Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εργατικά ατυχήματα

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, λειτουργούν ως λαιμητόμος σε βάρος της εργατικής τάξης, αυξάνοντας τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» - εγκλήματα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Τα παραπάνω τονίζει με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή της Γιώργου Τούσσα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα στοιχεία των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών δείχνουν την τραγική κατάσταση σχετικά με την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ακόμη και από τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει ότι, μόνο στη 5ετία 2000-2005, συνέβησαν 78.894 εργατικά ατυχήματα από τα οποία τα 574 θανατηφόρα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η Επιτροπή: «Η Οδηγία 89/391/ΕΟΚ που ενισχύει την επιθετικότητα της εργοδοσίας, αναθέτει ουσιαστικά την τήρηση και τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους ίδιους τους εργοδότες, με την ψευδεπίγραφη και εικονική παροχή υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας από ιδιωτικές επιχειρήσεις - ΕΞΥΠΠ - προστατεύει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, ή την κερδοφορία των επιχειρήσεων; Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις προτάσεις προκειμένου:

Να υποχρεωθούν οι εργοδότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και να σταματήσει η μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης για τις νομικές υποχρεώσεις της για την πρόληψη και τις συνέπειες του επαγγελματικού κινδύνου.

Να δημιουργηθούν υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ελέγχου και εποπτείας των σχετικών μέτρων προστασίας, μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη στελέχωσή του με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (κρατικό σώμα Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας).

Να δημιουργηθεί Δημόσιος φορέας για την πλήρη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, τη συστηματική διάγνωση, καταγραφή και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας».

Από τον Ριζοσπάστη

Σχετικό: ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ερασιτεχνικό φωτορεπορτάζ από την Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

Σάββατο, 29 Αύγουστος 2009


Χέρι-χέρι, κάποιος τρεις μπύρες να φέρει!...


...και πάρτε το άγαλμα του Κουρασμένου από την πλατεία Συντάγματος.
Δεν μας φτάνει που θα εκτεθεί στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης?

Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2009









Οπλίστε, σημαδέψτε, αποθανατίστε!...




Κορίτσια έτοιμα για όλα(τα πλάνα).
Κάτω οι Πολυεθνικές.
Η AMSTEL ήταν και θα είναι, ΕΛΛΗΝΙΚΗ!...




Στην αρχή η Συγκέντρωση έκανε κοιλιά!...

Ίσως γιατί οι Αστυνομικοί και οι κάμερες των δημοσιογράφων, (η οι Δημοσιογράφοι και οι κάμερες των Αστυνομικών), ήταν διπλάσιοι από τους διαμαρτυρόμενους και χαριεντιζόμενους.
Ίσως γιατί δεν είχαν έλθει όλοι... οι Bloggers (μπορεί να μη τους το επέτρεψαν οι διευθυντές τους)!!!
Εν τούτοις οι διοργανωτές είχαν προσλάβει μέχρι επαγγελματία (Γάλλο), για να ακουστεί το μήνυμα στα ψηλά .
Μέχρι του Σουφλιά την πόρτα.

Σήμερα στο Σύνταγμα οι τουρίστες δεν θαύμαζαν τον Άγνωστο Στρατιώτη...

...αλλά τους γνωστούς άγνωστους Πολίτες, που πήγαν για να διαμαρτυρηθούν για το διαρκές έγκλημα των επωνύμων.
Το κατά συρροή κάψιμο και τσιμέντωμα των ΔΑΣΩΝ.
Επι-κεφαλής-κολώνας ο νέος Άσιμος των Εξαρχείων και περιχώρων!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο Π. Λαφαζάνης για τις τράπεζες

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επειδή θεωρούμε άδικο και παράλογο – κάτι που επανειλημμένα και προσωπικά έχω καταγγείλει – να δανείζεται ακόμα και σήμερα το ελληνικό δημόσιο με πανύψηλα spread, την ίδια ώρα που οι τράπεζες με εγγύηση αυτά τα ομόλογα του Δημοσίου, που προνομιακά αγοράζουν, χρηματοδοτούνται χαριστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με το επιτόκιο της παρέμβασής της, που σήμερα κινείται στο 1%.
Επειδή σημειώνουμε ως προνομιακή και επιλεκτική την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ των ελληνικών τραπεζών με βάση τιτλοποιήσεις των δανείων τους που κατευθύνονται στην ΕΚΤ, αφού στην πράξη η σχετική αγορά έχει πάψει να λειτουργεί λόγω της κρίσης.
Θα παρακαλούσαμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μας δώσει την δική του αιτιολόγηση (και εφ’ όσον θεωρεί σκόπιμο και την τοποθέτησή του) για τις ως άνω πρακτικές του ευρωσυστήματος, οι οποίες εύλογα μπορούν να καταγραφούν ως χαριστικές για τις τράπεζες και ιδιαίτερα επαχθείς για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους, καθώς και τη νομιμότητά τους.
Θα ήταν φυσικά ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο αν ο κ. Διοικητής αναλάμβανε την πρωτοβουλία να ενημερώσει αναλυτικά την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες και τους όρους αυτών των χορηγήσεων.
Τέλος, θα ζητούσαμε από τον κ. Διοικητή να καταθέσει στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:
1) Το ύψος της, τυχόν, τύπωσης, με την έναρξη της κρίσης, νέου χρήματος από την ΕΚΤ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες χορήγησης ρευστότητας στο σύστημα.
2) Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (ρευστότητα) της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 έως σήμερα, με τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των χρηματοδοτήσεων.
3) Ανά Τράπεζα, τα δάνεια ένα προς ένα που της έχουν χορηγηθεί στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητάς της, από την ΕΚΤ κατά το χρονικό διάστημα από την 1.7.07 έως σήμερα με πλήρη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός εκάστου δανείου. Συγκεκριμένα, τη χρονική διάρκεια κάθε μιας, ανά Τράπεζα, χρηματοδότησης, τις εγγυήσεις που ελήφθησαν για τη χορήγησή της, το επιτόκιό της κλπ.
4) Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που έχει χορηγηθεί προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση τιτλοποιήσεις δανείων τους που έχουν προβεί από 1.7.07 έως σήμερα με τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των χρηματοδοτήσεων.
5) Ανά τράπεζα, τις τιτλοποιήσεις, μια προς μια, δανείων τους που έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας, καθώς και τους συγκεκριμένους όρους κάθε μιας χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, τις προδιαγραφές των τιτλοποιήσεων που γίνονται αποδεκτές ως εγγύηση χρηματοδότησης, το ύψος κάθε χρηματοδότησης σε σχέση με την τιτλοποίηση και τους συγκεκριμένους όρους της.
Μετά τιμής,
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Από το Διάλογος Ιδεών
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταγγελία του blog nonews για το κλείσιμο

Μια μέρα μετά, και ηGoogle δεν έχει απαντήσει γιατί κλείδωσε το Ν-Ν. Τι συμβαίνει?

Πίσω από το "κλείδωμα" δεν βρίσκεται κανένας εισαγγελέας. Ούτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ούτε καν το γνωστό "σύστημα" μηνύσεων.
Το Κράτος (επίσημα) δεν φαίνεται πουθενά. Δεν χρειάζεται άλλωστε, γιατί υπάρχει το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ.
Οι βρωμερές Μυστικές Υπηρεσίες. Η ΕΥΠ. Φοβερή σύλληψη.
Για να μην αφήνει ίχνη (έτσι νομίζουν).
Το nonews-News ρωτάει τον αρχηγό της Δ. Παπαγγελόπουλο:

1) Υπήρξε αίτημα κάτω απ΄το τραπέζι από Υπουργό της Κυβέρνησης να κλείσει το Ν-Ν?
2) Ποιος ο ρόλος δυο γυναικών (συζύγων δημοσιογράφων) στην υπόθεση?

Επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες το τμήμα που έχετε για τα Blogs (η εργάζονται εκεί)?
Επίσης ο σύζυγος της μιας (που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με ψευδώνυμο, και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες με κουκούλα), ήταν την Τρίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη στην ΕΥΠ, και υπό ποια ιδιότητα?
Ποιόν συνάντησε στο τμήμα των Blogs?
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στηρίζουν.
Συνεχίζουμε την έρευνα.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΏΣΟΥΝ...
nonews-News
Από Το Κουτί της Πανδώρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο δρόμο τέσσερις εργαζόμενοι της ΒΙΟΣΩΛ

Στο δρόμο βρέθηκαν χθες το απόγευμα τέσσερις οικογενειάρχες, εργαζόμενοι της ΒΙΟΣΩΛ.

Η εργοδοτική πλευρά, κάνοντας πράξη τις προχθεσινές ανακοινώσεις της, έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, ανακοινώνοντας λίγο πριν τη λήξη της βάρδιας τις απολύσεις.

Πρόκειται για εργαζομένους με πολυετή και μεγάλη προσφορά στο εργοστάσιο, ανέφερε φανερά δυσαρεστημένος γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΣΩΛ κ. Αναστ. Στεργίου, που σημείωσε ότι η εταιρία δεν μπορεί να φέρεται απέναντί τους με αυτό τον τρόπο.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Στεργίου, ο ένας από τους απολυθέντες βρισκόταν μόλις τρία χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του, ενώ ένας ακόμη είναι πατέρας τριών παιδιών με μεγάλες υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι μετά από αυτή την άκρως αρνητική εξέλιξη που συνέπεσε με το τέλος της εβδομάδας, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δίωρη στάση εργασίας από 11π.μ. μέχρι τη 1μ.μ. όπως έχει αποφασιστεί, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση, όπου θα ληφθούν και σχετικές αποφάσεις με κατεύθυνση τις κινητοποιήσεις.

