Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τι μας λέγανε για την ένταξη στην ΕΟΚ και την ΟΝΕ;;;

Τι λέγαμε ή μάλλον τι μας έλεγαν όταν ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ και πολύ αργότερα στην ΟΝΕ;



Δεν θυμάμαι καλά. Νομίζω πως μας έλεγαν πως η ένταξη στην Ευρώπη σημαίνει:

* Κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη
* Υγιή ανταγωνισμό
* Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ευρωπαίων πολιτών
* Οικονομικές συμμαχίες και αλληλεγγύη
* Σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος
* Ασφάλεια έναντι απειλών από τους γείτονές μας. Κοινή Αμυνα.
* Σύγκλιση επιτοκίων
* Σύγκλιση μισθών και συντάξεων
* Στήριξη της απασχόλησης

Απόσπασμα άρθρου της εποχής της ΟΝΕ:

"Η ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, θα επηρεάσει καθοριστικά τη λειτουργία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η υιοθέτηση του ευρώ θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, οι οποίες θα δρομολογηθούν από τις νέες συνθήκες, στις οποίες θα ασκείται η οικονομική πολιτική. Οι αλλαγές αφορούν τη ζωή των μισθωτών, των συνταξιούχων, των επιχειρηματιών και εμπόρων, των φορολογούμενων, των δανειοληπτών, των καταναλωτών και γενικότερα όλων των συναλλασσομένων, τις οποίες θα φέρει η ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ".

Μεγάλες αλλαγές! Οντως!

Καλά θυμάμαι ή ήταν κι άλλα;

Τι από όλα αυτά απολαμβάνουμε σήμερα;

Να μη ρωτήσω γιατί μας κρατάνε ή γιατί παραμένουμε μέσα!

Να ρωτήσω;

Το έγραψε ο Αντρέας Παναγόπουλος,
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αθωώθηκε η Στέλλα Πρωτονοτάριου

Αθώα κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοτάριου, η οποία κατηγορήθηκε ότι παρέδιδε παράνομα σε παιδιά μεταναστών μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας.
Η δασκάλα κάθησε στο εδώλιο μετά από καταγγελίες ότι κατά την περίοδο 2004-2007 και χωρίς την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας διεύθυνσης, παραχωρούσε τα απογεύματα αίθουσα του δημοτικού σχολείου για να διδάσκει σε παιδιά μεταναστών τη μητρική τους γλώσσα (αλβανικά και αραβικά).
Τη μήνυση κατέθεσε ο νυν διευθυντής του σχολείου και η κ.Πρωτονοτάριου μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο.
Στο πλευρό της κ. Πρωτονοταρίου βρίσκονται ο Σύλλογος Γονέων του 132ου Δημοτικού και άλλων σχολείων, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, που διοργάνωσαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τον χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της Στέλλας Πρωτονοταρίου και της Ντενάντα Καρκάλοτους, τονίζοντας: "Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησε μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα".
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
«Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας Δασκάλας με κεφαλαίο Δ είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ, μια και η συζήτηση για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός και η πολιτεία σήμερα είναι κοντά του» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μία ταινία για τον Μαρξισμό, από τον Phil Collins


Με αφορμή την οικονομική κρίση του τελευταίου χρόνου και με την κεφαλαιοκρατία να φαίνεται λιγότερο υγιής από ποτέ, ο Βρετανός καλλιτέχνης Phil Collins, στα πλαίσια ενός μικρού μήκους φιλμ που ετοιμάζει, αναζητάει τους πρώην καθηγητές του μαρξισμού στη Ρωσία και τη Γερμανία με σκοπό να ακούσει τις απόψεις τους και τις προοπτικές τους σε έναν κόσμο χωρίς σοσιαλισμό.

«Φέτος είχαμε την 20η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αναλογιζόμενος τις αλλαγές που έγιναν στη Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια άρχισα να αναρωτιέμαι τι συνέβη στους καθηγητές του μαρξισμού μετά το 1989. Δούλεψαν ξανά σαν καθηγητές; Βρήκαν νέες δουλειές;», δήλωσε ο Collins σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Μαρξιστική οικονομική θεωρία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τη Γερμανία. Το πρώτο μέρος της δουλειάς του Βρετανού θα περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με πρώην Ρώσους και Ανατολικογερμανούς καθηγητές του μαρξισμού και του λενινισμού.

«Δεν έχει σημασία τι δουλειά κάνουν τώρα αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μου πουν κατά πόσο άλλαξε η σχέση τους με το μαρξισμό στο πέρασμα των χρόνων, εφόσον φυσικά έγινε αυτό, σε πια δεκαετία τον πίστεψαν περισσότερο και πότε άρχισαν να τον απομυθοποιούν», δηλώνει ο Collins.

Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τα παιδιά άρχιζαν να μελετούν τον μαρξισμό και το λενινισμό από το σχολείο ως τμήμα της ιστορίας και συνέχισαν στο πανεπιστήμιο όπου ο μαρξισμός διδασκόταν με διαφορετικούς τίτλους, όπως η μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία, η πολιτική οικονομία, ο επιστημονικός κομμουνισμός και ο ιστορικός και διαλεκτικός υλισμός.

Ένας πρώην καθηγητής του μαρξισμού που δεν έχει παραπλανηθεί από τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο σκέψης είναι ο Boris Kagarlitsky, ο οποίος είναι πολιτικός σχολιαστής καθώς και διευθυντής του Ιδρύματος Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων. Ο κ. Kagarlitsky εμφανίζεται δύσπιστος στο αν θα βρεθούν πραγματικοί καθηγητές του μαρξισμού.

«Δεν ξέρω κανέναν που δίδασκε τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία πριν από το 1991 και να πέρασε άσχημα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά έγιναν πολιτικοί επιστήμονες και άρχισαν να διδάσκουν τον αντι-κομουνισμό. Δεδομένου ότι κανένας από αυτούς δεν πίστεψε ποτέ στο μαρξισμό, το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν την επιγραφή στην πόρτα του πανεπιστημιακού τμήματός τους και να γράψουν πολιτική επιστήμη», δήλωσε ο κ. Kagarlitsky.

«Σήμερα στη Ρωσία, υπάρχουν τόσοι πολιτικοί επιστήμονες όσοι ήταν κάποτε οι καθηγητές του μαρξισμού. Αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν κάποτε εργαλείο της κυβερνητικής προπαγάνδας και αυτό συνεχίζουν να είναι και σήμερα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο κ. Collins θα ζητήσει βοήθεια από το κομουνιστικό κόμμα της Ρωσίας, από το μουσείο ιστορίας της χώρας αλλά και από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας ώστε να βρει τους καθηγητές. Μάλιστα ήδη βρίσκεται στη Γερμανία όπου έχει βρει ήδη δύο πρώην καθηγητές του μαρξισμού που θα τον βοηθήσουν στην έρευνά του. Ο ένας εργάζεται ως κοινωνιολόγος ενώ ο άλλος ως μεταφραστής για τους μετανάστες.

Το φιλμ θα έχει τίτλο «Marxism Today», θα έχει διάρκεια 60 λεπτών και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο νέο έτος στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Βρετανό καλλιτέχνη το φιλμ δεν έχει σκοπό να προβάλλει μια συγκεκριμένη άποψη του μαρξισμού. Από την άλλη αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορία όσων δίδαξαν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά συστήματα της ιστορίας.
Από την TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η κατάντια του Τουρισμού μας!

