Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ώρα για διακοπές!


Ο Μαγνήτης αναχωρεί για ολιγοήμερες διακοπές.
Για περίπου 10 μέρες, θα απέχει από την καθημερινότητά μας και θα επιστρέψει την παραπάνω Κυριακή 23 Αυγούστου.
Νά' στε όλοι καλά!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Tι τους πείραξε πιο πολύ και εκλεισαν το ixnos;

Το ότι γράφουμε πως ξέσκισαν τα ταμεία τρώγοντας το υστέρημα του κοσμάκη με τα μαϊμού ομόλογα;

Το ότι γράφουμε πως πλούτισαν αθέμιτα οι χθεσινοί πεινασμένοι και ξεβράκωτοι εις βάρος των πολιτών;

Το ότι γράφουμε πως ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά ανίκανος να κυβερνήσει την χώρα και καλά θα κάνει να πάει στο σπίτι του πριν είναι αργά;

To ότι γράφουμε πως το μόνο μέλημα τους είναι πως θα παραμείνουν ποιο πολύ στην εξουσία για περισσότερο ξέσκισμα;

Το ότι γράψαμε πως έχουν βάλει όλο τους το συγγενολόι μέχρι τέταρτη γενιά σε θέσεις εις βάρος των μη «προνομιούχων» πολιτών;

Το ότι γράψαμε πως με τις συμφωνίες που υπόγραψαν ερημην μας στην Ε.Ε κατάντησαν τους έλληνες ωρομίσθιους άνευ εργατικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε στρατιές «εξαρτημένων» ανέργων;

Το ότι γράψαμε ότι τα έκανε πλακάκια με τους φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ για παραμονή στην εικονική εξουσία του;

To ότι γράψαμε πως παραχώρησαν τον εναέριο εθνικό χώρο στους τούρκους μέσω ΝΑΤΟ; εάν δεν είναι έτσι ας βγουν να το διαψεύσουν ? ΤΟΛΜΑΝΕ;

Το ότι γράψαμε πως ο ΠΛΕΥΡΗΣ είναι ο μοναδικός άκυρος και μαϊμού ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ αφού δεν παραιτήθηκε πριν θέση υποψηφιότητα; Ας βγουν να πουν ότι δεν είναι?

Το ότι γράψαμε για το σπίτι του ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ; Ας βγει να πει ότι… δεν έχει?

Το ότι γράψαμε πως έχει offshore στην ΚΥΠΡΟ;

Το ότι γράψαμε πως ο ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ το παιδί του Μητσοτάκη συνεχίζει το καταστροφικό έργο του με τα Σκόπια λέγοντας πως το θέμα έχει ΧΑΘΕΙ;

Το ότι γράψαμε πως το από-κόμμα ΛΑΟΣ το δημιούργησε και το κυβερνά ο Μητσοτάκης μέσω του “ταμείου” γιαυτο έχει βάλει και δικό του άνθρωπο εκεί;

Το ότι γράψαμε πως από την Siemens όλοι και από όλα τα κόμματα ξέσκισαν και κρύβονται πίσω από τις παραγραφές και τα παραθυράκια των νόμων που αυτοί έχουν ψηφήσει εν αγνοία των πολιτών;

Το ότι γράψαμε πως το αφεντικό της Siemens στην Ελλάδα είναι από πάρα πολλά χρόνια ο μητσοτακαρος; κρατεί χρόνια αυτή η κολόνια? Έξαλλου υπάρχει και προσωπική εμπειρία από το 1978.

Το ότι γράψαμε πως η κυρία Μπακογιάννη υπηρετεί πρώτα τα συμφέροντα των αμερικανών και μετά των ελλήνων ;

Το ότι γράψαμε πως ο Γιωργάκης είπε στον Καναδά ,προκειμένου να έχουμε ησυχία ας δώσουμε ένα κομμάτι στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ να ησυχάσουν;

Το ότι γράψαμε πως πίσω από τον Αδριανό κρύβονται πολλοί που θησαύρισαν με το ΒΑΤΟΠΕΔΙ;

Που γράψαμε ότι όλοι έγιναν ΜΕ ΒΙΛΛΑΡΕΣ ενώ κάποιοι άλλοι είναι στις φυλακές για πεντακόσια ευρώ χρέος;

To ότι γράψαμε πως ο ζωηρός ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ διέλυσε την υγεία και την περίθαλψη για να στείλει τον κοσμάκη στα φιλαράκια του με τα ιδιωτικά νοσοκομεία;

Το ότι γράψαμε πως αφού δεν έχει μείνει τίποτα για πούλημα δίνουν ακόμα και τα «ασημικά»:

Το ότι γράψαμε πως αφού ξεζούμισαν οι μεγαλοκαρχαρίες τους άθλιους μετανάστες με μεροκάματα πείνας και θησαύρισαν με τα ολυμπιακά έργα, χρησιμοποιώντας ακόμα οι θρασείς και κλεμμένα φορτηγά από την ΙΤΑΛΙΑ, Τώρα κάνουν δήθεν πογκρόμ διώξεων για τα μάτια του κόσμου. ΠΟΙΟΙ; αυτοί που τους έκαναν χρήση, ΚΑΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ στην χώρα.

Το ότι γράψαμε πως είναι προδότες αφού αφήνουν για δήθεν λόγους καλής γειτονίας τους τούρκους να έχουν καταλάβει το ΑΙΓΑΙΟ. εάν αυτό δεν είναι προδοσία τι είναι. Δεν έχουν πάρει όρκο να προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα; Τα ΙΜΙΑ τους λένε τίποτα:

To ότι γράφουμε πως αφήνουν το ληστρικό τραπεζιτικό κατεστημένο να έχει σε ομηρία τους πολίτες με τα πανωτόκια και την υπερχρέωση;

To ότι γράψαμε πως το υπάρχων πολιτικό κατεστημένο βαίνει προς το τέλος του, αφού απέτυχε παταγωδώς λογω της πλεονεξίας και της πολιτικής εκπόρνευσης του από τον χρηματισμό;

Οι ΜΕΛΟΝΤΙΚΕΣ αποκαλύψεις κύριοι θα είναι ακόμα πιο συνταρακτικές διότι γνωρίζουμε.. και πρόσωπα και πράγματα και έχουμε πλεόνασμα ΘΑΡΡΟΥΣ.
Από το Ixnos
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μνημόσυνο και πορεία χθες για Τάσο και Σολωμό

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Τελέστηκε και χθες, το δέκατο τρίτο εθνικο-θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων που όλοι είδαμε να δολοφονούνται άγρια και εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς στη Δερύνεια, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Το μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, χωροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου και στην παρουσία του υπουργού Υγείας Χρήστου Πατσαλίδη. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Υγείας, ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε πορεία από μοτοσικλετιστές και πλήθος κόσμου προς το κοιμητήριο, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές φορούσαν άσπρες και μαύρες φανέλες, οι οποίες έγραφαν στο μπροστινό και το πίσω μέρος «Οι μοτοσικλετιστές δεν Ξεχνούν. Πορεία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Αύγουστος '96 - Αύγουστος '09».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως, το Δήμαρχο Παραλιμνίου, βουλευτές, αντιπροσώπους φοιτητικών οργανώσεων, τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, από σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «βιώνουμε εκείνες τις σκηνές που άλλοι βίωσαν εδώ στο Παραλίμνι και από τις τηλεοράσεις, που συγκλόνισαν τους πάντες. Θα έλεγα ότι ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού είναι οι δύο μετά την εισβολή μάρτυρες που συμβολίζουν ότι ο λαός μας δεν αποδέχεται την κατοχή».

Συμβολίζουν, επίσης, πρόσθεσε «ότι ο δικός τους θάνατος, η δική τους δολοφονία είναι σύμβολο και αγώνα αλλά και συνέχισης, μέχρι την εξάλειψη αυτού του συρματοπλέγματος της ντροπής, όπου θυμούμαστε όλοι τον Τάσο Ισαάκ να είναι δολοφονημένος, από εικόνες ντροπής, από ανθρώπους οι οποίοι ντροπιάζουν το ανθρώπινο είδος».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, Ξένιος Κασινίδης ανέφερε ότι «η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο μνήμης και τιμής προς τους ήρωές μας που σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1996 άνανδρα από τους Τούρκους κατακτητές, διαδηλώνοντας υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου μας. Η μαζική συμμετοχή τόσο των μοτοσικλετιστών όσο και η στήριξη που είχαμε από διάφορες ομάδες της κυπριακής κοινωνίας καταδεικνύει τον διακαή πόθο των Ελλήνων της Κύπρου για απελευθέρωση και εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο κ. Κασινίδης ευχαρίστησε την Αστυνομία που συνεργάστηκε μαζί τους για την ομαλή διοργάνωση της πορείας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «περίπου 550 μοτοσικλετιστές με τις μηχανές τους έδωσαν το παρών τους για να τιμήσουν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού» και πρόσθεσε πως «φέτος έγινε μια εκδήλωση οργανωμένη γιατί 13 χρόνια μετά τη θυσία των δύο ηρώων αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους όπως τους αξίζει, δηλαδή με ειρηνικό τρόπο, σε συνεργασία με την Αστυνομία και μέσα σε πλαίσια σωστής συμπεριφοράς».

Πάνω από το κοιμητήριο υπερίπτατο από την προσέλευση των μοτοσικλετιστών και μέχρι την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων στους τάφους των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα τόσο στην εκκλησία όσο και στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, καθώς και στους γύρω δρόμους.

Από την Σημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Την αλήθεια ρεεεεεεε


Από το Καφενείο
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η σφαγή του Κομμένου. Τα θυμόμαστε, για να μην τα ξαναζήσουμε...

Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1943, ο 12ος Λόχος του 98ου Συντάγματος 1ου Ορεινού Τμήματος, που είχε στρατοπεδεύσει σε μια κοιλάδα στα βόρεια ακριβώς της Άρτας, κάπου κοντά στη Φιλιππιάδα, κλήθηκε να βγει από τις σκηνές του.
Διοικητής του Συντάγματος, ήταν ο Συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, ένας νεαρός διοικητής φορτωμένος με παράσημα, αυτοδημιούργητος άντρας που του άρεσε να παινεύεται ότι έχει μετατρέψει το 98ο σε Σύνταγμα για τον Χίτλερ.
Στους άντρες του 12ου Λόχου ο Ζάλμινγκερ, έβγαλε έναν κοφτό ολιγόλογο, τυπικό λόγο Τους είπε ''Γερμανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Είναι καιρός για σκληρά μέτρα εναντίον των ανταρτών. Αύριο το πρωί θα ξεκληρίσουμε ένα λημέρι τους".
Καθώς περάσανε τα μεσάνυχτα στο Κομμένο, οι περισσότεροι κάτοικοί του άρχισαν σιγά σιγά να πηγαίνουν στα σπίτια τους για ύπνο, κουρασμένοι από τις προετοιμασίες του πανηγυριού, από το γλέντι και το πιοτό, χωρίς να υποψιαστούνε τίποτα για το τι επρόκειτο να συμβεί.
Την ίδια ώρα περίπου, μια φάλαγγα από 22 αυτοκίνητα και ένα στρατιωτικό τζιπ, ξεκίνησε από την κοιλάδα κοντά στην Φιλιππιάδα μεταφέροντας τους περισσότερους άντρες του 12ου Λόχου, γύρω στους 100 στρατιώτες.

