Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τουρκία: Τα ΜΜΕ ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού!

Για πρώτη φορά στην Τουρκία, ζητήθηκε δημόσια η παραίτηση ενός από τους αρχηγούς του στρατού. Το αίτημα τέθηκε μετά την είδηση ότι το πρωτότυπο του λεγόμενου «Σχεδίου Δράσης» για ανατροπή της κυβέρνησης του Tayip Erdogan βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Του ανταποκριτή μας στην Τουρκία, Niyazi Dalyanci.

Ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, Turan Colakkadi, επιβεβαίωσε ότι το πρωτότυπο του Σχεδίου, που λέγεται ότι συντάχθηκε στην έδρα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, εστάλη στις αρχές από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, που εικάζεται πως είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το Σχέδιο Δράσης κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας όταν πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Taraf τον Ιούνιο και οδήγησε σε έντονη συζήτηση για το ρόλο του στρατού στην πολιτική. Εντούτοις, οι εισαγγελείς εκείνη την περίοδο δήλωσαν ότι είχαν μόνο μια φωτοτυπία του εγγράφου και πως ήταν αδύνατο να διαπιστώσουν εάν ήταν πλαστό ή πραγματικό.

H Taraf ήταν και πάλι η πρώτη εφημερίδα που δημοσίευσε το γράμμα του πληροφοριοδότη και η πρώτη που αποκάλυψε πως το πρωτότυπο έγγραφο βρισκόταν στην κατοχή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα έχει αποτελέσει πηγή πολλών τέτοιων αποκαλύψεων με αποτέλεσμα να θεωρείται από την κοινή γνώμη πως τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως μέσο για να διαρρέει μυστικές πληροφορίες κυρίως εναντίον του στρατού.

Το Σχέδιο Δράσης, που είναι υπογεγραμμένο από τον συνταγματάρχη Dursun Cicek, εμπεριείχε μέτρα όπως η τοποθέτηση όπλων σε σπίτια που χρησιμοποιούνται από την αίρεση του Fethullah Gulen, η οποία είναι μια πολιτικά και οικονομικά ισχυρή ισλαμική αίρεση που υποστηρίζει την κυβέρνηση Erdogan. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη δυσφήμιση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού.

Ο συνταγματάρχης Cicek ανακρίθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης σύλληψής του και αφέθηκε ελεύθερος αμέσως μετά. Ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ilker Basbug, περιέγραψε το έγγραφο «ως κομμάτι χαρτί» και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως συντάχθηκε στο Γενικό Επιτελείο. Απαίτησε επίσης από τις πολιτικές αρχές «να αποκαλύψουν ποιος έφτιαξε αλλά και με ποιο σκοπό αυτό το κομμάτι χαρτί».

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση Ergenekon ανήγγειλαν ότι το πρωτότυπο υποβλήθηκε σε γραφολογική μελέτη και οι πραγματογνώμονες αποφάνθηκαν πως η υπογραφή πράγματι ανήκε στο συνταγματάρχη Cicek.

Ο αρθρογράφος, Cuneyt Ulsever, έγραψε μετά την ανακοίνωση στη Hurriyet πως: «Ο Ilker Basbug είτε είπε σκόπιμα ψέματα στους ανθρώπους του είτε έχει μετατραπεί σε ένα διοικητή που χειραγωγείται από το προσωπικό του». Ο δημοσιογράφος επίσης, σε ζωντανό πρόγραμμα στο κανάλι Ulsever, συμφώνησε με το συνάδελφό του Nazli Ilicak, ότι η μόνη λύση που έχει απομείνει στον Basbug είναι να παραιτηθεί.

Σε πεντασέλιδη χειρόγραφη επιστολή που εστάλη στους εισαγγελείς, μαζί με το αρχικό αντίγραφο του σχεδίου δράσης, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης υποστήριξε ότι ο Basbug ήξερε για το σχέδιο που προετοιμάστηκε κάτω από τις διαταγές του στρατηγού, Hasan Igsiz, ο οποίος είναι τώρα διοικητής του 1ου στρατεύματος στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστολή επίσης αναφερόταν πως από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η φωτοτυπία, στα μέσα Ιουνίου, έχουν καταστραφεί περίπου 40 σάκοι με έγγραφα, ενώ παράλληλα στοιχεία σχετικά με το σχέδιο, που ήταν αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών στην έδρα του Γενικού Επιτελείου, διαγράφηκαν ανεπανόρθωτα.

Είναι το σχέδιο δράσης ένα τέχνασμα να αποσπαστεί η δημόσια προσοχή

Η επανεμφάνιση του υποτιθέμενου «σχεδίου δράσης» έρχεται στη μέση μιας άλλης έντονης δημόσιας συζήτησης, σχετικά με το αποκαλούμενο «κουρδικό άνοιγμα» και την επιστροφή 34 Κούρδων με τουρκική υπηκοότητα από το βόρειο Ιράκ.

Οκτώ άτομα, τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες, προέρχονταν από το φρούριο του PKK στα βουνά Kandil στο Ιράκ, ενώ οι άλλοι 26 ήταν από το στρατόπεδο προσφύγων Mahmur, οι οποίοι δραπέτευσαν από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ. Τα μέλη του PKK φορούσαν τις χακί στολές με το χαρακτηριστικό φαρδύ παντελόνι των κουρδικών ανταρτών.

Η ομάδα συναντήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα στα σύνορα με άλλα 10.000 μέλη του PKK οι οποίοι κρατούσαν αφίσες με τον ηγέτη του PKK, Abdullah Ocalan, ο οποίος εκτίει ισόβια ποινή φυλάκισης.

Αφού οι εισαγγελείς εξέτασαν το θέμα, απελευθέρωσαν και τα 34 άτομα τα οποία έφυγαν από τα σύνορα μαζί με υποστηρικτές και τους ηγέτες του υπέρ-Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DTP). Σε κάθε πόλη στο δρόμο τους για το Diyarbakir, η 34μελής ομάδα αποθεωνόταν από τους ανθρώπους.

Δεν ήταν μόνο οι ντόπιοι που καλωσόρισαν τους επαναπατριζόμενους. Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), βρισκόταν εκεί για να καταγράψει όλες τις κινήσεις.

Πέντε ειδικοί κατήγοροι από το Diyarbakir και γειτονικές επαρχίες ήταν επίσης παρόντες για να ανακρίνουν τα μέλη του PKK και τους Κούρδους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υπέβαλαν ερωτήσεις όπως, «πότε μπήκατε στο PKK; Πότε αποχωρήσατε από την Τουρκία; Συμμετείχατε σε ένοπλες επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφάλειας; κ.λ.π.»

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, κανένας από τους Κούρδους που επέστρεψαν δεν ζήτησε να υπαχθεί στους όρους του αποκαλούμενου «νόμου μεταμέλειας» που απαλλάσσει από την ποινική δίωξη εκείνους που συνεργάζονται με τις αρχές και εκφράζουν μεταμέλεια. Οι περισσότεροι από αυτούς είπαν ότι επέστρεφαν επειδή ο ηγέτης τους, Ocalan, τους έστειλε μήνυμα να πάνε στην Τουρκία για να συμβάλουν στην ειρηνευτική προσπάθεια.

Το Σεπτέμβριο, ο Ocalan ζήτησε από το PKK να κάνει μια κίνηση καλής θελήσεως στέλνοντας σπίτι αρκετά μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων οι προϊστάμενοι του PKK συμφώνησαν.

Αν και την κίνηση την είδαν θετικά κυρίως από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας όπου ζουν Κούρδοι πολίτες, η σκληρή αντίδραση προήλθε κυρίως από τις οικογένειες των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με το PKK. Στην Άγκυρα, μια ομάδα από βετεράνους και οικογένειες των σκοτωμένων στρατιωτών παρέδωσαν πίσω τα μετάλλια που είχαν απονεμηθεί για διακεκριμένη υπηρεσία στο έθνος.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Δράσης (MHP), Devlet Bahceli, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για προδοσία, ενώ ο Deniz Baykal, ηγέτης του Κόμματος των Δημοκρατικών Ανθρώπων, εξέφρασε τη λύπη της για την ειδική μεταχείριση στα μέλη του PKK.

Η πρώτη ομάδα επρόκειτο να ακολουθηθεί από άλλα 14 μέλη του PKK, που έρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στην Κωνσταντινούπολη. Το DTP ανήγγειλε ότι θα καλωσορίζονταν από μια επιτροπή στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιστροφές λόγω του τρόπου με τον οποίο η πρώτη ομάδα χαιρετίστηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί δημόσια αντίδραση.

«Δεν θέλουμε να δούμε επανάληψη τέτοιων σκηνών στη Habur,» είπε ο Erdogan. «Η επιστροφή των 34 οδήγησε σε διχασμό την κοινή γνώμη. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πρόγραμμα της εθνικής ενότητας. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και βεβαίως να καταστρέψουμε μια πλευρά επιδιορθώνοντας μια άλλη. Γι αυτό η επιστροφή εκείνων από την Ευρώπη έχει αναβληθεί», πρόσθεσε.

Η επανεμφάνισή του «σχεδίου δράσης» σε μια εποχή όπου ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την αναστολή του «κουρδικού ανοίγματος» έκανε την αντιπολίτευση να υπονοήσει ότι η κυβέρνηση έφερε ξανά στο προσκήνιο το σχέδιο για να αποσπάσει τη δημόσια προσοχή από το κουρδικό ζήτημα.

Ο ηγέτης του CHP, Deniz Baykal, απευθυνόμενος στους βουλευτές του στο Κοινοβούλιο, υπέβαλε την ερώτηση γιατί το πρωτότυπο του εγγράφου δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του κοινού, εδώ και τέσσερις και παραπάνω μήνες που υφίσταται το ζήτημα.

«Καταλαβαίνουμε από την επιστολή που στάλθηκε από τον πληροφοριοδότη ότι κατείχε το αρχικό αντίγραφο εδώ και τέσσερις μήνες. Είναι προφανές ότι εάν το αυθεντικό έγγραφο είχε αποκαλυφθεί τότε, η έρευνα θα είχε ρίξει φως σε ολόκληρη την υπόθεση. Οπότε γιατί το έγγραφο δημοσιεύτηκε τώρα; Τι διαφορά έχει τώρα;» δήλωσε ο Baykal.