Προς την κυρία Γκερέκου, Υφυπουργό, αρμόδια για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Κάθε χρόνο και χειρότερα! Μείωση γύρω στο 10% παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών για την Ελλάδα, το έτος 2009, συγκρινόμενες με το 2008.
Οι διανυκτερεύσεις έχουν μειωθεί 15 % περίπου, γιατί έχει μειωθεί στα τελευταία χρόνια και ο μέσος όρος παραμονής τους, και η μείωση των εσόδων έχει ξεπεράσει το 20% .
Ο επιμερισμός της μείωσης των εσόδων έχει χτυπήσει περισσότερο τις μικρές οικογενειακές μονάδες. Και τούτο γιατί δεν μπορούν ή δεν συμφέρει να εφαρμόσουν το σύστημα της μόδας το All inclusive, το λεγόμενο βραχιολάκι, δηλαδή όλα πληρωμένα . Διαμονή, φαγητά και ποσά. Το σύστημα αυτό κατάστρεψε και όλες τις αδελφές επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπάρ κλπ σε κάθε περιοχή. Αυτές που υπάρχουν γύρω από τα μεγάλα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πελάτες ξενοδοχείων που έρχονται και φεύγουν, χωρίς να δώσουν και κάτι παραπάνω σε επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείων.
Ανταποκρίνονται τα στοιχεία αυτά στην πραγματικότητα; Όχι απόλυτα ,γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει αξιόπιστος κρατικός μηχανισμός για να εγγυηθεί την ακρίβεια αυτών των στοιχείων. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δηλώνεις ότι θέλεις !
Ακόμα και οι ανακοινώσεις των στοιχείων μπορεί να υποκρύπτουν και πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Τουρισμός μας βρίσκεται στη χειρότερη μορφή του. Η κατηφόρα άρχισε πριν χρόνια και όχι τώρα με την οικονομική κρίση. Βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Καμία μέριμνα γι αυτές. Δίνονται δάνεια και επιχορηγήσεις ( δωρεά χρήμα) για να αυξηθούν τα 1.000 κρεβάτια και να γίνουν 2.000 σε ξενοδόχους και δεν δίνονται στις μικρές επιχειρήσεις , ώστε τα 100 να γίνουν 130 ! Οι τράπεζες και το κράτος δεν εμπιστεύονται τους μικρούς ! Ίσως γιατί δεν μπορούν να μπουν στα κυκλώματα.
Οι μεγάλοι, ως συνήθως παίρνουν το φιλέτο και οι μικροί τα ψίχουλα.
Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν και το πρόβλημα ανταγωνισμού στις τιμές. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις μειώσεις τιμών των μεγάλων. Τα μεγάλα ξενοδοχεία. τα οποία αποτελούν πλέον, μικρές πόλεις ή χωριά έχουν μέσα τα πάντα. Τα μεγάλα ξενοδοχεία υπολογίζουν και στα extra έσοδα από παρεμφερείς δραστηριότητες εντός του ξενοδοχείου.
Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν βιομηχανοποιηθεί ! Ο πελάτης είναι το Νο 999
Έχει χαθεί η επαφή με τον πελάτη, έχει χαθεί το παραδοσιακό φαγητό, έχει χαθεί η ελληνική κουλτούρα, εξυπηρέτηση και φιλοξενία. Οι παραδοσιακοί μας χοροί και η διασκέδαση έχουν αντικατασταθεί με Ρωσικά μπαλέτα ! Τότε σε τι διαφέρουμε από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες, ώστε οι τουρίστες να προτιμήσουν την Ελλάδα ;
Η δύναμη της διακίνησης των τουριστών της Ευρώπης έχει περιέλθει μονοπωλιακά σε 4-5 ισχυρούς τουριστικούς οργανισμούς Tour Operations, με κάθετη οργάνωση- γραφεία τουρισμού, αεροπλάνα, δικά τους ξενοδοχεία κλπ- και προωθούν τους τουρίστες εκεί που θέλουν ή εκεί που είναι τα συμφέροντα τους.
Αλλά και Ανάλογα με τις προσφερόμενες μίζες ή τα δωράκια προς τους γενικούς διευθυντές και τα στελέχη τους.
Αυτοί καθυστερούν τις πληρωμές τους προς τα ξενοδοχεία. Μεγάλα υπόλοιπα καλοκαιρινής περιόδου διακανονίζονται με επιταγές για το επόμενο έτος, ενώ αυτοί έχουν εισπράξει ακόμα και το κέρδος τους, πριν ο τουρίστας μπει στο αεροπλάνο για τις διακοπές του ! Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση.
Κυρία Άντζελα Γκερέκου, Υπουργέ Τουρισμού, έχετε την ικανότητα να διαχειριστείτε θετικά την κρίση και να χαράξετε μία νέα πολιτική για τον Τουρισμό ; Ιδού η Κέρκυρα ( πατρίδα σας ) ιδού η Ελλάδα, ιδού και το πήδημα !!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Αποκεφαλίζει» τα μπλόκα, με νόμο για τον αγροτικό συνδικαλισμό!

Τα «πάνω κάτω» στο αγροτικό κίνημα επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση προωθώντας τη θέσπιση πλαφόν δύο θητειών στα μέλη των ΔΣ των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ποσόστωση 60% για νέους αγρότες και 10% για αγρότισσες στα διοικητικά συμβούλια. Με άλλα λόγια επιχειρεί να επιβάλλει την ανανέωση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει χθες στη Βουλή ότι «θα χτυπήσει τους παράγοντες στο αγροτικό κίνημα, τους αγροτοπατέρες».
Προωθείται λοιπόν η δημιουργία μιας ενιαίας τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας (σήμερα ως γνωστόν είναι δύο, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, χωρίς πάντως «να εκπροσωπούν κανένα» όπως λένε πολλοί αγρότες), μίας ενιαίας ομοσπονδίας σε επίπεδο περιφέρειας (σήμερα οι ομοσπονδίες είναι δύο σε νομαρχιακό επίπεδο) κι ενός αγροτικού συλλόγου σε επίπεδο δήμου (όπως θα διαμορφωθούν οι δήμοι μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» - σήμερα σύλλογοι υπάρχουν σε επίπεδο χωριού). Για το ΔΣ της τριτοβάθμιας οργάνωσης θεσπίζεται ασυμβίβαστο με την ιδιότητα μέλους συνεταιριστικής οργάνωσης.
Οι αλλαγές αφορούν στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στο αν θα επεκταθούν και στο συνεταιριστικό. Από το υπουργείο παραπέμπουν στο σχέδιο νόμου που θα καταρτιστεί για τους συνεταιρισμούς μέσα στο 2010, όμως αν η ρύθμιση (υπάρχει ως σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου) επεκταθεί τότε η κυβέρνηση ουσιαστικά θα «αποστρατεύσει» μια ολόκληρη γενιά συνεταιριστών και αγροτοσυνδικαλιστών.
Από το σχέδιο νόμου, που ανέβηκε για δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, δεν προκύπτει πάντως αν και πως θα υποχρεωθούν οι αγρότες να εγγραφούν στους συλλόγους (το ενδιαφέρον σήμερα είναι από μειωμένο έως και ανύπαρκτο). Προφανώς, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τη χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ (μειώθηκε ως γνωστόν επί εποχής Αλ. Κοντού) για να πιέσει τις συνομοσπονδίες σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος (για παράδειγμα, μπλόκα οργανώνονται από συσπειρώσεις, συλλόγους ή και ομάδες αγροτών που δεν ενδιαφέρονται για την κρατική χρηματοδότηση).
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Αναλυτικά:
Οι κύριοι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής:
- «Δομή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος:
- Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
- Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
- Τριτοβάθμια Οργάνωση είναι η ενιαία και κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στη χώρα.
ΜΕΛΗ
- Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες, ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο δασοκόμος, ο μελισσοκόμος, ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Μέλη των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων είναι όλες οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της περιφέρειας τους.
- Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας είναι όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.
ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
- Η Πρωτοβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα όρια της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου (που θα προκύψει από την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης») στον οποίο έχει την έδρα της.
- Η Δευτεροβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα διοικητικά όρια μιας γενικής περιφέρειας του κράτους
- Η κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας έχει περιφέρεια όλη την επικράτεια.
ΟΡΓΑΝΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΘΗΤΕΙΑ
- Όργανα των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.).
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και στην σύνθεση του μετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του νέοι αγρότες (ηλικίας έως 40 ετών), ως και γυναίκες μέλη σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Εγγραφές μελών γίνονται μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις ιδιότητας του μέλους.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων της περιφέρειας της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης.
ΕΝΙΑΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των φυσικών προσώπων - μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων όλης της χώρας. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% και 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Ενιαίας Τριτοβάθμιας Οργάνωσης.
Η θητεία των μελών του Δ.Σ. των Οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι τετραετής και οι εκλογές διενεργούνται και για τις τρεις βαθμίδες την ίδια ημερομηνία σε όλη την χώρα.
Υποψηφιότητα για μέλος Δ.Σ. επιτρέπεται για Οργάνωση μόνο μιας βαθμίδας κατ’ επιλογή του υποψηφίου.
Μέλος του Δ.Σ. Οργάνωσης ή οποιασδήποτε βαθμίδας δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου μετά την πάροδο δύο (2) συνεχών θητειών για το ίδιο Δ.Σ.
Η ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. στην Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις διενεργούνται παρουσία αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής.
Γιώργος Μακρής
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νομάρχης Μαγνησίας:«Διακινούνται εκατομμύρια ευρώ απ' τον Ο.Γ.Α., με λευκές επιταγές!»

