Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Βενεζουέλα: Στρατιωτική συμφωνία με αγορά πυραύλων από τη Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, η χώρα του θα αγοράσει ρωσικούς πυραύλους με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα. Επιπλέον ο Τσάβες διαπραγματεύεται την αγορά 100 τανκς Τ-72 και 7-90 από τη Ρωσία.

«Υπογράψαμε ορισμένες στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Σύντομα, θα αρχίσουν να φθάνουν κάποιοι μικροί πύραυλοι. Ξέρετε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν; 300 χιλιόμετρα και δεν χάνουν το στόχο τους» δήλωσε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, οι οποίοι έσπευσαν να τον υποδεχτούν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τσάβες, πραγματοποίησε δεκαήμερη περιοδεία στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε και τη Ρωσία.

«Εμείς δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν, πρόκειται για αμυντικά εργαλεία, διότι θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας έναντι οποιασδήποτε απειλής, απ όπου κι αν προέλθει», είπε ο Τσάβες.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία είναι αρκετά τεταμένες, καθώς η Κολομβία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ με στόχο την εξουδετέρωση των αριστερών ανταρτών και την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Ο Τσάβες προειδοποιεί ότι αυτή η συμφωνία αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος στη νότια Αμερική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθεί επίθεση κατά της Βενεζουέλας.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα στις εκλογές

Aνεξάρτητο κατέρχεται το Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα–Tροτσκιστές στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Oκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

Στην πραγματικότητα, λέει το EEK, «ο Kαραμανλής κατάρρευσε υπό το βάρος των αντιφάσεων στις οποίες παραδέρνει όχι απλά η κυβέρνησή του, αλλά το όλο μεταπολιτευτικό αστικό πολιτικό σύστημα. Πιασμένος στις μυλόπετρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της χειρότερης στην ιστορία του καπιταλισμού που έχει φέρει την Eλλάδα σε κατάσταση ακήρυκτης χρεοκοπίας, και μιας χωρίς προηγούμενο καθεστωτικής κρίσης, πολιτικής αναξιοπιστίας και σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Kαραμανλής υποχρεώθηκε να καταφύγει ξανά στις πρόωρες εκλογές».

Eίναι αυτός ο συνδυασμός των αντιφάσεων που κάνει τους «από πάνω» να αδυνατούν να κυβερνήσουν, ενώ οι «από κάτω» έχουν ήδη εμφανιστεί στο προσκήνιο της ιστορίας με τη ρομφαία της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008.

Ύστερα από 5,5 χρόνια ληστείας του εργατικού εισοδήματος, ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας, απίθανης διαφθοράς και σκανδάλων, ο Kαραμανλής, επικαλούμενος πάλι τα προβλήματα της οικονομίας, ζητάει την έγκριση των ψηφοφόρων για να εφαρμόσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα ταξικού πολέμου με το τρίπτυχο: άγριες περικοπές των δημοσίων δαπανών, φορομπηχτική αφαίμαξη και αντιμεταρρυθμίσεις που θα καταργήσουν και τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Oύτε το μεταλλαγμένο ΠAΣOK του «Γιωργάκη» μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του καπιταλισμού· είναι ο έτερος στυλοβάτης του συστήματος που θα επιχειρήσει να επιβάλει τα μέτρα που υπαγορεύουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και η ιμπεριαλιστική Eυρωπαϊκή Ένωση. Kανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως ήταν το ΠAΣOK εκείνο που άνοιξε το δρόμο στις δεξιές ιδιωτικοποιήσεις και στην επίθεση στο ασφαλιστικό, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη συναγωνίστηκε το ΛA.O.Σ στις απαιτήσεις για καταστολή της εξέγερσης.

H λύση για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό είναι η έξοδος από το χρεοκοπημένο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, με ένα πρόγραμμα αποφασιστικών σοσιαλιστικών μέτρων, και πρώτα πρώτα εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος χωρίς δεκάρα αποζημίωση στους καπιταλιστές. Tην κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές όχι ο εργαζόμενος λαός.
Tώρα είναι η ώρα να δοθεί μια εργατική επαναστατική απάντηση στην κρίση και στο παρακμιακό αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα παλεύοντας για την απαλλοτρίωση του μεγάλου κεφαλαίου, τη συντριβή του καταπιεστικού αστικού κράτους, την εργατική εξουσία και την εκ θεμελίων αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις..
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χωρίς το Νίκο Γκατζή το ΚΚΕ!

Παρελθόν τα βουλευτικά έδρανα για το Νίκο Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ.
Ο Βολιώτης βουλευτής δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Μαγνησία για τις εθνικές εκλογές της 4ης του Οκτώβρη. Επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο νομαρχιακός σύμβουλος Αποστόλης Νάνος.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με το βουλευτή Νίκο Γκατζή, ο οποίος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία, παρέπεμψε ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα για να ανακοινώσει το βουλευτικό ψηφοδέλτιο.
Ο Νίκος Γκατζής υπηρέτησε ως βουλευτής το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τρεις συνεχόμενες θητείες, εκλέχτηκε πρώτη φορά το 2000 και επανεκλέχτηκε το 2004 και το 2007. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο στέλεχος του ΚΚΕ, που έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυταπάρνηση ως δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής ταυτόχρονα, ενώ η πολυσχιδής προσωπικότητά του τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς ξεχωρίζει για την αγωνιστικότητά του και είναι ένας από τους πιο δραστήριους βουλευτές του Κοινοβουλίου.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο άρχισαν να πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι επίκειται αποχώρησή του, προκειμένου “να ανοίξει ο δρόμος σε νέα πρόσωπα”.
Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που αφορά σε όλη την Ελλάδα σε μία στρατηγική που υπηρετεί αφενός την ανανέωση, όπως λένε στελέχη του Περισσού, και αφετέρου την ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη να περάσουν από διάφορες θέσεις ευθύνης.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Απόστολος Νάνος –όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες- θα παραλάβει τη σκυτάλη από το Νίκο Γκατζή και θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Στο ψηφοδέλτιο επίσης θα συμμετέχουν σίγουρα ο επικεφαλής της ΔΑΣ και δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Ιωνία Βασίλης Λινάρδος, καθώς και η εκπαιδευτικός και πρόεδρος των Δημοκρατικών Γυναικών Μαγνησίας Ρίτσα Κωτή, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προαλείφονται στελέχη που θα εκπροσωπούν τις κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες έχει αναπτύξει συνεργασία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Ολόκληρο το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί επίσημα πιθανότατα τη Δευτέρα μαζί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και θα κορυφωθούν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.
Οι τοπικές οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους στη Νομαρχιακή Επιτροπή μετά τη διαβούλευση που έγινε σε επίπεδο μελών και νεολαίας.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Το ρεπορτάζ καταγράφει πολύ λίγα για την δράση και την προσφορά του Νίκου Γκατζή, στην Βουλή και στον Νομό Μαγνησίας.
Εύχομαι απ' όποια θέση τον τάξει το Κ.Κ.Ε., να συνεχίσει την ανιδιοτελή προσφορά του, γιατί αγωνιστές σαν τον Νίκο, είναι πολύτιμοι στο κίνημα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Απόστολο Νάνο, που προαλείφεται γι' αντικαταστάτης του.
Ο Απόστολος Νάνος, υπάλληλος της Δ.Ε.Η., μόνιμο μέλος του Ν.Γ. της Ν.Ε. Μαγνησίας του Κ.Κ.Ε. και μόνιμος υποψήφιος Νομάρχης για τις 4 προηγούμενες αναμετρήσεις, έχει καταγράψει σωρεία λανθασμένων θέσεων κι επιλογών, που σε άλλες εποχές όχι μόνον δεν θα του επέτρεπαν να είναι υποψήφιος βουλευτής, αλλά θα τον είχαν διαγράψει κιόλας!
Η αναμενόμενη σύνθεση του ψηφοδελτίου του Κ.Κ.Ε., δείχνει ότι το κόμμα έχει πληθώρα άξιων στελεχών, που μπορούν να το εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο.
Το γιατί επιμένουν στον Απόστολο Νάνο, είναι άξιο απορίας!
Καταγράφω μερικά απ' τ' "ατοπήματα" του Απόστολου....
1. Με προσωπικές του δηλώσεις, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς του Σιδηροδρομικού Σταθμού εκτός της πόλης του Βόλου, βάζοντας το κόμμα σε αντιπαράθεση, όχι μόνο με τους σιδηροδρομικούς, αλλά σχεδόν ολόκληρη την πόλη, πλην εκείνων που ονειρεύονται επενδύσεις στο χώρο του σημερινού σιδηροδρομικού σταθμού!
Τότε κόντεψε να διαλυθεί η Κ.Ο.Β. του Ο.Σ.Ε. στον Βόλο!
2. Απέτυχε να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο Ε.Κ.Β. (όντας μέλος της Διοίκησής του), απ' το σωματείο του (ΕΤΕ-ΔΕΗ), στερώντας ουσιαστικά μια έδρα (τότε) στο Π.Α.ΜΕ.
3. Σε δημόσιες τηλεοπτικές δηλώσεις του (ASTRATV), χαρακτήρισε σαν "εργοδοτικό" (!) το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour-Μαρινόπουλος-DIA.!
Ένα Σωματείο, που είναι απ' τα ιδρυτικά Σωματεία του Π.Α.ΜΕ.!
Οι δηλώσεις του αυτές, δημιούργησαν όπως ήταν φυσικό, σοβαρούς τριγμούς στην διοίκηση του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου.
4. Όταν διώχθηκε για την συνδικαλιστική του δράση απ' τον Συνεταιρισμό των ταξιτζήδων στο Βόλο, στέλεχος της τοπικής γραμματείας του Π.Α.ΜΕ., όχι μόνον δεν τον στήριξε, αλλά τον παρέπεμψε να βρει το δίκηο του στα Δικαστήρια!!!
Γι' αυτές του τις "επιτυχίες" ο κ. Απόστολος Νάνος, θα εκλεγεί και βουλευτής!!!
Να τον χαίρεστε σύντροφοι!!!

