Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μια παλιά ιστορία που εξηγεί γιατί οι έλληνες πολιτικοί είναι ανιστόρητοι!

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Κι ο λαικισμός ένας μεγάλος εχθρός. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος από τον εαυτό μας. 
Αυτόν τον “εθνικό” εαυτό μας που μας δικαιολογεί πάντα αφού πρώτα μας τοποθετήσει στον υψηλό θρόνο απ όπου όλοι και όλα, τα ξένα, των άλλων, φαίνονται υποδιέστερα. 
Αρκεί να μην χρειάζετε να μετρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Να μην μιλάμε δηλαδή για έλλειμα, παραγωγικότητα,απόδοση, κόστος. Αρκεί να μιλάμε για αόριστες, μη μετρίσημες,σχεδόν μεταφυσικές έννοιες. Υπερηφάνεια, δόξα, ελληνικότητα,δίκιο. Διαθέτουμε την μεγαλοπρέπεια των φιλολογικών εννοιών. Τώρα βέβαια αν κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε την ιστορία των άλλων λαών (και των Τούρκων και των Σέρβων και των Άγγλών και των Βούλγαρων) θα διαπιστώσουμε πως όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως περήφανοι, γενναίοι, ηρωικοί,αδικημένοι. Και διαθέτουν όλοι και κατ αποικλειστικότητα τη θεία ευλογία.
Το δημοσίευμα του Focus εξόργισε και μένα. Αλλά ήταν ένα ανόητο, κίτρινο δημοσίευμα των κοκορακίων της γερμανικής δημοσιογραφίας. Ήταν όμως μια άποψη και ο καθένας έχει δικαίωμα σε αυτήν. Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε μιλήσει για κουτόφραγκους ή αμερικανάκια. Βεβαίως τα αστροπελέκια που έφτιαξαν το εξώφυλλο πρέπει γενικώς να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν ιστορικούς συμβολισμούς γιατί αν κάποιοι μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν αναλόγως, δυστυχώς η Γερμανία δεν διαθέτει κάποια Αφροδίτη της Βόνης αλλά μορφές που ταυτίστηκαν με την παγκόσμια ντροπή.
Είχε δίκιο ο Πάγκαλος πως η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική οικονομία. Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκότωσαν έλληνες, κατέκαψαν την Ελλάδα και κατέκλεψαν περιουσίες και τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Αρκεί βέβαια να μην ξεχνάμε πόσο ευθύνονται οι έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά γι αυτό δεν φταίνε οι Γερμανοί. Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήθηκε (για να μην ξεχνάμε την ιστορία) και από συνεργάτες των Γερμανών, αρκετά ένοχο και πολύ περισσότερο δουλικό, υπερασπίζοντας ίσως τον εαυτό του, τη φύση του, παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης. 
Η υπόθεση Μέρτενς, που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60, είναι μια παλιά ιστορία αρκετά επεξηγηματική. Πριν από χρόνια, μια δημοσιογραφική έρευνά μου για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το «έθνος» έπρεπε να παραμείνει η μυθική περιγραφή των σχολικών εγχειριδίων και ο εθνάρχης το σύμβολο μιας ηρωικής και όχι συνεργαζόμενης με τους ναζί, Δεξιάς.
Ο Μέρτενς,οι αποζημιώσεις και ο Καραμανλής
Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.
Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ.3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;
Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:
Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν.
Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή.
Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας.
Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες.
Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.
Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.
Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.
Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.
Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω βεβαίως γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ευνόησαν, αλλά σαμποτάρισαν προσπάθειες ελλήνων πολιτών (κάτοικοι Διστόμου) να διεκδικήσουν με βάση τους ευρωπαϊκούς νόμους όσα είχαν δικαίωμα.
Οι Γερμανοί βεβαίως είναι φίλοι μας αλλά φίλτατη είναι η αλήθεια. Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς και τις εκρήξεις εθνικής αγανάκτησης γιατί το δάχτυλο της Αφροδίτης σηκώθηκε ειρωνικά μπροστά στο πρόσωπό μας. Η εθνική μας περηφάνεια δεν απειλήθηκε από έναν ανόητο συντάκτη ύλης του Focus αλλά από εμάς τους ίδιους. Και θα απειλείται όσο στη θέση της ιστορικής αλήθειας βάζουμε ανιστόρητους αγανακτισμένους και εύθικτους απολίτικους.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Έκλεισαν 45 βιοτεχνίες σε δύο μήνες!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του α΄ διμήνου του 2010 όσον αφορά στις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου). Μολονότι είναι αρκετά πρόωρο να εξαχθούν τα όποια ασφαλή αποτελέσματα που να δείχνουν ότι η τοπική βιοτεχνία είναι αυτή που πληρώνει πρώτη το… μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό διαγραφών που σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2010 στο Βιοτεχνικό Τμήμα, καθώς ήδη 45 μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις ξύλου, μετάλλου, τροφίμων κ.α.) στο Νομό έκαναν διακοπή των εργασιών τους στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι διαγραφές και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2010, τότε θα μιλάμε για μία σημαντική αύξηση στις διαγραφές της τάξεως του 20% και πλέον σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αντίθεση με το Βιοτεχνικό Τμήμα οι διαγραφές στα υπόλοιπα τμήματα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού οι διαγραφές του α΄ διμήνου κινούνται στο πλαίσιο του μέσου όρου που υπήρχε τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Περιμένουν ακόμη τα λεφτά τους…
Εξάλλου το δικό τους… Γολγοθά συνεχίζουν να βιώνουν δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις που πίστεψαν τις μεγαλοστομίες της ελληνικής Πολιτείας και εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο ή σε επιδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ποσοστό επιδότησης 40%) προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις τους στον οργανωμένο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου. «Από το Μάιο του 2008 περιμένω την επιδότηση της Πολιτείας. Από τις 230.000 ευρώ που ήταν η επιδότηση, έχω πάρει μόλις 30.000 ευρώ. Αν δεν είχα κάνει καλό κουμάντο, θα είχα κατεβάσει ρολά στην επιχείρησή μου», λέει ο Θανάσης Πελεκούδας, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και γνωστός βιοτέχνης του Βόλου στον τομέα των αλουμινοκατασκευών. Είναι ένας από τους Βολιώτες που περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους προκειμένου να αποπληρώσουν τις επενδύσεις τους. Στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Βόλο η Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη υποσχέθηκε στους θιγόμενους από την καθυστέρηση αποπληρωμής της κρατικής επιχορήγησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ότι θα λάβουν ένα μέρος των χρημάτων μέχρι το Μάρτιο, ενώ το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα την έχουν λάβει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς δίνουν αγώνα επιβίωσης και διατήρησης των θέσεων εργασίας, λέει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κλειστές οι πόρτες της ΔΕΥΑΜΒ για την Πορταριά

Λήξαν θεωρείται από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ το αίτημα της Πορταριάς να συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Π.Σ. Βόλου για τη διάθεση των λυμάτων της, μετά την ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσής της. Ο Δήμος Πορταριάς μέσω του Δημάρχου της Βασίλη Κοντορίζου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ο Δήμος του νομικά κατά της Διαδημοτικής Επιχείρησης, ενώ απειλεί ακόμη και με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ είχε υπογράψει συμφωνητικό ότι οι εγκαταστάσεις της θα είναι ο τελικός αποδέκτης των λυμάτων της Πορταριάς.
Ο Δήμαρχος Βόλου, ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους, είπε ότι το θέμα έχει συζητηθεί δύο φορές στη Διαδημοτική Επιχείρηση με τη συμμετοχή τεχνικών και νομικών. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, η δυνατότητα με βάση το Νόμο και το καταστατικό σύστασης και λειτουργίας της Επιχείρησης να συνδεθεί χωρίς να συντρέχουν ορισμένες, όπως τόνισε, τεχνικές προϋποθέσεις και μία από αυτές είναι η τοποθέτηση υδρομετρητών. Όλοι οι καταναλωτές, πρόσθεσε ο κ Βούλγαρης, σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα πληρώνουν ύδρευση και αποχέτευση στην Επιχείρηση βάσει της μέτρησης που γίνεται με ρολόι. Αν δεν έχουμε ρολόι, τόνισε, δεν είναι δυνατόν ούτε τεχνικά ούτε νομικά να κατοχυρωθεί ο τρόπος κοστολόγησης σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου της Πορταριάς με το βιολογικό του Βόλου.
Έχουμε ξεκαθαρίσει, υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης, ότι δεν επιθυμούμε να επωφεληθούμε οικονομικά από την τιμολόγηση του νερού που ακολουθούν οι όμοροι ΟΤΑ που θέλουν να συνδεθούν με το βιολογικό του Βόλου. Από την άλλη όμως, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου, δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάμεσα στους χρήστες των υπηρεσιών της Διαδημοτικής Επιχείρησης.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Ωραίος ο Δήμαρχος Πορταριάς κ. Β. Κοντορίζος.
Να δεχτεί τα λύματα του Δήμου του η διαδημοτική επιχείρηση, αλλά οι δημότες του να μην πληρώσουν φράγκο γι' αυτό!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συλλήψεις για παράνομο στοίχημα στο Βόλο

Μπροστά στη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος βρέθηκαν προχθές το βράδυ αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου μετά από «έφοδο» σε κεντρική καφετέρια της πόλης.
Ο υπεύθυνος της καφετέριας και ένας πελάτης, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα υπηρεσίας και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Μετά από προθεσμία που ζήτησαν η δίκη θα γίνει σήμερα.
Στην καφετέρια ιδιοκτησίας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία δεν βρισκόταν την ώρα του ελέγχου στο κατάστημα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος με προκαθορισμένες αποδόσεις, υψηλότερες του ΟΠΑΠ, μέσω αλλοδαπής εταιρίας, ζημιώνοντας τον Οργανισμό και τους πράκτορές του.
Από την καφετέρια κατασχέθηκε ποσό 3.665 ευρώ, σημειώσεις, δελτία στοιχήματος και λίστα με ονόματα παικτών.
Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθη ο 48χρονος υπεύθυνος του καταστήματος και ένας πελάτης, ο οποίος την ώρα εκείνη έπαιζε παράνομο στοίχημα.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κατολισθήσεις και ρήγματα στο Νεοχώρι Πηλίου

