Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Είναι κακούργημα η δημοσίευση πραγματικών ειδήσεων;


Κυριαρχεί στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, η είδηση της μήνυσης για κακούργημα (!) κατά του ιστολόγιου "τρωκτικό", από τον κ. Παπαδρόσο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.
Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν και για τον κ. Κοτρώτσο, αλλά το διέψευσε ο ίδιος, σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του τρωκτικού.
Ποιό ήταν το κακούργημα που έκανε το τρωκτικό;
Αναδημοσίευσε την είδηση για την εργασιακή σχέση των συζύγων των δύο μεγαλοδημοσιογράφων με την Ε.Υ.Π.!
Η συγκεκριμένη είδηση, έχει καταγραφεί σε πάρα πολλά ιστολόγια, αλλά και σε πάρα πολλές εφημερίδες.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ίδιος Σεραφείμ Κοτρώτσος λέγοντας ότι " η σύζυγός του εργάζεται στην ΕΥΠ, και δεν είναι άλλωστε όπως υποστήριξε ούτε κρυφό, ούτε κακό"!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μήνυση έγινε με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκαν "άκρως απόρρητα" μυστικά!
Ανεξάρτητα απ' το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το ύφος του συγκεκριμένου ιστολόγιου, οφείλει να πάρει θέση απέναντι στα γεγονότα.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με "διασπορά ψευδών ειδήσεων" ή με "συκοφαντική ανάρτηση".
Εδώ καταγράφηκε ένα πραγματικό γεγονός, που αποτελεί σαφέστατη εύνοια της κυβέρνησης προς συγκεκριμένους δημοσιογράφους κι αντί αυτός που ευνοήθηκε να "κοκκινίσει", θεωρεί ότι το ρουσφέτι που του έγινε, είναι και κρατικό μυστικό!
Το πραγματικό κακούργημα όμως δεν βρίσκεται στη δημοσίευση της είδησης, αλλά στις υπόγειες ρουσφετολογικές διαδρομές, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα στελέχη των Μ.Μ.Ε.!
Αυτό το "κακούργημα" θέλουν να το συγκαλύψουν με την μήνυση!
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η μήνυση αυτή, έρχεται για να τρομοκρατήσει όσους αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα κι ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Είναι ξεκάθαρο πως η μήνυση αυτή, θέλει να τρομοκρατήσει τους bloggers, αφού δεν στράφηκε προς τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου που την δημοσίευσαν, αλλά κατά ενός ιστολογίου που την ανέδειξε!
Η μήνυση αυτή είναι συνέχεια της γνωστής γνωμοδότησης Σανιδά, αλλά και συνέχεια πολλών "περίεργων" περιστατικών που έχουν συμβεί σε πολλά ιστολόγια.
Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο.
Τέτοιου είδους ενέργειες, φέρνουν τ' ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδιώκουν!
Όσο κι αν προσπαθούν να φιμώσουν τα ιστολόγια, οι φωνές τους θα γίνονται ολοένα περισσότερες και δυνατότερες!
Είναι αδύνατο να σταματήσουν τα πυρωμένα πληκτρολόγια των bloggers!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ερμηνεύοντας την ΕΠΙΘΕΣΗ στα ελληνικά Blogs!

Οι πρόσφατες επιθέσεις στα ελληνικά blogs με απειλές, μηνύσεις και αγωγές άπτονται και της γνωστής πρότασης του κ Σανιδά που πριν να αποσυρθεί από το σεβαστό «παλκοσένικο της Δικαιοσύνης» είχε κάνει την τοποθέτησή του που στόχευε μάλλον σε πιθανές επιχειρήσεις «φίμωσης» των blogs και φρονώ ότι εύλογα δημιουργούν πολλά και ποικίλα ερωτηματικά σχετικά με το αιτιολογικό τους υπόβαθρο.
Σήμερα θα επιχειρήσω μία σύντομη ερμηνεία των “anti-blog” ενεργειών στον ελλαδικό χώρο.
1/ Είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα blogs έχουν τσούξει πολύ, μα πάρα πολύ, στον παραδοσιακό έντυπο τύπο κάθε μορφής με ιδιαίτερη έμφαση στις ημερήσιες και κυριακάτικες εφημερίδες οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν σαφή καθοδική πορεία πωλήσεων την οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν με τις «απίστευτες» προσφορές σε CD, και “δώρα” τα οποία ουσιαστικά ξευτελίζουν σε βαθμό άξιο λύπης την πάλαι ποτέ ευπρέπεια και δύναμη του τύπου τη στιγμή που φαινομενικά τουλάχιστον ανακόπτουν την καθοδική πορεία διάθεσης φύλων.
2/ Είναι αλήθεια που απαιτεί και πολλή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο ότι πολλές ελληνικές εφημερίδες έχουν υποστεί μία βαθμιαία αλλά σαφή «μετάλλαξη» στην πολιτικο-ιδεολογική τους ταυτότητα η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από οικονομικές-εμπορικές σκοπιμότητες αλλά έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύει τους παραδοσιακούς αναγνώστες οι οποίο αναρωτιούνται γιατί πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν «την εφημερίδα τους» όταν αυτή έχει κάνει αδιαμφισβήτητες στροφές στην πολιτική της άποψη και ΔΕΝ συνάδει πλέον με τις δικές τους πεποιθήσεις, τις δικές τους αντιλήψεις της καθημερινής πραγματικότητας.
3/ Εκατομμύρια άτομα στις παραγωγικές ηλικίες από τα παιδιά των Λυκείων μέχρι και τους/τις πενηντάρηδες έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση στο internet και μπορούν να «δικτυωθούν» επισκεπτόμενοι πολλά από τα κυρίαρχα blogs χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ χωρίς να υφίστανται την συναισθηματική φόρτιση που επιφέρει η αγορά της εφημερίδας που αγαπούσαν επί σειρά ετών η οποία όμως εδώ και μερικά χρόνια ΔΕΝ τους εκφράζει καθώς έχει απαξιώσει τις θέσεις της υποκύπτοντας στο δέλεαρ των παροχών διαφημίσεων και είσπραξης των σχετικών κονδυλίων.
4/ Μολονότι η αίσθηση του να κρατά κανείς στο χέρι του «το σώμα» μιας έντυπης εφημερίδας είναι δυνατή ακόμα πιο δυνατή γίνεται η ανάγκη της απελευθέρωσης από τη συνήθεια αγοράς ΜΙΑΣ εφημερίδας που «διαπραγματεύθηκε και άλλαξε» την ιδεολογική της ταυτότητα και η πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ πληροφορίες σε χρόνο DT!!!
Επειδή συμβαίνει να είμαι αναγνωρίσιμος και τακτικότατος blogger θα ήθελα να δηλώσω ότι ακόμη και όταν κάποιοι κακόπιστα μου επιτίθενται (σε μερικά blogs που επιτρέπουν ΑΝΩΝΥΜΕΣ αναρτήσεις και συνεπώς διακυβεύουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους καθώς μερικές από αυτές δεν είναι απλά χυδαίες αλλά εμφανέστατα παθολογικές) η εμμονή μου να αναρτώ σε πολλά blogs τις σκέψεις μου και μαζί τους προβληματισμούς μου συνεχίζει και θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Και εσείς, φίλες και φίλοι, ανώνυμοι bloggers συνεχίστε απτόητοι την παρουσία σας στο διαδίκτυο, ελέγξτε προοδευτικά την αξιοπιστία και μαζί την γραμματική κάποιων αναρτήσεών σας και να είστε βέβαιοι ότι, νομοτελειακά, οι καλύτεροι ανάμεσά σας θα επιβιώσουν και θα απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους σε σύντομο χρονικό διάστημα! Μέσα στους «καρπούς» συγκαταλέγονται, νομοτελειακά, και τα έσοδα από διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών και εδώ θα απαιτηθούν από τους bloggers ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή, δυνατοί χαρακτήρες, εμμονή στην ελευθερία της έκφρασης και προσεκτικός έλεγχος του δέλεαρ των παχυλών εσόδων από διαφημίσεις που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σας έρχονται από παντού αλλά θα αποτελέσουν και τον κίνδυνο πτώσης και μετάλλαξης των «ελεύθερων blogs» στο γνωστό ρόλο των….καθημερινών και Κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων.
Για μένα τα blogs αποτελούν το μέλλον της επικοινωνίας…
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Αναρτήθηκε από
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταγγελία για ξυλοδαρμό μετανάστη στου Γκύζη

Δημοσίευση: 16-07-2009 22:42 από Ομάδα TVXS

Σύμφωνα με καταγγελία στο δίκτυο «Ηλιόσποροι», ορισμένοι «φιλόξενοι» κάτοικοι στου Γκύζη, ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός, έστησαν ένα «κόλπο εκφοβισμού» ενάντια σε έναν μετανάστη παντοπώλη και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια.
Σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, οι αστυνομικοί και οι κάτοικοι, με αφορμή ένα «στημένο» περιστατικό υποτιθέμενης παρανομίας, ξυλοκόπησαν τον άτυχο παντοπώλη και στη συνέχεια τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τελικά οι φιλικοί αστυνομικοί κέρασαν και πορτοκαλάδα!
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στην καταγγελία, το κόλπο που έστησε η παρέα των περίοικων της περιοχής είχε ως εξής: τοποθέτησαν καρέκλες μπροστά από το παντοπωλείο οι οποίες εμπόδιζαν τη στάθμευση. Στη συνέχεια ένας οδηγός, μέλος της παρέας, ζητάει από τον ιδιοκτήτη του παντοπωλείου να πάρει τις καρέκλες για να παρκάρει. Ο ανίδεος Αφρικανός ιδιοκτήτης αρνείται να το κάνει καθώς δεν γνώριζε από ποιον και για ποιο λόγο οι καρέκλες είχαν τοποθετηθεί εκεί και οι περίοικοι καλούν την αστυνομία για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.
Τρία περιπολικά φτάνουν στο σημείο. Οι αστυνομίκοί αρχικά ζητούν από τον ιδιοκτήτη του παντοπωλείου να μπει στο περιπολικό ώστε να οδηγηθεί στο τμήμα. Αυτός αρνείται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να καταλάβει πως κάτι τόσο «ασήμαντο» πήρε τέτοια τροπή. Στην άρνηση του, οι έξι αστυνομικοί θεώρησαν πως πρέπει να πάρουν δραστικότερα μέτρα και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, μπροστά στα μάτια των «αδιάφορων» κατοίκων. Όταν ένας από τους περαστικούς προσπάθησε να τραβήξει με το κινητό του τον ξυλοδαρμό του μετανάστη, του πήραν το κινητό και του έσβησαν ότι είχε καταγράψει μέχρι εκείνη την ώρα. Τελικά ο Αφρικανός ιδιοκτήτης υπέκυψε και οδηγήθηκε στο τμήμα.
«Όταν έφτασα στο τμήμα της Κυψέλης, ως σύζυγος του ιδιοκτήτη με το μωρό στην
αγκαλιά, και κατάλαβαν ότι πρόκειται για σύζυγο Έλληνα πολίτη, άρχισαν να
ηρεμούν όχι βέβαια και λεκτικά» λέει η γυναίκα που κατήγγειλε το περιστατικό.
Μετά την εμπλοκή δικηγόρων και τις απειλές για μηνύσεις τον άφησαν να φύγει αλλά με τον όρο, όπως αναφέρεται στη καταγγελία, ότι δεν θα υποβληθούν μηνύσεις. Ειδάλλως θα κατηγορηθεί για αντίσταση κατά της αρχής, που σύμφωνα με το νέο νόμο διώκεται ποινικά. Όσο για τον μάρτυρα που προσπάθησε να καταγράψει τον ξυλοδαρμό με το κινητό του απειλήθηκε, όπως λέει η καταγγέλλουσα, «ότι άν τολμήσει να πάει στο δικαστήριο θα τον κατηγορήσουν για ψευδομάρτυρα».
Στο τέλος, όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα, ήθελαν να κεράσουν την ίδια και την αδερφή της που τη συνόδευε. «Το γεγονός βέβαια δεν καταγράφηκε πουθενά», καταλήγει στη καταγγελία της.
Αναρτήθηκε από Διάλογος ιδεών
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκινά περιπολίες στο νομό το αεροσκάφος της ΤΕΔΚ

