Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ζήτησαν δωρεάν παιδεία και έκλεισαν το δρόμο οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου


Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν χθες το πρωί οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου, καθώς οι μαθητές της Α’ τάξης κλήθηκαν να πληρώσουν 30 ευρώ για τα βιβλία των Αγγλικών. Γι’ αυτό το λόγο όλοι μαθητές απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου την οδό Γιάννη Δήμου μπροστά από το σχολείο τους, ενώ έκαναν αποχή μιας ώρας από τα μαθήματά τους.

Λίγο μετά τις 10.30 χθες το πρωί οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου βγήκαν με πανό και φωνάζοντας συνθήματα στον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τους συμμαθητές τους της Α’ τάξης που φέτος αναγκάστηκαν να πληρώσουν 30 ευρώ για τα βιβλία των Αγγλικών.
«Η ανέχεια δεν θα περάσει άλλο, δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε λεφτά σε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που για να ανταπεξέλθουμε πληρώνουμε φροντιστήρια, δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο κι αντίθετα έχουμε ένα αβέβαιο μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος του 15μελούς Δημήτρης Ρούσας.
Οι μαθητές σχολίαζαν σε πηγαδάκια τα χρήματα που ξοδεύουν οι γονείς τους κάθε μήνα για να μπορέσουν οι ίδιοι να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ενώ κάλεσαν γονείς, καθηγητές και μαθητές από τα υπόλοιπα λύκεια της πόλης να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Σχολιάζοντας την κατάσταση ο μαθητής της Γ’ τάξης Μανώλης Καραγιάννης, επεσήμανε πως ένας μαθητής της τελευταίας τάξης του λυκείου χρειάζεται από 600 μέχρι και 650 ευρώ το μήνα για τα φροντιστήριά του, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις πανελλαδικές.
Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές, αν και έμειναν στο δρόμο μισή ώρα, κατάφεραν να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των οδηγών, καθώς δεν τους επιτράπηκε να περάσουν το δρόμο.
Τέλος, οι μαθητές με ψήφισμά τους ζητούν να επιστραφούν στους μαθητές τα χρήματα που έδωσαν για τα βιβλία και να καλύψει το κράτος όλα τα έξοδα, να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, η οποία πρέπει να είναι στην ουσία δημόσια και δωρεάν, ενώ τέλος διεκδικούν ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα καλλιεργεί όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

42 χρόνια απ' την δολοφονία του Τσε


Σαν σήμερα (χθες), 9 Οκτώβρη του 1967, δολοφονείται στη Βολιβία από πράκτορες της CIA ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μετά από μια σκληρή μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο χωριό Λας Ιγέρας της Βολιβίας, ο Τσε τραυματίζεται και συλλαμβάνεται. Στις 9 Οκτώβρη μεταφέρονται εσπευσμένα με στρατιωτικά ελικόπτερα στο Βαγιεγκράντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντίκρισαν ξαπλωμένο σε ένα πρόχειρο κρεβάτι τον Τσε Γκεβάρα, δολοφονημένο με δύο σφαίρες στο σβέρκο. Ο Τσε Γκεβάρα που γεννήθηκε το 1928 στο Ροζάριο της Αργεντινής, επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πoυ μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Σημαντικό σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο ξεκίνησαν την οργάνωση της ανατροπής του δικτάτορα Φ. Μπατίστα στην Κούβα. Συμμετείχε ενεργά στην επαναστατική κουβανική κυβέρνηση, ενώ από τον Απρίλη του 1965 είχε πάρει μέρος στον επαναστατικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κογκό και επέστρεψε αργότερα στη Λατινική Αμερική. Ο φλογερός επαναστάτης, ο κομμουνιστής, έγινε και παραμένει σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Προς τιμήν του πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και συζητήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση και πορεία από το Βαγιεγκράντε στη Λα Ιγέρα της Βολιβίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο επαναστάτη. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία των Κουβανών γιατρών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη Βολιβία, προωθώντας τα προγράμματα «Επιχείρηση Θαύμα» (για την επανάκτηση της όρασης) και «Ναι, μπορώ» (για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού). Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες αναμένεται να παραστεί και σε σημερινές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην 7η Σύνοδο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση των κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων των χωρών της ALBA.

Στη Νικαράγουα πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων και η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται άδικα 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Στην Αργεντινή έγινε συγκέντρωση από τις «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στο Εκουαδόρ παρουσιάστηκε νέο βιβλίο για τη ζωή του Τσε. Στη Βενεζουέλα, κηρύχθηκε ημέρα εθελοντικής εργασίας, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβολές ταινιών, γίνονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και στην Κούβα, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο συναυλίες που θα παραχωρήσει ο γνωστός καλλιτέχνης Μανού Τσάου.
Από τον Ριζοσπάστη 

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna),γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής, γιος της Σέλια ντε λα Σέρνα και του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς.
Γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο κρεβάτι ((9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα).
Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του Τσε, θα βρείτε στην wikipedia
Ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, παρουσιάζει η TVXS και το piazza del popolo
Αξιόλογα video παρουσιάζει το ιστολόγιο σίβυλλα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στη δικαιοσύνη οι κατηγορούμενοι για την καταστροφή της Ελαφονήσου


Στις περιοχές Σίμου και Λεύκη της Ελαφονήσου παρενέβη η εισαγγελία, ύστερα από καταγγελία για καταπατήσεις εκτάσεων. Η υπεύθυνη Φυσικών Πόρων & Βιοποικιλότητας του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, Νίκη Παρδαλού, μιλά στο tvxs, για το πλαίσιο προστασίας των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενες».

Ενώ ήδη από τον Οκτώβρη του 2008, είχαν έρθει στο φως στοιχεία που αποκάλυπταν την πώληση 5,5 στρεμμάτων που βρίσκονταν στην χαρακτηρισμένη ως NATURA παραλία του Σίμου, αυτές τις ημέρες διερευνάται από την Πταισματοδίκη Σπάρτης, η νομιμότητα εκατόν σαράντα συμβολαίων.

Η πλειοψηφία των συμβολαίων έχει συνταχθεί από τον καταγγελλόμενο συμβολαιογράφο Νεάπολης Λακωνίας, ενώ σε πολλά από αυτά, ως πωλητής φέρεται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου. Ο τελευταίος, αφού είχε αποχαρακτηρίσει την έκταση- 5,5 στρεμμάτων-με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών, στη συνέχεια την πούλησε επικαλούμενος ένα παραχωρητήριο του 1880.
Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας αναγνώρισε το παραχωρητήριο και έτσι άρχισε να ανοικοδομείται η περιοχή. Στη συνέχεια, η πολεοδομία Μολάων έκρινε παράνομες τις οικοδομικές εργασίες και επέβαλλε τη διακοπή τους χωρίς όμως αυτό να γίνει πράξη έως τώρα.

Η καταγγελία έφερε στην επιφάνεια μια αλυσίδα διαπλεκομένων τοπικών παραγόντων που έχουν αναμειχθεί στην καταπάτηση δημοσίων και δασικών εκτάσεων. Μάλιστα, ένα από τα συμβόλαια των οποίων διερευνάται η νομιμότητα, αφορά την ανταλλαγή έκτασης στη Σπάρτη, με 5,5 στρέμματα, στη θέση Φράγκου, της Ελαφονήσου. Με πράξη του καταγγελλόμενου συμβολαιογράφου, το 2007, η έκταση περιήλθε στην κυριότητα προσώπου, που έχει στενή συγγενική σχέση, με τοπικό υπηρεσιακό παράγοντα, του Υπουργείου Οικονομικών.

Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελαφόνησος έρχεται αντιμέτωπη με καταστροφικά σχέδια, όπως αυτό για την κατασκευή μεγάλης θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας εντός της περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, αναρωτιόμαστε για τα εξής:

Ακόμη κι αν αποδοθούν ευθύνες, διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η προστασία της Ελαφονήσου στο μέλλον; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες στο πλαίσιο του Δικτύου NATURA 2000;

Η Υπεύθυνη Φυσικών Πόρων & Βιοποικιλότητας του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, Νίκη Παρδαλού, είπε στο tvxs ότι δεν υπάρχει κανένας θεσμοθετημένος φορέας ούτε συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, για την περιοχή της Ελαφονήσου. «Παρόλο που υπεύθυνο για τις αδειοδοτήσεις και τις περιβαλλοντικές μελέτες έως τώρα ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι η περιοχή της Ελαφονήσου υπάγεται στο Δίκτυο NATURA 2000». Όπως δήλωσε στη συνέχεια η κ.Παρδαλού, «το πρώτο βήμα που πρέπει γίνει είναι η σαφής οριοθέτηση των εκτάσεων και ο καθορισμός των χρήσεων γης, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εσκεμμένων ή μη παρανοήσεων».

Η Ελαφόνησος είναι η μόνη που υποβαθμίζεται;

Πολύ διαφωτιστική ήταν η κυρία Παρδαλού σε σχέση με την ισχύουσα θλιβερή ελληνική πραγματικότητα. Όπως φαίνεται παρά το γεγονός ότι οι περιοχές "NATURA" στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 300, υπάρχουν μόνο 27 φορείς διαχείρισης. Αυτοί αντιστοιχούν στις 87 περιοχές που επίσημα έχουν χαρακτηρισθεί ως "Natura". Επίσης, μας μίλησε για ένα κραυγαλέο παράδειγμα αδιαφορίας: αυτό των Εκβολών του Σπερχειού. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή άλλα συνεχίζεται η παροχή αδειών λειτουργίας.
Ρεπορτάζ: Τομαρά Μαρίνα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το Ισραήλ αρνείται τον διεθνή έλεγχο για πυρηνικά!!!


