Χρέη ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ σε ομάδες του ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ ανακάλυψε η Εφορία ύστερα από οργανωμένο «σαφάρι» στα οικονομικά των συλλόγων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή. Παράλληλα διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ από ομάδες της Σούπερ Λίγκα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε ότι η βούληση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφής άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Οικονομικών, από τους βεβαιωμένους φόρους, εισέπραξε μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 26 εκατομμύρια, έχουν διαγραφεί.
Τα χρέη των μεγάλων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το Ανοιχτό Υπόλοιπο της ΑΕΚ είναι 70,6 εκ ευρώ με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να φτάνει τα 47 εκ. ευρώ. Για τον Ολυμπιακό το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 4 εκ. ευρώ και το ληξιπρόθεσμο 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Το ανοιχτό υπόλοιπο του ΠΑΟΚ φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ με το ληξιπρόθεσμο χρέος να είναι το ίδιο ενώ το ανοιχτό υπόλοιπο και το ληξιπρόθεσμο χρέος για τον Ηρακλή είναι 11 εκατ. ευρώ.
Για τις μικρότερες ΠΑΕ τα σημαντικότερα χρέη έχει η ΠΑΕ Καβάλα με ανοιχτό υπόλοιπο και ληξιπρόθεσμο 5 εκ ευρώ, η ΠΑΕ Εδεσσαϊκός με ανοιχτό υπόλοιπο και ληξιπρόθεσμο 1 εκ ευρώ, η ΠΑΕ Κέρκυρα με ανοιχτό υπόλοιπο 1,19 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 1,17 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η ΠΑΕ ΟΦΗ με ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 1,18 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις μεγάλες ομάδες της Α1 Μπάσκετ τα χρέη ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ με τον ΠΑΟΚ να έχει ανοιχτό υπόλοιπο 12,8 εκατ. ευρώ όσα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.
7,8 εκ είναι το ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ο Πανιώνιος έχει 5,9 εκ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, ενώ 3,2 εκατ. ευρώ είναι το ανοιχτό και 3 εκατ. ευρώ είναι το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Στις μικρότερες ΚΑΕ με τα μεγαλύτερα χρέη βρίσκουμε το Μαρούσι με 3 εκατομμύρια ευρώ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο και τη Νήαρ Ηστ με 1,4 εκατ.ευρώ ανοιχτό και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.
Στους προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 5 Μαρτίου από τις περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ στις ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Super League διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ 1,3 εκ ευρώ και μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων 5,24 εκ ευρώ ενώ κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ,ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΝΠΙΔ
Στο μικροσκόπιο αμοιβές, συμβάσεις
* Θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα εάν τα εισέπραξαν παράνομα
ΑΘΗΝΑ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι μισθοί υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξάρτητων αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Σχετική παραγγελία δόθηκε στις αρχές του μήνα από τον γενικό επίτροπο Επικρατείας, Γιώργο Σχοινιωτάκη, ο οποίος ζητεί διαχειριστικό έλεγχο και στην ΕΡΤ. Η έρευνα που θα γίνει για τουλάχιστον μια εξαετία, έχει στόχο να διαπιστώσει εάν οι αμοιβές που έπαιρναν ή συνεχίζουν να παίρνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ξεπερνούν τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος ανέρχεται στις 6.090 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα, που εισέπραξαν παρανόμως και αντισυνταγματικώς. Παράλληλα θα ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των συμβάσεων εργασίας και των προμηθειών που καταρτίστηκαν από τους συγκεκριμένους φορείς.
Πιο συγκεκριμένα:
Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία στην ΕΡΤ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λπ., ζήτησε ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Σχοινιωτάκης.
Με το έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι αποδοχές στην ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, κ.λπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ανέρχονται στα 6.090 ευρώ καθαρά.
Σε περίπτωση, που ορισμένοι έλαβαν αποδοχές πάνω από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, πρέπει «σε βάρος των προσώπων αυτών να εκδοθούν καταλογιστικές πράξεις για το επιπλέον ποσό και να κηρυχθούν οι συμβάσεις του άκυρες».
Ακόμη, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ κ.λπ. πολυθεσίτες και αν υποβάλλεται η προβλεπόμενη δήλωση πολυθεσίας, αλλά και να αναζητηθεί, στις περιπτώσεις αυτές, αν οι αποδοχές τους υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του ΑΠ, προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά.
Επίσης, ο Επίτροπος ζητεί να ελεγχθεί αν είναι νόμιμες όλες οι συμβάσεις στην ΕΡΤ (προέδρου, διευθυντών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών) κ.λπ. Με άλλα λόγια, να ελεγχθεί αν έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός, ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης», κάτι που -στην τελευταία περίπτωση- είναι άκυρες ως παράνομες.
Τέλος, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί αν για τις συμβάσεις στις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ υπήρξε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος -κατά τον Επίτροπο- πρέπει τα ποσά των συμβάσεων να καταλογιστούν στα στελέχη της ΕΡΤ και σε όσους τα εισέπραξαν.
ΣΤΑ 2,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ - ΑΕΛ
Στον «αέρα» Ολύμπια - Γ.Σ.