Υ.Γ. Μην βγει κανένας "καλοθελητής" να μου πει ότι προβοκάρω το Κόμμα και τα στελέχη του, γιατί υπάρχουν κι άλλα "ράμματα για την γούνα" του συγκεκριμένου αφ' ενός κι αφ' ετέρου υπάρχει πληθώρα άξιων στελεχών στο Κ.Κ.Ε. για να γίνουν βουλευτές!
Προτού πουν οτιδήποτε, ας αναρωτηθούν: γιατί τόση επιμονή στον συγκεκριμένο;;;


Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Σοβαρά τα προβλήματα από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Εύβοια

Οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Εύβοια έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ο κεντρικός οδικος άξονας για τη Νοτια Ευβοια λόγω κατολισθησεων στην περιοχή ακτή Νηλέως (Αλιβέρι) γίνεται εκ περιτροπής στο ενα ρευμα

Στο Βασιλικό Ευβοίας εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ σε πολλά σημεία το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 2 μέτρα.

Στο Μπουρτζι....
http://www.halkida.tv/article/1468
πολλοί δρόμοι είναι γεματοι με νερό ενώ ο χείμαρος ειναι υπό υπερχείλιση

Πολλά άτομα είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους ενώ πολλές οδικές αρτηρίες είναι απροσπέλαστες.

Ένας 39χρονος αστυνομικός, πατέρας 2 παιδιών έχασε την ζωή του χτές το βράδυ κοντά στην περιοχή Στόμιο αφού παρασύρθηκε με το αυτοκινητό του από ορμητικό χείμαρρο.

Στην περιοχή Κύμης και Στόμιο Οξυλίνθου εχουν παραλύσει τα πάντα, λασπη εχει γεμίσει δρόμους και γεφυρες εχουn κυριολεκτικα διαλυθεί από τα νερα!

Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Οι ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν σήμερα σαββάτο 12-09-09 (στην Εύβοια) και τις επόμενες έξι ώρες .

Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Από το News24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Προβλήματα από τη νεροποντή στη Β΄ΒΙ.ΠΕ

Οι φθινοπωρινές μπόρες ξεκίνησαν και αυτό ήταν αρκετό για να «πνιγούν», τόσο η εθνική οδός Βόλου - Λάρισας, όσο και η Β’ Βιομηχανική περιοχή, καθώς τα μπαζωμένα ρέματα και η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, έδειξαν για ακόμη μια φορά τη «γύμνια» μας, απέναντι στα στοιχεία της φύσης.
Υπό διερεύνηση το ζήτημα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που αναμένεται να εξετάσει από ποιόν έγινε μπάζωμα ρεμάτων.

Η δυνατή βροχόπτωση, από τις 5.30 ως τις 7 το πρωί, στάθηκε αιτία να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην εθνική οδό, στο ύψος της Χαλυβουργίας και του 304 ΠΕΒ και χρειάστηκε η παρέμβαση της Τροχαίας για να διεξαχθεί η κυκλοφορία, αλλά και να πλημμυρίσουν χωράφια από την αριστερή πλευρά του δρόμου, όπως και να γεμίσει όλη η Β’ ΒΙ.ΠΕ. με λάσπες και φερτές ύλες.

Την Β’ ΒΙ.ΠΕ. επισκέφθηκε χθες το πρωί, η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου μαζί με στελέχη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και τον εντεταλμένο για θέματα πολιτικής προστασίας νομαρχιακό σύμβουλο Χαράλαμπο Τσαμπάζη.
Ο εθνικός δρόμος είχε πλημμυρίσει από το ύψος του πρατηρίου Λ. Παπαμήτρου, λίγο πριν τη στροφή στα Κοκκαλαίικα, μέχρι και τη Χαλυβουργία.

Τροχονόμοι βρέθηκαν στο σημείο από τις 5.45 το πρωί μέχρι και τις 7.30 για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, ενώ έγιναν συστάσεις στους οδηγούς να προσέχουν, καθώς το οδόστρωμα ήταν πλημμυρισμένο.

Νερά υπήρχαν παντού μέσα στο 304 ΠΕΒ, που δεν διαθέτει αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και σε χωράφια από την αριστερή πλευρά του δρόμου μεταξύ σιδηροδρομικής γραμμής και οδοστρώματος, όπου υπάρχουν καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι ή σιτάρια.

Η αντινομάρχης εκτίμησε ότι η ζημιά έγινε διότι, το πιθανότερο, είναι ρέματα στην περιοχή να έχουν μπαζωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Όταν σταμάτησε η βροχή, μηχανήματα της ΔΕΣΕ από τη Λάρισα, καθάρισαν το εθνικό δίκτυο από φερτές ύλες και λάσπη, που είχαν συγκεντρωθεί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε άντληση υδάτων ενός υπογείου οικείας, στον Άγιο Γεώργιο Φερρών, ενώ δεν χρειάστηκε να επέμβει στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Αυτό που δεν αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι πως στο συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, υπάρχουν και σοβαρότατες κακοτεχνίες στην κατασκευή της, που ενισχύουν τέτοια φαινόμενα.
Χρόνια "φωνάζουν" οι φορείς της Μαγνησίας για να διορθωθούν αυτές οι κακοτεχνίες και να γίνει ο κόμβος του Βελεστίνου, αλλά εις ώτα μη ακουόντων!
Ίσως να έφταιγε η "βαρηκοϊα" του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε....

Υ.Γ. Για όσους φίλους bloggers δεν γνωρίζουν, η Β' ΒΙ.ΠΕ. και το 304 Π.Ε.Β., βρίσκονται στην περιοχή του Βελεστίνου!
Ας είναι λοιπόν προσεκτικότεροι, γιατί εκτίθονται ανεπανόρθωτα όταν γράφουν σε χθεσινό τους post ότι ..."Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια στο Βόλο λόγω της έντονης βροχόπτωσης."
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

11 Σεπτέμβρη 2001, Πώς άνοιξε ... το κουτί της Πανδώρας

Ολο και περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται, που δείχνουν ότι οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε «αθώο» γεγονός
Η πρόσκρουση του δεύτερου αεροπλάνου στους Δίδυμους Πύργους

Associated Press

Στις 8.46 π.μ., την 11η Σεπτέμβρη 2001 το πρώτο αεροσκάφος των American Airlines έπεσε στο βόρειο εκ των Δίδυμων Πύργων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ΠΚΕ) στη Νέα Υόρκη. 9.02 π.μ. και ένα δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στο δεύτερο, νότιο Πύργο του ΠΚΕ. Στις 9.37, περίπου 52 λεπτά αργότερα, ένα υποτιθέμενο τρίτο αεροσκάφος όπου είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία έπεσε στο Πεντάγωνο.

Τα περιστατικά αυτά σήμαναν και την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου της παγκόσμιας ιστορίας. Οι εικόνες ανθρώπων σε κατάσταση πανικού να τρέχουν να ξεφύγουν από τη φωτιά, να πηδούν από τα παράθυρα, να τρέχουν καλυμμένοι με σκόνη, εικόνες που μεταδίδονταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου στοίχειωσαν για καιρό την οικουμένη.

Στη μνήμη έχει πλέον καταγραφεί ότι η 11η Σεπτέμβρη ήταν η μέρα «που άλλαξε τον κόσμο», παρότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους ένα χρόνο αργότερα ανασκεύασε την ορολογία, καθώς θεώρησε ότι η χρήση του όρου έχει θετική χροιά και δεν αποδίδει «την τραγωδία που έλαβε χώρα». Εντούτοις, αυτό το γεγονός από μόνο του δε θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει από πριν

Αυτό που άλλαξε τον κόσμο ήταν η ατζέντα που δημοσιοποίησαν τα μέλη του «Σχεδίου για ένα Νέο Αμερικανικό Αιώνα» - PNAC, ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβρη του 2000, λίγο πριν τις πολυθρύλητες προεδρικές εκλογές. Η πλειάδα των στελεχών του PNAC περιλάμβανε τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ, το μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμβουλο για θέματα Μέσης Ανατολής Ελιοτ Εϊμπραμς, τον πρώην Σύμβουλο του Προέδρου και επίσης πρώην μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρίτσαρντ Περλ και πολλούς άλλους, μέλη της σημερινής κυβέρνησης. Μάλιστα, η ατζέντα περιλάμβανε και συνοπτική έκθεση, όπου υποστήριζε την παγκόσμια επέκταση του αμερικανικού στρατού και την οικονομική κυριαρχία και ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται «να μεταμορφωθούν στη μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη». Η έκθεση προειδοποιούσε ότι «η διαδικασία της μεταμόρφωσης ακόμη και εάν φέρει επαναστατική αλλαγή, είναι πιθανό να είναι μακρόχρονη, εξαιρουμένου κάποιου καταστροφικού και κατακλυσμικού γεγονότος όπως το Περλ Χάρμπορ».

Και ως εκ θαύματος λίγους μήνες μετά την εκλογή του Προέδρου Μπους ένα νέο «Περλ Χάρμπορ» έλαβε χώρα σε αμερικανικό έδαφος και έδωσε την αφορμή για την εξαπόλυση εκ μέρους των ΗΠΑ ενός «παγκόσμιου πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

Το επίσης μέλος του «Σχεδίου για ένα Νέο Αμερικανικό Αιώνα» Πολ Γουλφοβιτς μερικούς μήνες μετά είχε πει εντελώς κυνικά: «Ακόμη και αν δε γινόταν η 11η Σεπτέμβρη θα έπρεπε να την εφεύρουμε»!!!

Περίεργα... φαινόμενα

Το καινοφανές στην περίπτωση της 11ης Σεπτέμβρη, ότι οι αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη ή θραύσματα των πραγματικών περιστατικών άρχισαν να αναδύονται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μετά το γεγονός.

