Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Βγάζει αριστούχους ο νομός Μαγνησίας!

Εκτοξεύτηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων της Μαγνησίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. 
Η ρύθμιση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άλλαξε τα δεδομένα για τους μαθητές και τους έστρωσε στο διάβασμα, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν οι υψηλότερες βαθμολογίες που έχουν σημειωθεί ποτέ!
Τα παραπάνω καταγράφονται σε έρευνα πενταετίας με βάση τα μηχανογραφικά των μαθητών σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του 2ου γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (από Ν. Ιωνία, Αλμυρό, Σούρπη, Πτελεό και Βόρειες Σποράδες), η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης, Περικλή Μπούρη και παρουσιάστηκε χθες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τη δεύτερη χρονιά ισχύος της βάσης του 10 οι βαθμολογίες έδειξαν ανοδική πορεία, με αποκορύφωμα το περσινό σχολικό έτος. Παράλληλα όμως με τις αυξημένες βαθμολογίες οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στην θεωρητική κατεύθυνση αλλά και στις παιδαγωγικές και στρατιωτικές σχολές που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Ειδικότερα λοιπόν την πρώτη χρονιά, 2006-2007, οι φοιτητές έδειξαν να μπερδεύονται λιγάκι από τα νέα δεδομένα και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν υπέβαλαν καν μηχανογραφικό. Την επόμενη χρονιά, 2008-2009, οι μαθητές, πιο εξοικειωμένοι με τη ρύθμιση, όχι μόνο ανέβασαν τους βαθμούς τους, αλλά αρίστευσαν! Κατέγραψαν μάλιστα τις μεγαλύτερες βαθμολογίες που έχουν σημειωθεί στο νομό τα τελευταία πέντε χρόνια!
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως οι αριστούχοι μαθητές δεν έχουν καταγραφεί μόνο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα αλλά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και ειδικά στις Βόρειες Σποράδες, ενώ και οι βαθμοί μεταξύ των περιοχών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλείσεις, γεγονός που καταδεικνύει πως η εκπαίδευση που παρέχεται σε όλες τις περιοχές δεν σημειώνει προβλήματα.
Από μικροί σκέφτονται την επαγγελματική αποκατάσταση
Οι μαθητές ειδικά την τελευταία χρονιά έκαναν στροφή στις προτιμήσεις τους, δείχνοντας ιδιαίτερη συμπάθεια στη θεωρητική κατεύθυνση, με τα κορίτσια να κρατάνε τα πρωτεία! Άλλωστε οι μαθητές πια θεωρούν πως τα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι πιο «εύκολα, βατά και σίγουρα» για να μπορέσουν να πιάσουν την βάση του 10.
Εκτός όμως από τη θεωρητική κατεύθυνση που επέλεξαν κατά κόρον οι μαθητές, χαρακτηριστική είναι και η προτίμηση που έχουν δείξει στα επαγγέλματα που τους εξασφαλίζουν την περαιτέρω επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παιδαγωγικά τμήματα και στρατιωτικές σχολές, ειδικά οι δεύτερες στις περιοχές που έχουν κοντά τους στρατιωτικές μονάδες, «χτύπησαν» κόκκινο σε αντίθεση με το μαθητικό δυναμικό άλλων δήμων!
Περιζήτητο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει από την έρευνα του 2ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είναι η μεγάλη προτίμηση των μαθητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μάλιστα όσο περισσότερο αυξάνεται ο βαθμός πρόσβασης, τόσο πιο δελεαστικό φαίνεται να γίνεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς αυξάνεται και το ποσοστό προτίμησης των υποψηφίων αλλά και το αντίστροφο.
Όπως μαρτυρά η έρευνα, οι μαθητές δείχνουν την προτίμησή τους στο Π.Θ. αρχικά για οικονομικούς λόγους, αλλά και για το γεγονός πως το ίδρυμα αριθμεί πια έναν μεγάλο και ιδιαίτερα ικανοποιητικό αριθμό τμημάτων που ικανοποιούν όλα τα «γούστα» και τις επιθυμίες των παιδιών, ενώ και η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχεται έχουν τοποθετήσει ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών το Π.Θ.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Απειλήθηκαν συμπλοκές στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Υπό καθεστώς… ομηρίας συνεδρίασε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν 200 περίπου φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα, φωνάζοντας και απαιτώντας να καταψηφιστεί ο νέος εσωτερικός κανονισμός, βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση. Οι φοιτητές απείλησαν να προπηλακίσουν τα μέλη της Συγκλήτου, ενώ τα πρωτοφανή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γεγονότα σημειώθηκαν και με απειλή επεισοδίων μεταξύ Πρυτανείας και φοιτητών!
Αν και τα πνεύματα φαινόντουσαν να είναι τεταμένα από την πρώτη στιγμή που οι φοιτητές κατέλαβαν την αίθουσα και, παρά τους οξείς τόνους, για αρκετή ώρα Σύγκλητος και φοιτητές φάνηκαν να μπορούν να κάνουν έναν… υποτυπώδη τουλάχιστον διάλογο.
Το λόγο αρχικά έλαβε ο αντιπρύτανης Γιάννης Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η Σύγκλητος μέχρι σήμερα για την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού και τόνισε μάλιστα πως στις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, όταν καλέστηκαν οι φοιτητές, εμφανίστηκαν μόλις τέσσερα άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα οφέλη για τους ίδιους τους φοιτητές από την ψήφιση του κανονισμού, που αφορούν στην επίλυση του προβλήματος των 2ν, των πιστωτικών μονάδων, του πειθαρχικού και του ζητήματος της αξιολόγησης.
Σημαντικό στοιχείο του νέου κανονισμού λειτουργίας είναι ότι για τους φοιτητές που συμπληρώνουν διπλάσιο χρόνο σπουδών θα είναι πια δυνατή η διαγραφή τους μόνο μετά από συνέλευση του τμήματος, η οποία θα είναι και αυτή που θα μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ στις πιστωτικές μονάδες θα αναγνωρίζονται οι ώρες των σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια.
«Το θέμα είναι ένα και μοναδικό αυτή την στιγμή. Είτε θα ψηφίσουμε τον κανονισμό είτε θα ισχύσει ο πρότυπος κανονισμός του υπουργείου που είναι πολύ πιο αυστηρός», ολοκλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Πρωτοφανή επεισόδια!
Η αντίδραση των φοιτητών στην τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη ήταν έντονη. Σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι δήλωσαν πως ο εσωτερικός κανονισμός θα λειτουργήσει ως «παραθυράκι» εφαρμογής του Νόμου Πλαισίου, ενάντια στον οποίο η φοιτητική κοινότητα βρέθηκε στους δρόμους για δύο χρόνια. «Θέλετε να μας χειραγωγήσετε και να εισάγετε στο ίδρυμα «μάνατζερ» που θα οδηγήσουν στην απαλοιφή του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου», φώναζαν οι φοιτητές. Ο διάλογος ήταν έντονος και όλα έδειχναν πως η κουβέντα κατέληγε σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς Σύγκλητος και φοιτητές δεν μπορούσαν να βρούνε σχεδόν κανένα κοινό σημείο πλεύσης.
Σε μια προσπάθεια ο πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης να κατευνάσει τα πνεύματα πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και ζήτησε να αποχωρήσουν οι φοιτητές για να συνεχιστεί απρόσκοπτά η συνεδρίαση. Αρνούμενοι οι φοιτητές να βγούνε από την αίθουσα, ο κ. Γουργουλιάνης, αφού είχε εξαντλήσει όλα τα όρια διαλόγου, τόνισε πως «η Σύγκλητος είναι ένα θεσμικό όργανο που δεν μπορεί να συνεδριάζει υπό πίεση» και επεχείρησε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Οι φοιτητές ζήτησαν να κλείσουν οι πόρτες και ουσιαστικά προπηλάκισαν την Σύγκλητο, επιχειρώντας να τους κρατήσουν «ομήρους» μέχρι και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, ενώ υπό την «απειλή» 50 περίπου φοιτητών του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα ότι θα «παίξουμε ξύλο αν φύγετε από την αίθουσα», η Σύγκλητος παρέμεινε στην θέση της!
Αίτημα των παιδιών η άμεση ενίσχυση του τμήματος με καθηγητές, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες οι κλινικές του τμήματος δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών. Οι εξηγήσεις της Πρυτανείας ότι το θέμα είναι πολιτικό και άπτεται των πιστώσεων που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν ικανοποίησαν.
Προβλήματα μεγάλων Πανεπιστημίων…
«Τώρα το συνειδητοποίησα ότι πλέον έχουμε γίνει μεγάλο Πανεπιστήμιο!», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γουργουλιάνη με την έξοδό του από την αίθουσα. «Φθάσαμε να απειληθούμε και ως όμηροι. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν για πρώτη φορά στο Π.Θ. Ωστόσο επιμένουμε στο διάλογο. Δεν έχουμε διάθεση να λάβουμε έκτακτα μέτρα, έστω κι αν μειοψηφίες είναι εκείνες που αντιδρούν, επιχειρώντας να μετατρέψουν το διοικητικό όργανο της Συγκλήτου σε όργανο πίεσης για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Όλοι κρινόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βρέθηκε εξασθενές χρώμιο σε γεώτρηση στο Αερινό!!!

Τα αυξημένα επίπεδα σε αρσενικό μπορεί να σφράγισαν τη γεώτρηση στο Αερινό Βελεστίνου, όμως, η ανίχνευση έστω και εκ των υστέρων υψηλών τιμών και σε εξασθενές χρώμιο αποτελεί ζήτημα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Δείγμα από τη γεώτρηση που ταλαιπώρησε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Βελεστίνο, το οποίο λήφθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας στις 29 Ιανουαρίου και τέθηκε υπό ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, αποκάλυψε συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο, οι ενώσεις του οποίου χαρακτηρίζονται ως ισχυρά τοξικές και καρκινογόνες.
Με την νομοθεσία να προβλέπει μηδενικά όρια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου, τα αποτελέσματα των αναλύσεων μέτρησαν 28,1 μgr/lt στο συγκεκριμένο δείγμα.
Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν άμεσα στη δημοτική αρχή Φερών, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
«Μετά τον εντοπισμό αρσενικού στο νερό, η γεώτρηση στο Αερινό έκλεισε. Όμως, από τη στιγμή που εντοπίστηκε και εξασθενές χρώμιο υπάρχει σοβαρό θέμα», δήλωνε χθες ο αντινομάρχης Υγείας Ν. Ντίτορας δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα.
Το ζήτημα, είπε, άπτεται επιστημονικής προσέγγισης για την αναζήτηση των αιτιών. Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να υπεισέρθει σε «ξένα χωράφια», τόνισε ότι έγκειται στην αρμοδιότητα των δήμων να συνεργαστούν με επιστημονικές οργανώσεις, όπως το ΙΓΜΕ, εξετάζοντας τα πετρώματα κάτω από τις γεωτρήσεις, οι οποίες διαρκώς αυξάνουν το βάθος τους.
«Κάθε δήμος πρέπει να δει τα ζητήματα του πόσιμου νερού ιδιαίτερα σοβαρά και προσεκτικά», δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης.
Πάντως, επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται σε συγκεντρώσεις της τάξεως των 20 μg/l, είναι βέβαιο ότι προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση, ενδεχομένως από πεταμένα τοξικά απόβλητα, τα οποία απορροφούνται από το έδαφος και προοδευτικά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επτά στους δέκα Βολιώτες πίνουν εμφιαλωμένο νερό!!!

Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Πήλιο έχουν συμβάλει για μία ακόμη φορά στη βελτίωση της ποιότητας νερού της ΔΕΥΑΜΒ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα που αυτή την περίοδο υδροδοτείται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από πηγαίο νερό. 
Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Δήμου το 72% των Βολιωτών δηλώνει ότι καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό, το 16,3% ότι προμηθεύεται νερό από πηγές της περιοχής, ενώ μόλις το 12,6% καταναλώνει νερό από τη βρύση.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενήργησε τον προηγούμενο χρόνο ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου, είναι 175 λίτρα ημερησίως και είναι παρόμοια με τις καταναλώσεις άλλων πόλεων αντίστοιχου πληθυσμού στην Ελλάδα και 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο κατανάλωσης στη Δυτική Ευρώπη.
Το Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι γνωστό ότι υδροδοτείται από ένα μίγμα νερού που αποτελείται από πηγαίο νερό και νερό γεωτρήσεων. Κατά τους θερινούς μήνες εμφανίζονται προβλήματα ποιότητας νερού. Μειώνεται δηλαδή η παροχή νερού από το Πήλιο και χρησιμοποιείται κατ΄ ανάγκη αντλούμενο νερό από τις 40 περίπου γεωτρήσεις στην πόλη και στον κάμπο.
Η έρευνα που δείχνει ότι οι Βολιώτες προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το νερό της ΔΕΥΑΜΒ -το οποίο κινείται εντός των ορίων των ελληνικών και ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων-, δεν παύει όμως να είναι επιβαρυμένο με άλατα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του. Στον ΠΙΝΑΚΑ Ι παρουσιάζονται οι τιμές της μέσης μηνιαίας παραγωγής νερού και οι πηγές της για το χρονικό διάστημα 1998 - 2008. Είναι επίσης γνωστό ότι κατά τη χρονική περίοδο του έτους όπου το πηγαίο νερό ελαχιστοποιείται και οι γεωτρήσεις δίνουν το μέγιστο της απόδοσής του προκειμένου να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες , μπορεί να παρατηρηθεί υπέρβαση στην παράμετρο των χλωριούχων και πιθανότατα του νατρίου που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διείσδυση του θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφορέα. Με σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «δεν απαιτείται άδεια παρέκκλισης για τις ενδεικτικές παραμέτρους στις οποίες ανήκουν τα χλωριούχα και το νάτριο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδημοτική Επιχείρηση έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο ύδρευσης 819 χιλιομέτρων με περισσότερες από 76.000 παροχές, τροφοδοτώντας τους Δήμους Βόλου, νέας Ιωνίας και Αισωνίας με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πλήθος νεκρά ψάρια στην Κάρλα

Λίγες μόλις ημέρες μετά το «S0S» που εξέπεμψαν για τα νερά της λίμνης Κάρλας οι αναλύσεις δειγμάτων, που ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα αμμωνίας –κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών- τα πρώτα νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον ταμιευτήρα.
Τα νεκρά ψάρια εντόπισαν χθες μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο, κινώντας άμεσα τις διαδικασίες δειγματοληψιών. Το γεγονός εκτιμάται από το Φορέα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνιζε η πρόεδρος του Δ.Σ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων θα διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου. Σε περίπτωση που η θανάτωση των ψαριών αποδειχθεί ότι δεν οφείλεται σε φυσικά, αλλά ανθρωπογενή αίτια, τότε ο Φορέας Διαχείρισης θα κινήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Ο Φορέας, δια της προέδρου του, τονίζει ότι συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών της περιοχής σχετικά με το περιστατικό και τους παρακαλεί να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας.
Χθες, στο μεταξύ, με εντολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε έκτακτη δειγματοληψία από διάφορα σημεία της υπό ανασύστασης λίμνης Κάρλας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων, όπως ενημέρωνε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Η έκτακτη δειγματοληψία προσβλέπει σε πλήρη εικόνα για την «πηγή» της αυξημένης συγκέντρωσης σε αμμωνία, ενώ εφόσον διαπιστωθούν και αυτή τη φορά αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.
Η τελευταία δειγματοληψία, στις 26 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε σοβαρή ρύπανση στα νερά της Κάρλας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου, δίπλα στην τάφρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα από την κ. Οικονόμου, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών, το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί, δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Λαβράκια» στην κερκίδα!!!

Χρέη ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ σε ομάδες του ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ ανακάλυψε η Εφορία ύστερα από οργανωμένο «σαφάρι» στα οικονομικά των συλλόγων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή. Παράλληλα διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ από ομάδες της Σούπερ Λίγκα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε ότι η βούληση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφής άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Οικονομικών, από τους βεβαιωμένους φόρους, εισέπραξε μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 26 εκατομμύρια, έχουν διαγραφεί.
Τα χρέη των μεγάλων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το Ανοιχτό Υπόλοιπο της ΑΕΚ είναι 70,6 εκ ευρώ με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να φτάνει τα 47 εκ. ευρώ. Για τον Ολυμπιακό το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 4 εκ. ευρώ και το ληξιπρόθεσμο 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Το ανοιχτό υπόλοιπο του ΠΑΟΚ φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ με το ληξιπρόθεσμο χρέος να είναι το ίδιο ενώ το ανοιχτό υπόλοιπο και το ληξιπρόθεσμο χρέος για τον Ηρακλή είναι 11 εκατ. ευρώ.
Για τις μικρότερες ΠΑΕ τα σημαντικότερα χρέη έχει η ΠΑΕ Καβάλα με ανοιχτό υπόλοιπο και ληξιπρόθεσμο 5 εκ ευρώ, η ΠΑΕ Εδεσσαϊκός με ανοιχτό υπόλοιπο και ληξιπρόθεσμο 1 εκ ευρώ, η ΠΑΕ Κέρκυρα με ανοιχτό υπόλοιπο 1,19 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 1,17 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η ΠΑΕ ΟΦΗ με ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 1,18 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις μεγάλες ομάδες της Α1 Μπάσκετ τα χρέη ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ με τον ΠΑΟΚ να έχει ανοιχτό υπόλοιπο 12,8 εκατ. ευρώ όσα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.
7,8 εκ είναι το ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ο Πανιώνιος έχει 5,9 εκ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, ενώ 3,2 εκατ. ευρώ είναι το ανοιχτό και 3 εκατ. ευρώ είναι το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Στις μικρότερες ΚΑΕ με τα μεγαλύτερα χρέη βρίσκουμε το Μαρούσι με 3 εκατομμύρια ευρώ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο και τη Νήαρ Ηστ με 1,4 εκατ.ευρώ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.
Στους προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 5 Μαρτίου από τις περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ στις ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Super League διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ 1,3 εκ ευρώ και μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων 5,24 εκ ευρώ ενώ κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ,ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΝΠΙΔ
Στο μικροσκόπιο αμοιβές, συμβάσεις
* Θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα εάν τα εισέπραξαν παράνομα
ΑΘΗΝΑ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι μισθοί υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξάρτητων αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Σχετική παραγγελία δόθηκε στις αρχές του μήνα από τον γενικό επίτροπο Επικρατείας, Γιώργο Σχοινιωτάκη, ο οποίος ζητεί διαχειριστικό έλεγχο και στην ΕΡΤ. Η έρευνα που θα γίνει για τουλάχιστον μια εξαετία, έχει στόχο να διαπιστώσει εάν οι αμοιβές που έπαιρναν ή συνεχίζουν να παίρνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ξεπερνούν τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος ανέρχεται στις 6.090 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα, που εισέπραξαν παρανόμως και αντισυνταγματικώς. Παράλληλα θα ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των συμβάσεων εργασίας και των προμηθειών που καταρτίστηκαν από τους συγκεκριμένους φορείς.
Πιο συγκεκριμένα:
Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία στην ΕΡΤ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λπ., ζήτησε ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Σχοινιωτάκης.
Με το έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι αποδοχές στην ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, κ.λπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ανέρχονται στα 6.090 ευρώ καθαρά.
Σε περίπτωση, που ορισμένοι έλαβαν αποδοχές πάνω από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, πρέπει «σε βάρος των προσώπων αυτών να εκδοθούν καταλογιστικές πράξεις για το επιπλέον ποσό και να κηρυχθούν οι συμβάσεις του άκυρες».
Ακόμη, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ κ.λπ. πολυθεσίτες και αν υποβάλλεται η προβλεπόμενη δήλωση πολυθεσίας, αλλά και να αναζητηθεί, στις περιπτώσεις αυτές, αν οι αποδοχές τους υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του ΑΠ, προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά.
Επίσης, ο Επίτροπος ζητεί να ελεγχθεί αν είναι νόμιμες όλες οι συμβάσεις στην ΕΡΤ (προέδρου, διευθυντών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών) κ.λπ. Με άλλα λόγια, να ελεγχθεί αν έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός, ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης», κάτι που -στην τελευταία περίπτωση- είναι άκυρες ως παράνομες.
Τέλος, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί αν για τις συμβάσεις στις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ υπήρξε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος -κατά τον Επίτροπο- πρέπει τα ποσά των συμβάσεων να καταλογιστούν στα στελέχη της ΕΡΤ και σε όσους τα εισέπραξαν.
ΣΤΑ 2,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ - ΑΕΛ
Στον «αέρα» Ολύμπια - Γ.Σ.
* Ανακλήθηκε το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα
Την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της ΚΑΕ Ολύμπια Λάρισας, που χορηγείται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τα χρέη των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ και ΚΑΕ) προς το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλλληλα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Λαρισαίος πολιτικός, η ΠΑΕ ΑΕΛ χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή το ποσό 2,6 εκατ. ευρώ περίπου
Ο κ. Σαχινίδης, αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιριών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν, αναφέρθηκε και στη βούλησης της κυβέρνησης να αλλάζει ριζικά τον τρόπο χρηματοδότησης των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριιών.
Ειδικά η αναφορά του κ. Σαχινίδη στην Ολύμπια, έγινε όταν υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία των υπηρεσιών «προκύπτει η ανάκληση του πιστοποιητικού συγκεκριμένης ΚΑΕ της Α1 εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα της Ολύμπια Λάρισας, λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής».
Αναλυτικά, ο κ. Σαχινίδης απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρονταν συνολικά στο θέμα των χρεών των ΠΑΕ ΚΑΕ προς το Δημόσιο και των οκονομικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πλαίσιο, στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ- στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190/20 «περί ανωνύμων εταιριών», θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Είναι γνωστές σε όλους μας οι συγκρούσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε αυτές και στην Πολιτεία με ένα και μοναδικό αίτημα, την άντληση κονδυλίων από τα κρατικά ταμεία υπό την πίεση της πιθανής πτώχευσης». Ο κ. Σαχινίδης αφού επεσήμανε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιριών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν. «Πράττουμε το αυτονόητο», είπε ο υπουργός, «διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις».
Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε.
Καταρχήν ως προς τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί: Τα ποσά των διαφόρων προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και τις 3 Μαρτίου, στις διακόσιες ογδόντα οκτώ μηχανογραφημένες ΔΟΥ, μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις τυχόν αναλογούσες προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής –σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα ποσά που έχουν εισπραχτεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών, σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 χιλιάδες περίπου ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα, σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια περίπου.
Επιπλέον, ως προς τα βεβαιωμένα χρέη τα ληξιπρόθεσμα και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη, με υπόλοιπο προς είσπραξη πάντα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 222 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπροσθέτως, ως προς τις ενεργές ρυθμίσεις, διευκολύνσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το συνολικό ποσό, που έχει ρυθμιστεί, μόνο σε κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων -όπως καθορίζεται από τον τύπο της ρύθμισης- ανέρχεται περίπου σε 37 εκατομμύρια.
Ως προς τους ελέγχους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όλες οι μετέχουσες στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ΠΑΕ ή ΚΑΕ έχουν εφοδιαστεί με το κατά νόμο πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αντίγραφα αυτών των πιστοποιητικών θα κατατεθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές της παράταξής σας στις 9 Φεβρουαρίου 2010.
Ως προς την κρατική χρηματοδότηση των ΚΑΕ ή ΠΑΕ, σας διαβεβαιώνω ότι βούληση και κεντρική πολιτική θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δίνονταν μέχρι σήμερα οι κρατικές επιχορηγήσεις, τόσο σε πολιτιστικούς όσο και σε αθλητικούς οργανισμούς.
Για το σκοπό αυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου επιχορηγούμενων φορέων, στο οποίο κάθε φορέας που θέλει να επιχορηγηθεί θα πρέπει να εγγράφεται, να προσκομίζει μια σειρά από στοιχεία, να περιγράφει το ιστορικό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα και πώς αυτές είχαν ανταποδοτικό όφελος στο κοινωνικό σύνολο, να περιγράφει τη δράση για την οποία θέλει να επιχορηγηθεί, να καταθέτει τον προϋπολογισμό της, και, αν επιχορηγηθεί, να υποβάλει και αναλυτικό απολογισμό, ώστε να ξέρουμε αν χρησιμοποιήσει τα χρήματα της επιχορήγησης για το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.
«Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες του Υπουργείου. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα», ειπε ο Υφυπουργός.
Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ αλλά αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και θα διαφημίζεται απ’ όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή.
Στη δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης , αναφέρθηκε σε ελέγχους που έχουν γίνει από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται η ευαισθησία της κυβέρνησης. Ειδικά απο τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ΠΑΕ προκύπτουν τα εξής:
Μη απόδοση Φ.Π.Α. 1.305.000 ευρώ. Μη απόδοση παρακρατούμενων
φόρων, 5.247.000 ευρώ. Σύνολο μη αποδοθέντων φόρων 6,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Διαπιστώθηκαν τρέχουσες φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες θα συνταχθούν εκθέσεις ελέγχου και θα αποσταλούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται η απόκρυψη φορολογητέας ύλης και βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Επίσης, σε ορισμένες ΠΑΕ ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταλήγοντας ο κ. Σαχινίδης, επεσήμανε πως με βάση τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ τις σχέσεις της Πολιτείας με τον επαγγελματικό αθλητισμό.
ΑΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στοιχεία για «στημένους» αγώνες στο Ελληνικό Πρωτάθλημα περιέχει φάκελος της UEFA!!!

