Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Οριστικά 8 οι νέοι Δήμοι της Μαγνησίας

Ραγκούσης καλεί ΠΑΣΟΚ για τον “Καλλικράτη” της Μαγνησίας. Σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Ιπποκράτους έχει κληθεί ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Γιώργος Φώτης, προκειμένου να συζητηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η χωροταξική πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα το κόμμα τοπικά για τον Καλλικράτη στη Μαγνησία. Ο υπουργός Εσωτερικών σήμερα Μ. Τρίτη θα έχει από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τους γραμματείς των οργανώσεων όλης της χώρας.
Στη συνάντηση θα γίνει αναλυτική συζήτηση επί της πρότασης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν ο Υπουργός θα ανοίξει και τα δικά του χαρτιά όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό που επεξεργάζεται το ίδιο το Υπουργείο.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνει, ότι εκτός από το χωροταξικό σχεδιασμό ο Υπουργός Εσωτερικών ενδιαφέρεται να γίνει γνώστης των αντιδράσεων που υπάρχουν και έχουν εκφραστεί πριν την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων.
Όπως είναι γνωστό, η πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Μαγνησίας περιλαμβάνει
πέντε ισχυρούς Δήμους στην ηπειρωτική Μαγνησία και τρεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Ειδικότερα προτείνεται ο νέος μεγάλος δήμος που θα δημιουργηθεί με έδρα το Βόλο να περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Βόλου - Αγριάς - Αισωνίας - Αρτέμιδας - Ιωλκού - Νέας Ιωνίας - Πορταριάς - Μακρινίτσας με συνολικό πληθυσμό134.174 κατοίκους.
Ο δεύτερος Δήμος στη Νοτιοδυτική Μαγνησία προτείνεται να περιλαμβάνει τους Δήμους Αλμυρού, Νέας Αγχιάλου, Πτελεού, Σούρπης, Ανάβρας με συνολικό πληθυσμό 28.850.
Ο τρίτος Δήμος προτείνεται να περιλαμβάνει την Β.Δ. Μαγνησία με τους παρακάτω Δήμους: Κάρλας - Φερών και την Κοινότητα Κεραμιδίου και συνολικό πληθυσμό 12.096, καθώς υφίστανται κοινά αναπτυξιακά δεδομένα σε όλους τους τομείς, ενώ επιπλέον η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας μπορεί να δώσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα και στον τουρισμό, αφού δημιουργείται ένας άξονας που ξεκινάει από τις αρχαίες Φερές, το λιμναίο πολιτισμό και τις υποδομές της Κάρλας και καταλήγει στον ορεινό όγκο του Δυτικού Πηλίου και τις παραλίες του στο Αιγαίο.
Ο τέταρτος Δήμος σύμφωνα με τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ προτείνεται να δημιουργηθεί από τη συνένωση όλων των Δήμων του Νοτίου Πηλίου, δηλαδή περιλαμβάνοντας τους Δήμους
Αργαλαστής - Αφετών - Μηλεών - Σηπιάδος - .Τρικερίου με συνολικό πληθυσμό 11.563 κατοίκους και ο πέμπτος Δήμος προτείνεται να περιλαμβάνει το Ανατολικό Πήλιο με τους δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου και πληθυσμό 6.936 κατοίκους.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Περιφερειακός με εξόδους στον κίνδυνο......

Καταμεσής το σήμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που προειδοποιεί για μονόδρομο. Δίπλα ένα άλλο μουτζουρωμένο σήμα, το οποίο δείχνει την υποχρεωτική κατεύθυνση των οδηγών. Πίσω από τα σήματα η άσφαλτος κόβεται μαχαίρι και από κοντινή απόσταση ξεκινά ένας απέραντος μπαζότοπος. Τις νυχτερινές ώρες, χωρίς φωτισμό και φωτεινούς σηματοδότες, δίχως μπάρες, η παγίδα για οδηγούς οχημάτων στήνεται εύκολα.
Είναι ένα από τα σημεία-καρμανιόλα του περιφερειακού Βόλου. Στην έξοδο της οδού Λαρίσης, για όσους κινούνται από την πλευρά της Ν. Ιωνίας, με τα οχήματα συνήθως να αναπτύσσουν ταχύτητα μετά τη διασταύρωση των Μελισσατίκων.
Στο σημείο που πριν από πέντε μήνες στάθηκε μοιραίο για τη ζωή μιας κοπέλας μόλις 20 ετών από τη Ν. Ιωνία, όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία ήταν συνεπιβάτης πετάχτηκε έξω από το οδόστρωμα.
Ένα ακόμη θύμα στη «μαύρη» λίστα τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον περιφερειακό Βόλου. Ούτε όμως μια ακόμη ανθρώπινη ζωή, που «έσβησε» πολύ πρόωρα και άδικα, στάθηκε ικανή να αλλάξει την επικίνδυνη σε πολλά σημεία κατάσταση του δρόμου.