ΕΚΘΕΣΗ
Υπό του κ. Γεδεών Φρανκ, Γενικού Διευθυντή
Της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ
 
Προς την 47η Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να ξεκινήσω από την κοινή άποψη διακεκριμένων συναδέλφων και να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Προέδρου της 47ης συνόδου της
Γενικής Διάσκεψης του ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ). Είμαι βέβαιος ότι με την επαγγελματική εμπειρία σας, θα καθοδηγήσσετε την παρούσα σύνοδο με επιτυχία και θα την οδηγήσετε αρμονικά σε (σωστά) συμπέρασμα.
Εξ ονόματος ολόκληρης της αντιπροσωπείας μου, θα ήθελα να συγχαρώ τη Γραμματεία και το Γενικό Διευθυντή (της ΙΑΕΑ), για τις συνήθεις εξαιρετικές προπαρασκευαστικές προσπάθειές τους, για αυτή τη σύνοδο.
Κύριε Πρόεδρε,
Γεγονότα του παρελθόντος χρόνου έχουν καταδείξει την κεντρική θέση του ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ), να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη, θέματα που απασχολ
ούν ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα. Τα ζητήματα αυτά, με σειρά από απειλές για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια που απορρέουν από τη προπαγάνδα και την τρομοκρατία, στην αυξανόμενη ζήτηση για ενέργειες και ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια. Αυτά, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα είναι όλα μπροστά από αυτό το Συνέδριο.
Επιτρέψτε μου να θίξω εν συντομία μερικά από τα πιο γνωστά θέματα.
Ολόκληρη η έκθεση, με την οποία το Ισραήλ αρνείται τον έλεγχο, στο
ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ VS AVRAGIOZ

Τώρα άμα ρωτήσουμε για τυχόν κυρώσεις απ' την διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ, μάλλον θα φανούμε αφελείς ε;;;
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η κυβέρνηση διαβάζει τα blogs (!) και απαντά για την πρόσθετη διδακτική στήριξη


Σήμερα στο mailbox του Μαγνήτη, βρήκα το παρακάτω μήνυμα:

Γραφείο Τύπου Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Αγαπητοί διαχειριστές του μπλόγκ,

Διαβάσαμε το κείμενο σας για το ζήτημα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το θέμα που προέκυψε με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη επισυνάπτοντας τη σημερινή δήλωση της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου που αποκαθιστά τα πράγματα και τονίζει τη συνέχιση του προγράμματος

Ευχαριστώ

Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης  και Θρησκευμάτων   
κα Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την  αναστολή της Πρόσθετης  Διδακτικής Στήριξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Πρόσθετη Διδακτική  Στήριξη ( ΠΔΣ ) θα ξεκινήσει άμεσα και στις δεδομένες συνθήκες θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες πρόσληψης να διέπονται από αξιοκρατία και διαφάνεια.

Το σχετικό άρθρο του Μαγνήτη, εδώ
Ο Μαγνήτης έχει δύο λόγους για να είναι χαρούμενος.
1. Γιατί η νέα κυβέρνηση διαβάζει τα blogs και απαντά στα θέματα που ανεβάζουν
2. Γιατί η Υπουργός Παιδείας δεσμεύεται για την συνέχιση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης
Απομένει να δούμε και την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης!!!


Στον  πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2009. 
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδος. 
Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων η  επιλογή του Αμερικανού Προέδρου βασίστηκε στις εντυπωσιακές προσπάθειες  που έκανε για να ενισχύσει  τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Ως  ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει, από τον Ιανουάριο που ανέλαβε το αξίωμά του, τον πυρηνικό αφοπλισμό και έχει κάνει προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. 
«Πολύ σπάνια έχει ένας άνθρωπος καταφέρει, στο βαθμό που το έκανε ο  Ομπάμα, να συγκεντρώσει τα βλέμματα του κόσμου και να δώσει στους πολίτες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση της απόφασής της.
«Η  διπλωματία του βασίζεται στην ιδέα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, θα πρέπει να καθοδηγούν τον κόσμο στη  βάση αξιών και συμπεριφορών που  μοιράζεται και η πλειοψηφία του  παγκόσμιου πληθυσμού» προσθέτει.
Η Επιτροπή τόνισε ότι σημαντικό είναι  και το όραμα του Αμερικανού ηγέτη  για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
Τον περασμένο μήνα, ο Ομπάμα προήδρευσε ιστορικής συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που απευθύνει έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό.
Ωστόσο, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε  την προεδρία, δεν έχει πραγματοποιηθεί  προς το παρόν σημαντική πρόοδος  στο Μεσανατολικό ή το ζήτημα των  πυρηνικών του Ιράν, ενώ αντιμετωπίζει  δύσκολα διλήμματα στο Αφγανιστάν.
«Ως πρόεδρος ο Ομπάμα δημιούργησε ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η πολύπλευρη διπλωματία κέρδισε κεντρική θέση, με έμφαση στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί» ανέφερε η Επιτροπή.
Το  όνομα του Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφερθεί για το βραβείο, πολλοί όμως ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος κορυφαίος Δημοκρατικός που κερδίζει το Νόμπελ αυτή τη δεκαετία – το 2007 είχε απονεμηθεί στον Αλ Γκορ και το 2002 στον Τζίμι Κάρτερ.
Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε  ο αριθμός-ρεκόρ των 205 υποψηφίων. 
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο και χρηματικό  έπαθλο 10 εκατ. Σουηδικών Κορονών (1 εκατ. ευρώ).


Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δώσανε το Νόμπελ Ειρήνης σ’ έναν αρχηγό κράτους, το οποίο αυτή την στιγμή έχει προκαλέσει δύο πολέμους, έχει στρατό κατοχής σε αρκετά κράτη ανά την υφήλιο, σ’ ένα κράτος το οποίο απαγορεύεται να υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα! Η επίσημη δικαιολογία της απονομής στον Μπάρακ Ομπάμα είναι «η ανταμοιβή για τις προσπάθειές του υπέρ της μείωσης των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, καθώς και τη διπλωματική του δραστηριότητα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης».
Το βραβείο δόθηκε στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα που υποσχέθηκε στον αμερικάνικο λαό ότι μόλις εκλεγεί, μέσα σε 100 ημέρες, θα κλείσει τη βάση του Γκουαντάναμο, θα αποσύρει ένα μεγάλος μέρος του αμερικάνικου στρατού από το Ιράκ, ενώ θα αποσυρθεί τελείως από το Αφγανιστάν. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα που μιλούσε για βαθιές τομές και ρήξεις στο αμερικάνικο σύστημα, με αιχμές του δόρατος την οικονομία, την υγεία, την ανάπτυξη. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα, που αν και έχει την πλειοψηφία στο κογκρέσο δεν έχει περάσει μέχρι τώρα κανένα νομοσχέδιο. Στον πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα, που απειλεί εκλεγμένους δημοκρατικά ηγέτες (Ούγκο Τσάβες) για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών στα πετρέλαια της Βενεζουέλας. 
Από το piazza del popolo
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σ.Τ.Ε.: Ναι στο γήπεδο του Π.Α.Ο., Όχι στο εμπορικό κέντρο του Βωβού


Οριστικό STOP για το Μall Βωβού από το ΣτΕ
"Το ΣτΕ έκρινε ότι σε αντίθεση με το γήπεδο, το Μall του Βωβού (70.000 τμ) και το δεύτερο κτίριο, δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο-Δημαρχείο (42.000τμ) θίγουν το ισοζύγιο πρασίνου και είναι αντίθετα με το άρθρο 24 του συντάγματος.

Ο λόγος ακύρωσης (άρθρο 24) είναι εξαιρετικά ισχυρός και σημαίνει ότι δεν αφήνει περιθώρια στον Βωβό. Καθώς κάνει τη σύγκριση ισοζυγίου με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1995 που προβλέπει στον συγκεκριμένο χώρο κοινόχρηστο πράσινο και τον ελάχιστο συντελεστή δόμησης 0,1. Και όχι το 0,8, βάση του οποίου ο βωβός πήρε τον διπλασιασμό του 1,6." - αναδημοσίευση από το INDY
----------------
Δεν δικαιώθηκε ο αγώνας της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα που αγωνίζεται από το 2004 για την εφαρμογή τουλάχιστον του ΠΔ του 1995 γιατί ακόμα συνεχίζεται για να αποκαλυφτούν οι "διαπλεκόμενοι" αλλά και για να προχωρήσει η ανάπλαση του Ελαιώνα...
Εμείς που συμμετείχαμε ως προσφεύγοντες στο ΣτΕ δεχτήκαμε ύβρεις, απειλές και ακούσαμε μεγαλοστομίες και βαρβαρότητες από το δήμαρχο Αθηναίων κ.Κακλαμάνη "ότι θα γράψει τα ονόματά μας σε μαρμάρινες πλάκες". Τώρα τι έχει να πει ο κ.Κακλαμάνης και εκείνοι της Νομαρχίας που ενέκριναν με τις υπογραφές τους τις διάφορες άδειες κ.λπ.
Οργή μας προξένησε η ανάγνωση του βιογραφικού ενός υποψηφίου βουλευτή της Β΄ Αθήνας που έγραφε μεταξύ των άλλων ότι "αγωνίστηκε για τη μη τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα".
Επειδή είμαστε όλοι γνωστοί γνωρίζουμε ποιοι αγωνίστηκαν για τη διάσωση του Ελαιώνα, ποιοι ήταν υπέρμαχοι του Mall, ποιοι μας κορόιδευαν και ποιοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό.
----------
Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μέλι - «μαϊμού» με μαζικές πωλήσεις στο Βόλο


«Πλημμύρισαν» το Βόλο με μέλι - «μαϊμού» εννιά μικροπωλητές, από τον Παλαμά Καρδίτσας, που ξεχύθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, αλλά - όπως εκτιμούν μελισσοκόμοι ή άνθρωποι που γνωρίζουν από μέλι - πωλούσαν κάτι που έμοιαζε με μέλι!

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εμπορίου, στην υπηρεσία έγιναν δύο καταγγελίες για πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι σε διαφορετικά σημεία της πόλης του Βόλου, πωλούσαν προϊόν το οποίο έμοιαζε με μέλι, αλλά δεν ήταν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το μέλι, όντας μέλη μελισσοκομικών συλλόγων και μελισσοκόμοι οι ίδιοι.

Όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που διενεργήθηκε την ίδια ημέρα μπροστά στο πάρκινγκ του Ε.Ο.Τ. στο Βόλο, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εμπορίου, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, τους συγκεκριμένους αυτούς πωλητές, καθώς και άλλους, μετέφερε στο Βόλο έμπορος από τον Παλαμά Καρδίτσας με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντός του οποίου επέβαιναν εννέα άτομα, μαζί με τον έμπορο.

