Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε όλη τη Μαγνησία

Τις μεγάλες Αποκριές και τα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας ετοιμάζει για μία ακόμη χρονιά η περιφέρεια του Νομού Μαγνησίας, με όσες δυνάμεις διαθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, πως σε πολλές περιοχές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τέλεση των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων που προβλέπουν για την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα άστατο καιρό, ενώ σε άλλες περιοχές, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι φανερά «προσαρμοσμένες» στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί.
Θεωρείται όμως σίγουρο, ότι σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας, ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις Αποκριές και την Καθαρή Δευτέρα, με διαφόρους τρόπους πέρα από εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από τους κατά τόπους Δήμους και διαφόρους πολιτιστικούς συλλόγους, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική παράδοση και οπωσδήποτε πέρα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Δράκεια
Το παραδοσιακό έθιμο των Κουδουνάδων, θα αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά στη Δράκεια την Κυριακή της Αποκριάς, οι οποίοι μετά τις επισκέψεις που θα κάνουν στα σπίτια των δημοτών θα συναντηθούν στην πλατεία του χωριού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε μια πολύωρη χορευτική και γεμάτη τραγούδια συνάντηση που θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ.
Στην Αγριά πάντως λόγω των αμφίβολων καιρικών συνθηκών την Καθαρή Δευτέρα δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο χώρο του σταθμού του ΟΣΕ.
Διμήνι
Ραντεβού στο λόφο των Μυροφόρων στο Διμήνι δίνουν με τους επισκέπτες οι κάτοικοι της περιοχής την Καθαρή Δευτέρα, για το πέταγμα του χαρταετού, την παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, σε μια εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Αλμυρός
Στη θέση «Αλώνια», έξω από το δάσος Κουρί θα γιορτάσουν τα κούλουμα οι κάτοικοι της περιοχής του Αλμυρού, όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ θα υπάρχει και διασκεδαστής για τα παιδιά.
Το γλέντι βέβαια δεν θα σταματήσει εκεί καθώς μετά το μεσημέρι θα συνεχιστεί στην πλατεία της Ευξεινούπολης, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.
Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι το ιδιαίτερο στην Αρτέμιδα, στις Μηλιές και στην Πορταριά για τις Αποκριές και την Καθαρή Δευτέρα.
Όμως αυτές οι περιοχές έχουν τόση φυσική ομορφιά και ξέρουν να κρατούν τα μέτρα και τους κώδικες της ελληνικής παράδοσης που θα ικανοποιήσουν με το δικό τους τρόπο τις απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη.
Δ. Ιωλκού και Μουρεσίου
Καιρού επιτρέποντος, στον Άγιο Ονούφριο θα γιορταστούν φέτος τα κούλουμα στο Δήμο Ιωλκού, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Δήμο Μουρεσίου.
Το καρναβάλι πάντως έχει προγραμματιστεί να γιορταστεί στο Ανήλιο και η Καθαρή Δευτέρα στον Άη Γιάννη.
Εάν επιτρέψει ο καιρός στο Ανήλιο θα υπάρχουν μεταμφιεσμένοι, παραδοσιακή ορχήστρα, γαϊτανάκι και θα γίνει πέταγμα αερόστατου, ενώ στον Άη Γιάννη θα γίνει χορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού.
Ν. Αγχίαλος
Γλέντι στην παραλία, παραδοσιακά εδέσματα και εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εκδήλωσης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Καθαρή Δευτέρα στη Νέα Αγχίαλο και οι διοργανωτές ετοιμάζονται για το καλύτερο.
Δ. Σούρπης
Στην πλατεία της Σούρπης θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του Δήμου φέτος για τα παιδιά το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας.
Εκτός από τις εκπλήξεις του πλούσιου μπουφέ που θα υπάρχει, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με φουσκωτά μπαλόνια, ξυλοπόδαρους, μαγικούς καθρέφτες, κλόουν και ζωγράφους προσώπων, ενώ θα συμμετάσχουν και σε διαγωνισμό μεταμφιεσμένων.
Μάλιστα σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν θα υπάρξει κίνδυνος να χαλάσουν το κέφι τους, καθώς το γλέντι θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Γυμνασίου και του Λυκείου Σούρπης.
Δ. Πτελεού
Στον Πτελεό, το βράδυ της Αποκριάς θα αναβιώσει το παλιό έθιμο με το κάψιμο σκήνων, ενώ παράλληλα θα δοθούν τρία βραβεία σε μεταμφιεσμένους και θα γίνει γλέντι με πολύ χορό και πλούσιους μεζέδες.
Μακρινίτσα
Πολύ χορό, μεζέδες, πέταγμα αερόστατου και την αναβίωση του εθίμου με το άναμμα της Αφανούς, περιλαμβάνει το Αποκριάτικο γλέντι που θα γίνει την Κυριακή στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και κάτω από αυτόν και οι διοργανωτές υπόσχονται μια όμορφη βραδιά.
Δ. Σηπιάδος
Τέλος όσοι επισκεφτούν την περιοχή της Μηλίνας θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Για πρώτη φορά στη Μηλίνα την Κυριακή της Αποκριάς θα γίνει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα, προκειμένου να έχει επιτυχία και να θεσμοθετηθεί αυτό το παιχνίδι, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται.
Αποκριά στο Δ.Φερών
Ο Πολιτιστικός Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Φερών, διοργανώνει την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου παιδικό αποκριάτικο πάρτι μασκέ, με τη συμμετοχή κλόουν. Ώρα έναρξης 11.00 π.μ. Την ίδια μέρα αποκριάτικος χορός σε συνεργασία με το Σύλλογο Περιβολιωτών στο Κεφαλόβρυσο, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου. Ώρα έναρξης 21.00 μ.μ. Καθαρά Δευτέρα : Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και πολύ χορό με το μουσικό σχήμα του Κώστα Μιχόπουλου. Ώρα έναρξης 11.30
Διαγωνισμός χαρταετού στις Αφέτες
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει τη Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου διαγωνισμό χαρταετού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφετών. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Λόφο της Παναγίας και στο χώρο εκατό περίπου μέτρων περιμετρικά της εκκλησίας, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι.
Στους διαγωνιζόμενους θα απονεμηθούν κύπελλα (1ο, 2ο και 3ο βραβείο) και σε όλους τους διαγωνιζόμενους αναμνηστικά μετάλλια. Κύπελλο θα απονεμηθεί και στον καλύτερο χειροποίητο παραδοσιακό αετό που θα πετάξει. Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμος μπουφές με άφθονο κρασί και αναψυκτικά.
Αναβίωση παράδοσης στο Στεφανοβίκειο
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης» ανέλαβε το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Στεφανοβίκειο, το οποίο έχει ως εξής : Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των εκδηλώσεων με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για τα μικρά παιδιά και θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο.
Το γλέντι και ο χορός θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 το απόγευμα όταν και θα γίνει το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου.
Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων, στη συνέχεια οι νέοι του χωριού θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς και τέλος θα μοιραστούν Σαρακοστιανά εδέσματα σε όλο τον κόσμο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι της ΜΕΛΚΑ

Στο ίδιο σήριαλ… πρωταγωνιστές και πάλι οι εργαζόμενοι στην εργολαβία της ΜΕΛΚΑ στον Περιφερειακό στο κομμάτι από Γορίτσα έως την Αγριά. Πληρώνονται με το σταγονόμετρο και αφού πρώτα προειδοποιήσουν με στάση εργασίας και κινητοποιήσεις.
Έτσι έγινε και χθες. Απλήρωτοι δύο μήνες συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Έπειτα από πιέσεις η εταιρία δεσμεύτηκε να δώσει από 500€ σε όλους σήμερα, ενώ θα εξοφλήσει το Δεκέμβριο τις επόμενες μέρες. Για τα οφειλόμενα του Ιανουαρίου συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συζητήσουν σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η κατάστασή είναι απελπιστική» τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Βάγιος Λαγοδόντης, καθώς είναι η πολλοστή φορά που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε και να μην πληρωνόμαστε έγκαιρα. Από τον Απρίλιο του 2009 ξεκίνησε αυτή η ιστορία και συνεχίζεται, ενώ το προσωπικό στη συγκεκριμένη εργολαβία έχει μειωθεί από την αρχή που ξεκινήσαμε στο 50%».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λαγοδόντης, στους 16 περίπου οικοδόμους οφείλονται 10 μεροκάματα μέσα στο Δεκέμβριο και 10 μέσα στον Ιανουάριο. Εκτιμάται ότι η εταιρία οφείλει από 1.500€ -1.600€ στον καθένα. Στους οκτώ χειριστές και οδηγούς μηχανημάτων οφείλονται δύο μισθοί, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, από 2.500€ - 3.000€ στον καθένα. Επισημαίνεται ότι η εταιρία είχε κάνει παύση εργασιών σε όλες τις εργολαβίες της ανά την Ελλάδα από τις 15 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2010.
Χθες στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και συζήτησαν το θέμα, ενώ σε επικοινωνία που είχαν με εκπροσώπους της εταιρίας υπήρξε η δέσμευση ότι σήμερα θα πάρουν όλοι από 500€ κι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει η εξόφληση του Δεκεμβρίου και για τον Ιανουάριο θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. «Η αγορά είναι νεκρή. Η ανεργία στον κλάδο μας είναι περίπου 70%. Το εκμεταλλεύεται λοιπόν η εταιρία και όλο καθυστερεί να μας πληρώσει», επισημαίνει ο κ. Λαγοδόντης και υπενθυμίζει ότι το 50% των ατόμων που απασχολούνταν σε διάφορες θέσεις στην συγκεκριμένη εργολαβία του Περιφερειακού μειώθηκε κατά 50% μετά και τις απολύσεις που έγιναν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αν πάτε Αντίπαρο, προσοχή, μην αρρωστήσετε...

Στο Κοινοτικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας έχει μπει ως θέμα η διαμαρτυρία της Κοινότητας και όλων των τοπικών Συλλόγων για την υποχρεωτική μετακίνηση των γιατρών μας στο Κέντρο Υγείας Πάρου για να καλύπτουν τα κενά των εφημεριών εκεί (14 μέρες συνολικά το μήνα). 
Τους κυρίους που πήραν την απόφαση στο Νοσοκομείο Σύρου κι αυτούς που, κάνοντας προεκλογικές εκδουλεύσεις, φρόντισαν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση δεν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Υπάρχει πάντως εδώ και καιρό ένα κλίμα απαξίωσης στον τοπικό τύπο για το Κέντρο Υγείας Πάρου και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν για μερικά ψηφαλάκια. 
Ωστόσο καλό είναι να αντιληφθούν όλοι τους ότι η Αντίπαρος δεν είναι κανένα ψαροχώρι με πενήντα κατοίκους, ούτε το αποπαίδι της Πάρου. Το θέμα θα πάρει σίγουρα διαστάσεις, αφού από πίσω από αυτή την απόφαση είναι άνθρωποι του Δήμου Πάρου. 
Πριν τους αποκαλύψουμε θα τους προτείναμε να έρθουν μία βόλτα στο νησί το τριήμερο, και μάλιστα μασκαρεμένοι γιατροί και νοσοκόμες, αφού εδώ το είδος θα σπανίζει.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Εμφύλιος" νομαρχιών για την εκτροπή του Αχελώου