Κατολισθητικά φαινόμενα, ρήγματα και κτήρια που απειλούνται με διάβρωση τα θεμέλια τους… Το δημοτικό διαμέρισμα Νεοχωρίου αποτελεί «επικίνδυνη ζώνη»! Αναγκαία η επικαιροποίηση της μελέτης του ΙΓΜΕ που συντάχθηκε το 1991.
Οικίες που καθημερινά οι ρωγμές στο εσωτερικό τους μεγαλώνουν. Δρόμοι κομμένοι στα δύο από κατολισθήσεις. Οι κάτοικοι στο Νεοχώρι εδώ και μερικούς μήνες ζούνε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα εδώ και ένα μήνα σχεδόν έχει κοπεί στα δύο ο δρόμος που οδηγεί στο σχολείο, στην Πλάκα και στα λατομεία.
Οι κατολισθήσεις στο Νεοχώρι δεν είναι τίποτα το καινούργιο, παρά μόνο ένα φαινόμενο που επαναδραστηριοποιήθηκε, καθώς για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην περιοχή το 1987 και στη συνέχεια εμφανίστηκε για δεύτερη φορά το 1991. Όπως και τότε, ακριβώς και σήμερα, εν έτει 2010, τα φαινόμενα εντοπίζονται στην έξοδο του εθνικού οδικού δικτύου από το δήμο Νεοχωρίου και έχουν επηρεάσει το οδόστρωμα και τα σπίτια στην περιοχή.
Η τελευταία πλημμύρα που έπληξε το νομό το 2009 οδήγησε στην εμφάνιση ξανά κατολισθήσεων και νέων ρηγμάτων σε οικίες, αυτή τη φορά όμως θορύβησαν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, καθώς ήρθαν να επιβαρύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στα οικήματά τους.
Την ίδια στιγμή όμως ενώ οι κατολισθήσεις και τα ρήγματα -που οφείλονται στο γεγονός πως από τις πολλές βροχές, τα χιόνια και τα νερά των ρεμάτων διαβρώνεται το έδαφος- είναι εμφανή, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη διάβρωση των θεμελίων των σπιτιών τους, φαινόμενο που δυστυχώς «εξαπλώνεται» σταδιακά και όχι εμφανώς.
Αναγκαία για τη λύση του προβλήματος είναι η κατασκευή μιας σειράς έργων, που μάλιστα αναφέρονται στη μελέτη που έχει συντάξει το ΙΓΜΕ από το 1991, ωστόσο χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, κάτι για το οποίο προωθεί αίτημα ο δήμος στην αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ, ώστε να προλάβει να την εντάξει και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Πάντως απαραίτητη είναι η εξομάλυνση του πρανούς του δρόμου και η δενδροφύτευσή του, η κατασκευή ανασχετικών εγκάρσιων φραγμάτων στο ρέμα «Βαθύ» και εγκιβωτισμός της κοίτης του στο τμήμα του πρανούς που διαταράχθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποσκαφή του, και να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα απαραίτητο είναι να κατασκευαστεί ένα στραγγιστήριο στο πρανές ανάντη του δρόμου και σε θέση τέτοια, ώστε να προστατεύσει την περιοχή που παρουσιάζει ίχνη θραύσεων και μετακινήσεων. Τέλος απαραίτητη κρίνεται και η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι προσωρινά και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τα προβλήματα στην περιοχή ο δήμος Αφετών για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του δρόμου έχει ζητήσει την συνδρομή της ΝΑΜ με δύο φορτηγά και ένα εκσκαφέα, καθώς πρόκειται για κεντρική οδική αρτηρία στο χωριό, αλλά και για το δρόμο από τον οποίο περνούν μαθητές.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θετική εξέλιξη για το αεροδρόμιο Αγχιάλου

Εκταμιεύτηκε 1 εκ. ευρώ στην κοινοπραξία * Κινητοποίηση βουλευτών για να «σωθεί» το έργο
«Το υπουργείο Υποδομών θεωρώντας το έργο του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου ως υψηλής αναπτυξιακής σημασίας για την κεντρική Ελλάδα, εκταμίευσε παρά την οικονομική στενότητα ποσόν ύψους 1 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ενώ προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης και την επόμενη εβδομάδα».
Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης μετά από επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Υποδομών Γιαν. Μαγκριώτη. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών Γιαν. Μαγκριώτη για το θέμα του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου και για το έργο του περιφερειακού Βόλου, είχε η Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.
Η κ. Ζήση εξέφρασε την ανησυχία της για την παύση εργασιών στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα της πληρωμής του αναδόχου βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η έγκρισή του.
Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του περιφερειακού, ο υφυπουργός ενημέρωσε την κ. Ζήση για την πορεία της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων (περίπου 10 εκ. ευρώ) και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι ο περιφερειακός θα φθάσει στην παραλιακή της Αγριάς. Για το έργο της παράκαμψης της Αγριάς μέχρι το Μαλάκι, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες και συναντώνται περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης αυτών των υποδομών - σύμφωνα και με τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και τοπικών αρχών - κυρίως τώρα που η διοικητική μεταρρύθμιση και το ρυθμιστικό του Βόλου δίνουν νέες εντολές και απαιτούν ασφαλείς και βιώσιμες υποδομές για το μέλλον της Μαγνησίας.
Παρέμβαση Θαν. Νάκου
Απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την δυσμενέστατη εξέλιξη της διακοπής εργασιών στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται την περίοδο αυτή σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδος, ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος.
Για το θέμα ο Θαν. Νάκος κατέθεσε ερωτήσεις ζητώντας να συζητηθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, το έργο (δαπάνης σύμφωνα με την σύμβαση 17.000.000 ευρώ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η περαίωση του προγραμματιζόταν (μετά από παράταση) για την 30η Απριλίου του 2010.
Δύο μήνες όμως πριν την παράδοση του έργου προέκυψε σημαντικό πρόβλημα στην εξέλιξή του, καθώς ο ανάδοχος (Κοινοπραξία «ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΤΕ») προέβη σε ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης του έργου. Σύμφωνα με την ειδική δήλωση διακοπής έργου της αναδόχου εταιρείας τα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται στα ανεξόφλητα υπόλοιπα από το Νοέμβριο του περασμένου έτους συνολικού ποσού περίπου 5.200.000 ευρώ.
Η διακοπή των εργασιών αποτελεί μία δυσμενέστατη εξέλιξη, που έχει ως συνέπεια ο αερολιμένας της Νέας Αγχιάλου να μην λειτουργήσει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, και παρά τις προσδοκίες ότι το αεροδρόμιο κεντρικής Ελλάδας θα αποκτούσε μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη, μία που ήδη αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού έχουν προγραμματίσει πτήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η μη λειτουργία του θα αποτελέσει μεγάλη δυσφήμιση για το αεροδρόμιο και στο εξής θα είναι δυσχερέστερο να ενδιαφερθούν εκ νέου οι ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Σε δήλωσή του ο Θαν. Νάκος επισημαίνει: «Είναι απαράδεκτο σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, η κυβέρνηση να αδιαφορεί για εξόχως αναπτυξιακά έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος. Αλήθεια, αν δεν κινηθεί η αγορά από πού προσδοκά να έχει επιπλέον έσοδα το κράτος; Aπό τη μείωση των μισθών που το ίδιο άλλωστε πληρώνει; Δυστυχώς φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε αξιολόγηση ούτε ιεράρχηση των έργων βάσει της σημασίας και της αναγκαιότητάς τους και αυτό είναι ότι χειρότερο, γιατί σημαίνει ότι με την ακολουθούμενη περιοριστική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ασκείται δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση».
Ο Π. Μαρκάκης
Άμεση απάντηση από το υπουργείο Μεταφορών, για το μείζον όσο και δυσάρεστο ζήτημα που προέκυψε με τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του αεροσταθμού της Νέας Αγχιάλου, ζητεί με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Παύλος Μαρκάκης.
Το έργο αυτό, μείζονος σημασίας όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρκάκης, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, όμως, ο ανάδοχος έχει προχωρήσει σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης μόλις δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του έργου - εντοπίζονται στον ανεξόφλητο υπόλοιπο 28ου (09/11/2009) και 29ου (11/12/2009) λογαριασμού του έργου 4.309.960 ευρώ (μετά ΦΠΑ) και στην υποβολή και του 30ου (18/02/2010) λογαριασμού του έργου 929.628 ευρώ (μετά ΦΠΑ), ενώ υπολογίζεται ότι απαιτείται επιπλέον περί το 1.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
Συνέπεια όλων των παραπάνω, αναφέρει ο κ. Μαρκάκης, είναι να υπάρχουν φόβοι, ότι ουσιαστικά ο αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, θα καταστεί ανενεργός για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου αναμενόταν ότι με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, θα αποκτούσε μια μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ένας στους δύο απήργησε στη Μαγνησία

Ένας στους δύο εργαζόμενους στη Μαγνησία συμμετείχαν στη προχθεσινή απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ κι ΑΔΕΔΥ ενώ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν η μία έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου από το ΕΚΒ και την ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.
Στη συγκέντρωση του EKB και της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, ο γραμματέας του ΕΚΒ Γ. Κίτσιος, εκπρόσωπος της ΑΤΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κι Εύβοιας Δημ. Πελεκούδας, ενώ το ψήφισμα διάβασε μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η απεργία είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στις αξιώσεις και απαιτήσεις των αγορών, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης επάνω τους. Είναι η απάντηση που δίνουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους στη φωνή των Χρηματιστών, των Τραπεζιτών και των Κροίσων, και στην αξίωσή τους να διασφαλιστεί η αρπακτική βουλιμία τους... με κυβερνητικές πολιτικές και «σχέδια σταθερότητας»!
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης στο ΕΚΒ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο αγώνας δεν σταματά, ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλά οι έχοντες και κατέχοντες και αξιώνεται από την κυβέρνηση, την Ε-Ε και τους εργοδότες να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική, που υποτάσσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στα συμφέροντα των κερδοσκόπων και της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συγκέντρωσης η πορεία χωρίστηκε στα δύο. Ένα τμήμα αποτελούμενο από το ΕΚΒ, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και φορείς κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, ενώ το δεύτερο τμήμα της πορείας αποτελούμενο από εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ, από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν προς το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ φωνάζοντας συνθήματα κατά της εργοδοσίας του εργοστασίου. Η πορεία κατευθύνθηκε από τη 2ας Νοεμβρίου – Λεωφόρου Ειρήνης – Μαιάνδρου – Εθνικών Αγώνων – Μυτιλήνης και κατέληξε έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ. Να σημειωθεί ότι την πορεία συνόδευε μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μαύρη μπογιά σε δύο τράπεζες στη Ν. Ιωνία, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Postbank καθώς και πέτρες εναντίον του αστυνομικού τμήματος στη Ν. Ιωνία στο Πάρκο Λαμπράκη. Η συγκέντρωση κατέληξε έξω από το εργοστάσιο όπου έμειναν για μισή ώρα περίπου φωνάζοντας συνθήματα.
Το ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 10:30 π.μ. προχθές στην πλατεία Ελευθερίας ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΜΕ η συμμετοχή στην απεργία στον κλάδο του μετάλλου ήταν καθολική. Μετά την κεντρική ομιλία του εκπροσώπου της ΔΑΣ και μέλους του ΕΚΒ Γ. Στεργίου, χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν κι ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης ενώ σήμερα η γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ στις 6 μ.μ. στο πάρκο απέναντι από το εργοστάσιο.
Η Επιθεώρηση Εργασίας για ΜΕΤΚΑ
Στο μεταξύ η Επιθεώρηση Εργασίας στη γνωμάτευσή της για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ μετά την τριμερή που πραγματοποιήθηκε προχθές, προτείνει την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων. Επισημαίνει πάντως ότι επειδή οι απόψεις των απολυθέντων και αυτές της εταιρίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, εφόσον οι απολυθέντες ισχυρίζονται απόλυση εκδικητική για λόγους συνδικαλιστικής δράσης, θα πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια τα οποία θα κρίνουν την ουσία της διαφοράς.
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα της ΜΕΤΚΑ έπειτα από επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, η βουλευτής Λάρισας, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την κερδοφορία του Ομίλου, και στηλίτευσε την απόφαση της επιχείρησης για τις «απαραίτητες» απολύσεις. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απλά ανέφερε ότι «δεν είναι διοικητικό θέμα του υπουργείου η ανάκληση των απολύσεων», προαναγγέλλοντας παράλληλα μέτρα κατάρτισης εργαζομένων, στα οποία θα προχωρήσουν μέσα στην άνοιξη, στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ασκηθεί για την τόνωση της αγοράς εργασίας.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταδίκες για παραποίηση μετρήσεων της ΔΕΥΑΜΒ

