Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ποιητής όλων των λαών ο Γιάννης Ρίτσος


Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει αφιερώματα και εκδηλώσεις στην Οδησσό, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι και την Αλεξάνδρεια, προς τιμή του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Οδησσό (26-28/10) αφορά στην «Τέταρτη Διάσταση» και περιλαμβάνει: Παρουσίαση της έκδοσης του έργου (επιμέλεια Γκεόργκι Τσερβίνσκι, εισαγωγή Σόνιας Ιλίνσκαγια) από το σκηνοθέτη του μοσχοβίτικου θεάτρου «Στούντιο 69». Θεατρικά αναλόγια με τρεις μονολόγους της «Τέταρτης Διάστασης»: «Σονάτα του σεληνόφωτος» με την ηθοποιό Ολγα Μακσιμίσινα του ουκρανικού θεάτρου «VIE». Παράσταση με τον «Ορέστη» από το θέατρο «Στούντιο 69», σε σκηνοθεσία Γκεόργκι Τσερβίνσκι. Παράσταση του ουκρανικού θεάτρου «VIE με τον «Αγαμέμνονα», σε σκηνοθεσία Βίκτορ Ποπόβ. Συναυλία («Ρωμιοσύνη» και «Επιτάφιος»). Συμμετέχουν: «Εστουδιαντίνα», Δημήτρης Μπάσης, Ασπασία Στρατηγού, Χορωδία του Παραρτήματος του ΕΙΠ. Διάλεξη της Σόνιας Ιλίνσκαγια («Ο άνθρωπος και ο κόσμος στις ποιητικές "Μαρτυρίες" του Γιάννη Ρίτσου»). Προβολές για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις (19-20/11) περιλαμβάνουν: Παρουσίαση δίγλωσσης έκδοσης του πλήρους έργου «Μαρτυρίες», σε μετάφραση των Andrea Schellinger - Ginter Dietz. Διάλεξη του Αστέρη Κούτουλα (μεταφραστή του Ρίτσου). Σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από το συγγραφέα Peter Wawerzinek. Προβολή του ντοκιμαντέρ των Παντελή Βούλγαρη - Armin Kerker «Ein Traumvon Leben und Brot» (1988).


Στο Βουκουρέστι (10/11) θα παρουσιαστεί «Ανθολόγιο» του Γιάννη Ρίτσου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ομόνοια»), σε μετάφραση του Tudor Dinu που περιλαμβάνει εισαγωγή, χρονολόγιο και ποιήματα από τα έργα «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Ορέστης», «Γκραγκάντα». Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Adela Mιrculescu. Συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη» και τον «Επιτάφιο».

Στην Αλεξάνδρεια (18/11) ο Αιγύπτιος ποιητής - μεταφραστής του Ρίτσου, Ριφάατ Σαλάμ, θα μιλήσει με θέμα «Η επίδραση του Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση». Θα διαβαστούν ποιήματα του Ρίτσου και του Σαλάμ (αραβικά, ελληνικά). Στις 22/11, με μορφή θεατρικού αναλογίου θα παρουσιαστεί, στα αραβικά, ο μονόλογος «Ορέστης» και αντιστικτικά προς το έργο του Ρίτσου, αποσπάσμα από τη σοφόκλεια «Ηλέκτρα». Διδασκαλία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, μετάφραση Χάλεντ Ραούφ, σκηνοθεσία Αχμάντ Σάλεχ.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τίτλοι τέλους για την ΕΦΕΕ

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την ΕΦΕΕ, αφού οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού συνεδρίου -που θα ξεκινούσε σήμερα- βρήκαν μπροστά τους την μικροπολιτική τακτική της ΠΑΣΠ και απέβησαν άκαρπες.

Ενώ χθες Αριστερή Ενότητα, ΠΚΣ και ΔΑΠ είχαν συμφωνήσει στους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, η ΠΑΣΠ αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση των τριών και κατέθεσε σήμερα δική της πρόταση με όρους που ακύρωναν επί της ουσίας τη δυνατότητα διεξαγωγής. Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΠ, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση στις σχολές, μπλόκαρε τη διαδικασία για να μην αναγκαστεί να εκφράσει δημόσια και κεντρικά θέση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η πρόταση των τριών αφορούσε τρία σημεία που ξεμπλόκαραν την κατάσταση: α) Το Δ.Σ. κάθε συλλόγου ορίζει αντιπροσώπους που αυτόματα εγκρίνονται από την τεχνική γραμματεία, β) στις σχολές που υπάρχει αυτοδύναμη εκλογικά παράταξη, ως επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, απαιτείται η έγκριση από το 50+1% των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και γ) το συνέδριο ξεκινά με την παρουσία τού 50+1% των αντιπροσώπων.

Η πρόταση της ΠΑΣΠ περιλάμβανε τους δύο πρώτους όρους των τριών παρατάξεων, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τη συμμετοχή περίπου 50 συλλόγων χωρίς σε αυτούς να ισχύουν οι όροι έγκρισης των αντιπροσώπων που ισχύουν για τους υπόλοιπους. Η λίστα των συλλόγων περιλαμβάνει σχολές όπου η ΠΑΣΠ είτε είναι πρώτη είτε έχει αρκετούς αντιπροσώπους, όπως ΑΣΟΕΕ, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ κ.λπ. Στο τρίτο σημείο της πρότασης, η ΠΑΣΠ αντέτεινε το μοίρασμα των καρτών των αντιπροσώπων να ξεκινήσει ενώ θα έχει εγκριθεί το 90% των αντιπροσώπων του συνόλου των σχολών και το συνέδριο να ξεκινήσει ενώ θα έχουν μοιρασθεί τουλάχιστον 750 κάρτες.

Στην ουσία του πράγματος, η ΠΑΣΠ με την πρότασή της θέτει ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου να ορισθούν οι αντιπρόσωποι σχεδόν του συνόλου των σχολών, πράγμα αδύνατο, διότι δεν μπορεί εκ των προτέρων η τεχνική γραμματεία να γνωρίζει ποιες είναι οι σχολές που πληρούν τους όρους (δηλαδή δεν γίνονται νοθείες στις φοιτητικές εκλογές) για συμμετοχή στο πανσπουδαστικό. Παράλληλα, η ΠΑΣΠ τεχνηέντως δίνει τη δυνατότητα σε όποια παράταξη δεν επιθυμεί τη διενέργεια συνεδρίου να μην χρεωθεί το κόστος της επιλογής της, αφού θα μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία μη ορίζοντας αντιπροσώπους οδηγώντας στη μη κάλυψη του 90% που θέτει.

Η ΠΚΣ καλεί αύριο (σήμερα) σε "πανσπουδαστικό συνέδριο" στο πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ τα ΕΑΑΚ συμμετείχαν χτες το πρωί σε διαδήλωση ενάντια στην αναγνώριση των κολλεγίων.

“Είναι σαφές ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επιλέγει να εμποδίσει κάθε κεντρική διαδικασία που θα την υποχρεώσει να τοποθετηθεί πολιτικά', τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού προσθέτοντας πως “εμποδίζει απροσχημάτιστα τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε αντίθεση με τα κροκοδείλια δάκρυα που από πέρυσι χύνει το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός για την ανασυγκρότησή της”.
Δάφνη Σφέτσα
Από την Αυγή
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Ξυνή" βγήκε η πρόταση για Ξυνίδη...

Σοκ στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την αποδοκιμασία της επιλογής του Γ. Παπανδρέου
Ξαφνικό και εκτός οποιασδήποτε πρόβλεψης ήταν το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Νέος γραμματέας εκλέγεται ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, που προτάθηκε για την θέση από τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ανέμεναν στην Ιπποκράτους.

Στην πρόταση Παπανδρέου αντέδρασε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που αυτοπροτάθηκε για γραμματέας και κατέβηκε εκτός κομματικής γραμμής, υποψήφιος απέναντι στην επίσημη προεδρική πρόταση. Μάλιστα, αυτή ηταν η αιτία πουδεν περιελήφθη στην πρόταση Παπανδρέου για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Ξυνίδης έλαβε 181 ψήφους και ο κ. Παναγιωτακόπουλος 125, ενώ βρέθηκαν και 64 λευκά. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι η πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασε την πρόταση Παπανδρέου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο νέο πρωθυπουργό.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο «κόκκινο» τα έργα των Μεσογειακών



Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα αθλητικά έργα και τα έργα υποδομής, για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, που ζητά από τους πολιτικούς και τους φορείς να κινητοποιηθούν, διότι ο χρόνος «δεν περισσεύει».

Βασικός στόχος για την πόλη, θα πρέπει να είναι η μεταμεσογειακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα γίνουν, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν για αναβάθμιση της πόλης, η προστασία του περιβάλλοντος και η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο και την γραμματέα της Αντιπροσωπείας Γραμματή Μπακλατζή και Κατερίνα Σάχου.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, τα χρονοδιαγράμματα των βασικών αθλητικών έργων και των έργων υποδομής, βρίσκονται στον αέρα.

Η πρόεδρος επισήμανε ότι, παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις «ένα γεγονός τέτοιας εμβέλειας να είναι στον αέρα, ένα γεγονός τέτοιου οικονομικού μεγέθους είναι στο περίπου, ένα γεγονός τέτοιας αξίας για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής είναι αναξιοποίητο, ένα γεγονός τέτοιας προοπτικής για τη διασύνδεση αθλητισμού και περιβάλλοντος είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το περιβάλλον».

Η Αντιπροσωπεία εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί και να εκπονηθεί η μελέτη του Κωπηλατοδρόμιου της Κάρλας, ενώ πρέπει να προκηρυχτεί η μελέτη και να ξεκινήσει η διαδικασία εξασφάλισης εκτάσεων και αδειοδοτήσεων για το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Βόλου.



Για το Μεσογειακό χωριό αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνει στα πρότυπα του βιοκλιματικού κι ενεργειακού σχεδιασμού και απορρίφθηκε η λύση της μελέτης-κατασκευής που προωθεί ο ΟΕΚ. Ακόμη έγινε λόγος επιτάχυνσης των ενεργειών για να δημοπρατηθούν τάχιστα το έργο του προαστιακού Βόλου – Λάρισας, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού με είσοδο από το Σωρό και έξοδο στην Αγριά, ο δρόμος Βόλου – Βελεστίνου, που ανήκει στη σύνδεση με τον Ε-65 με παράλληλα καλύτερα πρόσβαση προς το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και να γίνει η συντήρηση των βασικών οδικών συνδέσεων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, όπου θα γίνεται και η διέλευση των αθλητών και των επισκεπτών.

Η κα Μπακλατζή, επισήμανε την ανάγκη για βελτίωση του αστικού ιστού της πόλης αλλά και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, για το οποίο ο Δήμος Βόλου .

Τέλος, θεωρείται επιβεβλημένο στη σύσταση της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής το ΤΕΕ Μαγνησίας να εκπροσωπείται θεσμικά.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απολογισμός Δημάρχου Βόλου, αλλά οι προσκεκλημένοι φορείς του γύρισαν την πλάτη...


Με την απουσία των προσκεκλημένων, Μητροπολίτη Δημητριάδος, βουλευτών του Νομού, γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νομάρχη, προέδρου της ΤΕΔΚ Μαγνησίας, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του δημάρχου Νέας Ιωνίας, των προέδρων του Δικηγορικού και του Ιατρικού Συλλόγων, του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου, του ΕΣΒ, του ΕΚΒ, του ΣΒΘΚΕ και αρκετών Συνοικιακών Συμβουλίων, έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Βόλου για το 2008.
Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στο δήμαρχο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ ο δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης υπεραμύνθηκε του έργου του παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη διαρκή ανάπτυξη της πόλης με ανθρώπινο πρόσωπο.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι έξι στόχοι στην προσπάθεια αυτή έτσι όπως αναφέρονται στο ψηφισμένο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης για το διάστημα 2007-2013 είναι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η εκπαίδευση και το ανθρώπινο δυναμικό, η κοινωνική συνοχή, ο τουρισμός, η βιομηχανία και η επιχειρηματικότητα και ο εθνικός πόλος ανάπτυξης.
Πρόσθεσε δε ότι τα έργα και οι δράσεις που αποφασίζονται και υλοποιούνται πρέπει να είναι ενταγμένα σε αυτούς τους στόχους ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε μία στοχευμένη ανάπτυξη.
Στον απολογισμό του ο κ. Βούλγαρης αναφέρθηκε λόγω του περιορισμένου χρόνου συνοπτικά σε έργα που αποτελούν τα εργαλεία ανάπτυξης του Βόλου, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών, σε ζητήματα τεχνολογίας και εκπαίδευσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που παρέχονται στους πολίτες, στον τουρισμό, στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, αλλά και σε ζητήματα της καθημερινότητας, του περιβάλλοντος κάνοντας αναφορά σε κυκλοφοριακές και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και σε ζητήματα κοινωνικών υπηρεσιών.