Μπορεί να πέρασαν αρκετές δεκαετίες, ώστε οι ιστορικοί να είναι βέβαιοι ότι όντως ο Πρόεδρος Ρούζβελτ επέτρεψε να συμβεί το Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να μπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πολύ σύντομα μάθαμε:

  • Οτι το Πεντάγωνο μπορεί να μη χτυπήθηκε από αεροσκάφος - παρά το βίντεο που πρόσφατα δημοσιοποίησαν οι αμερικανικές αρχές - αλλά από πύραυλο.
  • Οτι μπορεί ποτέ να μη βρέθηκαν τα πτώματα των ανθρώπων που επέβαιναν στα αεροσκάφη, αλλά βρέθηκε στα ερείπια του ΠΚΕ, παρά τις καταρρεύσεις, τη φωτιά, την ανατίναξη των αεροσκαφών το διαβατήριο του Μοχάμεντ Ατα, του φερόμενου ως επικεφαλής των αεροπειρατών και μέλους του «πυρήνα του Αμβούργου της Αλ Κάιντα»!
  • Οτι παρότι η τεχνική μελέτη για την κατασκευή των κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προέβλεπε και την περίπτωση πρόσκρουσης αεροσκαφών, τα κτίρια έπεσαν. Πολύ πρόσφατα 75 καθηγητές Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκοί που συμμετέχουν στην οργάνωση «Ειδικοί για την Αλήθεια για την 11η Σεπτέμβρη» έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση, όπου αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις παρόντων στο ΠΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή καθώς και επίσημα στοιχεία των Υπηρεσιών και του Πανεπιστημίου Κολούμπια σειρά σεισμικών δονήσεων καταγράφηκαν την ίδια ακριβώς στιγμή με τις προσκρούσεις. Δονήσεις που προέρχονταν από διάφορα υπόγεια επίπεδα του ΠΚΕ. Και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο το ΠΚΕ να μην κατέρρευσε από την πρόσκρουση και την πυρκαγιά αλλά γιατί ανατινάχτηκε. Εξάλλου, όπως αναφέρουν, το κτίριο Νο7 που κατέρρευσε την επομένη - άγνωστο γιατί - ήταν το κέντρο των μυστικών επιχειρήσεων της CIA, που ενδεχομένως έφερε σε πέρας την «επιχείρηση 11η Σεπτέμβρη» και είχε στήσει και όλο το παιχνίδι του ...φαντομά Μπιν Λάντεν (πρώην πράκτορά της) και ό,τι επακολούθησε.
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

36 χρόνια απ' την δολοφονία του Αλιέντε και το πραξικόπημα στην Χιλή

Allende stamp from East Germany.Image via Wikipedia

Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, με την προτροπή των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, από χουντικούς του Αουγκούστο Πινοτσέτ στο προεδρικό μέγαρο, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι για 17 χρόνια.
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, γεννημένος στις 26 Ιούνη του 1908, γιατρός στο επάγγελμα, στρατεύτηκε από πολύ νέος στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής, ωστόσο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τους κομμουνιστές.
Και έτσι η ευρύτερη συνεργασία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στη συγκρότηση της «Λαϊκής Ενότητας», της οποίας ηγήθηκε και κέρδισε τις εκλογές στις 4 Σεπτέμβρη του 1970, συγκεντρώνοντας το 36,2% των ψήφων.
Στις 24 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου το Κοινοβούλιο (με βάση τη νομοθεσία) τον εξέλεξε Πρόεδρο.
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Αλιέντε υποσχέθηκε μια «αντιιμπεριαλιστική, αντιολιγαρχική κυβέρνηση», η οποία θα αντικαθιστούσε τη Βουλή και τη Γερουσία με μια «Λαϊκή Εθνοσυνέλευση».
Δεσμεύτηκε να προχωρήσει, και σε ένα βαθμό το κατάφερε, σε μεγάλης κλίμακας αγροτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα εξήγγειλε την εθνικοποίηση όλων των ξένων επιχειρήσεων και τραπεζών και προχώρησε στην εθνικοποίηση των ορυχείων χαλκού.
Η σημαντικότερη ωστόσο αδυναμία της «Λαϊκής Ενότητας» αποδείχτηκε η υπερβολική εμπιστοσύνη της στην αστική νομιμότητα τη στιγμή μάλιστα που διέθετε τη λαϊκή δύναμη και νομιμοποίηση.
Η κυβέρνηση δε διέκοψε τους δεσμούς του στρατού με τις ΗΠΑ, ούτε προέβη σε δημοκρατικές αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό και στη δομή του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι o Πινοσέτ ήταν o αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χιλής.
Παράλληλα, η αντιδραστική ηγεσία του στρατού, αρκετούς μήνες πριν το πραξικόπημα, είχε εξαπολύσει διώξεις ενάντια σε δημοκράτες και προοδευτικούς αξιωματικούς και στρατευμένους, χωρίς η κυβέρνηση να αντιδράσει.
Από την άλλη, η δημιουργία της Εργατικής Πολιτοφυλακής είχε ξεκινήσει με απόφαση της Συνομοσπονδίας Εργατών και με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά προχωρούσε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.
Με τov τρόπο αυτό, η επικράτηση του αιματηρού πραξικοπήματος έγινε αναπόφευκτη.
Η υπερτίμηση του κοινοβουλευτικού δρόμου και η μη οργάνωση και ο εξοπλισμός του λαού, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης, απέβησαν μοιραία για τη φιλολαϊκή διαδικασία που είχε ξεκινήσει στη Χιλή.
Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, με την προτροπή των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε από χουντικούς του Αουγκούστο Πινοτσέτ στο προεδρικό μέγαρο, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι για 17 χρόνια.
Το κίνημα στη συνέχεια δέχτηκε βαρύ πλήγμα, με διώξεις και κατατρεγμούς, βασανιστήρια και εξαφανίσεις, ενώ το στίγμα της δικτατορίας του Πινοτσέτ εξακολουθεί να επηρεάζει και σήμερα.
Από τον Ριζοσπάστη

....Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον στρατό της Χιλής αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε.
Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά.
Έπειτα από αυτό, ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας.
Η δεύτερη απόπειρα δωροδοκίας στέφθηκε με επιτυχία.
Οι φορτηγατζήδες που μετέφεραν τα τρόφιμα σταμάτησαν να κάνουν την δουλειά τους.
Το κόστος αυτής της απεργίας ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της Χιλής, ενώ η C.I.A ξόδεψε τα διπλάσια.
Παρ’ όλα τα δεινά που περνούσε η χώρα, η δημοτικότητα του Αλιέντε συνεχώς αυξανόταν. Κατόπιν αυτού, οι Αμερικανοί οργάνωσαν το σχέδιο Ζ.
Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς.
Μετά την καταστολή, ο στρατηγός Πράτς συμβούλεψε τον Αλιέντε να δώσει όπλα ανοίγοντας τα οπλοτάσια.
Ο Αλιέντε όμως όντας πιστός στις αξίες του, του απάντησε:
Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε αξίες και όχι στην βία.
Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αλιέντε αποφασίζει να αλλάξει την ηγεσία του στρατού και στην θέση του Πράτς τοποθετεί τον Αουγκούστο Πινοσέτ.
Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο.
Η δημοκρατία καταλύεται και στην εξουσία ανεβαίνει ο Πινοσέτ.
Από την wikipedia
Reblog this post [with Zemanta]
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Χρυσή Αυγή: Στη Βουλή μέσω ΛΑ.Ο.Σ (;)


Πίσω από τη συζήτηση για τις λαμπερές υποψηφιότητες, το ΛΑ.Ο.Σ ανοίγει για άλλη μια φορά το δρόμο του κοινοβουλίου στη Χρυσή Αυγή, όπως καταγγέλλει η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία. Η υποψηφιότητα του πρώην υπαρχηγού της οργάνωσης, Δημήτρη Ζαφειρόπουλου στην Αχαΐα, προωθείται χωρίς φλας και εκτενή ρεπορτάζ στα δελτία των 8…

Στο tvxs μίλησε η Άννα Στάη, εκπρόσωπος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, παρουσιάζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του Γ. Καρατζαφέρη να εισάγει «από το παράθυρο» στους αστικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς πρόσωπα – φορείς ναζιστικών και φασιστικών ιδεών.

Πάντως, όταν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το tvxs ρώτησε τον κ. Καρατζαφέρη για τις σχέσεις του ΛΑΟΣ με τη Χρυσή Αυγή απείλησε να μας πετάξει έξω από το γραφείο του.
Από TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Βιολογικό πλυντήριο από πεύκο και ρόμπολο

Είναι ένα βιολογικό πλυντήριο, κατασκευασμένο από ...πεύκο και ρόμπολο. Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά και μπορεί να πλύνει ρούχα, ακόμη και χαλιά, μόνο με τη δύναμη και την ορμή του νερού.
Δεν πρόκειται για νέο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά για την παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό, που κατασκευάζονταν γύρω στα 1900, σε ορεινές περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού.
Σημείο έντονης κοινωνικής ζωής, η νεροτριβή αποτελούσε πόλο συνάντησης των γυναικών που πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα, αλλά και των αντρών που έκοβαν τα ξύλα στο νεροπρίονο, που λειτουργούσε στην ίδια εγκατάσταση.
Παραδίπλα υπήρχε και το μαντάνι, που αποτελούνταν από τέσσερα ξύλινα σφυριά, τα οποία, με τους χτύπους τους, ύφαιναν το ύφασμα.
Δεμένη με την παράδοση, η νεροτριβή έπλενε με υπομονή και τέχνη τα προικιά της νύφης, λίγο πριν απλωθούν για να τα θαυμάσει ο κόσμος πριν το γάμο.
«Επιδέξιοι μάστορες κατασκεύαζαν αυλάκια σε μήκος τριών χιλιομέτρων ώστε να συγκεντρώσουν το νερό από διαφορετικές πηγές σε μία και μοναδική διαδρομή» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Δίστρατου Ιωαννίνων, Κώστας Παγανιάς και επισημαίνει ότι, η σωστή λειτουργία της νεροτριβής απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις.
Τα χρόνια εκείνα οι νεροτριβές ήταν ιδιόκτητες. Στο Δίστρατο υπήρχαν οι νεροτριβές του Ρόφτσια, του Μπάρμπα, του Γούλα, του Τζίμα, του Νάκα και του Τσιαπραγκάνη και όσοι έπλεναν ρούχα και προικιά κατέβαλαν το τίμημα ή έδιναν τα προϊόντα τους ως ανταλλαγή. Τώρα πια, η συντριπτική πλειοψηφία των νεροτριβών ανήκει στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναπαλαιώνουν ή κατασκευάζουν εξ αρχής τις εγκαταστάσεις.
Στο Δίστρατο, η νεροτριβή και το μαντάνι ανήκουν στην κοινότητα, έχουν κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια, η δε συντήρησή τους, που είναι αναγκαία, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας».
Σήμερα, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νεροτριβές είναι η εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής τους.
Τσιμέντο και λαμαρίνες έχουν αντικαταστήσει το πεύκο και το ρόμπολο προς χάριν της ευκολίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
«Οι δριστέλλες είναι μια προβιομηχανική μορφή καθαριότητας και επεξεργασίας του μαλλιού των προβάτων. Είναι παράδοση και ως τέτοια πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας του Δίστρατου.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Επιστροφή στα θρανία με προβλήματα