Στις 5.00 το πρωί σταμάτησαν έξω από το χωριό και ο μάγειρας σέρβιρε πρωινό και καφέ στους στρατιώτες.
Ύστερα, ο Διοικητής του 12ου Λόχου Υπολοχαγός Ρέζερ, πρώην στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ και τώρα περίπου 25 χρονών, τους συγκέντρωσε και έδωσε τις διαταγές του.
Μια φράση του, είχε μείνει στο μυαλό των αντρών μετά από χρόνια:
"Θα μπούμε στο χωριό και δεν θ΄ αφήσουμε τίποτε όρθιο" είχε πει.
Χρησιμοποιώντας το πέτρινο καμπαναριό της εκκλησιάς (χτίσμα του 1855) για παρατηρητήριο, χωρίστηκαν σε εκτελεστικά αποσπάσματα, παίρνοντας και τις τελικές οδηγίες της επέμβασης.

Xαράματα πια στις 16ης Αυγούστου, στο πρώτο θολό φως της ημέρας και στον ουρανό άρχισαν να διασταυρώνονται φωτοβολίδες διαφόρων χρωμάτων και ταυτόχρονα ακούστηκαν εκρήξεις όλμων που είχαν τοποθετηθεί σε τρία επίκαιρα σημεία του χωριού.

Αμέσως αρχίσανε οι πυροβολισμοί και η διασταύρωση των πυρών, ενώ τα πυροβόλα και τα οπλοπολυβόλα δε σταμάτησαν ούτε στιγμή, δίνοντας την εντύπωση κάποιας σκληρής μάχης
. Καθώς εισέβαλαν στα σπίτια, ολόκληρες οικογένειες αιφνιδιάστηκαν στον ύπνο και μη μπορώντας να αντιδράσουν, έπεφταν νεκρές από τις σφαίρες των όπλων και τα βλήματα των χειροβομβίδων.
Γέροι άνθρωποι, ανάπηροι, ακόμη και τυφλοί, σκοτωθήκανε επιτόπου. Κορίτσια με την απειλή των όπλων σύρθηκαν στον έσχατο εξευτελισμό της προσωπικότητάς τους και βιάστηκαν κατ' εξακολούθηση από τους νεαρούς οπαδούς της χιτλερικής ιδεολογίας, οι οποίοι, αφού ικανοποίησαν τα κτηνώδη ένστικτά τους, έκοβαν τους μαστούς και τις έσφαζαν σα ζώα.
Τα ανθρωπόμορφα κτήνη εφάρμοζαν μια σατανική τακτική εξοντώσεως των μικρών παιδιών. Αφού έβρεχαν βαμβάκι με βενζίνη, το τοποθετούσαν στα στόματα των βρεφών που κοιμόντουσαν ακόμη στην κούνια τους και αφού το άναβαν, απολάμβαναν σαδιστικά γελώντας με το "πυροτέχνημα" τους.

Μια γυναίκα έγκυος, αφού της ανοίξανε την κοιλιά, βγάλανε από εκεί το έμβρυο που σε λίγες μέρες θα έφερνε στον κόσμο και το εναποθέσανε στα χέρια της. Έτσι βρέθηκε η γυναίκα. Νεκρή με ανοιγμένα σπλάχνα και το αγέννητο παραμορφωμένο νεκρό, στα χέρια της.

Άλλα από τα παιδιά τα εκτελούσαν στον κρόταφο με μια σφαίρα περιστρόφου, ενώ άλλα τα κάρφωναν με τις ξιφολόγχες τους παρ' όλη την αθωότητα και τα κλάματα τους.

Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι Ναζί δε σεβάστηκαν και δε λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό το Θεοχάρη.

Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ' τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν. Άλλοι κρέμονταν απ' τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο.

Από αυτό που συμπεραίνεται, από τα λεγόμενα επιζώντων αυτοπτών μαρτύρων για ορισμένα περιστατικά, είναι ότι οι φονιάδες μεθούσαν με ναρκωτικές ουσίες για να είναι γρήγοροι στις αποφάσεις τους και όσο πιο αποτελεσματικοί στα πρωτόγονα ένστικτά τους.
Ούτε και την εκκλησιά της Παναγιάς δε σεβάστηκαν, αφού αφόδευσαν στην πύλη του ιερού βήματος, πέταξαν στο πάτωμα του ναού τις εικόνες του τέμπλου και τα ιερά σκεύη.

Εκείνο το πρωινό της 16ης Αυγούστου, ο παπα-Λάμπρος πήγαινε στην εκκλησία έχοντας μαζί του το ευαγγέλιο, το θυμιατό και τα άμφια που χρησιμοποίησε την προηγούμενη μέρα για να τελέσει έναν γάμο. Ο παπα-Λάμπρος πιάστηκε από τους Γερμανούς και αφού τον βασάνισαν άγρια, τον σύρανε αιμόφυρτο στον προπυλώνα της εκκλησίας και τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στο μέτωπο. Αυτός ήταν και ο πρώτος της σφαγής του Κομμένου μαζί με το Ευαγγέλιο που βρέθηκε διάτρητο από σφαίρα σε μια γωνία, με ποτισμένες τις σελίδες του από το αίμα αυτού του τίμιου κληρικού.
Ο άλλος ιερέας του χωριού, που εφημέρευε στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στον Λουτρότοπο και που είχε έρθει στους συγγενείς του για το πανηγύρι, βρέθηκε κατακρεουργημένος και αιμόφυρτος και με βγαλμένα τα μάτια.

Με μια ειδική σκόνη που έριχναν στο πάτωμα και με μια πιστολιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, αφού πρώτα έπαιρναν ότι πολύτιμο υπήρχε μέσα.


Το θέαμα στο Κομμένο μετά την σφαγή ήταν φρικιαστικό. Παντού πτώματα απανθρακωμένα, ενώ η ατμόσφαιρα είχε τη μυρωδιά από καμένες σάρκες. Η σήψη είχε ήδη αρχίσει και πολλά εντόσθια είχαν χυθεί στο έδαφος. Πολλά ανθρώπινα μέλη ήταν διασκορπισμένα από δω και από εκεί, ενώ τα σκυλιά οδηγημένα από το αίμα είχαν αρχίσει να τρώνε κομμάτια κρέας από διάφορα σώματα.
Γύρω στο απόγευμα της 16ης Αυγούστου ο Δημήτρης Αποστόλου, ένας νεαρός Κομμενιώτης, γύρναγε στο χωριό του και στο σπίτι του. Τα Γερμανικά στρατεύματα είχαν φύγει, μετά από 7 ώρες που κράτησε η επιδρομή. Στα απανθρακωμένα απομεινάρια των σπιτιών, δοκάρια καίγονταν ακόμη.
Τα πτώματα είχαν αρχίσει να φουσκώνουν από τη θερμότητα. Η κοιλιά μιας γυναίκας είχε σχισθεί και ένα κοτόπουλο είχε αρχίσει να σέρνει τα εντόσθια της κατά μήκος του δρόμου. Λίγο μετά που είδε αυτό, ο Αποστόλου λιποθύμησε.
Ένα δεκάχρονο αγόρι τότε, ο Αλέξανδρος Μάλιος, που έχασε όλη την οικογένεια του, θυμάται "Σα φτάσαμε κοντά στο σπίτι, ακόμα κάπνιζε. Απ' έξω δεν μπορούσαμε να περάσουμε απ' τους σκοτωμένους. Δεν είχες που να πατήσεις. Δρασκελίσαμε πάνω απ' τα πτώματα κι αντίκρισα τον πατέρα μου μ' ένα μικρό παιδί μέσα στα αίματα. Οι άλλοι μέσα ήταν όλοι καμένοι. Έσκυψα, τον αγκάλιασα και λιποθύμησα. Τα είχαμε χαμένα και ζούσαμε σ' ένα εφιαλτικό όνειρο, έτσι που δεν είχαμε τη δύναμη να κλάψουμε".

Συνολικά 317 άνθρωποι ήταν τα θύματα του Κομμένου εκείνη τη μέρα σ' αυτή τη σφαγή. Ίσως της πιο φριχτής που διαπράχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πτωμάτων, οι δυστυχισμένοι Κομμενιώτες τα έθαβαν επιφανειακά με λίγο χώμα, σαν άλλες Αντιγόνες του Σοφοκλή, κάνοντας σπονδή με τα δάκρυα τους, στις αυλές και στους κήπους των σπιτιών.

Στην πλατεία του χωριού, τον Αύγουστο του 1946 οι κάτοικοι χτίσανε ένα καλλιμάρμαρο μνημείο που αναγράφονται τα ονόματα των 317 πατέρων και τέκνων και αδελφών.
Οι κάτοικοι, απομεινάρια ορφάνιας, λείψανα πένθους, γυμνοί από καθετί που συγκρατούσε άλλοτε τη Ζωή τους, πλούσιοι μόνο σε αναμνήσεις και σεβασμό, έκοψαν απ' το ψωμί τους για να ανταποκριθούν στο χρέος της καρδιάς και στήσανε το μνημείο των ηρώων με δικά τους έξοδα. Χρέος που έπρεπε να το νομίσει δικό τους ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας. Χρέος που έπρεπε προπάντων να βαρύνει το κράτος.

Το Κομμένο το εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι Ναζί και το παρέδωσαν στις φλόγες χωρίς έλεος. Η τραγική σελίδα του Κομμένου μένει ζωντανή και καίει άσβηστη φλόγα στη μνήμη των 100 περίπου κατοίκων του που έζησαν τη φρίκη και βρίσκονται ακόμη στη ζωή.
Το Κομμένο είναι μια διαρκής καταγγελία της βίας και της βαρβαρότητας. Είναι ένας ασίγαστος πόνος και μια διαμαρτυρία εναντίον κάθε μορφής βίας.