Με νίκη της Αιτωλοακαρνανίας που είχε προσφύγει στο ΣτΕ, έληξε επί του παρόντος η «μάχη του Αχελώου». Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, προκαλώντας την ικανοποίηση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του της Μαγνησίας και της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι υπέρ της συνέχισης του έργου είχε ταχθεί με επιστολή του στο ΣτΕ ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ενώ στάση ουδετερότητας είχε τηρήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, αποδεχόμενη εκ προοιμίου την απόφαση του δικαστηρίου.
Έντονη η αντίδραση των Θεσσαλών
«Να αποσαφηνίσει τη στάση της, να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων της, που άφησαν του έργο εκτεθειμένο σε δικαστικές παρεμβάσεις, και να αναλάβει πλέον συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μεταβληθούν τα δεδομένα που επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου», ζητά με δήλωσή του ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας.
«Στόχος μας, προσθέτει ο νομάρχης Μαγνησίας , πρέπει να είναι η δημιουργία νέων προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση του έργου, έως ότου κριθεί το ζήτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ζητούμε να ανατεθούν εδώ και τώρα από τα συναρμόδια υπουργεία τα Διαχειριστικά Σχέδια των υδατικών πόρων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν από τους φορείς της Θεσσαλίας για να ανακληθεί η σημερινή απόφαση αναστολής των εργασιών. Επισημαίνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία αναβολή, καθυστέρηση ή ολιγωρία, που θα συμβάλλει στον οριστικό «ενταφιασμό» του έργου», προσθέτει.
Παράλληλα ο νομάρχης Μαγνησίας υποστηρίζει ότι «η απόφαση του ΣΤΕ ελέγχεται για τη νομική και ουσιαστική ορθότητά της, δεδομένου ότι δεν συνεκτιμήθηκαν όπως θα έπρεπε όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν υπέρ της συνέχισης εκτέλεσης του έργου» και αφού παραδέχεται ότι ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του έργου καλεί τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς της Θεσσαλίας να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ξεκινήσουν έναν νέο αγώνα, «αξιοποιώντας κάθε νομικό μέσο που βρίσκεται στη διάθεσή μας, ώστε να ανακληθεί αυτή η απόφαση προς όφελος όλων των Θεσσαλών.»
Για «δυσμενή εξέλιξη», κάνει λόγο και ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός. «Εμείς ως Θεσσαλοί θέτουμε πάντα την ουσία του ζητήματος και ρωτάμε : πώς θα υπάρχει ζωή στη Θεσσαλία; Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα πλέον είναι δραματικό και δεν αφορά μόνο τις αρδεύσεις όπως σχεδιάζαμε αρχικά. Σε λίγο θα υπάρχουν έντονα προβλήματα υδροδότησης του πληθυσμού. Επί πλέον, είναι ζήτημα περιβαλλοντικό: Η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση. Το φωνάζουμε χρόνια και δεν μπορούμε να πείσουμε ορισμένους που είναι επιλεκτικά ‘οικολόγοι’», καταλήγει ο κ. Κατσαρός.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της συνέχισης του έργου έχουν ταχθεί επίσης οι νομαρχίες Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και οι δήμοι και οι κοινότητες των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.
Σώκος: «Μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα»
«Ιστορική», χαρακτηρίζει με δηλώσεις του την απόφαση του ΣτΕ ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, υπενθυμίζοντας ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι φορείς του νομού μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (19 Οκτωβρίου 2009). Κατά το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας «αυτό το έργο ήταν έργο κομματικού ανταγωνισμού και τα κομματικά λόμπυ το υπερασπίζονται τη στιγμή κατά την οποία βλάπτει και την Θεσσαλία και την ελληνική οικονομία. Μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα», προσθέτει ο κ. Σώκος. Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ζητά άλλες πολιτικές για την ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και θα σέβεται το περιβάλλον, τονίζοντας ότι «ξεκινά μια καινούρια περίοδος για τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα, για τα έργα και τις δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η περιπέτεια που φτάνει στο τέλος της ξεκίνησε εδώ και 21 χρόνια με πολλές αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, τις πραξικοπηματικές ενέργειες του κ. Σουφλιά, "που νομοθέτησε με ένα απαράδεκτο τρόπο για να παρακαμφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να δημοπρατήσει το φράγμα στη Συκιά και στη συνέχεια να το αναθέσει". Επιπλέον, τονίζει ότι «περιμένουμε και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα, που είναι βέβαιο πως θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση»
Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της αίτησης, η WWF- Ελλάς που επίσης είχε προσφύγει στο ΣτΕ, επεσήμανε ότι οι εργασίες για την εκτροπή ποτέ δεν διακόπηκαν πραγματικά, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλέον του 40% του όλου έργου. Παράλληλα η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι ακόμη και σ’ αυτό το στάδιο, αν συνεχιστούν τα έργα, θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων. Η οικολογική οργάνωση υπογραμμίζει μάλιστα ότι το έργο θα προκαλέσει αλλοιώσεις στο μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων και στη νότια πλευρά της Πίνδου, ενώ θα πλήξει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ηγούμενος Μοναστηριού, συνελήφθη για οπλοκατοχή και αρχαιοκαπηλία!

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τζώρας στην Βασιλική Ιωαννίνων, συνελήφθη μαζί με δύο ακόμα άτομα για παραβάσεις του Νόμου περί όπλων και του Νόμου περί αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε στη Μονή και στις οικίες των συλληφθέντων, στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργεί η Υποδιεύνση Ασφαλείας Ιωαννίνων σχετικά με κλοπές εικόνων και κειμηλίων από Ιερούς Ναούς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, δύο κυνηγετικά όπλα, 533 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 15 λίθινα τεμάχια θυρώματος που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. «Περί Αρχαιοτήτων», τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την Ιερά Μονή Δ. Μαστοροχωρίων Ιωαννίνων τον Αύγουστο του 2009.
Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 48 εικόνες, επάργυρα κειμήλια, ξυλόγλυπτα και βιβλία, των οποίων η προέλευση, η νομιμότητα κατοχής και η αρχαιολογική τους αξία ερευνάται.
Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βίοι αντίθετοι ...

Νίκη για το Μαρούσι και ήττα για τον Παναθηναϊκό, ήταν τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων την Πέμπτη για την 3η αγωνιστική του TOP 16. Αν κάποιος έλεγε πριν την έναρξη της 2ης φάσης της Ευρωλίγκα, πως μετά από 3 ματς το Μαρούσι θα διεκδικεί την πρόκριση στα προημιτελικά και ο Παναθηναϊκός θα μετράει 0/3, μάλλον θα τον περνούσαν για τρελό. Η πραγματικότητα όμως λέει πως αυτή τη στιγμή Μπαρτσελόνα, Μαρούσι και Παρτιζάν ισοβαθμούν στην πρώτη θέση του 5ου ομίλου ενώ οι "πράσινοι" βρίσκονται στην τελευταία θέση.

Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ειδικά το πρώτο ημίχρονο, όπου έληξε με το ..."παιδικό" 22-18 υπέρ της ομάδας των βορείων προαστίων. Έστω και έτσι όμως το ζητούμενο επετεύχθη για την ομάδα του Μπαρτζώκα και το ροζ φύλλο αγώνα κατακτήθηκε τελικά με σκορ 57-49. Καλύτεροι για το Μαρούσι οι Λούκας, Πελεκάνος και Χόμαν. Από την άλλη η Παρτιζάν παρουσιάστηκε κατώτερη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια, ιδιαίτερα στην επίθεση. Η πολύ καλή εμφάνιση του Βράνιες και τα 47-32 ριμπάουντ υπέρ της Παρτιζάν δεν ήταν αρκετά για την ομάδα του Βουγιόσεβιτς. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη ρεβάνς της Χάλα Πιονίρ σε δύο εβδομάδες, σε ένα ματς που αναμένεται να κρίνει αρκετά για το μέλλον των δύο ομάδων στην διοργάνωση.

Στη Βαρκελώνη η Μπαρτσελόνα κέρδισε μάλλον εύκολα έναν πολύ μέτριο Παναθηναϊκό με 83-71. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς έμεινε πίσω στο σκορ με διψήφια διαφορά από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο και ουσιαστικά δεν απείλησε ποτέ τους Καταλανούς στη διάρκεια του ματς. Προβλέψιμος και στατικός στην επίθεση, αρκετά ευάλωτος στην άμυνα και γενικότερα μια ταχύτητα πιο κάτω από τους χθεσινούς αντιπάλους του, ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετά φυσιολογικά και χωρίς υπερβολή στάθηκε χειρότερα σε σχέση με το Μαρούσι, μέσα σε μια από τις πιο δυνατές ευρωπαϊκές έδρες. Εντόνγκ και Γκριμάου ξεχώρισαν για τους Καταλανούς ενώ ο Μπατίστ έμοιαζε με "όαση" για τους "πράσινους". Παρόλα αυτά το χθεσινό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ κρατάει ακόμα ζωντανές τις ελπίδες του Παναθηναϊκού για πρόκριση. Πλέον το εντός έδρας ματς με την Μπάρτσα είναι στην κυριολεξία τελικός για τον Παναθηναϊκό. Βέβαια οι Καταλανοί δεν θα έρθουν για τουρισμό στην Αθήνα καθώς θέλουν να ξεμπερδεύουν νωρίς-νωρίς από μια ομάδα που είναι εκ των βασικών ανταγωνιστών τους για την κατάκτηση του τροπαίου.

Στα υπόλοιπα ματς είχαμε νίκες της Μακάμπι επί της Εφές Πίλσεν με 72-62 και της Σιένα επί της Ρεάλ με 83-76, σε έναν όμιλο που είναι εξαιρετικά αμφίρροπος. Τρομερές εμφανίσεις από Τερέλ Μακ Ιντάιρ και Άλαν Αντερσον, οι οποίοι διέλυσαν το ranking της Euroleague με 43 και 35 αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα όμως που ξεχώρισε ήταν η νίκη της Κίμκι μέσα στη Βιτόρια επί της Κάχα Λαμποράλ με 71-82. Οι Ρώσοι φαντάζουν πλέον ως φαβορί για την πρόκριση σε σχέση με τους Βάσκους και δυνητικά τουλάχιστον μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και την πρωτιά του ομίλου. Καλό λοιπόν για τον Ολυμπιακό θα είναι να πάει να "καθαρίσει" το ματς στο Ζάγκρεμπ σε 15 μέρες ώστε να μην μπλέξει σε περιπέτειες.

