Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ομολογίες και φορολογίες πίστεως

“Ο έχων δύο χιτώνες, διαπραγματεύεται το ΦΠΑ”. 
Δεν θυμάμαι τέτοια εκκλησιαστική ρήση. Θυμάμαι αυτή που θυμούνται όλοι. Αν υπάρχει Θεός, και αν αγαπά ιδιαίτερα τους έλληνες όπως θέλουμε να πιστεύουμε, τότε σίγουρα προτιμά απ' το να του καίμε δυό γραμμάρια παραφίνης υπό μορφήν κεριού, να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να ζήσει.
Με μεγάλο κόπο θα παραβλέψω τον αρνητικό ρόλο της Εκκλησίας όταν η Ελλάδα το είχε ανάγκη. Θα πως πως υπήρχαν μόνο Παπαφλέσσες και όχι Γρηγόριοι Ε που καλούσαν τον λαό να μην επαναστατήσει ενάντια στους Τούρκους. Πως υπήρχαν μόνο παπα Ανυπόμονοι και παπα Πυρουνάκηδες, αντάρτες και πατριώτες, και όχι ιεράρχες που “διάβαζαν” επί Χούντας ή Άνθιμοι που φωτογραφίζονταν δίπλα στον Παπαδόπουλο και τον Πατακό. Θα τα παραβλέψω αυτά και θα μείνω σε αυτά που δεν μας χωρίζουν αλλά μπορεί να μας ενώνουν. Τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας.
Στο σημείο αυτό επίσης δεν θυμάμαι εκκλησιαστικό κείμενο, να διαπραγματεύεται πώληση μετοχών, εκτάσεων, συμφωνητικά ενοικιάσεων και συμβόλαια αγορών. 
Αντιθέτως θυμάμαι καλά νομίζω την εισβολή του Ναζωραίου στο ναό του Σολομώντα, γιατί είχαν μετατρέψει τον Οίκο του Θεού σε οίκο εμπορίου. Θυμάμαι όλες τις παραβολές της Καινής Διαθήκης, γεμάτες από ταπεινούς, καταφρονεμένους, φτωχούς που διεκδικούσαν την Βασιλεία των Ουρανών. Ούτε χρυσοποίκιλτους σταυρούς σε κοιλιές χοντρών δεσποτάδων (παχαίνει η νηστεία τελικώς) , ούτε διαμαντένιες μήτρες.
Ο πνευματικός ρόλος λοιπόν της Εκκλησίας είναι μια χρυσή εργολαβία που έχει αναθέσει στο Κράτος. Το οποίο Κράτος, είναι Κράτος ελλήνων, ορθόδοξων, καθολικών, μουσουλμάνων, άθεων, αδιάφορων, θρησκόληπτων ακόμα και αυτών που πιστεύουν πως προερχόμαστε απ τον Άρη. 
Το Κράτος, -δηλαδή ακόμη και οι άθεοι ή όποιοι άλλοι- είναι υποχρεωμένο να πληρώνει, αυτά που πρέπει να πληρώνει η Εκκλησία για να κάνει το πνευματικό της έργο.
Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα. Έχει στην κατοχή της 1.300.000 στρέμματα γης. Μερικές χιλιάδες ακίνητα. Το 1,9 των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές στην Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το 2007 μάλιστα η Εκκλησία ως καλός επενδυτής –όσο και πνευματικώς άραγε- όταν είδε να πέφτει το χρηματιστήριο αγόρασε 1.600.000 επιπλέον μετοχές στην Εθνική. Η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας κρύβεται σε 10.000 περίπου νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και σε εταιρείες. Τελευταία ανακαλύφθηκαν και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Την ίδια ώρα το Κράτος πληρώνει 268.000.000 ευρώ γα μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων. Τα 4,3 απ αυτά πάνε σε 100 μόλις ιεράρχες. Ακόμη και το παλιό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανήκε στην Εκκλησία και αυτή εισέπραττε ενοίκιο από το υπουργείο που πλήρωνε τους ιερείς της. Ούτε μια δωρεά δεν έκανε.
