Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Σκάνδαλο στη Δ.Ε.Η.


Πρόκληση: Μοιράζει επιπλέον ... μισθούς στους κολλητούς του, μέσα στον Αύγουστο, ο διοικητής Τάκης Αθανασόπουλος. Κατά τα λοιπά ... λιτότητα! Το γνώριζε και η υπουργός Φ. Πετραλιά;

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

.Από το έγγραφο που αποκαλύπτουμε αποκλειστικά μέσω του Press-gr , προκύπτει ότι με ημερομηνία 4 Αυγούστου ο διοικητής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος απονέμει Ηθική και Υλική αμοιβή ενός μηνιαίου μισθού σε κολλητούς του Διευθυντές της ΔΕΗ με πρόσχημα "τα εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία επέτυχαν από την ανάληψη των καθηκόντων τους".
Πρόκειται για τους Διευθυντές Π. Νικολακάκο,Ι. Καπανάκη, Φ. Καραγιάννη, Γ. Λαμάσκο, Μ. Μπρούστη και Ε. Κουτρουλή.
Οι μισθοί αυτοί δεν είναι φυσικά οι ...συνηθισμένοι των απλών εργαζομένων αλλά της τάξης δεκάδων χιλιάδων ευρώ και η ενέργεια του κ. Αθανασόπουλου έχει προκαλέσει σάλο μέσα στη ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί δίνονται τα "bonus" σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους συνολικά ενώ την ίδια ώρα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι μαύρα κι άραχνα...
Οι συγκεκριμένοι Διευθυντές θεωρούνται "παιδιά" του κ. Αθανασόπουλου και...

αποτελούν την "ομάδα" των δικών του στελεχών στην ΔΕΗ. Ο ίδιος άλλωστε έκανε τους περισσότερους από αυτούς Διευθυντές στις θέσεις που έχουν σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέγεται μέσα στη ΔΕΗ είναι ότι αν δικαιολογούνταν αυτές οι Ηθικές και Υλικές Αμοιβές για τους Διευθυντές, γιατί εξαιρούνται οι χαμηλότερες βαθμίδες στελεχών και εργαζομένων; Αυτοί δεν δούλεψαν για τα "εξαιρετικά αποτελέσματα"; Αυτοί όμως δεν παίρνουν τίποτε...
Πολλά επομένως είναι τα ερωτήματα για τον κ. Αθανασόπουλο και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί με αυτή την ενέργειά του. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα που θα δοθούν ως Υλική Αμοιβή, αναλυτικά για τον καθένα και συνολικά για όλους.
Επίσης ένα ερώτημα αφορά και την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά η οποία φέρεται να έχει καλές σχέσεις με ορισμένους από τους Διευθυντές αυτούς: Συμφωνεί η κυρία υπουργός με τέτοιες προκλητικές και χαριστικές αμοιβές σε περίοδο τόσο δύσκολη για την οικονομία; Είναι αλήθεια ότι το γνώριζε; Κι αν ναι, επικροτεί, διαφωνεί ή ...αδιαφορεί;
Από το PRESS-GR
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φωτιά πάλι στα ανακυκλώσιμα υλικά στη Βέροια

Είναι εγκληματικό, κυριολεκτικά, πλέον. Ακόμη μια φωτιά ξέσπασε στον χώρο όπου αυθαίρετα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά και από τον Δήμο Βέροιας. Η φωτιά ξέσπασε (την βάλανε) λίγο πρίν τα μεσάνυχτα στις 6-8-2009. Μέχρι και αυτήν την ώρα, πυροσβεστικά οχήματα και σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Βέροιας, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Είναι η Τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, που συμβαίνει το ίδιο, χωρίς κανένας να πάρει κάποια προληπτικά μέτρα ή κάποιος να λογοδοτήσει για την απόλυτη αυθαιρεσία που έχει όχι μόνον κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Συνεχίζουν ανενόχλητοι οι απερίγραπτοι διοικούντες αυθαίρετα να συγκεντρώνουν τα άκρως εύφλεκτα υλικά, μέχρι να τα πετάξουν όλα στον παρακείμενο παράνομο σκουπιδότοπο. Είναι χυδαία πλέον η διοικητική ομοψυχία σ΄αυτό το συνεχές έγκλημα. Αν και κατατέθηκαν μηνήσεις από το 2008, επικρατεί απόλυτη αδράνεια από μέρους της εισαγγελίας. Η επικίνδυνη αυτή κοροϊδία, πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα με το πόσες ακόμη μηνήσεις θα προωθήσει η εισαγγελία Βέροιας κατά της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας. Οι υποχρεώσεις της Διοίκησης, είναι δικαιώματα του πολίτη και καταπατώνται βάναυσα και συνειδητά, ατιμώρητα.
Από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Γιατί δεν μας αφορά το κλείσιμο του Τρωκτικού

Να ξεκινήσω ως εξής: Ο Τρωκτικός είναι ένας κιτρινιάρης συκοφάντης, εκβιαστής και λογοκλόπος που άξιζε να κλείσουν το βόθρο που είχε για μπλογκ. Αυτά για να ξεκαθαρίσω συνοπτικά την προσωπική άποψή μου για αυτό το άθλιο μπλογκ.

Από κει και πέρα, η στάση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας καλό είναι να αποστασιοποιηθεί όχι για τους εμπαθείς λόγους που παρουσίασα πιο πάνω. Ήδη τα γνωστά εμετικά συνοδά “ενημερωτικά” μπλογκ κάνουν λόγο για λογοκρισία και κατονομάζουν τους αποδιοπομπαίους τράγους που τους συμφέρουν. Μέχρι και στον “σαϊεντολόγο” Κώστα Γαβρά βρήκαν την αόρατο χείρα της δήθεν λογοκρισίας! Μια γρήγορη βόλτα στα ποστ και τα σχόλια των ψευδοενημερωτικών μπλογκ καταδεικνύει μια υστερική παραφροσύνη από συνωμοσίες και λυντσαρίσματα, κουνάνε αυτόκλητα τις θηλιές και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήρεμα.

Όταν κάνεις εγγραφή στον Blogger, ή στο Wordpress.com ή όποια άλλη πλατφόρμα δωρεάν φιλοξενίας, αποδέχεσαι κάποιους κανόνες και όρους που θεσπίζει ο οικοδεσπότης. Εσύ ως φιλοξενούμενος, δεν μπορείς να επιβάλεις αντίστροφα τους δικούς σου όρους στον οικοδεσπότη. Αν ο οικοδεσπότης κρίνει από τις καταγγελίες, ή το διαπιστώσει ο ίδιος, ότι οι όροι παραβιάζονται, έχει κάθε δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του μπλογκ και να το ελέγξει. Για τον απλούστατο λόγο, με την εγγραφή σου στην υπηρεσία αποδέχθηκες αυτούς τους όρους. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερο. Το θέμα του περιεχόμενου είναι αντίστοιχο με την προσωπικότητα του μπλόγκερ ιδιοκτήτη. Αυτό είναι το προφανές. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν η περιώνυμη “ελευθερία του λόγου” υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ακυρώνει την έννοια της και μεταβάλλεται σε τρομοκρατία. Τότε είναι που η γνωστή βολταιρική ρήση πάει ένα σκαλί παραπέρα: θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα να εκφράζεσαι, ακόμα κι όταν εγώ πεθάνω εξαιτίας σου.

Το τρίτο είναι το σημαντικότερο. Η ανωνυμία δεν είναι ούτε δικαίωμα, ούτε κατάκτηση. Είναι εγγενές χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Αν επιμένουν άλλοι να σας το διαλαλούν κάθε μέρα πως είναι δικαίωμα, φύγετε αμέσως από το μπλογκ τους! Ο λόγος είναι πολύ απλός: αυτό το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας σάς το έδωσε η εταιρεία στην οποία φιλοξενείστε. Γι αυτήν δεν είστε ανώνυμοι αλλά διευθύνσεις ΙΡ. Και οι διευθύνσεις ΙΡ είναι κοινοποιήσημες σε δικαστικές αιτήσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανωνυμία στο διαδίκτυο, ακόμα και από τους anonymous proxies. Ούτε το Tor δεν σας εγγυάται απόλυτη ανωνυμία!

Όταν τα παραπάνω συνδυάζονται σε ένα “ενημερωτικό” μπλογκ, τότε τα πράγματα παίρνουν μια προδιαγεγραμμένη καθοδική πορεία.

Κι εσείς:
  • Υπερασπίζεστε “δημοσιογράφους”, εμείς οι υπόλοιποι μπλόγκερ τι σχέση έχουμε με αυτούς;
  • Υπερασπίζεστε την ασυδοσία και την τρομοκρατία του λόγου, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ελευθερίας της έκφρασης, γιατί να την υπερασπιστούμε εμείς οι υπόλοιποι;
  • Υπερασπίζεστε το μέσο, αλλά από φιλοξενία που σας την δίνουν τσάμπα. Εμείς οι υπόλοιποι, γιατί να κλωτσήσουμε αυτή την απλόχερη φιλοξενία υπερασπιζόμενοι συκοφάντες και εκβιαστές;
  • Κυρίως, γιατί να υπερασπιστούμε τα κατακάθια της μπλογκόσφαιρας εν ονόματι της δικής μας ελευθερίας; Πρέπει να μας πάρουν μαζί στο λαιμό τους;

Το να διαδίδεις κουτσομπολιά και συκοφαντίες, δεν είναι ελευθερία της έκφρασης αλλά αλητεία. Δεν χτυπάς κανένα σύστημα και καμιά εξουσία, δεν συνεισφέρεις στο δημόσιο λόγο ούτε προσφέρεις κάποιο όφελος. Απλά είσαι ένα κάθαρμα. Υπάρχουν και τα μπλογκ που εξειδικεύονται στις διαβολές και τα κουτσομπολιά, όχι μόνο τα “ενημερωτικά”. Όλες αυτές οι ιστοσελίδες είναι η κερκόπορτα της ελευθερίας του λόγου στο ελληνικό διαδίκτυο. Τουλάχιστον στην Κίνα έχουν “καλούς” λόγους να λογοκρίνουν, εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανάγει την ελευθερία του λόγου σαν δικαιολογία για τις πιο ποταπές εκφάνσεις της κατινιάς και της ρουφιανιάς.

Τα παραμυθάκια ότι έχουμε φασιστικές επεμβάσεις, χούντες και τα λοιπά, να κοπούν. Αν δεν σας αρέσει ο Blogger ή η Wordpress.com, εκατό ευρώ το χρόνο σας δίνουν μια εξαιρετική κι αξιόπιστη λύση για δικό σας hosting. Έτσι θα φανεί τι δικαιολογίες θα υπάρχουν μετά για χούντες κι αηδίες για IQ ραδικιού. Καταλάβετέ το, οι εταιρείες δωρεάν φιλοξενίας ιστοχώρου έχουν στριμωχτεί και έχουν κάθε συμφέρον να προστατέψουν τις επενδύσεις τους σε βάρος όσων σαφέστατα παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης.