Σοβαρότατες επισημάνσεις για υπέρογκες δαπάνες χωρίς έλεγχο σχετικά με υπηρεσίες και παροχές ΟΓΑ θέτει υπόψη του γραφείου πρωθυπουργού, αρμοδίων υπουργών και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο νομάρχης Μαγνησίας.
Δίχως να έχει συστήσει δικό του αυτοτελή ελεγκτικό μηχανισμό, ο ΟΓΑ ασκεί καταχρηστικές, σύμφωνα με τον νομάρχη, πρακτικές σε βάρος της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Σε αρκετές περιπτώσεις επιδεικνύει συνειδητή άρνηση να συμβάλει στην ουσιαστική περαίωση της ελεγκτικής διαδικασίας. Πληθώρα παραστατικών διοικητικού και λογιστικού ελέγχου ΟΓΑ, μη ιατρικού αντικειμένου, διαβιβάζονται ανυπόγραφα και ασφράγιστα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά από τον προϊστάμενο ζητείται πιεστικά να τεθεί αποκλειστικά η δική του, «λευκή», υπογραφή για 30.000 παραστατικά σε μηνιαία βάση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το επιχείρημα που επικαλείται ο ΟΓΑ για να ασκήσει τις αθέμιτες πιέσεις του είναι ότι τυχόν άρνηση παροχής «λευκής» υπογραφής θα σήμαινε αδυναμία πληρωμής για τα 204 φαρμακεία του νομού ή αντίστοιχα τις ιδιωτικές κλινικές.
Όλα αυτά περιγράφει στην επιστολή του ο Απ. Παπατόλιας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σκηνικό, οι γιατροί «πειθαναγκάζονται» υπό το βάρος των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων για τους ασφαλιζόμενους, είτε να υπογράφουν κατ’ ουσία ανεξέλεγκτα, είτε να θέτουν εγγράφως επιφυλάξεις για την υπογραφή του.
Ο ίδιος τονίζει, ότι η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με αλλεπάλληλες έγγραφες ενέργειές της έχει επισημάνει την αδυναμία της να επιτελέσει με πληρότητα και επάρκεια τον διοικητικό και λογιστικό έλεγχο της τελικής έγκρισης των δαπανών για υπηρεσίες και παροχές Ο.Γ.Α.: εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις νοσηλείας, εξιτήρια, μεταφορές ασθενών, δαπάνες παροχών, γενόμενες εξετάσεις, ανικανότητα και αναπηρίες ασφαλισμένων, ενστάσεις και προσφυγές κλπ.
«Η αντικειμενική αυτή αδυναμία, που οφείλεται στην ανυπαρξία ικανών ανθρώπινων και τεχνικών πόρων, έχει ως αποτέλεσμα να μην ασκείται κανένας σοβαρός έλεγχος και οι υπαίτιοι των υπέρογκων δαπανών ουσιαστικά να εκφεύγουν από οποιονδήποτε έλεγχο», εξηγεί ο κ. Παπατόλιας.
Κάθε μήνα η Διεύθυνση Υγείας καλείται να ελέγξει:
- 30.000 συνταγές περίπου, από 204 φαρμακεία, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ
- πράξεις για νοσηλείες ασθενών ΟΓΑ σε περίπου 700 κλίνες των 15 ιδιωτικών κλινικών, του θεραπευτηρίου, του κέντρου αποκατάστασης, της μονάδος τεχνητού νεφρού, του γηροκομείου και του ειδικού ιδρύματος παίδων. Σε αυτές τις μονάδες καθημερινά εκτελούνται εκατοντάδες ιατρικές πράξεις ή ενέργειες, υποκείμενες σε έλεγχο (εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις, μεταφορές, ειδικές θεραπείες, εξετάσεις συνταγογραφία φαρμάκων κλπ), οικονομικού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως
- εκατοντάδες συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και δεκάδες εργαστήρια.
«Το πρόβλημα που σας έχω εκθέσει αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, όπου οι συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας προσδίδουν μία νέα σημασία στο αίτημα για δημοσιονομική πειθαρχία και περιστολή της σπατάλης στο χώρο της Υγείας», αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει:
«Με την επισήμανση ότι η υπογραφή των υπαλλήλων της Υπηρεσίας μου, που θα ζητήσω από τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δεν ισοδυναμεί με βεβαίωση ουσιαστικού ελέγχου που έχει προηγηθεί, αλλά με μια τυπική, «γραφειοκρατικού» χαρακτήρα ενέργεια, ζητώ να επιδειχθεί εμπράκτως η απαιτούμενη ευαισθησία ούτως ώστε είτε να επικαιροποιηθεί με γενναία νομοθετική πρωτοβουλία το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που θα επιβάλει στον Ο.Γ.Α. να συστήσει τους δικούς του αυτοτελείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε να ληφθεί ουσιαστική μέριμνα για τη στελέχωση και την ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγείας της Ν.Α.Μ., προκειμένου να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό της ρόλο.»
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκινά τη Δευτέρα απογραφή για τον κοινωνικό τουρισμό

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου, από το περιφερειακό γραφείο Βόλου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, η απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού έτους 2010.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι και τα μέλη των οικογενειών αυτών, δεν έλαβαν δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους 2009 ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2009 ή εισιτήρια κρουαζιέρας.
Εξαιρούνται οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίοι δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους 2010, ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2009 ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος ή κρουαζιέρας, ενώ οι δικαιούχοι προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού άλλων φορέων ΟΓΑ-ΕΟΤ δεν δικαιούνται δελτία από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται μόνο δελτίο κοινωνικού τουρισμού έτους 2010 οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2009.
Εάν από την απογραφή προκύψει υπέρβαση του ορίου των 650.000 δελτίων, η χορήγηση αυτών θα γίνει βάσει του συνολικού ατομικού ή οικογενειακού κατά περίπτωση εισοδήματος.
Το πρόγραμμα απογραφής
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την Εργατική Εστία, η απογραφή των δικαιούχων θα γίνεται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ως εξής:
Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιανουαρίου όσων το επώνυμο αρχίζει από Α, την Τετάρτη 27/1 από Β, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου από Γ, την Δευτέρα 1/ 2 από Δ, την Τρίτη 2/2 από Ε,Ζ, την Τετάρτη 3/2 από Η,Θ,Ι, την Πέμπτη 4/2, Παρασκευή 5/2 και Δευτέρα 8/2 από Κ, την Τρίτη 9/2 από Λ, την Τετάρτη 10/2, την Πέμπτη 11/2 και την Παρασκευή 12/2 από Μ, την Τρίτη 16/2 από Ν,Ξ και Ο, την Τετάρτη 17/2, Πέμπτη 18/2 και Παρασκευή 19,2 από Π, την Δευτέρα 22/2 και Τρίτη 23/2 από Ρ, Σ, την Τετάρτη 24/2 και Πέμπτη 25/2 από Τα, την Παρασκευή 26/2 από Υ,Φ και την Δευτέρα και Τρίτη, 1 και 2 Μαρτίου αντίστοιχα, από Χ, Ψ και Ω.
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι είναι: ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας σε ισχύ, εκκαθαριστικό σημείωμα, αστυνομική ταυτότητα, αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης εργαζομένου με 100 ημέρες εργασίας έτους 2009.
Σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης εργαζομένου για το 2009 θα προσκομίζεται βεβαίωση από το ΙΚΑ με τον αριθμό των ημερών απασχόλησης κατά το έτος 2009 ή βεβαίωση εργοδότη που θα βεβαιώνει τον αριθμό των ημερών εργασίας και τον κλάδο ασφάλισης θεωρημένη από το ΙΚΑ ή επικυρωμένο από το ΙΚΑ αντίγραφο της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης έτους 2009 του εργοδότη προς το ΙΚΑ.
Για τους συνταξιούχους: αστυνομική ταυτότητα, ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας σε ισχύ, αρχική απόφαση σύνταξης ή βεβαίωσης από τον συνταξιοδοτικό φορέα, πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2009. Το αντίγραφο επισυνάπτεται στην αίτηση απογραφής του δικαιούχου.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΠΕΣΥΔΑΠ: Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υψηλής τάσης

Δελτίο Τύπου


Θέμα: Πρωτοβουλιά του ΠΕΣΥΔΑΠ για την υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης

Στα πλαίσια της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΔΑΠ για το μεγάλο θέμα της διέλευσης εναέριων γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ μέσα από κατοικημένες περιοχές και τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό ζητά αναλυτική γραπτή ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τονίζει ιδιαίτερα το θέμα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις της σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού. Τα δεδομένα της απάντησης της ΔΕΗ θα διασταυρωθούν στη συνέχεια επιτόπου σε συνεργασία με τους Δήμους - μέλη. Με δήλωση του ο Γ. Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: "Δυστυχώς ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε σχετικές εξαγγελίες για την υπογειοποίηση των γραμμών, παρόλα αυτά δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε ενέργεια ούτε διέθεσε 1 Ευρώ. 
Σε συνεργασία με βουλευτές, φορείς και πάνω απ' όλα με τους Δήμους - μέλη μας θα αγωνιστούμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις (ενημέρωση του κοινού, ημερίδες, συζήτηση στη Βουλή) για ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος εκατονταδων χιλιάδων πολιτών".
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τι θα γίνει με τα αδιάθετα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1;

Ο Αβραμόπουλος ως Υπουργός Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσει ανοσία του πληθυσμού απέναντι στον ιό Η1Ν1 προχώρησε σε παραγγελία εμβολίων διπλάσιων του πληθυσμού με κόστος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ άλλες χώρες παρήγγειλαν αριθμό εμβολίων ίσο με τον πληθυσμό τους.
Το αποτέλεσμα είναι, από τα 16 εκατομμύρια εμβόλια, τα 15.5εκ. περίπου εμβόλια παραμένουν αδιάθετα, αφού η πανδημία μόνο πανδημία δεν ήταν.
Εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης, άλλες χώρες διαπραγματεύθηκαν με τις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρίες και πέτυχαν τον περιορισμό των αρχικών παραγγελιών στο 50% περίπου.
Η φαρμακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline δήλωσε σήμερα, ότι συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας να μετατρέψει το υπάρχον συμβόλαιο σε 34 εκατομμύρια δόσεις από 70 εκατομμύρια που ήταν αρχικά. Έτσι η Γερμανία εξοικονόμησε 133 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες κυβερνήσεις για τη μείωση των παραγγελιών των εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1, μεταξύ αυτών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.
Οι παραγγελίες για εμβόλια έγιναν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρο και πόσο σοβαρή θα είναι η πανδημία.
"Οι πανδημίες είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες και αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες των κυβερνήσεων αλλάζουν. Είμαστε δεσμευμένοι στο να βρίσκουμε λύσεις για τις κυβερνήσεις που αλλάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού τους", δήλωσε η υπεύθυνη για τα εμβόλια της Glaxo Τζιν Στέφεν.
Από το kentri.gr