Ο έμπορος είχε εφοδιάσει τους οκτώ αυτούς πωλητές, όλους κατοίκους της περιοχής Παλαμά Καρδίτσας, με το προϊόν που δειγματίσθηκε, καθώς και με άλλα προϊόντα και τους είχε αφήσει σε διαφορετικά σημεία της πόλης του Βόλου, προκειμένου να τα πωλήσουν πλανοδίως για λογαριασμό του.

Κατά την ώρα του ελέγχου, ο έμπορος πέρασε μπροστά από το Δημαρχείο του Βόλου για να παραλάβει τους τρεις από τους πωλητές, οι οποίοι τον περίμεναν στο σημείο, προκειμένου να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Οι υπόλοιποι πέντε πωλητές ήταν ήδη εντός του οχήματος του εμπόρου. Από το δήθεν μέλι ελήφθησαν δείγματα, που απεστάλησαν στη Χημική Υπηρεσία για εξέταση και τα αποτελέσματα αναμένονται και σε βάρος των πλανόδιων πωλητών αλλά και του εμπόρου θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα, με αποφάσεις του Νομάρχη Μαγνησίας.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ζητά το ΕΚΒ, για τους εργαζόμενους της ΚΑΝΑΚΗΣ


Αίτημα αναστολής εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για τους απλήρωτους από τον περασμένο Μάιο εργαζομένους της εταιρίας «ΚΑΝΑΚΗΣ», υπέβαλε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αλέκο Βούλγαρη και τους διευθυντές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ Βόλου κ.κ. Παν. Παπακωνσταντίνου και Γ. Αλαμανιώτη αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζεται στο κάθε αίτημα του ΕΚΒ, που υποβάλλεται για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας προς τους απλήρωτους εργαζομένους της παραπάνω επιχείρησης, λόγω αυτής της κατάστασης οι οικογένειές τους όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα και οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Με το αίτημα του ΕΚΒ ζητείται η αναστολή της εξόφλησης των λογαριασμών για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και οι διευθυντές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ Βόλου θα εκτιμήσουν, ενώ με την πεποίθηση ότι εκ μέρους τους θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, επισημαίνεται η ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τις Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Διακήρυξη
Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατα πραγματοποιηθείσα σύσκεψη των Σωματείων Μετάλλου, σε διακήρυξη που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τονίζει ότι με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του και θα πρωτοστατεί για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς τους οι εργαζόμενοι.

Τους καλεί ωστόσο αρωγούς στις προσπάθειές του και ενωμένους, επισημαίνοντας ότι είναι το μοναδικό όπλο τους στο οποίο μπορούν να υπολογίζουν και να φοβούνται αφερέγγυοι εργοδότες.Παράλληλα προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις .
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαμαρτυρίες για ελλείψεις εκπαιδευτικών στις Σποράδες


Η έλλειψη εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο αλλά και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αλοννήσου προκαλεί την έντονη αντίδραση των γονιών ενώ αυτή τη στιγμή από τα 18 κενά εκπαιδευτικών στην Α΄/βάθμια Εκπαίδευση, τα εννέα αφορούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. 
Οι σύλλογοι γονέων παιδιών που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο νησί τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 
Μάλιστα οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στην Α’θμια εκπαίδευση κάνουν λόγο για «αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία και σύστημα βολέματος στο σύστημα του υπουργείο Παιδείας για τις μεταθέσεις-αποσπάσεις με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα σχολεία ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου». 
Από την πλευρά του ο σύλλογος γονέων για το Γυμνάσιο-Λύκειο τονίζει πως «στο Γυμνάσιο/Λύκειο, από την αρχή της σχολικής χρονιάς λείπουν πέντε καθηγητές, (φιλόλογος, μαθηματικός, οικονομολόγος, πληροφορικός και γυμναστής) και δυστυχώς μέχρι σήμερα το πρόβλημα παραμένει. Υπάρχουν 100 παιδιά στα σχολείο μας, των οποίων το μέλλον εξαρτάται από το σχολικό σύστημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεν είναι επιτρεπτό να υπολειτουργεί ένα σχολείο ένα μήνα μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πώς να συναγωνιστούν τα παιδιά της Αλοννήσου τα παιδιά των άλλων μεγάλων πόλεων στις εξετάσεις: Οι γονείς, που έχουν τη δυνατότητα, αρχίζουν και μεταφέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία των πόλεων. Αυτή είναι η λύση; Τα παιδιά των οικογενειών, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν έχουν το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα παιδιά; Με βάση τα παραπάνω σας ζητάμε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες, τοποθετώντας πέντε καθηγητές με τις παραπάνω ειδικότητες στο γυμνάσια/λύκειο Αλοννήσου ή να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις οι καθηγητές που λείπουν με απόσπαση σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες, έτσι ώστε το σχολείο μας επιτέλους να λειτουργήσει κανονικά για το σχολικό έτος 2009-2010». 
Τέλος σημειώνεται ότι στο Δημοτικό Γλώσσας Σκοπέλου τα κενά εκπαιδευτικών παραμένουν ενώ οι γονείς δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Λίγοι μήνες «ζωής» απομένουν στο Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου


Ακόμη και ίδιους πόρους είναι αποφασισμένη να διαθέσει η διοίκηση του ΦΟ.Δ.Σ.Α., προκειμένου να αποπερατωθεί τελικά το έργο της κατασκευής του κυττάρου στον Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου.
Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκριθεί η παράταση που έχει ζητηθεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν εγκριθεί τελικά το αίτημα παράτασης περαίωσης του έργου επέκτασης του Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου, εξέτασαν χθες ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α., Γιάννης Κουρτίνας και ο υπεργολάβος, Θεόφιλος Βασιλειάδης.
Αντικείμενο της συνάντησης που είχαν, ήταν οι προοπτικές ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου, που, με την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της αναμενόμενης αλλαγής της περιφερειακής διοίκησης, μπαίνει σε μία περίοδο αναμονής.
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, ως γνωστό, έχει από καιρό ζητήσει παράταση περαίωσης του έργου, μέχρι τον Απρίλιο του 2010.
Ο περιφερειάρχης, Φώτης Γκούπας, έχει δεσμευτεί η παράταση να είναι τελικά μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2010, ωστόσο, η έγκρισή της, λόγω των εκλογών που παρεμβλήθηκαν, δεν έχει φτάσει ακόμη.
Αποτέλεσμα, λόγω και της αλλαγής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, να τίθεται θέμα συνέχισης του έργου, καθώς θα πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή του.
Εάν εγκριθεί τελικά η παράταση, τότε τα χρήματα που απαιτούντα, θα δοθούν από το Ταμείο Συνοχής. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟ.Δ.Σ.Α., Γιάννη Κουρτίνα, σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, υπήρχε η προφορική δέσμευση του πρώην υφυπουργού, Θανάση Νάκου, για συνέχιση του έργου, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Τόσο ο κ. Κουρτίνας, όσο και ο νομικός σύμβουλος του Φορέα, διαβεβαίωσαν τον κ. Βασιλειάδη ότι η προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κουρτίνας, δήλωσε πως θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με τους κ.κ. Ρόβλια και Ραγκούση, ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα.
«Πιστεύω ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από τη νέα κυβέρνηση. Το έργο δεν είναι μόνο αναπτυξιακό, είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό, καθώς απορρίπτονται αυτή στην στιγμή στον Χ.Υ.Τ.Α. του Βόλου, απορρίμματα 23 Ο.Τ.Α. της Μαγνησίας», εκτίμησε ο κ. Γιαν. Κουρτίνας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Ο Χ.Υ.Τ.Α. έχει λίγους μόνο μήνες «ζωής», αν δεν κατασκευαστεί έγκαιρα το κύτταρο».
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να διαβεβαιώσει τον κ. Βασιλειάδη, πως στην έσχατη περίπτωση, κι όταν πια θα έχουν αποκλειστεί οι άλλες εναλλακτικές, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η λύση χρηματοδότησης του Χ.Υ.Τ.Α. από ίδιους πόρους του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ή ακόμη και με δανεισμό.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αρχίζει το 8ο Επιχειρηματικό Πανόραμα


Ανοίγει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου τις πύλες του το 8ο Επιχειρηματικό Πανόραμα, η μεγάλη έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας του Νομού Μαγνησίας, που συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, τις δύο Ομοσπονδίες των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού και τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ., η οποία στη διάρκειά της αναμένεται να σημειώσει απόλυτη επιτυχία, καθώς εκτός των Βολιωτών, προβλέπεται ότι θα υπάρξει προσέλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και από άλλους Νομούς της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό.

Όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση της μεγάλης έκθεσης, η οποία φέτος λόγω των εθνικών εκλογών μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα και θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει σε νέο χώρο και ειδικότερα στην προβλήτα του σιδηροδρομικού πορθμείου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στο δρόμο προς τα Πευκάκια.

