Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αυριανή ψηφοφορία


Ιδιαίτερη προσοχή για να πληροφορηθούν, έγκαιρα και σωστά, πού ψηφίζουν πρέπει να δώσουν οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή αυτοί που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι οποίοι ανέρχονται σε 245.866 άτομα (το 2,5% του εκλογικού σώματος).
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που:
  • Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1991).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα με δικαστική απόφαση. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Η ψηφοφορία της Κυριακής διαρκεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό των στοιχείων ταυτότητάς τους (Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας).
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του Νομού Λάρισας.
Θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη «Ε».
Οι εκλογείς που δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (δε φαίνονται γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους) ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου ή της Κοινότητας, στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, αυτοί οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν πρέπει να πάνε στο Δήμο ή την Κοινότητά τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή πιστοποιητικό που βεβαιώνει την εγγραφή τους στα Μητρώα Αρρένων (εφόσον είναι γραμμένοι μόνο σε αυτά). Το πιστοποιητικό αυτό θα το προσκομίσουν στο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος που θα επιλέξουν κι έτσι θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι θα υπογράφουν έντυπη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος.
Πόσους σταυρούς βάζουμε
Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης, που σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος μπορεί να βάζει σταυρό στον υποψήφιο βουλευτή προτίμησής του. Τα ψηφοδέλτια που δε φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυροδοτήσουν στο ψηφοδέλτιο προτίμησής τους έναν ή και περισσότερους υποψήφιους, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει η εκλογική τους περιφέρεια.
  • Μέχρι ΕΝΑ (1) σταυρό μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλωρίνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδος, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Λασιθίου.
  • Μέχρι ΔΥΟ (2) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Εβρου, Καβάλας, Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Χανίων.
  • Μέχρι ΤΡΕΙΣ (3) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β΄ Πειραιά, Αττικής, Ηρακλείου.
  • Μέχρι ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών.
Ειδικές κατηγορίες εκλογέων
Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή κοινότητα της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες
Με απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται άδεια απουσίας (η χορήγησή της είναι υποχρεωτική), με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η άδεια αυτή δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.
Για τους μισθωτούς που δουλεύουν έξι μέρες τη βδομάδα χορηγείται άδεια:
  • Μιας (1) εργάσιμης μέρας σε όσους μετακινηθούν για να ψηφίσουν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • Δύο (2) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
  • Τριών (3) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 401 και άνω χιλιομέτρων (εφόσον μετακινηθούν μόνο οδικώς).
Για τους μισθωτούς που δουλεύουν πέντε μέρες τη βδομάδα χορηγείται άδεια:
  • Μιας (1) εργάσιμης μέρας σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
  • Δύο (2) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω (εφόσον μετακινηθούν μόνο οδικώς).
Για όσους μετακινηθούν σε νησιά, ο αριθμός των ημερών αδείας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς όμως η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες. Για όσους μισθωτούς η μέρα των εκλογών είναι εργάσιμη μέρα, και αυτή η μέρα θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, οι ίδιες μέρες άδειας ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθώς και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα εργάζονται τη μέρα των εκλογών, δικαιούνται ειδικής άδειας ώστε να πάνε να ψηφίσουν και να επιστρέψουν και πάλι στην εργασία τους.

Μάθε πού ψηφίζεις
Ολοι οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν:
  • Με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου νομάρχη, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους και τις κοινότητες του νομού.
  • Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ενότητα «Εκλογές» - «Μάθε πού ψηφίζεις».
  • Να τηλεφωνούν στο 1500.
Οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν ή για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το εκλογικό τους δικαίωμα:
  • Από τις υπηρεσίες του Δήμου, στην οδό Λιοσίων 22.
  • Στο τηλεφωνικό κέντρο 210.5277.001.
  • Στη γραμμή δημότη 1595.
  • Στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου, στη διεύθυνση www.cityofathens.gr μέσω του banner «ΕΚΛΟΓΕΣ 2009», http://www.cityofathens.gr/el/node/9779
Συνολικά, στο Νομό Αττικής συστήθηκαν 5.677 εκλογικά τμήματα. Από αυτά, τα 5.481 αφορούν στους κανονικούς εκλογείς και τα 196 ετεροδημότες. Οι εκλογείς κάτοικοι του νομού Αττικής πληροφορίες για την ψηφοφορία μπορούν να λαμβάνουν στο τηλέφωνο 801.11.39000. Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν έως και την Κυριακή 4 Οκτώβρη 2009 με το εξής πρόγραμμα:
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΙΟΣΙΩΝ 22
Σήμερα Σάββατο 3/10, από 8 π.μ. έως 10 μ.μ.
Κυριακή 4/10 από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σήμερα Σάββατο 3/10 από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
Κυριακή 4/10 από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ 63
Σήμερα Σάββατο 3/10 από 8 π.μ. έως 9 μ.μ.
Κυριακή 4/10 από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Σήμερα Σάββατο 3/10 από 8 π.μ. έως 9 μ.μ.
Κυριακή 4/10 από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μύθος η πρωτοκαθεδρία των μεταναστών στην εγκληματικότητα


Αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών καταρρίπτει τον μύθο περί πρωτοκαθεδρίας των μεταναστών σε αδικήματα κατά της περιουσίας και προσώπων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, “Επιχειρηματικότητα, Κίνδυνοι και Ανταγωνισμός στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας”, που βρίσκεται επί του πιεστηρίου, οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες κατέδειξαν μεικτές ομάδες Ελλήνων – αλλοδαπών ως τους κυρίους δράστες, κατά δεύτερο λόγο τους Έλληνες, ενώ τελευταίους τους αλλοδαπούς. Η υπεύθυνη της έρευνας, Ιωάννα Τσίγκανου, μιλά στην “Α” για τους παράγοντες που διαμορφώνουν το συλλογικό φαντασιακό, που συχνά ταυτίζει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα, τον ρόλο των ΜΜΕ και τη ρητορική της διακινδύνευσης.
Το πεδίο της έρευνας ορίζεται τοπογραφικά/πολεοδομικά από το “τρίγωνο” που σχηματίζουν οι οδοί Μητροπόλεως-Πειραιώς-Πλατεία Ομονοίας-Πανεπιστημίου-Πλατεία Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των επιχειρήσεων του δείγματος αποτελεί το ακριβές αποτύπωμα αυτού που ονομάζεται ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ανταποκρίνονται στην εικόνα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες κατά κανόνα ανήκουν στην ευρύτατη παραγωγική ηλικία των 24-65 ετών. Μια συνολική θεώρηση των δεδομένων που προέκυψαν από 1232 επαφές και 850 συνεντεύξεις (πρόσωπο με πρόσωπο) με Έλληνες επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 730 δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και οι 120 σε τέσσερις διαφορετικές εμπορικές περιοχές ελέγχου καταδεικνύει τα ακόλουθα:
Όσον αφορά στην ευάλωτη θέση των επιχειρήσεων κυρίαρχα ως θυμάτων (ή πιθανών θυμάτων) αδικημάτων κατά της περιουσίας/ιδιοκτησίας αλλά και κατά προσώπων, οι επιχειρηματίες, σε ποσοστό 52%, δηλώνουν ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους κρούσματα επιθέσεων κατά προσώπων στην περιοχή του καταστήματος/επιχείρησής τους. Κατά τη γνώμη τους αυτές οι επιθέσεις γίνονται κυρίως για κλοπή/ληστεία (65,5% των απαντήσεων), για χρήματα ή οικονομικούς λόγους (24%).
Αναφορικά με τους δράστες αυτών των επιθέσεων, κατά τη γνώμη τους αυτοί ανήκουν κυρίως σε μεικτές ομάδες Ελλήνων-αλλοδαπών (51% των απαντήσεων), κατά δεύτερο λόγο είναι αλλοδαποί (22,3%) και κατά τρίτο λόγο Έλληνες (11,3%). Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Αλβανοί (32% των απαντήσεων), οι Βαλκάνιοι γενικώς (11%), οι Ρουμάνοι ειδικά (10,5%), οι Ρώσοι (8%) και οι Ασιάτες (6% ). Σημαντικό είναι το ποσοστό του 40% που δεν απάντησε την ερώτηση.
Συγκεκριμένα για τα αδικήματα κατά της περιουσίας οι επιχειρηματίες, και σε ποσοστό 58% (μεγαλύτερο του προηγούμενου για τα αδικήματα κατά προσώπων), δηλώνουν ότι οι δράστες ανήκουν κυρίως σε μεικτές ομάδες Ελλήνων-αλλοδαπών (49,5% των απαντήσεων), κατά δεύτερο λόγο είναι αλλοδαποί (15,9%) και κατά τρίτο λόγο Έλληνες (12,5%). Κι εδώ την πρωτοκαθεδρία κατέχουν οι Αλβανοί, ενώ ομοίως το ½ του δείγματος αρνείται να τοποθετηθεί.

Από το φαντασιακό... στο πραγματικό

Περνώντας από το φαντασιακό στο πραγματικό επίπεδο, από τους ερωτηθέντες επιχειρηματίες του δείγματος, το 40% έχει υποπέσει θύμα κάποιας παράνομης ενέργειας αδικήματος προσβολής ή επίθεσης. Οι προσβολές περιλαμβάνουν κλοπές (73,5%), διαρρήξεις/ληστείες (34,3%), καταστροφές (15,7%), βανδαλισμούς (13%), πλαστογραφίες / χρήση πλαστών νομισμάτων (7%), δολιοφθορές (4%), χρήση ακάλυπτης επιταγής 2,5%), απάτες (2,5%).
Κατά τη γνώμη τους οι δράστες ανήκαν κατά κύριο λόγο σε μεικτές ομάδες Ελλήνων – αλλοδαπών. Στη συνέχεια, τα σκήπτρα αναλαμβάνουν οι Έλληνες (25,5%) και μόλις κατά τρίτο λόγο οι αλλοδαποί (16%).