Ο Sahin Mengu, βουλευτής του CHP, σε γραπτή ερώτηση του στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Sadullah Ergin, του ζήτησε να διευκρινίσει «πώς τα μυστικά έγγραφα που κατέχουν υποθετικά οι κατήγοροι διαρρέουν στις εφημερίδες. Μήπως γίνεται αυτό προκειμένου να αλλάξει η ημερήσια διάταξη;»
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

19μηνη καμπάνα στον Θέμο και την παρέα του για τις φωτογραφίες της Τσέκου


Σε ποινή φυλάκισης 19 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 8.000 ευρώ –ο καθένας- καταδικάστηκαν ο Θέμος Αναστασιάδης και η διευθυντική ομάδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (Τάσος Καραμήτσος, Χρήστος Ράπτης, Βασίλης Στεφανακίδης, Μπάμπης Κούτρας, Γιώργος Χριστοφορίδης, Κώστας Ταμπαξής, Αντώνης Σρόιτερ) για την υπόθεση της δημοσιοποίησης του «ροζ» υλικού που είχε καταγραφεί στο επίμαχο dvd με πρωταγωνιστές τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, και την πρώην συμβασιούχο, Ευδοκία Τσέκου.
Η ίδια τιμωρία του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα, ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει αθώο τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε διαχωρίσει τη θέση του.
Οι κατηγορούμενοι για «παράβαση του νόμου περί ασέμνων» και «παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων» απουσίαζαν από το εδώλιο του Στ΄ Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας.
Στην κατάθεσή της η 37χρονη Ευδοκία Τσέκου, η οποία έχει δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής μίλησε για «δημοσιογραφική αθλιότητα» που τη διαπόμπευσε στο πανελλήνιο.
«Έγινε σε χρονική συγκυρία που δεν ήταν τυχαία. Επειδή με δήλωσή μου είχα υποδείξει τον κύριο Αναστασιάδη ως κομιστή του επίμαχου υλικού, εκείνος ήθελε να με εκδικηθεί. Ήθελε να με τρομοκρατήσει ενόψει της δεύτερης απολογίας μου που θα ακολουθούσε, να πλήξει την αξιοπιστία μου και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, καθώς ήταν άμεσα εμπλεκόμενος και ήξερε τι είχε κάνει. Επιπλέον, πιστεύω ότι ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης και να βγάλει χρήματα», είπε ενώπιον των δικαστών.
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλεβιζάτος.
Από την πλευρά των καταδικασθέντων, κατέθεσαν ο πρώην βουλευτής, Πέτρος Τατούλης και ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας.
Στις 12 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί και η αγωγή της Εύης Τσέκου κατά των ανωτέρω καταδικασθέντων, για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της δημοσίευσης των φωτογραφιών.
Από τη Ζούγκλα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Αρπάχτε τους Αλβανούς…»

Του Gazmend Kapllani
Πήγα στην «Ακαδημία Πλάτωνος» την περασμένη εβδομάδα. Η ουρά μπροστά στον κινηματογράφο μεγάλη. Η αίθουσα φίσκα. Εντυπωσιακό για περίοδο οικονομικής κρίσης. Τα εισιτήρια, ως συνήθως, ακριβά. (Νομίζω ότι η Αθήνα έχει τα πιο ακριβά σινεφίλ εισιτήρια στην Ευρώπη πλέον). Ρωτάω τον θυρωρό γιατί τα εισιτήρια δεν είναι αριθμημένα, αφού υπάρχει τόσος κόσμος,. «Ξέρεις τώρα» μου απαντά. «Πρέπει να ρίξουν κάποια χρήματα, υπολογιστές και τέτοια». Τα εισιτήρια δεν είναι αριθμημένα, ο κόσμος πολύς και περιμένοντας τους θεατές της προηγούμενης προβολής να βγουν από την αίθουσα, στο φουαγιέ δημιουργείται ένα μικρό μπάχαλο. «Τι γίνεται, στο αλλοδαπόν ήρθαμε;» λέει κάποιος νεαρός, αστειευόμενος…

Ίσως να είναι Αλβανός μετανάστης. Πως να τον διακρίνεις όμως από τους Έλληνες; Δεν μοιάζει με Αλβανό. Δεν μπορώ να τον διακρίνω ούτε εγώ, που τόσες φορές έχω ακούσει να μου λένε ότι δεν μοιάζω με Αλβανό. Δεν υπάρχει εδώ το σκυλάκι της κωμωδίας που γαυγίζει όταν το πλησιάζουν Αλβανοί. Κατά την διάρκεια της ταινίας, μπορούσες, κάπως, να καταλάβεις ποιοι ήταν οι Αλβανοί μετανάστες μέσα στην αίθουσα. Γελούσαν όταν άκουγαν διαλόγους στα αλβανικά, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν μεταφραστεί, ίσως επίτηδες. Όταν η ταινία τέλειωσε, έριξα μια ματιά τριγύρω μου, προσπαθώντας να μαζέψω εντυπώσεις. Αμηχανία. Έτσι μου φάνηκε…

Από καλλιτεχνικής άποψης η «Ακαδημία Πλάτωνος», κατά την γνώμη μου, είναι μια εξαιρετική κομεντί. Εάν αφαιρέσεις την πολύ αμήχανη σκηνή στην κηδεία της μητέρας, ίσως η καλύτερη ελληνική κομεντί των τελευταίων είκοσι χρόνων. Ο Καφετζόπουλος, στον ρόλο του καταθλιπτικού Σταύρου που πέφτει από τα σύννεφα όταν ανακαλύπτει πως η μάνα του μιλάει αλβανικά, είναι «άπαιχτος». Μια συγκλονιστική, θα έλεγα, κωμωδία που δεν αποπειράται να διδάσκει. Ίσως η πρώτη ελληνική ταινία που μιλά για τους μετανάστες χωρίς να χωρίσει την ελληνική κοινωνία σε «εμείς» και «εκείνοι». Έλληνες και «ξένοι», είναι όλοι, κομμάτι μιας πραγματικότητας δύσκολης, αμήχανης και επώδυνης, που μοιάζει ακίνητη και ταυτόχρονα αλλάζει, ανάμεσα σε χίλιες αντιφάσεις και τραγελαφικές καταστάσεις. Ο «ξένος», ο μετανάστης, σε αυτή την ταινία δεν είναι ούτε ιδανικός, ούτε εξωτικός, ούτε διασκεδαστικός, ούτε απέναντί μας, ούτε δίπλα μας. Είναι μέσα μας...

Προσωπικά, ταυτίστηκα με τον Σταύρο, τον έλληνα ψιλικατζή, που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα σε μια ακίνητη πραγματικότητα - την οποία διασχίσει παθητικά με το σαραβαλιασμένο μηχανάκι του - και την κατάθλιψή του. Η στιγμή που ακούει τη μητέρα του να μιλά αλβανικά και ανακαλύπτει πως έχει έναν Αλβανό μετανάστη για αδελφό δεν μου προκάλεσε ευθυμία. Μπαίνοντας στο πετσί του ένιωσα να με διασχίσουν ρίγη. Να σε έχει αφήσει η φίλη σου, να τρέχεις στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ με μια μητέρα βαριά άρρωστη, οι μόνες στιγμές που διασκεδάζεις είναι όταν μετράς τους Κινέζους εργάτες στο απέναντι κατάστημα και όταν τραγουδάς «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ» και, επιπλέον, να ανακαλύπτεις ότι ο αδελφός σου είναι Αλβανός μετανάστης!
Το τελευταίο, ειδικά, σε αποτελειώνει. Γιατί ο «Αλβανός» δεν είναι φυλετική κατηγορία. Είναι κοινωνικό στάτους που το σύγχρονο κοινωνικό φαντασιακό στην Ελλάδα το ταυτίζει με τον πάτο της κοινωνίας. Και όταν νιώθεις ήδη στον πάτο, έστω και αν ψηφίζεις και καμαρώνεις γι’αυτό, η αποκάλυψη ότι συγγενεύεις με τον «Αλβανό» αποτελεί εφιάλτη.
Όσο πιο δυστυχισμένος είσαι τόσο πιο πολύ μισείς αυτόν που θεωρείς πιο δυστυχισμένο από σένα. Όσος πιο «ξένος» νιώθεις, στην ίδια σου την χώρα, τόσο πιο πολύ δεν χωνεύεις τους άλλους ξένους. Και προπαντός σιχαίνεσαι όχι τόσο το διαφορετικό – τουλάχιστον στα λόγια - όσο εκείνον τον κατώτερο, που σου μοιάζει πιο πολύ από όλους, που σου θυμίζει αυτό που υπήρξες ο ίδιος στο παρελθόν. Ίσως, η μεγαλύτερη «αμαρτία» των Αλβανών μεταναστών, όπως προκύπτει από τη κωμωδία, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ήρθαν πολλοί ούτε ότι έκαναν πολλά. Είναι προπαντός η αφόρητη ομοιότητά τους με τους Έλληνες…

Κάποτε είχα μια σαδομαζοχιστική ιδέα. Να κάνω την διατριβή μου με θέμα την εικόνα των Αλβανών στον ελληνικό Τύπο και των Ελλήνων στον αλβανικό τύπο, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Λέω ότι η ιδέα ήταν σαδομαζοχιστική γιατί ανήκω σε αυτούς τους λιγοστούς, παλαβούς και «ύποπτους», που δηλώνουν διπλή ταυτότητα: Έλληνας και Αλβανός ή Αλβανός και Έλληνας. Κάθε φορά που Ελληναράδες και Αλβαναράδες ακούν κάτι τέτοιο βγάζουν σπυράκια (και εγώ αντλώ μια διπλή σαδιστική ευχαρίστηση για να πω την αλήθεια).
Αν δήλωνα Έλληνας και Εσκιμώος ή Αλβανός και Εσκιμώος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά στα Βαλκάνια μας έμαθαν ότι δυο βαλκανικές ταυτότητες είναι αδύνατον να συνυπάρχουν. Πρέπει η μία να αποκλείσει την άλλη. Σε έναν χώρο όπου όλοι συγγενεύουν με όλους – όπως είναι τα Βαλκάνια – η διπλή ταυτότητα τρομάζει γιατί δεν υπακούει στις θεωρίες για την καθαρότητα του αίματος. Γιατί ξυπνά τις μνήμες μια πρωθύστερης συνύπαρξης και συγγένειας. Εν πάση περιπτώσει. Έλεγα για την διατριβή μου.
Ψάχνοντας λοιπόν τις εφημερίδες εντόπισα αμέτρητες «μπούρδες» και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Πρέπει να πω, πάντως, ότι οι περιγραφές στον ελληνικό Τύπο για τους Αλβανούς, ειδικά μέχρι το 1999, είναι άξιες για ταινίες τρόμου. Αλλά και ανάμεσα σε αυτές μπορεί να εντοπίσει κανείς το «άγχος» της ομοιότητας και της συγγένειας ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς. Ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν, νομίζω, να ακούμε ένα ρατσιστικό ρεφρέν του τύπου: «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αφρικανέ ή Πακιστανέ». Φοβάσαι μην γίνει σαν και σένα - ή μην γίνεις εσύ σαν και αυτόν, όπως έσυ τον έχεις πλάθει στην φαντασία σου - αυτός που συγγενεύει με σένα. Ο περιφρονημένος ξάδερφός σου. Σαν να λέμε ότι ο «Αλβανός» είναι η εφιαλτική εκδοχή του «Έλληνα» και ο «Έλληνας» η ιδανική εκδοχή του «Αλβανού»…