Υ.Γ.: Απόρησα αρκετά με τους speakers του χθεσινοβραδινού αγώνα Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός. Από που και ως που δηλαδή "οι οργανωτές του Παναθηναϊκού υπερτερούν αυτών των Καταλανών"; Επίσης ο Γκριμάου δεν είναι καθόλου κακός παίκτης και δεν θεωρώ υποτιμητικό για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως ήταν εκ των κορυφαίων στο χθεσινό ματς. "Πολυεργαλείο" με όλη τη σημασία της λέξης ο Καταλανός. Και δεν νομίζω να παίρνει 1,3 εκατομμύρια το χρόνο...
Από το Greek Hoopz
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σύσταση ανώνυμης εταιρίας μεταξύ των Δήμων Μηλεών-Αφετών

Η ισχύς εν τη ενώσει και πριν ακόμη εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης». Οι Δήμοι Μηλεών και Αφετών προχώρησαν στη σύσταση μίας Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Παραγωγική και Εμπορική Μηλεών Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ». Το καταστατικό της νέας εταιρίας συντάχθηκε σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας συμμετέχουν η Δημοτική Επιχείρηση Μηλεών και ο Δήμος Αφετών.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας στις 9 Φεβρουαρίου εξελέγη ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ έγινε και μια γενικότερη ενημέρωση για τη λειτουργία της νέας εταιρίας και ο δήμαρχος Απόστολος Αρέθας που είναι και ο νέος πρόεδρος, προχώρησε στον προσδιορισμό των νέων στόχων, δηλώνοντας πως πρόκειται για μία εταιρία που έχει ως «προίκα» την κερδοφορία, (αφού όπως υπολογίζεται το 2010 ο προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει το ποσό των 700.000 ευρώ), την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να προχωρήσει σε μια εκ νέου αναπτυξιακή πορεία και προσφέροντας γνώση στο Δήμο Αφετών.
Μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης ήταν η δημιουργία γυναικείου τμήματος παρασκευής – τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων αλλά και ειδών λαϊκής τέχνης. Παράλληλα παράγονται προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, λάδι, τσίπουρο κ.ά., ενώ στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader II δημιουργήθηκε πρότυπη μονάδα Αγροτουρισμού στο Δ.Δ. Καλών Νερών. Αξίζει να αναφερθεί και η ίδρυση του σύγχρονου αποστακτηρίου – ποτοποιείου – τυποποίησης τσίπουρου, αποσταγμάτων από διάφορα φρούτα της περιοχής καθώς και ηδύποτα. Πολύ σύντομα η ΔΕΜ, θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λαδιού, με παραγωγή – τυποποίηση.
Παράλληλα, ο Δήμος Μηλεών στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης, της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, προχώρησε στην αναπαλαίωση και επισκευή δύο παραδοσιακών ξενώνων. Πρόκειται για τον ξενώνα «Φιλιππίδη» στις Μηλιές και τον Ξενώνα «Αλατίνου» στις Πινακάτες.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου η Δημοτική Επιχείρηση διηύρυνε τις δραστηριότητές της προχωρώντας στη λειτουργία δημοτικής ταβέρνας, καθώς επίσης και στην εκμετάλλευση δημοτικού καταστήματος – περιπτέρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2008 η Δημοτική Επιχείρηση Μηλεών συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.428.402 ευρώ και ο προϋπολογισμός ΔΕΜ είναι 145.800 ευρώ. Το πρόγραμμα προωθεί την εγκατάσταση μικρής και μεσαίας κλίμακας φωτοβολταϊκών πάνελς σε αγροτικές και αστικές περιοχές, επιδιώκει την αύξηση της τεχνογνωσίας και της αποδοχής των πλεονεκτημάτων, τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη πολιτικών και στρατηγικών που να υποστηρίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελς κυρίως σε εγκαταλελειμμένες - υποβαθμισμένες περιοχές Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Θεριακλήδες οι Βολιώτες από 15 μέχρι 65

Θεριακλήδες εμφανίζονται οι Βολιώτες, αφού παρά τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας το κάπνισμα εμφανίζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα στο γενικό πληθυσμό της πόλης τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά συγκρίσιμα στοιχεία που θα δοθούν στο φως της δημοσιότητας κατά την παρουσίαση του Προφίλ Υγείας της Πόλης, το οποίο θα παρουσιαστεί την άλλη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου.
Είναι η δεύτερη παρουσίαση που γίνεται για το προφίλ της πόλης, καθώς η πρώτη έγινε πριν από δέκα χρόνια. Στην παρουσίαση θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία αναφορικά με την ποιότητα ζωής, με τη συμπεριφορά των Βολιωτών, στοιχεία που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική θέση, στοιχεία που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη ψυχική και τη σωματική υγεία (ψυχική νοσηρότητα και θνησιμότητα).
Το Προφίλ Υγείας έγινε μετά από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 700 Βολιώτες όλων των ηλικιών από 15 - 65 ετών και σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από εθελοντές και στελέχη του ΔΟΥΚ και χρειάστηκε ένα διάστημα περισσότερο από τέσσερις μήνες, αφού για τη διαμόρφωση του Προφίλ Υγείας αντλήθηκαν στοιχεία και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Νοσοκομείο η ΔΕΥΑΜΒ κ.α.
Η παρουσίαση του Προφίλ Υγείας του Βόλου θα γίνει στο Δημαρχείο από τον κ. Γιαν. Γρηγορίου, Κοινωνιολόγο και Διευθυντή του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου (ΔΟΥΚ), ενώ θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν κατά την παρουσίαση των στοιχείων και οι κ. κ. Γιάννης Τούντας Καθηγητής της Κοινωνικής Ιατρικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Κ. Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και ο Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Η Ταυτότητα Υγείας του Βόλου γίνεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης στρατηγικής να ενταχθεί η πόλη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιείς Πόλεις και για την οποία έχει κατατεθεί σχετική αίτηση στο Γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) που εδρεύει στην Κοπεγχάγη και στο πλαίσιο χάραξης ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης που αφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σοβαρές ελλείψεις στη Μονάδα Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου

Στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρού Νεφρολόγου, βοηθού θαλάμου, τραπεζοκόμου, καινούργιων μηχανημάτων και νεφρολογικής κλινικής, στο Νοσοκομείο Βόλου αναφέρεται με ερώτησή του στην Υπ. Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μαγνησίας Π. Μαρκάκης.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, «σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό καταγράφονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο του Βόλου. Περισσότερα από 250 άτομα, μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» καθημερινά δίνουν κυριολεκτικά το δικό τους αγώνα για την επιβίωση, υπό αντίξοες, όμως συνθήκες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους ίδιους.
Από τα 250 μέλη του Συλλόγου, οι 105 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μ.Τ. Νεφρού Νοσοκομείου Βόλου, οι 50 στην ιδιωτική κλινική, οι 40 στην περιτοναϊκή και οι υπόλοιποι είναι μεταμοσχευμένοι.
Οι ελλείψεις είναι σοβαρές «δεν υπάρχει γιατρός νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δεν υπάρχουν νοσηλευτές, τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι παλιά, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια, αναμένονται δέκα νέα μηχανήματα. Παράλληλα, πολλοί νεφροπαθείς και ειδικά οι μεταμοσχευμένοι, νοσηλεύονται πολλές στο φορές στο Νοσοκομείο και στη Β’ Παθολογική, όταν εφημερεύει, η οποία, όμως, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Οι ελλείψεις είναι τόσο τραγικές, που την περασμένη εβδομάδα στην Μονάδα, λόγω ελλείψεως σεντονιών, χρησιμοποιήθηκε χαρτί!!!
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πήραν "φωτιά" οι τιμές στα καύσιμα

Με παράπονα «υποδέχτηκαν» οι καταναλωτές την αύξηση κατά 14,3 λεπτά της τιμής της βενζίνης. Η τιμή των καυσίμων στο Βόλο από το 1,108 ευρώ που ήταν στις 5 Φεβρουαρίου, χθες, «εκτινάχθηκε» στο 1,250 για την αμόλυβδη και στο 1,450 για την σούπερ, από το 1,296 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αιφνίδια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 14 λεπτά, δυσαρέστησε τους καταναλωτές, οι οποίοι ουσιαστικά επωμίζονται και το βάρος της αύξησης.
Με την εξέλιξη αυτή, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης «οριοθετήθηκε» στο 1,25 ευρώ.
Η αύξηση που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σε 6 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης και στο φωτιστικό πετρέλαιο δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.
H αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο αναμένεται να αποφέρει έσοδα 934 εκατ. ευρώ: 714 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και 220 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι η αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ισχύει από τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε κατατέθηκε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.
«Μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στον κόσμο» παρατήρησε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας, ’γγελος Τσαβές. Οι καταναλωτές δήλωσαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι αυτοί τελικά θα «πληρώσουν» για άλλη μία φορά, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αλλά και οι πρατηριούχοι, βλέπουν πως οι δουλειές τους έχουν πάρει την κάτω βόλτα. «Κάποτε, ο κόσμος έβαζε 20 ευρώ βενζίνη, και τώρα βάζει 10, ίσα ίσα για να του φτάσει να πάει στο σπίτι του» είπε ο κ. Τσαβές, αναφέροντας ότι καθημερινά οι βενζινοπώλες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές
Οι τιμές των καυσίμων στη Μαγνησία, ακολουθούν τον πανελλήνιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον κ. Τσαβέ.
Στο Βόλο χθες, ο μέσος όρος της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στο 1,250 ευρώ ανά λίτρο. Στις 5 Φεβρουαρίου το λίτρο κόστιζε 1,108 ευρώ.
Η σούπερ αμόλυβδη, από το 1,296 ευρώ το λίτρο, χθες «εκτινάχθηκε» στο 1,450 ευρώ.
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώθηκε στο 1,150 ευρώ το λίτρο από το 1,043 ευρώ που ήταν στις 5/2, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από χθες προς 0,60-0,62 λεπτά του ευρώ, από τα 0,61 λεπτά που κόστιζε πριν μία εβδομάδα.
Έλεγχοι για αποτροπή της κερδοσκοπίας
Εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων ξεκινούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να αποτραπούν κερδοσκοπικές συμπεριφορές μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ανατιμήσεων να επιβληθεί ανώτατο όριο (πλαφόν) στην λιανική τιμή πώλησης. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών που συνδέονται με κερδοσκοπικές ανατιμήσεις αρμόδια να επιβληθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:
- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.
- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο ρελαντί οι μπουλντόζες της Ν.Α.Μ. για το Τρίκερι

Μπροστά στην αρχιτεκτονική πινελιά που θα μπει στο παραλιακό μέτωπο του Τρικερίου, φαίνεται ότι σταμάτησαν οι μπουλντόζες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Αντί της κατεδάφισης –στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες»- από συνεργεία της ΝΑΜ, των παράνομων κατασκευών στη ζώνη του αιγιαλού στις Κόττες και την Αγία Κυριακή Τρικερίου, που αποτελούν προέκταση των εστιατορίων και καφετεριών της περιοχής επί σειρά ετών, προωθείται η νομιμοποίηση ηπιότερων κατασκευών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η λύση που προτάθηκε από την Κοινότητα Τρικερίου και έγινε αποδεκτή από τη ΝΑΜ, φαίνεται ότι έδωσε το «φιλί της ζωής» στους επιχειρηματίες της περιοχής, των οποίων τα καταστήματα απειλούνταν με λουκέτο, την ίδια ώρα που 100 περίπου εργαζόμενοι θα έμεναν στο δρόμο. Παράλληλα, το έργο που θα γίνει και θα νομιμοποιεί τους επιχειρηματίες, θα λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για τους ίδιους, που στο παρελθόν είχαν κερδίσει την ανοχή στελεχών ελεγκτικών υπηρεσιών, των οποίων τα στόματα έκλειναν με… αστακομακαρονάδες!
ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες της περιοχής του Τρικερίου, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη, Νικ. Φορτούνα, κατέκλυσαν χθες το πρωί, τους διαδρόμους της Νομαρχίας Μαγνησίας. Απόφαση που εκδόθηκε προ τριμήνου για την κατεδάφιση των παράνομων σκιάστρων των καταστημάτων τους που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελεύθερες παραλίες» της ΝΑΜ, τους έθεσε σε εγρήγορση.
Όπως εξηγούσαν, οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων τους είναι πολύ μικροί και για την εξυπηρέτηση των πολυπληθών θαμώνων τους κυρίως τη θερινή περίοδο, προχώρησαν στην κατασκευή των σκιάστρων, κάτω από τα οποία ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα. Ενδεχόμενη κατεδάφιση των σκιάστρων, ουσιαστικά θα οδηγούσε σε «λουκέτο» τις επιχειρήσεις που δεν θα είχαν πλέον λόγο δραστηριοποίησης, αλλά και σε απόλυση τους 100 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνται.
«Η εφαρμογή της απόφασης θα ήταν καταδικαστική για τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους», παρατήρησε χθες ο κ. Φορτούνας.
ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ…
Η καταπάτηση του αιγιαλού από τις παράνομες κατασκευές των επιχειρηματιών, φέρει τις ρίζες της αρκετά χρόνια πίσω…
Όλοι γνώριζαν για τα κακώς κείμενα στην παραλιακή ζώνη του Τρικερίου, ακόμη και οι ίδιες οι ελεγκτικές αρχές. «Υπήρχε ανοχή από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, στελέχη των οποίων έρχονταν και τρώγανε αστακομακαρονάδες στα συγκεκριμένα καταστήματα», παραδέχθηκε ο κοινοτάρχης Τρικερίου, Νικ. Φορτούνας, σκιαγραφώντας τη νοοτροπία στελεχών ελεγκτικών υπηρεσιών, «θύματα» των οποίων ήταν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ως αντάλλαγμα για να «ζουν» οι επιχειρήσεις τους!
Και παρά το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι παράνομες, οι καταστηματάρχες καταβάλλουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν χθες, κοινοτάρχης Τρικερίου και καταστηματάρχες με το νομάρχη Μαγνησίας, Απ. Παπατόλια, αποφασίστηκε οι μπουλντόζες να δουλέψουν στο… ρελαντί.
Μέσα σε έξι μήνες, η Κοινότητα Τρικερίου, θα αναλάβει να καταθέσει μελέτη για την αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, στην Κτηματική Υπηρεσία. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και λύση για τη νόμιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σήμερα δραστηριοποιούνται εντός του αιγιαλού με παράνομες κατασκευές.
Με τη χρηματοδότηση δε της μελέτης και την ολοκλήρωση των εργασιών, πέρα από τη λύση που θα δοθεί στο αδιέξοδο των επιχειρηματιών, το Τρίκερι θα καμαρώνει για την ομοιομορφία και αναβάθμιση του παραλιακού του μετώπου.
«Πειστήκαμε για την αισθητική αναβάθμιση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και αποφασίσαμε να αναστείλουμε την εφαρμογή της απόφασης», σημείωσε ο κ. Παπατόλιας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, έκοψε την πίτα της

