Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Πόρισμα - κόλαφος για τα ορθοπεδικά υλικά στο ΙΚΑ Βόλου - Ν. Ιωνίας


Κόλαφος το πόρισμα των Ελεγκτών για το σκάνδαλο με τη χορήγηση ορθοπεδικών στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και το Βόλο. 
 Πλήρης επιβεβαίωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που είχε αποκλειστικά αποκαλύψει τη μεγάλη κομπίνα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Το επίμαχο πόρισμα έχει τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, που συνεχίζουν την προκαταρκτική διαδικασία. Σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ανέρχεται «η χασούρα» για το ΙΚΑ για το διάστημα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η «βιομηχανία» χορήγησης διαφόρων ορθοπεδικών υλικών από την ίδια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές πληρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά αλλά και επιταγές, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και χωρίς κανένα πληρεξούσιο.
Για επιταγές εξάλλου που είχαν εισπραχθεί από τρίτους, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι δηλώνουν άγνοια για την έκδοση και είσπραξή τους, σύμφωνα με όσα ισχυρίσθηκαν κατά την προσέλευσή τους στην υπηρεσία μετά από πρόσκληση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το πόρισμα της έκτακτης επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο δείχνει σημεία και τέρατα, ενώ οι «εγκέφαλοι» της μεγάλης κομπίνας καταχωρούνται στο πόρισμα με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα ο καθένας.
Οι ελεγκτές, κάνοντας φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, βρήκαν αποφάσεις που εκδίδονταν για δαπάνες που αποδίδονταν από παροχές ασθένειας, παρ’ ότι τα δικαιολογητικά ήταν ελλιπή και μάλιστα για είδη πρόσθετης περίθαλψης ιδιαίτερα υψηλού κόστους.
Διαπίστωσαν επίσης παράτυπες ενέργειες στο Μητρώο Ασφαλισμένων του υποκαταστήματος.
Ήταν δε χαρακτηριστική η ευχέρεια με την οποία εκδίδονταν και θεωρούνταν ατομικά και οικογενειακά βιβλιάρια και μάλιστα τις περισσότερες φορές από έναν μόνο υπάλληλο.
Στην «κομπίνα» σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των ελεγκτών χρησιμοποιήθηκαν και δεύτερα βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων, αφού προκύπτει ότι χορηγήθηκαν είδη πρόσθετης περίθαλψης υψηλού κόστους, χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στο βιβλιάριο υγείας που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και έχοντας άγνοια του περιστατικού.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχτηκαν 73 περιπτώσεις. Οι ασφαλισμένοι με υπεύθυνη δήλωσή τους βεβαίωσαν ότι αγνοούν τις παραπάνω αποφάσεις, τα παραπεμπτικά, αρκετοί αρνήθηκαν ότι έχουν υπογράψει αποδείξεις πληρωμής και διαβεβαίωσαν ότι οι υπογραφές που υπήρχαν πάνω στις επιταγές που εξοφλήθηκαν δεν ήταν δικές τους.
Σε όλες εξάλλου τις χορηγήσεις δαπανών για τα είδη υψηλού κόστους δεν είχε ζητηθεί ποτέ υπεύθυνη δήλωση από τους ασφαλισμένους ότι τα χορηγούμενα είδη θα τα έχουν στο σπίτι τους και είναι υποχρεωμένοι να τα επιδεικνύουν σε κάθε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από εντεταλμένο όργανο του Ιδρύματος.
Το πόρισμα τέλος καταλογίζει πλημμελή έλεγχο από τους εκάστοτε αρμόδιους για την οριστικοποίηση των αποφάσεων ειδών πρόσθετης περίθαλψης, τους οποίους επίσης καταχωρεί με τις ιδιότητές τους.
Στοιχεία… που «βγάζουν μάτια…»
Εφριξαν οι τρεις ελεγκτές που άρχισαν με πολύ εξονυχιστικό τρόπο να ξετυλίγουν βήμα – βήμα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους τόσο από τα δικαιολογητικά που διασώθηκαν -αφού πολλά εκλάπησαν περιέργως σε διάρρηξη που έγινε στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και αφορούσαν σε παραστατικά του 2008- όσο και από τις προσωπικές αναφορές που έκαναν, όταν κλήθηκαν στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που εμφανίζονταν να έχουν προμηθευθεί διάφορα ορθοπεδικά είδη. Οι περισσότερες γνωματεύσεις έγιναν από τρεις γνωστούς ορθοπεδικούς του ΙΚΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκαν, υποστήριξαν ότι τα συνταγολόγιά τους χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους και ότι είχαν καταγγείλει το γεγονός.
Ασφαλισμένη που είχε ήδη διακόψει την ασφαλιστική της κάλυψη στο ΙΚΑ και ήταν ήδη εγγεγραμμένη στον ΟΓΑ, εμφανιζόταν στο πληροφοριακό σύστημα του Τμήματος Παροχών να έχει προμηθευθεί ορθοπεδικά είδη ύψους 3.542,14 ευρώ. Η ίδια το αρνήθηκε, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση, ενώ όπως αποκαλύφθηκε το βιβλιάριό της είχε παρακρατηθεί εν αγνοία της και φυσικά χρησιμοποιήθηκε.
Σε άλλη περίπτωση πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αποδόσεις δαπανών από το ΙΚΑ ιδιαίτερα υψηλού κόστους, περίπου 22.577,19 ευρώ για μία περπατούρα, ένα μαξιλάρι αναπηρικού αμαξιδίου και δύο περικνημίδες. Την είσπραξη σύμφωνα με το πόρισμα την έκανε τρίτος και όχι ο ασφαλισμένος, χωρίς μάλιστα καμία εξουσιοδότηση.
Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε στο ΙΚΑ από τους ελεγκτές, βεβαίωσε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα ο ίδιος ή κανείς άλλος από την οικογένειά του από τις επιταγές που κόπηκαν για το παραπάνω ποσό.
Το ποσό των 27.642, 63 ευρώ κλήθηκε και πλήρωσε το ΙΚΑ σε ασφαλισμένο για αγορά ορθοπεδικών υλικών που αφορούσαν στο παιδί του. Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε να βεβαιώσει στους ελεγκτές την αγορά, επεσήμανε ότι «άφηνε το βιβλιάριό του στο κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών για να τον εξυπηρετεί η επιχείρηση, χωρίς να δίνει χρήματα. Δήλωσε επίσης ότι αρκετά από τα είδη που φέρεται να αγόρασε δεν τα ζήτησε ποτέ και βεβαίωσε ότι οι υπογραφές που υπάρχουν στην επίμαχη επιταγή και στα ταμειακά παραστατικά που εμφανίζεται να εκταμίευσε δεν είναι δικές του.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επ’ αόριστον χωρίς γιατρούς το Νοσοκομείο Βόλου

Σε απεργιακό κλοιό το Νοσοκομείο του Βόλου εξαιτίας των απλήρωτων εφημεριών. Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου και επ’ αόριστον οι γιατροί θα απέχουν από τα τακτικά τους καθήκοντα. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Αναβάλλονται προγραμματισμένες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία χρόνιων περιστατικών.
Σε έκταση γενική συνέλευσή τους χθες τα μέλη της Ένωσης γιατρών νοσοκομείου κέντρων υγείας Μαγνησίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.), αφού ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργία του ΕΣΥ οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών, όπως επίσης και η μειωμένη κατά 30% χρηματοδότηση των εφημεριών του έτους 2010, αποφάσισαν από την ερχόμενη Δευτέρα να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας.
Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να μην επανέλθουν στα τακτικά τους καθήκοντα έως και την αποπληρωμή των εφημεριών που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο του περασμένου έτους καθώς και τον Ιανουάριο του 2010.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας το Νοσοκομείο Βόλου, όπως επίσης και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, θα δέχονται μόνον τα έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα θα υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για την ασφαλή λειτουργία τμημάτων και ειδικών μονάδων, όπως για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ.ά., όπως επίσης και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Αντίθετα οι προγραμματισμένες εξετάσεις στα Εξωτερικά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία χρόνιων περιστατικών θα αναβάλλονται.
Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες οι γιατροί είχαν αποφασίσει να σταματήσουν τις έξτρα εφημερίες που πραγματοποιούσαν από τα μέσα Μαρτίου στη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε τελικά για τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο οι γιατροί να εκτελέσουν πλήρες πρόγραμμα εφημεριών, βασισμένο στον μέχρι σήμερα τρόπο εφημέρευσης των Κλινικών, τμημάτων, εργαστηρίων και Κ.Υ.
«Είναι δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις εφημερίες δεν θα πληρωθούν με βάση το μειωμένο κονδύλιο, αλλά η πραγματοποίησή τους θα είναι ακόμη μια ένδειξη καλής θέλησης προς τους αρμόδιους στα υπουργεία υγείας και οικονομικών», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος.
Ο ίδιος επισημαίνει πως με την εκτέλεση όλων των εφημεριών το Μάρτιο «θα τους δώσουμε μια επιπλέον δυνατότητα να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν με τις αποφάσεις τους στη λειτουργία του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια που δεν διαθέτει την πολυτέλεια υποδομών και προσωπικού που έχουν μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία του κέντρου».
Οι γιατροί έως και την επίλυση των προβλημάτων τους και την ανάκληση της επίσχεσης εργασίας την οποία και έχουν προγραμματίσει ζητούν την κατανόηση της κοινωνίας της Μαγνησίας για την πιθανή ταλαιπωρία που πιθανόν να υποστούν.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι Σύριοι επιμένουν για το λιμάνι του Βόλου