Ι. Τσίγκανου: Έμμεση εμπειρία και έμμεση θυματοποίηση*

Το φαντασιακό διαμορφώνεται αφενός από ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες, δηλαδή το πώς διυλίζει κανείς την έμμεση εμπειρία του άλλου. Έτσι, καλλιεργείται η έμμεση θυματοποίηση, όπου το φαντασιακό επιδρά στο πραγματικό. Αυτό εξαρτάται από το πώς έχει διαμορφωθεί το συλλογικό ασυνείδητο, μέσα από την κουλτούρα. Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις κινούνται σε δύο επίπεδα. Στο δήλον, που είναι το εμφανές και στο άρρητο, που αναδύεται στον δημόσιο λόγο και τις ιδιωτικές συζητήσεις.
Αφετέρου, η έμμεση εμπειρία διογκώνεται από τον συνδυασμό της έκθεσης στα μηνύματα των ΜΜΕ, όπου παρουσιάζονται περιστατικά που αφορούν είτε την εγκληματικότητα είτε τη μετανάστευση, ως κάτι το σύμμεικτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έμφαση που δίδεται στα εθνοτικά χαρακτηριστικά στις ειδήσεις. Ως αποτέλεσμα, στο συλλογικό ασυνείδητο μπλέκονται η μετανάστευση και η εγκληματικότητα και στο μυαλό των Ευρωπαίων πολιτών ενεργοποιούνται διακινδυνεύσεις και κοινωνικές φοβίες που έχουν διογκωθεί.
Πού οφείλεται όμως αυτή η στάση των ΜΜΕ; Οτιδήποτε αυξάνει την ακροαματικότητα και μπορεί να προσελκύσει την προσοχή, αυτό θα προβληθεί. Ο κίνδυνος. Το φάσμα της επικινδυνότητας. Το έχουν αντιληφθεί αυτό τα ΜΜΕ.
Έτσι, διαμορφώνονται πρότυπα και αξίες, με την πολιτική διαχείρισης των θεμάτων της καθημερινότητας κάθε μέσου να εξαρτάται από τον στόχο του εκάστοτε επιχειρηματία. Σε αυτήν την πολιτική, η επικινδυνότητα έχει βαρύνουσα σημασία.
Ιδιαίτερα στις ημέρες μας, σε συνθήκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής ύφεσης, το μεταναστευτικό ζήτημα ενεργοποιεί βαθιά κρυμμένα ψυχολογικά αντανακλαστικά που σχετίζονται με την καλλιέργεια κλίματος μιας γενικευμένης κοινωνικής φοβίας και προκαλεί σχεδόν αυτόματα εκρήξεις του συλλογικού ασυνειδήτου, ιδιαίτερα αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας του γηγενούς πληθυσμού απέναντι στον “ξένο”. Προς αυτήν τη κατεύθυνση συχνά συμβάλλουν και τα ΜΜΕ.
Αυτό που γενικά παρατηρείται είναι ότι υπάρχει μια προσαρμογή της εγκληματικής συμπεριφοράς, αναλόγως τη χώρα υποδοχής. Οι μετανάστες που φθάνουν σε μία χώρα, αντιγράφουν συμπεριφορές. Οι αλλοδαποί παρακολουθούν την κοινωνική συμπεριφορά και “κουμπώνουν” στις δομές υποδοχής της χώρας υποδοχής. Η πορεία των παραβάσεων που διαπράττονται από μετανάστες, είναι παράλληλη με αυτήν των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη εκείνες οι εγκληματικές δομές από τους ημεδαπούς, στις οποίες εντάσσονται και κάποιοι αλλοδαποί.

*Διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Εγκλήματος, διευθύντρια Ερευνών και αν/τρια διευθύντρια Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ
Από την Αυγή
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Χρειάζεται πλατύ, λαϊκό μέτωπο πάλης»

Ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ μιλά στον Μάριο Διονέλλη για τις επερχόμενες εκλογές, το κοινό μέτωπο της Αριστεράς, το Δεκέμβρη και το όραμα του ΚΚΕ.
Στο 1ο ΜΕΡΟΣ της συνέντευξης ο κ. Καζάκος μιλά
- Για την κρισιμότητα αυτών των εκλογών
- Για τις τακτικές του δικομματισμού και του υπάρχοντος συστήματος
- Για την ανάγκη «να ξανακερδίσουμε όσα μας κλέψανε»

ΜΕΡΟΣ 2ο- Το κοινό μέτωπο της Αριστεράς και ο Δεκέμβρης
- Για τη θέση της Ελλάδας – έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Για το σοσιαλιστικό μοντέλο.
- Για το ποιους «χωράει» το κοινό λαϊκό μέτωπο.
- Για το αν το ΚΚΕ κατέχει τη μόνη αλήθεια
- Για την εξέγερση του Δεκέμβρη και για το ποιοι «χάιδεψαν τα αυτιά των κουκουλοφόρων» και τη "ζημιά" που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Δεκέμβρη

ΜΕΡΟΣ 3ο - Τα υπόλοιπα κόμματα και το όραμα του ΚΚΕ
- Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους – Πράσινους και το ΛΑΟΣ
- Για τα stage και τις ελαστικές μορφές εργασίας
- Για την αδυναμία δημιουργίας κοινού μετώπου στην Αριστερά και για την πρακτική των χωριστών διαδηλώσεων...

Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνελήφθησαν για ληστεία ο Αλφρέντο Μπονάνο και ο Χρήστος Στρατηγόπουλος


Kλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετέβη στα Τρίκαλα προκειμένου να διερευνήσει τις δραστηριότητες 72χρονου αλλοδαπού, καθώς και ενός 46χρονου Έλληνα, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη ληστεία τράπεζας.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., κατά την έξοδό του από την τράπεζα με λεία 46.900 ευρώ, ο Έλληνας παρέδωσε το όπλο και τα χρήματα στον 72χρονο αλλοδαπό και διέφυγε με νοικιασμένο αυτοκίνητο.
Την διαφυγή του 46χρονου είδε ένας νεαρός, ο οποίος ενημέρωσε το θείο του και εκείνος την Αστυνομία.
Έτσι ο 46χρονος συνελήφθη σε μπλόκο. Αμέσως μετά έγινε έρευνα σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα όπου διέμενε ο αλλοδαπός, όπου βρέθηκαν τα χρήματα και το πιστόλι.
Σημειώνεται πως ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός, Αλφρέντο Μπονάνο, είναι ο 72χρονος συλληφθείς για τη ληστεία στην τράπεζα Πειραιώς στα Τρίκαλα.

Ο Α. Μπονάνο είναι πασίγνωστος αναρχικός, πολυγραφότατος συγγραφέας και θεωρητικός του ακτιβισμού εναντίον του κράτους και της εξουσίας, ενώ ο δεύτερος συλληφθείς ο Χρήστος Στρατηγόπουλος 46 ετών είναι γνωστή προσωπικότητα του αντιεξουσιαστικού χώρου με πλούσια δραστηριότητα.

Ποιος είναι
Ο Αλφρέντο Μπονάνο είναι ο θεωρητικός του λεγόμενου «συγκρουσιακού αναρχισμού», ηγετικό στέλεχος της «autonomia operaia», με μεγάλη επιρροή στα επαναστατικά κινήματα της γειτονικής χώρας. Στην Ιταλία είναι πασίγνωστος τόσο για τα βιβλία και τις διαλέξεις του όσο και για την εμπλοκή του σε διάφορες υποθέσεις που απασχόλησαν τις Αρχές.

Από το 1977 οπότε και απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη λόγω του δοκιμίου του «Armed Joy», όπου τασσόταν υπέρ των ενόπλων επιθέσεων εναντίον του κράτους, μέχρι και το 2003 οπότε καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για ληστεία τραπέζης, ο Α. Μπονάνο βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο των ιταλικών διωκτικών Αρχών, οι οποίες τον θεωρούν «ιδεολογικό μέντορα» βίαιων ενεργειών κατά κρατικών στόχων.

Η συμμετοχή του στη βομβιστική υπόθεση του Παλάτσο Μαρίνο, το 1997 ήταν ίσως η σοβαρότερη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη.
Μετά την καταδίκη του αποφυλακίστηκε πρόωρα το 2006 για λόγους υγείας.

Με τον Έλληνα συλληφθέντα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ληστείες και στην Ιταλία, αλλά αθωώθηκε, συνδεόταν εδώ και πολλά χρόνια και μέσω αυτού διατηρούσε στενές σχέσεις με Έλληνες ομοϊδεάτες του. Είχε μάλιστα καταθέσει ως μάρτυρας σε γνωστές υποθέσεις στο παρελθόν.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αλφρέντο Μπονάνο βρέθηκε στην Ελλάδα για μια σειρά διαλέξεων με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Κυριαρχία και εξέγερση στην μεταβιομηχανική κοινωνία». Το πρόγραμμα περιελάμβανε συζήτηση στο Πάντειο και σε ακόμη πέντε πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα).
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι καθαρίστριες της Γεωπονικής


Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους ύστερα από πέντε ημέρες επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι καθαρίστριες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τις δεσμεύσεις που έλαβαν τόσο από την πρυτανική αρχή όσο και από την εργολάβο στην οποία εργάζονται.

Οι καθαρίστριες χθες το μεσημέρι είχαν συνάντηση μαζί τους και ύστερα από διαλογική συζήτηση, δέχθηκαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και να επανέλθουν στις εργασίες τους, καθώς από την πλευρά της πρυτανικής αρχής και της εργολάβου υπήρξε η δέσμευση ότι στις 10 Οκτωβρίου θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 10 κάθε μήνα θα τους καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί τους.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης η τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας από την εργολάβο και ανατέθηκε σε λογιστή να διερευνήσει για τυχόν διαφορές σχετικά με τη μέχρι τώρα ισχύουσα μισθοδοσία.

Πάντως το σωματείο καθαριστριών Μαγνησίας απαίτησε την ανάκληση της απόλυσης μίας ακόμη καθαρίστριας, η οποία ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προσλήφθηκε για να εργαστεί στη Γεωπονική Σχολή της ζητήθηκε να αναλάβει και άλλους χώρους μέσα στο Βόλο και καθώς αρνήθηκε απολύθηκε.