Οι συνδιοργανωτές πάντως πιστεύουν ότι τόσο οι εκθέτες όσο και οι επισκέπτες θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας του Νομού, η οποία όπως ανέφερε στη «Μαγνησία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, φέτος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, καθώς οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το Επιχειρηματικό Πανόραμα δεν έχει κάποια ειδική θεματολογία πρόσθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος, που θεώρησε όμως σημαντικό ότι οι 150 περίπου επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έκθεση από το Βόλο και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας θα προβάλουν στους επισκέπτες την παραγωγή τους, μεταφέροντας και το αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σ’ αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τα είδη που θα προβληθούν στο 8ο Επιχειρηματικό Πανόραμα αφορούν κυρίως σε υπηρεσίες, μεταποίηση και εμπόριο, ενώ σημειώνεται ότι θα συμμετέχουν η εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», το ΡΑΔΙΟ-ΕΝΑ 102,5» και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης έχει ως εξής:
Σήμερα Σάββατο 17:00-22:30, αύριο Κυριακή 11 Οκτωβρίου 10:00-14:00 και 17:00-22:30, Δευτέρα 12 μέχρι Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 17:00-22:30 και το Σάββατο-Κυριακή 17 και 18 Οκτωβρίου10:00-14:00 και 17:00-22:30.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Όμιλος ''ΕΝΚΛΩ'': Ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων


Με τελεσίγραφα και απειλές πως αν δεν αποδεχθούν τις απολύσεις θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) συνεχίζει να εκβιάζει τους εργαζόμενους του Ομίλου. Χτες έγινε γνωστό ότι από τα εργοστάσια σε Νάουσα και Πέλλα θα φύγουν 98 εργαζόμενοι, ανεβάζοντας στους 360 όσους η διοίκηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο και χωρίς κανείς να γνωρίζει πού θα σταματήσει. Σήμερα στον όμιλο απέμειναν να εργάζονται 833 εργαζόμενοι.
Απαντώντας στις ραγδαίες εξελίξεις με τις οποίες οι εργάτες του Ομίλου βρίσκονται αντιμέτωποι και αναδεικνύοντας ότι κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο για την οργάνωση του αγώνα, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) καλεί σήμερα τους εργάτες απ' τη μονάδα της ΕΝΚΛΩ που είναι στην πόλη σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στόχος ο σχεδιασμός του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, κόντρα σε όσους ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών και των εργαζομένων. Με ανακοίνωσή του το ΕΚΝ, καλεί τους εργαζόμενους στα εργοστάσιο της ΕΝΚΛΩ να μην αποδεχθούν τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων, να απορρίψουν τα μέτρα κοροϊδίας κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Κάθε μέρα νέες απολύσεις
Χτες, ο διευθυντής του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να απολυθούν οι 50. Η αποζημίωση που θα τους δώσει είναι μισθοί 6 μηνών ενώ τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τους τελευταίους 7 μήνες θα τους τα εξοφλήσει όταν θα έχει τη δυνατότητα, είπε. Για όσους απομείνουν στη δουλειά, τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν όταν θα έχει ρευστό η εταιρεία, συμπλήρωσε.
Χτες, οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ στο εργοστάσιο του Εβρου, που σχεδιάζεται να κλείσει, διαδήλωσαν μαζικά στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που είχε καθοριστεί η διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις. Απαίτησαν να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καθορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη Τετάρτη.
«Η διοίκηση της "ΕΝ.ΚΛΩ.", αφού χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους για πάνω από 10 μήνες, με στημένες κινητοποιήσεις και αφού εξασφάλισε πάνω από 30 εκ. ευρώ, με κρατική εγγύηση, τώρα προχωρά σε όλα τα εργοστάσια την εφαρμογή του "επιχειρησιακού σχεδίου", που προβλέπει: κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΝ.
Μεταξύ άλλων καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα για τους εχθρούς και τους φίλους τους, τονίζοντας πως «ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σχεδιάζει να εγκλωβίσει και πάλι τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων αποπροσανατολίζοντάς τους με το πλασάρισμα των προγραμμάτων - "παγίδα" της μερικής απασχόλησης για μικρό χρονικό διάστημα».
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Για «δημοκρατική αστυνομία» δεσμεύεται ο Χρυσοχοΐδης


«Αστυνομικός, που ακουμπά πολίτη, δεν έχει θέση στην αστυνομία και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία δική μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι, όπως ανέφερε, μία «δημοκρατική και εθνική αστυνομία προς τον πολίτη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στεναχωρημένος και απογοητευμένος με την κατάσταση στην οποία παρέλαβε το υπουργείο, λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα το καθεστώς ανομίας τόσο στη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες, όσο και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα λυπημένος με τη διάλυση -για την οποία έκανε λόγο- του Πυροσβεστικού Σώματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών των σωμάτων ασφαλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και στην καταπολέμηση της εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την κατάργηση του σώματος της Αγροφυλακής.

Σε συνέντευξή του στο Mega, το πρωί της Παρασκευής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρχουν εστίες ανομίας στην πόλη και ότι η ανομία, όπως κι αν εκφράζεται, θα παταχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε πως πλέον θα υπάρχει σαφήνεια εντολών προς την αστυνομία, ώστε να γνωρίζει πως πρέπει να ενεργήσει και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως άλλοτε να καίγεται η Αθήνα και άλλοτε η εφαρμόζεται καταστολή επί δικαίων και αδίκων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχωρά από χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις - «σκούπα» με προσαγωγές, στην περιοχή των Εξαρχείων.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Προκλητική παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο


Για προκλητική παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, κατηγορεί ο υπεύθυνος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Γιάννης Μπασκόζος, τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ζητά επιπλέον από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου την κατάργηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την επαναφορά στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο του εκλεγμένου ΔΣ, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί με διορισμένη διοίκηση.

Η δήλωση του κ. Μπασκόζου:

«Λίγο πριν αποχωρήσει ο κ Αβραμόπουλος από το υπουργείο Υγείας φρόντισε, με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, να αφήσει το στίγμα της πολιτικής της Ν.Δ. σε όφελος πάντα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Με το υπ’ αριθμόν 180 Προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 210/2/10/09 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή γιατρών ή οδοντιάτρων στη μετοχική σύνθεσή τους.

Η προκλητική παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για την προοπτική της δημόσιας υγείας αλλά και για το μέλλον των μικρών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Συνδυαζόμενη η προκλητική αυτή ενέργεια με την εξίσου απαράδεκτη απόφαση για συνέχιση της ανωμαλίας στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) με εκ νέου διορισμό της δοτής διοίκησης αποδεικνύει τη σημασία που έχει η αποκατάσταση της νομιμότητας στον ΠΙΣ με την επάνοδο του εκλεγμένου ΔΣ.

Καλούμε τη νέα υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα εκλεγμένα όργανα των γιατρών αλλά και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς.

Η δογματικά νεοφιλελεύθερη λογική της παράδοσης των πάντων στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων πρέπει να ανακοπεί και να ηττηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα κατέθεσε τις προγραμματικές του θέσεις για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων που έρχεται να εξυπηρετήσει το Π.Δ. του κ. Αβραμόπουλου.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τις πράξεις και τα έργα σε αυτούς τους τομείς».
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μπασκόζου στην TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σ.Τ.Ε.: παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον Αχελώο


Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων φέρεται παραπέμπει το Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με πληροφορίες, με σημερινή απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι η έβδομη στη σειρά απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την υπόθεση της παράλογης εκτροπής του Αχελώου.

Η απόφαση είναι καθολικά παραπεμπτική και θέτει τα πάντα στην κρίση και ερμηνεία του ΔΕΚ. Τίθεται θέμα νομιμότητας του έργου σε σχέση με τέσσερις Κοινοτικές Οδηγίες: την Οδηγία για τα Νερά, για τους Οικότοπους, για τις δύο Οδηγίες για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το Pirate Bay σε πυρηνικό καταφύγιο!!!


Αφού κυνηγήθηκε από διάφορους φορείς που δρουν κατά της πειρατείας, το Pirate Bay επέστρεψε ποιο "απρόσβλητο" από ποτέ. Στην αρχική τους σελίδα αναγράφεται η φράση "Κανείς δεν βάζει το Pirate Bay στην γωνία", δανειζόμενοι την ατάκα του Patrick Swayze από την ταινία Dirty Dancing.
Την περασμένη παρασκευή αναφέρθηκε ότι το Pirate Bay εξαναγκάστηκε να μετακινηθεί εκτός Σουηδίας και ο μεγαλύτερος tracker του κόσμου βρήκε προσωρινά ένα καινούργιο σπίτι στην Ουκρανία. Στην συνέχεια μετακόμισε στην τωρινή και ποιο μόνιμη κατοικία του, στο CyberBunker.

To CyberBunker είναι ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία.
Η εγκατάσταση χτίστηκε την δεκαετία του '50 με σκοπό την προστασία από πυρηνική επίθεση, αλλά είναι εξοπλισμένο επιπλέον με ασπίδα προστασίας από ηλεκτρομαγνητικό παλμό και σύστημα φιλτραρίσματος αέρα από ραδιενεργούς/βιολογικούς/χημικούς παράγοντες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι servers θα λειτουργούν ακόμη και όταν δεν θα υπάρχει κανείς για να συνδεθεί μαζί τους.
Από το Απολίτιστο Στέκι
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Παγώνει» η πρόσθετη διδακτική στήριξη


Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης σε Γυμνάσια και Λύκεια, μιας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
Ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Κουτρουμάνος, με εντολή της νέας υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, καλεί τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, αλλά και να διακοπούν όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διαδικασίες υλοποίησης.
Από την στιγμή που τα τμήματα στα περισσότερα σχολεία είχαν δημιουργηθεί, οι μαθητές ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι καθηγητές κυρίως οι ωρομίσθιοι- περίμεναν την ειδοποίηση από μέρα σε μέρα να πάνε στα σχολεία για να πιάσουν δουλειά, έρχεται αυτή η απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ανατρέψει τα πάντα στο σχεδιασμό, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που επιλέγουν να βοηθηθούν σε βασικά μαθήματα, στα οποία θα κληθούν να διαγωνιστούν στο τέλος της Γ΄ Λυκείου, προέρχονται από φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των εξόδων της φοίτησης σε φροντιστήριο ή των ιδιαίτερων μαθημάτων και γι' αυτό επιλέγουν τα ολιγομελή τμήματα της ΠΔΣ.
Επίσης στο πρόγραμμα διδάσκουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι ωρομίσθιοι, που οι περισσότεροι έχουν όρεξη για δουλειά και θέλουν να συγκεντρώσουν μόρια που θα τους δώσουν την ευκαιρία, σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να διοριστούν σε κάποιο σχολείο.
Η απόφαση αυτή της υπουργού θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην λειτουργία του θεσμού, αφού η καθυστέρηση που προκαλείται θα έχει ως αποτέλεσμα ένας αριθμός μαθητών, μη μπορώντας να περιμένει άλλο, αφού άλλωστε βρισκόμαστε ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, να καταφύγει στα φροντιστήρια.
Σε διαφορετική περίπτωση τα παιδιά θα μείνουν πολύ πίσω στην αφομοίωση της ύλης, σε σχέση με τους συμμαθητές τους που έχουν ξεκινήσει την ύλη ένα μήνα πριν και έτσι δεν θα τους δοθούν ίσιες ευκαιρίες στη διεκδίκηση μιας θέσης στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επιπλέον διευθυντές Λυκείων έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι καθυστερεί η έναρξη της ΠΔΣ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τμήματα να ξεκινούν από το Σεπτέμβριο.
Ερώτημα όμως αποτελεί το σκεπτικό αυτής της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που δεν διευκρινίζει για ποιο λόγο παγώνει η έναρξη της ΠΔΣ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύλογα διαβλέπουν σκοπιμότητα προώθησης «ημετέρων στην κατάρτιση των πινάκων των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν, ενδεχομένως σε αντικατάσταση άλλων, που ανήκαν στο προηγούμενο «καθεστώς»
Γιώργος Στεργίου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αντιδράσεις για τα κολέγια από τους φοιτητές


