Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οι.......δουλευταράδες!!!

Στο κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας της η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε χτες:

«Η κυβέρνηση ορθώς δεν υποχωρεί έναντι των αγροτοσυνδικαλιστών (...) Η ειδική κατηγορία αγροτών που εθίστηκε στις επιδοτήσεις και την άσκηση του επαγγέλματος από το... καφενείο, πρέπει να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα».
*
Σαφές, λοιπόν, το «σοφόν»:
Οταν οι αγρότες ζητούν επιδοτήσεις είναι... καφενόβιοι που πρέπει να παταχτούν.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν τις επιδοτήσεις (χωρίς να χρειαστεί να τις ζητήσουν) τις λαμβάνουν οι βιομήχανοι;
*
Αυτό για να το μάθει ο αναγνώστης της «Καθημερινής» θα έπρεπε χτες να πάει πολύ πιο πίσω από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας και μετά από μακρά «διαδρομή» να φτάσει στις μέσα, στις «σομόν» σελίδες.
***
Εκεί κάπου, και συγκεκριμένα στην... 25η σελίδα, πάνω από το σχετικό ρεπορτάζ, δέσποζε ο εξής «σεμνός και ταπεινός» τίτλος:
*
«Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα έτη»...
*
Η ίδια, δηλαδή, εφημερίδα, την ίδια μέρα που κατήγγειλε τους αγρότες επειδή ζητούν επιδοτήσεις, παρουσίασε την εξαγγελία Λοβέρδου για την επιδότηση των βιομηχάνων σαν να ήταν το πιο... «αυτονόητο» πράγμα, χωρίς οιμωγές, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς κανέναν ψόγο για την κυβέρνηση και φυσικά χωρίς κατηγορίες για «καφενόβιους»... βιομήχανους, που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, που επιδοτούνται με χρήμα των ανέργων και των εργαζομένων, που απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές στο όνομα της «καταπολέμησης της ανεργίας» (!) και της «διασφάλισης θέσεων εργασίας»!
***
Είπαμε:
Οταν ζητάνε - και δεν τους δίνουν - τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, οι αγρότες είναι... καφενόβιοι.
*
Οταν, όμως, τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων προσφέρονται στους πάσης φύσεως κεφαλαιούχους, ουδείς κίνδυνος ελλοχεύει να κατηγορηθούν οι συγκεκριμένοι κύριοι αφού είναι πασίγνωστο
- ρωτήστε από την «Καθημερινή» του εφοπλιστή Αλαφούζου μέχρι τους επίσης επιδοτούμενους τραπεζίτες των 28 δισ. ευρώ - ότι οι εν λόγω (υψηλότατα και αδρότατα)
επιδοτούμενες «Υψηλότητες», ούτε... καφενόβιοι, ούτε τεμπελχανάδες, ούτε κηφήνες είναι, αντιθέτως συγκροτούν την «εξέχουσα τάξη» των... δουλευταράδων καπιταλιστών.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο κ. Στέλιος Κούλογλου, "επιστρέφει" στην Ε.Ρ.Τ.

Σχετικά με την αποδοχή της πρότασης για συμμετοχή στο ΔΣ της ΕΡΤ, ο Στέλιος Κούλογλου έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Η ΕΡΤ υπήρξε το σπίτι μου σχεδόν επί δύο δεκαετίες. Αισθάνομαι ότι οφείλω να τη βοηθήσω στις δύσκολες στιγμές που περνά μετά από 5 καταστροφικά χρόνια.
Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του κ. Γερουλάνου, καθώς αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος μου και, το κυριότερο, έπληξε την ελεύθερη έκφραση και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, συστατικά στοιχεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αποδεικνύεται ότι, όπως και το ψέμα, έτσι και η λογοκρισία έχει κοντά ποδάρια.
Θα υποβάλω προς έγκριση για τη νέα τηλεοπτική χρονιά τις δύο εκπομπές μου (Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, Θεματική Βραδιά) που εκπαραθυρώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Εξυπακούεται ότι, πριν οι δύο εκπομπές περάσουν από την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα παραιτηθώ από τη θέση μου".
Από την TVXS

Αν δηλαδή κατάλαβα καλά, ο κ. Κούλογλου απεδέχθη τον διορισμό του στο Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., για να την βοηθήσει, όπως ο ίδιος λέει.
Μόνο που αυτή η βοήθεια, δεν θα γίνει από κάποια θέση ευθύνης στο Δ.Σ. της κρατικής τηλεόρασης, αλλά μέσα απ' τις εκπομπές του, αφού θα παραιτηθεί απ' την θέση του, όταν αυτές θα περάσουν από την έγκριση του Δ.Σ.!
Αν δηλαδή κατάλαβα καλά, το ζητούμενο της αναβάθμισης της Ε.Ρ.Τ., θα έρθει μέσα απ' την πληρωμή αυτών των εκπομπών, απ' τα κρατικά ταμεία της Ε.Ρ.Τ. και για το μεσοδιάστημα, ο κ. Κούλογλου θ' απολαμβάνει τον μισθό του μέλους του Δ.Σ.
Αν δηλαδή κατάλαβα καλά, ο "ανεξάρτητος", ο "αριστερός", ο "προοδευτικός" κ. Κούλογλου, μεταμορφώνεται σ' αυτό που ορίζεται ως κρατικοδίαιτος δημοσιογράφος, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!
Τελικά αυτόν τον δημόσιο τομέα, πολλοί εμίσησαν και ζήτησαν τον περιορισμό του....τα ταμεία του όμως κανείς!
Ή αλλιώς "Ο καθένας έχει και την τιμή του"!!!
Μόνο που "η τιμή, τιμή δεν έχει....." κ. Κούλογλου!
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Συνταγές του ΟΓΑ, με τα τσουβάλια στην Νομαρχία!

Νέα γεγονότα, που καταδεικνύουν και τεκμηριώνουν, όπως επισημάνθηκε, πάγιες και από δεκαετίες συμπεριφορές του ΟΓΑ που μεταθέτουν τις ευθύνες για την κατασπατάληση ανέλεγκτων δαπανών, παρουσίασαν χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο διευθυντής Υγείας της Νομαρχίας Δημ. Ζαρίφης.
Ενώπιον του διευθυντή Υγείας προσκομίστηκαν για υπογραφή και σφραγίδα ολόκληρα μπλοκ λογιστικών παραστατικών ΟΓΑ, δηλαδή μπλοκ με φύλλα εκκαθάρισης δαπάνης από συνταγές φαρμάκων του Ιουλίου 2008.
Από τον διευθυντή της υπηρεσίας ζητήθηκε επίμονα η υπογραφή τους, χωρίς όμως να έχουν την υπογραφή του εκκαθαριστή. Όταν ο κ. Ζαρίφης ζήτησε διευκρινίσεις για τον λόγο που δεν υπογράφει εκκαθαριστής για συνταγές εκατομμυρίων ευρώ, του απάντησαν ότι ο έλεγχος έγινε από τη Λάρισα και επεστράφησαν στο Βόλο προς υπογραφή, καθώς οι υπάλληλοι του ΟΓΑ αρνήθηκαν να βάλουν τη τζίφρα τους και κατά συνέπεια να αναλάβουν την ευθύνη, διότι ο έλεγχος έγινε από υπαλλήλους Stage του ΟΓΑ.
Στην άρνηση του διευθυντή να βάλει «λευκή υπογραφή» στα παραστατικά, «απειλήθηκε» από τον ΟΓΑ ότι «απλά οι φαρμακοποιοί δεν θα πληρωθούν».
Ο νομάρχης, στο μεταξύ, με έντονο ύφος σχολίασε τους ισχυρισμούς του διοικητή του ΟΓΑ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος απέδωσε στη Νομαρχία προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της, μένοντας σε ανέξοδες καταγγελίες.
«Αντί ο διοικητής του ΟΓΑ να αντιμετωπίζει την αλήθεια ως απειλή, καλά θα έκανε να την έβλεπε ως ευκαιρία για γενναίες και ουσιαστικές αλλαγές προς το συμφέρον των Νομαρχιών. Τον καλούμε αντί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να προσποιείται ότι δε συμβαίνει τίποτα, να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι παθογένειες, να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και να αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλού και διαφανούς ελέγχου των δαπανών για συνταγές και ιατρικές πράξεις.»
Κάθε μήνα, απουσία ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΓΑ, η Διεύθυνση Υγείας καλείται να ελέγξει 30.000 συνταγές, ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

STOP της ΕΥΠΕ, στην εναλλακτική διαδρομή προς Χάνια

«Οδόφραγμα» στην οδική σύνδεση του Αγίου Λαυρεντίου με δίκτυο που θα οδηγεί απευθείας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες, έστησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης. Η υπηρεσία εκτίμησε ότι η διάνοιξη του δρόμου σε δασική έκταση, θα επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγκρίνει την επένδυση, βάζοντας «τελεία» στα σχέδια της Νομαρχίας Μαγνησίας για τη δημιουργία κι ενός εναλλακτικού οδικού δικτύου που θα οδηγεί στα Χάνια, προκειμένου να αποφορτιστεί από μέρος της κυκλοφορίας το υπάρχον δίκτυο.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Διευθυντή Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου, κ. Τολέρη, για την οδική σύνδεση του Αγίου Λαυρεντίου με τις Αγριόλευκες, εισέπραξε ο Νομάρχης Μαγνησίας, στο πλαίσιο της επαφής που είχε μαζί του για την προώθηση μελετών έργων που χρονίζουν στα συρτάρια του Υπουργείου.
Το οδικό έργο που έχει προκρίνει η Νομαρχιακή Αρχή, θα πρόσφερε τη δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής προς τα Χάνια και το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, διευκολύνοντας την πρόσβαση στους κατοίκους των παραλιακών οικισμών. Προς το παρόν, η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό γίνεται μόνο μέσω της γνωστής οδικής διαδρομής από Βόλο- Πορταριά- Χάνια, που δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.
Η ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής θα αποφόρτιζε το υπάρχον δίκτυο, «σκόνταψε» όμως στο Υπουργείο, που έκρινε ότι ένα τέτοιο οδικό έργο θα επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον.
Ωστόσο, «πράσινο φως» άναψε για τρία άλλα οδικά έργα του νομού, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκαν απολύτως αναγκαία.
Πρώτο στην ιεραρχία, είναι αυτό της παράκαμψης του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, την αναγκαιότητα του οποίου φέρεται να αναγνώρισε ο κ. Τολέρης, για την απεμπλοκή της λειτουργίας του δρόμου που σήμερα διέρχεται μέσα από την «καρδιά» του χιονοδρομικού με αποτέλεσμα να διακόπτεται η κυκλοφορία τους χειμερινούς μήνες.
Έχοντας την προφορική έγκριση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου, η Νομαρχία Μαγνησίας δεν χάνει χρόνο και ετοιμάζεται να παραπέμψει το φάκελο του έργου στο νομαρχιακό συμβούλιο, όπου θα ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος σε πρώτη φάση, πριν την τελική γνωμοδότηση και την υποβολή της πρότασης στην ολοκληρωμένη μορφή της.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου, εμφανίστηκε επίσης θετική και στο έργο της Παράκαμψης Αφήσου. Ο κ. Τολέρης δεν εντόπισε περιβαλλοντικά προβλήματα στη χάραξη, απλώς συνέστησε για λόγους κυρίως εξοικονόμησης κόστους, τη μείωση του μήκους των γεφυρών στους χείμαρρους Αφήσου και Λεφοκάστρου, δεσμευόμενος ότι δεν θα απαιτηθεί νέα προέγκριση χωροθέτησης σε περίπτωση που τροποποιηθεί η προταθείσα από την Υπηρεσία και τους μελετητές χάραξη με τις δύο μεγάλες γέφυρες των 120 μέτρων μήκος και 35-40 μέτρα ύψος.
Υπό όρους σύμφωνη εμφανίστηκε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στην παραλιακή σύνδεση της Λάρισας και της Μαγνησίας, μέσω του οδικού δικτύου Σκλήθρο- Κεραμίδι. Ήπιες παρεμβάσεις και διατήρησης της διάνοιξης του δρόμου μεταξύ των δύο οικισμών, ήταν οι όροι που τέθηκαν προς τους μελετητές, προκειμένου να εγκριθεί και υλοποιηθεί το έργο που πρόσφατα απορρίφθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Εισαγγελέας για τα 5,5 δισ. της «Ακρόπολις»!