Βλέποντας τον Σταύρο της κωμωδίας να κρεμά κάθε μέρα τις εφημερίδες στο ψιλικατζίδικό του, αναπόφευκτα το μυαλό μου πήγε στην έρευνά μου με τις εφημερίδες. Σκέφτηκα ότι εάν οι ελληνικές εφημερίδες σήμερα έγραφαν για τους Αλβανούς αυτά που έγραφαν εκείνες έναν αιώνα πριν, τότε ο Σταύρος και η παρέα του δεν θα ένιωθαν φόβο και απέχθεια για τους Αλβανούς. Μάλιστα, από όλες τις ελληνικές εφημερίδες που μίλαγαν πολύ για τους Αλβανούς τότε, ξεχώριζε η μεγαλύτερη και η πιο έγκυρη, η «Ακρόπολις».
Στις πέντε Αυγούστου 1910 η εφημερίδα ανήγγελλε στους αναγνώστες της μια μεγάλη είδηση: την κυκλοφορία μιας εικονογραφημένης ιστορίας της Αλβανίας και των Αλβανών ώστε να γνωρίσουν την «άγνωστον ως Κίναν Αλβανίαν, εις την Ελλάδα, για να ηδούμε πόσο μαζί τους μοιάζομαι και τι αίμα, ιστορία και παραδόσεις μας συνδέουν». Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας γραφόταν με πηχυαίους τίτλους: «Περιμένατε τους Αλβανούς. Περιμένατε ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΈΘΙΜΑ των Αλβανών. Πως πολεμούν Πως γυμνάζονται Πως ερωτεύονται Πως εκκλησιάζονται Πως διαιτώνται Πως τρώνε Πως εκδικούνται Πως ξυρίζουν τα κεφάλια τους Τι τραγουδάνε Τι πιστεύουν. ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ».
Επί δυο μήνες συνεχιζόταν η διαφημιστική καμπάνια της εφημερίδας, προειδοποιώντας τους Έλληνες αναγνώστες, Αρβανίτες και μη, να πάρουν τα μέτρα τους γιατί οι Αλβανοί θα γίνουν ανάρπαστοι. «Αλβανοί εικονογραφημένοι. Αρπάχτε τους για σίδερο για τονωτικό!!!» έλεγε ο τίτλος μιας μέρας (Ακρόπολις, 5 Αυγ. 1910). Και ο τίτλος της άλληςμέρας: «Ό`τι είναι το 606 δια την ακατανόμαστον νόσον, αυτό είναι η ανάγνωσις των «ΑΛΒΑΝΩΝ» δια κάθε ψυχικήν νευρασθένειαν, δια κάθε λειποψυχίαν, δια κάθε μελαγχολίαν, δια κάθε απαισιοδοξίαν…» (Ακρόπολις, 14 Σεπτ. 1910).
Οι Αλβανοί, με πρωτοβουλία της Ακρόπολις, είχαν γίνει μόδα. Στην Αθήνα, στην επαρχία, στα κιόσκια, στα καπνοπωλεία, στα πρακτορεία, άνδρες και γυναίκες διαβάζανε το ανδρικότερο και εκλυστικότερο από όλα τα αναγνώσματα της ημέρας, για τους «φρατέλοι των Ελλήνων», τους Αλβανούς. Αν ο Σταύρος και η παρέα του έβλεπαν τους τίτλους της «Ακρόπολις» πριν από έναν αιώνα θα είχαν πέσει από τα σύννεφα. Με τον ίδιο τρόπο που έπεσε ο Σταύρος όταν ανακάλυψε ότι μπορεί να έχει για αδελφό έναν Αλβανό μετανάστη. Η ιστορία, τελικά, είναι η μεγαλύτερη κωμωδός. Και εμείς οι τραγελαφικοί της ένοικοι…

ΥΓ. Ευχαριστώ τον Νικόλαο Γκίκα, υποψήφιο διδάκτορα του Παντείου, χάρη στον οποίον ανακάλυψα τους τίτλους της «Ακρόπολις»…
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επανεξέταση και παρεμβάσεις στους ποδηλατόδρομους του Βόλου

Την πορεία των εργασιών κατασκευής του δικτύου των ποδηλατοδρόμων εξέτασαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης με τους αρμοδίους αντιδημάρχους, υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού καθώς και τον ανάδοχο εργολάβο.
Η δημοτική αρχή όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο έργο το οποίο θεωρεί πολυσήμαντο, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και άμεσα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για τους ποδηλατόδρομους στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι των τοπικών φορέων όσο επίσης τα συνοικιακά συμβούλια και πολίτες.
Παράλληλα παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της δημοτικής αρχής για την επανεξέταση τεχνικών χαρακτηριστικών που αφορούν στο ίδιο το έργο.
Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η τροποποίηση ορισμένων τεχνικών παρεμβάσεων που αφορούν στο έργο τα τμήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη εργασίες, προκειμένου το έργο να είναι λειτουργικό.
Έτσι στην οδό Κασσαβέτη (κάτωθεν της οδού Αναλήψεως) αποφασίστηκε η επέκταση του πεζοδρομίου στο αριστερό μέρος και η δημιουργία ενεργού πλάτους πεζοδρομίου 1,70 μ.
Θα τοποθετηθούν παράλληλα στο άκρο, κολωνάκια σε αποστάσεις όπως και στους υπόλοιπους ποδηλατόδρομους ενώ επίσης προβλέπεται η δημιουργία ραμπών στις εισόδους των πάρκινγκ και στις διασταυρώσεις των οδών που προβλέπεται ο ποδηλατόδρομος.
Στην οδό Κασσαβέτη (άνωθεν της οδού Αναλήψεως)- Μεταμορφώσεως( κάτωθεν της οδού Γ. Δήμου)- Αντωνοπούλου (εναπομένον τμήμα)- Γκλαβάνη. Εκεί προβλέπεται αντιολισθηρός τάπητας και τοποθέτηση πλαστικών ανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας) σε απόσταση 1 μέτρο.
Τέλος αποφασίστηκε όλοι οι ποδηλατόδρομοι να επιστρωθούν με ανακλαστική αντιολισθιρή βαφή σε απόχρωση κεραμιδί.. Τα στηθαία εξάλλου θα βαφούν με ανακλαστική βαφή κίτρινου χρώματος για την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Καλοδεχούμενες οι νέες παρεμβάσεις στο έργο, αλλά δεν λύνουν το βασικό πρόβλημά του.
Τα "κολωνάκια", που χαρακτηρίζονται ως πολύ επικίνδυνα για πεζούς, ποδηλάτες, αυτοκίνητα και γενικώς κάθε διερχόμενο.
Την επικινδυνότητα αυτή, την αναγνωρίζουν "εχθροί και φίλοι" των ποδηλατόδρομων, ο απλός "κοινός νους" και μόνον οι "φωστήρες" που σχεδίασαν και υλοποιούν τους ποδηλατόδρομους στο Βόλο, κάνουν πως δεν τη βλέπουν!!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έλα για δουλειά.…προεκλογικά!

Το εμπόριο... ελπίδας μέσω των προγραμμάτων STAGE και στο Βόλο είχε την υπογραφή του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη... που ακόμη και προεκλογικά ενέκρινε αποφάσεις για προσλήψεις σε διάφορες υπηρεσίες του Βόλου!!!
Όσο για την εξουσιοδότηση που επικαλείται ο πρώην διοικητής ότι είχε κάνει στο Διευθυντή Υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ για να υπογράφει τις συμβάσεις, αυτή ίσχυε για καθαρά τυπικούς λόγους από τις 23 Ιουνίου του 2009.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ φέρνει σήμερα στο φως μία από αυτές τις συμβάσεις που υπέγραψε πτυχιούχος ΠΕ για να προσληφθεί μέσω 18μηνου stage στα δικαστήρια. Η πρόσληψη άρχισε να τρέχει από 22 Σεπτεμβρίου και η σύμβαση λήγει στις 22 Μαρτίου 2011.
Η υπάλληλος έπιασε κανονικά δουλειά στις 22 Σεπτεμβρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Η πρόσληψη έγινε μέσω του Τμήματος Προγραμμάτων Stage Κηφισιάς, ενώ στο συμφωνητικό επισημαίνεται ότι «αποτελεί συμφωνητικό απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας 18 μηνών με ισχύ από 22-9-2009 και λήγει στις 22 -3-2011 αυτοδικαίως και χωρίς την υποχρέωση καταβολής οποιαδήποτε αποζημίωσης εκ μέρους του φορέα ΟΑΕΔ.
Η δαπάνη πληρωμής καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ -σύμφωνα με το συμφωνητικό- από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και ο Οργανισμός θα καταβάλει στους ασκούμενους για κάθε μέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα με 35 ευρώ ανά μέρα μικτά για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, όπως η συγκεκριμένη υπάλληλος.
Από τη συγκεκριμένη σύμβαση και μόνο αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο το εμπόριο ελπίδας της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ με ανέργους στους οποίους εξασφαλίζονταν δουλειά ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της ΓΣΕΕ για τις παράνομες προσλήψεις που έλαβαν χώρα προεκλογικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπολογίζεται μόνο στο Βόλο ότι προσλήφθηκαν έτσι παραμονές των εκλογών περίπου 35 άτομα σε διάφορες υπηρεσίες, όπως τα Δικαστήρια, το ΙΚΑ κ.α.
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι stage
Στο μεταξύ επόμενη κινητοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα μεταβούν στην Αθήνα για την πανελλαδική κινητοποίηση.
Αντιπροσωπεία εργαζομένων στα stage από τη Μαγνησία θα συμμετέχει στην πρώτη αυτή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία από την Ομόνοια προς τη Βουλή, ενώ παράλληλα την επόμενη μέρα 6 Νοεμβρίου κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, ενώ αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της ίδια μέρας να βρίσκονται έξω από τις υπηρεσίες τους, διαδηλώνοντας και ενημερώνοντας τους πολίτες για τα αιτήματά τους.
Οι εργαζόμενοι μέσω του stage διεκδικούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ύστερα από την 3χρονη εκπαίδευση στην υπηρεσία, με συμβάσεις «ομηρίας” όπως την χαρακτηρίζουν, μέσω προκήρυξης θέσεων εργασίας, κατόπιν της συμφωνημένης μοριοδότησής μας.
Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να συνεχίσουν να μάχονται για τα εργασιακά και επαγγελματικά τους δικαιώματα, γι’ αυτό και σκοπεύουν μάλιστα να ζητήσουν την υποστήριξη και τη βοήθεια των μονίμων συναδέλφων τους δημοσίων υπαλλήλων, με τους οποίους όπως επισημαίνουν συναναστρέφονται καθημερινά.
“Η φωνή μας δυναμώνει καθημερινά και δεν θα σταματήσουμε ν αγωνιζόμαστε μέχρι να βγει μόνο κάτι θετικό από όλη αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε όλο το κόσμο κοντά μας καθημερινά, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πετύχουμε συσπειρωμένοι στο στόχο μας” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χωράφια έγιναν προέκταση της Κάρλας

