Στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής παρέδωσε το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μονοψήφιο έλλειμμα. Για προϋπολογισμό που «λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας» μίλησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «εξορθολογισμό δαπανών» και «διασφάλιση συνεργασίας με τους εταίρους μας για τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας σε εύλογο χρόνο».
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού «αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών», διαμήνυσε ότι «ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την παιδεία κατά 1 δις ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας». Παράλληλα, ανέδειξε το στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 12,7% που φέρεται να είναι το 2009, στο 9,4% το 2010.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 57.510 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 23,5% του ΑΕΠ από 21,4% που ήταν το 2009. Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και την εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος. Η επιδιωκόμενη μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο.
Ως προς τις δαπάνες, οι συνολικές πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 28,8% του ΑΕΠ το 2010 από το 29,7% του 2009 και αυτό παρά το γεγονός ότι στις πρωτογενείς δαπάνες περιλαμβάνονται και πιστώσεις, ύψους 2.120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους.
Τα 2.120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση των δαπανών στην παιδεία, στην υγεία, στη χορήγηση εισοδηματικής πολιτικής σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων, στην α' φάση της σταδιακής αύξησης του επιδόματος ανεργίας και στη χορήγηση της β' δόσης του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων το 2010, οι οποίες αποτελούν περίπου το 45,9% των πρωτογενών δαπανών, θα αυξηθούν κατά 3,5%. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300.800 εκατ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ έναντι των 262.071 εκατ. ευρώ ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το χρέος μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
ΚΚΕ
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Στο όνομα της «ανάταξης της οικονομίας» ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», ο οποίος συνέβαλε στη στήριξη της κερδοφορίας και στη συγκέντρωση του πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό. Προσφέρει ένα φθηνό εργατικό δυναμικό στους κεφαλαιοκράτες, μέσα από την επέκταση της μερικής προσωρινής απασχόλησης και τη μετακύλιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του κεφαλαίου στους φορολογούμενους. Για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Στο όνομα της «δίκαιης αναδιανομής» εμπαίζει τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα με προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου. Προσπαθεί να συγκαλύψει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους μισθωτούς, αλλά και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.
Δίκαιη αναδιανομή στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αποτελεί το άλλοθι για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος για να μη διεκδικεί το σύνολο του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.
Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική.
ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση, με το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε, έκανε μια πολύ κακή αρχή.
Διότι το προσχέδιο αυτό προσανατολίζει σε έναν προϋπολογισμό για το 2010 συνέχειας, φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών τακτοποιήσεων, αδιαφάνειας και ύφεσης.
Είναι αδιανόητο το ότι η κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης, προβλέπει νέους αυξημένους φόρους για το 2010 κατά 4,5δις ευρώ, που θα τους πληρώσουν κυρίως τα πλατιά λαϊκά στρώματα, και απόλυτη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία πρώτ’ απ’ όλα μειώνει απόλυτα κατά 1,5δις ευρώ τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία.
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο δημοσιονομικό πρόβλημα και πολύ περισσότερο δεν είναι πρόβλημα προσαρμογής στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. Το πρόβλημα και η τραγωδία της χώρας είναι η χρεοκοπία του δικομματικού πελατειακού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια και συνεχίζει να διαχειρίζεται η παρούσα κυβέρνηση.
Η χώρα, όσο ποτέ, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή για μια προοδευτική πορεία ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό, η οποία θα έχει ως στρατηγικό προσανατολισμό έναν νέο σοσιαλιστικό ορίζοντα.
ΝΔ
Ο προϋπολογισμός για το 2010 αποκαλύπτει την αναξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, φέρνει περισσότερους φόρους για όλους τους πολίτες και οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και σε έξαρση της ανεργίας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τα επικίνδυνα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζει η Κυβέρνηση με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Τα τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ για να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010, είναι εμφανή παντού.
Τελευταίο παράδειγμα είναι ότι το ½ της δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2009, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία από την οποία θα χρηματοδοτείτο το Επίδομα, μεταφέρονται στο 2010.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει επίσης και με τα έσοδα από την είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009. Και αυτά θα εμφανισθούν το 2010.
Τεχνάσματα που έχουν αποκλειστικό στόχο το μικροκομματικό όφελος.
Πέρα όμως από τα λογιστικά κόλπα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντικατοπτρίζει μια άλλη, διαφορετική πολιτική από εκείνη με την οποία το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε και πήρε την ψήφο των πολιτών. Είναι ένα σύνολο φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία απέχουν έτη φωτός, τόσο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ό,τι έδωσε η κυβέρνηση με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το παίρνει πίσω με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αντί για τη μείωση των δαπανών, πέφτει στην αύξηση των εσόδων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει «κόμμα υψηλής φορολογίας». Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με πάγωμα των παραγωγικών επενδύσεων και αύξηση της ανεργίας.
Απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία είχε προεκλογικά την υπευθυνότητα και το θάρρος να καταθέσει ένα σαφές και κοστολογημένο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Παρουσιάσαμε ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων, που μπορούν να περιορίσουν το έλλειμμα κατά 4,2 δισ. το 2010 και κατά 5,25 δισ. το 2011, χωρίς αύξηση των φόρων, αλλά με δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε, ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, δεν μπορεί το κράτος να ζητά περισσότερους φόρους από τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις.
Μόνη επιλογή για την αύξηση των εσόδων πρέπει να είναι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε στη γλώσσα της αλήθειας και στις πολιτικές επιλογές που υπηρετούν το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.
Από TVXS