Στην κατάμεστη αίθουσα των γραφείων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κόπηκε η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη πίτα. 
Οι παρόντες απόλαυσαν τη γευστικότατη πίτα η οποία ήταν κατασκευασμένη ολόκληρη με προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Πριν την κοπή της πίτας ο Γιάννης Γερόπουλος ταξίδεψε τους παρόντες στο μαγευτικό ταξίδι που πραγματοποίησε από το Βόλο (Ιωλκό) στη Γεωργία (αρχαία Κολχίδα). 
Οι υπέροχες εικόνες που έδειξε επενδεδυμένες με ταιριαστή μουσική ανέδειξαν εκτός από το ταξίδι και την Ελλάδα δια μέσου των αιώνων.
Στη συνέχεια ο Κώστας Βολιώτης παρουσίασε τη δράση της οργάνωσης το χρόνο που πέρασε. 
Η Φρειδερίκη Ζούγρου ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, μέσα στο Μάρτιο εκδήλωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς με ομιλητή το γνωστό επιστήμονα κ. Κατσαρό. Η Αγγελική Ιωαννίτη, που ήταν η τυχερή της βραδιάς, έκανε κάλεσμα συμμετοχής στις δράσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Πρόγραμμα Καλλικράτης: Ζητήματα Συνταγματικότητος»

Μαρία Καραμανώφ
Σύμβουλος Επικρατείας, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010, ώρα 6μμ-9μμ

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)

Οργάνωση: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Δημόσια συζήτηση με αντικείμενο τα νομικά και πραγματικά ζητήματα από την αναδιάρθρωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιπτώσεις της στον χαρακτήρα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας.