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της Κοινωνικής Προσφοράς.
Συγκεκριμένα, η ΤΕΔΚ έχει από την προηγούμενη εβδομάδα στην ιδιοκτησία της ένα αξιόπλοο μονοκινητήριο Αεροσκάφος τύπου Cessna, το οποίο βρίσκεται ήδη προσγειωμένο στο αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης, σε άριστη κατάσταση και διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό «Aircraft 1».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚ, κ. Δημήτρης Γάτος και οι πιλότοι της Αερολέσχης Μαγνησίας κ.κ. Δημήτρης Ζωιτόπουλος και Αργύρης Μουστρούφης μετέβησαν στην Ολλανδία, απ’ όπου αγοράστηκε και παραλήφθηκε το Αεροσκάφος.
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δήμαρχος Μηλεών, Απόστολος Αρέθας, επιθεώρησε το Αεροσκάφος, ενώ οι πιλότοι τον ενημέρωσαν σχετικά με τις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον διαβεβαίωσαν για την εξαιρετική κατάσταση πτητικής λειτουργίας του.
«Η αγορά του Αεροσκάφους είναι πλέον μια πραγματικότητα, που ενδυναμώνει και ενισχύει την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προστασία του Περιβάλλοντος, την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστάσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ
Τo αεροσκάφος θα περιπολεί και θα εποπτεύει τα δάση, τα μνημεία, τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες γωνιές της Μαγνησίας, είπε ο κ. Αρέθας, μη λησμονώντας να ευχαριστήσει το συντοπίτη Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο και τους Δημάρχους του Νομού, που στήριξαν από την αρχή αυτό το εγχείρημα, καθώς και την Αερολέσχη Μαγνησίας που θα πετάει με τους έμπειρους πιλότους της το Αεροσκάφος.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Να καταργηθούν τώρα τα διόδια»!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ
Σε κατάληψη των διοδίων όλης της χώρας, επιτρέποντας την... ελεύθερη διέλευση των διερχομένων για δυο ώρες περίπου προχώρησαν χθες το απόγευμα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Κίνηση που, όπως είναι αυτονόητο έτυχε της θετικής ανταπόκρισης των οδηγών Ι.Χ. με δεδομένο ότι χθες λόγω και της ημέρας ήταν αυξημένη η κίνηση στην εθνική οδό.
Η κινητοποίηση, που είχε επαναληφθεί πρόσφατα, είναι ενταγμένη στην αντίθεση του ΚΚΕ στην επιβολή νέων φόρων προκειμένου να στηριχθούν επιχειρηματικοί όμιλοι «που ευθύνονται για την κρίση».
Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα προχώρησαν σε κατάληψη των διοδίων στο Μοσχοχώρι, επίσης μέλη του ΚΚΕ από τη Λάρισα κατέλαβαν τα διόδια των Τεμπών, ενώ τέλος μέλη του ΚΚΕ από Μαγνησία και Φθιώτιδα κατέλαβαν τα διόδια της Πελασγίας.
Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του ΚΚΕ «οι νέες αυξήσεις και οι έμμεσοι φόροι που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οι φόροι στα καύσιμα, στα εισιτήρια, στα καρτοκινητά κ.ά. αποτελούν μόνο ένα μέρος από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν αποφασίσει στην Ε.Ε. και έχουν στόχο να πληρώσεις εσύ, ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, την κρίση.
Για να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ευθύνονται για την κρίση, με νέες χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι αυξήσεις στα διόδια και η δημιουργία νέων. Πρόκειται για χαράτσι προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.
Ευθύνονται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί ψήφισαν μαζί την παράδοση των οδικών αξόνων της χώρας στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Έτσι υποχρεώνουν το λαό να χρυσοπληρώνει τα έργα και μάλιστα πολλαπλά. Και για να κατασκευαστούν και για να τα χρησιμοποιεί. Και με τη βαριά φορολογία και με τα διόδια. Είναι προκλητικές οι επιδοτήσεις που δίνουν προς τους μεγαλοεργολάβους.
Το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα κατά 90%, και αυτοί μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες (30-35 έτη)!
Μην το δέχεσαι. Το ΚΚΕ σε καλεί να παλέψουμε μαζί για να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια. Η κίνηση όλων των οχημάτων κάθε τύπου πρέπει να είναι δωρεάν σε όλους τους δρόμους χωρίς τέλη και διόδια.
Τα έργα και τις υποδομές πρέπει να τα αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον. Για δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν φρένο στα μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή τους, μόνο αν οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους, αν απορρίψουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πάλεψε μαζί μας για να φορολογηθούν δραστικά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

''Βόμβα'' στον Ολυμπιακό Βόλου, από Ροζάλες. Ήταν σικέ το παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα;

Ο Πάουλο Ρομπέρτο Ροζάλες ήρθε στον Ολυμπιακό Βόλου φέτος τον Ιανουάριο, με πολλές προσδοκίες, αλλά έφυγε πριν λήξει το πρωτάθλημα, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, που ανάγκασε τον Αχ. Μπέο να του λύσει, με τη σύμφωνη γνώμη του παίκτη, πρόωρα το συμβόλαιό του.
Όμως φαίνεται ότι δεν ξέχασε τόσο γρήγορα το πέρασμά του από τους ερυθρόλευκους του Βόλου, αφού από την πατρίδα του, την Αργεντινή, έκανε δηλώσεις στο site www.agenciafe.com , μέσω των οποίων ισχυρίζεται πως ο ίδιος αγωνίστηκε σε «στημένο» παιχνίδι υπέρ των «ερυθρόλευκων» στο περασμένο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής!
Αυτό δεν ήταν άλλο από το τελευταίο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στις 8 Μαρτίου, με αντίπαλο τον Εθνικό Αστέρα, το οποίο ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 2-0. Μάλιστα όλοι θυμούνται ότι εκείνο το παιχνίδι ήταν αρκετά κρίσιμο, αφού ο Ολυμπιακός αγωνιστικά είχε πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα και από κει που πήγαινε για άνοδο, είχε αρχίσει να αμφιβάλει και για την παραμονή του στην κατηγορία, ειδικά αν δεν έπαιρνε το συγκεκριμένο ματς, έχοντας οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη.
Οι δηλώσεις λοιπόν του Ροζάλες, όπως δημοσιεύτηκαν πρώτα στο www.agenciafe.com και έπειτα στον ηλεκτρονικό και μικρό μέρος του γραπτού αθηναϊκού Τύπου είναι οι εξής: «Σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια που έπαιξα, μπήκε ο πρόεδρος στα αποδυτήρια και μας είπε να πέσουμε στην περιοχή, γιατί θα μας έδιναν πέναλτι. Και έτσι ήταν, μας έδωσαν δύο!
Το πρώτο το χάσαμε, το δεύτερο το εκτέλεσα εγώ και μπήκε», ενώ ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν ήταν στημένη η συγκεκριμένη αναμέτρηση, απάντησε: «Εσένα τι σου φαίνεται; Είναι πολύ σύνηθες εκεί. Επίσης, μας έτυχε το ίδιο εναντίον μας. Αλλά είναι ο τρόπος που εκεί βλέπουν τα πράγματα. Είναι άλλο πράγμα να στο λένε και άλλο να το ζεις! Αλλά αφού είδα τα πέναλτι που μας έδωσε, το κατάλαβα».
Βέβαια ο Αργεντινός δεν είπε το όνομα του αντιπάλου του Ολυμπιακού, αλλά το συμπέρασμα για το πού αναφέρεται προκύπτει από το γεγονός πως μόνο στο Ολυμπιακός Β.-Εθνικός Αστέρας οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν δύο πέναλτι, το πρώτο από τα οποία το απώλεσε ο Ιωάννου, ενώ το δεύτερο μετέτρεψε σε γκολ ο Ροζάλες.
Εκτός όμως από τη βόμβα μεγατόνων που έριξε ο Ροζάλες, επεσήμανε επίσης πως η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθε ήταν «μ…ας» (!), ενώ δε δίστασε να πει ότι το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό «δεν ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες, αλλά για κακή μου τύχη είχα ήδη υπογράψει και δε μου έμενε άλλη επιλογή από το να παίξω! Η αλήθεια είναι ότι δε μου έδωσαν τα χρήματα που είχαμε συμφωνήσει». Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν τον εξανάγκασε κανένας να λύσει πρόωρα το συμβόλαιό του και φυσικό ήταν αυτό να γίνει με κάποιες περικοπές από τα αρχικά συμφωνηθέντα.

Η απάντηση του Ολυμπιακού Β.

Αποφασισμένη να κινηθεί ακόμη και νομικά είναι η ΠΑΕ Ολυμπιακός Β., προκειμένου να υπερασπίσει τα όνομα και την ιστορία της ομάδας, μετά τις συκοφαντικές για το σωματείο δηλώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή της Π. Ροζάλες. Αναλυτικά η ανακοίνωση - απάντηση, όπως δημοσιεύθηκε στο site της ΠΑΕ, που περιλαμβάνει τόσο τις θέσεις τριών παικτών, των Κοντέωνα, Ιακωβάκη (που είχαν αγωνιστεί στο επίμαχο παιχνίδι) και Αλβαρεζ (που δεν είχε παίξει), όσο και της διοίκησης:
«Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ Paulo Roberto Rosales, οι ποδοσφαιριστές Κοντέων Πέτρος, Ιακωβάκης Γεώργιος και Alvarez Leandro, εκπροσωπώντας το σύνολο της ομάδας, δηλώνουν τα εξής:
«Προκαλούν τουλάχιστον κατάπληξη σ’ εμάς, αν όντως έγιναν, όπως καταγράφονται στις σημερινές εφημερίδες. Είναι τουλάχιστον αστείο να υποστηρίζονται τέτοια πράγματα. Μάλλον ο πρώην συμπαίκτης μας είναι απογοητευμένος από την ελάχιστη προσφορά του στην ομάδα και κρίνει με βάση τα όσα γίνονται στη χώρα του. Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε πέρυσι η ομάδα μας και που στην ουσία της αποστέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει την άνοδο στην Super league ήταν η διαιτησία που σε όλη τη χρονιά ήταν απέναντί μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και δε χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό».
«Τέλος, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή Πάουλο Ρομπέρτο Ροζάλες διευκρινίζει πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως εάν και εφόσον δεν έχουν παραποιηθεί, τότε η ΠΑΕ θα κινηθεί νομικά. Ο Ολυμπιακός Βόλου και ο πρόεδρός μας είναι πασίγνωστο πως ουδέποτε υιοθέτησαν τέτοιες μεθόδους. Αντίθετα η ομάδα μας έχει βιώσει στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά εις βάρος της».
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ενστάσεις της Ν.Ε. Περιβάλλοντος για τις Νηές

Μια σειρά από λόγους, οδηγούν τη Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος να εισηγηθεί αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στις Νηές και στη συζήτηση του θέματος που θα γίνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να ζητήσει την επιστροφή της.
Θα ζητήσει επίσης να συμπληρωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις, για το σύνολο των προγραμματιζόμενων έργων στην ευρύτερη περιοχή (ΠΕΡΠΟ, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακή μονάδα και συνοδά έργα αυτών), ώστε να καταστεί εφικτή η αξιολόγηση των αθροιστικών- συνεργιστικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποβολή αυτής στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Συνοπτικά όπως αναφέρεται στην εισήγηση, δεν υπάρχουν υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη μονάδα αφαλάτωσης.
Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην υδροληψία και στην άρδευση, όπου παρατηρούνται ελλείψεις στην τεκμηρίωση για κάποιες εναλλακτικές λύσεις υδροληψίας, ενώ δεν διερευνώνται οι επιπτώσεις από χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην μονάδα αφαλάτωσης.
Επίσης υπάρχει κενό σχετικά με τη διάθεση των βυθοκορημάτων και ειδικότερα για το πού θα διατεθούν αυτά, όπως επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία. Δεν διευκρινίζεται επίσης το πού θα διατεθεί το στερεό υπόλειμμα από τη μονάδα αφαλάτωσης, αλλά και ποια θα είναι η σύσταση και οι ποσότητές του.
Ακόμη όσον αφορά στην άρδευση με επεξεργασμένα λύματα της δασικής έκτασης θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες, σε σχέση με τα μεγέθη που δίνει η νομοθεσία, ενώ έχει γίνει υπερδιαστασιολόγηση όσον αφορά τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες που έχει το ξενοδοχείο.
Αναφέρεται τέλος ότι η επίδραση του συνόλου των έργων στο φυσικό περιβάλλον δεν συμποσούται με τις εκτιμώμενες συνέπειες των επιμέρους τεχνικών έργων καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τα δεδομένα του κορεσμού της.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Στο κόκκινο τα μικροσωματίδια στο Βόλο!