Εμείς εδώ, είμαστε χουβαρντάδες και τρέχει το χρήμα απ' τα μπατζάκια μας!
Σε γύφτικα παζάρια με τις φαρμακευτικές θα μπούμε τώρα;;;
Για καμμιά 200ριά ψωροεκατομμύρια ευρά;;;
Κατά τ' άλλα δεν υπάρχει σάλιο!!!
Βρεγμένη σανίδα....
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανάκληση Μη Ασφαλών Τροφίμων


Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε τέσσερα είδη τροφίμων την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνης), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, ως όφειλε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα :

α) Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «Σοκολάτα FRESH - Μαύρη σοκολάτα», που παράγεται από την «FRESH ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ Α.Β.Ε.Ε.». Το ανωτέρω προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 75 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 15 - 9 - 10.

β) Σοκολάτα με γλυκαντικά, με την εμπορική ονομασία «Pure chocolate DELHAIZE» Βελγίου, που διακινείται στην Ελλάδα από την «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες 33 g και με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03 - 2010.

γ) Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «RIQUET ΜΑΥΡΗ», που διακινείται στην Ελλάδα από την «ALDI ΕΛΛΑΣ SUPER MARKET ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΠΕ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 100 g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος : SEP 2010 / 21336.

δ) Σοκολάτα υγείας, με την εμπορική ονομασία «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ Σοκολάτα ΥΓΕΙΑΣ Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ». Το προϊόν διακινείται από την «Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ», σε συσκευασίες των 90 g , με ανάλωση κατά προτίμηση έως 11 - 04 - 10.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται όσοι καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γάλα να μην καταναλώσουν τα ανωτέρω προϊόντα.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νομάρχες κατά δημάρχων για τις αρμοδιότητες

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και μια «υπόγεια» διαμάχη των τελευταίων εβδομάδων βγήκε στην επιφάνεια. Πρόκειται για τον διαγκωνισμό μεταξύ δημάρχων και νομαρχών για το ποιες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και τις νομαρχίες θα μεταφερθούν στις περιφέρειες και ποιες στους νέους ισχυρούς δήμους αλλά και για το αν οι μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανήκουν στις περιφέρειες ή τους δήμους.
Στο πλαίσιο αυτό οι νομάρχες με προεξάρχοντα το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αντέδρασαν έντονα στις «ιμπεριαλιστικές», όπως είπαν, τάσεις των δημάρχων: «Ορισμένοι από τον πρώτο βαθμό προσπαθούν να αποψιλώσουν το θεσμό του δεύτερου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας στην εισήγησή του, θέση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ, ανεξαρτήτως παράταξης.
Κατά τους νομάρχες οι νέοι δήμοι πρέπει να έχουν τις αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη και στις περιφέρειες ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (δημοτικά ιατρεία κλπ) είναι σαφές ότι θα την ασκούν αλλά ότι ο σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής θα ανήκει στην περιφέρεια.
Τονίζουν ωστόσο ότι με την απόφασή της η ΚΕΔΚΕ επιχειρεί να μπει στα «χωράφια» των περιφερειών, αμφισβητώντας ακόμη και το ποιος θα διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.
Για το λόγο αυτό οι νομάρχες θα ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να προσδιοριστούν απολύτως οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών προκειμένου να «μην μπλέκουν ο ένας στα πόδια του άλλου».
Από την πλευρά τους δήμαρχοι με τους οποίους επικοινώνησε η αυτοδιοίκηση gr υποστηρίζουν ότι στόχος της απόφασης της ΚΕΔΚΕ είναι η αποκέντρωση του κράτους και τονίζουν κατηγορηματικά ότι «δεν έχουν καμία ιμπεριαλιστική διάθεση.»

Στη φωτογραφία, είναι ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Δ. Δράκος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Λένιν: Το όνομα σύμβολο... 86 χρόνια απ΄ το θάνατό του.


Χθες συμπληρώθηκαν 86 χρόνια από το θάνατο του Λένιν, στις 21 Γενάρη 1924, σε ηλικία 54 ετών. Το όνομα του Λένιν είναι ταυτισμένο με το πιο σημαντικό, κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα: Τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Πίσω, όμως, από αυτό το γεγονός, υπάρχει ένα τεράστιο επαναστατικό έργο, συνέχεια του έργου των Μαρξ - Ενγκελς. Ενα έργο που είναι ταυτισμένο με δύο διαλεκτικά δεμένες παραμέτρους. Απ' τη μια, με την παραπέρα ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη του μαρξισμού στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των θεωρητικών βάσεων της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. Από την άλλη, με την επαναστατική πρακτική, προκειμένου η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, να επιτελέσουν το ιστορικό έργο, του περάσματος των κοινωνιών από τα εκμεταλλευτικά συστήματα στην κατάργηση της εκμετάλλευσης, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

Ο «Ρ», με αυτήν την αφορμή, παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από το άρθρο του Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής Εξουσίας», που γράφτηκε ακριβώς τότε, στα πρώτα καθοριστικά βήματα της επανάστασης, για την τεράστια σημασία της καταγραφής και του ελέγχου, της ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας και της άμιλλας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. «Το σοσιαλιστικό κράτος έγραφε, μπορεί να γεννηθεί μονάχα σαν ένα δίχτυ από παραγωγικές - καταναλωτικές κομμούνες, που υπολογίζουν ευσυνείδητα την παραγωγή και την κατανάλωσή τους, που κάνουν οικονομία στην εργασία, που ανεβάζουν διαρκώς την παραγωγικότητά της και αποκτούν έτσι τη δυνατότητα να ελαττώσουν την εργάσιμη μέρα ως τις εφτά, ως τις έξι ώρες το εικοσιτετράωρο και ακόμη λιγότερο. Εδώ δε θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, αν δεν οργανώσουμε την πιο αυστηρή παλλαϊκή καθολική καταγραφή και έλεγχο στα σιτηρά και στην παραγωγή των σιτηρών (και ύστερα σε όλα τα άλλα απαραίτητα προϊόντα)». Γι' αυτό συμπλήρωνε πως «μας χρειάζεται το ρυθμικό βάδισμα των σιδερένιων ταγμάτων του προλεταριάτου».
* * *

Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ - όπως είναι το πραγματικό όνομα του Λένιν - γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα.

Ξεκινά την επαναστατική του δράση, από τα νεανικά ακόμη χρόνια. Στρέφεται στη μελέτη του μαρξισμού και στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης, αλλά και στη διάδοσή του στους εργάτες της Πετρούπολης, με τους οποίους συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια. Τούτο συμβαίνει, παρά και ενάντια στο ρεύμα της εποχής, όταν και ο «ναροντνικισμός» επικρατούσε και δρούσε με μορφές πολιτικής πάλης, όπως η ατομική τρομοκρατία ενάντια στον τσάρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εκτέλεση του μεγαλύτερου αδελφού του, Αλέξανδρου, μετά τη σύλληψη και καταδίκη του σε θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ, ο Λένιν λέει ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο».

Το 1894, το έργο του «Ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και πώς καταπολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες», αποτελεί σταθμό για τη διάδοση του μαρξισμού στη Ρωσία και την ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, είναι και ένα αποτελεσματικό θεωρητικό όπλο ενάντια στο ναροντνικισμό, ο οποίος προπαγανδίζει ότι η Ρωσία θα φτάσει στο σοσιαλισμό μέσα από την αγροτική κοινότητα και ότι ο καπιταλισμός είναι τυχαίο φαινόμενο στη Ρωσία.

Το έργο του «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία» ανοίγει το δρόμο για τη συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με το επαναστατικό κίνημα στη Ρωσία, αφού θεμελιώνει το ρόλο και τις σχέσεις των τάξεων στη Ρωσία αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της μικρής, αλλά συγκεντρωμένης εργατικής τάξης, να ηγηθεί της επανάστασης.

«...Δώστε μας μια οργάνωση επαναστατών - και θα αναποδογυρίσουμε τη Ρωσία!», έλεγε χαρακτηριστικά ο Λένιν. Συμμετέχοντας και καθοδηγώντας ένα μαρξιστικό όμιλο στην Πετρούπολη, καταπιάνεται με την ίδρυση επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης σε πανεθνική κλίμακα. Σαν πρώτο βήμα συνενώνει τους μαρξιστικούς ομίλους στην Πετρούπολη σε επαναστατική πολιτική οργάνωση, την «Ενωση πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης». Τούτο συμβαίνει το 1895.