Την Κυριακή 16 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει το επίσημο μνημόσυνο των 317 μαρτύρων-ηρώων του Κομμένου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, οπότε και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης στην μαρτυρική κοινότητα.

"Αυτοί που ξεχνάνε την ιστορία τους, ειναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουνε" George Santayana (Life of Reason, 1905)

Από το ΚΕΝΤΡΙ

Υ.Γ. Μια ένσταση μόνο. Είναι άλλο πράγμα η "βία" των ανταρτών ενάντια στους κατακτητές κι άλλο πράγμα οι σφαγές των ναζί γι' αντίποινα. Μην τα "τσουβαλιάζουμε" όλα!

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

53 χρόνια απ' τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Γεννήθηκε το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Βερολίνο.
Η μητέρα του ήταν Προτεστάντισα και ο πατέρας του Καθολικός διευθυντής εταιρίας χάρτου.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, επιστρατεύεται σαν νοσοκόμος και υπηρετεί στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά.
Κατά την διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, συνάντησε και δούλεψε με τον συνθέτη Χανς Έισλερ και ανέπτυξαν φιλία ζωής. Γνώρισε και την Ελεν Βέιγγελ, την δεύτερη γυναίκα του που τον συνόδεψε αργότερα στην εξορία μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η πρώτη του συλλογή ποιημάτων Hauspostille, κέρδισε βραβείο.
Το 1922 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια της όπερας Μαριάν Ζόφ.
Η κόρη τους Ανν Χιόμπ γεννήθηκε ένα χρόνο μετά.
Το 1923 προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ.
Άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε διαλεκτικό υλισμό.
Το 1930 παντρεύτηκε την Ελεν Βέιγγελ που του είχε χαρίσει ήδη ένα γιο.
Στην συνέχεια απέκτησαν και μια κόρη.
Η προσαρμογή της Όπερας των ζητιάνων του Τζον Γκαίυ με το όνομα "Η Όπερα της Πεντάρας" (Die Dreigroschenoper) σε στίχους του Μπερτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπος του επηρέασε την παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ.
Στην όπερα αυτή ο Μπρεχτ στυλίτευαι την καθως πρέπει Βερολινέζικη αστική τάξη που πρόσαπτε στο προλετάριάτο έλλειψη ηθικής.
Μετά την άνοδο του ναζισμού αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Έζησε στην Ελβετία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ.
Στη Μόσχα εξέδωσε σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς το περιοδικό «Ντας Βορτ».
Στην Αμερική, όπου έζησε το κύριο μέρος της ζωής του, δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.
Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με την Ε. Βάιγκελ ίδρυσαν (1949) το Μπερλίνερ Ανσάμπλ.
Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών.
Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.Απεβίωσε στις 14 Αυγούστου του 1956.
Έργο
Τα έργα του αρχικά χαρακτηρίζονται από πνεύμα καταδίκης του πολέμου και του μιλιταρισμού ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια αποφασιστική στροφή στη σκέψη και τη ζωή του, που εμπνέεται από τη μαρξιστική φιλοσοφία. Σημαντική ώθηση στη σχέση του με την εργατική τάξη και το κίνημά της έδωσε η μαζική εξαθλίωση που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1920 και η νέα ορμητική ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Γερμανία.
Η παγκοσμιότητα του έργου του αναγνωρίστηκε ευρέως μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τα έργα του κλείνουν μέσα τους μια διάρκεια καθώς αναδεικνύουν την ανθρώπινη υπόσταση. Έτσι, όχι μόνο δεν καταλύθηκαν από το χρόνο αλλά τώρα προβάλλονται και τιμούνται περισσότερο παρά ποτέ.
Σπουδαιότερα έργα του είναι ο Κύκλος με τη κιμωλία, Η όπερα της πεντάρας, Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, Η άνοδος του Αρθούρου Ουί. Παράλληλα έγραψε εκατοντάδες ποιήματα που αντανακλούν τη σταδιακή μεταστροφή του προς τη μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: Άκουσα πως τίποτα δε θέλετε να μάθετε, Εγκώμιο στη μάθηση, Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου, Αυτό θέλω να τους πω, Να καταπολεμάτε το πρωτόγονο, Ποτέ δε σε είχα αγαπήσει τόσο πολύ, Απώλεια ενός πολύτιμου ανθρώπου, Εγκώμιο στον κομμουνισμό, Εγκώμιο στη Διαλεκτική.

Πηγή wikipedia
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

100 χρόνια απ' την γέννηση του Μάνου Κατράκη

Μάνος Κατράκης


Κορυφαίος πρωταγωνιστής και θιασάρχης της ελληνικής σκηνής, γεννήθηκε το 1909 στο Καστέλι Κισσάμου Κρήτης.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1928 με το θίασο «Οι νέοι» στο έργο «Για την αγάπη της». Με τον ίδιο θίασο εμφανίστηκε και σε άλλα έργα, μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε εντάχθηκε στο θίασο της «Ελευθέρας Σκηνής» των Μ. Κοτοπούλη Σ. Μελά Μ. Μυράτ. Με την «Ελευθέρα Σκηνή» έπαιξε, μεταξύ άλλων στα έργα «Στέλλα Βιολάντη», «Η λύρα του γερο-Νικόλα», «Οι άθλιοι». Συνεργάστηκε για ένα χρόνο, το 1930, με το «Λαϊκό Θέατρο» του Β. Ρώτα και το 1932 προσλήφθηκε στο νεοϊδρυόμενο Εθνικό Θέατρο, όπου ερμήνευσε μεταξύ άλλων τον Κορυφαίο στον «Αγαμέμνονα» και τον Κρητικό στη «Βαβυλωνία». Το 1934 θα συνεργαστεί με τον Β. Αργυρόπουλο και το 1935 ξανά με τη Μ. Κοτοπούλη, για να επιστρέψει, την ίδια χρονιά στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε ως το 1943. Από τότε και έως το 1972 θα πρωταγωνιστήσει στο ιδιωτικό θέατρο με εξαίρεση τρεις ρόλους στο Εθνικό στο διάστημα 1946-1947. Μετά την κατοχή διώχτηκε και εξορίστηκε (1948-1952) για να επανέλθει στη Σκηνή το 1952 , με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, λίγο αργότερα με τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού και αμέσως μετά με τον «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή («Προμηθεύς Δεσμώτης») Στη συνέχεια, και μέχρι το 1955 εμφανίζεται με την Κυβέλη και αμέσως μετά συγκροτεί θίασο με την Ασπασία Παπαθανασίου («Ευγενία Γκραντέ», Βαθιές είναι οι ρίζες Το κορίτσι με το κορδελάκι, κ.α).

Το 1955 ίδρυσε το "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" και εγκαταστάθηκε στον υπαίθριο χώρο του Πεδίου του Άρεως, τον οποίο εγκαινίασε με τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας». Σ' αυτό το θέατρο, με μεγάλη συμμετοχή κοινού και καλλιτεχνική επιτυχία, συνέχισε ως το 1967 υποστηρίζοντας συστηματικά το ελληνικό έργο («Ο μονοσάνδαλος», «Το κορίτσι με το κορδελάκι», «Η Αντιγόνη της Κατοχής», «Ο Πατούχας» και διασκευές από έργα του Καζαντζάκ η όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Ο Καπετάν Μιχάλης»). Σποραδικά ανέβασε και κλασικό ρεπερτόριο («Ιούλιος Καίσαρ», «Φουέντε Οβεχούνα»). Τους χειμώνες το ΕΛΘ φιλοξενείτο σε διάφορα θέατρα ή περιόδευε στην επαρχία, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.

Καθώς του γίνεται έξωση από το Πεδίο του Άρεως (1968), ο Κατράκης συνεχίζει την πρωταγωνιστική του πορεία, πότε με το θίασο του, πότε με άλλους πρωταγωνιστές. Το 1972 ο Μάνος Κατράκης επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο και πρωταγωνίστησε στον "Οθέλλο" και τον "Δον Κιχώτη", και στην Επίδαυρο στον "Οιδίποδα τύραννο" (1973) και στον "Προμηθέα Δεσμώτη" (1974).

Αργότερα, συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το ΚΘΒΕ, για να επανιδρύσει το 1977 το ΕΛΘ, ανεβάζοντας έργα Αρμπούζωφ (Φθινοπωρινή ιστορία με την Έλλη Λαμπέτη), Γκόρκι (Οι Τελευταίοι" , Μπρεχτ (Συνγτροφιά με τον Μπρεχτ, Με την Μελίνα Μερκούρη), Λέοναρντ (Ντα) Μασάρι (Ταμπού) και την «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη του Ν. Βρεττάκου. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε το 1984 στο Ηρώδειο, με το μουσικό έργο του Θόδωρου Αντωνίου «Προμήθεια».

Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες (Δ. Ροντήρη, Π.Κατσέλη, Τ.Μουζενίδη, Μ.Βολανάκη, Σπ.Ευαγγελάτο, Μ.Θεοδωράκη, Σπ.Βασιλείου, Α.Κατσέλη, Τ.Καρούσο, Ελ.Χατζηαργύρη, Αν.Βαλάκου) και συμμετέσχε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, όπου με την ανεπανάληπτη φωνή του δικαίωνε το νεοελληνικό ποιητικό λόγο. Οι αναγνώσεις του σε κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας παρέμειναν κλασικές.

Ο Κατράκης έπαιξε και σε πολλές ταινίες στον κινηματογράφο από το "Το λάβαρο το '21", του Κώστα Λελούδα (1928) ως το "Το Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θ. Αγγελόπουλου (1984). Αξιόλογες είναι οι ερμηνείες του στο "Μαρίνο Κοντάρα" του Γιώργου Τζαβέλα (1948), στη "Συνοικία το όνειρο" του Αλέκου Αλεξανδράκη (1961) στην "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη (1962), στο "Ένας Ντελικανής" του Μανόλη Σκουλούδη (1963). Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, για την ερμηνεία του στον ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη» του Γ. Τζαβέλλα, και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο «Συνοικία το όνειρο».