Η στάση της αντιπολίτευσης



Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε στο δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος βλέποντας την απουσία των προσκεκλημένων ανέφερε ότι αυτό σημαίνει ότι η πόλη του γύρισε την πλάτη, ενώ παράλληλα ζήτησε από το δήμαρχο να λάβει υπόψη του ότι από τα αναφερόμενά του στον απολογισμό καταδεικνύεται ότι σύμβουλοι της παράταξής του υπονομεύουν το έργο του.
Ο Κ. Μήτρου θεώρησε ότι είναι θετικά τα έργα της υλοποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου και του γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ζήτησε ωστόσο να πληροφορηθεί γιατί άλλα έργα προβάλλονται περισσότερο και άλλα λιγότερο φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΚΕΠΔΒ, όπου όπως είπε επιτελείται ένα σημαντικό έργο.
Διέκρινε παράλληλα αδυναμία στη δημοτική αρχή να παράγει έργο και ζήτησε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχυ στον τομέα των διεκδικήσεων.
Κριτική επίσης άσκησε και για μια σειρά επιμέρους έργα που γίνονται στην πόλη τονίζοντας ότι έχουν αντίκτυπο στους πολίτες και στην πόλη, καθώς δεν δικαιολογείται η επιμονή σε λάθος επιλογές.
«Έστω και στο παρά πέντε, ακούστε τους συμπολίτες και κάντε τις αλλαγές που χρειάζονται για να μην πληρώνει μελλοντικά η πόλη ζημιές», τόνισε ο κ. Μήτρου επισημαίνοντας ότι είναι εμφανής η δυσαρέσκεια που υπάρχει από τους συμπολίτες.
Απαντώντας ο κ. Βούλγαρης σημείωσε ότι ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας συγχέει την πολιτική με την παραπολιτική και υπεραμύνθηκε το έργο του, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί για το μέλλον και το καλό της πόλης.
Την αίσθηση του προπονητή που η ομάδα του υποβιβάζεται και εκείνος καμαρώνει για την τακτική που ακολουθεί, αποκόμισε ο επικεφαλής της ΔΑΣ κ. Αντώνης Παππάς από τον απολογισμό του δημάρχου, που διέκρινε ανικανότητα παραγωγής έργου στον ίδιο και σε ορισμένους συνεργάτες του, που έχει αρνητικές συνέπειες και σε άξιους ανθρώπους που προσπαθούν για το καλό της πόλης.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα και σε ζητήματα καθημερινότητας για τα οποία όπως είπε δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς ανέφερε ότι τα πεπραγμένα του Δήμου υστερούν στον τομέα των πολιτικών διεκδικήσεων και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και ζήτησε την αναβάθμιση του ρόλου των Συνοικιακών Συμβουλίων.
Τέλος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Παύλος Μαρκάκης έκανε λόγο για αλαζονεία από την οποία διακατέχεται η δημοτική αρχή, αλλά και για στάση αδιαφορίας στην κριτική που της ασκείται κάθε φορά για τις λάθος σε πολλές περιπτώσεις επιλογές της.

Προσλήψεις

Νωρίτερα πάντως οι τόνοι ανέβηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητήθηκε το θέμα της πρόσληψης 30 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου.
Για έλλειψη προγραμματισμού επέκριναν τη δημοτική αρχή οι κ.κ. Μήτρου και Παππάς, ενώ ο κ. Πατσιαντάς τόνισε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μόνον μέσω ΑΣΕΠ.
Την ανάγκη τροποποίησης του Οργανισμού Λειτουργίας των υπηρεσιών επεσήμανε ο κ. Καπούλας και έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης τονίζοντας ότι θα κάνει προσφυγή στην Περιφέρεια και αναφορά στο ΑΣΕΠ.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρέδωσαν άδειες και … «στρατοπέδευσαν»! Τι λέει ο Νομάρχης...


Έξω από τη Νομαρχία, 25 διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες Ταξί
Σε απελπιστική κατάσταση είναι οι ιδιοκτήτες ταξί που παρέδωσαν τις άδειες, που τους χορηγήθηκαν το 2001 και, άνεργοι πλέον, εγκαταστάθηκαν έξω από τη Νομαρχία.
Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, δηλώνει ότι δεν αποχωρεί, αν δεν πάρει πίσω την άδειά του να μπορέσει να εργαστεί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας πείνας.
Από το πρωί χθες στο προαύλιο της Νομαρχίας βρισκόταν συγκεντρωμένοι έξι ιδιοκτήτες ταξί, που παρέδωσαν τις άδειές τους. Ένας μάλιστα εξ αυτών, φορώντας χαρτονένιο πλακάτ, στο οποίο έγραφε το προσωπικό του δράμα διαμαρτυρόταν για την κατάσταση με αποδέκτη το Νομάρχη.
Πρόκειται για τον Σωτήρη Λαγό, ο οποίος δήλωσε ότι θα μείνει έξω από τη Νομαρχία μέχρι να πάρει ξανά την άδειά του πίσω, για να μπορέσει να εργαστεί. Όπως ανέφερε δυο φορές δικαιώθηκε και πήρε άδεια ταξί.
Μια το 1986 που του αφαιρέθηκε και δόθηκε σε δύο ανθρώπους «που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα και στη συνέχεια την πούλησαν» και μια το 2000, που τα ολόκληρα αυτοκίνητα έγιναν μισά…
«Τώρα με αφήνουν χωρίς δουλειά χωρίς σύνταξη, χωρίς μεροκάματο, χωρίς οικογένεια. Τα έχασα όλα με αυτό το επάγγελμα έχω φτάσει σε απελπιστική κατάσταση ότι κάνω από δω και πέρα υπεύθυνοι θα είναι οι τοπικοί άρχοντες», δηλώνει μέσα στην απελπισία του ο κ. Λαγός.
«Ο νομάρχης είναι αδύναμος άνθρωπος και λέει παχιά λόγια, είχα άλλη γνώμη για τον άνθρωπο αυτό» λέει με παράπονο ο κ. Λαγός, που πρόσθεσε ότι προσπαθεί να επιβιώσει με το μεροκάματό του. Καταλήγοντας ανέφερε ότι πλήρωσε την άδεια που του είχαν δώσει για 3 εκ. δρχ. και με την οικογένειά του, που δεν αναπληρώνεται με τίποτα.
Ο Δημήτρης Μυλωνάς είναι από τους δικαιούχους που πήραν άδεια το 2001 και στη συνέχεια έγινε μισή. «Είμαστε όλοι χρεωμένοι με γραμμάτια, με δάνεια και μένουμε χωρίς δουλειά», δηλώνει και προσθέτει ότι η μόνη ελπίδα είναι οι υποσχέσεις του Νομάρχη να κάνει το αδύνατο δυνατόν γρήγορα, για να επιστρέψουν τις άδειες πίσω».
Για απελπιστική κατάσταση των ιδιοκτητών που παρέδωσαν τις άδειες έκανε λόγο ο Κώστας Καραΐσκος, που δήλωσε απαισιόδοξος για το θέμα και πρόσθεσε ότι γίνεται «παιχνίδι» της Νομαρχίας στις πλάτες τους, για να μετριάσουν τις αντιδράσεις.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Νομάρχης: «Η παράταξή μας ανέλαβε την ευθύνη»

Το γεγονός ότι η παράταξη της πλειοψηφίας με δική της πρωτοβουλία ανέλαβε την ευθύνη να επιλύσει το θέμα με τις άδεις ταξί, που υφίσταται εδώ και 10 χρόνια, επισήμανε με δηλώσεις του ο Νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες κατά της ελάσσονος και της ήσσονος μειοψηφιών του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με πρωτοβουλία της παράταξης της πλειοψηφίας, ψήφισε κατά πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 22 Ιουλίου 2009, να κινηθεί η διαδικασία επαναχορήγησης αδειών ταξί σε αυτούς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί χωρίς δική τους ευθύνη και για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Κατά της απόφασης ψήφισαν ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Π. Μπατζιάκας, οι δύο σύμβουλοι των «Νέων Δρόμων» και ο σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Γ. Χαρμάνης.
Ο κ. Παπατόλιας έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία στο αποκορύφωμά της και πρόσθεσε ότι εκείνη την περίοδο, υπήρξε διάσπαση της μείζονος παράταξης. Αλλιώς τοποθετήθηκαν ο πρώην Νομάρχης κ. Πρίντζος και η κα Αντωνοπούλου κι αλλιώς ο κ. Μπατζιάκας, πρόεδρος της ΝΟΔΕ. «Και είναι προς τιμήν του πρώην Νομάρχη και των άλλων συμβούλων που στήριξαν την πρότασή μας», δήλωσε.
Καταλήγοντας ο Νομάρχης δήλωσε ότι «Τηρούμε στο ακέραιο τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ίδια στιγμή που μεριμνούμε για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών κινούμε παράλληλα και τη διαδικασία για τη νομοθετική ρύθμιση».
Τέλος, ζήτησε στο πλευρό της Νομαρχίας, οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας στο Κοινοβούλιο και οι άλλοι τοπικοί φορείς για να μπορέσουν να προχωρήσουν κι οι δύο διαδικασίες.
Η αρμόδια αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη επισήμανε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά από το μηδέν και την ερχόμενη Παρασκευή, θα συνεδριάσει η γνωμοδοτική επιτροπή για να αποφανθεί, αν με τα δεδομένα της διετίας 2000-2001 χρειάζονται επιπλέον 15 άδειες ταξί.
Στη συνέχεια θα γίνει προκήρυξη των θέσεων και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Carrefour, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο πολυκατάστημα Carrefour-Μαρινόπουλος, στο χώρο των πρώην αποθηκών της ΚΥΔΕΠ στο Βόλο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Την ανάκληση άδειας λειτουργίας του πολυκαταστήματος ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος που προειδοποιεί με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Από την αυτοψία του τμήματος πολεοδομίας του Δήμου Βόλου προέκυψε ότι έγινε κατασκευή - μετατροπή ανοικτού στεγάστρου σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο χωρίς οικοδομική άδεια κατά παράβαση και τοποθέτηση πλακιδίων σε χώρο αποθήκης χωρίς έγκριση εργασιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο του τμήματος πολεοδομίας διαπιστώθηκε κλείσιμο ανοιχτού στεγάστρου και μετατροπή σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο. Επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 32.434,28 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 1.621,71 ευρώ. Για την τοποθέτηση πλακιδίων επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 47.520 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 23.760 ευρώ.
Έτσι, μετά και τις παρεμβάσεις στο χώρο η έκταση του πολυκαταστήματος ξεπερνάει τα 3.500 τ.μ., όταν εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων έκτασης μεγαλύτερης των 1500τ.μ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της πολεοδομίας ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ένσταση εντός 30 ημερών με σκοπό τη μείωση των προστίμων κατά 30%. Σε περίπτωση που περάσει άπρακτη η προθεσμία οι αυθαίρετες κατασκευές θα κατεδαφιστούν και τα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά.
Από την έκθεση αυτοψίας όμως προκύπτει ακόμη ένα θέμα, της άδειας λειτουργίας.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Νέας Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, για το πολυκατάστημα δεν εκδόθηκε νέα άδεια λειτουργίας αλλά εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, αφού στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν μέχρι πρότινος, οι αποθήκες άλλου σούπερ μάρκετ. «Ωστόσο, από την στιγμή που έγιναν οι παρεμβάσεις στο χώρο, όπως διαπιστώθηκε και από το τμήμα Πολεοδομίας, έπρεπε να εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας» σημειώνει ο ίδιος.
«Εφόσον αυτό δεν έγινε, ζητάμε να γίνει αμέσως η ανάκληση της προηγούμενης άδειας» δηλώνει ο κ. Μαγαλιός και κάνει γνωστό ότι «εάν μέχρι την επόμενη Τρίτη δεν γίνει το αίτημα μας δεκτό τότε θα προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου».
Η άδεια εκδόθηκε στις 10 Αυγούστου από το Τμήμα Αδειών Καταστημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου με τα εξής τμήματα: είδη παντοπωλείου, οπωροπωλείου, τυροκομικών, αλλαντικών, κατεψυγμένων ειδών, εμφιαλωμένων ποτών, ειδών καθαρισμού, ειδών νοικοκυριού, καλλυντικών, ειδών ένδυσης-υπόδησης και παιχνιδιών.
Τονίζεται δε, ότι η άδεια εκδόθηκε «εφόσον δεν έχει γίνει μεταφορά, επέκταση, αλλαγή ή ουσιώδης τροποποίηση υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος». Μάλιστα σε προηγούμενο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας που υπογράφει ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, στο οποίο υπάρχει η έγκριση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι «άκυρη σε περίπτωση μεταφοράς, επεκτάσεως, αλλαγής ιδιοκτητών, μεταβίβασης ή ουσιώδους τροποποίησης των υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος με εξαίρεση την κληρονομική μεταβίβαση της άδειας».
Παράλληλα σύμφωνα με τις χρήσεις γης ο χώρος είναι καθορισμένος είτε για τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων, είτε για την ανέγερση εκπαιδευτικών κτιρίων» ισχυρίζεται ο ίδιος.
«Παραβλέπουμε όλες τις διαπιστωμένες πλέον παραβάσεις και μένουμε σε αυτή της άδειας λειτουργίας» αναφέρει ο κ. Μαγαλιός δηλώνοντας ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης «ζητάει την ανάκληση της άδειας και την έκδοση νέας από το Τμήμα Προσόδων του Δήμου Βόλου». «Διαφορετικά οι υπεύθυνοι ας απολογηθούν στη δικαιοσύνη» καταλήγει ο ίδιος σε δηλώσεις του.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εγκατέλειψαν τραυματισμένο 16χρονο μαθητή!