Τον προβληματισμό του για τις απολύσεις των εργαζομένων στη ΒΙΟΣΩΛ εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, από την πλευρά του οποίου θα ενταθεί η προσπάθεια για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης που έχει ζητηθεί να γίνει στο υπουργείο Απασχόλησης.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αντιδράσεις για τις απ’ ευθείας αναθέσεις στο Δήμο Ν. Αγχιάλου

Την έντονη αντίδραση των εργοληπτών δημοσίων έργων, αλλά και της αντιπολίτευσης, προκαλεί με τις αποφάσεις του ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου, κ. Ηλίας Καραπατάκης, σχετικά με την απευθείας ανάθεση έργου, παρά τα όσα ορίζονται από την Νομοθεσία.
Τη σωστή διαχείριση των χρημάτων ζητάει η αντιπολίτευση, ενώ από την πλευρά τους οι εργολήπτες ζητούν την επανάληψη του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός του έργου «Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού στη θέση Μάνες του Δ.Δ. Μικροθηβών» προϋπολογισμού 133.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου, χωρίς όμως να κατατεθούν προσφορές από τους εργολήπτες.
«Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Καραπατάκης, ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία ανάθεσης του έργου σε εργολήπτη εκτός Νομού Μαγνησίας, ο οποίος απλά φέρεται ότι θα εκτελέσει το έργο αφού είναι γνωστό ποιος θα είναι πραγματικά ο εργολάβος», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ευαγγελία Κρίκου, διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία.
Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, η ίδια, «την πρόθεση του για απ' ευθείας ανάθεση του έργου ο κ. Καραπατάκης την είχε εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνέδριο στην Αγριά, παίρνοντας την αρνητική απάντηση του κ. Γκούπα».
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα σε αυτές «τις μεθοδεύσεις» και μέσω της αρνητικής ψήφου του Δημοτικού Σύμβουλου κ. Χρ. Κιλμπασάνη, μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ θεωρώντας ότι έπρεπε να γίνει επαναληπτική δημοπρασία, όπως άλλωστε προέβλεπε η διακήρυξη του έργου.
«Οι απ' ευθείας αναθέσεις μελετών και έργων μας βρίσκουν σαφώς αντίθετους» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Κρίκου και συμπληρώνει ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια μέσω διαγωνισμών και όχι θολών διαδικασιών και μεθοδεύσεων».
Η έκπτωση του 22% που έδωσε ο εργολάβος, πιθανότατα να ήταν μεγαλύτερη μετά τον επαναληπτικό διαγωνισμό, σημειώνει η ίδια και υπογραμμίζει ότι «η προσφορά του εργολάβου δεν μας δόθηκε ακόμη, αν και τη ζητήσαμε εγγράφως».
«Βέβαια, ο κ. Καραπατάκης αρέσκεται σε απ' ευθείας αναθέσεις, αν θυμηθούμε την ανάθεση της μελέτης ύδρευσης σε μελετητές της προτίμησης του, μέσω της Δημοτικής Αναπτυξιακής και Τουριστικής Επιχείρησης».
Τέλος, σε δηλώσεις της, η κ. Κρίκου, ζητάει από τη δημοτική αρχή «να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα που ανήκουν στους δημότες και την Πολιτεία».
Από την πλευρά τους, οι εργολήπτες δημοσίων έργων ζητούν επανάληψη της δημοπρασίας και όχι απ΄ ευθείας ανάθεση, ενώ υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και βάσει της εγκεκριμένης διακήρυξης όταν την πρώτη φορά δεν επιδοθεί προσφορά η δημοπρασία υποχρεωτικά και όχι δυνητικά επαναλαμβάνεται με τους όρους που ειδικότερα αναφέρονται (που σημειωτέον δεν είναι χρονοβόροι) αφού εντός πέντε ημερών θα μπορούσε να γίνει η επαναληπτική δημοπρασία.
Οι εργολήπτες σε ανακοίνωση τους, τονίζουν ότι οι λόγοι που επικαλείται το Δ.Σ. για την απ΄ ευθείας ανάθεσης δεν ευσταθούν διότι «ο νόμος αναφέρει την περίπτωση μη επίδοσης προσφοράς σε διαγωνισμό ολοκληρωμένο όπως περιγράφεται στη διακήρυξη δηλαδή εάν έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες επαναλήψεις του διαγωνισμού.
Παράλληλα «δεν ισχύει το κατεπείγον που αναφέρει η απόφαση διότι και οι νόμιμες διαδικασίες είναι πολύ σύντομες και διότι εν πάση περιπτώσει η κατεπείγουσα ανάγκη οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας που δεν δημοπράτησε νωρίτερα το έργο και όχι σε ανωτέρα βία η έκτακτη ανάγκη».
«Για τους ανωτέρω λόγους και επί πλέον για τον λόγο ότι νομιμοποίηση της απόφασης αυτής μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για επανάληψή της από άλλους Δήμους, καταστρατηγώντας τις διατάξεις των ανοικτών διαγωνισμών και καταλήγοντας σε δοσοληψίες αναθέσεων, εμείς οι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων του Ν. Μαγνησίας ζητάμε άμεσα την ακύρωσή της και την διεξαγωγή του διαγωνισμού, για το έργο του θέματος, με τις νόμιμες διαδικασίες» καταλήγουν στην ανακοίνωση τους.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο Τέρενς Κουίκ για το κλείσιμο του nonews

Τώρα μπήκα και είδα ότι τα καλά του <<Τρωκτικό>> πριν λίγο καιρό, τα εφάρμοσαν σήμερα στο nonews-news.

Αμετανόητοι διώκτες των ελεύθερων φωνών, θέλουν να επιβάλλουν (με δυο λάμδα, γιατί το έγκλημα τείνει να γίνει διάρκειας) τον δικό τους απολυτό νόμο. Αυτόν της φίμωσης!
Τους είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι μια φωνή που κλείνουν, δέκα θα ανοίγουν;
Και ότι θα πολλαπλασιάζονται οι διαμαρτυρίες; Και ότι με τη τεράστια απήχηση που έχουν τα blog στον κόσμο και κυρίως στους νέους ανθρώπους, θα βρουν το πιο εχθρικό περιβάλλον όταν έρθει η ώρα των εκλογών;

Βέβαια,αυτό το το τελευταίο,ποσώς με ενδιαφέρει. Ο καθένας είναι άξιος της τύχης του. Και οι κυβέρνηση και όλο το αντιδραστικό πολιτικό σύστημα (Μη γελιόμαστε Σε όλα τα κόμματα κρύβονται αντιblog νυφίτσες. Και πόσο μάλλον στα κόμματα της εξουσίας, αλλά και σε αυτά που φτιάχτηκαν από ανθρώπους που ήταν κάποτε μέρος των δυο συγκεκριμένων πολίτικων σχηματισμών).

Το ζήτημα είναι να συνεχίσουμε όσοι πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου,
να πολεμάμε στο πλευρό εκείνων που στοχεύονται. Όπως εχω ξαναγράψει,
καλύτερα 5 ανακρίβειες ή λασπολογίες, παρά να κλείνουν το στόμα εκείνου
που λέει 95 αλήθειες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Τέρενς Κουίκ
Δημοσιογράφος

Υ.Γ.
Είμαι βέβαιος ότι πάλι θα έχουμε την απόλυτη σιωπή του επίσημου δημοσιογραφικού κόσμου. Και κυρίως όλων εκείνων που έχουν "πέραση" στη Κοινή Γνώμη.
Αλλά και των συντεχνιών μας σε όλη την Ελλάδα που λέγονται..
"Ένωση Συντακτών κλπ".
Από το Απολίτιστο Στέκι
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πρωτοβουλίες υπέρ της ΜΕΤΚΑ από φορείς

Κοινή κάθοδο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζουν οι φορείς της Μαγνησίας για πετύχουν συνάντηση με τον υπουργό και να του ζητήσουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ στη διαδικασία της συμπαραγωγής των ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.
Παράλληλα οι βουλευτές του Νομού θα πρέπει να διαμορφώσουν ενιαία στάση στη Βουλή και να στηρίξουν κοινή επερώτηση στο ΥΕΘΑ για να αποτραπεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της τοπικής βιομηχανίας.
Αυτό αποφασίστηκε στην «σύσκεψη εργασίας» που συγκάλεσε το χώρο του εργοστασίου το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση με προσκεκλημένους τους φορείς της περιοχής, αλλά όπου δεν επετράπη να παραστούν δημοσιογράφοι.
Στόχος του σωματείου παραμένει να μην χαθεί καμία θέση εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα και όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Βασ. Τσιτσικλής έχουν τη δέσμευση της εταιρίας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέσα στο 2009, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί και το 2010 ενώ ήδη έχει αποφασιστεί κάθοδο στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό ΥΕΘΑ Βαγ. Μεϊμαράκη.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νομάρχης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) υπεκφεύγει, συνεχίζει να «πετά το μπαλάκι» των ευθυνών στη ρωσική πλευρά για τον αθέμιτο, αντιδεοντολογικό και προσβλητικό αυτό αποκλεισμό.
Το ΥΕΘΑ συναινεί παραδόξως στην παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το 35% των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες.
Το ΥΕΘΑ με τη στάση του δείχνει ότι αγνοεί αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, διμερείς διακρατικές συμφωνίες, δεσμευτικά προσύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου και δέχεται αγόγγυστα, παθητικά και αδιαμαρτύρητα τις ηγεμονικές, αντισυμβατικές και παράλογες απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.
Η στάση αυτή δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας και μαρτυρεί ιδιαίτερα «χαμηλή άμυνα» στην υποστήριξη των συμφερόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο έντονης κρίσης που απειλεί να πλήξει καίρια τόσο τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και την τοπική μας οικονομία».
Η βουλευτής Ροδούλα Ζήση άφησε ευθέως αιχμές ότι η μη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών που εκλέγονται με το κυβερνών κόμμα στη σύσκεψη, « υπονομεύει την επιτυχία της προσπάθειας να αρθεί ο αποκλεισμός της ΜΕΤΚΑ από την συμπαραγωγή του άρματος μάχης ΤΟΜΑ ΒΜΡ3 και ότι η στάση αυτή είναι πολιτικά καταδικαστέα».
Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ανεξάρτητα αν η ΜΕΤΚΑ τελικά συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής ή όχι , τόνισε ο βουλευτής κ. Καρτάλης, «καθώς πιστεύω ότι η εταιρία έχει το οικονομικό ανάπτυγμα να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς που προκύπτουν από τη στάση της Κυβέρνησης. Στηρίζω τους εργαζόμενους και τους φορείς της Μαγνησίας στις κινητοποιήσεις τους για το θέμα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η μάχη για τα ρωσικά άρματα πρέπει να δοθεί στη Βουλή, από τους τοπικούς βουλευτές και με τη στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με στόχο η Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να δώσει μία απάντηση και να αναλάβει δεσμεύσεις. Οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της για το πρόγραμμα που δίκαια διεκδικεί να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, βάσει βέβαια όλων των κανόνων διαφάνειας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης επισήμανε επίσης ότι η βιομηχανία πρέπει να επιβιώσει και να έχει συνέχεια, και προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ενταχθεί μέσα σε αυτή τη συμφωνία».
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος πάντως επισήμανε ότι το ΕΚΒ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το σωματείο για να δοθούν δουλειές στη βιομηχανία:
«Όταν γίνονται διακρατικές συμφωνίες πρέπει από την αρχή να μπαίνει ένα όριο. Και όχι τώρα να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσοστό για να ικανοποιήσουμε τον έναν ή τον άλλο…».
«Καταστροφικό» χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της ΜΕΤΚΑ από τη συμμετοχή της στην συμπαραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Γ. Στεφανόπουλος κι επανέλαβε ότι «η ελληνοποίηση των κρατικών προμηθειών αποτελεί για το συνδικαλιστικό κίνημα προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του εργοστασίου Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να μη δώσει τίποτα στην ελληνική βιομηχανία και είμαστε πλέον σε ένα σημείο ενόψει της τελικής υπογραφής. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί σωπαίνουν και γιατί η ελληνική πλευρά δεν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να ανατρέψει αυτή την αρνητική συγκυρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Σχετικό άρθρο από την εφημερίδα Μαγνησία
Κοινός ο αγώνας για τη συμπαραγωγή των αρμάτων από τη ΜΕΤΚΑ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τι ψυχή θα παραδώσεις;