UPDATE Ο ANemos έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στο ποστ μου. Αξίζει τον κόπο να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων-μπλόγκερ και “σκέτων”-μπλόγκερ. Να αρχίσει επιτέλους να ξεκαθαρίζει το θέμα ακόμα και μεταξύ “εχθρών” μέσω μιας συζήτησης για τον χαρακτήρα και τις προοπτικές της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. UPDATE 2 Απάντησα στο ποστ του Άνεμου και εδώ στα σχόλια παρατίθεται το ίδιο κείμενο.
Από το Λαπούτα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εξι μήνες φυλάκιση για τα αδέσποτα

Με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινού, ενεργοποιείται η Κανονιστική Απόφαση που έλαβε πριν δέκα μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και που αφορά στις ποινές που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ζώων.
Η Κανονιστική Απόφαση γίνεται σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα στους δρόμους της πόλης, και ιδιαίτερα σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς πολλών συμπολιτών, οι οποίοι μετά από ένα διάστημα φιλοξενίας των ζώων στο σπίτι τους στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν σε πάρκα ή σε πλατείες.
Ειδικότερα η απόφαση που ισχύει από σήμερα προβλέπει τα εξής:
- Οι παραβάτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους έκθετα ή αδέσποτα με βάση το Νόμο 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α) άρθρο 1 παράγραφος 2, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι 1.500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές (άρθρο 8, Ν.1197/ΦΕΚ 240 Α).
Στην ίδια ανακοίνωση του Δήμου Βόλου γίνεται έκκληση όπως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ηλεκτρονική σήμανση για την οποία, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να φροντίσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ταυτοποιήσουν τα ζώα τους, προκειμένου όταν τα τελευταία χάνονται να μπορούν με ευκολία να εντοπίζονται και να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.
Αναφορικά με την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων θα πρέπει να πούμε ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το Σώμα αποφάσισε όπως ο Δήμος
προμηθευτεί χίλια μικροτσίπ, τα οποία θα εμφυτευθούν από ειδικούς σε εκατοντάδες αδέσποτα αλλά και σε δεσποζόμενα από ιδιώτες ζώα σε όλη την πόλη, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός τους. Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Βόλου αποφασίστηκε μετά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Δήμος τον περασμένο Μάιο και αποτελεί ένα κομμάτι από μία σειρά δράσεων που στοχεύουν στην άμβλυνση του φαινόμενου με τα αδέσποτα.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επισημανθεί ότι το κόστος του κάθε μικροτσίπ ανέρχεται σε 7- 10 ευρώ. Η προμήθειά τους θα γίνει με διαγωνισμό και η τοποθέτησή τους θα γίνεται δωρεάν. Για την αγορά των μικροτσίπ δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, γιατί όπως λένε οι υπεύθυνοι αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιδοτεί τις σχετικές δράσεις του Δήμου Βόλου. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης δεν είναι να σημανθούν με μικροτσίπ μόνον τα 800 αδέσποτα που υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν κατά καιρούς στους δρόμους του Βόλου, αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία όταν χάνονται να ανευρίσκονται και να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.
Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ) είναι μία μέθοδος που προβλέπεται από το Νόμο 3170/2003 άρθρο 2, παρ.2, ο οποίος επιβάλλει στους ιδιοκτήτες σκύλων την ηλεκτρονική τους σήμανση. Τα ζώα πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται για να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες όταν χάνονται, για να εξαλείφονται οι κλοπές, για να μειωθεί ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων, για να περιοριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη και για να παρακολουθείται η μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση των ζώων. Η ηλεκτρονική σήμανση είναι επίσης η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διεθνώς και γίνεται υποδόρια από κτηνίατρο με ένα τρόπο που μοιάζει με απλό εμβολιασμό, καθώς τοποθετείται χωρίς προηγούμενη αναισθησία του ζώου. Οι κάψουλες είναι φτιαγμένες από υλικό που δεν προκαλούν αντίδραση στον οργανισμό του ζώου, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για πιθανή μετακίνηση του μικροτσίπ σε άλλο σημείο του σώματος του ζώου. Αν το ζώο έχει σημανθεί σε άλλη χώρα, ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει και θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στην τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μετανάστες στην κόλαση των αστυνομικών κρατητηρίων

Στους 3.000 υπολογίζονται οι μετανάστες που στοιβάζονται στα κρατητήρια της χώρας, ενώ άλλοι τόσοι μη νόμιμοι μετανάστες κρατούνται στα κέντρα υποδοχής. Σε κόλαση έχει μετατρέψει τον παράδεισο που έψαχναν η πολιτική της «εκκαθάρισης του κέντρου», που έχουν υιοθετήσει οι αρχές, η οποία προβλέπει την έξωση απ’ την Αθήνα ακόμη και των φιλανθρωπικών συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής!

Την κατάσταση περιγράφει γλάφυρά άρθρο του Γιώργου Μαρνέλλου στη σημερινή Ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος:

«Οι αφόρητες θερμοκρασίες σε συνθήκες συνωστισμού δημιουργούν δραματικές καταστάσεις, ενώ η εξελισσόμενη επιδημία γρίπης αποτελεί επιπλέον σοβαρό πρόβλημα.

Αλλες και σε ορισμένα από αυτά η κατάσταση είναι επίσης δραματική, καθώς έχουν εγκαταστήσει σ' αυτά περίπου 50% επιπλέον άτομα από τους προβλεπόμενους αριθμούς.

Στους χώρους κράτησης, ή κατ' ευφημισμόν φιλοξενίας, χιλιάδες αλλοδαποί αναστενάζουν τον καυτό Αύγουστο, ενώ οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διά υψηλοβάθμων εκπροσώπων τους υποστηρίζουν ότι το αδιαχώρητο στα κρατητήρια μέχρι και στην ηπειρωτική ενδοχώρα, είναι πρωτοφανές. «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε δέκα άτομα αν δεν αφήσουμε άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κενές θέσεις στα κρατητήρια δημιουργούνται πλέον με ένα απίστευτο ρεγουλάρισμα αλυσιδωτών μετακινήσεων. Οι επαναπροωθήσεις, οι απελάσεις με την «ΕΛ.ΑΣ. tours», και οι απελευθερώσεις, όταν δεν διαγράφεται προοπτική απέλασης, είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για να αποσυμφορούνται οι χώροι κράτησης. Πραγματοποιούνται επίσης αλλεπάλληλες μεταγωγές από περιφέρεια σε περιφέρεια και από νομό σε νομό για να καλυφθούν θέσεις ακόμη και σε αστυνομικές διευθύνσεις που είχαν τα κρατητήρια για το θεαθήναι.

Επίσης γίνονται ρυθμίσεις μεταξύ των κέντρων υποδοχής για εξισορρόπηση της υπερπληρότητας. Οπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, λειτουργούν και κάποια άτυπα κέντρα υποδοχής και κράτησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η σοβαρότητά της δεν είναι ορατή στην παρούσα συγκυρία, καθώς η κοινωνία και οι πολιτικοί είναι στις παραλίες, ενώ τα ζητήματα της οικονομίας και της πανδημίας γρίπης μονοπωλούν το όποιο ενδιαφέρον.

«Εμφύλιος» στο υπουργείο

Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τους μετανάστες, βέβαια, η ανταγωνιστική πολιτική διαρχία στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη έχει δημιουργήσει αδιέξοδα. Είναι δεδομένο ότι οι συλλήψεις λαθρομεταναστών, παρότι δεν ήσαν μαζικές, ήταν συστηματικές με αποτέλεσμα να φρακάρει το σύστημα. Ηταν δεδομένο ότι τα στρατόπεδα κράτησης που επελέγησαν για να απορροφήσουν δύο με τρεις χιλιάδες αλλοδαπούς δεν θα ήταν έτοιμα σε ένα μήνα. Ομως στο περιβάλλον των ευρωεκλογών κάποιοι μπέρδεψαν την πολιτική με τον συρμό, με αποτέλεσμα τις ανακόλουθες κινήσεις.

Ακόμη και τώρα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι οι δύο πρώτοι χώροι κράτησης σε Ριτσώνα και Ασπρόπυργο θα είναι έτοιμοι για λειτουργία στις 5 και 15 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως, ενώ ο Προκ. Παυλόπουλος -που δουλεύει το γενικότερο πρόγραμμα- λέει ότι υπολογίζει για το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμοι οι τέσσερις συνολικά χώροι, μαζί με το Πέπλο του Εβρου και την Κεραμωτή της Καβάλας.

Τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν τις προσεχείς εβδομάδες, όταν ο νέος, σε ένα και μόνο βαθμό τρόπος εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που ψηφίστηκε για να μην κερδίζουν χρόνο παραμονής οι αλλοδαποί και να δρομολογηθούν άμεσα οι απελάσεις χιλιάδων από αυτούς, θα δώσει αποτελέσματα.

Ολα εκτός κέντρου

Ακόμη, μετά τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταφορά του τόπου παροχής τους από το κέντρο της Αθήνας σε περιφερεριακά νοσοκομεία της Αττικής ώς τις 25 Αυγούστου, στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνουν και τα φιλανθρωπικά συσσίτια της Αρχιεπισκοπής που δίνονται στην ίδια περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Λέγεται πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να αλλάξει ο τόπος και ο τρόπος παροχής των γευμάτων σε απόρους, αστέγους, τοξικομανείς, μετανάστες και ημεδαπούς, προκειμένου ν' αποσυμφορηθεί επιπροσθέτως η κατάσταση στο κέντρο. Και σκέφτονται να προτείνουν στην Εκκλησία να μοιράζει τα γεύματα με τροχόσπιτα σε εναλλασσόμενες περιοχές, βάσει προγράμματος! Ενα πιάτο φαγητό ήταν εύκολο για εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα και πάνε να τους κάνουν να το κυνηγάνε περιφερόμενοι στην Αθήνα».
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Casus belli» τα σχέδια για λιγνίτη

ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γενικευμένες και εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί σε φορείς και πολίτες του νομού, η είδηση περί επικείμενης αξιοποίησης του κοιτάσματος λιγνίτη της περιοχής της Ελασσόνας. Η είδηση από τις Βρυξέλλες και την Ε.Ε. περί της επικείμενης προκήρυξης διαγωνισμών για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για τέσσερα κοιτάσματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελασσόνας, έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο νομό, αφού οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, που εδώ και καιρό, είχαν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, είχαν πεισθεί και καθησυχαστεί από τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι «δεν υφίσταται θέμα».
Πάντως, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και κινούνται σε υψηλούς τόνους, διαμορφώνοντας έτσι ένα ισχυρό περίπου καθολικό μέτωπο αντίθεσης στους σχεδιασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομάρχης Λάρισας, με δήλωσή του κάνει λόγο ακόμα για «πόλεμο, αν χρειαστεί, για το λιγνίτη», ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελασσόνας, βρίσκεται σε αναβρασμό. Ανάλογες οι αντιδράσεις και στο Δήμο Τυρνάβου.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εκτ. Νασιώκας και Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος ανέδειξε και το θέμα στη δημοσιότητα, επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Σαχινίδης κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή.
Η «Συμφωνία Ευθύνης» ζητάει την άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία φορέων του νομού, ενώ η Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, καλεί φορείς και πολίτες σε συστράτευση.