Τρελάθηκαν για ακόμη μια φορά τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Βόλου, αφού στις 3.30 χθες μετά το μεσημέρι έφτασαν τα 211 mgr ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο είναι μόλις 50.
Εν τω μεταξύ η υπέρβαση διήρκησε για περίπου μία ώρα, γεγονός που είναι επιβαρυντικό για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Εξι υπερβάσεις των μικροσωματιδίων σημειώθηκαν χθες από τον Σταθμό Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, με αποκορύφωμα στις 3.35 μετά το μεσημέρι, όταν έφτασαν τα 211!
Από το πρωί όμως οι δείκτες του Σταθμού έπιασαν δουλειά, καθώς στις 8 περίπου σημειώθηκε η πρώτη υπέρβαση με 70 περίπου mgr, ενώ λίγο πριν και λίγο μετά τη 1 μετά το μεσημέρι τα μικροσωματίδια έφτασαν τα 70 και 52 mgr περίπου αντίστοιχα.
Η μεγάλη έκρηξη όμως παρατηρήθηκε από τις 2.40 περίπου μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 3.35, όταν τα μηχανάκια του σταθμού κατέγραφαν συνεχείς υπερβάσεις.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης, σχολιάζοντας το περιστατικό, επεσήμανε πως εάν οι υπερβάσεις διαρκούν 10 ή και 20 λεπτά, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Όμως όταν αυτές ξεπερνούν τη μισή ώρα, τότε τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις εργασίες.
Πάντως ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως συνήθως οι υπερβάσεις γίνονται για λίγα λεπτά, πράγμα που δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, είναι πλέον γνωστό σε όλους, ιδιαίτερα με τα μικροσωματίδια.
Το αίτιο του προβλήματος είναι επίσης γνωστό κι έχει να κάνει με τις δύο μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία Βελεστίνου και Α.Γ.Ε.Τ.), αλλά και με τη χύδην φορτωεκφόρτωση υλικών στο λιμάνι.
Όσο καθησυχαστικές κι αν είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού συλλόγου, όταν τις περισσότερες μέρες του χρόνου οι ρύποι χτυπούν "κόκκινο", κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.
Εκτός βέβαια απ' τους τοπικούς μας άρχοντες, που κοιμούνται "τον ύπνο του δικαίου" και τις προάλλες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τους ποδηλατόδρομους!
Όχι ότι είμαστε ενάντια σ' αυτά τα μέτρα, αλλά χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις στη ρίζα του προβλήματος!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στη «φάκα» ο εισπράκτορας μαϊμού

Την πάτησε τελικά ο μαϊμού-εισπράκτορας της ΔΕΗ, που φέρεται πως εξαπάτησε δεκάδες πολίτες της Θεσσαλίας, της Κεντρικής ακόμη και της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας τους να πληρώσουν δήθεν ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς συνελήφθη από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας.
Ο 47χρονος άνδρας συνεργαζόταν με μια 20χρονη, που συνελήφθη επίσης από τις αρχές, καθώς αποσπούσαν χρηματικά ποσά κυρίως από ηλικιωμένους πελάτες με την επιχειρηματολογία πως είχαν ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ο εισπράκτορας εμφανιζόταν στις πόρτες των σπιτιών των θυμάτων του και μόλις αντιλαμβανόταν ότι ήταν ηλικιωμένοι έπαιζε το ρόλο του υπαλλήλου της ΔΕΗ.
Ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά και πανικόβαλλε αρκετούς, οι οποίοι όταν άκουγαν πως θα γίνει διακοπή στην ηλεκτροδότησή τους, εάν δεν καταβάλουν τα χρήματα, πλήρωναν τον εισπράκτορα, ο οποίος μάλιστα έκοβε και αποδείξεις!
Στην περίπτωση όμως που τα θύματά του ήταν νεαρής ηλικίας, άλλαζε ρόλο κι έπαιζε τον αναξιοπαθούντα, αποσπώντας εκτός από χρήματα και τον οίκτο των πολιτών.
Η σπείρα όμως πλησίασε και Βολιώτες, ενώ δύο από αυτούς πριν από ένα εξάμηνο ανυποψίαστοι έδωσαν 350 και 450 περίπου ευρώ αντίστοιχα.
Βέβαια όταν κατάλαβαν το σφάλμα τους επικοινώνησαν με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να διερευνήσουν την υπόθεση.
Ενήμεροι για την κατάσταση ήταν και οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ Α.Ε/Παραρτήματος Βόλου, που με ανακοινώσεις τους προσπαθούσαν να ενημερώσουν το κοινό για τα περιστατικά, τονίζοντας πως κανένας υπάλληλος της ΔΕΗ δεν έχει δικαιοδοσία να λαμβάνει χρήματα από τους πολίτες, χτυπώντας την πόρτα τους.
Τελικά χθες αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας συνέλαβαν και τα δύο μέλη της σπείρας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσπασαν συνολικά 3.200 ευρώ από πέντε ηλικιωμένους στην Καρδίτσα.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Την Δευτέρα Λυσιστράτη στο Θερινό Δημοτικό θέατρο Βόλου

Την Δευτέρα 20 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Στάθης Ψάλτης θα πρωταγωνιστήσουν στην Αριστοφανική Λυσιστράτη.
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί για ανήθικη.
Τουναντίον είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων - και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης.
Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι τους και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα το αδικαιολόγητο.
Ο Αριστοφάνης, όσο κανένας άλλος ποιητής του παλιού καιρού, γνώρισε κι απόδωσε με πολλή σοφία και τέχνη την ψυχή των γυναικών του λαού - των νοικοκυράδων.
Η «Λυσιστράτη» από την άποψη της συνθετικής τελειότητας και της ισορροπίας μέσων και σκοπού μπορεί να σταθεί δίπλα στο σοφόκλειο δράμα.
Η σκηνή του όρκου των γυναικών, του ερωτικού παιχνιδιού Μυρρίνης - Κινησία, της λιποψυχίας των αντάρτισσων και στο τέλος η θαυμαστή νουθεσία της Λυσιστράτης προς τους εμπόλεμους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, είναι από τα πιο αριστουργηματικά κατορθώματα του δημιουργικού Λόγου.
Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ. ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας.
Η αθηναϊκή πολιτεία, είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε - και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός.
Είχε προηγηθεί η σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων ―όλα τούτα με την προδοσία του Αλκιβιάδη - κι ο λαός ήθελε την ειρήνη. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν είτανε καθόλου ανεδαφικό παρά επίκαιρο και καλοδεχούμενο κάθε καιρό.
Σκηνοθεσία: Θύμιου Καρακατσάνη
Moυσική: Γιάννη Μαρκόπουλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ρένας Γεωργιάδου
Χορογραφίες: Δημήτρη Παπάζογλου
Στο ρόλο της Λυσιστράτης ο Θύμιος Καρακατσάνης και στο ρόλο του Κινησία ο Στάθης Ψάλτης.
Συμμετέχουν: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΑΤΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΗΓΟΥ, ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΨΑΛΤΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΣΙΑΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΡΗΝΙΩ ΚΑΖΑΚΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΣΑΚΗΣ, ΡΕΝΑ ΣΦΗΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
Τιμές Εισιτηρίων: 24 Ευρώ και 17 Ευρώ (Παιδικά – Φοιτητικά)
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

O Φίλιππος Πλιάτσικας σ’ ένα μουσικό ταξίδι στη Νέα Ιωνία

Συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη, τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009, στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς»
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Η ΝΙΚΗ» έχει την χαρά να παρουσιάσει τον Φίλιππο Πλιάτσικα σε μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και ώρα 21:00.
Μαζί του στη σκηνή, θα βρίσκεται ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, ο MC Yinkα, και μια παρέα εξαιρετικών μουσικών, ανάμεσά τους οι, Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα), Πάνος Τόλιος (drums), Αλέκος Αράπης ( μπάσο), Γιάννης Σκούταρης (Πλήκτρα), Ειρήνη Αναστασίου (τσέλο) και Νίκη Γρανά (φωνητικά / κιθάρα/ ακορντεόν).
Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της 20ης Ιουλίου, γίνεται από τα παρακάτω σημεία:
Γραφεία Ερασιτεχνικής Νίκης, Γραφεία Blue Club, Γραφεία Blue Angels, Όμιλος Φιλάθλων Νίκης, Casablanca video club, Classic, Πρακτορείο ΣΤΡΑΚΑΣ, Ζυγός, ΑΛΦΑ Video Club, Net Spot Internet Cafe, Καφετέρια «ΧΡΩΜΑ», Ντέρμπι Cafe, Verde Cafe (Λεχώνια), Καφετέρια «GROOVE», Αρβανιτόπουλος (περίπτερο απέναντι από την εφορία), Ψητοπωλείο «Ο ΜΑΝΟΣ», Μάρμαρα ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ, Σπανόπουλος Θ. (περίπτερο δίπλα στο πρώην 20ο δημ. Σχολείο).
Aναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του Φ. Πλιάτσικα, στην εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σε ένα χρόνο οι εργασίες στο Μεσογειακό χωριό.

Tην υπόσχεση στους πολίτες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ότι ο οικισμός του Μεσογειακού Χωριού που θα κατασκευαστεί στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας θα είναι πρότυπος, καθώς θα εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι της αρχιτεκτονικής και της βιοκλιματικής, παρέσχε χθες από τη Νέα Ιωνία η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Η υπουργός έφθασε στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι και παρέμεινε επί δύο περίπου ώρες, προήδρευσε δε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπουργό και από τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Θ. Στάμου για την πορεία εκπόνησης της οριστικής μελέτης του έργου. Η υπουργός έφθασε στη Νέα Ιωνία από τη γειτονική Λάρισα, όπου επίσης έκανε την παρουσίαση για τη δημιουργία του χώρου όπου θα ανεγερθούν οι χώροι διαμονής για 1.300 αθλητές και συνοδούς. Μετά το τέλος της σύσκεψης στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας η υπουργός και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της Βαμβακουργίας και επιθεώρησαν το χώρο, όπου σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα.