Η UEFA έχει υπόνοιες ότι ένας αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα και πέντε της Β΄ Εθνικής ήταν «στημένοι», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο σχετικό φάκελο που έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ο νέος αυτός φάκελος της UEFA, στον οποίο καταγράφονται αγώνες ελληνικών πρωταθλημάτων που παρουσίασαν αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα, βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιτσαξής θα προωθήσει τον φάκελο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες.Τον γ.γ.Α. ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, στη συνάντηση που είχαν χθες. Μεταξύ άλλων, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκ νέου για το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα καθώς επίσης και θέματα για το στοίχημα και την καταλληλότητα των γηπέδων.
Διαψεύδει ο Πανθρακικός
Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του Πανθρακικού, Θοδωρής Σαββάκης, διέψευσε τα σενάρια, που ήθελαν την αναμέτρηση της ομάδας του με τον ΠΑΣ Γιάννινα να είναι ανάμεσα στις «ύποπτες» στο φάκελο που έχει στείλει η UEFA.«Έχουμε αποδείξει ότι έστω και αργά θέλαμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ που έχουμε φτάσει το έχουμε κάνει με τις ικανότητές μας και την τύχη που μας βοήθησε. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι χάσαμε, όμως είχαμε πολλές ευκαιρίες και στην ομάδα μας έπαιξαν πολλά μικρά παιδιά. Είναι κρίμα να διασύρεται το όνομα της ομάδας μας και του ΠΑΣ Γιάννινα. Το βήματα που έχει κάνει η ομάδα μας είναι βήματα προόδου», είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» και τόνισε:«Πείτε μου ποιος διακινδυνεύει την αξιοπρέπειά του και την κοινωνική του υπόσταση και μπαίνει στα αποδυτήρια να πει καθίστε να χάσετε. Εμείς έχουμε αρχίσει το χτίσιμο για τη νέα χρονιά. Έχουμε έναν προπονητή, ο οποίος θα είναι και του χρόνου μαζί μας και δημιουργούμε έναν κορμό που θα βοηθήσει την ομάδα.»
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Για την εφαρμογή της ΝομοθεσίαςΥγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας

Στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και
Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 17.02.2010, μετά από εισήγηση του
Διοικητικού Συμβουλίου της επιστημονικής μας εταιρείας, εγκρίθηκε η ακόλουθη απόφαση:
Τα ζητήματα που αφορούν την Ιατρική της Εργασίας στη χώρα μας υπερβαίνουν κατά πολύ τη διάσταση της αποτίμησης με το χρονόμετρο της διάρκειας απασχόλησης του Ιατρού Εργασίας στους χώρους εργασίας. Μια τέτοια προσέγγιση παραποιεί το πνεύμα του Ν.1568/85 και διαστρεβλώνει την εφαρμογή της Ιατρικής της Εργασίας ως επιστήμης.
Για παράδειγμα, σε ελάχιστες επιχειρήσεις έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικά και καταστεί οργανικό μέρος της λειτουργίας τους η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και τα επακόλουθα ιατρικά πρωτόκολλα παρακολούθησης της υγείας των εργαζομένων.
Δυστυχώς, μετά από 25 χρόνια διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των Ειδικών Ιατρών Εργασίας παραμένει ισχνός (μικρότερος των εκατό), ενώ απαιτούνται τουλάχιστον πενταπλάσιοι.
Επιπλέον, αντί να συζητιέται επιστημονικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών για
αναγνώριση και πρόληψη της επαγγελματικής νοσηρότητας και των εργατικών ατυχημάτων, εξακολουθεί να απασχολεί ακόμα και να μετατρέπεται σε εμπόρευμα το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο απασχόλησης των ιατρών εργασίας.
Ακόμη και ο περιορισμός της παροχής υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας, εκτός εξαιρέσεων, σε επιχειρήσεις με μόνο κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων (50) αντανακλά γραφειοκρατική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν ενέργειες για αύξηση των Ειδικών Ιατρών Εργασίας και για
αναβάθμισης της εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας με την εμπλοκή ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων.
Επίσης η πολιτεία θα πρέπει να αναπτύξει δημόσιες δομές Ιατρικής της Εργασίας.
Σύμφωνα με την παραπάνω θεώρηση, πρωταρχικές προτεραιότητες για την ευρυθμία της Υγείας και Ασφάλειας στη χώρα μας αποτελούν τα ακόλουθα,:
- Η δημιουργία 100 θέσεων ειδικευόμενων στην Ιατρική της Εργασίας, όπως προ διετίας
εισηγήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. (Θέμα που αφορά αμιγώς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
- O χαρακτηρισμός της Ιατρικής της Εργασίας ως άγονης ειδικότητας για να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση νέων ιατρών (Θέμα που αφορά αμιγώς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
- Η θεσμοθέτηση Δημόσιων Δομών Ιατρικής της Εργασίας με τη δημιουργία Τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία και ανάπτυξη ΕΣ.Υ.Π.Π. στα Περιφερειακά Νοσοκομεία σε πρώτη φάση, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα να ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών στην Ιατρική της Εργασίας.(Ζήτημα που αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).
- Η δημιουργία θέσεων μελών Δ.Ε.Π. με γνωστικά αντικείμενα σχετιζόμενα με την Υγεία και Ασφάλεια, ως πρόσθετες θέσεις που θα δοθούν από την Πολιτεία στις Ιατρικές Σχολές και τα Πολυτεχνεία της χώρας. (Ζήτημα στο οποίο είναι επιτακτικό πλέον να πάρει πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων).
- Η δημιουργία υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας στο δημόσιο τομέα. (Θέμα που άπτεται του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την πλευρά του Σ.ΕΠ.Ε., ως ελεγκτικού μηχανισμού).
Το νομικό πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια στη χώρα μας (όπως και στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά) είναι υπερεπαρκές και οι υστερήσεις εντοπίζονται στην εφαρμογή του. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα προκύπτει και από την εφαρμογή της ΚΥΑ με αρ. Υ7α/ΓΠ.οικ.112498: η προτεραιότητα που δίνεται στους Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας (σε σχέση με όλους τους άλλους συναδέλφους που ασκούν νομίμως καθήκοντα Ιατρικής της Εργασίας,) δεν κατοχυρώνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες, παρά τη διατύπωση της σαφούς πολιτικής πρόθεσης. Είναι απαραίτητο επομένως:
-H αναζήτηση Ιατρού Εργασίας να γίνεται με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη θέσεων στα Περιφερειακά Ιατρεία:
Α. Δημιουργία μητρώου.
1. Με τα ονόματα των Ειδικών Ιατρών Εργασίας (με βάση τις τρέχουσες εγγραφές των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και με συνεχή επικαιροποίηση),
2. Με τα ονόματα των μη ειδικών γιατρών εργασίας που ασκούν σύννομα καθήκοντα Ιατρού Εργασίας νομίμως, σύμφωνα με τον Ν.3762/2009, τον Ν.3144/2003, τον Ν.3227/2004 και την Κ.Υ.Α. με αρ. Υ7α/ΓΠ. οικ. 112498. (Δηλαδή, δημιουργία μητρώου και καταλόγου των συναδέλφων ιατρών που είχαν συνάψει συμβάσεις με επιχειρήσεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2005 και των οποίων οι συμβάσεις είναι ή πρέπει να μετατραπούν σε ετήσιες). Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σήμερα στους Ιατρικούς Συλλόγους και στα ΚΕΠΕΚ.
Β. Ανάρτηση των μητρώων στους Ιατρικούς Συλλόγους και στα ΚΕΠΕΚ.
Γ. Τα δεδομένα του μητρώου είναι σκόπιμο να αναρτώνται και ηλεκτρονικά σε συγκεντρωτική μορφή από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους, τα ΚΕΠΕΚ και την ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ (σύμφωνα με το μοντέλο των Αγροτικών Ιατρείων του Υπουργείου Υγείας) με μηνιαία επικαιροποίηση.
Δ. Δημοσιοποίηση κάθε μήνα των αναθέσεων καθηκόντων Ιατρού Εργασίας(και Τεχνικού
Ασφαλείας) με όλα τα στοιχεία:
1. Του Ειδικού Ιατρού Εργασίας με σύμβαση αορίστου χρόνου ή
2. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ή άρνησης του Ειδικού Ιατρού Εργασίας (και μετά από άκαρπη αναζήτηση στους όμορους νομούς), του συναδέλφου ιατρού, ο οποίος πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις άσκησης καθηκόντων Ιατρικής της Εργασίας (Ν.3762/2009, Ν.3144/2003, Ν.3227/2004, Κ.Υ.Α. με αρ. Υ7α/ΓΠ. οικ. 112498, δηλαδή ιατροί που είχαν συνάψει συμβάσεις με επιχειρήσεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2005), οι συμβάσεις των οποίων είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία διάρκειας ενός έτους. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει και τον ουσιαστικό έλεγχο για τυχόν παρατυπίες στην άσκηση της Ιατρικής της Εργασίας.
-Η προσπάθεια εφαρμογής της πρόσφατης Κ.Υ.Α. οδήγησε σε δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας. Για το λόγο αυτόν, είναι απαραίτητο να ισχύει προτεινόμενη ελάχιστη αμοιβή, χωρίς να υπάρχει διόλου διάθεση λογιστικής αποτίμησης είτε χρονομέτρησης των επιστημονικών δράσεων του ιατρικού λειτουργήματος. Αυτό που είναι αυτονόητο (όπως ισχύει και για τους ιατρούς του Ι.Κ.Α.), είναι ότι η διάρκεια εξέτασης του κάθε πολίτη, επομένως και του κάθε εργαζόμενου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 λεπτά της ώρας. Η προτεινόμενη ελάχιστη αμοιβή (για τη στοιχειώδη χρονικά απασχόληση ενός Ιατρού Εργασίας σε μια επιχείρηση), είναι λογικό να αντιστοιχεί στην αποτίμηση 3 επισκέψεων Δημοσίου, τιμή που προτείνεται και από άλλες νέες
ειδικότητες όπως η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. (Η πρόταση αυτή απευθύνθηκε και προς τη Γ.Σ.Ε.Ε., ώστε άν είναι εφικτό να ενσωματωθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
-Οι συμβάσεις των Ειδικών Ιατρών Εργασίας, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία (Ν.1568/85), πρέπει να είναι αορίστου χρόνου, διαφορετικά δεν θα πρέπει να γίνονταν αποδεκτές από τα ΚΕ.Π.Ε.Κ. Οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν και τα Παραρτήματα των επιχειρήσεων στις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να υπογράφονται συμβάσεις των Ειδικών Ιατρών Εργασίας με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως γίνεται με όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες.
-Σε όσους από τους συναδέλφους ιατρούς (που ασκούν καθήκοντα Ιατρικής της Εργασίας) ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, να τους δοθεί η δυνατότητα άπαξ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ. (Για να μπορεί ένας συνάδελφος άλλης ειδικότητας να ασκεί καθήκοντα σήμερα θα πρέπει να πληρούσε τους όρους του Ν.3144/03 και του Ν. 3227/04 και όχι μόνο του Ν.3762/09). Είναι νομοθετικά σαφές ότι για όλες τις νέες συμβάσεις έχουν απόλυτη προτεραιότητα οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας, ενώ όλες οι συμβάσεις όλων των άλλων συναδέλφων ιατρών είναι μονοετείς.
Τα παραπάνω αποτελούν Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στις 17.02.2010.
Με τιμή
από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γενικός Γραμματέας




Θ.Κ. Κωνσταντινίδης                                                      Β. Δρακόπουλος
Ειδικός Ιατρός Εργασίας                                                 Ειδικός Ιατρός Εργασίας
Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής                                     Ελληνικό Ινστιτούτο
Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης                           Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νέες απολύσεις εργαζομένων στα super markets «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» στα Γιάννενα!!!

Σε νέες απολύσεις καταφεύγει η διοίκηση της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» super-markets στα Γιάννενα.Χθες προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων ακόμα εργαζομένων, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού, που έκανε εξόρμηση στο κατάστημα όπου έγιναν οι απολύσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενωμένα και μαζί με το σωματείο για την άμεση ανάκληση των απολύσεων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.
«Η δράση μας εξαρτάται και διαμορφώνεται από την όξυνση των προβλημάτων, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Εργοδότες όπως και ο «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» που εκμεταλλεύεται τους χιλιάδες εργαζόμενους θα μας βρίσκουν μπροστά τους»,τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Για μια ακόμη φορά όμως,η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σιωπά...
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τέρμα στους διπλούς μισθούς νομαρχών - δημάρχων

Στην κατάργηση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων προχώρησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 παρ. 7 του σχεδίου νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» προβλέπεται ότι όλα τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) «υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται διακόπτεται», προστίθεται στο κείμενο του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την ρύθμιση επέμεναν και τελικά πέρασε.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων πρωτο-έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 (συγκεκριμένα στις 26/9) η τότε υποψήφια νομάρχης Αθηνών με την "Υπερνομαρχία Δράσης" Φωτεινή Πιπιλή είχε καταγγείλει την τότε πρόεδρο της ΕΝΑΕ και υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά ότι έχει τρεις μισθούς από το δημόσιο (!): από την ΕΝΑΕ, από την υπερνομαρχία και από την Εθνική Τράπεζα.
Περισσότερα στο αυτοδιοίκηση.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Απεργία, αντίδραση αλλά … και επεισόδια στο Βόλο

Τη μαζική τους αντίδραση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας και στις περικοπές των δαπανών από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Βόλου, εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, που πήραν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Δεν έλειψαν πάντως και οι αποδοκιμασίες ομάδων αντιεξουσιαστών προς συνδικαλιστές, αλλά και τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας κάμερας και ενός ΑΤΜ ιδιωτικών τραπεζών.
Ωστόσο, με τη διακριτική παρουσία διμοιρίας της Αστυνομίας, τα επεισόδια δεν πήραν έκταση, ενώ έντονες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν από τις ομάδες αντιεξουσιαστών και στη Νομαρχία όπου κατέληξε η πορεία.
Στην πλατεία Ελευθερίας
Τη γενική καταδίκη τους στα σκληρά και κοινωνικά άδικα κυβερνητικά μέτρα, που βάζουν “μαχαίρι” στους μισθούς και στις συντάξεις, και μαζί με τα φορολογικά χαράτσια φορτώνουν αποκλειστικά στις πλάτες των ανθρώπων της βιοπάλης τα βάρη της οικονομικής κρίσης που άλλοι προκάλεσαν, εξέφρασαν με την κοινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα της περιοχής μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδικαλιστικών τους Οργάνων (Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου και Τοπικού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ) στην πλατεία Ελευθερίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΣΥ) και, σε Περιφερειακό επίπεδο Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, με συμμετοχικό αγωνιστικό κάλεσμα της οικείας Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΘΣΕ&Ε), καθώς επίσης και Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Κοινή αξίωση των συγκεντρωμένων ήταν να πάψουν η κυβέρνηση και οι εργοδότες να μετακυλύουν στους εργαζόμενους τα βάρη της οικονομικής κρίσης, υποκύπτοντας στις αξιώσεις των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και των Διεθνών Κερδοσκόπων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, τόνισε την ανάγκη αντίστασης των εργαζομένων στα μέτρα, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Φιλ. Κωνσταντινίδης, του σημείωσε ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την «Ιφιγένεια», προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ομιλίες των μελών της διοίκησης του ΕΚΒ και εκπροσώπων της ΔΑΚΕ και της ΑΤΕ αντίστοιχα κ.κ. Κ. Γεωργούλα και Χρ. Κόφφα, ενώ κριτική στους χειρισμούς του ΕΚΒ για διάφορα εργατικά ζητήματα άσκησε ο συνδικαλιστής Θ. Πανόπουλος.
Ακολούθησε η έγκριση ψηφίσματος, το οποίο μετά από πορεία στους δρόμους της πόλης επιδόθηκε στο Νομάρχη.
Χάθηκε ο έλεγχος
Ωστόσο, δεν περιφρουρήθηκε σωστά η πραγματοποίηση της πορείας, με αποτέλεσμα οι ομάδες αντιεξουσιαστών να την οδηγήσουν εκεί που ήθελαν στο κέντρο της πόλης και οι διαδηλωτές να τους ακολουθούν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε.
Μάλιστα απειλήθηκαν και γενικευμένα επεισόδια, όταν στην πορεία παρεισέφρησε διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αυτά αποσοβήθηκαν και η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Νομαρχία.
«Δυστυχώς στη διάρκεια της πορείας και από άτομα που δεν έχουν σχέση και δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους προκλήθηκαν ζημιές τις οποίες το ΕΚΒ καταδικάζει απερίφραστα.
Το ΕΚΒ απομονώνει τέτοιες ενέργειες και για άλλη μια φορά καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρούν τους αγώνες τους αφήνοντας στο περιθώριο όσους κινούνται με άλλους στόχους και κίνητρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Το ΠΑΜΕ
Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου από το ΠΑΜΕ, ενώ το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απ. Νάνος, ο πρώην βουλευτής κ. Νίκος Γκατζής και στελέχη της Ν.Ε. του ΚΚΕ.
Εκφράζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης κ. Απόστολος Ριζόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, ενώ διαβλέποντας πως θα έλθουν ακόμη σκληρότερα μέτρα επεσήμανε την ανάγκη συσπείρωσης της εργατικής τάξης, που θα πρέπει να δώσει ακόμη πιο δυναμικά την απάντησή της στους δρόμους.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στο κέντρο του Βόλου, η οποία πλαισιώθηκε από ευρηματικό happening νεολαίων, που προχώρησαν σε αναπαράσταση της κηδείας των μέτρων.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Λοβέρδος: Μετά την επιδότηση, το βοήθημα στην ΚΑΝΑΚΗΣ