Αναστάτωση στη Νομαρχία
Ειδικότερα, έντονα αντέδρασε χτες ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός στο θέμα που ανέκυψε εκ νέου σχετικά με την προοπτική εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του λιγνίτη Ελασσόνας.
Σε δήλωσή του ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι «ο νομός Λάρισας, οι πολίτες και οι φορείς του θα πολεμήσουν για να μην περάσει μια τέτοια απόφαση», ενώ χτες το μεσημέρι απέστειλε εκτενή επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Χατζηδάκη. Στην επιστολή, αναλύει λεπτομερώς τις βλαπτικότατες συνέπειες που θα έχει για το νομό και τους κατοίκους του ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητείται άμεση ενημέρωση επί του θέματος και τονίζεται ότι καμιά Αρχή δεν είναι σε θέση να κανονίσει τις τύχες του Νομού Λάρισας ει μη μόνο οι πολίτες του.
Ειδικότερα, ο κ. Κατσαρός στη δήλωση του τόνισε τα ακόλουθα:
«Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι εγείρεται και πάλι ζήτημα για τους λιγνίτες της Ελασσόνας. Δεν έχουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά όπως και να έχει υπογραμμίζουμε και πάλι ότι η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας στάθηκε από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά αντίθετη στο ζήτημα. Δηλώσαμε ότι μια τέτοια υπόθεση είναι «κάζους μπέλι» για όποιον επιχειρήσει να την προχωρήσει. Σ’ αυτό συμφωνεί και το Νομαρχιακό Συμβούλιο και οι φορείς του νομού και βουλευτές και κυρίως η τοπική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία.
Τυχόν επαναφορά του θέματος για το οποίο με αγώνες και συγκρούσεις αποτρέψαμε όλα αυτά τα χρόνια θα σημάνει πισωγύρισμα.
Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είμαστε αποφασισμένοι και εάν χρειαστεί θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται για να μην περάσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη που θα σημάνει υποβάθμιση του νομού και ιδίως της επαρχίας Ελασσόνας, για την ανάπτυξη της οποίας τόσος αγώνας γίνεται.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό
Εξάλλου, με επείγουσα επιστολή που απέστειλε χτες ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός τονίζει προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη:
«Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο απόφαση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει εντός 6μήνου σε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη, απόφαση που αφορά άμεσα και το ν. Λάρισας και ιδιαίτερα την επαρχία Ελασσόνας για την οποία κατά καιρούς τίθεται ζήτημα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του λιγνίτη της.
Με αφορμή τη νέα αυτή απόπειρα να επανέλθει το θέμα μέσω της Ε.Ε., σας κάνουμε γνωστό ότι η Νομαρχία Λάρισας, έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτής της προοπτικής με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και μαζί με το σύνολο των φορέων του νομού και τους βουλευτές έχει δηλώσει ότι θα αγωνιστεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Η νέα απόφαση της Ε.Ε. επομένως, δεν μπορεί να έχει καμιά τύχη στο ν. Λάρισας οι πολίτες του οποίου δεν είναι δυνατόν να δεχτούν σήμερα, στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακές πρακτικές του περασμένου αιώνα.
Η θέση αυτή της Νομαρχίας και των φορέων του νομού μας δεν πηγάζει από αίσθημα αδικαιολόγητης αντίδρασης για την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων όπως συμβαίνει σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας. Εξ άλλου ο νομός μας έχει αποδείξει ότι θέλει τη βιομηχανική ανάπτυξη και πρόοδο πάντοτε όμως στα πλαίσια της αειφορίας.
Η ύπαρξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην επαρχία Ελασσόνας είναι γνωστή από ετών, όπως γνωστή είναι και η μελέτη εκμετάλλευσης που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ. Γνωστές όμως είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις τοπικές οικονομίες και στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που λειτουργούν παρόμοιες δραστηριότητες.
Για τους λόγους αυτούς και επειδή στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του νομού μας, η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας έχει ήδη μελετήσει το θέμα σε συνεργασία με έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, σας εκθέτουμε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την εκμετάλλευση του λιγνίτη:
• Το έργο θα οδηγήσει σε επιφανειακά ορύγματα 15-20 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Αμουρίου και του Δομένικου της επαρχίας Ελασσόνας με άγνωστες επιπτώσεις στον ποταμό Τιταρήσιο, δεύτερο σε μέγεθος και σημασία ποταμό του νομού Λάρισας, που διέρχεται στα όρια του προς εκμετάλλευση λιγνιτικού πεδίου.
• Από το όρυγμα που θα δημιουργηθεί καθώς και από τις εργασίες εξόρυξης και μεταφοράς του λιγνίτη, η περιοχή που θα υποστεί τις συνέπειες της σωματιδιακής ρύπανσης (αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και εναποτιθέμενα στις καλλιέργειες και στη βλάστηση) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της περιοχής του λιγνιτικού πεδίου.
• Η εκ των πραγμάτων εγκατάσταση και λειτουργία Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην περιοχή, ισχύος τουλάχιστον 300 MW, σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΗ, με καμινάδες ύψους άνω των 150 μέτρων, συνεπάγεται επιβάρυνση λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης των ανατολικών περιοχών των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και σημαντικού τμήματος του νομού Λάρισας. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι περιοχές των τριών νομών που θα πληγούν σημαντικά, δεν θα έχουν κανένα αντισταθμιστικό όφελος αφού οι κάτοικοι τους δεν έχουν ίδια συμφέροντα στην περιοχή του έργου.
Παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άμεσα θιγόμενες μακροχρόνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση τόσο του εισοδήματος των κατοίκων όσο και της ποιότητας ζωής τους. Οι προσπάθειες αυτές αφορούν:
• Στην ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικής κτηνοτροφίας.
• Στην παραγωγή προϊόντων με κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσης.
• Στην ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του έργου.
• Στην οδική σύνδεση επαρχίας Ελασσόνας και του ευρύτερου ορεινού όγκου του Ολύμπου με την περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας και από εκεί με την περιοχή του Λιτοχώρου, για τη δημιουργία ενός αξιόλογου τουριστικού άξονα.
Κατά συνέπεια, αποφάσεις για επενδύσεις αυτού του μεγέθους, δεν μπορεί να λαμβάνονται και να εξαγγέλλονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ερήμην δηλαδή των πολιτών που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες, ούτε ερήμην των Δήμων της περιοχής και πολύ περισσότερο ερήμην του Νομαρχιακού Συμβουλίου που, εκ του νόμου, συμμετέχει στη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.
Καμία Αρχή, -πολλώ δε μάλλον η Ε.Ε. – δεν είναι σε θέση να καθορίσει την τύχη και την πορεία του νομού μας.
Εξ άλλου θεωρούμε ότι έργα αυτής της εμβέλειας και πιθανών αρνητικών επιπτώσεων θα πρέπει να μελετώνται σε πλήρες βάθος πριν δρομολογηθούν. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι και μόνο η εξαγγελία παρόμοιων έργων στο παρελθόν (περιοχή Δράμας), ασχέτως τελικού αποτελέσματος, έχει οδηγήσει σε οικονομική ομηρία και κοινωνικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες που υποθετικά θα βοηθούσε.
Θεωρούμε επίσης ότι το Υπουργείο όφειλε και οφείλει να μας ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα για το θέμα, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη.
Εν αναμονή της ενημέρωσής μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το όλο θέμα».

Έκπληξη και αγανάκτηση στην Ελασσόνα
Προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Δήμος
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ελασσόνας στα «μαντάτα» - μέσα στο κατακαλόκαιρο - για τις κινήσεις της Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από επίσημα χείλη πως το θέμα είχε «κλείσει».
Από νωρίς το πρωί, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, υπήρξε ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα στο Δήμο Ελασσόνας, ενώ και στα στέκια της πόλης το θέμα με τα όποια του σενάρια (...για την εξέλιξή του) «έπαιξε» για τα καλά, αφού έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν την τοπική κοινωνία.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ελασσόνας, και κάνει λόγο για δυναμική αντίσταση, προειδοποιώντας την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει. «Θα αντισταθούμε δυναμικά για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη μετατροπή της περιοχής και του ΟΛΥΜΠΟΥ - μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς - σε «κρανίου τόπο». Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Λέμε όχι στο λιγνίτη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όσους σχεδιάζουν το αντίθετο...», τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, δίνοντας ξεκάθαρα και το στίγμα των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας.
Το πλήρες κείμενο της επίσημης αντίδρασης του Δήμου Ελασσόνας:
«Με έκπληξη και αγανάκτηση μαζί πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση κινείται εν κρυπτώ και με διαδικασία ταχύτατη για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος του Δομενίκου και Αμουρίου της περιοχής Ελασσόνας.
Από τις μέχρι σήμερα επαφές μας με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαμε τη δέσμευση, ότι η αξιοποίηση του λιγνίτη δεν θα προχωρήσει και θα μείνει το κοίτασμα σαν απλό ενεργειακό απόθεμα για τη χώρα.
Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια σιγά-σιγά αποκαλύπτεται και η ευθύνη της Κυβέρνησης θα είναι μεγάλη. Οποιαδήποτε Κοινοτική οδηγία για τα ενεργειακά προϊόντα δεν είναι ικανή να οδηγήσει την επαρχία Ελασσόνας-και τις πέριξ περιοχές-στα χέρια κερδοσκόπων ιδιωτών. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας θα είναι δυναμική.
Ως Δήμος Ελασσόνας με την αρ. 195/2007 ομόφωνη απόφαση, μιλήσαμε και διαμηνύσαμε προς όλους την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι φορείς με τους οποίους συμφωνήσαμε σε κοινή δράση για την μη αξιοποίηση του λιγνίτη, και θα αντισταθούμε δυναμικά για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη μετατροπή της περιοχής και του ΟΛΥΜΠΟΥ - μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς - σε «κρανίου τόπο».
Καλούμε τη Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να μην προχωρήσει σε αποφάσεις αξιοποίησης του λιγνίτη, να πάψει να συνωμοτεί με ιδιωτικά συμφέροντα - το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ - και να μην κρύβεται δήθεν πίσω από Ευρωπαϊκές Επιτροπές». Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας μέσα από μία βιώσιμη ανάπτυξη και δεν διαπραγματευόμαστε με οτιδήποτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Λέμε όχι στο λιγνίτη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όσους σχεδιάζουν το αντίθετο».