Ηθελα να ήξερα, άνθρωπε, όχι τι ψυχή θα παραδώσεις, αλλά τι είδους ζωής θα ζήσεις από εδώ και πέρα.
Τον άλλον μήνα, απ' ότι ξέρω κλείνεις τα 53. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, και στο εύχομαι, έχεις ακόμη να ζήσεις γεμάτα 30 χρόνια. Μέχρι το 2039 και βάλε. Εγώ σου λέω και άλλα 40 να χαρείς παιδιά κι εγγόνια.
Πως όμως θα τα χαρείς; Τι θα χαρείς; Πως χαίρεσαι; Ποιο ζωτικό ψεύδος θα σταθεί ασπίδα να σε προφυλάξει από αυτό που αφήνεις, αυτό που θυμάσαι, αυτό που θα θυμόμαστε όλοι μας από το πέρασμα σου στο ύπατο αξίωμα τούτης της χώρας;

Σε βλέπω μέσα από τα κανάλια να περιέρχεσαι την ίδια σου την εικονική πραγματικότητα, αυτή τη ζωή που νομίζεις οτι ζεις, τη ζωή που σου περιγράφουν οι άλλοι, οι σύμβουλοί σου, οι υπουργοί σου, οι παρατρεχάμενοί σου και αναρωτιέμαι.
Αναρωτιέμαι αν όντως κάποιες γκρίζες τρίχες της κεφαλής αποτελούν ενδείξεις αντίληψης του τι πραγματικά συμβαίνει με δική σου ευθύνη.
Αναρωτιέμαι αν και το διαρκώς αυξανόμενο σωματικό σου βάρος δεν είναι αποτέλεσμα του τρυφηλούς βίου που οι κακόγλωσσοι θέλουν να διάγεις, αλλά ένδειξη άγχους ίσως και ελαφράς κατάθλιψης πως τίποτα από όσα φιλοδοξούσες, έλπιζες, ονειρευόσουν, ήθελες, νόμιζες οτι μπορούσες και δεν κατάφερες να κάνεις.
ΑΝ φιλοδοξούσες, έλπιζες, ονειρευόσουν, ήθελες να κάνεις κάτι, έστω κάτι μικρό για τον τόπο σου και τους συμπολίτες σου.
Επίτρεψέ μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου περί αυτού.
Διότι δεν μπορεί, θα την πω την μαύρη αλήθεια: ακόμη και ο Δηλιγιάννης, ακόμη και ο Γούναρης, να μη σου πω και ο Μεταξάς, να μη σου πω ακόμη και το χειρότερο, η Χούντα του '67, ΚΑΤΙ ελάχιστο έκαναν. Μέσα στις καταστροφές που έφεραν, υπήρχε και κάτι θετικό που έμεινε να τους θυμίζει... Κάτι για το οποίο οι απόγονοί τους έχουν να περηφανεύονται. Να λένε, "να βρε, ο προπάππους έκανε το ΙΚΑ... είπε ένα ΟΧΙ... έστησε ένα Ξενία...".

Εσύ;
Τι;
Φοβάμαι πως το μόνο που θα έχεις να θυμάσαι τα επόμενα 30 χρόνια του βίου σου είναι πως για καιρό ήσουν ο "καταλληλότερος". Ο "καταλληλότερος" που δεν έκανε απολύτως τίποτα. Βάρος μεγάλο τέτοια ζωή... Οσο αδιάβροχη κι αν είναι...
Διότι όπως είχε πει και ένας σοφός Ιάπωνας του 12ου μ.Χ. αιώνα: "Κάλλιο χαρακίρι παρά ζωντανό πτυελοδοχείο".

Πάντως τα δάση που κάηκαν επί των μαύρων ημερών σου σε Αττική και Πελοπόννησο, δεν θα έχουν καταφέρει να αναστηθούν ούτε σε 30 ούτε σε 40 χρόνια. Ισως και ποτέ...
Αυτά θα μας στοιχειώνουν... Κι εμάς κι εσένα...

Για τέτοιες βαριές και χαμένες ζωές... για τόσα χαμένα χρόνια... τόσα βήματα πίσω... Λύπη. Αξιολύπητος... αφού η Αλεξάνδρεια δεν σου άξιζε! Ούτε καν μισός της στίχος...
Από το ANemos

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταπέλτης ο Ο.Η.Ε., για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Στις αρχές της εβδομάδας κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Παγανή της Λέσβου. Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν, ήταν στοιβαγμένοι σε ένα χώρο που δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα από 250 – 300 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία περιέγραψε την κατάσταση στο κέντρο ως «απαράδεκτη» και «προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Μέσα σε ένα θάλαμο στεγάζονταν περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία υπέφεραν από ασθένειες που συνδέονται με το συνωστισμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες στο κέντρο.

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεσμεύθηκε πως όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα.

Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση και το ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα ασύλου της Ελλάδας. Πέρυσι, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλε συστάσεις για την ολοκληρωτική αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών που ζητούν άσυλο. Μέχρι σήμερα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Το 2008, το Λιμενικό Σώμα κατέγραψε την είσοδο 2.648 ασυνόδευτων ανηλίκων, όμως πιστεύεται ότι πολλοί περισσότεροι έχουν εισέλθει στη χώρα χωρίς να εντοπιστούν. Η Ελλάδα δεν διαθέτει διαδικασίες για την αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών και του βέλτιστου συμφέροντος αυτών των παιδιών. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αυξήσει τις θέσεις για παιδιά σε ειδικές, ανοικτές δομές, οι συνεχείς αφίξεις δυσχεραίνουν την κατάσταση και τα παιδιά παραμένουν σε συνθήκες κράτησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τον Έβρο.
Από TVXS
Δείτε και το σχετικό στο Foreign Press-gr.com
Το πόρισμα διαβάστε το εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μία συγκινητική ιστορία αγάπης

Εζησαν μαζί ευτυχισμένοι μισόν αιώνα και τέσσερα χρόνια. Ετσι, αποφάσισαν να φύγουν μαζί από τον κόσμο. Ο διάσημος βρετανός μαέστρος Εντουαρντ Ντάουνς και η σύζυγός του Τζόαν τερμάτισαν οικειοθελώς και αξιοπρεπώς τη ζωή τους, χωρίς πόνο, στην κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas στην Ελβετία. Εκείνος ήταν 85 ετών, εκείνη 74.

«Πέθαναν την περασμένη Παρασκευή ειρηνικά και υπό συνθήκες που οι ίδιοι επέλεξαν, με τη βοήθεια της ελβετικής οργάνωσης Dignitas στη Ζυρίχη» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση των δύο παιδιών τους. Γράφουν επίσης: « Ο πατέρας μας, σχεδόν τυφλός και όλο και περισσότερο κουφός, είχε μια μακρά, πλούσια και διακεκριμένη καριέρα ως διευθυντής ορχήστρας. Και οι δύο είχαν πολύ γεμάτη ζωή. Θεωρούσαν ότι ήταν ιδιαίτερα τυχεροί που η ζωή ήταν τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους και ότι αντάμειψε τους κόπους τους και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Οι γονείς μας δεν είχαν θρησκευτικά πιστεύω και γι΄ αυτό δεν θα τελεστεί κηδεία».

Ο Ντάουνς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και άρχισε να μαθαίνει βιολί σε μικρή ηλικία. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του, σταδιοδρόμησε στη μουσική. Η λαμπρή συνεργασία του, διάρκειας 50 ετών, με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου ξεκίνησε το 1952. Το 1953 άρχισε την καριέρα του ως μαέστρος, η οποία τελείωσε το 2005 στο «Κόβεντ Γκάρντεν» με δέκα παραστάσεις στο «Ριγκολέτο» του Βέρντι. Συνολικά διηύθυνε 49 όπερες και 950 παραστάσεις στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, όπου συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπερας της γενιάς του. Συνεργάστηκε επίσης με την Οπερα της Αυστραλίας και τη Φιλαρμoνική Ορχήστρα του ΒΒC.

Η σύζυγός του, Τζόαν Ντάουνς, ασχολούνταν με τον κλασικό χορό. Είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική της σταδιοδρομίαως χορεύτρια μπαλέτου και με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε χορογράφο, ενώ εργάστηκε και ως τηλεοπτική παραγωγός.