Μόνο μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, που σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν οι 32 εργαζόμενοι της επιχείρησης ΚΑΝΑΚΗΣ, οι οποίοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης και έχουν από 15/9/2009 καταθέσει στον Οργανισμό τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορεί να εξεταστεί το θέμα καταβολής σε αυτούς, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Αυτό αναφέρει η απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Βασίλης Μουλόπουλος, ζητώντας την έγκριση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους 32 εργαζομένους του εργοστασίου ΚΑΝΑΚΗΣ στο Βόλο, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Αύγουστο, ενώ δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους από τον Ιούνιο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σοβαρή ρύπανση στη λίμνη Κάρλα

Σοβαρή ρύπανση στα νερά της λίμνης Κάρλας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου δίπλα στην τάφρο, μαρτυρούν οι αυξημένες συγκεντρώσεις σε αμμωνία (ΝΗ3) σύμφωνα με τις τελευταίες δειγματοληψίες.
Αμμωνία σε αυξημένα επίπεδα –έως και 22.900 (!) φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο- ανίχνευσαν οι εργαστηριακές αναλύσεις στο σύνολο των δειγμάτων από διάφορα σημεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών η αύξηση των συγκεντρώσεων της παραμέτρου συνεπάγεται πρόσφατη ρύπανση. Εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση, πιθανός είναι ο κίνδυνος για τη διαβίωση των ψαριών στη λίμνη. Μέσα στη λίμνη η αμμωνία ξεπερνούσε το ανώτατο όριο κατά 2.500 φορές.
Την επόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε διενέργεια έκτακτης δειγματοληψίας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων.
Στόχος είναι να υπάρξει πληρέστερη εικόνα για την προέλευση της αυξημένης συγκέντρωσης αμμωνίας, ενημέρωνε χθες η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία των αναλύσεων.
Εφόσον διαπιστωθούν εκ νέου αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.
Η τελευταία δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Σε όλα τα δείγματα οι εργαστηριακές αναλύσεις κατέδειξαν ιδιαίτερα αυξημένες τιμές συγκέντρωσης της αμμωνίας.
Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.
Δειγματοληψίες στην αποστραγγιστική τάφρο Τ1 διενεργούνται μία φορά το μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2009, έπειτα από πρόταση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα των νερών αυτής, αν δηλαδή ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εξήγησε η κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.
Η Νατάσα Οικονόμου υπενθύμισε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος μετά την αυτοψία που είχε γίνει στην περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επισημάνει στους εμπλεκόμενους φορείς (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φορέα Διαχείρισης Κάρλας) την αναγκαιότητα υλοποίησης των διατάξεων Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Η ΚΥΑ προβλέπει την άμεση κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, εντοπισμό και περιορισμό της ρύπανσης των νερών της Τ1 και τον σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, που τώρα πραγματοποιείται από τη ΝΑΜ.
Επιπλέον η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχε ζητήσει πριν ένα περίπου χρόνο από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον καθορισμό εξειδικευμένων παραμέτρων, των θέσεων και της συχνότητας δειγματοληψιών, για τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών της περιοχής (λίμνη Κάρλα και κύριες τάφροι), καθώς και των υπόγειων υδροφορέων της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό όρο της ΚΥΑ για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Κάρλας.
Ένα ακόμη έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Νοέμβριο του 2009, με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών έθετε την ανάγκη εκτέλεσης έργων από την ΕΥΔΕ, ώστε η λειτουργία του θυροφράγματος να είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την Τ1 στην Τ2 και των αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων τροφοδοσίας της λίμνης.
Η κ. Οικονόμου ενημέρωνε χθες ότι τα αιτήματα θα τεθούν εκ νέου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Πανικός στο νησί από τις «προβλέψεις» για σεισμό

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο νησί της Σκοπέλου οι προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.
Από χθες οι κάτοικοι βρίσκονται σε σύγχυση και δηλώνουν ανήσυχοι καθώς ο καθηγητής κ. Άκης Τσελέντης, διατυπώνει πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ, την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υποστηρίζει αντίθετη άποψη.
Ήδη από χθες, οι κάτοικοι απευθυνόταν στο Δήμο, ζητώντας πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Βασιλούδης «όλο το νησί είναι αναστατωμένο».
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το πρωί της Τρίτης, μετά τη δόνηση 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα 2,5 χλμ νοτιοδυτικά της Σκιάθου.
Όπως δήλωσε ο κ. ’κης Τσελέντης «μας ανησυχούν οι δονήσεις της Εύβοιας», και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ». «Το προηγούμενο Σάββατο, αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ, μια πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Για να υπάρχει κάτι τέτοιο θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε το νου μας για μια εβδομάδα, όχι παραπάνω. Να κοιτάξουμε την σεισμική επικινδυνότητα του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα κάποιο επίκεντρο. Είναι η προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου», υπογράμμισε ο ίδιος.
Την άποψη αυτή, όμως, δεν συμμερίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά στο NewsIt ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν αυτή την ώρα την πιθανότητα σεισμικής έξαρσης.
«Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΠ, διαβεβαίωσα ότι δεν έχει κατατεθεί κανένα απολύτως στοιχείο από τον οποιονδήποτε που να αφορά σεισμική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έχουμε κανένα σεισμολογικό στοιχείο ότι θα πάμε για μεγάλο σεισμό και προσωπικά το κατατάσσω στην συνήθη δραστηριότητα της περιοχής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Βασιλούδης, που ζει την αγωνία των κατοίκων από χθες εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράζουν οι επιστήμονες δηλώνοντας ότι «κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει γιατί δημιουργεί μόνο πανικό στον κόσμο». «Από χθες δέχομαι τηλέφωνα και επισκέψεις από τους κατοίκους, που ζητούν να μάθουν συγκεκριμένα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια απάντηση για να τους δώσουμε» εξηγεί ο Δήμαρχος.
Πάντως από την πλευρά της η δημοτική αρχή, χθες το βραδύ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους διοικητές των υπηρεσιών του νησιού, (Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα), όπου συζητήθηκε ο κοινός τρόπος δράσης σε περίπτωση που οι προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην περιοχή επιβεβαιωθούν. «Σε περίπτωση που βγουν αληθινές οι προβλέψεις πρέπει να δράσουμε συντονισμένα όλοι οι φορείς» επισημαίνει ο Δήμαρχος.
Σ. Χ.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Tα φλέγοντα ζητήματα για τη Μαγνησία