Αιμόφυρτο στο οδόστρωμα και αβοήθητο εγκατέλειψαν ο οδηγός Ι.Χ. και οι τρεις συνεπιβάτες του έναν 16χρονο μαθητή, τον οποίο παρέσυραν και τραυμάτισαν σοβαρά.
Ο 16χρονος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά το τροχαίο ατύχημα χθες στις 8:40 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Λ. Ειρήνης και Αβέρωφ στη Νέα Ιωνία.
Ο μαθητής οδηγούσε δίκυκλο και κινούνταν επί της Λεωφόρου Ειρήνης με κατεύθυνση την Ευαγγελίστρια. Στον ίδιο δρόμο, αλλά στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας προς Βόλο. κινούνταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου επιχείρησε στροφή αριστερά επί της Αβέρωφ, χωρίς να δώσει προσοχή στο δίκυκλο που περνούσε εκείνη την ώρα από μπροστά του.
Αποτέλεσμα ήταν να παρασύρει το δίκυκλο. Ο 16χρονος μαθητής βρέθηκε στο οδόστρωμα και εγκαταλείφθηκε σοβαρά τραυματισμένος από τον οδηγό του Ι.Χ., ο οποίος εξαφανίστηκε.
Το Τμήμα Τροχαίας Βόλου ενεργεί προανάκριση, ενώ αργά χτες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ο οδηγός και οι τρεις επιβάτες του μοιραίου αυτοκινήτου και προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του αργά χτες το βράδυ ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κρέας με έκπτωση για τους ανέργους της Μαγνησίας

Σε μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία παράλληλα έχει και έναν έντονο σημειολογικό χαρακτήρα που εκπέμπει μηνύματα αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, προχώρησαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρεοπωλών και της Ένωσης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, από 1η Νοεμβρίου και για όλο το μήνα περισσότερα από 80 κρεοπωλεία στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία, τρία στην Αγριά και έξι στον Αλμυρό, θα προσφέρουν έκπτωση της τάξεως του 10% σε όλους τους ανέργους της Μαγνησίας για όλα τα προσφερόμενα είδη από τα καταστήματά τους.
Επειδή τα στοιχεία όσων είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι προσωπικά δεδομένα και δεν χορηγούνται σε κανένα φορέα, το τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ με επιστολή του θα κοινοποιήσει την πρωτοβουλία στους δικαιούχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσέρχονται στο Επιμελητήριο, από το οποίο και θα παραλαμβάνουν τρία εκπτωτικά κουπόνια, το καθένα από τα οποία αντιστοιχούν σε αγορές που θα γίνουν στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Σπηλιόπουλος, άφησε να εννοηθεί ότι το Επιμελητήριο είναι σε συνεργασία και με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, προκειμένου ανάλογες πρωτοβουλίες να πάρουν ένα πιο γενικευμένο χαρακτήρα και για περισσότερα προϊόντα που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσεγγίζοντας την πρωτοβουλία στην πραγματική της διάσταση, ήταν σαφής ως προς τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: «Το όφελος για τους άνεργους συμπολίτες μας από την πρωτοβουλία μας δεν θα είναι εντυπωσιακό. Θα είναι όμως σημαντικό. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κάθε οικονομική ελάφρυνση είναι σημαντική για όλα τα νοικοκυριά, πολύ περισσότερο γι΄ αυτά που στερούνται το καθημερινό μεροκάματο». Συνεχίζοντας ο κ. Σπηλιόπουλος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρεοπωλών δείχνει «την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του νομού μας τα κοινωνικά προβλήματα, αφετέρου, όπως πρόσθεσε, καταδεικνύει την αμφίδρομη σχέση υποστήριξης που αναπτύσσεται μεταξύ καταναλωτών και τοπικής αγοράς», για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας τον έντονο συμβολισμό της πρωτοβουλίας: «Οι καταναλωτές, σημείωσε, στηρίζουν την τοπική αγορά και η τοπική αγορά στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Το μήνυμα της αλληλεγγύης, πρόσθεσε, οφείλουμε να το αναδείξουμε, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τον καθένα μας αλλά και για τον τόπο μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Μαγνησίας Πέτρος Μουστάκας, που ήταν επίσης παρών στη χθεσινή συνέντευξη, διευκρίνισε ότι η έκπτωση αφορά σε όλα τα προσφερόμενα είδη από τα κρεοπωλεία, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο όπως το μέτρο πάρει ένα πιο μόνιμο χαρακτήρα και αφού πρώτα παρέλθει η πιεστική για τα μέλη μας περίοδος του Δεκεμβρίου, με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ευτυχώς που άλλαξε η κυβέρνηση...


Tα κολέγια που νομιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση θα παραμείνουν. Αντε να εξεταστούν αν έχουν κάποιες παρατυπίες που πρέπει να διορθώσουν, αλλά θα μείνουν.

Οι φόροι που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, επίσης θα παραμείνουν.

Οι χωροφύλακες - που τώρα τους λένε προστάτες του πολίτη και είχαν αυξηθεί ραγδαία με την κυβέρνηση Σημίτη - όχι μόνο θα μείνουν αλλά και θα αυξηθούν.

Η πλατεία Κλαυθμώνος θα γνωρίσει νέες δόξες (30.000 με το «καλημέρα» οι καινούργιοι απολυμένοι).

Τα μεροκάματα, αυτά κι αν αυτονόητα θα παγώσουν.

Για τις μάνες με τα ανήλικα, δεν μπαίνει θέμα να βγουν στη σύνταξη, θα παραμείνουν στη δουλειά.

Ολα αυτά, πλέον, δεν είναι φήμες, τα διακηρύσσει και η «νέα» κυβέρνηση.

Δηλαδή, τι νομίζουν ορισμένοι, πως επειδή άλλαξε η κυβέρνηση πρέπει να χαθεί και η συνέχεια της πολιτικής τής πλουτοκρατίας; Το σεντούκι πρέπει να φουσκώνει... Και υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι να γεμίζει το σεντούκι και κανείς να μην υποκρίνεται πως αυτό είναι παράγωγο της δημοκρατίας. Της ελευθερίας, ναι, είναι. Της ελευθερίας του καπιταλιστή.

Μια παλιά μπαλάντα έλεγε «τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια νύχτα κρύα μπορεί και οι φροϊδιστές να 'ρθούν στην εξουσία». Τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά στο πέρασμα του χρόνου. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποκαταστήσει τους ψυχαναλυτές κι εκεί μέσα ψαρεύουν ευκολότερα πολλοί και διάφοροι. Σαν αυτά τα καλά παιδιά της CIA που έρχονται στην Αθήνα να συζητήσουν με τους «δικούς μας» τρόπους καλύτερης αξιοποίησης αυτών των σελίδων για να μαθαίνουν έγκαιρα ποιος κάνει σκέψεις του τύπου «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω».

Το «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», βέβαια, ήταν ένας πιασάρικος τίτλος στο γνωστό θεατρικό του Ντάριο Φο. Μόνο που για να γίνει πράξη δεν αρκεί να κηρύξεις πτώχευση, αλλά και να ετοιμαστείς για σύγκρουση. Κάτι που αναγκαστικά θα γίνει αργά ή γρήγορα εξ ου και η αστική τάξη ήδη ενισχύει το στρατό της.

Κατά τ' άλλα: Η πείνα είναι η χαρά της Μοσάντο που πουλάει τα μεταλλαγμένα. Αν μια χρονιά αποφασίσει να μην πουλήσει σπόρους θα σημάνει την εξαφάνιση του πληθυσμού - πελάτη, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που αφορά στο δημοκρατικό δικαίωμά της να πουλά όπου θέλει, όταν θέλει. Εξάλλου, οι πίνακες στο χρηματιστήριο λένε πως όσο αυξάνεται η εξαθλίωση τόσο ανεβαίνουν οι μετοχές. Το κέρδος έχει πολλούς δρόμους να εξασφαλιστεί. Παράδειγμα, είτε πίνουν είτε εμπορεύονται ναρκωτικά οι φαντάροι το χρήμα καταλήγει στο ίδιο σεντούκι.

Βεβαίως και τον διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τον έπαινο για τον Χρυσοχοΐδη, τον άνθρωπο που δείχνει διάθεση να παράξει απτό έργο. Διαφωνεί κάποιος; Ακόμα κι αν δεν έμαθε για το ξυλίκι έξω από το υπουργείο Εργασίας τις προάλλες με τους μεταλλεργάτες, προχτές το βράδυ στα Εξάρχεια ήταν και πάλι αποτελεσματικός ο αρμόδιος για την προστασία του πολίτη. Ασε που όπου συναντήσει «παπάκι» παίρνει επιτόπου τηλέφωνο τον Αττικάρχη και καθαρίζει. Λένε, βέβαια, κάτι αφελείς πως έτσι κάνει εχθρούς. Μα, αν δεν κάνει γρήγορα πολλούς εχθρούς, πως θα έχει αφορμή για να αυξήσει τον αριθμό των προστατών του πολίτη; Κοντεύουν να φτάσουν τους 90.000, αλλά μένουν άλλες 10.000 για να φτάσουν στους 100.000 που είναι το προηγούμενο ρεκόρ, όταν είχε χρειαστεί και πάλι να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνδυνο... Η ίδια τάξη που κυβερνούσε τότε, η ίδια συνεχίζει και κυβερνά 60 χρόνια μετά.
Του Θανάση Λεκάτη
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κολαστήριο εξαθλιωμένων!!!

Η εικόνα δεν έχει μυρωδιά, ούτε ήχο. Κι ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, χθες στην Παγανή άνοιξε τις πόρτες του κολαστηρίου σε μέσα ενημέρωσης και σε ανθρώπους. Που γνώρισαν από κοντά όσα μέχρι χθες ήταν γνωστά σαν φωτογραφίες.
Ο ίδιος, φανερά σοκαρισμένος, ακούστηκε πολλές φορές να λέει συγγνώμη, σαν τη μόνη απάντηση που μπορούσε να πει άνθρωπος σε παιδιά-κρατούμενους σε θαλάμους με στάσιμα νερά, μια τουαλέτα για τουλάχιστον 200 άτομα, έντονη δυσοσμία, σοβαρά περιστατικά ασθένειας· σε παιδιά όπως ένα 13χρονο κορίτσι που χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων· έγκυες γυναίκες λίγες μέρες πριν γεννήσουν.
«Συγγνώμη» έλεγε και ξανάλεγε. Και όταν μετά το πέρασμά του από τους θαλάμους της παλιάς αποθήκης στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ξεκίνησε τη δήλωσή του ζητώντας «συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς» που διαπίστωσε «σε αυτή την αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της».
Οι συνθήκες είναι άθλιες, είναι απάνθρωπες, θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Οπως είπε, θα μπει ένα χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό και εφικτό ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη να συναντήσει καλύτερες συνθήκες ή να μη συναντήσει καθόλου την Παγανή. Γιατί στόχος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «η Παγανή να πάψει να υπάρχει και να αντικατασταθεί με μια δομή υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα».
Ο κ. Βούγιας επισκέφθηκε την Παγανή συνοδευόμενος από τον νομάρχη Παύλο Βογιατζή, τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργο Τσαρμπόπουλο και στελέχη της Αρμοστείας, τον ταξίαρχο γενικό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου Χρήστο Δεσποτέλλη και άλλους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σχετικά με το θέμα των μεταναστών. Οι αλλοδαποί είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που έρχεται να δώσει λύση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους εκεί γι' αυτό και τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα για την απελευθέρωσή τους
Οσον αφορά τώρα τις προσωπικές ιστορίες που ο υφυπουργός άκουσε: «Οι περισσότεροι μου έδειχναν τα πληγωμένα πόδια τους, μου έδειχναν τα στάσιμα νερά κάτω, έγκυες γυναίκες μού έδειχναν την κοιλιά τους, ήταν έτοιμες να γεννήσουν και είχαν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα παιδιά τους που έχρηζαν άμεσης ιατρικής υποστήριξης. Υπάρχει ένα θέμα περίθαλψης και υγιεινής πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ βρώμικο μέρος, δεν καθαρίζει εύκολα. Τόσοι άνθρωποι συσσωρευμένοι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι ούτε 200 ή 300 άτομα που λένε οι προδιαγραφές μπορούν να ζήσουν εκεί. Είναι μια αποθήκη, είναι φτιαγμένη για μηχανήματα, για εμπορεύματα όχι για ανθρώπους. Πιστεύω ότι ούτε 50 άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Ολη η εικόνα εκεί, με έχει συγκλονίσει».
Ο κ. Βούγιας συμμετείχε σε σύσκεψη στη νομαρχία όπου τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθούν άμεσες λύσεις ώστε η επίσκεψή του πέρα από ενημερωτικό χαρακτήρα να φέρει και γρήγορα αποτελέσματα. Εκδήλωσε δε την επιθυμία να εξεταστούν οι όποιοι διαθέσιμοι χώροι, ενώ συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της μετανάστευσης καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από αυτά που είδα εδώ δεν νομίζω ότι πρέπει να ξοδεύτηκαν πολλά από αυτούς τους πόρους γι' αυτό το κολαστήριο».