Από το Γονείς-Υγεία-Παιδιά

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ευθεία παρέμβαση της ΓΕΚ Ιωλκός στο Δήμο Βόλου

Λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, κάνει σε έγγραφό της η ΓΕΚ Ιωλκός, που έχει αναλάβει το συνεδριακό – εκθεσιακό κομμάτι του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Η Εταιρεία, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόθεση του δημάρχου Βόλου να παραχωρήσει, για 25 χρόνια, το Εκθεσιακό Κέντρο σε ιδιώτη, με τη δυνατότητα να το μετατρέψει σε συνεδριακό κέντρο και για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, μαζί με την ένσταση της Ιωλκός ΑΕ.

Η ΓΕΚ, έχει συνάψει σύμβαση παραχώρησης του Τσαλαπάτα με το Δήμο Βόλου για την χρήση μέρους του συγκροτήματος για την στέγαση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Οι χρήσεις έχουν υλοποιηθεί, με εγκεκριμένες μελέτες από την εταιρεία και ήδη υλοποιούνται.

Σε έγγραφό της προς το Δήμαρχο Βόλου, στις 28 Ιουλίου 2009, υποστηρίζει ότι η πρόθεση του Δήμου, «αποτελεί πράξη ανταγωνισμού σε βάρος μας και μάλιστα μη θεμιτή, καθ’ όσον η συγκεκριμένη χρήση στο συγκρότημα Τσαλαπάτα θεσμοθετήθηκε, σύμφωνα με επιλογή του Δήμου Βόλου και υλοποιήθηκε».

Η εταιρεία, καλεί τη δημοτική αρχή να επανεξεταστεί η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Εκθεσιακό και να μην συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιφυλασσόμενη, όπως τονίζει, για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Σημειώνεται ότι, στην σχετική εισήγησή του ο κ. Αλ. Βούλγαρης, προτείνει την παραχώρηση του Εκθεσιακού Κέντρου για 25 χρόνια σε ιδιώτη, με μειωμένο μίσθωμα, υπό τον όρο ότι αυτός θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων!
Άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση παραχώρησης δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αντιδράσεις για την άδεια του «ZARA» και άλλα ζουμερά....

Αναταράξεις φέρνουν τα ιπτάμενα .. πάρκινγκ!
Σημαντικά ερωτηματικά για τη νομιμότητα της άδειας λειτουργίας του νέου πολυκαταστήματος ZARA.
Για την έκδοση της άδειας, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ερωτηματικά, ενώ ο εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής στην επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων, «ψελλίζει» ότι «δεν θυμάται, δεν ξέρει» αν υπήρξε η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, τον κ. Χαράλαμπο Σκυργιάννη, «άδειασαν» σε δηλώσεις τους, και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, όπως ο αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος, που παραδέχτηκε δημόσια ότι και ο ίδιος είχε ψηφίσει αρνητικά την κυκλοφοριακή μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία ZARA για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου.
Η έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης, είχε τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το 2007, μετά την αρχική της, κατά πλειοψηφία, έγκριση, από την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων.
Το ΔΣ όμως, την απέρριψε, με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν εφαρμόσιμη.
Η εταιρεία, πρότεινε την κατασκευή πάρκινγκ σε δύο ορόφους, με είσοδο έξοδο από τον πεζόδρομο της Λώρη, έναν ιδιαίτερα στενό πεζόδρομο, που δεν επιτρέπει τη στροφή κατά 90%. Επίσης, ερχόταν σε αντίθεση με τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού στο κέντρο.
Το θέμα, δεν συζητήθηκε ξανά στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων και η Πολεοδομία ενέκρινε την άδεια.
Για τη μη λειτουργία των θέσεων στάθμευσης, πρώτος διαμαρτυρήθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος, όμως, το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την επερώτηση του κ. Μαρκάκη.
Όπως έγινε χθες γνωστό, η αρχική πρόταση της εταιρείας, συμπεριλάμβανε 32 συνολικά θέσεις στάθμευσης, από τις οποίες οι 15 θα κατασκευαζόταν στον πέμπτο όροφο και οι υπόλοιπες 17 στον έκτο.
Όπως υποστήριζε η εταιρία, θα κατασκεύαζε περισσότερες θέσεις στάθμευσης από ό,τι απαιτούνταν για τη συνολική έκταση του κτιρίου (32 αντί 24 θέσεων). Αναφέρεται ότι οι 15 από αυτές εξαγοράσθηκαν.Τελικά, η άδεια οικοδομής για ηλεκτροδότηση και υδροδότηση εγκρίθηκε τον Ιούλιο.
Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, Χαράλαμπος Σκυργιάννης.
Σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μάκη Θεοδώρου στο Ράδιο ΒΕΡΑ, ο κ. Σκυργιάννης, εμφανίστηκε να έχει αμνησία, τόσο στην αναγκαιότητα έγκρισης κυκλοφοριακών μελετών, από καταστήματα ανάλογου εμβαδού, όσο και στο τι έγινε τελικά μετά την απόρριψη της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αν και παραδέχτηκε πως αρχικά η Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη, και την εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνέχεια, είπε πως δεν θυμάται εάν εγκρίθηκε.
«Δεν θυμάμαι, δεν το ξέρω», είπε χαρακτηριστικά και προσπάθησε να «αμυνθεί», λέγοντας πως «Οι μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων όλα τα χρόνια, δεν έρχονται στο Δημοτικό συμβούλιο. Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος να το συζητάμε».
Ο κ. Σκυργιάννης, συνεχίζοντας την αμνησία του, παραδέχτηκε ότι όντως στο ΔΣ έγινε συζήτηση αλλά δεν θυμόταν αν ήταν εισηγμένο θέμα ή απλή συζήτηση οπότε «δεν ξέρω αν ελήφθη απόφαση».
Η διάψευση
Άμεσα τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακών, διέψευσε ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και μέλος της Επιτροπής, κ. Τάσος Στρατηγόπουλος.
Αφού εξήγησε το σκεπτικό της απόρριψης της πρότασης, ο κ. Στρατηγόπουλος δήλωσε πως αυτά που επικαλείται ο κ. Σκυργιάννης, δεν μπορεί να ευσταθούν, αφού ο ίδιος ήταν ο εισηγητής της πρότασης.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πάντως, Γιάννης Στάμος, δήλωσε ξεκάθαρα πως στην Επιτροπή είχε ψηφίσει «λευκό» και ότι μπορεί να δίνεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων στάθμευσης σε ορόφους, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

Μερικά συμπληρωματικά, για να καταλαβαίνουμε όλοι τι συμβαίνει και γιατί γίνεται χαμός!
Ο Εμπορικός Σύλλογος ως ένα σημείο δικαίως φωνάζει, αφού για κάθε πολυκατάστημα που ανοίγει, κάποια άλλα μικρότερα θα κλείσουν!
Το Ράδιο Βέρα, είναι ιδιοκτησίας του κ. Αντωνίου (όπως και ο τηλεοπτικός σταθμός TRT), ο οποίος στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ενδυμάτων (Γερμανικό), έχει φτιάξει εμπορικό κέντρο, στο οποίο φιλοξενεί (sic) μεγάλες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα (Μαρινόπουλος, Jumpo, Practiker).
Για το εμπορικό κέντρο αυτό κατά το παρελθόν, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για την νομιμότητα της αδειοδότησής του και για πολεοδομικές παραβάσεις.
Ανοίχτηκαν δε διαβάσεις στις γειτονικές σιδηροδρομικές γραμμές, πολύ επικίνδυνες σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται γέφυρα του παρακείμενου χείμαρου Κραυσίνδωνα, χρηματοδοτούμενη και απ' το πρόγραμμα "Θησέας"!
Όλα αυτά τα έργα βέβαια είναι νομιμοφανή και έγιναν για να διευκολύνουν και να λύσουν μερικώς το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης!
Τα παραπάνω δεν ακυρώνουν στο ελάχιστο το ρεπορτάζ και τις πιθανότατες παραβάσεις της νομοθεσίας στην αδειοδότηση του ZARA.
Τ' αναφέρω απλά για να καταλαβαίνουν όλοι τα "παιχνίδια", που παίζονται ανάμεσα στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης τους επιχειρηματίες, αλλά και τα τοπικά Μ.Μ.Ε.!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Προγραμματική για την προβολή των Μεσογειακών

Την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη ΝΑΜ στο Δήμο Ν. Ιωνίας και στην ΑΝΕΜ, με αντικείμενο τη «Στρατηγική και Δράσεις προβολής του Νομού Μαγνησίας με αφορμή τη προετοιμασία και διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων» ύψους 100.000 ευρώ, θα συζητήσει στη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το αντικείμενο της σύμβασης θα υλοποιηθεί σε διάστημα 4 μηνών ενώ το συγκεκριμένο έργο θα βαρύνει το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ και ίδιους πόρους 2009.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση των Μ.Α. και η μεγιστοποίηση της ωφέλειας που δίνεται από την ευκαιρία αυτής της διοργάνωσης για την ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Βασικός στόχος είναι να τεθεί η Μαγνησία στο επίκεντρο της αναζήτησης λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα, ενόψει των γνωστών κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον, όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και της υφηλίου.

Στόχος είναι ακόμη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η κληρονομιά της τεχνογνωσίας των πολιτιστικών γεγονότων και των εναλλακτικών αναπτυξιακών θεσμών, που θα μπορέσουν να δημιουργηθούν με την υιοθέτηση των Μ.Α., να πολλαπλασιαστεί η ελκυστικότητα της περιοχής, να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της και να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της ενόψει των γενικότερων αναγκών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που μπορεί να αποκτήσει σε μία εποχή διαφορετική από αυτή που την οδήγησε στο περιθώριο των εξελίξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ελάχιστος επιδιωκόμενος στόχος, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, είναι να καθιερωθεί η Μαγνησία διεθνώς ως ένας παγκοσμίου ενδιαφέροντος προορισμός υψηλής τεχνολογικής ερευνητικής εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, και τουριστικής σημασίας.