Για τα τέλη Απριλίου μετατίθεται η Διυπουργική Συνάντηση Ελλάδας - Συρίας στη Δαμασκό με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης των δύο χωρών, με το λιμάνι του Βόλου να είναι πάντα ο πρώτιστος στόχος τη συριακής πλευράς για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της προς και από την Ευρώπη.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου, ωστόσο από την πλευρά της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μετατεθεί η συνάντηση των δύο μερών, καθώς η αρχική ημερομηνία συμπίπτει με την εορτή του Πάσχα και παράλληλα για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν σκόπιμο ο ΟΛΒ να εκπροσωπηθεί από τη νέα διοίκηση, ο ορισμός της οποίας επίκειται από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς με εγκύκλιό του ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γ. Βλάχος προς τις διοικήσεις των λιμένων εθνικής σημασίας, ανάμεσά τους και αυτό του Βόλου, σημειώνει ότι μέχρι την αντικατάστασή τους δεν θα πρέπει να προχωρούν σε ενέργειες και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις νέες διοικήσεις.
Με αφορμή τη συνάντηση των δύο μερών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Π. Σούρλας σημειώνει ότι υπό προϋποθέσεις είναι πρόσφορο το έδαφος για την επαναλειτουργία της γραμμής του Βόλου με την Ταρτούς ή τη Λαττάκεια. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως προσθέτει, όπως αυτό με τις βίζες που έχουν οι Σύριοι, ωστόσο θεωρεί ότι είναι ζητήματα που μπορούν να ξεπεραστούν.
Σημειώνεται πως πέρυσι ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί της και αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΟΛΒ, επισκέφθηκε και πάλι τη Συρία για τον ίδιο λόγο.
Στα συμπεράσματα της περυσινής επίσκεψης υπογραμμίζονταν τα παρακάτω:
1. Η πρόθεση της συριακής πλευράς είναι θετική για τη συνεργασία των λιμένων Λαττάκεια - Ταρτούς με το λιμένα του Βόλου και θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση για να τους παρουσιαστούν οι δυνατότητες για το λιμάνι του Βόλου
2. Πρέπει να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν μελέτη βιωσιμότητας, στην οποία να συμμετάσχουν ενεργά πέραν των λιμένων και τα Επιμελητήρια του Βόλου και της Λατάκκειας, τα οποία επίσης θα πρέπει να εισφέρουν οικονομικά στην εκπόνηση της μελέτης.
3. Η εκτίμηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της περυσινής επίσκεψής της στη Συρία, είναι ότι η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε θερμό κλίμα, το οποίο αποδεικνύεται από την πλήρη φιλοξενία της ελληνικής αντιπροσωπείας σε Ταρτούς και Λαττάκεια από τις διοικήσεις των λιμένων, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της συριακής πλευράς για τη διασύνδεση και θα πρέπει να ανακινηθούν άμεσα ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα α) να προσκληθούν στο λιμένα του Βόλου εκπρόσωποι των λιμένων Ταρτούς - Λαττάκειας και Ναυτικού Επιμελητηρίου και β) να εξευρεθούν οι πόροι για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας της διασύνδεσης Βόλου - Ταρτούς – Λαττάκειας, οι δε πόροι που αντιστοιχούν στην ελληνική πλευρά να εξασφαλιστούν με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Πλούσια» ευρήματα της Διεύθυνσης Εμπορίου

Φθαλικός εστέρας σε παιδικό παγουρίνο, τρίχες σε ξηρούς καρπούς, σοκολάτα που καταναλώνουν κυρίως παιδιά χωρίς ενδείξεις στα ελληνικά είναι μερικά από τα ευρήματα της Διεύθυνσης Εμπορίου κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έκανε την περίοδο κυρίως της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας επέβαλε πρόστιμα ύψους 9.000 ευρώ για αγορανομικές παραβάσεις κυρίως ιχθυοπωλείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό των εμπλεκομένων στους ελέγχους τμημάτων της ΝΑΜ που εποπτεύει ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας, το Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν 10 δειγματοληψίες προϊόντων και παρελήφθησαν απαντήσεις από το Χημείο του Κράτους για 13 κανονικά δείγματα και τρία μη κανονικά.
Μεταξύ των μη κανονικών δειγμάτων περιλαμβάνεται ένα παιδικό παγουρίνο που περιείχε φθαλικούς εστέρες και η υπηρεσία θ’ ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της εταιρίας που εισάγει το προϊόν στη χώρα μας. Επίσης μετά από καταγγελία βρέθηκε ένα δείγμα ξηρών καρπών, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχονταν κολλημένες τρίχες. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ανθυγιεινές συνθήκες, οπότε και η διάθεσή του στην κατανάλωση απαγορεύεται. Η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος. Το τρίτο δείγμα αφορούσε σε σοκολάτα Kinder Bueno, η οποία καταναλώνεται κατά κόρον από παιδιά και η οποία δεν έφερε ενδείξεις στα Ελληνικά. Ωστόσο, μετά από έλεγχο στον εισαγωγέα, συμμορφώθηκε και επικόλλησε οδηγίες στην Ελληνική γλώσσα, οπότε αποδεσμεύτηκε ποσότητα 26 τεμαχίων που είχε δεσμευτεί από περιπτεριούχο και 117 τεμαχίων από τον εισαγωγέα.
ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν 64 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις. Ειδικότερα εντοπίστηκε κατάστημα παραγωγής και εμπορίας ζαχαρωδών προϊόντων, ο υπεύθυνος του οποίου κατείχε προς πώληση διάφορα προσυσκευασμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (χαλβά, ταχίνι, λουκούμια κλπ.), που παρασκευάζει ο ίδιος, τα οποία στερούνταν παντελώς ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα. Συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Ακόμη σε ιχθυοπωλείο αναγραφόταν λανθασμένη χώρα προέλευσης κι εδώ συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου και η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν για την παράβαση αυτή θα επιβληθεί σε βάρος του υπευθύνου του ιχθυοπωλείου το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ, με απόφαση του νομάρχη.
Επίσης, εταιρία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, εισέπραξε από καταναλωτή για την αγορά ενδύματος, τιμή υψηλότερη από την αναγραφόμενη στην ενδεικτική πινακίδα λιανικής πώλησης (19,99 ευρώ αντί 12,99 ευρώ). Και σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, με απόφαση του νομάρχη.
Ιχθυέμπορος και πλανόδιος πωλητής ψαριών σε παραστατικό στοιχείο πώλησης (Τιμολόγιο - Δελτίο Αποστολής) που εξέδωσαν, ο μεν πρώτος σε εταιρία χονδρικής πώλησης ιχθύων, ο δε δεύτερος σε ιχθυοπωλείο, δεν ανέγραφαν την προέλευση των πωλούμενων ιχθύων. Συντάχθηκαν σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου και οι υποθέσεις διαβιβάσθηκαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν θα επιβληθεί σε βάρος των παραβατών το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα, με αποφάσεις του νομάρχη.
Τέλος, δύο επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης ιχθύων, στερούνταν τιμοκαταλόγου και συντάχθηκαν σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου και σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών θα επιβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην κάθε μία, με αποφάσεις του νομάρχη.
Τέλος, με απόφαση του Α. Παπατόλια επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 2000 ευρώ σε δύο πλανόδιους πωλητές που πωλούσαν ηλεκτρικά εργαλεία (αλυσοπρίονα βενζίνης, ηλεκτρογεννήτριες, εργαλειοθήκες με εργαλεία, τροχοί, δράπανα, κομπρεσέρ και σκαπτικά τρυπάνια), χωρίς άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου από τον Νόμο Άδειας Άσκησης Υπαίθριου Εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου).
Μεταξύ των καταγγελιών πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΜ ξεχωρίζει μία για αγορά μελιού που ο καταναλωτής δοκίμασε και είχε άσχημη γεύση αλλά και μία ενός ενοικιαστή εναντίον ιδιοκτήτη που αρνήθηκε να του εκδώσει απόδειξη είσπραξης για τα μισθώματα που είχε λάβει!
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Στραγγίζονται» οι υπάλληλοι στους Δήμους

Μόλις χθες πήραν στους Δήμους και στη Νομαρχία το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ, Τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 40) με προχθεσινή ημερομηνία του Νόμου 3833/15-3-2010 για την «προστασία της εθνικής οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», με την οποία επέρχονται δραστικές περικοπές στους εργαζόμενους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στελέχη του Δήμου Βόλου από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες που επεξεργάζονται τα επιμέρους στοιχεία του Νόμου σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη περικοπή για τους εργαζόμενους στους Δήμους επέρχεται στο επίδομα για έξοδα κίνησης που παίρνουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια και που ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα. Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως λένε τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, δεν φορολογούνταν, ενώ με βάση το νέο Νόμο το συγκεκριμένο επίδομα περικόπτεται κατά 12% και επιπλέον ενσωματώνεται στις υπόλοιπες τακτικές αποδοχές και θα φορολογείται εφεξής με τους κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές, ανάλογα με το κλιμάκιο του φορολογητέου εισοδήματος. Τα ίδια στελέχη του Δήμου έχουν υπολογίσει ότι η συνολική μηνιαία μείωση για τους εργαζόμενους στους Δήμους θα είναι της τάξεως των 133 ευρώ. Επίσης κατά 12% περικόπτεται και το επίδομα θέσης που παίρνουν οι εργαζόμενοι και που κυμαίνεται από 50 έως 110 ευρώ περίπου.
Εξυπακούεται ότι στους εργαζόμενους στους Δήμους, όπως και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, περικόπτονται κατά 30% τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Στο Νόμο που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στην παρ. 9 του Άρθρου 1 σημειώνεται ότι «τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση που προβλέπεται στο άρθρο αυτό και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1 2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου αυτού παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής:
α) για ποσά μέχρι 150 ευρώ εφάπαξ
β) για ποσά μέχρι 300 ευρώ σε δύο μηνιαίες δόσεις
γ) για ποσά μέχρι 600 ευρώ σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις
δ) για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις και
ε) για ποσά άνω των χιλίων ευρώ σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επερώτηση για εργαζόμενους στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου

Για την πορεία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Βόλου, αλλά και για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτό, ζητούν να πληροφορηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΔΑΣ κ.κ. Αντ. Παππάς και Κ. Νίκου, με επερώτησή τους που κατέθεσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Εντοπίζοντας μια γενικότερη υποβάθμιση στη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου, αλλά και οικονομικά προβλήματα, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ, επερωτούν τη δημοτική αρχή αν θα προχωρήσει στη δέσμευση της για μετατροπή του Καταστατικού του Ραδιοφώνου, ώστε σε κάθε περίπτωση “κακής” εξέλιξης να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με την δυνατότητα μεταφοράς τους στις υπηρεσίες του Δήμου.
Επερωτούν ακόμη, αν η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην αλλαγή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και αν οι εργαζόμενοι να αποτελέσουν κομμάτι του μόνιμου προσωπικού του Δήμου, βάσει οργανογράμματος που θα διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα, με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους μέσω του Δήμου και όχι υπό την μορφή των ανταποδοτικών τελών επιβαρύνοντας τους δημότες;
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σάρωσε η ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων του Βόλου!