Τρία χρόνια αργότερα, το Μάρτη του 1898, συνήλθε στο Μινσκ το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ). Ωστόσο, αμέσως μετά το συνέδριο, πιάστηκε όλη η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, και έτσι, ουσιαστικά, δεν προχώρησε η ενιαία οργάνωση του κόμματος. Αυτό έγινε κατορθωτό στα 1903, με το δεύτερο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ, και υπό την καθοδήγηση του Λένιν ιδρύεται ουσιαστικά το μπολσεβίκικο κόμμα.
Ζωή αξεχώριστα δεμένη με τη δράση του Κόμματος

Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Λένιν παίρνει ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης. Επιμένει στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς. Ετσι, το μπολσεβίκικο κόμμα είναι το πρώτο με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».

Επίμονη και αποφασιστική ήταν η δράση του, για δημιουργία κόμματος ενιαίου, σε πανεθνική κλίμακα, με κεντρικό καθοδηγητικό όργανο, που εφαρμόζει την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Με επικεφαλής τον Λένιν, το μπολσεβίκικο κόμμα μπαίνει μπροστάρης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, κυρίως της φτωχής αγροτιάς και των μισοπρολετάριων της Ρωσίας. Οδηγεί το προλεταριάτο της Ρωσίας ως τη νίκη με την κατάληψη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού για πρώτη φορά στον κόσμο, μετά τη νικηφόρα επανάσταση. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι καθόρισε και τεκμηρίωσε τον καθοδηγητικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όχι μόνο στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
* * *

Ο Λένιν, όπως εξαρχής σημειώσαμε, προχώρησε στην παραπέρα ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας. Ετσι, ανέπτυξε δημιουργικά τη θέση που είχε διατυπώσει ο Μαρξ το 1856 για τη δυνατότητα συνένωσης της προλεταριακής επανάστασης με τον «πόλεμο των χωρικών», κάνοντας μια σπουδαία θεωρητική και πολιτική επεξεργασία. Απέδειξε ότι η συμμαχία του επαναστατικού προλεταριάτου με την εργαζόμενη αγροτιά αποτελεί βασικό όρο της νίκης της δημοκρατικής επανάστασης στη Ρωσία, αλλά και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Η συμμαχία αυτή μεγάλωνε τον πολιτικό ρόλο του προλεταριάτου, γιατί, μαζί με την αγροτιά, η εργατική τάξη αποτελούσε την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Αυτή η ιδέα έγινε μια από τις σπουδαιότερες αρχές της στρατηγικής και τακτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, της λενινιστικής θεωρίας της σοσιαλιστικής επανάστασης. Θεμελίωσε, επίσης, τη θεωρία της διατήρησης και ολόπλευρης εδραίωσης της συμμαχίας της εργατικής τάξης και της αγροτιάς μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης, ως υπέρτατη αρχή της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Λενινισμός: Ο μαρξισμός της εποχής του ιμπεριαλισμού
Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων, της εποχής της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας και της νίκης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, της εποχής του περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και της οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στα έργα του, ο Λένιν ανέπτυξε και συγκεκριμενοποίησε παραπέρα όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού - τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Ο ίδιος θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, ενώ, παράλληλα, ασκούσε δριμεία κριτική στον αριστερισμό, στην ψευτοεπαναστατική φρασεολογία, στον «επαναστατικό» τυχοδιωκτισμό. Ο Λένιν ανακάλυψε θεωρητικά τη δυνατότητα να συντριβεί η αλυσίδα του διεθνούς ιμπεριαλισμού με την απόσπαση κρατών από τον κλοιό του, αναπτύσσοντας τη θεωρία του αδύνατου κρίκου της, θεμελιώνοντας επιστημονικά τη δυνατότητα της νίκης του σοσιαλισμού αρχικά σε μια ή σε μερικές χώρες.

Ο Λένιν αγωνιζόταν με συνέπεια ενάντια στην εθνική στενότητα. Οι μπολσεβίκοι σήκωσαν ψηλά τη σημαία του διεθνισμού και με την καθοδήγηση του Λένιν έκαναν στη διάρκεια του πολέμου αποτελεσματική πάλη για τη συσπείρωση όλων των διεθνιστικών στοιχείων, για την ίδρυση της τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Κάνοντας μια βαθιά μαρξιστική ανάλυση του ιμπεριαλισμού σαν της ανώτατης και τελευταίας βαθμίδας της ανάπτυξης του καπιταλισμού, ο Λένιν απέδειξε επιστημονικά ότι το καπιταλιστικό σύστημα, χάρη στη δράση των αντικειμενικών νόμων ανάπτυξης της ιστορίας, προχωρεί προς τη δύση του, παρόλο που μπορεί ακόμα να προξενήσει όχι λίγες συμφορές στην ανθρωπότητα...
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνάντηση των αγροτών, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό!

Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα – επί βουλγαρικού εδάφους- συναντήθηκε επιτροπή Ελλήνων αγροτών, που είχαν αποκλείσει τον Προμαχώνα, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά από αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν, θα συσκεφθούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ο κ. Μπορίσoφ κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα και υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία λέγοντας στα μέλη της «με ζητήσατε και ήρθα». Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αγρότες αλλά και την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο. Στην ενιαμελή επιτροπή των Ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος ,όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Σαμαρά.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν τον κ. Μπορίσοφ για τα αιτήματά τους, δίνοντας του σχετικό φάκελο. Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια συνεργείου της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης που είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος για να πάρει συνέντευξη από τους επικεφαλής της κινητοποίησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να πάρει θέση, επισημαίνοντας ότι εφόσον η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος δεν αφορά άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση. Τονίζει ότι «υπήρχε και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και δεν υφίσταται ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, το πρωί το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Τράικο Τράικοφ με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και μια σειρά από φορείς για το θέμα του αποκλεισμού του Προμαχώνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι αγρότες των «αδέσμευτων συλλόγων» του νομού Σερρών αποφάσισαν να αποκλείσουν την οδική διάβαση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν πείστηκαν από τις σχετικές σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή. Γενικά, οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι από την ομιλία και περιμένουν μία νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αύριο, Σάββατο, ή την Κυριακή, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Από την TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παγκόσμιος τηλεμαραθώνιος του MTV για την Αϊτή