Μέσα στα
χρονοδιαγράμματα

Η κ. Πετραλιά μιλώντας προς τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας είπε ότι οι εργασίες για το Μεσογειακό Χωριό θα υλοποιηθούν μέσα στα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ειδικότερα, όπως είπε, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του Μεσογειακού Χωριού και ο ΟΕΚ θα είναι σε θέση να δημοπρατήσει τις κατοικίες τόσο για το Βόλο, όσο και για τη Λάρισα. Όπως είπε η υπουργός, ο προϋπολογισμός και για τα δύο έργα είναι 170.000.000 ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2010, όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Θ. Στάμου εκτιμάται ότι η ανάδοχος εταιρία θα έχει πάρει την έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες κατασκευής, οι οποίες θα αποπερατωθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο του 2012. Ικανό, όπως πρόσθεσε, χρονικό διάστημα καθώς θα απομένουν οκτώ περίπου μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων για να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές (οverlays) για τους Αγώνες του 2013 από την Οργανωτική Επιτροπή.
Aπό τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που ακολούθησαν από τους κ.κ. Καρτάλη, Ζ. Μακρή, Δ. Δερβένη και Γ. Πρίντζο και μετά την ενημέρωση που έγινε στους παριστάμενους στη σύσκεψη από την κ. Πετραλιά και Στάμου, προέκυψε ότι στην παρούσα φάση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας γίνονται οι μελέτες για τα στατικά, αρχιτεκτονικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά του οικισμού. Όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις που δόθηκαν, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στις προσόψεις των κτιρίων που θα κατασκευαστούν, προκειμένου να συνδέονται αρμονικά, όπως τόνισε, με τον υπόλοιπο οικιστικό ιστό της πόλης. Σε κάθε διαμέρισμα θα αντιστοιχεί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΕΚ, μία επιφανειακή θέση στάθμευσης. Τα κτίρια θα είναι συμβατά και με τις αρχές της βιοκλιματικής, όσον αφορά στη χρήση των υλικών ηχομόνωσης και θερμομόνωσης. Προηγουμένως στο περιθώριο της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΟΕΚ είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης δεν προβλέπεται, γιατί κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε στα ύψη το συνολικό κόστος του έργου. Όσον αφορά στις οδικές προσβάσεις προς το Μεσογειακό Χωριό, ο πρόεδρος του ΟΕΚ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να απαλλαγεί η Νέα Ιωνία από το S των σιδηροδρομικών έργων, αν και όπως είπε αυτό είναι ένα θέμα που εμπίπτει στα ζητήματα που πρέπει να δει η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα 590 διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν για το Μεσογειακό Χωριό στη Βαμβακουργία, θα είναι από 75 έως 120 τ.μ. Τα 301 διαμερίσματα θα είναι δύο υπνοδωματίων, ενώ τα 289 διαμερίσματα θα είναι τριών υπνοδωματίων. Στα διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΕΚ, ως υπνοδωμάτια και οι χώροι που θα μετασκευαστούν μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες σε κουζίνες. Μολονότι η υπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί, άφησε να εννοηθεί ότι στις προθέσεις του ΟΕΚ είναι όπως τα παραχωρητήρια των διαμερισμάτων στους δικαιούχους άστεγους εργατοϋπαλλήλους του Οργανισμού δοθούν λίγους μήνες μετά τους Αγώνες του 2013 και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2014.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ηχητικό σύστημα που διευκολύνει τυφλούς στο Βόλο

Το πρώτο ηχητικό σύστημα που διευκολύνει τους τυφλούς να διασχίζουν το δρόμο θέτοντας σε λειτουργία τον ερυθρό σηματοδότη τοποθετήθηκε χθες το πρωί στον κόμβο φωτεινών σηματοδοτών στη συμβολή των οδών Ιάσονος –Μαυροκορδάτου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η λειτουργία του νέου συστήματος είναι πιλοτική κι αναμένεται στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων Βόλου Χαρ. Σκυργιάννης είπε χθες πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» που υλοποιείται με την βοήθεια του Δήμου και ότι αυτό γίνεται πιλοτικά και ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθεί το σύστημα σε όλες τις διασταυρώσεις του κέντρου της πόλης, όπου λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες.
Ο ίδιος εξήγησε ότι θα πρέπει η προμήθεια αυτού του συστήματος, που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.
Ερωτηθείς για το εάν είναι φιλόξενη πόλη ο Βόλος για τα ΑμεΑ ο κ. Σκυργιάννης απάντησε: «Δεν είναι καθόλου φιλόξενη πόλη. Αν και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες, δημιουργήθηκαν ράμπες για ΑμεΑ, αυτές καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα και ψάχνουμε να βρούμε λύση.
Είναι απαραίτητη η βοήθεια του κόσμου , ο οποίος δεν πρέπει να δείχνει οίκτο αλλά να βοηθά τα ΑμεΑ στην κίνησή τους.
Είναι άνθρωποι που πρέπει να τους βοηθήσουμε να βγουν έξω από το σπίτι τους.
Έχουμε φοιτητές ΑμεΑ στο Π.Θ. και πρέπει όλους να τους κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους».
Ο ίδιος μιλώντας για το σύστημα που λειτουργεί πιλοτικά εξήγησε πως το ενεργοποιεί ο τυφλός με τηλεχειριστήριο και ανάβει ο ερυθρός σηματοδότης δίνοντάς του τη δυνατότητα να διασχίσει το δρόμο με ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Παρασκευάς Λάμπρου είπε ότι το ηχητικό σύστημα είναι μια επιδίωξη του Σωματείου που συνεργάστηκε πριν 2,5 χρόνια με τους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας και το Π.Θ. εκπονώντας μια σχετική μελέτη η οποία υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, ζητήθηκε από τον κατασκευαστή να δωρίσει δύο συστήματα και ότι επιλέχθηκε το σημείο μπροστά από το Π.Θ. γιατί πρόκειται για θέμα παιδείας.
Ο κ. Λάμπρου τόνισε πως τυφλοί και ΑμεΑ δεν χρειάζονται οίκτο, αφού έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, ενώ χαρακτήρισε το Π.Σ. Βόλου από τις πιο ανάπηρες πόλεις ως προς την αντίληψη των κατοίκων για το θέμα και τις υποδομές.
Όσον αφορά στο ηχητικό σύστημα που τοποθετήθηκε είπε πως έχει κάποια μικρά προβλήματα, αφού θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής του ήχου και να γίνει πιο ισχυρός.
Διαφορετικά δημιουργείται ανασφάλεια στον τυφλό και αποπροσανατολίζεται.
Να σημειωθεί πως οι καταγεγραμμένοι τυφλοί στην πόλη είναι 350 και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένα 453 μέλη, ενώ ο κ. Λάμπρου εξήγησε πως ανακαλύπτονται όλο και νέα άτομα που έχουν τύφλωση από τις περιοχές της Μαγνησίας.
Όχι στους επαίτες
Εξάλλου το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί» ενημερώνει ότι τις τελευταίες μέρες στην πόλη εμφανίστηκαν πάλι συνεργεία που ασκούν συλλογική επαιτεία υπέρ των τυφλών ή άλλων ομάδων αναπήρων.
Οι «Μάγνητες Τυφλοί» δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την πρακτική, την καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εκφράζοντας την απέχθειά τους για κάθε μορφή συλλογικής ή ατομικής επαιτείας.
Χαρακτηριστικά τονίζεται: « Επειδή μόνο με τη βοήθεια των συμπολιτών μας μπορούμε να καθαρίσουμε τη Μαγνησία απ' τους εμπόρους της αναπηρίας παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή αρνούμενοι να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικής ή ατομικής επαιτείας.
Ούτε ένα ευρώ στους ζητιάνους τυφλεμπόρους, τα παράσιτα μιας ανατροφοδοτούμενης κοινωνικά παραοικονομίας.
Οι τυφλοί δεν επαιτούν, απαιτούν τα δικαιώματά τους από την Πολιτεία μέσα από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς.
H υπεύθυνη συνδικαλιστική ηγεσία του κινήματος των τυφλών καταγγέλλει με αγανάκτηση τα φαινόμενα συγκαλυμμένης επαιτείας που εξαπατούν τον απλό και καλοπροαίρετο Έλληνα πολίτη, εμπορευματοποιούν την αναπηρία μας, εκμεταλλεύονται τον οίκτο και καπηλεύονται την κοινωνική ευαισθησία.
Έχουμε την άποψη ότι η εξάλειψη αυτών των κοινωνικών μορφωμάτων καπηλείας της αντιπροσωπευτικότητας , εμπορευματοποίησης της τυφλότητας και εκμετάλλευσης της κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει επιτέλους να εκριζωθούν.
Επιπλέον δηλώνουμε, ότι τα τυφλεμπορικά περιοδικά που διακινούν δικαστικώς αναγνωρισμένοι φορείς ψευδοαντιπροσώπευσης για την υποτιθέμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού, περιεχομένου σχετικού με τα ζητήματα που αφορούν τους τυφλούς, βασισμένα δήθεν στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών, δεν απηχούν τις ιδέες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων τυφλών και παραπλανούν και παραπληροφορούν το λαό δημιουργώντας σύγχυση περί της έκφρασης μιας κακώς νοούμενης φιλανθρωπίας.
Σας καλούμε εάν αμφιβάλλετε έστω και μια στιγμή για τα λεγόμενά μας να επισκεφθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σωματεία που γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα προκαλώντας τον οίκτο σας για να διαπιστώσετε με τα μάτια σας την παντελή ανυπαρξία έργου υπέρ των τυφλών.
Οι αποδείξεις που χορηγούν ακόμα κι αν έχουν σφραγίδα σωματείου δεν είναι θεωρημένες από την Εφορία και συντελείται έτσι παράνομος έρανος που διώκεται ποινικά.
Ακόμα και τα τεχνικά βοηθήματα για τυφλούς που διαφημίζουν δεν χαρίζονται, αλλά πωλούνται στους τυφλούς».
Από ASTRATV
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τα ''κλειστά'' επαγγέλματα θα απελευθερωθούν;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή,
"Το πρώτο βήμα για την άρση πολλών περιορισμών στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» αποτελεί η ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν στο ελληνικό δίκαιο. Χθες η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία αποφάσισε την κατάθεση νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αρκετές εξαιρέσεις, βάσει και της ευρωπαϊκής οδηγίας, σε επαγγέλματα όπως φαρμακοποιοί, οδηγοί λεωφορείων, συμβολαιογράφοι κλπ."
Οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης, προκάλεσαν ήδη τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως γράφει η εφημερίδα Ελευθερία:
"Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός στόχο έχει να διευκολύνει την είσοδο των μονοπωλίων και σε νέους κλάδους, με θετικούς όρους για την κερδοφορία τους. Η οδηγία αυτή είναι μέρος και εναρμονίζεται με την οδηγία Μπολκενστάιν, με οδυνηρά αποτελέσματα στα εργασιακά δικαιώματα, αφού στοχεύει στην αύξηση της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, στη συμπίεση μισθών, την παραπέρα προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αποσύνδεση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων", τόνισε το ΚΚΕ σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών.
Για δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομία, την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, μιλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στο χώρο της ΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν στον κύριο όγκο του ΑΕΠ της Κοινότητας, θα έχει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, δυσμενέστατες έως τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης.
«Η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών, θα ενισχύσει την εταιρική συγκέντρωση στους διάφορους κλάδους, θα εκτοπίσει μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και θα καταστήσει εκ των πραγμάτων ακόμα χειρότερες τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, ενώ θα αυξήσει την ήδη καλπάζουσα ανεργία» προσέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
«Η Ελλάδα, αντί να εφαρμόζει συναινετικά τη νεοφιλελεύθερη συνταγογραφία των Βρυξελλών, θα όφειλε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για μια άλλη προοδευτική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη, η οποία, αντί να απελευθερώνει τις αγορές, να απελευθερώνει πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες από την ανεργία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Από την πλευρα του ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος Τύπου Κων.Αϊβαλιώτης αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ότι το επόμενο σκάνδαλο -μετά το Βατοπέδι και τη Siemens- θα αφορά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών».
Η απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων, είναι μια συζήτηση που δεν άνοιξε σήμερα.
Κάθε φορά που οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανέδειξαν το θέμα, υπήρχαν πολυποίκιλες αντιδράσεις, τόσο απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ιδίως της αριστεράς), όσο κι απ' τους συνδικαλιστικούς φορείς αυτών των επαγγελματιών.
Για να μην πάμε πάρα πολύ πίσω, να θυμηθούμε τις περσινές εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, για το "άνοιγμα" αυτών των επαγγελμάτων.
Η πρώτη ανακολουθία της κυβέρνησης με τις εξαγγελίες αυτές, εμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών", που κατέθεσε και υπερψηφίστηκε στην Βουλη ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, στο οποίο αποδέχτηκε τροπολογία του κ. Νεράντζη σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών ταξί ανά την επικράτεια μέχρι 31/12/2011.
Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει μερικώς τις εξαγγελίες εκείνες του πρωθυπουργού, αφήνοντας απ' έξω μια σειρά απ' αυτά τα επαγγέλματα (δεύτερη ανακολουθία).
Προκύπτει ένα σημαντικό ερωτηματικό για την πρακτική αυτή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των παλαιότερων, αφού το θέμα αυτό αποτελεί μια "καυτή πατάτα".
Γιατί ένα κόμμα όπως η Ν.Δ. και η κυβέρνησή της, που είναι υπέρμαχοι και θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, επιμένουν να συντηρούν τα "κλειστά" επαγγέλματα;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν δεν προσπαθήσουμε κατ' αρχή να ορίσουμε τι είναι "κλειστό" επάγγελμα.
Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός της έννοιας "κλειστό" επάγγελμα, θα μπορούσε να λέει τα εξής:
"Κλειστό" είναι το επάγγελμα εκείνο, που με σειρά ρουσφετολογικών διατάξεων και νόμων που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν, κάποιοι απέκτησαν το προνόμιο να το ασκούν, απαγορεύοντας πρακτικά σε οποιονδήποτε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας να το ασκήσει κι ας έχει τις απαιτούμενες απ' το νόμο προϋποθέσεις, με μόνη εξαίρεση την "εξαγορά" αυτού του δικαιώματος απ' τους προκατόχους του.
Σε απλά ελληνικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι για να γίνει σήμερα κάποιος κάτοχος μιας άδειας ταξί, φορτηγού δημόσιας χρήσης, αστικού ή υπεραστικού λεωφορείου, συμβολαιογραφείου κλπ. κι ας έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα πρέπει να πληρώσει μια "περιουσία" στους κατόχους αυτών των αδειών!
Το μέγεθος δε της "περιουσίας" αυτής ποικίλλει ανάμεσα στα "κλειστά" επαγγέλματα, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και η συναλλαγή μεταξύ του "αγοραστή" και του "πωλητή" ως προς το ποσό, είναι "μαύρη, κατάμαυρη" και δεν εμφανίζεται σε κανένα νόμιμο έγγραφο!
Πολλοί είναι εκείνοι, που μιλούν σήμερα ακόμη και για "ξέπλυμα" χρήματος από διάφορες παράνομες δραστηριότητες στις αγοραπωλησίες αυτές!
Το κοκτέιλ αυτό δημιουργεί την "καυτή πατάτα", που ζεματάει τους διοικούντες, που τολμούν να βάλουν χέρι στα "κλειστά" επαγγέλματα.
Οι πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται μέσα σ' αυτά και το μεγάλο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η σύγκρουση μαζί τους σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσά και κέρδη που αποκομίζουν τόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες όσο και οι διάφοροι μεσάζοντες πολλοί απ' τους οποίους είναι στελεχάρες κι υποστηρικτές των κυβερνητικών κομμάτων (π.χ. ο κ. Λυμπερόπουλος που είναι πρόεδρος της Π.Ο.Ι.Α.ΤΑ. και μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ.), αποτελούν τη μεγάλη τροχοπέδη για το άνοιγμα αυτών των επαγγελμάτων.
Μια γεύση των κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της κατάστασης, πήραμε στον Βόλο με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε παλιούς και νέους ιδιοκτήτες ταξί.(Επεισοδιακή και η συνεδρίαση της Νομαρχιακής επιτροπής για τα ταξί )
Άφησα για το τέλος τις αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς.
Μια χαρά τα λένε για την οδηγία Μπολκεστάιν κλπ., αλλά κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα η απελευθέρωση του ωραρίου, των σχέσεων εργασίας και η ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κι άλλο πράγμα το να στερείς από κάποιον το δικαίωμα ν' ασκήσει το επάγγελμα που έμαθε να κάνει, ελεύθερα και χωρίς να πληρώνει "νταβατζιλίκια" γι' αυτό.
Στο κάτω κάτω της γραφής η απαγόρευση του δικαιώματος στην εργασία είναι φασισμός!
Μήπως να το ξανασκεφτούμε λιγάκι το θέμα εκεί στην αριστερά;;;