Σάρωσε η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μαγνησίας, αφού κέρδισε επτά έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία.
Ειδικότερα στις εκλογές ψήφισαν 631 μέλη, ενώ βρέθηκαν έγκυρα 626 ψηφοδέλτια.
Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 387 ψηφοδέλτια και επτά έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο, η ΔΑΚΕ 150 ψηφοδέλτια και τρείς έδρες και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα 89 ψηφοδέλτια και 1 έδρα.
Από την ΠΑΣΚΕ εκλέγονται οι Βάιος Λαγοδόντης, Ζαχαρός Χρήστος, Καραχάλιος Κωνσταντίνος, Σιάρρας Κωνσταντίνος, Γραμμένος Σωτήρης, Γκαραβέλας Νικόλαος και Κωστόπουλος Απόστολος.
Για το ΕΚ Βόλου αντιπρόσωποι εκλέγονται από την ΠΑΣΚΕ οι Λαγοδόντης Βάιος, Ζαχαρός Χρήστος, Καραχάλιος Κωνσταντίνος, Σιάρρας Κων/νος, Λογγίτσης Χρήστος,Τσιώλης Γιάννης και Σακελλαρίου Βασίλης.
Για Ομοσπονδία. Λαγοδόντης Βάιος, Ζαχαρός Χρήστος, Καραχάλιος Κων/νος και Σιάρρας Κων/νος.
Από τη ΔΑΚΕ αντίστοιχα στο νέο Δ.Σ. εκλέγονται οι Λαζάρου Πέτρος, Αραμπατζής Πασχάλης και Σιράτα Αρανίτ.
Για Ε.Κ. Βόλου αντιπρόσωποι εκλέγονται οι Αραμπατζής Σαράντης, Αθανασόπουλος Τρύφων και Μπασδάνης Σταύρος, ενώ για την Ομοσπονδία οι Λαζάρου Πέτρος και Αραμπατζής Πασχάλης.
Τέλος από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα εκλέγεται ο Γιώργος Κωστούλας για τη διοίκηση και το ΕΚΒ.
Στην Εξελεγκτική επιτροπή ψηφίστηκαν από την ΠΑΣΚΕ οι Λογγίτσης Χρήστος και Τράτσας Λάζαρος, ενώ από την ΔΑΚΕ ο Λαζάρου Λάζαρος.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΒΟΛΟΣ & ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Έκπτωση σε ανέργους από χθες

Ξεπέρασαν σε αριθμό τα 150, τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συμμετέχω», που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας.
Έτσι από χθες, 15 Μαρτίου (Ημέρα Καταναλωτή) και για όλο το 2010, οι άνεργοι του Νομού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους με έκπτωση, σε όσα καταστήματα έχουν στη βιτρίνα την ειδική αφίσα. Το πρόγραμμα «Συμμετέχω» έχει σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων καταναλωτών, στο πλαίσιο των δράσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ.
Η διανομή των αφισών ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, από την πλευρά των καταστηματαρχών, συνεχίστηκε και χθες. Όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Νέας Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, τα εμπορικά καταστήματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ίσως και να ξεπεράσουν σε αριθμό τα 200. «Όπως αποδείχθηκε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά και να τονωθεί η εμπορική αγορά» επισημαίνει ο κ. Μαγαλιός. Πάντως, αρκετοί ήταν εκείνοι που δήλωναν ότι δεν γνώριζαν για το πρόγραμμα, όμως μετά τη σχετική ενημέρωση τοποθέτησαν στο κατάστημα τους την ειδική αφίσα.
Πρόκειται για καταστήματα, ειδών ένδυσης και υπόδησης για ενήλικες και παιδιά, αλλά και σε είδη σπιτιού.
Έτσι, από χθες οι άνεργοι του νομού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους με έκπτωση, προσκομίζοντας την κάρτα ανεργίας και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζει ο κάθε επαγγελματίας, ωστόσο δεν μπορεί να είναι κάτω από 10%, όπως εκτιμά ο κ. Μαγαλιός. Ο εμπορικός σύλλογος, ήδη έχει ξεκινήσει την καταγραφή των καταστημάτων που κάνουν έκπτωση, αλλά και το ποσοστό αυτής, ώστε να δημιουργήσει έναν κατάλογο, όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία.
«Κατανοούμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι συμπολίτες μας και γι' αυτό προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» επισημαίνει κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός. Συμπληρώνει δε, ότι «αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα και τον εμπορικό κόσμο, γιατί όταν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα κόβουν από τις αγορές τους».
Πάντως η εικόνα της αγοράς, δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα είναι απογοητευτική, καθώς παρά τις προσφορές που γίνονται στα περισσότερα είδη, οι καταναλωτές εμφανίζονται «κουμπωμένοι», περιορίζοντας σημαντικά τις αγορές τους. Πλέον, οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι την περίοδο των εορτών του Πάσχα η αγορά θα αναθερμανθεί, ενώ εκτιμούν ότι την εικόνα θα αλλάξει και η άφιξη των τουριστών.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αναγκαία τα αποστραγγιστικά έργα στις Αφέτες

Σε αποστραγγιστικά έργα για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τα σημεία που παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Αφετών σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνέταξε ο γεωλόγος κ. Δημουλάς της ΝΑΜ, έπειτα από τρεις αυτοψίες τόσο στο σημείο του οδοστρώματος του επαρχιακού δικτύου Νεοχώρι-Πλάκα όσο και στον προαύλειο χώρο αθλοπαιδιάς του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου. Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν προχώρησε άμεσα στις παρεμβάσεις που πρότεινε από τις 3 Φεβρουαρίου ακόμη που έγινε η πρώτη αυτοψία. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απαντά ότι έπρεπε να έχει στα χέρια της την τεχνική έκθεση και πλέον διερευνά το κόστος των παρεμβάσεων για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Την πρώτη αυτοψία διενήργησε η υπηρεσία στις 3 Φεβρουαρίου και έδωσε τις πρώτες εξηγήσεις για το φαινόμενο άλλα και για τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα για αποτροπή δυσμενέστερων προβλημάτων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διαπιστώθηκε τότε ότι η εδαφική μάζα υπέστη μια διατάραξη στην ισορροπία της, η οποία σημειώθηκε και προκλήθηκε τόσο από τις φυσικές διεργασίες όσο και από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η διολίσθηση του εδάφους προκλήθηκε και από τα πολλά υπεδάφια νερά αλλά και λόγω του ότι τα εδάφη αυτά δέχονται μεγάλο βάρος από εναπόθεση αδρανών κυρίως υλικών. Ο φλοιός του εδάφους τόσο λόγω μικρής συνοχής όσο και υπερκορεσμού από το νερό, αλλά και μεγάλο βάρος αδρανών υλικών που παρεμπόδισαν και την ομαλή ροή της βροχής, επέτρεψε το νερό να διηθηθεί και να διογκώσει το πέτρωμα. «Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν αρκετά εύκολη μια θραύση τη στιγμή που ξεπεράσθηκε η διατμητική αντοχή των υλικών. Οι «σταθείς πλέον μάζες μετακινήθηκαν, παρά την ήπια τοπογραφική κλίση, προς το κατώτερο τμήμα, δηλαδή στον πόδα της κατολίσθησης, ο οποίος δυστυχώς αποτελεί το πρανές της κοίτης μικρού υδάτινου ρέματος».
Ο γεωλόγος πρότεινε τότε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διολίσθησης να γίνει υπεδάφια αποστράγγιση, για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού από την ασταθή μάζα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την κατασκευή μιας συλλεκτήριας τάφρου που θα συγκέντρωνε και θα παροχέτευε όλο τον υδάτινο όγκο από τις γειτονικές περιοχές στο παρακείμενο ρεύμα. Επίσης επισήμανε ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί κάθε είδους εργασίας στο οδικό δίκτυο, ν’ αποκατασταθεί δηλαδή ο δρόμος λόγω του ότι η διολίσθηση ήταν πολύ έντονη.
Την 1η Μαρτίου η υπηρεσία κλήθηκε και πάλι να κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει τυχόν επιβαρύνσεις από τη συνέχιση του φαινομένου και διαπίστωσε ότι δεν είχε ληφθεί κανένα από τα προτεινόμενα έργα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να καθαριστεί από φερτές ύλες και να γίνουν δύο χαντάκια βαθιά για να απεγκλωβιστούν οι μεγάλες ποσότητες νερού που αργεί ν’ αποστραγγιστεί, θα πρέπει να σταματήσει η απόρριψη αδρανών υλικών στον χώρο ολίσθησης και να μαζευτούν άμεσα όσα υπάρχουν. Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί το ρέμα από τις απορρίψεις των υλικών κοπής των
εργοταξίων επεξεργασίας πλάκας για την ταχύτερη και ομαλή απορροή του νερού, ν’ απομακρυνθούν από τον παρακείμενο χώρο κατολίσθησης του πρανούς του ρέματος και τέλος θα πρέπει να εξεταστούν κατά την υπόδειξη του Δ/ντου του Δημοτικού Σχολείου οι πρόσφατες ρωγμές τόσο στο οικοδόμημα όσο και τον προαύλειο χώρο.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο Βόλος συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»