Τα... πάντα έμειναν στη θέση τους. Στην προκειμένη περίπτωση ένα μόλις σήμα και απόλυτο σκοτάδι τα βράδια. Η ανησυχία, μετά και το τελευταίο θανατηφόρο τροχαίο, αποδείχθηκε πρόσκαιρη και οι δεσμεύσεις μόνο λόγια.
Μόλις προ ημερών εκτός οδοστρώματος βγήκε ένα ακόμη ΙΧ αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου δεν πρόλαβε να αντιδράσει και βρέθηκε μέσα στα μπάζα.
Εικόνες συχνές στο συγκεκριμένο σημείο του περιφερειακού θέλησε να υπενθυμίσει μέσω του «Τ» το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και ορκωτός πραγματογνώμονας σε τροχαία ατυχήματα Μιχάλης Σπανός.
Παρακολουθώντας από κοντά τι συμβαίνει, εξηγεί ότι στο μισοτελειωμένο έργο του περιφερειακού δεν κινείται τίποτα. Όλα, όπως λέει, είναι σε στασιμότητα και οι παρεμβάσεις για την ασφαλή οδήγηση είναι παντελώς απούσες.
«Εφόσον ο δρόμος δεν έχει ολοκληρωθεί, πόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθούν μπάρες και φωτεινοί σηματοδότες, ώστε οι οδηγοί να αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι το σημείο που προσεγγίζουν είναι επικίνδυνο;», διερωτάται ο κ. Σπανός.
Εγκαταλελειμμένο στο έλεός του το συγκεκριμένο τμήμα του περιφερειακού έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Τα μπάζα και παλιά μεγάλα αντικείμενα πέφτουν με τα τσουβάλια στο χώρο, δημιουργώντας εκτός των άλλων τριτοκοσμική εικόνα.
Επειδή δεν υπάρχει διαμορφωμένος κόμβος εξόδου, οι οδηγοί και ιδίως όσοι δεν γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο σημείο, μόλις την τελευταία στιγμή αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει απότομη δεξιά στροφή και μάλιστα σε μία πολύ στενή λωρίδα δρόμου που αποτελεί την έξοδο από τον περιφερειακό. Η λωρίδα εξόδου είναι μάλιστα διαμορφωμένη σε κατωφέρεια με μεγάλη κλίση, κάτι που την κάνει σχεδόν αόρατη για τους κινούμενους οδηγούς, ακόμη και ελάχιστα μέτρα πριν την προσεγγίσουν.
Ο συνδυασμός της μεγάλης κατηφόρας, της στενής λωρίδας κίνησης, της απότομης δεξιάς στροφής, των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται και της περιορισμένης ορατότητας για το σημείο εξόδου, καθιστούν το σημείο παγίδα θανάτου για τους οδηγούς. Στο ίδιο σημείο στο παρελθόν είχε «απογειωθεί» κινούμενο όχημα που επιχείρησε να μπει με μεγάλη ταχύτητα στη λωρίδα εξόδου προς την οδό Λαρίσης.
Ο περιφερειακός, ο οποίος έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία με σημαντικές ελλείψεις και κακοτεχνίες, συνεχίζει να επιβεβαιώνει σχεδόν καθημερινά ότι όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, τόσο θα μακραίνει ο κατάλογος των τροχαίων δυστυχημάτων, ατυχημάτων και υλικών ζημιών.
Πέντε θανατηφόρα, 15 ακόμη τροχαία με σοβαρά ή ελαφρά τραυματίες, αναρίθμητα τροχαία υλικών ζημιών έχουν σημειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον περιφερειακό.
Τα έγγραφα, όσα πρέπει να γίνουν, φεύγουν σωρηδόν προς αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία. Όμως οι παραλήπτες τους μάλλον τα αρχειοθετούν…
Ο δρόμος άρχισε πριν τον Αύγουστο του 2004 να παραδίδεται βιαστικά και τμηματικά, ώστε να αποτελέσει την κύρια διαδρομή για την Ολυμπιακή πόλη του Βόλου. Φαινομενικά έτοιμος, λειτούργησε τότε. Οι ελλείψεις όμως έκτοτε δεν αποκαταστάθηκαν.
Ο περιφερειακός, με τη σημερινή του μορφή και τις συνθήκες λειτουργίας του, δεν αποτελεί παρά μια δεύτερη Αναλήψεως και μάλιστα με πολλές ελλείψεις.
Φρεάτια υπερυψωμένα τουλάχιστον κατά 10 εκατοστά από την άσφαλτο και συχνά προβλήματα που δημιουργούν οι βλάβες των φωτεινών σηματοδοτών στους κόμβους.
Ο περιφερειακός, εκτός των άλλων, είναι ένας δρόμος σκοτεινός. Στα περισσότερα σημεία του δεν υπάρχει φωτισμός. Και φυσικά η μεγάλη του πρωτοτυπία είναι ότι σχεδιάστηκε χωρίς ανισόπεδους κόμβους.