Στα δικαστήρια θα κριθεί η «τύχη» του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.».
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τη νομιμότητα των χειρισμών του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου ενώ ταυτόχρονα έδωσε εντολή να διερευνήσει το θέμα και ο αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Έντονη αντίδραση από τον Μπέζα
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, μιλώντας στον Real FM, ήταν κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία διαγραφή χρέους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.», ενώ ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια διαγραφή δεν μπορεί να γίνει ούτε από προϊστάμενο υπηρεσίας ούτε από υπουργό, παρά μόνο διά νόμου «και τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί».Ο πρώην υφυπουργός έδωσε μάλιστα όλο το ιστορικό της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έλεγξε την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και καταλόγισε πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ λόγω εικονικών συναλλαγών.Στη συνέχεια η ΦΑΕ συνέταξε τις αποφάσεις επιβολής προστίμου και τις κοινοποίησε στην εταιρεία η οποία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φορολογικού δικαίου, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια.Αυτό λοιπόν, κατά τον κ. Μπέζα, έπραξε και η εν λόγω εταιρεία, όμως η ΦΑΕ Αθηνών θεώρησε ότι η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη, δηλαδή δεν έγινε μέσα στο διάστημα δύο μηνών που προβλέπει ο νόμος και βεβαίωσε το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι είναι εμπρόθεσμη η προσφυγή.Το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, αφού διέταξε έλεγχο από την Οικονομική Επιθεώρηση και αφού ζήτησε τη γνώμη του Ειδικού Συμβούλου Φορολογίας του υπουργείου, απεφάνθη ότι επειδή τον Αύγουστο - η κοινοποίηση του προστίμου είχε γίνει τον Ιούλιο - κλείνουν τα δικαστήρια, δεν προσμετράται στο χρόνο που έχει κάποιος για να ασκήσει προσφυγή, επομένως η προσφυγή θεωρείται εμπρόθεσμη.Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, επεσήμανε ο κ. Μπέζας, ο Έφορος προχώρησε σε άρση της βεβαίωσης του προστίμου και βεβαίωσε το 10%, ενώ το υπόλοιπο παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να γίνει η εκδίκαση.Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το σύνολο του ποσού εξακολουθεί και είναι απαιτητό από το Δημόσιο, αφού δεν έχει γίνει ακύρωση της πράξης επιβολής του προστίμου, καθώς εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης, υπογραμμίζοντας τα εξής:«Είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί χρέος από κανέναν. Δεν μπορεί ούτε υπουργός, ούτε υπηρεσία να διαγράψει χρέος και να απεμπολήσει το δημόσιο δικαιώματα.Τώρα, το αν εισπράττονται αυτά τα ποσά ή όχι, αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα, όμως το Δημόσιο, εξακολουθεί να απαιτεί από την εταιρεία τα 5,5 δισ. που έχουν καταλογισθεί».Ο κ. Μπέζας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς όσον αφορά στους χειρισμούς του κ. Σαχινίδη αναφέροντας ότι «είτε ο υφυπουργός δεν γνωρίζει ακριβώς την υπόθεση και τις διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες» και πρόσθεσε ότι «ψάχνοντας ένα άλλοθι για τους δικούς τους χειρισμούς στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους».
Από το epirus gate
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αστεγοι και επαίτες στο Βόλο…

Θετική απήχηση είχαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ) του Δήμου Βόλου κ. Ντίνα Παπαστεφάνου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Οι ανακοινώσεις της υπεύθυνης για την κοινωνική πολιτική του Δήμου ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν υλοποιηθεί οι δομές για την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικής Αγοράς για τη στήριξη και οικονομική ανακούφιση των αστέγων, των απόρων και των μεταναστών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη του 2010 του Ξενώνα Αστέγων, που κατασκευάζεται στην περιοχή της Νεάπολης και που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 25 αστέγους, έτυχαν της επιδοκιμασίας όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ανακοινώσεις της κ. Παπαστεφάνου, που έγιναν ως απάντηση επερώτησης που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πολιτεία» Μαργ. Πατσιαντάς, συνοδεύτηκαν και από στοιχεία για τον αριθμό των αστέγων στην πόλη. Δεκαοκτώ είναι συνολικά οι άστεγοι στην πόλη, είπε η κ. Παπαστεφάνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.
Σε αντιστάθμισμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι πολύ μετριοπαθή και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε, τα στελέχη του Οργανισμού σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα στοιχεία είναι αυτά που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του ΔΟΥΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αρκετά από αυτά είναι επιλογή των ίδιων των προσώπων να ακολουθούν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Συχνά, όπως λέει η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΔΟΥΚ, η απάντηση που παίρνουμε είναι «Μην μας ενοχλείτε. Είναι επιλογή μας». Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Παπαστεφάνου έκανε λόγο ότι έξι συνολικά άστεγοι μένουν με συνδρομή του Δήμου σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ, είναι αλκοολικοί ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις αστέγων, έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ, που ενώ έχουν δικό τους σπίτι, ωστόσο προτιμούν να μένουν στα παγκάκια κάποιας πλατείας ή ενός πάρκου .της πόλης.
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως όπου αποτυπώνεται η απόλυτη εξαθλίωση. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός 50χρονου μοναχικού Βολιώτη, που δεν έχει οποιοδήποτε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και που επί ένα μήνα περίπου έμενε έξω από το Δημοτικό Θέατρο, που τις τελευταίες εβδομάδες είναι απολύτως έρημο και από τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι θεοσκότεινο, καθώς το εσωτερικό του έχει αρχίσει να ανακατασκευάζεται από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου. Ο 50χρονος, που κοιμόταν τα βράδια πάνω σε χαρτόνια και σε μερικά βρώμικα κλινοσκεπάσματα, εντοπίστηκε από τις κοινωνικές υπηρεσίες και ήδη από την περασμένη Παρασκευή μένει σε ξενοδοχείο της πόλης με έξοδα του Δήμου. Στον ίδιο χώρο έμεναν ακόμη δύο άτομα. Ο ένας από το Βόλο και ο δεύτερος από τη Λάρισα. Και οι δύο με τη συνδρομή της υπηρεσίας του Δήμου μένουν πλέον σε σπίτια φιλικών τους προσώπων.
Όπως λέει η κ. Σαμαρά, όλοι οι άστεγοι παίρνουν το επίδομα από την Πρόνοια που κυμαίνεται από 150 - 400 ευρώ το μήνα. Προσπαθούμε, όπως τονίζει το στέλεχος του ΔΟΥΚ, να τους βρούμε κάποιο μικρό σπίτι με φθηνό ενοίκιο και τα υπόλοιπα να τα χρησιμοποιούν για τα μικροέξοδά τους…
Μάστιγα οι επαίτες
Την ίδια στιγμή εκεί που σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, είναι οι επαίτες αθίγγανοι από τη γειτονική Βουλγαρία. Απόφοιτοι της Σχολής… Επαιτείας, όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά η κ. Σαμαρά, για να αποτυπώσει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τα τεχνάσματα που μετέρχονται για να συγκινήσουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα των Βολιωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να τους συνδράμουν με τον οβολό τους. Από τεχνητά μέλη μέχρι γύψο με… φερμουάρ έχει εντοπιστεί σε ορισμένους από αυτούς, όπως λέει. Οι επαίτες πλέον έχουν κατασκηνώσει στις συνοικίες (Χιλιαδού, Νεάπολη και Καραγάτς), όπου έχουν κάνει αυτοσχέδιους καταυλισμούς. και τα ποσά που συγκεντρώνουν καθημερινά, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι, αφού εκτιμάται ότι ο καθένας αποκομίζει από την επαιτεία από 100 μέχρι 200 ευρώ. Εμείς αδυνατούμε να πάρουμε δραστικά μέτρα, λέει η κ. Σαμαρά. Είναι χρέος της Εισαγγελίας να πάρει πλέον την κατάσταση στα χέρια της και να δώσει λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει πάρει μορφή μάστιγας σε όλο τον κεντρικό τομέα της πόλης.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Γαρδένια: Επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων

Με άρωμα γαρδένιας επιδιώκουν να «λούσουν» τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 οι γαρδενοπαραγωγοί της Μαγνησίας, που κρατούν τα «σκήπτρα» της καλλιέργειας του φυτού στην Ευρώπη.
Αυτό το φυτό, που με περισσή φροντίδα και μεράκι καλλιεργούν εδώ και πάνω από 40 χρόνια κάτοικοι της Μαγνησίας «φλερτάρει» τώρα και με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, διεκδικώντας τον τίτλο του επίσημου φυτού των Αγώνων, εφόσον, βέβαια, ευοδωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις. 
Άλλωστε, η φήμη της Μαγνησίας στην καλλιέργεια της γαρδένιας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα, αφού η περιοχή έχει αναρριχηθεί στη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού του ευωδιαστού αυτού φυτού σ' ολόκληρη την Ευρώπη!
Η παραγωγή γαρδένιας στη Μαγνησία ξεπερνά τα 1.100.000 φυτά ετησίως και ο εξαγωγικός τζίρος της ανθοκομικής οργάνωσης "Gardenia Growers Group"- της πιο δυνατής στην Ελλάδα-υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος, Σταύρος Τσαλούχος.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η γαρδένια της Μαγνησίας έχει ως προορισμό- πέραν της εγχώριας- και τις αγορές της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.
Η "Gardenia Growers Group" ιδρύθηκε το 1992, με στόχο τη συνεχή τροφοδοσία της αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου, με νάνες γαρδένιες, διαφόρων μεγεθών. Η ομάδα διαθέτει, σήμερα, συνολικά, 75 στρέμματα θερμοκηπίων και 10 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ δεκάδες ακόμα γαρδενοπαραγωγοί δρουν αυτόνομα, με τη συνολική δυναμικότητά τους να υπολογίζεται στα 40 στρέμματα και 20 υπαίθρια. 
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, περίπου 30 στρέμματα χρησιμοποιούνται είτε για ανάπτυξη, είτε για μικρής διάρκειας φιλοξενία, μέχρι την τελική προώθηση του προϊόντος στην αγορά.
Αναφορικά με την ποιότητα παραγωγής στη Μαγνησία, ο κ. Τσαλούχος υπογράμμισε τα υψηλά στάνταρτ και προδιαγραφές που ακολουθούνται, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια, η οργάνωση ανταποκρίνεται στην παράδοση παραγγελιών ύψους έως και 265.000 φυτών, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα!
Αφού κατέκτησε την Ευρώπη, η γαρδένια της Μαγνησίας θέλει να κατακτήσει και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Τη σχετική πρόταση (σ.σ. για να είναι η γαρδένια το επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων) κατέθεσε στην οργανωτική επιτροπή ο γεωπόνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, Ζήσης Κυρίτσης. Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης, χαίρει θερμής αποδοχής από τους γαρδενοπαραγωγούς Μαγνησίας, οι οποίοι και χαρακτηρίζουν καθοριστικό το ρόλο του στην ανάπτυξη της ανθοκομίας γενικότερα στην περιοχή.
Η ιστορία της γαρδένιας
Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα της γαρδένιας ήταν την περίοδο της αποικιοκρατίας, όταν ένας φυσιοδίφης από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Γκάρντεν, έδωσε σ' ένα πράσινο φυτό με άσπρα, μοσχομυριστά άνθη, το όνομα "γαρδένια". 
Μόνο άνθρωποι ευαίσθητοι, με ευγενική μορφή και διάθεση για ζωή μπορούν να αφοσιωθούν στην καλλιέργεια της γαρδένιας, που το όνομά της στη «γλώσσα» των λουλουδιών σημαίνει «είσαι υπέροχος», ενώ αυτοί που γνωρίζουν καλά τους συμβολισμούς στο θαυμαστό χώρο των φυτών, λένε πως αποκαλύπτει συνήθως κάποιον κρυφό έρωτα. Ιδιαίτερα στους άνδρες, η παράδοση θέλει να τούς φέρνει γούρι και καλοτυχία.
Το αιθέριο έλαιο γαρδένιας είναι ένα από τα πιο δυνατά αρώματα που προσελκύουν τον έρωτα. Τα κηρώδη λευκά λουλούδια του θάμνου της γαρδένιας έχουν έναν ακαταμάχητο άρωμα και ένα ή δύο μόνο πέταλα έχουν πολύ έντονο άρωμα. 
Κοστίζει περίπου 700$ η ουγγιά, γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβό για το συνηθισμένο προϋπολογισμό του αρωματοποιού.
Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι γαρδενοπαραγωγοί, το έλαιο γαρδένιας που κυκλοφορεί ευρέως δεν είναι αληθινό, αλλά πρόκειται για κάποιο βασικό συνθετικό που, όπως τονίζουν, υπολείπεται σε ορισμένες από τις ιδιότητες που έχει το γνήσιο.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Κερατσίνι: ο δήμαρχος «διόρισε» διευθυντές τα ανίψια του!

Ένα ακόμη περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα το θέμα της διαφάνειας, ένα τμήμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν θερμοκήπια κάθε είδους διαφθοράς φέρνει στη δημοσιότητα η αυτοδιοίκηση gr.
Πρόκειται για το διορισμό στις θέσεις της διευθύντριας της Πολιτιστικής Επιχείρησης και του διευθυντή του Αθλητικού Οργανισμού αντίστοιχα, δύο ανιψιών του δημάρχου Κερατσινίου Φώτη Μελά.
Συγκεκριμένα, η κ. Μαρία Ψαρρού, ανιψιά του δημάρχου και κόρη της δημοτικής συμβούλου Αγγελικής Μελά (αδελφής του δημάρχου) τοποθετήθηκε διευθύντρια της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου Κερατσινίου μετά από ανοιχτή προκήρυξη ειδικών θέσεων που έγινε λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου για το ΑΣΕΠ. Μόνο που εμφανίστηκαν μόλις δύο (!) άτομα και η βαρύτητα της συνέντευξης στην τελική μοριοδότηση έφτανε το 40%!
Επιπλέον, άλλος ανιψιός του δημάρχου (γιος εξαδέλφης του αυτός), ο κ. Γιώργος Χρηστίδης τοποθετήθηκε διευθυντής του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Κερατσινίου. Και σε αυτή την περίπτωση είχαμε ανοιχτή προκήρυξη της θέσης. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση η θέση φαίνεται ήταν από την αρχή «καπαρωμένη». Αν και εμφανίστηκαν 12 άτομα, το 40% της συνέντευξης αλλά και η προαναγγελία του ίδιου του κ. Χρηστίδη όταν εργαζόταν ως συμβασιούχος στον Αθλητικό Οργανισμό ότι θα επιστρέψει επικεφαλής και θα βάλει σε τάξη τους εργαζόμενους (σχετική καταγγελία έχει γίνει στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου), δεν άφηνε…περιθώρια για άλλη επιλογή.
Η αντιπολίτευση είχε προαναγγείλει τους διορισμούς
Να σημειωθεί ότι την… προαναγγελία των δύο διορισμών είχε κάνει από το Νοέμβριο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτής Κανέλος Λάλος. Στην συνεδρίαση εκείνη ο κ. Λάλος είχε καταγγείλει ότι οι προσλήψεις γίνονται σε συνθήκες αδιαφάνειας, καθώς οι προκηρύξεις για τις ειδικές θέσεις δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές, ενώ η βαρύτητα 40% της συνέντευξης είναι σκανδαλώδης. Μάλιστα, είχε αναφέρει τα δύο ονόματα των ανιψιών του δημάρχου που επρόκειτο να προσληφθούν, και όταν οι προσλήψεις επιβεβαιώθηκαν εντός των εορτών έθεσε εκ νέου το θέμα σε προ ημερών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά δεν πήρε καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή.
Επιπλέον, πέραν των διορισμών των δύο ανιψιών του ο δήμαρχος Κερατσινίου δρομολόγησε από το καλοκαίρι μέχρι το Δεκέμβριο, διαδικασίες για ακόμη 200 διορισμούς, όταν, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, το έλλειμμα του δήμου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 25 εκ. ευρώ!
«Ο κύριος Μελάς αναδεικνύεται σε μοιραίο δήμαρχο για το Κερατσίνι. Υποθηκεύει τις προοπτικές του. Τινάζει στον αέρα τα οικονομικά του. Δείχνει πρωτοφανή ανευθυνότητα για το παρόν και το μέλλον του», αναφέρει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος όπως και ο κ. Λάλος είχε θέσει το θέμα των διορισμών εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα, ο κ. Ζούπης κάνει λόγο γα «προκλητικά αδιαφανή, δίχως κανένα κριτήριο, τρόπο προσλήψεων ημετέρων, όταν στο Κερατσίνι υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι νέοι και το πάζλ συμπληρώνεται. Προσθέστε επιπλέον και την πρόσληψη Διευθυντών στην Πολιτιστική και Αθλητική Επιχείρηση με συνεντεύξεις που έπιαναν 30% και 40%! Προσθέστε και την πρόσληψη συγγενών του και θα καταλάβετε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στον δήμο Κερατσινίου», καταλήγει ο κ. Ζούπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση αναζητά τρόπους ακύρωσης των δύο διορισμών.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χρειάζεται γενναιότητα για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης

Του Θεόδωρου Περράκη

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο είναι οι δημοσιευμένες επισημάνσεις και ανησυχίες για μια ακόμα φορά του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχετικά με την αέρια ρύπανση και στη περιοχή μας.
Από τα χρόνια του , του Ιπποκράτη, όταν τον ρωτούσαν οι μαθητές του για την ποιότητα της υγείας των κατοίκων μιας συγκεκριμένης περιοχής, τους απαντούσε: 
Για να αποφανθώ, πρέπει προηγουμένως να μου αναφέρετε τι αέρα αναπνέουν και τι νερό πίνουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.
Τον Απρίλιο του 1993 ο καθηγητής Σιχλετίδης και οι συνεργάτες του από την πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε έρευνα σε 3500 παιδιά 9-12 ετών των Δημοτικών σχολείων του Bόλου και τα συνέκρινε με άλλες περιοχές της Ελλάδος. 
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι στον Βόλο, παραδόξως για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, είχαμε το ίδιο ποσοστό πνευμονοπαθειών με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, τις πιο αερορυπογόνες, και την Πτολεμαΐδα! 
Ενώ στην Έδεσσα και το Κιλκίς που έχουν μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση τα νούμερα έδειξαν ανάλογα μικρότερο ποσοστό παιδικών πνευμονοπαθειών. 
Και οι αριθμοί πάντοτε εκφράζουν την αλήθεια!...
Έκτοτε έγιναν πολλές επισημάνσεις και σχετικές διημερίδες και μελέτες αφού έχουμε και ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον διακεκριμένο καθηγητή πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη.
Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και στην περιοχή μας, απασχόλησε και την ταπεινότητά μου ως παιδίατρο και ως τ. διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου μας. 
Από το 1987, και έκτοτε, δημοσίευσα σειρά άρθρων μου στον τοπικό τύπο σχετικά με την αερορύπανση της περιοχής μας και το παθητικό αλλά και ενεργητικό κάπνισμα των ανηλίκων.
Τον τελευταίο καιρό η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο και το Ηράκλειο, όσον αφορά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και την έλλειψη πρασίνου.
Βέβαια, σύμφωνα με τη ΝΑΜ ....
Βέβαια οι τιμές από τις μετρήσεις της ΝΑΜ διαφέρουν από εκείνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Η ΝΑΜ θεωρεί μόνο τον δικό της σταθμό ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Μέτρησης. Δεν αναγνωρίζει τις μετρήσεις από τους σταθμούς καταγραφής αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΔΕΥΑΜΒ. 
Αλλά αυτό γίνεται κατανοητό έάν ληφθεί υπόψη ότι οι μετρήσεις γίνονται σε άλλη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και ασφαλώς χειρότερες θα είναι οι τιμές εάν μετρούσαμε διαχρονικά στην περιοχή του παλαιού λιμεναρχείου...
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο ότι σε αυτή την ειδυλλιακή πόλη που ευτυχήσαμε να κατοικούμε έχουμε αερορύπανση .
Όμως εάν ληφθεί υπόψη ότι το Πήλιο αποτελεί φραγή για τους βόρειους ανέμους, το παραλιακό μέτωπο με τις υψηλές πολυκατοικίες, ότι αποτελεί φραγή για το αναζωογόνο αεράκι του Παγασητικού, οπότε οι ρύποι επιπολάζουν: από τα αυτοκίνητα και ιδιαίτερα τους κινητήρες Ντίζελ, από τα φορτηγά που μεταφέρουν τσιμεντόσκονη χωρίς σκέπαστρο, από τους δρόμους που δεν ξεπλένονται όσο θα έπρεπε, από τους καυστήρες των πολυκατοικιών ( , περισσότεροι πριν το φυσικό αέριο). από τις βιομηχανίες που βρίσκονται εκατέρωθεν της πόλης, και τις βιοτεχνίες που δεν σέβονται το περιβάλλον.
Για να το κατανοήσουμε αυτό ας πάρουμε άλλο ένα παράδειγμα προς σύγκριση
Το Μιλάνο, είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης! Διότι και αυτή έχει προς βοράν της τις Άλπεις που και εκεί φράσουν, όπως και εδώ τους βορείους ανέμους, και προς νότο έχει την πεδιάδα του ποταμού Πάδου όπου και εκεί επιπολάζει το νέφος από τα αυτοκίνητα, βιομηχανίες, καυστήρες πολυκατοικιών. Ακόμη το υψηλό βαρομετρικό παγιδεύει το νέφος πάνω από την πόλη και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι βαρύτερα του αέρα και τα εισπνέουμε.
Η μόλυνση και ρύπανση ευρύτερα και του αέρα ειδικότερα, ευθύνονται για πολλές ασθένειες και θανάτους στις ρυπογόνες πόλεις
Αν ληφθούν μέτρα, τότε οι κάτοικοι παύουν να είναι στο έλεος από το νέφος και τότε οι επιπτώσεις και στην υγεία μειώνονται ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης του νέφους. Ως παράδειγμα έχουμε το Δουβλίνο την εποχή προ του 1990 που είχε νέφος και μεγάλο ανάλογα ποσοστό πνευμονοπαθειών, παθήσεων και θανάτων ευρύτερα, συνεπεία της καύσεως άνθρακα. Όμως μετά το 1990, που απαγορεύτηκε με νομοθετική ρύθμιση η καύση του άνθρακα, μειώθηκαν ανάλογα και οι παθήσεις και οι θάνατοι, (παρά την μεγάλη αύξηση των αυτοκινήτων έκτοτε).
Από το νέφος που αναπνέουμε, η επιστήμη κατέληξε ότι
Η πιο τοξική και μολυσματική ουσία για την υγεία μας και ιδιαίτερα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων, δεν είναι ούτε το μονοξείδιο του άνθρακα, ούτε το διοξείδιο του θείου, ούτε το όζον, αλλά τα αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά που εκλύονται από τη βιομηχανία, την καύση ιδίως κινητήρων ντίζελ, από του καυστήρες των πολυκατοικιών ( , περισσότεροι προ της εφαρμογής του φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες, τις βιομηχανίες, αλλά και από το κάπνισμα ενεργητικό αλλά και παθητικό στους κοινόχρηστους χώρους, παρά τις απαγορεύσεις...!
Τα αιωρούμενα σωματίδια υπήρχαν πάντοτε στην ατμόσφαιρα. Όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται που αυξήθηκαν δραματικά με επιπτώσεις στην υγεία μας τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον τα σωματίδια στηρίζουν βλαβερές ουσίες, όπως μέταλλα, τοξικές ουσίες και χημικά.
Ας δούμε τι βλάβες στην υγεία μας προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια:
Όσα έχουν διάμετρο έως 10 μικρά μένουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν: ρινίτιδες βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες.
Εκείνα που έχουν μικρότερη διάμετρο μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος δια των κυψελίδων και προκαλούν:
1-Αυξάνουν κατά 70% τον κίνδυνο για θρομβώσεις.  
Αφού επηρεάζουν την πυκνότητα του αίματος και αλληλοεπιδρούν με τα κύτταρα του αίματος για την ευκολότερη πήξη του, ακόμη αυξάνουν τη συγκέντρωση ενός αμινοξέος που συμπεριφέρεται στα αγγεία όπως η LDL (κακή) χοληστερόλη και ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Για τα πρώτα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, για την μείωση της ομοκυστεΐνης όμως δρα ευεργετικά το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Β1 και Β6 που υπάρχουν στα όσπρια (και στο κόκκινο κρέας εφόσον αυτό καταναλώνεται με μέτρο...) Είναι γνωστό από επιστημονικές έρευνες ότι τα εμφράγματα, εγκεφαλικά, και οι θρομβώσεις περιφερικών αγγείων είναι πιο συχνά στις πόλεις που υπάρχει αερορύπανση. Επομένως εάν δεν υπάρχει ως αιτία η μεγάλη ηλικία, η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο διαβήτης, η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών (προκειμένου για γυναίκες), το κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό, θα πρέπει να αποδοθεί η θρόμβωση στην αερορύπανση.
2-Αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 40% να γεννηθεί ένα παιδί λιποβαρές, δηλαδή με βάρος μικρότερο και μήκος μικρότερο (γύρω στα 2,5 κιλά), με τους ανωτέρω μηχανισμούς, εφόσον η ποσότης του αίματος που κυκλοφορεί από τη , δηλαδή δια του ομφαλίου λώρου, από τη μητέρα στο έμβρυο είναι περιορισμένη.
3-Εάν η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων αυξηθεί κατά 1/1.000.000του gr ο κίνδυνος μεταλλάξεων και καρκίνου του πνεύμονα αυξάνει κατά 14/%, όπως μας πληροφορούν επίσημες στατιστικές. Το κάπνισμα ευθύνεται κατά 85% για τον καρκίνο των πνευμόνων μας λέει η επιστήμη. Υπάρχει και οικογένειες πιο επιρρεπείς γονιδιακά και άλλες λιγότερο. Πάντως το ποσοστό κληρονομικού καρκίνου είναι ασύγκριτα μικρό.