Την πρώτη τους διαμαρτυρία θα κάνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την ερχόμενη Παρασκευή, αυτή τη φορά για την αδειοδότηση και λειτουργία των Κολλεγίων.
Μία ημέρα πριν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής θα αποκλείσουν την πρυτανεία, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τα Κολλέγια, όσο και για το ζήτημα των εργολαβιών.
Οι φοιτητές αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις τμημάτων, όπου μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση τίθεται και το ζήτημα των Κολλεγίων που «καίει» όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν συνεδριάσει όλα τα τμήματα και θα έχουν αποφασίσει τις κινήσεις τους, ωστόσο σύμφωνα με τους φοιτητές της Πανσπουδαστικής την ερχόμενη Παρασκευή θα κατέβουν στους δρόμους της πόλης να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που δημιουργείται.
Το κυριότερο που θίγεται από την ίδρυση των Κολλεγίων είναι σύμφωνα με τους φοιτητές τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, μιας και τα οι απόφοιτοι των Κολλεγίων με λιγότερα χρόνια σπουδών και με χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων θα μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας.
Πάντως οι φοιτητές λένε ότι δεν θα δοθεί καμία περίοδος χάριτος στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι θα κριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να επεκταθούν σε όλα τα ΑΕΙ.
Μία ημέρα νωρίτερα από την κινητοποίηση, δηλαδή την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής θα προχωρήσουν σε κατάληψη της Πρυτανείας, ενώ θα κρατήσουν κλειστή τη σχολή τους για μία ημέρα.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την ύπαρξη των εργολαβιών στη σίτιση, στη φύλαξη και στην καθαριότητα του ιδρύματος, ζητώντας την απομάκρυνση των εργολάβων απ’ όλες τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές ζητούν να απομακρυνθούν όλοι οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας που θα αναλάβει τη φοιτητική μέριμνα κάτω από έναν συνεχή φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.
Πάντως οι φοιτητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, πορείες ακόμα και με καταλήψεις τμημάτων, κάτι που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανοίγει τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου


Με το «Νοσφεράτου Διδόντικους-Third bloody year» ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Βόλου στην Παλιά Ηλεκτρική και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. 
Το διοργανώνουν ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Santikleri». 
Το φετινό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να επιλέξει ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες και ευφάνταστες παραστάσεις μουσικού θεάτρου, σωματικού θεάτρου, κουκλοθέατρου (για ενήλικες), χοροθεάτρου και θεάτρου με μάσκες. 
Για όσους, πάλι, θέλουν να εξερευνήσουν μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, τότε δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν την παράσταση «bar theatre» που θα δοθεί στο μπαρ «Μανιτού», στην Παλιά Πόλη. «Είναι μια ευκαιρία για τον Βολιώτη να έλθει κοντά σε θεατρικές παραστάσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να δει νέες προτάσεις με πρωτότυπα έργα και μέσα» επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ. Φοινικόπουλος. 
Για παραστάσεις με προωθημένη αισθητική αντίληψη έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σπ. Μαβίδης. 
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της «Santikleri» Μαρία Αντάρα ανέφερε ότι το 1ο Φεστιβάλ έγινε στη Λάρισα και στόχο έχει να παρουσιαστούν στην Περιφέρεια παραστάσεις και σχήματα που συνήθως δρουν στο κέντρο. 
Στόχος μας είναι το πειραματικό θέατρο ν’ αποκτήσει το δικό του κοινό στην επαρχία, εκπαιδεύοντας σιγά-σιγά το κοινό.
Το Νοσφεράτου Διδόντικους που ανεβαίνει σήμερα από την ομάδα «ΕΧ ΑΝΙΜΟ» πρόκειται για μια κωμωδία, της γνωστής ιστορίας του δράκουλα, που αναπαρίσταται με τα σώματα των ηθοποιών. Αύριο Σάββατο τη σκυτάλη παίρνει μία παράσταση κουκλοθεάτρου για ενήλικες, το Solo με την κομπανία του Walter Broggini. Πραγματεύεται δε το θέμα του θανάτου.
Μεθαύριο Κυριακή ανεβαίνει το «Didi’s son» ένα παραμύθι με τους Dirty Granny Tales, όπου με ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο και προβολές animation πλάθουν τις εικόνες του παραμυθιού.
Τη Δευτέρα επαναλαμβάνεται το Solo και ανεβαίνει και μία παράσταση «bar theater» στο μπαρ «Μανιτού» στα Παλιά ενώ την Τρίτη η εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», μέσα από μάσκες, μουσική και μιμητική παρουσιάζει το έργο «Απόκοπος».
Τέλος μεταφεστιβαλικά η ίδια εταιρεία θα παρουσιάσει και το έργο «Γκόλφω» που ανέβηκε πέρυσι στη Λάρισα με μεγάλη επιτυχία.
Το εισιτήριο διαμορφώνεται στα 10 ευρώ και το εισιτήριο για φοιτητές 7 ευρώ.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο διαδίκτυο (!) οι αιτήσεις για τη στελέχωση του κράτους

Με δημόσιο διαγωνισμό θα πληρωθούν οι θέσεις των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών και των γενικών γραμματέων υπουργείων.
Δικαίωμα να υποβάλει το βιογραφικό του και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό θα έχει ο καθένας, ενώ την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων έχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζει ότι η διαδικασία της επιλογής θα γίνει άμεσα, ώστε να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακέφαλοι οι οργανισμοί.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Αλλάζει ο τρόπος στελέχωσης των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, καθώς αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο «Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://apps.opengov.gr/app/select_office.php, σημειώνοντας τη Γραμματεία ή τις Γραμματείες, για τις οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Μέχρι πέντε επιλογές θέσης έχει ο ενδιαφερόμενος.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα υποβολής ετεροπρότασης, διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα της συμμετοχής, ενώ όσοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την 13η Οκτωβρίου 2009.

Στόχος της πρόσκλησης είναι να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, ενώ σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό.
Όπως σημειώνεται, τέλος, στην πρόσκληση, αυτή αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για «την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να γίνει πραγματικά αρωγός του πολίτη και υπηρέτης των συμφερόντων του, για τη ριζική καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της αναξιοκρατίας και του κομματισμού».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι χωματερές παραμένουν ανοιχτές!


Την εικόνα κατέγραψαν σε οκτώ χωματερές της Μαγνησίας επιτροπές ελεγκτών.
Σε δύο μάλιστα εντοπίστηκαν μέχρι και ζωικά υποπροϊόντα.
Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) παραμένουν ενεργοί. 
Οι δήμαρχοι των περιοχών, στα διοικητικά όρια των οποίων παραμένουν ανοιχτές ακόμη χωματερές, κάνουν σαν να μην έχουν ακούσει… ότι η τελευταία και οριστική προθεσμία για να κλείσουν οι σκουπιδότοποι ήταν στο τέλος του 2008.
Όσες σιωπηρές παρατάσεις και αν δόθηκαν έκτοτε για το κλείσιμο και την αποκατάστασή τους, παρήλθαν άπραγες. Πλέον άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν, διαμηνύει η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου. «Είμαστε εκτεθειμένοι και ως νομός και ως χώρα», σχολίασε και κάλεσε τους δημάρχους να συμμορφωθούν.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων όριζε ως καταληκτική ημερομηνία παύσης λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Για τον έλεγχο της τήρησης του συγκεκριμένου όρου εκδόθηκαν αποφάσεις του νομάρχη για τους ΧΑΔΑ Τρικερίου, Αργαλαστής, Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού, Ανάβρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου. Ταυτόχρονα συστάθηκαν Επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών. Για το σύνολο των ενεργών ακόμη χωματερών έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν χορηγηθεί άδειες αποκατάστασης στους οικείους ΟΤΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου ενημέρωνε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αυτοψίες στους έξι ΧΑΔΑ της ηπειρωτικής Μαγνησίας και υπολείπονται οι έλεγχοι στα δύο νησιά. Εκτός από το ΧΑΔΑ Τρικερίου, για τον οποίο έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση, οι υπόλοιποι επτά χωματερές παραμένουν ενεργοί. Οι Επιτροπές ελέγχου διαπίστωσαν ότι η απόρριψη αποβλήτων συνεχίζεται, η πρόσβαση προς τους ΧΑΔΑ δεν έχει διακοπεί, δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασής τους, ενώ σε δύο από αυτούς οι ελεγκτές κατέγραψαν στα πορίσματά τους ότι είχε πραγματοποιηθεί απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων.
Η κατάσταση που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, τόνισε η κ. Οικονόμου.
Από τις Επιτροπές δόθηκε χρονικό περιθώριο δέκα ημερών στους οικείους ΟΤΑ, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της πρόσβασης στους ΧΑΔΑ αλλά και για τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Η μη συμμόρφωσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, προειδοποίησε η αντινομάρχης.
Μόλις οι αυτοψίες ολοκληρωθούν και στις δύο ενεργές χωματερές της νησιωτικής Μαγνησίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα επαναλάβει τους ελέγχους σε όλους τους ΧΑΔΑ. «Εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση των ΟΤΑ θα προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων», τόνισε η κ. Οικονόμου.
«Είμαστε και ως χώρα και ως νομός εκτεθειμένοι απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας λυπεί το γεγονός ότι οι ΟΤΑ δείχνουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση και δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Εκφράζουμε την παράκληση να προβούν στην άμεση διευθέτηση του θέματος, συμμορφούμενοι με την κείμενη νομοθεσία και δίνοντας το καλό παράδειγμα προς τους πολίτες», δήλωσε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διπλό μανιτάρι σκόνης της ΑΓΕΤ!