Το ραντεβού όμως του νέου αναδόχου με την εργολαβία-σκούπα, που αναμένεται για να κλείσει τις μεγάλες πληγές του δρόμου, καθυστερεί δραματικά.
Το υπουργείο Υποδομών, παρά τη θέση τοπικών φορέων για απευθείας ανάθεση, έχει προχωρήσει σε καινούργια δημοπράτηση. Διαδικασία που ακολουθείται για λόγους διαφάνειας, όμως συνεπάγεται μεγάλη αργοπορία.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: «Καπέλο» από 17 πρατήρια στις τιμές των καυσίμων

«Καπέλο» σε ποσοστό μεγαλύτερο της αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α, στις τιμές των καυσίμων, επέβαλλαν δεκαεπτά πρατήρια του νομού.
Οι έλεγχοι της διεύθυνσης Εμπορίου κατέγραψαν ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πρατήρια δεν είχαν κάνει παραλαβές με το νέο αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α. (από 19% σε 21%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 45 πρατήρια του νομού, τα 17 από αυτά αύξησαν την τιμή ακόμη και τέσσερα ευρωλεπτά επιπλέον του Φ.Π.Α. Δυο πρατήρια δεν αύξησαν την τιμή αν και είχαν κάνει παραλαβές με αυξημένο Φ.Π.Α και 26 πρατήρια δεν προχώρησαν σε αυξήσεις καθώς δεν είχαν παραλάβει καύσιμα με αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα πρατήρια δεν εφαρμόζουν την αγορανομική διάταξη σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να γνωστοποιούν την τιμή λιανικής πώλησης ανά λίτρο, για κάθε είδος υγρού καυσίμου που εμπορεύονται στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για την εφαρμογή της προαναφερόμενης αγορανομικής διάταξης οι πρατηριούχοι έλαβαν περιθώριο δυο εβδομάδων καθώς σε περίπτωση μη εφαρμογής, θα υπάρξουν ποινές.
«Ένα μεγάλο ποσοστό των πρατηριούχων υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν βρέθηκε να έχουν αυξήσει τις τιμές λιανικής πώλησης, παρόλο που δεν είχαν παραλάβει καύσιμα με τον νέο αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α» ανέφερε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και πρόσθεσε «τα στοιχεία των πρατηριούχων αυτών θα διαβιβασθούν, μαζί με το σύνολο, στο υπουργείο για αξιολόγηση».
Τα στοιχεία των ελέγχων ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, χθες, που παραχώρησαν ο Νομάρχης Απ. Παπατόλιας, ο αντινομάρχης Νικ. Ντίτορας, ο διευθυντής Εμπορίου Χρ. Ηλιόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αλ. Κουτσελίνης.
«Καπέλο» στις τιμές
Μετά την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 19% στο 21%, στα πετρελαιοειδή προϊόντα, η διεύθυνση Εμπορίου διενήργησε ελέγχους σε 45 πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων έχουν επιβαρυνθεί μόνο με την παραπάνω αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α., ή εάν οι πρατηριούχοι, επωφελούμενοι αυτής της αύξησης, διαμόρφωσαν τιμές μεγαλύτερης αυτής.
Οι πρατηριούχοι ελέγχθηκαν ακόμη σχετικά με την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να γνωστοποιούν την τιμή λιανικής πώλησης ανά λίτρο, για κάθε είδος υγρού καυσίμου που εμπορεύονται, στο Παρατηρητήριο Τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είτε μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fuelprices.gr του υπουργείου, είτε μέσω γραπτού τηλεφωνικού μηνύματος (SMS), στον αριθμό 54546, είτε μέσω των διευθύνσεων Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η μη εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων επισύρει την επιβολή ποινικών κυρώσεων. Κάποιοι από τους πρατηριούχους επικαλέστηκαν άγνοια του νόμου και κάποιοι άλλοι αδυναμία αποστολής των στοιχείων ηλεκτρονικά, με τον αντινομάρχη Νικ. Ντίτορα να διευκρινίζει ότι η αποστολή των τιμών μπορεί να γίνεται μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δυο πρατήρια δεν αύξησαν τις τιμές λιανικής πώλησης, αν και είχαν παραλαβές καυσίμων με το νέο αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α. ενώ 17 πρατήρια υγρών καυσίμων αύξησαν τις τιμές λιανικής πώλησης, παρόλο που δεν είχαν παραλαβές καυσίμων με το νέο αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α. Κάποια από αυτά τα πρατήρια, προέβησαν σε αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων που εμπορεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο της αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α.
Σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και για ένα είδος καυσίμου, διαπιστώθηκε είσπραξη τιμής, μεγαλύτερης της τιμής λιανικής πώλησης που ήταν αναρτημένη στην ενδεικτικής πινακίδα. Ο πρατηριούχος θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα, στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει τη δυνατότητα, στην περίπτωση που οι τιμές καταναλωτή διαμορφωθούν σε επίπεδα που, κατά την κρίση του, είναι υπερβολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές για διάστημα δύο μηνών, σε όλη την επικράτεια της χώρας ή σε μερικούς νομούς αυτής.