Ανησυχία

* Με ανακοίνωσή της χθες η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα στους μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Παγανής, κάνει γνωστό πως η κατάσταση που επικρατεί εκεί «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική». Οπως τονίζεται, «οι ευπαθείς ομάδες, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα άτομα με ιατρικά προβλήματα, υφίστανται καθημερινά τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών τους», ενώ σημειώνεται ότι «η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να προσφέρει την τόσο απαραίτητη ψυχοκοινωνική φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών». *
Του Στρατή Μπαλάσκα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Ζωντανή" μαρτυρία απ' τα γεγονότα στα Εξάρχεια


Προχθές το βράδυ στα Εξάρχεια: Ημουν κι εγώ (περίπου) εκεί.

Αν δεχτούμε ότι ο διάβολος κρύβεται όντως στις λεπτομέρειες έχω να προσθέσω κάποιες για το βράδυ της Τετάρτης στα Εξάρχεια.

Όλα έγιναν στην παρουσίαση του (τολμηρού, παρεμπιπτόντως) βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη "η αριστερά και ο κακός λύκος – το γαμώτο ενός αριστερού", στην οποία συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουμάνταρος, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Μήνας και ο Αλέξης Τσίπρας. Τους αναφέρω με την σειρά που μίλησαν εκείνο το βράδυ καθότι ήμουν αυτός που συντόνιζε τη συζήτηση.
Η ατμόσφαιρά ήταν ωραία στο Φλοράλ, οι περισσότεροι έπιναν καφέ και λίγοι «αριστερά ποτά». Φτηνά ουίσκι, νερωμένες βότκες και που και που κανένας «Μύθος». Συγκέντρωση 50άρηδων δηλαδή, αν εξαιρέσεις τον Τσίπρα – εμένα βέβαια – και λίγους νεαρούς που ξεφύλλιζαν βιβλία στο κάτω αίθουσα.
Η συζήτηση κράτησε από τις 7.30 μέχρι τις 9 και μετά από λίγο και αφού τελείωσαν οι πολλές χειραψίες, εγώ με τον Τσίπρα βγήκαμε στον αέρα της Θεμιστοκλέους. Νέα φιλιά για τον Πρόεδρο Αλέξη ο οποίος όταν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τις αγκαλιές των μεσήλικων συντροφισσών του, έφυγε προς τα πάνω ενώ εγώ κατηφόρισα προς τα κάτω.
Μετά από μια σύντομη στάση στον αντιεξουσιαστικό Νοσότρος και μια συζήτηση για το «δόγμα Χρυσοχοίδη» έξω από τον Κάβουρα, πλησιάζοντας στο παρκάκι που κάποτε ήταν γκαράζ, έπεσα πάνω σε μια συμπλοκή ρουτίνας «μπάτσων και κουκουλοφόρων».
Ο συνηθισμένος πετροπόλεμος, στην Μεσολογγίου βέβαια, έδωσε το έναυσμα στις διμοιρίες να βγουν από τις γωνίες τους και να «αναπτυχθούν» στην πλατεία ενώ δόθηκε σήμα στις νεοσύστατες μηχανοκίνητες ομάδες με τα παπάκια «να σπεύσουν στο σημείο».
Σε δευτερόλεπτα τα Εξάρχεια μεταμορφώθηκαν σε "Aπόδραση απο τη Νέα Υόρκη" ή, μάλλον, Grand Theft Auto4. Τότε ήταν που 8 μοτοσικλετιστές με κράνη και επιγονατίδες, είχαν την φαεινή ιδέα να μπουν στο Φλοράλ και να αρχίζουν να μετράνε με τα μάτια τους θαμώνες οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ξεμείνει από την παρουσίαση του αριστερού βιβλίου.
Μετά από αποδοκιμασίες και αφού δεν είχαν και τίποτα να κάνουν, οι «μπάτσοι» βγήκαν στο πεζοδρόμιο. Εκεί, ανάμεσα στο Βοξ και το Φλοράλ συνελήφθησαν τότε 2 πιτσιρικάδες, 16 – 17 χρονών, που είχαν «ύποπτη» κοψιά. Νέα «ου» και νέες αψιμαχίες με τους αριστερούς που είχαν θυμηθεί τα νιάτα τους μέχρι την στιγμή που ο Δημήτρης Παπαχρήστος έπιασε το κράνος ενός μοτοσικλετιστή λέγοντας περίπου «εγώ δεν φοράω μάσκα βγάλε και εσύ το κράνος να δούμε το πρόσωπο σου». «Προσαγωγή κύριος» ήταν η απάντηση του κρανοφόρου ο οποίος την επόμενη στιγμή βρέθηκε περικυκλωμένος από μεσήλικους κυρίως που προσπαθούσαν να του εξηγήσουν «ποιος είναι ο Παπαχρήστος».
Το ίδιο σε μορφή ερωτήματος επανέλαβε πολλές φορές στους δεσμώτες του –μαζί με διάφορα κοσμητικά- και ο ίδιος ο συγγραφέας χωρίς βεβαίως να πάρει απάντηση. Νομίζω μάλιστα ότι όσοι φώναζαν «αφήστε τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου» μπέρδευαν ακόμη περισσότερο τους 25άρηδες αστυνομικούς, οι οποίοι προφανώς το μόνο Πολυτεχνείο που ήξεραν, ήταν αυτό που καταλαμβάνουν συχνά οι «αναρχικαί ομάδες».
Τέλος πάντων με τα πολλά οι δυο «ύποπτοι» πιτσιρικάδες, ο Παπαχρήστος και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σ. Δαματόπουλος – ο οποίος συνελήφθη μέσα στην αναμπουμπούλα των διαμαρτυριών - οδηγήθηκαν στα περιπολικά που είχαν σταθμεύσει στην πάνω γωνία της Εμμανουήλ Μπενάκη. Άγνωστο γιατί ένα λεπτό αργότερα οι καρανοφόροι επέστρεψαν στο καφε-βιβλιοπωλείο και σε στιλ «κάτι ξεχάσαμε» συνέλαβαν –φορώντας του μάλιστα χειροπέδες- τον δημοσιογράφο Στέλιο Ελληνιάδη.
Ο Στέλιος ήταν ο μόνος που είχε κινηματογραφήσει τις προηγούμενες συλλήψεις καθότι οι κάμερες των καναλιών είχαν φύγει με την αποχώρηση του Τσίπρα.
Είχε δεχτεί μάλιστα τον έλεγχο μοτοσικλετιστή - «γιατί κινηματογραφείς κύριος»- είχε δείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα και την είχε γλυτώσει. Τώρα γιατί ο ασπρομάλλης πλέον Ελληνιάδης, με το μπεζ σακάκι του, φάνηκε ύποπτος στους 25 αρηδες μπατσούληδες ο θεός και η ψυχή τους. Ίσως με τα τόσα που έχουν ακούσει για τους παππούδες της τρομοκρατίας να πήραν τα μυαλά τους αέρα και να πίστεψαν ότι αυτό το βράδυ θα έρθει η μια επιτυχία μετά την άλλη.
Αυτά λοιπόν έγιναν στα Εξάρχεια «εκείνο το βράδυ».
Τα υπόλοιπα - απελευθερώσεις και δηλώσεις- συνέβησαν όπως ακριβώς τα μετέδωσαν τα κανάλια.
Του Σταύρου Θεοδωράκη
Από το protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έκθεση-καταπέλτης κατά της Ελλάδας για παράνομες απελάσεις προσφύγων

Δριμύτατο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπολύει λεπτομερής ευρωπαϊκή έκθεση στην οποία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα συστηματικά απελαύνει παράνομα αλλοδαπούς στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, καθώς οι εν λόγω αλλοδαποί είναι αιτούντες άσυλο και έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η εν λόγω έρευνα εκπονήθηκε από εκπροσώπους του Νορβηγικού Οργανισμού για τους Αιτούντες Άσυλο, της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αίτημα, με στόχο να ερευνηθούν οι παράνομες απελάσεις αλλοδαπών στην Τουρκία και οι συναφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττει η Ελλάδα κατ’ επανάληψη.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση οι ειδικοί συγκεντρώνουν μαρτυρίες μεταναστών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο και για το λόγο αυτό απολάμβαναν της προστασίας του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η ελληνική αστυνομία – παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις – επαναπροωθεί συστηματικά τους αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Τουρκία, εξαναγκάζοντας τους να περάσουν το ποτάμι μέσα σε ξυλόβαρκες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που εκδιώκονται στην Τουρκία περιλαμβάνονται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρόσφυγες οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς η Τουρκία δεν παρέχει καμία προστασία στους αιτούντες άσυλο.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι συγκλονιστικές: «Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα» διηγείται ο Αχμέτ στους ερευνητές.

«Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν», θυμάται.

«Υποστηρίζουµε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθµό ώστε να µην είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του προσφυγικού και ανθρωπιστικού δικαίου, εφόσον επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο», καταλήγουν οι επιστήμονες στην έκθεση, προκαλώντας σοκ με τα στοιχεία που δημοσιεύουν.

Η επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει ρητά τις κατασταλτικές πολιτικές της Ελλάδας σε σχέση µε τις παράνοµες απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Παράλληλα δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα εθνικό σύστηµα ασύλου που θα βασίζεται στην πλήρη διασφάλιση του δικαιώµατος να ζητά κανείς άσυλο και να απολαµβάνει προστασίας καθώς και της δυνατότητας να ασκεί αποτελεσµατική προσφυγή έναντι οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επιβολή κοινωφελούς εργασίας για τα επεισόδια του Δεκέμβρη!!!


Επίπληξη και παροχή κοινωφελούς εργασίας στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου επέβαλε το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου στους πέντε μαθητές, που κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια που προκλήθηκαν στις κινητοποιήσεις 6 και 9 Δεκεμβρίου 2008 στο Βόλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αλέ-ξη από αστυνομικό.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν απασχόλησαν στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, αλλά και η άποψη που διατύπωσε κοινωνική λειτουργός, σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι δεν παρουσιάζουν δείγματα παραβατικής συμπεριφοράς.
Από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων έγινε δεκτό ότι οι κατηγορούμε-νοι περισσότερο συμμετείχαν από περιέργεια στις «επίμαχες» κινητοποιήσεις και ίσως οι τέσσερις εξ αυτών να παρασύρθηκαν σε πιο ακραίες εκδη-λώσεις, που καμία σχέση όμως είχαν με τα έκτροπα, που συνέβησαν.
Η δίκη διεξήχθη σε ξεχωριστή αίθουσα από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τις υπόλοιπες υποθέσεις του Μονομελούς Ανηλίκων. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της αστυνομικοί υπάλληλοι επιτηρούσαν τον εξωτερικό χώρο του Δικαστηρίου. Στην πλατεία Ελευθερίας τουλάχιστον 30-40 μαθητές και φοιτητές διαμαρτύρονταν για τη δίκη των ανηλίκων.
Απολογούμενοι στο Δικαστήριο οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι είχαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, μικρή όμως και αρνήθηκαν ότι πήραν μέρος στα έκτροπα. Ο πέμπτος κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε είδους συμμετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανήλικοι κατηγορούνταν για στάση, διατάραξη της κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοφορία ξύλινων και μεταλλικών ροπάλων.
Ειδικότερα οι ανήλικοι κατηγορήθηκαν ότι στις 6 Δεκεμβρίου συμμετείχαν σε δημόσια συνάθροιση πλήθους και με ενωμένες δυνάμεις βιαιοπράγησαν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχαν σε πορεία από φοιτητές και άλλες συλλογικότητες κατά τη διάρκεια της οποίας προσέγγισαν το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου κι έριξαν μεγάλο αριθμό λίθων εναντίον των εγκαταστάσεων του Τμήματος κι εναντίον των αστυνομικών εξυβρίζοντάς τους. Η πορεία κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο όπου οι ανήλικοι κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν με μία μεταλλική ράβδο την είσοδο των Δικαστηρίων εισήλθαν στον εσωτερικό χώρο και προκάλεσαν ζημιές στους υαλοπίνακες. Εις βάρος των ανηλίκων σχηματίστηκαν κατηγορίες και για συμμετοχή τους στην πορεία στις 9 Δεκεμβρίου, όπου έδρασαν με πανομοιότυπο με τον προαναφερόμενο τρόπο.
Η Εισαγγελέας έδρας πρότεινε να καταδικαστούν οι ανήλικοι με βάση τις κατηγορίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, όμως ο πρόεδρος του Δικαστηρίου αποφάσισε να διαχωρίσει τη συμμετοχή των ανηλίκων στις κινητοποιήσεις από τα έκτροπα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτών.
Η απόφαση του Δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε από δικαστικούς κύκλους πρωτοποριακή, στο κομμάτι εκείνο που αφορά στην επιβολή παροχής κοινωφελούς εργασίας. Οι δύο ανήλικοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν Σάββατο για τρεις ώρες στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων και οι τρεις για δύο ώρες.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Περιμένουν τρία χρόνια το εφάπαξ!