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους από της γενέσεώς του και ανατρέπει διοικητικά σχήματα και πραγματικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί σταδιακά στη διάρκεια μακρού χρόνου και επιβιώσει σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.
Το Επιμελητήριο έχει γίνει δέκτης πολλών ερωτημάτων σχετικά με τη νομιμότητα και βιωσιμότητα του νέου αυτού συστήματος και με την αφορμή αυτή οργανώθηκε η σημερινή εκδήλωση. Σκοπός της είναι να δοθεί η ευκαιρία στο μεν Επιμελητήριο να παρουσιάσει τον προβληματισμό και τις θέσεις του, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται, να έχουν ένα βήμα για μια ζωντανή ανταλλαγή απόψεων παραδοσιακού τύπου, πέρα από την απρόσωπη τοποθέτηση στον ψηφιακό διάλογο του διαδικτύου.
Είναι προφανές ότι ο «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να δώσει τη λύση στα χρόνια και πανθομολογούμενα προβλήματα της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και, όπως τουλάχιστον εξαγγέλλει, επιχειρεί να το επιτύχει με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που άπτεται και των δύο βασικών αξόνων της οργάνωσης αυτής, δηλ. τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της αποκέντρωσης. Η λύση αναμένεται να δοθεί α) με τον περιορισμό του αριθμού των ΟΤΑ α' βαθμού, οι οποίοι, από 6.100 που ήταν μέχρι το 1997, μειώθηκαν με τον Καποδίστρια σε 1.033 και ήδη περιορίζονται σε περίπου 350, καθώς και β) με την διοικητική διαίρεση της χώρας σε δεκατρείς περίπου Περιφέρειες, οι οποίες όμως δεν αποτελούν πλέον αποκεντρωμένη κρατική Διοίκηση, όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά αυτοδιοικούμενα ν.π.δ.δ. με αιρετό Περιφερειάρχη. Η τύχη των Νομαρχιών και της αποκεντρωμένης κρατικής Διοίκησης παραμένει λίγο-πολύ αδιευκρίνιστη.
Η προτεινόμενη αυτή λύση, διατυπωμένη σε πολύ αδρές γραμμές που αφήνουν πολλά κενά και ερωτηματικά, έχει ήδη δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Για να αξιολογηθεί όμως σοβαρά η νομιμότης και βιωσιμότης μιας νομοθετικής λύσεως, και μάλιστα τόσο ριζοσπαστικής όσο αυτής που προτείνει ο «Καλλικράτης», το πρώτο πράγμα που απαιτεί όχι μόνο η επιστήμη, αλλά και η κοινή λογική, είναι να έχει προηγηθεί η ακριβής διάγνωση (δόμηση) του προβλήματος. Και όταν λέμε «δόμηση» του προβλήματος δεν εννοούμε απλώς την αντίληψη των δυσλειτουργιών που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες, τα όργανα και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτές είναι ευχερώς αντιληπτές από τον μέσο άνθρωπο χωρίς τη μεσολάβηση καμμίας επιστημονικής μεθόδου. Εννοούμε την επιστημονική διάγνωση, η οποία θα εντοπίζει και θα μελετά ξεχωριστά έναν-έναν τους παράγοντες που προκαλούν τις δυσλειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εξετάζει αναλυτικά και με ακρίβεια τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις και θα αποδεικνύει με τεκμηριωμένα στοιχεία, και όχι απλώς ρητορικά σχήματα, με ποιόν ακριβώς τρόπο η προτεινόμενη λύση αναμένεται να εξουδετερώσει τους παράγοντες αυτούς και να λύσει το πρόβλημα. Με άλλα λόγια εννοούμε κάτι ανάλογο με τις λεγόμενες Λευκές Βίβλους, οι οποίες, τουλάχιστον στα διοικητικώς εξελιγμένα κράτη, θεωρούνται ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για κάθε σημαντική νομοθετική μεταβολή και αποτελούν την ελάχιστη εγγύηση ότι η μεταβολή αυτή δεν θα οδηγήσει σε τραγικά και μη αναστρέψιμα λάθη. Και για να μη θεωρηθεί ότι οραματίζομαι μεθόδους που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αναφέρομαι στην επιστημονική Έκθεση της Επιτροπής Δεκλερή με τίτλο «Ελληνική Διοίκηση 2000», η οποία είχε συνταχθεί από το τότε Υπουργείο Προεδρίας το 1992 με την εφαρμογή συστημικής μεθοδολογίας και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων και φορέων, και η οποία θα έπρεπε να αποτελεί, αν όχι την αφετηρία, τουλάχιστον το υπόδειγμα για μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος.
Αναζητήσαμε μάταια κάποια Λευκή Βίβλο για τον Καλλικράτη, η μάλλον το σύνολο των Λευκών Βίβλων που θα έπρεπε να έχουν συνταχθεί για να καλύψουν τις πολλαπλές πτυχές ενός τόσο πολυπλόκου προβλήματος, νομικές, οργανωτικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.ο.κ. Εξ ίσου μάταια αναζητήσαμε την επιστημονική, δηλ. με αυστηρή μεθοδολογία, τυπική και ουσιαστική αξιολόγηση του σχεδίου Καποδίστριας, το οποίο και απετέλεσε την πρώτη φάση του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας. Αντίθετα, σε πρόσφατη Έκθεση του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Μάρτιος 2008) αναγνωρίζεται ρητά ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έγινε δυνατό στην προηγούμενη φάση να γίνει αντικείμενο συστηματικής αξιολόγησης», καθώς επίσης και ότι η μεταρρύθμιση εκείνη (δηλ. του Καποδίστρια) δεν πέτυχε τους στόχους της» (σελ.28). Για να χρησιμοποιήσω τα ίδια τα λόγια της Έκθεσης, δεν επήλθε «ο αναμενόμενος εκσυγχρονισμός του τοπικού πολιτικού συστήματος, αλλά η πλήρης επιβεβαίωση του τοπικού κοινοβουλευτικού κομματικού συστήματος ... δεν εξασφαλίστηκε η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων, δεν έγινε η αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά αντίθετα παρακρατήθηκαν πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης ... η οργάνωση τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών έμεινε στα χαρτιά ... η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και ο κοινωνικός έλεγχος της τοπικής εξουσίας δεν επετεύχθη ... οι λειτουργικές δαπάνες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν» κ.ο.κ.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις, οι οποίες επαναλαμβάνω δεν είναι δικές μου αλλά έχουν περιληφθεί στην ανωτέρω Έκθεση, γεννούν ευλόγως το εξής ερώτημα: Όλες αυτές οι αποτυχίες συνέβησαν, επειδή ο Καποδίστριας δεν κινήθηκε αρκετά τολμηρά προς τη σωστή κατεύθυνση ή για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, επειδή δηλ. κινήθηκε προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση; Εφ' όσον απουσιάζει η τεκμηριωμένη σύνδεση των αποτελεσμάτων προς τα αίτια, και οι δύο αυτές θέσεις φαίνονται εξ ίσου υποστηρίξιμες και υποστηρίζονται πράγματι με πάθος από τους οπαδούς και τους πολέμιους του Προγράμματος αντίστοιχα.
Αντικείμενο της σημερινής παρουσιάσεως δεν είναι να λύσουμε το πρόβλημα της Διοικητικής Οργάνωσης της χώρας. Αυτό υποτίθεται ότι έχει πλέον λυθεί και η λύση του ενσωματώνεται στο Πρόγραμμα Καλλικράτης. Δικό μας αντικείμενο είναι να εξετάσουμε την προτεινόμενη αυτή λύση, και μάλιστα όχι σε βάθος, γιατί δεν μας το επιτρέπουν οι χρονικοί περιορισμοί, αλλά οριακά, μέσα δηλ. στα ευρέα πλαίσια που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα. Αφού όμως δεν έχουμε ούτε επιστημονική δόμηση του προβλήματος, ούτε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσεως εφαρμογής του, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και εν αρχή ήταν, είναι και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι το Σύνταγμα.
Το Σύνταγμα έχει μια αυστηρή και πάγια θέση στο ζήτημα της διοικητικής οργάνωσης της χώρας. Από τη μια πλευρά κατοχυρώνει την Κρατική Δημόσια Διοίκηση (κεντρική και αποκεντρωμένη) και από την άλλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην πρώτη αναθέτει τις κρατικές υποθέσεις, στην δεύτερη, κατ' αρχήν, τις τοπικές. Μέχρι σήμερα ο νομικός προβληματισμός εστιάστηκε, σε πολύ αδρές γραμμές, στα εξής κατά χρονική σειρά ζητήματα για τις σχέσεις Κρατικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Ζήτημα πρώτο, το οποίο ετέθη αμέσως μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1975: με δεδομένη τη συνταγματική επιταγή να ανατεθούν οι τοπικές υποθέσεις στους ΟΤΑ, μήπως τυχόν το Κράτος, δηλ. η κρατική Δημόσια Διοίκηση, επιμείνει να παρακρατεί ζηλότυπα για τον εαυτό της τις φύσει τοπικές υποθέσεις. Το ζήτημα αυτό λύθηκε σταδιακά με διαδοχικές μεταβιβάσεις υποθέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι δεν θα σταθώ καθόλου σ' αυτό. Ζήτημα δεύτερο: με δεδομένη τη συνταγματική διάκριση μεταξύ κρατικών και τοπικών υποθέσεων, μήπως ο νομοθέτης εκχωρήσει τους ΟΤΑ υποθέσεις από τη φύση τους κρατικές. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 το ζήτημα αυτό απασχόλησε επανειλημμένα τη νομολογία του ΣτΕ, η οποία απεφάνθη αρνητικά. Η νομολογία αυτή παρεκάμφθη με την ad hoc συνταγματική αναθεώρηση του 2001, αλλά επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, για να διαφυλάξει υπέρ του Κράτους τουλάχιστον την παιδεία και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της πολεοδομίας και χωροταξίας. Ζήτημα τρίτο: ετέθη για πρώτη φορά με τον «Καποδίστρια», αλλά δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί οριστικώς από τη νομολογία και επανατίθεται ήδη μετ' επιτάσεως με τον «Καλλικράτη». Το ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: μήπως η υπέρμετρη διεύρυνση των ορίων των Δήμων και Κοινοτήτων από το νομοθέτη εξουδετερώνει πράγματι τόσο την έννοια της τοπικής υποθέσεως, όσο, εν τέλει, και αυτή καθ' εαυτή την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού; Με απλά λόγια, ό,τι ήθελε βαφτίσει ο νομοθέτης Δήμο, αποτελεί πράγματι ΟΤΑ α' βαθμού και οι υποθέσεις του είναι εξ ορισμού τοπικές υποθέσεις, ή μήπως υπάρχουν προς τούτο κάποια ουσιαστικά κριτήρια με συνταγματική κατοχύρωση, τα οποία θέτουν όρια στην ευχέρεια του νομοθέτη να προσδιορίζει το μέγεθος των Δήμων και το εύρος των τοπικών υποθέσεων;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θα μας απασχολήσει σήμερα.
Ας το προσεγγίσουμε αντίστροφα: Τι θα έκανε κανείς, αν ήθελε να εξουδετερώσει τη συνταγματική επιταγή για την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση; Τρόπος πρώτος: να προβεί σε ρητή κατάργηση των ΟΤΑ α' βαθμού η σε ρητή ανάθεση των υποθέσεών τους σε άλλες βαθμίδες Τ.Α. ή στο Κράτος. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε χονδροειδή παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, αντιληπτή ακόμη και από ένα πρωτοετή φοιτητή της Νομικής. Τρόπος δεύτερος: να προβεί σε διεύρυνση των ορίων των Δήμων σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτοί να καθίστανται πράγματι διατοπικά και όχι τοπικά συστήματα. Με τον τρόπο αυτό, οι υποθέσεις των νέων αυτών διευρυμένων Δήμων παύουν να έχουν τοπικό χαρακτήρα, αφού δεν είναι πράγματι παρά το άθροισμα των επί μέρους τοπικών υποθέσεων των συνενωμένων Δήμων και, ως εκ τούτου, αποκτούν πλέον διατοπικό χαρακτήρα.
Και τι πειράζει; θα διερωτηθεί κανείς. Εκ πρώτης όψεως, αν μείνουμε δηλ. στον κυκλικό συλλογισμό «ό,τι ονομάζεται Δήμος, είναι εξ ορισμού ΟΤΑ α' βαθμού, και ό,τι κάνει αυτός ο Δήμος, είναι εξ ορισμού τοπική υπόθεση», δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Είναι όμως πράγματι σωστό αυτό; Θεωρώ πως όχι. Διότι, και αν ακόμη ένας Δήμος δύναται κατ' εξαίρεση (και μόνο επειδή το επέτρεψε η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση) να χειρίζεται και κάποιες κρατικές υποθέσεις, οφείλει πάντως να τηρεί οπωσδήποτε τον συνταγματικό κανόνα, δηλ. να διοικεί ο ίδιος τις τοπικές του υποθέσεις. Και για να τις διοικεί, πρέπει αυτές να υπάρχουν ως τοπικές και όχι να έχουν απορροφηθεί και μεταλλαχθεί σε διατοπικές. Κάθε επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων της χώρας έχει, επομένως, ως συνταγματικό όριο τη διατήρηση της τοπικής υποθέσεως. Έτσι γεννάται το αμέσως επόμενο ερώτημα: Σε τι συνίσταται λοιπόν η τοπική υπόθεση, κατά διάκριση από την διατοπική, την περιφερειακή και την κρατική; Τοπική είναι η υπόθεση που αφορά σε ένα εδαφικώς περιωρισμένο σύστημα και η οποία, ως εκ τούτου, δύναται και οφείλει να αποφασιστεί από την ίδια την τοπική κοινωνία με κριτήρια που προσιδιάζουν στο τοπικό αυτό σύστημα. «Δύναται» σημαίνει ότι η υπόθεση αυτή δεν επηρεάζει κάποιο μεγαλύτερο σύστημα (δηλ. το νομό, την περιφέρεια ή ολόκληρη την επικράτεια), ώστε να υπάρχει κίνδυνος, αν κριθεί με κριτήρια τοπικά, να θιγεί το μεγαλύτερο αυτό σύστημα. Αυτή είναι και η λογική της νομολογίας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ζητήματα όπως η παιδεία, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, δεν δύνανται να ανατεθούν στους ΟΤΑ οποιουδήποτε βαθμού, διότι πρέπει να σχεδιάζονται με κριτήρια όχι τοπικά ή διατοπικά, αλλά εθνικά. «Οφείλει» σημαίνει αντίθετα ότι, αν μια τοπική υπόθεση ανατεθεί σε όργανα μεγαλυτέρου συστήματος, δηλ. διατοπικά, περιφερειακά ή κρατικά, και κριθεί με τα κριτήρια του συστήματος αυτού, τότε θα θιγεί το τοπικό σύστημα, είτε διότι τα όργανα αυτά δεν γνωρίζουν τις τοπικές προτεραιότητες και υποθέσεις τόσο καλά όσο η τοπική κοινωνία, είτε διότι είναι υποχρεωμένα να λάβουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τη λογική και τις ανάγκες του μεγαλυτέρου συστήματος (νομού, περιφέρειας, κράτους) το οποίο εκπροσωπούν.
Πώς όμως οριοθετείται ένα γνήσιο τοπικό σύστημα, πώς δηλ προσδιορίζονται τα εδαφικά όρια μιας μονάδας ΟΤΑ α' βαθμού; Τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντα, ούτε προκρούστεια, και για το λόγο αυτό, η απάντηση δεν μπορεί να προέρχεται άνωθεν, δηλ. από το νομοθέτη σύμφωνα με την ελεύθερη εκτίμησή του. Ειδικά στην Ελλάδα, η ταυτότητα κάθε συγκεκριμένου Δήμου ή Κοινότητας δεν είναι δοτή, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς πολυπλόκων διεργασιών ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Ο Έλληνας νομοθέτης, τόσο ο συνταγματικός όσο και ο κοινός, δεν δημιούργησαν τους ΟΤΑ α' βαθμού από το μηδέν. Τους περισσότερους τους βρήκε ήδη διαμορφωμένους εκ των πραγμάτων, με δεδομένη ιστορική, πολιτιστική και πολιτική παράδοση, τους αναγνώρισε και τους κατοχύρωσε αναθέτοντάς τους την διαχείριση των τοπικών τους υποθέσεων. Αλλά και οι περισσότεροι νέοι Δήμοι έχουν πλέον πίσω τους αρκετά μακρό παρελθόν, το οποίο έχει πλέον καθορίσει την ταυτότητά τους. Για το λόγο αυτό, τί αποτελεί τοπική υπόθεση προέχουσας σημασίας και με ποιό κριτήριο προσδιορίζεται, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα για κάθε Δήμο και το γνωρίζει εκείνος καλύτερα από τον καθένα. Για άλλον είναι η διατήρηση της ιστορικής του ταυτότητος, για άλλον η προστασία της οικιστικής του φυσιογνωμίας, για άλλον η ανάδειξη κάποιων στοιχείων της παράδοσης ή του φυσικού του περιβάλλοντος, για άλλον η παραγωγή κάποιου τοπικού προϊόντος, η μετάδοση κάποιων τοπικών δεξιοτήτων, η τουριστική προβολή κ.ο.κ.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει παγώσει, απολιθωθεί και αδυνατεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Αντίθετα, η νομοθεσία ανέκαθεν προέβλεπε τη δυνατότητα συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, πάντοτε όμως με αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη της σχετικής αποφάσεως και με διοικητικές διαδικασίες (έκδοση Π.Δ/τος), οι οποίες είναι και οι μόνες που εξασφαλίζουν αποτελεσματική δικαστική προστασία.
Τι έχει αλλάξει σήμερα και η εθελοντική συνένωση δεν φαίνεται πλέον αρκετή; Το πρόβλημα, κατά την γνώμη μου, ανέκυψε από τη στιγμή που άρχισε να κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι οι ΟΤΑ μπορούν να διοικούν και πάσης φύσεως υποθέσεις που δεν είναι τοπικές, αλλά διατοπικές, ακόμη και κρατικές. Και τότε φάνηκαν οι αντικειμενικές δυσκολίες. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ΟΤΑ έπρεπε να αποκτήσουν υποδομές, πόρους, όργανα, διοίκηση, εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ. νομαρχιακού, περιφερειακού ή κρατικού επιπέδου. Για να τα αποκτήσουν, έπρεπε να μεγαλώσουν, ήθελαν δεν ήθελαν. Και πράγματι μεγάλωσαν πολύ με τον Καποδίστρια και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο με τον Καλλικράτη. Το αν με τη διεύρυνση αυτή κατάφεραν να διοικήσουν αποτελεσματικότερα τις διατοπικές ή κρατικές υποθέσεις που τούς ανατέθηκαν, είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Η εμπειρία του Καποδίστρια δεν φαίνεται προς το παρόν ενθαρρυντική. Το άλλο όμως σκέλος του προβλήματος, το οποίο και έχει κρίσιμη συνταγματική σημασία, είναι ότι μεγαλώνοντας, μεταλλασσόμενοι δηλ. σε μεγάλα διατοπικά συστήματα, εξουδετερώνουν πράγματι εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες στις οποίες αποβλέπει προεχόντως το Σύνταγμα, δηλ. τη διατήρηση του τοπικού συστήματος ως φυσικού φορέως διαχειρίσεως των τοπικών υποθέσεων. Και αυτό είναι πράγματι το μεγάλο συνταγματικό ζήτημα που γεννά η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση: είναι επιτρεπτή η συνένωση πρωτοβάθμιων ΟΤΑ χάριν διαχειρίσεως διατοπικών ή κρατικών υποθέσεων, όταν αυτή συνεπάγεται πράγματι την εξαφάνισή τους;
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν, εν πάση περιπτώσει, το νέο αυτό διευρυμένο σχήμα, στο οποίο ενσωματώνονται οι παλαιοί Δήμοι, θα λύσει πράγματι τα προβλήματά τους. Η εντύπωση που απεκόμισα από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι η προσέγγιση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και η λύση που δίδεται σε αυτά, είναι μάλλον απλουστευτική. Παρ' ό,τι διακηρύσσονται πολλά και ωραία για τους στόχους του Καλλικράτη (συμμετοχή των πολιτών, εμβάθυνση της δημοκρατίας, διαδραστικές υπηρεσίες διαφάνεια, αξιοκρατία κ.λπ.), διαφαίνεται ότι βασικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ΟΤΑ, ώστε να δύνανται να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν, μόνοι τους ή με αναθέσεις, μεγάλης κλίμακος έργα και δραστηριότητες. Είναι λοιπόν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των μεγάλων έργων και δραστηριοτήτων οι οποίες υπαγορεύουν τελικώς το μέγεθος και τα όρια των νέων Δήμων και όχι αντίστροφα. Όμως ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση. Ακόμα και ο πιο μικρός και ασήμαντος Δήμος αποτελεί ένα «σύστημα μεγάλης κλίμακος» με την επιστημονική έννοια του όρου, δηλ. ένα σύστημα το οποίο οφείλει να επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες, σε τοπική μεν κλίμακα, αλλά πάντως πολλαπλές, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως λ.χ. η πολιτική καλλιέργεια, η δημοτική πρόνοια και αλληλεγγύη, η συμμετοχή των δημοτών στα κοινά σε προσωπικό και όχι ψηφιακό επίπεδο, η ανάδειξη και διαχείριση ενός τοπικού φυσικού ή πολιτιστικού στοιχείου κ.λπ., δεν έχουν επιχειρησιακό χαρακτήρα. Αν ο Δήμος ήταν επιχείρηση, και είχε ως εκ τούτου ως μοναδικό σκοπό την οικονομική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, θα μπορούσε, ή μάλλον θα ώφειλε να θυσιάσει την τοπικότητά του για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού. Όμως δεν είναι.
Είναι, ίσως, κοινός τόπος ότι οι Δήμοι δεν τα καταφέρνουν όσο καλά θα έπρεπε στην άσκηση όλων αυτών των πολλαπλών λειτουργιών. Αλλά σ' αυτό δεν φταίει, ή δεν φταίει μόνο, το μέγεθός τους. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα κακής διαχείρισης, αδιαφάνειας, αναποτελεσματικότητας, κακής οργάνωσης, είναι κοινά σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, κρατικής, περιφερειακής και αποκεντρωμένης. Για να αναφερθώ και πάλι στη μόνη συστηματική επιστημονική μελέτη που έχουμε, την «Ελληνική Διοίκηση 2000», εντοπίζονται 117 παθογενείς παράγοντες, η αλληλεπίδραση και αμοιβαία επιδείνωση των οποίων δημιουργεί τις δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Οι ίδιοι παράγοντες, προφανώς ενισχυμένοι μετά 20 έτη, εφαρμόζονται mutatis mutandis σε όλα τα επίπεδα διοικητικής οργανώσεως, αφού είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, με τα ίδια διοικητικά ήθη, την ίδια νοοτροπία κ.ο.κ. Δεν είναι πιθανό και πάντως δεν προκύπτει από τις μελέτες που συνοδεύουν τον «Καλλικράτη», για ποιους λόγους οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να εξουδετερωθούν δια μαγείας, μόλις οι μικροί Δήμοι ενώσουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες τους.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται αλλαγές. Αλλά ποιές θα είναι οι αλλαγές αυτές, τί έχει ανάγκη ο κάθε Δήμος και αν θα ωφεληθεί μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας, είναι ένα απολύτως εξατομικευμένο ερώτημα που επιδέχεται μόνον ειδική και εξατομικευμένη απάντηση. Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει σωστά, δηλ. με τις κατάλληλες διαδικασίες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να είναι συμμετοχικές και επιστημονικές. Και τέτοιες είναι εξ ορισμού διαδικασίες διοικητικές και όχι νομοθετικές. Το κρίσιμο ερώτημα, ποιός Δήμος θα συνενωθεί με ποιόν και με ποιά κριτήρια, απαιτεί επιστημονική προσέγγιση που μόνον η διοικητική διαδικασία μπορεί από τη φύση της να διασφαλίσει. Απαιτεί επίσης αποφασιστική συμμετοχή των ενδιαφερομένων, όχι απλώς «ναι ή όχι» διά βοής, αλλά ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και αντικρούσεις ισχυρισμών και επιχειρημάτων εκατέρωθεν, σε όλα τα στάδια της λήψεως της αποφάσεως και με αντίστοιχη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι μέχρι τον «Καποδίστρια» οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων γίνονταν με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με νόμους. Στη σημερινή εποχή της ελεύθερης συμβίωσης, οι γάμοι από συνοικέσιο ίσως έχουν ακόμα κάποιες πιθανότητες επιτυχίας. Οι υποχρεωτικοί όμως γάμοι, όπως αυτοί του Καλλικράτη, στους οποίους οι όροι της αναγκαστικής συμβίωσης και η πορεία της νέας ζωής καθορίζονται άνωθεν για το καλό όλων, είναι μάλλον καταδικασμένοι. Η νομοθετική, δηλ. άνωθεν, επιλογή μιας λύσης ίσως είναι πιο γρήγορη, εύκολη, και ανεπίδεκτη δικαστικής αμφισβητήσεως και για το λόγο αυτό προτιμάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ώστε να κλείνουν το ταχύτερο τα επίμαχα ζητήματα. Όμως δεν είναι αυτή η καταλληλότερη ούτε η δημοκρατικότερη για το προκείμενο ζήτημα.
Και το κυριότερο: Η δια της νομοθετικής οδού υποχρεωτική συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων γεννά σοβαρά συνταγματικά ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα παροχής εννόμου προστασίας σε συνδυασμό και με το άρθρο 102 του Συντάγματος. Η συνταγματική κατοχύρωση των ΟΤΑ α' βαθμού δεν αποτελεί απλώς την επιλογή ενός συστήματος διοικητικής οργανώσεως της χώρας, αλλά θεμελιώνει και αντίστοιχο δικαίωμα των πολιτών να διοικούν τις τοπικές τους υποθέσεις μέσω των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν όμως το Σύνταγμα κατοχυρώνει τα ανωτέρω, δεν είναι δυνατόν να μην κατοχυρώνει και το λογικώς προαπαιτούμενο αυτών, δηλ. την αποφασιστική συμμετοχή και λόγο των πολιτών στο ποιος ακριβώς θα είναι αυτός ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοικήσεως που πράγματι τους εκπροσωπεί.
Αυτό δεν αφαιρεί βεβαίως από το Κράτος τον τελευταίο λόγο, και γι' αυτό, άλλωστε, ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί η συνταγματικότης του καθορισμού των ορίων των ΟΤΑ με Π. Δ/γμα. Δεν σημαίνει όμως και το αντίστροφο, ότι δηλ. ο τελευταίος αυτός λόγος θα είναι ανεπίδεκτος έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής αμφισβητήσεως, όπως συμβαίνει όταν η σχετική απόφαση περί συνενώσεων λαμβάνεται δια της νομοθετικής οδού. Όπως είναι γνωστό, οι νόμοι δεν προσβάλλονται ευθέως στο ΣτΕ και, επομένως, η μόνη οδός δικαστικής προστασίας που απομένει στον πολίτη ή στον ΟΤΑ για να αμφισβητήσει την νομιμότητα της συνενώσεως θα είναι ο παρεμπίπτων έλεγχος της συνταγματικότητος του «Καλλικράτη» επ' ευκαιρία της προσβολής κάποιας πράξεως του νέου διευρυμένου Δήμου. Αυτός όμως ο δικαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει παρά σε χρόνο που ο νόμος θα έχει πλέον εφαρμοστεί, θα έχουν μεσολαβήσει οι Δημοτικές Εκλογές και ο νέος Δήμος θα έχει αρχίσει να λειτουργεί και να εκδίδει διοικητικές πράξεις. Οι αντικειμενικές δυσκολίες για την κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού στο στάδιο αυτό είναι προφανείς και δεν χρειάζονται σχόλια.
Ο Καλλικράτης δεν αφορά μόνο τους ΟΤΑ α' βαθμού. Ανατρέπει τελείως και την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ισορροπία στις σχέσεις κρατικής Διοίκησης (κεντρικής και αποκεντρωμένης) και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και τούτο διότι η ίδρυση οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης τρίτου βαθμού, με την διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες που θα αποτελούν πλέον ιδιαίτερα ν.π.δ.δ., αυτοδιοικούμενα με αιρετούς περιφερειάρχες, εξουδετερώνει πράγματι την έννοια της αποκέντρωσης και αποδυναμώνει την κρατική διοίκηση. Το Σύνταγμα όμως, δεν επιτρέπει να μετατραπεί το ελληνικό κράτος σε μια οιονεί ομοσπονδία, αλλά επιβάλλει να παραμένουν οι κρατικές υποθέσεις στο κράτος, προκειμένου να τις χειρίζονται τα κρατικά όργανα, κεντρικά ή αποκεντρωμένα, με κριτήρια και με οπτική εθνικού και όχι τοπικού χαρακτήρα.
Και ναι μεν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση επετράπη η ανάθεση και κρατικών αρμοδιοτήτων τους ΟΤΑ, η διάταξη όμως αυτή (λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ιστορία της) πρέπει να ερμηνευθεί ως εξαίρεση και όχι ως ανατροπή του κανόνα. Πρόκειται για ένα τεράστιο συνταγματικό ζήτημα, το οποίο δεν έχουμε σήμερα το χρόνο να εξετάσουμε σε βάθος, απλώς το θίγουμε και επιφυλασσόμαστε να το συζητήσουμε αναλυτικά σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νίκος Καββαδίας "πέταξε" από τη θάλασσα στον ουρανό