Υπό έκτακτο έλεγχο βρέθηκε η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Ηρακλής ύστερα από αναφορά για δύο «μανιτάρια» το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης και χθες το πρωί.
Προβλήματα στα συστήματα μεταφοράς υλικών προκάλεσαν νέφος σκόνης πάνω από το εργοστάσιο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Πάντως από τον έλεγχο προέκυψε ότι η διαφυγή στην ατμόσφαιρα ποσοτήτων σκόνης δεν οφείλεται σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου, αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών.
Το κλιμάκιο έλαβε εντολή από την αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ύστερα από αναφορά σχετικά με πρόκληση αέριας ρύπανσης.
Ο έλεγχος έγινε στις 9:30 π.μ. χθες και από τον έλεγχο του βιβλίου συμβάντων προέκυψε ότι το πρώτο περιστατικό προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, στη 1 μ.μ., όταν πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ζυγό φαρίνας της περιστροφικής καμίνου 5, για τρία περίπου λεπτά.
Για την αποκατάσταση της βλάβης έπρεπε να διοχετευθεί κρύος αέρας μέσω της καμινάδας, προκειμένου να διενεργηθούν εργασίες επισκευής, με αποτέλεσμα να διαφύγουν ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Χθες, στις 8:30 π.μ., σημειώθηκε απόφραξη της γραμμής μεταφοράς τσιμέντου προς το σιλό αποθήκευσης για χρονικό διάστημα τριών λεπτών περίπου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει υλικό από ύψος 30 μέτρων στον αύλειο χώρο, κοντά στην είσοδο του εργοστασίου, δημιουργώντας νέφος σκόνης.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος, τα δύο περιστατικά δεν οφείλονται σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου (υβριδικά φίλτρα, ηλεκτροστατικά φίλτρα, σακκόφιλτρα), αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών. «Ως εκ τούτου δεν συνιστούν παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, οπότε δεν αποτελούν αιτία επιβολής προστίμου», εξήγησε η κ. Οικονόμου.
Στην έκθεση αυτοψίας οι αρμόδιοι υπάλληλοι προτείνουν, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, να υπάρξει βελτίωση των διαδικασιών επιθεώρησης και ελέγχου των επιμέρους συστημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και να τεθούν τα παραπάνω ως όρος στην άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

Χωρίς υπερβάσεις (;)
Οσο διήρκησαν τα δύο σύννεφα σκόνης τις προηγούμενες ημέρες, ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας δεν κατέγραψε υπερβάσεις στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, σε αντίθεση με άλλο καταγραφικό σύστημα.
Η κ. Οικονόμου επανέλαβε την ανάγκη για ενιαίο δίκτυο Σταθμών Μέτρησης και ενιαία βαθμονόμηση. Έντεκα ωριαίες τιμές υπέρβασης στην τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων από 51μgr/m3 έως 84μgr/m3 αέρα κατέγραψε ο Σταθμός Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, με τον ημερήσιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 52μgr/m3.
Και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, τα PM10 χτύπησαν «κόκκινο» για 12 ώρες της ημέρας. Ο ημερήσιος μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 50μgr/m3.
Πολύ χαμηλότερα του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου κινήθηκαν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Σάββατο 3 έως και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πεντάχρονη ''πεθαίνει'', μέχρι να ''σταθμιστούν οι πιθανότητες''!


Ένα παιδί πέντε ετών αργοπεθαίνει αβοήθητο, γιατί οι Έλληνες γιατροί ούτε μπορούν να το χειρουργήσουν, ούτε δίνουν γνωμάτευση για να χειρουργηθεί στο εξωτερικό.
Η Λάουρα Λάχα είναι πέντε ετών.
Ο πατέρας της Λιριάν εδώ και 14 χρόνια ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα.
Με σκληρή δουλειά ως οικοδόμος, ο Λιριάν Λάχα ονειρεύεται να αποταμιεύσει ένα ποσό που θα του επιτρέψει να στήσει μία μικρή επιχείρηση στην πατρίδα του, στο Ελμπασάν της Αλβανίας.
Όμως η τύχη μερικές φορές παίζει άσχημα παιγνίδια.
Πριν από 18 μήνες, η μικρή Λάουρα παρουσίασε μία μικρή αστάθεια στο βάδισμα. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, παρά την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο Παίδων.
Η διάγνωση ήταν σοκαριστική για την οικογένεια: Όγκος στον εγκέφαλο.
Η μικρή Λάουρα υπεβλήθη επειγόντως και επί 18 μήνες σε χημειοθεραπεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο όγκος δεν υποχωρούσε και η μόνη λύση φάνηκε να είναι η χειρουργική.
Όμως οι γιατροί τριών νοσοκομείων, του «Ευαγγελισμού», του «Γεώργιος Γεννηματάς» και του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», δεν αναλαμβάνουν μία τόσο περίπλοκη επέμβαση, κρίνοντας πως «η μάζα δεν είναι χειρουργικά εξαιρέσιμη».
Οι νευροχειρουργοί των δύο νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Γεώργιος Γεννηματάς» γνωμοδοτούν ότι το περιστατικό χρήζει αντιμετώπισης από ειδικό κέντρο του εξωτερικού.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους γιατρούς του πλέον αρμόδιου ιδρύματος, του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Αν και το νοσοκομείο αναγνωρίζει ότι η επέμβαση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αρνείται να δώσει στην οικογένεια Λάχα, την απαραίτητη γνωμάτευση ότι η μικρή πρέπει να χειρουργηθεί στο εξωτερικό, λέγοντας ότι πρέπει να σταθμιστούν οι πιθανότητες επιτυχίας.(!)
Ο πατέρας της μικρής Λάουρα, Λιριάν Λάχα, κάνει έκκληση προς τους αρμοδίους για να δοθεί μία λύση στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται το παιδί του.
Από ASTRA TV
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διονύσης Λεϊμονής, ένας φιλόλογος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός από τον Βόλο


Ο Διονύσης Λεϊμονής, γεννήθηκε σε μια κωμόπολη τη Αιτωλοακαρνανίας, το Αιτωλικό. 
Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. 
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. 
Σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου, είναι παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. 
Τον Ιανουάριο του 2005 το διήγημά του "Ζωή απ’ τα χαλάσματα" απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών. 
"Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" είναι η πρώτη εκδοτική του προσπάθεια,(έκδοση της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Συνεργασίας Νέων λογοτεχνών) και σήμερα επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο «Παππάς», ενώ πολλά έργα του είναι υπό έκδοση. 
Toν Απρίλη του 2009 κυκλοφορεί το νεανικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Το μυστικό της Δαγκάνας» από το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου. 
Το καλοκαίρι του 2009  κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ακρίτας» το μυθιστόρημα του «Χαμένο ταίρι» που αναφέρεται στη Μικρασία. 
΄Εχει λάβει επίσης διακρίσεις για διηγήματα αλλά και ποιήματά του. Ασχολείται με τη συγγραφή και την αρθογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής «Μιλάμε για το βιβλίο» από το Ράδιο 1 στο Βόλο.

  1. 1ο βραβείο στον Γ΄ Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών κατά το έτος 2004 με το έργο «Ζωή απ’ τα χαλάσματα»
  2. Τιμητικό δίπλωμα από την Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών κατά τη διάρκεια των 21ων λογοτεχνικών αγώνων Δελφών το 2006 με το ποίημα «Οι ναυαγοί»
  3. Το ωδείο Φουντούλη απένειμε τιμητικό έπαινο για στίχους προς μελοποίηση στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό στιχουργικής
  4. 3ο βραβείο στον Δ΄Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος που διοργάνωσε ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών για το ποίημα «Ωδή στην Πόλη»
  5. ΄Επαινο από το Σύλλογο Λόγου-Τέχνης και Ελληνικού πολιτισμού της Βαυαρίας κατά τον 4ο διαγωνισμό με θέμα «Ελλάδα, χώρα του φωτός» για το ποίημα  «Θριαμβική πορεία»
  6. 3ο βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησε, ΄Αρθρου, δοκιμίου που διοργάνωσε το περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ και ο όμιλος Ζαλώνη για το 2006 με θέμα «ΑΙΓΑΙΟ» στην κατηγορία «Ποιήματα σχετικά με τη θάλασσα» με το ποίημα «Θαλασσόδαρτο πάθος»
  7. 3ο βραβείο στα Σικελιανά 2006 π[ου διοργάνωσε το «Καφενείο των Ιδεών» στην κατηγορία «διήγημα» με το έργο: «Ο φτερωτός διάβολος»
  8. Βράβευση του μυθιστορήματος «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» και τον εκδοτικό οργανισμό «Ξάστερον»(Μάρτης 2007)
  9. 2ο Βραβείο από τον Ελληνοαυστραλιανό σύλλογο για το ποίημά του «Αποκεχωρηκότες και μη» Νοέμβρης 2007 
  10. ΄Επαινο από  την Πανελλήνια ΄Eνωση Λογοτεχνών το Δεκέμβρη του 2007 για τη νουβέλα του «Στα αλώνια της αγάπης» 
  11. 2ο Βραβείο από  την Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών  το Δεκέμβρη του 2007 για το παραμύθι του: «Θάμα κι αντίθαμα» 
  12. Α΄ Βραβείο  για το μυθιστόρημα «Το μυστικό  της Δαγκάνας» τον Μάρτη του  2008 από τον Κυπριακό Σύνδεσμο  παιδικού και νεανικού βιβλίου 
  13. Το Α’ βραβείο  στην ποίηση για το ποίημά  του «Ανθρώπινος Τύμβος», τον  Μάιο του 2008 από τον ΕΣΠΑΙΡΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΡΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ) 
  14. Β΄ Έπαινο από τους Βιβλιόφιλους ΄Εδεσσας για το διήγημά του «www.kalesate-plhrosate-teloiasate. Com, το Φλεβάρη του 2009. 
  15. ΄ΕΠΑΙΝΟς από το Φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» τον Ιούνη του 2009 για το παιδικό του μυθιστόρημα «Στο περιγιάλι του Αρίωνα»
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973694826 και 6981856680