Ο κ. Εκτ. Νασιωκας
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια για το θέμα, απευθύνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκτ. Νασιώκας, σε δήλωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, στις συνεχείς αναφορές και ερωτήσεις μας στη Βουλή για το θέμα του λιγνίτη της περιοχής Ελασσόνας, απαντούσαν ρητά και κατηγορηματικά και δεσμεύονταν, ότι οι οργανωμένοι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν λόγο και άποψη για την εκμετάλλευσή του ή όχι.
Για ακόμη μια φορά όμως, ξεχνούν τις υποσχέσεις τους, αναιρούν τις δεσμεύσεις τους και εμπαίζουν τους πολίτες, προχωρώντας «εν κρυπτώ και παραβύστω» και ερήμην των πολιτών στην απόφαση για αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής από ιδιώτες.
Και αυτή τη φορά όμως, ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του θα βρουν απέναντί τους συσπειρωμένους όλους τους φορείς και τους πολίτες του Νομού, μέχρι να αποφασίσουν να δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις και να πουν επιτέλους, έστω και για μια φορά, ξεκάθαρα όλη την αλήθεια στους πολίτες, που αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.»

Ερώτηση Φ. Σαχινίδη στη Βουλή
Συνέχεια στην κριτική για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κοιτάσματος λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, δίνει ο Λαρισαίος βουλευτής και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας. Στην ερώτησή του ο κ. Σαχινίδης τονίζει τα εξής: «Έντονη ανησυχία και πλήθος ερωτηματικών έχει γεννήσει στους κατοίκους της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έκανε δεκτές τις «αναλήψεις υποχρεώσεων από μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη.» Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε και η Κομισιόν αποδέχθηκε μια σειρά μέτρων τα οποία πρόκειται να θεσπιστούν προκειμένου να διασφαλισθεί η πρόσβαση σε λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρότεινε την παραχώρηση δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας, σε άλλες οντότητες πλην της ΔΕΗ, μέσω δημόσιου διαγωνισμού ο οποίος θα πρέπει να προκηρυχθεί εντός εξαμήνου. Η ανακοίνωση της Ε.Ε. εγείρει εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τη στάση της Κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που είχα καταθέσει στη Βουλή στις 10-12-2007, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε στις 23-12-2007 ότι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής της Ελασσόνας. «Το συγκεκριμένο κοίτασμα ασφαλώς παραμένει περιουσία του Ελληνικού δημοσίου, δεν έχει μισθωθεί σε καμία εταιρία, ούτε υπάρχει σχέδιο προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού» διαβεβαίωνε τότε ο κ.Καλαφάτης. Τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ποταμιάς και Ελασσόνας έχουν λάβει αποφάσεις με τις οποίες αντιτίθενται στην εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ελασσόνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της επαρχίας Ελασσόνας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι δε σαφές ότι η εκμετάλλευση του λιγνίτη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που συνιστούν τη βασική πηγή εισοδήματος του πληθυσμού της περιοχής, η οποία πλήττεται μάλιστα από την απώλεια εισοδήματος, λόγω της εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας. Κατόπιν τούτων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πώς είναι δυνατόν ο κ. Καλαφάτης να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο αξιοποίησης των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής της Ελασσόνας και οι πολίτες του νομού Λάρισας να διαπιστώνουν σήμερα ότι η ίδια η Κυβέρνηση προτείνει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος από ιδιώτες;
Αναπτύχθηκε οιουδήποτε είδους διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς του Δήμου Ποταμιάς, της επαρχίας Ελασσόνας και του Νομού Λάρισας, που ήδη έχουν εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος;
Θα ζητηθεί η γνώμη των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας και του νομού Λάρισας, προτού η Κυβέρνηση υλοποιήσει την πρόταση που κατέθεσε στην Κομισιόν για το λιγνιτικό κοίτασμα της Ελασσόνας;
Έχει εκπονηθεί κάποια επιστημονική μελέτη σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της επαρχίας Ελασσόνας από την αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος;
Μπορεί να διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση τους κατοίκους της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας ότι η εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους;»

Ο δημαρχος Τυρνάβου κ. Χρ. Κιτσίδης
Τον συντονισμό των ενεργειών των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την απόκρουση της σχεδίων της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη, ζητάει με δήλωσή του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτή την προοπτική ως εφιάλτη.
Αναλυτικά στη δήλωσή του σημειώνει:
«Παρ’ όλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που κατά καιρούς έγιναν ο εφιάλτης της εκμετάλλευσης του λιγνίτη της περιοχής Ποταμιάς, επιστρέφει και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή του.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. η παραχώρηση του δικαιώματος της εκμετάλλευσης του λιγνίτη πρέπει να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το τι σημαίνει αυτό για τη Δημόσια υγεία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής, έχει καταδειχθεί και στην ημερίδα που έγκαιρα ο Δήμος Τυρνάβου διοργάνωσε το Φλεβάρη του 2008 με τη συμμετοχή των όμορων Δήμων Ελασσόνας, Ποταμιάς, Αμπελώνα, Οιχαλίας και Φαρκαδώνος.
Ο Δήμος Τυρνάβου με δεδομένα τα συμπεράσματα αλλά και τη θέληση των φορέων και των κατοίκων να αντιδράσουν δυναμικά σ’ αυτή την καταστροφική προοπτική προτείνει κοινή σύσκεψη των 6 δημάρχων με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την απόκρουση των σχεδίων Ε.Ε. και κυβέρνησης που υποθηκεύουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.»

Η Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ
Ως ακόμα μια επιβεβαίωση ότι η «η Ελλάδα έχει κυριολεκτικά μια κυβέρνηση πλήρως αναξιόπιστη και επικίνδυνη», χαρακτηρίζει τις σχετικές εξελίξεις η Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, καλώντας μάλιστα τους πολίτες σε συστράτευση τους πολίτες και τους φορείς του νομού, απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ν.Ε. αναφέρονται τα εξής:
Η νέα εξέλιξη που αφορά το μεγάλο και σοβαρό θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα έχει κυριολεκτικά μια κυβέρνηση πλήρως αναξιόπιστη και επικίνδυνη.
Ο κ. Καραμανλής και οι Υπουργοί του συνεχίζουν την πάγια τακτική των ψεύτικων υποσχέσεων και των συνεχών παλινωδιών. Αγνοώντας κυριολεκτικά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας ανοίγουν με την πολιτική τους διάπλατα το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και μάλιστα από ιδιώτες.
Αδιαφορούν πλήρως για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη κοιτασμάτων λιγνίτη στην υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής όπως επίσης και για τις αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την αγροτική οικονομία. Τη στιγμή που η Ε.Ε. αλλά και όλος ο κόσμος στρέφεται στην πράσινη ανάπτυξη επιλέγοντας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και ενέργειας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και οδηγεί την χώρα στο παρελθόν.
Δυστυχώς με τις επιλογές της η ευρύτερη περιοχή οδηγείται σε υποβάθμιση και το μέλλον των πολιτών διαγράφεται αβέβαιο και σκοτεινό.
Οι ομογάλακτοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Νομάρχης οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση και να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν με τις συγκεκριμένες επιλογές γιατί όταν ανέκυψε το θέμα επί Υπουργίας Σιούφα πανηγύριζαν και δήλωναν ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πότε την παραχώρηση των δικαιωμάτων της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ελασσόνας.
Η Ν.Ε. και το ΠΑΣΟΚ καλεί σε συστράτευση τους πολίτες και όλους τους φορείς του Νομού σε έναν αγώνα ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές της καταρρέουσας κυβέρνησης του κ. Καραμανλή που υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας και του Νομού μας.

Η «Συμφωνία Ευθύνης»
Την έκτακτη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις για το λιγνίτη, ζητάει η «Συμφωνία Ευθύνης», ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νομαρχιακή Αρχή για τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν ότι δεν υπήρχε θέμα αξιοποίησης του κοιτάσματος.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Με τη χθεσινή απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άναψε το πράσινο φως» στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη σε τέσσερις περιοχές της χώρας μας: στη Δράμα, στη Βεύη και τη Βεγόρα της Φλώρινας και στην Ελασσόνα. Την παραχώρηση σε τρίτους των δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων των παραπάνω περιοχών είχε προτείνει από το 2008 η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας στην Επιτροπή, όταν κατηγορήθηκε ότι επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στη ΔΕΗ. Εξάλλου σύμφωνα με την απόφαση, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο εντός έξι μηνών, τα δε δικαιώματα παραχώρησης πρέπει να χορηγηθούν το αργότερο εντός 12 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης.
Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις, τις οποίες πολλές φορές είχαμε επισημάνει ως πιθανές, δικαιώνουν τους φόβους που κατά καιρούς είχαμε εκφράσει. Η «Συμφωνία Ευθύνης» ως αυτοδιοικητική παράταξη έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα του λιγνίτη πολλές φορές, ενώ με πρωτοβουλία μας εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα. Προ τεσσάρων μηνών, όταν θέσαμε εκ νέου το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η απάντηση από την πλευρά της νομαρχιακής αρχής ήταν ότι «κακώς το συζητάμε, ότι δεν υπάρχει αντικείμενο και το θέμα έχει κλείσει, όπως είχε διαβεβαιώσει προσωπικά τον κ. νομάρχη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, o αρμόδιος υπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΗ».
Όμως από τις εξελίξεις αποδείχθηκε ότι η ίδια η κυβέρνηση ήδη από τα μέσα του 2008 είχε δεσμευτεί προς την Κομισιόν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών. Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι είτε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός είπαν ψέματα στο νομάρχη Λάρισας, τα οποία μετέφερε εκείνος με τη σειρά του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είτε ο νομάρχης Λάρισας δεν είπε την αλήθεια στο λαό του νομού μας. Δηλαδή είτε ο νομός μας είναι ανυπόληπτος στην κεντρική εξουσία, είτε η νομαρχιακή αρχή κοροϊδεύει τους πολίτες.
Η νομαρχιακή αρχή οφείλει ευθέως να απαντήσει τι από τα δύο συμβαίνει.
Είναι πραγματικά κρίμα ένας τόσο μεγάλος νομός να εμπαίζεται σε ένα τόσο κρίσιμο για την ίδια τη ζωή των πολιτών του θέμα, ενώ όλοι οι αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς του ομόφωνα αντιτίθενται στην επικείμενη οικολογική καταστροφή που θα προέλθει από την εκμετάλλευση αυτή, η οποία μάλιστα δεν θα γίνει καν από τη ΔΕΗ αλλά από ιδιωτική εταιρία.
Δυστυχώς η λογική κάποιων παραγόντων της αυτοδιοίκησης του Νομού μας να προτάσσουν το συμφέρον του κόμματος και της κυβέρνησής του, έναντι της ζωής των πολιτών είναι επικίνδυνη και εντελώς αναχρονιστική. Σε τόσο μεγάλα θέματα απαιτείται ομόνοια, ομοψυχία και κοινή δράση. Απαιτείται μία άλλη λογική, αυτοδιοικητική και διεκδικητική. Γι' αυτό καλούμε όλους τους φορείς του Νομού σε επαγρύπνηση και σε κοινή δράση.
Η «Συμφωνία Ευθύνης» ζητά από το προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκλησή του με μοναδικό θέμα συζήτησης τους τρόπους αντίδρασής μας. Ζητούμε δε να κληθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλοι οι θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς (βουλευτές, δήμαρχοι της περιοχής, επιμελητήρια, οικολογικές οργανώσεις, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.), ώστε από κοινού να συντονίσουμε τη δράση μας, η οποία πρέπει να είναι ομόθυμη και συντεταγμένη.