Γίνεται λοιπόν συζήτηση για την φορολόγηση της Εκκλησίας. Και οι χρυσοποίκιλτοι δεσποτάδες διαπραγματεύονται το ποσοστό. Και ξεχνάμε το αυτονόητο.  
Τι χρειάζεται η Εκκλησία την περιουσία; Τι θέλει τα χωράφια, τα κτήρια ,τις μετοχές , τις κρατικές Μερσεντές; “Για να κάνει φιλανθρωπικό έργο” είναι η απάντηση. Φαντάζομαι πως αν κάτι τέτοιο ήθελε ο Χριστός θα είχε δώδεκα Αποστόλους Τραπεζίτες και πλούσιους. Αλλά μάλλον δεν ήθελε.
Θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα να αφήσουν την Εκκλησία να κάνει το πνευματικό της έργο χωρίς κρατική διαμεσολάβηση. Να πληρώνει με την περιουσία της ιερείς, μερσεντές και ό,τι άλλο θέλει. Αν δεν θέλει, να παραδώσει την περιουσία στο Κράτος. Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των ιεραρχών πως θα καταρρεύσει το φιλανθρωπικό έργο δεν είναι και πολύ πειστικό επιχείρημα. Το φιλανθρωπικό έργο συνοδεύεται δεκαετίες τώρα με το βόλεμα παρατρεχάμενων, συμπεθέρων, υποτακτικών, νεωκόρων για να σταματήσω εδώ και να μην επεκταθώ στο πόσοι άλλοι τρώνε και πώς. Όχι απαραιτήτως φτωχοί όπως αποκάλυψαν οι δημοσιευθείσες συνομιλίες ιεράρχη με τα αντικείμενα της “φιλανθρωπίας” του.
Δεν ζούμε στο 1821, ούτε στο Βυζάντιο για να ζητείται από τους ιερείς να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους ζωσμένοι φυσεκλίκια ή εκρηκτικά. Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο που ιεράρχες και Εκκλησία πρέπει να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους στα πνευματικά, δίνοντας τα υλικά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Η κυβέρνηση, δεν μπορεί από την άλλη με τον φόβο του πολιτικού κόστους και της μη ωριμότητας των πολιτών, να διαιωνίζει μια προκλητική και αντιδημοκρατική κατάσταση. Η Εκκλησία έχει υποχρέωση να πληρώνει τους ιερείς της. Εγώ πάλι όχι.
Το Βατοπαίδι ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά βγήκε μέσα απ τον αμαρτωλό εναγκαλισμό κράτους και εκκλησίας. Ιεράρχες που θεωρούν πως τους ανήκει η εξουσία και πολιτικοί που το αναγνωρίζουν. Στη Εκκλησία δεν πρέπει να ανήκει καμιά εξουσία. Το προσευχητάρι δεν μπορεί να μπερδεύεται με μπλοκ επιταγών. Γιατί το κακό είναι για όλους και πρώτα για την Εκκλησία.  
Οι ομολογίες Πίστεως ανήκουν στους Ιεράρχες. Και οι φορολογίες στο Κράτος.
του Κώστα Βαξεβάνη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το Νοσοκομείο Βόλου, χρωστά 274.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ!

Το αστρονομικό ποσό των 274.000 ευρώ οφείλει το Νοσοκομείο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ. Η είδηση έκανε αίσθηση στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης λόγω της μεγάλης οφειλής του νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής μας, σε μία μάλιστα περίοδο όπου η Διαδημοτική Επιχείρηση υποχρεώνει την πληρωμή των λογαριασμών ακόμη και από τα σχολεία.
Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Εξέτασης Θεμάτων Καταναλωτών της ΔΕΥΑΜΒ στο Νοσοκομείο έχει καταλογιστεί ποσό ύψους 356.000 ευρώ για το 2008. Όπως σημειώνεται, επειδή έγινε μεταφορά υδρομέτρου και ήταν καλυμμένο, δεν έγινε ανάγνωση ενδείξεων των τεσσάρων τριμήνων του έτους και ο παραπάνω λογαριασμός είχε την κατανάλωση και των προηγούμενων περιόδων. Κατόπιν αυτών έγινε ο επιμερισμός των κυβικών στα προηγούμενα τρίμηνα και μειώθηκε το ποσό στις 274.000 ευρώ . Τα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου αρνείται να πληρώσει το παραπάνω ποσό, αν και ο υπολογισμός του, όπως σημειώνεται, έγινε με τις αντίστοιχες τιμές και χωρίς τις αναλογούσες επιβαρύνσεις. Κατά τη διάρκεια συζήτησης ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργος Μακρής είπε ότι αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης συναντήθηκε με τη διοικήτρια του
«Αχιλλλοπουλειου» κ. Καρά, η οποία δεσμεύτηκε, όπως είπε ο κ. Μακρής, ότι θα εισαγάγει το θέμα της οφειλής σε προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο.
Ακόμη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα για τη σπατάλη νερού που γίνεται από τους αθιγγάνους της περιοχής της Νεάπολης από τις κοινόχρηστες βρύσες που έχει τοποθετήσει η Διαδημοτική Επιχείρηση. Αποφασίστηκε σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου οι υπηρεσίες να φέρουν πρόταση για το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την κατασκευή νέων αγωγών με μειωμένη πίεση, προκειμένου να μειώνεται η σπατάλη.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αδιάλλακτη η ΜΕΤΚΑ για τις τρεις απολύσεις

Στα «παλαιά της υποδήματα» έγραψε η ΜΕΤΚΑ υπουργείο, φορείς της Μαγνησίας και Εργατικό Κέντρο καθώς δεν παρέστη καν στη χθεσινή τριμερή που είχε προγραμματιστεί στο υπουργείο Εργασίας για να δώσει την επίσημη απάντησή της για τους τρεις απολυμένους που βιώνουν το δικό τους οδυνηρό Γολγοθά παραμονές Πάσχα. Η εταιρία σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, «επέλεξε να δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα, παρά να συμβάλει στην αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και των καλών σχέσεών της με την τοπική κοινωνία, «στήνοντας» στην κυριολεξία τους πάντες στη χθεσινή επαναληπτική τριμερή». Αντί για εκπρόσωπο έστειλε γραπτώς την αδιαλλαξία της αθετώντας στην πράξη ακόμη και την ίδια τη δέσμευσή της να παρίσταται και ν’ απαντήσει στην καθολική αξίωση Φορέων του υπουργείου για την επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων. Ως δικαιολογία στην επιστολή που έστειλε μία ώρα πριν την πραγματοποίηση της σύσκεψης, επικαλέστηκε «απρόβλεπτο κώλυμα του Γενικού Διευθυντή κ. Μαμμά να παρευρεθεί», μια κίνηση που το ΕΚΒ χαρακτηρίζει «πέρα ως πέρα αδικαιολόγητη και καθαρά παρελκυστική».