Το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελείται από τη σύνταξη ειδικής μελέτης για την αξιοποίηση ευκαιριών τουριστικής προβολής του νομού, δημιουργία ειδικής δομής για το συντονισμό των επιμέρους φορέων οργανώσεων κινήσεων πολιτών κλπ., καθώς και κατάρτιση μιας συνεκτικής επικοινωνιακής αλλά και ουσιαστικής ταυτότητας υπό την ομπρέλα της οποίας θα τεθούν οι παράλληλες εκδηλώσεις προκειμένου τα κυρίως αθλητικά γεγονότα να συνδεθούν για τις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος του Πηλίου.

Η ΝΑΜ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2009, την εποπτεία της υλοποίησης της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και τον τελικό έλεγχο, σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματισθεί και συμφωνηθεί, καθώς και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όταν και όπου παραστεί ανάγκη, έτσι ώστε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί έγκαιρα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.

Ο Δήμος Ν. Ιωνίας θα συνεργαστεί με την ΑΝΕΜ παρέχοντας κάθε πληροφορία που αφορά την περιοχή, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την εμπειρία από την τέλεση των Ο.Α. 2004, για την καλύτερη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Θα διαθέσει δύο εργαζόμενους του Δήμου με γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα συμβάλλουν στην εκπόνηση του έργου κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησής του και θα παραχωρήσει εξοπλισμένο χώρο, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, εντός του οποίου θα υλοποιηθούν εργασίες του έργου.

Η ΑΝΕΜ τέλος θα αναλάβει να παράσχει την απαραίτητη επιστημονική τεχνική και διοικητική υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου, την υποχρέωση της διαρκούς ενημέρωσης των υπολοίπων εταίρων της σύμβασης για την εξέλιξη του έργου, την υποχρέωση να προετοιμάσει τις συνεδριάσεις της Κοινής Επιτροπής με αποστολή κάθε σχετικού υλικού 15 ημέρες πριν από κάθε συνεδρίαση, να παράσχει κάθε αναγκαία γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και να εκτελεί τις προβλεπόμενες δαπάνες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ένας.....άθλα θα σηκώσει το Πανθεσσαλικό

ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ
Η πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρία «Θεσσαλών Άθλα» με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 € κι έδρα τη Ν. Ιωνία, θ’ αναλάβει τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού Σταδίου, το οποίο θα παραχωρηθεί στην εταιρία από τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητηθούν οι δυνατότητες της εταιρίας που μεταξύ άλλων μπορεί να δημιουργήσει σχολές, μουσείο, διαμερίσματα, ξενοδοχείο κ.α. Βασικός σκοπός της εταιρείας που θα συσταθεί και στην οποία συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Νέας Ιωνίας, ο δήμος Λαρισαίων, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και η Μητρόπολη Δημητριάδος, θα είναι η ενεργοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου ως πολυδύναμου Αθλητικού – Πολιτιστικού – Επιχειρηματικού Κέντρου για όλη τη Θεσσαλία.
Η διάρκεια της εταιρίας ορίστηκε στα 30 χρόνια.
Το κεφάλαιο της εταιρίας κατανέμεται με τον εξής τρόπο:
Η ΝΑΜ, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Ν. Ιωνίας, και το Επιμελητήριο κατέβαλαν από δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, η ανώνυμη εταιρία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ» δέκα χιλιάδες ευρώ, η ‘Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, πέντε χιλιάδες ευρώ, η Τοπική ‘Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Μαγνησίας πέντε χιλιάδες ευρώ και η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος πέντε χιλιάδες ευρώ.
Η σύμβαση παραχώρησης
Τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα παραχωρήσουν το Πανθεσσαλικό Στάδιο στη «Θεσσαλών Άθλα». Με την Προγραμματική Συμφωνία η εταιρία δεσμεύθηκε να παραχωρήσει τη χρήση, τη λειτουργία και την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στην εταιρία έναντι ευλόγου ανταλλάγματος και με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Η εγκατάσταση παραχωρείται για 30 χρόνια και ο τρόπος που η «Θεσσαλών Άθλα» θα ασκεί την εκμετάλλευση της Εγκατάστασης μέχρι και το 2013 θα είναι απολύτως σύμφωνος με τις υποχρεώσεις της χώρας για την προετοιμασία και την τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Από την ημέρα που θα γίνει η παράδοση και μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013, η εταιρία θα καταβάλλει στα Ολυμπιακά Ακίνητα ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των λειτουργικών αποτελεσμάτων (κέρδη προ φόρων) του από τη χρήση, λειτουργία εμπορική εκμετάλλευση και αξιοποίηση της Εγκατάστασης.
Από την 1η Νοεμβρίου 2013 και μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης παραχώρησης, η «Θεσσαλών Άθλα» θα καταβάλλει στην εταιρία ως μίσθωμα ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί των λειτουργικών αποτελεσμάτων (κέρδη προ φόρων).
Η δε εταιρεία με δικές της δαπάνες και δική της ευθύνη κι επιμέλεια θα προβεί στην αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση της Εγκατάστασης και του συνόλου των υποδομών της, με γνώμονα το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Η διαμόρφωση και διευθέτηση της Εγκατάστασης, προκειμένου να καταστούν δυνατές οι σκοπούμενες χρήσεις και λειτουργίες, θα γίνεται με δαπάνες, ευθύνη και φροντίδα της «Θεσσαλών Άθλα».
Η «Θεσσαλών Άθλα» υποχρεούται εντός τριών μηνών από την παραλαβή της εγκατάστασης, να καταρτίσει και να υποβάλει προς έγκριση στα Ολυμπιακά Ακίνητα σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας της Εγκατάστασης.
Η «Θεσσαλών Άθλα» θα αναλάβει με δικές της δαπάνες την υποχρέωση φύλαξης και καθαριότητας και ασφάλισης της Εγκατάστασης.
Επίσης έχει το δικαίωμα, με αποκλειστικά δική της επιμέλεια, ευθύνη, έξοδα και δαπάνες, να εκτελέσει εργασίες, καθώς και να διενεργήσει, μεταρρυθμίσεις, τροποποιήσεις, προσθήκες ή άλλες εργασίες στην Εγκατάσταση, οι οποίες θα είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των χώρων, με την επιφύλαξη της μη παραβίασης των πολεοδομικών διατάξεων και διατάξεων της λοιπής ισχύουσας εν γένει νομοθεσίας.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Σχετικά άρθρα:

Επιτέλους αξιοποιείται το Πανθεσσαλικό


Δημοτικό συμβούλιο Βόλου Προς έγκριση ο φορέας διαχείρισης Πανθεσσαλικού

Αξιοποιείται η Ολυμπιακή κληρονομιά του Βόλου
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟY




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Ελαμψαν χθές οι νέοι μουσικοί του Νίκου Πατρή της Ορχήστρας Δήμου Δίου.Σε εκδηλώσεις του 12 ου ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, στη Σίνδο, έκλεισαν χθές τη βραδυά με μία συναυλία, που προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια και αρκετά επιφωνήματα θαυμασμού του κοινού, που φώναζε να παίξουν και άλλα τραγούδια.Πράγμα που δέν μπορούσε να γίνει, αφού το πρόγραμμα των ορχηστρών που έλαβα μέρος ήταν συγκεκριμένος αριθμός τραγουδιών.Παρα ταύτα έγινε το χατήρι του κοινού και έπαιξαν ένα τραγούδι ακόμη, αφού ήταν η ορχήστρα που έκλεψε την παρασταση αλλά και έκλεισε τη βραδιά.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΌΣΜΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

Από το ΚΡΑΧΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η (χαμένη) τιμή της αλήθειας

Επί της ουσίας: Ο κ. Γιώργος Βότσης σε άρθρο του στην «Ε» (24.VIII.2009) ζητά από «ορισμένους αδιάντροπους να βάλουν χαλινάρι στο στόμα τους» για την κριτική που έκαναν στον κ. Περικλή Κοροβέση περί όσων ο ίδιος είπε για την Αριστερά εν σχέσει με τις μίζες της Ζήμενς, ανακυκλώνοντας -πάντα κατά τον κ. Βότση- όσα εκείνος είχε γράψει σε άλλο άρθρο του, πάλι στην «Ε», στις 13.7.2009.
Για να ξέρουμε για τι μιλάμε, ο κ. Βότσης αναδημοσιεύει στο δεύτερο άρθρο του το «επίμαχο», όπως το προσδιορίζει ο ίδιος, χωρίο του πρώτου, το οποίον κατά λέξιν έλεγε τα εξής:
«...Οι δραστηριότητες της "Ζίμενς" στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες. Η κορυφαία το 1990: Η τότε "οικουμενική" κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη "Ζίμενς" σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη "μίζα" σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε "Συνασπισμό". Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός και η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο κι εύγλωττο είναι το πολιτικό ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα...».
Μάλιστα, προς επίρρωσιν της άποψής του, ότι δηλαδή επρόκειτο για «ομόθυμο πολιτικό πραξικόπημα» των τριών αρχηγών (Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη), ο αρθρογράφος λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο προσθέτει:
«Θέλουν τώρα να πιστέψουμε ότι το αρχηγικό πραξικόπημα έγινε μόνο και μόνο για το καλό του ΟΤΕ (και της... πατρίδας!) και να δεχθούμε ότι ήταν ανίκανος ο αείμνηστος Ξεν. Ζολώτας, που αρνήθηκε με σθένος να συνδέσει το όνομά του με ένα τεράστιο σκάνδαλο; Ε, όχι...».
Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι! Δεν θα μπούμε στην προϊστορία της ιστορίας και πώς από τον Σεπτέμβριο του 1986, μετά από εισήγηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, μπήκε ταφόπλακα στην ΕΛΒΗΛ και την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων να αποκτήσουμε εγχώρια ψηφιακή τεχνολογία, αποφασίζοντας την «επιλογή δύο συστημάτων τεχνολογίας της Ερικσον και της Ζήμενς», αλλά θα σταθούμε από τον Μάρτιο του 1988 και ύστερα.
Τότε, ο πολύς Θεοφάνης Τόμπρας και όχι η Οικουμενική, υλοποιώντας απόφαση του Ανδρέα, αποφάσισε να αναθέσει στη Ζήμενς-Τηλεβιομηχανική και στην Ιντρακόμ την προμήθεια 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών δαπάνης 6,6 δισ. δραχμών (συμβάσεις με τις δύο Εταιρείες 7170 και 7160/30.3.1988).
Κι όχι μόνον αυτά. Αλλά κυρίως: με βάση τις συμβάσεις αυτές ο ΟΤΕ ανέλαβε ισχυρές νομικές δεσμεύσεις έναντι των δύο Εταιρειών να προμηθευτεί στο εξής από αυτές όλα τα ψηφιακά που θα χρειαζόταν για το διάστημα 1989-1993, αξίας 70 δισ. δραχμών. (Αυτή η δέσμευση είναι και το «ψητό» της υπόθεσης.)