Χθες βράδυ το σωματείο των καθαριστριών Μαγνησίας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στην οποία οι καθαρίστριες μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους διερχομένους, απαίτησαν να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και όσοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Τη στήριξή του στον αγώνα των καθαριστριών εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έκρηξη ανεργίας και ελλειμμάτων


Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και το 2010, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (προχθές) Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% και 0,1% το 2010. Τον Αύγουστο, προέβλεπε μείωση 1,7% του ΑΕΠ το 2009.
Σημειώνεται ότι η οικονομία εισήλθε φέτος σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.
Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 10,5% το 2010, από 9,5% φέτος και 7,6% το 2008.
Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το ΔΝΤ προβλέπει 6,4% φέτος και 7,1% το 2010.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και θα αγγίξει φέτος το 1,1% και το 1,7% το 2010. Το 2008, είχε «κλείσει» στο 4,2%.
Τέλος, το ΔΝΤ προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, στο 9% το 2010, από 10% φέτος και 14,4% το 2008.

Στο υψηλότερο επίπεδο η ανεργία
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1999 ανήλθε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,6% από 9,5% τον Ιούλιο. Έτσι, οι άνεργοι στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 165.000 στα 15,17 εκατομμύρια άτομα.
Το τελευταίο έτος, υπολογίζεται ότι 3,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, λόγω της χειρότερης κρίσης των έξι τελευταίων δεκαετιών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,1% από 9% τον προηγούμενο μήνα.
Η αυξημένη ανεργία είναι ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση, που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει στάσιμη ή μειώνεται.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 11,7% το 2010 στην ευρωζώνη, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται σε Ισπανία (20,2%) και Ιρλανδία (15,5%).
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Νέες απολύσεις στη ΒΙΟΣΩΛ


Τέσσερις ακόμη απολύσεις εργαζομένων, κοινοποιήθηκαν με το πέρας της βάρδιας στη ΒΙΟΣΩΛ, με συνέπεια ο αριθμός των απολυθέντων από το τέλος του προηγούμενου Αυγούστου να ανέρχεται στους δώδεκα.

Σημειώνεται ότι πριν δύο εβδομάδες περίπου, είχε γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης μετά από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στην οποία όμως οι εκπρόσωποι της εταιρείας επέμεναν στην τακτική της μείωσης του προσωπικού στον παραγωγικό τομέα του εργοστασίου, επικαλούμενοι έλλειψη παραγγελιών.

Εν τω μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εταιρία, οι οποίοι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας από τις 12μ. μέχρι τις 2μ.μ. και παράλληλα γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις και να καθορίσουν τη στάση τους, απέναντι στην εργοδοσία.

Μετά από αυτή τη νέα αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στη ΒΙΟΣΩΛ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον και η προγραμματισμένη κοινή σύσκεψη των σωματείων μετάλλου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009, στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Amber Alert: Αγνοείται η 16χρονη Κουνέλλη Μαρία από τη Ρόδο

Κάντε κλικ στην αφίσα για να διαβάσετε


Αγώνα για να βρεθεί η 16χρονη Κουνέλλη Μαρία από το Μανδράκι της Ρόδου δίνουν οι Αρχές του νησιού. Η νεαρή κοπέλα εξαφανίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο.

Η Μαρία έχει καστανόξανθα μαλλιά, καφέ μάτια (συνήθως φοράει φακούς επαφής μπλε χρώματος) ύψος 1.65μ. και βάρος

50 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε σκούρο μπλε
τζιν παντελόνι, μαύρο φούτερ, μαύρα παπούτσια (μάρκας All Star) και ασπρόμαυρη καρό σχολική τσάντα.

Παρακαλείται όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία να επικοινωνήσει με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 1056 όλο το εικοσιτετράωρο ή στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στο 11 60 00, καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. 

Από το Ανθρώπινη Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ν.Δ.: Νωπή εντολή


Βάστα κόντρα, Κώστα!

Από το kaltsovrako
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Φτάνει πια!!!


Από το kaltsovrako
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τώρα πια ξέρεις....Καρατζαφύρερ!!!


Ό,τι “προβιά” (για να χρησιμοποιήσω οικεία προς αυτή τη φάρα ορολογία) και να φορέσει ο λύκος, πρόβατο δε θα γίνει ποτέ.
Από το kaltsovrako
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

τΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Από το kaltsovrako
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κ.Κ.Ε.ρχόμαστε!!!


Από το kaltsovrako
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το πειραματικό Google Wave συνδυάζει email, IM, έγγραφα και πολυμέσα



Ακόμα 100.000 προσκεκλημένοι χρήστες θα μπορούν από την Τετάρτη να δοκιμάσουν το Google Wave, μια ενοποιημένη πλατφόρμα επικοινωνίας που συνδυάζει email, instant messaging, κοινωνική δικτύωση, διαχείριση εγγράφων και ανταλλαγή αρχείων.
Το Wave θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υποσχόμενες υπηρεσίες της Google, ειδικά για εταιρικούς χρήστες με αυξημένες ανάγκες επικοινωνίες και online συνεργασίας. Η πειραματική υπηρεσία «πώς θα έμοιαζε το email αν το εφευρίσκαμε σήμερα», υπερηφανεύεται ο κολοσσός του Διαδικτύου.
Μεταξύ των νέων λειτουργιών που υιοθετεί το Wave είναι η «πληκτρολόγηση σε πραγματικό χρόνο», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα μηνύματα φίλων τους την ώρα που γράφονται χαρακτήρα προς χαρακτήρα, εφόσον ο αποστολέας το επιθυμεί.
Διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή αρχείων και επιτρέπει τη διαξαγωγή συζητήσεων που παραμένουν ενεργές ακόμα και μετά την αποσύνδεση των χρηστών, έτσι ώστε τα μέλη της παρέας να μπορούν να διαβάσουν αργότερα τους διαλόγους που έχασαν.
Το Wave είναι μια υπηρεσία ανοιχτού κώδικα, επιτρέπει δηλαδή σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές που εμπλουτίζουν τις δυνατότητές του.
Σύμφωνα με το επίσημο ιστολόγιο της Google, εταιρείες λογισμικού αναπτύσσουν ήδη εφαρμογές για λειτουργία βιντεοδιάσκεψης, σχεδιασμού ταξιδιών και παιχνίδια όπως το Sudoku.
Το Wave τρέχει βέβαια στο πρόγραμμα πλοήγησης Google Chrome, προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζει όμως τον Internet Explorer της Microsoft. Οι χρήστες του ΙΕ πρέπει να εγκαθιστούν ένα plug-in με την ονομασία Google Frame, για το οποίο όμως η Microsoft υποστηρίζει ότι υποβαθμίζει την ασφάλεια του συστήματος.
Η δοκιμή που ξεκινά στις 18.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη είναι ανοιχτή μόνο σε 100.000 προσκεκλημένους χρήστες, από τους οποίους πολλοί είναι χρήστες των επαγγελματικών υπηρεσιών του Google Apps. Καθένας από τους προσκεκλημένους θα μπορεί με τη σειρά του να προσκαλεί μέχρι και πέντε άλλους χρήστες.
Τα επίσημα εγκαίνια του Wave αναμένονται «αργότερα φέτος».
Από Τα Νέα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΛΑ.Ο.Σ.: Όταν ένα κόμμα είναι φασιστικό...το δείχνει και στο σύμβολό του!


Γνωρίζετε φυσικα το σύμβολο του ΛΑΟΣ.
Είστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αυτό που βλέπετε είνα ένας σταυρός.
Εκεί βεβαίως σας παραπέμπει και η ονομασία Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Ε λοιπόν σας γέλασαν! Είναι μια οφθαλμαπάτη. Δείτε πώς περιγράφει ο ΛΑ.Ο.Σ. το σύμβολό του στο καταστατικό του κόμματος:

"ΕΜΒΛΗΜΑ - ΤΙΤΛΟΣ
Άρθρον 4ον: Το εν λόγω Κόμμα φέρει τον τίτλο «ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» και εν συντμήσει «ΛΑ.Ο.Σ.», έχει δε ως έμβλημα το χρησιμοποιηθέν στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004. Το έμβλημα του Κόμματος αποτελείται από τέσσερα λευκά βέλη, εις το νοητόν σημείον συμπτώσεως των οποίων ευρίσκεται πράσινος κότινος. Τα βέλη και ο κότινος είναι εγγεγραμμένα εντός γαλανού τετραγώνου, ενώ το όλον σύμπλεγμα περιβάλλεται υπό πορφυρού κύκλου."


 Ναι σωστά διαβάσατε. Πρόκειται για τέσσερα επεκτεινόμενα βελη και όχι
για σταυρό! Γιατί όμως "τέσσερα επεκτεινόμενα βελη"? Τί κρύβουν?

Δείτε αυτόν τον επεκτεινόμενο σταυρό:
Λίγα λόγια για την φασιστική ιστορία του συμβόλου αυτού, του επεκτεινόμενου με τέσσερα βέλη σταυρού:


"In modern use the symbol has become associated with extremist right wing organisations after the Arrow Cross (Nyilaskereszt) symbol was used in Hungary in the 1930s as the symbol of the leading Hungarian fascist political party, the Arrow Cross Party. The symbol consists of two green double-ended arrows in a cross configuration on a white circular background, much like the German Nazi swastika. The arrow cross symbol remains outlawed in Hungary."