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φωτιά σε εκατοντάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών στη Βέροια

Από την Οικολογική ομάδα Βέροιας, πήρα το παρακάτω μήνυμα.
Το αναδημοσιεύω, με την διευκρίνιση ότι τα γεγονότα είναι χθεσινοβραδινά!

Συμβαίνει τώρα.
Φωτιά σε εκατοντάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών στη Βέροια, ακόμη μια φορά.
Αργά το βράδυ στις 16-7-2009, χθές, εκδηλώθηκε φωτιά στον χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών, στον Αλιάκμονα. Μέχρι και αυτήν την ώρα, δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και χειριστές σκαπτικών μηχανημάτων, προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο την φωτιά.
Πρίν λίγες ημέρες, υπήρξε και άλλη φωτιά σε ξερόχορτα δίπλα από τα ανακυκλώσιμα και η πυροσβεστική πρόλαβε την επέκταση. Σχεδόν σίγουρο είναι ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Δεν μπορεί όλα να είναι τυχαία. Σε ενάμιση χρόνο έξι φωτιές έκαψαν την παράνομη παρακείμενη χωματερή και τα ανακυκλώσιμα. Μόλις τρείς ημέρες πρίν, δημοσιοποιήσαμε το γεγονός του εμπαιγμού της ανακύκλωσης. Να φορτώνονται χύμα για την Κατερίνη δήθεν για ανακύκλωση και να επιστρέφουν αυτούσια αλλά δεματοποιημένα και να θάβονται στην χωματερή, όσα για ανακύκλωση, με φιλότιμο μαζεύουν οι πολίτες.
Τώρα, μάλλον είναι βάρος τόσες ποσότητες.
Το τραγικό είναι ότι για ακόμη μια φορά, αυτοί που «έπεσαν» στην φωτιά και στον τοξικό καπνό, δεν είχαν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Ούτε μια μάσκα προσώπου. Για ακόμη μια φορά. Ενδιαφέρον είναι ότι απολύτως καμία διαδικασία δεν κινήθηκε κατά κανενός για την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων γι ΄αυτήν την αυθαίρετη και πλήρως παράνομη διαδικασία χρόνων. Απλά όλα είναι στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης και μόνον.
Ούτε καν έλεος δεν μπορεί να ζητήσει ο πολίτης από κάπου τέλος πάντων. Αυτά που καίγονται, εκλύουν άκρως τοξικό καπνό. Δεν υπήρχε φύλακας και οι υδροφόρες, πήγαιναν στη Βέροια για να γεμίσουν νερό. Να υποθέσουμε λοιπόν, ότι ούτε νερό υπήρχε στα υδροστόμια της περιοχής που μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα έχουν.
Η απίστευτη αδιαφορία και ανικανότητα των υπευθύνων, πάντα έχουν την υπόθαλψη – κάλυψη, κάθε ελεγκτικού μηχανισμού της πολιτείας.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

«Όχι» ΚΚΕ στην αποκλειστική κρατική επιδότηση των κομμάτων


Κατά της προωθούμενης επιχορήγησης των κομμάτων αποκλειστικά από το κράτος τάσσεται κατηγορηματικά το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για παρέμβαση στην εσωτερική του λειτουργία «με πρόσχημα τη διαφάνεια».
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορεί τα υπόλοιπα κόμματα ότι «από τη μία πλευρά πρωτοστατούν ή καμώνονται πως θέλουν να καταργηθεί η λεγόμενη ιδιωτική χρηματοδότηση», από την άλλη «ψάχνουν να βρουν τρόπους και παράθυρα για να την ξεπεράσουν», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «κοροϊδία» η άποψη πως «θα καταργηθεί η διαφθορά με τη ψευδεπίγραφη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων».
«Άλλο πράγμα η λεγόμενη ιδιωτική χρηματοδότηση και άλλο πράγμα η μίζα και το μαύρο πολιτικό χρήμα», δήλωσε η κ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική εξάρτηση από οικονομικά μεγαθήρια» δεν αφορά το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η εξαγγελλόμενη κατάργηση του μαύρου πολιτικού χρήματος αποσκοπεί στον έλεγχο των κομμάτων «που άμεσα αποτελούν μέρος της αστικής εξουσίας, ώστε η αστική διακυβέρνηση να μην γίνεται ευάλωτη από τους εκάστοτε ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, να μην φθείρεται στη λαϊκή συνείδηση από την αποκάλυψη συγκεκριμένων γεγονότων άμεσης διασύνδεσης κομμάτων - μονοπωλίων». Παράλληλα, επιχειρείται «χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Παπαρήγα επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ρόλο του οποίου παίζει ως «εκτελεστής συμβολαίων», όπως ανέφερε, ο ΛΑΟΣ. Η ίδια επανέλαβε ότι το κόμμα της ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές, από το ΙΚΑ και την Εφορία. Όσον αφορά στις εκδόσεις και τη ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι ακολουθείται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρείες.

Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η λεγόμενη ιδιωτική χρηματοδότηση» του κόμματος αφορά αποκλειστικά στο ίδιο και στις συνδρομές - ενισχύσεις, προσθέτοντας ότι οι πόροι καταλήγουν σε κομματικά κτίρια, έντυπα (και στον 902) και ιδρύματα.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων συζητείται αυτή την περίοδο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πολύ σοβαρό το ζήτημα της ΕΥΠ»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η ΕΥΠ αναβαθμίζεται και «γίνεται ένα» με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (σημειωτέον, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, κ. Παπαγγελόπουλος ήταν μέχρι πρότινος εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής).

Η ΓΓ του ΚΚΕ προχώρησε ακόμη παραπέρα, συνδέοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την προσπάθεια - την οποία διαπιστώνει - να συνδεθεί «ο ριζοσπαστισμός με το οργανωμένο έγκλημα».
Άλλωστε, η ίδια θεώρησε δεδομένη την καθημερινή παρακολούθηση των συνομιλιών στελεχών του ΚΚΕ, όπως και των υπολοίπων κομμάτων.
Από atlasmusic
Ολόκληρη η συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Κ.Κ.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το πλυντήριο της Άρτας... Τρομπούκης Wash-Mashine!!!

Χτες διάβασα σε μια τοπική εφημερίδα, την Έρευνα της Άρτας, για τους ελέγχους που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας σε ένα Τραπεζικό κατάστημα, όπου υπήρχαν υπόνοιες ότι γινόταν ξέπλυμα χρήματος από τον Τρομπούκη.
Και τότε θυμήθηκα, θυμήθηκα πριν από λίγους μήνες έναν κύριο, φτυστός με γνωστό μου Μελισσουργιώτη, που μπήκε στην Τράπεζα, με σήμα το καραβάκι και η διευθύντρια σκοτώθηκε να τον εξυπηρετήσει "Καλώς τον Γιωργάκη" και "'Ελα Γιωργάκη" (φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σας πω ποιός ήταν ο Γιωργάκης)...
Ξαναγυρνάω στον έλεγχο, ο οποίος βρήκε σημεία και τέρατα. Ο Τρομπούκης επί χρόνια κατάθετε τεράστια ποσά και ταυτόχρονα έπαιρνε δάνεια και με αυτόν τον τρόπο γινότανε το ξέπλυμα: Πού τα βρήκες τα χρήματα κύριε τάδε μας; -Πήρα δάνειο από την Τράπεζα... Έτσι δεν έλεγε και ο Ρουσόπουλος όταν τον ρωτούσαν πώς μπόρεσε να φτιάξει τρία πολυτελέστατα σπίτια σε 3 χρόνια; Πήρα δάνεια, αυτό απαντούσε...
Καλό το κόλπο, αλλά το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια. Η σπείρα αποκαλύφθηκε και η έρευνα έδειξε ότι η Διευθύντρια καμιά φορά, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έκανε την απαραίτητη αναφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για τις περίεργες καταθέσεις του Γιωργάκη...
Ξέρετε, αυτό που όταν ένας κοινός θνητός πάει να καταθέσει πάνω από 15000 ευρώ και τον ρωτάνε πού τα βρήκε. Εδώ, ο Γιωργάκης "έσπρωχνε τις διακοσάρες" και άχνα από την εξυπηρετική (με το αζημίωτο) Διευθύντρια.
Για την ώρα δεν λένε τίποτε επίσημα, γιατί θέλουνε να προστατέψουνε το κύρος της Τράπεζας του Μιχαλάκη, αλλά μόλις "κρυώσει" λίγο το πράγμα, το κεφαλάκι της Μαρίας Αντουανέτας δεν το βλέπω καλά στους ώμους της...
Εντάξει, μια Διευθύντρια, παραδόπιστη (γνωστό το παραμάγαζο με τον αέρα το 1999, στην Τράπεζα και την κάλυψη με χρήματα "ακίνητων" καταθέσεων), έκανε αρπαχτές, και έβγαζε κάτι extra από το άπλωμα της μπουγάδας, σιγά τα ωά, πες μας τίποτε καινούργιο βρε ΚΕΝΤΡΙ.
Άντε, ας το πάρει το ποτάμι, ας πω και κάτι ενδιαφέρον. Την καημένη την υποψήφια Δημαρχέσσα στην Αμφιλοχία την ξεβαφτίσανε, γιατί ο Τρομπούκης ήταν υποψήφιος στο συνδυασμό της, λες κι αυτή ήταν υπεύθυνη για όσα έκαναν οι σύμβουλοί της στην προσωπική τους ζωή. Είδε κι απόειδε η γυναίκα, παραιτήθηκε κι απ' το γραφείο του Σαλμά. Αυτηνής εδώ, της Διευθύντριας ντε, ο άντρας, που την είχε μέσα στο σπίτι του, δεν κατάλαβε τίποτε; Τόσο αφελής είναι;
Όχι για τίποτε άλλο, αλλά συνυπογράφει και ανακοινώσεις εναντίον του κυκλώματος Βλαστού και προωθεί την ερώτηση των 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εναντίον του γαλάζιου Τρομπούκη. Αυτός, καταπράσινος στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, και με μεγαλύτερες πολιτικές βλέψεις για το μέλλον, δεν ξέρει τίποτε για το μπλέξιμο της γυναίκας του, ή ελπίζει ότι όπου νάναι θα βγει το ΠΑΣΟΚ και θα το σπρώξουνε κάτω από το χαλί, όπως έγινε το 2000 με την υπόθεση του αέρα;
Από το ΚΕΝΤΡΙ
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Με τον εφιάλτη της νέας γρίπης, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