Τρία χρόνια και παραμένουν στο περίμενε… Εφάπαξ ακούνε και εφάπαξ δεν βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει ήδη από την εργασία τους. Το ταμείον… παραμένει μείον… έμεινε από ρευστό και οι δημόσιοι υπάλληλοι από υπομονή.
Τετρακόσιοι και πλέον υπάλληλοι μόνο από τη Μαγνησία έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν το πολυπόθητο εφάπαξ και ενώ σε αρκετές περιπτώσεις περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ, που ανέρχεται μέχρι 45.000 ευρώ ανάλογα με την υπηρεσία!
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι υπήρξαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ.«Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι εδώ και καιρό εκτός ελέγχου» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Δημήτρης Κουτσούκος που αναφερόμενο στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα επισημαίνει ότι κυρίαρχο αίτημα πλέον από τη νέα Κυβέρνηση είναι ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αυτή την περίοδο το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις το 0,4% των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρουν το “πράσινο φως” για τις επόμενες αιτήσεις.
Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα ο φορέας εισπράττει 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν για να καταβληθούν εφάπαξ σε περισσότερα από 600 άτομα. Στα συρτάρια του Ταμείου Πρόνοιας υπάρχουν αυτή την περίοδο 23.000 ανεκτέλεστες αιτήσεις.
Στη Μαγνησία υπολογίζονται σε περίπου 400 οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ξεχαστεί περιμένοντας, αφού έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ.
Πριν από τρία χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν από 4- 6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα -επειδή δεν υπάρχει ρευστό- το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται σε 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 22 μήνες.
Σύμφωνα δε με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ασφαλιστικών η κινητή περιουσία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνολικά ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί όμως να ρευστοποιηθεί, επειδή κάτι τέτοιο θα σημάνει σημαντικές απώλειες. Τα ελλείμματα του Ταμείου φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ ενώ ένα δομημένο ομόλογο αξίας κτήσεως 13 εκατ. ευρώ σήμερα αποτιμάται μόλις σε 8,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί ραγδαία εξαιτίας της ασφαλιστικής πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Παλιότερα κατά μέσο όρο έφευγαν 100 άτομα το χρόνο στη Μαγνησία, ωστόσο μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 350 άτομα.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Εμφύλιος» στον κλάδο. Στο δρόμο οι ιδιοκτήτες αδειών ΤΑΧΙ του 2000


*Σε απόγνωση περισσότερες από είκοσι οικογένειες * Παρέμβαση της Νομαρχίας προς τον αρμόδιο υπουργό για νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα

Άδειες και πινακίδες κλήθηκαν να επιστρέψουν έως το μεσημέρι χθες οι ιδιοκτήτες των επίμαχων αδειών ταξί του 2000, μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου. Στη Νομαρχία Μαγνησίας, οι ιδιοκτήτες των αδειών ταξί που έμειναν χωρίς δουλειά αναζητούσαν «σανίδα σωτηρίας». Πρόκειται για την επιβίωσή μας, τόνιζαν ενώ ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στον κλάδο θα έχει ως φαίνεται συνέχεια.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας απέστειλε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αίτημα για εξέταση της δυνατότητας νομοθετικής ρύθμισης που θα επιλύσει το πρόβλημα με τις άδειες ταξί, σύμφωνα και με σχετική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Επίσης με απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη, ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή η συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής για θέματα Ε.Δ.Χ. η οποία θα γνωμοδοτήσει για την αναγκαιότητα κυκλοφορίας 15 ταξί στο Βόλο.
Θέση επί της πρότασης του νομαρχιακού συμβουλίου για νομοθετική ρύθμιση θα κληθεί να πάρει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πρόταση που διατυπώνεται ως εξής: «Όλες οι άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτων, όπως υφίστανται κατά την 31-12-2008, οι οποίες εκδόθηκαν βάσει κανονιστικών αποφάσεων Νομαρχών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.2 των Ν. 1437/1984, θεωρούνται νόμιμες από την έκδοσή τους» ή «Κυρώνεται με ισχύ νόμου η με αρ. 11856/2000 κανονιστική απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας και θεωρούνται νόμιμες και ισχυρές οι βάσει αυτής εκδοθείσες άδειες ΕΔΧ αυτοκινήτων, ως υφίσταντο την 31.12.2008».
Ο Νομάρχης Απ. Παπατόλιας στην επιστολή του αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης που ξεκινά το 2000 και από τότε «σέρνεται» στις αίθουσες των δικαστηρίων, χωρίζοντας τον κλάδο των ταξί σε αντίπαλα «στρατόπεδα» ενώ μετά την απόφαση για παράδοση των κλειδιών των ταξί, οι ιδιοκτήτες των επίμαχων αδειών βρέθηκαν στο δρόμο επ' αόριστον.
Τη λύση μπορεί να δώσει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αρχή. Ειδικότερα στην σχετική επιστολή προς τον υπουργό Δημ. Ρέππα αναφέρονται εκτός άλλων τα εξής: «Η Νομαρχιακή Διοίκηση το 2000 διέπραξε ένα διαδικαστικό - διοικητικό σφάλμα μετά από ομόφωνη απόφαση του Ν.Σ. Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η σύνθεση της Επιτροπής του αρθρ. 2 παρ.1 του ν.1437/1984 ήταν παράνομη και ως εκ τούτου όλες οι πράξεις από κει και μετά κρίθηκαν παράνομες.
Οι ιδιοκτήτες, όμως, των 14 ταξί, στους οποίους χορηγήθηκαν οι άδειες το 2001 δεν έκαναν καμιά απολύτως παράνομη πράξη. Υπέβαλαν καλή τη πίστει τα δικαιολογητικά τους, είδαν τη Διοίκηση να τους χορηγεί επίσημες άδειες, εμπιστεύθηκαν αυτή τη Διοίκηση, χρεώθηκαν για να αγοράσουν τα αυτοκίνητά τους και να εγκαταστήσουν ραδιοδίκτυο, ενώ από τότε βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτό το επάγγελμα. Επιπλέον, επί 8 χρόνια σύρονται σε δικαστήρια, καταβάλλουν διαρκώς δαπάνες σε δικηγόρους και παραστάσεις και χάνουν μεροκάματα, χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης.
Η Διοίκηση πρέπει κάποτε να αποκαταστήσει την τάξη και να προχωρήσει σε ενέργειες που να διορθώνουν ουσιαστικά το σφάλμα της και να αποκαθιστούν τις δυσμενείς συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει δε να σας επισημάνω, ότι αυτή η εκκρεμότητα έχει φέρει στα πρόθυρα «εμφυλίου πολέμου» τους επαγγελματίες ταξί της περιοχής μας, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα» και βρίσκονται σε διαρκή ένταση και αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ησυχάσουν όλες οι πλευρές και να κατευναστούν τα πνεύματα αν δεν επιλυθεί το θέμα με έναν οριστικό τρόπο από την κεντρική εξουσία. Μόνιμη και οριστική λύση μπορεί να δοθεί όμως μόνο μέσα από μία δίκαιη και ασφαλή νομοθετική ρύθμιση».
Ειρήνη Καραμήτσου
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μετεκλογικό θρίλερ μεταξύ Σούρλα - Μακρή


Το «γαλάζιο» μετεκλογικό θρίλερ συνεχίζεται στη Μαγνησία. Η δεύτερη και η τρίτη κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θέση εκλογής μεταξύ της Ζέττας Μακρή και του Γιώργου Σούρλα παραμένει υπό αίρεση. Το γρίφο θα λύσει το Εκλογοδικείο, εάν οι υποψήφιοι καταθέσουν ένσταση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε λήγει η προθεσμία.
Χθες αργά το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανακαταμέτρησης που αιτήθηκε η υποψήφια βουλευτής Ζέττα Μακρή, αίτημα επαναξιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος υπέβαλε ο Γ. Σούρλας.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη επανακαταμέτρηση έχει δείξει σοβαρότατα «λάθη» και «παραλείψεις» σε βιβλία δικαστικών αντιπροσώπων. Και για τις δύο πλευρές φαίνεται ότι πέρα από το… αριθμητικό της υπόθεσης, προέχει το σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει του έγκυρου ή μη καταμέτρησης σταυρών.
Ψηφοδέλτια χωρίς μονογραφή, βιβλία εκλογικού αποτελέσματος δίχως τα συμπληρωμένα στοιχεία και τμήματα, στα οποία άλλο αριθμό σταυρών έδιναν τα ψηφοδέλτια του σάκου και διαφορετικό ανέγραφε το πρακτικό του δικαστικού αντιπροσώπου, εγείρουν λόγους προσφυγής στο Εκλογοδικείο.
Η «σούμα» της διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων στάθηκε αδύνατο να προσδιοριστεί, αφού συνεργάτες και φίλοι των δύο πλευρών παρακολούθησαν από τις 3 το μεσημέρι χθες τη νέα επανακαταμέτρηση, που ξεκίνησε μετά από αίτημα του Γ. Σούρλα.
Πάντως εικόνα που έδινε η πλευρά της Ζέττας Μακρής ήταν ότι η επανακαμέτρηση τής δίνει τη δεύτερη κατά σειρά θέση εκλογής. Τέσσερα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν κραυγαλέες διαφορές από τους σταυρούς που έλαβε η κ. Μακρή συγκριτικά με εκείνους που ανέγραφε το βιβλίο πρακτικών του δικαστικού επιμελητή.
Ενδεικτικό είναι εκλογικό τμήμα, στο οποίο υποψήφια βουλευτής έλαβε σύμφωνα με το πρακτικό 14 σταυρούς, ενώ η επανακαταμέτρηση έδειξε ότι οι σταυροί ήταν 54!
Από 20 έως 40 σταυρούς βρέθηκε πίσω από «λάθος» των δικαστικών αντιπροσώπων η κ. Μακρή σε τέσσερα εκλογικά τμήματα.
Εκτός όμως από τα «συν» και «πλην» σε σταυρούς που ανέδειξε η επανακαταμέτρηση, νομικά ζητήματα έχουν ανακύψει και τα οποία είναι πιθανό να τεθούν ενώπιον του Εκλογοδικείου.
Για την άλλη πλευρά υπάρχουν ψηφοδέλτια εκλογικών τμημάτων που αφαιρούν πολλούς από τους σταυρούς της κ. Μακρή, αφού θεωρούνται κατά την άποψή τους άκυρα. Όπως σε εκλογικό τμήμα, στο οποίο καταμετρήθηκαν 36 σταυροί υπέρ του κ. Σούρλα και 86 υπέρ της κ. Μαρκή, ωστόσο δεν φέρουν μονογραφή.
Την ίδια ώρα ο Γ. Σούρλας, ο οποίος για αρκετή ώρα χθες βρισκόταν στον πρώτο όροφο των δικαστηρίων, δήλωνε τη βεβαιότητά του ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η σειρά κατάταξης.
Ο κ. Σούρλας εξήγησε ότι υπέβαλε αίτημα επανακαταμέτρησης, προκειμένου να συγκεντρώσει εκείνα τα στοιχεία που θα του παρέχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο Εκλογοδικείο για αντένσταση σε περίπτωση που η Ζέττα Μακρή καταθέσει ένσταση.
Εξήγησε ότι είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τα στοιχεία που θα απαιτηθούν σε ενδεχόμενο προσφυγής στο Εκλογοδικείο και ανέφερε ότι πρόκειται για διαδικασία, την οποία δεν ξεκίνησε ο ίδιος και ούτε είχε πρόθεση να ξεκινήσει.
Το μεμπτό, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι και εφορευτικές επιτροπές δεν έπραξαν ούτε τα στοιχειώδη. Η νομοθεσία πάντως δεν προβλέπει απόδοση ευθυνών σε αυτές τις περιπτώσεις και ο κ. Σούρλας εμφανίστηκε αυστηρός, υποστηρίζοντας ότι θα καταθέσει πρόταση στον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μην λαμβάνουν την αποζημίωση, καθώς και να τιμωρούνται όσα μέλη των εφορευτικών επιτροπών διαπιστώνεται ότι έχουν επιδείξει ασυνέπεια και ανευθυνότητα.
Επανέλαβε δε τη σκέψη του να καταθέσει ένσταση για την τρίτη κατανομή εδρών, που έδωσε έδρα στη Μαγνησία στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και η οποία θεωρεί ότι χάθηκε από το κόμμα της Ν.Δ.
Η διαδικασία επανακαμέτρησης μετά το αίτημα της Ζέττας Μακρή ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, τέσσερις ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας.
Οι σάκοι που μόλις είχαν κλείσει, άρχισαν να μεταφέρονται και πάλι μπροστά από συνεργεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων για τη νέα καταμέτρηση, μετά από αίτημα του κ. Σούρλα.
Πολύωρες ήταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ δικαστικών υπαλλήλων, καθώς ήδη το προηγούμενο τετραήμερο ήταν εξαντλητικό σε υπερωρίες, αφού η διαδικασία ξεκινούσε από νωρίς το πρωί και σταματούσε αργά το βράδυ.
Αναστάτωση προκλήθηκε από ατύχημα που είχε δικαστικός υπάλληλος, όταν μεταφέροντας σάκους με εκλογικό υλικό έπεσε από τη σκάλα των δικαστηρίων και μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Βόλου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Άνοιξε φτερά η Argo Airways