Επιστροφή στα θρανία για εκατοντάδες μαθητές της Μαγνησίας θα σημάνει ο σημερινός πρώτος χτύπος του σχολικού κουδουνιού για τη νέα χρονιά.
Τα σχολεία θα ανοίξουν την «αγκαλιά» τους και θα υποδεχθούν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και φορείς του νομού, για τον καθιερωμένο Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, που βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναστάτωση.
Η «σκιά» της νέας γρίπης αλλά και τα λειτουργικά κενά σε σχολικές μονάδες του Πηλίου και των νησιών των Βορείων Σποράδων συνεχίζουν να προβληματίζουν…

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ... ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
Ο καθιερωμένος Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, θα γίνει στις κατά τόπους σχολικές μονάδες, μεταξύ 8:30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
Με την ολοκλήρωση των τελετών, οι μαθητές θα παραλάβουν το σύνολο των σχολικών βιβλίων που βρίσκονται από χθες στις αποθήκες των σχολείων και μαζί… ενημερωτικά φυλλάδια για τους κανόνες υγιεινής αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Μάλιστα από χθες το πρωί, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρέλαβαν από τη Νομαρχία Μαγνησίας και τις αφίσες με οδηγίες για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, που από σήμερα θα βρίσκονται τοιχοκολλημένες σε εμφανή σημεία των σχολικών αιθουσών.
Τα «πρωτάκια» των Δημοτικών Σχολείων πάντως, μάλλον θα χρειαστούν τη βοήθεια των γονιών τους, αφού εκτός από τα βιβλία και τα ενημερωτικά φυλλάδια, θα παραλάβουν και τις σχολικές τσάντες- προσφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πάντως οι πρώτες απουσίες της νέας σχολικής χρονιάς, θα συμπληρωθούν στο... απουσιολόγιο των εκπαιδευτικών!
Έως και χθες, δεν κατορθώθηκε να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια.
Είκοσι συνολικά λειτουργικά κενά εξακολουθούν να υφίστανται στα δημοτικά σχολεία των νησιών των Βορείων Σποράδων και του Πηλίου.
Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Κ. Ζίκος, για την κάλυψη των κενών προγραμματίζεται η αναστολή της λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων. Αντίστοιχα, 15 κενά βασικών ειδικοτήτων αριθμούν και τα Γυμνάσια και Λυκειακές Τάξεις στις Σποράδες. Φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί θα είναι οι πρώτοι απόντες από τις σχολικές αίθουσες.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Με αφορμή πάντως την αυλαία της σχολικής περιόδου, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.κ. Κ. Ζίκος και Ν. Παπαχρήστου, εύχονται καλή χρονιά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και με… λιγότερα προβλήματα.
Ο κ. Ζίκος θα δώσει το παρών στον Αγιασμό των 7ου και 22ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου στις 9:30 το πρωί, ενώ αντίστοιχα ο κ. Παπαχρήστου, θα ευχηθεί καλή σχολική χρονιά από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, στο συγκρότημα Μουρτζούκου, στις εννέα το πρωί.
«Η ελπίδα της Εκκλησίας να συντροφεύει κάθε προσπάθεια για τη νέα χρονιά. Αυτή η ελπίδα να καταπολεμήσει κάθε φόβο, να γίνει σιγουριά, όπως σίγουρο είναι το χέρι του Χριστού που θα κρατά γερά και θα στηρίζει κάθε καλό αγώνα των μαθητών», εύχεται από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, που θα τελέσει τους Αγιασμούς στις εννέα το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο του «Αγίου Αποστόλου του Νέου» στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια στις 9:30 στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», στις 10 στο 9ο Γυμνάσιο και στις 11 στο ιδιωτικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Άγιος Απόστολος ο Νέος».
Στις αγωνίες και τα όνειρα των παιδιών, στις προσδοκίες εκπαιδευτικών και γονέων για μια εποικοδομητική σχολική χρονιά, αναφέρεται στο μήνυμά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος ο οποίος σήμερα θα παραστεί στις 9.30 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στον Άναυρο, στις 10 στο σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου και στις 11 στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Απόστολος ο Νέος».
Από την πλευρά της, η βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση καταγγέλλει, με αφορμή το σημερινό Αγιασμό, την «προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Τέλος, σε αγώνα με την έναρξη της χρονιάς, καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα η Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.
«Με ευλογίες και ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας από όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, απ' όλο το λαό, για να δυναμώσει το μέτωπο για μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς», αναφέρει το τοπικό ΚΚΕ.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στο 8,6% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο

Στο 8,6% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΣΥΕ, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

Τον Μάιο, είχε διαμορφωθεί στο 8,5%. Τον Ιούνιο του 2008 ήταν 7,3%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι άνεργοι ανήλθαν σε 427.707 άτομα τον Ιούνιο του 2009, έναντι 359.978 τον Ιούνιο του 2008 και 403.365 τον Ιούνιο του 2007.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στην Ήπειρο (11,5%), στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11,6%), στη δυτική Ελλάδα (10,5%) και στη δυτική Μακεδονία (9,8%).

Στον αντίποδα βρίσκονται οι περιφέρειες του βορείου Αιγαίου με ποσοστό ανεργίας 4,5%, του νοτίου Αιγαίου με 4,9% και της Κρήτης με 5,9%.

Στις άλλες περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε κοντά στο μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά την ανεργία κατά φύλο, το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 12,4% στις γυναίκες και το 5,8% στους άνδρες.

Κατά ομάδες ηλικιών, η ανεργία έφθασε το 22,9% στις ηλικίες 15-24 ετών τον Ιούνιο του 2009, έναντι του 22,3% τον Ιούνιο του 2008 και το 21,3% τον Ιούνιο του 2007.

Στις ηλικίες 25-34 ετών τον Ιούνιο του 2009 η ανεργία καταγράφηκε στο 11,8%, στις ηλικίες 35-44 ετών στο 7,1%, στις ηλικίες 45-54 στο 5,3%, στις ηλικίες 55-64 στο 3,8% και στις ηλικίες 65-74 ετών στο 0,7%.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξεκινά το 1ο Αντάμωμα Καραγκούνηδων

Με βασικό στόχο να αναδείξει την κοινωνική, οικονομική, πνευματική, πολιτιστική και θρησκευτική ζωή των Καραγκούνηδων, ξεκινάει αύριο (σήμερα), στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας, το 1ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων, το οποίο θα διαρκέσει ώς τις 13 Σεπτεμβρίου.
Το Αντάμωμα διοργανώνεται έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου.
Το καραγκούνικο αντάμωμα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, επειδή ακριβώς απευθύνεται σε γηγενείς πληθυσμούς, από διάφορες περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας, είναι πολύ διαφορετικό από τα αντίστοιχα άλλων νομαδικών φυλών, γι΄ αυτό και γίνεται στην πλατεία της μεγαλύτερης σε γηγενή πληθυσμό πόλης της θεσσαλικής πεδιάδας, του Παλαμά.
Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμούς, από τους Καραγκούνηδες, αποτελεί την κοιτίδα και το κέντρο του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του πολιτισμού των Καραγκούνηδων.
Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Παλαμά, απέδειξαν την αδιάκοπη ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της πόλης από τη νεολιθική εποχή (6η χιλιετία) μέχρι σήμερα.

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες είναι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί της θεσσαλικής πεδιάδας, αποκλειστικά ελληνόφωνοι, με πολιτιστικά στοιχεία, που οι ρίζες τους φθάνουν βαθιά στις αρχαίες θεσσαλικές φυλές.
Ανάλογα με τις ενδυματολογικές διαφορές και τις άλλες πολιτιστικές κατά περιοχή ιδιαιτερότητες, οι καραγκούνηδες της Θεσσαλίας χωρίζονται σε κύκλους χωριών.
Αυτοί είναι: ο κύκλος των χωριών του Παλαμά - Σοφάδων, ο κύκλος των χωριών της Καρδίτσας, ο κύκλος των χωριών των Τρικάλων, τα Μεγάλα Καλύβια, τα χωριά των Φαρσάλων (Γκατζανοχώρια), ένας κύκλος χωριών των Νομών Λάρισας (Μαυροβούνι - Κρανώνας - Άγιοι Ανάργυροι) και Μαγνησίας (Νίκαια - Χάλκη - Κιλελέρ - Ριζόμυλος - Στεφανοβίκειο).

"Οι Καραγκούνηδες, με τον πλούσιο πολιτισμό τους, κατοικούν στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας και είναι ανάγκη επιτακτική να περισώσουμε τον πολιτισμό τους", δήλωσε ο δήμαρχος Παλαμά, Βασίλης Καραδήμος.
"Αποτελεί χρέος και τιμή- συνέχισε- να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες της Καραγκούνικης φυλής του παρελθόντος. Οι πνευματικές παραδόσεις, είναι η μνήμη των λαών και εμείς εκφράζουμε τον σεβασμό μας και με αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε να μη χάσουμε την επαφή μας, με τις πνευματικές αξίες του παρελθόντος".
Από το trikaland.gr
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Έκθεση του Νίκου Λυγερού στο Ντε Κίρικο

Αφιερωμένη στη μνήμη του Vincent Van Gogh είναι η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Λυγερού που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την καλλιτεχνική του ανησυχία για τον Vincent Van Gogh, ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι η έκθεση των έργων του είναι μια ανάλυση της αλληλογραφίας του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου που είχε με τον αδελφό του, από την οποία αντλούνται οι περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση των χρωμάτων και κυρίως για έργα που έχουν χαθεί.

Αυτή η διαδικασία πρόσθεσε ο κ. Λυγερός, επέτρεψε στο να μην υπάρξουν παρερμηνείες στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι οι πίνακες που παρουσιάζονται και είναι συχνές στον εικαστικό χώρο.

Ο ερευνητής και καλλιτέχνης Νίκος Λυγερός χαρακτήρισε την κρίση του Van Gogh πολυδιάστατη, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν ένας τυχαίος ζωγράφος, αλλά ήξερε να μιλήσει, έγραψε για τα έργα του, τα σύγκρινε και είχε πολλές επαφές και με άλλους Γάλλους ζωγράφους που έχουν μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας.

Παραλληλίζοντας δε το έργο του Ολλανδού ζωγράφου με τη μουσική, ο Νίκος Λυγερός υπογράμμισε για το δικό του έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση, ότι είναι σαν παρτιτούρες που είχε γράψει ο Van Gogh και ο ίδιος κάνει την ερμηνεία.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 80 έργα του Νίκου Λυγερού, τα περισσότερα από τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός που ο καλλιτέχνης το απέδωσε στη γνωριμία του με την υπεύθυνη των εικαστικών του Δήμου Βόλου Χρύσα Δραντάκη.