Ολοι τους άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, που έχει και ανασταλτικό χαρακτήρα
Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας ο πρώην Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Κυριάκος Μήτρου και τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Διαδημοτικής Επιχείρησης, οι κ.κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Γεώργιος Κομνηνάκης, Δημήτριος Κουτσιφέλης και Αναστασία Κολιού, που κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ότι δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους της σχετικής Υ2/2600/2001 (ως τροποποιήθηκε) υπουργικής απόφασης, που καθορίζουν την τήρηση των παραμετρικών τιμών του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που παρέχονταν από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΫΑΜΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την αθώωση και των πέντε κατηγορουμένων.
Στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Φιτιάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λημνιός και ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης και ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Στράτης και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ Ντάκης και Φαφούτης. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν οι κ.κ. Νίκος Παπαπέτρος, Γιώργος Σινέλης, Δημ. Μακρυγιάννης, Στέφανος Τσικελούδης και ο δικηγόρος Λάρισας Παύλος Μαουσίδης.
Δήλωση Κυρ. Μήτρου
Για την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Με έκπληξη εγώ και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί μου, διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, ακούσαμε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, λίγα λεπτά μετά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Σεβόμαστε φυσικά την απόφαση, την οποία ωστόσο θεωρούμε ευθέως εσφαλμένη, γι΄ αυτό και ασκήσαμε έφεση. Είναι βέβαιη πεποίθησή μου ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αξιολογήσει σωστά τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία και θα μας δικαιώσει».
Τι λέει ο νόμος για τους αιρετούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων οι αιρετοί εκπίπτουν από το αξίωμά τους. στις παρακάτω περιπτώσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία κατά του πρώην Δημάρχου Βόλου και νυν επικεφαλής της Ομάδας της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αρθρο 146 γ : Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιασδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, εφόσον από τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στο Δήμο, στην Κοινότητα ή στα νομικά τους πρόσωπα».
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Υ.Γ. Στην φωτογραφία, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μια καυστική απάντηση στο Focus, με πολλούς αποδέκτες...

*Σημείωση:
Προσοχή! Η χειρονομία απευθύνεται επίσης σε:

Όσους αγανακτούν με την περιφρόνηση που μας δείχνουν οι Γερμανοί, ξεχνώντας επιλεκτικά την περιφρόνηση που έδειχναν οι ίδιοι στον εαυτό τους όταν στέκονταν στην ουρά του βουλευτικού γραφείου για να βολευτούν σε μια θεσούλα
Όσους νιώθουν ταπεινωμένοι από το εξώφυλλο του Focus και όχι από το γεγονός ότι απαντάει δημόσια στους Γερμανούς ο Γιώργος Τράγκας.
Αυτούς που θυμούνται κάθε φορά ότι οι έλληνες γέννησαν τη δημοκρατία, αλλά αγνοούν τη συνέχεια: Οτι χρησιμοποίησαν τη δημοκρατία για να έχουν μια ψήφο να ανταλλάξουν με τον διορισμό τους.
Όσους ιδιοκτήτες Cayenne κηρύσσουν με πάθος το μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα!
Αυτούς που θεωρούν ότι «Ελληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι», κολακεύοντας έτσι τον κάθε ηλίθιο που πιστεύει ότι χωρίς να καταφέρει τίποτα στη ζωή του, δικαιούται να είναι περήφανος (χωρίς να χρειαστεί καν να μάθει ότι το «γεννιέσαι» γράφεται με δύο «ν»)
Όσους υπερασπίζονται τα Εθνικά σύμβολα και δεν αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη φράση «Η Ευρώπη υποκλύθηκε στην Ελληνίδα Καρυάτιδα, Ελενα Παπαρίζου στην Eurovision».
Όσους «απόγονους του Ικτίνου και του Καλλικράτη», έχουν ταράξει το αυθαιρετάκι τους στο πανοσήκωμα.
Σε όσους κλάνουν πάνω στην ιστορία της κατοχικής αντίστασης, εξαργυρώνοντάς την με αποζημιώσεις που θα φαγωθούν σε μερικούς διορισμούς και υπερτιμολογήσεις ακόμα, πριν επιστρέψουμε στα ιδια (a la maniere «Σχεδίου Marshall»)
Όσους μου κάνουν την ίδια ακριβώς χειρονομία κάθε φορά που παρκάρουν το «ανεξόφλητό» τους πάνω στη διαχωριστική γραμμή των θέσεων στα parking, δείχνοντάς μου ότι το «εγώ» τους είναι πιο σημαντικό από το «εμείς».
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παράνομες εργασίες στο φράγμα Μεσοχώρας

Επισημαίνουμε την ευθύνη όλων των αρμοδίων για τις εργασίες που εκτελούνται παράνομα στο φράγμα Μεσοχώρας. Ειδικότερα, στο φράγμα Ιταλική εταιρεία εκτελεί εργασίες και στην κοίτη του ποταμού στην θέση "Παλιοχώρι", ελληνική εταιρεία συνεχίζει την αποψίλωση των δασών.
Με βάση την απόφαση 141/2010 της ολομέλειας επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, όλες οι εργασίες στα έργα της εκτροπής και της Μεσοχώρας πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ειδικά η απόφαση λέει: 
"Έτερος ισχυρισμός, κατά τον οποίο η εν λόγω βλάβη έχει ήδη επέλθει, απορρίπτεται με την αιτιολογία ότι μεγάλο τμήμα του έργου της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, η δε συνέχιση των εργασιών και τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού, μη δυνάμενη να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως. Ειδικότερο, τέλος, αίτημα που προέβαλαν το Δημόσιο και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. για απόρριψη της αιτήσεως αναστολής όσον αφορά το ήδη κατασκευασθέν και δυνάμενο να αυτονομηθεί από τα λοιπά έργα της εκτροπής φράγμα της Μεσοχώρας νομού Τρικάλων, ώστε να επιτραπεί η πλήρωση του ταμιευτήρα και η λειτουργία του σχετικού υδροηλεκτρικού έργου, απορρίπτεται με την αιτιολογία ότι δεν θα μπορούσε η Επιτροπή Αναστολών, καθ' υποκατάσταση του έργου της Διοικήσεως, να αυτονομήσει το εν λόγω υποέργο, το οποίο αποτελεί μέρος του ενιαίου εγχειρήματος της μερικής εκτροπής, έχει δε σχεδιασθεί και μελετηθεί από τη Διοίκηση διαχρονικά ως τέτοιο, και να επιτρέψει την ολοκλήρωση και λειτουργία του αυτοτελώς, τούτο δε πέραν της εκ της κατακλύσεως μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας ανεπανόρθωτης βλάβης".
Με βάση λοιπόν τη γνωστή από μέρες απόφαση, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να την εφαρμόσουν άμεσα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, η Αστυνομική Διεύθυνση, η Εισαγγελία Τρικάλων να ενεργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και να σταματήσουν τις παράνομες εργασίες στην Μεσοχώρα. Πρώτα η Πολιτεία και οι Φορείς της έχουν υποχρέωση να τηρούν και να σέβονται τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Η "Αχελώου Ρους" θα επιδώσει σήμερα με δικαστικό επιμελητή, σε όλους τους αρμόδιους, την απόφαση 141/2010 του ΣτΕ, για να ενεργήσουν άμεσα σύμφωνα με τον νόμο και να σταματήσουν κάθε εργασία.
Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ούτε για ένα λεπτό επιπλέον η παρανομία, επιτελώντας το καταστατικό και συνταγματικό μας καθήκον για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ίδιο ζητάμε από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

"Αχελώου Ρους"

Τρίκαλα, 23 Φεβρουαρίου 2010
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σωπάστε όλοι....σήμερα μίλησαν οι δρόμοι!!!

Πλημμύρα απο λαό σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. 
Μία από τις μεγαλύτερες εργατουπαλληλικές συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης έστειλε παντού το μήνυμα που έπρεπε. Πως τα άδικα μέτρα και η άγρια επίθεση της ελιτ του χρηματος δεν πρόκειται να περάσουν. Ηταν η απάντηση που περίμενε κι όλη η Ευρώπη που ήταν εκει με δεκάδες κάμερες πολλών ευρωπαικών τηλεοπτικών σταθμών. Δεν είμαι καταμετρητής για να μπορώ να πω πόσος κόσμος ήταν εκεί. Αλλά όταν άρχισαν οι πορείες πλημμύρισε η Σταδίου απο΄την Ομόνοια μέχρι.........το Σύνταγμα μόνο απο τό ΠΑΜΕ που ξεκίνησε κάπου στη 1 παρα τέταρτο πρώτο. Κι όταν έφυγαν οι τελευταίοι απο΄την Ομόνοια μια δεύτερη πλημμύρα ξεκινούσε απο την Πατησίων λιγο μετά (οι 2 συγκεντρώσεις απείχαν το πολύ 200 μέτρα). Και ξαναγεμισε όλη την Σταδίου απο Ομόνοια μέχρι πάνω, όταν η άλλη του ΠΑΜΕ κατέβαινε την Παν/μίου βαδίζοντας προς τα Χαυτεία. Ολα πηγαν τοσο καλά που και οι οργανωτές αλλά και ο κόσμος που συμμετείχε δεν έκρυβε τη χαρά του. Ηταν η πρώτη στιγμή μετά από καιρο΄που έβλεπες τους ανθρώπους της δουλειάς να ξαναβρίσκουν το κουράγιο , την αυτοπεποίθηση, και την πίστη τους πως τίποτα δεν μπορεί να περάσει αν δεν το αφήσουν εκείνοι να περάσει! Ξεχωριστό κομμάτι η παρουσία των αφρικανών μεταναστών που με κρουστά, χορούς και τραγούδια έδιναν ένα τρομερό χρώμα στην πορεία.
Το μήνυμα ήταν απλό και καθαρό. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ. Κι ακόμα πως ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ.
Εντυπωσιασμένος δίπλα μου ένας κορυφαίος δημοσιογράφος (οχι της ΤV) που μου έλεγε πως αν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά το μόνο μέτρο που ήδη πληρώνουμε είναι η άνοδος της τιμής της Βενζίνης, είναι βέβαιο οτι η αντίδραση των εργαζόμενων δεν θα έχει προηγούμενο. Οπως είναι βέβαιο πως και η σημερινή κοσμοπλημμύρα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχε βρεθεί τρόπος να έχουμε μία και όχι 2 πορείες. Η ενότητα δημιουργεί ηλεκτρισμό και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτουν όλοι καλά.
Σήμερα τα δελτία ειδήσεων θα είναι λόγω απεργίας βουβά. Δεν έχουν άλλωστε κάτι να μας πούν.Αρκετά με το βομβαρδισμο ηττοπάθειας και τις καταιγίδες απογοήτευσης. Σήμερα την είδηση την έστειλαν οι δρόμοι.Και ήταν μια απλή κάθετη και χωρίς ανάγκη μεταφράσεων δήλωση.
"ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ"
Του Γιώργου Σαρρή
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Παύση εργασιών στο Αεροδρόμιο Αγχιάλου

Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις για τη Μαγνησία και ειδικότερα για τον τουρισμό, μιας και εδώ και λίγες ημέρες έχουν διακοπεί οι εργασίες στον αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. 
Το Υπουργείο Μεταφορών χρωστά στον ανάδοχο 5 εκ. ευρώ περίπου, έχοντας δύο παλιούς κι έναν πρόσφατο ανεξόφλητους λογαριασμούς, γι’ αυτό και οι εργασίες «πάγωσαν».
Το θέμα της διακοπής των εργασιών έθιξε χθες ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Αναγνώστου ανέφερε πως τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη, τη διακοπή δηλαδή των εργασιών, μιας και τον Σεπτέμβριο, όταν κλιμάκιο του Τ.Ε.Ε. είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο, δεν εντόπισε προβλήματα, ενώ και ο ανάδοχος είχε επισημάνει πως το έργο προχωρά ομαλά.
Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα έχουν ανακύψει προβλήματα οικονομικού χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για λογαριασμούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που το ύψος των χρημάτων φτάνει τα 4.309.960 ευρώ, αλλά δεν πληρώθηκε ούτε για ένα τρίτο λογαριασμό, αυτόν που υπέβαλε το Φεβρουάριο.
Συνολικά δηλαδή το χρέος προς τον ανάδοχο ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως απαιτείται επιπλέον για την ολοκλήρωση του έργου 1.500.000 ευρώ.
Βλέποντας λοιπόν αυτό το πρόβλημα η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και τους Υφυπουργούς, αναφέροντας αναλυτικά το πρόβλημα που υπάρχει.
Μεταξύ άλλων η Διοικούσα Επιτροπή αναφέρει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, με τη οποία ουσιαστικά ο Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, θα καταστεί ανενεργός για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλοι πιστεύαμε με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, θα αποκτούσε μια μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η περαίωση του έργου προγραμματίζονταν σύμφωνα με τη τελευταία παράταση που είχε δοθεί, στις 30 Απριλίου 2010 που είναι αδύνατον να επιτευχθεί μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις».
Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε., ότι για την άρτια λειτουργία του νέου Αεροσταθμού έχουν εκπονηθεί από την Κ/Ξ (κατ εντολή της ΕΥΔΕ Α/Δ Ν.Ε.) δύο μελέτες με τίτλους «Βελτίωση της υπάρχουσας οδοποιίας για την πρόσβαση στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχίαλου» και «Νέος καταθλιπτικός αγωγός απομάκρυνσης των λυμάτων του α/δ προς το βιολογικό σταθμό Δήμου Αλμυρού», με κοινό προϋπολογισμό 3.550.000 ευρώ (μετά ΦΠΑ) και προβλέπεται να προκηρυχθεί σχετικός ανοικτός διαγωνισμός (δημοπρασία).
Τέλος, το Τ.Ε.Ε. ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αεροσταθμού της Νέας Αγχιάλου, αλλά και την τοποθέτηση νέου προσωπικού, ώστε να εκπαιδευτεί για τις ανάγκες του νέου υπερσύγχρονου αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, καθώς η μη στελέχωση της υπηρεσίας ελλοχεύει τον κίνδυνο προβληματικής λειτουργίας και σταδιακής απαξίωσης των εγκαταστάσεών του.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου εργάζονται έντεκα υπάλληλοι της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αριθμός ελάχιστος και χωρίς τις απαιτούμενες ειδικότητες για τις ανάγκες του νέου κτηρίου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κίνδυνος να «πνιγεί» η Άφησσος

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κρηπίδωμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφήσσου του δήμου Αφετών από τα θαλάσσια κύματα διαχρονικά, σε σημείο που να κινδυνεύουν με διάβρωση τα θεμέλια των σπιτιών στο παραλιακό μέτωπο ενώ η Κτηματική Υπηρεσία δεν δίνει το «πράσινο φως» στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε παρεμβάσεις καθώς δεν θεωρεί τα έργα που προτείνονται ως λιμενικά.
Ειδικότερα από τους νοτιοδυτικούς ανέμους που είναι πολύ συχνό φαινόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει υποστεί σημαντική διάβρωση το κρηπίδωμα ενώ έχει ξεκολλήσει ένα κομμάτι τόσο από το σημείο που είναι ο φάρος όσο και στο κέντρο του μώλου που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική πλατεία της Αφήσσου όπου παραδοσιακά γίνονταν οι φορτοεκφορτώσεις αγροτικών κι άλλων προϊόντων. Ο δήμαρχος Αφετών Θεοδ. Κουτσοφλίνης ανέφερε ότι από τη μεγάλη διάβρωση τα νερά της θάλασσας φθάνουν μέχρι και τα θεμέλια των σπιτιών κι όταν φυσούν νοτιάδες και δέρνει το κύμα, οι κάτοικοι που μένουν στο παραλιακό μέτωπο αισθάνονται «λες και γίνεται σεισμός». Επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μέσα στο 2007 τις διαδικασίες νομιμοποίησης των κρηπιδωμάτων κι αφού συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις 15 υπηρεσιών, ανέμενε και την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας σε κεντρικό επίπεδο, όμως αυτή δεν δόθηκε καθώς κρίθηκε ότι τα έργα δεν είναι λιμενικά. «Πώς είναι δυνατόν εργασίες που είναι να γίνουν στη ζώνη του αιγιαλού να μην είναι λιμενικές. Στο μώλο συγκεκριμένα γίνονταν παραδοσιακά φορτοεκφορτώσεις όλων των προϊόντων της περιοχής καθώς η Άφησσος ήταν το επίνειο τόσο των Αφετών όσο και της Αργαλαστής. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και οι ΟΤΑ σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Πλέον θα επιδιώξουμε μια σύσκεψη με τη Νομαρχία, τους βουλευτές του Νομού κι όποιον άλλο αρμόδιο παράγοντα να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε. Επιπλέον αν δεν προχωρήσει η διαδικασία της νομιμοποίησης του παραλιακού μετώπου δεν είναι δυνατόν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα οι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης, με αποτέλεσμα να πλήττονται οικονομικά. «Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση διαφορετικά η θερινή περίοδος θα πάει χαμένη γι΄ αυτούς τους επαγγελματίες. Αλλά το σοβαρότερο είναι η διάβρωση στα θεμέλια των σπιτιών και φυσικά του δρόμου και της παραλίας που μπορεί και να υποχωρήσουν καθώς η διάβρωση εξελίσσεται διαχρονικά» τόνισε ο κ. Κουτσοφλίνης.
ΣΤΗ ΓΑΤΖΕΑ
Από την άλλη πλευρά η Κτηματική Υπηρεσία αναγνώρισε ότι υπήρχαν λιμενικές εγκαταστάσεις στη Γατζέα και τις νομιμοποίησε όμως εξέδωσε πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε όλες τις παραλιακές κατασκευές. Χθες ο τοπικός σύλλογος Γατζέας επισκέφθηκε τον αντινομάρχη Εργων και τον ενημέρωσε όμως όπως ανέφερε ο ίδιος είναι θέμα της Περιφέρειας τον αν θα προβεί σε εκτέλεσή τους. «Η ΝΑΜ παλιότερα είχε κατασκευάσει αυτά τα κρηπιδώματα στην περιοχή της Γατζέας και ο Δήμος Μηλεών μέσω μια διαδικασίας νομιμοποίησης κατάφερε να τις νομιμοποιήσει. Όμως πλέον πρέπει να γίνει επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού, και να ταυτιστεί η γραμμή του αιγιαλού με τα κρηπιδώματα. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνει ο Δήμος. Σε ό,τι αφορά στην Άφησσο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δόθηκε άδεια νομιμοποίηση. Κι εκεί τα κρηπιδώματα ή το μώλο, κάποια νομαρχιακή αρχή θα πρέπει να τα κατασκεύασε, δεν μπορεί να το έκανε η τότε κοινότητα. Θα το εξετάσουμε».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αύριο η δίκη για τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ

Αναβλήθηκε για αύριο, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας η εκδίκαση της υπόθεσης για την ποιότητα του νερού της ΔΕΥΑΜΒ. Μία υπόθεση που είχε απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την τοπική επικαιρότητα και μάλιστα τις παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2006. Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως υπαίτιοι για το γεγονός ότι στο Βόλο και κατά το χρονικό διάστημα από το μήνα Οκτώβριο του 2004 μέχρι τις 3.9.2006 παρέβησαν τις διατάξεις του νόμου για την προστασία του πόσιμου νερού.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι: Κυριάκος Μήτρου, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Γεώργιος Κομνηνάκης, Δημήτριος Κουτσιφέλης και Αναστασία Κολιού, ο πρώτος ως πρόεδρος του Δ.Σ., της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Βόλου για την λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΫΑΜΒ, ο δεύτερος ως γενικός Δ/ντής της ΔΕΫΑΜΒ, ο τρίτος ως Δ/ντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της ΔΕΫΑΜΒ, ο τέταρτος ως Δ/ντής τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΫΑΜΒ και η πέμπτη ως Προϊσταμένη του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας αλλά και ως Γενική Δ/ντρια της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι παραπάνω, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορούνται ότι: 1) δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους της σχετικής Υ2/2600/2001 (ως τροποποιήθηκε) υπουργικής απόφασης που καθορίζουν την τήρηση των παραμετρικών τιμών του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που παρέχονταν από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΫΑΜΒ και
α) δεν προέβησαν ποτέ σε μέτρηση των παραμέτρων χλωροφόρμιο (ανεκτό όριο 200 mg/l), βρωμοφόρμιο (ανεκτικό όριο 100 mg/l), βρωμοδιχλωρομεθάνιο (ανεκτό όριο 60 mg/l) και των λοιπών συνολικά «πενήντα» που επιτάσσει το παράρτημα Ι της σχετικής υπουργικής απόφασης, παρά κατά το ως άνω χρονικό διάστημα προέβησαν σε εργαστηριακή ανάλυση μόνο δύο παραμέτρων - τα χλωριούχα και το ελεύθερο χλώριο καθώς και της σκληρότητας χου νερού, β) το μήνα Οκτώβριο του 2004 επέτρεψαν να σημειωθεί υπέρβαση στα χλωριούχα ιόντα οε όλους τους σταθμούς (από 300 - 350 mg/l), ενώ στη θέση Χρυσή Ακτή Παναγιάς σημειώθηκε τιμή της άνω παραμέτρου 745 mg/l, με όριο τα 250 mg/l, υπέρβαση που σαφώς εγκυμονεί κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, γ)το μήνα Δεκέμβρη του 2004 επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί υπέρβαση στα χλωριούχα ιόντα στη θέση «Χρυσή Ακτή Παναγιάς», αφού σημειώθηκε τιμή της άνω παραμέτρου 827 mg/l, με όριο 250 mg/l, υπέρβαση που σαφώς εγκυμονεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δ) το μήνα Φεβρουάριο του 2005 πραγματοποιήθηκαν υπερβάσεις στο σταθμό Γλαφυρών στις μικροβιολογικές παραμέτρους (ολικά κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι), το μήνα Απρίλιο του 2005πραγματοποιήθηκαν υπερβάσεις στους σταθμούς Γλαφυρών και Φυτόκου στα ολικά κολοβακτηρίδια ενώ στο σταθμό Χρυσή Ακτή Παναγιάς στα χλωριούχα ιόντα. Το μήνα Ιούλιο του 2005 πραγματοποιήθηκαν υπερβάσεις στους σταθμούς Σέσκλου, Αγ. Κων/νου, οδός Αναπαύσεως, Ορμινίου, Μελισσατίκων και Γλαφυρών στα ολικά κολοβακτηριοειδή,
Το μήνα Σεπτέμβριο του 2005 πραγματοποιήθηκαν υπερβάσεις των χλωριούχων ιόντων στους ως άνω σταθμούς.
2)Δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και την επεξεργασία του πόσιμου νερού, ώστε να μην προκληθεί υγειονομικός κίνδυνος παρόλο που είχαν ενημερωθεί για τις σχετικές υπερβάσεις. Συγκεκριμένα, παρόλο που η πέμπτη, κατηγορουμένη εγγράφως ενημέρωσε τους 2°, 3°, 4° των κατηγορουμένων στις 15-7-2005 σχετικά με το πρόβλημα υπεχλωρίωσης του νερού_ στους σταθμούς της Ν. Ιωνίας, στις 13-2-2006 σχετικά με την υπέρβαση στα νιτρικά ιόντα στο σταθμό Γλαφυρές, όπου μετρήθηκε τιμή 157,5 mg/l (ουσία κατ εξοχήν καρκινογόνα), υπέρβαση που δεν σημειώθηκε και στα σχετικά βιβλία του εργαστηρίου, δεν προέβησαν σε καμία διορθωτική ενέργεια ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση υγειονομικού κινδύνου.
3) δεν συμμορφώθηκαν με τις κατευθυντήριες οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Υγείας της ΝΑΜ για την προστασία της ανθρώπινης υγείας ( περιορισμό χρήσης, διακοπή παροχής κλπ) με ταυτόχρονη ενημέρωση των καταναλωτών και την άμεση παροχή οδηγιών προς αποφυγή κατανάλωσης ουσιών βλαβερών για την υγεία τους, παρά αντιθέτως τους παράπεισαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο νερό. Συγκεκριμένα ενώ με έγγραφα της άνω υπηρεσίας (Δ/νσης Υγείας) α) στις 1-7-2005 επισημαίνεται ότι στο δίκτυο ύδρευσης ορισμένα δείγματα είναι ακατάλληλα (από τα 4 εξετασθέντα βρέθηκαν ακατάλληλα τα 2), β)στις 27-9-2005 επισημαίνεται ότι στο. δίκτυα ύδρευσης διαπιστώθηκε μεγάλη υπέρβαση στα χλωριούχα ιόντα (από τα 6 εξετασθέντα δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα και τα 6), ενώ σε άλλα δύο εξετασθέντα δείγματα για χλωριούχα ιόντα και σίδηρο διαπιστώθηκε ότι επίσης δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, γ)στις 24-11-2005 επισημαίνεται και προτείνεται η πλήρης- τεκμηριωμένη και άμεση αποστολή στοιχείων στην άνω υπηρεσία προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας για τις παρεκκλίσεις που σημειώθηκαν, δ) στις 20-1-2006 επανεπισημαίνεται η ως άνω δυνατότητα, καθώς και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης βλάβης στην υγεία των καταναλωτών και ε) στις 3-7-2006 επισημαίνεται ότι παρόλο που έχει προταθεί από την υπηρεσία αυτή η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεχλωρίωσης του νερού που εξακολουθεί να διαπιστώνεται κατά τις μετρήσεις της υπηρεσίας και ως εκ τούτου η ακαταλληλότητα του για ανθρώπινη κατανάλωση, αυτοί όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με τις άνω οδηγίες και όχι μόνον δεν προχώρησαν στη λήψη μέτρων, καθ’ όλο αυτό το διάστημα των επισημάνσεων παρά αντιθέτως και δη από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ (1ο κατηγορούμενο) δηλώθηκε επισήμως στις 3-9-06 σε δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες ότι «σήμερα ο Βόλος πίνει πηγαίο και καθαρό νερό και ότι τα επίπεδα χλωριούχων ιόντων είναι εξαιρετικά χαμηλότερα και κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια» δήλωση που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα..
Οι ως άνω πράξεις, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων: 1, 12,14,15, 26 παρ.1, 27 , 51,53, 57, 79,98 του ΠΚ και άρθρ.4,12§2, 6§1, 5, 8§3 της Υπ. Απόφ. Ύ2/2600/2001 ως ισχύει μετά την τροποπ. με την ΔΥΓ2/ΓΠ/38295/2007 Υπ. Απόφαση σε συνδ. με αρθρ. 17 αυτής και 281§ 1 και 94 ΠΚ.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Υ.Γ. στη φωτογραφία, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τα λαμόγια Στο ΥΠ. ΕΞ.

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ρόδος, 16 Φεβρουαρίου 2010

Προς: Υφυπουργό Εξωτερικών κ Σπύρο Κουβέλη
Κοιν: Γραφείο ΥΠΕΞ κ Γεωργίου Παπανδρέου

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Παρακολουθούμε άναυδοι εδώ και λίγες ημέρες τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σχετικά με κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ύψους εκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία κατευθύνονταν προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε πολλούς πολίτες δημιουργείται εύλογα η εντύπωση οτι ΜΚΟ σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, εξάρτηση από την Κυβέρνηση και στη χειρότερη, ένας φορέας όπου «βολεύονται» -και μάλιστα καλά- κομματικοί φίλοι της εκάστοτε εξουσίας. Δυσφημίζεται έτσι ένας όρος, τον οποίο τιμούν εκατοντάδες οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βασιζόμενες στην εθελοντική δουλειά και την οικονομική στήριξη των μελών και των υποστηρικτών τους.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, αυτοπροσδιοριζόμενο με βάση το άρθρο 1 του καταστατικού του, ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με νομική μορφή Σωματείου, και μη αποδεχόμενο τον δημόσιο ευτελισμό του όρου ΜΚΟ απευθύνεται σε σας, με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά και ζητάει:
-Να δοθούν στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των εγγεγραμένων ΜΚΟ στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), καθώς και οι χρηματοδοτήσεις που έλαβαν κατ' έτος και συνολικά από τη σύσταση της Υπηρεσίας.
-Να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη λειτουργία διακομματικής επιτροπής η οποία θα ελέγξει όλες τις περιπτώσεις των επιχορηγήσεων και θα αξιολογήσει ουσιαστικά το έργο των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν.
-Να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για τις κραυγαλέες επιχορηγήσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα -και για άλλες που πιθανά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας- οι οποίες υπαγορεύτηκαν με κομματικά ή ευνοιοκρατικά κριτήρια.
Η καταγγελόμενη επωνύμως ύπαρξη «ιδιοτελών ομάδων και συμμοριών που λυμαίνονται την ΥΔΑΣ» απαιτεί άμεσες ενέργειες και δημοσιότητα.

Με τιμή

Ο Γενικός Γραμματέας                   Ο Πρόεδρος



Πάρις Παπαθεοδώρου                    Θανάσης Αναπολιτάνος 

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ιστορική μετάλλαξη......

"Έπεσα" πάνω σε αυτή την γελοιογραφία και είπα να την σχολιάσω...
Αλλά από την άλλη, με τι κουράγιο να επισημάνω ότι η περικεφαλαία του Λεωνίδα μετασχηματίστηκε στο καπελάκι του ζητιάνου;
Πώς να σχολιάσω ότι το περήφανο "Μολών Λαβέ" μετατράπηκε στο "ό,τι έχετε ευχαρίστηση";
Το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τότε υπήρχαν 300 έτοιμοι να πεθάνουν για τους υπόλοιπους, ενώ τώρα υπάρχουν 300 έτοιμοι να πεθάνουν τους υπόλοιπους για τους εαυτούς τους !!!
Από το ΚΕΝΤΡΙ

Ο τίτλος του post, απ' το ΚΕΝΤΡΙ, είναι "Θα πάρω το καπελάκι μου και θα φύγω...".
Θεώρησα σωστό να τον αλλάξω, καθώς προτιμώ να διώξουμε αυτούς που μας ντροπιάζουν, παρά να φύγουμε εμείς απ' την Ελλάδα!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Και τώρα σας πνίγει το Focus....και βγάλατε τον πατριωτισμό σας στο μεϊντάνι

Ναι! Μας προσέβαλλαν οι συντάκτες του focus με το απαράδεκτο και τρισάθλιο δημοσίευμά τους. Ή μήπως φταίει το εξώφυλλο του περιοδικού; Γιατί το εξώφυλλο, με την μορφή της Αφροδίτης με προτεταμένο το μέσο δάχτυλο, και κακόγουστο είναι, και προκλητικό και μειωτικό για έναν λαό που δεν υπήρξε ποτέ φυγόπονος. Αν και η πονηριά, το ρίξιμο και η τρικλοποδιά είναι χαρακτηριστικά ελαττώματά μας, σε αντίθεση με τη φιλοξενία, τη γεναιοδωρία, το φιλότιμο και τη μπέσα που αποτελούν τα βασικά μας προτερήματα, δεν νομίζουμε πως στόχο του έχει (και ούτε έτσι να το εκλάβουμε) ή πρέπει να έχει τον Ελληνικό λαό.
Αλλά εντύπωση προξενεί η έντονη και ακραία θα λέγαμε αντίδραση των πολιτικών μας, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, εκήρυξαν την νέα εθνική παλιγγενεσία. Βροντοφώναξαν το νέο όχι, ενάντια στις δυνάμεις του άξονα. Θαρρείς και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επέλαση των Χιτλερικών τανκς και πρέπει να τα σταματήσουμε στα σύνορα.
Δεν τους ενοχλούσαν τα επί μήνες κακόβουλα και μειωτικά δημοσιεύματα του διεθνή τύπου. Ούτε πολύ περισσότερο ενοχλήθηκαν που οι επίορκοι συνάδελφοί τους τους "παρέσυραν" όλους στον καιάδα της ανυποληψίας, απατεωνίας και διαπλοκής.
Στον καιάδα της συκοφαντίας που μας σύρουν τώρα, συλλήβδην όλους τους Έλληνες, με το κακόβουλο κείμενο τους οι κύριοι Νάντια Ματίας και Βόλφγκανγκ Έμπερχαρντ, συντάκτες του Φόκους.
Δεν τους ενόχλησαν οι δημοσκοπήσεις που γίνανε σε Ολλανδία και Γερμανία που δείξανε ότι θέλουνε να μας αποπέμψουν από την ΟΝΕ και είναι αντίθετοι με την χορήγηση δανείων προς την χώρα μας.
Δεν τους ενόχλησαν οι αναρτήσεις που στηλιτεύουν τις προνομίες τους και τις "νόμιμες" (οι ίδιοι νομοθετούν άλλωστε, Γιάννης κερνά - Γιάννης πίνει) φοροαπαλλαγές τους, ευρισκόμενοι μόνιμα σε άλλο μήκος κύματος από την πληγείσα ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Πετσάλνικος καλά θα κάνει να τα βάζει με τον εαυτό του πρώτα, που ως Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να είχε το θάρρος και την λεβεντιά να ζητήσει ουσιαστικές περικοπές από τις απολαβές των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής και να θέσει τις βάσεις για διαφανέστερη λειτουργία. Χαρακτηρισμοί του τύπου «οι Γερμανοί έβγαλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν τον πήραμε χαμπάρι» επιδιώκοντας κόντρα ρελάνς και δημιουργώντας αντιδικία και εχθρότητα μεταξύ των δυο λαών, δεν νομίζουμε ότι προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.
Δεν υπάρχει ανθελληνισμός κύριοι. Δώσαμε αφορμές για να μεταβληθούν τα αισθήματα των Ευρωπαίων συνεταίρων μας. Και τις περισσότερες και κύριες αφορμές και λαβές τις δώσατε εσείς που εκφράζετε το πολιτικό σύστημα, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της λαμογιάς, της κομπίνας, της αρπαχτής (η Siemens ανθρώπους του πολιτικού συστήματος λάδωσε). Και δεν το ισχυρίζονται οι ξένοι μόνο. Το βροντοφωνάζετε εσείς οι ίδιοι.
Που δείχνετε (με άλλο είναι αλήθεια δάχτυλο), οι μεν τους δε, ως τους περισσότερο διεφθαρμένους. Απατεώνες θεωρούν οι Πασόκοι τους δεξιούς, και προτείνουν την σύσταση εξεταστικής για την περίοδο 2004 - 2009. Απατεώνες θεωρούν οι δεξιοί τους Πασόκους, και προτείνουν την σύσταση εξεταστικής για την περίοδο 1980 - 2004.
Και τώρα σας πνίγει το Focus....και βγάλατε τον πατριωτισμό σας στο μεϊντάνι.
Για άλλα πρέπει να ντρεπόμαστε, και διαφορετικούς εχθρούς (εσωτερικούς) να πολεμάμε.
Από τον Ακτιβιστή
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Αφροδίτη της Μήλου και ο Μωάμεθ

