδεκτη η κατάσταση στο λιμάνι»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Δικαιοσύνης με θέμα «Απαράδεκτος τρόπος φορτοεκφόρτωσης των υλικών στο λιμάνι του Βόλου» κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο κ. Ν. Γκατζής.(Βουλευτής Μαγνησίας)
Όπως αναφέρεται «παρά την πληθώρα των καταγγελιών από κατοίκους και φορείς του Βόλου, αλλά και των δικών μας παρεμβάσεων επανερχόμαστε για πολλοστή φορά να καταγγείλουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζεται να συντελείται σε βάρος των κατοίκων του Βόλου και ιδιαίτερα σε βάρος των κατοίκων της συνοικίας Παλαιού Λιμεναρχείου.
Καθημερινά στο λιμάνι του Βόλου γίνονται φορτοεκφορτώσεις προϊόντων όπως σκραπ, πετ-κοκ, ανθρακίτης, κάρβουνο, λιπάσματα, ζωοτροφές, σιτηρά κ.α. χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σύννεφο ρύπων επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής, αλλά και συνολικότερα του Π.Σ. Βόλου.
Μπροστά σε όλα αυτά οι αρμόδιοι του Νομού και της Περιφέρειας και τα αρμόδια Υπουργεία δε μπορούν να αδιαφορούν, αλλά χρειάζεται έγκαιρα να πάρουν μέτρα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Βόλου και τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

''Αργοναύτης'' με ....ποδήλατο!

Μπορεί οι Αργοναύτες να έγραψαν ιστορία, επαναλαμβάνοντας τον μύθο 3.500 χρόνια μετά, ωστόσο ένας Βολιώτης, έγραψε τη δική του ιστορία, κάνοντας ποδηλατική εκστρατεία στην πατρίδα της Μήδειας, αφού διένυσε 2.700 χλμ!
Πρόκειται για τον Γιάννη Γερόπουλο, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, τον οποίο συναντήσαμε στο λιμάνι του Πότι, δεύτερο σταθμό της Αργούς, μετά το Μπατούμι της Γεωργίας και ο οποίος σκοπεύει να μείνει λίγο καιρό στην περιοχή του Καυκάσου και θα επιστρέψει με αεροπλάνο.
Ο Βολιώτης ενθουσιάστηκε από τη φύση στα παράλια του Καυκάσου και την πολιτιστική διάσταση της διαδρομής, ενώ οι Αργοναύτες ξαφνιάστηκαν όταν τον είδαν, ένα βράδυ Τετάρτης που έβρεχε στο ξενοδοχείο που έμεναν!
Από παλιά είχα όνειρο, δήλωσε, αν ποτέ γίνει το ταξίδι της Αργούς στην Κολχίδα, να έρθω κι εγώ μαζί της. Όταν έγινε σαφές ότι δεν θα ερχόταν, πριν από 1,5 χρόνο, με το κουπί στην Κολχίδα, κατέστρωσα ένα σχέδιο να ‘ρθω με τη δική μου δύναμη, αλλά με ποδήλατο. Το προγραμμάτισα και περίμενα τη στιγμή να’ ρθει το πλοίο στην Κολχίδα, για να το ακολουθήσω κι εγώ, επισήμανε ο Γιάννης Γερόπουλος.
Ο ποδηλάτης ξεκίνησε από το Βόλο 19 Ιουνίου στις 8 το πρωί και έφτασα στο Μπατούμι, μετά από 27 μέρες, διανύοντας 2.700 χλμ.
Ακολούθησε το δρομολόγιο Βόλος - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - σύνορα, που διήρκεσε έξι μέρες και άλλες 21 μέρες εντός της Τουρκίας. Ακολούθησε το δρομολόγιο μέχρι Κωνσταντινούπολη, έκανε δύο μέρες να περάσω την πόλη και από κει βγήκε στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Διένυε περίπου 100 χλμ. ημερησίως και βρισκόταν για οκτώ ώρες κάθε μέρα πάνω στη σέλα.
Μετά την Ποντοηράκλεια, στο Ζόμπουλταγκ, ανέφερε, έκανε παράκαμψη για να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της γιαγιάς του (που έφυγε το 1922 με τους άλλους Έλληνες της περιοχής), στην περιοχή της Παφλαγονίας, μετά πήγε στην Ιωνόπολη (Ινέμπολου) στα παράλια του Ευξείνου και, όλο παράλια, βγήκε μέχρι την Κολχίδα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντός της Τουρκίας ήταν οι δρόμοι, που είναι κακοί και οι οδηγοί που είναι χειρότεροι από τους Έλληνες. Τρεις φορές κινδύνεψα και χρειάστηκε να βγω από τον δρόμο για να μη με παρασύρουν», ανέφερε ο κ. Γερόπουλος.
Στην Τουρκία του προξένησε μεγάλη εντύπωση η φιλικότητα των ανθρώπων και η φιλοξενία τους, όταν έλεγε ότι ήταν Έλληνας.
Σύμφωνα με τον κ. Γερόπουλο, το φυσικό στρες ήταν μεγάλο, γιατί έπρεπε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να φτάσω στο Μπατούμι μαζί με την Αργώ, κάτι που τελικά έγινε.
Τα δύο πράγματα που δήλωσε ότι του έμειναν από το ταξίδι ήταν η καταπληκτική φύση (στα παράλια του Ευξείνου υπάρχει πλούσια βλάστηση με δάση) και η πολιτιστική διάσταση της διαδρομής, σε ιστορικά σημεία που έχουν σημασία για τους Έλληνες, που αφορούν τον μύθο του Ιάσονα (Ιασώνειο άκρο, η εκκλησία του Ιάσονα που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό που είχαν χτίσει ο Ιάσων και η Μήδεια), η Ιάς νήσος, έξω από την Κερασούντα (όπου οι Αργοναύτες δέχτηκαν την επίθεση από τις στυμφαλίδες όρνιθες). Ακόμη σημαντικά θεωρεί τα Μουσεία της Σαμσούντας και της Κερασούντας, αλλά και τη Σαφράπολη, που είναι χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Οι Αργοναύτες, με είδαν ξαφνικά, την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 20.17 ένα βράδυ που έβρεχε, ξαφνικά στο ξενοδοχείο που έμεναν και κάποιοι που με αναγνώρισαν δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη, γιατί κανείς δεν γνώριζε ότι θα έρθω στη Γεωργία. Με φιλοξένησαν στο ξενοδοχείο, ευχαριστώ και τον καπετάνιο Απ. Κούρτη που ήταν φιλόξενος και φιλικός», τόνισε ο κ. Γερόπουλος.
Ο συμπολίτης μας πιστεύει ότι όταν γυρίσει πίσω, οι Βολιώτες πρέπει να ενημερωθούν για το φωτογραφικό υλικό που έχει συλλέξει, γιατί αξίζει τον κόπο να δει κανείς από κοντά ένα τέτοιο ταξίδι.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template