Οι «Πολίτες σε δράση»
Ανακοίνωση – σχόλιο για την υπόθεση εξέδωσε και η κίνηση «Πολίτες σε δράση, αναφέροντας τα εξής:
«Αντί οποιουδήποτε άλλου επιχειρήματος, δύο λόγια που έχουν σχέση με την υγεία και τη ζωή ανθρώπων.
«... επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16 % περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%! Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 με 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο (εφημερίδα Αγγελιοφόρος 7.2.2007). Η έρευνα βασίζεται στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005.....».
«... μελέτη που έγινε σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, έδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι υψηλότερες συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν στην Πτολεμαΐδα, με την Κοζάνη και τη Φλώρινα να βρίσκονται πολύ κοντά. Η μελέτη εξέτασε και άλλες γενεσιουργές αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε πως η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ’ αυτές τις περιοχές...Συγκεκριμένα και για την περιοχή της Πτολεμαϊδας, το 40,3% των παιδιών υποφέρουν από ρινίτιδες, το 17% από οξεία βρογχίτιδα και το 12,1% από λοιμώδη βρογχίτιδα».
Το παραπάνω σαν απάντηση σε όσους προτάσσουν το επιχείρημα περί φθηνής πηγής ενέργειας, περί θέσεων εργασίας και περί ανάπτυξης και παραγνωρίζουν τις παράπλευρες συνέπειες των επί χάρτου σχεδίων τους.
Είτε στα χέρια ιδιώτη είτε στα χέρια της ΔΕΗ, οι συνέπειες είναι οι ίδιες.
Όχι στο λιγνίτη, στο λιθάνθρακα, στο πετ-κοκ! Όχι άλλο κάρβουνο!»
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Και η ''τρίτη'' άποψη για τα λουκέτα στα blogs


Στις 3.44 χθες, γράφαμε:

"Μην βιάζεστε. Πρώτα να μάθουμε τι έγινε, και μετά οι χαρακτηρισμοί."

Τελικά ήταν θέμα βάσης δεδομένων που "χρέωσε" spamming δραστηριότητα άλλων, σε λογαριασμούς Google.

We've restored the small number of accounts which were disabled
over the weekend, so you should be able to login to Blogger.com without a problem. We apologize for the inconvenience as we continually work to improve our spam detection.

1. Twitter, Facebook attack targeted one user.
2. Twitter knocked offline by DDoS attack; Koobface returns with a twist.

Τώρα δηλαδή τι καταλάβατε με τις φανατισμένες παπαριές σας μερικοί-μερικοί;;;
Το μόνο που κάνατε είναι το να επαληθεύσετε άλλο, επόμενο δικό μας σχόλιο που έγραφε:

"Free speech (in blog comments) is the right to yell "Theater!" in a crowded fire..."

Άσε που κάποιοι άλλοι επινόησαν "μαζική επίθεση σε μπλογκς" που βέβαια δεν έγινε ποτέ...

Μπράβο λαγωνικά μου!
Και εις... κατώτερα!

Από το Λες Μαλακίες
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Η άλλη πλευρά του νομίσματος...


Περί "λουκέτων", "λογοκρισίας", βρώμας και δυσωδίας...

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις μια ενοχλητική κατάσταση;
Να επιτεθείς κατά μέτωπο;

Οχι βέβαια. Μπορεί έτσι να φας τα μούτρα σου διογκώνοντας ταυτόχρονα το αρνητικό σε βάρος σου κλίμα.

Να απομονώσεις τους πρωταγωνιστές και να τους τσακίσεις έναν-έναν;
Καλύτερο αλλά με τον κίνδυνο να δημιουργήσεις ήρωες.
Να χρησιμοποιήσεις τον Νόμο;

Χειρότερα δεν γίνεται! Θα μετατρέψεις την ενοχλητική κατάσταση σε "αντιεξουσιαστικό" κίνημα "ανυπακοής".

Να αδιαφορήσεις;
Σαφώς καλύτερη αντιμετώπιση. Μέχρι πότε όμως να αντέξεις τις επιθέσεις; Υστερα αυτό απαιτεί και κάποια λογική ή οποία στην εποχή μας τείνει να εξαφανιστεί γρηγορότερα από τα παγόβουνα της Ανταρκτικής.

Να χρησιμοποιήσεις τα ίδια "όπλα";
Σούπερ! Καλό! Do it!

Ακόμη καλύτερο να διαβρώσεις μεθοδικά την ενοχλητική κατάσταση...

Να την κάνεις δηλαδή ακόμη ενοχλητικότερη ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνεις τους κινδύνους.


Πάλια μέθοδος. Δοκιμασμένη.
Ετσι έλεγχαν π.χ. τα Εργατικά Σωματεία (τους Τιμστερς) το FBI και η CIA. Τα μετέτρεψαν σε μαφιόζικες οργανώσεις. Βάλαν τον Τζίμυ Χόφφα ως Ηγέτη τους... Τους έριξαν στο Τζόγο! Τους παραχώρησαν το Βέγκας!

Αργότερα χρησιμοποίησαν πιο έξυπνα κόλπα για να ελέγξουν τα κινήματα της νεολαίας αλλά και των έγχρωμων. Έριξαν χιλιάδες τόνους ναρκωτικά.
Τους έκαναν να χτυπούν ντάγκλες μέχρι να διαλυθούν εντελώς!

Το ίδιο παλιό, καλό κολπάκι χρησιμοποιούν και τώρα με τα ιστολόγια και τα άλλα Κοινωνικά Δίκτυα.
Το εγχείρημα δεν ήταν και δύσκολο. Ας είναι καλά οι δημοσιογραφικοί, τηλεοπτικοί υπόνομοι και τα τρωκτικά που ανατράφηκαν μέσα σε αυτούς. Εν αφθονία οι "πρόθυμοι". Δεκάδες οι εξωπεταμένοι της πιάτσας. Οι μπράβοι και τα πρωτοπαλίκαρα των μεγαλοδημοσιογράφων. Μαζί τους και οι χειρότεροι της προηγούμενης γενιάς. Κάποιοι κρατικοδίαιτοι πρωην τηλεαστέρες, δύο βήματα πριν την σύνταξη και τρία βήματα πριν τον τάφο λόγω γηρατειών...
Είναι αυτά τα μορμολίκια που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στα άθλια ψευτο-ιστολόγια.


Βλέπεις παίζουν κι αυτοί το τελευταίο τους χαρτί δοκιμάζοντας να κάνουν μια νέα καριέρα στο διαδίκτυο, σερβίροντας ψηφιακές σουπίτσες...

Ο,ΤΙ χειρότερο ξέρασε ποτέ η ελληνική (παρα-)δημοσιογραφία έστησε "ιστολόγια". Ανώνυμα, ψευδώνυμα ή ημι-επώνυμα. Μόνο που η ματαιοδοξία και η χολή δεν κρύβονται.
Συχνά πυκνά βγαίνουν τα ονοματάκια τους στη φόρα. Ολόκληρη η πιάτσα τους ξέρει. Κανείς όμως δεν τολμά να τους κατονομάσει γιατί ξέρουν οτι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία με συγκεκριμένη αποστολή: να διαλύσουν τα ιστολόγια από μέσα. Κι αν είναι να βγάλουν και το κάτι τις τους με κανέναν ψιλοεκβιασμό, δεν πειράζει, θα κάνουμε τα στραβά μάτια.

Αλλοι "πρόθυμοι" αναπαράγουν τις ψευτοαποκαλύψεις στα παραδοσιακά Μέσα!

Εύκολη η φάμπρικα!
Χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των blog μέσα από τις δύο πλατφόρμες και άρχισαν να τις γεμίζουν αηδίες κλέβοντας και αντιγράφοντας οτι ξέρασμα και κουτσομπολιό κυκλοφορεί στο εγχώριο και στο διεθνές δίκτυο. Κάθε λίγο και λιγάκι πρόσθεταν και κάποια αρβυλο-πληροφορία έπαιρνε το αυτί τους στο Κολωνάκι ή κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Μετά από κάποιο καιρό διάφοροι χαροκαμένοι πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι ρουφιάνοι τους προωθούσαν και άλλες πληροφορίες.
Ολα αυτά τα "βάφτιζαν" ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ!

Οι δημοσιογραφικοί υπόνομοι άρχισαν να χύνονται στους διαδικτυακούς βόθρους!

Και ο κόσμος τσιμπούσε!

"Αααα! Να η ελευθερία του λόγου! Αυτό είναι δημοσιογραφία των πολιτών! Επιτέλους ενημέρωση!"
Σκατά ενημέρωση! Αθλιότητες ήσαν και είναι όλα.

Δεν είναι ενημέρωση να ανεβάζεις το προπέρσινο τρέιλερ του LOST με το αεροπλάνο να πέφτει και να λες οτι είναι φιλμάκι από τις τελευταίες στιγμές του αεροπλάνου της Ερ-Φρανς πάνω από το Ατλαντικό!

Παραδημοσιογραφία.
Χωρίς διασταύρωση.
Χωρίς δημοσιογραφικό έλεγχο.
Χωρίς όνομα.



Αλλά με στόχο... Μάλλον με πολλούς στόχους...


Ποιοί είναι αυτοί;

>Οι εκβιασμοί...

>Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ
"φατριών" και "συμμοριών" της παραδημοσιογραφίας, της παραπολιτικής, του παρακράτους.
>Και βέβαια, το παραδάκι! Απο κρατική διαφήμιση αν είναι δυνατόν!

Γι αυτό και οι ανοησίες περί 1.000.000 επισκέψεων την ημέρα...
Γι αυτό και οι απίστευτες κομπίνες για να ανέβουν στο Νο1 κάποιων TOP-100, δημιουργώντας δεκάδες μαϊμού-ιστολόγια να λινκάρουν επάνω τους...