Δεκαεννιά επιβάτες ταξίδεψαν χθες προς και από τη Σκιάθο με το υδροπλάνο της Argo Airways που πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια, ένα το πρωί κι ένα το απόγευμα κι αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Οκτώβριο ενώ από το Νοέμβριο θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το αεροδρόμιο «Ε. Βενιζέλος» της Αθήνας και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Οι επιβάτες έδειξαν ενθουσιασμένοι για την πρωτόγνωρη γι’ αυτούς εμπειρία, αλλά και από την εξοικονόμηση χρόνου, ενώ ο πρόεδρος της Argo Airways Κώστας Παναγιώτου, δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση της πρώτης μέρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το εγχείρημα θα πάει ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα.
Όπως έγινε γνωστό, το πρωί από Βόλο για Σκιάθο ταξίδεψαν έξι επιβάτες και στην επιστροφή στο λιμάνι του Βόλου προθαλασσώθηκαν τρεις. Από το Βόλο στις 16.40 αποθαλασσώθηκαν για Σκιάθο τρεις επιβάτες και στο Βόλο επέστρεψαν επτά.
Υπενθυμίζεται ότι το εννέα θέσεων υδροπλάνο, εκτελεί δύο δρομολόγια καθημερινά, ένα στις 8 το πρωί και ένα στις 15.40 το απόγευμα από το Βόλο και από τη Σκιάθο στις 9 το πρωί και στις 16.30 το απόγευμα. Η διαδρομή Βόλου - Σκιάθου διαρκεί 21 λεπτά και το κόστος του εισιτηρίου θα ανέρχεται στα 50 ευρώ συν τους φόρους, δηλαδή σύνολο 55 ευρώ.
Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρίας, κάθε χρόνο στο στόλο της Argo Airways, θα προστίθεται ένα υδροπλάνο, με στόχο στα επόμενα 10 χρόνια, να υπάρχουν ισάριθμα αεροσκάφη.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο Βόλο ανήκει πλέον, το πλοιάριο της Αργούς



Στα χέρια της πόλης πέρασε χθες το πλοίο της Αργούς, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του δημάρχου Αλ. Βούλγαρη και του επικεφαλής της Ναυδόμος Απ. Κούρτη, παρουσία των κωπηλατών.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, καπετάνιος του πλοίου, «σήμερα παραδίδει το καράβι στη μάνα του, το Βόλο». Πρόσθεσε επίσης, ότι για τον ίδιο η σημερινή είναι η μέρα του μεγάλου ... ουφ!, όχι με την έννοια του «ξεμπερδέψαμε» αλλά με την έννοια ότι ξεπεράσαμε πολύ δύσκολα εμπόδια για να φθάσουμε μέχρις εδώ. Ο κ. Κούρτης, αφού αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει το πλοίο και οι πλόες του είπε πως το παραδίδει πλέον στα καλύτερα χέρια και πρότεινε να συντηρηθεί, να στεγαστεί, να αξιοποιηθεί και αν αναδειχθεί. Τέλος ανέφερε πως δεν αποστασιοποιείται, δήλωσε χαρούμενος γιατί έγιναν όλα όσα είχαν προγραμματιστεί και πρόσθεσε πως όποτε χρειαστεί θα είναι αδίστακτα παρών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αλέκος Βούλγαρης, αφού έκανε μια αναδρομή στην πορεία του εγχειρήματος για τη ναυπήγηση ενός πλοίου σχεδόν πανομοιότυπου με αυτό της μυθικής Αργούς, που ξεκίνησε πριν 7 ολόκληρα χρόνια, τόνισε ότι πλέον, η Αργώ αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον αυτής της πόλης. Επίσης ενημέρωσε ότι μέχρι να κατασκευαστεί το Θεματικό Πάρκο που θα στεγάσει μόνιμα το πλοιάριο, η Αργώ θα βρει προσωρινή στέγη σε μεταλλική κατασκευή, στο Λιμάνι του Βόλου.
Μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής αναφέρεται: «Ένα ξύλινο πρωτότυπο πειραματικό σκάφος, εκδοχή προϊστορικής πεντηκοντόρου (14ου αιώνα π.Χ.) με συνολικό μήκος 28,5 μ., μέγιστο πλάτος 4,20μ. και ύψος κύτους 2,00μ., όπως αυτό έχει μελετηθεί, τεκμηριωθεί, ναυπηγηθεί και πιστοποιηθεί σύμφωνα με το ομώνυμο ερευνητικό πρόγραμμα.
Το σκάφος είναι απενεργοποιημένο επί τρίμηνο (σε μακρά απόθεση) τοποθετημένο επί του ειδικού φορέα / τρέιλερ (πρόχειρα ημιστεγασμένο / καλυμμένο) χωρίς ειδική συντήρηση (πέραν της τακτικής διαβροχής του). Το σκάφος είναι τοποθετημένο σε ημιυπαίθριο, περίφρακτο ελεγχόμενο χώρο του Ο.Λ.Β. (στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων) Εξαρτισμός – Εξοπλισμός
Μέσα στο κύτος του σκάφους, υπάρχει εναποτεθειμένο ή εγκατεστημένο, το μέρος του εξαρτισμού και εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά το τελευταίο Πολιτιστικό Ταξίδι του στη Γεωργία και παραδίδεται μαζί με αυτό:
α) Ιστός (με μια Αντένα, Ιστίο, Σχοινιά χειρισμού)
β) Συστρεφόμενος διαμήκης εντατήρας/«Υπόζωμα» ως και εξωτερικό περίζωμα ασφαλείας.
γ) Κουπιά σαράντα έξι (46) και (8) οκτώ εφεδρικά. Πηδάλια δύο (2)
δ) Ναυτική Τουαλέτα (στο πρόστεγο)
ε) Ηλεκτροστάσιο/ Αντλιοστάσιο (2 συσσωρευτές, 1 φορτιστής, 1 καλώδιο τροφοδοσίας, 2 αντλίες κύτους, 1 φορητή γεννήτρια)
στ) Ηχοσύστημα συντονισμού κωπηλασίας (1 ενισχυτής και 4 μεγάφωνα, 1 ΜP3, 1 Μετρονόμος)
ζ) Κινητά Εφόδια: (2 άγκυρες + 1 πλωτή, 48 ατομικά + 2 κυκλικά σωσίβια, 4 φορητά VHF + 2 φορτιστές, 2 πυροσβεστήρες, 48 δερμάτινα καλύμματα + μαξιλάρια, 11 ελαστικά παραβλήματα, 3 κάβοι κλπ σχοινιά πρόσδεσης)
Τα λοιπά εφόδια φυλάσσονται από τη ΔΗ.Τ.Ε.Β.
Με την υπογραφή του παρόντος βεβαιώνεται ότι το διεξαγόμενο Ερευνητικό Πρόγραμμα έχει συντελεσθεί πλήρως και αναγνωρίζεται ότι και οι δύο συμβαλλόμενοι έχουν εκπληρώσει εκατέρωθεν όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».
Τρ.Δ.Γαβρινιώτης
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σπάνια διαδικτυακή «πινακοθήκη» 34.000 έργων από την Interpol!!

Ένα σπουδαίο δώρο στο φιλότεχνο κοινό έκανε η Interpol στην προσπάθειά της να εντοπίσει έργα τα οποία έχουν κλαπεί και αγνοούνται εδώ και δεκαετίες.
Δημιούργησε μία σπάνια διαδικτυακή «πινακοθήκη» που απαριθμεί 34.000 έργα τέχνης και είναι προσβάσιμη σε χρήστες του Ίντερνετ.


Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληκτρολογήσουν στον υπολογιστή τους τη διεύθυνση http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt/dbaccess.asp μέσω της οποίας θα καταθέσουν αίτηση για να λάβουν τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα.
Μόλις λάβουν τους κωδικούς θα μπορούν να θαυμάσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Καραβάτζιο, Πικάσο, Σεζάν, Μανέ, Ντεγκά, Νταλί, Χένρι Μουρ και όχι μόνο.

Η «πινακοθήκη» αποτελείται από συνολικά 26 κατηγορίες τέχνης
και καλλιτεχνικών αντικειμένων.


«Θέλαμε η νέα ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η νέα ιστοσελίδα προορίζεται, βεβαίως, εν μέρει για μουσεία ή εμπόρους τέχνης που μπορεί να έχουν αμφιβολίες για ένα έργο τέχνης που φθάνει σε αυτούς, θα θέλαμε όμως να τη δει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό» σημειώνει ο ντετέκτιβ της Ιντερπόλ Καρλ-Χάιντς Κιντ.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εμπλέκουν τον Οτσαλάν ως μέλος της..."Εργκενεκόν"!

Ερώτηση προς το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, τη γενική ασφάλεια και την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών (ΜΙΤ) θα απευθύνει τουρκικό δικαστήριο για το αν η κουρδική οργάνωση ΡΚΚ έχει ιδρυθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και το αν ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι μέρος της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν».

Την απόφαση έλαβε το Ειδικό Δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση του παρακράτους, υπόθεσης γνωστής ως "Εργκενεκόν". Η δίκη ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Έκτοτε, αρκετές φορές έχει αναφερθεί το όνομα του Οτσαλάν, είτε στα κατηγορητήρια είτε από πλευράς κατηγορουμένων.

Ένας από τους κατηγορούμενος, ο Μεχμέτ Ζεκεριγιά Όζτουρκ, κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, ζήτησε από το δικαστήριο να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κιοκσάλ Σένγκιουν ανακοίνωσε στη συνέχεια την απόφαση του δικαστηρίου να απευθυνθούν τα ερωτήματα αυτά προς τις ένοπλες δυνάμεις, την ασφάλεια και τη ΜΙΤ. Τα περί παρακρατικής διάστασης του Οτζαλάν, καθώς επίσης και τα περί σχέσεών του με τη ΜΙΤ, έχουν ακουστεί και στο παρελθόν υπό μορφή ισχυρισμών. Έναν από αυτούς, τον είχε διατυπώσει ο αδελφός του δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού, Τζεϊχάν, μερικές μέρες μετά τη δολοφονία του αδελφού του, στις 24 Ιανουαρίου 1993.

Ο Τζεϊχάν Μουμτζού είχε πει ότι το μεσημέρι της ημέρας που δολοφονήθηκε ο αδελφός του είχε ένα σημαντικό ραντεβού με πρώην δικαστικό, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό περί σχέσεων του Οτσαλάν με τη ΜΙΤ.