Προέκταση της λίμνης Κάρλας έγιναν… χιλιάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών σε χωριά που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Λάρισας, τα οποία πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση στις αρχές της εβδομάδας. Κάτοικοι της περιοχής είδαν τα χωράφια τους να μετατρέπονται σε… υγροτόπους, όταν η Τ1 υπερχείλισε. Κι όμως, η καταστροφή που υπέστη ο αγροτικός κόσμος των παρακάρλιων περιοχών, δεν έγινε αντιληπτή, παρά μόνο μετά τη χθεσινή δεύτερη επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου αποτελούμενου από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, της Νομαρχίας Μαγνησίας και Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής!
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Η άλλη όψη του νομίσματος στην Κάρλα, δεν συνιστά την ειδυλλιακή εικόνα που είχε περιγράψει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κ. Ι. Πρίντζος προ ημερών, όταν σε επιτόπια επίσκεψη, είδε ψαράδες με τα καλάμια τους στις όχθες της λίμνης, ο ταμιευτήρας της οποίας είχε ενισχυθεί με 50 εκ. κυβικά μέτρα νερού.
Στα διοικητικά όρια της Λάρισας και συγκεκριμένα, στα χωριά Καλαμάκι, Καστρί, Νίκη και Σωτήριο, η ειδυλλιακή εικόνα μετατρέπονταν σε εφιάλτη για τους γεωργούς, που είδαν τα χωράφια τους να «πνίγονται»…
Χρειάστηκε και δεύτερη επίσκεψη –μόλις προχθές το πρωί- για να διαπιστωθεί το έντονο πρόβλημα στις παρακάρλιες περιοχές.
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, κ. Ι. Πρίντζος, έκανε λόγο για πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες οι γεωργοί δεν θα μπορέσουν να σπείρουν. «Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 50.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων. Εμείς είδαμε πολύ λιγότερες, περίπου 2.000- 3.000 στρέμματα που είχαν πλημμυρίσει», είπε ο κ. Πρίντζος, σε μια δεύτερη «ανάγνωση» των συνεπειών της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων ημερών.
ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;
Το κλιμάκιο –αποτελούμενο από τον κ. Πρίντζο, τους αντινομάρχες, κ.κ. Δημ. Μεργιαλή και Ηλ. Ξηρακιά, εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και των Δήμων- διαπίστωσε στην προχθεσινή επίσκεψη, ότι τα έργα δούλεψαν «ρολόι». Το θυρόφραγμα της Τ1 ήταν εν μέρει ανοιχτό για να εκτονωθεί η πίεση των νερών, ενώ στο μεγάλο αντλιοστάσιο δούλευαν έξι αντλίες που απορροφούσαν περίπου 18-20 κυβ. μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Τι έφταιξε λοιπόν και πλημμύρισαν τα χωράφια;
Όπως διαπίστωσε ο κ. Πρίντζος, στην Τ1 και σε μήκος 300 μέτρων περίπου, η διώρυγα στενεύει επικίνδυνα. «Γίνεται σαν λαιμός μπουκαλιού», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας το στένωμα της φαρδιάς διατομής της τάφρου σε συγκεκριμένο σημείο.
Αυτή είναι όμως μόνο η μία παράμετρος… Οι κάτοικοι των παρακάρλιων περιοχών, βλέποντας την Τ2 να «φουσκώνει» από τον όγκο των νερών που δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο λόγω φερτών υλών (καλάμια κ.α.) και να κινδυνεύει να «πνίξει» τα σπίτια τους, αποφάσισαν να την… σπάσουν. Έτσι, ο όγκος των νερών, μπήκε στην Τ1 που είναι όμως αποστραγγιστική τάφρος και υπερχείλισε, αδυνατώντας να συγκρατήσει τον υδάτινο όγκο.
Το θυρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας μπορεί να άνοιξε για να εκτονώσει το φαινόμενο προς τον Παγασητικό, το κακό όμως είχε ήδη γίνει.
«Δύο είναι οι κύριες αιτίες της πλημμύρας: το στένωμα στη διώρυγα της Τ1 και το σπάσιμο της Τ2», ανέφερε ο κ. Πρίντζος. Ερωτηθείς δε για το αν πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος στην Τ1, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. «Λένε ότι στην αρχή η διατομή ήταν σωστή κι ότι στη συνέχεια μπαζώθηκε. Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ενόψει και των νέων καιρικών φαινομένων και να λάβουμε μέτρα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Φ.Δ. της Κάρλας.
ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ
Στον απόηχο της επίσκεψης στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και στο πλαίσιο της προκαθορισμένης συνεδρίασής του, ο Φορέας Διαχείρισης, αποφάσισε να στείλει δύο έγγραφα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, από τη μία πλευρά, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τη διαπλάτυνση της διώρυγας της Τ1 στο μήκος των 300 μέτρων περίπου που παρατηρείται το στένωμα και από την άλλη να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του αντλιοστασίου του Πηνειού, εργολαβία στην οποία εντάσσεται ο καθαρισμός της Τ2. «Απαιτούνται επιπλέον 3 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εργολαβίας στην οποία περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός της Τ2. Ήδη έχει καθαριστεί ένα σημείο της Τ2 χρειάζεται όμως να καθαριστεί και το υπόλοιπο, μήκους 16 χλμ», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Φορέας αποφάσισε την ενίσχυσή του με στελεχειακό δυναμικό (έναν τεχνικό σύμβουλο, έναν μηχανικό, έναν περιβαλλοντολόγο και έναν λογιστή). Ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων», την εφαρμογή του εγχειριδίου για τη διαχειριστική επάρκειά του προκειμένου να μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τέλος, αποφάσισε να συντάξει έγγραφο προς το Δασαρχείο για την απαγόρευση του κυνηγιού πτηνών στην περιοχή της Κάρλας.
Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΑΚΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της ίδιας επίσκεψης, ο αντινομάρχης, κ. Ηλίας Ξηρακιάς, τόνισε ότι οι παρατηρήσεις που είχε κάνει η ΝΑΜ, ήρθαν να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο…
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να οριστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τεχνικού συμβούλου της Κάρλας, των Υπηρεσιών, των Δήμων, των Νομαρχιών και των φορέων των αγροτών της περιοχής, προκειμένου να γίνει μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων κι της πορείας του έργου.
«Πρέπει, εδώ και τώρα, να διατεθούν οι πρόσθετες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των αντλιοστασίων του Πηνειού καθώς και του καθαρισμού της Τ2, της τάφρου μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα. Δεν πρέπει να χαθεί η φετινή χειμερινή περίοδος η οποία φαίνεται ότι θα είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους. Να υπογραφή άμεσα η ΚΥΑ, απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο φορέα διαχείρισης ο οποίος πρέπει άμεσα να οργανωθεί και να αναλάβει το συντονισμό και τη διαχείριση του μεγάλου και πολύ σημαντικού αυτού για την περιοχή μας έργου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μαθητές βγήκαν στους δρόμους ….

Η πρώτη κινητοποίηση μαθητών για τη φετινή χρονιά είναι γεγονός και αφορά την αντίδραση για το ότι τα ξενόγλωσσα βιβλία κοστίζουν 30 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έγινε και η απότιση φόρου τιμής προς την Εθνική Αντίσταση, με στεφάνι που κατατέθηκε στην Κίτρινη Αποθήκη.
Πάνω από 100 μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου και άλλων σχολείων, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας και έκαναν πορεία στους δρόμους του Βόλου, καταλήγοντας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Δημήτρης Ρούσσας, πρόεδρος του 5ου Λυκείου Βόλου και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ σχολεία, επισήμανε ότι το 5ο Λύκειο κάλεσε τα Συμβούλια όλων των σχολείων να κινητοποιηθούν πάνω στα καθημερινά προβλήματα, όπως τα φροντιστήρια και η εκπαίδευση.
Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι μαθητές στα Ενιαία Σχολεία πληρώνουν 30 € τα ξενόγλωσσα βιβλία, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά αυτή η ανέχεια, από πλευράς μαθητών, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.
Ως δεύτερος λόγος κινητοποίησης, ανέφερε ο πρόεδρος του 5ου Λυκείου Βόλου, είναι ότι με την πάροδο της 28ης Οκτωβρίου, πρέπει να τιμηθεί η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης στο δρόμο.
«Ο Ελληνικός λαός παίρνει διδάγματα απ’ αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία κι εμείς δεν θα πέσουμε για να πληρώνουμε 30 ευρώ το βιβλίο. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα παλέψουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Ρούσσας.
Μάλιστα η πορεία πήγε αρχικά στην Κίτρινη Αποθήκη, που ήταν τόπος βασανιστηρίων, όπου οι μαθητές κατέθεσαν στεφάνι και στη συνέχεια κατέληξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου μεταφέρθηκε η αντίδραση της μαθητιώσας νεολαίας στην πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων και επισημάνθηκε ότι οι κινητοποιήσεις για θέματα Παιδείας θα επαναληφθούν.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Και ο πόλεμος καλά κρατεί στο δήμο Ιωλκού...

Και ο πόλεμος καλά κρατεί στο δήμο Ιωλκού. Πλειοψηφία και μειοψηφία βρίσκονται στα χαρακώματα, ενώ από φωνές και ύβρεις στιγματίστηκε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης στο δήμαρχο Ιωλκού Πάρι Μουτσινά από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βάσω Σταυροπούλου είναι γνωστή, όπως άλλωστε και οι κατά καιρούς διαπληκτισμοί τους.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση τα πνεύματα ήταν οξυμένα από την ώρα που συζητήθηκαν τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Μια επιστολή του προέδρου του Τ.Σ. Ανακασιάς για άδικη κατανομή της ΣΑΤΑ, αλλά και η έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού 2008 του πολιτιστικού οργανισμού, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις.
«Χωρίς αναφορές και την έκθεση των λογιστών μας φέρνει να ψηφίσουμε ισολογισμό και απολογισμό; Και τι να ψηφίσω όταν από έναν προϋπολογισμό 241.000 ευρώ να έχει δώσει για προβολή και διαφήμιση μόλις 47.114 ευρώ; Και με ποιο δικαίωμα βάζει τις φωνές ο δήμαρχος στον πρόεδρο του Τ.Σ., επειδή νευρίασε που τον κατάλαβαν και άλλοι;» λέει η κ. Σταυροπούλου.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή για να ζεσταθεί το κλίμα. Στη συζήτηση για την κατανομή των αδιάθετων πιστώσεων δημοπρατηθέντων έργων του ΘΗΣΕΑ το δημοτικό συμβούλιο δεν ξεχώριζε σε τίποτα από ρινγκ.
Όπως υποστηρίζει η κ. Σταυροπούλου, μεταξύ των πιστώσεων υπήρχαν και χρήματα για συνδέσεις δικτύου ύδρευσης Άγιου Ονουφρίου. Εξαγριωμένη η επικεφαλής της μειοψηφίας φώναξε: «Εσύ, δήμαρχε, πανηγυρίζεις ότι το έργο τελείωσε. Τι είναι αυτά τα λεφτά; Απαξιώνεις τις κεντρικές συνδέσεις, το έργο 2,5 εκ. ευρώ, αλλά θα μας πεις για πού είναι αυτά τα λεφτά;», χωρίς όμως να πάρει απάντηση.
Αμέσως παρενέβη σύμβουλος της μειοψηφίας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος φώναξε στον κ. Μουτσινά πως δεν είναι ηθική η συμπεριφορά του και η κ. Σταυροπούλου συμπλήρωσε: «Μήπως χρωστάς λεφτά; Είναι απλήρωτοι οι εργολάβοι; Να μας το πεις να βρούμε τρόπο να τα πληρώσουμε».
Η συνεδρίαση διεκόπη σε εκείνο το σημείο. Όπως καταγγέλλει η κ. Σταυροπούλου «ο δήμαρχος ήρθε από πίσω μου και άρχισε να μου φωνάζει. Με είπε βρωμιάρα και με έστειλε στο διάολο, ενώ έκανε και να με χτυπήσει, αλλά τον σταμάτησαν οι υπάλληλοι».
Πάντως ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ιωλκού, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό και περιορίστηκε στην φράση «ουδέν σχόλιο».
Η κ. Σταυροπούλου επιφυλάσσεται πως δεν θα αφήσει έτσι το θέμα των πιστώσεων και θα το ψάξει, ενώ ήδη έχει επικοινωνήσει με τους αρμοδίους της ΤΥΔΚ, ώστε να ενημερωθεί για το έργο και τις μελέτες, καθώς όπως αναφέρει «εμείς σεβόμαστε το δήμο και το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μουτσινάς τον καταστρατηγεί, αλλά σε αυτό δεν τον ακολουθεί κανείς».
Πάντως στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η μελέτη για τη δημιουργία προτύπου Αγροκτήματος στην περιοχή Καραγάτς του Άνω Βόλου για την παραγωγή, προώθηση τοπικών προϊόντων της περιοχής (ρόδια, αρωματικά, ανθοκομικά φυτά κ.ά.) και δύο ακόμα σημαντικές μελέτες στην περιοχή της Τούμπας και της Ξηρόβρυσης που έχουν σαν στόχο την συνολική αναβάθμιση της περιοχής και την αντιπλημμυρική προστασία.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νόμιμος ο επανακαθορισμός των αδειών ταξί