Αμέσως ο Θεοφάνης Τόμπρας (τον Μάιο του 1989) σε εκτέλεση της παραπάνω συμβατικής δέσμευσης του ΟΤΕ έσπευσε να αναθέσει στις δύο Εταιρείες 470.000 ψηφιακές αξίας 32,5 δισ. δραχμών.
Με αυτήν την απόφαση διαφώνησαν οι συνδικαλιστές τής (κατά τα άλλα «χρηματιζόμενης») Αριστεράς, εκπρόσωποι στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, κ. Στρατούλης και κ. Χριστοφορίδης. Σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν τις δεσμεύσεις του ΟΤΕ έναντι των δύο Εταιρειών, οι οποίες μάλιστα λειτουργώντας ως καρτέλ μοιράζονταν μεταξύ τους τις δουλειές.
Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι δύο συμβάσεις δεν υπογράφηκαν κι αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές.
Επί κυβέρνησης Τζαννετάκη η νέα διοίκηση του ΟΤΕ με πρόεδρο τον αείμνηστο Τάσο Μήνη (επίσης βασανισθέντα επί Χούντας, του έσπασαν τα κόκαλα), επανεξέτασε τις συμβάσεις, μείωσε το τίμημα κατά 6 δισ. δραχμές και ταυτοχρόνως κατέληξε σε πόρισμα ότι το τυχόν σπάσιμο των συμβάσεων Τόμπρα θα ανάγκαζε τον ΟΤΕ να πληρώσει αποζημιώσεις πολλών δισ. δραχμών.
Ως εκ τούτου η Διοίκηση Μήνη-Κιουλάφα εισηγήθηκε τον Ιανουάριο του 1990 στον Πρωθυπουργό της Οικουμενικής Ξενοφώντα Ζολώτα και τους τρεις αρχηγούς (Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη): ή να δεχθούν τις νέες βελτιωμένες συμβάσεις ή να εμπλακούν σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με κόστος πολλών δισ. και ταυτοχρόνως την αδυναμία του ΟΤΕ να ικανοποιήσει για πολλά χρόνια τις πάνω από 1.000.000 εκκρεμείς αιτήσεις για νέες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Ηταν προφανές ότι για το «καλό της πατρίδας», καθώς ειρωνεύεται ο κ. Βότσης, οι τρεις αρχηγοί δεμένοι χειροπόδαρα απ' τις συμβάσεις Τόμπρα (-Ανδρέα) προέκριναν την πρώτη λύση, χωρίς να διαφωνήσει ο Ξενοφών Ζολώτας, καθώς, πάλι λάθος, λέει ο κ. Βότσης.
Ο μόνος που διεφώνησε ήταν ο τότε υπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, αλλά δεν παραιτήθηκε. Αντιθέτως η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτίμησε την απόφαση ως «θετική» και ως τη «μόνη δυνατή λύση» δεδομένων των δεσμεύσεων Τόμπρα (συμβάσεις 7170 και 7160 του 1988).
Προσέτι, ο Χαρίλαος Φλωράκης, όπως τοποθετήθηκε τότε δημοσίως ως εκπρόσωπος του Ενιαίου Συνασπισμού ζήτησε: αμέσως μετά την υπογραφή να βρεθούν τρόποι ώστε «να σπάσουν οι νομικές δεσμεύσεις του ΟΤΕ έναντι των δύο Εταιρειών», να απεξαρτηθεί ο Οργανισμός απ' το μονοπώλιο του καρτέλ Ζήμενς - Ιντρακόμ και για «τις μελλοντικές του ανάγκες να γίνονται ανοιχτοί διαγωνισμοί».
Απ' αυτό το συνοπτικό χρονικό (τα εκτενή στοιχεία του οποίου υπάρχουν κι έχουν δημοσιευθεί με χαρτιά και ντοκουμέντα) η επιλεκτική μνήμη (για την οποίαν κατηγορεί άλλους) του κ. Βότση δεν φαίνεται να ανακαλεί τίποτα, παρά μόνον σπερμολογίες. Ούτε ο Ξενοφών Ζολώτας διεφώνησε, ούτε φυσικά οι προτροπές Φλωράκη πραγματοποιήθηκαν.
Εγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι Ζήμενς, Κόκκαλης Ιντρακόμ ελάμβαναν έκτοτε συστηματικώς απευθείας αναθέσεις από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Ανδρέα -με τη Ζήμενς από το 1994 κι ύστερα να διαθέτει το 8% των ετησίων εισόδων της στη χώρα για λάδωμα των δύο εναλλασσομένων στην εξουσία κομμάτων, φθάνοντας το 1997 επί κυβέρνησης Σημίτη να υπογράψει την κορυφαία της σύμβαση (την 8002), γνωστή και ως «Μητέρα όλων των Μιζών».
Κατηγορεί ο κ. Βότσης την Αριστερά ότι δεν έχει απαντήσει σε όλα αυτά. Κι εδώ κάνει λάθος!
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού περιγράφεται για τελευταία φορά στην «Αυγή» 23/8/2009 σε άρθρο του κ. Δημήτρη Στρατούλη.
Αν ο κ. Βότσης πιστεύει ότι ο κ. Στρατούλης ψεύδεται, ας τον κατηγορήσει ευθέως.
Αντιθέτως ο κ. Βότσης αναλώνεται σε ανύπαρκτα γεγονότα, όπως ότι η κυβέρνηση Ζολώτα «ακύρωσε διεθνή διαγωνισμό», ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσε καν να προβεί σε τέτοιον διαγωνισμό. (Πόρισμα Μήνη)
Αβασάνιστα γράφει ότι «παρενέβησαν ξαφνικά από κοινού οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί», ενώ αντιθέτως δέχθηκαν αναγκαστικώς την εισήγηση Μήνη (μήπως «τα 'παιρνε» κι αυτός;), ενώ καταφεύγει σε «ανεπιβεβαίωτες φήμες», καθώς ο ίδιος παραδέχεται (!) ότι «προσδιόριζαν τη μίζα σε δύο δισ. δραχμές για το ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. κι ένα δισ. για τον Συνασπισμό».
Δεν ήξερα ότι οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» είναι η πρώτη ύλη για τη σοβαρή δημοσιογραφία, αλλά θα το μάθω κι αυτό -με «όποιον δάσκαλο καθήσω».

«Ποια είναι η αλήθεια, ο Θεός και η ψυχή τους» συνεχίζει ο κ. Βότσης. Ουδεμίαν σχέσιν με την αλήθεια είχεν έκπαλαι ο Θεός (όστις είναι «ένα παιδί που παίζει») και η ψυχή οποιουδήποτε, όταν μάλιστα του την κακολογούν μετά θάνατον οι άλλοι, όπως εν προκειμένω ο κ. Βότσης σμιλεύει τη μνήμη πολλών νεκρών που δεν μπορούν να απαντήσουν.
Λέει ο κ. Βότσης για «φήμες που ουδέποτε διερευνήθηκαν» -γιατί δεν τις διερεύνησε ο ίδιος; Κι αφού δεν μπόρεσε να τις διερευνήσει ώστε να εξακριβώσει αν είναι αληθινές, πώς τις επικαλείται;
Κατόπιν τούτων κι άλλων (αλλά το πράγμα θα καταντήσει πολύ άχαρο), δεν ξέρω ποιος πρέπει να βάλει «χαλινάρι στο στόμα του» και ποιος είναι «αμετροεπής». Ξέρω όμως ότι χρειάζεται «έρκος οδόντων».
Στο χωριό μου όταν κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία ότι είναι κλέφτης (ή οτιδήποτε άλλο), μόνον και μόνον για να του δώσεις τάχα μου την ευκαιρία να σου αποδείξει ότι δεν είναι ελέφας, ή σου κόβουν την καλημέρα, ή σε παίρνουν για ένα είδος Πάγκαλου ικανού να κακολογήσει και τη μάνα του.

Κι ένα τελευταίο, για να μη βρικολακιάσει κι ο Χαρίλαος. Γράφει ο κ. Βότσης κατά λέξιν στο άρθρο του της 24.VIII.2009: «Ο Χαρ. Φλωράκης με τον οποίον είχα τότε πολύ καλές σχέσεις (...) αντέδρασε γελώντας όταν τον ρώτησα αν ο "Συνασπισμός" το τσέπωσε το ένα δισ. "Και σαν χωρατό είναι κακό, Γιώργη...". "Τόσο χωρατό, καπετάνιε, όσο και το ότι ο Κόκκαλης ενισχύει το κόμμα;" αντέτεινα. Σοβάρεψε απότομα και ξεστράτισε την κουβέντα»...
Προσωπικώς δεν ξέρω -κι εγώ γνώριζα τον Χαρίλαο- αν «ξεστράτισε την κουβέντα» ο θυμόσοφος ηγέτης, ωστόσο βασίζομαι στα λεγόμενα του κ. Βότση (ο Χαρίλαος δεν ζει για να τον διαψεύσει) και δέχομαι ότι, όντως, ο Φλωράκης «ξεστράτισε την κουβέντα». Ισως γιατί παραήταν πια «κακό το χωρατό, Γιώργη», ίσως κι από στενοχώρια.
Είναι ενίοτε και θέμα ευγένειας, όταν κάποιος σε ρωτάει κατάμουτρα αν τα 'πιασες Καπετάν αντάρτη μου, να μην τον αποπάρεις, αλλά απλώς να αποστρέψεις το πρόσωπο...»