Δίωρος φιλανθρωπικός μαραθώνιος από το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αϊτή σε απευθείας live μετάδοση και από το MTV Greece τα ξημερώματα της Παρασκευής (προς Σάββατο), 22 Ιανουαρίου, στις 03:00 π.μ.
Ο παγκόσμιος τηλεμαραθώνιος του MTV International «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief», που στοχεύει στην άμεση συμπαράσταση των σεισμοπαθών της Αϊτής και θα προβληθεί live από το MTV Greece, την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, στις 03:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνει τη συμμετοχή διασήμων που θα παραστούν στη φιλανθρωπική εκδήλωση. Συγκεκριμένα, στον τηλεμαραθώνιο συμμετέχουν και υποστηρίζουν οι:
•Wyclef Jean, Bruce Springsteen, Jennifer Hudson, Mary J. Blige, Shakira, και Sting από τη Νέα Υόρκη
•Alicia Keys, Christina Aguilera, Dave Matthews, John Legend, Justin Timberlake, Stevie Wonder, Taylor Swift, και Group Performance από τους Keith Urban, Kid Rock, και Sheryl Crow από το Λος Άντζελες
•Coldplay και Group Performance από τους Bono, The Edge, Jay-Z και Rihanna από το Λονδίνο
•Συντονίζουν οι Wyclef Jean από τη Νέα Υόρκη, George Clooney από το Λος Άντζελες και Anderson Cooper του CNN από την Αϊτή
Όλες οι μουσικές ερμηνείες της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμες για αγορά από $0.99 ανά τραγούδι μέσω του Apple® iTunes® Store, από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου και ολόκληρο το ποσό από αυτές τις αγορές θα ενισχύει το έργο των Κοινωφελών Οργανισμών που συνεργάζονται με το «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief».
Επιπλέον, στην εκδήλωση «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» θα παραβρεθούν για να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο περισσότεροι από 100 επώνυμοι από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της μουσικής, απαντώντας τα τηλέφωνα για τις δωρεές και ενθαρρύνοντας το κοινό να συμμετάσχει. Ακόμη, συντονιστές του «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» είναι οι Wyclef Jean από τη Νέα Υόρκη, George Clooney από το Λος Άντζελες, και Anderson Cooper του CNN , ο οποίος θα μας μεταφέρει ειδήσεις απευθείας από την Αϊτή.
Στη λίστα των Κοινωφελών Οργανισμών για την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Αϊτής προστέθηκαν το Clinton Bush Haiti Fund και το Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση της Πείνας των Ηνωμένων Εθνών, συμπληρώνοντας τους Oxfam America, Partners in Health, Ερυθρό Σταυρό, UNICEF και Yele Haiti Foundation. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εισπράξεων θα κατανεμηθεί ισόποσα στους Κοινωφελείς Οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες αυτή την περίοδο στην Αϊτή.
Το «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιστορία τηλεμαραθώνιο σε επίπεδο μετάδοσής του από διαφορετικά Μέσα παγκοσμίως. Ο δίωρος τηλεμαραθώνιος θα προβληθεί επίσης από ABC, CBS, NBC, FOX, CNN, BET, The CW, HBO, MTV, VH1 και CMT, ενώ προστέθηκαν στη λίστα PBS, TNT, Showtime, COMEDY CENTRAL, Bravo, E! Entertainment, National Geographic Channel, Oxygen, G4, CENTRIC, Current TV, Fuse, MLB Network, EPIX, Palladia, SoapNet, Style, Discovery Health, Planet Green, και τα Καναδέζικα δίκτυα CBC Television, CTV, Global Television και MuchMusic. Ακόμη, η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί μέσω streaming διεθνώς στις ιστοσελίδες των YouTube, Hulu, MySpace, Fancast, AOL, MSN.com, Yahoo, Bing.com, BET.com, CNN.com, MTV.com, VH1.com, και Rhapsody, αλλά και μέσω κινητής τηλεφωνίας στα Alltel, AT&T, Sprint, Verizon και FloTV. Διεθνώς το «Hope for Haiti Now» θα μεταδοθεί από τα κανάλια BET International, CNN International, National Geographic και MTV Networks International, προσεγγίζοντας 640 εκατομμύρια δέκτες σε όλο τον κόσμο. Η φιλανθρωπική εκδήλωση «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» αποτελεί τον πρώτο Αμερικάνικο τηλεμαραθώνιο που θα προβληθεί στην Κίνα. Το Facebook και το MySpace έχουν υπογράψει επίσης ως επίσημοι Social Media Partners με στόχο να συμβάλλουν στην προώθηση των δωρεών και να προτρέψουν το κοινό να συντονιστεί στο τηλεοπτικό μαραθώνιο πρόγραμμα για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Αϊτής.
Για τις ανάγκες της παραγωγής και του αναγκαίου χώρου των επιμέρους εκδηλώσεων, όλα τα studio που θα χρησιμοποιηθούν για το «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief», δεν θα είναι διαθέσιμα από τα Μέσα κατά τη διάρκεια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης.
Το «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» είναι μια παραγωγή του Joel Gallen, από την Tenth Planet Productions, σε συνεργασία με τα δίκτυα του MTV και τον George Clooney.
Το MTV προσκαλεί όλους να παρακολουθήσουν, να συμμετάσχουν και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Αϊτή. Help Haiti Now!
Stay tuned στο MTV Greece για να παρακολουθήσετε live το «Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief» την Παρασκευή (προς Σάββατο), 22 Ιανουαρίου, στις 03:00 π.μ. Επίσης, η εκδήλωση θα προβληθεί σε επανάληψη το Σάββατο 23 Ιανουάριου στις 21:00 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 21:00.
Από το News24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ECOMOBILITY 2009-10: Οι μαθητές προτείνουν οικολογική μετακίνηση

Την έβδομη συνεχόμενη χρονιά συμπληρώνει φέτος η Εκστρατεία ECOMOBILITY, που διοργανώνει ο εθελοντικός οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY με τη συμμετοχή και συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων.
Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από είκοσι επτά πόλεις της χώρας μεταξύ αυτών και του Βόλου, μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και θα καταθέσουν τρόπους για τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς στην πόλη τους, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Η έναρξη της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2009-10 ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες .
Ο Πρόεδρος του ECOCITY κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος παρουσίασε το περιεχόμενο της Εκστρατείας για τη νέα περίοδο και ανακοίνωσε τις πόλεις με τις ομάδες Γυμνασίων που συμμετέχουν, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πανηγυράκης, παρουσίασε τα συμπεράσματα από την εργασία που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΜΒΑ OΔΕ & ΜΕ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με διαμόρφωση της στάσης των μαθητών στην μετακίνηση και στην περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Βλαστός Θάνος τόνισε τον σκοπό της εκστρατείας για τα προβλήματα μετακίνησης στις πόλεις, τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν, όχι μόνο από την έλλειψη ορθής αντιμετώπισης αλλά και από την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στην διάρκεια της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2009-10 ομάδες μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, ερευνούν την πόλη τους και μελετούν τα προβλήματα που προέρχονται από τον συνήθειες μετακίνησης των πολιτών, την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων και τις συνθήκες που επικρατούν.
Η καλύτερη εργασία που, θα ανακοινωθεί σε ειδική Τελετή το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 και η νικήτρια ομάδα θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βόλος: Άνω - κάτω η παράταξη της ΔΑΚΕ

Ανω κάτω η παράταξη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. “Ανοιχτοί λογαριασμοί” που έχουν την αφετηρία τους στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο επιχειρείται να ξεκαθαριστούν τις τελευταίες μέρες υπό την “προειδοποίηση διαγραφών”.
Αφόρητες πιέσεις να παραιτηθεί από το Δ.Σ του ΕΚΒ δέχεται ο Δημ. Βασιλείου, μέλος της ΔΑΚΕ, από τον επικεφαλής Γ. Κίτσιο και ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει στη Διοίκηση έστω και ως ανεξάρτητο μέλος.
Το προχθεσινό σχόλιο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ (σελ. 4-5) επέσπευσε τις εξελίξεις που σοβούσαν στο παρασκήνιο μέχρι προχθές, αλλά ήταν γνωστές σε όσους ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά του ΕΚΒ, και σήμερα ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γενικός Γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί, παρουσία όλης της παράταξης, για να προβεί σε ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Κίτσιος τις τελευταίες μέρες έχει ζητήσει την παραίτηση του Δημ. Βασιλείου, νεοεκλεγέντος μέλους της ΔΑΚΕ στη διοίκηση του ΕΚΒ, αλλά και γραμματέας στο σωματείο της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων “Όλυμπος” στην Αγριά.
Ο Δημήτρης Βασιλείου κατηγορείται από τον επικεφαλής της παράταξης ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες του ΕΚΒ στήριξε με την ψήφο του το δεύτερο ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε από το 2006 και έχει παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα, προέρχεται δε από τη ΔΑΚΕ.
“Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται” απαντά με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Βασιλείου, που επιβεβαιώνει όλο το παραπάνω παρασκήνιο και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι “εάν προκληθώ, θα μιλήσω, διότι δεν ανέχομαι να μου κολλούν ταμπέλες που δεν έχω ούτε είχα ποτέ στη ζωή μου”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κίτσιος χθες απέφυγε να σχολιάσει ο,τιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα και δημοσιοποίησε απλά την πρόθεση της παράταξής του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος φέρεται να είναι πεπεισμένος ότι ο Δημ. Βασιλείου δεν στήριξε τη ΔΑΚΕ και γι’ αυτό τον κάλεσε σε κατ ιδίαν συνάντηση, όπου ο γραμματέας της Ένωσης Τσιμέντων αρνήθηκε ο,τιδήποτε και, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την θέση του ως μέλους της διοίκησης του ΕΚΒ.
“Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Κίτσιου να πιστεύει ό,τι θέλει, όμως εάν προκληθώ από αυτά που θα πει να είστε σίγουροι ότι θα μιλήσω δημόσια, διότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και κανέναν” συμπληρώνει ο κ. Βασιλείου.
Τα μέλη της ΔΑΚΕ που είναι εκλεγμένα στη διοίκηση του ΕΚΒ γνωρίζουν μεν τις εξελίξεις, οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι δεν συμφωνούν άπαντες με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα.
Ορισμένοι μάλιστα φέρεται να έχουν εκθέσει στον κ. Κίτσιο τις ενστάσεις τους, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο εάν θα εισακουστούν ή όχι ή εάν μέχρι τέλους θα τηρήσουν σιγή ιχθύος ή θα αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους.
Η επιμονή της ΔΑΚΕ να παραιτηθεί ο κ. Δημ. Βασιλείου έχει την εξήγησή της στο γεγονός ότι απώτερος στόχος είναι να παραμείνει η δεύτερη σε ψήφους παράταξη στο ΕΚΒ “ανέπαφη” και με 6 έδρες στη Διοίκηση.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Στη φωτογραφία, είναι ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στον Βόλο, κ. Γιώργος Κίτσιος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ισχυρές χιονοπτώσεις στο Πήλιο

Από νωρίς χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει στα Χάνια με τη θερμοκρασία στις 8 το βράδυ να δείχνει τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Τα φαινόμενα αναμένεται από σήμερα και κυρίως αύριο να ενταθούν με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά που θα κατέβουν μέχρι και τα 200 μέτρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις το τοπίο θα είναι άσπρο από το Κατηχώρι και πάνω. Την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει ύφεση των φαινομένων που θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέες χιονοπτώσεις οι οποίες όμως δεν θα έχουν την ίδια ένταση με τις σημερινές και τις αυριανές.
Να σημειωθεί ότι χθες από νωρίς τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας έριξαν αλάτι στα Χάνια, καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και προβλέπονταν ισχυρός παγετός αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί. Παράλληλα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα και αύριο χιονόνερο και μέσα στο Βόλο, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για να δούμε και κάποιες νιφάδες στο κέντρο της πόλης.
Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει κακοκαιρίας
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Για τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, πραγματοποιήθηκε, χθες, σύσκεψη στο γραφείο της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστράτηγος κ. Γ. Καμαρινόπουλος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος κ. Θ. Μπέης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δ. Τσιόφας και ο Διευθυντής ΔΕΣΕ της Περιφέρειας κ. Γ. Σγουραλής. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε αναλυτικά ο σχεδιασμός και επιβεβαιώθηκε η πλήρης ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στον αέρα το πρόγραμμα "Συν Κοινωνία"; 650.000€ τα οφειλόμενα!