Χρειάζεται επιτέλους να ληφθούν προληπτικά δραστικά μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, και ιδιαίτερα για τους ανήλικους και τα έμβρυα. Και άμεση αντιμετώπιση στις υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων, (Αυστηρότερα σε περίπτωση βιομηχανιών και βιοτεχνιών εντός κατοικημένης περιοχής). 
Να τηρούνται τα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται . 
Προς τούτο θα πρέπει να μην υπάρχει έλλειμα συνεργασίας μεταξύ Νομαρχίας και Δήμων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συνεχιζόμενο φαινόμενο της αέριας ρύπανσης. Έγιναν ορισμένα, και άλλα πρέπει να γίνουν για τον περιβαντολογικό εκσυγχρονισμό των ρυπογόνων βιομηχανιών και βιοτεχνιών. 
Να εφαρμοστεί ο νόμος 3730/2008, άρθρο1 περί προστασίας της οικογένειας και παιδικής ηλικίας από το κάπνισμα και η διεθνής σύμβαση, άρθρο16/2005 περί προστασίας πώλησης τσιγάρων προς ανηλίκους.

Θα είναι το σπουδαιότερο κληροδότημα και για τις επερχόμενες γενεές!...

Δημοσιεύτηκε στις 28/1/2010 στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (έντυπη έκδοση)
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η Αλεξάνδρεια τιμά τον Καβάφη

Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. 
Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη. 
Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα. 
Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.
Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας. 
Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετανομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.
Από το Banania.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μικροί τύραννοι, μόνοι, απληροφόρητοι....ακόμα ψάχνουν

Της Ελένης Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτριας
στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου
e.briassouli@aegean.gr