πηγή:http://www.symbols.com/old/encyclopedia/28/2819.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Cross
Σύντομη μετάφραση:
"το σύμβολο αποτελείται απο δυό διπλής κατάληξης βέλη τοποθετημένα σε σχήμα σταυρού πάνω σε κυκλικό άσπρο φόντο, χρησιμοποιήθηκε σε φασιστικό κόμμα στην Ουγγαρία κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου,(Arrow Cross Party, μοιάζει πολύ με την ναζιστική σβάστικα ,το σύμβολο είναι απαγορευμένο σήμερα στην Ουγγαρία)"

Και εδώ πληροφορίες για το ρατσιστικό Nantionalist Movement των ΗΠΑ που φέρει το ίδιο σύμβολο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nationalist_Movement

Παρακάτω δείτε τα επεκτεινόμενα βέλη στο σύμβολο της νεοναζιστικής Λίγκας του Αγίου Γεωργίου στην Αγγλία (League of St.George, ακολουθεί εικόνα από περιοδικό της οργάνωσης ονόματι "League Review")
(Εκπληκτική ομοιότητα με το σύμβολο του ΛΑ.Ο.Σ.)



Λίγα λόγια εδώ για αυτή την νεοναζιστική οργάνωση της Αγγλίας:
http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Saint_George



Δείτε και τα επεκτεινόμενα βέλη στο περιοδικό της χρυσής αυγής:



 Ερώτημα: Είναι όλα τυχαία? Είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. φασιστικό κόμμα?
Αν όχι γιατι χρησιμοποιεί φασιστικό σύμβολο?

Τελικό συμπέρασμα:

Ο ΛΑ.Ο.Σ. χρησιμοποιεί στο έμβλημα του ένα σύμβολο φασισμού και νεοναζισμού όπως ο επεκτεινόμενος με τέσσερα βέλη σταυρός, σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε σε φασιστικό κόμμα στην Ουγγαρία κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου (Arrow Cross Party, το σύμβολο είναι απαγορευμένο σήμερα στην Ουγγαρία), αλλά και σε νεοναζιστικές οργανώσεις στην Αγγλία όπως η Λίγκα του Αγ.Γεωργίου και άλλες ρατσιστικές (υπέρ της υπεροχής της λευκής φυλής) οργανώσεις στην Αμερική (Nationalists movement). Χρησιμοποιήθηκε επίσης και από την Χρυσή Αυγή.
Το τι πρεσβεύει λοιπόν, το δείχνει με το σύμβολό του!
Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΛΑ.Ο.Σ.: «Επανάσταση» η χούντα και ''προδότες'' οι αντιστασιακοί!!!


Έντονη οργή προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΛΑ.Ο.Σ, Φ. Γαστεράτου σε τηλεοπτική εκπομπή προ ημερών υπέρ της κατασκευής ΧΥΤΑ στη νήσο Λαζαρέτο, όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Γαστεράτος αποκάλεσε τους τελευταίους «προδότες», συμπληρώνοντας ότι «καλά τους κάνανε» και χαρακτήρισε τη δικτατορία των Συνταγματαρχών «Επανάσταση».

Στην εκπομπή «Επί Τάπητος» (στις 22/9) του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «Τηλεκέρκυρα», με καλεσμένους πολιτικούς από όλα τα κόμματα, ο κ. Γαστεράτος, αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, προκάλεσε έντονη οργή και τις αντιδράσεις των παρισταμένων με τις δηλώσεις τις οποίες έκανε.

Αρχικά, αποκάλεσε την δικτατορία των συνταγματαρχών «Επανάσταση». Η συντονίστρια κ. Παγκράτη ρώτησε σε ποια επανάσταση ακριβώς αναφέρεται για να λάβει την απάντηση «κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε την Επταετία» από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. «Δεν μπορείτε να αποκαλείτε τη χούντα επανάσταση», παρατήρησε ο παρουσιαστής Σ. Βλάχος, για να εισπράξει την ειρωνική παρατήρηση ότι η λέξη «χούντα» δεν είναι ελληνική. Σύμφωνα με τον κ. Γαστεράτο, η Ελλάδα βρισκόταν σε καλή κατάσταση μετά την Επταετία, αλλά οι πολιτικοί την κατέστρεψαν.

Στη συνέχεια, ο κ. Γαστεράτος πρότεινε να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στη νήσο Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Οι παρευρισκόμενοι υπενθύμισαν στον εκπρόσωπο του ΛαΟΣ ότι το νησάκι αυτό υπήρξε τόπος εκτέλεσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και αγωνιστές κατά τον εμφύλιο ενώ σήμερα λειτουργεί στο χώρο σχετικό μουσείο. Ο κ. Γαστεράτος, όμως, δήλωσε ότι οι εκτελεσθέντες εκεί Αριστεροί αγωνιστές ήταν «προδότες» και ότι «καλά τους έκαναν».

Την υβριστική τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΛΑ.Ο.Σ καταγγέλλουν με σημερινή επιστολή τους και το «Σωματείο συγγενών και φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων φυλακών Κέρκυρας Περιόδου 1946-1949», με το ακόλουθο κείμενο:

« Το σωματείο συγγενών και φίλων των εκτελεσμένων στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας, πολιτικών κρατουμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την προκλητική και υβριστική τοποθέτηση του εκπροσώπου στην Κέρκυρα του κοινοβουλευτικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ κ.Φώτη Γαστεράτου.

Ο εν λόγω «κύριος» σε εκπομπή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού <Τηλεκέρκυρα> την 22/09/09 , προσέβαλε βάναυσα την τιμή και την μνήμη των ηρωικών νεκρών που υπηρέτησαν την υπόθεση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης της χώρας μας τους εξαιρετικά δύσκολους εκείνους καιρούς των «πέτρινων χρόνων». Χωρίς ίχνος δισταγμού αποκάλεσε τους αγωνιστές «προδότες» και επιβράβευσε την άνομη πράξη της εκτέλεσης λέγοντας «καλά τους κάνανε». Σε επιβεβαίωση δε της άποψής του πρότεινε να γίνουν τα ΧΥΤΑ στο Λαζαρέτο, όπου βρίσκονται θαμμένα τα σώματα των αγωνιστών και είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Μουσείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο ανακαινισμένο με τη φροντίδα του Δήμου Κερκυραίων Κτήριο του Διοικητηρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Λαζαρέτο , που με πολύχρονους αγώνες και προσφυγές στα διάφορα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, κατόρθωσε να διασώσει τη νησίδα από εκποίηση σαν βραχονησίδα η ακόμη και σαν χώρο αποθήκευσης πετρελαιοειδών και να την αναγνωρίσει η επίσημη Πολιτεία ως τόπο ιστορικής μνήμης που χρειάζεται φροντίδα και ανάδειξη, είναι σίγουρο ότι όλοι οι έντιμοι και δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας θα φροντίσουν να «περιποιηθούν» τον ασεβή εκπρόσωπο, όπως και όλους όσοι σε αυτό το κόμμα ενστερνίζονται τις ίδιες ιδέες.
»

«Οι δηλώσεις αυτές δεν εκφράζουν και δεν έχουν σχέση σε καμία περίπτωση με την πολιτική που πρεσβεύει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και ο κ. Καρατζαφέρης τις καταδικάζει απερίφραστα», δήλωσε στην ΕΡΑ η υπεύθυνη επικοινωνίας του γραφείου του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Φωτεινή Παπαλάμπρου η οποία συμπλήρωσε ότι με απόφαση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη ο κ. Γαστεράτος παραπέμφθηκε στα όργανα του κόμματος, τα οποία θα πάρουν και την τελική απόφαση.

Πηγή: Αυγή, news.ert.gr, corfublogs.gr
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι απαντήσεις των κομμάτων στην Διεθνή Αμνηστία


Ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα απηύθυνε στα κόμματα η Διεθνής Αμνηστία εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Στα ερωτήματα δεν δέχτηκαν να απαντήσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ ενώ απάντησαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αναγέννηση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ερωτήματα δεν εξαντλούν όλα τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά επικεντρώνονται στα ζητήματα της αστυνομικής κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας, της διαδικασίας αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, της κράτησης αλλοδαπών ανηλίκων, του ρατσισμού και των διακρίσεων, της εμπορίας ανθρώπων, του ζητήματος της αντίρρησης συνείδησης και των όπλων διασποράς.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι συνόψεις των απαντήσεων των κομμάτων:

1.
Ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 ανέδειξε, ξανά, τα σοβαρά προβλήματα ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων και έλλειψης λογοδοσίας για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Ποιές συγκεκριμένες αλλαγές κρίνετε ως σκόπιμες για την εκπαίδευση της Αστυνομίας – και ιδιαίτερα των ειδικών φρουρών – και του Λιμενικού Σώματος, την παύση της ατιμωρησίας των αστυνομικών και λιμενικών οργάνων και την επαρκή, έγκαιρη και δίκαιη λογοδοσία των κρατικών οργάνων ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους αστυνομικών και λιμενοφυλάκων;


Σχεδόν όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου της εκτέλεσης των καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων και της πάταξης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούνται αλλαγές στην εκπαίδευση της Αστυνομίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει δημιουργία Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών. Παράλληλα, όλοι συναίνεσαν στην ανάγκη ουσιαστικής λογοδοσίας (είτε μέσω διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής -ΣΥΡΙΖΑ- είτε μέσω ανεξάρτητης Επιτροπής -Οικολόγοι Πράσινοι-), καθώς και διερεύνηση της δράσης και λειτουργίας της Αστυνομίας.

2.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η νέα διαδικασία αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας δεν εξασφαλίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Πώς σκοπεύετε να αποκαταστήσετε μια δίκαιη, έγκαιρη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας; Ποια νομοθετικά και πρακτικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να υπάρχει άμεση, δίκαιη και αποτελεσματική πρόσβαση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας για όσους/ες αλλοδαπούς/ές το επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν διερμηνείας σε γλώσσα που κατανοούν και δωρεάν νομικής βοήθειας;


Ήταν καθολική πρόταση των κομμάτων να αντιμετωπιστούν με περισσότερη ευαισθησία και τη δέουσα προσοχή οι αιτήσεις για άσυλο, ζητώντας, συγκεκριμένα, επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, απειθαρχία στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» και διευκόλυνση των προσφύγων που επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (ΚΚΕ), αφαίρεση της αρμοδιότητας χορήγησης ασύλου από την Αστυνομία (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και πλήρη εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν οικονομική υποστήριξη και νομική αρωγή, όπως παράλληλα και πλήρη δικαιώματα για πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, όλοι οι πολιτικοί φορείς ζητούν δευτεροβάθμια διαδικασία από ανεξάρτητο όργανο προσφυγών, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων.