ΟΛΟΙ τα ξέρουν αυτά. Κανείς δεν τα λέει να τους ξεβρακώσει...

Αυτή είναι ΟΛΗ η ιστορία;

Οχι! Διότι κανέναν δεν ενδιαφέρουν οι συμμορίες και οι μεταξύ τους λογαριασμοί.

Το θέμα είναι όμως ΚΑΙ πολιτικό. Διότι τα ψευτο-ιστολόγια/βόθροι δεν διαβρώνουν μόνο το διαδύκτιο και τα Social Media. Διαβρώνουν τους πάντες και τα πάντα.

Δημιουργούν έντεχνα μια θολούρα όπου η βρωμιά και η ασυδοσία, οι ψευτο-ειδήσεις και οι "αποκαλύψεις" βαφτίζονται Ελευθερία του Λόγου...

Η Ανωνυμία γίνεται "δικαίωμα" που πρέπει να το υπερασπιστούμε...


Το "αν μυρίζουν οι μασχάλες της Τζένιφερ Ανιστον" ή το "πόσο πεσμένα τα έχει η Βίκυ" δεν μπορεί να είναι θέμα ελευθερίας της έκφρασης. Σκέτη αηδία είναι!

Σκέτη αηδία που απευθύνεται σε κάφρους για τους κάνει ακόμη πιο κάφρους!

Και όλα αυτά με την αμέριστη συμπαράσταση της Δεξιάς "Πολυκατοικίας". Αφού πίσω από τα
ψευτο-ιστολόγια "κρύβονται" άνθρωποι που αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός της.

Τα
ψευτο-ιστολόγια είναι τα "αθώα" αδελφάκια των "Μαύρων", νεοναζιστικών ιστολόγιων. Τα συνδέει ο ίδιος ομφάλιος λώρος. Παίζουν ακριβώς το ίδιο παιχνίδι...

Οπως, π.χ. να βγάλουν ..."σαϊεντολόγο" τον Γαβρά!

Είναι τυχαίο που ένα κόμμα έβγαλε και ανακοίνωση για το θέμα;

"Η Επιλεκτική φίμωση των bloggers αποδεικνύει τη Δημοκρατική νοοτροπία της Κυβέρνησης"

Απόστολος Μπαμίχας
Γραμματέας Κ.Ε. ΛΑ.Ο.Σ


Update: Ενα, έγραψα; Κι άλλο κόμμα δηλώνει τη συμπαράστασή του:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ)


Το παιχνίδι είναι πιο βρώμικο από οτι μπορεί να επινοήσει και ο πιο νοσηρός εγκέφαλος.

Ενα παιχνίδι που βρίσκει μιμητές διάφορους ηλίθιους που νομίζουν οτι το ιστολογείν είναι η ανώνυμη αντιγραφή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και η ανάρτηση Δελτίων Τύπου από τον κάθε μουρλοκακομοίρη και η "καταγγελία" για ο,τι πετάει ή κολυμπάει...

Ενα παιχνίδι που έχει ακόμη σαν στόχο να φιμωθούν τα πραγματικά ιστολόγια και να κουκουλώνεται καθημερινά η οικτρή πραγματικότητα.

Γιατί την ίδια στιγμή οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κρώζοντας από τις "έγκυρες" εφημερίδες τους περί "ύποπτων blogs" και ζητούν τα κλείσουν.

Οχι βέβαια τα "τρωκτικά" αλλά τα πραγματικά ιστολόγια!

Τα
ψευτο-ιστολόγια έχουν δημιουργήσει έναν απέραντο διαδικτυακό βάλτο όπου γεννιούνται και θεριεύουν κάθε λογής παράσιτα και τρωκτικά.

Από κει και πέρα, η στάση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας καλό είναι να αποστασιοποιηθεί όχι για τους εμπαθείς λόγους που παρουσίασα πιο πάνω. Ήδη τα γνωστά εμετικά συνοδά “ενημερωτικά” μπλογκ κάνουν λόγο για λογοκρισία και κατονομάζουν τους αποδιοπομπαίους τράγους που τους συμφέρουν. Μέχρι και στον “σαϊεντολόγο” Κώστα Γαβρά βρήκαν την αόρατο χείρα της δήθεν λογοκρισίας! Μια γρήγορη βόλτα στα ποστ και τα σχόλια των ψευδοενημερωτικών μπλογκ καταδεικνύει μια υστερική παραφροσύνη από συνωμοσίες και λυντσαρίσματα, κουνάνε αυτόκλητα τις θηλιές και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


>
Γιατί δεν μας αφορά το κλείσιμο του Τρωκτικού

Δεν συμφωνώ με τον παραπάνω τίτλο.
Το κλείσιμο και πολύ περισσότερο το άνοιγμα των διαφόρων "Τρωκτικών" μας αφορά ΟΛΟΥΣ!

Διότι είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που φαίνεται.

Είναι το σχέδιο ελέγχου της μπλογκόσφαιρας. Το σχέδιο ελέγχου της ενημέρωσης άρα και ολόκληρης της κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έπεσε το “Indymedia”;

Καμία πρόσβαση δεν είναι δυνατή από τις 3 τα ξημερώματα στο δικτυακό τόπο Indymedia. Υπενθυμίζετε ότι εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια ακροδεξιών οργανώσεων για το κλείσιμο του Athens Indymedia, με πρώτο βήμα το αίτημα εκδίωξης του υπολογιστή που εξυπηρετεί τον δικτυακό τόπο (server) από το «άσυλο» του ΕΜΠ.

Η συγκεκριμένη καμπάνια και το site “ stop-indymedia.blogspot.com.” ξεκίνησαν την δράση τους λίγες ήμερες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.


Το Athens Indymedia αποτελεί τμήμα του ομώνυμου διεθνούς δικτύου πληροφόρησης που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 στο Σιάτλ, από ακτιβιστές του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, για τη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Κάθε επιμέρους Indymedia λειτουργεί αυτόνομα, με αυτοτελή εσωτερική λειτουργία και δικό του πολιτικό προσανατολισμό.


* Ο ΑNemos μας πληροφόρησε ότι δεν "έπεσε" το Athens Indymedia αλλά υπάρχει ενα γενικότερο τεχνικό πρόβλημα σε όλα τα Indymedia. Οψόμεθα...
Από Foreign Press-gr.com






I'm not paranoid but......

It's enough to bring out the conspiracy theorist in you, I tell you. Yesterday the controversial Greek language blog, Troktiko.blogspot.com was taken offline since it had, according to Blogger violated its terms of service (TOS) agreement. This immediately provoked a furious response from the Greek language blogosphere who accused the company of censorship. On the same day Twitter, Facebook and Blogspot were subject to DOS (denial of service) attack which brought the sites down.

Today the Indymedia Athens and Indymedia Patras sites have gone down, though apparently they can be accessed from outside Greece according to some bloggers. In addition I put anything on Twitter, I can read what others write but the site will not let me tweet. Anyone else have this problem?

PS I have just tried other Indymedia sites from around the world but can't access them either. One exception being Indymedia London.

Still, this could all be a coincidence and I'm just being paranoid. Cue X-Files music..........

UPDATE

Just did some research on the internet and it seems that my conspiracy theories were misplaced, at least as far as Greece is concerned. The DOS attacks on Twitter, Facebook and Blogger yesterday seems to have been directed at a pro - Georgian blogger, at least according to executives at Facebook. In addition Indymedia is down across the globe though, according to the Entropic Memes blog this appears to be the result of an oversight by Indymedia.org concerning domain names rather than a devious plot to silence dissent and opposition. Also the Trotiko blog is once again back on the internet.

For more details on the Indymedia story check out the article I wrote for NowPublic.com.

3 Comments:

Blogger dorapap said...
Although I use Twitter for silly notes, I tried to access it from the iphone and I couldn't, I thought it was an iphone bug, but now it makes sense
11:55 AM
Anonymous Anonymous said...
It´s time for paranoia, indymedia germany (de.indymedia.org) is down, even, switzerland and austria. www.indymedia.org is also offline. Perhaps because global war is over?
1:19 PM
Blogger surfmadpig said...
troktiko was taken offline in order for blogger to investigate claims against it. and then was back online later last night. so nothing to see, move on. So victory for the blogs after all.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το ΚΕΝΤΡΙ είναι ξανά στην ''κυκλοφορία''

Είμαι ακόμη εδώ...


...ούτε που καταλαβαίνω τι συμβαίνει με την Google. Ή έχει σοβαρό πρόβλημα με το λογισμικό της, ή προσπαθεί να "παίξει" με τα νεύρα μας.
Επειδή λόγω δουλειάς κινούμουν όλη μέρα, σήμερα δεν μπήκα καθόλου στο blog. Τυχαία ένας φίλος με ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συνδεθεί.

Το πρόβλημα λύθηκε, αφού πρώτα έκανα επιβεβαίωση του κωδικού πρόσβασης, μέσω ενός link που η Google μου έστειλε, όταν έκανα ανεπιτυχή προσπάθεια εισόδου.
Απ' ότι κατάλαβα το πρόβλημα δημιουργήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, γιατί όταν τελικά "μπήκα", είδα μόνο 5 σημερινούς επισκέπτες...
Τι να σας πω, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!!

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους φίλους που ανησύχησαν και ενδιαφερθήκανε, καθώς και να εκφράσω την χαρά μου για την επάνοδο του
τρωκτικού. Η φάκα μάλλον ήταν μικρή, μικρή και τριανταφυλλένια...
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κατάργηση δώρων και αδείας ζητά το Δ.Ν.Τ για τους συνταξιούχους

Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία και αύξηση της ανεργίας ακόμη και το 2010
H Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για το 2009 ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί, για πρώτη φορά από το 1993, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 108,5% του ΑΕΠ.
Για το 2010, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, έλλειμμα 6,7% και ανεργία 10,5%.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει την δημοσιονομική της προσαρμογή [...] Η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης» προστίθεται.

«Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης παραμένει υπό πίεση, με έλλειμμα στα έσοδα και κάποιες επιπλέον δαπάνες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει εν μέρει με μέτρα σταθεροποίησης και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Το ποσοστό του χρέους αυξάνεται γρήγορα από τα ήδη υψηλά επίπεδα», τονίζεται ακόμα στην έκθεση.

«Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα» λέει ακόμα ο διεθνής οργανισμός, εκτιμώντας ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι στο 147% του ΑΕΠ, περίπου, με τα 2/3 να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ θεωρεί θετικά τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική μικρών αυξήσεων ή «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξημένων κρατικών δαπανών για κοινωνική ασφάλιση.