Ως μια ιδιαίτερη έκθεση χαρακτήρισε το έργο του Νίκου Λυγερού ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φοινικόπουλος καθώς όπως είπε παρουσιάζει το έργο του Van Gogh ζωγραφίζοντας και όχι μόνον αναπτύσσοντας θεωρία και κρίση

Ποιος είναι
Θεωρώντας μεγάλη τιμή για τον ίδιο και για ολόκληρο το Δήμο την παρουσία του Νίκου Λυγερού στο Βόλο, ο δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης παρουσιάζοντας το Νίκο Λυγερό, ο οποίος γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο σημείωσε πως κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως ερευνητής, πρόσθεσε ο δήμαρχος έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

Ίδρυσε ακόμη το Ίδρυμα "Αλτρουϊσμός στην Κύπρο", που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την οργάνωση "The Pi Society" στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Ο κ. Λυγερός έχει 189 βαθμούς.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές

«Δεν υπάρχουν αναγκαία μέτρα, υπάρχουν μόνο κοινωνικές ανάγκες»
Την απόφαση να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α), ανακοίνωσαν σήμερα (χθες) το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της.

Σύμφωνα με τον Θανάση Διαβολάκη, συνδικαλιστή στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ εάν λάβει νέα εντολή διακυβέρνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Καραμανλής έσπευσε να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τα καινούργια σκληρά αντεργατικά μέτρα που είναι απαραίτητο για το κεφάλαιο να παρθούν για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κρύβονται πλέον οι προθέσεις της ΝΔ, καθώς οι εξαγγελίες του οι οικονομικές στη ΔΕΘ αλλά και το ίδιο το διάγγελμα με το οποίο ουσιαστικά παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές, βρίθουν από τις λέξεις δυσκολίες, δυσκολίες, δυσκολίες και αναγκαία αντιλαϊκά μέτρα».

Παράλληλα τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατέρρευσε, αντιμέτωπη και με τα προβλήματα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης αλλά επίσης αντιμέτωπη και με τις αντιστάσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας όλο αυτό το διάστημα που εφαρμόζει την αντεργατική της πολιτική, με αποκορύφωμα την μεγάλη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη».
Περισσότερα στην TVXS
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία

Ανακοινώθηκε σήμερα από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Μαγνησίας, στο οποίο υποψήφιοι βουλευτές είναι πλέον και επίσημα με αλφαβητική σειρά οι κ.κ. Ιωάννης Βλάχος, Ροδούλα Ζήση, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Βασίλειος Νιζάμης, Πετρούλα Ντελεδήμου, Ιωάννης Πολύζος και Νερατζούλα (Τζούλια) Τσαλίκη.

Με την ευκαιρία αυτή και καλώντας τους συμπολίτες τους να δώσουν μαζί τη μάχη για την εκλογική νίκη, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του συνδυασμού δήλωσαν τα εξής:

Γιάννης Βλάχος: Ώρα για ένα ποιοτικό άλμα παντού

Αποτελεί για εμένα τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω από το μετερίζι αυτό με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για τη μεγάλη εκλογική νίκη του Κινήματος.

Ήρθε η ώρα να αποτολμήσουμε ένα ποιοτικό άλμα στη πολιτική, στη κοινωνία, στο κράτος, στη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα. Να πιστέψουμε ξανά στη δύναμη των αξιών. Να αποκηρύξουμε ακόμη και τους κακούς εαυτούς μας.

Για να ζήσουμε τη ζωή που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Για ένα ανθρώπινο και καθαρό περιβάλλον. Για δημιουργικότητα με ηρεμία και ασφάλεια. Για την αξιοκρατία και την αξιοπρέπεια. Για ένα Κράτος όχι λάφυρο των λίγων και δυνάστη των πολλών, αλλά κιβωτό του Έθνους μας και υπηρέτη του Λαού μας. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης. Για τη κοινωνική Δικαιοσύνη.


Ροδούλα Ζήση: Θα μιλήσουμε για την ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ελλάδα

«Σε αυτή την εκλογική μάχη θα μιλήσουμε για το μέλλον και για το αύριο των παιδιών μας, θα μιλήσουμε για την ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ελλάδα.

Όλοι εμείς που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας θα αγωνιστούμε για την μεγάλη ανατροπή προς όφελος των πολιτών που θα μας δώσουν την εντολή να βγούμε νικητές.

Σε όλους όσοι θα δώσουν την μάχη της νίκης του ΠΑΣΟΚ εύχομαι καλό αγώνα και στις 4 του Οκτώβρη όλοι μαζί με το λαό θα χαράζουμε μια νέα εποχή»



Κώστας Καρτάλης: Να δείξουμε την εικόνα του νέου ΠΑΣΟΚ

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και είμαι σίγουρος ότι θα τύχει της υποστήριξης των πολιτών της Μαγνησίας.

Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία και τους προσκαλώ να εμφανιστούμε στους πολίτες ενωμένοι γιατί έχουμε την ευθύνη να δείξουμε την εικόνα του νέου ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί μια νέα πολιτική ηθική.

Ξεκινάμε όλοι μαζί μια εντατική προσπάθεια για να παρουσιάσουμε στον κόσμο της Μαγνησίας τις αναλυτικές μας θέσεις και τα προβλήματα που τους απασχολούν.




Βασίλης Νιζάμης: Θα αγωνιστώ για το συμφέρον του τόπου μου

Οι εκλογές της 4ης του Οκτώβρη βρίσκουν τη χώρα μας με μια κρίσιμη καμπή, οικονομική, κοινωνική, ηθική, πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.

Θα ήθελα, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, για την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπό μου, εντάσσοντάς με στους υποψηφίους βουλευτές του Κινήματος και σας διαβεβαιώνω ότι, ως ενεργό και ανήσυχο μέλος της Μαγνησίας, θα αγωνιστώ για το συμφέρον του τόπου μου με τα όπλα που έχω στη φαρέτρα μου, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια, την αγωνιστικότητα και τον καθαρό πολιτικό μου λόγο.




Πετρούλα Ντελεδήμου: Η Μαγνησία αξίζει μια νέα επιλογή

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, με εμπιστεύεται για μία ακόμη φορά, να συμμετάσχω στη μάχη αυτή από την πρώτη γραμμή. Αγωνίζομαι, μαζί με όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – και με τους νέους και τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή – με εντιμότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια, αλλά και με ενθουσιασμό και με δυναμισμό, για την αλλαγή και την πρόοδο. Για τους πολίτες και για τη Μαγνησία μας. Με τα ιδανικά και τις αξίες μας. Γιατί, στις 4 Οκτωβρίου, η Ελλάδα επιλέγει νέες αξίες. Και η Μαγνησία αξίζει μία νέα επιλογή».






Γιάννης Πολύζος: Αξίζει ένα καλύτερο αύριο στην Ελληνική κοινωνία

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που μου έγινε, να είμαι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Μαγνησίας.
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στις 4 του Οκτώβρη είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης στρατεύομαι με όλες μου τις δυνάμεις για μια ειλικρινή και έντιμη προσπάθεια για να δει επιτέλους μια "άσπρη" μέρα ο τόπος μου.
Καλώ όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να συστρατευθούμε για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που της αξίζει ένα καλύτερο αύριο, με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα.






Τζούλια Τσαλίκη: Μεγάλη η ευθύνη όλων μας


«Η τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας είναι μεγάλη και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη νίκη.

Η Ελλάδα δεν θα είναι ίδια μετά τις 4 Οκτώβρη και η προσπάθεια να πετύχουμε την αλλαγή είναι συλλογική.
Μαζί με τους συνυποψηφίους μου θα συμβάλλω για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων της προόδου.
Η εντολή των πολιτών να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι καθαρή και η ευθύνη όλων μας θα είναι μεγάλη».

Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Διαδήλωσαν για δουλειά και τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι του «Κανάκη»

Γνωστό στην κοινωνία του Βόλου έκαναν το πρόβλημά τους οι σαράντα περίπου εργαζόμενοι του εργοστασίου μεταλλικών κατασκευών «Κανάκης», που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια διά μέσου των κεντρικών οδών της πόλης πορεία, αρχικά μέχρι τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και ακολούθως μέχρι τη Νομαρχία.
Πάντως οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα του ΣΒΘΚΕ «κλειστή» καθώς απουσίαζαν τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου, όσο και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Έτσι, κατόπιν συνεννόησης, η συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ευλογημένο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 το πρωί, από τον οποίο όπως είπαν θα απαιτηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να εξευρεθεί η αναγκαία λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.
Στη Νομαρχία, οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με την αντινομάρχη κ. Νατάσα Οικονόμου, από την οποία ζήτησαν την οικονομική στήριξη της ΝΑΜ και την παρέμβασή της ώστε να πάρουν το οικονομικό βοήθημα που διεκδικούν από τον ΟΑΕΔ.
Η αντινομάρχης απάντησε ότι θα στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στον ΟΑΕΔ, ενώ για την οικονομική στήριξη που ζητήθηκε από τη ΝΑΜ, θα ενημερώσει το Νομάρχη.

Η διαδήλωση
Οι μεταλλεργάτες της «Κανάκης» που από τις 24 Αυγούστου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα τριών και πλέον μηνών, με τη διαμαρτυρία τους απαίτησαν για ακόμη μία φορά από τη διεύθυνση του εργοστασίου να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει υπογράψει μαζί τους και να τους καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές και από την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε αφενός να πληρωθούν οι ίδιοι και αφετέρου να αποτραπεί το κλείσιμο της βιομηχανίας και να επανέλθει στην κανονική παραγωγική της ροή.
«Δεν μπορούμε άλλο. Έχουμε φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Διαδηλώνουμε καθώς διεκδικούμε τα χρήματά μας, ενώ παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι τράπεζες δεν έχουν πάρει ακόμη τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, για να προχωρήσουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων», τόνισε ο συνδικαλιστής και εργαζόμενος στην εταιρία κ. Βασ. Λινάρδος.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» κ. Κώστας Στεργίου εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Συνδικάτου στους εργαζομένους επεσήμανε την ανάγκη ενός κοινού αγώνα όλων των συνδικάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ενώ άσκησε κριτική στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Βόλου για την απουσία της από αυτό τον αγώνα και τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της.
Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της Κανάκης εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απόστολος Νάνος που σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη ενιαίας κλαδικής πολιτικής στο χώρο του μετάλλου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και το ΚΚΕ (μ-λ).
Πάντως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι της «Κανάκης» θα εκθέσουν το πρόβλημά τους στο δήμαρχο Νέας Ιωνίας, με τον οποίο θα συναντηθούν στις 9:30 το πρωί και τις επόμενες ημέρες στο δήμαρχο Βόλου.
Από την εφημερίδα Μαγνησία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Η παράνοια πάει στον Άγιο Παντελεήμονα

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ενός Αφγανού, ο οποίος παραμένει (αν και μαχαιρωμένος) στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα αλλά και την περίεργη κινητικότητα «αγανακτισμένων πολιτών» μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ομάδας δικηγόρων αναφέρεται:

Την 8-9-2009 μετέβησαν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δικηγόροι, μέλη της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, για να επικοινωνήσουν με εντολέα τους Αφγανό κρατούμενο, θύμα ένοπλης επίθεσης στην πλατεία Αττικής.

Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη πλημμέλεια των προανακριτικών υπαλλήλων για την διακρίβωση της ταυτότητας των δραστών και την αποστολή της ελλιπέστατης σχηματισθείσας δικογραφίας στον Εισαγγελέα, χωρίς καν τη λήψη ένορκης κατάθεσης από τον παθόντα.

Καταγγέλλουμε την κράτηση του τραυματία παθόντα σε επικίνδυνες για την υγεία του συνθήκες, την κράτηση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα και τον εκφοβισμό των συνηγόρων τους, μελών της Ομάδας μας, από πολίτες οι οποίοι με άνεση περιφέρονται στο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος.

Είναι ανεπίτρετπο κάποιοι επίλεκτοι «αγανακτισμένοι πολίτες» να γνωρίζουν στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και να περιφέρονται με άνεση στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματος, παρακολουθώντας προκλητικά τις ενέργειες των συνηγόρων.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού συνηγόρων από «αγανακτισμένους πολίτες» παρουσία και με την ανοχή των κρατικών οργάνων.

Καταγγέλλουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες αυτοδικίας που με την ανοχή της αστυνομίας δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στρέφονται κατά μεταναστών, απειλώντας τη ζωή τους.
Από το Διάλογος Ιδεών
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο καλός, ο κακός και η αντιλαϊκή πολιτική

Το έργο «ο κακός και ο καλός» θυμίζουν στην Αλέκα Παπαρήγα ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώτος διάλεξε τον ρόλο του «έντιμου κακού» και ο δεύτερος του «ήπιου ευαίσθητου», αλλά και οι δύο θα εφαρμόσουν άγρια αντιλαϊκή πολιτική, τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή της στην 74η ΔΕΘ.
Είπε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι φιλοδοξίες τους, ο ένας θέλει να δικαιώσει τον θείο του και ο άλλος τον πατέρα και τον παππού του, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, όμως, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα έχουμε αντιλαϊκή κυβέρνηση και αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση, όποιο κόμμα και να κερδίσει.
Το ξέκοψε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. «Θα μας έπαιρνε με τις πέτρες ο κόσμος, θα ήταν σαν να έχουμε προδώσει τον λαό», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν στρατηγικές διαφορές, συναγωνίζονται ποιο θα διαχειριστεί καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης, γι' αυτό κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το ΚΚΕ που στέκεται απέναντί τους.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αρνείται να ομολογήσει τη διεθνή οικονομική κρίση για να μη «θάψει» τη Σοσιαλδημοκρατία.
Με αφορμή την εξαγγελία του προέδρου τού ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει τα STAGE στο Δημόσιο, στράφηκε εναντίον του.
«Καλά, μας κοροϊδεύει; Αν είναι παλικάρι να πάει να τα καταργήσει γενικά. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των STAGE είναι στους ιδιώτες. Και τα STAGE δεν είναι για πάντα. Εχουν ημερομηνία λήξης. Θα καταργήσει δηλαδή κάτι που έχει ημερομηνία λήξης. Αν είναι παλικάρι να πάει να τα καταργήσει, να επιβάλει στους εργοδότες προσλήψεις και μείωση του ωραρίου εργασίας, όχι μείωση των μισθών».
Η Α. Παπαρήγα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν την προεκλογική περίοδο αντικομμουνιστικές επιθέσεις, που έχουν σχεδιάσει τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, με τη διευκρίνιση ότι αυτή τη φορά ο αντικομμουνισμός μπορεί να είναι πιο «κομψός» ή να προωθηθεί μέσω άλλων κέντρων.
Για τον ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους Πράσινους είπε πως τάσσονται καθαρά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει ως «κυβερνητικός παρτενέρ».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι δικαιώνουν τη στάση του ΚΚΕ που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις του για ενότητα της Αριστεράς. «Τώρα θα είχαμε 12 στο ντιμπέιτ και 12 στη διακομματική επιτροπή», παρατήρησε και δήλωσε πως «εάν κάναμε τέτοιο λάθος, τότε θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα στη σύγχρονη ιστορία του ΚΚΕ».
Υπενθύμισε ότι είχε πει στα στελέχη που έφυγαν από το ΚΚΕ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ «ό,τι μας κάνατε θα σας κάνουν» και έστρεψε τα πυρά της εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή δηλώσεις του για το ΚΚΕ. «Λίγη μετριοπάθεια δεν θα πείραζε. Να μιλάς με τέτοιους τόνους όταν το δικό σου εγχείρημα έχει αποτύχει μέχρι γελοιοποίησης, θέλει και μια συγγνώμη. Εμείς, όπως βλέπετε, ούτε βγήκαμε με πανηγυρισμούς. Κάνουμε πολιτική εκτίμηση και λέμε ότι είναι αδιέξοδο της στρατηγικής τους. Κι αν θέλετε έχουμε αποφύγει και τη γελοιοποίηση ορισμένων πραγμάτων να την κάνουμε κύριο πολιτικό μας επιχείρημα».
Νίκος Ρούμπος
Από την Ελευθεροτυπία
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο ελάχιστος χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να λύσει μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως ποιος εκπροσωπεί τον σχηματισμό όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε ότι το σχήμα εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος όσο και η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου είχαν διαμηνύσει ότι ο μη ορισμός προέδρου που θα τον εκπροσωπεί στις εκλογικές διαδικασίες αντιβαίνει στην εκλογική νομοθεσία.
Με τη ρύθμιση αυτή φαίνεται πως ξεπερνιέται ο σκόπελος του περιορισμού των εμφανίσεων του Αλέξη Τσίπρα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Εκπρόσωπος Τύπου ορίσθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μαζί με τον Αντώνη Νταβανέλο θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο σε ό,τι αφορά τη δημόσια προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην εκλογική επιτροπή εκτός των μελών της Γραμματείας του σχήματος θα συμμετάσχουν ο Γ. Δραγασάκης, ο Π. Λαφαζάνης και ένα ακόμη μέλος του ΣΥΝ που ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος.
Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ -μετά την προχθεσινή απόφασή τους να συμμετάσχουν ενεργά στα ψηφοδέλτια- επεσήμαναν ότι η μη είσοδος της Ανανεωτικής Αριστεράς στο Κοινοβούλιο θα είναι ένα βαρύ πλήγμα.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας χθες στο «Κόκκινο», επεσήμανε ότι «μια Βουλή χωρίς τη φωνή της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα γυρίσει τον αγώνα είκοσι χρόνια πίσω και θα κερδίσουν όλοι οι άλλοι, το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία, η ΝΔ κάποιους βουλευτές και ο σταλινισμός και η ακροδεξιά το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης στον δικομματισμό».
Για το ενδεχόμενο μη συμμετοχής στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Θοδωρής Μαργαρίτης, λέγοντας ότι θα οδηγούσε πιθανώς το σχήμα εκτός Βουλής και κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα διευκόλυνε τα σενάρια αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και θα ακύρωνε κάθε ανατροπή του δικομματικού πολιτικού συστήματος με την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Με την παροιμία «κάθε εμπόδιο σε καλό» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα είναι παρών και ενωμένος παρά τις δυσκολίες του, για να επιβάλει την πολιτική ατζέντα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.
«Πολύ σύντομα θα τα ξεπεράσουμε όλα και θα το δείτε. Τα πολιτικά έχουν σημασία. Τα τεχνικά θα τα ξεπεράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνασπισμού επεσήμανε πως η κοινωνία χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι κυβερνητική εναλλαγή, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα με στόχο να υπάρχουν μόνο δύο μονομάχοι, με σχεδόν όμοια ατζέντα, χωρίς πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στα κεντρικά ζητήματα, με μοναδικό δίλημμα με ποιον από τους δύο θα εφαρμοστεί η ίδια πολιτική.
«Οι πολίτες θέλουν να δουν σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη ζωή τους, που θα τους δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Δε θέλουν να δουν ποιος από τους δύο θα κυβερνήσει, συνεχίζοντας η ζωή τους να είναι ίδια, συνεχίζοντας η κοινωνία να βουλιάζει στα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει οι σημερινές πολιτικές» ανέφερε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει στις εκλογές στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται εκτός πλαισίου, με στόχο να επιβάλει μια πολιτική ατζέντα διεξόδου από την κρίση.
Ο Α. Τσίπρας είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, για τους οποίους είπε πως είναι οι Ελληνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και αντιμετωπίζονται σαν πολίτες β κατηγορίας.
Επεσήμανε την αναγκαιότητα σχεδιασμού μιας πολιτικής ανασυγκρότησης της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου σε εθνική κλίμακα, κάτι που χαρακτήρισε ως εθνικό θέμα.
Σήμερα το μεσημέρι θα περιοδεύσει στη ΔΕΘ και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Από το Έθνος

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Πάμε γι' άλλα...πιο μεγάλα!