3.
Σκοπεύετε να απαγορεύσετε ρητά την κράτηση αλλοδαπών ανηλίκων, εγκύων και ατόμων με αναπηρία και ποια εναλλακτικά, μη στερητικά της ελευθερίας, μέτρα θα λάβετε ώστε η κράτηση των παράτυπων μεταναστών να καταστεί στην καθημερινή πράξη μέτρο έσχατης ανάγκης και όχι ο κανόνας, όπως είναι η χρόνια συνήθης πρακτική;.


Τα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη μη-κράτησης ανηλίκων και παράτυπων μεταναστών ή αιτούντων άσυλο, αν δεν έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα. Τίθενται υπέρ της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας που εξασφαλίζουν συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, με το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, το ΚΚΕ κρατικούς ειδικούς ξενώνες για ανηλίκους, οικογένειες με παιδιά, εγκύους γυναίκες, άτομα με αναπηρία και τη Δημοκρατική Αναγέννηση να προτείνει την επινοικίαση ξενοδοχείων και κλινών για τη φιλοξενία τους και προσφυγικούς ξενώνες. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να γίνει κατάργηση της διοικητικής απέλασης και όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί ζητούν να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για την υποδοχή και περίθαλψη των ανηλίκων, ρητά ενάντιοι σε οποιαδήποτε κράτησή τους.

4.
Ποια νομοθετικά και πρακτικά μέτρα θα λάβετε ώστε να επιτρέπεται απρόσκοπτα η πρόσβαση των παράτυπων μεταναστών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, παιδείας και στέγασης; Αντίστοιχα σκοπεύετε να επικυρώσετε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ;


Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τίθενται υπέρ της απρόσκοπτης πρόσβασης των “παράτυπων” μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης, εστιάζοντας στην κοινωνική περιθωριοποίηση αυτών των ομάδων. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την πλήρη αποσύνδεση της παροχής υπηρεσιών υγείας από τη διοικητική κατάσταση των μεταναστών και ολοκληρωμένη συνεργασία με οργανώσεις πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία για την επίλυση του προβλήματος στέγασης των μεταναστών. Η Δημοκρατική Αναγέννηση προτείνει την παροχή υπηρεσιών στα ξενοδοχεία και τους προσφυγικούς ξενώνες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν εθελοντικές ομάδες παροχής ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε συνεργασία με ΜΚΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστήριξαν ρητά την υιοθέτηση και εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και η Δημοκρατική Αναγέννηση με την επιφύλαξη άρθρων του Συντάγματος.

5.
Είναι στις προθέσεις σας να επικυρώσετε άμεσα την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων; Αντίστοιχα, θα υποστηρίξετε τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και θύματα τράφικινγκ και να εφαρμόσουν τους σχετικούς νόμους στην πράξη, ενισχύοντας ουσιαστικά όλα τα θύματα τράφικινγκ και ενδοοικογενειακής βίας; Σκοπεύετε να αποσυνδέσετε την συνεργασία του θύματος τράφικινγκ από την παροχή καθεστώτος προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους;


Και τα πέντε κόμματα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ουσιαστικής ενίσχυσης των γυναικών-θυμάτων κακοποίησης και τράφικινγκ, μέσω της δημιουργίας, αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης, των υφισταμένων κοινωνικών δομών και ξενώνων, καθώς και μέσω της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων φορέων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Επιπλέον, τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν ως προς την αποσύνδεση της συνεργασίας του θύματος τράφικινγκ από την παροχή του προσφυγικού καθεστώτος. Το ΠΑΣΟΚ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αναγέννηση δήλωσαν ρητά ότι σκοπεύουν να επικυρώσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.

6.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα των αντιρρησιών συνείδησης αφού ακόμα τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Θα διασφαλίσετε την παύση των διώξεων και των διακρίσεων εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης, την κατάργηση της τιμωρητικής φύσης της εναλλακτικής υπηρεσίας και την εξάλειψη των προβλημάτων μη ενημέρωσης των στρατευσίμων και μη αναγνώρισης των ιδεολογικών αντιρρησιών συνείδησης;


Αναφορικά με το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης και της εναλλακτικής υπηρεσίας, όλα τα κόμματα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο αναγνωρίζουν τη σημασία του, αν και το καθένα σε διαφορετικό βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εναλλακτική θητεία ίσης διάρκειας με τη στρατιωτική και χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ το ΚΚΕ απορρίπτει γενικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, με εξαίρεση τους αντιρρησίες για θρησκευτικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης να θεσπισθεί το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και κατά τη διάρκεια της θητείας και το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πιο ρεαλιστική εναλλακτική θητεία. Η Δημοκρατική Αναγέννηση επισημαίνει ότι για τους αντιρρησίες συνείδησης υπάρχει η δυνατότητα εγκατάλειψης της ιδιότητας του Ελληνα πολίτη χωρίς συνέπειες - ειδάλλως η εναλλακτική θητεία δεν θα έπρεπε να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά να διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να καθίσταται ισότιμη προσφορά στο κράτος με την κανονική χωρίς να αποφεύγεται η βασική εκπαίδευση.

7.
Η υπόθεση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα ανέδειξε τις σοβαρές παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών-/μεταναστριών εργαζομένων. Ποιές νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνοδευόμενες από πρακτικά μέτρα, θα λάβετε, ώστε να εκλείψουν τα νομικά κενά στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μεταναστών και ποιά μέτρα θα λάβετε ώστε να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της;Είναι στις προθέσεις σας να επικυρώσετε την Σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων μεταναστών και των μελών της οικογένειας τους;


Είναι σημαντικό ότι τα περισσότερα κόμματα επισημαίνουν την ανάγκη να εξευρεθούν οι ένοχοι για την επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών και την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος σε σειρά επισφαλών μορφών εργασίας. Υπέρ της επικύρωσης για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους τάσσεται η Δημοκρατική Αναγέννηση -για τους καταγεγραμμένους μετανάστες ή όσους γεννήθηκαν στην Ελλάδα- και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η Σύμβαση είναι "πίσω από τις ανάγκες πλήρους εξομοίωσης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ξένων και ντόπιων εργαζομένων, αλλά κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ δεν την έχουν επικυρώσει". Αυστηρότερο έλεγχο των γραφείων μεσολάβησης για την απασχόληση των μεταναστών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη θεσμοθέτηση διαρκούς διαδικασίας τακτικής νομιμοποίησης των μεταναστών υπό προϋποθέσεις και να αναχθεί σε πρωταρχικό θεσμό η άδεια εξεύρεσης εργασίας τους ακόμα και από τη χώρα προέλευσής τους.

8.
Πώς σκοπεύει το κόμμα σας να εξασφαλίσει στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά το δικαίωμα πρόσβασης χωρίς διακρίσεις σε στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά όπως η στέγη και η παιδεία; Πώς σκοπεύει να προστατεύσει αυτές τις ομάδες από αναγκαστικές εξώσεις;


Και τα πέντε κόμματα έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς όσο αφορά τους Ρομά, προτείνοντας, άλλα γενικόλογα και άλλα σε πιο αναλυτική μορφή, τις ίδιες περίπου λύσεις. Όλα τα κόμματα θεωρούν ότι οι Ρομά έχουν πέσει πολλές φορές θύματα ρατσιστικών εκδηλώσεων είτε από αστυνομικούς, είτε από Δήμους και Νομαρχίες. Το πρόβλημα στην εργασία, στέγαση και πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι αισθητό από όλες τις παρατάξεις. Τα 3 κόμματα, ΚΚΕ και, κυρίως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν πιο αναλυτικά κάποιες λύσεις στα προβλήματα. Το ΚΚΕ μιλά για εξασφάλιση μόνιμης εργασίας και ασφάλισης στους Ρομά. Το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του ανοιχτού σχολείου και την ενδυνάμωση της κοινότητας των Ρομά και την επικύρωσης του πρόσθετου Πρωτοκόλλου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την ελεύθερη επιλογή διαμονής των Ρομά με κυρώσεις στους Δήμους και τις Νομαρχίες που αρνούνται τη δημιουργία καταυλισμών στις περιοχές τους, καθώς επίσης τη θέσπιση ποσόστωσης 1% αποδοχής Ρομά σε δημόσιες υπηρεσίες ως εργαζόμενων και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ως φοιτητών. Τέλος, όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μέριμνα πριν γίνει όποια μεταστέγαση και να προβλεφθούν αξιοπρεπείς συνθήκες για τη διαβίωσή τους.

9.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως χώρα που έχει αποθηκευμένα όπλα διασποράς, τα οποία δεν κάνουν διάκριση μεταξύ πολεμικών στόχων και αμάχων, ενώ είναι γνωστό ότι προκαλούν μεγάλες ανθρωπιστικές βλάβες. Ποια είναι η θέση του κόμματος σας όσον αφορά την Σύμβαση του Όσλο για την απαγόρευση των όπλων διασποράς;


Και τα πέντε κόμματα τάχθηκαν υπέρ του πλήρους «διαζυγίου» της Ελλάδας από τα όπλα διασποράς, όπως προβλέπει και η Σύμβαση του Όσλο. Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε, μάλιστα, ότι τα όπλα αυτά δεν είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, ενώ η Δημοκρατική Αναγέννηση συνέδεσε την κατάργησή τους με την εξασφάλιση εφαρμογής της Σύμβασης του Όσλο από τις γείτονες χώρες ή, εναλλακτικά, με την αντικατάστασή τους με «έξυπνα» οπλικά συστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ήδη πιέζει να υιοθετηθεί η Σύμβαση του Όσλο το συντομότερο δυνατό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνέδεσαν θετικά την κατάργηση αυτών των όπλων με τη θέσπιση νομοθεσίας που να ενσωματώνει τις αρχές της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» διακίνησής τους. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη χρήση όπλων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι «πρέπει να τεθεί τέρμα στην κατάχρηση όπλων από τις υπηρεσίες ασφαλείας». Προχωρώντας πέρα από τη σφαίρα των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ΚΚΕ τάχθηκε επιπλέον υπέρ ενός καθολικού (παγκόσμιου) αφοπλισμού. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της δραστικής μείωσης των εξοπλιστικών κονδυλίων και της συμμετοχής του στρατού στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και κατά της καταστολής του «όποιου εσωτερικού εχθρού».
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αλέκα Παπαρήγα: Όχι στην απογοήτευση, αντίσταση και αντεπίθεση


Στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα μίλησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ρίχνοντας τα βέλη της κατά των δύο μεγάλων κομμάτων και προειδοποίησε ότι με το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση κατ' εντολή και των Βρυξελλών θα χαθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να μη δώσουν άλλη πίστωση στη ΝΔ, ούτε να τρέφουν ελπίδες από το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι το νέο στοιχείο σε αυτές τις εκλογές σε σύγκριση με τις προηγούμενες είναι «ότι δεν υπάρχει πλεόν ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα είναι καλύτερο».