Είναι άλλο να σε θυμώνει που σε έχουν πάρει στο ψιλό (να μη σου πω και στο χοντρό) σε ολόκληρη την Ευρώπη και άλλο να αντιδράς σαν Αγιατολάχ που του κάναν σκίτσο τον Προφήτη...
Υπάρχει μια απόσταση. Ιση με την απόσταση Βερολίνου-Τεχεράνης.
Διότι, στο κάτω-κάτω, δεν μας λένε και τίποτα που δεν το λέμε και μόνοι μας για τον εαυτό μας. Διότι εμείς το φτάσαμε το πράγμα εδώ που έφτασε. Ελέω Ε.Ε. βεβαίως βεβαίως και με τα δικά της στραβά μάτια, αλλά εμείς...
Διότι εμείς είχαμε υπουργούς του κ.κ. Αρσένη, Τσοβόλα, Σουφλιά, Παπαντωνίου, Λαλιώτη, Β. Παπανδρέου, Χριστοδουλάκη, Ρουσόπουλο, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου κτλ κτλ κτλ
Δεν τους είχαν αυτοί! Αυτοί είχαν Ντελόρ, ΑλΜούνια, Τρισέ. Κι όλοι μαζί, τρελή παρέα κάναμε και το γλεντούσαν.
Διότι εμείς διεκδικήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποθηκεύσαμε το μέλλον μας για τα επόμενα 387 χρόνια διαλύοντας μετά και τα ολυμπιακά έργα ή πουλώντας τα στους Βατοπεδινούς. Αυτοί μας πούλησαν το C4I, δεν λέω... Αλλά ας μην κάναμε Ολυμπιακούς στο κάτω-κάτω να μην το παίρναμε...
Εμείς τα κάναμε σαν τα μούτρα μας, κύριε Πετσάλνικε που τώρα τα κοιτάτε στους γερμανικούς "καθρέφτες" και δεν σας αρέσουν.
Και για την ακρίβεια: όχι εμείς. ΕΣΕΙΣ!
Αυτά τα "μούτρα" που λοιδορούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους ΣΑΣ, είναι τα ΔΙΚΑ σας!
Διότι τα δικά μας μούτρα ΕΣΕΙΣ μας τα κάνατε κρέας!
Αν κάποιος έχει λοιπόν δικαίωμα να διαμαρτύρεται που μας έχουν πάρει στο ψιλό είμαστε εμείς και όχι εσείς, κύριε πρόεδρε της Βουλής.
Για να ξέρουμε και τι λέμε!
Διότι αρκεί που μας κοροϊδεύουν οι άλλοι, ε, μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.


Υ.Γ.: Α! Κύριε Πετσάλνικε! Σας έχω ιδέα. Αντί να διαμαρτύρεστε και να θέλετε να κάνετε "ντα" τα ξένα περιοδικά γιατί δεν στέλνετε πίσω όλες τις προμήθειες πολεμικού υλικού (τανκς, αεροπλάνα, υποβρύχια) που μας πουλάνε οι Γερμανοί. Γιατί δεν ξεκινάτε και μια καμπάνια για μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και αλυσίδων; Εδώ σε θέλω κάβουρα!
Από το ANemos
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Στο δικαστήριο των ελλειμμάτων

Κατηγορούμενε (Καραμανλή), εγέρθητι! Κατηγορείσαι ότι: Παρέλαβες την ελληνική οικονομία στην 35η θέση στη διεθνή κλίμακα ανταγωνιστικότητας και την παρέδωσες στην 71η. Φόρτωσες μέσα σε πέντε χρόνια κάτι περισσότερο από 100 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος μιας ήδη καταχρεωμένης χώρας. Κατόρθωσες σε μια περίοδο αύξησης του ΑΕΠ με υψηλούς ετήσιους ρυθμούς (38%) να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο τα δημόσια έσοδα και,...
από την άλλη, κατόρθωσες να αυξάνεις τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου με ρυθμό 75%- διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ! Παρέλαβες το κονδύλι της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στα 13 δισ. και το έφθασες κοντά στα 22 δισ. μέσα σε μια πενταετία. Και ενώ είχες υποσχεθεί επανίδρυση του κράτους, το φόρτωσες με μερικές εκατοντάδες νέους (άχρηστους) δημόσιους οργανισμούς και μερικές δεκάδες χιλιάδες (πελατειακές) προσλήψεις, προς διευκόλυνση των οποίων ανακάλεσες και τα όποια δειλά βήματα αποκομματισμού είχαν προηγηθεί, περιθωριοποίησες το ΑΣΕΠ και όλες τις ανεξάρτητες αρχές, έδεσες χειροπόδαρα στο κομματικό σου άρμα τη Δικαιοσύνη και εισήγαγες τον φαύλο θεσμό της συνέντευξης.
Κατηγορείσαι, επίσης, ότι: Υπονόμευσες, με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, την αξιοπιστία της χώρας και την (ήδη προβληματική) αξιοπιστία των στατιστικών της. Πρώτα με το τέχνασμα της απογραφής του 2004 και το τρικ της αναδρομικής αύξησης του ελλείμματος διά της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των αμυντικών δαπανών. Έπειτα, με τη σουρεαλιστική, κοντοπυράκειο αύξηση του ΑΕΠ (στο οποίο προσμετρήθηκαν η πορνεία και το λαθρεμπόριο). Με τη συστηματική δημιουργική λογιστική, στα χρόνια της πρώτης ευρωεπιτήρησης (όπου τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων αυξάνονταν με μαγικό τρόπο, οι αμυντικές δαπάνες άλλαξαν ξανά τρόπο καταγραφής και οι δαπάνες για τόκους μεταφέρθηκαν με swaps στο μέλλον). Και, τέλος, με τη συστηματική και προκλητική χειραγώγηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, το οποίο ξεκίνησε από 3% για να κλείσει τελικά κοντά στο 13% - και αφού είχαν ξεφύγει τα ελλείμματα τόσο του 2007 (3,5% αντί 2,4%) και του 2008 (πάνω από 5% αντί 1,6%).
Κάπως έτσι (και με καλύτερη τεκμηρίωση από την πρόχειρη που προηγήθηκε) θα μπορούσε να διατυπωθεί το κατά Καραμανλή κατηγορητήριο σε ένα υποθετικό, φανταστικό δικαστήριο που θα δίκαζε τα εις βάρος της εθνικής οικονομίας εγκλήματα. Μόνο που τέτοιο δικαστήριο ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει. Τα εγκλήματα αυτού του είδους κρίνονται στις κάλπες, όπου και κρίθηκαν ήδη. Και αν ο βαθμός της ενοχής είναι τόσο βαρύς όσο στην περίπτωσή μας, την εκλογική ήττα συμπληρώνει ένα είδος πολιτικής ατίμωσης του ενόχου- η οποία ήδη, σιωπηλά, συνομολογείται στην κοινή συνείδηση, ακόμη και των οπαδών του κόμματός του.
Κι εκεί τελειώνουν όλα. Οι Εξεταστικές Επιτροπές στην Βουλή το μόνο που θα μπορούσαν να προσθέσουν είναι να μετατρέψουν την τραγωδία σε φάρσα και την ιστορική λογοδοσία σε κομματική κλωτσοπατινάδα.
Κι ίσως όχι μόνον αυτό. Η κλωτσοπατινάδα και η εντυπωσιοθηρία, που κατ΄ έθιμον χαρακτηρίζουν τις εργασίες των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, θα μπορούσαν επίσης να μας εμποδίσουν να δούμε καθαρά το πρόβλημα.
Να αναγνωρίσουμε, δηλαδή, πως, όσο βαριά και ασύγγνωστη κι αν είναι η αμέλεια της καραμανλικής διακυβέρνησης, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν τα δημιούργησε αυτή- απλώς τα επιδείνωσε- και πως η αδυναμία προσαρμογής μας στις ευκαιρίες και τους κινδύνους του περιβάλλοντος ευρώ μπορεί να έγινε οξύτερη στα χρόνια της δικής του αφρόντιστης διακυβέρνησης, αλλά οι ρίζες της είναι βαθύτερες και οι αιτίες της δομικές- όσο και οι αιτίες της διαρκούς αποτυχίας των μεταρρυθμίσεων από το 2000 κι έπειτα. Κι αν δεν το αναγνωρίσουμε σωστά το πρόβλημά μας, πώς θα μπορέσουμε να το λύσουμε; Πώς θα πιστέψουμε ότι το πικρό ποτήρι που θα πιούμε, κατά πώς λέει και ο Θ. Πάγκαλος, δεν θα είναι φαρμάκι, αλλά φάρμακο και γιατρικό;
Του Παύλου Τσίμα
Πηγή: Τα Νέα
Από το EPIKAIRO
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επιχείρηση... διαφάνεια

Τέλος στη διαφθορά του δημόσιου βίου επιχειρεί να βάλει ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το νέο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς που διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα, ενώ δίνει και επιπλέον κίνητρα σε όσους επιθυμούν να συνεργάζονται με τις αρχές για υποθέσεις που βλάπτουν το Δημόσιο.
Για παράδειγμα, όποιος προσκομίσει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η πράξη του αυτή βοηθά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο θετικές είναι και οι συνέπειες για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του. Aπό την άλλη, βέβαια, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων ο οποίος εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί το δικαίωμα παρέμβασης σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν κατηγορίες εις βάρος τους και μπορεί να ζητά και τον εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Επιπλέον, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρίες, θα επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου της συμμετοχής στις συγκεκριμένες εταιρίες, ενώ ανάγεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όπου υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.
Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πολιτική είναι η τέχνη του οίκτου