Όπως προαναφέρθηκε τα στοιχεία με τους πρατηριούχους που επωφελήθηκαν από την αύξηση του Φ.Π.Α θα αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο.
Έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ
Έλεγχοι διενεργήθηκαν και σε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων που αυτά εμπορεύονται, έχουν επιβαρυνθεί μόνο με την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. (από 9% σε 10% για τα τρόφιμα και από 19% σε 21% για τα υπόλοιπα προϊόντα, πλην τροφίμων).
Ελέγχθηκαν βασικά είδη βιοτικής ανάγκης, όπως γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, λάδι, τυρί, απορρυπαντικά κ.λ.π. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε, αφενός μεν ότι όσες τιμές λιανικής πώλησης αυξήθηκαν, η αύξηση αυτή ήταν μέσα στα πλαίσια των νέων αυξημένων συντελεστών Φ.Π.Α., αφετέρου δε ότι στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές παρέμειναν σταθερές, μη επιβαρυνόμενες με την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.
Παρατηρητήριο Τιμών
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αλ. Κουτσελίνης οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πληροφόρηση για θέματα τιμών μετά την εξειδίκευση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών. Αυτή τη στιγμή γίνεται συλλογή στοιχείων για 1.800 κωδικούς. Μετά την εξειδίκευση των στοιχείων θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους καταναλωτές σχετικά με τις τιμές των προϊόντων, τις αυξήσεις που επιβάλλονται και τα φθηνότερα καταστήματα. Τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Ειρήνη Καραμήτσου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κατάληψη στον Ο.Α.Ε.Δ., από το Π.Α.ΜΕ.

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στο Βόλο, προχώρησαν στις 11 το πρωί μέλη της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε.
Όπως δήλωσε ο συνδικαλιστής Κ. Στεργίου, η κατάληψη έγινε προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της ανεργίας, που σήμερα έχει εκλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Έγινε επίσης, πρόσθεσε, προκειμένου να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η καταβολή αξιοπρεπούς μηνιαίου επιδόματος ανεργίας ύψους 1120 ευρώ και η καταβολή έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα ύψους 1000 ευρώ.
Ακόμη ο κ. Στεργίου είπε πως το ΠΑΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση την αυστηροποίηση και όχι την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να απαγορευτούν οι απολύσεις ή να λαμβάνονται άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων εκ μέρους των εργοδοτών.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δεκάδες σκουπίδια απομακρύνθηκαν από τις τάφρους της Κάρλας

Δεκάδες σκουπίδια και πλαστικά απομακρύνθηκαν χθες από τις τάφρους μεταφοράς νερού στην Κάρλα, απελευθερώνοντας το «δρόμο» για τον ταμιευτήρα της λίμνης. «Η λίμνη ξαναγεννιέται και πρέπει να αποτελέσει πλούτο και πόλο ανάπτυξης για την περιοχή και σημείο αναφοράς της Θεσσαλίας», ήταν το γενικό σύνθημα υπό το οποίο στήθηκε η χθεσινή επιχείρηση με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και τη συμμετοχή των δημαρχών των παρακάρλιων περιοχών, του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας.
«Η ανασύσταση της λίμνης της Κάρλας αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, ένα πραγματικό «φιλί ζωής» στο θεσσαλικό κάμπο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο. Η Κάρλα θα είναι πηγή ζωής και πρέπει να τη διατηρήσουμε καθαρή. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία, επιχειρούμε μία συμβολική κίνηση με δύο αποδέκτες. Καταρχήν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι οι πολίτες της οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να προστατέψουν τη λίμνη, όπως ακριβώς προστατεύσουν τη δική τους περιουσία, όπως προστατεύον την κληρονομιά των παιδιών τους. Η ανασύσταση της λίμνης είναι συνυφασμένη με το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
Κατά δεύτερο λόγο, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη Κεντρική διοίκηση, ότι οι αναγκαίες προσαρμογές στα έργα των Μεσογειακών αγώνων οφείλουν να αφήσουν ανέπαφο το έργο του Κωπηλατοδρομίου, το οποίο αποτελεί τον καταλύτη για την ευρύτερη ανάπτυξη των παρακάρλιων περιοχών», ανέφερε στον απόηχο της επιχείρησης καθαρισμού των τάφρων της Κάρλας, ο νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας.