Η σύσκεψη τελικά πραγματοποιήθηκε με παρόντες από το υπουργείο Εργασίας τον Δημ. Κωνσταντόπουλο, από το ΕΚΒ τον πρόεδρο Θ. Παπαδημόπουλο και το γραμματέα Γ. Κίτσιο, καθώς και το μέλος της διοίκησης Κ. Στεργίου, τους τρεις απολυμένους με το νομικό τους σύμβουλο Μ. Πατσιαντά, από το σωματείο της ΜΕΤΚΑ τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα κ.κ. Ε. Τσιτσικλή, Τρ. Βλαχογιάννη και Π. Τσιργούλα, και τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Μετάλλου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρότεινε την αναστολή της σύσκεψης και τον επαναπροσδιορισμό νέας ημερομηνίας πραγματοποίησής της.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μεταξύ άλλων σε δηλώσεις τους υπενθύμισαν ότι ο Γ.Γ. του υπουργείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε δηλώνει στην πρώτη τριμερή ότι οι απολύσεις είναι άκυρες και δεν δικαιολογούνται από την ισχυρή οικονομική θέση της συγκεκριμένης εταιρία, η οποία την παρούσα περίοδο κρίσης, πρέπει να συμβάλει στην εθνική οικονομία τουλάχιστον για τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια δε ζήτησε την ανάκληση των απολύσεων κι όρισε συμφιλιωτική σύσκεψη για χθες. «Σήμερα (χθες) ύστερα από τη μη παράσταση της εταιρίας, που προσχηματικά την τελευταία στιγμή δεν προσήλθε στη σύσκεψη κι ενώ ήδη εμείς είχαμε φτάσει στο υπουργείο, αποδεχόμαστε την πρόταση του κ. Δ. Κωνσταντόπουλου, για αναστολή της διαδικασίας σε άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με τις θέσεις που έχει ήδη εκφράσει και ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συλλαλητήριο ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους εργαζομένους να αντιδράσουν και να μην δεχθούν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, απευθύνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, η οποία την Πέμπτη 8 Απριλίου διοργανώνει στο Βόλο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 6:30 το απόγευμα.
«Ως ΠΑΜΕ, θεωρούμε σοβαρές τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από την Ε.Ε. θα προχωρήσει στη λήψη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων», υποστήριξαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ κ.κ. Τ. Τριανταφυλλάκος και Χρ. Τσιράκογλου.
Εξέφρασαν δε την άποψη ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα αυταρχικού χαρακτήρα που παίρνει, διακατέχεται από πολιτική διαστροφή και υπάρχει κίνδυνος να μπλέξει το λαό σε περιπέτειες γύρω από εθνικά θέματα.
Τονίζοντας μάλιστα ότι πατριωτισμός σημαίνει η πτώχευση της πλουτοκρατίας και όχι της εργατικής τάξης, κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει στο σύνολό τους τα μέτρα που έχει λάβει και να αποδεσμευτεί από τους μηχανισμούς στους οποίους έχει εμπλακεί.
Καταγγελίες
Στο μεταξύ, την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας κατήγγειλαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς όπως υποστήριξαν, μετά το τέλος της προχθεσινής παρέλασης, έγινε προσπάθεια παρεμπόδισής τους να διαδηλώσουν στην παραλία και να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στον κόσμο.
Σημείωσαν βέβαια, ότι τελικά η πορεία έγινε, κάλεσαν ωστόσο την Αστυνομική Διεύθυνση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι άλλη φορά δεν θα ανεχθούν από πλευράς της τέτοια στάση.
Κατήγγειλαν επίσης τη διεύθυνση του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ για εμπαιγμό έναντι των τριών απολυμένων του εργοστασίου και των αντιπροσωπειών των συνδικαλιστών, με την επιλογή της να μην μετάσχει στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί να γίνει την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας.
Κάλεσαν δε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στην επαναπρόσληψη των απολυθέντων.
Κατήγγειλαν ακόμη τις δημοτικές αρχές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας για το γεγονός ότι έχουν απλήρωτους 450 περίπου εργαζομένους τους σε διάφορες υπηρεσίες για διάστημα, όπως είπαν, δύο έως πέντε μηνών.
Τέλος τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τον ιδιοκτήτη των «Θεσσαλικών Εκδόσεων» Βασίλη Δανό για εμπαιγμό και τρομοκράτηση των εργαζομένων στην επιχείρησή του.