Τέλος, προτείνει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), αλλά και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Παιχνίδι» με τα Σφαγεία του Βόλου

Κλειστά είναι εδώ και 45 μέρες τα Σφαγεία του Βόλου και πιο συγκεκριμένα από τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έκανε επιτόπιο έλεγχο τριμελής αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήλθε να εξετάσει τις καταγγελίες οι οποίες είχαν φθάσει στις Βρυξέλλες ήδη από το 2007. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σφαγείων Βόλου Α.Ε και δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Καψιώτης σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και ότι ο πολυπόθητος κωδικός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει χορηγηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Καψιώτης όμως είναι αρκετά αποκαλυπτικός στη συνέχεια, αφού αφήνει υπόνοιες ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να πάρουν κωδικό τα Σφαγεία του Βόλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποκρύπτονται οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή την ιστορία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εγκαταστάσεις στις οποίες δεν πληρούνται με σχολαστικό τρόπο οι κείμενες από την Ε.Ε. οδηγίες, όσον αφορά στον τρόπο μεταφοράς, σφαγής, τεμαχισμού των σφαγίων, διαχείρισης των υποπροϊόντων της σφαγής και των αποβλήτων. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η δήλωση που έκανε χθες βράδυ ο κ. Καψιώτης: «Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Τα σφαγεία αυτά είναι πρότυπο, όσο και αν δεν το θέλουν κάποιοι. Είμαστε το μοναδικό σφαγείο με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νομό Μαγνησίας, όπου μπορούν να σφάζονται ζώα σε περίοδο μεταδοτικών ασθενειών τους. Αυτό υποδηλώνει το εύρος των εργασιών εκσυγχρονισμού και ριζικής αναβάθμισης που έγιναν στην εγκατάσταση από το Μάρτιο του 2007 μέχρι σήμερα».
Ο κ. Καψιώτης δεν υπεισέρχεται σε ονοματολογία για τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τη θεαματική αλλαγή που υπήρξαν στις εγκαταστάσεις των Σφαγείων του Βόλου τα δύο τελευταία χρόνια μέσα από μία εργολαβία συνολικού ύψους 600.000 ευρώ. Παρόλα ταύτα, όπως λέει, τα Σφαγεία δεν έχουν πάρει ακόμη κωδικό και άδεια λειτουργίας, σε αντίθεση με άλλα σφαγεία τα οποία έχουν και κωδικό και άδεια λειτουργίας, μολονότι δεν έχουν πολλά από αυτά που διαθέτουν ήδη τα Σφαγεία του Βόλου. Ελπίζω, καταλήγει, το όλο θέμα να λήξει την επόμενη εβδομάδα με την έλευση στο Βόλο στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μην χρειαστεί να πούμε περισσότερα…
Στον αντίποδα των ισχυρισμών του προέδρου των Σφαγείων Βόλου ωστόσο και απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου των Σφαγείων Βόλου Α.Ε. και νομαρχιακού συμβούλου κ. Ανδρέα Αϊβαζόγλου στις 20 Ιουλίου 2009, που ζητούσε να επισημανθούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στην εγκατάσταση, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της ΝΑΜ κ. Φίλιππος Χριστοδούλου σημείωνε την επομένη, στις 21 Ιουλίου, εκτός των άλλων ότι εντοπίστηκαν μία σειρά από προβλήματα, όπως:
«Οι αποστειρωτήρες δεν είναι οι κατάλληλοι. Συγκεκριμένα οι θέσεις των μαχαιριών δεν είναι οι ενδεδειγμένες, ενώ οι αποστειρωτήρες του κτηνιάτρου και διχοτόμησης αιγοπροβάτων δεν έχουν τη σωστή θερμοκρασία. Σε ό,τι αφορά τους αποστειρωτήρες των πριονιών και των ψαλιδιών κοπής άκρων και άκρων και κεράτων, λέει ο κ. Χριστοδούλου, είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλος να κρατά βυθισμένο το εργαλείο, πιέζοντάς το για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την αποστείρωση και ειδικά για τα πριόνια, έχοντας τα σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται επάνω του και σε όλο το γύρω χώρο καυτό νερό. Επίσης δεν υπάρχει αποστειρωτήρας μαχαιριών στο χώρο εκσπλαχνισμού χοιρινών και στο χώρο εκκένωσης στομάχων. Δεν υπάρχουν επαρκή κατάλληλα καρότσια μεταφοράς διαφόρων υλικών κατηγορίας 1,23 και δεν έχουν αντικατασταθεί τα παλιά κ.α.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έκθεση με θέμα το παιδί από το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών

Έκθεση με θέμα «Το παιδί και το παιχνίδι- από τη σβούρα στον υπολογιστή» πραγματοποιείται στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών από 12 - 30 Αυγούστου.
Η Έκθεση μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, με σκοπό να παρουσιάσει παιχνίδια γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή που παίζονται μέχρι σήμερα. H έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Μηλεών, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μηλεών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».
Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών σε όλους τους λαούς της γης και σε όλες τις εποχές και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιχνίδια δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.
Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μαθαίνουν, αναπτύσσουν τη μνήμη τους, καλλιεργούν την ψυχή τους, την κριτική τους σκέψη, διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και ταυτόχρονα διασκεδάζουν.
Υλικό για την έκθεση παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Τοπικό Μουσείο από το Κέντρο 'Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, από τη συλλέκτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη, ενώ ο Νίκος Αδαμακόπουλος παραχώρησε τη χρήση αναπαραγωγών από έργα της προσωπικής του συλλογής με παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν παιδιά μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Στο χώρο θα υπάρχουν και αυθεντικά παραδοσιακά παιχνίδια που έφτιαξαν παππούδες και γιαγιάδες από το ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας Βόλου για να θυμίσουν στα εγγόνια τους με τι έπαιζαν αυτοί όταν ήταν μικροί. Όλα χειροποίητα, με απλά υλικά μιας και εκείνα τα χρόνια ελάχιστα παιχνίδια ήταν αγοραστά.
Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της έκθεσης είναι μία κούνια από τη Μινωική Κρήτη, ίδια και απαράλλακτη με τη σημερινή και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι της ίδιας εποχής που θυμίζει σκάκι ή τάβλι.
Σε ένα αγγείο του 5ου αι π. Χ. η Ναυσικά παίζει μπάλα με τις φίλες της και σε ένα αρχαίο μωσαϊκό, μία παρέα κοριτσιών παίζει και αυτή μπάλα φορώντας... μπικίνι. Σβούρα έπαιζαν από τότε μικροί και μεγάλοι, έπαιζαν τσέρκι, κότσια, πεντόβολα, έπαιζαν με κούκλες - νευρόσπαστα που κουνούσαν χέρια και πόδια.
Από τα ομαδικά παιχνίδια ξεχωρίζουν το κουτσό και το κρυφτό, το δεν περνάς κυρά Μαρία, το πούν' το, πούν' το το δακτυλίδι, η τυφλόμυγα, το μπιζ και τα αγαλματάκια, το σχοινάκι και το γιογιό.
Για τα παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση το Μουσείο έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό φυλλάδιο και όσα θέλουν θα μπορούν να ζωγραφίσουν ένα από τα παιχνίδια που γνώρισαν ή και ένα παιχνίδι της φαντασίας τους.
Και ακόμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την Τρίτη 18 και την Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς» θα οργανώσει ειδικό πρόγραμμα για παιδιά και την Κυριακή 23 Αυγούστου το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη πλατεία τον χωριού.
Πληροφορίες: Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Τηλ.: 24230 86602
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μηλεών Τηλ.: 2423023000 κ. Πέτρος Μπέλλος
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης : 11- 2 και 7 - 9 εκτός Δευτέρας είσοδος ελεύθερη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΑΛΜΥΡΟΣ Οι εργαζόμενοι κατάσχεσαν λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑΛ

Σε κατάσχεση δύο λογαριασμών της ΔΕΥΑΑΛ σε Τράπεζες προχώρησαν εφτά εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης με εκτελεστή απόφαση Δικαστηρίου, προκειμένου να πληρωθούν αναδρομικά επιδόματα των ετών 2004-2006 για τα οποία το Ειρηνοδικείο Αλμυρού και το Πολυμελές Εφετείο Βόλου, επιδίκασε συνολικό ποσό ύψους 140.000 ευρώ.
Το θέμα ήρθε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, έπειτα από επερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Βούλγαρη, που ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή.
Στη συζήτηση που ακολούθησε επί δίωρο οι τόνοι ανέβηκαν.
Ο κ. Βούλγαρης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «αδιαφορία» και «αλαζονεία».
Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, απαντώντας, όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέργιος Γαρδικλής, ισχυρίστηκε ότι όλο αυτό το διάστημα περίμενε τους εργαζόμενους για να συζητήσουν το θέμα.
Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των εργαζομένων «αντιδεοντολογική», καθώς με την κατάσχεση των λογαριασμών μπλοκαρίστηκαν οι μισθοδοσίες των εργαζομένων, ενώ απέδωσε την ενέργεια αυτή των εργαζομένων στη «πρεμούρα» τους, όπως είπε, για να στηρίξουν τους δικηγόρους που τους εκπροσώπησαν για την πληρωμή τους.
Ζήτησε μάλιστα άρση της κατάσχεσης με το σκεπτικό ότι υπάρχει πρόθεση να ικανοποιηθεί το αίτημα των δημοτών σε ένα όμως εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να βρεθούν τα χρήματα.
Ανταπαντώντας ο κ. Βούλγαρης καυτηρίασε τον «ωχαδερφισμό» του Δημάρχου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που είχε σαν αποτέλεσμα, όπως είπε, κάποιες χιλιάδες ευρώ ζημιά και τον ευτελισμό της ΔΕΥΑΑΛ και όσον αφορά την συμπεριφορά του στους εργαζομένους εκτός των προαναφερόμενων τον κατηγόρησε για αδιαλλαξία και «ανύπαρκτο δημοκρατικό ύφος και ήθος.»
Οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση εργαζόμενοι ερωτηθέντες από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσαν ότι τους κάλυψε απόλυτα ο κ. Βούλγαρης και δεν έχουν να προσθέσουν κάτι, παρά την προσπάθεια του Δημάρχου να διαφοροποιηθούν.

Έμεναν στο «θα»

Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν στους δικαστικούς τους αγώνες για πληρωμή των επιδομάτων.
Η απόφαση του Δικαστηρίου κοινοποιήθηκε στο δήμο στις 27 Ιουλίου.
Όλο αυτό το διάστημα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι επεδίωκαν συνάντηση με τον δήμαρχο αλλά απάντηση δεν έπαιρναν.
Ο δικηγόρος τους, κ. Νικόλαος Μακρής, που ρωτήθηκε, είπε ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε αυτήν την ενέργεια για να επισπευσθούν τη διαδικασία, καθώς με τη στάση της η δημοτική αρχή έδειχνε ότι θα προβεί σε αναίρεση της απόφασης με προσφυγή στον ’Άρειο Πάγο.
Ο δήμαρχος, δήλωσε χαρακτηριστικά, στις επανειλημμένες οχλήσεις αρκούνταν σε «θα», ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αμοιβών δικηγόρων ο κ. Μακρής προειδοποίησε με κατάθεση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση.
Να σημειωθεί ότι ο «Νέος Τύπος» αναζήτησε τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο αλλά δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει μαζί του.