Φέσια ύψους 650 χιλ. ευρώ από τους δήμους προς το Αστικό ΚΤΕΛ, τινάζουν στον αέρα το πρόγραμμα Συν Κοινωνία.
Την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ζητεί το Αστικό ΚΤΕΛ, προειδοποιώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη και διακοπή του συνόλου των δρομολογίων που εκτελούνται στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος.
Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Συν-Κοινωνία και το ζήτημα της μη αποπληρωμής των οφειλομένων από τους συμμετέχοντες σε αυτό, δήμους, προς την εταιρία απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε.
Αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι ενώ η εταιρία εκπληρώνει, μέχρι σήμερα, στο ακέραιο τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς τους δήμους - επιβαρυνόμενη σημαντικά για την κάλυψη του υψηλού λειτουργικού κόστους εξυπηρέτησης του προγράμματος- παρατηρείται συστηματική και καθολική υστέρηση αποπληρωμής των υποχρεώσεων εκ μέρους των τελευταίων.
Αποτέλεσμα η εμφάνιση οξύτατου ταμειακού προβλήματος στην εταιρία - δεδομένο ότι οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές των δήμων προς αυτή ανέρχονται πλέον στο ποσό των 650.000 ευρώ, περίπου- και η αδυναμία ανταπόκρισης στις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι τρίτων.
«Ανεξάρτητα από την ευθύνη ή μη των ίδιων των δήμων για την σημερινή απαράδεκτη εξέλιξη, είναι σαφές ότι προ πολλού έχει ανατραπεί κάθε έννοια συμβατικής ισορροπίας στις σχέσεις της εταιρίας με τους αντισυμβαλλόμενους δήμους και έχουν ξεπεραστεί τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών συναλλακτικών ηθών και της κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ φορέων εξυπηρέτησης των πολιτών», επισημαίνει η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ.
Όπως προαναφέρθηκε, το Αστικό ΚΤΕΛ ζητεί την άμεση εξόφληση των οφειλομένων από τους δήμους. Σε διαφορετική περίπτωση «θα βρεθεί στην δυσάρεστη, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη, θέση να προχωρήσει αφενός σε ενέργειες δικαστικής διεκδίκησης των οφειλομένων, αφετέρου σε καταγγελία των συμβάσεων και διακοπή του συνόλου των δρομολογίων που εκτελεί στο πλαίσιο του προγράμματος Συν- Κοινωνία».
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι αλλοδαποί σώζουν τα σχολεία της Μαγνησίας

Ισχνή μείωση του μαθητικού πληθυσμού παρατηρείται φέτος στα Δημοτικά σχολεία του Νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ αύξηση σημειώνεται στην προσέλευση των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία.
Έτσι λοιπόν τη φετινή σχολική χρονιά στα Δημόσια Δημοτικά της Μαγνησίας φοιτούν 11.617 παιδιά, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 11.682. Η μείωση όμως δεν παρατηρείται και στους μαθητές των Νηπιαγωγείων, καθώς φέτος υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 4.38%. Ειδικότερα φέτος φοιτούν 2.719 νήπια και προνήπια, ενώ πέρυσι 2.605.
Το σημαντικό όμως στοιχείο για τον μαθητικό πληθυσμό είναι το γεγονός πως φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 13,67% σε σχέση με πέρυσι στη φοίτηση των αλλοδαπών και παλλινοστούντων μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και κατά 13,83% στα Νηπιαγωγεία του Νομού.
Με λίγα λόγια φέτος φοιτούν 1.588 αλλοδαποί μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία και 376 σε Νηπιαγωγεία, ενώ τα σκήπτρα κρατούν τα σχολεία των Β. Σποράδων που φιλοξενούν ένα 26,68% αλλοδαπών μαθητών.
Έπειτα ακολουθούν τα σχολεία του Πηλίου όπου το ποσοστό των αλλοδαπών φτάνει το 21.25%, η περιοχή του Βελεστίνου με 16.04% και η περιοχή του Αλμυρού με 13.02%, ενώ το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Ν. Ιωνίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, καθώς μόνο ένα 10,11% των μαθητών είναι αλλοδαποί.
Στα εκπαιδευτικά δεδομένα που παρουσίασε χθες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έγινε λόγος και για τις εθνικότητες των αλλοδαπών που φοιτούν στα σχολεία του νομού.
Η πλειονότητα των αλλοδαπών μαθητών προέρχεται από την Αλβανία -1.384 μαθητές-, ενώ 96 μαθητές κατάγονται από τη Βουλγαρία, 39 από τη Ρουμανία, 14 από τη Γερμανία, 12 από τη Ρωσία.
Μέσα στις χώρες προέλευσης μάλιστα των μαθητών φέτος είναι και η Κίνα, η Ελβετία, η Αργεντινή, η Τυνησία, η Νιγηρία, το Ιράκ μέχρι και ο Άγιος Δομίνικος.
Μαθητές - Εκπαιδευτικοί
Μεταξύ των δεδομένων που παρουσιάστηκαν, έγινε λόγος και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που διδάσκουν στα σχολεία.
Φέτος μόνιμοι δάσκαλοι είναι 893 και αναπληρωτές 39, μόνιμοι Ειδικής Αγωγής 42 και αναπληρωτές 19, μόνιμοι Μουσικής 39 χωρίς κανέναν αναπληρωτή, μόνιμοι Αγγλικών 79 με έναν αναπληρωτή και τέλος υπάρχουν 95 μόνιμοι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής.
Αναφορικά με τους νηπιαγωγούς, στα σχολεία διδάσκουν φέτος 266 μόνιμοι νηπιαγωγοί και 14 αναπληρωτές.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί και η αναλογία μαθητών ανά τμήμα, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται στα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Έτσι στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία κατά μέσο όρο φοιτούν 18,12 μαθητές ανά τμήμα, στις Β. Σποράδες 17.43, στο Πήλιο 16,92, στην περιοχή του Αλμυρού 14,65 και τέλος στην περιοχή του Βελεστίνου 12,14 μαθητές ανά τμήμα.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα που θα εξαγγελθούν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αποφάσισε ομόφωνα στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε προχθές Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αντιδρούν κατηγορηματικά στην επίθεση που δέχεται το ελληνικό φαρμακείο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
Το φαρμακείο είναι η μοναδική ίσως επαγγελματική δραστηριότητα στην χώρα, που καταβάλλει ΦΠΑ πριν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία

Πιστώνει επ’ αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών.

Στο ελληνικό φαρμακείο αντιστοιχεί ο μικρότερος αριθμός κατοίκων (950 κάτοικοι ανά φαρμακείο), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 3000 – 10000 κάτοικοι ανά φαρμακείο.

Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων , κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 – 30.000 € λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων».