Το Rocky είναι η καφετέρια των εφηβικών μου χρόνων. Στη δεκαετία του 80, είχε την λάμψη που είχε και η ομώνυμη ταινία. Και τα νεανικά όνειρα. Λίγο ο έρωτας, λίγο οι υποσχέσεις του, εκείνοι οι δίσκοι βινυλίου που διαβεβαίωναν πως υπάρχει ζωή και εκτός του χωριού, τα πρώτα ποτήρια βαρύ οινόπνευμα, τα καλοκαίρια με ένα μακό μπλουζάκι μόνο και οι χειμώνες με τα βιβλία των μαθηματικών. Είναι δύσκολο να ζεις σε χωριό. Είναι πιο δύσκολο να πεις «θα φύγω απ το χωριό» και να εννοείς θα βρω το δρόμο για να φύγω, όχι να δραπετεύσω. Προχθές, μετά από τριάντα χρόνια, πήγα στο Rocky. Άλλος εγώ, άλλοι και οι άλλοι.
Η τηλεόραση, -όχι η ίδια, μεγάλη πλάσμα πια- έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο, τα ποτήρια γέμιζαν και άδειαζαν κάνοντας έναν ακόμη κύκλο από τους πολλούς που υπάρχουν στα χωριά και οι άνθρωποι κομμάτι αυτών των κύκλων, συνέχιζαν να αγνοούν αν τους δημιουργούν ή απλώς κλείνονται μέσα τους. Είναι δύσκολο να ζεις σε χωριό.
Τριάντα χρόνια μετά, στο Rocky, -στο κάθε Rocky φαντάζομαι-, μπορείς να βρεις όλες τις κατηγορίες ανθρώπων. Και την ιστορία τους. Αυτόν που πάλεψε και τα κατάφερε, αυτόν που δεν πάλεψε αλλά τα κατάφερε, αυτόν που έφαγε την πατρική περιουσία, εκείνον που έμαθε να ζει με τις επιδοτήσεις και την δουλειά των Αλβανών που βρίζει, τον κτηνοτρόφο που του είναι αδιάφορο το τάδε άρωμα και τον άλλο που νομίζει πως αυτό του λείπει. Μπορείς να βρεις την αυθεντικότητα της ελληνικής επαρχίας και την μπασταρδεμένη εκτρωματική της εκδοχή που καβαλάει τζιπ και καπνίζει πούρα. Έτσι είναι το Rocky. Έτσι είναι η Ελλάδα.
Για πρώτη φορά όμως στο Rocky, υπήρχε μια ανησυχία. Όλοι ήταν αντιμέτωποι με έναν συγκεκριμένο και όχι αόριστο φόβο. Πως το τέλος, ένα κάποιο τέλος έρχεται. Τέλος σε αυτό που είχαμε μάθει να έχουμε ως ζωή. Τα ποτά στο Rocky έχουν λιγοστέψει. Και οι μεγάλες κουβέντες ακόμη περισσότερο. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά κι ας παίζει ακόμη η τηλεόραση ποδόσφαιρο. Το χειρότερο είναι πως κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση του στο αλλαγμένο τοπίο. Απλώς φοβάται. Το Rocky είναι η Ελλάδα, σκεφτόμουν ενώ επέστρεφα στην Αθήνα. Όλοι είναι φοβισμένοι μπροστά στη νέα κατάσταση και ελάχιστοι ελπίζουν.
Φοβάμαι όπως όλοι. Την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Και δεν εννοώ την οικονομική κατάσταση. Εννοώ πως είμαστε τόσο «φτωχοί» όλα αυτά τα χρόνια, που βάλαμε να διαχειριστούν τις τύχες μας δύο πολιτικοί, δύο πρωθυπουργοί, που ενώ η Ελλάδα βουλιάζει, ενώ οι θαμώνες του Rocky ακόμη ανησυχούν, οι ίδιοι δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους να πουν μια κουβέντα. Θαμμένοι κάτω από το φορτίο της προσωπικής τους απογοήτευσης, της ευθύνης ή της ανικανότητας; Δεν με ενδιαφέρει. Σημασία έχει πως δεν θα βρείτε πουθενά μια δήλωση του Κώστα Σημίτη ή του Κώστα Καραμανλή. Την ώρα που η χώρα καίγεται, δεν θα βρείτε μια κουβέντα ή μια πράξη ευθύνης των δύο πολιτικών που υπήρξαν ηγέτες της.
Ο Κώστας Σημίτης, αφού διαβεβαίωσε πως ζούμε μέρες εκσυγχρονισμού και μεγάλων έργων, εξαφανίστηκε μόλις ήρθε ο λογαριασμός και εξαργύρωσε αρνητικά την πολλαπλή πολιτική του ήττα. Να κρατήσει δηλαδή την εξουσία ή να εξαφανίσει έστω τον Γιώργο Παπανδρέου. Η οραματική του πολιτική ρήμαξε ταυτόχρονα με τα ολυμπιακά έργα που συμβόλιζαν μια άλλη Ελλάδα. Αφήνοντας οσμή και αναμνήσεις από έντεχνη διαπλοκή και διακομματικά σκάνδαλα.
Ο Κώστας Καραμανλής αφού θεώρησε πως η ανάδειξή του στην εξουσία μέσα από την συγκυριακή πολιτική του «δεν κάνω τίποτα» είναι η χρυσή συνταγή επιτυχίας, κατάφερε να ταυτιστεί όχι με την συνταγή αλλά με το «τίποτα». Κυβέρνησε με μια παρέα κουλτούρας μαγαζιών εθνικής οδού, κουμπάρους και θρησκόληπτους. Ανέθεσε την πραγματική εξουσία σε έναν αγράμματο απόφοιτο Γυμνασίου που τον έριξε τελικά στον λάκκο που άνοιξε η συνεχής υπόγεια δραστηριότητά του και οι συνωμοσίες του. Μέθυσε με την τεχνητή δημοσκοπική του εικόνα ξεχνώντας πως δεν ήταν η αληθινή. Έζησε σε εικονική πραγματικότητα σαν να έπαιζε playstation και θέλησε να δημιουργήσει μια τέτοια πραγματικότητα για τη χώρα. Με ψεύτικα οικονομικά στοιχεία. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το ίδιο του το κόμμα την ώρα της καταστροφής για να επιστρέψει στο προφίλ του πλακατζή και γλεντζέ.
Αυτοί οι δύο άνθρωποι υπήρξαν ηγέτες της χώρας και οπαδοί της σιωπής την ώρα που η χώρα βουλιάζει. Την ώρα που ο θαμώνας του Rocky αισθάνεται την ανάγκη να πει την άποψή του και να εκστομίσει αυτοκριτικά «πρέπει να δούμε τα πράγματα αλλιώς» . Και οι δύο υπήρξαν πρωθυπουργοί και μεις τους χειροκροτήσαμε ή έστω τους σεβαστήκαμε ως ηγέτες. Για αυτό σας λέω. Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού όπως συνηθίζουν να λένε. Είναι η τέχνη του οίκτου. Να κάνεις δηλαδή τους άλλους να σε λυπούνται ενώ φταις.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κάνουν θραύση οι αυτοκτονίες στο Βόλο