Μια χαλαρή προπόνηση περιλάμβανε το μενού της τρίτης μέρας του Ευρωμπάσκετ για την Εθνική ομάδα.
Οι διεθνείς τσαλάκωσαν ακόμα περισσότερο τους αποσβολωμένους από την χθεσινή ήττα από τα Σκόπια, Ισραηλίτες και πορεύονται αήττητοι προς την επόμενη φάση.
Το γεγονός ότι ο αγώνας ήταν αδιάφορος έδωσε την ευκαιρία στον Γιόνας Καζλάουσκας να διαφοροποιήσει τα αγωνιστικά του πλάνα.
Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη προσέγγιση εστιάζει στην ξεκούραση βασικών στελεχών, την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας και την αποφυγή κάποιου τραυματισμού.
Έτσι, λοιπόν, ο Γιάννης Μπουρούσης ρίζωσε στον πάγκο και χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλο διάστημα οι λεγόμενες "ρεζέρβες".
Ιδιαίτερα ο Καλαμπόκης (με τα 25 λεπτά στο παρκέ ήταν ο μακροβιότερος πενταδάτος παίκτης της Ελλάδας) άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, δείχνοντας ξεψαρωμένος, καθώς και σουτ πήρε και δημιούργησε παιχνίδι για τους συμπαίκτες του.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο της αναμέτρησης, αλλά και ενόψει συνέχειας το παρόν που φώναξαν οι Αντώνης Φώτσης και Βασίλης Σπανούλης.
Ιδιαίτερα, ο κατά το μπασκετικό σινάφι, "Μπάτμαν" βρέθηκε αντιμέτωπος απέναντι στον ποιοτικό Ελιάχου, παρέδωσε δωρεάν μαθήματα για το τι εστί μοντέρνο πάουερ φόργουορντ: και απειλή έξω από τα 6.25 μ. αλλά και δουλειά πάνω από τη στεφάνη.
Μια σημειολογική παρατήρηση: η Εθνική πέτυχε κατοστάρα σε Ευρωμπάσκετ μετά από 8 χρόνια, όταν και είχε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τους Βόσνιους στην Αττάλεια το 2001. Σίγουρα βοήθησε η έλλειψη πίεσης και η αδυναμία των παρά των θρυλούμενων σοφτ Ισραηλιτών, αλλά παράλληλα αποτελεί επιτυχία που την πιστώνεται ο Ομοσπονδιακός τεχνικός. Εντούτοις, η ένσταση σχετικά με τη δυναμικότητα του Ισραήλ παραμένει.
Ο αντίλογος εστιάζει στο γεγονός ότι τα συνεχόμενα ματς με ικανούς αντιπάλους συντελούν στην απόκτηση ρυθμού και ομοιογένειας και στην συσπείρωση της ομάδας.
Δείτε για παράδειγμα πόσο θα ανέβουν στην πορεία οι ομάδες του τρίτου ομίλου, που έβγαλαν τα μάτια τους στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Όπως και να έχει η Εθνική συνεχίζει με λευκό ποινικό μητρώο, αποφεύγοντας κακοτοπιές και μπαίνει με ψυχολογία στο νέο όμιλο.
Μπαστούνια πάλι δεν θα τα βρει με αντιπάλους Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, αλλά θέλει συγκέντρωση και διάρκεια, προκειμένου να χτίσει πάνω στις πρόσφατες επιτυχίες και να αντιμετωπίσει σχετικά βατό αντίπαλο στο χιαστί του προημιτελικού.
Άλλωστε αυτή η ημερομηνία έχει σημαδευτεί με κόκκινο στυλό στο καλεντάρι του Λιθουανού τεχνικού.
Από το Greek Hoopz
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

ΚΑΡΛΑ, Νεκρά ψάρια προκαλούν ανησυχία

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, η ύπαρξη νεκρών ψαριών σε παράλληλη με τη λίμνη τάφρο.
Εκατοντάδες νεκρά ψάρια σε μήκος τριών και πλέον χιλιομέτρων, εντοπίστηκαν χθες, προκαλώντας την έντονη κινητικότητα της Δημοτικής Αρχής, η οποία με έγγραφο της, ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΝΑΜ.
Την εγρήγορση των αρμόδιων Αρχών και των μηχανισμών ζητάει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, κ. Γιάννης Πρίντζος.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πιθανότητες μόλυνσης της λίμνης είναι λίγες.
Τα νεκρά ψάρια έγιναν χθες αντιληπτά, νωρίς το πρωί από υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει το Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Παπαδήμα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Αμέσως βρέθηκαν στο σημείο όπου με τη συνοδεία του γεωπόνου του Δήμου έκαναν αυτοψία στην περιοχή για περισσότερη από μία ώρα.
Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε κατά την επιτόπια έρευνα εκατοντάδες νεκρά ψάρια ήταν μέσα στο νερό της τάφρου, η οποία βρίσκεται παράλληλα με τη λίμνη Κάρλα. «Τα ψάρια βρίσκονται κατά μήκος 3,5 χιλιομέτρων, δίπλα από τη λίμνη» όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, κ. Θανάσης Παπαδήμας. Αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη τάφρο καταλήγουν τα νερά του Πηνειού, τα οποία τροφοδοτούν τα χαντάκια του ΤΟΕΒ της λίμνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται το φαινόμενο να προκλήθηκε από την έλλειψη οξυγόνου στα νερά της περιοχής λόγω μόλυνσης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κίνδυνος για μόλυνση των νερών της λίμνης δεν είναι άμεσος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον, αφού το νερό της τάφρου δεν τροφοδοτεί τη λίμνη αυτήν την περίοδο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν τα νερά συσσωρεύονται και διοχετεύονται στην Κάρλα.
Ο Δήμαρχος Κάρλας, με έγγραφο που απέστειλε χθες, ζητάει την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος που προκάλεσε το θάνατο στα ψάρια, αλλά και να εξετάσουν το ενδεχόμενο μόλυνσης των νερών της λίμνης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, κ. Γιάννης Πρίντζος, σε δηλώσεις του επαναλαμβάνει πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Φορέας κατά τη λειτουργία του στη διαχείριση αλλά και σε παρόμοιες υποθέσεις.
«Ο Φορέας θα παρακολουθεί με τα στελέχη του και τους φύλακες για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο κ. Πρίντζος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει, όσα έχει υποστηρίξει πριν από μία πενταετία τουλάχιστον, δηλαδή ότι «είναι αναγκαίο να εξυγιανθούν τα νερά του Πηνειού και τα κανάλια που καταλήγουν στη λίμνη Κάρλα» διότι όπως εξηγεί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις θα είναι τεράστιο. Ο ίδιος θεωρεί αναγκαία την κινητοποιήσει των υπευθύνων περιβάλλοντος και των μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Στην άσβεστη μνήμη του Κώστα Κάππου

Ο Κώστας Κάππος οργανώθηκε στην ΕΔΑ πριν από τη δικτατορία του 1967 και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Με την επιβολή της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο. Μετά την απελευθέρωσή του, συνέχισε τον αγώνα στις γραμμές της ΚΝΕ, ως μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Συνελήφθη εκ νέου το Φλεβάρη του 1974 και υπέστη φρικτά βασανιστήρια στο ΕΑΤ - ΕΣΑ, δίχως να λυγίσει. Στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Κάππος δραστηριοποιήθηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ συνέχιζε να συμμετέχει στους λαϊκούς αγώνες, δίπλα στο ΚΚΕ.

Είπαν στην κηδεία του...

Το στερνό «αντίο» είπε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο, τον φίλο, τον πρωτοπόρο αγωνιστή, τον Κώστα Κάππο, που, πριν από πενήντα περίπου χρόνια, εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα και αναδείχτηκε σε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποχαιρετάμε έναν ακούραστο αγωνιστή, κομμουνιστή, από τα μικρά του χρόνια.

Ηταν απλός, επίμονος και μελετούσε πάντα τα βήματά του. Πορεύτηκε το δρόμο του αγώνα για μισόν αιώνα.

Στα εργοστάσια, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, έδινε τη μάχη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας. Αγωνίστηκε για την προώθηση της μεγάλης υπόθεσης, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Για πολλά χρόνια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέσα στη Βουλή αγωνιζόταν στις πρώτες γραμμές.

Ακαταπόνητος, παρά τα προβλήματα υγείας, μέχρι το τέλος. Τον συναντούσαμε πάντα, να περπατά ακούραστος στις κινητοποιήσεις του εργατικού, μαζικού, λαϊκού κινήματος και στις συγκεντρώσεις του Κόμματος.

Στη συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, την αγαπημένη μας Πόπη, στον Θανάση και την Φωτεινή, τα παιδιά του, στον αδερφό του Αντώνη, απευθύνουμε από το ΚΚΕ τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

«Γύρισε την πλάτη του στην αστική κοινωνία, δε θυσίασε ποτέ την ιδεολογία του», είπε ο Γ. Τρικαλινός, εκ μέρους της οικογένειας του Κ. Κάππου. Ενώ έναν τελευταίο χαιρετισμό έκαναν, επίσης, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης εκ μέρους του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, ο Κων. Τουμασάτος γεν. γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, ο Αγ. Χάγιος εκ μέρους του ΝΑΡ, ο Μπ. Γκολέμας εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ο Θαν. Μπαρτζώκας δήμαρχος Καισαριανής, ο Ν. Βούτσης εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ο Στ. Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας, ο πρέσβης της Κούβας, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεκάδες φορείς.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ΚΜΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, πλήθος αντιστασιακών οργανώσεων, σωματεία εργαζομένων, το ΝΑΡ, το «ΠΡΙΝ», η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, κόμματα και άλλοι φορείς.

Δήλωση για το θάνατο του Κώστα Κάππου έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Επίσης τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν, με ανακοινώσεις τους, η ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, η ΑΚΟΑ και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα.

Ακόμα, τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε στην οικογένεια του Κώστα Κάππου το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Από τον Ριζοσπάστη

Επιλογή άρθρων και συνεντεύξεων του Κ. Κάππου

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή από άρθρα, κείμενα και συνεντεύξεις του Κώστα Κάππου κυκλοφόρησε σ' ένα βιβλίο 366 σελίδων, με τίτλο «Η επανάσταση που έρχεται», από τις εκδόσεις «Αλήθεια». Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται ένα κεφάλαιο για τα γεγονότα μετά τη χούντα και τη δίκη της Χαλκίδας, μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, που αφορούσαν στον Κώστα Κάππο. Περιέχονται, επίσης, αναφορές στα γεγονότα του 1989 και μια επιλογή από κείμενα του Κ. Κάππου, που δημοσιεύτηκαν σε πολιτικές εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν μέχρι τον αδόκητο χαμό του, στις 10 Σεπτέμβρη 2005.

Οπως σημειώνει στην αρχή του βιβλίου ο Θανάσης Κάππος, που έκανε και την επιλογή των κειμένων, «η όλη προσπάθεια έχει έναν και μοναδικό σκοπό: Να κρατηθεί ζωντανό ένα μεγάλο κομμάτι από όλα εκείνα που είχε γράψει και το κυριότερο είχε κάνει. Το βιβλίο τού ανήκει ολοκληρωτικά. Είναι κομμάτι της ζωής του. Μιας ζωής που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αφιερωμένη στην αλήθεια, το δίκιο και την αξιοπρέπεια».