ΓΙΑ τον ποιητή και πεζογράφο Νίκο Καββαδία έχουν γραφτεί πολλά στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης  καθώς και σε αφιερώματα λογοτεχνικών περιοδικών. Υπάρχουν εξαιρετικές παρουσιάσεις για τη βιογραφία και το έργο του ποιητή, ειδικές αναρτήσεις και εκδόσεις για την μελοποίηση των στίχων του, ακόμα και λεξικό με τις λέξεις και τους ναυτικούς όρους που χρησιμοποίησε στο έργο του. Φωτογραφίες του ποιητή και αναμνήσεις ανθρώπων που έζησαν μαζί του ή τον συνάντησαν επίσης πολλές. Εμείς στο RsB, με αφορμή την σημερινή ημέρα (10 Φεβρουαρίου)  που «πέταξε» ο Νίκος Καββαδίας  από τη θάλασσα στους ουρανούς,  επιλέξαμε να σας «πλοηγήσουμε» σε ορισμένα από τα «λιμάνια» που «ξεμπαρκάρισε» ο «Κόλιας».
Σύντομο βιογραφικό  από τη ΒΙΚΙΠΑίΔΕΙΑ.
Αφιέρωμα από το ένθετο «7 ΜΕΡΕΣ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 28/2/1999 «Ταξίδεψε όλη τη ζωή – ως το θάνατο…» (ο τίτλος είναι από το άρθρο του συγγραφέα και ναυτικού Φίλιππα Φιλίππου)
Στο Β΄ Μέρος θα παρουσιάσουμε μελοποιημένους στίχους του Νίκου Καββαδία και εξώφυλλα δίσκων. Σε συνεργασία με το RADIO HAIDARI θα έχουμε αφιέρωμα  (πρόγραμμα) στα τραγούδια που ποιητή.
......................................................................................................................................................................
Στο  Α΄ Μέρος σημειώναμε ότι τα έχουν πει και τα έχουν γράψει άλλοι, πριν από εμάς, για τον Καββαδία.
Εμείς στο RsB σας “πλοηγούμε” α) στο ηλεκτρονικό ανθολόγιο του Νίκου Σαραντάκου όπου υπάρχει το σύνολο των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία και β) στο εξαιρετικό ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΟΙΕΙΝ στο οποίοι δημοσιεύεται το άρθρο/έρευνα του Μιχάλη Γελασάκη με τίτλο “Ο μελοποιημένος Καββαδίας”.
Και ενώ “πλοηγήστε” στον Καββαδία ακούτε τα μελοποιημένα ποιήματά του από το RADIO HAIDARI by Gab.
Από το Roseta Books
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μεγάλη κατολίσθηση στα Πιέρια Όρη