Δεκαετία 1960, η «Ελλάδα, η χώρα των ονείρων» αποτυπώθηκε στην ομώνυμη τουριστική ταινία, ντυμένη στη ονειρική μουσική του Μάνου Χατζιδάκη. Αν έδειχναν σε κατοίκους του 1960 εικόνες της σημερινής Ελλάδας, άραγε θα διάλεγαν να μεταμορφωθεί η χώρα των ονείρων στη χώρα του 2010;
Η κοινή λογική απαντά 'όχι'. Κι όμως, σε ένα μεγάλο βαθμό, η σημερινή θλιβερή κατάσταση προέκυψε από μικρές, ατομικές αποφάσεις τότε. Άθελα τους, δρώντας ο καθένας ατομικά, συνέβαλαν στο εφιαλτικό αποτέλεσμα που ούτε τότε ούτε τώρα θα επέλεγαν. Μικροί τύραννοι και θύματα της τυραννίας τους συγχρόνως.
Η 'τυραννία των μικρών αποφάσεων', που διατύπωσε ο οικονομολόγος Alfred Kahn σε μια πολυδιαβασμένη εργασία του[i] το 1966, αποδίδει ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται στα πλαίσια της ελεύθερης, μη ελεγχόμενης, αγοράς. Οι ατομικές, ανεξάρτητες αποφάσεις πολλών, μικρών κυρίαρχων καταναλωτών στο παρόν σωρεύονται βαθμιαία και προδικάζουν ένα μελλοντικό συλλογικό αποτέλεσμα που δεν είναι ευνοϊκό ούτε για τους ίδιους ούτε για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Αν αυτοί οι καταναλωτές, όταν έπαιρναν αποφάσεις, γνώριζαν το ανεπιθύμητο μελλοντικό αποτέλεσμά τους, ίσως θα έκαναν διαφορετικές επιλογές για να το αποφύγουν.
Στην 'τυραννία των μικρών αποφάσεων' το κοινό που έχουν μεταξύ τους τα υποκείμενα που αποφασίζουν και υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων τους (άσχετα αν το αντιλαμβάνονται ή όχι ...) είναι το μικρό μέγεθος του αντικειμένου και του χρονικού ορίζοντα των ατομικών ανεξάρτητων αποφάσεων τους σε σχέση με το μέγεθος και το χρονικό ορίζοντα του συλλογικού αποτελέσματος αυτών των αποφάσεων. Επειδή συμπεριφέρονται ατομικά και όχι συλλογικά στο παρόν, ούτε αντιλαμβάνονται ούτε 'βλέπουν' το μακροχρόνιο μέγεθος των αποφάσεων τους και των επιπτώσεων τους, κι έτσι δεν καταφέρνουν να λάβουν υπόψη το δικό τους μακροχρόνιο συμφέρον όταν αποφασίζουν. Έτσι, γίνονται θύματα του στενού πλαισίου μέσα στο οποίο εξασκούν την κυριαρχία τους να επιλέγουν. Η έλλειψη πληροφόρησης, και συχνά ο τεχνολογικός οπτιμισμός, συμβάλλουν κρίσιμα σ' αυτή τη μυωπική οπτική που τελικά αποβαίνει επιζήμια για τους ίδιους. Έτσι εξηγείται, μεταξύ άλλων, γιατί είναι δύσκολο ένας ειδικός, που γνωρίζει κάποιο πιθανό μελλοντικό συλλογικό αποτέλεσμα, να πείσει κάποιον για τις επιζήμιες μακροχρόνιες επιπτώσεις των τωρινών αποφάσεων του.
Το πλαίσιο δράσης των υποκειμένων είναι μια μη ελεγχόμενη 'αγορά', όπως των αγαθών και υπηρεσιών, της γης, του τουρισμού. Η έλλειψη ελέγχου της ιδιωτικής δραστηριότητας συνεπάγεται έλλειψη σκόπιμου συντονισμού για την επίτευξη συλλογικών στόχων. Συναρτάται με έλλειψη συντονισμού σε διοικητικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο και απουσία ολοκληρωμένης σκόπιμης προσέγγισης στη ρύθμιση θεμάτων οικονομίας, κοινωνίας και χώρου. Υποτίθεται ότι οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς θα οδηγήσουν σε κοινωνικά επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το αντικείμενο της τυραννίας είναι οι χωροχρονικά πεπερασμένοι συλλογικοί πόροι, τα κοινά - γη, νερό, αέρας, θάλασσα, ακτές, δάση, υποδομές, κ.λπ. Η χρήση τους χωρίς περιορισμούς και συντονισμό οδηγεί στην αλλοίωση, εξάντληση ή καταστροφή τους με αποτέλεσμα να τα στερούνται οι ίδιοι οι χρήστες, συχνά στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Έτσι, ένας φαύλος κύκλος ξεκινά από και κλείνει στους χρήστες καθιστώντας τους θύματα της δικής τους τυραννίας γιατί περνώντας μέσα από τα 'κοινά' τα αλλοιώνει και μειώνει τις μελλοντικές διαθέσιμες επιλογές.
Τα Οικονομικά της Ευημερίας (Welfare Economics) αποδίδουν αυτό το αποτέλεσμα είτε σε αποτυχίες είτε σε ατέλειες της αγοράς. Οι καταναλωτές, όταν παίρνουν αποφάσεις, δεν υπολογίζουν τις, μελλοντικές κυρίως, εξωτερικές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων τους (externalities) γι' αυτούς τους ίδιους. Όχι μόνο δεν μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς τι θα συμβεί στο μέλλον από τις τωρινές δράσεις τους αλλά ούτε η αγορά παρέχει επαρκή και σφαιρική πληροφορία και δεν τους δίνει την ευκαιρία να ξέρουν όλες τις εναλλακτικές επιλογές ώστε να πάρουν ορθολογικές αποφάσεις. Μια σημαντική πληροφορία που δεν καταγράφει η αγορά είναι η αξία επιλογής (option value) αγαθών και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να επισκεφτούμε μια πόλη αλλά θέλουμε να διατηρηθεί για να έχουμε τη δυνατότητα να την επισκεφτούμε όταν το αποφασίσουμε. Ή δεν ψωνίζουμε από το γειτονικό παντοπωλείο αλλά θέλουμε να υπάρχει για να έχουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε όταν δεν μπορούμε να πάμε στο πολυκατάστημα.
Το κενό ερμηνείας που αφήνει η Οικονομική Επιστήμη συμπληρώνεται από κοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους. Οι ατομικές αποφάσεις των καταναλωτών σταδιακά και ανεπαίσθητα μεταβάλουν τις συλλογικές προτιμήσεις (συρμοί, μιμητισμός) κι έτσι μετασχηματίζεται διαρκώς το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται οι μελλοντικές αποφάσεις. Σταδιακά, αυτή η διαδικασία μπορεί να απαλείψει ανεπιστρεπτί επιθυμητές εναλλακτικές.
Το πρότυπο των 'καταναλωτών' της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών μεταφέρεται και στην πολιτική αγορά όπου οι πολιτικοί (π.χ. μέλη δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, υπουργοί) παίρνουν αποφάσεις, ηθελημένα ή αθέλητα, μέσα σ' ένα στενό πλαίσιο. Το αντικείμενο και ο χρονικός ορίζοντας των αποφάσεων τους είναι μικρά σε σχέση με τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά του συλλογικού αποτελέσματος που προκύπτει στο μέλλον[ii]. Έτσι παράγεται ... η τυραννία των μικρών πολιτικών αποφάσεων.
Ακολουθούν επιλεγμένα παραδείγματα, με τις αναπόφευκτες απλουστεύσεις, αρχίζοντας από το παράδειγμα που έδωσε ο Kahn, από την Αμερικάνικη εμπειρία των 1950 και 1960, που δεν απέχει πολύ από την εμπειρία άλλων χωρών.
Μέσα μεταφορών
Μεταξύ Νέας Υόρκης και Ιθάκης[iii] υπήρχε ένα καθημερινό δρομολόγιο τρένου. Η αύξηση της ιδιοκτησίας ΙΧ, η βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων και η προώθηση των αερομεταφορών πρόσφερε στους κατοίκους ταχύτερη μετακίνηση. Σταδιακά σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το σχετικά αργό και λιγότερο συμφέρον τρένο. Μετά από κάποιο σημείο, η επιβατική κίνηση μειώθηκε, η προσέλκυση κεφαλαίου και προσωπικού γινόταν ολοένα δυσκολότερη, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες χειροτέρεψαν και οι καταναλωτές απωθούνταν. Το δρομολόγιο τελικά διακόπηκε ως μη επικερδές. Όμως, η αύξηση της κυκλοφορίας ΙΧ προκάλεσε σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και μετακίνηση 'ακριβή' σε χρόνο και άνεση. Κάποιοι θα προτιμούσαν να πάρουν το τρένο ξανά ... μια εναλλακτική που είχε 'χαθεί', ένα συλλογικό αποτέλεσμα που διαμόρφωσαν σταδιακά οι μικρές, ανεξάρτητες αποφάσεις τους να μην το χρησιμοποιούν. Αν το δρομολόγιο είχε διατηρηθεί, δαπανώντας ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το αυτοκίνητο και άλλα μέσα μεταφοράς, το τρένο θα είχε εκσυγχρονιστεί και θα ήταν εξίσου ανταγωνιστικό με τα άλλα μέσα μεταφοράς. Έτσι, οι καταναλωτές θα είχαν πλήρη γκάμα εναλλακτικών για να επιλέξουν την βέλτιστη. Το ζήτημα είναι ότι αν ήξεραν ότι θα είχαν αυτή την ανάγκη στο μέλλον ίσως θα είχαν φροντίσει ή θα είχαν δεχτεί να επιβαρυνθούν λίγο οικονομικά για να διατηρηθεί το δρομολόγιο.
Εκτός σχεδίου δόμηση, τουρισμός, περιβαλλοντική υποβάθμιση
Από τα τέλη του '60, ξεκίνησε η γνωστή σταδιακή, που βαθμιαία γιγαντώθηκε, διαδικασία δόμησης στον εξωαστικό χώρο από μεμονωμένους ενδιαφερόμενους με σκοπό είτε την απόκτηση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας είτε την τουριστική εκμετάλλευση. Κύριες κινητήριες δυνάμεις της ήταν η αύξηση του πληθυσμού, η έλλειψη χώρου στις πόλεις, οι αλλαγές στα πρότυπα ζωής και η αύξηση της τουριστικής ζήτησης. Ευνοϊκοί παράγοντες στάθηκαν (και αρκετοί παραμένουν) η διαθεσιμότητα φτηνής γης, η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, η βελτίωση του εισοδήματος, η αύξηση ιδιοκτησίας ΙΧ, αλλά και οι εδραιωμένες δομές συμφερόντων, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού γενικά και τουριστικής ανάπτυξης ειδικότερα, οι παρακάμψεις/τροποποιήσεις, παραβιάσεις και η πλημμελής εφαρμογή της νομοθεσίας, και η εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, μεταξύ άλλων.
Οι μικρές, ανεξάρτητες αποφάσεις δόμησης, μέσα σε κενό ρύθμισης χρήσεων γης και πόρων, σταδιακά αστικοποίησαν, ή αλλοίωσαν σε σημαντικό βαθμό, τον φυσικό, ιστορικό, παραδοσιακό, δασικό ή αγροτικό χαρακτήρα πολλών περιοχών, κυρίως παράκτιων και νησιωτικών, που απέκτησαν τα ίδια, αν όχι χειρότερα, προβλήματα των αστικών κέντρων. Μαγευτικά ακρογιάλια τσιμεντώθηκαν, ειδυλλιακά ψαροχώρια κατέληξαν σε απρόσωπα διεθνοποιημένα τουριστικοχώρια, παραδοσιακοί οικισμοί και ιστορικές περιοχές πνίγηκαν κάτω από τη βαθμιαία συσσώρευση αλλότριων στοιχείων. Σήμερα, η προσφορά καταλυμάτων υπερκαλύπτει δυσανάλογα τη ζήτηση και οι κορεσμένες ή/και αλλοιωμένες περιοχές προσελκύουν 'πακεταρισμένους' τουρίστες χαμηλών εισοδημάτων, με ότι αυτά συνεπάγονται για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων και τη συμβολή τους στην αειφορική τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, το οικιστικό απόθεμα των υφιστάμενων οικισμών σταδιακά είτε εγκαταλείφθηκε και υποβαθμίστηκε, είτε άλλαξε χρήση, από οικιστική και (αστική) εμπορική σε (τουριστική) εμπορική ή ψυχαγωγία ενώ παράλληλα σημειώθηκε πτώση της ποιότητας ζωής (ατμοσφαιρική, ηχητική, αισθητική ρύπανση, συνωστισμός, έλλειψη χώρου στάθμευσης, κ.λπ.). Η υποβάθμιση έκανε δυσκολότερη την προσέλκυση δημόσιας ή ιδιωτικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση/ανάπλαση, γεγονός που επιτείνει τα σωρευμένα προβλήματα.
Η κρισιμότερη συνέπεια αυτής της 'τυραννίας' είναι η μείωση ή και η αμετάκλητη καταστροφή των αποθεμάτων μη-ανανεώσιμων πόρων όπως οι πολιτιστικοί και οι φυσικοί (βιοποικιλότητα, γενετικό υλικό, έδαφος) καθώς και του πεπερασμένου πόρου γη. Μ' αυτό τον τρόπο, αφενός χάνονται οριστικά πόροι μέγιστης αξίας και, αφετέρου, εκμηδενίζονται εναλλακτικές επιλογές για κάλυψη μελλοντικών ατομικών και συλλογικών αναγκών, ιδιαίτερα εκείνες που βαθμιαία καθίστανται αναπόφευκτες για προσαρμογή στις περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταβολές.
Αν κάποιος αποφασίσει να μετακομίσει από τα προάστια στο κέντρο της πόλης ή αν ένας τουρίστας προτιμήσει να μείνει σε παραδοσιακό αστικό κέντρο, αυτή η εναλλακτική είναι δύσκολα εφικτή. Το αντίστροφο ισχύει επίσης: αν κάποιος αναζητήσει ελεύθερο χώρο εκτός πόλης για κατοικία ή ψυχαγωγία θα πρέπει να κινηθεί σε μεγάλη απόσταση πια. Νέα πολυτελή τουριστικά και οικιστικά συγκροτήματα αναζητούν μακρινές περιοχές που κι αυτές μετασχηματίζονται σταδιακά με τη συσσώρευση νέων οικιστών και υποδομών εξυπηρέτησης τους. Είναι αρκετά πιθανό ότι αν οι οικιστές 'έβλεπαν' το μελλοντικό αποτέλεσμα των ατομικών τους αποφάσεων κι αν τους προσφερόταν εναλλακτικές, να επέλεγαν διαφορετικά, είτε πρόκειται για οικιστική είτε για τουριστική ανάπτυξη.
Πως ανατρέπεται τούτη η τυραννία;
Στο ερώτημα τούτο οι φιλελεύθεροι νεοκλασσικοί οικονομολόγοι απαντούν: με κρατική παρέμβαση. Το κράτος μπορεί να αναλάβει έργα που δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες για να 'διορθωθούν' οι ατέλειες της αγοράς (π.χ. παροχή πληροφορίας για λήψη αποφάσεων) και να μειωθεί το εξωτερικό κόστος των ατομικών αποφάσεων (π.χ. κανονισμοί προστασίας περιβάλλοντος). Ο Kahn ισχυρίζεται ότι απαιτείται μια γενναία, δραστική κρατική παρέμβαση για να σπάσει το φαύλο κύκλο της τυραννίας των μικρών αποφάσεων και να βελτιώσει αποτελεσματικά τη λειτουργία της αγοράς προσφέροντας στους καταναλωτές την πλήρη γκάμα των οικονομικά εφικτών και κοινωνικά αποδεκτών εναλλακτικών που απαιτούνται για ορθολογικές επιλογές. Η έμφαση είναι στο 'δραστική' γιατί, αφενός, μόνο το κράτος, σε αντίθεση με την αγορά, μπορεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις και, αφετέρου, συχνά δεν το κάνει από έλλειψη ενόρασης ή/και κάτω από πιέσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων.
Η πρόταση του Kahn ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόταση για ολοκληρωμένο δημόσιο και δημοκρατικό σχεδιασμό και διακυβέρνηση. Ένα τέτοιο πλαίσιο συντονίζει τις αναγκαίες δράσεις στην οικονομία, την κοινωνία και στο χώρο και ελέγχει τις γενεσιουργές αιτίες που συμβάλλουν, συντηρούν ή και αναπαράγουν την αυτοκαταστροφική τυραννία. Απαραίτητες προϋποθέσεις δεν είναι μόνο η προσφορά από το κράτος της πλήρους κλίμακας εναλλακτικών και η αποκατάσταση ουσιαστικής δημόσιας συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων αλλά και η στήριξη δράσεων για τη διαμόρφωση πολιτών με κατάλληλη παιδεία. Γιατί, πολίτες είναι οι κάτοικοι της πόλης που ασχολούνται με τα 'κοινά' του βίου για το 'κοινό καλό', σε αντίθεση με τους ιδιώτες που φροντίζουν για το ατομικό συμφέρον[iv].
Η 'τυραννία των μικρών αποφάσεων' αποκαλύπτει το τραγικό αδιέξοδο της αποτυχίας του να είσαι πολίτης.
Μια σφαιρική παιδεία για τα 'κοινά' και η καλλιέργεια ολοκληρωμένης θεώρησης βοηθά τους πολίτες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία των πραγμάτων, να 'δουν' το πρόβλημα που δημιουργούν οι ατομικές αποφάσεις και τις εναλλακτικές από τις οποίες αυτό-αποκλείονται. Ως εκ τούτου, είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση συμμετοχής σε δημιουργικές συμμετοχικές διαδικασίες διακυβέρνησης και σχεδιασμού. Η υποχρέωση στήριξης της παιδείας δεν αφορά βέβαια μόνο το κράτος αλλά όλους τους επαΐοντες.
Κι όμως ακόμα ψάχνουν ...
Όλοι έχουμε εμπειρία μεγάλων αλλαγών που προκύπτουν από μικρές, ανεπαίσθητες μεταβολές που συμβαίνουν καθημερινά. Μετά από κάποιο χρόνο, απορούμε «μα πως έγινε αυτό;» ως εάν μεταβολές που προκαλούν αισθητές αλλαγές είναι μόνο οι απότομες και έντονα αισθητές (π.χ. σεισμοί). Στην πραγματικότητα μακροχρόνιες αλλαγές προκύπτουν από ένα μίγμα μεγάλων αλλά κυρίως μικρών μεταβολών. Τις τελευταίες τις προκαλούμε εμείς, οι μικροί τύραννοι όταν λειτουργούμε χωρίς έλεγχο, όταν το κράτος αποτυγχάνει να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο του ως θεματοφύλακα των 'κοινών'.
Οι σύγχρονες δραματικές συγκυρίες των απειλητικών παγκόσμιων περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών αναδεικνύουν την αδήριτη αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την ανατροπή της τυραννίας, είτε αυτή θα αναληφθεί από το κράτος είτε από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ή ακόμα καλύτερα και από τους δύο. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αλλά χωρίς αυτό οι μικροί τύραννοι, μόνοι, απληροφόρητοι και ασυντόνιστοι θα συνεχίζουν να ψάχνουν, κι όλο πιο δύσκολα θα βρίσκουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[i] Kahn, A. E. "The tyranny of small decisions; market failures, imperfections, and the limits of economics," Kyklos, 1966: 23-46.
[ii] Αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων αποκαλείται αποσπασματικός αυξητισμός (disjointed incrementalism)
[iii] Μικρή πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
[iv] Οι έννοιες θεμελιώθηκαν από τον Αριστοτέλης στα Πολιτικά του.