Αρχή μιας πρωτοβουλίας που θα έχει και συνέχεια, χαρακτήρισε τη χθεσινή επιχείρηση, ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η λίμνη Κάρλα ξαναγεννιέται και για να αποτελέσει πλούτο και σημείο αναφοράς της περιοχής πρέπει να διατηρηθεί καθαρή. Επομένως οι φορείς και κυρίως οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τη Νομαρχία Λάρισας το φορέα Διαχείρισης και το δίκτυο ΜΚΟ προωθούμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι σε αυτόν τον κοινό στόχο. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουμε ήδη κερδίσει από την «Ψηφιακή Σύγκληση» και άλλα διακρατικά προγράμματα, θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των πηγών ρύπανσης και άμεσης αντιμετώπισής τους, για να διατηρηθεί η Κάρλα καθαρή και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ, κ. Κων. Σκριάπας, αναφέρθηκε στη σημασία της προωτοβουλίας, η οποία θα αναδείξει το όμορφο φυσικό περιβάλλον της Κάρλας, που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» για ολόκληρη την περιοχή. «Η λίμνη Κάρλα, θα αλλάξει τη ροή της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Απευθύνομαι στους πολίτες ζητώντας τους να προστατέψουν το σημαντικό αυτό έργο, έτσι ώστε να παραμείνει η λίμνη καθαρή όπως ακριβώς τη δικαιούται αυτός ο τόπος», τόνισε ο κ. Σκριάπας.
«Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι ένα περιβαλλοντικό έργο και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουν όλοι οι ενεργοί πολίτες της περιοχής. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε ώστε το νερό που θα μεταφερθεί από τον ποταμό Πηνειό στη λίμνη Κάρλα να είναι καθαρό και πρέπει να πω ότι οι εθελοντές μας είναι πανέτοιμοι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε τέλος από την πλευρά του το μέλος του Δικτύου ΜΚΟ, κ. Χρήστος Καραζούπης.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Εν τω μεταξύ, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για κοινή δράση προστασίας και ανάδειξης της λίμνης Κάρλας προωθεί η Νομαρχία Μαγνησίας. Το μνημόνιο θα κληθούν να υπογράψουν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, οι Νομαρχίες Μαγνησίας και Λάρισας, οι Δήμοι Κάρλας, Φερών, Κιλελέρ, Λακέρειας, Αρμενίου και Πλατυκάμπου, ο ΤΟΕΒ Κάρλας και το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας.
Οι υπογράφοντες θέτουν ως στόχο την προστασία του σημαντικού οικολογικού κεφαλαίου της περιοχής και καλούνται να αναλάβουν δράσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της λίμνης Κάρλας και των παραλίμνιων περιοχών, καθώς και η συνεργασία σε σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας που εφαρμόζουν οι δύο Νομοί.
2. Ο συντονισμός δράσεων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και των οριζόντιων δράσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Η ανάπτυξη κοινών δράσεων που αφορούν στην προβολή και την προώθηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ανάδειξη ελκυστικών οικολογικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων, όπως η οικοπεριήγηση, οι ήπιες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες ή οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
4. Η δημιουργία τοπικού δικτύου πληροφόρησης των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού.
5. Η εγκατάσταση δικτύου αυτόματης παρακολούθησης και ελέγχου των πηγών ρύπανσης των παρακάρλιων περιοχών και των αντιπλημμυρικών τάφρων που επιβαρύνουν τα νερά που καταλήγουν στη νέα λίμνη.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φωτοβολταϊκά σε στέγες και άγονες εκτάσεις της Σούρπης

Ο Δήμος πρωτοπορεί στη σχετική διερεύνηση
Δημοτικά κτίρια και άγονες εκτάσεις σε προτεραιότητα
Στη διερεύνηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος στις σκεπές δημοτικών κτιρίων βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Δήμαρχος Σούρπης Κώστας Καραγκιόζογλου. Η αφορμή για την ενέργεια αυτή δόθηκε από την παρουσίαση που έγινε για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία «pvs in bloom» -πριν από λίγο καιρό στο Δημαρχείο Μηλεών, όπου βρέθηκε και ο Δήμαρχος Σούρπης- από τον Ιταλό εξωτερικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Βενετίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, Ντονάτο Μεντίν.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίδεται η δυνατότητα δανειοδότησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τράπεζα, με την ανάλογη επιδότηση του ενός τρίτου της συνολικής επένδυσης, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνω σε στέγες. Ο γειτονικός Δήμος έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με στελέχη της εταιρείας «rs energy» με έδρα το Βόλο, ώστε να κανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει υψηλή τεχνογνωσία πάνω στο θέμα, αφού ήδη έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε στέγη οικίας στις Αλυκές Βόλου, ενώ έχει αναπτύξει και φωτοβολταϊκά στο Βελεστίνο, παραπλεύρως της Εθνικής Οδού.
Πρόθεση του Δήμου είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος, ώστε να αποφευχθούν οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που και χρονοβόρες είναι αλλά δεν είναι και βέβαιες. Η τοποθέτηση των συστημάτων θα γίνει στις στέγες δημοτικών κτιρίων και η προοπτική απόσβεσης της επένδυσης δεν ξεπερνά τα έξι χρόνια.
Βέβαια, στις προθέσεις του Δήμου είναι και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος μεγαλύτερης από 1 MW σε δημοτικές εκτάσεις που είναι άγονες και έχουν νότιο προσανατολισμό.