Το Σεπτέμβριο του 2008, ο πρώην διοικητής της διεύθυνσης πληροφοριών της γενικής ασφάλειας Μπουλέντ Οράκογλου, με συνεντεύξεις του σε περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, είχε υποστηρίξει ότι ο Οτσαλάν είναι μέρος της παρακρατικής οργάνωσης "Εργκενεκόν".
Από το foreign press-gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Περί Ο.Τ.Ε. και άλλων......



Δεν δουλεύει το mp3 player? Φταίει ο ΟΤΕ! Είναι το μόνο σίγουρο. Θυμάστε τη διαφημιστική καμπάνια που έκανε ο ΟΤΕ την εποχή της κορύφωσης του κύματος φυγής συνδρομητών σε εναλλακτικούς παρόχους. Ήθελαν να μας πουνε ευθέως οτι ο ΟΤΕ δεν φταίει αν ο πάροχός σας καθυστερεί να σας παρέχει ADSL, ή η ποιότητα είναι χάλια. Μπούρδες!
Οπως ξέρουμε εδώ και κάποια χρόνια ο ΟΤΕ θέλοντας να τα παίρνει χοντρά από τους μεγάλους πελάτες χωρίς να χρειαστεί να "μπουκώνει" με προσωπικό (τεχνικούς, πωλητές κτλ) τον ήδη βεβαρυμένο του οργανισμό, έδωσε μισθωμένα κυκλώματα στην αγορά. Δηλ.: Έλα εδώ κύριε ΕΟΛ (ΕΛΛΑΣ ΟΝ ΛΑΪΝ) - Hellas On Line, θέλεις να γίνεις εναλλακτικός πάροχος; Πάρε αυτά τα ωραία μισθωμένα κυκλώματα και κάνε παιχνίδι.

Και έρχεται μετά η Hellas On Line και λέει στο Μήτσο:

 -Ξέρεις φίλε μου Μήτσο, επειδή είσαι καλός πελάτης μας εδώ και 10 χρόνια, τώρα μπορείς να ξεφύγεις από τον ΟΤΕ που σου ρουφάει το αίμα με το καλαμάκι και να στα δώσω όλα εγώ στη μισή τιμή. Είσαι;


-Θα πονέσει; λέει στην αρχή επιφυλακτικά ο Μήτσος.

 -Μόλις που θα καταλάβεις ένα μικρό τσιμπιματάκι, λέει η HOL στο Μήτσο. Αφού είσαι ήδη στο κύκλωμα της εταιρείας και παίρνεις ADSL μη σε νοιάζει τίποτα! Απλά μπορεί να μείνεις κάποιες ώρες χωρίς δίκτυο (μέχρι να "ντώσει" το καλώδιο και να πάρει τα ίσια του). Λοιπόν, τι λες;

 -Αν είμαι; Σέρνοντας! λεει ο Μήτσος. Το πολύ πολύ αυτές τις λίγες ώρες να πάω κανα Internet Cafe για ξεκάρφωμα (να κοινωνικοποιηθώ και λίγο).

Η συνέχεια της περιπέτειας του φίλου μας του Μήτσου, στο link:

                 Ναι ρε, φταίει ο ΟΤΕ !!!
από το blog...
Απουσία ψάλτου...βηξ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

2ο Πανελήνιο Συνέδριο για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας στους τομείς της Υγείας



Υπενθυμίζεται ότι το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγιεινής και Ασφάλειας της
Εργασίας στους Τομείς της Υγείας πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη
στις 13-15 Νοεμβρίου 2009 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Ξενοδοχείο
Alexander Beach. Υποβολή περιλήψεων μέχρι 01.11.2009.
Γιά αποστολή περιλήψεων tconstan@med.duth.gr

Γραμματεία Συνεδρίου:
TRIAENA TOURS & CONGRESS Α.Ε. Λεωφόρος Συγγρού 206, 17672 Καλλιθέα, Αθήνα
Tηλ.: 2107499300, Λεωφόρος Μάκρης, 68100 Νέα Χιλή, Αλεξανδρούπολη
Tηλ.: 2551040417, e-mail: annal@triaenatours.gr

Το έλαβα με e-mail.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Βασίλη Τσιατούρα, ζήτησε και έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «έχω ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το χθεσινό επεισόδιο και το κάνω για 2η φορά» και τόνισε οι λογικές σερίφη και ράμπο οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία.
Ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Αστυνομίας αναφορικά με τις χθεσινές προσαγωγές στα Εξάρχεια και είπε «όχι στην αστυνομοκρατία» καθώς και στις «ζαρντινιέρες και στο ξύλο στα παιδιά». Πρόσθεσε ότι «δεν θα δεχθούμε άβατα, ούτε χούλιγκανς».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ως άμεση προτεραιότητα την ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και, δεύτερον, νέου σύγχρονου αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην Αστυνομία.
«Θέλω να είμαι σαφής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός. Ενδεχομένως να γίνουν λάθη. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. Άλλοι, ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Όμως, σκοπός μας είναι μία ανοιχτή πόλη, όπου δεν θα έχουν θέση αστυνομικές αυθαιρεσίες, ούτε θα υπάρχουν άβατα για τους πολίτες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας», τόνισε.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Αστυνομίας είπε ότι «δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι τρόπος για να εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εδώ και δέκα μέρες στα Εξάρχεια και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είναι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα "άβατα". Επαναφέρουμε τη νομιμότητα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Το μήνυμά μας με πράξεις και όχι δηλώσεις είναι σαφές. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς ανθρώπινες γειτονιές. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που θα καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων».
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν κρίσεις για να επιλεγεί ο νέος αρχηγός στην Ελληνική Αστυνομία.
Από TVXS

*Επερώτηση για τις συλλήψεις των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατέθεσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο

Δέκατη στην κούρσα της κοινωνικής ανισότητας τερματίζει η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP).
Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη αξιολογεί τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου με βάση το συντελεστή Τζίνι, το βασικό δείκτη κοινωνικής ανισότητας, που έχει πάρει το όνομά του από τον Ιταλό στατιστικό Κοράντο Τζίνι και βαθμολογεί με 100 χώρες ή περιφέρειες με το θεωρητικά μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και με 0 χώρες ή περιφέρειες χωρίς κοινωνική ανισότητα.
Με το πρόβλημα του ελλείματος να αναζητά λύση και με οικονομία που θα συρρικνωθεί κατά 0.8% το 2010 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα μοιράζεται στην έρευνα τη δέκατη θέση μαζί με την Ιρλανδία με σκορ 34.4. Το πιο πλούσιο 10% των Ελλήνων συγκεντρώνει το 26% του εθνικού εισοδήματος ή δαπάνης, ενώ το πιο φτωχό 10% των Ελλήνων μόλις το 2.5%. Προηγούνται σε ανισότητα η Αυστραλία (35.2), η Βρετανία (39.2) και η Ιταλία (36.0), η Νέα Ζηλανδία (36.2), η Πορτογαλία (38.5) και το Ισραήλ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ (43.4), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη η Σιγκαπούρη (42.5) και στην τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες (40.8). Τα μικρότερα επίπεδα ανισότητας εμφανίζουν οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου, μαζί με την Τσεχία και την Ιαπωνία.
Ανησυχία εκδηλώνει η Ευρωπαϊκη Ένωση σχετικά με τα επίπεδα ανισότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ζώνη. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περίπου ένα πέμπτο της περιφέρειας, δηλαδή γύρω στα 100 εκατ. άνθρωποι, ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού κατά μέσο όρο εισοδήματος των 11,800 δολαρίων το χρόνο. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις πρώην εθνικών βιομηχανιών δημιουργήσει μια μικρή ελίτ επιχειρηματιών, ενώ πολλοί εργάτες έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους δυτικούς ομόλογούς τους.
Αλλά και η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται να βγαίνει από την οικονομική κρίση με πλουσιότερους πλούσιους από ποτέ. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Τράπεζα τη Αμερικής Merrill Lynch and Capgemini (BAC), το νούμερο των εκατομμυριούχων στη περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός έπεσε λόγω της οικονομικής κρίσης το 2008 κατά 14.2%, κι ο συνολικός τους πλούτος κατά 22.3%, ωστόσο προβλέπεται μέχρι το 2018 μια αύξηση της τάξης του 8.8% σε σύγκριση με το 7.1% που είναι παγκόσμιος μέσος όρος. Επίσης, παρά τη συρρίκνωση του 2008, οι εκατομμυριούχοι της Κίνας έχουν αυτή τη στιγμή συνολικό πλούτο 1.7 τρις δολαρίων, 23% δηλαδή της περιουσίας της περιοχής. Οι δε εκατομμυριούχοι της Ιαπωνίας κρατούν το 43% των περιουσιακών στοιχείων ολόκληρης της περιφέρειας, ενώ 17% των Ιαπώνων δεν έχουν αρκετό εισόδημα ώστε να στηρίξουν την οικογένειά τους. Και πρόκειται για τη χώρα με τη μικρότερη ανισότητα.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φιντέλ Κάστρο: Ένα Νόμπελ για τον Evo Morales