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων.
Απόψεις για τον Μάνο Κατράκη

 Η ωχρή μορφή του Μάνου Κατράκη χαραγμένη με επιμονή και με κόπο πάνω στο μέταλλο της νεοελληνικής πραγματικότητας εξακολουθεί να αντιστέκεται στις αλλοιώσεις του χρόνου και να ακτινοβολεί όλο ήθος. Η καθαρότητα του μετάλλου του είναι η καθαρότητα της φωνής του. Δεν έχω ακούσει ποτέ πιο ωραία ελληνικά. Οι λέξεις βγαίνουν από τα χείλη του λαμπερές και στρογγυλές μ’ ένα περίγραμμα φωτεινό όπως τα βότσαλα κάποιου παρθένου γυαλού. Σαν ποιητής θέλω για τη μεγάλη προσφορά που έκανε ο έξοχος αυτός καλλιτέχνης σ’ όλο το μάκρος της ζωής του προς το ζωντανό νεοελληνικό λόγο, να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Ο Μάνος Κατράκης ανήκει στις σπάνιες εκείνες ρίζες που βεβαιώνουν την υψηλή ταυτότητα του Έθνους μας...
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Ο Κατράκης επιβλήθηκε, θαυμάστηκε, αγαπήθηκε επειδή ό,τι και αν παίζει, όσο διαφορετικός κι αν είναι από ρόλο σε ρόλο, διατηρεί πάντα στο βάθος τη ρωμέικια ανθρώπινη ουσία του...
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ

Μίλησαν πολλοί για το ταλέντο του Κατράκη και άφησαν μια υπόνοια μεταφυσικής σ’αυτή την εκτίμηση. Επειδή δεν πιστεύω στη μαγεία, νομίζω πως το υποκριτικό φαινόμενο του Κατράκη είναι προϊόν μιας αντιφατικής, δηλαδή πολύ ανθρώπινης ζωής, προϊόν μιας πλούσιας εμπειρίας. Οι αγώνες του, τα βάσανά του, οι έρωτές του, τα πάθη του, ο αξεδίψαστος βίος του, ήταν η μοναδική του προίκα. Μικρός ήθελε να γίνει ναυτικός. Η μάνα του τον εμπόδισε. Κι όμως ταξίδεψε πολύ με ούριο άνεμο μέσα στο καράβι της τέχνης και της ζωής και εκόμισε μέγα πλούτο και μας τον χάρισε αφειδώλευτο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Από το Alice cafe όπου θα βρείτε κι αναλυτική παρουσίαση της διαδρομής του Μάνου Κατράκη στο Εθνικό Θέατρο


" Συμμετείχε στο μέτωπο και πολέμησε γενναία αλλά δραματικά γεγονότα στιγμάτισαν την τότε ζωή του:
ένας δεύτερος γάμος που κι αυτός δεν ορθοπόδησε, ο χαμός κατά τη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του, η ένταξή του στο ΕΑΜ και στην αριστερά, που τον έβαλαν αργότερα στο στόχαστρο των συντηρητικών παρατάξεων.
Το 1943, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946 όταν επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο για ένα έτος.
Τότε, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη, μέχρι το 1952. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Γιάννης Χοντζέας, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα είχε τη δύναμη να εμψυχώνει όποιον συναντούσε στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.
Όταν πια στις αρχές της δεκαετίας του '50 επιστρέφει στην Αθήνα οριστικά, το μετεμφυλιακό κλίμα είναι βαρύ. Λίγες πόρτες ανοιχτές, λίγες δουλειές. Αναγκάζεται να εργαστεί ευκαιριακά (στο ραδιόφωνο στην αρχή) αλλά σιγά-σιγά κατορθώνει να πάρει μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Από την wikipedia
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

55 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη

55 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή κομμουνιστή από το αμερικανόδουλο κράτος της Δεξιάς

Ο Νίκος Πλουμπίδης βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος. Αφουγκράστηκε γρήγορα τις μαρξιστικές - λενινιστικές ιδέες και διαμορφώθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ σε λαϊκό ηγέτη.

Γεννήθηκε από φτωχή αγροτική οικογένεια στα Λαγκάδια της Γορτυνίας στις αρχές του αιώνα, το 1902. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο στη Δημητσάνα. Το 1922 κλήθηκε στο στρατό την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Απολύθηκε το 1923, ενώ αποφοίτησε από το Διδασκαλείο του Πύργου το 1924. Από μικρός γνώρισε τις κακουχίες και τα βάσανα της αγροτιάς. Το 1924 διορίζεται δάσκαλος στο χωριό Μηλέα της Ελασσόνας, όπου υπηρετεί ως το 1929. Εκεί γνωρίζεται καλύτερα με τη σκληρή ζωή της αγροτιάς, τη βιοπάλη και την επαναστατική ιδεολογία και με τους πρώτους κομμουνιστές της περιοχής. Εντάσσεται στο ΚΚΕ το 1926, σαν αποτέλεσμα της όλης του δράσης και στάσης στη ζωή. Συμμετέχει ενεργά στους αγώνες των δασκάλων και των φοιτητών. Εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το 1931 φυλακίζεται για τη συμμετοχή του στους απεργιακούς αγώνες και απολύεται από δάσκαλος. Τον επόμενο χρόνο, το 1932, εκλέγεται από την Κομματική Συνδιάσκεψη της Αθήνας μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής. Το 1933, εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και στη Γραμματεία της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Τον Αύγουστο του 1935, παίρνει μέρος στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Ζωή δοσμένη στην Τάξη του και το Κόμμα του

Στο 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Στην περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, καθοδηγεί την κομματική δουλιά στο Βόλο και τη Θεσσαλία. Τον Ιούνη του 1938, εκλέγεται μέλος του ΠΓ και στέλνεται καθοδηγητής του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης. Συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια του Μανιαδάκη το 1939 και βασανίζεται απάνθρωπα, όντας βαριά άρρωστος από φυματίωση. Το 1941, μαζί με εκατοντάδες άλλους κομμουνιστές, οι ελληνικές αρχές κατοχής τον παρέδωσαν στους Γερμανούς καταχτητές. Το 1942 εξορίζεται στην Τρίπολη, όπου συνδέεται με την οργάνωση και δραπετεύει. Παίρνει ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση στην ίδρυση Επιτροπής του ΕΑΜ, έκδοσης εφημερίδας. Στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1942, εκλέγεται μέλος της ΚΕ και του ΠΓ. Καθοδηγεί την Κομματική Οργάνωση της Αθήνας στα χρόνια 1942 - 1943. Είναι ο καθοδηγητής και οργανωτής της μεγάλης διαδήλωσης του λαού της Αθήνας, στις 5 Μάρτη 1943, ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Στις αρχές του 1944, όταν το ΠΓ βγαίνει στο βουνό, ο Ν. Πλουμπίδης μένει στην Αθήνα και στο 7ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ. Αποστολή του στα δύσκολα χρόνια του Εμφύλιου, η ανασύνταξη των Κομματικών Οργανώσεων, αλλά και η ανάπτυξη της δράσης του μαζικού λαϊκού κινήματος. Με ακατάπαυστο τρόπο, παρότι η αρρώστια του προχωράει, απειλώντας του τη ζωή, πασχίζει, μέσα σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες παρανομίας, να συνδέσει ξεκομμένους αγωνιστές που ξέφυγαν από τις διώξεις και τις εξορίες για την προώθηση των καθηκόντων του Κόμματος.

Στις 25 του Νοέμβρη του 1952, συλλαμβάνεται και περνάει από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθήνας με τη συκοφαντική κατηγορία του κατασκόπου, με βάση τον Αναγκαστικό Νόμο 375, περί κατασκοπίας. Η δίκη αυτή είναι μνημείο της μισαλλοδοξίας του ξενόδουλου κράτους. Η περήφανη απολογία του και η υπεράσπιση της τιμής του Κόμματός του, του ΚΚΕ, είναι παράδειγμα ξεχωριστό, ανωτερότητας, ανιδιοτέλειας, ψυχικής δύναμης και πίστης στα ιδανικά του Σοσιαλισμού.

Ο Ν. Πλουμπίδης καταδικάζεται και το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 1954, πέφτει νεκρός από τα βόλια του αμερικανόδουλου μετεμφυλιακού καθεστώτος.

Από τον Ριζοσπάστη

«Εγώ, είπε, θα υποστηρίξω εκείνο που πιστεύω, ανεξαρτήτως της ποινής που θα μου επιβληθή» (Βλέπε: «Προοδευτική Αλλαγή», 26/7/53). Και το απέδειξε με την απολογία του στην οποία θα πει μεταξύ άλλων: «Η υπόθεσις που δικάζετε, δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπίας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική. Δε δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη».
Στην κυβέρνηση βρισκόταν ο «Ελληνικός Συναγερμός», η «Δεξιά», του Παπάγου. Βεβαίως δύο χρόνια πριν, το Μάρτη του 1952, από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος δολοφονήθηκαν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του. Τότε στην κυβέρνηση βρισκόταν το «Κέντρο», η άλλη «Δεξιά» με επικεφαλής τον Πλαστήρα.
Από το Βαθύ Κόκκινο
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι όμηροι του Χριστοφοράκου

Ο θόρυβος για τις αποκαλύψεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα σκεπάζει μια άλλη εξ ίσου σοβαρή εξέλιξη: ότι ο κ. Χριστοφοράκος αποτελεί πλέον ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Το έξυπνο πουλί πέταξε στην Γερμανία όταν του άνοιξαν το κλουβί, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές όπως άλλωστε περίμενε και ύστερα άρχισε να σιγοκελαηδάει. Οπως αποκαλύφθηκε χθές ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα και από τους αρχιερείς της διαφθοράς, άνοιξε το στόμα του και άρχισε να κατονομάζει πρόσωπα. Για πρώτη δόση επέλεξε να κατονομασει τα στελέχη των 2 μεγάλων κομμάτων που ασκούσαν χρέη ταμία για την περίοδο με την οποία ασχολήθηκε η γερμανική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστήριου δείχνει ότι στην απολογία του ο κ. Χριστοφοράκος κράτησε τις εσωκομματικές ισορροπίες: «τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς…. να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους...».

Ο κ. Χριστοφοράκος αποδεικνύεται ένας διαμόνιος παίκτης. Είδε ότι μέσω της τυφλής ΔΙκαιοσύνης η κυβέρνηση της ΝΔ του έκλεινε το μάτι και απέδρασε από την Ελλάδα. Αξιοποιώντας την διπλή του υπηκοότητα(Ελληνική και Γερμανική) προτίμησε να δικαστεί στην Γερμανία όπου τα αδικήματα πριν από το 2003 έχουν παραγραφεί. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δικαστεί ξανά για τα αδικήματα που παραγράφτηκαν στην Γερμανία, επομένως το κατηγορητήριο εναντίον του περιορίζεται μονο για μια περιοδο 6 μηνών το 2003 και μόνο για 3 από τα 71 ύποπτα εμβάσματα για τα οποία θα έπρεπε κανονικα να λογοδοτήσει. Για την περίοδο μετά το 2004 έχει φροντίσει η Νέα Δημοκρατία (αρνούμενη την Εξεταστική Επιτροπή) και η χειραγωγημένη Δικαιοσύνη που σε πείσμα κάθε έννοιας δικαίου και λογικής έχει επιλέξει να μην ερευνά το σκάνδαλο μετά το 2004.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens-Ελλάδας πέφτει λοιπόν στα μαλακά. Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή είναι με ποιά κυβέρνηση θα δικαστεί. Ετσι οι ομολογίες του στην γερμανική ΔΙκαιοσύνη αποτελούν προειδοποιητικές βολές αλλά και προτάσεις συναλλαγής και προς τα δύο μεγάλα κομματα. Αν το όποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία όταν ξεκινήσει η δίκη του στην Ελλάδα το παρατραβήξει, θα ανοίξει ξανά το στόμα του αποκαλύπτοντας και άλλα ονόματα. Αν η κυβέρνηση δείξει κατανόηση, θα μιλήσει για την αντιπολίτευση.