Το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων τηρώντας στο ακέραιο τις προϋποθέσεις της νομιμότητας, επισήμανε σε δήλωσή του ο Νομάρχης Μαγνησίας, αναφερόμενος στο ζήτημα του επανακαθορισμού των αδειών ταξί, με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του άρθρου 3 του Ν. 1437/1984, για καθορισμό 15 αδειών ταξί.
«Μοναδικός οδηγός στο έργο μας είναι οι αρχές του κράτους δικαίου, της χρηστής Διοίκησης και η προστασία των συμφερόντων του πολίτη.
Εάν δεν προχωρούσαμε στην επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού του αριθμού των αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων και χορήγησης των αδειών αυτών όχι μόνο θα παραβιάζαμε το Νόμο, αλλά θα ήμασταν ανακόλουθοι με τις ηθικοπλαστικές αξίες, τις οποίες οι ίδιοι σταθερά διακηρύσσουμε», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, ο οποίος άφησε αιχμές και κατά των ιδιοκτητών ταξί, δηλώνοντας ότι «αυτές τις αξίες οφείλουν να σεβαστούν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες, αντί ορισμένοι εξ αυτών να τους «οδηγούν» σε ενέργειες που πλήττουν το συνολικό συμφέρον του κλάδου».
Η Επιτροπή
Η γνωμοδοτική επιτροπή θεμάτων ΕΔΧ αυτοκινήτων, συνεδρίασε χθες, προκειμένου να διατυπώσει γνώμη για τον αριθμό των αδειών ΕΔΧ οχημάτων Βόλου και Ν. Ιωνίας για τη διετία 2000-2001 μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως ανέφερε η νομική σύμβουλος, που ορίστηκε από τη Νομαρχία Κωνσταντίνα Σταματίου, υπήρξε απαρτία, καθώς συμμετείχαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών κ. Κανάτας, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Αρ. Νιζάμης, ο εκ μέρους του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί ο κ. Δεμερτζής, εκ μέρους της ΤΕΔΚ ο κ. Καλές και εκ μέρους του συνδέσμου οδηγών ο κ. Σύρος.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαδικασία, από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις που εκκρεμούσαν στα Δικαστήρια, επί των ανακλήσεων και απορρίφτηκαν οι αιτήσεις αναστολής των θιγομένων δικαιούχων.
Ο κ. Κανάτας εισηγήθηκε να καθοριστεί ο αριθμός των αδειών ΕΔΧ αυτοκινήτων σε 15 όπως ακριβώς είχε εισηγηθεί και η πρόεδρος της επιτροπής το 2000-2001 όταν είχε γίνει η πρώτη διαδικασία.
Μειοψηφούντος του εκπροσώπου των ιδιοκτητών ταξί ο οποίος αρνήθηκε να ψηφίσει, τέσσερα μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης του προέδρου και πήραν την απόφαση να γνωμοδοτήσουν υπέρ 15 νέων αδειών.
Το επόμενο βήμα είναι την άλλη βδομάδα, η έκδοση της καινούργιας κανονιστικής απόφασης του Νομάρχη ακριβώς εκείνη που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαφυγόντα κέρδη εννέα ετών ζητούν οι ταξιτζήδες από τη ΝΑΜ!

Διαφυγόντα κέρδη σχεδόν εννέα (!) ετών, θα διεκδικήσουν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας « Ο Άγιος Χριστόφορος» για τη διοικητική πράξη που είχε γίνει το 2000-2001 και αφορούσε στην έκδοση των 15 αδειών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, ύστερα από απόφαση που έλαβε σε έκτακτη συνεδρίασή του το προεδρείο του Συνδέσμου.
Προκειμένου μάλιστα να προχωρήσει άμεσα αυτή η διαδικασία, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί θα καταθέσει στα αρμόδια δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα.
Η έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου του Συνδέσμου, αλλά και η ληφθείσα απόφαση για διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών, ήταν προϊόν της απόφασης που έλαβε νωρίς χθες το μεσημέρι ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση η Νομαρχιακή Επιτροπή κατά πλειοψηφία (ψήφοι 4-1), σύμφωνα με την οποία οι 15 άδειες θα επανεκδοθούν, εφόσον βέβαια γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των δικαιολογητικών που θα κατατεθούν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.
Μάλιστα, την ικανοποίησή του για την απόφαση, εξέφρασε στη «Μαγνησία» ο πρόεδρος των Ραδιοταξί Βόλου κ. Βασίλης Αλεξίου, ο οποίος εκτίμησε ότι σε ενάμιση μήνα περίπου και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι συνάδελφοί του θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν καθ’ όλα νόμιμα τα αυτοκίνητά τους στην πόλη, για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Κινητοποιήθηκαν
Λόγω της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής, τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν από τις 9 χθες το πρωί τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν είχαν αφαιρεθεί -εκτός από μία- οι άλλες 14 άδειες των ταξί, παρά τις προηγηθείσες δικαστικές αποφάσεις.
Χθες το πρωί πάντως και πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής, οι κάτοχοί τους τις κατέθεσαν στο αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών.
Από την πλευρά τους τα μέλη του Συνδέσμου συγκέντρωσαν από το πρωί τα ταξί τους στο χώρο στάθμευσης του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου και ακολούθως κατευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών προκειμένου να περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής.
Ας σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών ταξί στη στάση εργασίας ήταν καθολική, ενώ στους δρόμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, με απόφαση του Συνδέσμου κυκλοφόρησαν μέχρι τη μία το μεσημέρι 14 μόνον ταξί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και περιστατικών.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Σε περίεργους κι επικίνδυνους δρόμους οδηγούν τα πράγματα οι ιδιοκτήτες ταξί στον Βόλο!
Ερωτήματα:
1.Ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί "Άγιος Χριστόφορος", είναι ο συνδικαλιστικός τους φορέας. Από πότε ένα επαγγελματικό σωματείο θεωρείται επιχείρηση για να ζητά διαφυγόντα κέρδη;;;
2.Αν αυτοί που έχουν τις άδειες ταξί και βγάζουν το μεροκάματό τους, ζητούν διαφυγόντα κέρδη, τότε εκείνοι που τις έχασαν μετά από 9 χρόνια κι έμειναν άνεργοι, τι πρέπει να ζητήσουν;;; 
3.Αν με την ίδια λογική (του παραλόγου) των ιδιοκτητών ταξί, κινηθούν κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, που οι άδειές τους εξαρτώνται απ' την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (περιπτεριούχοι, μικροπωλητές λαϊκών αγορών κλπ.), τι θα γίνει στην αγορά;;;
Μεγάλο "καλάμι" έχουν καβαλήσει οι ταξιτζήδες του Βόλου κι όταν θα πέσουν απ' αυτό, (απελευθέρωση), θα "τσακιστούν" άσχημα!!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Η Παγανή κλείνει προσωρινά


Από σήμερα κλείνει προσωρινά και για ενάμιση μήνα το Κέντρο Κράτησης της Παγανής Λέσβου. Συνεχίζεται με γρήγορα βήματα η εκκένωση του χώρου ενώ οι μετανάστες που φθάνουν από σήμερα στην Μυτιλήνη, προβλέπεται να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα. Εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων μιλούν στο tvxs με συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη.
Μία εξέλιξη η οποία μεθοδεύθηκε από τη χθεσινή επιστολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στην Παγανή.
Οι αστυνομικοί υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων -μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών- αποχώρησαν από το Κέντρο φυλώντας το μόνο εξωτερικά.
Ο στόχος της διακοπής είναι η επισκευή του κέντρου έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να φιλοξενεί όσους πρόσφυγες επιτρέπει η χωρητικότητα του. Όμως η μνήμη του χώρου είναι πολύ βαριά και σε καμία περίπτωση το κλείσιμό του δεν δίνει λύση στο μέλλον των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα.
Όπως πληροφορούν στο tvxs άτομα από το Κίνημα Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες που βρίσκονται στην Παγανή, «αυτή τη στιγμή μέσα στο κέντρο κράτησης υπάρχουν λιγότερα από 150 άτομα τα οποία θα απελευθερωθούν αύριο διότι σήμερα δεν έχει πλοίο για τον Πειραιά».
Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες σύμφωνα με την ίδια πηγή κρατούνται σε ξενοδοχείο με στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα κράτησης όπως αυτό της Χίου.
Όμως, το κύριο ερώτημα που επιτακτικά προκύπτει μέσα από την κατά τ'άλλα πολύ ευχάριστη εξέλιξη, είναι το αν θα σταματήσει η πολιτική κράτησης των μεταναστών και αν θα δημιουργηθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός υποδοχής αλλά και ένταξης των μεταναστών.
Η κ. Σαββοπούλου Μάρω, υπεύθυνη τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζει ότι υπάρχει ανησυχία για το ποιο θα είναι το μέλλον των ανθρώπων που απελευθερώνονται από την Παγανή και επίσης ότι αυτό που στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα δηλαδή η κράτηση, θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση.
Η κ. Ιωάννα Κοτσιώνη, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παγανή, μας μιλά για τις φοβερές ελλείψεις σε υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και λέει ότι το κλείσιμο της Παγανής θα έχει αξία μόνο εάν από εδώ και εμπρός υπάρξει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υποδοχής το οποίο να εξασφαλίζει την προστασία των ετοιμόγεννων μητέρων, των ανήλικων παιδιών και όλων των ευπαθών ομάδων καθώς επίσης να παρέχει το δικαίωμα της ενημέρωσης στους μετανάστες μέσω διερμηνέων.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη δημιουργίας υποδομών σύντομης φιλοξενίας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας μεταναστών έτσι ώστε η διαδικασία της απέλασης να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και να είναι σίγουρο ότι θα απελαύνονται μόνο αυτοί που δεν έχουν ανάγκη προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, χρειάζεται η δημιουργία τέτοιων εσωτερικών δομών που να επιτρέπουν την ένταξη των μεταναστών.
Έτσι, χωρίς εσωτερικές δομές υποδοχής οι απελευθερωθέντες από την Παγανή φτάνουν στον Πειραιά με ένα χαρτί απέλασης το οποίο δίνει άδεια παραμονής στη χώρα για ένα μήνα. Κάποιοι θα παραμείνουν στη χώρα υπό παράνομο καθεστώς ως αόρατοι άνθρωποι ενώ άλλοι θα φύγουν από διάφορα σημεία εξόδου.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μα τη Γιαννάκου...και με τι Ο.Π.Λ.Α?


«Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 4:32 τα ξημερώματα έξω από την πολυκατοικία που διαμένει η Μαριέττα Γιαννάκου, επί της οδού Δεμερτζή 10 στα Πατήσια. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο». 
Αυτά λέει το αστυνομικό δελτίο.

Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Η Μαριέττα Γιαννάκου έχει επιλέξει να μένει χωρίς φρουρά, μόνη της μαζί με την ανήλικη κόρη της, σε μια γειτονιά στα Πατήσια. Και αυτή τη γυναίκα με τα γνωστά σε όλους προβλήματα υγείας επέλεξαν να χτυπήσουν οι γιαλατσί τρομοκράτες. Κάτι παραπάνω από λάθος. Θλιβερό...
του Σταύρου Θεοδωράκη ,διαβάστε τι γράφει ο Τάσος Τέλλογλου για την επίθεση στο protagon.gr
Εν τω μεταξύ μια πολύ περίεργη προκήρυξη από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, έλαβε η «Ε» με τη γνωστή μέθοδο του τηλεφωνήματος.

Η προκήρυξη μιας σελίδας είχε αφεθεί μέσα σε φάκελο, σε εξωτερικό γραμματοκιβώτιο μονοκατοικίας, στην οδό Ηβης 21, στο Μαρούσι, όπως ανέφερε και το τηλεφώνημα στο οποίο επισημάνθηκε ως «πιστοποίηση» ότι η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση κλάπηκε από την οδό «Αιθαλίδου με "αι"» στην περιοχή της «Γούβας». Οδό και ονομασία περιοχής που γνωρίζει η Αστυνομία και δεν ανακοινώθηκε.

Το κείμενο που είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε υπολογιστή, υπογραμμισμένα από την τρίτη παράγραφο ώς το τέλος, δημοσιεύεται ολόκληρο στην Ελευθεροτυπία

Από το Επίκαιρο
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Γαλάζιος" Πρόεδρος, μετά από 30 χρόνια στο Ε.Κ.Κοζάνης

"Περίεργες Συμφωνίες" στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Τακίμιασαν από ότι φαίνεται η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ και μοιράζονται τις ...καρέκλες. Το Ε.Κ.Κοζάνης δίνει το παράδειγμα και πρωτοπορεί. Μπράβο και σ΄ανώτερο επίπεδο!!! Δύο χρόνια ο Γιωργάκης και δύο η Ντόρα.
Από μας καλή επιτυχία! (τί άλλο;)

Το άρθρο του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

"Αλλαγή σελίδας στα συνδικαλιστικά πράγματα,νέος πρόεδρος ο Άρης Κουρκούτας
Νέα σελίδα ανοίγει στα συνδικαλιστικά πράγματα της περιοχής, καθώς η ΔΑΚΕ αναλαμβάνει την προεδρία του εργατικού κέντρου Κοζάνης, έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια.
Προχτές το απόγευμα εκλέχτηκε πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης ο συνδικαλιστής από το χώρο της ΔΕΗ, Άρης Κουρκούτας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την ανασυγκρότηση του προεδρείου.
Η εκλογή του ήρθε έπειτα από συμφωνία για μοίρασμα της προεδρίας από 18 μήνες, που είχαν υπογράψει στις 18/4/2008 οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες είχαν ισοβαθμίσει στις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2008.
Ο τελευταίος πρόεδρος της ΔΑΚΕ στο εργατικό κέντρο Κοζάνης ήταν ο Γ. Γεροντίδης το 1980. Έκτοτε, την προεδρία κατέχει σταθερά η ΠΑΣΚΕ, με κάποια διαλείμματα, που είχε την προεδρία το ΠΑΜΕ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν συνολικά 13 από τα 15 μέλη του δ.σ. Δεν προσήλθαν δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ, οι Αθανάσιος Ρούσσος και Δημήτρης Λαγιώτης, εκφράζοντας με την απουσία τους την διαφωνία τους με την απόδοση της θέσης του προέδρου στη ΔΑΚΕ, παρά την υπαρκτή και σαφή συμφωνία, η οποία είναι καταχωρημένη στα πρακτικά.
Μετείχαν οι έξι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, οι τέσσερις της ΠΑΣΚΕ, οι δύο του ΠΑΜΕ και ένας της Ταξικής Συσπείρωσης. Ο Ά. Κουρκούτας εκλέχτηκε πρόεδρος με 9 ψήφους, ενώ υπήρχαν 3 λευκά και ένας δήλωσε παρών. Οι εννιά θετικές ψήφοι προέρχονται οι έξι από τη ΔΑΚΕ και οι τρεις από την ΠΑΣΚΕ. «Παρών» δήλωσε ο Δημήτρης Τσαουσίδης, ο οποίος ζήτησε αναβολή άλλης μιας εβδομάδας, προκειμένου, η παράταξή του, η ΠΑΣΚΕ, να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και να συμφωνήσει σε «κοινή γραμμή.
Οι τρεις λευκές ψήφοι προέρχονται από τους δύο συνδικαλιστές της Ταξικής Ενότητας και τον έναν της Ταξικής Συσπείρωσης, οι οποίοι άλλωστε είχαν δηλώσει πως δεν μετέχουν «στο δούναι και λαβείν» μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τέτοιου είδους συμφωνίες.
Πάντως, να σημειωθεί ότι το παρασκήνιο στο εσωτερικό της παράταξης της ΠΑΣΚΕ συνεχίστηκε μέχρι και την ώρα της προχτεσινής συνεδρίασης, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβητώντας τη συμφωνία δεν ήθελαν να δώσουν την προεδρία στη ΔΑΚΕ.
Ήδη προαναφέρθηκε ποιοι απείχαν και ποιος δήλωσε «παρών», όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρές αντιρρήσεις υπήρξαν και σε κεντρικό επίπεδο, στην ΠΑΣΚΕ/ΓΕΣΕΕ.
Τις τελευταίες ημέρες και εν μέσω των συνεχών αναβολών της συνεδρίασης με θέμα την ανασυγκρότηση του πρεδρείου του εργατικού κέντρου Κοζάνης, τηλεφώνησαν στα τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξής τους, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο οργανωτικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, κ. Μουτάφης, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι «δεν είναι σε γνώση μας καμία συμφωνία, ούτε αναγνωρίζουμε ενδεχόμενη συμφωνία».
Ως εκ τούτου ζήτησαν «να μην δοθεί η προεδρία στη ΔΑΚΕ, αλλά αν όντως υπάρχει κάποιο θέμα, αυτό θα πρέπει να λυθεί μέσα από συνέδριο».
Τελικά βεβαίως, εν μέσω διαφωνιών και αναταράξεων στην κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, η δύο φορές αναβληθείσα συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και εκλέχτηκε πρόεδρος ο Ά. Κουρκούτας. Γενικός γραμματέας εκλέχτηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Σάκης Τολιότπουλος, με εννιά θετικές ψήφους, όσες δηλαδή έλαβε και ο νέος πρόεδρος. Επίσης εκλέχτηκαν οι: Κώστας Βόμβας αντιπρόεδρος, Γιάννης Ζαρκοδήμος ταμίας, Ελένη Λευκού αναπληρώτρια ταμίας, Σωφρόνιος Καραγιαννίδης έφορος, Κώστας Θεοχάρης Β΄ γραμματέας, Αθανάσιος Ρούσσος αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Μέλη είναι οι Βαγγέλης Δεληολάνης, Δημήτρης λαγιώτης, Ιωάννης Μανές, Αθανάσιος Μάστορας, Στέφανος Πράσσος, Δημήτρης Τσαουσίδης και Δημήτρης Φίλιππας.
Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, Ά. Κουρκούτας, δήλωσε:
«Στόχος του νέου προεδρείου είναι η καθημερινή παρουσία του σε όλα τα προβλήματα του τόπου. Θα είμαστε πάντα δίπλα στους εργαζόμενους, πρωτοστάτες στον αγώνα για τη λύση των κορυφαίων προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας, της ακρίβειας, στο πλευρό των συνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων εργαζομένων».
Από Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τοπικιστικά μπαϊράκια εναντίον των ανεμογεννητριών