Βανκούβερ: Κάθε χώρα να εμβολιάσει τους αθλητές της

Τον εμβολιασμό όλων των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ το Φλεβάρη του 2010, ζητά η Οργανωτική επιτροπή από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.
Στη χώρα μας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για περίπου 20 εμβόλια, αριθμός που επαρκεί για ολόκληρη την αποστολή, αθλητές, προπονητές, συνοδούς, αφού θα είναι μικρή με το πολύ πέντε αθλητές.
«Είναι ευθύνη της κάθε χώρας ο εμβολιασμός των αθλητών και εμείς μπορούμε αν θέλουν να τους συμβουλέψουμε» τονίζει ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής «Βανκούβερ 2010», Τζακ Τάντον και δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία για τον Η1Ν1.
Για αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει εμβολιασμός του προσωπικού, των εθελοντών και γενικά όλου του προσωπικού που έχει εμπλοκή στην Οργάνωση.
Υπολογίζουν ότι πάνω από 30.000 άτομα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας από το νέο ιό της γρίπης και έχουν ξεκινήσει την προμήθεια και αποθήκευση εμβολίων, αλλά και αντιιικών φαρμάκων.
Μία πιθανή έξαρση της γρίπης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν καταστροφική για τη διοργάνωση, αφού σε αυτή μετέχουν πάνω από 2.500 αθλητές από 80 χώρες.
Μαζί με τους συνοδούς – προπονητές, αλλά και τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης ο αριθμός ξεπερνά τα 13.000 άτομα που θα είναι «περιορισμένα» για πολλές ώρες στους ίδιους χώρους. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους 25.000 εθελοντές, αλλά και τους 5.000 προσωπικό της Οργανωτικής Επιτροπής ο αριθμός ανεβαίνει στις 43.000, χωρίς να μετράμε τους θεατές που θα είναι χιλιάδες.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έστω και ένα κρούσμα να έχουμε, η διάδοσή του θα γίνει με ανεξέλεγκτο ρυθμό αν δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι και προετοιμασμένοι για το χειρότερο… σενάριο.
Μιλάμε για πανδημία όπως φαίνεται και από τον τελευταίο χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δεν δείχνει μόνο τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρούσματα, αλλά και θανάτους.

Από greek-Olympics

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Καταγγελία για τη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Από το ιστολόγιο piazzadelpopolo
Είμαι φοιτητής στη Νομική Σχολή Κομοτηνής. Είμαστε πρωτοετείς και έχουμε ένα πολύ μεγάλο παράπονο, αντίστοιχο μ’ αυτό από τους συναδέλφους μας στα μεγαλύτερα έτη. Πιστεύουμε ότι οι καθηγητές (ή και όποιος είναι υπεύθυνος για την διόρθωση των γραπτών) δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, καθώς δεν βλέπουν καν τις απαντήσεις που δίνουν οι φοιτητές στα γραπτά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να κόβονται ή να παίρνουν μικρούς βαθμούς σε σχέση με αυτό που περίμεναν.
Παράδειγμα αυτό που έγινε με το Οικογενειακό δίκαιο του Β’ εξαμήνου. Υπάρχουν παιδιά που είχαν διαβάσει καλά και μετά την δημοσίευση των απαντήσεων των ερωτημάτων από τον τομέα, οι φοιτητές ήταν βέβαιοι ότι πέρασαν το συγκεκριμένο μάθημα, με αρκετά μεγάλο βαθμό κιόλας. Όμως δεν έγινε έτσι. Οι περισσότεροι κόπηκαν και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που το πέρασαν το πέρασε με χαμηλό βαθμό. Υπάρχουν μόνο λίγοι τυχεροί (και το υπογραμμίζω αυτό γιατί όλα είναι θέμα τύχης και δεν παίζει κανένα ρόλο το διάβασμα του φοιτητή) που το πέρασαν με αρκετά καλό βαθμό το μάθημα. Δεν είναι όμως το μοναδικό μας παράπονο αυτό.
Συνήθως δεν υπάρχει κανείς στη Νομική Σχολή ή παρόλο που είναι εκεί κάποιοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα στη γραμματεία, για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τα αποτελέσματα τους. Πλήρης δηλαδή αδιαφορία. Τσάμπα τους πληρώνουμε εμείς ώστε να κάνουν ότι τους καπνίσει εκεί. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά (δεν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλοι) σκέφτομαι σοβαρά να κινηθώ νομικά, ώστε να χάσουν την εργασία τους, έτσι και αλλιώς δεν κάνουν τίποτα οι εργαζόμενοι, αλλά να τιμωρηθούν κιόλας, ενώ παράλληλα θα ζητήσω και αποζημίωση.
Γιατί δεν είμαστε ανόητοι εμείς να καθόμαστε να διαβάζουμε 2,5 μήνες για την εξεταστική, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα με τα μάτια μας και στο τέλος να μας κόβουν γιατί δεν θέλουν να διορθώνουν τα γραπτά μας…

Πρωτοετής φοιτητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μεμονωμένο, ατυχές και «αναπάντεχο» το γεγονός.

Έτσι χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, σε χθεσινή του αναφορά για το θέμα σε τοπικό ραδιόφωνο του Ηρακλείου, τον τραυματισμό του Βούλγαρου εργαζόμενου της εταιρίας που έχει αναλάβει την καθαριότητα και συγκομιδή των απορριμμάτων του δήμου.
Δεν θα ασχοληθούμε με την φυσικά απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά του Έλληνα νταή μαυροπουκαμισά.
Αλλά με τις δηλώσεις του δημάρχου φυσικά.
Ίσαμε 4 φορές αναφέρατε κ. Δήμαρχε την φράση:
«Κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν»
Δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δεν κρατάμε αρχείο για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αλλά όποιος έχει μνήμη θυμάται φυσικά αν ανατρέξει στο κοντινό παρελθόν.
Εξάλλου τα σχετικά ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ αλλά και Αθηναικών "τρέχουν" συνέχεια.
Όπως δείχνουν τα πράγματα και εσείς όπως ο προκάτοχος σας ακολουθείτε την ίδια πολιτική, δηλαδή το να κρύβουμε την πραγματικότητα.
Γιατί άραγε?
Πέρα από του ότι ο ρόλος του κάθε τοπικού « άρχοντα» είναι να προβλέπει και να προνοεί, είναι και να αναδεικνύει και να αντιμετωπίζει, τα προβλήματα και όχι να τα «φυλάει» στο ντουλάπι για τον επόμενο.
Δείτε τις αντίστοιχες δηλώσεις του συναδέλφου σας και δημάρχου Μαλίων:
-«Το γεγονός ωστόσο επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας και ο Δήμαρχος Μαλίων, κ. Κωστής Λαγουδάκης, που πληροφορούμενος το περιστατικό, τόνισε και αυτός από την πλευρά του, την ανησυχία του, για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς κυρίως στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Όπως είναι ιδιαίτερα, τα Μάλια και η Χερσόνησος.»
Το σχόλιο είναι από την τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «Πεδιάδα news» εδώ:4 σκάγια βρήκαν εργαζόμενο της εργολαβικής εταιρείας καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου
Εσείς γιατί αρνείστε πεισματικά σε σταθερή βάση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή μας?
Πως μπορείτε να έχετε ιδίαν αντίληψη των πραγμάτων όταν δεν είστε καν κάτοικος του Λιμανιού.
Άλλο βέβαια ενημέρωση και άλλο βιώνω καταστάσεις και γεγονότα και ξέρουν όλοι οι συντοπίτες μας, όπως και εσείς τι εννοώ.
Σε προσωπικό επίπεδο, γνωρίζεται πολύ καλά νομίζω από ποια σκοπιά μιλάω αφού τυχαίνει να είμαι μόνιμος κάτοικος στο κέντρο του προβλήματος.
Πότε επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα τολμήσουμε?
Μέχρι πότε θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας?
Η αλήθεια είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται, φωνάζει, περιμένει επιτέλους μια αποφασιστική κοινωνία με συλλογικότητα με τους κατάλληλους «μπροστάρηδες» για να γυρίσει σελίδα.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας...
Σύντομα περισσότερα.
Παρεμπιπτόντως τώρα που γράφονται αυτές εδώ οι αράδες (12.30 πμ) κάποιος προσπαθεί μαζί με μια ντάνα νοματαίους, πάνω σε μια τάβλα ,να συναγωνιστούν ποιός θα καταφέρει να καρφώσει τις περισσότερες πρόκες και ξέρετε που συμβαίνει…. εδώ έξω… και στην γωνία "απέναντι από" όπου υπάρχει η αλήθεια.
Ναι!... σε σας το λέω...