Του Κώστα Πώποτα
Βεβαίως και συνεχίζουν να αναφέρονται τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ στα προβλήματα της Ελλάδας, το μέλλον, τις αντοχές, τις δυνατότητες της χώρας. Μόνο που το ενδιαφέρον διαφοροποιείται. Ξεφουσκώνει η κουβέντα για τις ανταλλαγές φιλοφρονήσεων με τη Γερμανία. Κάποια ξέμπαρκα blogs παρατείνουν τη συζήτηση για την Αφροδίτη της Μήλου – ενδιαφέροντα σαν ξαναζεσταμένο φαΐ! Τα έντυπα φιλοξενούν – και αυτά με μειούμενη ένταση – ανταποκρίσεις για τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών με διάθεση ηθικοπλαστική κυρίως - βλέπετε υπάρχει ένα εφέ ντόμινο, το οποίο σημαίνει ότι σε εναλλαγή ρόλων ο Τύπος των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται στην Ελλάδα προς παραδειγματισμό. Λίγο πολύ δηλαδή υποδεικνύοντας στους αναγνώστες ότι αν δεν δεχθούν τη σκληρή πραγματικότητα, θα καταλήξουν σαν τους Ελληνες και ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και χειρότερα – όρα την Ελλάδα.
Οι τηλεοράσεις όμως και τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες παρακολουθούν πλέον συστηματικά τον περίπλου του Γιώργου Παπανδρέου. Και ο λόγος είναι απλός: ο εκσυγχρονισμός των νομικών και ρυθμιστικών εργαλείων που παρέχει το ενωσιακό πλαίσιο είναι ανάγκη αδήριτη. Προσωπικά δεν μπορώ παρά να είμαι ενθουσιασμένος με την εξέλιξη αυτή – και όχι για λόγους πολιτικής στράτευσης! Όπως τόνιζα στο άρθρο μου την παραμονή των εκλογών (http://www.taxydromos.com/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=18359) : "[με 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λειτουργούν πάνω ή γύρω στο ποσοστό του 3% ως δημοσιονομικό έλλειμμα, ο αρχηγός κράτους που θα τολμήσει να αμφισβητήσει τις οικονομικές πραγματικότητες θα γίνει ο ήρωας της ημέρας. Δεν θα ’ναι η Μέρκελ… μήπως θα ’ναι ο Μπράουν ή μήπως ο Σαρκοζί, ο οποίος ήδη έχει κάνει επίδειξη προθέσεων… Ή μήπως ο πρωθυπουργός ενός μικρού κράτους που είναι φρέσκος, δεν δεσμεύεται από τις θέσεις του προκατόχου του, έχει δεσμευτεί να αλλάξει τα πάντα και έχει διεθνή εντολή να προβάλλει τη σοσιαλδημοκρατία; … Μ’ αυτή την οπτική ο Γιώργος Παπανδρέου -που όλα τον δίνουν πρωθυπουργό- δεν έχει ανάγκη να μπει σε ένα σπριντ 100 ημερών, αλλά σε ένα μαραθώνιο αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη."
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός και την απαραίτητη οξυδέρκεια διαθέτει αλλά και την ευχέρεια χειρισμών, ώστε να κόψει το γόρδιο δεσμό του ρυθμιστικού πλαισίου που θα απεμπλέξει την Ευρώπη από τη δίνη της κερδοσκοπίας.
Λίγο δίπλα μας παράλληλα, το περασμένο Σάββατο, η μικρά - πτωχή πλέον πλην όχι και τόσο έντιμος - Ισλανδία, διεξήγαγε το δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν ο λαός της ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες των διευθυντών της Icebank. Όπως αναμενόταν οι Ισλανδοί αρνήθηκαν να πληρώσουν 3,9 δισ. ευρώ ως αποζημίωση σε Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την κατάρρευση της τράπεζας. Σημειώστε ότι οι αθώοι και αντικειμενικοί Standard and Poor προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα – καθώς έχουν χαρακτηρίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ΒΒΒ-/Α-3, το χειρότερο δυνατό – διότι η υποβάθμιση θα έθετε στα σκουπίδια τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα την ώρα που η Ιρλανδία παλεύει για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι να κάνουμε, παντού υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. (Βέβαια τηλεφώνησε ένας φίλος για να θριαμβολογήσει για το παράδειγμα της Ισλανδίας που θα είναι για μας φωτεινό … για το έθνος μας το ηρωικό, και πάγωσε όταν του τόνισα ότι δεν πρέπει να το ψιθυρίσει στους Γερμανούς, γιατί σκέψου να κάνουν δημοψήφισμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις).
Αλλά, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, τις τελευταίες ημέρες συνάδελφοι και φίλοι εδώ στο μικρό Λουξεμβούργο, δεν με παρενοχλούν για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα οικονομικά δράματα, αλλά για το Βόλο. Πήραν βλέπετε οι άτιμοι τα newsletters της Ryanair, ενημερώθηκαν για τους νέους προορισμούς, ξέρουν από πού κρατάει η σκούφια μου, και βάλθηκαν να καταστρέψουν την καριέρα μου, τσακίζοντάς με στα τηλέφωνα. Και δεν εννοώ μόνο Έλληνες! Συνασπισμένοι αλλοδαποί βάλθηκαν να εκστρατεύσουν στα θεσσαλικά έμπεδα!
Αυτό λοιπόν κι αν είναι φλέγον ζήτημα! Πώς θα μεγιστοποιήσουμε την προοπτική του αεροδρομίου! Και επειδή η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας, αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της υφηλίου, γιατί να μην επικεντρώσουμε στα δικά μας προβλήματα, που είναι στο χέρι μας να τα λύσουμε; Αρχίζοντας από τα συγχαρητήρια που ανήκουν στην ΝΑΜ – Αποστόλη, Εύη μη μασάτε, τραβήξατε το δέκα το καλό!
Επειδή όμως δεν βρίσκω απαντήσεις σε όλα όσα με ρωτούν, τα μεταφέρω για να τα απαντήσουμε μαζί. Εν πρώτοις καλό θα είναι τάχιστα να ενημερωθεί η ιστοσελίδα της Νομαρχίας με τις σχετικές πληροφορίες ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. Δεύτερο να ενημερωθεί και η αντίστοιχη σελίδα της Ryanair. Βλέπετε οι τακτικοί χρήστες της Ryanair ξέρουν ότι στους περισσότερους προορισμούς τα λεωφορεία της Terravision εγγυώνται απευθείας μετακίνηση σε πολλαπλούς προορισμούς. Πρόταση: Το ΚΤΕΛ να οργανώσει έκτακτα δρομολόγια την Πέμπτη και Κυριακή (ημέρα αφίξεων των πτήσεων) απευθείας για Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ίσως και για Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα. Αντίστροφα όμως είναι σημαντικό να υπάρχουν και δρομολόγια ΑΠΟ τις πόλεις αυτές, προς το αεροδρόμιο με άφιξη συντονισμένη με τις αναχωρήσεις. Από το Λουξεμβούργο για παράδειγμα υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων για το αεροδρόμιο Φραγκφούρτη/Χαν κάθε μισή ώρα και μάλιστα μπορούμε να κρατήσουμε θέσεις στο Ιντερνετ (για την έμπνευση www.flibco.com). Με ρωτάνε επίσης αν υπάρχει τρένο (βέβαια ούτε το Χαν δεν έχει τρένο). Το τρένο πρέπει να γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, ώστε να καταλήξουμε να ενεργοποιήσουμε τις συνδέσεις στο εσωτερικό της Θεσσαλίας με την επέκταση των 13 χιλιομέτρων από το Βελεστίνο ως το αεροδρόμιο. Τώρα μάλιστα που απελευθερώθηκαν και οι επιβατικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, μπορούν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (οσονούπω μία και μοναδική περιφέρεια) να αναλάβουν με τις αναπτυξιακές τους εταιρείες την εκμετάλλευση του δικτύου. Με ρωτάνε επίσης αν υπάρχει TGV (Τρένο μεγάλης ταχύτητας δηλαδή σαν αυτό που πάει Λουξεμβούργο-Παρίσι σε δύο ώρες). Αυτός είναι άλλος καημός, αλλά πού θα πάει, θα ωριμάσει και η πεδινή χάραξη που περνάει δίπλα από το αεροδρόμιο και η διπλή ζεύξη του Μαλιακού! Ρωτούν επίσης το αυτονόητο: υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις για Αθήνα; Ελπίζω κάποιος να απαντήσει σύντομα, εγώ θα πρότεινα όμως να προβλεφθούν προσωρινά έκτακτα δρομολόγια των υδροπλάνων για Αθήνα και νησιά με αναχώρηση από το λιμάνι της Σοβέλ. Τέλος καθώς πολλοί θέλουν να πάνε στο νησί που γυρίστηκε το Mama mia, αλλά δυσανασχετούν όταν τους εξηγείς ότι πρέπει να περάσουν από το Βόλο μέσω ΚΤΕΛ, ταξί κ.λ.π., ή θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε ταχεία σύνδεση/μετεπιβίβαση με τα πλοία στο λιμάνι, ή έκτακτες αναχωρήσεις πλοίων από τη Μιτζέλα π.χ.
Είμαι σίγουρος ότι η ΝΑΜ έχει εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα, καλό είναι να θέσει σύντομα τις απαντήσεις στη διάθεση των ενδιαφερομένων – και είναι σας λέω πολλοί.

* Οι τοποθετήσεις του γράφοντος είναι καθαρά προσωπικές και δεν απηχούν θέσεις του οργάνου της ΕΕ στο οποίο υπηρετεί. 
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Για να υπάρχει ψυχή πρέπει να υπάρχει πρώτα σώμα