Η προώθηση της αιολικής ενέργειας συχνά δημιουργεί αντιδράσεις (ειδικά στα νησιά), οι οποίες σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου.Κατανοητές οι ενστάσεις, οι οποίες δικαιολογούνται απόλυτα στην περίπτωση των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες άνευ όρων και ορίων επιχειρούν να κατακυριεύσουν τα νησιά και να τα μεταβάλουν σε «αεροπλανοφόρα ανεμογεννητριών».
Όμως από το σημείο αυτό μέχρι την παντελή απόρριψη των μικρών αιολικών πάρκων ή των πλωτών εγκαταστάσεων ή οποιασδήποτε ανεμογεννήτριας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ολικής άρνησης που μεγαλοποιεί την παραμικρή επίπτωση και δημιουργεί μια αδιέξοδη κινδυνολογία σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Σε όσους λοιπόν πολίτες των νησιών (και άλλων τουριστικών περιοχών αντιδρούν) εκ προοιμίου στις ανεμογεννήτριες έχουμε να πούμε τα εξής:
Σπανίως υπάρχουν στην τεχνολογία και στη ζωή ιδανικές λύσεις. Υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες λύσεις. Στην Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κατά 60 % από λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες κυρίως στο Ν. Κοζάνης, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν μόλις το 6 %. Συμφωνούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν κάποιες παρενέργειες, αλλά πολύ μεγαλύτερες δημιουργούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Μόνο που όσοι έχουν μακριά από «την αυλή τους» τα ορυχεία και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες δεν κατανοούν ή δεν αισθάνονται άμεσα τις βαριές επιπτώσεις τους στους τόπους παραγωγής, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Πέραν του πόσο υποκειμενικά βλέπει το θέμα ο καθένας μας (Κοζανίτης ή νησιώτης), οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας επιβάλουν μέχρι το 2020 να καλύψουμε το 35 % της ηλεκτροπαραγωγής μας με ΑΠΕ, στόχος μάλλον άπιαστος και για τον πιο αισιόδοξο. (Ακόμη κι αν κυβερνήσει το ... Αιολικό Κόμμα αποκλείεται να εγκαταστήσουμε 10.000 αιολικά MW).
Μέχρι όμως να αποφασίσουμε που και πόσες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν, ένας νομός, ο νομός Κοζάνης, θα «καίγεται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι.
Θα πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, όσοι ενισχύουν τον αντι-αιολικό παροξυσμό ότι για κάθε αιολικό μεγαβάτ που ΔΕΝ εγκαθίσταται, κάποιοι άλλοι την πληρώνουν δίπλα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Είναι όλοι αυτοί που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές, είναι τα εξαθλιωμένα θύματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου που δημιουργήσαμε εμείς οι χορτασμένοι, είναι οι στρατιές των περιβαλλοντικών προσφύγων που ξεριζώνονται, γιατί ο «πολιτισμένος» κόσμος ακολούθησε ένα ενεργειακό μοντέλο που δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εξόντωσε τους φυσικούς πόρους του τρίτου κόσμου.
Είναι επίσης γνωστό, για να έλθουμε στα καθ' ημάς, ότι και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, οι οποίοι 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός -χρεοκοπημένου πλέον- ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό Κοζάνης στους πιο βρώμικους της Ευρώπης και έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πολίτες Β'κατηγορίας.
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε :
Ø ότι από το 1955 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι ασθένειες του άνω αναπνευστικού (αλλεργίες, βρογχίτιδες, ρινίτιδες) αλλά και η θνησιμότητα λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων
Ø ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και στην Καρδιά από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατέχουν την 1η και 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη !
Ø ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιγουράρουμε μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών και έχουμε αυξήσει περισσότερο από κάθε άλλο τις εκπομπές του CO2 (27 % σε σχέση 1990)
Ø ότι εκεί που αναπτύσσονται τα ορυχεία εξαφανίζονται τα υπόγεια νερά και τα παραγωγικά εδάφη, ενώ πλήττεται καίρια και ο τουρισμός.
Με άλλα λόγια, ο Ν. Κοζάνης θα συνεχίσει να θυσιάζεται και να αντιμετωπίζεται ως η «πρίζα» της χώρας, όσο καθυστερούν οι ΑΠΕ.
Ο ενεργειακός συγκεντρωτισμός δεν χωρά στον 21ον αιώνα
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η υπερσυγκέντρωση στην παραγωγή ρεύματος έχει πολλαπλές στρεβλώσεις και κοστίζει ακριβά: Πληρώνουμε πολλά:
¾ για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς από την Κοζάνη σε κάθε γωνία της χώρας
¾ για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων προς τα νησιά
¾ για τις απώλειες μεταφοράς ρεύματος που μπορεί να φτάνουν και το 10 %.
Και η επιβάρυνση κατανέμεται επί δικαίων και αδίκων. Δεν ξέρουμε τι θα έλεγαν οι κάτοικοι των νησιών, αν χρεώνονταν το κόστος της μεταφοράς του ρεύματος από την Κοζάνη, όπως π.χ χρεώνονται το αυξημένο κόστος μεταφορικών της βενζίνης . Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι επιδοτούν την ακριβή (λόγω μεταφοράς) κιλοβατώρα των νησιών. Επιδοτούμε όλοι μας τις άγονες γραμμές (καλώς), αλλά όχι και το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τα νησιά διαθέτουν αστείρευτες και φτηνές πηγές παραγωγής του.
Η τιμή της κιλοβατώρας δεν θα έπρεπε να είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα βλέπαμε πόσο θα επιδίωκαν όλοι να αναπτύξουν τα τοπικά ενεργειακά δυναμικά (ήλιος, αέρας, βιομάζα, γεωθερμία) και να μην περιμένουν «το μάννα εξ ουρανού».
Μέχρι τώρα τα νησιά βασίζονταν σε εισαγόμενες πηγές ενέργειας και ελάχιστα νοιάζονταν για την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Απλώς κάθε τόσο ζητούσαν περισσότερη ισχύ (όπως και νερό / πολεοδομικές παρεκκλίσεις, κλπ) για να εξυπηρετήσουν έναν ενεργοβόρο και αδηφάγο τουρισμό, που γιγαντώνονταν καθ΄ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τους.
Τα νησιά όμως έχουν ένα τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό και πρέπει να συμβάλουν παράγοντας περισσότερο από όσο χρειάζονται, ώστε να εξάγουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες. Δεν εννοούμε φυσικά να γίνουν «δάση ανεμογεννητριών», όπως θα ήθελαν ο «Μυτιληναίος», η «Iberdola» και η «Ρόκα», ούτε να γεμίσει το Αιγαίο από υπόγεια καλώδια. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί να μην στείλουν τα κοντινά νησιά (Σκύρος, Άνδρος, κλπ) ρεύμα στη Στερεά Ελλάδα και γιατί να μην εξάγει η Σάμος ρεύμα στην Τουρκία (αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των εισαγωγών μας από άλλες γειτονικές χώρες).
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να εξοντωθούν οι προστατευόμενες περιοχές ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι.
Δεν μπορεί όμως να διαμαρτύρεται η Σέριφος ή η Μύκονος και να αρνούνται τις ανεμογεννήτριες, επειδή θα έχουν μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή επειδή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στην ορνιθοπανίδα. Στο κάτω - κάτω για κάθε πτηνό που τραυματίζεται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν όταν πετούν πάνω από μια περιοχή που παράγει 26.000.000 κ.μ θανατηφόρα καυσαέρια την ώρα (!), όπως η Κοζάνη.
Καλά θα ήταν ήταν να μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και τα δύο. Όταν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, ας επιλέξουμε «το μη χείρον». Όχι μόνο για μας, αλλά και το ... γείτονα.
Οκτώβριος 2009
Πληροφ. Λ. Τσικριτζής elsa@teikoz.gr
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αιτίες θανάτου; Εξαρτώνται από το επάγγελμά σας...

Το επάγγελμά σας μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία σας. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά: πρόσφατη έρευνα φανερώνει ότι συγκεκριμένες δουλειές οδηγούν σε συγκεκριμένες... αιτίες θανάτου!

Την εν λόγω έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 40.000 πιστοποιητικά θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και συνδύασε τις αιτίες θανάτου με τα... επαγγέλματα που έκαναν οι θανόντες. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα... ανησυχητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ξυλουργοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και όσοι ασχολούνται με εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο. Από την άλλη, οι ανθρακωρύχοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά θανάτου από πνευμονοκονίωση.

Η έρευνα γίνεται, ωστόσο, ακόμα πιο «ενδιαφέρουσα»: οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μπαρ ή στον κατασκευαστικό τομέα, εμφανίζουν υψηλότερη πιθανότητα από όλους τους άλλους να... δολοφονηθούν! Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί, οδοντίατροι, νοσοκόμες, καθώς και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ασθενοφόρα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας ανάμεσα σε όλα τα επαγγέλματα.

Άλλο στοιχείο που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι άντρες κομμωτές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό του AIDS, ενώ αντιθέτως, οι γυναίκες κομμώτριες έχουν τη... μικρότερη πιθανότητα από όλες τις άλλες εργαζόμενες γυναίκες να πεθάνουν από αυτόν τον ιό. Την ίδια στιγμή, «ευάλωτες» στον ιό του AIDS είναι και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δημοσιογράφοι, οι μόδιστροι και γενικότερα τα «καλλιτεχνικά» επαγγέλματα. Παράλληλα, οι ίδιες «καλλιτεχνικές» ομάδες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος, η πιο επικίνδυνη εργασία που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της δουλειάς του είναι να.... οδηγεί! Περίπου 130 εργαζόμενοι το χρόνο σκοτώνονται στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Τα 50 από αυτά τα εργατικά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης για εργασιακούς λόγους!

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προκάλεσαν τέτοια ανησυχία, που η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία έσπευσε να προειδοποιήσει τους πολίτες – με ανακοίνωσή της – να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τα πορίσματα της έρευνας. «Τα εν λόγω αποτελέσματα είναι καθαρώς στατιστικά. Αυτό σημαίνει ότι το επάγγελμα και οι λόγοι θανάτου δε συνδέονται αναγκαστικά με μια σχέση αιτίου-αιτιατού. Το μόνο που αποδεικνύουν είναι στατιστικά ποσοστά», κατέληξαν.

Πηγή: Independent
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1999, η ανεργία στην ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1999 αναρριχήθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε, τον Οκτώβριο, σε αρνητικό πρόσημο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,7% από 9,6% τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι επισήμως άλλα 184.000 άτομα έμειναν χωρίς δουλειά από τον Αύγουστο.
Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, το ποσοστό αυξήθηκε, επίσης οριακά, στο 9,2% από 9,1%, καθώς επιπλέον 286.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, τον Ιανουάριο του 2000.
Περίπου 22,123 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επισήμως άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 15,234 εκατομμύρια στις χώρες της ευρωζώνης.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008, υπολογίζεται ότι έχουν έχουν χαθεί 5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 3,2 εκατ. θέσεις στην ευρωζώνη.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Άκαρπη η συνάντηση των Κτηνοτρόφων και της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Δεν υπάρχει ευρώ» ήταν η απάντηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Ένωσης με την Κατερίνα Μπατζελή, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.
Πίστωση χρόνου δύο μηνών δίνουν οι κτηνοτρόφοι, που προετοιμάζονται να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
 Όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα, η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιηθούν, όμως όπως διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης «έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης. Ήταν η πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και τα μέλη ενημέρωσαν πλήρως για όλα τα θέματα που αφορούν στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Τελικά, μετά από αρκετή ώρα συζήτησης η Υπουργός απάντησε στους κτηνοτρόφους, σχετικά με τα οικονομικά τους αιτήματα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ούτε τα μισά από αυτά που ζητούν. Αντίθετα υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθούν άμεσα όλα τα θεσμικά αιτήματα.
«Η κ. Μπατζελή, σχεδόν μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν ούτε τα μισά ποσά από αυτά που ζητάμε για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κ. Γιάννης Γκρίνιας.
«Το Υπουργείο, όπως μας εξήγησε η ίδια, δεν έχει ούτε τα χρήματα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει και με την ενιαία ενίσχυση» αναφέρει ο ίδιος.
Όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα, ο κ. Γκρίνιας τονίζει ότι «είχαν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, μετά από συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο».
Ο κ. Γκρίνιας παραδέχεται ότι «το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο δεν έλαβε καμία δέσμευση απέναντι μας» προσθέτει όμως ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχύσει τον κλάδο μας».
Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να δώσουν «τυπικά» πίστωση χρόνου στο Υπουργείο και δηλώνουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη ή μερική ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων τότε από την νέα χρόνια θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις.
«Εδώ και τρία χρόνια θέτουμε τα ίδια αιτήματα, όμως δεν βλέπουμε φως» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γρκίνιας και προσθέτει ότι «η Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου».
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν καλύτερες τιμές για το γάλα και το κρέας, την απάλειψη των καρτέλ, τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, αλλά και την πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας.
Συγκεκριμένα, διεκδικούν ενίσχυση 50 ευρώ ανά κεφαλή για τα μικρά ζώα και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερα, επί τρία χρόνια και η αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ/ κιλό για το πρόβειο, 0,85 ευρώ/ κιλό για το κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/ κιλό για το αγελαδινό. Ακόμα θέτουν ως αίτημα τον έλεγχο στην αγορά κρεάτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων ,την επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας στο 12% και όχι στο 9% που είναι σήμερα.
Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, είναι ακόμη ένα από τα θέματα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δεν θα χαθεί η έδρα του ΛΑ.Ο.Σ. στην Μαγνησία, λέει ο Π. Μαρκάκης