* Ανακλήθηκε το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα
Την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της ΚΑΕ Ολύμπια Λάρισας, που χορηγείται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τα χρέη των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ και ΚΑΕ) προς το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλλληλα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Λαρισαίος πολιτικός, η ΠΑΕ ΑΕΛ χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή το ποσό 2,6 εκατ. ευρώ περίπου
Ο κ. Σαχινίδης, αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιριών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν, αναφέρθηκε και στη βούλησης της κυβέρνησης να αλλάζει ριζικά τον τρόπο χρηματοδότησης των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριιών.
Ειδικά η αναφορά του κ. Σαχινίδη στην Ολύμπια, έγινε όταν υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία των υπηρεσιών «προκύπτει η ανάκληση του πιστοποιητικού συγκεκριμένης ΚΑΕ της Α1 εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα της Ολύμπια Λάρισας, λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής».
Αναλυτικά, ο κ. Σαχινίδης απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρονταν συνολικά στο θέμα των χρεών των ΠΑΕ ΚΑΕ προς το Δημόσιο και των οκονομικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πλαίσιο, στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ- στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190/20 «περί ανωνύμων εταιριών», θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Είναι γνωστές σε όλους μας οι συγκρούσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε αυτές και στην Πολιτεία με ένα και μοναδικό αίτημα, την άντληση κονδυλίων από τα κρατικά ταμεία υπό την πίεση της πιθανής πτώχευσης». Ο κ. Σαχινίδης αφού επεσήμανε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιριών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν. «Πράττουμε το αυτονόητο», είπε ο υπουργός, «διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις».
Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε.
Καταρχήν ως προς τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί: Τα ποσά των διαφόρων προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και τις 3 Μαρτίου, στις διακόσιες ογδόντα οκτώ μηχανογραφημένες ΔΟΥ, μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις τυχόν αναλογούσες προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής –σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα ποσά που έχουν εισπραχτεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών, σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 χιλιάδες περίπου ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα, σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια περίπου.
Επιπλέον, ως προς τα βεβαιωμένα χρέη τα ληξιπρόθεσμα και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη, με υπόλοιπο προς είσπραξη πάντα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 222 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπροσθέτως, ως προς τις ενεργές ρυθμίσεις, διευκολύνσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το συνολικό ποσό, που έχει ρυθμιστεί, μόνο σε κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων -όπως καθορίζεται από τον τύπο της ρύθμισης- ανέρχεται περίπου σε 37 εκατομμύρια.
Ως προς τους ελέγχους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όλες οι μετέχουσες στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ΠΑΕ ή ΚΑΕ έχουν εφοδιαστεί με το κατά νόμο πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αντίγραφα αυτών των πιστοποιητικών θα κατατεθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές της παράταξής σας στις 9 Φεβρουαρίου 2010.
Ως προς την κρατική χρηματοδότηση των ΚΑΕ ή ΠΑΕ, σας διαβεβαιώνω ότι βούληση και κεντρική πολιτική θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δίνονταν μέχρι σήμερα οι κρατικές επιχορηγήσεις, τόσο σε πολιτιστικούς όσο και σε αθλητικούς οργανισμούς.
Για το σκοπό αυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου επιχορηγούμενων φορέων, στο οποίο κάθε φορέας που θέλει να επιχορηγηθεί θα πρέπει να εγγράφεται, να προσκομίζει μια σειρά από στοιχεία, να περιγράφει το ιστορικό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα και πώς αυτές είχαν ανταποδοτικό όφελος στο κοινωνικό σύνολο, να περιγράφει τη δράση για την οποία θέλει να επιχορηγηθεί, να καταθέτει τον προϋπολογισμό της, και, αν επιχορηγηθεί, να υποβάλει και αναλυτικό απολογισμό, ώστε να ξέρουμε αν χρησιμοποιήσει τα χρήματα της επιχορήγησης για το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.
«Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες του Υπουργείου. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα», ειπε ο Υφυπουργός.
Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ αλλά αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και θα διαφημίζεται απ’ όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή.
Στη δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης , αναφέρθηκε σε ελέγχους που έχουν γίνει από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται η ευαισθησία της κυβέρνησης. Ειδικά απο τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ΠΑΕ προκύπτουν τα εξής:
Μη απόδοση Φ.Π.Α. 1.305.000 ευρώ. Μη απόδοση παρακρατούμενων
φόρων, 5.247.000 ευρώ. Σύνολο μη αποδοθέντων φόρων 6,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Διαπιστώθηκαν τρέχουσες φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες θα συνταχθούν εκθέσεις ελέγχου και θα αποσταλούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών από τα οποία πιθανολογείται η απόκρυψη φορολογητέας ύλης και βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Επίσης, σε ορισμένες ΠΑΕ ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταλήγοντας ο κ. Σαχινίδης, επεσήμανε πως με βάση τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ τις σχέσεις της Πολιτείας με τον επαγγελματικό αθλητισμό.
ΑΡΗΣ ΨΥΧΑΣ