Όπως τονίζει –αποκλειστικά στον Λαό του Αλμυρού - ο Δήμαρχος Σούρπης Κώστας Καραγκιόζογλου «στόχος μας είναι μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προσανατολιστούμε προς την πράσινη ενέργεια, που στο εξωτερικό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα για τον Δήμο, αφού η επένδυση με την απόδοση των 0,55 λεπτών/Kw θα φθάσουμε σε απόσβεση μέσα σε έξι χρόνια. Επιπλέον, όραμά μας είναι να αποτελέσουμε πρωτοπορία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, όπου -σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές μετρήσεις- η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση στην ετήσια μέση ηλιοφάνεια».
Μπάμπης Παπαρρίζος
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Φυτεύοντας με το μέλλον

Τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού Δήμου Βόλου στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας συμμετείχαν στον εορτασμό, με δενδροφύτευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και στον Παιδικό Σταθμό Ν. Δημητριάδας σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και τη Δ/νση Πρασίνου του Δήμου Βόλου.
Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη βιωματική εμπειρία των παιδιών, όσον αφορά τα δάση και τους χώρους πρασίνου. Το σύνθημα των παιδιών ήταν:
«Μαζί όλοι για μια πράσινη πόλη»
Η ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο για κάθε πολίτη και αυτό προϋποθέτει δράσεις για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του πρασίνου ξεκινώντας από την πόλη μας. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες.
Τα δέντρα που προσέφερε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, προέρχονται από ένα ειδικό λογαριασμό που είχε ανοίξει πριν λίγο καιρό με σύνθημα «Χάρισε ένα δέντρο στην πόλη σου» και συνεισέφεραν οι πολίτες.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

20 εκατομμύρια ευρω στον κ. Μπόμπολα για καύση απορριμμάτων στην Ημαθία;;;

Κ. Μπιρμπίλη είναι αλήθεια;
Είκοσι εκατομμύρια ευρω στον κ. Μπόμπολα για καύση απορριμμάτων στην Ημαθία; 
Δήμαρχοι της Ημαθίας, επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες το ΥΠΕΚΑ και επέστρεψαν περιχαρείς. Το Υπουργείο τους εξασφάλισε δέκα πέντε εκατομμύρια ευρω και άλλα πέντε εκατομμύρια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως πλέον βεβαιώνουν Δημοτικά Συμβούλια του Νομού. Όλα αυτά τα χρήματα, θα δοθούν στην εταιρία «ΗΛΕΚΤΩΡ» συμφερόντων του κ. Μπόμολα, για να κατασκευάσει μονάδα καύσης απορριμμάτων και ΧΥΤΑ. Αλήθεια, όταν το έργο κοστίζει είκοσι και κάτι εκατομμύρια, πως θα δοθούν στον ιδιώτη για να εκμεταλλεύεται το έργο για είκοσι πέντε χρόνια; Αυτό είναι επιχειρηματική δράση με χρήματα όλων μας; Με έτοιμο ζεστό χρήμα, ποιος δεν γίνεται επιχειρηματίας;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι υπήρξε πληρωμένη με δεκάδες εκατομμύρια μελέτη για χωροθέτηση και υποδείχθηκαν δέκα θέσεις, αλλά επιλέχθηκε η συγκεκριμένη σε παρέα με τσίπουρα και μεζέδες;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι η προς κατασκευή μονάδα βρίσκεται σε περιοχή ιδιαιτέρου κάλλους και εφάπτεται με προστατευόμενη περιοχή NATURA; (Θέση 12)
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι βρίσκεται τριακόσια μέτρα από τον ταμιευτήρα του Αλιάκμονα, που υδροδοτεί την Θεσσαλονίκη;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού, ο Δήμος Βέροιας, είναι αντίθετος και ψευδώς μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι διατυμπανίζουν ότι σύμφωνοι είναι όλοι οι Δήμοι;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι το ΤΕΕ και τοπικά και Περιφερειακά αλλά και κεντρικά είναι κάθετα αντίθετο;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχαιολόγων καθώς και οι τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι αντίθετες;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι αντίθετες; (ΠΑΝΔΟΙΚΟ, WWF κλπ).
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι δεν υπάρχει φορέας μαζικός που να είναι σύμφωνος και μάλιστα και Υπουργοί της νύν Κυβέρνησης δήλωσαν την αντίθεσή τους;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άλλαξε τρείς φορές άποψη και η τελευταία θετική γνωμοδότηση βασίστηκε σε παραπλάνηση του Υπουργού και του συνόλου των μελών του ΚΑΣ στην αυτοψία που έκαναν στον χώρο; Σας παραπέμπω στην ενημέρωση που είχαν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Απορριμμάτων: «Μιλάμε για ζύμωση του οργανικού και όχι καύση για να έχουμε τέφρες ή οτιδήποτε άλλο ενοχλητικό ή καμινάδες. Δηλαδή κλειστά κοντέηνερς, κλειστεί χώροι, αντιδραστήρες ας τους πούμε, όπου το βιοαέριο το παίρνουμε και παράγουμε ενέργεια. Και το υλικό το παίρνουμε και το δίνουμε για λίπανση στους αγρότες τα Δασαρχεία κλπ». Μπορείτε να το δείτε και να ακούσετε μόνη σας εδώ: video.google.com/videoplay?docid=-7364647987248102518. Προσυμφωνημένα λοιπόν, παραπλανήθηκε Υπουργός και ένα σπουδαίο συμβουλευτικό όργανο για μη καύση.