Ζήτησε ακόμη από τους ψηφοφόρους «να μη ρίξουν ψήφο απογοήτευσης», τα αποτελέσματα της οποίας θα δουν στις 100 πρώτες ημέρες και τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης. Ζήτησε ακόμη να πιστέψουν στις λαϊκές δυνάμεις και να «προβάλλουν αντίσταση και αντεπίθεση για να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια».

Τόνισε ότι το «ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία συνεργασία με τα δύο μεγάλα κόμματα» και ζήτησε ψήφο στήριξης.

«Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με εκσυγχρονισμούς, κοσμοπολιτισμούς και λαϊκισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Διεκρίνισε δε, ότι απευθύνει έκκληση «και στους αποφασισμένους, προκειμένου να ρίξουν με πολιτικά κριτήρια την ψήφο τους», τονίζοντας ότι δεν ρίχνει το ΚΚΕ δολώματα στους αναποφάσιστους, αλλά απλώς δηλώνει ότι «όσο περισσότερο στηριχθεί το ΚΚΕ τόσο το σύστημα θα αντιληφθεί ότι αυξάνεται ο κόσμος και δεν ξεγελιέται».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους νέους ψηφοφόρους, ζητώντας τους «να αποφύγουν το τέλμα που έρχεται, όταν τα οξυμένα προβλήματα παντρεύονται με την απογοήτευση».

Τέλος, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το να πάνε τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει να τα πάρει το κράτος με ομόλογο στο ανώτατο πλαφόν και κρατικές εγγυήσεις».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αλέξης Τσίπρας: Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου


Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον ΟΛΠ και μίλησε με απεργούς εργαζομένους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τα κλειδιά του Μαξίμου, παραδίδει και τα κλειδιά του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους. Όπως παρέδωσε τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή στα μεγάλα ελληνικά και ξένα συμφέροντα. Όπως εκποίησε όλον σχεδόν τον πλούτο της χώρας».

Τα βέλη του έστρεψε και κατά του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «παίζει με τις λέξεις».

«Είναι αδιανόητο, μία ημέρα πριν τις εκλογές, να συνεχίζει να ακροβατεί και για την πώληση του λιμανιού, μεταξύ 'επαναδιαπραγμάτευσης' και 'αναθεώρησης' της σύμβασης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καμία αναθεώρηση, καμία επαναδιαπραγμάτευση. Οριστική ματαίωση της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί», ανέφερε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πλευρό των εργαζομένων και θα είναι και μετά τις εκλογές.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έτοιμοι δηλώνουν όλοι λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη …


Με τις τελευταίες ομιλίες και περιοδείες των πολιτικών στελεχών και των υποψηφίων των κομμάτων, έληξε λήγει σήμερα η προεκλογική περίοδος και στο Νομό Μαγνησίας.
Όλα τα κομματικά στελέχη δηλώνουν έτοιμα πλέον για τη μεγάλη αυριανή εκλογική μάχη και στέλνουν τα τελευταία μηνύματά τους στους πολίτες στοχεύοντας στο καλύτερο κατά το δυνατόν εκλογικό αποτέλεσμα.
Η αναμονή μία μόλις ημέρα πριν τις εκλογές, βρίσκει τους υποψηφίους, αλλά και τα στελέχη των κομμάτων μετά τις δυναμικές προεκλογικές τους ομιλίες και περιοδείες που πραγματοποίησαν, να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους που θα βρεθούν μπροστά από την κάλπη.
Παράλληλα, σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις των κομμάτων και στέλνουν τα τελευταία μηνύματά τους στους πολίτες, καθώς στοχεύουν στα μεγαλύτερα κατά το δυνατόν εκλογικά οφέλη.

ΠΑΣΟΚ: Ο αγώνας θα μας δώσει τη νίκη
«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε ούτε για το πού ούτε για το αν θα βρούμε τα λεφτά», τονίζει στο μήνυμά του ο γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φώτης, που επισημαίνει και τα ακόλουθα. «Το ερώτημα έχει απαντηθεί. Ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, όπως λέει και ο πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου. Ψηφίζουμε ενάντια στο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα.
Ενάντια στο πελατειακό κράτος που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία και σπαταλά το χρήμα του Ελληνικού λαού. Ενάντια στη γραφειοκρατία και στο συγκεντρωτισμό που έπνιξε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ενάντια στην αδιαφάνεια και την ανομία που άφησε το κράτος ανεξέλεγκτο και το παρέδωσε στη διαφθορά.
Τώρα είναι η ώρα της επιλογής. Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη ως την τελευταία στιγμή, χωριό-χωριό, γειτονιά-γειτονιά, σπίτι-σπίτι, με αισιοδοξία αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνον εκεί. Γι’ αυτό μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουμε τη μάχη. Οι εκλογές τελειώνουν το βράδυ της Κυριακής. Ο αγώνας και μόνον ο αγώνας θα μας δώσει τη νίκη.
Τη βεβαιότητα ότι ολόκληρη η Μαγνησία θα στείλει το δικό της μήνυμα νίκης και θα συμβάλει ώστε να μπει τέλος στην κυβέρνηση της ακυβερνησίας, της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, εξέφρασε επίσης ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Νέας Ιωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Ακρίβος.

Ν.Δ.: Ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Καραμανλή
«Στις 4 Οκτωβρίου, οι Έλληνες καλούνται να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν με ωριμότητα και νηφαλιότητα για τον πρωθυπουργό και πολιτικό που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα αυτά τα δύσκολα χρόνια με λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία» τονίζει στο μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μπατζιάκας και προσθέτει:
«Η ελπίδα για το μέλλον δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται και είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στους δύο δρόμους, τον έναν της ευθύνης, της σταθερότητας και της αποφασιστικότητας και τον άλλο των υποσχέσεων και του λαϊκισμού, οι πολίτες θα διαλέξουν τον πρώτο και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Καραμανλή, γιατί είναι η μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα.
Καλώ όλους τους Νεοδημοκράτες, να μην λείψει κανείς από την κάλπη και καμία ψήφος να μην πάει χαμένη και χαρισμένη»

ΚΚΕ : Οι πολίτες να τιμωρήσουν το δικομματισμό
«Ο κόσμος να κάνει το βήμα που πρέπει», τονίζει στο δικό του μήνυμα ο γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λούμας, που παράλληλα σημειώνει: «Δώσαμε καλά τη μάχη. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους και ανοιχτήκαμε στους πολίτες. Αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να βρει ανταπόκριση στην κάλπη και οι πολίτες να τιμωρήσουν το δικομματισμό».

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Δόθηκε το μήνυμα στην κοινωνία
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από χαμηλή αφετηρία, όμως μέσα από την αλληλεγγύη ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και δόθηκε το μήνυμα στην κοινωνία» επισημαίνει στο μήνυμά του ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ κ. Κώστας Δελημήτρος, που επίσης υπογραμμίζει και τα εξής: «Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατανοητό από τους Έλληνες πολίτες και θα είμαστε μέσα στη Βουλή με ένα καλό ποσοστό, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια του δικομματισμού»

ΛΑ.Ο.Σ.: Πολύ καλύτερο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα
Πολύ καλύτερο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΛΑΟΣ στις αυριανές εκλογές σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές στο Νομό Μαγνησίας, εκτιμά το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΛΑΟΣ κ. Απόστολος Καμακάς, που εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το παραπάνω, δεν αποκλείει ακόμη και την εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ στη Βουλή με βουλευτή από το Νομό Μαγνησίας.

Οικολόγοι Πράσινοι: Υπάρχουν θετικά μηνύματα
Τέλος, την εκτίμηση ότι τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων στο Νομό Μαγνησίας θα είναι ανάλογα με αυτά των ευρωεκλογών και ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, κάνει ο συντονιστής κ. Γιάννης Γρηγορίου, που καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν ψήφο συνείδησης.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έστειλαν κάρτα ΑΜΚΑ σε νεκρό, από εξαετίας!