Του Στάθη από την Ελευθεροτυπία μέσω TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ελεύθερος ο Θοδωρής Ηλιόπουλος

Σήμερα το μεσημέρι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με απόφασή του δέχθηκε την αίτηση αποφυλάκισης του Θοδωρή Ηλιόπουλου. Μετά από οχτώ μήνες κράτηση και 48 ημέρες απεργία πείνας ο τελευταίος κρατούμενος του Δεκεμβρίου αφέθηκε ελεύθερος.

Η προσωρινή κράτησή του αντικαθίσταται με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και από την υποχρέωση εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν ορίστηκε χρηματική εγγύηση.

Σημειώνεται ότι ο Εισαγγελέας Αθηνών πρότεινε χτες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο Θοδωρής Ηλιόπουλος στις 20 Αυγούστου.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τελεσίγραφο της BIOΣΩΛ για απολύσεις

Τελεσίγραφο από την ΒΙΟΣΩΛ για απολύσεις. Η εταιρεία επικαλείται μείωση παραγωγής και απευθύνει τελεσίγραφο στους εργαζόμενους του Βόλου. Έκτακτη γενική συνέλευση χθες στο εργοστάσιο στη Βιομηχανική. Για εμπαιγμό κάνει λόγο το ΕΚΒ που απέστειλε αμέσως επιστολή προς την Υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με την οποία ζητά να συγκληθεί άμεσα τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης.
Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που μετέβη από την Αθήνα στο Βόλο ανακοίνωσε στο Σωματείο ότι θα προβεί σε απολύσεις χωρίς να γνωστοποιήσει τον αριθμό, επικαλούμενος γενικά ότι δεν υπάρχει δουλειά.

«Το τελεσίγραφο» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους εργαζόμενους, αφού θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον προηγούμενο χειμώνα οι ίδιοι είναι προτείνει μία σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση μεσούσης της οικονομικής κρίσης και να αποφευχθούν οι απολύσεις, όπως άδειες κανονικές και άνευ αποδοχών εκ περιτροπής, αλλά και προτείνοντας στη σύσκεψη που έγινε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο με διαθεσιμότητες ή και με επιπλέον άδειες άνευ αποδοχών. Παρ’ όλα αυτά χθες έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Στην επιστολή του προς την κ. Πετραλιά το ΕΚΒ καταρχήν υπενθυμίζει ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συμφιλίωσης στο Υπουργεία σας βάσει του άρθρου 13 του Νόμου 1876/90 υπό την Προεδρία του Αθανασίου Θωμόπουλου, Προϊσταμένου του αρμοδίου τμήματος, της Εταιρείας ΒΙΟΣΩΛ Α. Ε. και των: Εργατικού Κέντρου Βόλου και Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟΣΩΛ , με αντικείμενο συζήτησης «απολύσεις εργαζομένων - μεταβίβαση επιχείρησης» υπήρχε δέσμευση ότι δεν θα γίνει περαιτέρω μείωση προσωπικού.
«Σας γνωρίζουμε»- τονίζει το ΕΚΒ, ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης όχι μόνο δεν ανακάλεσε τις απολύσεις των εργαζομένων, αλλά σήμερα 26/8/2009 ανακοίνωσε στο Σωματείο ότι θα προβεί σε απολύσεις χωρίς να γνωστοποιήσει τον αριθμό, επικαλούμενος γενικά ότι δεν έχει δουλειά.
Ζητάμε και την δική σας παρέμβαση με τριμερή στο Υπουργείο σας το συντομότερο δυνατόν μήπως και αποφύγουμε- τις επικείμενες απολύσεις.

Σημειώνεται ότι τέλος της προηγούμενης χρονιάς η ΒΙΟΣΩΛ είχε απολύσει τρία άτομα, έχοντας διαμηνύσει ότι η απόφασή της για μη άρση των απολύσεων, είναι μονόδρομος και επικαλείται την «υπάρχουσα οικονομική κρίση».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλου και του Σωματείου είχαν εξαρχής καταστήσει σαφές ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, γιατί δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία.
Στην ίδια τριμερή στο Υπουργείο Απασχόλησης το σωματείο και το ΕΚΒ είχε θέσει και το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΒΙΟΣΩΛ, καθώς εδώ και ένα χρόνο η επωνυμία της εταιρίας Βιοσώλ άλλαξε σε "UNIBIOS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" και ο διακριτικός τίτλος της σε "UNIBIOS".

Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα ΒΙΟΣΩΛ όπως λένε οι εργαζόμενοι που πρόσφτατα ενημερώθηκαν ότι οι συμβάσεις απασχόλησής τους από την ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε έχουν μεταφερθεί στη νέα εταιρεία Holding "UNIBIOS".

Η ΒΙΟΣΩΛ εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για την οικονομική εξυγίανση της εταιρίας. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα και η ίδια η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μείωση του κόστους και δαπανών στον εμπλουτισμό του φάσματος των προϊόντων με ανταγωνιστικότερα, καθώς και στην επικέντρωση της παραγωγικής διαδικασίας σε προϊόντα με στοιχεία ιδιαιτερότητας που ευνοούν την παραγωγή στην Ελλάδα.
Παράλληλα μέσω της συγγενούς εταιρίας NEOVENT ΑΕ, υπεβλήθη αίτηση για έκδοση άδειας παραγωγής ενέργειας, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, για ένα σταθμό ονομαστικής ισχύος 1,5 MW, που θα εγκατασταθεί στο ακίνητο της ΒΙΟΣΩΛ και θα λειτουργεί με τη συνεργασία των δύο εταιριών.

Αποφασίστηκε επίσης η επέκταση της δραστηριότητας της Εταιρίας στον Κλάδο Κατασκευής και Εμπορίας Μηχανημάτων Επεξεργασίας Ύδατος. Για τον σκοπό αυτό αποφασίσθηκε και υλοποιήθηκε επιτυχώς αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά ποσό 8.343.794,40 ευρώ και εξαγοράστηκε η Εταιρία ΚΑΛΛΙΓΚΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, η οποία αποτελεί πλέον την πρώτη θυγατρική Εταιρία του ομίλου.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Σχετικό: ΒΙΟΣΩΛ Πλάνο απολύσεων ανακοίνωσε η εταιρία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βόλος – Τρίκερι - Εύβοια: Δρομολόγια κάθε μέρα

Μία υπογραφή περιμένει το πλωτό Express Εύβοια 1, για να σηκώσει άγκυρα και να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του στη γραμμή Πευκί - Αγία Κυριακή – Τρίκερι - Βόλος και Πευκί - Σκιάθος.
Ο πλοιοκτήτης δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τα ημερήσια δρομολόγια, την επομένη κιόλας ημέρα που η Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα δώσουν με την υπογραφή της απόφασης το «πράσινο φως».
Με το πλωτό Express Εύβοια 1, μήκους 17 μέτρων και ταχύτητας 19 μιλίων την ώρα, αίρεται ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός για το νησί Τρίκερι, ενώ συνδέεται η Β. Εύβοια με το Βόλο και τη Σκιάθο.
Τα δρομολόγια θα είναι καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αντινομάρχης Μεταφορών Εύη Αδαμάκη ενημέρωνε χθες ότι το γρήγορο σκάφος θα χρειάζεται 50 λεπτά της ώρας για να φτάσει από Βόλο στο Τρίκερι, ενώ το εισιτήριο θα είναι 6 ευρώ.
Καθημερινά το Express Εύβοια 1 θα ξεκινάει το δρομολόγιο στις 8 το πρωί από Βόλο – Τρίκερι - Αγία Κυριακή - Πευκί, θα επιστρέφει στην ίδια διαδρομή και θα επανεκτελεί το ίδιο δρομολόγιο από Βόλο στις 2μμ.
Στο ενδιάμεσο, δηλαδή στις 10π.μ. και στις 4μ.μ., θα εκτελεί δρομολόγιο στη γραμμή Πευκί - Σκιάθος.
Το πλωτό χωρητικότητας 79 επιβατών καθελκύστηκε στις 6 Αυγούστου. Ο πλοιοκτήτης δεν θέλησε, λόγω νομικών ζητημάτων, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου - νησί Τρικερίου, που εντάχθηκε στις άγονες γραμμές και κατά συνέπεια ο ανάδοχος θα λάμβανε κρατική επιδότηση.
Αλλωστε το Express Εύβοια 1 ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τέλος Ιουνίου, ένα μήνα αφότου είχε παρέλθει η προθεσμία για συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Την κοινότητα Τρικέρων εξυπηρετούσαν συγκοινωνιακά τα Ε/Γ πλοία της γραμμής Βόλου - Σποράδων, που προσέγγιζαν με καθημερινά δρομολόγια τα λιμάνια της.
Η θαλάσσια διαδρομή, διάρκειας μιας ώρας ήταν προτιμότερη σε σχέση με αυτή του ΚΤΕΛ που διαρκεί τρεις ώρες περίπου μέχρι την Αγ. Κυριακή, ενώ τα πλοία προσέγγιζαν και το νησί Τρίκερι. Τα δρομολόγια προς τα δύο λιμάνια της κοινότητας διακόπηκαν, προκαλώντας μεγάλη δυσχέρεια στους επισκέπτες, αλλά κυρίως στους μόνιμους κατοίκους.
Ο μόνος τρόπος σήμερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων είναι τα ιδιωτικά μικρά σκάφη, πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους, ενώ οι συνέπειες του αποκλεισμού είναι έκδηλες με την αναστολή των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και την τάση εγκατάλειψης της περιοχής από τους επαγγελματίες.
Οι κάτοικοι του νησιού τους χειμερινούς μήνες αριθμούν τους 150 περίπου, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται στους 1.500.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Σχετικά άρθρα:

Ξεκινά δρομολόγια το Exrpress Εύβοια από Πευκί για Βόλο

Σύνδεση Τρίκερι Βόλου με την Εύβοια
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η μάχη της φοιτητικής γκαρσονιέρας