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι τώρα πλέον προωθούν το πρώτο εργοστάσιο καύσης στην Χώρα μας, δίπλα στον Αλιάκμονα και μάλιστα με μια λεόντειο συμφωνία, με δικά μας χρήματα να απολαμβάνουν κέρδη επι είκοσι πέντε χρόνια;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι ο κ. Σουφλιάς δικαίωσε αυτούς που παραπλανούν τους πάντες κι εσείς επαυξάνετε με την χρηματοδότηση;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι αυτοί οι ίδιοι αιρετοί, χρηματοδοτήθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρω για αποκατάσταση χωματερών και η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι οι ίδιοι χρηματοδοτούνται για υποτιθέμενη ανακύκλωση και όλα τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν αυτούσια στον ΧΑΔΑ που είναι μέσα στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα δίπλα ακριβώς από την Βεργίνα;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η Διοίκηση; Η διαβρωμένη πλήρως Διοίκηση;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι η ελλιπής και μονόπλευρη πληροφόρηση δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα από αυτό που τάχα πρέπει να λυθεί;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι όλοι αυτοί οι θεσμικοί, κλείνουν ραντεβού με εσάς και υφισταμένους σας, λένε ότι ψέμα θέλουν υποβοηθούμενοι από τοπικούς Βουλευτές, ενώ η άλλη πλευρά, οι πολίτες ή η άλλη άποψη δεν φτάνει ποτέ σε σας;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι οι εξωθεσμικές διαδρομές είναι ισχυρότερες από τις θεσμικές διαδικασίες με τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι η διαφθορά είναι καλά ριζωμένη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μη αναστρέψιμες;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι καταδικαστήκαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως χώρα για περιβαλλοντικά εγκλήματα και τα Δικαστήρια της Βέροιας στη συνέχεια εξέδωσαν αθωωτική απόφαση;
Ξέρετε κ. Μπιρμπίλη ότι δεν πάει άλλο εδώ στην Ημαθία; Ότι χειρότερα δεν γίνεται και ότι απλά ακόμη προσπαθούμε για το αυτονόητο;
Οι ακρότητες δεν είναι το ζητούμενο. Όταν όμως είναι η μόνη λύση, τότε είναι συνειδητή επιλογή. Είναι ανεπίτρεπτο, το ψέμα να παγιώνει θέσεις ακόμη και σήμερα. Αυτή η περίοδος της απαξίας για την χώρα μας, δεν είναι δική μας ευθύνη αλλά, μόνον δική τους. Αν δεν «σκοτωθεί» αυτή η πολιτική, κοινωνική και διοικητική παιδεία τους, θα μας σκοτώσει.
Θέλω να πιστεύω ότι η υπόθαλψη αυτών των ανθρώπων, δεν έχει και την δική σας υπογραφή. Τα δώρα «εκατομμυρίων» σε ιδιώτες, δεν είναι η επιλογή σας.
Από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΕΣΥΔΑΠ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κίνδυνος για τα αδέσποτα.
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή φιλόζωων, εργαζομένων και μελών της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συμβολική προειδοποιητική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου και κλείσιμο της οδού Αχαρνών.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΕΣΥΔΑΠ και των φιλοζωϊκών σωματείων των 22 Δήμων μελών του, σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων για το 2008 και 2009.
Προηγήθηκε η συνάντηση 10μελούς αντιπροσωπείας των συγκεντρωθέντων με εκπρόσωπο του υφυπουργού κ. Καρχιμάκη, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, οι εκπρόσωποι των δήμων και των φιλοζωϊκών σωματείων ενημέρωσαν την υπουργό για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και ζήτησαν άμεση λύση του προβλήματος. Ο νόμος πλαίσιο 3170/2003, θέτει ως βασική υποχρέωση του κράτους την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Αναφέρει ρητά ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποχρέωση να επιχορηγεί ένα μέρος των δαπανών των φορέων που αναπτύσσουν τέτοιες δράσεις. Για τις δαπάνες μέχρι το 2007 ο νόμος εφαρμόζονταν κανονικά.
Τις δαπάνες περίθαλψης όμως του 2008 και του 2009 το υπουργείο δεν τις έχει μέχρι στιγμής επιχορηγήσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και επιβίωσης σ’ αυτούς τους φορείς και ανάμεσά τους στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).