Για δεύτερη χρονιά… ο Βόλος συμμετέχει στην «Ωρα της Γης» με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών τοπικών φορέων για το συντονισμό όλων στις 27 Μαρτίου.
Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε το 2007 ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.
Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 27 Μαρτίου, καλούνται οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Δήμος Βόλου συμμετέχοντας και φέτος, για δεύτερη χρονιά, ενεργά στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία συμμετέχει και παροτρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σ’ αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης .
« Και εμείς ως πόλη μπορούμε να δράσουμε συλλογικά για να αποδείξουμε ότι συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οφείλουμε λοιπόν να συντονιστούμε καλύτερα για τις 27 Μαρτίου και να ενώσουμε για μια ώρα την προσπάθειά μας για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας» επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου στην εισήγησή του στη σύσκεψη και κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν.
Ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα συμμετέχει σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο Μητροπολιτικό Ναό και την Πλατεία του Αγίου Νικολάου, του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, του παραλιακού πάρκου και τα φώτα της παραλίας ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και για όλα τα υπόλοιπα δημόσια και δημοτικά κτίρια αλλά σε όλα τα Βολιώτικα νοικοκυριά καθώς και πέρυσι οι Βολιώτες ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι στο κάλεσμα της WWF.
Συμμετοχή της Μητρόπολης
Η Τοπική μας Εκκλησία συνεργαζόμενη ενεργά με τους υπόλοιπους φορείς της πόλεως του Βόλου και του Νομού Μαγνησίας συμμετέχει σ’ αυτή τη μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, πιστεύοντας ότι η συλλογική δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης ενώπιον μιας επικείμενης καταστροφής του πλανήτη.
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκαν τα εξής: θα αναγνωσθεί Μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου επ’ εκκλησίαις την Πέμπτη 25 Μαρτίου στην Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Για να διευκολυνθούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης» στις 8.30μ.μ.και για μισό λεπτό θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών για να σημάνει η έναρξη της «Ώρας της γης» και στις 9.30 θα ηχήσουν πάλι χαρμόσυνα για μισό λεπτό για την λήξη της « Ώρας της Γης».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Χορός υποψηφίων για το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Θέμα ημερών πλέον η ανακοίνωση του περιεχομένου της διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω του σχεδίου Καλλικράτης. Το στοίχημα για το αν θα είναι μια ολοκληρωμένη αλλαγή που θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ανάταξη της ελληνικής περιφέρειας και της κρατικής οντότητας ή αν θα πρόκειται για νομοσχέδιο συνηθισμένο και τρέχον, που το περιεχόμενό του δεν θα αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων, δεν δείχνει να απασχολεί παρά μόνο τους συντάκτες του πολυσυζητημένου νόμου.
Ενδιαφερόμενοι, ως συνήθως, οι νεοέλληνες περισσότερο για το ατομικό και ελάχιστα για το συλλογικό, έχουμε επιδοθεί στην ονοματολογία και όχι στο βάθος και το εύρος των επερχόμενων αλλαγών. Τελικά το τι ακριβώς θα νομοθετηθεί, μετά από μια πλειάδα αντικρουόμενων πληροφοριών, το γνωρίζει μάλλον μόνο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Σε τοπικό επίπεδο λοιπόν έχουμε και λέμε: Απόστολος Παπατόλιας, Αλέκος Βούλγαρης, Θανάσης Νάκος, Κυριάκος Μήτρου, Πάνος Σκοτινιώτης, Γιώργος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Βλάχος, Γιώργος Σινέλης, είναι μερικά από τα ονόματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία ως πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του υποψηφίου δημάρχου Βόλου είτε στο μεγάλο ενιαίο δήμο είτε στο δήμο με τα σημερινά του όρια.
Ο Απόστολος Παπατόλιας έχει βάλει πλώρη για τη θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Οι προσπάθειές του έχουν αποδοχή και τοπικά και στο κέντρο, με συνέπεια να είναι πολύ κοντά στην εξασφάλιση της υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος κίνδυνος για το σημερινό Νομάρχη Μαγνησίας είναι να προκύψει δυνατή υποψηφιότητα λαρισαϊκής καταγωγής, κάτι που μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται, αφού οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λάρισας Βασίλης Εξαρχος και Εκτορας Νασιώκας δύσκολα θα εγκατέλειπαν τη θέση του κυβερνητικού βουλευτή, προκειμένου να ασχοληθούν με ένα θεσμό αδοκίμαστο και με άγνωστες αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση ο Παπατόλιας παραμένει άφθαρτος και εκλόγιμος, με συνέπεια να έχει πολύ καλές πιθανότητες.
Ο Αλέκος Βούλγαρης, ο σημερινός δήμαρχος του Βόλου, παρά τα προβλήματα εσωκομματικής συνοχής που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του δείχνει να έχει ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι επίκειται η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων από μέρα σε μέρα, θέση όχι ασυμβίβαστη με το σημερινό αξίωμα του δημάρχου, αποδεικνύει ότι δεν είναι μέγεθος καθόλου αμελητέο. Σε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα ο ρόλος τού εν ενεργεία δημάρχου είναι εκ των πραγμάτων αυξημένος τόσο για τα χρήματα, όσο κυρίως για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Τον τελευταίο καιρό η εξασφάλιση μιας σειράς χρηματοδοτήσεων και ανακοίνωση σημαντικών έργων έχουν βελτιώσει το προφίλ του δημάρχου Βόλου. Ο κύκλος εσωστρέφειας έκλεισε και δύσκολα θα τολμήσει κάποιος να τον ανοίξει εκ νέου. Ο Βούλγαρης είναι δήμαρχος και ας μην ξεχνάει κανείς ότι έχει εκφράσει εκ νέου το ενδιαφέρον του.
Ο Θανάσης Νάκος, ο μακροβιότερος υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή με αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ήταν η ιδανικότερη περίπτωση κεντροδεξιάς υποψηφιότητας τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και κυρίως για τον ενιαίο Δήμο Βόλου. Ο βουλευτής Μαγνησίας πιέζεται ποικιλοτρόπως από διάφορα γαλάζια κέντρα, προκειμένου να ενδώσει. Για μια σειρά λόγων πιστεύουμε ότι τελικά θα προτιμήσει την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο Κυριάκος Μήτρου είναι ο πρώτος εκ των ενδιαφερομένων που έχει δηλώσει με επίσημο τρόπο και χωρίς να μασάει τα λόγια του την υποψηφιότητά του. Ο πρώην δήμαρχος Βόλου έχει επίσης δηλώσει ότι θα έκανε πίσω μόνο σε περίπτωση υποψηφιότητας του Θανάση Νάκου, κάτι που όπως προείπαμε αυτή την ώρα φαντάζει απίθανο. Πρόκειται για πολύ δυνατή υποψηφιότητα, ευρύτερη της παράταξής του, ενώ η επαναπροσέγγισή του με τον πρώην αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καπούλα τού προσθέτει τις δυνάμεις που του έλειψαν στην προηγούμενη αναμέτρηση. Ο Μήτρου δεν εύκολος στόχος για κανέναν αντίπαλο.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρώην Νομάρχης, δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου. Για να ευλογούμε και τα γένια μας, πριν από ένα χρόνο από τούτη τη στήλη είχαμε διαβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, που σήμερα παρουσιάζεται ισχυρό. Ο Πάνος Σκοτινιώτης έχει ερείσματα στην κεντρική εξουσία, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Ενθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του ο προερχόμενος από το Συνασπισμό πρώην δήμαρχος Καρδίτσας και σημερινός σύμβουλος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, ο Θανάσης Καταρτζής. Το πρόβλημα του πρώην Νομάρχη εντοπίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού στις δημοτικές εκλογές του 2002 το ψηφοδέλτιό του «Ανοικτοί Ορίζοντες» στέρησε τη νίκη στο επίσημο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Απόστολο Φοινικόπουλο, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ισχυρή υποψηφιότητα.
Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Με κινητήριο μοχλό τη θριαμβευτική εκλογή του στη σημερινή του θέση περιμένει την κατάλληλη στιγμή, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος τόσο τοπικά, όσο και στο κέντρο. Λέγεται ότι ο Κυριάκος Μήτρου βιάστηκε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για να προλάβει το Γιώργο Σπηλιόπουλο.
Ο Σωκράτης Αναγνώστου, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, χαμηλών τόνων και αυξημένης αξιοπιστίας, θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βόλου σε περίπτωση που τον καλούσε η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει αυτό το ρόλο. Πάντως ο συγκεκριμένος σε καμία περίπτωση δεν μελετάει το ενδεχόμενο ανεξάρτητης καθόδου και αυτή την εποχή ασχολείται με τις επερχόμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε και την επανεκλογή του.
Ο Γιάννης Βλάχος στην πρώτη επαφή με την πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κατέγραψε θετική παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη βλέπουν στο πρόσωπό του μια αξιόπιστη λύση ανανέωσης σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι κλασικές υποψηφιότητες.
Ο Γιώργος Σινέλης, γνωστός Βολιώτης δικηγόρος, προωθείται από τοπικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ ως λύση άφθαρτη και προερχόμενη από το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αφού τα κομματικά στελέχη δεν τυγχάνουν συνολικής επιδοκιμασίας στην εποχή μας. Ο ίδιος δεν έχει εκφράσει μέχρι τώρα καμία πρόθεση ενασχόλησης με το Δήμο Βόλου.
Πιθανότατα να καταγραφούν και περισσότερες υποψηφιότητες όσο ο καιρός πλησιάζει, σημαντικό ρόλο όμως στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων θα παίξει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Καλλικράτης, το οποίο σύντομα θα γνωρίζουμε.
Χρήστος Μπουκώρος
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αρχαία πόλη αποκαλύφθηκε στη Σκιάθο

Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως η αρχαία πόλη που αποκαλύπτεται σταδιακά στην βορειοανατολική πλευρά της Σκιάθου, δίπλα στον όρμο Ξάνεμο, κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα υπάρχοντα δεδομένα φωτίζουν ευκρινώς την αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα η αρχαία πόλη η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά, τοποθετείται στην αρχή της γεωμετρικής εποχής, δηλαδή στο 10ο αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται ωστόσο από τα μέλη των ερευνητικών ομάδων ότι σε βαθύτερα στρώματα θα εντοπιστούν ενδεχομένως ακόμη παλαιότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής, της εποχής του Χαλκού ή και προγενέστερα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία συνθέτουν μια πόλη η οποία περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο, τμήματα του οποίου είναι ορατά, ενώ ορατά είναι επίσης και τμήματα κτιρίων τα οποία βρίσκονταν μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτή. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απόδειξη για τον χρόνο κατοίκησης της πόλης, η οποία εντοπίζεται στην θέση Κεφάλα και έχει προταθεί η ταύτιση της με την Παλαισκίαθο, την πρώτη αρχαία πόλη που δημιουργήθηκε στην Σκιάθο.
Το παραπάνω ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί, διεξάγεται, όπως προαναφέρθηκε, κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο εν λόγω πρόγραμμα, τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ εκπροσωπεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και συμμετέχει η κ. Ελένη Χρυσοπούλου, αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας, η οποία είναι και υπεύθυνη για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σκιάθου. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ομάδας ειδικότερα του Τμήματος ΙΑΚΑ, επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «κατ’ αρχήν επιφανειακών ερευνών, στον αρχαιολογικό χώρο που είναι γνωστός με το όνομα Κεφάλα, στην Βόρεια ανατολική πλευρά της Σκιάθου, ΒΑ του άκρου του αεροδιαδρόμου και δίπλα στον όρμο Ξάνεμο. Πρόκειται για ένα χώρο με πολύ μεγάλη αρχαιολογική σπουδαιότητα γιατί εκεί τοποθετείται η αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου» αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και προσθέτει ότι «σε ολόκληρο το νησί, παρ’ όλο που έχουν γίνει πολύ συστηματικές επιφανειακές έρευνες τα τελευταία 20 περίπου χρόνια από την Υπηρεσία μας, δεν έχουμε εντοπίσει καμία θέση που να παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης παλαιότερα από αυτά που έχουμε εντοπίσει στην θέση Κεφάλα».
Στόχος του παραπάνω προγράμματος είναι εξάλλου η συστηματική επιφανειακή έρευνα και καταγραφή των επιφανειακών δεδομένων που υφίστανται στον αρχαιολογικό χώρο Κεφάλα και στην γύρω ευρύτερη περιοχή. Το πεδίο των ερευνών εκτείνεται, συγκεκριμένα, στην περιοχή νότια του αρχαιολογικού χώρου, όπου εντοπίζονται τα νεκροταφεία του αρχαίου οικισμού, καθώς και στην χερσόνησο «Κορακοφωλιά» που βρίσκεται στα δυτικά της Κεφάλας. Στη συγκεκριμένη χερσόνησο, οι επιφανειακές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, συνέβαλαν στο εντοπισμό στοιχείων κατοίκησης της αρχαιότητας, τα οποία μάλλον ανήκουν σε αγροτικές εγκαταστάσεις, αγροικίες, δηλαδή, ή άλλες συναφείς δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την αρχαία πόλη.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

600 (!!!) Μ.Κ.Ο. υπό την «ομπρέλα» του Δικτύου Θεσσαλίας


Κάτω από την ίδια ομπρέλα καλούνται να λειτουργήσουν από σήμερα 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (M.K.O.) της Θεσσαλίας.
Ο θεμέλιος λίθος για την οργάνωση και λειτουργία του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, μπήκε χθες, στην 4η Ιδρυτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου. Πολιτισμός, περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική οικονομία, συνιστούν τα πρώτα πεδία δράσης του Δικτύου, που διεκδικεί να αποκτήσει φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Μέσα από τη δικτύωση περνάμε από το εγώ στο εμείς, από τις ατομικές πρωτοβουλίες στις συλλογικές προσπάθειες. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην πληροφορία και να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που καθορίζουν τις τύχες των πολιτών. Εκεί είναι η θέση μας», επισήμανε στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης, ο Κων. Σκριάπας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας» και πρόεδρος του Δικτύου Ελασσόνος «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», αναφερόμενος παράλληλα και στην πρώτη κεφαλαιώδους σημασίας παρέμβαση του Δικτύου. «Πρώτη μας παρέμβαση θα είναι η ενεργή συμμετοχή μας στη διαβούλευση για το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα και ως τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει και για τη Θεσσαλία, μέσα από τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμη επίκαιρο πεδίο δράσης του δικτύου, θα αναπτυχθεί στους κόλπους του ίδιου του «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον Δημήτριο Γουγουλιά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας» – Μέλος της Κίνησης «Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου». «Με το νέο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», θεσμοθετούνται κέντρα διαβούλευσης, στα οποία οι ΜΚΟ θα συμμετέχουν ενεργά. Είναι τραγικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λόγο σε θέματα κατεξοχήν αρμοδιότητάς τους, που συζητιούνται σε επίπεδο δημοτικών ή νομαρχιακών συμβουλίων», σημείωσε και πρόσθεσε τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον εργαλεία για τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφέρεια.
Πάντως, όπως διαφάνηκε και από το θεματικό συνέδριο που ακολούθησε το απόγευμα, κυρίως τομέας δράσης, αποτελεί το περιβάλλον. Η δασολόγος- περιβαλλοντολόγος, ειδική συνεργάτις στην ομάδα επιστημόνων του δικτύου, Ζωή Φτίκα, υπογράμμισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των πολιτών γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή... καίει. Πρέπει οι ενεργοί πολίτες να φωνάξουμε. Το περιβάλλον το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να το διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο για να το κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας», ανέφερε, παρατηρώντας ότι οι πολίτες δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. «Οι κινήσεις πολιτών γύρω από το περιβάλλον ανθίζουν. Σε επίπεδο όμως κράτους... χωράει συζήτηση», είπε με νόημα.
Εκτός από το περιβάλλον, το Δίκτυο, στηρίζεται σε τρεις ακόμη θεματικούς πυλώνες, όπως ανέφερε το μέλος της Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», Χρήστος Καραζούπης. Πρόκειται για τους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. «Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά σε επίπεδο ΜΚΟ για να αποκτήσουν οι πολίτες φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή τους», επεσήμανε ο κ. Καραζούπης.
Τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου, χαιρέτισε ο νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ο οποίος κάλεσε τους ενεργούς πολίτες στην πρώτη γραμμή για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο της ΝΑΜ για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ΜΚΟ που μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά σε όλους τους τομείς.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Χωρίς να θέλω να μειώσω στο ελάχιστο την δράση αξιόλογων οργανώσεων της περιοχής μας, δεν μπορώ να μην εκφράσω την έκπληξή μου για τον αριθμό των Μ.Κ.Ο. που υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία κι επιχορηγούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό!
Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας...ούτε πενήντα δεν είναι οι εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο.....για 600 ούτε συζήτηση βέβαια!!!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων στον Βόλο

H υπογεννητικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός μέσου νοικοκυριού στο Βόλο, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση που υπάρχει ότι οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο παντρεύονται πολύ αργότερα από ότι οι γονείς τους, αλλά κάνουν και πολύ λιγότερα παιδιά από ότι στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μέλλον για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης της χώρας μας.
Τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία της Ταυτότητας Υγείας του Βόλου που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και που δείχνουν τα παρακάτω αποκαλυπτικά κοινωνικοοικονομικά στοιχεία: Το 55,3% των νοικοκυριών στο Δήμο Βόλου είναι μεγέθους έως και δύο ατόμων, το 21,4% είναι τριμελή νοικοκυριά, το 16,3% είναι τετραμελή και μόλις το 7% είναι νοικοκυριά άνω των 5 ατόμων. Σημειώνεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι παρατηρείται αύξηση των νοικοκυριών που απαριθμούν έως και δύο μέλη σε σύγκριση με τα πανελλαδικά αντίστοιχα στοιχεία του 2001.
Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού αναλφάβητων και των αποφοίτων του Δημοτικού (22,1%) και αύξηση του ποσοστού αποφοίτων ΑΕΙ / ΤΕΙ (28,6%) σε σχέση με το έτος 1997 που είχε γίνει αντίστοιχη έρευνα
Επίσης το 16% του πληθυσμού ζει με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως 600 ευρώ, ενώ το ποσοστό ανεργίας στο Δήμο Βόλου, σύμφωνα με στοιχεία του 2009 οπότε και διεξήχθη η έρευνα για την Ταυτότητα Υγείας του Βόλου είναι 13%, με την ανεργία των γυναικών (17,1%) να είναι σχεδόν τετραπλάσια από αυτή των ανδρών (4,7%). Πιο αναλυτικά:
Μέγεθος νοικοκυριού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για την Ταυτότητα Υγείας του Βόλου το 55,3% των νοικοκυριών είναι μεγέθους έως και δύο ατόμων, το 21,4% είναι τριμελή νοικοκυριά, το 16,3% είναι τετραμελή και το 7% είναι νοικοκυριά άνω των 5 ατόμων. Συγκρινόμενα τα στοιχεία του 2009 με εκείνα του 2001 (ΕΣΥΕ) παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε ποσοστό 37,1 των νοικοκυριών έως και 2 άτομα με αντίστοιχη μείωση των υπολοίπων κατηγοριών.
Εκπαιδευτικό επίπεδο
Οσον αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο το 22,1% των πολιτών είναι αναλφάβητοι (ή έχουν ολοκληρώσει κάποιες τάξεις του Δημοτικού και απόφοιτοι Δημοτικού σε ποσοστό σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο του 1997 (35%). Σημαντική αύξηση παρουσιάζει επίσης το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο ανέρχεται σε 28,6% σε σχέση με εκείνο του 1997 (17,4%).
Επίπεδο εισοδήματος
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της έρευνας (2009) το 16% του πληθυσμού έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως 600 ευρώ και το 41,5% από 600 έως 1.200 ευρώ. Το 16% των νοικοκυριών που διαμένουν στο Δήμο Βόλου ζουν με μηνιαίο εισόδημα έως και 600 ευρώ. Το 41,5% ζει με εισόδημα 600 έως 1.200 ευρώ, το 19% με εισόδημα 1.200 έως και 1.800 ευρώ και το 12,2% με μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.400 ευρώ. Χαρακτηριστική της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού του Βόλου είναι η κατηγορία εισοδήματος 600 έως 1.600 ευρώ στο οποίο εντάσσεται το 45,5% των νοικοκυριών που απαριθμούν 3 μέλη, το 35,1% των νοικοκυριών που απαριθμούν 4 μέλη και το 23,8% εκείνων που απαριθμούν 5 μέλη.
Ατυχήματα
Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όπως σημειώνεται:
- Οι πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων το 2008 ήταν η απόσπαση προσοχής του οδηγού κατά την οδήγηση, η παραβίαση προτεραιότητας και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
- Το 2009 καταγράφηκαν στο Νομό Μαγνησίας 120 εργατικά ατυχήματα με τον κλάδο των μεταποιητικών βιομηχανιών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων (42%).
- Οι ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς στα εργατικά ατυχήματα είναι αυτές μεταξύ 41-50 ετών
- Το 8,8 % των Βολιωτών δηλώνει ότι είχε κάποιο τραυματισμό που χρειάστηκε ιατρική αντιμετώπιση. Οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών (13,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (4,6%).
- Η πλειοψηφία των τραυματισμών συνέβησαν στη διάρκεια των εργασιών στο σπίτι (25,8%) καθώς και σε αθλητικές - εξωτερικές δραστηριότητες (24,3 %) .
Όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, οι πεζοί φαίνεται ότι συχνά πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αρκετές φορές είναι θανατηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002 έως το 2007, 14 πεζοί έχασαν τη ζωή τους μετά από τροχαίο δυστύχημα. Επίσης οι ποδηλάτες που κινδυνεύουν περισσότερο να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα είναι άνω των 50 ετών.
Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Βόλου τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα φαίνεται να συμβαίνουν τις ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Εργατικά ατυχήματα
Εξάλλου το 2009 καταγράφηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας 120 εργατικά ατυχήματα, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2008 όπου καταγράφηκαν 113 εργατικά ατυχήματα. Ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας που φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό εργατικών ατυχημάτων είναι αυτός των μεταποιητικών βιομηχανιών (42%). Ακολουθούν σε μικρότερα ποσοστά οι οικοδομές (18%) και ο κλάδος του εμπορίου συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης.
Οι ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς στα εργατικά ατυχήματα είναι αυτές μεταξύ 41- 50 ετών. Από την ηλικία των 21 ετών υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων όσο αυξάνει και η ηλικία, ενώ μετά τα 51 έτη σημειώνεται σταδιακή μείωση. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ατυχημάτων είναι οι πτώσεις των εργαζομένων, χτυπήματα από αντικείμενα και ως συνέπεια αυτών, καταγράφονται κατάγματα, πληγές - τραύματα και διαστρέμματα.
Τραυματισμοί
Το 8,8% των Βολιωτών δηλώνει ότι είχε κάποιο τραυματισμό που χρειάστηκε ιατρική αντιμετώπιση με τους άνδρες να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών (13,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (4,6%).
Τα κατάγματα (36,7%), τα διαστρέμματα (26,3%) και οι εγχειρήσεις χιαστών (20,2%) αποτελούν τις πιο συνηθισμένες βλάβες που προκαλούνται από τους τραυματισμούς. Τέλος η πλειοψηφία των τραυματισμών αναφέρεται ότι συνέβησαν στη διάρκεια εργασιών στο σπίτι (25,8%) καθώς και σε αθλητικές - εξωτερικές δραστηριότητες (24,3%).
Φτώχια και έλλειψη στέγης
Σε καθημερινή βάση ο Δήμος Βόλου διανέμει φαγητό σε 150 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους. Επίσης η Μητρόπολη Δημητριάδος παρέχει καθημερινά μέσα από τα 13 συνοικιακά Σπίτια Γαλήνης και το συσσίτιο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου, περίπου 100 μερίδες φαγητό.
Για την περίοδο 2008 - 2009 η Κοινωνική Υπηρεσία του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου αντιμετώπισε 345 περιστατικά ατόμων με σοβαρά κοινωνικά - οικονομικά προβλήματα. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ίδια υπηρεσίας, 24 άτομα είναι άστεγοι και καταλύουν σε πάρκα της πόλης και σε παράγκες. Ενδεικτικά ο ΔΟΥΚ φιλοξένησε την περίοδο 2008 - 2009, πέντε αστέγους σε ενοικιαζόμενα σπίτια και ήδη από το 2002 χορηγεί έκτακτη οικονομική στήριξη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη (2009: 790 άτομα). Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια του 2008 επιδοτήθηκαν 3.214 άτομα. Επίσης δόθηκαν 370 επιδόματα έκτακτης οικογενειακής βοήθειας και εκδόθηκαν κατά προσέγγιση 4.000 βιβλιάρια υγείας.
Εγκληματικότητα
Το έγκλημα και η παραβατικότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών αλλά και γενικότερα με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στον πληθυσμό, το επίπεδο φτώχιας και την υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών.
Στον ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ παρουσιάζονται οι παραβάσεις του ποινικού κώδικα που καταγράφηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας κατά τα έτη 2007 και 2008 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαδικτυακά αναλφάβητοι οι Έλληνες πολίτες