Η επερώτηση Βούλγαρη

Αναλυτικά στην επερώτησή του ο κ. Βούλγαρης ανέφερε τα εξής:
1). Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού, που κατέστη τελεσίδικη προ μηνός, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, η ΔΕΥΑΑΛ υπεχρεώθη να καταβάλει στους εργαζομένους της συνολικά κάποιο ποσό 140.000 ευρώ περίπου, λόγω μη καταβολής σ' αυτούς κάποιων επιδομάτων.
2) Για την έκδοση της τελεσιδίκου απόφασης ενημερώθηκε άμεσα ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΑΛ κ. Φυτιλής, αλλά και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΑΛ απ' τους εργαζομένους, πλην όμως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΛ και ο πρόεδρος του κ. Χατζηκυριάκος ουδέν έπραξαν για την πληρωμή ή έστω για την ρύθμιση της οφειλής, διόρισε όμως και πάλιν δικηγόρο τον κ. Φυτιλή για να αποκρούσει το Νοέμβριο 2009 την καινούργια αγωγή των εργαζομένων για επιδίκαση των αυτών επιδομάτων της διετίας 2007 - 2009.
Λόγω της επιδειχθείσης αδιαφορίας εκ μέρους του Δημάρχου ο Δικηγόρος των εργαζομένων έλαβε απόγραφον της απόφασης και συνέταξε και επέδωκε στην ΔΕΥΑΑΛ αντίγραφον εξ απογράφου μετ' επιταγής προς πληρωμήν, που σημαίνει επιβάρυνση της ΔΕΥΑΑΛ κατά 5.000,00 ευρώ τουλάχιστον.
Μετά την επίδοση της επιταγής προς πληρωμήν την Παρασκευή 24-7-2009, έπρεπε ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ και το Δ.Σ. εντός τριών εργασίμων ημερών δηλ. μέχρι Τετάρτη 29-7-2009 ή να πληρώσει τους εργαζομένους ή να ρυθμίσει με συνεννόηση την οφειλή ώστε να μην γίνει κατάσχεση εις βάρος της ΔΕΥΑΑΛ.
Πλην όμως ο Δήμαρχος και πάλιν αδιαφόρησε και αγνόησε τους εργαζομένους και τον Πληρ. Δικηγόρο τους, μ' αποτέλεσμα την επομένη ο Δικηγόρος των εργαζομένων να κάνει κατάσχεση σε βάρος της ΔΕΥΑΑΛ στην EUROBANK ευτελίζοντας, την ανύπαρκτη άλλωστε κατ' εμέ, αξιοπιστία του Δήμου για την οποία επαίρεται ο κ. Δήμαρχος ότι αποκατέστησε.
Και μετά την επιβολή όμως της κατάσχεσης ο Δήμαρχος αντί να σπεύσει να τακτοποιήσει την υπόθεση συμβιβαστικά κάλεσε τους εργαζομένους και απήτησε άμεσο άρση της κατάσχεσης, απειλώντας τους ότι θα τους απολύσει, ότι δεν θα τους πληρώσει το μισθό και άλλα πολλά κι επειδή οι εργαζόμενοι δεν ενέδωσαν στις απειλές του τους απείλησε ότι θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μάθουν οι Αλμυριώτες τι γίνεται και να τους καταδικάσουν χρησιμοποιώντας την γνωστή μέθοδο να φορτώνει την ευθύνη του σε άλλους και δη στους υπαλλήλους.
Στερώντας λοιπόν τη χαρά στον Δήμαρχο να φέρει αυτός όπως θέλει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ερωτάται ως Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ:
1)Ενημερώθηκε ο Δήμαρχος από το δικηγόρο κ. Φυτιλή για την έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου και την υποχρέωση της ΔΕΥΑΑΛ να καταβάλει τα επιδικασθέντα ποσά στους εργαζομένους και αν ναι, τι έπραξε μέχρις τις 24-7-2009 δηλ. επί ένα μήνα για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος και με τα έξοδα της επιταγής προς πληρωμήν;
2)Μετά την επίδοση της επιταγής προς πληρωμήν την 24-7-2009 και μέχρι την 29-7-2009 τι έπραξε ο Δήμαρχος για ν' αποτρέψει την βεβαία κατάσχεση σε βάρος της ΔΕΥΑΑΛ; Ήλθε σ' επαφή με τους εργαζομένους ή τον δικηγόρο τους για την ρύθμιση της πληρωμής ώστε να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΑΛ και κατ' επέκταση οι δημότες και με άλλα έξοδα εκτέλεσης;
3)Μετά την επιβολή της κατάσχεσης ο Δήμαρχος τι έπραξε για να ελαχιστοποιήσει την ζημία της ΔΕΥΑΑΛ, αλλά και ν' αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία του Δήμου, για την οποία επαίρεται ότι δήθεν αποκατέστησε;
4). Είναι αλήθεια ότι απείλησε τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΑΛ με απόλυση και ότι δεν τους πληρώνει το μισθό για να τους εξαναγκάσει να άρουν την κατάσχεση επιδεικνύοντας αυταρχισμό και αλαζονεία;
5)Το δημοκρατικό του ήθος και ύφος πώς του επιτρέπει να μην σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων; Τον εγκατέλειψε ή μήπως δεν το είχε ποτέ;
Κύριε Δήμαρχε, είναι σίγουρο πλέον ότι ο αυταρχισμός και η αλαζονεία είναι τα κύρια δικά σας χαρακτηριστικά και οι Αλμυριώτες εξαπατηθέντες επέλεξαν ως Δήμαρχο, άνθρωπο αδιάλλακτο, απρόσιτο και με ανύπαρκτο δημοκρατικό ήθος και ύφος που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών.
Δυστυχώς για σας, «Αρχή άνδρα δείκνυσι».
Σημειώνεται ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης η μείζων μειοψηφία καταψήφισε και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με «τις γνωστές κατατμήσεις κι απ' ευθείας αναθέσεις», ομόφωνα όμως το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση της αντινομάρχου κ. Αδαμάκη Τζαβέλα για μετονομασία του Πολιτικού Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου σε «Αεροδρόμιο Βόλου Κεντρικής Ελλάδος Ιάσων» και αντιπρότεινε ο κρατικός Αερολιμένας να μετονομασθεί σε «Αεροδρόμιο Αλμυρού ΑΧΙΛΛΕΑΣ» γιατί βρίσκεται στην κτηματική και Διοικητική Περιφέρεια του Αλμυρού με όλα τα υπέρ και κατά και ο ήρωας Αχιλλέας εκφράζει την περιοχή περισσότερο απ' τον Ιάσονα.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χρυσό μετάλλιο στα Μαθηματικά!

Με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος του έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Σακελάρης, ο Βολιώτης φοιτητής που έλαβε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Μαθηματικών στη Βουδαπέστη. Ο 19χρονος κατάφερε με τις γνώσεις του και τη μαθηματική του ακρίβεια να «βάλει τα γυαλιά» σε όλους όσους έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ενώ στόχος του είναι να συνεχίσει τις επιτυχημένες σπουδές του και να φτάσει μέχρι το διδακτορικό στην αγαπημένη του ενασχόληση και κλίση με την επιστήμη των αριθμών.

Με μεγάλο ενθουσιασμό ο 19χρονος Γιώργος Σακελάρης, δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εμπειρία ζωής που είχε στην Βουδαπέστη και ειδικότερα στο διαγωνισμό μαθηματικών, στον οποίο μαζί με τους άλλους τρεις συμφοιτητές του έλαβε το χρυσό μετάλλιο. «Δεν περίμενα με τίποτα να πάρουμε το χρυσό. Προσπάθησα πολύ, πάλεψα τις ασκήσεις και τα κατάφερα. Τα θέματα δεν ήταν εύκολα και φυσικά ήταν πολύ ανώτερου επιπέδου απ’ όσα διδασκόμαστε στο Πανεπιστήμιο. Εκείνο που με βοήθησε ήταν τα βιβλία που διάβασα μόνος μου», υπογράμμισε ο Γιώργος.
Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αυτός γίνεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή πόλη, ενώ συμμετέχουν μόνο φοιτητές πανεπιστημίων, που κατεβαίνουν σαν ομάδα, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα τους. Φέτος ο 16ος διαγωνισμός έγινε στη Βουδαπέστη, ενώ όλα τα «πανεπιστήμια-μεγαθήρια
εκπροσωπήθηκαν από τους καλύτερους φοιτητές τους.
Στην περίπτωση όμως του Βολιώτη φοιτητή τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι σ’ άλλα πανεπιστήμια.
«Κανονικά κάθε Πανεπιστήμιο διαλέγει ομάδα, σε μας δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάθαμε με τους συμφοιτητές μου για τον διαγωνισμό και επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο του Τμήματός μας, ζητώντας του να μας βοηθήσει, όπως κι έγινε. Έτσι καταφέραμε να εκπροσωπήσουμε το Πανεπιστήμιό μας και να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο», σχολίασε ο 19χρονος.
Μιλώντας ο ίδιος για την αγάπη του στα μαθηματικά ανέφερε πως αυτή ξεκίνησε στο Γυμνάσιο, όταν η καθηγήτρια του σχολείου του τού ενέπνευσε αυτή τη σιγουριά που δίνει η εν λόγω επιστήμη.
Ο Γιώργος δείχνει σχεδόν καθημερινά και έμπρακτα την αγάπη του στα μαθηματικά, μιας και όταν οι συνομήλικοί του διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες, εκείνος προτιμά να διαβάζει βιβλία μαθηματικών και να λύνει ασκήσεις. «Είναι ένας τρόπος να ξεφύγω από την καθημερινότητα, γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει, ταξιδεύω στον κόσμο των μαθηματικών», σχολίασε ο Γιώργος, ο οποίος αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο και ασχολείται από τη Δ΄ Δημοτικού με την κιθάρα.
«Προσπαθώ να τα συνδυάσω και τα δύο, αν και δεν έχουν τόση σχέση, όπως λένε μερικοί. Πάντως είναι οι δυο μεγάλες μου αγάπες», υποστήριξε ο «χρυσός» μαθηματικός, ο οποίος στην Α’ Λυκείου έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στον διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας «Αρχιμήδης».
Στο μεταξύ ο 19χρονος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους γονείς του και το Πανεπιστήμιό του για τη συμπαράσταση και στοχεύει να γίνει ακόμη καλύτερος στο μέλλον, ολοκληρώνοντας αρχικά τις προπτυχιακές του σπουδές και συνεχίζοντας για μεταπτυχιακές και διδακτορικές.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template