Όπως είπαν, ενώ σε συνάντηση που είχαν μαζί του, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει στα μέτρα που πρόσφατα είχε ανακοινώσει, την ίδια στιγμή ασκώντας ψυχολογική βία, υποχρεώνει εργαζομένους να υπογράψουν σχετικό έντυπο, ότι δεν θέλουν να πληρωθούν το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Σημείωσαν δε ότι το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα έχει συναντήσεις με όλους τους ιδιοκτήτες του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου της περιοχής, με στόχο να μην υλοποιήσουν το αντεργατικό μέτρο των διαθεσιμοτήτων.
Κάλεσαν δε τους εργαζόμενους στον Τύπο να μην υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα και αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΘΣτΕ στο Βόλο, όπου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νερό με λάσπη πίνουν στο Μετόχι Πηλίου!!!

Νερό με λάσπη «απολαμβάνουν» οι κάτοικοι Μετοχίου από την αρχή της χειμερινής περιόδου μέχρι και σήμερα! Εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία της δεξαμενής που υδροδοτεί την περιοχή το πόσιμο νερό φτάνει στα ποτήρια της τοπικής κοινωνίας γεμάτο χώμα…«Απραξία» καταλογίζουν στη δημοτική αρχή οι κάτοικοι.
Πάνω από τέσσερις μήνες σχεδόν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι κάτοικοι του Μετοχίου με το πόσιμο νερό. Η περιοχή υδροδοτείται από μια φυσική πηγή στη θέση «Γιαννή Βρύση» και όταν το νερό δεν μπορεί να καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες τότε ενεργοποιείται η γεώτρηση που λειτουργεί, με αποτέλεσμα όχι μόνο το νερό να έχει λάσπη, αλλά και να πέφτει η πίεση, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις το νερό σταματάει να τρέχει ειδικά στα σπίτια που είναι σε ψηλά επίπεδα και δεν φτάνει γρήγορα.
Μέχρι και πέρυσι το υδραγωγείο στην περιοχή που λειτουργούσε από την πηγή έλεγχε άτυπα ένας κάτοικος του Μετοχίου σε συνεννόηση με το δήμο Αργαλαστής. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, κουράστηκε και για το λόγο αυτό σταμάτησε να ελέγχει την λειτουργία της πηγής και του υδραγωγείου. Ωστόσο πριν παραδώσει τα καθήκοντά του ενημέρωσε τους υδραυλικούς αλλά και την ίδια την δημοτική αρχή πως υπάρχει πρόβλημα στα φλοτέρ και είναι αναγκαία η αλλαγή τους.
«Όσο εγώ έλεγχα το υδραγωγείο και την πηγή όλα πήγαιναν μια χαρά. Είπα όμως σε όλους πριν φύγω πως πρέπει να αλλαχθούν τα φλοτέρ, γιατί έχουν πρόβλημα και θα δημιουργηθεί εμπλοκή στη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης», σημειώνει ο Γιώργος Ράπτης.
Από τότε μέχρι σήμερα όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και όχι μόνο αυτό αλλά η δημοτική αρχή αντί να επιληφθεί του προβλήματος σταμάτησε την υδροδότηση από την πηγή και έθεσε σε συνεχή λειτουργία τη γεώτρηση.
Μάλιστα πρέπει εδώ να αναφερθεί πως πολλές φορές έως και να κλείσει η πηγή υπερχείλιζε, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες νερού να πηγαίνουν χαμένες. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί και κάνουν λόγο για «αδιαφορία» της δημοτικής αρχής.
Εν τω μεταξύ, όπως μας λέει ο κ. Ράπτης, σε ερωτήσεις που έκανε στους υδραυλικούς του δήμου στη διάρκεια ενός ελέγχου που έκαναν στην περιοχή για τη λειτουργία του υδραγωγείου, εκείνοι απάντησαν πως λύση στο πρόβλημα είναι η αλλαγή των φλοτέρ αλλά και το άδειασμα της δεξαμενής, ώστε να τεθεί ξανά και σωστά σε επαναλειτουργία η πηγή.