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σε 10 μέρες ο φορέας της Κάρλας

Στέγη, προσωπικό και πόρους αναζητά ο φορέας διαχείρισης του έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλας. Ο φορέας βρίσκεται σε μηδενική βάση και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάν. Πρίντζος, έχει ξεκινήσει «άτυπα» συναντήσεις με υπουργικά στελέχη και τοπικούς παράγοντες, συζητώντας τις πρώτες προτεραιότητες του φορέα.
Άτυπα, διότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση συγκρότησης του νέου Δ.Σ. του φορέα, αλλά η… σφραγίδα θα μπει με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, σε λιγότερο από δέκα ημέρες, όπως αναμένεται.
Πριν από ημέρες ζητήματα λειτουργίας του φορέα, αλλά και εξέλιξης των έργων συζήτησε ο κ. Πρίντζος με τον υπουργό και Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ενημερώνοντας μετά τις επαφές του στην Αθήνα, ο κ. Πρίντζος μίλησε για «κοσμογονία» στην Κάρλα, που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο.
Δίνοντας συνοπτικά την εικόνα των εργασιών, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία του αντλιοστασίου του Πηνειού και το έργο της άρδευσης, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα κλείσει τις γεωτρήσεις σε 120.000 στρέμματα, δίνοντας μεγάλη «ανάσα» στην υπόγεια υδροφορία.
Το έργο, είπε, θα πείσει και τους αγρότες για την ανόρυξη των γεωτρήσεων ύδρευσης που δεν θα λειτουργήσουν παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αν και όπως ανέφερε «στο τέλος-τέλος ο φορέας θα διαχειρίζεται το έργο και θα έχει τα κλειδιά».
Σε εξέλιξη, στο μεταξύ, είναι το φράγμα της Γυρτώνης, ενώ η δημοπρασία της εργολαβίας-σκούπα βρίσκεται στη διαδικασία των ενστάσεων.
Παράλληλα, δημοπρατήθηκε η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, έργο που περιλαμβάνει τα κτίρια του φορέα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού, το Κέντρο Ενημέρωσης.
Στην περιοχή προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και φύτευση 14.000 δέντρων. Σύντομα αναμένεται να βγει στον «αέρα» η δημοπρασία έργων ορεινής υδρονομίας.
Σημαντικό εργαλείο στα χέρια του φορέα χαρακτήρισε ο κ. Πρίντζος τη σύνταξη μελέτης, με απόφαση που υπεγράφη προ ημερών, η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο για την παρακολούθηση και διαχείριση των νερών.
Ο κ. Πρίντζος εξέφρασε την ελπίδα στην περίπτωση των έργων ανασύστασης της πρώην λίμνης Κάρλας, οι εργολαβίες να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν κανονικά και «οι εργολήπτες να μην καταρρέουν, όπως στο έργο του περιφερειακού».
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Νομαρχία Μαγνησίας για τις μετρήσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Και η απάντηση της Νομαρχίας Μαγνησίας για τις μετρήσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε..
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με το νερό της Ν. Αγχιάλου και τις μετρήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα το ΠΑΚΟΕ ο Αντινομάρχης Μαγνησίας Νικόλαος Ντίτορας και ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου Ηλίας Καραπατάκης έκαναν την εξής δήλωση:
«Από τα αποτελέσματα αναλύσεων των νέων δειγματοληψιών ποσίμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, που ελήφθησαν από όλα τα σημεία των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Νέας Αγχιάλου, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ και αναλύθηκαν με ευθύνη και αρμοδιότητα της νομίμως εντεταλμένης Χημικής Υπηρεσίας Βόλου – Παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους , διαπιστώθηκε ότι το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Νέας Αγχιάλου είναι κατάλληλο και πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για ανθρώπινη κατανάλωση .

Επιπρόσθετα ταυτόχρονης δειγματοληψίας δείγματα διαβιβάσθηκαν επίσης και αναλύθηκαν σε έμπειρο ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που πιστοποίησαν εκ παραλλήλου τα ίδια αποτελέσματα καταλληλότητας χρήσης .Για τον καθορισμό των παραπέρα αποφάσεων, που θα διασφαλίζουν συνεχώς τις συνθήκες του πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, η ποιότητα του πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Νέας Αγχιάλου συνεχίζει να ελέγχεται , βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δειγματοληψιών και αναλύσεων και παρακολουθείται από τις υπεύθυνες και αρμόδιες Αρχές.

Τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται άμεσα αρμοδίως και το καταναλωτικό Κοινό ενημερώνεται υπεύθυνα.Επισημάνουμε ότι οι αρμόδιοι για την διαχείριση και τον έλεγχο του περιβάλλοντος είναι οι θεσμοθετημένοι από την Πολιτεία φορείς που έχουν τόσο την ευθύνη όσο και τις υποδομές να παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα και συμπεράσματα.Οποιεσδήποτε άλλες μετρήσεις που προέρχονται από άλλους φορείς όπως το ΠΑΚΟΕ, που μάλιστα δεν είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, (ΕΣΥΔ), δεν έχουν καμία αξιοπιστία και στοχεύουν στην πρόκληση αδικαιολόγητων ανησυχιών στους πολίτες.

Οπωσδήποτε είναι καλοδεχούμενη κάθε επισήμανση που προέρχεται καλόπιστα είτε από πολίτες είτε από ιδιωτικό φορέα, αλλά σε ίσο βαθμό είναι απαράδεκτη και κατακρίνεται η κακόβουλη, αναξιόπιστη και με έλλειψη στοιχειώδους επιστημονικής επάρκειας «παρουσίαση» στοιχείων, η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, κατά κανένα τρόπο διότι αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

Όλοι οι πολίτες της Μαγνησίας θα θυμούνται τις περσινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για διάφορες ακτές της Μαγνησίας όπου στον ημερήσιο τοπικό τύπο στις 11-06-08 παρουσιάζονταν τέσσερις ακτές της Μαγνησίας (Ανάβρου, Αλυκών, Καλών Νερών και Νέας Αγχιάλου) ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για κολύμβηση και ως εκ θαύματος στις 01-07-09 μεταμορφώθηκαν σε κατάλληλες με τις ίδιες ακριβώς μετρήσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 10-06-08 (κοινό Δελτίο Τύπου ΠΑΚΟΕ και Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας). Βέβαια μεταξύ των δύο δημοσιευμάτων μεσολάβησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μηλεών (αριθμ.99/17-06-08 απόφαση Δήμου Μηλεών) όπου το ΠΑΚΟΕ σχεδίαζε την δημιουργία ιχθυοτροφείου με την συμμετοχή του Δήμου Μηλεών.

Το ΠΑΚΟΕ «τιμώντας» τις «οικολογικές ευαισθησίες» που το θέλει αντίθετο προς τη λειτουργία ιχθυοτροφείων βάφτισε το σχεδιαζόμενο ιχθυοτροφείο σε «αλιευτικό καταφύγιο» ενώ επρόκειτο για καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλήθεια που βρίσκεται η τύχη αυτού του «αλιευτικού καταφυγίου»;

Ας μάθει τουλάχιστον το ΠΑΚΟΕ τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης των διαφόρων επικίνδυνων στοιχείων που επιτρέπει η Νομοθεσία να υπάρχουν στο νερό, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τέλος είναι γνωστό ότι υπάρχει άμεση αλληλλοενημέρωση και συνεργασία μεταξύ της ΝΑΜ και του Δήμου Νέας Αγχιάλου αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα αυτά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απομονώνοντας τις ανεύθυνες φωνές».
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. στα καταγγελόμενα απ' την Ν.Α.Μ. και το Δήμαρχο Ν. Αγχιάλου.
Τα συμπεράσματα προς το παρών είναι δικά σας.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΑΓΧΙΑΛΟΥ


Η Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), έκαναν μετρήσεις στο πόσιμο νερό της Νέας Αγχιάλου και σε παραλίες του Παγασητικού.

Τ' αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων τα έδωσαν στη δημοσιότητα με δελτίο τύπου στις 14/7/2009. Η ανακοίνωση αυτή, λέει τα παρακάτω ενδιαφέροντα:

Μετά το δραματικό επεισόδιο του περασμένου Μαρτίου, με τη διάθεση από τη ΔΕΥΑΜΒ στη θάλασσα ανεπεξέργαστων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, με τα ήδη γνωστά ολέθρια αποτελέσματα στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού, που ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου (ΠΠΜ-ΠΑΚΟΕ) στις 13-3-09, η ΠΠΜ σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψία με επιτόπιες μετρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις στα ιδιωτικά πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, από 26-6-09 έως 4-7-09 και από 7-7-09 μέχρι 13-7-09.

Αφορμή για την πραγματοποίηση των μετρήσεων ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την καθαρότητα της θάλασσας και οι διαμαρτυρίες ορισμένων πολιτών για προβλήματα που αντιμετώπισαν κολυμπώντας σε ακτές του Παγασητικού.

Από τις επιτόπιες μετρήσεις και τις εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΝΕΡΑ

1. Οι τιμές των επιτόπιων μετρήσεων έδειξαν τιμές στο διαλυμένο οξυγόνο κοντά στο όριο, γεγονός που σημαίνει ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι σε μια ασταθή κατάσταση όπου η παραμικρή επίδραση εξωγενών παραγόντων (βοθρολύματα, πίσσες, πετρέλαια, τοξικά απόβλητα) είναι δυνατόν να διαταράξουν αυτή την ασταθή κατάσταση και να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τη ζωή μέσα στη θάλασσα (αυτή η παράμετρος αποτέλεσε αιτία καταστροφής στο Μαλιακό και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων τόνων ψαριών).

Επίσης οι τιμές του PH (ενεργός οξύτης) δείχνουν έντονη αλκαλικότητα (8,00-9,50) γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν στις περιοχές αυτές έντονες παρεμβάσεις βοθρολυμάτων και η περίσσεια φωσφόρου δημιουργεί αυτό το φαινόμενο, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία ευτροφισμού στις ακτές (σάπια και αλλοιωμένα φύκια).

2. οι τιμές των εργαστηριακών αναλύσεων χωρίζονται στις (α) μικροβιολογικές και (β) στις χημικές αναλύσεις.

α. Μικροβιολογικές αναλύσεις

Εάν αποδεχθούμε το όριο της Ε.Ε., μόνο ένα δείγμα (Ξενία) είναι εκτός των ορίων. Όμως θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνους τους εντερόκοκκους, που είναι τα πλέον επικίνδυνα μικρόβια (ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά) και δευτερευόντως επικίνδυνα τα παθογόνα κολοβακτηρίδια. Πρέπει στα νερά κολύμβησης να μην υπάρχει ούτε ένας εντερόκοκκος, όπως έχει δείξει η 30χρονη εμπειρία του ΠΑΚΟΕ, αφού υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης θαλασσινού νερού. Το όριο στο πόσιμο νερό είναι 0 για τους εντερόκοκκους. Με το δεδομένο αυτό διαπιστώθηκαν μεγάλα προβλήματα στην Κυανή Ακτή Αλυκών, στην Αμαρυλλίδα (μόνο σε κολοβακτηρίδια), στον Αμποβό της Αφήσσου, στα Καλά Νερά, στο Μαλάκι (κοντά στις πολυκατοικίες), στο Σουτραλί (Θωμά, μόνο σε κολοβακτηρίδια), στο λιμάνι (Παπαστράτου). Μικρότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν: στην πλαζ Αγχιάλου, και στην 4η πλαζ των Πευκακίων.

Αμελητέα ή καθόλου προβλήματα παρατηρήθηκαν στις εξής ακτές:

Χρυσή Ακτή Παναγίας, Καλλιφτέρη, Συκιά, Γατζέα (είχαν βρεθεί κάποια προβλήματα στην πρώτη μέτρηση), Πλατανίδια, Σουτραλί (στο παραθαλάσσιο μπαράκι), Πλάκες, στον Άναυρο, και στην πλαζ των Αλυκών.

β. Χημικές αναλύσεις

Όσον αφορά τις χημικές παραμέτρους δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις ούτε στο εξασθενές χρώμιο, ούτε στα φωσφορικά και νιτρικά άλατα.

Β. Πόσιμο νερό

Στα δείγματα που πάρθηκαν στη Νέα Αγχίαλο δυστυχώς παρατηρήθηκαν τα παρακάτω:

1. Υπέρμετρη συγκέντρωση υπολειμματικού χλωρίου, δεδομένου ότι μετά τη δοσομετρική χλωρίωση η ύπαρξη υπολειμματικού χλωρίου είναι πολύ τοξική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Το μέγιστο όριο ανοχής είναι 0,08 mg/lt. Στο δείγμα βρέθηκε τιμή 31,9 mg/lt ιόντα Cl. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνες υπηρεσίες του Δήμου χλωριώνουν ανεξέλεγκτα το νερό με αποτέλεσμα να βάζουν καθημερινά στα στομάχια των πολιτών και ιδιαίτερα στα παιδιά τοξική βόμβα. Το νερό της Νέας Αγχιάλου παρουσιάζει αρκετή σκληρότητα ( όταν είναι >375 mg/lt). Οι μετρήσεις έδειξαν σκληρότητα μέχρι 480 mg/lt.

2. Οι συγκεντρώσεις του νικελίου βρέθηκαν δύο φορές πάνω από το όριο των 5 mg/lt, δηλαδή 10,8 mg/lt.

Γενικά από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης της Νέας Αγχιάλου είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ο Δήμος και η Νομαρχία οφείλουν να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΠΜ

Παν. Χριστοδουλάκης Κ. Βολιώτης

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Μία μεγαλειώδη καλοκαιρινή εμφάνιση στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου με αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, θα επιδιώξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουλίου.
Η Ορχήστρα με σολίστ τους Βασίλη Αγροκώστα – Χρήστο Παπάζογλου και την έκτακτη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, θα ερμηνεύσει το «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» και τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά». Την Ορχήστρα διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς.