Οι όμηροι του Χριστοφοράκου πληρώνουν τα λάθη που έχουν κάνει. Βουτηγμένος έτσι κι αλλοιώς σε μια σειρά σκάνδαλα τα οποία προσπάθησε να κουκουλώσει, ο “καταλληλότερος” χειρίστηκε την υπόθεση Siemens με την παροιμοιώδη ικανοτητα που έχει επιδείξει γενικώς τα τελευταία 5 χρόνια στην διαχείρηση της τύχης της χώρας: το σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε μπούμεραγκ που απειλεί την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου πληρώνει το γεγονός ότι προτίμησε να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ και το βασικό του στελεχικό δυναμικό, αντί να προχωρήσει σε ρήξεις που θα τον απάλλασαν από τα βάρη του αμαρτωλού παρελθόντος. Και η χώρα πληρώνει την σχεδόν γενικευμένη ανοχή στην διαφθορά: στην Ιταλία ανάλογες αποκαλυψεις οδήγησαν την προηγούμενη δεκαετία σε διάλυση όλων των μεγάλων κομμάτων και σε πλήρη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Ετσι κάπως ένας απατεώνας που έχει ομολογήσει μερικώς τα εγκλήματα του αποτελεί πλέον ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στην Γερμανία κατανόμασε ένα μεσαίο στέλεχος-τον άλλοτε ταμία του ΠΑΣΟΚ κ. Γείτονα- και έναν νεκρό τον πρώην ταμία της ΝΔ κ. Βαρθολομαίο. Ενοχοι ή αθώοι δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αν θεωρήσει ότι τον πιέζουν υπερβολικά ή ότι τον συμφέρει θα ανοίξει το στόμα του και για ζωντανούς.
Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.
Από την TVXS

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Περί εισοδημάτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων

STAFF ONLY-815.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα η κυρία Μάρα Ζαχαρέα-Ρουσοπούλου. Η ποιοτική δημοσιογραφία πληρώνεται τελικώς. Πρέπει οι εκδότες να της αναγνωρίζουν σπάνιες ικανότητες

-Εντύπωση μου κάνει που δεν την αξιοποιούν πια τα κανάλια. Μια μεταγγραφή, κάτι. Μην μου πείτε πως έχασε τις ικανότητές της;

-Δηλαδή της έδιναν 2.500 την μέρα; Πρέπει να είχε τρομερές επιτυχίες. Συνέντευξη με τον Μπιν Λάντεν, με τον Οτσαλάν με κάποιον...Η πιο δύσκολη πρέπει να ήταν αυτή με τον Εφραίμ

-Πάντως τα σπίτια της οικογένειας δικαιολογούνται απ το πόθεν έσχες πλήρως. Ρε να μην είναι ο πατέρας μου ταχυδρόμος...

-Διάβασα και για τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Βουλγαράκη και του πρωθυπουργού και κατάλαβα μερικά πράγματα. Τι σημαίνει λυώνουν τα νιάτα μου στη βιοπάλη. Όχι τα δικά μου, τα δικά τους...

-Ρε να μην μπορώ να θυμηθώ κανένας τους τι δουλειά έκανε

-Πόθεν αίσχος. Γιατί για τους κυρίους και τις κυρίες βουλευτές το “έσχες” δηλώνεται. Το “πόθεν” δεν υπάρχει.

-Ο Καρατζαφέρης όλο αγροτεμάχια είναι. Λέτε του χρόνου να δηλώσει και τίποτα πρόβατα;

-Αλλά αυτός δικαιολογείται ,έχει κάνει του κόσμου τις δουλειές. Μποντιμπίλντερ (κοινώς σφίχτης), μοντελίστας, πανελίστας, καναλίστας…

-Και παρότι είχαμε εκλογές, κανενός δεν έπεσε το εισόδημα. Δεν έδωσε χρήματα προεκλογικά. Είμαστε μαγική χώρα τελικώς…

-345.000 ευρώ έδωσαν σε εταιρεία συγγενούς στελέχους της ΕΡΤ για παραγωγή εκπομπής. Με ανάθεση βεβαίως. Τι σας λέγαμε προχθές πως θα βγουν και κάτι εταιρείες και κάτι αναθέσεις εκτός απ τον μισθό του σουπερ προέδρου;

-Τα ποδόσφαιρα και τα σουπερ κοστολόγια που δεν μπορούσαν να δώσουν τα ιδιωτικά κανάλια αλλά τα έδωσε η ΕΡΤ (!) θα βγουν αργότερα. Κάποιοι πήραν μεγάλα μΕΡΤικά.

-Δεν θα βρίσκει ώμο να κλάψει ο μεγάλος. Έφτασε στου Μαξίμου επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης που περνάει γενεές δεκατέσσερις όλους τους πρωθυπουργικούς φίλους

-Καλά αυτός ο Καραμανλής δεν άφησε άνθρωπο με τον οποίο έφαγε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή έναν πατσά που να μην τον τοποθέτηση στέλεχος του κρατικού μηχανισμού;

-Εκλογές λένε από Φθινόπωρο. Ο ΓΑΠ περιμένει. Η θεωρία του ώριμου φρούτου που έλεγε και ο Καραμανλής

-Ο Βενιζέλος πάλι δεν περιμένει με τίποτα. Ο αυτοαποκαλούμενος αυριανός πρωθυπουργός ντε. Αυτός ο άνθρωπος βρε παιδί μου αν δεν βρει κάποιον να του τραβήξει το χαλί το κάνει μόνος του. Η Δέσποινα Μοιραράκη του ΠΑΣΟΚ…
Από Το Κουτί της Πανδώρας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ζάχαρη και σκραπ «σώζουν» το λιμάνι

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΤΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ CONTAINERS
Αύξηση κατά 5% σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στη διακίνηση φορτίων του Εμπορικού Λιμανιού του Βόλου κυρίως λόγω της μεγάλης διακίνησης φορτίων ζάχαρης αλλά και αδρανών υλικών από το Πορθμείο στα Πευκάκια. Μείωση όμως κατά 30% παρατηρείται στη διακίνηση containers όπως σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα που μπορεί να είναι πρώτες ύλες για εργοστάσια, εξοπλισμός αλλά και προϊόντα διατροφής.
Η μείωση αυτή καταγράφεται και σε απόλυτους αριθμούς και στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων από το λιμάνι του Βόλου.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι αυτή που δικαιολογεί αυτή τη μείωση, εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Πέτρος Σούρλας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη διακίνηση φορτίων οι περισσότεροι τόνοι που διακινήθηκαν ήταν το λεγόμενο scrap (161.171 τόνοι) κι ακολουθούν σιτάρι 48.518 τόνοι, ευθύγραμμο (μπιγιέτες σιδήρου για τη Χαλυβουργία) 40.148 τόνοι, ζάχαρη 35.997 τόνοι, βαμβακόσπορος σε σάκους 14.598 τόνοι, πετ κοκ 10.441 τόνοι κ.ά. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 242.769 τόνους και οι εξαγωγές σε 437.112 τόνους σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.
Συνολικά το πρώτο επτάμηνο του 2009 διακινήθηκαν 7.448 τεμάχια containers που ζύγιζαν 9.982 TEUS ή 96.879 τόνους. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και όπως εξήγησε ο κ. Σούρλας αυτό οφείλεται στη γενικότερη οικονομική συγκυρία.
Πάντως από το πορθμείο των Πευκακίων αυξήθηκε κατά 36% η διακίνηση φορτίων, κυρίως αδρανών υλικών, καθώς έκλεισε ένα νταμάρι στη Στυλίδα από όπου προμηθεύονταν αδρανή υλικά οι Β. Σποράδες και πλέον όλη η κίνηση γίνεται μέσω των Πευκακίων.
Συνολικά το πρώτο επτάμηνο του 2009 διακινήθηκαν 357.392 τόνοι αδρανών υλικών με το μεγαλύτερο αριθμό τον Ιούνιο του 2009, που έφθασε στους 62.986 τόνους.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Σχετικά άρθρα:
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος: ΟΛΒ Πτώση στη διακίνηση κοντέινερς

Υ.Γ. Το σκραπ και τ' αδρανή υλικά, μπορεί να "σώζουν" την εμπορική κίνηση του λιμανιού, αλλά η χύδην φώρτωσή τους "βλάπτει σοβαρά την υγεία" των περίοικων και συνολικά την ατμόσφαιρα της πόλης! Μέτρα θα πάρει κανείς;


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εγκαίνια του δρόμου Χάνια - Κισσός με πολιτική αντιπαράθεση

Η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το δρόμο Χάνια - Κισσός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χθες ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, οξύνοντας την αντιπαράθεση με τον κ. Φώτη Γκούπα, κάλεσε την Κυβέρνηση να τον απομακρύνει, διότι με τη στάση του ζημιώνει τη Μαγνησία και εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε την παραίτησή του.

Τη σκυτάλη μετά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το Δήμαρχο Μουρεσίου εναντίον της Νομαρχιακής Αρχής, πήραν χθες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Γιάννης Πρίντζος που δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έλαβε πρόσκληση και επισημαίνει ότι ακόμη και εάν αυτό είχε γίνει, δεν θα παραβρίσκονταν, διότι το έργο είναι ημιτελές. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα παραβρεθεί για τους ίδιους περίπου λόγους στα εγκαίνια του ταχυδιυλιστηρίου στο Παναγιώτικο που γίνονται σήμερα.
Αποστάσεις ωστόσο από τον πρώην Νομάρχη κράτησε με την παρουσία της στα εγκαίνια η νομαρχιακή σύμβουλος της παράταξής του Έλενα Αντωνοπούλου που παρίστατο, ενώ ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και κοινοτάρχης Κισσού Γιάννης Αντωνόπουλος την ίδια ώρα από το χώρο που έγιναν τα εγκαίνια «συνιστούσε στα στελέχη της παράταξής του να αφήσουν τη μιζέρια, διότι οι κομματικές διαφορές λύνονται στις βουλευτικές εκλογές και το συγκεκριμένο έργο ανήκει μόνο στους πολίτες και όχι στη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ».