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διέγραψαν χρέος της «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» για να μη μιλήσει ο Πρινιωτάκης


Μιλώντας τον Ιούνιο του 2007 στο Γιάννη Ντάσκα ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των ομολόγων Σοφοκλής Πρινιωτάκης (Π.Θ. τεύχος 27), είπε πολλά και διάφορα. Ανακοινώσιμα και μη. Έστειλε όμως και ένα ηχηρή μήνυμα – προειδοποίηση. Άραγε σε ποιους; « Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα».
Το μήνυμα ελήφθη και το τίμημα της ομερτά καταβλήθηκε προφανώς με τη διαγραφή της ύψους 5,5 δις οφειλής στο δημόσιο.
Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης την προηγούμενη της συνάντησής του με τον Γιάννη Ντάσκα είχε εμφανιστεί στον εισαγγελέα, όπου δεν έδωσε εξηγήσεις.
Όταν είχε κληθεί από τον τότε Πρόεδρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα Γιώργο Ζορμπά, πριν απαντήσει σε κάθε δύσκολη ερώτηση που του έθετε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βημάτιζαν στους διαδρόμους, έβλεπαν τον Σοφοκλή Πρινιωτάκη, ως από κάτι να υπέφερε, να τρέχει στην τουαλέτα και να επικοινωνεί προφανώς με τον τότε συνήγορό του, κ. Λυκουρέζο.
Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να μείνει για πάντα εγκλωβισμένη. Αργά η γρήγορα θα βρεί διέξοδο και κάποτε θα αποκαλυφθεί έστω και σε δόσεις.
Εμβρόντητη έμεινε χθες η Βουλή, όταν βουλευτής Δ. Κουσελάς, αναφερόμενος σε έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκάλυψε ότι την επίμαχη περίοδο που ήταν στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των ομολόγων, διεγράφη οφειλή της «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» προς το δημόσιο ύψους 5,5 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο κ. Πρινιωτάκης με αγωγή που έχει καταθέσει κατά της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, ζητάει να του καταβληθεί το ποσό των 400.000 ευρώ για δήθεν συκοφαντική του δυσφήμηση. Λέμε δήθεν, γιατί η γνωστή δημοσιογράφος στα ρεπορτάζ της, που ο κ. Πρινιωτάκης θεωρεί ότι θίγουν την προσωπικότητά του, βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται σε πορίσματα Ζορμπά.
Από το kentri.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δεν υποχωρούν ούτε οι αγρότες ούτε και η κυβέρνηση

Άκαρπες απέβησαν οι συναντήσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή με τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα τους, νέα σύσκεψη σήμερα στα Μάλγαρα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου 14 μπλόκων για τον καθορισμό της στάσης των αγροτών το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή στους δρόμους βγαίνουν και οι κτηνοτρόφοι ενώ στις επάλξεις συνεχίζουν να είναι οι αγρότες της Μαγνησίας στο μπλόκο των Μικροθηβών.
Χωρίς συμβολικούς αποκλεισμούς των παράδρομων πέρασε η χθεσινή μέρα στο μπλόκο των Μικροθηβών καθώς εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών οι αγρότες δεν θέλησαν να δυσχεράνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο και προκαλέσουν ενδεχομένως ατυχήματα.
Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φερών με τα μπλόκα Πλατυκάμπου και Τυρνάβου μετά από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών αποφασίστηκε οι αγρότες να παραμείνουν στην θέση τους στο κοινό μέτωπο αγώνα που έχουν δημιουργήσει.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην σύσκεψη είχαν καλεστεί και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν διαφοροποιώντας πια και επίσημα την θέση τους από τα υπόλοιπα μπλόκα.
«Εμείς δεν ζητήσαμε από τη Νίκαια να έρθει για να συμφωνήσουμε, ας παραβρεθούν να συζητήσουμε, εντέλει δεν διαφωνούμε και σε 50 πράγματα αλλά σε ένα – δύο, και ας πούμε στο τέλος ότι διαφωνούμε», σημειώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή των Φαρσάλων και προσθέτει πως «με τον τρόπο αυτό διαχώρισαν τελικά μια και καλή την θέση τους».
Επίσης, σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι συνεδριάζει στα Μάλγαρα εκ νέου το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο 14 μπλόκων ώστε να καθοριστούν οι κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
«Έχω την αίσθηση ότι δεν θα φύγουμε από τους δρόμους. Ζητάμε να έχουμε τον διάλογο και πιστεύω πως μέχρι και να γίνει δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα», αναφέρει ο κ. Ρουκάς.
Μπλόκα και οι κτηνοτρόφοι
Η χθεσινή άκαρπη συνάντηση κτηνοτρόφων και υπουργού πυροδότησε το κλίμα και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Όπως σημείωσε η πρόεδρος η Πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Δήμου Αισωνίας Χρυσούλα Διβάνη «η υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά σε κανένα αίτημα μας και δεν έδωσε καμία απολύτως λύση. Ούτε καν στα θεσμικά μας ζητήματα όπως είναι μια στάνταρ τιμή στο γάλα και το κρέας».
Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση στην Κοζάνη εκπροσώπων κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα όπου και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις αλλά και η μορφή αυτών.
Πάντως η κ. Διβάνη ξεκαθάρισε πως κινητοποιήσεις θα υπάρξουν σίγουρα απλά δεν γνωρίζει το μέγεθος και την μορφή. «Δεν ξέρω αν θα κλείσουμε δρόμους και θα αποκλείσουμε Νομαρχίες. Πάντως στους δρόμους θα βγούμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αντιμετώπιση από το Υπουργείο και εντέλει οι ιθύνοντες με αυτή την τακτική θα ακολουθήσουν στο τέλος το δρόμο που πήρε ο κ. Χατζηγάκης», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη.
Πάντως τα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα από αγρότες παραμένουν συνεχίζοντας να δημιουργούν προβλήματα στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Αλμυρός: Ξέφραγο αμπέλι για κλέφτες και διαρρήκτες


Καθημερινά πλέον τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων
Αποθρασύνονται οι ασύλληπτοι δράστες - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες, κλειδαμπαρώνουν τα σπίτια τους - Ανάγκη παρέμβασης από τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς

Αυξάνουν και πληθαίνουν τα θύματα των ληστών που χτυπάνε πλέον σχεδόν καθημερινά σπίτια στον Αλμυρό και στις γύρω περιοχές. Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλλουν οι παθόντες στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, η δράση των …ποντικών έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε κάθε περίπτωση, που μάλλον οδηγούν στους ίδιους δράστες.
Το ελλιπές αστυνομικό δυναμικό, η απροσεξία και η αδηφαγία των ληστών έχουν μετατρέψει τους πολίτες του Αλμυρού σε «ελεύθερους πολιορκημένους» μέσα στα σπίτια τους, αφού η ανησυχία συνεχώς μεγαλώνει, όσο τα περιστατικά αυξάνονται σε συχνότητα, ενώ την ίδια στιγμή και η λεία τους αυγατίζει.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, νέες κλοπές συνέβησαν σε οικίες της ενορίας της Ευαγγελίστριας, της Ευξεινούπολης, αλλά και στη Νέα Αγχίαλο.
Πιο συγκεκριμένα τέσσερις διαρρήξεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα από τις 4 και μισή μέχρι και τις 8 το βράδυ.
Σε οικία 48χρονου στην Ευξεινούπολη οι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο και αφαίρεσαν χρυσαφικά και τιμαλφή συνολικής αξίας 7.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα περίπου -και πάλι με την παραβίαση της κεντρικής εξώθυρας- εισήλθαν σε σπίτι 55χρονου στον Αλμυρό και έκλεψαν χρυσαφικά 6.000 ευρώ.
Στη Νέα Αγχίαλο οι δράστες μπήκαν σε δύο σπίτια και η λεία τους ανήλθε στα 3.500 ευρώ. Αρχικά μπήκαν σε οικία 47χρονης παραβίασαν μπαλκονόπορτα και πήραν χρυσαφικά αξίας 1.500 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και έφυγαν πάλι με χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων έχουν δηλώσει στην Αστυνομία κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα τέσσερις συμπολίτες μας δήλωσαν την κλοπή των πινακίδων των οχημάτων, ενώ του ενός έκλεψαν τις πινακίδες τόσο από το Ι.Χ. αυτοκίνητό του αλλά και από το αγροτικό του.
Η Αστυνομία προσπαθεί, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει, να εντοπίσει τους δράστες και καλεί τους πολίτες, οποιαδήποτε περίεργη κίνηση που πέφτει στην αντίληψή τους, να την καταγγέλλουν.
Από την άλλη η Πολιτεία έχει αναθέσει πολλές αρμοδιότητες στην Αστυνομία, όπως οι μεταγωγές μεταναστών και τη διευθέτηση απελάσεων και άλλων συναφών διεκπεραιώσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στο πραγματικό της έργο, που δεν είναι άλλο από τη φύλαξη του πολίτη από πάσης φύσεως εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά.
Αναγκαίο κρίνεται επίσης, αφού το φαινόμενο των διαρρήξεων είναι σε έξαρση και ολοένα χειροτερεύει, να παρέμβει ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς, πιέζοντας τους αρμοδίους προς κάθε κατεύθυνση, για την καλύτερη και πληρέστερη αστυνόμευση του Αλμυρού και της περιοχής του.
Μπάμπης Παπαρρίζος
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επίθεση στον Ο.Λ.Β., για την πλωτή εξέδρα