Ο Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη. Ο πατέρας του ήταν από τη Κρήτη, από το Μύρθιο του Ρεθύμνου και η μητέρα του από την Ανδριανούπολη. Το 1931 μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε στο Παγκράτι.
Από την ηλικία των τεσσάρων ετών άρχισε να μελετάει πιάνο, ενώ από το 1940 έως το 1943 ανώτερα θεωρητικά με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής. Στο σχολείο είχε συμμαθητή το Μίκη Θεοδωράκη.
Άρχισε μαθήματα μουσικής στο ωδείο, τα οποία όμως εγκατέλειψε μετά την Κατοχή. Ο πόλεμος, η κατοχή και οι βιοποριστικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον έκαναν να αλλάξει κατεύθυνση. Δούλεψε σαν εργάτης στο ΦΙΞ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοκονόμου, νοσοκόμος…
Σπούδαζε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ γαλουχείτο από καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του μεσοπολέμου.
Ακόμη γράφτηκε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν με σκοπό να γίνει ηθοποιός τελικά εγκατέλειψε την ιδέα αυτή για να παραμείνει συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης αλλά και του Εθνικού Θεάτρου, γράφοντας μουσική για πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και για έργα σύγχρονου ρεπερτορίου.
Έγραψε πολλά ελαφρά και λαϊκά τραγούδια. Το 1948 επανέφερε στην επικαιρότητα το ρεμπέτικο τραγούδι με τη περίφημη διάλεξη που έκανε στο θέατρο Μουσούρη.
Έτσι τα έργα του "Έξη λαϊκές ζωγραφιές", "Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη" και "Ο σκληρός Απρίλης του '45" υπήρξαν αφετηρία για την αναβίωση του λαϊκού μας τραγουδιού. Συνεργάστηκε και με τον Βασίλη Τσιτσάνη στο τραγούδι "Ο Μήνας Έχει Δεκατρείς".
Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έγραψε μουσική μόνο για το θέατρο, αλλά και για το μπαλέτο και το κινηματογράφο.
Το 1949 ίδρυσε με τη Ραλλού Μάνου και το ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου το Ελληνικό Χορόδραμα, με το οποίο και παρουσίασε τα τέσσερα μπαλέτα του: Μαρσύας(1949), Έξι λαϊκές ζωγραφιές (1950), Το καταραμένο φίδι(1950) και Ερημιά(1957).
Το 1953 με μια άλλη σειρά διαλέξεων του με θέμα τους σύγχρονους και κλασικούς συνθέτες, αποκάλυψε τους άγνωστους τότε Κόπλαντ, Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Μενόττι, Μπερνστάιν κ.α. στο ελληνικό ακροατήριο που είχε απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο εξ αιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των δύσκολων μεταπολεμικών συνθηκών.
Παράλληλα με το θέατρο, από το 1946 ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Δύο χρόνια αργότερα ανέβασε στην Αθήνα την Οδό Ονείρων, παράσταση σταθμό για το ελληνικό μουσικό θέατρο σε σκηνοθεσία Σολομού και σκηνικά Μ. Αργυράκη.
Στο διάστημα 1966-72 έζησε στη Νέα Υόρκη για εφοριακούς λόγους, ανακαλύφθηκε πως χρωστούσε 3,5 περίπου εκατομμύρια στο δημόσιο και επέστρεψε όταν εξόφλησε το χρέος.
Εκεί έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.
Στην Αμερική ξεκίνησε και την εποχή της Μελισσάνθης, ένα μουσικό χρονικό της ζωής του.
Ο Μάνος Χατζιδάκις, προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, εκτός από την σύνθεση, είχε και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες: ίδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών (1964-67), το Πολύτροπο, ένα μουσικό καφενείο στην Πλάκα όπου παρουσίαζε τα έργα του, αλλά και τα έργα νέων ανθρώπων που ο ίδιος πρότεινε (1972), τον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης (Φεστιβάλ 1979), τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα(1981), το Τέταρτο (πολιτιστικό περιοδικό 1982), τη δισκογραφική εταιρία Σείριος (1985) από την οποία εκδίδονταν τόσο δικά του έργα όσο και έργα νέων και καταξιωμένων δημιουργών, που δεν έβρισκαν εύκολα διέξοδο στην εμπορική δισκογραφία, την Ορχήστρα των χρωμάτων (ορχήστρα συμφωνικής μουσικής, 1989) και τέλος, το 1975 έγινε διευθυντής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, αλλά τα ανανεωτικά του σχέδια δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος και έτσι παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά.
Το 1977 όμως επέστρεψε στην ΕΡΤ αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το Τρίτο Πρόγραμμα.
Εκεί πραγματοποίησε το όραμά του, τα επόμενα πέντε χρόνια κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μεγάλου μέρους κοινού, πράγμα δύσκολο για έναν τέτοιο σταθμό, αλλά και γενικότερα να δημιουργήσει σημαντικές νησίδες πολιτισμού.
Ο ίδιος δημοσίευσε τέσσερα βιβλία με ποιήματα και σχόλιά του: Μυθολογία, Μυθολογία Δεύτερη, Τα σχόλια του Τρίτου, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι.
Η πηγαία έμπνευση του σε συνδυασμό με τη φροντίδα του για την ανάπτυξη και την απόδοση της μελωδίας, η σοβαρότητα των επιλογών του ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής αλλά και η διάθεση του να "παίξει" με την αλήθεια της, σηματοδοτούν μια πορεία που αναμφισβήτητα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όποιον μπαίνει στον ίδιο δρόμο. Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1994.
Αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου, 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Τιμή εισιτηρίου 15€ και 10€ τα φοιτητικά – μαθητικά εισιτήρια.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, με τη σφραγίδα του κράτους

Στο σημείωμα της προηγούμενης Δευτέρας, εδώ στην ίδια στήλη, αναρωτηθήκαμε αν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η είδηση ότι βρέθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα στα νερά μιας πηγής στη Μακρινίτσα. Επισημαίναμε ότι η αποτροπή της συνειδητής απόρριψης ή της τυχαίας, όχι όμως και απρόβλεπτης, διαρροής υγρών απόβλητων στο περιβάλλον δεν μπορεί να επαφίεται στον «πατριωτισμό» κάθε ιδιοκτήτη ή επιχειρηματία στο Πήλιο αλλά στην αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας.

Οι επόμενες ημέρες ήταν αποκαλυπτικές. Μετά από συντονισμένο έλεγχο των υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι ο «κεραυνός της αυθαιρεσίας» είχε τη σφραγίδα του κράτους και μάλιστα του στρατού που είναι ο θεματοφύλακας των συνόρων της χώρας.

Αποκαλύφθηκε ότι εκεί ψηλά στην κορυφή του Πηλίου, ποιος ξέρει για ποσά χρόνια, συντελούνταν ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα με τη σφραγίδα του κράτους ή του «κράτους εν κράτει».

Αποκαλύφθηκε ότι σε μια πανέμορφη περιοχή, αυστηρής προστασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις για του δικτύου NATURΑ, δόθηκε στο στρατό, πριν από πολλά χρόνια, μια μεγάλη έκταση για τη ίδρυση και λειτουργία μιας μονάδος της αεροπορίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιχειρησιακού σχεδίου άμυνας της χώρας.

Αποκαλύφθηκε ότι όλα έγιναν χωρίς άδειες κατασκευής οποιαδήποτε εγκατάστασης ή κτίσματος, χωρίς άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικούς όρους χωρίς κανένα έλεγχο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο διάβα του χρόνου έγιναν επίσης και οι απαραίτητες επεκτάσεις, σε κτίρια και εξοπλισμό και πάλι χωρίς άδειες και έλεγχο. Η συνέχεια όπως φαίνεται ήταν προδιαγεγραμμένη και τα ερωτήματα αμείλικτα.

Αυτό που είναι προϋπόθεση υποχρεωτική για την παραμικρή δραστηριότητα κάθε πολίτη αυτής της χώρας δεν οφείλει να το τηρεί το κράτος προφασιζόμενο το εθνικό μυστικό και την εθνική ασφάλεια; Κι αν ακόμη για τους παραπάνω λόγους δεν έπρεπε να αδειοδοτείται δεν μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό σύστημα που θα ελέγχει το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τους στοιχειώδεις κανόνες διαχείρισης των αποβλήτων της μονάδος;

Κι όμως τα απόβλητα αυτής της μονάδας χωρίς καμιά πρόνοια, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, απορρίπτονταν σε βόθρους και σε ρέματα της περιοχής για να διαρρεύσουν και να μολύνουν στη συνέχεια τα κατώτερα στρώματα του εδάφους και τον υπόγειο υδροφορέα που τροφοδοτεί τις πηγές των οικισμών του Πηλίου.

Κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί από την παράνομη αυτή δραστηριότητα της μονάδας του Πηλίου. Κανείς δεν ξέρει παρά μόνο ο στρατός και γι’ αυτό οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες αν το ίδιο δεν συμβαίνει και σε άλλες κορυφογραμμές των βουνών της Ελλάδος, όπου λειτουργούν εδώ και χρόνια στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σήμερα το βάθος και το εύρος της υδρολογικής λεκάνης που έχει υποστεί τη ρύπανση της αεροπορίας και αν και με ποιες προϋποθέσεις πρόκειται ποτέ ή σε πόσα χρόνια να απορυπανθεί.

Αυτός που ρυπαίνει πληρώνει την αποκατάσταση της ρύπανσης είναι σήμερα το αξίωμα της οικολογίας κι όχι όποιος ρυπαίνει πληρώνει ένα καλό πρόστιμο. Γιατί αυτό θα είχε σαν συνέπεια αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ρυπαίνουν, θα πληρώνουν το πρόστιμο και θα «ξεμπερδεύουν».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σήμερα υπόλογο για την καταστροφή που έχει προκαλέσει από τη λειτουργία της μονάδος του στο Πήλιο όχι μόνο έναντι της τοπικής κοινωνίας αλλά έναντι της χώρας γιατί το Πήλιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πλούτο της. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να αποτελεί «νησίδα αυθαιρεσίας» σε ότι αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρέπει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης.

Πρέπει άμεσα να αναλάβουν δράση οι κατάλληλοι εμπειρογνώμονες, έγκυρα εργαστήρια και ινστιτούτα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη των σχετικών μελετών μακροχρόνιας αποκατάστασης με πλήρη διαφάνεια και διαρκή ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο ρυπαίνων έχει την ηθική υποχρέωση να αποκαθιστά.

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

15 Ιούλη, αποφράδα μέρα.....

35 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τραγωδίας που ακολούθησε. Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.
Η ελληνική χούντα των Αθηνών σε συνεργασία με τη CIA και την τουρκική κυβέρνηση, προωθούσε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μακαρίου, ώστε η Τουρκία να αναλάβει δράση κατά της Κύπρου. Ήδη από τις αρχές του 1973 είχαν αποχωρήσει από την Κύπρο όλα τα ελληνικά στρατεύματα που από το 1963 είχαν σταθμεύσει εκεί μετά από εντολή του Γεωργίου Παπανδρέου.
Δύο μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε», είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του. Το οδοιπορικό του Κακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα τον «Αττίλα 74», μια μνημειώδη καταγραφή της κατάστασης στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή.
Δείτε το ντοκουμέντο του Μιχάλη Κακογιάννη «Ατίλλας 1974»!...

Από piazzadelpopolo
15 Ιούλη 1965: να μην ξεχνάμε και την αποσταCia, τους αποστάτες και τον εφιάλτη της δημοκρατίας
Να μην ξεχνάμε την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ,
το χρηματισμό βουλευτών της Ε.Κ., τους αμερικανούς, το παλάτι και
τον αρχιμάγειρα της αποσταCiaς Μητσοτάκη!
Λαοί που δεν έχουν μνήμη,
δεν έχουν μέλλον!
Αναρτήθηκε από σίβυλλα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template