Να απομακρυνθεί ο κ. Γκούπας

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας χθες από το σημείο «Κρύα Βρύση» στο δρόμο Χάνια - Κισσός είχε «ονοματεπώνυμο» και αφορούσε καταρχήν στον κ. Φώτη Γκούπα και έπειτα σε όλους όσους τον επέκριναν για τα εγκαίνια του δρόμου.
Ζήτησε την απομάκρυνση του περιφερειάρχη, αφού πρώτα τον κάλεσε να παραιτηθεί και επισήμανε: «Όσοι απουσίασαν από τη σημερινή τελετή, φάνηκαν απλώς συνεπείς με τη στάση που τήρησαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στο έργο. Οι «διαρκώς απόντες» επί τρία χρόνια, δεν θα μπορούσαν να είναι παρόντες στα εγκαίνια ενός έργου, όπου είχαν ασήμαντη συμβολή. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή το συγκεκριμένο έργο παρατηρείται μια πλειοδοσία κομματικής μισαλλοδοξίας και πολιτικής μικροψυχίας, με κύριο εκφραστή και πολιτικό συντονιστή, το Γ.Γ. της Περιφέρειας, κ. Γκούπα. Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση ότι ο κ. Γκούπας με τη στάση του και τη συμπεριφορά του εκθέτει την Κυβέρνηση και ζημιώνει τη Μαγνησία. Είναι πλέον άμεση ανάγκη να απομακρυνθεί από τη θέση αυτή».

Εγκαίνια - φιέστα…

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν είχε απαντήσει στην επίθεση Παπατόλια. Ανακοίνωση ωστόσο με αφορμή τα εγκαίνια εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Νομάρχης Γιάννης Πρίντζος, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ερωτηθείς γιατί δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια του δρόμου Κισσός – Χάνια, απάντησε: «Ήταν αδιανόητο να ανταποκριθώ σε μια τέτοια πρόσκληση για τα εγκαίνια ενός έργου που δεν ολοκληρώθηκε. Καλή είναι η δημοσιότητα, η προσωπική προβολή και οι πανηγυρισμοί, αλλά σπουδαιότερο είναι η αξιοπρέπεια και η σοβαρότητα. Αυτό άλλωστε υπαγορεύει ο σεβασμός στο αξίωμά σου και στους πολίτες.»
Ο πρώην Νομάρχης Γιάννης Πρίντζος στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «φιέστα», επισημαίνει ότι δεν έλαβε καμία πρόσκληση, αλλά ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά μόλις χθες, μία ώρα πριν από τα εγκαίνια, κάτι που είναι αντιδεοντολογικό και υπογράμμισε: «Με όλα όσα προηγήθηκαν είναι πρωτόγνωρο ο Νομάρχης να επιμένει στα εγκαίνια χωρίς την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας αλλά και του δημάρχου της περιοχής. Είναι προκλητικό για ένα έργο που δεν τελείωσε και παρουσιάζει προβλήματα ο Νομάρχης να επιμένει στα εγκαίνια χωρίς αυτό να έχει ολοκληρωθεί. Δεν καταλαβαίνω, γιατί τόση επιμονή εκ μέρους του;
Η ημέρα των εγκαινίων έπρεπε να είναι ημέρα χαράς και συμμετοχής όλων μας, καθώς πρόκειται για ένα έργο στο οποίο ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι (Ο Σκοτινιώτης έκανε τη μελέτη, εμείς εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, κάναμε τη δημοπράτηση και τη σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες και ο Παπατόλιας υλοποίησε αυτά τα χρόνια την εργολαβία και χωρίς να μπορέσει να το ολοκληρώσει στην προβλεπόμενη προθεσμία, αλλά ούτε και στην εξάμηνη προθεσμία που δόθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ. Απομένουν τα 800 μ. έχουν φτάσει στον Κισσό και από εκεί κάνουν εκτροπή σε ένα στενό δρομάκι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κατάσταση των εγκαινίων.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν θα μπορούσα να πάρω μέρος στα εγκαίνια. Δεν θα λάβω μέρος και στα εγκαίνια για το ταχυδιυλιστήριο. Ο κ. Παπατόλιας έχει ήδη κάνει θεμελίωση του ταχυδιυλιστηρίου, ένα μικρό κομμάτι του όλου έργου. Δεν μπορούμε κομμάτι - κομμάτι να εγκαινιάζουμε ένα έργο συνέχεια. Αυτό αποδεικνύει ότι μας ενδιαφέρουν οι φιέστες για επικοινωνιακούς λόγους και για τίποτα άλλο.»
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Σχετική αρθρογραφία:
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος: ΧΑΝΙΑ- ΚΙΣΣΟΣ Εγκαίνια με βολές κατά Φ. Γκούπα
Από την εφημερίδα Μαγνησία: «Μικρόψυχοι όσοι δεν ήλθαν στα εγκαίνια του δρόμου»
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εφιαλτικοί οι δείκτες εγκληματικότητας

Ληστείες, διαρρήξεις, φόνοι, σεξουαλική εκμετάλλευση και όπλα. Η εφιαλτική καθημερινότητα αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό και αποκαλυπτικό τρόπο στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ. Πολίτες απροστάτευτοι απέναντι σε οπλοφόρους που είναι έτοιμοι για όλα και ληστεύουν από γριούλες μέχρι τράπεζες με την ίδια ακριβώς ευκολία, σκοτώνοντας εν ψυχρώ ακόμη και για είκοσι ευρώ.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Τα ποσοστά της εγκληματικότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2009 εκτοξεύτηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και πρόκειται για τα επίσημα, τα καταγεγραμμένα στοιχεία. Ούτε να φανταστούμε τι γίνεται στην πραγματικότητα. Πόσες εγκληματικές ενέργειες δεν καταγγέλλονται και δεν καταγράφονται ποτέ.
Εμπόριο όπλων

Η κατοχή και εμπορία όπλων στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκε, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε μεγάλο κόμβο διακίνησης όπλων, τα οποία «εισάγονται» κυρίως από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Από 9αρια όπλα μέχρι Καλάσνικοφ στις υπηρεσίες των παντός είδους εγκληματιών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για ληστείες, διαρρήξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, ανθρωποκτονίες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν καταγραφεί 1.000 περιστατικά παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, φέτος, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στα 1.811, καταγράφοντας αύξηση κατά 81,1%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στη δραστηριοποίηση κυρίως βουλγαρικών κυκλωμάτων που εισάγουν τέτοια όπλα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παλαιότερα, αντίστοιχη δράση είχαν επιδείξει αλβανικές συμμορίες, όμως οι Βούλγαροι έριξαν τις τιμές στην παράνομη αγορά.
Ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις
Ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σε όλες τις γωνιές της χώρας. Από κλοπές μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, μέχρι διαρρήξεις σπιτιών, ληστείες σε τράπεζες και χρηματαποστολές. Ανήλικοι κλέβουν τις τσάντες μαθητών, με την απειλή μαχαιριού, νεαροί εισβάλλουν σε σπίτια την ώρα που οι ιδιοκτήτες κοιμούνται, βάζουν τα Καλάσνικοφ στους κροτάφους τους και αρπάζουν όλα όσα «έχτιζαν» με το μεροκάματό τους χρόνια ολόκληρα. Αδίστακτοι ληστές σκοτώνουν μεροκαματιάρηδες υπαλλήλους βενζινάδικων, ΠΡΟΠΟ και ψιλικατζίδικων, όταν οι τελευταίοι «τολμήσουν» να προβάλλουν αντίσταση…
Τα περιστατικά καταγεγραμμένα. Πόσοι χαιρέτισαν το πρωί τους ανθρώπους τους που πήγαιναν στη δουλειά και δεν τους ξαναείδαν ποτέ; Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να επικηρύξουν τους ληστές – δολοφόνους, προσφέροντας χρήματα σε όποιον δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν 38.937 διαρρήξεις, 5.361 περισσότερες από πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,9%. Την ίδια ώρα, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο, έγιναν συνολικά 2.843 ληστείες, 821 περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση κατά 40,6%!
Εάν δεν έχετε σοκαριστεί ακόμη, αρκεί να σκεφτείτε το εξής: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, κάθε ημέρα γίνονται 232 διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες…

Trafficking, βιασμοί και παιδεραστία

Η σωματεμπορία ανθεί στη χώρα μας. Εύκολο χρήμα, πολλοί οι «στόχοι» και συνήθως ακίνδυνοι. Χιλιάδες γυναίκες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, θύματα διεθνών κυκλωμάτων που τις φέρνουν στη χώρα μας με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, αλλά τις «πωλούν» και τις αναγκάζουν να εκδίδονται σε νόμιμους και παράνομους οίκους ανοχής, περιοδεύοντάς τες σε χωριά και πόλεις κυρίως της επαρχίας.
Και όχι μόνο γυναίκες. Μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στις «υπηρεσίες» αρρωστημένων μυαλών. Είτε για να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές τους ανωμαλίες ή ακόμη και για να εμπορεύονται τα όργανά τους.
Πέρυσι, το πρώτο εξάμηνο του 2008, είχαν καταγραφεί 165 περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Φέτος, το ίδιο διάστημα, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στα 247. Η αύξηση δηλαδή, αγγίζει το 50%!
Από ASTRATV
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανθρωποκυνηγητό για το στυγερό δράστη

Το κίνητρο της άγριας δολοφονίας και ο εντοπισμός του δράστη είναι τα σημεία που έχουν στραφεί ολοκληρωτικά οι έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, που από προχθές το βράδυ έχουν κληθεί να λύσουν το γρίφο της δολοφονίας της 69χρονης Νίκης Μηλίνη.
Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, στην οδό Μελίνας Μερκούρη 17, που βρίσκεται απέναντι από το παλαιό νεκροταφείο στη Νέα Ιωνία, προχθές στις 8 το βράδυ, δολοφονημένη από άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη με 20 τελικά μαχαιριές στην αριστερή πλευρά του σώματός της και την πλάτη.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που συνεχίσθηκε και χθες το πρωί, η 69χρονη τρώθηκε από μαχαίρι 20 φορές, συμπεριλαμβανομένων και των αμυχών που βρέθηκαν στο άψυχο σώμα της.
Από τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης προκύπτει ότι η 69χρονη έχασε τη ζωή της από δύο θανατηφόρα χτυπήματα στο αριστερό πλευρό. Ο θάνατός της προσδιορίζεται επίσημα πλέον από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Χθες το απόγευμα έγινε και η κηδεία της δολοφονημένης γυναίκας. Στην τελευταία της κατοικία τη συνόδευαν τα παιδιά της, συγγενείς και φίλοι. Ολοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο, καθώς η γυναίκα ήταν πρόσχαρος άνθρωπος, γεμάτος ζωή και με πολλούς φίλους.