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) μόνο το 18,2% των Ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές (μέτριες ή υψηλές δεξιότητες) στη χρήση του διαδικτύου, συγκριτικά με το 31% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλο που το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ 27, για το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου, η εξέλιξή του το ίδιο χρονικό διάστημα στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας αντικατοπτρίζει ρυθμούς βελτίωσης συγκρίσιμους με αυτούς της ΕΕ27.
Η αδυναμία πρόσβασης και χρήσης των ΤΠΕ αποτελεί ολοένα και περισσότερο σημαντική μορφή κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Το εμμένον ψηφιακό χάσμα, ειδικά σε σχέση με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επηρεάζει τη συνοχή και την ευημερία στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηλεκτρονική ενσωμάτωση εξακολουθεί να αποτελεί κεντρική παράμετρο των πολιτικών επιλογών των επόμενων 5-10 χρόνων στην Ευρώπη και παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με την «πράσινη Κοινωνία της Γνώσης».
Απουσία ενδιαφέροντος
Στην Ελλάδα, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή ανάγκης για τις ΤΠΕ και το διαδίκτυο οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και στην ανεπαρκή τεκμηρίωση του αντίκτυπου της χρήσης των ΤΠΕ στην ποιότητα ζωής τους.
Καλύτερη ενημέρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης των ΤΠΕ και της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και συμμετοχής. Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή κατάρτιση των πολιτών και είναι σαφές ότι απαιτούνται προγράμματα ενίσχυσης
των δεξιοτήτων ΤΠΕ όλων των πολιτών, ειδικά αυτών που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συχνής χρήσης του διαδικτύου και του διαδικτυακού αλφαβητισμού: η υστέρηση στη χρήση του διαδικτύου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού των πολιτών είναι κατά την άποψη μας η πλέον επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό ευρυζωνικών υποδομών (π.χ. οπτικών ινών/FTTH ή VDSL) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Το επίπεδο συχνής χρήσης του διαδικτύου στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ27 για όλες τις ειδικές ομάδες σε κίνδυνο ψηφιακού αποκλεισμού, με εξαίρεση αυτή των ανέργων στην οποία υπερτερεί. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους νέους (το 19,2% των ανέργων στην Ελλάδα το 2008 ήταν νέοι 15 24 χρονών) , οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ενεργοί χρήστες του διαδικτύου (το 2008 το 76,5% των νέων 15 24 χρονών ήταν συχνοί χρήστες διαδικτύου).
Στην Ελλάδα παρατηρείται χαμηλό ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από τους μεσήλικες (55-64), σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ27 Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ27 η αύξηση (ο ρυθμός βελτίωσης) της συχνότητας χρήσης του διαδικτύου από τις συγκεκριμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού για την περίοδο 2005 2008 ήταν σχετικά μικρή.
Το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά (κατά 13%) του μέσου όρου της ΕΕ27. Μόνον το 18,2% των Ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές (μέτριες ή υψηλές δεξιότητες) στη χρήση του διαδικτύου, συγκριτικά με το 31% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών μελών. Τονίζεται ότι το 2008, το 39,4% των Ελλήνων πολιτών είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 34% από αυτούς έκανε συχνή (εβδομαδιαία) χρήση του διαδικτύου.
Υπάρχει βελτίωση
Διαπιστώνεται όμως ότι η εξέλιξη του διαδικτυακού αλφαβητισμού στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αντικατοπτρίζει ρυθμούς βελτίωσης συγκρίσιμους με αυτούς της ΕΕ27. Μέσα σε 3 χρόνια υπήρξε αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων πολιτών με ικανοποιητικές δεξιότητες κατά 9,3%, αλλά και μείωση του ποσοστού των πολιτών χωρίς δεξιότητες κατά 7,7%. Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρέμεινε σχετικά σταθερό γύρω στο 10% (συγκεκριμένα 9% 10,6%).
Το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού για κάθε ειδική ομάδα του πληθυσμού στην Ελλάδα προκύπτει από την εξέλιξη του προτεινόμενου δείκτη Ι4-02: Ικανοποιητική ικανότητα χρήσης χρήσιμων επιγραμμικών υπηρεσιών για την περίοδο 2005-2007. Ο δείκτης Ι4-02 αντικατοπτρίζει το ποσοστό των πολιτών με ικανοποιητικές διαδικτυακές δεξιότητες ανά ειδική ομάδα του πληθυσμού. Παρατηρείται ότι μέσα σε 3 χρόνια υπάρχει βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού σ' όλες τις υπό εξέταση ομάδες, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους (65-74 ετών) για τους οποίους το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και παρέμεινε στάσιμο.
Σημαντική βελτίωση κατά 12,6% παρατηρείται στο ποσοστό των ανέργων Ελλήνων πολιτών με ικανοποιητικές δεξιότητες χρήσης διαδικτύου. Για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες η βελτίωση του ποσοστού των πολιτών με ικανοποιητικές δεξιότητες διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 1,6% (για τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες) και 7,1% (για τις γυναίκες) μέσα στην τριετία.
Το χάσμα διαδικτυακού αλφαβητισμού μεταξύ του γενικού πληθυσμού και των ειδικών υπό εξέταση ομάδων προκύπτει από την εξέλιξη του προτεινόμενου «Δείκτη απόστασης διαδικτυακού αλφαβητισμού» ή «internet literacy disparity index». Διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα οι ειδικές ομάδες μπορούν να καταταγούν σε τρεις κατηγορίες ως προς το ρυθμό μείωσης του χάσματος (δηλαδή το ρυθμό σύγκλισης των διαδικτυακών δεξιοτήτων τους με αυτές του γενικού πληθυσμού) με την πάροδο του χρόνου.
Μείωση χάσματος διαδικτυακού αλφαβητισμού
Το χάσμα διευρύνεται για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Το χάσμα παραμένει σχετικά σταθερό για τους οικονομικά ανενεργούς, τις γυναίκες και τους μεσήλικες.
Το χάσμα μειώνεται για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές και για τους άνεργους πολίτες.
Η μείωση του χάσματος διαδικτυακού αλφαβητισμού για τους ανέργους εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους νέους, οι οποίοι είναι οι πλέον ψηφιακά εγγράμματοι πολίτες. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων τα τελευταία χρόνια.
Η μείωση του χάσματος για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές πιθανόν να οφείλεται στην πρόσφατη έντονη ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ειδικά στις αγροτικές περιοχές και κυρίως μέσω του έργου «Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Ελληνική Περιφέρεια», ύψους 210 εκατ., με παράλληλη ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών. ΄
Όσον αφορά στη σύγκριση του χάσματος διαδικτυακού αλφαβητισμού μεταξύ των ειδικών υπό εξέταση ομάδων και του γενικού πληθυσμού σε Ελλάδα και ΕΕ27, είναι σαφές ότι το χάσμα διαδικτυακού αλφαβητισμού των ειδικών ομάδων στην Ελλάδα με εξαίρεση αυτή των ανέργων, είναι σημαντικά μεγαλύτερο του αντίστοιχου της ΕΕ27.
Υπογραμμίζεται όμως ότι ο ρυθμός μείωσης του χάσματος διαδικτυακού αλφαβητισμού είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα για τους ανέργους και τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές στην υπό εξέταση περίοδο (2005-2007).
Γ. Σ.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο Βόλο ο Δ. Γόντικας

«Η όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου, με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενάντια σε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα, κάνουν όλο και πιο καθαρό, ότι ο καπιταλισμός και οι πολιτικές στήριξής του, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ Μαγνησίας.
Την πολιτική εναλλακτική πρόταση θέλει να συζητήσει το ΚΚΕ, με την εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Ε. Μαγνησίας του Κόμματος, την Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Την πρόταση του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πενήντα (προεκλογικές!) δράσεις για το περιβάλλον σε Βόλο και Ν. Ιωνία