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Ι. Τέντε
«Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». 
Η φράση αυτή του Ιάκωβου Μάγερ, έχει αναρτηθεί πολλά χρόνια (περισσότερα από τα 22 που είμαι δημοσιογράφος) στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Μπορεί όμως να υπάρχει ψυχή αν δεν υπάρχει το σώμα; Η ενημέρωση δεν είναι μια πολυτέλεια της Δημοκρατίας. Είναι συστατικό στοιχείο, προϋπόθεσή της. Αλλά χωρίς την Δικαιοσύνη, η ενημέρωση, η δημοσιογραφία, είναι ένα επάγγελμα θαρραλέων σε μια χώρα που υποφέρει και γεννά δειλούς.
Απευθύνομαι σε σας, γιατί η δημοσιογραφική έρευνα πια, προσκρούει σε ένα οργανωμένο παρακράτος. Όπου η Αστυνομία κλείνει και τα δύο μάτια, η Δικαιοσύνη κλείνει μόνο το ένα με νόημα σε κάποιους, και οι πολιτικοί χάνουν τη συνηθισμένη ρητορεία τους.
Μετά τις φωτιές που κατέκαψαν την Ηλεία, η έρευνά μου αποκάλυψε (το δημοσιοποίησα στην εκπομπή μου «Το Κουτί της Πανδώρας»), πως στην περιοχή υπήρχε μια αντίληψη αυθαιρεσίας και παρανομιών που ήταν πιο εμπρηστική από τις φωτιές. Ο ίδιος ο Δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος ήταν φορέας μια επικίνδυνης λογικής που έλεγε (σας την μεταφέρω όπως την κατέγραψα σε συνέντευξη μαζί του) «παρανομώ για τον λαό μου»
Ο Δήμαρχος ,όπως σημείωνε πειθαρχικό πόρισμα ,ήταν καταπατητής της παραλίας που προστατευόταν από τη συνθήκη Νατούρα, είχε κάνει δική του ξενοδοχειακή μονάδα στην ίδια περιοχή, διόριζε στα ΚΕΠ ανθρώπους παράνομα,μετέφερε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ από ιδιώτες στο Δήμο κλπ. Για κάποιες απ αυτές τις παρανομίες έχει πια καταδικαστεί αμετάκλητα. Η εκπομπή δεν σταμάτησε τη δράση του. Ούτε η Δικαιοσύνη δυστυχώς. Στην περιοχή πια, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπο κράτος Φαρ Ουέστ. Προχθές ήρθε στην κατοχή μου ένα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη (Sugartown Η Επόμενη μέρα), το οποίο καταγράφει την ζωή στην Ζαχάρω μετά τις φωτιές. Στο ντοκιμαντέρ ο Δήμαρχος, μπροστά στην κάμερα, βέβαιος για την ατιμωρησία του, απειλεί πως θα σκοτώσει ανθρώπους, πως θα τους λιώσει το κεφάλι, πως σκοπεύει να τους εκτελέσει. Ανάμεσά τους και εγώ (έχω στείλει το ντοκιμαντέρ στην εισαγγελία Πύργου). Το θέμα δεν είναι οι απειλές στο πρόσωπό μου, αλλά η σιγουριά με την οποία τις εξακοντίζει. Η πίστη του, πως αυτός είναι το Κράτος και πως οι θεσμοί είναι ανίσχυροι μπροστά του. Σας παραθέτω μόνο ελάχιστα από τα πολλά:
-Ο άνθρωπος αυτός (που απειλεί πως θα σκοτώσει) έχει άδεια οπλοφορίας η οποία ανανεώθηκε το 2008 παρά το ότι έχει δύο καταδίκες για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση. Οκτώ μήνες με την 1977/2008 από τον Άρειο Πάγο και δέκα μήνες με τις 124/125/25.02.2010 από το Τριμελές Εφετείο Πάτρας.
-Όχι μόνο οπλοφορεί αλλά το επιδεικνύει και απειλεί. Στην εκπομπή μου έπαιξαν πλάνα με τον Χρονόπουλο να πυροβολεί. Το ΑΤ Ζαχάρως ωστόσο παρά τις δημόσιες καταγγελίες, είναι σαν να μην υπάρχει. Ποιος αλήθεια του έδωσε όπλο και γιατί ένας δημοτικός άρχοντας κυκλοφορεί με όπλο;
-Έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για να εκπέσει λόγω της καταδίκης του από το αξίωμα του Δημάρχου. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας δεν το έκανε επικαλούμενος προφορικές γνωματεύσεις των νομικών του συμβούλων ότι «δεν συντρέχουν λόγοι αφού δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον». Όπως χαρακτηριστικά μου είπε εισαγγελέας «δηλαδή αν είχε σκοτώσει άνθρωπο θα έπρεπε να παραμείνει δήμαρχος γιατί δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον;»
-Από το 2006, κάτοικοι της Ζαχάρως, αλλά και εγώ δια της εκπομπής, είχαμε καταγγείλει πως ο Δήμαρχος έχει ξενοδοχείο 75 κλινών σε περιοχή που απαγορεύεται να υπάρχει οποιαδήποτε δόμηση. Η Πολεοδομία Ζαχάρως δεν έπραξε το παραμικρό. Το ίδιο και η Αστυνομία παρότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είχαν κοινοποιήσει με έγγραφά τους την παρανομία. Προχθές και η Πολεοδομία Πύργου γνωστοποιεί τις παρανομίες με έγγραφό της. Με ποιο αποτέλεσμα άραγε στο κράτος της Ζαχάρως όπου δεν έχει πρόσβαση η Δικαιοσύνη;
-Μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ζαχάρως για αυθαιρεσίες του Δημάρχου, συντάχθηκε πόρισμα για επτά πειθαρχικά παραπτώματα. Ο φάκελος με το πόρισμα αφού- όπως σημειώνει η Πορισματική Έκθεση ΕΔΕ των ελεγκτών επιθεωρητών- χάθηκε σε φωριαμούς και την γραφειοκρατία, οδήγησε στην παραγραφή. Οι νομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας, πάλι προφορικά είχαν γνωματεύσει πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.
-Πριν από ενάμισι χρόνο, ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος, ανταποκριτής της Ελευθεροτυπίας στην Ηλεία, ο οποίος είχε αρθρογραφήσει ενάντια «στο καθεστώς Φαρ Ουέστ στην Ηλεία» ξυλοκοπήθηκε άγρια από δύο νονούς που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του. Τον ρώτησαν αν είναι ο Νοδάρος και αφού του επιτέθηκαν επιχείρησαν να του πάρουν και το αρχείο στο κομπιούτερ. Η Αστυνομία πάλι δεν είχε αποτελέσματα
-Την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερα σπίτια κατοίκων, οι οποίοι είχαν αντιδικία με τον Δήμο, κάηκαν με χρήση ειδικού εμπρηστικού μηχανισμού. Η Αστυνομία πάλι δεν άκουσε τίποτα. Ούτε προχθές όταν μπουλντόζες πια, πήγαν και γκρέμισαν ότι είχε αφήσει η φωτιά.
Η δημοσιοποίηση, η δημοσιογραφία ,έπαιξε τον ρόλο της ως ψυχή της Δικαιοσύνης. Εισπράττοντας απειλές και εκφοβισμούς. Τι κάνει όμως το σώμα της κύριε εισαγγελέα; Ποιος μηχανισμός καλύπτει τον Δήμαρχο Ζαχάρως; Ποιοι είναι αυτοί που σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία έχουν ανάγκη Δημάρχους παράνομους και κουμπουροφόρους. Πώς γίνεται όλες οι υπηρεσίες και οι θεσμοί, ακόμη και όταν κάποιος καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, να γίνονται ανίσχυροι και αυτιστικοί; Η δημοσιογραφική έρευνα θα το αποκαλύψει αλλά το θέμα είναι να μην είναι αργά. Και σε αυτό μπορεί να παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Το πιο επικίνδυνο δεν είναι ότι δημιουργείται ένα άβατο, όπου το σώμα της Δικαιοσύνης μοιάζει ακέφαλο, αλλά πως ολόκληρη η περιοχή υποτάσσεται στη λογική της αυθαιρεσίας και των παρακρατικών μεθόδων. Δεν υπάρχει «ολίγον» από Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Ή υπάρχει ή όχι.
Ναι η δημοσιοποίηση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Αλλά πρέπει η Δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο του σώματος. 
Γιατί δεν γίνεται το 2010, οι πολίτες να αισθάνονται όπως και ο φιλέλληνας Ιάκωβος Μάγερ στο Μεσολόγγι: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.
Σας ευχαριστώ
Κώστας Βαξεβάνης
Δημοσιογράφος

ΥΓ: Την επιστολή μου κοινοποιώ και στους Υπουργούς:
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: κ Γ Ραγκούση
Προστασίας του Πολίτη: κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: κ Χάρη Καστανίδη


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς
Πληροφορίες: Φρειδερίκη Ζούγρου 6936-938277

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς, που οργάνωσαν η Κίνηση Κατά των Χημικών Αεροψεκασμών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας κ. Νίκος Κατσαρός τ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Εισαγωγή στο θέμα έκανε η κυρία Αλίκη Στεφάνου και την ευθύνη της επιτυχημένης εκδήλωσης είχε η κα Φρειδερίκη Ζούγρου.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός στην ομιλία του αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα προβλήματα που συνεπάγεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο η συνεχιζόμενη πτήση αεροπλάνων τα οποία αφήνουν ουρές με βαρέα μέταλλα, που δε σβήνουν όπως των κοινών αεροπλάνων. Αναφέρθηκε επίσης στη συνωμοσία σιωπής που υπάρχει από τις Κυβερνήσεις αλλά και από την επιστημονική κοινότητα.
Ακολούθησε συζήτηση και εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει στο εξής τον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
Τα μέλη της Κίνησης κατά των Χημικών Αεροψεκασμών, της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας καθώς και οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 στο Βόλο, στην αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας, αφού ακούσαμε την ενημέρωση σχετικά με το θέμα των χημικών αεροψεκασμών από το διακεκριμένο επιστήμονα κ. Νίκο Κατσαρό:
Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, αφορά όλο τον πλανήτη και άπτεται της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι υπάρχει μία συνωμοσία σιωπής για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, το οποίο όμως γίνεται φανερό, σχεδόν καθημερινά, στους πολίτες από τις λευκές «ουρές» των αεροπλάνων που δε σβήνουν, αλλά απλώνουν στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας τεχνητή νέφωση και αλλάζοντας, πολλές φορές, τον καιρό ακόμα και μιας ολόκληρης περιοχής.
Περιέχουν υδρόφιλες χημικές ουσίες, όπως βάριο, άλατα, οξείδια αλουμινίου ή και χαλαζία, που απορροφούν την ατμοσφαιρική υγρασία και αντανακλούν στο διάστημα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτές οι «χημικές ουρές» γίνονται για πειραματική εφαρμογή νέων στρατιωτικών και άλλων τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν και επηρεάζουν την ιονόσφαιρα και άλλα στρώματα της ανώτερης ατμόσφαιρας, για τεχνητή τροποποίηση του καιρού και εφαρμογή βιολογικών πειραμάτων σε ολόκληρους πληθυσμούς.
Ως πολίτες της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη απαιτούμε να πληροφορηθούμε την αλήθεια. Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα σε ένα πείραμα με αβέβαιες επιπτώσεις σε κάθε έμβιο ον του πλανήτη.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζί με όσους άλλους αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τους χημικούς αεροψεκασμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Υγεία είναι πολυτιμότερη από οποιοδήποτε άλλο αγαθό στον κόσμο και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Θες να βρεις εργασία;;; Γίνε εγκληματίας!!! Ένα απίστευτο ΦΕΚ!!!