Ερωτήματα
Οι φαρμακοποιοί ταυτόχρονα θέτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως «Γιατί η Κυβέρνηση δεν εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους τα 400.000.000 € που οφείλουν για την τελευταία τριετία , βάσει του ν. 3457/2006;
Ποια προβλέπεται να είναι η «ενόχληση» της Κυβέρνησης προς την φαρμακοβιομηχανία που είναι η μόνη βιομηχανία που περνά αλώβητη την οικονομική κρίση (έρευνα της STATBANK) όταν μάλιστα εισπράττει το 63% από την λιανική τιμή κάθε φαρμάκου;
Πότε και με ποιόν προϋπολογισμό προτίθεται η Κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς που μέχρι 31/12/2009 ανέρχονται στο ποσό των 280.000.000 €;»
Τέλος η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, εκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου.
Απαιτεί τη διατήρηση της σταθερής λιανικής τιμής του φαρμάκου και την άμεση εξόφληση όλων των εκπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
Αντιτίθεται τέλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας για αλλαγή στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ενώνονται και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.
Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".
"Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει σήμερα στις 14.00 στα Γρεβενά.
Στο μεταξύ αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τον κόμβο στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 6μμ και για περίπου δύο ώρες.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.
Τέλος, σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".
Στο Μαξίμου
Στον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, οι οποίοι μετέβησαν για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Βασίλη Κιλάφα, ο κ. Παμπούκης κάλεσε τους αγρότες εκ μέρους του πρωθυπουργού να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ από την πλευρά τους οι αγρότες κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στο διάλογο και στα αιτήματα της επιτροπής.
Στο υπόμνημα της η επιτροπή αναφέρει ότι ο κοινωνικός διάλογος στο Ζάππειο και οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προσφέρουν τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Αυτό δήλωσε ο ένας από αυτούς, ο κ. Βασίλης Κιλάφας, ο οποίος θεωρείται από τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ φίλα προσκείμενους στην βουλευτή Τόνια Αντωνίου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολιτική αντίπαλος της υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή.
Το πρωί η κα Αντωνίου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε εμμέσως την κα Μπατζελή ότι υποτίμησε το εύρος των κινητοποιήσεων.
«Η κατάσταση στην οικονομία είναι πιο κρίσιμη παρά ποτέ. Η χώρα βρίσκεται στο μάτι του διεθνούς κυκλώνα. Κατά συνέπεια αυτή την ώρα τα μπλόκα δεν έχουν κανένα νόημα και μόνον ο διάλογος προσφέρει λύσεις» διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι στους αγρότες. Πάντως, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαδηλώσουν στο Ζάππειο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο, να πάνε τελικά στο Ζάππειο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, όχι για να συμμετάσχουν στον "προσχηματικό διάλογο" της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν, άφησε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την προώθηση "κοινωνικού αυτοματισμού" όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε σε ενίσχυση των μπλόκων.
Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε στη σύσκεψη των Μαλγάρων, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών που ηγούνται των μπλόκων αυτών. Τόνισε δε ότι είναι "ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων".
Τα έξι αιτήματα τα οποία πρότεινε ο κ. Μπούτας είναι:
*Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τα εισαγόμενα προϊόντα.
* Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και κατάργηση όλων των περιορισμών-παρακρατήσεων.
*Μείωση του κόστους παραγωγής.
*Τριετές «πάγωμα» χρεών με την κατάργηση πανωτοκιών
*Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τροποποίηση του κανονισμού.
Το 7ο αίτημα που σήμερα έθεσε συμπληρωματικά ο Β. Μπούτας είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ετεροεπαγγελματιών και των κατά κυρίως επάγγελμα αγροτών
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Την έδειραν μέσα στο Νοσοκομείο!

Τη βάναυση μεταχείρισή της μέσα στο Νοσοκομείο Βόλου από υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας καταγγέλλει ασθενής, νοσηλευόμενη στη Β’ Παθολογική Κλινική.
Η ασθενής, με εμφανή σε σημεία του σώματός της τα σημάδια της επίθεσης που καταγγέλλει ότι δέχθηκε, μετέβη χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος πέντε ατόμων.
Το Αστυνομικό Τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε ιατροδικαστική εξέταση, το πόρισμα της οποίας θα επισυναφθεί στο φάκελο της υπόθεσης, που βρίσκεται υπό έρευνα.
Η παθούσα φέρεται να καταγγέλλει ότι παρά το γεγονός της γνωστοποίησης, την αμέσως επόμενη ημέρα, της βίαιης συμπεριφοράς που δέχθηκε στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου, το περιστατικό αποσιωπήθηκε και δεν ενημερώθηκε η αστυνομία. Υπόδειξη που της δόθηκε ήταν να απευθυνθεί στην Αυτοτελή Υπηρεσία Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, δηλαδή στην Αθήνα (!). Μάλιστα, της χορηγήθηκε η σχετική αίτηση που πρέπει να συμπληρώσει, ώστε η κεντρική υπηρεσία να ερευνήσει την καταγγελία της.
Όσα καταγγέλλει η 47χρονη νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο συνέβησαν, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Νυχτερινές ώρες εξήλθε από το θάλαμο της νοσηλείας της, διαμαρτυρόμενοι με φωνές ότι ενοχλούνταν και δεν μπορούσε να ξεκουραστεί από τις ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες ήταν στον ίδιο θάλαμο της Β’ Παθολογικής.
Αρχικά, όπως περιγράφει, την πλησίασαν για να την πείσουν να επιστρέψει στο δωμάτιο, δύο αποκλειστικές νοσηλεύτριες. Η ίδια, όμως, συνέχιζε επίμονα να αντιδρά, ζητώντας να της αλλάξουν δωμάτιο και όπως αναφέρει οι φωνές προκάλεσαν την παρέμβαση της εφημερεύουσας στην Κλινική.
Στον όροφο κλήθηκαν υπάλληλοι της σεκιούριτι, οι οποίοι σύμφωνα με τις καταγγελίες της την άρπαξαν με βίαια και την έσυραν μέσα στο δωμάτιο, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έδιναν τέλος στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε.
Με μελανιές στο χέρι και στο μηρό, η νοσηλευόμενη απευθύνθηκε την επόμενη ημέρα στη διοικήτρια του Νοσοκομείου, όπως περιγράφει στη μήνυσή της, και την ενημέρωσε για όσα συνέβησαν σε βάρος της.
Η διοικήτρια, αντί άλλης απάντησης, της έδωσε στο χέρι την αίτηση που έπρεπε να συμπληρώσει και να καταθέσει σε Υπηρεσία της Αθήνας, η οποία επιλαμβάνεται υποθέσεων σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών.
Χθες, ημέρα που έλαβε εξιτήριο από το Αχιλλοπούλειο, η 47χρονη κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, υποβάλλοντας μήνυση.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παπαθεμελής: Να καταγγείλουμε την ενδιάμεση συμφωνία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20/1/10
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Τα Σκόπια έχουν εναγάγει την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την άρνησή της στο Βουκουρέστι να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Γκρουέφσκυ επισπεύδει τη διαδικασία της Χάγης και επιμένει να «ταΐζει» τους συμπολίτες του πλαστικό μακεδονισμό την ώρα που η ανεργία τους έχει εκτοξευθεί στο 40%.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να θωπεύει την σκοπιανή προκλητικότητα και να ψάχνει δικηγόρους για τη Χάγη ενώ μπορεί να πράξει το απλό και καταλυτικό της νομικής βάσης της προσφυγής τους: να καταγγείλει την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία.
Η Συμφωνία αυτή 7ετούς διαρκείας για την εξεύρεση λύσης στην ονομασία έληξε άπρακτη το 2002 αλλά παρατείνεται αυτομάτως εφ? όσον καμία από τις δύο πλευρές δεν την καταγγέλλει. Η Συμφωνία ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων εξ αρχής, παραβιάζεται έκτοτε συστηματικά και κατ? εξακολούθηση από τα Σκόπια χωρίς ποτέ η Ελλάς να έχει καταγγείλει τις παραβιάσεις και παρατείνεται χωρίς κανένα απολύτως συμφέρον της Ελλάδος.
Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταγγελία της η οποία οδηγεί και στην αυτόματη απόρριψη της σκοπιανής προσφυγής.
Οφείλει να το πράξει αμελητί διότι η καταγγελία επιφέρει τις συνέπειές της 1 έτος μετά την κατάθεσή της.

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα
Blog: www.danagennisi.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης
Τηλ.: 6979112273
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τα χρυσωρυχεία δεν έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά προσλαμβάνουν προσωπικό!


Η «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη προσωπικού από τα Χρυσωρυχεία Θράκης», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και δημοσιεύθηκε στις οικονομικές εφημερίδες του κέντρου στις 5-3-2008. Παράξενο, καθώς καμιά επιχείρηση δεν προσλαμβάνει προσωπικό αν δεν έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για την αδειοδότησή της (Δες την φωτογραφία).
Εξ’ άλλου ρητά αναφέρεται στην πρόσκληση ότι:
«Ο χρόνος που θα εκδοθεί η οριστική εγκριτική απόφαση για το έργο στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης είναι ανεξάρτητος από την υποχρέωση της εταιρίας να προχωρήσει έγκαιρα στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία προκειμένου να επιλεγούν, να εκπαιδευτούν και να προσληφθούν με την λειτουργία του εργοστασίου, οι προβλεπόμενοι από το οργανόγραμμα 200 εργαζόμενοι ορισμένης ειδικότητας».
Επίσης ο διευθυντής της επιχείρησης Γιώργος Μαρκόπουλος σε συνέντευξή του με αφορμή την χρηματοδότηση αθλητικών συλλόγων του Έβρου στη ΔΕΛΤΑ TV ανακοίνωσε «ότι θα οργανωθεί ειδική αποστολή στη Φιλανδική πόλη Ροβανιέμι (το σπίτι του Αϊ Βασίλη), στην οποία θα προσκληθούν να συμμετέχουν δημοσιογράφοι, σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις. Για να δουν «ιδίοις όμμασι» και να «εξετάσουν» την λειτουργία και συνύπαρξη «των χρυσορυχείων και της διεθνώς γνωστής τουριστικής πόλης Ροβανιέμι». Αφού η απόσταση της πόλης από τα χρυσωρυχεία είναι μόλις δύο χιλιόμετρα!!!».
Επίσης ο Γιώργος Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι, θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών από ειδικούς επιστήμονες, με αντικείμενο η επεξεργασία του χρυσού να γίνεται σύμφωνα με τη σύμβαση. Τα μέλη της επιτροπής θα αμείβονται από την εταιρεία!!!
Από το Piazza del Popolo
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template