Καμία περίπτωση να χαθεί η έδρα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δεν υπάρχει -σύμφωνα με το Βουλευτή Μαγνησίας Παύλο Μαρκάκη.
Ο κ. Μαρκάκης πέρασε χθες στην αντεπίθεση και εμμέσως πλην σαφώς, μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο, σήκωσε το γάντι που πέταξαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Σούρλας και Ζέττα Μακρή, παίρνοντας θέση για το θέμα.
Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ αποδίδει την κίνησή τους σε εσωτερικές διαμάχες, καλεί να σταματήσει η αμφισβήτηση ότι η έδρα στη Μαγνησία υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί ή να χαθεί και επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η αντιδικία των κ.κ. Σούρλα και Μακρή για τους περισσότερους σταυρούς, δεν προσθέτει επιπλέον ψηφοδέλτια στη Νέα Δημοκρατία, για να διεκδικεί επιπλέον έδρα στη Μαγνησία. Πρόκειται για μία εσωτερική διαμάχη για τη σειρά κατάταξης, που έχει ουσιαστική σημασία μόνο εάν ο εκλεγείς βουλευτής, κ. Θανάσης Νάκος, χάσει την έδρα του».
Όπως εξηγεί ο βουλευτής, «οι ανακατατάξεις των εδρών του ΛΑ.Ο.Σ και να γίνουν, δεν συμπεριλαμβάνουν την απώλεια έδρας στην Μαγνησία, που ούτως ή άλλως δεν συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις εδρών του Κόμματος. Εξάλλου έχουν γίνει ενστάσεις και από υποψήφιους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ σε άλλες περιφέρειες, που δεν αποκλείεται να κερδηθούν. Συνεπώς πιθανότερο σενάριο είναι να κερδίσει έδρες o ΛΑ.Ο.Σ, παρά να χάσει».
Ο κ. Παύλος Μαρκάκης υπογραμμίζει επίσης πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μεροληπτεί –βάσει του εκλογικού νόμου– υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είναι η επακριβής εφαρμογή της νομοθεσίας. «Για τα φαινόμενα που παρουσιάζει ο εκλογικός νόμος, η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που τον ψήφισαν», σημειώνει με νόημα, προσθέτοντας πως «ο εκλογικός νόμος ουσιαστικά… χαρίζει στο πρώτο κόμμα 40 ή 50 έδρες, που όμως τις παίρνει από το δεύτερο κόμμα».
Τα μικρότερα κόμματα, εξηγεί, παίρνουν τις έδρες που δικαιούνται βάσει της απλής αναλογικής κι όχι σε βάρος άλλων κομμάτων.
«Στη Μαγνησία η έδρα κατακτήθηκε από τη βούληση των ψηφοφόρων που έδωσαν αριθμό ψήφων στον ΛΑ.Ο.Σ. πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες ανά την επικράτεια. Αυτή η διαμάχη μεταξύ των επιλαχόντων της Ν.Δ. δημιουργεί επιπλέον αγανάκτηση στο εκλογικό σώμα και μπορεί να έχουν το δικαίωμα της ένστασης, αλλά όχι το δικαίωμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Η έδρα του ΛΑ.Ο.Σ κερδήθηκε από τους ψηφοφόρους και θα παραμείνει στην Μαγνησία για πολλά χρόνια», καταλήγει ο κ. Μαρκάκης.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ: Επιβεβαιώνεται το έλλειμμα των 165.000 ευρώ

Η στιγμή της αλήθειας, έφτασε επιτέλους για να αποκαλυφθούν όσα έχουν συμβεί στο Κοιμητήριο. Σήμερα, αναμένεται να πάρει το πόρισμα στα χέρια του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος θα ενημερώσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. 
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, επιβεβαιώνει πως το έλλειμμα ανέρχεται σε 165.000 ευρώ και ανεξάρτητα αν είναι ταμειακό ή λογιστικό, αφήνει έκθετη τη δημοτική Αρχή του Βόλου, που από τις αρχές του χρόνου, οπότε και ανέκυψε το ζήτημα του ελλείμματος, έσπευσε να αθωώσει την προηγούμενη διοίκηση του Συνδέσμου.
Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά κόρον την κοινωνία του Βόλου και όλοι ζητούν άμεσα απαντήσεις ουσιαστικές και αληθινές.
Στις 165.000 ευρώ προσδιορίζεται τελικά το έλλειμμα στα ταμεία του διαδημοτικού συνδέσμου Κοιμητηρίου. Η έκθεση πόρισμα των ορκωτών λογιστών, παραδόθηκε εδώ και μέρες στην Εισαγγελία και σήμερα θα την πάρει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Στάμος.
Χθες, έγινε σχετική ενημέρωση στην συνεδρίαση του ΔΣ του Κοιμητηρίου, όπου ο κ. Στάμος ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή, για να ενημερώσει σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος, ενώ στην συνέχεια θα παρουσιαστεί και στα δημοτικά συμβούλια Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας, από όπου θα το πάρει σήμερα ο κ. Στάμος, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περιεχόμενό του γνωρίζει ήδη ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Κουντουράς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. έχει κληθεί δύο φορές να παρουσιαστεί για κατάθεση, όμως δεν προσήλθε.
Το ΔΣ του Κοιμητηρίου, ενέκρινε επίσης, τη διακήρυξη δημοπρασίας για ανάθεση εργασιών σε εργολάβο, διάρκειας ενός έτους. Πρόκειται για την γνωστή εργολαβία φύλαξης, καθαριότητας και ταφών, εκταφών.
Ακόμα, εγκρίθηκε η έναρξη διαγωνισμού για μίσθωση ανθοπωλείων, 4ετούς διάρκειας, αλλά και η ανάθεση σε εργολάβο εργασιών αντιστήριξης τοίχου στο κοιμητήριο του Φυτόκου.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Κάθοδο» διαμαρτυρίας στην Αθήνα προγραμματίζουν εργαζόμενοι με stage

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων με Stage στο Δημόσιο τομέα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009 στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα και στην πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι τη Βουλή για την κατάθεση ψηφίσματος, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η 7μελής τοπική συντονιστική επιτροπή εργαζομένων με Stage.
Στην ίδια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, η συντονιστική επιτροπή, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009.
Απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους με Stage να πάρουν μέρος στις δύο κινητοποιήσεις, το μέλος της τοπικής συντονιστικής επιτροπής κ. Μαρία Σαϊμπή, ανέφερε ότι στις 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν έξω από τις υπηρεσίες τους διαδηλώνοντας και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, από τους οποίους θα ζητούν τη συμπαράστασή τους.
Αναφέροντας παράλληλα τα προβλήματα των εργαζομένων με Stage σε όλους τους φορείς του Δημόσιου τομέα η κ. Σαϊμπή τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Διεκδικούν επίσης τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με Stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ εκφράζουν την εναντίωσή τους στις απολύσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση, ύστερα από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατάργηση των προγραμμάτων Stage.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τετράωρη στάση εργασίας των ιδιοκτητών Ταξί στον Βόλο

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν. Ιωνίας ο Άγιος Χριστόφορος αποφάσισε την 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και από ώρα 09.00 έως 13.00 μ.μ. διότι όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, θεωρούν «παράνομη τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής επιτροπής αφού δεν έχουν αφαιρεθεί οι 14 παράνομες άδειες ταξί (έχει κατατεθεί μόνο μια).
Παρόλα αυτά συνεδριάζουν για την χορήγηση νέων αδειών ταξί. Επίσης είναι παράνομη διότι είναι τελείως αντίθετη με την υπ’ αριθμ. 112/2009 απόφαση του Ν. Σ. σχετικά με την επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού των θέσεων κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων για την διετία 2000-2001 και για άλλους λόγους που αναλυτικά έχουμε εκθέσει στην με ημερομηνία 25/09/2009 εξώδικη δήλωση που κοινοποιήθηκε στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών».
Δηλώνουν τέλος, ότι έχουν «εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας δέκα αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης και έπαψε η προσωρινή διαταγή, άρα παρανόμως δεν έχουν επιστραφεί οι υπόλοιπες άδειες».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τέλος οι σκοπιές στα αστυνομικά τμήματα

Τη σταδιακή απόσυρση της φρουράς έξω από τα αστυνομικά τμήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες και στις πεζές περιπολίες.
Την άποψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη υποστήριξε σε συνέντευξη στον Flash 96 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός.
Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή-εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
"Δε θα γεμίσουμε τον τόπο με κάμερες. Δε σταματάει αυτή η υπόθεση ποτέ. Τα αστυνομικά τμήματα είναι υπηρεσίες του δημοσίου, περνάνε 100-200 άνθρωποι κάθε μέρα. Δεν πρόκειται εγώ να κάνω αυτή τη δουλειά, να ξοδεύω τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γεμίζουμε με όπλα, κάμερες. Σε λίγο τα αστυνομικά τμήματα θα είναι και αφύλακτα, τα πιο πολλά. Σας το λέω σε ‘σας και το λέω πρώτη φορά, δε θα φυλάσσονται τα αστυνομικά τμήματα. Είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του δημοσίου, είναι Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που πάνε τα παιδιά εκεί να βγάλουν ταυτότητες, να καταθέσουν χαρτιά για διαβατήριο, να πάρουν ένα γνήσιο υπογραφής, να κάνουν τη δουλειά τους", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του Real ότι το θέμα δεν είναι το κατά πόσο υπάρχουν ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα: «Αλλού πρέπει να στρέψουμε προσοχή μας. Πρώτα-πρώτα πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεσης όχι στα λόγια. Δεν μιλώ για τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ελλιπέστατο. Αξιωματικούς έχουμε, μέσα όσα τους επιτρέπει ο νόμος έχουμε. Λείπουν κάποια πράγματα» εξήγησε.
* H γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε ότι η λογική που λέει ότι στρατιωτικοποιώ ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για να αντιμετωπίσω το οργανωμένο έγκλημα ή τέτοιες εκφράσεις, είναι αδιέξοδη πολιτική.
* O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι απαιτείται καταδίκη της τρομοκρατίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου χωρίς υπεκφυγές, εξαιρετική εκπαίδευση της Αστυνομίας και αποφασιστικότητα.
«Είναι λάθος η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία» είπε στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο είναι όλα θέμα κόστους, οικονομικού και πολιτικού, ενώ όπως τόνισε, δεν τιμά την αστυνομία ότι μια εβδομάδα τώρα είναι χωρίς ηγεσία.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες με στόχο την ανακάλυψη των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ εξετάζονται εξονυχιστικά οι τρεις μοτοσικλέτες που εγκατέλειψαν στο Χαλάνδρι, για την ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού.
Η μία μοτοσικλέτα είχε κλαπεί στις 24 Οκτωβρίου από τον Νέο Κόσμο, η δεύτερη στις 20 Οκτωβρίου από την Ηλιούπολη και η τρίτη από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι από τη βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι τα δύο καλάσνικωφ που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η αστυνομία υποψιάζεται πίσω από την επίθεση, βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας ή η Σέχτα Επαναστατών.
ΣΟΒΑΡΑ 23ΧΡΟΝΗ
Στον Ερυθρό Σταυρό εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 23χρονη δόκιμη ειδική φρουρός που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την τρομοκρατική επίθεση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Μαρτίνης η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα σοβαρή, διευκρινίζοντας ότι δε θα τη χαρακτηρίζει κρίσιμη, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες ήδη πήραν εξιτήριο.
Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο ο δεύτερος σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός, 24χρονων, ο οποίος είχε τραυματιστεί από τα πυρά στην κνήμη και την κοιλιακή χώρα.
Τους τραυματίες επισκέφθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Χθες, Πέμπτη, τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφθηκε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας τους. Η υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησε με τους συγγενείς των τραυματιών και σε δηλώσεις της τόνισε ότι "ένα κορίτσι 24 ετών δίνει τη δική της μάχη στην εντατική το Ερυθρού Σταυρού και οι προσευχές όλων των Ελλήνων είναι μαζί της για να καταφέρει να το ξεπεράσει και να βγει γερή. Το ίδιο γερή, πιστεύω, είναι και η αποφασιστικότητα όλων μας για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε ξανά τέτοια συμβάντα, τα οποία αποτελούν ντροπή για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία".
"Δεν αποδέχομαι την έννοια της όξυνσης, ούτε ασπάζομαι όμως και το δόγμα της αδράνειας", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ παρατήρησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί πριν την επικήρυξη.
Η αστυνομία εκτιμά ότι πιθανόν η επίθεση ήταν να γίνει σε λίγες μέρες, αλλά οι δράστες την Επίσπευσαν για να "απαντήσουν" στην επικήρυξη των 600.000 ευρώ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template