Από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο 10 με 11.30 το πρωί μεταδίδεται από το Ράδιο 1 του Βόλου(102,5 Fm) η ραδιοφωνική εκπομπή "Μιλάμε για το βιβλίο". 
Την εκπομπή παρουσιάζει ο φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε καλά βιβλία και να μιλήσουμε γι’ αυτά στον ραδιοφωνικό αέρα ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες. 
Με την εκπομπή αυτή επιχειρούμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους ακροατές που αγαπάνε το βιβλίο στην περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδας, αφού η εκπομπή μεταδίδεται και μέσω ιντερνετ όπου υπάρχει δίκτυο (www.magnesianews.gr – πατώντας στο σύνδεσμο «ακούστε ζωντανά Ράδιο 1). 
Στην εκπομπή μιλούν καταξιωμένοι συγγραφείς που προσφέρουν βιβλία στους ακροατές του Ράδιο 1.
Επικοινωνήστε μαζί μας να μιλήσουμε για το βιβλίο που αγαπάμε.
Αν είστε συγγραφείς προβάλλετε τη δουλειά σας μιλώντας ζωντανά με τηλεφωνική παρέμβαση
Αν είστε αναγνώστες ενημερωθείτε για τις νέες κυκλοφορίες, προτείνετε και σχολιάστε…
Τηλέφωνο εκπομπής: 24210-62024
Email επικοινωνίας με το κύριο Λεϊμονή: leimont@gmail.com

Υ.Γ. Επειδή το συγκεκριμένο post μπορεί να θεωρηθεί διαφημιστικό, διευκρινίζω ότι, όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, μου τα έστειλε με e-mail ο κ. Δ. Λεϊμονής και αφιλοκερδώς σας τα παρουσιάζω.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ben Gunn: ένας blogger από τη φυλακή αγωνίζεται για πολιτικά δικαιώματα


Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν σκότωσε ένα συνομήλικό του και ομολόγησε το έγκλημά του. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων, η ειρηνική του αντίσταση και το blog του στο διαδίκτυο έχουν εξοργίσει τις διωκτικές αρχές, που αρνούνται να τον απελευθερώσουν.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές στη Βρετανία αναμένεται να παραχωρήσει στους φυλακισμένους το δικαίωμα της ψήφου. Και αυτή η κατάκτηση θα είναι το αποτέλεσμα των – ειρηνικών – αγώνων δύο φυλακισμένων για πάνω από δύο δεκαετίες, του John Hirst, ο οποίος έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος, και του Ben Gunn, ο οποίος κρατείται ακόμα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη της ποινής που του επέβαλε το δικαστήριο.

Στα 30 συνολικά χρόνια που διάνυσε στη φυλακή, ο Ben Gunn έγινε γνωστός για την ειρηνική δράση του για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, την αντίστασή του σε εξευτελιστικές πρακτικές των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τη συγγραφική του δράση, τόσο σε εφημερίδες των κρατουμένων, όσο και στο προσωπικό blog του στο διαδίκτυο. Εκμεταλλεύθηκε τα χρόνια της κράτησης για να τελειώσει την εκπαίδευσή του και να αποκτήσει ένα πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο στις επιστήμες και ένα Μάστερ με θέμα τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή, παραμένοντας φυλακισμένος, έχει ήδη ξεκινήσει τη διδακτορική του διατριβή, μία έρευνα σχετικά με τις μορφές μη βίαιης αντίστασης στις φυλακές.

Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν μια μέρα, γυρίζοντας σπίτι μαζί με ένα συνομήλικό του, ξεκίνησε έναν έντονο καβγά μαζί του και τον χτύπησε τόσο δυνατά, που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αποσβολωμένος, τηλεφώνησε στην αστυνομία και παρέμεινε στον τόπο του θανάτου ώσπου να φτάσουν οι αστυνομικοί, ομολογώντας αμέσως την ενοχή του. Όλα αυτά τα χρόνια, επέμεινε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο του, αλλά «το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τον σκότωσα», παραδέχεται νηφάλια. Γι’ αυτό και ομολογεί ότι τα πρώτα χρόνια μετά τη φυλάκισή του τα πέρασε με τρομερές ενοχές και υπέβαλε τον εαυτό του σε απόλυτη πειθαρχεία, σε μια προσπάθεια να «αναμορφώσει τις πτυχές της προσωπικότητάς του που νοσούσαν και τον οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη που έκανε», όπως έχει δηλώσει.

Είκοσι χρόνια ειρηνική αντίσταση

Βασικό στοιχείο της πολιτικής δράσης του Ben Gunn στη φυλακή ήταν η αποχή από οποιαδήποτε μορφή βίας, με ταυτόχρονη την αντίσταση σε κάθε δράση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που εξευτελίζει την προσωπικότητα των κρατουμένων. Οι ειρηνικές του αντιδράσεις και ο καυστικός του λόγος, ωστόσο, είναι η αιτία για την οποία ο Ben Gunn, 20 χρόνια μετά τη λήξη της ποινής του, βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

Γιατί δεν κλείνει απλά το στόμα του, λοιπόν, ώσπου να πάρει το «πράσινο φως» και ως ελεύθερος πλέον άνθρωπος να συνεχίσει τη δράση του εκτός φυλακής; «Αντιλαμβάνομαι το έγκλημα που διέπραξα ως μία κατάχρηση εξουσίας από μέρους μου εις βάρος ενός άλλου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, δε μπορώ να ανεχθώ την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των κρατουμένων, εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων», δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» και παραμένει πιστός στο μη βίαιο αγώνα του για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ως κρατούμενος, ο Ben Gunn δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δημιούργησε το προσωπικό του blog, στέλνοντας με φακέλους σε φίλους του τα κείμενά του, οι οποίοι στη συνέχεια τα αναρτούσαν στο blog. Όταν οι σωφρονιστικές αρχές το αντιλήφθηκαν, επέβαλαν περιορισμούς και στην αλληλογραφία του. Ωστόσο, ο Ben Gunn δεν τα παρατά τόσο εύκολα, δε σταματά τον αγώνα, και προσπαθεί να στέλνει κείμενα όποτε έχει την ευκαιρία. Γι’ αυτόν ο αγώνας για αξιοπρέπεια δε σταματάει ποτέ, δεν έχει χρονικό όριο λήξης – σαν τις ποινές – και δεν περνάει ποτέ από το δρόμο της βίας.

Τα κείμενα του Ben Gunn μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του blogspot Νέο παράθυρο.
Πηγή: Guardian
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απόπειρα ελέγχου στις διαφημίσεις που προβάλλουν οι μπλόγκερς


Συστάσεις για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται μέσω κειμένων σε μπλογκ ή και αλλού στο διαδίκτυο, εξέδωσε η Federal Trade Commission, ανεξάρτητη κυβερνητική Επιτροπή των Η.Π.Α., που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των εμπορικών πρακτικών. Μάλιστα, θα μπορούσε από την 1η Δεκέμβρη να επιβληθεί πρόστιμο αξίας 7.500 σε περίπτωση απόκρυψης του διαφημιστικού χαρακτήρα του κειμένου.

Οι μπλόγκερς είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο από τις νέες ρυθμίσεις καθώς τους ασκείται όλο και μεγαλύτερη πίεση για να ακολουθούν διαυγείς διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται να εντάσσουν στο περιεχόμενο ενός άρθρου τους την διαφήμιση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας χωρίς να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για διαφήμιση.

Σε αναλογία με όλα μέσα μαζικής επικοινωνίας, απαγορεύεται κάποιος να αποκρύπτει ότι πληρώνεται για την προβολή διαφημίσεων. Καθώς οι νέες τεχνολογίες σήμαναν νέες εφαρμογές για την διαφήμιση, οι κανόνες θα έπρεπε να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Η τελευταία έκδοση συστάσεων για τις διαφημιστικές πρακτικές, έγινε το 1980. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο να ενημερώνονται μέσω ερασιτεχνικών μπλογκ, η Commission προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το καθεστώς των διαφημίσεων που προβάλλονται από τα μπλογκς.

Πρώτον, τα μέλη της Commission προσπάθησαν να ξεδιαλύνουν τι θα περιλαμβάνει ο ορισμός της πληρωμής των μπλόγκερς. Εάν οι μπλόγκερς πληρώνονταν μόνο με τον συμβατικό παλιό τρόπο -μέσω χρημάτων- τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Όμως, ενδεικτική είναι η τελευταία τάση κατά την οποία ο διαφημιζόμενος ανταλλάσσει το προϊόν του με την παρεχόμενη υπηρεσία της διαφήμισης. Π.χ., μία εταιρεία προσφέρει στο μπλόγκερ το προϊόν της δωρεάν για να το ελέγξει ή του δίνει μία επιταγή 500 δολαρίων τα οποία μπορούν να ξοδευτούν για την αγορά διαφόρων προϊόντων της εταιρείας. Το αντάλλαγμα για αυτά, είναι η ανάρτηση του λογοτύπου της μάρκας και η δημιουργία συνδέσμου με το σάιτ της στο μπλογκ. Αυτές οι περιπτώσεις εντάσσονται στο νέο κείμενο της FTC.
Επομένως, το κείμενο θεωρεί ως «προώθηση» κάθε θετική παρουσίαση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας από έναν μπλόγκερ και θεωρεί ως «αμοιβή» ακόμη και την περίπτωση που κάποιος κρατάει και δεν επιστρέφει στην εταιρεία το προϊόν που δοκίμασε.
Δεύτερον, πώς καθορίζεται ποια άρθρα είναι διαφημιστικά και ποια όχι;

Αυτό εξαρτάται από το καθεστώς και τις συνθήκες της εργασίας του συντάκτη. Άλλωστε, μπλόγκερ δεν είναι αυτός που γράφει για λογαριασμό του, χωρίς να πληρώνεται; Οι εφημερίδες, απαλλάσσονται λόγω του ότι πληρώνουν υπαλλήλους, από την υποχρέωση να δηλώνουν όλα τα προϊόντα που δέχονται προς διαφήμιση. Αντίθετα, αν ένας μπλόγκερ που του στέλνουν δώρο ένα βιβλίο, γράψει μία κριτική για ένα άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, θεωρείται ότι υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ανάμεσα τους;

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε εχθές, δεν έχει ισχύ νόμου ούτε πρόθεση να αποκτήσει. Ο στόχος του είναι εκπαιδευτικός. Πρόκειται για μια προσπάθεια να θορυβηθούν οι μπλόγκερς. Ίσως εάν κατανοήσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα πρέπει να αναφέρουν τον διαφημιστικό χαρακτήρα του άρθρου τους, θα το κάνουν. Η κατάσταση δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη καθώς υπάρχουν χιλιάδες μπλογκ και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υπόκειται σε διαφορετικά κριτήρια.
Η προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μπορεί απλά να γίνεται και μέσω Facebook. Π.χ., εάν κάποιος «διαφημίσει» μία εταιρεία καταχωρώντας την στον προσωπικό του λογαριασμό, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή αθέμιτης διαφήμισης, όταν υπάρχει κάποια μορφή αμοιβής.