Αίσθηση προκάλεσε στην προχθεσινή παρουσίαση του Προφίλ Υγείας του Βόλου που έγινε στο Δημαρχείο η παρέμβαση του γνωστού ψυχιάτρου της πόλης και κλινικάρχη κ. Κ. Γάτου, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση που παρουσιάζεται στις αυτοκτονίες. 
Κάνουν θραύση, είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς τους διοργανωτές επεσήμανε την ανάγκη να μην υποβαθμίσουν το συγκεκριμένο παράγοντα θανάτου και τα γενεσιουργά αίτια που τον προκαλούν. 
Αίτια κληρονομικά, κοινωνικά και οικονομικά οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο αδιέξοδο και το οποίο τους οδηγεί στην απόφαση να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης ψυχίατρος, την επόμενη 20ετία οι αυτοκτονίες θα είναι δεύτερη αιτία θανάτου, ενώ απέδωσε το γεγονός ότι αυτές έχουν να κάνουν με την ολοένα αυξανόμενη αποσάθρωση που υπάρχει στο σύστημα αξιών, το οποίο πρέσβευε παλαιότερα η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και το οποία σιγά - σιγά χάνεται στην εποχή μας. Οι άνθρωποι σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Γάτος, δεν έχουν στόχους, ούτε πρότυπα. Οι άνθρωποι βαριούνται και δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους…
Η ψυχική υγεία
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή παρουσίαση του Προφίλ Υγείας που έγινε μέσα από την έρευνα του ΔΟΥΚ και η οποία διενεργήθηκε σε 626 άτομα ηλικίας 15- 75 ετών καταγράφονται και σημαντικά στοιχεία για την ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης του Βόλου, τα οποία αντλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, κατά το έτος 2008 αντιμετωπίστηκαν συνολικά 321 περιστατικά ενηλίκων, εκ των οποίων το 29,6% αφορούσε σε περιστατικά με καταθλιπτικό επεισόδιο ή χρόνια κατάθλιψη, το 21,9%, σχετίζονταν με περιστατικά όπου παρουσιάστηκαν συναισθηματικού τύπου δυσκολίες ή διαταραχές μετά από χωρισμό ή διαζύγιο, ενώ το 19,7% αφορούσε σε περιστατικά με διαφοροδιάγνωση τη νεύρωση.
Το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κατά το έτος 2008 αντιμετώπισε συνολικά 374 περιστατικά παιδιών και εφήβων, εκ των οποίων τα περισσότερα (200) προέρχονταν από την ηλικιακή ομάδα 0-5 ετών και 102 από την ηλικιακή ομάδα 5-12. Τέλος 72 περιστατικά αφορούσαν σε εφήβους από 12- 18 ετών.
Όσον αφορά στα περιστατικά κακοποίησης τα οποία απευθύνθηκαν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας κατά την ίδια χρονιά, αντιμετωπίστηκαν τρία περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών 5- 18 ετών και τέσσερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών 0 -15 ετών.
Επίσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας προχώρησε σε 27 εισαγγελικές παραγγελίες, οι 11 από τις οποίες αφορούσαν στην επιμέλεια παιδιών, τρία σεξουαλική κακοποίηση, δύο σωματική κακοποίηση, δύο για ορισμό εκπροσώπου και εννέα για έρευνα οικογενειακού περιβάλλοντος. Τέλος η Κοινωνική Υπηρεσία του ΔΟΥΚ αντιμετώπισε κατά τη χρονική περίοδο 2008 - 2009 11 περιστατικά κακοποίησης - παραμέλησης παιδιών και γυναικών.
Ανιχνεύοντας περισσότερο τον τομέα ψυχικής υγείας η έρευνα του ΔΟΥΚ εστίασε στην έρευνα μέσω ερωτήσεων υποκειμενικής αξιολόγησης τη διερεύνηση της ικανοποίησης από την εργασία, την προσωπική ζωή και την καθημερινότητα, όπως επίσης και στη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων συναισθημάτων και ψυχικών καταστάσεων όπως το άγχος, η μοναξιά, η μελαγχολία αλλά και η ενεργητικότητα.
Επίσης, σε σχέση με τη ψυχική και τη συναισθηματική τους κατάσταση οι άνδρες εμφανίζουν λιγότερο συχνά άγχος, μελαγχολία και μοναξιά απ΄ ότι οι γυναίκες, οι οποίες ωστόσο παρουσιάζουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα.
Από τα στοιχεία της έρευνας συμπεραίνεται ότι η εκπαιδευτική βαθμίδα φαίνεται ότι επηρεάζει τις παραπάνω επιμέρους παραμέτρους -εκτός αυτής του άγχους- με τα άτομα υψηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου να έχουν θετικότερη αξιολόγηση της στάσης τους απέναντι στη ζωή. Επίσης η εργασιακή κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της ζωής των ατόμων, καθώς οι άνεργοι , οι μερικά απασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι εμφανίζουν αρκετά συχνά μοναξιά, μελαγχολία, όπως και χαμηλή ενεργητικότητα.
Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
Το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στην πόλη. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους η μονάδα εξυπηρέτησε 90 άτομα. Επίσης στην πόλη του Βόλου λειτουργεί η υπηρεσία του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ» για νέους και εφήβους χρήστες στην οποία απευθύνθηκαν το 2008 175 άτομα και εξυπηρετήθηκαν 45, όπως επίσης και ο Συμβουλευτικός Σταθμός .
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ η πλειοψηφία των χρηστών που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του ήταν άνδρες (88%) με μέση ηλικία τα 28 έτη. Άλλα χαρακτηριστικά των χρηστών είναι ότι διαμένουν με την πατρική τους οικογένεια (61%) και ως προς το εκπαιδευτικό τους επίπεδο έχουν διακόψει το σχολείο περίπου στα 14 έτη. Το 62,7% των χρηστών ήταν άνεργοι και σχεδόν το 50% άρχισε τη χρήση ουσιών στη διάρκεια της εφηβείας (13- 15 ετών). Για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών (90%) η κάνναβη αποτελεί την πρώτη ουσία επαφής με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ η ηρωίνη είναι η κυριότερη ουσία κατάχρησης.
Χρήση φαρμάκων
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΔΟΥΚ (2009) το 71,8% δήλωσε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έκανε χρήση κάποιου φαρμάκου, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξημένο περίπου κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο του 199. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 63, 8% τα φάρμακα που καταναλώθηκαν το τελευταίο έτος αφορούσαν κυρίως σε παυσίπονα και το 16,1% σε φάρμακα για την πίεση.
Η κατανάλωση φαρμάκων σχετίζεται με το φύλο και την ηλικία . Ως προς το φύλο οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης φαρμάκων (78,3%) απ΄ ό,τι οι άντρες (64,5%). Συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά του 1997 τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες, φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα (γυναίκες 67%, άντρες 52%). Αυτό που παρατηρείται ανεξαρτήτως φύλου είναι σημαντική αύξηση στη χρήση φαρμάκων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες 50-75 ετών ( 87%).
Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο των ερωτηθέντων παρατηρείται μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Όσο μικρότερη είναι η εκπαιδευτική βαθμίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση φαρμάκων (Δημοτικό 91,9%).
Υποκειμενική εκτίμηση υγείας
Η προσωπική εκτίμηση του πληθυσμού για την υγεία του αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη που καταδεικνύει τη θετική ή αρνητική στάση του ατόμου για την υγεία του. Οι πολίτες του Βόλου χαρακτηρίζουν την υγεία τους σε ποσοστό 73,8% ως πολύ καλή και καλή, 14,5% ως μέτρια και 1,9% ως κακή. Στην αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει το 1997 τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν 88%, 9% και 3% αντίστοιχα.
Σημαντικό είναι να ειπωθεί επίσης ότι οι γυναίκες αξιολογούν την υγεία τους λιγότερο θετικά από τους άντρες, όπως επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσο αυξάνει η ηλικία των ερωτηθέντων η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους είναι λιγότερο θετική. Οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι , οι χήροι/ες και άγαμοι, αξιολογούν πιο αρνητικά την υγεία τους απ΄ ότι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι έγγαμοι. Ακόμη η εκπαιδευτική βαθμίδα επηρεάζει τη συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο εκτιμούν λιγότερο θετικά την κατάσταση της υγείας τους από τα άτομα με υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κυριακή... μίσους στο κέντρο της Λάρισας!

Επεισοδιακή Κυριακή στη Λάρισα, με αντιεξουσιαστές και μέλη του Πατριωτικού Συνδέσμου να αντιπαρατίθενται από τη μια και από την άλλη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, θέτοντας σε κλοιό το κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα, οξυμένα τα πνεύματα, οδήγησαν σε μικροσυμπλοκές στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση, προσαγωγές, αλλά και εμπρηστικά συνθήματα...
Η αφορμή δόθηκε προ ημερών με τη δια του Τύπου διαμάχη για την επανατοποθέτηση προτομής του Γρίβα, μεταξύ Κυπρίων φοιτητών και του Πατριωτικού Συνδέσμου.
Αιτία όμως ήταν η τετ-α-τετ αντιπαράθεση στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, μεταξύ διαδηλωτών των δύο πλευρών: αντιεξουσιαστών που προ-κατέλαβαν το χώρο και μελών του Πατριωτικού Συνδέσμου, που επρόκειτο να συγκεντρωθούν εκεί για να διαδηλώσουν κατά του σ.ν. περί ιθαγένειας.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη χρονική τους σειρά:
Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώνονται μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας, τα οποία μοιράζουν φέιγ-βολάν και καταγγέλλουν ως «ρατσιστική, εθνικιστική και φασιστική πρόκληση εκ μέρους του Πατριωτικού Συνδέσμου την ανακοίνωση» η οποία πέραν των άλλων κατέληγε σε «άμεσες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ανθρώπινης ζωής» και καλώντας τη δημοκρατική κοινωνία της Λάρισας σε συγκέντρωση - αντίδραση.
Μια ομάδα νέων-αντιεξουσιαστών, αποσπάται από τη συγκέντρωση και –χωρίς να ελέγχεται από τους διοργανωτές της- κατευθύνεται προς την πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνος και ουσιαστικά την προ-καταλαμβάνει, ενόψει συγκέντρωσης που είχε αποφασίσει στο σημείο αυτό ο Πατριωτικός Σύνδεσμος (η οποία πάντως δεν είχε ανακοινωθεί δια του Τύπου).
Την ώρα λοιπόν εκείνη κατά την οποία αντιεξουσιαστές (μερικοί εξ΄ αυτών φορώντας κράνη και κρατώντας λοστούς), βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος (με κάποιους μάλιστα –σύμφωνα με μια εκδοχή- να αναγράφουν συνθήματα και να αμαυρώνουν την προτομή), στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, ορισμένα βρίσκονταν ήδη (περίπου 8 με 10 άτομα) από τα μέλη του Πατριωτικού, που μεταφέρουν το δικό τους «υλικό» της συγκέντρωσης.
Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και ενώ η αστυνομία δεν βρίσκεται ακόμη στο χώρο, αρχίζουν αιματηρές συμπλοκές μπροστά στα έκπληκτα και έντρομα μάτια περαστικών.
Πολυαριθμότεροι οι αντιεξουσιαστές έχουν «το πάνω χέρι», μέχρις ότου τους καταδιώξουν αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν στην περιοχή. Τελικά η ομάδα των αντιεξουσιαστών καταλήγει σύσσωμη στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής, όπου και καταφεύγει «προστατευόμενη» από το πανεπιστημιακό άσυλο. Μάλιστα μέσα στο κτίριο ωθούνται από τους ίδιους τους αστυνομικούς και μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας που διαδηλώνει απ’ έξω, σε μια προφανή επιδίωξη (;) των αστυνομικών να χωρίσει το «εκρηκτικό μίγμα» των διαδηλωτών, ενόψει μάλιστα και της μεσημβρινής υποχρέωσης του ποδοσφαιρικού αγώνα...
Από τα επεισόδια τραυματίζονται τρία άτομα, μέλη του Πατριωτικού (σύμφωνα με τον πρόεδρό τους), εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπήρξαν φθορές στη βιτρίνα καταστήματος και διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 4 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο εξελίχθηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για δύο κοπέλες τις οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες- υπέδειξε κάποιο άτομο για την εναντίον των μελών του Πατριωτικού επίθεση. Σήμερα θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
ΚΑΙ «ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ»
Στο μεταξύ στην πλατεία Αγ. Μπλάνα άρχισαν να συγκεντρώνονται περισσότερα από 40 μέλη του Πατριωτικού Συνδέσμου αλλά και της «Χρυσής Αυγής» από τη Θεσσαλονίκη, με αισθήματα οργής πλέον για ό,τι συνέβη στους ομοϊδεάτες τους. Συγκέντρωση, η οποία ενώ αρχικά είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για την απόκτηση ιθαγένειας στους μετανάστες, εξελίχθηκε σε διαδήλωση πια εναντίον των αντιεξουσιαστών. Στην πλατεία έσπευσαν νέες αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας κ. Παν. Νάνη. Οι συγκεντρωθέντες έριξαν φέιγ-βολάν κατά των μεταναστών και ζητώντας δημοψήφισμα για την ιθαγένεια και ακολούθως ετοιμάστηκαν για πορεία με κατάληξη το κτίριο της Ιατρικής Σχολής.
Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις με τον επικεφαλής των αστυνομικών, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί να προσεγγίσουν το κτίριο της πλατείας Ταχυδρομείου.
Τα μέλη του Πατριωτικού και της «Χρυσής Αυγής», κραδαίνοντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες και φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα κατά των αναρχικών και των αριστεριστών, εναντίον του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων κ.ά. πορεύτηκαν μέσω των οδών Βενιζέλου, Πανός και Μεγ. Αλεξάνδρου. Έκαναν «στάσεις» στην Κεντρική πλατεία και στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή, όπου συνέχισαν τα συνθήματά τους, χωρίς όμως να κινηθούν προς την απαγορευμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πατριωτικού Συνδέσμου Στ. Χάμο, τρία μέλη τραυματίστηκαν από την επίθεση των αντιεξουσιαστών, ενώ σύμφωνα με μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας (η οποία δεν μετείχε στην αντιπαράθεση), οι τρεις από τις προσαγωγές αφορούσαν άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τα γεγονότα...
Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου κατήγγειλε στην «Ε», τόσο την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας γιατί καθυστέρησε –παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε- να στείλει αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψει τα μέλη της στον Άγιο Βησσαρίωνα, καθώς και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου θεωρώντας ότι στο κτίριο της Ιατρικής βρίσκουν καταφύγιο επικίνδυνα άτομα...
Ανεξάρτητα πάντως από όλα αυτά, είναι σαφές ότι το κλίμα στη Λάρισα είναι ηλεκτρισμένο, έχει πυροδοτηθεί από ενέργειες και ανακοινώσεις μίσους και έχει φορτιστεί πολύ επικίνδυνα...
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template