Ένας φίλος, μου έστειλε το παρακάτω e-mail:
"πραγματικά χρειάζομαι κάποιον από εσάς να μου πει ότι αυτά ΔΕΝ τα
κάνουν για να μας ωθήσουν σε "έκρυθμες καταστάσεις"...
είναι ένας και ένας οι περιπτώσεις... οι δε αιτιολογίες ξεπερνούν κάθε
φαντασία...!!!
(επίτηδες βρήκα και δίνω το απ'ευθείας Link του Ελληνικού Τυπογραφείου για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί εγκυρότητας κλπ)"
Πρόκειται για το ΦΕΚ Γ 100/16.2.2010, το οποίο υπογράφεται απ' τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη.
Με το ΦΕΚ αυτό, χαρίζεται ".Το υπόλοιπο της ποινής του Καρακωνσταντή Μιχαήλ του Στέργιου, που του έχει επιβληθεί με την απόφαση αριθμός 47655/14−9−2007 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή καθείρξεως είκοσι (20) ετών, χρηματική ποινή 154.937 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δέκα (10) έτη που εκδόθηκε κατά προσαρμογή της υπ’ αριθ. 33/1995 απόφασης του Κακουργιοδικείου Παλέρμο Ιταλίας με την οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη είκοσι (20) ετών, χρηματική ποινή 300.000.000 λιρετών Ιταλίας και σε ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για πώληση, διανομή, αγορά, εκχώρηση, μεταφορά, εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Αίρονται
1. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΓΑΛΕΡΑΚΗ Θεοδοσίου του Σπυρίδωνα με τις αποφάσεις αριθμ.: α)901/6−9−1993 του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης, σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών και ενός (1) μηνός για κατοχή, πώληση ινδικής κάνναβης, κατοχή πυρομαχικών β) 140/9−2−1979 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για αγορά, πώληση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών γ) 87/7−2−1977 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών και τεσσάρων (4) μηνών για ληστεία, κλοπή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και δ) 858/23−4−1973 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) ημερών μετατραπείσα για παράβαση υγειονομικού κανονισμού, προκειμένου να διοριστεί στην Δήμο Ρεθύμνης.
2. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΚΗ Ευθυμίου του Γεωργίου με την απόφαση αριθμ. 17599/6−12−1983 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, σε ποινή φυλάκισης έξη (6) μηνών μετατραπείσα για παραβίαση της προς διατροφή υποχρέωσης κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια εργασίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
3. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΓΚΟΥΡΑ Γεωργίου του Θωμά με την απόφαση αριθμ. 328/25−1−2001 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών μετατραπείσα για παραβίαση της υποχρέωσης προς διατροφή, προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια εργασίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
4. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημητρίου του Ιωάννη με τις αποφάσεις αριθμ.: α)203/17−4−1989 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18) μηνών, Χ.Π. 100.000 δρχ., μετατραπείσα για πώληση κοκαΐνης από τοξικομανή β)7777/24−6−1992 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δύο (2) μηνών μετατραπείσα για παράβαση Ν. 1729/87 γ) 281/4−5−1992 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης εννέα (9) μηνών μετατραπείσα για διάθεση ναρκωτικών ουσιών από τοξικομανή και δ) 2721/6−10−1988 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών μετατραπείσα, Σ.Π.Δ. για έξη (6) μήνες για παράβαση Ν.5422/1932, προκειμένου να προσληφθεί στο Δήμο Κορδελιού ως μόνιμος υπάλληλος.
5. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΖΑΦΕΙΡΗ Ταξιάρχη του Θεοφάνη με την απόφαση αριθμ. 193/25−6−2003 του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, σε ποινή φυλάκισης είκοσι δύο (22) μηνών και Χ.Π. 400 ευρώ για αγορά και κατοχή ναρκωτικών ως τοξικομανής, προκειμένου να του εκδοθεί ναυτικό φυλλάδιο και να εργασθεί ως ναυτικός.
6. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ Κωνσταντίνου του Ιωάννη με την απόφαση αριθμ. 3841/11−4−2003 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης έξη (6) μηνών με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση, προκειμένου να λάβει μέρος στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσης καθηγητή στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά.
7. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΚΕΒΡΕΚΙΔΗ Σάββα του Λεωνίδα με την απόφαση αριθμ. 22SKT 2JS 99/94/29−10−1994 του Πρωτοδικείου KREFELD, σε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών για από κοινού παράνομη εισαγωγή κατά συρροή με αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών σε μικροποσότητες, κατά συρροή με οδήγηση χωρίς άδεια, προκειμένου να προσληφθεί στο Δήμο Κορδελιού ως μόνιμος υπάλληλος.
8. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΚΥΠΡΙΩΤΗ Παναγιώτη του Σπυρίδωνος με την απόφαση αριθμ.25−26/10−1−2006 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών σε ποινή φυλάκισης έξη (6) μηνών με τριετή αναστολή για πλαστογραφία μετά χρήσεως και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, προκειμένου να δύναται να επαναλειτουργήσει το φαρμακείο του στη Γαστούνη Ηλείας.
9. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΜΑΛΑΞΙΑΝΑΚΗ Ιωάννη του Ρούσσου με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 2378/13−10−1995 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) μηνών μετατραπείσα για κλοπή και β) 687/26−1−1993 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων σε ποινή φυλάκισης τριάντα (30) ημερών μετατραπείσα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 Π.Κ.), προκειμένου να προσληφθεί ως χειριστής μηχανημάτων στο Δήμο Ακρωτηρίου Χανίων, στο Δημόσιο, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ.
10. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΜΑΝΩΛΑΤΟΥ Χαράλαμπου του Νικολάου με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 1461/28−9−1993 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών μετατραπείσα για κλοπή από κοινού και β) 1462/28−9−1993 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών μετατραπείσα για κλοπή από κοινού. Οι ανωτέρω συγχωνεύτηκαν στην υπ’ αρ. 1462Α/28−9−1993 συγχωνευτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, σε ποινή φυλάκισης δώδεκα (12) μηνών μετατραπείσα, προκειμένου να μην υφίσταται κώλυμα για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης− Αποχέτευσης Αργοστολίου.
11. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΜΕΜΑΚΗ Χαράλαμπου του Εμμανουήλ με την απόφαση αριθμ.44/24−2−2000 του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών και δέκα (10) μηνών με πενταετή αναστολή και Σ.Π.Δ. για τρία (3) έτη για ζωοκλοπή από κοινού, παράνομη κατοχή φυσιγγίων, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του ή την πρόσληψη του σε Ο.Τ.Α.
12. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Χαράλαμπου του Χρήστου με την απόφαση αριθμ.97/30−6−1994 του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) μηνών με τριετή αναστολή για λιποταξία στο εσωτερικό, προκειμένου να ανακτήσει τα πολιτικά του δικαιώματα και νά αποκτήσει δίπλωμα θερμικού μηχανήματος.
13. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες της ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ Μπριγκίττας το γένος Μ. ΛΕΒΗ με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 120158/22−10−2003 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης έξη (6) μηνών μετατραπείσα για παράβαση αγορανομικού κώδικα β) 17999/24−2−2003 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή
φυλάκισης δύο (2) μηνών μετατραπείσα για παράβαση αγορανομικού κώδικα γ) 91066/20−9−1994 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης τριάντα (30) ημερών μετατραπείσα για παράβαση Ν.614/77 και δ) 42793/10−3−1987 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης τριών (3) μηνών μετατραπείσα, Χ.Π. 10.000 δρχ. για παράβαση Ν.Δ. 9/35, προκειμένου να μην αποτελούν κώλυμα για την συμμετοχή τόσο της ίδιας όσο και των Εταιρειών «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» και «ΜΙΧΑΗΛ ΛΕΒΗΣ Ανώνυμη−Εμπορική−Τεχνική − Εκπαιδευτική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» που αυτή εκπροσωπεί σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και για την ίδρυση από την ίδια Εταιρείας υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και τις κάθε είδους έννομες συνέπειες αυτών.
14. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΠΑΠΑΔΑΚΗ Μαρίνου του Γεωργίου με την απόφαση αριθμ. 31/27−2−2003 του Πενταμελούς Εφετείου Κρήτης σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών και τεσσάρων (4) μηνών με τριετή αναστολή για κατοχή, αγορά, αποθήκευση και χρήση ναρκωτικών με ελαφρυντικά, προκειμένου να διορισθεί στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης στον τομέα καθαριότητας.
15. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΠΑΣΣΑΔΗ Αλέξανδρου του Νικολάου με την απόφαση αριθμ. 1/28−4−1999 του Τριμελούς Εφετείου Ανηλίκων Πειραιά σε ποινικό σωφρονισμό με ελάχιστο όριο τα επτά (7) έτη και μέγιστο όριο τα δεκαπέντε (15) έτη για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, προκειμένου να αποκατασταθεί επαγγελματικά στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
16. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΠΕΤΣΙΤΗ Δημητρίου του Γεωργίου με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 86/11−1−1996 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου Κρήτης σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) μηνών μετατραπείσα για απάτη κατ’ εξακολούθηση β) 1415/15−5−1995 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου Κρήτης σε ποινή φυλάκισης πέντε
(5) μηνών μετατραπείσα για απόπειρα κλοπής. Οι ανωτέρω ομού με την 10158/95 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου Κρήτης συγχωνεύθησαν στην υπ’ αριθμ. 2840/14−8−1998 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου Κρήτης σε συνολική ποινή
φυλάκισης επτά (7) μηνών και δέκα (10) ημερών, προκειμένου να αποκτήσει ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.
17. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΣΤΑΜΕΛΟΥ Κωνσταντίνου του Βασιλείου με την απόφαση αρ.371/15−3−2001 του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας σε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18) μηνών με τριετή αναστολή για απόπειρα ληστείας από κοινού, προκειμένου να του εκδοθεί άδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας καθώς και άδεια εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας.
18. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του TARUSHA (ΤΑΡΟΥΣΙΑ) ARJIR (ΑΡΓΥΡΗ) του JORCAO (ΓΕΩΡΓΑΚΗ) με την απόφαση αριθμ. 506/17−11−2000 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γαστούνης σε ποινή φυλάκισης δύο (2) μηνών, μετατραπείσα Χ.Π. 50.000 δρχ. για παράβαση άρθρου 3 παρ. 6, 9 και περ. β του Ν.2168/93, προκειμένου να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια κα να δύναται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς εργολαβίας δημοσίων έργων.
19. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου του Θωμά με την απόφαση αριθμ.5/9−1−1990 του Διαρκούς Στρατοδικείου Λάρισας σε ποινή φυλάκισης δύο (2) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών με τριετή αναστολή και μετατραπείσα για παράνομη οπλοφορία, προκειμένου να δύναται να διορισθεί ως υπάλληλος σε εταιρεία φύλαξης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και τις κάθε είδους έννομες συνέπειες αυτής.
20. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ Βασιλείου του Γεωργίου με την απόφαση αριθμ.2222/8−6−1988 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων σε ποινή φυλάκισης σαράντα (40) ημερών μετατραπείσα για υπεξαίρεση, προκειμένου να καταθέσει αίτηση προς διορισμό ή μονιμοποίηση συμβασιούχου στο δημόσιο τομέα ή Ο.Τ.Α. (Δήμο Τεμένους).
21. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της ΧΑΤΖΑΚΟΥ Μαρίας του Κωνσταντίνου με την απόφαση αριθμ. 8544/6−2−2006 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση άρθρου 30 Αγορανομικού κώδικα, προκειμένου να μην υφίσταται κώλυμα για την συμμετοχή της Εταιρείας «ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.» της οποίας τυγχάνει μέλος του Δ.Σ. σε διαγωνισμούς για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων.
22. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ Χρήστου του Ευθυμίου με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ.: α) 8751/14−2−1986 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο (2) μηνών μετατραπείσα για κλοπή από κοινού και β) 62933/30−9−1994 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης ενός (1) μηνός μετατραπείσα για κλοπή, προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια εργασίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας."

Προσωπικά...έχω μείνει άφωνος!
Δεν ξέρω, ειλικρινά, τι ν' απαντήσω στον φίλο μου......
Μήπως ο λαλίστατος κ. Υπουργός, μπορεί να μας εξηγήσει τι είδους μηνύματα περνά στην κοινωνία μας, υπογράφοντας τέτοιες αποφάσεις;;;
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template