Oμαδικά πυρά δέχθηκε χθες το απόγευμα κατά τη συζήτηση του master plan του ΟΛΒ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Π. Σούρλας για την εισπρακτική λογική από την οποία διαπνέεται η διοίκηση, καθώς πολλές αποφάσεις του λαμβάνονται ερήμην της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό πως επικρίθηκαν πολλές προτάσεις του ΟΛΒ που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, όπως η «υδάτινη οθόνη», η δημιουργία πλωτού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο « κορδόνι» κ.α.
Για το πλωτό κατάστημα ο κ. Σούρλας ήταν… σφίγγα για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς αρκέστηκε να πει πως η εταιρία που εκδήλωσε ενδιαφέρον και στην οποία εκχωρήθηκε το σχετικό δικαίωμα για τρία χρόνια έχει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στον ΟΛΒ, καταβάλλοντας το ποσό των 300.000 ευρώ, χωρίς να πει ωστόσο οποιαδήποτε άλλη πληροφορία…
Ο κ. Ζιάκας ρώτησε ακόμη για το χρόνο λειτουργίας του κεντρικού εμπορικού σταθμού (τέρμιναλ) που έχει ήδη αποπερατωθεί και που εκτείνεται κατά μήκος της κεντρικής προβλήτας, για να απαντήσει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ότι έχει ειδοποιηθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για να προχωρήσει τη διαδικασία τη προσωρινής και στη συνέχεια της οριστικής παραλαβής. Ο κ. Σούρλας πρόσθεσε ότι έχουν διαπιστωθεί κάποιες κακοτεχνίες στο έργο, κάτι για το οποίο -όπως τόνισε- έχει ενημερωθεί ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σταθμός θα είναι έτοιμος το ερχόμενο καλοκαίρι να δεχθεί κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι 150 μέτρα, όχι όμως και τα μεγαλύτερα που απαιτούν την κατασκευή συμπληρωματικών έργων για την επέκταση της κεντρικής προβλήτας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Εφοδος» παραγωγών στο Δημ. Συμβούλιο Βόλου

Ενταση επικράτησε χθες στη αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, όταν δεκάδες μικροπωλητές Λαϊκών Αγορών -περίπου πενήντα τον αριθμό- ζήτησαν για μία ακόμη φορά με δυναμικό τρόπο λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στις συνοικίες των Παλαιών και των Αγίων Αναργύρων, με τους μικροπωλητές να επιμένουν στην επαναφορά της αρχικής τους θέσης (ότι δηλαδή η συγκεκριμένη λαϊκή θα πρέπει να γίνεται στην οδό Νικηταρά, στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων), καθώς αντιτίθενται στη λειτουργία λαϊκής αγοράς κάθε δεύτερο Σάββατο στην οδό Σαρανταπόρου, στη συνοικία των Παλαιών, καθώς υποστηρίζουν ότι το πλάτος του δρόμου δεν επαρκεί για τους πάγκους τους.
Τελικά και αφού προηγήθηκαν μερικές φραστικές αντεγκλήσεις με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βαγγέλη Παπαστεργίου συμφωνήθηκε να συναντηθούν σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ. με τον κ. Αλ. Βούλγαρη και με την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών. Οι μικροπωλητές οπωρολαχανικών πριν την…εισβολή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου είχαν φτάσει από νωρίς στο Δημαρχείο, παρατάσσοντας τα αγροτικά τους οχήματα έξω από το Δημαρχείο κατά μήκος της οδού Γρ. Λαμπράκη.
Οι μικροπωλητές οπωρολαχανικών ζητούν επίσης να απομακρυνθούν από την οδό Σαρανταπόρου και τα κολωνάκια από τον ποδηλατόδρομο επί της οδού Φερών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών κ. Απ. Τσακανίκας είπε ότι «έχουμε επανειλημμένα δείξει στην πράξη ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ακατάλληλος, καθώς είναι στενός και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν οι πάγκοι στο πεζοδρόμιο για να δουλέψουμε. Έχουμε να πάμε στη συνοικία των Παλαιών για να δουλέψουμε από πέρυσι», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακανίκας είπε ακόμη ότι «έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε με τον Δήμαρχο Βόλου εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να δουλέψουμε και γι’ αυτό τον λόγο αντιδρούμε στην απόφαση να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά στην οδό Σαρανταπόρου».
Ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης αντέδρασε έντονα, τονίζοντας πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα απουσίαζε στην Αθήνα λόγω του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και της σύσκεψης για τους Μεσογειακούς Αγώνες και πρόσθεσε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για το θέμα, η οποία ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί. Αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις να τις καταθέσετε στον πρόεδρο της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών. Δεν γίνεται συζήτηση με αυτό τον τρόπο»…
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΕΔΕ για εργαζόμενο «φάντασμα» στο Νοσοκομείο Βόλου

Ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση και το πόρισμα διαβιβάστηκε στη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, αναφορικά με την υπόθεση ενός διοικητικού υπαλλήλου στο Νοσοκομείο Βόλου, ο οποίος δεν εμφανιζόταν στην εργασία του για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, αλλά παρόλα αυτά, πληρώνονταν κανονικά τον μισθό του!
Η υπόθεση απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου προχθές και, όπως επισήμανε η διοικήτρια Μαρία Καρρά, η όποια πειθαρχική ποινή επιβληθεί, ξεφεύγει τον δικαιοδοσιών του Δ.Σ. και γι’ αυτό το πόρισμα διαβιβάζεται στη ΔΥΠΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος αδυνατούσε εκ των πραγμάτων να εργαστεί, αλλά αντί να κινηθεί η διαδικασία για ενδεχόμενη πρόωρη συνταξιοδότησή του, συνέχισε να πληρώνεται ολόκληρο το μισθό, χωρίς να εργαστεί τα τελευταία χρόνια ούτε μία ημέρα.
Ήδη, η Διοίκηση του Νοσοκομείου επέβαλε πειθαρχικές ποινές σε όσους προέκυψε από την ΕΔΕ ότι «συγκάλυπταν την υπόθεση».
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που ανέλαβε καθήκοντα το 2007, αγνοούσε ακόμη και την ύπαρξη του υπαλλήλου, που εξαφανίστηκε από την κατάσταση προσωπικού τουλάχιστον από το 2005, όταν μετακινήθηκε σε διαφορετική από την προγενέστερη θέση που κατείχε. Όταν τελικά εντοπίστηκε, η Διοίκηση έδωσε εντολή για άμεση παύση καταβολής του μισθού στον εργαζόμενο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

«Κανάκης Α.Ε»: Αρνητικές οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους

Σε «ομηρία» παραμένουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας μεταλλικών κατασκευών «Κανάκης Α.Ε.». Η παραίτηση του διαμεσολαβητή ο οποίος θα αναλάμβανε να έρθει σε επαφή με τους πιστωτές της επιχείρησης για τη ρύθμιση των χρεών, (μετά την υπαγωγή στο άρθρο 99), αποτελεί τη νέα, αρνητική για τους εργαζόμενους, εξέλιξη.
Στο μεταξύ, η καταβολή έκτακτου βοηθήματος-οικονομική ανάσα για τους εργαζόμενους παραμένει έως και σήμερα υπόσχεση από πλευράς του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της «Κανάκης Α.Ε.» ενημέρωνε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίασης, ο Βασ. Λινάρδος.
Μετά την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 και τον ορισμό διαμεσολαβητή προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς πιστωτές αλλά και αν η επιχείρηση μπορεί να σταθεί στα πόδια της, οι εξελίξεις δεν ήταν αναμενόμενες. Η παραίτηση του διαμεσολαβητή και ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρι τον ορισμό νέου «μπλοκάρει» την υπόθεση.
Την ίδια στιγμή με το επίδομα ανεργίας προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι εργαζόμενοι της «Κανάκης Α.Ε.». «Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα υγείας, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας», δήλωνε ο Βασ. Λινάρδος.
Ζήτησε δε από την διοίκηση του ΕΚΒ να καταγγείλει τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για τη μη υλοποίηση δέσμευσης σε ότι αφορά την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος.
Υπενθύμισε τη συνάντηση που έγινε με τον Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος παρουσία της διοίκησης του ΕΚΒ δεσμεύτηκε για την καταβολή του επιδόματος. «Δεν μπορεί άλλα να υπόσχεται και άλλα να πράττει. Πρέπει να καταγγελθεί η στάση αυτή. Θα προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα», έλεγε από την πλευρά των εργαζομένων της «Κανάκης Α.Ε.» ο Βασ. Λινάρδος.
Δόθηκαν υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος.
Από την πλευρά του ο γεγονός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γ. Κίτσιος δήλωσε «Δεν μπορεί να δίνονται υποσχέσεις για καταβολή οικονομικού βοηθήματος και να διαπιστώνουμε αλλαγή στάσης. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για τον εμπαιγμό αυτό και να αναδείξουμε την αφερεγγυότητα που υπάρχει. Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα (6μ.μ.) εκπρόσωποι των εργαζομένων της «Κανάκης» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις προαναφερόμενες εξελίξεις.
Ειρήνη Καραμήτσου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Μπλόκο σε Μεσογειακά έργα!