Πενήντα παρεμβάσεις συνολικά περιλαμβάνει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Βόλου για την Κλιματική Αλλαγή που συζητήθηκε προχθές σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Βόλου και που στοχεύουν στη λήψη μέτρων μέχρι το 2020, με απώτερο στόχο τη μείωση των ρύπων που συμβάλλουν στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου κατά 7% σε σχέση με τους ρύπους του 2007.
Οι παρεμβάσεις αφορούν τους παρακάτω έξι επιμέρους άξονες παρέμβασης : i) Κτηριακές Υποδομές ii) Mεταφορές iii) Yδρευση και Διαχείριση Λυμάτων iv) Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων v) Λειτουργίες Πόλης και vi ) Δράσεις Προοπτικής και υπεύθυνους υλοποίησης ανά περίπτωση (δημοτικά κτήρια και σχολεία, δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και νοικοκυριά).
Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις ανά άξονα είναι οι παρακάτω:
Α. ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (21 συνολικά δράσεις):
- Μόνωση οροφής και εξωτερικών τοίχων: Αφορά στην εφαρμογή θερμομόνωσης σε ταράτσες κτηρίων και εξωτερικούς τοίχους κτηρίων (που δεν διαθέτουν τέτοιου είδους μόνωση), ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες τιμές του Κανονισμού Θερμομόνωσης . Στόχος είναι η βελτίωση της θερμικής άνεσης των κτηρίων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Το μέτρο για τα δημοτικά κτήρια και σχολεία αφορά σε όσα κτήρια έχουν προβληματική ή καθόλου μόνωση: Μόνωση οροφής σε επτά δημοτικά κτήρια και 20 σχολεία και μόνωση εξωτερικών τοίχων σε εννέα δημοτικά κτήρια και 20 σχολεία. Κόστος εφαρμογής 1,6 εκατ. ευρώ. Στα δημόσια κτήρια το μέτρο αφορά σε όσα κτίρια έχουν προβληματική η καθόλου μόνωση (μόνωση οροφής σε ένα κτήριο και μόνωση εξωτερικών σε πέντε κτήρια). Κόστος εφαρμογής 150 χιλ. ευρώ. Στις επιχειρήσεις το μέτρο αφορά σε κτίρια με έτος κατασκευής πριν το 1980. Η διείσδυση έχει οριστεί στο 50% των κτηρίων για γραφεία/υπηρεσίες και καταστήματα και στο 100% για ξενοδοχεία. Κόστος εφαρμογής 6,2 εκ. ευρώ. Στα νοικοκυριά το μέτρο αφορά σε πολυκατοικίες με έτος κατασκευής πριν το 1980 καθώς και σε πολυκατοικίες με έτος κατασκευής 1981-1990. Μόνωση οροφής στο 47% των κτηρίων πριν το 1980, μόνωση οροφής και εξωτερικών τοίχων 23% των κτηρίων πριν το 1980 και 10% των κτηρίων 1981-1990, μόνωση εξωτερικών τοίχων στο 30% πριν το 1980. Κόστος εφαρμογής 27,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ / κτήριο
- Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων: Τα παλαιά κουφώματα και οι μονοί υαλοπίνακες είναι βασικά σημεία από τα οποία διαρρέει ενέργεια από τα κτήρια. Η αντικατάστασή τους θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το μέτρο για τα δημοτικά κτήρια αφορά όσα κτήρια δεν έχουν διπλούς υαλοπίνακες (έξι δημοτικά κτήρια και 20 σχολεία). Κόστος εφαρμογής 1,44 εκατ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά το μέτρο αφορά σε κτήρια κατοικίας με έτος κατασκευής πριν το 1980 (20% των κτηρίων) καθώς και σε πολυκατοικίες με έτος κατασκευής 1981-1990 (5% των κτηρίων). Κόστος εφαρμογής 30,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 15 χιλιάδες ευρώ το κτήριο.
- Ταρατσόκηποι: Αφορά στη δημιουργία ταρατσόκηπων σε κτήρια κατοικιών. Στόχος είναι η βελτίωση της θερμομόνωσης του κτηρίου και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Παράλληλα τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλους ρύπους και συνεισφέρουν αφενός στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και αφετέρου στη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στην πόλη. Το μέτρο σε αφορά σε πολυκατοικίες με έτος κατασκευής πριν το 1980 (5% των κτηρίων). Το μέτρο εφαρμόζεται στο 50% της οροφής του κτηρίου. Κόστος εφαρμογής 480 χιλ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ / νοικοκυριό.
- Αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών: Αφορά στην αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών με νέα που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία τους. Ο συντελεστής ενεργειακής απόδοσης (COP) ενός νέου κλιματιστικού είναι 3,5, ενώ ενός παλαιού κλιματιστικού είναι 2,0. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξεως του 40% για κλιματισμό (θέρμανση - ψύξη). Για τα δημοτικά κτήρια στόχος είναι η αντικατάσταση του 25% της κλιματιζόμενης επιφάνειας των δημοτικών κτηρίων και κτηρίων της ΔΕΥΑΜΒ (250 μονάδες ψυκτικής ισχύος 12.000 BTU/ hr. Κόστος εφαρμογής 200 χιλ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά το μέτρο αφορά την αντικατάσταση του 20% των παλαιών μονάδων που έχει το 95% των νοικοκυριών το 2010 (10.300 μονάδες ψυκτικής ισχύος 12.000 ΒΤU / hr. Kόστος 8,13 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 που αντιστοιχεί σε 800 ευρώ / νοικοκυριό ανά κλιματιστικό).
- Εξωτερική σκίαση: Η εξωτερική σκίαση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως μεταλλικά σκιάδια, τέντες κ.λ.π. Η εξωτερική σκίαση μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται στο κτήριο το καλοκαίρι και επομένως μειώνει σημαντικά τις ανάγκες κλιματισμού. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξης του 30% για δροσισμό.
- Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής: Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να αντικαταστήσουν εν μέρει τη λειτουργία των κλιματιστικών και απαιτούν πολύ μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας . Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξης του 15% για δροσισμό.
-Προώθηση εφαρμογών ηλιακού κλιματισμού: Οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές του ηλιακού κλιματισμού έγινα στην Ελλάδα εδώ και μία εικοσαετία. Μόλις πρόσφατα όμως η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών. Στόχος η εφαρμογή σε μεγάλα κτήρια υπηρεσιών και σε ξενοδοχεία της πόλης, με πιλοτική εφαρμογή ως παράδειγμα σε κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ.
- Αντικατάσταση παλαιών λεβήτων πετρελαίου με ενεργειακά αποδοτικούς: Οι νεότεροι λέβητες πετρελαίου έχουν αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Στόχος της αντικατάστασης είναι να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξεως του 5% για θέρμανση χώρων. Το μέτρο αφορά στην αντικατάσταση λεβήτων παλαιάς τεχνολογίας( 29 στα δημοτικά και 19 στα σχολεία). Δεν περιλαμβάνει την αλλαγή καυστήρα ο οποίος για το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηρίων έχει αλλάξει σε φυσικό αέριο. Κόστος εφαρμογής 200 χιλ. ευρώ.
- Επέκταση χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση χώρων και ζεστό νερό: Η αντικατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο για τη θέρμανση κτηρίων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας η καύση του φυσικού αερίου είναι περισσότερο αποδοτική σε σχέση με την καύση πετρελαίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξης του 10% για θέρμανση χώρου.
- Συχνή συντήρηση λεβήτων
- Ηλιακοί συλλέκτες για θέρμανση χώρων
- Ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό χρήσης
- Φωτοβολταϊκά
- Συμπαραγωγή
- Συστήματα αντιστάθμισης
- Αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
- Αυτοματισμοί φωτισμού
- Προώθηση συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
- Μη τεχνολογικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. όχι συσκευές στο stand by)
- Εφαρμογή συστημάτων ΒΜS («έξυπνο» σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτηρίων)
- Βιοκλιματικά κτήρια.
B. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (13 συνολικά δράσεις)
- Αντικατάσταση δημοτικών επιβατικών με υβριδικά
- Αντικατάσταση παλιών φορτηγών
- Αντικατάσταση παλιών απορριμματοφόρων
- Αντικατάσταση παλαιών οχημάτων ΔΕΥΑΜΒ
- Οργάνωση δημοτικού συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων
- Επέκταση κατασκευαζομένου δικτύου ποδηλατοδρόμων
- Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων
- Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης
- Αστικά ΚΤΕΛ - νέα μικρότερα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
- Αστικά ΚΤΕΛ - αναδιάρθρωση δρομολογίων
- Κατασκευή τραμ
- Οικολογική οδήγηση ( Eco - driving)
- Αύξηση πληρότητας Ι.Χ ( Car pooling)
Γ. ΥΔΡΕΥΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ (οκτώ συνολικά δράσεις)
- Μείωση κατανάλωσης νερού μέσω διαφημιστικής εκστρατείας με συνέπεια τη μείωση ενέργειας
- Βελτιστοποίηση του συστήματος ύδρευσης με τοποθέτηση ηλεκτρομαγνητικών υδρομετρητών ευθείας ανάγνωσης κ.λ.π.
- Αλλαγή του Η/Μ εξοπλισμού (αντλίες κ.λ.π.) ή άλλες παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια του συστήματος υδροδότησης
- Περιορισμός παρασιτικών εισροών στο δίκτυο συλλογής λυμάτων
- Αλλαγή του Η/Μ εξοπλισμού ή άλλες παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια ανύψωσης και μεταφοράς λυμάτων.
- Παρεμβάσεις στον Η/Μ εξοπλισμό εντός της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων
- Περαιτέρω επεξεργασία ιλύος - πιθανή περαιτέρω ενεργειακή αξιοποίηση
- Αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των πηγαίων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ
Δ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (δύο δράσεις)
- Επέκταση ανακύκλωσης χαρτιού
- Ανακύκλωση οργανικού κλάσματος απορριμμάτων
Ε. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (τρεις δράσεις)
- Αντικατάσταση λαμπτήρων (και ενδεχομένως αναγκαστικά και φωτιστικών) στο φωτισμό οδών και πλατειών
- Αυτοματισμοί στην έναρξη - λήξη λειτουργίας του φωτισμού οδών και πλατειών
- Δεντροφύτευση / χώροι πρασίνου
ΣΤ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (δύο δράσεις)
- Υποδομές Μεσογειακών Αγώνων - Μεσογειακό Χωριό
- Αστικές αναπλάσεις.
Αντώνης Τσελέντης
Απ΄την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Κοσμογονία δράσεων για το περιβάλλον απ' την Δημοτική Αρχή Βόλου!
Τώρα αν εγώ ρωτήσω τι έκαναν τα προηγούμενα 3 χρόνια και κάνουν αυτές τις ανακοινώσεις φέτος που είναι χρονιά εκλογών...θα γίνω κακός;;;
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σαν να μη πέρασε μια μέρα!!!

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σʼ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νάʼ χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νάʼχει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

(Γ. Σουρής) 19ος αιώνας!

Σαν να μη πέρασε μια μέρα!!!

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

"Βοηθήστε μας να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε!"

Από υποσχέσεις, λόγια, παραινέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια και πρωτοβουλίες, χορτάσαμε χρόνια τώρα. Από έλλειψη έργων, φιλότιμου, μπέσας, εξυπνάδας και ονείρων πάσχουμε ανεπανόρθωτα. Και ευτυχώς που υπάρχουν κάποια "παιδιά" που δε μας αφήνουν στην ησυχία του καναπέ μας, στην αποβλάκωση της τηλεόρασης, στην ευκολία της άρνησης των ευθυνών μας για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. 
Όπως η αναγνώστριά μας, μαθήτρια της πρώτης λυκείου, πουμε το γράμμα της μας αναγκάζει όλους να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας και να αναρωτηθούμε τι απέγιναν τα ιδανικά μας...

"Είμαι μαθήτρια της πρώτης λυκείου. Σε 2 χρόνια θα γίνω ενεργός πολίτης αυτής της χώρας. Μιάς χώρας που κυριαρχεί η αδικία και η εκμετάλλευση. Μιάς χώρας που ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και αδιαφορεί για τους γύρω του. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, εννωμένοι. Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρουμε πολύ σπουδαία πράγματα. Ο κόσμος στον οποίο θέλω να ζήσω είναι διαφορετικός από το σημερινό. Ο κόσμος που ονειρεύομαι είναι δίκαιος, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς παιδιά να υποφέρουν και να πεθαίνουν από την πείνα. Με ανθρώπους που σέβονται το περιβάλλον. Με ανθρώπους που αγωνίζονται για κάτι καλύτερο και δε μένουν θεατές. Βοηθήστε με να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Βοηθήστε εμένα και όλα τα παιδιά του κόσμου να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε....αγωνιστείτε για μας, για τα παιδιά σας.....για ένα καλύτερο μέλλον.... Σας ευχαριστώ."
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Με «σφραγίδα» Βρυξελλών οι απολύσεις 35 χιλ. συμβασιούχων


Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και την αυριανή του Ecofin οριστικοποιείται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον περίπου 35.000 από τους 90.000 συμβασιούχους δήμων και νομαρχιών.
Ήδη η Κομισιόν ασκεί έντονες πιέσεις για μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και γι’ αυτό οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης των συμβάσεων έργου, της μη ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, περιλαμβάνονται στην Έκθεση προόδου που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της επιτήρησης.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι 35.000 συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στους δήμους και τις νομαρχίες θα λήξουν, καθώς οι 90.000 συμβάσεις που λήγουν μέχρι τον Απρίλιο θα αντικατασταθούν με μόλις 55.000 νέες. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέες περικοπές κρατικών κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση πιέζοντας τους νομάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν σε περιστολές μισθολογικών δαπανών και σε καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων.
Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να «περάσουν από κόσκινο» όλες τις συμβάσεις εργασίας, καθώς και τις μισθολογικές καταστάσεις και να παραδώσουν τα στοιχεία στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.
Στόχος είναι να καταργηθούν συμβάσεις προσωπικού που δεν πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή έγιναν με απευθείας αναθέσεις (χωρίς διαγωνισμό), καθώς και περιπτώσεις εξόφθαλμα παχυλών αμοιβών, ενώ το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα σε υπόγειες και με αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template