Μεγάλη κατολίσθηση προκλήθηκε σήμερα στο δρόμο Φωτεινών - Κοζάνης στα Πιέρια Όρη κοντά στα διυλιστήρια του φράγματος της Μόρνας, όπου στην κυριολεξία "κατέβηκε" το βουνό στο δρόμο! Ευτυχώς κατά την ώρα της φοβερής κατολίσθησης δεν διερχόταν από το σημείο κάποιο αυτοκίνητο, γιατί θα θρηνούσαμε θύματα.
Στον τόπο της κατολίσθησης έσπευσε ο δήμαρχος Πέτρας Μάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε : "Όπως βλέπετε η κατολίσθηση είναι καθολική και έχει κλείσει παντελώς ο δρόμος. Υπάρχει ένα μηχάνημα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πιερίας, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει, διότι φοβάται ο χειριστής του, μήπως προκληθεί νέα κατολίσθηση και υπάρξουν θύματα.
Το δάσος αυτό ανήκει στο δασικό συνεταιρισμό Λόφου και εδώ είναι και ο πρόεδρος κ. Ευαγγελόπουλος, στον οποίο προτείνω με ένα έγγραφο να ενημερώσουμε και τον κύριο εισαγγελέα, ώστε να πιέσει τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον εργολάβο, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η περιοχή κατά μήκους 250 μέτρων, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε αργότερα και ανθρώπινες ζωές.
Είναι έργο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πιερίας , η οποία φέρει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη και πρέπει έστω και αυτήν ώρα να παρέμβει άμεσα και να το δούμε το θέμα σοβαρά. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσω είναι ότι αυτή τη στιγμή συντελείται μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και αυτό πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψιν".
Από το Λευτεριά
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο δρόμος για Λεφόκαστρο θα κοπεί στα δύο!

Να κοπεί στα δύο κινδυνεύει το οδόστρωμα στο οδικό δίκτυο Αφήσσου – Λεφοκάστρου στο σημείο Ραζή. Ο δρόμος έχει καταστραφεί από την τελευταία κακοκαιρία, ενώ οι βροχές των προηγούμενων ημερών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση. Την ίδια στιγμή κατολισθήσεις που σημειώνονται σε καθημερινό σχεδόν βαθμό στην περιοχή της Ξινόβρυσης έχουν θορυβήσει τους κατοίκους.
Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν την προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αργαλαστής. Τα προβλήματα έθεσαν εκτός ημερησίας διάταξης οι σύμβουλοι της μειοψηφίας του δήμου.
Ειδικότερα από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε το νομό υπέστη σημαντικές ζημιές ο δρόμος Άφησσος – Λεφόκαστρο και στο σημείο Ραζή μάλιστα η ζημιά είναι τόσο μεγάλη, που σε ενδεχόμενη καταιγίδα θα υποστεί ολοσχερής καταστροφή ο δρόμος και θα κοπεί στα δύο.
Το πρόβλημα μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, καθώς είναι απαραίτητη για την επίλυσή του η κατασκευή ενός τοιχίου αντιστήριξης, ωστόσο όταν ξεκίνησε παλαιότερα να γίνει το έργο το σταμάτησε η Κτηματική Υπηρεσία, καθώς όπως αποφάνθηκε επρόκειτο για αιγιαλό.
«Είναι αναγκαίο να συνεργαστούν ο δήμος, η ΝΑΜ, η Κτηματική Υπηρεσία και όλοι όσοι είναι αρμόδιοι για να λυθεί το πρόβλημα. Ο δρόμος θα κοπεί στα δύο και δεν θα μπορεί να περνάει ούτε αμάξι αλλά ούτε και πεζός, ενώ θα κοπεί και η σύνδεση με το Νότιο Πήλιο», σημείωσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Διανελλάκης.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως στην περιοχή του Λεφοκάστρου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με το χείμαρρο που διασχίζει το χωριό, καθώς όταν βρέχει μαζεύει πολύ νερό και δεν επιτρέπει τη διέλευση πεζών, με την κατασκευή πεζογέφυρας να καθίσταται αναγκαία.
Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Ξινόβρυσης οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι από τις καθημερινές κατολισθήσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, καθώς οι περισσότερες κατολισθήσεις σημειώνονται σε αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να καθιστούν αδύνατη την πρόσβασή τους στα κτήματά τους σε συνδυασμό με την ήδη κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία της περιοχής.
«Υπάρχουν έντονα παράπονα από τους κατοίκους της Ξινόβρυσης για τις κατολισθήσεις, γιατί καθιστούν τους δρόμους δύσβατους αλλά πάνω από όλα επικίνδυνους», αναφέρει ο κ. Διανελλάκης, ενώ ο δήμαρχος Αργαλαστής Μιλτιάδης Γαϊτανάς υποσχέθηκε πως ο δήμος άμεσα θα επιληφθεί της αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές.
Τέλος το Σώμα απασχόλησε η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Σφίγγαιο, που βρίσκεται στην πλατεία της Αργαλαστής και αποτελεί ουσιαστικά το 2ο Κοινοτικό Κατάστημα, αφού όπως κατήγγειλε η ομάδα μειοψηφίας αυτή την στιγμή στο κτήριο επικρατούν «τριτοκοσμικές συνθήκες».
«Ο δήμος έχει περίπου 40.000 ευρώ στη διάθεσή του για να φτιάξει το κτήριο και το αφήνει έτσι. Αν είναι δυνατόν, δυσφημίζεται έτσι και η περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Διανελλάκης.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαρρήκτες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Γυαλιά καρφιά τα έκαναν άγνωστοι στο ΕΚΒ… που έγινε στόχος διάρρηξης προχθές το βράδυ.
Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή νωρίς το πρωί όταν η υπάλληλος Τζένη Κυριακοπούλου- Κεχρή εισήλθε πρώτη στο κτίριο και βρέθηκε μπροστά σε παραβιασμένες πόρτες και πεταμένα συρτάρια με έγγραφα του Εργατικού Κέντρου.
Άναυδοι έμειναν προχθές το πρωί οι υπάλληλοι του ΕΚΒ, αλλά και οι συνδικαλιστές από το γεγονός που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα που να συνηγορούν ότι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα, έχει γίνει στόχος.
Η κ. Τζένη Κυριακοπούλου- Κεχρή εισήλθε γύρω στις 8 το πρωί στο κτίριο και αμέσως διαπίστωσε ότι κάτι συμβαίνει, αφού οι πόρτες ήταν εμφανώς παραβιασμένες και η ακαταστασία μαρτυρούσε ότι είχε γίνει διάρρηξη.
Στο στόχαστρο των δραστών βρέθηκαν τα γραφεία του προέδρου και του Γραμματέα του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλου και Γ. Κίτσιου.
Καταστράφηκαν πόρτες και έπιπλα, έσπασαν συρτάρια και άρπαξαν υπηρεσιακά έγγραφα, συνδικαλιστικού περιεχομένου, αλλά και ορισμένα χρήματα από συνδρομή σωματείου.
Αμέσως ενημερώθηκε η Ασφάλεια Βόλου που έσπευσε στο ΕΚΒ προκειμένου να γίνει σήμανση, ενώ η Διοίκηση κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.
Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ που είχε χθες 24ωρη απεργία, εάν και τελικά οι απεργοί παρέμειναν για αρκετή ώρα με πανό και πλακάτ έξω από το κτίριο μοιράζοντας απεργιακό υλικό με τα αιτήματά τους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚΒ εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη επίθεση, η οποία φυσικά παραμένει άγνωστο από ποιους έγινε και για ποιο λόγο.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα

Μετά από 22 ημέρες παραμονής στις Μικροθήβες αποχώρησαν χθες από το μπλόκο οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν τις πιέσεις και τις επαφές τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε η Υπουργός δεσμεύθηκε για ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, οι αγρότες θα βρίσκονται εν αναμονή, όπως δηλώνουν, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων «αν οι δεσμεύσεις δεν γίνουν πράξεις».
Η απόφαση για αποχώρηση από τα μπλόκα ελήφθη από το σύνολο των αγροτών που συμμετείχε στο μπλόκο των Μικροθηβών και μετά από τη συνεννόηση με τα υπόλοιπα 12 μπλόκα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εξηγώντας τους λόγους της απόφασης για αναστολή των κινητοποιήσεων ο αγρότης από τα Φάρσαλα, κ. Νίκος Ρουκάς επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μετά και την τέταρτη και τελευταία συνάντηση των συναδέλφων αγροτών από την Νίκαια και τον Προμαχώνα με την Υπουργό, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουμε, πιστεύοντας ότι έχουμε να κάνουμε με μία Υπουργό και μία Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της τουλάχιστον στα θεσμικά αιτήματα». Εξάλλου, όπως συμπληρώνει «όλα τα κόμματα αναγνώρισαν ότι ο πρωτογενής τομέας υποφέρει και χρειάζεται στήριξη για να ξεφύγει από την κρίση».
Ωστόσο, οι αγρότες σε περίπτωση που διαπιστώσουν καθυστερήσεις ή μη υλοποίηση των αρχικών δεσμεύσεων εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με τον αγρότη από το Βελεστίνο κ. Δημήτρη Σπαθή να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αν η Κυβέρνηση συνεχίσει την αδιαλλαξία της θα μας βρει για ακόμη μία φορά μπροστά της.
Τέλος, η συντονιστική επιτροπή αγώνα του Πηλίου, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η αποχώρηση από τα μπλόκα δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του αγώνα. Αντιθέτως, θα επιδιώξουμε επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Μετά από όλη αυτήν την παρουσία μας και τον αγώνα ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της το αδιέξοδο της ελληνικής γεωργίας και θα το αντιμετωπίσει σοβαρά».
Η ανακοίνωση
Με την αποχώρηση από τα μπλόκα οι αγρότες προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, που αναφέρει τα εξής:
«Μετά από έναν μεγαλειώδη 20ημερο αγώνα, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αδιαλλαξία αλλά και την έλλειψη διάθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μεριά της Κυβέρνησης, αν και αποσπάσαμε ομολογία αποδοχής της Υπουργού κ. Μπατζελή, ότι το εισόδημά μας μειώθηκε κατά 40% αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα κάτωθι:
Στα οικονομικά μας ζητήματα ο αγώνας μας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να είμαστε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον, παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε στη γη και να δημιουργούμε πλούτο για την ελληνική οικονομία.
Για τα μεγάλα και τα μικρά έργα μέσω του προγράμματος Μπαλτατζής δεν αποσπάσαμε ούτε καν δέσμευση για συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων.
Για τα θεσμικά ζητήματα αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του Μητρώου Εμπόρων και επίσης για την εφαρμογή ως εργαλείο Εθνικής Πολιτικής του Μητρώου Αγροτών.
Επίσης, δηλώνουμε ότι η αποχώρησή μας από τα μπλόκα δεν μπορεί να θεωρηθεί από τους Κυβερνώντες ως ήττα για εμάς και νίκη της Κυβερνητικής γραμμής.
Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι η αναστολή του αγώνα είναι πρόσκαιρη και ότι εάν δεν υλοποιηθούν αυτά στα οποία η ίδια η Κυβέρνηση έβαλε χρονοδιάγραμμα, τότε θα μας βρουν μπροστά τους.
Πορευτήκαμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του αγρότη. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι δημιουργήσαμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, πολλές από τις οποίες ήταν αλληλέγγυες στον αγώνα μας αλλά, όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε άλλη επιλογή για να ακουστεί η φωνή μας.
Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους αγρότες που συμμετείχαν στον αγώνα που από κοινού δώσαμε και τους καλούμε να συμπαρασταθούνε με κάθε τρόπο στην απεργία των εργαζομένων την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
Ραντεβού στην εκατοστή επέτειο του Κιλελέρ, που από τότε οι πραγματικοί αγρότες μας δείξανε το δρόμο του συνεχή αγώνα για να φτάσουμε κάποτε στην Ιθάκη».
Και από το μπλόκο της Νίκαιας
Την απόφαση να αποχωρήσουν από το μπλόκο της Νίκαιας -από σήμερα το πρωί- έλαβαν οι αγρότες, μετά τη συνεδρίασή τους. Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες στον Προμαχώνα.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καθολική η συμμετοχή ιδιοκτητών και οδηγών ταξί στην απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των ιδιοκτητών και των οδηγών ταξί στο Νομό Μαγνησίας, στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.
Μάλιστα στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία ήταν εμφανής η έλλειψη ταξί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν, εξυπηρετήθηκαν από ορισμένα ταξί τα οποία είχαν επιλεγεί από τον τοπικό Σύλλογο και κυκλοφόρησαν ειδικά για το σκοπό αυτό.
Μιλώντας για την απεργία στο Ράδιο Ένα 102,5 , ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Μαγνησίας «Άγιος Χριστόφορος» κ. Αναστ. Δεμερτζής, ανέφερε ότι οι ταξιτζήδες αντιδρούν στο λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους που προβλέπει για τον κλάδο τους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ζητούν να παραμείνουν στο ισχύον φορολογικό καθεστώς.
«Προκαλεί μεγάλα προβλήματα ο νέος τρόπος φορολόγησης που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Δεμερτζής, επισημαίνοντας πως σε μια εποχή οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο τρόπος αυτός θα οδηγήσει στην αύξηση των κομίστρων, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.
Σημείωσε ακόμη πως δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με την αναγραφή των ονομάτων των οδηγών στις αποδείξεις.
«Όταν η ταμειακή μηχανή γράφει το όνομα του ιδιοκτήτη, πως θα μπορεί εκείνος να αποδείξει ότι ήταν άλλος οδηγός στο ταξί», διερωτήθηκε ο κ. Δεμερτζής, θεωρώντας παράλληλα πως από την κυβέρνηση λήφθηκαν βιαστικές αποφάσεις.
Ανέφερε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει από το υπουργείο Μεταφορών διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος, τότε οι ταξιτζήδες είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν και νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010.
Ανέφερε μάλιστα πως την επόμενη εβδομάδα, θα γίνουν συναντήσεις των σωματείων των Θεσσαλικών Νομών και θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, έδωσε συνέντευξη στο blog VETO 300