Τη χαρά των επιτυχόντων και των γονιών τους για την εισαγωγή στις ανώτατες Σχολές διαδέχθηκε χθες ένα «μούδιασμα», όταν οι οικογένειες ήρθαν στο Βόλο από τις πόλεις διαμονής τους, προκειμένου να βρουν το ιδανικό διαμέρισμα που θα στεγάσει τη φοιτητική ζωή του παιδιού τους για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.
Οι τιμές στα δυάρια ξεκινούν από 270ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 400ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως οι οικογένειες χρειάζονται ακόμη ένα μισθό για να καλύψουν όλα τα έξοδα των παιδιών τους.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε χθες στα μεσιτικά γραφεία της πόλης, αλλά και στις εισόδους των Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν αναρτήσει ενοικιαστήρια για τους ενδιαφερομένους φοιτητές.
Η Ναταλία Στροπιάννα, από τις Σέρρες πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, που αποτελούσε την πρώτη της επιλογή. Μαζί με τους γονείς της έφθασαν στις 9 το πρωί χθες στο Βόλο, για να ψάξουν για το διαμέρισμα που θα μείνει τα φοιτητικά της χρόνια. Αρχικά απευθύνθηκαν σε μεσίτες και είδαν μερικά διαμερίσματα, τα οποία δεν τους ικανοποίησαν.
«Δυσκολεύομαι να βρω σπίτι. Αυτά που έχουμε δει δεν είναι και τόσο ωραία και σε καλή κατάσταση και είναι αρκετά ακριβά σε σχέση με τις τιμές των Σερρών. Μας ζητάνε 270ευρώ για ένα δυάρι μικρό, ακούσαμε κάτι για 350 ευρώ για δυάρι 40τμ! Για την οικογένειά μου είναι ένα μεγάλο έξοδο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων προσωπικών εξόδων ανά μήνα. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε κάτι οικονομικό», σχολίασε η νεαρή επιτυχούσα.
Έπειτα από το πολύωρο ψάξιμο, η Ναταλία με τους γονείς της κατευθύνθηκε στην είσοδο του κτιρίου Παπαστράτος, όπου υπήρχαν εκατοντάδες ενοικιαστήρια. Εκεί γονείς και επιτυχόντες συζητούσαν για τις τιμές των διαμερισμάτων και σχολίαζαν το πώς θα βγάλουν πέρα, μιας και θα χρειάζεται να δίνουν περίπου 500 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και το πετρέλαιο, αλλά και περίπου 300-400 ευρώ, ανάλογα φυσικά και το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας για τα έξοδα του φοιτητή.
Σε ότι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων αυτές κυμαίνονται από 280, 300, 350 μέχρι και 400 ευρώ για τα δυάρια, σε νέες και σε παλιές πολυκατοικίες, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και τα τριάρια, μιας και αρκετοί φοιτητές είναι εκείνοι που θέλουν να συγκατοικήσουν για να μοιραστούν τα έξοδα.
Στις παλιές πολυκατοικίες η θέρμανση, που φαίνεται να απασχολεί αρκετά τους ενοικιαστές, είναι κυρίως με πετρέλαιο, ενώ στις καινούργιες οικοδομές προτιμάται το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με μεσίτες, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι διατεθειμένοι να «παζαρέψουν» την τιμή, προκειμένου να μην χάσουν την ευκαιρία και μείνει ανοίκιαστο στο σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι στην αγορά υπάρχουν και επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία ωστόσο είναι λίγα και δεν έχουν πολλή ζήτηση.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως ο ενοικιαστής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και θα πρέπει να τηρήσει το συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει, το οποίο είναι τις περισσότερες φορές διετούς διάρκειας κι ανανεώνεται εάν εκείνος το επιθυμεί.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ριντβάλντο Δήμο, με 18.420 μόρια στους Μηχανολόγους Μηχανικούς

Ανάμεσα στους μαθητές από τη Μαγνησία που ξεχώρισαν για τις γραπτές τους επιδόσεις, ξεχώρισε και ο αλβανικής καταγωγής μαθητής του 4ου Λυκείου Ριντβάλντο Δήμο που με βαθμολογία 18.420 μόρια κατάφερε να «βάλει τα γυαλιά» σε πολλούς συμμαθητές του και να περάσει στην Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ο Ριντβάλντο παρακολούθησε μαθήματα στα ελληνικά από την Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Βόλο, αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία.
Η ελληνική γλώσσα δυσκόλεψε αρχικά το Δήμο, δε το έβαλε όμως κάτω. Διάβαζε συστηματικά χωρίς όμως να χάσει και την εφηβική του ζωή, ενώ τον βοήθησαν πολύ οι συμμαθητές του και ο μεγαλύτερος αδερφός του.
Στήριγμά του όμως σε όλες του τις προσπάθειες ήταν οι γονείς του που ποτέ δε του αρνήθηκαν κάτι, προσφέροντάς του όλα αυτά που χρειάζεται ένα παιδί.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κάθε λιμάνι και καημός, καθέ πόλη και Πανεπιστήμιο!

Γενικός Ξεσηκωμός στην Ηλεία απο την ίδρυση Πανεπιστημίου στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία "Μοιράζουν" ευθύνες στην Ηλεία για το Πανεπιστήμιο
Δείτε την ανίδραση των κατοίκων της Ηλείας για τον αποκλεισμό τους απο το Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας




Να παραιτηθούν οι βουλευτές μας και ο Νομάρχης Ηλείας
Αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης


Αγαπητοί βουλευτές του Νομού Ηλείας


Αγαπητέ Νομάρχη


Η Αιτωλοακαρνανία είχε Πανεπιστημιακά τμήματα.Η Ηλεία δεν έχει κανένα.Το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο ιδρύθηκε το 1998.Δεν είχε όνομα.Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης το βάφτισε "Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας".Ο ιδρυτικός νόμος του 1998 καθόριζε τη μετεξέλιξή του σε αυτόνομο πανεπιστήμιο. Μέχρι την αυτονόμησή του υπάγόταν διοικητικά και επιστημονικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η εκκρεμότητα της αυτονομίας κρατούσε μέχρι πρόσφατα. Η εκάστοτε πρυτανεία των Ιωαννίνων δεν προωθούσε με τον ρυθμό που έπρεπε τα ζητήματα της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου για δύο λόγους που ξέρουν καλά οι γνωρίζοντες τα πράγματα από μέσα. Τα Ιωάννινα έχουν οικονομικά οφέλη από το Αγρίνιο και βέβαια στις καθηγητικές θέσεις προωθούν τους ημετέρους. Το δυναμικό του Αγρινίου: τρία τμήματα με υψηλό δείκτη επιστημοσύνης τρία μεταπτυχιακά με πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο, 1.550 φοιτητές εν ενεργεία, περίπου πενήντα καθηγητές (μέλη ΔΕΠ), άλλοι τόσοι διδάσκοντες με τον νόμο 407, δώδεκα εργαστήρια καλά εξοπλισμένα, δύο ιδιόκτητα κτίρια 5.000 τ.μ., έτοιμη έκταση 500 στρεμμάτων για πανεπιστημιούπολη, μια Αιτωλοακαρνανία που έχει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και ερευνητικών κέντρων στις πόλεις της, κέντρα μελέτης ορεινών όγκων, υδροβιοτόπων, υδατικών πόρων, φυσικών πόρων σε μια ευλογημένη περιοχή με ιστορία 5.000 ετών. Οι Αιτωλοακαρνάνες τα κατάφεραν....
ΕΣΕΙΣ ΗΛΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΟΜΑΔΙΚΑ.
ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ.ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ.
ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ;
Υ.Γ
Με αφορμή την ίδρυση πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, οι Πυργιώτες ξεσηκώθηκαν εναντίον των βουλευτών του Νομού, όλων των κομμάτων τους οποίους κατηγορούν ως άχρηστους για την μη ίδρυση έστω και μιάς πανεπιστημιακής σχολής στην πρωτεύουσα της Ηλείας.Στη λαϊκή εξέγερση των Πυργιωτών, πρωτοστατούν blogs τα : http://pyrgosilias.blogspot.com/ http://saveileia2.blogspot.com/ ΠΥΡΓΟΤΗΣ και ασφαλώς το ΠΥΡΓΟΣ NEWS. Mε δεδομένο το γενικό ξεσηκωμό ο ο Νομάρχης Ηλείας μετά την εξέγερση των blog αλλά και του τοπικού τύπου του Πύργου συγκαλεί το Σάββατο 29-8-2009 και ώρα 11:30 ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με θέμα: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Απο το Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας

Την ίδια ώρα που ιδρύουν Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και φωνάζουν στον Πύργο γιατί δεν τους έφτιαξαν κι εκεί ένα.....

Κλείνουν ελλείψει φοιτητών δύο τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου!

Για άλλη μια χρονιά, οι νέοι γύρισαν την πλάτη σε «θολά» γνωστικά αντικείμενα με αμφίβολη επαγγελματική προοπτική, με αποτέλεσμα συνολικά 30 με 40 τμήματα ΤΕΙ -δηλαδή το ένα στα πέντε- να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Ενδεικτικά σε 2 τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Φυτικής Παραγωγής Ηπείρου στην Αρτα και Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε αρκετά άλλα τμήματα οι νέοι φοιτητές μετρώνται στα δάκτυλα!
Η Αρτα και η Ηγουμενίτσα είναι από τις πόλεις που χάνουν σημαντικό μέρος του φοιτητικού τους πληθυσμού και οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.
Αυτά θα γίνονται όσο οι κυβερνήσεις μας αντιμετωπίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι σαν χώρο μάθησης κι εκπαίδευσης, αλλά σαν εργαλείο ανάπτυξης (;) των τοπικών αγορών!
Γιατί δεν πρέπει να γελιόμαστε....αυτό το κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, στη νεοελληνική πρακτική σημαίνει ενοικιαζόμενα σπίτια για να κονομάνε οι ιδιοκτήτες τους κι ενέσεις στην τοπική αγορά απ' τους φοιτητές!
Χώρια που οι φοιτητές δεν καταγράφονται στους ανέργους κι όσο περισσότερους φοιτητές έχουμε...τόσο λιγότεροι άνεργοι!
Αν όμως σπουδάζουν τα παιδιά μας, τι και γιατί σπουδάζουν κι αν αυτό που σπουδάζουν έχει αντίκρυσμα στην ζωή και στο εργασιακό μέλλον τους, ποσώς τους απασχολεί.
Το σημαντικό γι' αυτούς είναι οι αγορές να παίρνουν "φοιτητικές ασπιρίνες"!!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com &#8211; Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template