Πάντως ο κ. Ράπτης έχει κρατήσει δείγμα του νερού, το οποίο και θα πάει στη Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ, ενώ έκανε και προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον αντιδήμαρχο Αργαλαστής κ. Βαλασσά. «Ζήτησα από τον κ. Βαλασσά να επιληφθεί και του είπα ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση, γιατί είμαστε αγανακτισμένοι. Μάλιστα του είπα πως δεν καταλαβαίνω τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να κινητοποιηθούν και ότι η μόνη λύση είναι πια να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι τους εκβιάζω και να κάνω ό,τι θέλω»!
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Βαλασσά, ωστόσο δεν στάθηκε ικανό, αλλά ο δήμαρχος Αργαλαστής Μιλτιάδης Γαϊτανάς τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί τόσο καιρό και «φυσικά εφόσον υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, άμεσα θα ο δήμος θα ελέγξει τι συμβαίνει και θα δοθεί λύση».
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σαράβαλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας

Ασθενοφόρα Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία «βογκάνε» από τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που έχουν καταγράψει τα κοντέρ τους. Οχήματα - σαραβαλάκια καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την έγκαιρη διακομιδή ασθενών και αυτό εάν την ώρα του περιστατικού υπάρχει οδηγός σε βάρδια, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικές.
Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες της Μαγνησίας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ δεν ανανεώθηκαν οι 8μηνης διάρκειας συμβάσεις που καλύπτουν έστω και ελάχιστα τις ανάγκες που υπάρχουν.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, είναι να μένουν στα Κέντρα Υγείας βάρδιες χωρίς οδηγούς, αναγκάζοντας το ΕΚΑΒ να τις καλύψει με δικά του ασθενοφόρα που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι οδηγοί τους, λόγω των αποστάσεων, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς.
Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας τα ασθενοφόρα να κινούνται με ένα οδηγό, με συνέπεια όχι μόνο να μην μεταφέρονται με ασφάλεια οι ασθενείς, αλλά να μην παρέχονται και οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, όταν χρειάζεται, καθώς στην καμπίνα του ασθενοφόρου δεν υπάρχει συνοδός.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στη νησιωτική Μαγνησία. Στις Βόρειες Σποράδες δεν υπάρχει βοήθεια ούτε από το ΕΚΑΒ, ενώ οι οδηγοί είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκιάθος που έχει μόνο τρεις οδηγούς και η Αλόννησος μόνο ένα.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται ακόμα πιο πολύ από την παλαιότητα των ασθενοφόρων και τις συχνότατες βλάβες που παρουσιάζουν. Τα περισσότερα από αυτά είναι της δεκαετίας του ‘80 και ‘90 και έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.
Πρόσφατο είναι το περιστατικό με το ασθενοφόρο από τα Κ.Υ. Αργαλαστής που έμεινε από μηχανική βλάβη κατά τη μεταφορά ασθενή.
«Η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και η μεταφορά των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του νομού, έχει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις και θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό και ασθενοφόρο», δήλωσε ο κ. Αναστασίου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην επόμενη προκήρυξη θέσεων για την υγεία στη Μαγνησία, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων οδηγών στα Κέντρα Υγείας του Νομού και στο Νοσοκομείο, καθώς και να τρέξει ταχύτατα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των δύο νέων ασθενοφόρων που αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να αντικατασταθεί άμεσα το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αργαλαστής και να αποκτήσει ένα ακόμη σύγχρονο ασθενοφόρο το Νοσοκομείο του Βόλου.
«Η επόμενη κίνηση της διοίκησης του Νοσοκομείου θα πρέπει να είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλαιών ασθενοφόρων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Μέριμνα μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, είναι η ισότιμη παροχή υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε κάθε πολίτη του νομού», κατέληξε ο αντινομάρχης Πρόνοιας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου

Σε επίσχεση εργασίας παραμένουν για τέταρτη ημέρα οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αλλά και για τη μειωμένη κατά 30% χρηματοδότηση των εφημεριών του έτους 2010.