Το ΔΙΚΕΠΑΖ που ασχολείται με την περίθαλψη των αδέσποτων σε 22 Δήμους της Αθήνας με 1.5000.000 κατοίκους είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και η λειτουργία του βασίζεται στην εφαρμογή του νόμου 3170/2003. Το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει αφού το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού και έτσι θα ανασταλεί η λειτουργία του από 15-04-2010.
Η υπουργός κα Μπατζελή τόνισε στην αντιπροσωπεία ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα αδέσποτα ζώα και αναγνώρισε το ρόλο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου και του ΔΙΚΕΠΑΖ σ’ αυτή την υπόθεση. Υπενθύμισε όμως λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχουν περικοπεί τα χρήματα στο ύψος των 670.000 ευρώ που θα διατεθούν για τα έτη 2008 και 2009 για όλους τους φορείς της χώρας.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι την Τετάρτη 31/3/2010 θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο η απόδοση των χρημάτων στους φορείς.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς δεσμεύτηκε η υπουργός η οποία έδειξε όντως κατανόηση στο πρόβλημα ωστόσο μένει ακόμα να αποδειχτεί αν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που ζούμε υπάρχει ένα περιθώριο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τα αδέσποτα».
Χαρακτηριστική στιγμή της συνάντησης ήταν η ενέργεια της υπουργού να ζητήσει να υιοθετήσει ένα από τα αδέσποτα του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σκάνδαλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Με το νέο νόμο για ΑΠΕ χαρίζει εκατομμύρια στην ισπανική πολυεθνική IBERDROLA , από τις τσέπες του Ελληνικού λαού.
Στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή, περίεργη διάταξη για αιολικά πάρκα, που ήταν παντελώς εκτός δημόσιας διαβούλευσης και παντελώς εκτός προτάσεων φορέων και πολιτών.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5.2, προστέθηκε την τελευταία στιγμή μια παράγραφος δ) (βλ. ρύθμιση) που πριμοδοτεί 25% την τιμή πώλησης ρεύματος από ιδιωτικά αιολικά πάρκα σε νησιά που διασυνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα με πρωτοβουλία επενδυτή, αναλόγως της απόστασης!!!
Και ενώ δεν είχαμε αντιληφθεί τι σήμαιναν αυτά, ή ποιους ωφελούσαν, μάθαμε πως η ισπανική πολυεθνική Iberdrola σε παρουσίαση προς τραπεζίτες πριν λίγο καιρό ανέφερε χωρίς καμία ντροπή πως….. περιμένει την οριστικοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης της από την Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική εντολή προς τη ΡΑΕ για την έκδοση των αδειών, των μεγάλων αιολικών πάρκων της σε νησιά αιγαίου με διασύνδεση!!! (βλ. Slides παρουσίασης)
Ερευνώντας λοιπόν στη ΡΑΕ, διαπιστώσαμε πως ο μόνος επενδυτής που ωφελείται από αυτή τη φωτογραφική ρύθμιση και παίρνει δώρο επιπλέον αύξηση 25%, είναι η Ισπανική Iberdrola που … γνώριζε τη ρύθμιση από πριν, αφού την παρουσίαζε σε τραπεζίτες!!!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ταυτόχρονα η κυρία Μπιρμπίλη με ένα νέο άρθρο 6 στο νόμο της, ανέστειλε όλες τις προτάσεις Ελληνικών εταιρειών για θαλάσσια αιολικά πάρκα{που μάλιστα ήταν προγενέστερες της πρότασης της Iberdrola (η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει υποβάλλει καμία αίτηση για θαλάσσιο αιολικό-οπότε δεν θίγεται!)}, προκειμένου να εξασφαλίσει στην Iberdrola ανεμπόδιστη διασύνδεση των αιολικών πάρκων της στο ηλεκτρικό σύστημα (http://www.capital.gr/news.asp?id=934579).
Κυρία Μπιρμπίλη, δεν γνωρίζουμε εάν οι φωτογραφικές διατάξεις της ισπανικής πολυεθνικής Iberdrola οφείλονται στην επαγγελματική σχέση των συμβούλων σας κυρίων Λάλα & Κάραλη με την εταιρεία αυτή μέσω των εταιρειών τους Facets & Inflow (ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…οσονούπω κι άλλα στοιχεία..), ή αν είναι κατ’ εντολή του κυρίου Παπανδρέου σε συνεννόηση με τον κύριο Θαπατέρο. 
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα εκατομμύρια που δωρίζετε στους Ισπανούς, δεν είναι δικά σας αλλά των Ελλήνων φορολογούμενων που θα τα πληρώνουν επί 20 χρόνια! 
Όταν λοιπόν κόβετε 25% από το εισόδημα του ελληνικού λαού για να το προσθέσετε –δήθεν για την πράσινη ανάπτυξη- στο εισόδημα ισπανών πλουτοκρατών που ζουν σε κότερα στη Μαγιόρκα, δίκαια θα αναρωτηθούμε:
Λίγο ντροπή δεν υπάρχει;
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template