Στη Γαλλία, είναι ήδη νομοθετημένη η υποχρέωση να επισημαίνεται η διαφημιστική φύση των άρθρων. Ο Κώδικας Κατανάλωσης «θεωρεί ως αθέμιτη εμπορική πρακτική -όταν υπάρχει οικονομική συνδιαλλαγή- την διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ενός κείμενου, χωρίς να αναφέρεται ρητά στο περιεχόμενο του ότι πρόκειται για διαφήμιση». Ένα νομοσχέδιο, καθορίζει ότι αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και στο χώρο του ίντερνετ.
ΠΗΓΗ: Libération
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ζημιές στο κέντρο της Αθήνας

Με τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου του βρέθηκε αντιμέτωπος από την πρώτη ημέρα στη δουλειά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ομάδα νεαρών προκάλεσε ζημιές σε τράπεζες και καταστήματα και εν συνεχεία εξαφανίστηκε στα στενά των Εξαρχείων.
Λίγο αργότερα, υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο Κολωνάκι.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 13:00, ομάδα τουλάχιστον 15 ατόμων εξαπέλυσε επίθεση σε τράπεζες και καταστήματα, στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Η ομάδα των νεαρών κατέβηκαν την οδό Χαριλάου Τρικούπη, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, δύο βιβλιοπωλεία και ένα τζιπ, στην οδό Σόλωνος και στην οδό Ακαδημίας.
Στη συνέχεια, τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν προς την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων.
Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα σε δίκυκλο, στην οδό Κανάρη.
Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία σε δρόμους γύρω από την πλατεία Κολωνακίου, ενώ επί τόπου έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα έχει βάση, ή πρόκειται για φάρσα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ψήφος οργής


«Άνοιξε πέτρα να κρυφτώ, ήλιος να μη με βλέπει» , σιγοτραγουδούσε ο Κώστας Καραμανλής το βράδυ των εκλογών. Που να βρεθεί πέτρα όμως να σε καλύψει με τέτοιο εκτόπισμα, άσε που πλέον ούτε ο ήλιος θα επιδιώξει να σε δει. Βλέπετε, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επικρατούν κάποια κριτήρια για το εκλογικό σώμα, περιλαμβάνοντας από τις ψήφους ιδεολογικής τοποθέτησης, τις ψήφους προσωπικού συμφέροντος μέχρι και τις ψήφους ελπίδας και πίστης στον προγραμματικό λόγο κάποιου κόμματος.
Αυτή όμως η εκλογική μάχη αν στιγματίστηκε από κάποιο στοιχείο, αυτό δεν είναι άλλο από την αγανάκτηση και την οργή για την απελθούσα κυβέρνηση - η αλλιώς για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όπως μάλλον θα καταγραφεί στα ιστορικά εγχειρίδια. Τον τίτλο αυτό η Νέα Δημοκρατία τον κέρδισε επάξια πάνω στις στάχτες, όχι μόνο των τεράστιων δασικών εκτάσεων αλλά και του κοινωνικού κράτους και των δημοσιονομικών μεγεθών, με την «διαφάνεια» των σκανδάλων - τη μόνη διαφάνεια για την οποία μπορεί να επαίρεται - και με λάφυρο την κλεμμένη αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας.

Σ’ αυτές τις  εθνικές εκλογές αποδείχθηκε, ότι κυρίαρχο μέλημα των ψηφοφόρων δεν ήταν τόσο η επιλογή μιας νέας κυβέρνησης, όσο η τιμωρία της προηγούμενης. Από κει και πέρα το ιστορικό χαμηλό του 33, 4%, καθιστούσε την επιλογή της παραίτησης μονόδρομο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο κι αν κάποιοι τη βάφτισαν γενναία πράξη σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί το μεσσιανικό προφίλ του παλαι ποτέ «καταλληλότερου».
Εκτός και ο Ζαγορίτης, αφού το προεκλογικό κάλεσμα για μαύρισμα που απηύθυνε, μάλλον εισακούστηκε. Εκτός, η Υπουργός των stage και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Ο Αλογοσκούφης, αφού ταλαιπώρησε αρκετά την ελληνική οικονομία, θα αρκεστεί πλέον στο να ταλαιπωρεί τους φοιτητές του. Όσο για τον Αντώναρο, παρά τα πρώτα καρδιοχτύπια, δε θα τον στερηθεί τελικώς το κοινοβούλιο χάρη στην «ευθιξία» του Σουφλιά. Δεν αρκούσε όμως το πολιτικό δράμα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προστέθηκε και το οικογενειακό με τον θείο Αχιλλέα Καραμανλή να μην εκλέγεται και τον ξάδερφο Μιχάλη Λιάπη εξοργισμένο για τη συντριβή. Μ’ αυτά και μ’ αυτά μπερδεύτηκε ο Βενιζέλος και έσπευσε στο Ζάππειο να δηλώσει «είμαι παρών», μπας και πιάσει αυτή τη φορά, αλλά ενημερώθηκε ότι ήδη υπάρχει πληθώρα διαθεσιμοτήτων.

«Πάμε», μου λέει – ευτυχώς είναι η δισύλλαβη  η λέξη και δε δυσκολεύτηκε στην άρθρωση της – «Εντάξει πάμε, αλλά που;». Ο Γιωργάκης – στο εξής Γιώργος Παπανδρέου – κατάφερε μια μεγάλη νίκη, όχι αυτή της 4ης Οκτωβρίου, αυτή έπεσε σαν ώριμο φρούτο, αλλά τη νίκη στο εσωκομματικό παιχνίδι, τη νίκη ενάντια στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα που μέχρι πρότινος τον λοιδορούσαν και πλέον του παραχωρούν το editorial τους και τον αναφωνούν «απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού». Μετά την πρώτη μέθη, στο hang over της επόμενης ημέρας, οι εικόνες των πασόκων να ετοιμάζονται να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό – η μόνη «πράσινη ανάπτυξη» που θεωρείται δεδομένη – και η προοπτική των 30 λεπτών ανά ημέρα αυξήσεων, ζωντανεύουν , προσδιορίζοντας την «αλλαγή» ως απλή εναλλαγή.
Στο ΚΚΕ, η μείωση κατά 70.000 ψήφων της δυναμικής  του, πρώτη φορά μετά το 1996, δεν τροφοδότησε  το σκεπτικισμό του κόμματος για  τον απομονωτισμό του και το στείρο αντικαπιταλιστικό βερμπαλισμό  του αλλά την πολεμική του στην υπόλοιπη αριστερά. «Οι προβοκάτορες και οι κουκουλοφόροι» του Δεκέμβρη πάντως έστειλαν τον μήνυμα τους στον Περισσό, κατατάσσοντας το κόμμα 4ο στις προτιμήσεις τους. Τα στελέχη του κόμματος ίσως βέβαια είναι αρκετά απασχολημένα με την αποκατάσταση του σταλινισμού για να το επεξεργαστούν. 
Ο Αλέξης Τσίπρας «σταυρώθηκε» επιτέλους, αφού πρώτα όλοι τους «σταύρωσαν» τους ψηφοφόρους του κόμματος με τις πολιτικές ταλαντεύσεις και τα συντροφικά μαχαιρώματα.
Παρόλ’ αυτά τα προβλήματα που τοποθετήθηκαν προεκλογικά κάτω από το χαλάκι της Κουμουνδούρου αναζητούν λύση και οι πολίτες έναν ξεκάθαρο λόγο και μια εναλλακτική προοπτική. Σε αντίθετη περίπτωση αντί να «μιλήσει η ξεχασμένη κοινωνία», μάλλον κι αυτή θα τους ξεχάσει οριστικά.

Ο «τώρα πια ξέρεις»  Γιώργος Καρατζαφέρης, μπορεί μεν  να κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί στην πολιτική σκηνή της χωράς, αλλά δεν  κατόρθωσε να υποδεχτεί τις φυγόκεντρες τάσεις της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας μάλιστα και μια κάμψη των ποσοστών που απέσπασε στις Ευρωεκλογές. Κυρίως όμως δεν κατόρθωσε παρά τον άκρατο λαϊκισμό του να καθιερώσει στην πολιτική ατζέντα τη φοβική ατμόσφαιρα, την αντιμεταναστευτική και εθνικιστική υστερία. Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας λειτούργησαν και το κοινωνικό ζήτημα πρυτάνευσε στην προεκλογική περίοδο. Ελπίζουμε και στη μετεκλογική.
Με το δικομματισμό να υποχωρεί συγκριτικά με το 2007 και  την ευρύτερη δεξιά να καταγράφει λιγότερο από 40% στο σύνολο της, η  κρίση στους όρους άρθρωσης της  νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας είναι προφανής. 
Αλλά επειδή κατά τη ρήση του Ένγκελς «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες», η κοινωνική αντιπολίτευση εντός και κυρίως εκτός βουλής είναι αυτή που μπορεί να μετατρέψει την οποιαδήποτε λευκή επιταγή σε δέσμευση για τη λήψη πρωτοβουλιών, που θα έχουν στο επίκεντρο τους τις υλικές ανάγκες των πολιτών.
Μαρία Λουκά
Από Το Κουτί της Πανδώρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template