Ο Κώστας Καρτάλης δεν μασάει τα λόγια του. Αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από τους πολιτικούς της νέας γενιάς. Δεν μετέχει στην κυβέρνηση, αλλά δεν εκφράζει πικρία -άλλωστε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής έχει σημαντική δουλειά. Εκλέγεται στην αγροτική Μαγνησία και δεν διστάζει να πάρει ξεκάθαρη θέση: θα ήμουν στα μπλόκα -λέει- έστω και με βαριά καρδιά. Απαντώντας στις ερωτήσεις του VETO300, χαρακτηρίζει επώδυνες τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την Οικονομία, ενώ ασκεί κριτική στον τρόπο επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Πολιτεύεστε στην αγροτική Μαγνησία και ξέρετε τα προβλήματα. Αρκετοί λένε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Δεν υποτίμησε τα προβλήματα των αγροτών. Αλλωστε στους πρώτους 4 μήνες ελήφθησαν αρκετά μέτρα υπέρ του αγροτικού κόσμου (ρύθμιση χρεών αγροτικών συνεταιρισμών, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, συμπερίληψη των αγροτών στους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, κ.α.). Στην πορεία των κινητοποιήσεων ανακοινώθηκαν σταδιακά και νέα μέτρα για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου. Αν είχαν εξαγγελθεί νωρίτερα, ίσως να είχε προκύψει καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης των αγροτών προς την κυβέρνηση. Τώρα οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν χωρίς να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σημασία έχει να βρεθούν λύσεις.
Εχετε πει ότι τα μπλόκα είναι ακραία αντίδραση, αλλά ότι συμφωνείτε με πολλά αιτήματα. Αν ήσασταν αγρότης και βλέπατε το εισόδημά σας να συρρικνώνεται, δεν θα πηγαίνατε στα μπλόκα;
Για να είμαι ειλικρινής, θα πήγαινα. Ακόμη και με βαριά καρδιά.
Σε αρκετούς υπήρχε η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δυσκολευόταν να πάρει επώδυνες αποφάσεις, επειδή τον δέσμευαν προεκλογικές υποσχέσεις του τύπου "λεφτά υπάρχουν". Δεν θα ήταν προτιμότερο να είχε φανεί ασυνεπής, αν ήταν να σωθεί η Οικονομία;
Νομίζω ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πάρει ακόμα και επώδυνες αποφάσεις για να σωθεί η ελληνική οικονομία από την πτώχευση. Δείχνουν, επίσης , ότι παράλληλα μεριμνά να ανακουφίσει την ένταση των αποφάσεων αυτών με μία δίκαιη φορολογική πολιτική.
Πώς κρίνετε τη δημόσια αποδοκιμασία του υπουργού Οικονομικών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ;
Θα έλεγα δημόσια διαφωνία και όχι δημόσια αποδοκιμασία. Στο θέμα της διάσωσης της εθνικής οικονομίας διασταυρώνονται και ιδεολογικές απόψεις.
Τα μπρος πίσω στην Οικονομία, η ασυνεννοησία και οι δημόσιες διαφωνίες υπουργών, δείχνουν προβλήματα συντονισμού. Πιστεύετε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή του πρωθυπουργού;
Σε μία νέα Κυβέρνηση χρειάζεται χρόνος για "ροντάρισμα". Συστήματα δεν αποδίδουν και διορθώνονται και άλλα κρίνονται επαρκή και θωρακίζονται. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο συντονισμός είναι πάντα το κλειδί, ιδίως σε μία διοίκηση που χαρακτηρίζεται από "βαβέλ συναρμοδιοτήτων".
Πώς κρίνετε τη μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση γραμματέων σε υπουργεία και διοικητών σε οργανισμούς; Μη μας πείτε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς πολλοί από τους διοριζόμενους είναι πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Η διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη και αξίζει τον κόπο. Κινδυνεύει όμως να χάσει το δυναμικό της όταν καθυστερεί ή καταλήγει σε λύσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την 1η ημέρα.
Συμφωνείτε με την άποψη ότι ήταν λάθος η απόφαση αύξησης των τελών κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι επιβαρύνθηκαν πολλοί κάτοχοι παλαιών ΙΧ, που δεν είχαν χρήματα να τα αλλάξουν;
Σε αυτό το θέμα υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού ότι έγινε λάθος που θα διορθωθεί. Δεν είμαι ευτυχής όταν ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Όπως δεν είμαι ευτυχής όταν ένα οικονομικό μέτρο βαπτίζεται περιβαλλοντικό, τη στιγμή που μόνος του στόχος είναι η είσπραξη εσόδων.
Το 2008 λέγατε ότι τα μέτρα της τότε κυβέρνησης για μείωση αερίων ρύπων, επικεντρώνονταν στα αυτοκίνητα, ενώ το βάρος έπρεπε να ριχτεί στην ενίσχυση των μέσων μεταφοράς και τον περιορισμό της χρήσης ιχ. Ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, έδειξε ότι αλλάζει κατεύθυνση. Τί γνώμη έχετε τώρα;
Δεν συμφωνώ. Η Κυβέρνηση πάγωσε το ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (του Γ. Σουφλιά) που προέβλεπε πολλές επεκτάσεις οδικών αξόνων στην Αττική ακριβώς γιατί πιστεύει ότι προτεραιότητα είναι τα μέσα μεταφοράς. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το Υπουργείο Μεταφορών.
Η πράσινη ανάπτυξη, κομβικός όρος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πώς πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσει;
Με τη γενναία υποστήριξη δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ένα νέο πρότυπο "πράσινης" δόμησης αλλά και περισσότερες δυνατότητες για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σας στενοχωρεί που είστε εκτός κυβερνητικού σχήματος;
Εχω πολύ δουλειά ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Αν θέλεις να προσφέρεις, μπορείς να το κάνεις και εκτός κυβέρνησης.
Από το VETO 300
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δικαιοσύνη για τον Αχελώο!

Κοινό δελτίο τύπου
Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σίγουρα πρόκειται για απόφαση – ορόσημο στη μακρόχρονη πορεία του έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Όπως τονίζουν εδώ και 18 χρόνια οι ΜΚΟ, η εκτροπή Αχελώου αποτελεί ντροπή για τη χώρα, καθώς, μεταξύ άλλων:

· Ενέχει υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σε καιρό κοινωνικά επώδυνης οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άδηλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φτάσει στον θεσσαλικό κάμπο.
· Επιφυλάσσει εξαιρετικά σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία.
· Χαρακτηρίζεται από επικίνδυνο λαϊκισμό. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου. Τοπικά έργα διαχείρισης του νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, χρήση συστημάτων άρδευσης με πρόνοια για τη μείωση της κατανάλωσης, προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών χρειάζεται η περιοχή, κι όχι τα νερά του Αχελώου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με το πρόβλημα «Αχελώος» και έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για τη σφαιρική αντιμετώπισή του, καλούν την Πολιτεία να απελευθερωθεί από τα πλοκάμια του στοιχειωμένου έργου της εκτροπής του Αχελώου και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Ξενοφών Κάππας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, τηλ. 6977337950
Άννυ Μητροπούλου, Μεσόγειος SOS, τηλ. 6977695999
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6977607571


Με την αίτηση αναστολής που κατατέθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2009, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούσαν την αναστολή εφαρμογής των πράξεων έγκρισης και των αδειών κατασκευής, αποπεράτωσης και λειτουργίας των έργων της ΔΕΗ και των έργων εκτροπής άνω ρου του Αχελώου προς Θεσσαλία (θέσεις Συκιά και Μεσοχώρα).
Η αίτηση αναστολής κατατέθηκε με αίτημα να σταματήσουν τα έργα μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο 2006 οι οργανώσεις. Με την αίτηση αυτή οι οργανώσεις ζητούσαν ακύρωση της «νυχτερινής τροπολογίας Σουφλιά», δηλαδή των άρθρων 9 και 13 του ν. 3481/2006, δια του οποίου ο τελευταίος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε νομιμοποιήσει ένα έργο που είχε επανειλημμένα ακυρωθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.
Η αίτηση αναστολής είχε ως στόχο την αποφυγή κρίσιμης υποβάθμισης στα ορεινά και ποτάμια οικοσυστήματα της Πίνδου. Ήδη έχουν ξεκινήσει αποψιλωτικές υλοτομίες στην περιοχή κατάκλυσης του φράγματος Μεσοχώρας, υφίστανται σοβαρή αλλοίωση το τοπίο και τα δάση της περιοχής και έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Μέχρι σήμερα, τα έργα προχωρούσαν με ρυθμούς που δημιουργούσαν περιβαλλοντικά τετελεσμένα, ενώ ακόμα δεν είχε κριθεί η αίτηση ακύρωσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται τέλος πως στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης ακύρωσης, το ΣτΕ απεύθυνε προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μια σειρά από προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν την πιθανή παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template