Τα στοιχεία
Οσο περνούν οι ώρες και οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συλλέγουν πληροφορίες από καταθέσεις και στοιχεία από την έρευνα, τόσο μεγαλώνει και ο γρίφος για τα κίνητρα του δολοφόνου. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς των αστυνομικών, που ήδη κινούνται σε κάποιες κατευθύνσεις, ότι ο γρίφος θα λυθεί πολύ σύντομα. «Βρισκόμαστε κάτω από το 50% των πιθανοτήτων, αλλά σύντομα θα έχουμε εξέλιξη. Κινούμαστε πολύ προσεκτικά» ανέφερε αξιωματικός της υπηρεσίας.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ο δολοφόνος είχε σχεδιάσει την πράξη του. Η πληθώρα των μαχαιριών μαρτυρεί επίσης ότι ο δράστης λειτούργησε με αίσθημα πάθους, μανίας και μίσους σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία εγκλημάτων. Ακόμη ο δράστης γνώριζε πολύ καλά τι έκανε μετά την πράξη του. Το φονικό όπλο του εγκλήματος δεν έχει βρεθεί, ενώ αφήρεσε προσωπικά αντικείμενα (καμίας αξίας) της δολοφονηθείσας, που μπορεί εξαρχής να οδηγούσαν στον εντοπισμό του. Σημειώνεται ότι αποτυπώματα έχουν βρεθεί μέσα στο σπίτι, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Ο δράστης ήταν γνωστός στην 69χρονη, γι’ αυτό και οι έρευνες των αστυνομικών επικεντρώνονται στο στενό της φιλικό περιβάλλον. Η άτυχη γυναίκα άνοιξε την πόρτα στο δολοφόνο της, χωρίς να φοβηθεί ή να προβάλει αντίσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σώμα της δεν βρέθηκαν ίχνη πάλης, παρά αμυχές που προκλήθηκαν από τη φορά του μαχαιριού. Ακόμη φορούσε ρόμπα, κάτι που μαρτυρά ότι το άτομο που την επισκέφθηκε ήταν οικείο της και μέσα από το φιλικό της περιβάλλον.
Η γυναίκα φιλοξένησε τον δολοφόνο στο σαλόνι της και πιθανότατα μετά από λογομαχία, καθώς αυτή κατευθυνόταν από το σαλόνι στην κουζίνα, δέχθηκε την επίθεσή του.
Στην κλειδαριά του διαμερίσματος δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, κάτι που μαρτυρά ότι η Νίκη Μηλίνη-Τσιρογιάννη άνοιξε την πόρτα σε άτομο το οποίο γνώριζε.
Πληροφορία αναφέρει ότι πιθανόν το άτομο συνομίλησε μαζί της και κάθισε ώρα στο σπίτι, καθώς βρέθηκαν στο τραπέζι σερβίτσια με μπολ παγωτού.
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο ο δράστης της δολοφονίας να έχει φύγει από το Βόλο.
Από την άλλη πλευρά γείτονες τους διαμερίσματος στις καταθέσεις τους δεν έχουν δώσει κάποια στοιχεία για την αποτρόπαια πράξη. Κανείς δεν άκουσε ή είδε το παραμικρό, όπως έχουν καταθέσει. Δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί πάντως ο δράστης να της έκλεισε το στόμα, ώστε να μη φωνάξει.
Μέχρι στιγμής από τους αστυνομικούς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η φονική επίθεση στην 69χρονη να έγινε με στόχο τη ληστεία, καθώς όλα τα πράγματα στο σπίτι βρέθηκαν ανέγγιχτα.
Ο έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Η αποκάλυψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είχε να δώσει σημεία ζωής δύο μέρες. Παρ’ όλες τις τηλεφωνικές οχλήσεις του γιού της, η 69χρονη δεν απαντούσε. Αρχικά ο γιος της υπέθεσε ότι η μητέρα του είχε μεταβεί στην αδελφή του, η οποία βρίσκεται σε διακοπές σε δημοτικό διαμέρισμα του Πηλίου.
Προχθές στις 8 το βράδυ ο ίδιος μετέβη στην οικία της μητέρας του, που διέμενε μόνη της. Όταν άνοιξε όμως την πόρτα στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στην οδό Μελίνας Μερκούρη 17, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Η μητέρα του μπρούμυτα στο πάτωμα μέσα σε λίμνη αίματος, ανάμεσα σε σαλόνι και κουζίνα.
Στη συνέχεια ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, ενώ στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και το Εγκληματολογικό Γραφείο.
Δημήτρης Χορταργιάς
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Διαβάστε σχετικά:
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος: ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Κηδεύτηκε η 69χρονη που βρέθηκε μαχαιρωμένη
Από την εφημερίδα Μαγνησία: Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης δολοφονίας της 69χρονης στη Ν. Ιωνία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κατάργηση ''Τειρεσία''και ''πάγωμα'' δανείων

Ο Αλ.Τσίπρας έκανε προτάσεις ανακούφισεις, ενώ προέβλεψε φθινοπωρινό "κράχ"!

Tο μεγάλο κραχ αναμένεται να έρθει από τον Σεπτέμβρη και είναι αυτό που αφορά στις ακάλυπτες επιταγές, που έχουν φτάσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας έπειτα από συνάντησή του με την ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Το «κραχ» αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες επιβιώνουν οριακά και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν από το φθινόπωρο και μετά.

«Χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στενάζουν και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους στις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία είναι οριακή.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

1. Να υπάρξει ουσιαστική και γενναία ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση και χωρίς καθυστερήσεις.

2. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

3. Να καταργηθεί η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ» που έχει μαυρίσει σχεδόν τη μισή Ελλάδα και να αντικατασταθεί από μια δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικούς όρους και κριτήρια.

4. Να υπάρξει δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και με την ίδρυση μιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5. Να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την εμπορική χωροταξία ώστε 'να σταματήσει πια αυτό το φαινόμενο να φυτρώνουν τα MALL στον αστικό ιστό «σαν τα μανιτάρια».

6. Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού ταμείου των μικρομεσαίων επαγγελματιών το οποίο, αν δεν στηριχθεί οικονομικά και ουσιαστικά από την κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ… Η ΣΙΩΠΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ…

Αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη και τη διαιώνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι ο σεβασμός στη προσωπικότητα του "κοινωνού" της χώρας μας.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι πολιτικές και ιδεολογικές διώξεις που σκοπό έχουν να κάμψουν το ηθικό της αγωνιζομένης κοινωνίας και να πλήξουν την κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχουν θέση.
Η ανθρώπινη Ζωή και η Αξιοπρέπεια, σήμερα, εξευτελίζεται με την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι κρατικοί μηχανισμοί εις βάρος ενός συμπολίτη μας, του Θοδωρή Ηλιόπουλου, του φυλακισμένου του Δεκέμβρη. Ενός συμπολίτη μας που κατηγορείται γιατί θέλησε να αγωνιστεί για το μέλλον του.
Παρακαλούμε τους αποδέκτες του παρόντος να μας γνωρίσουν τη θέση τους και τις ενέργειες στις οποίες έχουν σκοπό να προβούν ΑΜΕΣΑ, για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή ενός συνάνθρωπου, συναγωνιστή και μέλους μιας ενεργούς κοινωνίας, την οποία υπερασπίζονται.
Οι Πολίτες σας


Άσχετο;
300 έχει η βουλή και μόνον ένας Τάσος Κουράκης τόλμησε;
Από το sibilla-σίβυλλα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μετά τη Βουλή, έκλεισε και το Μαξίμου;;;


Από το TreloKouneli
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ντροπή σας, οι Κινέζοι μας… έβαλαν τα γυαλιά στην Ολυμπιακή αξιοποίηση

Στεναχώρια θα σας δώσει το greek-olympics.blogspot.com, αν και βρισκόμαστε οι περισσότεροι από εμάς στις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Τις πληροφορίες τις συγκεντρώνουμε εδώ και καιρό, όμως επιλέξαμε τη σημερινή ημερομηνία για τον πολύ απλό λόγο. Σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.
Πέντε χρόνια απραξίας, ανικανότητας, αδιαφορίας για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις εγκαταστάσεις των εκατομμύριων ευρώ που ήταν είναι και θα μείνουν ανεκμετάλλευτες.
Με το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές.
Η διαφορά με τη σημερινή είναι στο ότι θα σας πούμε τι έκαναν και τι κάνουν οι Κινέζοι εδώ και καιρό. Θα αξιολογήσετε μόνοι σας λοιπόν και θα συγκρίνετε την Αθήνα με το Πεκίνο.
Θα δείτε τι έπρεπε να έχουμε κάνει στην Αθήνα όχι από τον πρώτο χρόνο, αλλά από την πρώτη μέρα μετά και την ολοκλήρωση των παρα-Ολυμπιακών.
Επίσης θα δείτε ότι οι φίλοι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενδιαφέρθηκαν μόνο για τις παχυλές αποζημιώσει τους στις θέσεις περί των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ μετά πήραν προαγωγή ως επιτυχημένοι.
Ας περάσουμε στους Κινέζους και να δούμε πως κατάφεραν μέσα σε έναν χρόνο να κερδίσουν χρήματα από την τουριστική εκμετάλλευση και όχι από τα αθλητικά γεγονότα. Θα έρθουν και αυτά, όμως το πρωτεύων είναι η τουριστική αξιοποίηση.
Αξιοποίηση που θα φέρει χρήματα μόνο για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, αφού μετά όλοι στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στην επόμενη πόλη, στο Λονδίνο για γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακό. Ακόμα και οι ίδιοι εκπλήσσονται από την προσέλευση που στρέφονται στην τουριστική αξιοποίηση παρά την αθλητική και αγωνιστική σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή των εγκαταστάσεων Ζανγκ Χενγκλί.
Η «φωλιά του πουλιού», το Ολυμπιακό στάδιο στο Πεκίνο, που κόστισε περίπου 450 εκατ. δολ. για να κατασκευαστεί και έχει λειτουργικό κόστος 10 εκατ. δολ το χρόνο με την τουριστική εκμετάλλευση και ορισμένες συναυλίες που έγιναν θα φέρει κέρδος περί τα 3 εκατ. δολ. και με πρώτη αθλητική εκδήλωση τον τελικό του Ιταλικού «Super Cup» προχθές.
Λίγο πιο δίπλα, στον «υδάτινο κύβο» εκεί που ο Μάικλ Φελπς κέρδιζε το ένα μετάλλιο μετά το άλλο (8 συνολικά), Ρώσοι χορευτές και κολυμβήτριες της συγχρονισμένης παρουσιάζουν στο κοινό τη «Λίμνη των Κύκνων» σε μία διαφορετική παράσταση που κοστίζει 20 ευρώ για να την παρακολουθήσει κάποιος. Τώρα αν δεν διαθέτει το παραπάνω ποσό, με 5 ευρώ μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση ενώ πληρώνοντας ακόμα 2 ευρώ μπορεί να κολυμπήσει σε μία από τις πισίνες προπόνησης.
Το Ολυμπιακό Πάρκο στο Πεκίνο γνωστό και ως «Olympic Green» είναι τόσο δημοφιλής προορισμός και ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά ακόμα και αυτόν της «Απαγορευμένης Πόλης».
Και επειδή οι Κινέζοι δεν έβαλαν… παρωπίδες, σας λέμε ότι η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ έγινε… παιδότοπος. Ένας παιδότοπος με άμμο που βγάζει 1 εκατ. δολ. το μήνα!
Φυσικά αυτού του είδους η εκμετάλλευση προϋποθέτει σχεδιασμό για ημερήσια σόου και εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει και εμπορικό κομμάτι με αναμνηστικά.
Και οι Κινέζοι συνεχίζουν…
Προγραμματίζουν εκδηλώσεις όπως η κούρσα των πρωταθλητών με πιλότους από τη Formula1 και το WRC όπως ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Τζένσον Μπάτον, την οποία το ιστολόγιο έχει αναφερθεί εδώ και τέσσερις μήνες, τουρνουά τένις (6 εκατ. δολ), μέχρι και αγώνα μπάσκετ του NBA!
Εύλογο το ερώτημα:
«Εξακολουθεί λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής που έχει χρεωθεί την Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων να θεωρεί «επιτυχημένα» τα φιλαράκια του;»
Από το greek-Olympics
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία και νίκησαν οι εργαζόμενοι στον «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»