Εμβρόντητοι έμειναν οι συγγενείς του που θα πρέπει να την παραδώσουν στον ΟΠΑΔ

«Άφωνοι» έμειναν οι οικείοι ενός δημοσίου υπαλλήλου παραλαμβάνοντας τη κάρτα με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης που θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι για να συναλλάσσονται με τα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ο άνθρωπος τους έχει πεθάνει εδώ και έξι χρόνια!
Παρά το γεγονός ότι είχαν δηλώσει εκείνη την περίοδο το θάνατο του και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, (ακύρωση του βιβλιαρίου υγείας του κ.α) οι αρμόδιοι μηχανισμοί δεν φρόντισαν να τον αφαιρέσουν από τα μητρώα τους, με αποτέλεσμα να στείλουν την κάρτα σε έναν εδώ και χρόνια νεκρό.
Το τραγελαφικό της όλης κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) μόλις το 5% των καρτών σε σύνολο 1.500.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει φτάσει στους δικαιούχους και έτσι κάποιος που έχει ανάγκη τη κάρτα πρέπει να περιμένει και την ίδια στιγμή αποστέλλουν κάρτες σε νεκρούς.
Από το τοπικό παράρτημα του ΟΠΑΔ ανέφεραν ότι τέτοια λάθη είναι αναμενόμενα από την στιγμή που η εταιρία που έχει αναλάβει να εκδώσει και να αποστείλει τις κάρτες στους ασφαλισμένους, παίρνει τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία σχεδόν πάντα δεν είναι ενημερωμένα.
Προσθέτουν δε ότι από την πλευρά τους διαγράφουν από τους υπολογιστές τα στοιχεία ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και καλούν τους συγγενείς του νεκρού να καταθέσουν τη κάρτα στα γραφεία της υπηρεσίας για να λυθεί το θέμα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων υπαλλήλων η καθυστέρηση στην αποστολή των καρτών στους δημοσίους υπαλλήλους εν ενεργεία και συνταξιούχους θα καθυστερήσει περίπου δύο με τρεις μήνες, την στιγμή που σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία οι δικαιούχοι έχουν παραλάβει τις κάρτες τους.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εμπορικός σύλλογος: Ζητά εξηγήσεις από το Δήμο Βόλου για το Carrefour

Mετά το Ζara στο κέντρο του Βόλου, το Carrefour στις πρώην αποθήκες Γεωργάκου στην έξοδο του Βόλου επί της οδού Λαρίσης φαίνεται ότι θα είναι αυτό που θα πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και το Δήμο Βόλου, με το δεύτερο να καλείται να διαχειριστεί ένα θολό και ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά στην επέκταση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και στην περιοχή μας.
Όλα ξεκίνησαν τους δύο τελευταίους μήνες, όταν η αλυσίδα Γεωργάκος αποφάσισε να πουλήσει τα σούπερ μάρκετ στο Βόλο στη γνωστή αλυσίδα της Βόρειας Ελλάδος «Μασούτης» και τις αποθήκες της στην πολυεθνική αλυσίδα Carrefour.
To διάστημα που ακολούθησε, όπως τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αλέκος Μαγαλιός, δεκάδες ήταν οι καταγγελίες που υπήρξαν στα γραφεία του Συλλόγου από μέλη του Συλλόγου που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο τροφίμων και που εξέφραζαν την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους από τη λειτουργία ενός τέτοιου υπερκαταστήματος λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου.
Συμμεριζόμενος τις αγωνίες των μελών του ο Εμπορικός Σύλλογος ξεκίνησε αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα με την Πολεοδομία του Δήμου Βόλου, ζητώντας διευκρινίσεις αν έχει κατατεθεί στην υπηρεσία αίτημα «για άδεια λειτουργίας πολυκαταστήματος ή αποθηκευτικών χώρων και συγκεκριμένα στην οδό Λαρίσης, ιδιοκτησίας Γεωργάκος (πρώην αποθήκες ΚΥΔΕΠ)».
Η επιστολή αυτή του Εμπορικού Συλλόγου απεστάλη στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 με κοινοποίηση και στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Δύο μέρες αργότερα η Πολεοδομία του Δήμου Βόλου με έγγραφο που υπογράφει ο Διευθυντής της Πολεοδομίας του Δήμου κ. Κ. Παπαευσταθίου ενημερώνει τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ότι :
α) «ο χώρος των πρώην αποθηκών της ΚΥΔΕΠ βρίσκεται εντός των ορίων του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης της περιοχής επέκτασης των συνοικιών Νεάπολης - Αγίων Αναργύρων (ΦΕΚ 54Δ΄ της 5-2-1987) και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της έγκρισης επιτρέπονται στην περιοχή και κτίρια αποθήκευσης
β) Με τροποποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης ο χώρος που βρίσκονται οι πρώην αποθήκες ΚΥΔΕΠ έχει χαρακτηριστεί ως «χώρος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 674/ δ΄/ 1-8-1997) και γ) για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας πολυκαταστήματος ή αποθηκευτικών χώρων δεν είναι αρμόδια η υπηρεσία της Πολεοδομίας», καταλήγει στην απαντητική του επιστολή ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου κ. Κ. Παπαευσταθίου.
Μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνθηκε στην Πολεοδομία του Δήμου Νέας Ιωνίας, καθώς τα διοικητικά όρια όπου βρίσκονται οι αποθήκες της πρώην ΚΥΔΕΠ είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στους δύο Δήμους.
Την ίδια μέρα ο Εμπορικός Σύλλογος απηύθυνε ανάλογο ερώτημα και στη Διεύθυνση Εμπορίου, ζητώντας να πληροφορηθεί αν έχει κατατεθεί αίτημα «για άδεια λειτουργίας πολυκαταστήματος ή αποθηκευτικών χώρων».
Η Διεύθυνση Εμπορίου απάντησε μόλις προχθές μέσω του Διευθυντή της Χρήστου Ηλιόπουλου, σημειώνοντας ότι ανάλογο αίτημα για άδεια λειτουργίας πολυκαταστήματος δεν έχει κατατεθεί στην υπηρεσία».
Ο Εμπορικός Σύλλογος βλέποντας ότι στις αποθήκες γίνονται εργασίες εσωτερικής ανακατασκευής των κτιρίων που φυλάσσονται μάλιστα από άντρες ιδιωτικής εταιρείας και φοβούμενος ότι ενδεχομένως θα υπάρξει τροποποίηση των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή απέστειλε νέα επιστολή την περασμένη Δευτέρα στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου, με την οποία ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. κ.κ. Μαγαλιός και Κλεφτάκη ζητούν όπως «ενημερωθούν σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μείζονος Περιοχής Βόλου και ζητούν όπως έχουν μία διαβούλευση πριν την ανάρτησή της, καθώς έχουμε, όπως λένε, κάποιες προτάσεις για τις χρήσεις γης και κυρίως γι΄ αυτές που αφορούν σε εμπορικές δραστηριότητες».
Οι αγωνίες όμως των μικρεμπόρων δεν σταματούν.
Στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου φτάνουν νέες καταγγελίες ότι γίνονται προσλήψεις για απασχόληση στο Carrefour και επιπλέον ότι η πολυεθνική αλυσίδα έχει πάρει άδεια από το αρμόδιο Τμήμα Προσόδων του Δήμου. Για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου επανήλθε χθες το πρωί με νέα επιστολή του, αυτή τη φορά προς το αρμόδιο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Καταστημάτων του Δήμου Βόλου, με κοινοποίηση στον ίδιο το Δήμαρχο, με το οποίο ζητά απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αν δηλαδή «έχει δοθεί άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη λειτουργία πολυκαταστήματος στην οδό Λαρίσης».
Την ίδια στιγμή χθες το πρωί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Γιώργος Δανηλόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αποκάλυπτε ότι έχει δώσει εντολή για αυτοψία στις εγκαταστάσεις, επιφυλασσόμενος να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα…
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δήμος Τρικκαίων: Ο ορισμός των διακρίσεων και των ιδίων συμφερόντων


Τι άλλο πρέπει να κάνουμε, που πρέπει να προσευχηθούμε για να αλλάξει επιτέλους στάση ο Δήμος Τρικκαίων και οι αρμόδιοι του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων ή δεν ξέρουμε τι άλλο τμήμα έχει δημιουργηθεί στον ηλεκτρονικό δήμο της πόλης.Πόσο ακόμη θα διαφημίζεται το ψεύτικο προφιλ ενός Δήμου που απο την μια ευαγγελίζεται οτι σκοπός και στόχος του είναι η εξυπηρέτηση των Δημοτών και απο την άλλη κάνει "συμφωνίες", "αλληλοσυχωνεύσεις" και "αλληλοδιαφημίσεις" για να προωθεί δικά του συμφέροντα.Απο την άλλη πόσο ακόμα πιστεύετε ότι θα ανεχτούμε αυτή την τραγική στάση και τακτική απέναντι στα site που δεν ικανοποιούν τις δικές σας ορέξεις και για πόσο καιρό ακόμη θα κάνουμε τα στραβά μάτια, λέγοντας ότι κάποτε θα καταλάβετε το λάθος σας. Ε, όχι. Το θέλετε το κράξιμο και θα το κάνουμε όπου βρεθούμε και σταθούμε γιατι η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη.

Θα περιμένουμε πολύ κύριοι του Δημου Τρικκάιων να μας στείλετε ένα δελτίο τύπου για τον Δήμο Τρικκαίων? Περιμένουμε 1 χρόνο τώρα.
Θα περειμένουμε πολύ να μας θεωρησετε ειδησεογραφική ιστοσελίδα ή κολλάτε και θέλετε να προωθείτε μόνο αυτούς που σας συμφέρει.

Πότε θα σταματήσει η εξευτιλιστική σας στάση και πόσο ακόμα θα παραγκωνίζεται το trikaland.gr απο πρόσβαση στην δημόσια πληροφορία.
Είστε υποχρεωμένοι κύριοι που βρίσκεστε στο Δήμο Τρικκαίων και δεν αναφέρουμε ονόματα γιατί μπορεί να μην είναι και δικό σας λάθος, να ενημερώνετε τους πολίτες και σαν πολίτες και δημότες Τρικάλων ζητάμε να έχουμε συχνότατη πληροφόρηση για τα τεκτενόμενα του Δήμου.

Γιατί τέτοια διάκριση?

Το τελευταίο σας ατόπημα ήταν φυσικά τα banner που αναρτήσατε στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Τρικάλων. Δεν ξέραμε ότι μόνο 2 είναι οι ιστοσελίδες. Γιατί σκόπιμα (μόνο αυτό μπορούμε να σκεφτούμε...ότι έγινε σκόπιμα) κόψατε εκτός απο το trikaland.gr όλες τις άλλες ελπιδοφόρες ιστοσελίδες των Τρικάλων.