Έτσι, το «Αχιλλοπούλειο» λειτουργεί με ρυθμούς Σαββατοκύριακου. Το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ προγραμματισμένες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία χρόνιων περιστατικών αναβάλλονται.
Ωστόσο, ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για την ασφαλή λειτουργία τμημάτων και ειδικών μονάδων (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ.ά.), καθώς και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με την καταβολή των εφημεριών και τις προσλήψεις ιατρών, δεν ικανοποιούν, με τους γιατρούς των περισσότερων Νοσοκομείων της χώρας να βρίσκονται σε επίσχεση.
Οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές, ενώ δεν αποκλείεται κλιμάκωση των αντιδράσεων. Όπως εξηγεί ο αντινομάρχης υγείας κ. Λεωνίδας Αναστάσιου πρέπει να βρεθεί μία λύση επειγόντως και να αποδοθούν στους γιατρούς τα δεδουλευμένα, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. «Οι περικοπές στα κονδύλια βάζουν σε δοκιμασία τη λειτουργία των Νοσοκομείων και τελικά του συστήματος υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος παράλληλα, θέτει το θέμα εξορθολογισμού των εφημεριών, δηλώνοντας ότι αυτές πρέπει να προγραμματίζονται με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και όχι τις οικονομικές ανάγκες των γιατρών.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χωρίς δώρο Πάσχα τα ταξί στο Βόλο, με πρωτοφανή απόφαση του Σωματείου τους!


Φθηνότερες μετακινήσεις προβλέπονται φέτος το Πάσχα, για όσους μετακινηθούν με ταξί, καθώς η διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν. Ιωνίας «Άγιος Χριστόφορος», έλαβε ομόφωνα, την πρωτοφανή, για τα τοπικά δεδομένα, απόφαση τα μέλη της να μην εισπράξουν φέτος δώρο, για να διευκολυνθεί το επιβατικό κοινό.
Πρόκειται για μια απόφαση - προσφορά προς το επιβατικό κοινό, που φέτος δεν θ’ αναγκαστεί να πληρώνει επιπλέον 1 € σε κάθε διαδρομή, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί, όσο είναι δυνατόν, το εισόδημά του.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου το βράδυ της Πέμπτης ως «προσφορά προς το επιβατικό κοινό του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και όχι προς την κυβέρνηση», όπως επισήμανε ο πρόεδρος Αναστάσιος Δεμερτζής, που έκανε λόγο για αλληλεγγύη του κλάδου προς το κοινωνικό πρόβλημα και που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συνδέσμου Τάσο Αλντιμπαρμάκη, μέσα από τη συζήτηση με το επιβατικό κοινό, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ προς την κατεύθυνση της μη είσπραξης δώρου του Πάσχα, ήταν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από πολλά μέλη του Συνδέσμου.
Η απόφαση αυτή, που είναι η πρώτη στα χρονικά, για τα τοπικά επίπεδα, είναι ανεξάρτητη από την απόφαση του υπουργείο να νομιμοποιήσει την είσπραξη του δώρου και της Ομοσπονδίας, επισήμανε ο γραμματέας.
Σημειώνεται ότι το δώρο του Πάσχα επιβαρύνει το επιβατικό κοινό κατά 1 € για κάθε διαδρομή και τίθεται σε ισχύ για 8 ημέρες, συνήθως από Μ. Τρίτη ως την Τρίτη μετά το Πάσχα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Δεν ξέρω κατά πόσο η κίνηση αυτή των ιδιοκτητών ταξί στο Βόλο, διευκολύνει πραγματικά τις μετακινήσεις του κόσμου.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι εισπράττει θετικά σχόλια κι εντυπώσεις...