Αλλάζει όλο το πλάνο των έργων των Μεσογειακών Αγώνων και έρχονται μεγάλες περικοπές στα έργα που συνοδεύονται ακόμα και με μεταφορές αθλημάτων σε άλλες εγκαταστάσεις. Αυτό συμφωνήθηκε σύμφωνα με εξακριβωμένες πηγές στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο της υφυπουργού Αθλητισμού Άτζελας Γκερέκου παρουσία της και τη συμμετοχή του Γ.Γ.Α. Παναγιώτη Μπιτσαξή και αντιπροσωπείας της Δ.Ε.Μ.Α., με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αμάρ Αντάντι.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, αποφασίστηκε να χαμηλώσει το κόστος των Αγώνων κατά 30% και αυτό θα αφορά σημαντικά έργα.
Το πρώτο έργο που δείχνει να μην γίνεται είναι ο προαστιακός Λάρισας-Βόλου και ο σχεδιασμός θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά και θα γίνει σε χρόνο που θα ορίσει ο υφυπουργός Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.
Η Λάρισα χάνει δύο έργα, συγκεκριμένα το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας, που αποφασίστηκε να μην γίνει και οι κωπηλατικοί αγώνες να μεταφερθούν στο Βόλο και το δεύτερο το κλειστό γυμναστήριο του χάντμπολ που οι αγώνες του συγκεκριμένου αθλήματος θα γίνουν στην Καρδίτσα στο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάζεται στην Αγία Παρασκευή της περιοχής Φαναρίου, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα.
Επίσης, οι περικοπές αγγίζουν και το Ιππικό Κέντρο της Λάρισας, που θα γίνει μικρότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν, κάτι που σημαίνει ότι η Λάρισα στο μέλλον μπορεί στο άθλημα της ιππασίας να χάσει σημαντικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που αν γινόταν θα έφερναν έσοδα.
Τέλος, το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο θα γίνει στο λιμάνι του Βόλου και θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι είχαν προϋπολογισθεί και θα γίνει με μικρότερες προδιαγραφές.
Στις συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν συμφώνησε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, που αντιλαμβάνεται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και όλα δείχνουν ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο βαδίζουν σε ένα μοντέλο ανάλογων με αυτών της Πεσκάρα του περασμένου Ιουνίου, με το οξύμωρο να είναι ότι η ελληνική αποστολή τότε μιλούσε για τους χειρότερους Αγώνες σε δηλώσεις που είχαν κάνει στελέχη της Μεσογειακής αποστολής.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα του Μεσογειακού Χωριού της Λάρισας για το οποίο ζητήθηκε να επισπευσθεί η μεταβίβαση της έκτασης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων για να γίνουν οι μελέτες των σπιτιών που θα κατασκευαστούν.
ΠΕΡΙ ΟΕΜΑ 2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Βόλου ζήτησε να γίνει πρόεδρος της Οργανωτική Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων 2013 στη θέση του Ερωτόκριτου Νεόφυτου, που έχει παραιτηθεί εδώ και ένα μήνα. Πάντως, μέχρι τώρα κανείς δεν γνωρίζει τα μέλη που θα τη στελεχώσουν και από τη Λάρισα μόνη σίγουρη παρουσία είναι του δημάρχου Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλη.
Η σύνθεση της ΟΕΜΑ 2013 αναμένεται να γίνει γνωστή στις επόμενες δεκαπέντε μέρες
Σωτ. Κέλλας
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκίνησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Κορυδαλλό

Με την «Εισαγωγή στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Από τη μετεμφυλιακή διευθέτηση στη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία (1950-2000)» αρχίζει ο 17ος κύκλος του "Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου" δήμου Κορυδαλλού την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Το «Ανοικτό, Λαϊκό Πανεπιστήμιο» είναι κύκλοι διαλέξεων σε συγκεκριμένες και γενικότερου ενδιαφέροντος επιστήμες, που οργανώνονται από το δήμο Κορυδαλλού και απευθύνονται σε έναν ευρύ κύκλο πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι κύκλοι αυτοί των διαλέξεων είναι δομημένοι έτσι ώστε να εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στην επιστήμη, την οποία πραγματεύονται.

Η οργάνωση των μαθημάτων έχει τη μορφή πανεπιστημιακού μαθήματος (50’ εισήγηση, δεκάλεπτο διάλειμμα και μία ώρα συζήτηση). Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τις διαλέξεις, παίρνουν σημειώσεις και τη βασική βιβλιογραφία κι στο τέλος του κύκλου λαμβάνουν δίπλωμα (απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει τα 2/3 των εισηγήσεων).

Η οικονομική συμμετοχή είναι 60 € για όλα τα μαθήματα του κάθε κύκλου (για τους φοιτητές 40 €).

Τα μαθήματα του 17ου κύκλου "Εισαγωγή στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία" ξεκινούν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 μμ και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα στην αίθουσα Πλειάδες του πνευματικού κέντρου.

Ο συγκεκριμένος κύκλος συνεχίζει την ενότητα που διερευνά την σύγχρονη ελληνική ιστορία από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. Με την ευθύνη του καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, πέντε εισηγητές (Β. Αρανίτου, Ε. Παπαβλασόπουλος, Μ. Σπουρδαλάκης, Χ. Τάσης, Θ. Τσακίρης) και σε 14 μαθήματα, θα μας οδηγήσουν στην εξέταση της περιόδου Από το τέλος του εμφυλίου έως και τις μέρες μας.

Στόχος αυτού του κύκλου είναι να εξεταστούν ενότητες που στο σύνολο τους θα έχουν καλύψει τις σημαντικότερες παραμέτρους που χαρακτηρίζουν μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που περιλαμβάνει την «καχεκτική δημοκρατία» των μετεμφυλιακών χρόνων και της δεκαετίας του ’60, την απριλιανή δικτατορία αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας στην μεταπολίτευση. 

Τετάρτη 27/1/2010: Εισαγωγή, Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας, Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τετάρτη 3/2/2010: Το Κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον - Ε. Παπαβλασόπουλος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τετάρτη 10/2/2010: Το μετεμφυλιακό πολιτικό σύστημα - Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τετάρτη 17/2/2010: Οι πολιτικές δυνάμεις - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τετάρτη 24/2/2010: Μορφές και σχέσεις κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.

Τετάρτη 3/3/2010: Η κρίση του πολιτικού συστήματος: από τα Ιουλιανα στη δικτατορία - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τετάρτη 10/3/2010: Η απριλιανή δικτατορία - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 17/3/2010: Η μετάβαση στη Δημοκρατία - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 24/3/2010: Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης - Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τετάρτη 14/4/2010: Κόμματα και κομματικό σύστημα - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τετάρτη 21/4/2010: Κοινωνικές δυνάμεις και σχέσεις εκπροσώπησης - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.

Τετάρτη 28/4/2010: 1989 Η κρίσιμη καμπή : προκλήσεις, αντιφάσεις και διευθετήσεις - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 5/4/2010: Η πρόκληση του εξευρωπαϊσμού και τα προγράμματα του εκσυγχρονισμού - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τετάρτη 12/5/2010: Το τέλος της Μεταπολίτευσης - Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Κώστας Γασπαρινάτος
Γραμματεία: Ασημίνα Τσάκαλη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Οι μαθητές δεν είναι “μηχανές εξετάσεων”. Οι Βρετανοί το κατάλαβαν. Εμείς;

Κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση των εθνικών εξετάσεων για τα παιδιά ηλικίας 11 χρονών έχουν εξαγγείλει οι δάσκαλοι της Βρετανίας. Οι διδασκαλικές ενώσεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα μποϊκοτάρουν ή όχι τις φετινές εθνικές εξετάσεις, τα λεγόμενα SAT δευτέρου επιπέδου, σε μία προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση να καταργήσει το σύστημα αυτό.

Οι εξετάσεις SAT θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ το 1991, σε μία προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου των σχολείων. Τα τεστ ωστόσο δίχασαν την κοινή γνώμη, καθώς οι επικριτές τους θεωρούν ότι προκαλούν άγχος στα παιδιά, ότι οι δάσκαλοι αναλώνουν περισσότερο χρόνο στις εξετάσεις παρά στη διδασκαλία και ότι τα αποτελέσματα στιγματίζουν τα σχολεία των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώνεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι επιθυμούν την κατάργηση των εξετάσεων αυτών, γιατί τα αποτελέσματά τους λειτουργούν ως “ανούσιοι πίνακες επιδόσεων”. “Το υπάρχον σύστημα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να περνούν στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσής τους με παραπλανητικές πληροφορίες για τις ικανότητές τους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών. “Και έχει επίσης ως αποτέλεσμα, τελείως αδικαιολόγητα, πολλά σχολεία και οι κοινότητες στις οποίες λειτουργούν να θεωρούνται “αποτυχημένα”. Οι ενώσεις τονίζουν ότι οι προγραμματισμένες ενέργειές τους δεν σημαίνουν και κλείσιμο των σχολείων. Αντί για τις εξετάσεις, οι μαθητές θα έχουν μία κανονική εβδομάδα μαθημάτων από τις 10 Μαΐου.-
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Άουσβιτς, 65 χρόνια μετά

Επιζώντες του κολαστηρίου του Αουσβιτς αψήφησαν την Τετάρτη το χιόνι και το κρύο και μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την απελευθέρωση του Αουσβιτς. Ομιλία Πέρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Οι σειρήνες στο ναζιστικό κολαστήριο Aουσβιτς-Μπιρκενάου ήχησαν για την έναρξη των εκδηλώσεων για την 65η επέτειο της απελευθέρωσής του από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Οι ηλικιωμένοι επιζώντες μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι περπάτησαν ανάμεσα στα τείχη και τους πύργους ελέγχου των στρατοπέδων συγκέντρωσης Αουσβιτς και Μπίρκεναου για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων.
Η 84χρονη Γιαντβίγκα Μπογκούκα που επέζησε από το Ολοκαύτωμα δήλωσε ότι ο καιρός σήμερα ήταν παρόμοιος με εκείνον της 27ης Ιανουαρίου του 1945, οπότε ξύπνησε και διαπίστωσε πως οι ναζί είχαν εγκαταλείψει το στρατόπεδο.
«Τα πάντα ήταν καλυμμένα με χιόνι και είχε πολύ κρύο. Το συνηθισμένο καμπανάκι για το πρωινό δεν είχε χτυπήσει, αλλά το προηγούμενο βράδυ υπήρχε ο συνήθης τρόμος και χειρότερα -το κάλεσμα, οι διαταγές των SS» δήλωσε η γυναίκα, η οποία ήταν 19 ετών το 1945.
«Βγήκα στο στρατόπεδο να δω τι γινόταν και παντού υπήρχαν πτώματα. Οι Γερμανοί είχαν πυροβολήσει οποιονδήποτε περπατούσε ακόμα ή είχε προσπαθήσει να διαφύγει» πρόσθεσε.
Από το Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' μίλησε για τον «τρόμο των εγκλημάτων».
«Μακάρι η μνήμη αυτών των γεγονότων -ειδικά η τραγωδία του Σοάχ που έπληξε τους εβραίους- να προκαλέσουν σεβασμό για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας μεγάλης οικογένειας» είπε.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Περές μίλησε στο γερμανικό Κοινοβούλιο και επικεντρώθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απευθύνοντας προειδοποίηση για τους κινδύνους της χρονοτριβής εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Ο Σ.Πέρες, ο τρίτος πρόεδρος που απευθύνεται στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανακάλεσε στη μνήμη τον τρόμο του Ολοκαυτώματος.
Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε με δηλώσεις του -στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου- «όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα».
«Πέρασαν κιόλας 65 έτη, αφότου νικήθηκε ο φασισμός, αλλά και σήμερα ακούμε φωνές που θέλουν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα, αλλά και να 'εξισώσουν' τα θύματα με τους δήμιους τους, τους απελευθερωτές με τους κατακτημένους».
«Σε κάποιες χώρες», παρατηρεί ο Ρώσος πρόεδρος, «οι συνεργάτες των Ναζί έχουν γίνει ήρωες... Αλλά αυτές οι απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία είναι απαράδεκτες κατ' εμέ. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας όλοι οι υπόλοιποι, για να επικρατήσουμε».
Την Τετάρτη συμπληρώνονται 65 χρόνια από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο κολαστήριο Αουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, οπότε και οι Σύμμαχοι για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται πλήρως τι σήμαινε η περίφημη «τελική λύση» που είχε υιοθετήσει το χιτλερικό καθεστώς.
Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε αργότερα παγκοσμίως ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template