Νικηφόρα έκβαση είχε η πολύμηνη σκληρή ταξική αναμέτρηση των εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» με την εργοδοσία αλλά και τους μηχανισμούς και εκπροσώπους της αντεργατικής πολιτικής.
Ο ενωμένος, επίμονος και αποφασιστικός αγώνας των 55 περίπου εργαζομένων, που, επί 6 ολόκληρες βδομάδες βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, με τη στήριξη του ταξικού Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έφερε αποτελέσματα.
Από χτες γύρισαν στη δουλειά τους με το κεφάλι ψηλά. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη δουλειά, διαφύλαξαν το μόχθο και τον ιδρώτα τους έκαμψαν τελικά την εργοδοτική αδιαλλαξία.
Το δίκιο του αγώνα για τα συμφέροντα των εργατών και των οικογενειών τους, το κυρίαρχο αίσθημα της ταξικής αλληλεγγύης Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, απολυμένων και μη, οδήγησαν την εργοδοσία σε υποχώρηση και σε ανάκληση των 26 απολύσεων.
Επιπλέον, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να αποσύρει όλες τις μηνύσεις που είχε υποβάλει σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, και να εξοφλήσει, μετά και την καταβολή των μισθών Μαΐου, Ιουνίου, όλα τα δεδουλευμένα που οφείλει μέχρι 31 Αυγούστου.
Δεσμεύτηκε επίσης να μην υπάρξουν εκδικητικές διώξεις στους απεργούς εργάτες που συμμετείχαν στις 48 ώρες απεργίες που κήρυξε από την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μετά από έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου.
Από epirusgate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αυτοκίνητο πάνω από τα κεφάλια λουομένων (!)

Άγιο είχαν μια ηλικιωμένη οδηγός αυτοκινήτου αλλά και οι λουόμενοι στην ακτή Καλλιφτέρης Αφήσσου, όταν το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό 15 μέτρων και σταμάτησε λίγα μέτρα πριν προσγειωθεί στην παραλία!!!
Ευτυχώς η ηλικιωμένη απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια λουομένων και περαστικών με αμυχές.
Το συμβάν σημειώθηκε χθες το μεσημέρι.
Η ηλικιωμένη οδηγός του αυτοκινήτου, μάρκας Ford, αρκετών δεκαετιών, κινούμενη με το όχημά της προς το δημοτικό διαμέρισμα Αφήσσου, λίγο πριν το νεκροταφείο για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχό του.
Μην μπορώντας να το ακινητοποιήσει, αρχικά συγκρούστηκε πάνω σε σήμα κυκλοφορίας και στη συνέχεια έπεσε στο γκρεμό.
Αρχικά το Ι.Χ. χτύπησε πάνω σε ελιά, η οποία ανέκοψε την ταχύτητά του, ενώ συνεχίζοντας την τρελή του πορεία το όχημα κατέληξε σε δεύτερη ελιά, η οποία και το συγκράτησε, αφού η κατάληξή του ήταν προδιαγραμμένη για την παραλία, όπου υπήρχαν αρκετοί λουόμενοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οικογένεια που βρισκόταν στην παραλία έτρεξε αμέσως να απομακρυνθεί, ακούγοντας το θόρυβο, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα «προσγειωνόταν» στο σημείο η μπαταρία του αυτοκινήτου και το δοχείο με τα υγρά καθαρισμού του παρμπρίζ!!!
Μάρτυρες του συμβάντος έσπευσαν προς βοήθεια της ηλικιωμένης, την οποία κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν, ενώ στον τόπο του ατυχήματος κλήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τα οποία δεν χρειάστηκαν να επέμβουν.
Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε μόνο αμυχές, ενώ οι λουόμενοι συνέχισαν το μπάνιο τους.
Δημήτρης Χορταργιάς
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Άγριο εγκλημα στη Νέα Ιωνία

Άγριο εγκλημα με 15 περίπου μαχαιριές, αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ, στη Νέα Ιωνία. Θύμα η 69χρονη Νίκη Μηλίνη, η οποία διέμενε στην οδό Μελίνας Μερκούρη 17, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στην οικία της, από τον γιό της.
Συγκεκριμένα χθες στις 8 περίπου το βράδυ, ο βρέθηκε νεκρή μέσα στην οικία της η 69χρονη Νίκη Τσιρογιάννη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρήκε ο γιος της γνωστός δικηγόρος του Βόλου, ο οποίος την επισκέφτηκε.
Ο δικηγόρος μπαίνοντας μέσα στο σπίτι, είδε την μητέρα του να κείτεται νεκρή πεσμένη στο έδαφος, μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Αμέσως ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας, αστυνομικοί της οποίας επισκέφθηκαν το σπίτι, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Βόλου. Αργά το βράδυ, τον τόπο του συμβάντος επισκέφτηκε ιατροδικαστής, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, ο οποίος προχώρησε σε μακροσκοπική εξέταση, ενώ η έρευνα του αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα.
Ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η άτυχη γυναίκα έχει βληθεί με αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι) σε 15 τουλάχιστον σημεία στον κορμό του σώματός της.

Τι έχει συμβεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είχε να δώσει σημεία ζωής δύο μέρες. Παρόλο τις τηλεφωνικές οχλήσεις του γιού της, η 69χρονη δεν απαντούσε. Αρχικά ο γιός της υπέθεσε ότι η μητέρα του είχε μεταβεί στην αδελφή του, η οποία βρίσκεται σε διακοπές σε δημοτικό διαμέρισμα του Πηλίου.
Χθες στις 8 το βράδυ, ο ίδιος μετέβη στην οικία της μητέρας του που διέμενε μόνη της. Όταν άνοιξε όμως την πόρτα στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στην οδό Μελίνας Μερκούρη 17, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Η ητέρα του μπρούμυτα στο πάτωμα μέσα σε λίμνη αίματος, ανάμεσα σε σαλόνι και κουζίνα.
Στη συνέχεια ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, ενώ στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και το Εγκληματολογικό γραφείο.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η 69χρονη ήταν μια φιλήσυχη γυναίκα, που δεν έδινε δικαιώματα σε κανένα. Στην κλειδαρά του διαμερίσματος δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, κάτι που μαρτυρά, ότι η Νίκη Τσιρογιάννη άνοιξε την πόρτα σε άτομο το οποίο γνώριζε.
Πληροφορία αναφέρει ότι πιθανόν το άτομο συνομίλησε μαζί της και κάθισε ώρα στο σπίτι, καθώς βρέθηκαν στο τραπέζι σερβίτσια με μπολ παγωτού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, η 69χρονη βλήθηκε από πίσω, και δεν πρόλαβε να αντιδράσει, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη πάλης, ή αμυχές.
Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, είναι το γεγονός, ότι δεν υπήρχαν σημάδια, που να έδειχναν, ότι η φονική επίθεση στην 69χρονη, έγινε με στόχο τη ληστεία, καθώς όλα τα πράγματα στο σπίτι βρέθηκαν ανέγγιχτα. Ακόμη εξετάζεται το πότε ακριβώς εκτυλίχθητε το συμβάν, καθώς αρχικά και σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, προσδιορίζεται τη Δευτέρα με Τρίτη.
Από τον ιατροδικαστή, που ήδη επισκέφθηκε τον τόπο του εγκλήματος, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί αν από τα χτυπήματα που δέχθηκε η γυναίκα με το μαχαίρι, κάποιο από αυτά ήταν θανατηφόρο. Αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα, όπου θα γίνει η νεκροψία νεκροτομή.
Από τους Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, έγιναν προσαγωγές ατόμων προκειμένου να διερευνηθεί το γεγονός αν κάποιος γνώριζε κάτι για το ειδεχθές έγκλημα. Πληροφορία αναφέρει ότι αρχικά οι υποψίες έπεσαν σε αλλοδαπό, ο οποίος είχε οικονομική σχέση με την 69χρονη, χωρίς όμως μέχρι αργά το βράδυ να είχε προκύψει κάποιο στοιχείο. Ωστόσο οι προανακρίσεις συνεχιζόταν καθόλη την διάρκεια της νύχτας. Σημειώνεται ότι κανείς από τους γείτονες δεν άκουσε το παραμικρό.
Μόλις το γεγονός έγινε γνωστό συγγενείς, φίλοι και γείτονες έσπευσαν στην οικία για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template