Τι σας ενοχλεί? Οτι δεν γράφουν για εσάς αυτά που θέλετε και δεν συμφωνουν πάντοτε με τον Δημο Τρικκαίων.

Που είναι οι ιστοσελίδες?
www.trikki.gr
www.sport10.gr
www.goaltrikala.gr
www.fatsimare.gr
και πολλές άλλες σελίδες και blogs.

Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο αλλά η κατάσταση αυτή που δημιουργείται μόνο γέλιο προκαλεί. Βγάλτε τα πέρα μόνο με τους δικούς σας. Κάθε μέρα φαίνεται ακόμη περισσότερο ότι μεταξύ σας τα βρίσκεται καλύτερα!

Από το trikaland.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Lidl ''μικρές'' απάτες από μεγάλα μάρκετ!




Είστε γονιός, αποκτάτε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, και πριν πάτε την πρώτη του βόλτα το παιδάκι σας, σκέφτεστε την ασφάλειά του. Ο από Γερμανίας Θεός, Mr Lidl, διαβάζει την σκέψη σας και βάζει σε προσφορά "παιδικό κάθισμα" για το αυτοκίνητο μόνο 9,99 Ευρώ. Βλέπετε την κίτρινη πινακίδα, το αγοράζετε, το εγκαθιστάτε, επιβιβάζετε το αθώο πλάσμα ,και στο δρόμο... τρακάρετε!
Η Δικαιοσύνη σας καθίζει στο σκαμνί, γιατί εκθέσατε το ανήλικο .... σε θανάσιμο....επειδή δεν χρησιμοποιήσατε το "προβλεπόμενο ειδικό καθισματάκι ασφαλείας" που ο νόμος επιβάλει, αλλά ένα απλό μαξιλαράκι ανύψωσης, όπως γράφει σε πολλά σημεία και γλώσσες (με μικρά γράμματα) το έντυπο οδηγιών.
Εξηγήστε στο Δικαστή το Παπά και την Σύζυγο, ότι η πινακίδα στο ράφι του Lidl έγραφε παιδικό κάθισμα. Κλικ στις φωτο, και χαιρετίσματα στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γ.Οικονόμου, που κάνει την προεκλογική του βουλευτική εκστρατεία, και η άδεια καρέκλα του στο ΥΠ.ΑΝ. τα οικονομάει!!! 
Από το adena

Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Κέντρo κράτησης, όχι κέντρο «φιλοξενίας» μεταναστών


Ταλαιπωρημένοι, φτάνουν με βάρκες στις ακτές της Σάμου, όπου τους περισυλλέγει το λιμενικό και μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του νησιού.
Η Οδύσσειά τους όμως, όπως περιγράφει στο tvxs ο δικηγόρος του Κέντρου, Δημήτρης Boύρος, τώρα ξεκινάει.

Πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο με την παρέμβαση των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν έναν διαρκώς αυξανόμενο προσφυγικό πληθυσμό.
Πρόσφυγες, λοιπόν, και όχι λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, συρρέουν με κάθε τρόπο πρώτα σε κοντινές χώρες, όπου θα είναι πιο ασφαλείς.
Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Κάποιοι από αυτούς έρχονται στην Ελλάδα, κυρίως από την Τουρκία με βάρκες.
Υπάρχουν φορές που το Λιμενικό και η δράση της Frontex τους πνίγει, μόλις ο φακός του υπαλλήλου του Λιμενικού τους εντοπίσει.
Υπάρχουν φορές, που οι ίδιοι ξεφουσκώνουν τη βάρκα και το Λιμενικό τους περισυλλέγει ως ναυαγούς.
Κατόπιν το Λιμενικό τους παραδίδει στην Αστυνομία και εκεί ξεκινά η Οδύσσειά τους, συχνά από τη Σάμο.

Ακολούθως, αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός οδηγείται στο Κέντρο Κράτησης, το οποίο είναι αστυνομοκρατούμενο.
Άνθρωποι στοιβαγμένοι, που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το ελληνικό κράτος τους θεωρεί εγκληματίες.
Προσπαθούν να μην απελπίζονται και να μη μιλούν για τη ζωή τους με δάκρυα στα μάτια. Προσπαθούν να βρουν λύση και να πάνε στη χώρα, που είτε έχουν δικούς τους ανθρώπους, είτε εκεί όπου θεωρούν ότι θα έχουν τη ζωή που προσδοκούν.

Κι όμως, η ελληνική μεταναστευτική πολιτική σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ έχει δημιουργήσει όλα τα προσκόμματα, για να μην αναλάβει κανείς καμία ευθύνη. Το EURODAC έχει φροντίσει για όλα.
Ο προσφυγικός πληθυσμός θεωρείται παράνομος, λόγω της εισόδου του σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς συνοδευτικό έγγραφο.
Η πρόθεση των προσφύγων να κάνουν αίτηση ασύλου συνεπάγεται κράτηση έως και 12μήνες. Η νομική προστασία των προσφύγων δεν υφίσταται.
Η απόδοση ασύλου βρίσκεται πλέον αποκλειστικά και μόνον στα χέρια της Αστυνομίας.
Το ελληνικό κράτος δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των προσφύγων.

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Βόλι κατά της δικομματικής εναλλαγής η ψήφος την Κυριακή»

Να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους «στις 4 του Οκτώβρη σαν βόλι κατά της καταστροφικής δικομματικής εναλλαγής, ενισχύοντας το ΚΚΕ», κάλεσε τα λαϊκά στρώματα η Αλέκα Παπαρήγα απόψε, στην κεντρική προεκλογική της ομιλία στο Πεδίο του Άρεως, διευκρινίζοντας ότι «το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης και την ανάκαμψη από την κρίση».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το στοίχημα των εκλογών είναι να πληρώσουν οικονομικά και πολιτικά την κρίση στην κάλπη αυτοί που την προκάλεσαν και «όχι ποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει το χρυσό και ποιο το ασημένιο μετάλλιο».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι έχουν ως ευαγγέλιό τους την ανταγωνιστικότητα, το σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες και τη Βραζιλία».

Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πήραν θέση στις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών, αλλά και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν νέες ριζικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στο κράτος.

Πρόσθεσε ότι «τα πεντέμιση χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν παραγράφονται, όσο και αν φωνάζει η Νέα Δημοκρατία ότι κληρονόμησε ελλείμματα και χρέη, όπως δεν παραγράφονται και τα έντεκα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Πρόσθεσε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας.

Κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι θέτουν εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα στα λαϊκά στρώματα «γιατί θέλουν νέες θυσίες, θέλουν ένα λαό υποταγμένο, με σκυμμένο το κεφάλι».

Υποστήριξε ότι το δίλημμα της αυτοδυναμίας είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, γιατί, όπως είπε, «πάντα είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις, αυτές όμως έκαναν πιο ανίσχυρο και αδικημένο το λαό» και διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές και οι δύο θα παίξουν πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη έκκληση απηύθυνε στους αριστερούς ψηφοφόρους και αυτούς που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτούς που πίστεψαν στον ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, στους ανένταχτους αριστερούς καλώντας τους να υποστηρίξουν το ΚΚΕ.
Χαρακτηριστικά, είπε, ότι "καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολες ώρες όταν οι σοσιαλιστικές χώρες έμπαιναν στο δρόμο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, οι ιδέες της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού έμοιαζαν σωτήριες, όμως σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να είναι και αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία".

Τόνισε ότι στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές χρειάζεται μια αντιπολίτευση «σταθερή και μαχητική, που δεν θα μπερδεύει τους εργαζόμενους και δεν θα τους υπόσχεται την ευκολία της ανεκτής από το σύστημα ανανέωσης, που θα έχει σαφή διαχωριστική γραμμή με τα μονοπώλια και πρόταση λαϊκής εξουσίας».
Διευκρινίζοντας ότι κάθε άλλη αντιπολίτευση «δίνει παράταση χρόνου στη σημερινή κατάσταση, βάζει φραγμό στη διέξοδο υπέρ του λαού».
Χαρακτήρισε δε εγγύηση την ψήφο στο ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι βέβαιο ότι το κόμμα αυτό δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ, και έχει χειροπιαστό όραμα εξουσίας».

Αναφορά έκανε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να κατηγορήσει τα άλλα κόμματα ότι «έχουν ένα πατριωτισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, της αλλαγής των συνόρων και της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πάλης» και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα «ο εθνικισμός του ΛΑΟΣ είναι ξένος και επικίνδυνος».

Επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο, ανατροπή της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς επίσης αντιτάχθηκε και στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όπου, όπως είπε, «για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα να συζητηθούν τα σύνορά της στο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης».

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα και στους νέους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και ψηφίζουν για πρώτη φορά να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ «για να κάνουν ένα ξεκίνημα κόντρα στο ρεύμα της πειθαρχίας, της συναίνεσης, της υποταγής και της υπόκλισης στον ισχυρό».
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έλλειμμα 6%-6,5% για το 2009 βλέπει η Ε.Σ.Υ.Ε.

Στην Eurostat θα αποστείλει σήμερα η ΕΣΥΕ, τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009.
Για το 2008, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 6%.
Τα στοιχεία θα συζητηθούν κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin), την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Στοκχόλμη.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Τζαννίνης.
Οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής περιόδου και της «κόντρας» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γ.Παπαθανασίου είχε αρχικά μιλήσει για 6%, ενώ αργότερα έκανε λόγο για έλλειμμα έως 8% του ΑΕΠ, εφόσον, όπως είπε, δεν αποδώσουν ή δεν εφαρμοστούν τα φορολογικά και άλλα μέτρα που έχει προωθήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση (όπως η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων).
Ο Κ.Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο Reuters, είπε ότι θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, «αν όλα πάνε καλά, με την εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε ήδη κάνει».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση «αποκρύπτει» τα πραγματικά μεγέθη, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και το 10% έως το τέλος του έτους.
Το ταμειακό έλλειμμα έχει ήδη φθάσει στο 8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να έχει αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com &#8211; Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template