Αν ο Ομπάμα επιβραβεύτηκε με ένα Νόμπελ επειδή κέρδισε τις εκλογές σε μία ρατσιστική κοινωνία παρά το γεγονός ότι είναι Αφροαμερικανός, ο Evo αξίζει ένα Νόμπελ, επειδή κέρδισε τις εκλογές στη χώρα του παρά το γεγονός ότι είναι γηγενής και έχει κρατήσει τις υποσχέσεις του. Ένα κείμενο του Φιντέλ Κάστρο για το Information Clearing House.
Για πρώτη φορά και στις δύο χώρες, κέρδισε την προεδρία ένα μέλος από τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες, στις οποίες κι αυτοί ανήκουν.
Έχω πει πολλές φορές ότι ο Ομπάμα είναι ένας έξυπνος και καλλιεργημένος άνθρωπος στο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, το οποίο ασπάζεται. Εύχεται να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανούς, να «σώσει» την οικονομία από τη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται και να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ που έχει αλλοιωθεί από τους πολέμους – γενοκτονίες και τα βασανιστήρια. Ούτε έχει διανοηθεί, ούτε εύχεται να αλλάξει το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας του. Ούτε θα μπορούσε να το κάνει.
Το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί σε τρεις Αμερικανούς προέδρους, έναν πρώην πρόεδρο και ένα υποψήφιο για την προεδρία.
Ο πρώτος από αυτούς, ήταν ο Theodore Roosevelt που εξελέγη το 1901. Ήταν ένας από τους «Σκληρούς Καβαλάρηδες» που προσήλθαν στην Κούβα, με τους ιππείς του αλλά χωρίς άλογα, στην αρχή της αμερικανικής επέμβασης του 1898 που στόχευε να εμποδίσει την ανεξαρτησία της χώρας μας.
Ο δεύτερος ήταν ο Thomas Woodrow, ο οποίος έσυρε τις ΗΠΑ στον πρώτο πόλεμο  για την κατανομή του κόσμου. Οι εξαιρετικά αυστηροί όροι που επέβαλε στη νικημένη Γερμανία, μέσω της Συνθήκης των Βερσαλλιών, έθεσαν τα θεμέλια για την εμφάνιση του φασισμού και οδήγησαν στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Τρίτος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Carter ήταν ο πρώην πρόεδρος που έλαβε το βραβείο Νόμπελ, λίγα χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση. Ήταν σίγουρα ένας από τους λίγους προέδρους της χώρας που δεν θα διέταζε το φόνο ενός αντιπάλου, όπως έπραξαν οι άλλοι. Επέστρεψε το Κανάλι του Παναμά, άνοιξε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Αβάνα και εμπόδισε τη δημιουργία ενός μεγάλου ελλείμματος, καθώς και τη σπατάλη πόρων στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας, όπως έκανε ο Reagan.
Υποψήφιος για Νόμπελ ήταν ο Al Gore, όταν ήταν ήδη αντιπρόεδρος. Ήταν ο πιο καλά πληροφορημένος Αμερικανός πολιτικός για τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σαν υποψήφιος για την προεδρία, έπεσε θύμα μίας εκλογικής απάτης, ουσιαστικά ο W. Bush, του έκλεψε τη νίκη.
Οι γνώμες για την επιλογή αυτού του βραβείου είναι βαθιά διχασμένες. Πολλοί αμφισβητούν την ηθική του βάση ή διατυπώνουν προφανείς ανακολουθίες στην καθόλου αναμενόμενη αυτή απόφαση.
Θα προτιμούσαν να δουν την το βραβείο να παραδίδεται για ένα ολοκληρωμένο έργο. Το βραβείο Νόμπελ δεν έχει, σε όλες τις περιπτώσεις, απονεμηθεί, σε άτομα που άξιζαν αυτή τη διάκριση. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει απονεμηθεί σε υπεροπτικά άτομα. Στις ειδήσεις ο Lech Walesa είπε δεικτικά: «Ποιος, ο Ομπάμα; Είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν είχε το χρόνο να κάνει κάτι».
Στον δικό μας τύπο και το Cuba Debate, σύντροφοι επαναστάτες εξέφρασαν ειλικρινά την κριτική τους. Ένας από αυτούς έγραψε: «Την ίδια εβδομάδα που ο Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ, η Γερουσία των ΗΠΑ, ψήφισε και πέρασε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών στην ιστορία: 626 δις δολάρια». Ένα άλλος δημοσιογράφος σχολίασε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων: «Τι έχει κάνει ο Ομπάμα για να αξίζει αυτό το βραβείο;» Κι ένας άλλος αναρωτήθηκε: «Και τι γίνεται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την αύξηση των βομβαρδισμών;». Αυτές οι γνώμες βασίζονται στην πραγματικότητα.
Στη Ρώμη, ο κινηματογραφιστής Michael Moore έκανε ένα καυστικό σχόλιο: «Συγχαρητήρια, πρόεδρε Ομπάμα για το βραβείο Νόμπελ. Τώρα, σας παρακαλώ, κερδίστε το».
Είμαι σίγουρος ότι ο Ομπάμα συμφωνεί με τον Moore. Είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει τις συνθήκες της υπόθεσης. Γνωρίζει ότι δεν έχει ακόμη κερδίσει το βραβείο. Το πρωί της ημέρας που το παρέλαβε, δήλωσε ότι πίστευε πως δεν άξιζε να βρίσκεται στη συντροφιά τόσο εμπνευσμένων φυσιογνωμιών που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό.
Έχει ειπωθεί ότι η ονομαστή επιτροπή που παραχωρεί το Νόμπελ Ειρήνης αποτελείται από πέντε άτομα που είναι όλοι μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου. Ένας εκπρόσωπος τύπου είπε ότι ήταν ομόφωνη απόφαση. Αναρωτιέται κανείς αν ο νικητής του βραβείου ρωτήθηκε και μία τέτοια απόφαση μπορεί να παρθεί χωρίς να είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί.
Η κριτική επί του ηθικού στοιχείου θα ήταν διαφορετική και θα είχε εξαρτηθεί από τον αν είχε από πριν γνώση για την απόδοση του βραβείου. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για αυτούς που αποφάσισαν να του το απονείμουν.
Ίσως να άξιζε τον κόπο να δημιουργηθεί ένα Βραβείο Νόμπελ Διαφάνειας.
Η Βολιβία είναι μία χώρα με μεγάλες αποθήκες πετρελαίου και αερίου όπως και τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου, ενός ορυκτού που αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη ζήτηση για αποθήκευση και χρήση για την παραγωγή ενέργειας.
Πριν τα έκτα γενέθλια του Evo Morales, ένας πολύ φτωχός γηγενής χωρικός, περπατούσε ανάμεσα στις Άνδεις με τον πατέρα του που είχε την ευθύνη των λάμα της κοινότητάς του. Περπατούσε μαζί τους για 15 μέρες μέχρι την αγορά, στην οποία πωλούνταν ώστε να εξασφαλίσει το φαγητό της κοινότητας. Σε ερώτηση που του έκανα γι’ αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία, ο Evo μου απάντησε πως «έβρισκε καταφύγιο κάτω από ένα ξενοδοχείο χιλιάδων αστέρων», ένας όμορφος τρόπος να περιγράψεις τις καθαρές κορυφές των βουνών όπου τοποθετούνται συχνά τα τηλεσκόπια.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες των παιδικών του χρόνων, η μόνη εναλλακτική λύση των χωρικών στην τοπική του κοινότητα ήταν να μαζεύουν ζαχαροκάλαμα στην επαρχία Jujuy της Αργεντινής, όπου ένα μέρος της κοινότητας της Aymara, πήγαινε να δουλέψει κατά τη περίοδο συγκομιδής της σοδιάς.
Όχι μακριά από τη La Higuera, όπου αφού πληγώθηκε και αφοπλίστηκε, στη συνέχεια δολοφονήθηκε, ο Τσε Γκεβάρα, στις 9 Οκτώβρη του 1967, ο Evo – που γεννήθηκε στις 26 του ίδιου μήνα το 1959 – δεν ήταν ακόμη 8 χρονών. Έμαθε πώς να διαβάζει και να γράφει Ισπανικά σ’ ένα μικρό δημόσιο σχολείο που ήταν 3,2 μίλια μακριά από την καλύβα ενός δωματίου που μοιραζόταν με τους γονείς και τα αδέρφια του.
Κατά τα επικίνδυνα παιδικά χρόνια που έζησε, ο Evo θα πήγαινε όπου βρισκόταν κάποιος δάσκαλος. Έμαθε από τη φυλή του τρεις ηθικές αξίες: μην ψεύδεσαι, μην κλέβεις και μην είσαι αδύναμος.
Στα 13 του χρόνια, ο πατέρας του, του επέτρεψε να μετακομίσει στο San Pedro de Oruro, για να παρακολουθήσει το Γυμνάσιο. Ένας από τους βιογράφους του έχει αναφέρει πως τα πήγαινε καλύτερα στη Γεωγραφία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία απ’ ότι στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι, για να μπορεί να πληρώσει για το σχολείο, ο Evo, ξύπναγε στις δύο το πρωί για να δουλέψει ως φούρναρης, οικοδόμος ή σε κάποια άλλη χειρονακτική δουλειά. Παρακολουθούσε τα μαθήματα στο σχολείο το απόγευμα. Οι συμμαθητές του τον θαύμαζαν και τον βοηθούσαν. Από τα πρώτα του παιδικά χρόνια έμαθε να παίζει πνευστά όργανα και έπαιζε επιπλέον τρομπέτα σ’ ένα γνωστό συγκρότημα στο Oruro.
Σαν έφηβος οργάνωσε και ήταν ο αρχηγός, της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αλλά η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο ήταν απαγορευμένη για έναν φτωχό γηγενή της φυλής Aymara.
Αφού ολοκλήρωσε την τελευταία του χρονιά στο γυμνάσιο, πήγε στρατό και επέστρεψε στην κοινότητά του στην κορυφή του βουνού. Αργότερα η φτώχια και οι φυσικές καταστροφές οδήγησαν την οικογένεια να μεταναστεύσει στην υποτροπική περιοχή El Chapare, όπου κατάφεραν να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης. Ο πατέρας του πέθανε το 1983, όταν ο ίδιος ήταν 23 χρονών. Δούλευε σκληρά για τη γη αλλά ήταν γεννημένος μαχητής. Οργάνωσε τους εργάτες και δημιούργησε εμπορικές μονάδες και επιπροσθέτως φρόντισε ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία σημασία.
Οι συνθήκες για μία κοινωνική επανάσταση στη Βολιβία είχαν ωριμάσει τα τελευταία 50 χρόνια. Η επανάσταση ξέσπασε στη χώρα από την Εθνική Επαναστατική Κίνηση (MNR) του Victor Paz Estensoro, 9 Απριλίου 1952, πριν δηλαδή την αρχή του δικού μας ένοπλου αγώνα. Οι επαναστάτες νίκησαν τις κατασταλτικές δυνάμεις και η MNR κέρδισε δύναμη.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της επανάστασης στη Βολιβία δεν ευοδώθηκαν και το 1956, σύμφωνα με μερικές καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία άρχισε να φθίνει. Την 1η Ιανουαρίου του 1959, η επανάσταση θριάμβευσε στην Κούβα και 3 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριου του 1962 η χώρα μας αποβλήθηκε από τον Οργανισμό των ΗΠΑ. Η Βολιβία απείχε από την ψηφοφορία. Αργότερα, κάθε άλλη κυβέρνηση εκτός αυτής του Μεχικό, έκοψε τις σχέσεις με την Κούβα.
Οι διαιρέσεις στην διεθνή επαναστατική κίνηση είχε αντίκτυπο στη Βολιβία. Έπρεπε να περάσει χρόνος, πάνω από 40 χρόνια αποκλεισμού της Κούβας, ο νεοφιλελευθερισμός και οι καταστροφικές του συνέπειες, η βολιβιανή επανάσταση στη Βενεζουέλα και πάνω απ’ όλα ο Evo και η Κίνηση για το Σοσιαλισμό (MAS) στη Βολιβία.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να προσπαθήσω να συμπεριλάβω όλη την πλούσια ιστορία του σε λίγες γραμμές.
Οφείλω όμως να πω ότι ο Evo δεσπόζει πάνω από τις και επαίσχυντες και δυσφημιστικές ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, τους ελιγμούς και τις εμπλοκές τους στα εσωτερικά της χώρας και υπεράσπισε την ανώτατη αρχή της Βολιβίας και το δικαίωμα των ανθρώπων της να σέβονται τις παραδόσεις. «Η Coca δεν είναι κοκαΐνη», είπε ωμά στον μεγαλύτερο παραγωγό μαριχουάνας και προμηθευτή ναρκωτικών του κόσμου, που η αγορά του έχει συμπεριλάβει όλο το οργανωμένο έγκλημα που αφαιρεί χιλιάδες ζωές στο Μεξικό κάθε χρόνο.
Δύο από τις χώρες όπου το ασκέρι των Γιάνκις και οι στρατιωτικές τους βάσεις είναι εγκατεστημένες και αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ναρκωτικών του πλανήτη.
Η θανάσιμη παγίδα της διακίνησης ναρκωτικών απέτυχε να εγκαθιδρυθεί στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, επαναστατημένες χώρες, μέλη της ALBA, όπως η Κούβα που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να φέρουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα, εκπαίδευση και ευμάρεια στους ανθρώπους τους. Δεν χρειάζονται ξένα ασκέρια να μάχονται τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Η Βολιβία τρέχει ένα υπέροχο πρόγραμμα κάτω υπό την αρχηγία ενός προέδρου από την Aymara που υποστηρίζει το λαό του.
Ο αναλφαβητισμός καταπολεμήθηκε σε λιγότερο από 3 χρόνια: 824.101 Βολιβιανοί έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, 24.699 στην Aymara και 13.599 στην Quechua. Η Βολιβία είναι η Τρίτη χώρα που έχει απαλλαχθεί από τον αναλφαβητισμό μετά την Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Εξασφαλίζει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν πριν. Είναι μία από τις επτά χώρες στον κόσμο με τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη θανάτων των νεογνών τα τελευταία πέντε χρόνια και μία πραγματική πιθανότητα να φτάσουν τους Στόχους Χιλιετίας πριν το 2015, με ένα παρόμοιο κατόρθωμα που αφορά στις γέννες κατά την εγκυμοσύνη. Έχει διεξάγει εγχειρίσεις στα μάτια σε 454.161 άτομα, τα 75.974 ήταν από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Περού και την Παραγουάη.
Η Βολιβία έχει στα σκαριά ένα πολύ φιλόδοξο κοινωνικό πρόγραμμα: κάθε παιδί που φοιτά στο σχολείο από την πρώτη μέχρι την όγδοη τάξη παίρνει ένα ετήσιο επίδομα για τα έξοδα που αφορούν στα σχολικά είδη. Αυτό ωφελεί περίπου 2.000.000 μαθητές.
Περισσότερα από 700.000 άτομα που έχουν περάσει το όριο των 60 ετών παίρνουν ένα επίδομα 342 δολαρίων το χρόνο.
Η Βολιβία, ένα από τα τρία πιο φτωχά έθνη του ημισφαιρίου, έχει καταφέρει να θέσει στον έλεγχο της πολιτείας τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας και ορυκτής ύλης, ενώ φέρονται με σεβασμό σε όλα τα ενδιαφερόμενα συμφέροντα. Εξελίσσεται προσεκτικά γιατί δεν θέλει να κάνει βήματα προς τα πίσω. Τα αποθέματα μεγαλώνουν και τώρα είναι περίπου 3 φορές υψηλότερα απ’ ότι όταν ο Evo ανέλαβε τη διοίκηση. Είναι μία από τις χώρες που χειρίζονται καλά τις συνεργασίες με το εξωτερικό και επιπλέον υποστηρίζει σθεναρά το περιβάλλον.
Σε πολύ λίγο χρόνο, η Βολιβία, κατάφερε να εγκαταστήσει βιομετρικό εκλογικό σύστημα και περίπου 4.7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί. Είναι περίπου ένα εκατομμύριο περισσότεροι απ’ ότι στον τελευταίο εκλογικό γύρο του Γενάρη του 2009 που είχαν εγγραφεί περίπου 3.8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Θα γίνουν εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου. Σίγουρα, η υποστήριξη του λαού προς τον πρόεδρό τους θα αυξηθεί. Τίποτα δεν έχει σταματήσει το αυξανόμενο πρεστίζ του και τη δημοφιλία του.
Γιατί δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης;
Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο του μειονέκτημα. Δεν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Fidel Castro Ruz
15 Οκτωβρίου 2009
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template