Αν όμως το σκεφτεί κανείς λίγο πιο βαθιά το θέμα, τότε θα δει πως ένας επαγγελματικός κλάδος μπροστά στην κρίση, απεμπολεί από μόνος του κεκτημένα δικαιώματα και σίγουρα όσοι σχεδιάζουν την οριστική κατάργηση του 13ου μισθού, θα τρίβουν τα χέρια τους με τέτοιες αποφάσεις!
Αλήθεια, αν μελλοντικά κάποια κυβέρνηση αποφασίσει την κατάργηση του δώρου στα ταξί, τότε θα κάνουν απεργία;;;
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βόμβα Γερουλάνου για τους Μεσογειακούς!

Του Σωτ. Κέλλα
Ένα ακόμα βήμα οπισθοχώρησης στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο έγινε χθες καθώς ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε δηλώσεις του τόνισε ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί πολυτέλεια.
Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων είναι οι Αγώνες να διεξαχθούν με το μισό προϋπολογισμό και αν αυτό δε γίνει αποδεκτό οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 δεν θα γίνουν καθόλου.
Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της κυβέρνησης και μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού που έχει την ευθύνη των Αγώνων καθώς είναι και ο προϊστάμενος αυτών (πρόσφατα διόρισε την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων 2013) αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση και στην οποία είχαν επενδύσει για προστιθέμενη αξία οι Δήμοι της Λάρισας και του Βόλου.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού στο «Βήμα fm» 99,5 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου απατώντας σε ερώτηση ακροάτριας αν είναι οξύμωρο την εποχή που η χώρα έχει οικονομική κρίση, απάντησε ως ακολούθως:
«Ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου όταν μπήκα στο υπουργείο και χαίρομαι που το βάζει η ακροάτρια δημόσια, διότι πρέπει να το απαντήσουμε. Πραγματικά νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να κάνουμε Μεσογειακούς Αγώνες, γιατί όμως τους κάνουμε; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς κανέναν σχεδιασμό μας εξέθεσε παγκόσμια. Σήμερα λοιπόν το να μην κάνουμε αγώνες είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, την οποία παρόλο αυτά ήμουν έτοιμος να πάρω, εφόσον χρειαζόταν. Κάναμε όμως κάτι άλλο, μειώσαμε το κόστος διεξαγωγής των αγώνων στο μισό, και θέλω να έχω απολύτως τη δέσμευση και της διεθνούς επιτροπής, ότι θα γίνουν οι αγώνες, με αυτά τα λιγότερα χρήματα, αλλιώς δεν θα γίνουν καθόλου. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τρομερές θυσίες και βεβαίως θέλουμε να προφυλάξουμε το κύρος της χώρας μας διεθνώς, αλλά, θα πρέπει να έχω τις διαβεβαιώσεις και από την οργανωτική επιτροπή και από τη διεθνή επιτροπή που παρακολουθεί, ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες θα κοστίσουν το μισό απ’ ό,τι προϋπολόγισε η Νέα Δημοκρατία. Και σας σημειώνω το εξής, ο προϋπολογισμός των αγώνων έγινε μόνο για να δημιουργηθούν στάδια και μεγάλα έργα. Ούτε ένα ευρώ δεν είχε προϋπολογιστεί για να προωθηθεί η Θεσσαλία στο διεθνή χώρο. Δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ προβολής. Όλα ήταν για να φτιάξουν τα στάδια, δηλαδή για να κάνουν έργα και να βάλουν κάποιοι άνθρωποι λεφτά στην τσέπη».
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΜΑ
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εκφράζει ανησυχίες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των Αγώνων και οι προθέσεις της για τη στάση που θα κρατήσει θα φανούν στην επίσκεψη που θα γίνει σε Λάρισα και Βόλο στις 24-26 Απριλίου. Πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που υπέγραψε και αυτή τη σχετική σύμβαση για την διοργάνωση των Αγώνων για να ενημερωθεί για την κατάσταση που υπάρχει κάτι λογικό αφού η ΟΕΜΑ 2013 μόλις ανέλαβε καθήκοντα.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template