Αντικειμενικά, όμως, και πέρα από τις προθέσεις του Θ. Κάππου, τα κείμενα του Κώστα Κάππου ξαναφέρνουν στο μυαλό και θυμίζουν μια σειρά σοβαρές εξελίξεις και γεγονότα της τελευταίας εικοσαετίας και το κυριότερο, γιατί, αντικειμενικά πλέον, διαβάζονται με άλλο μάτι απ' αυτό της πρωτοδημοσίευσής τους, αφού έχει παρέλθει ικανός χρόνος από τότε, δεν υπάρχουν πλέον οι όποιες συγκυριακές φορτίσεις και η ζωή έχει δώσει, στον έναν ή άλλο βαθμό, τις δικές της απαντήσεις, επιβεβαιώνοντας ή όχι τις όποιες τότε εκτιμήσεις και δικαιώνοντας το ΚΚΕ για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα. Μπορούν και πρέπει, επομένως, να αποτελέσουν ένα ερέθισμα προβληματισμού και σκέψης, ιδιαίτερα για όλα όσα απασχόλησαν έντονα τους κομμουνιστές και τους αριστερούς γενικότερα στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία. Ακόμη περισσότερο, επειδή τα γραφτά του Κώστα Κάππου -ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί τους σε όλα τα σημεία - σφραγίζονται από την προσήλωσή του στην ταξική ανάλυση των φαινομένων.

Από τον Ριζοσπάστη

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος

Ρώμη 1960

Σαν σήμερα, ένας 28χρονος Αιθίοπας δρομέας άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος συμπερίληφθηκε στην αποστολή της χώρας την τελευταία στιγμή αντικαθιστώντας τον τραυματία, Ουάμου Μπιράτου, δοκίμασε τα παπούτσια που του έδωσαν για να τρέξει στο μαραθώνιο αλλά δεν ήταν άνετα γι’αυτόν. Ετσι, αποφάσισε να τρέξει ξυπόλητος…

Με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και στους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 1964.

Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ένα στάδιο φέρει τ' όνομά του.

Αμπέμπε Μπικίλα: Ο ξυπόλητος Ολυμπιονίκης


Από το Contra.gr και την wikipedia
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ανακοίνωση της Ο.Γ.Ε. για τις εκλογές

Ανακοίνωση - κάλεσμα μπροστά στις εκλογές
«Εργαζόμενες, άνεργες, νέες, Γυναίκες του μικρομάγαζου, φτωχές αγρότισσες και συνταξιούχες, Γυναίκες του καθημερινού μόχθου,
Στις 4 Οκτώβρη, μπροστά στην κάλπη, μας δίνεται η ευκαιρία να τιμωρήσουμε τα κόμματα που με τις πολιτικές τους μας κάνουν αναλώσιμο γρανάζι στις κερδοσκοπικές μηχανές τους, που διατηρούν την πολλαπλή καταπίεση των γυναικών, για να είναι πολλαπλά κερδοφόρο το κεφάλαιο.
Ολες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τους πέρασαν πρώτα πάνω από τα δικαιώματα των γυναικών στη δουλειά, στη συνταξιοδότηση, στην κοινωνική και πολιτική ζωή, στη μητρότητα.
Αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, τις έσπρωξαν στη μερική απασχόληση και στο ωρομίσθιο, με την τρομοκρατία να οργιάζει στους χώρους δουλειάς, μπροστά στη λαίλαπα της ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία.
Στα 65 χρόνια πήγαν τη σύνταξη των γυναικών καταργώντας την 5ετή διαφορά συνταξιοδότησης από τους άντρες.
Κατάργησαν την 5ετία που έπαιρναν νωρίτερα σύνταξη οι γυναίκες με ανήλικο ή ανάπηρο παιδί.
Η ακρίβεια, οι φωτιές και οι πλημμύρες φέρνουν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας σε απόγνωση.
Η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση έστω και ενός παιδιού γίνονται απαγορευτικά για τις νέες γυναίκες.
Αρχίζει η σχολική χρονιά με τα πάγια και διαχρονικά προβλήματα στην Παιδεία και με την αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση για τις λαϊκές οικογένειες.
Χιλιάδες παιδιά έμειναν και φέτος έξω από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στην προσχολική αγωγή υποβαθμίζουν την παροχή της και ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες πανδημίας γρίπης, υπονομεύουν την υγεία παιδιών και προσωπικού.
Οι μητέρες της χώρας μας, οι έγκυες γυναίκες, παραμένουν έντρομες μπροστά στην πανδημία της "νέας γρίπης", γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων για εξωνοσοκομειακή φροντίδα, για πρόληψη και δημόσια υγεία.
Το ναι ή το όχι στο εμβόλιο που ετοίμασαν εσπευσμένα οι πολυεθνικές του φαρμάκου για περισσότερα κέρδη θα το μάθουν από τους ειδήμονες των τηλεπαραθύρων και όχι υπεύθυνα από την κυβέρνηση;
Να μην υποκύψουμε στην ιδεολογική τρομοκρατία της ακυβερνησίας
Γιατί μας ζητούν ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Για να μπορούν ανενόχλητα να χειροτερεύουν τις εργασιακές σχέσεις, να κόβουν μεροκάματα και συντάξεις, να απολύουν, να αποτελειώνουν ό,τι απέμεινε από τον κοινωνικό χαρακτήρα και τα δικαιώματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, να παγιώσουν τις 65 και 70 ώρες δουλειάς τη βδομάδα, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, αρκεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά στην πόλη και στην ύπαιθρο να μην υποκύψουν στην ιδεολογική τρομοκρατία της ακυβερνησίας.
Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έτσι ή αλλιώς θα κάνουν κυβέρνηση γιατί έχουν ανεξόφλητες επιταγές προς την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση για να μπει ο λαός και το κίνημά του στη γωνία και να αποδεχτεί τους ευρωμονόδρομους της ανεργίας, της φτώχειας, της μερικής δουλειάς και της μερικής ζωής.
Οι εκλογές του Οκτώβρη δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να πάψουν να είναι θεατές στη ζωή και να γίνουν πρωταγωνίστριες, να πιστέψουν στη δύναμή τους και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να αρχίσει να αλλάζει και η ζωή τους και η ζωή των παιδιών τους.
Να τιμωρήσουν με την ψήφο τους αυτούς που εφάρμοσαν τα μέτρα αλλά και αυτούς που δεν αντέδρασαν σε αυτά, που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, που εντείνουν την ανισοτιμία τους.Οι γυναίκες του μόχθου μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορεί το ριζοσπαστικό κίνημα να αντεπιτεθεί στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται.
Ο δικός μας μονόδρομος
Στις εκλογές του Οκτώβρη οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες, οι γυναίκες του μικρομάγαζου και της φτωχής αγροτιάς ήρθε η ώρα να κάνουν το βήμα, με την ψήφο τους να τιμωρήσουν τους υπαίτιους και με τους αγώνες τους να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό γυναικείο και γενικότερα το λαϊκό κίνημα της χώρας μας.
Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος για να απαιτήσουμε τα δικαιώματα Ελληνίδων και μεταναστριών γυναικών.
Στη σταθερή και μόνιμη εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία.
Για άλλες υπηρεσίες να απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
Για ορισμένα επαγγέλματα, π.χ., το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και για όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών.
Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση της απόλυσης εγκύου.
Στη δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση που να εγγυάται αξιοπρεπή σύνταξη (στο 80% του τελευταίου μισθού) στα 55 χρόνια και στα 50 γι' αυτές που δουλεύουν στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η θετική διάκριση για τις γυναίκες της πενταετούς διαφοράς στα χρόνια της συνταξιοδότησης αποτελεί δικαίωμα που πηγάζει από την ανισότιμη θέση τους στην εκμεταλλευτική κοινωνία και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου.Αδειες κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες. Δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά από τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Επιπλέον ένα χρόνο άδεια (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές για κάθε παιδί με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη.
Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην 1η Δημοτικού.Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθενείας του παιδιού ή εκπαιδευτικής παρακολούθησής του.
Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο εργασίας μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
Μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 2 ώρες για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μια εβδομάδα η καλοκαιρινή άδεια.
Στο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, καθώς και τα έξοδα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ).
Στην πλήρη κάλυψη των αναγκών της Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
Πρωτοβάθμια Υγεία που θα στηρίζεται σε δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Δημιουργία δημόσιων δωρεάν γυναικολογικών και μαιευτικών κλινικών με επάρκεια κρεβατιών.
Κεντρικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου ενταγμένων στο Δημόσιο Κέντρο Υγείας, όπως και των υπηρεσιών Οικογενειακού Προγραμματισμού.
Ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες.
Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της γυναίκας και τον αυξημένο ρόλο της στην αναπαραγωγική λειτουργία.
Κρατικό δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων».
Από τον Ριζοσπάστη
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Δεν… κρατήθηκε ο Καπράλος με τη απραξία της «Βόλος 2013»

Ένας έμμισθος πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής – πρωτοφανές γεγονός που έχει αναφερθεί το greek-olympics.blogspot.com – τέσσερις δήμαρχοι (εν ενεργεία και τέως), μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία και ένας πρόεδρος ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συνεδρίασαν για την πορεία των Μεσογειακών Αγώνων του Βόλου το 2013.
Μία συνεδρίαση… παρωδία αφού περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη τίποτα δεν έχει γίνει σε κανένα επίπεδο, ούτε τεχνικό, ούτε οργανωτικό.
Και τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής από τα οποία… μπάλα – το έργο δηλαδή – το γνωρίζουν μόνο οι 5 από τους 15 της Οργανωτικής. Και από τους 5 βγάλουμε το Λάμπη Νικολάου που είναι αποστασιοποιημένος τότε απομένουν ακόμα λιγότεροι.
Τι και αν «χτύπησε το καμπανάκι» ο Σπύρος Καπράλος, από το ένα… αυτί μπήκαν, από το άλλο αυτί… βγήκαν. Άλλωστε τώρα είμαστε σε προεκλογική περίοδο και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η αλλαγή στην κυβέρνηση θα φέρει αλλαγή και στην Οργανωτική Επιτροπή.
Άλλος πρόεδρος, άλλος διευθύνων σύμβουλος, άλλα μέλη. Μόνο ο Σπύρος Καπράλος και ο Λάμπης Νικολάου θα μείνουν στις θέσεις τους και αυτό γιατί είναι θεσμικός ο ρόλος τους από αυτούς που γνωρίζουν και οι δήμαρχοι φυσικά. Όλοι οι άλλοι θα πάνε σπίτια τους.
Καλά έκανε ο κ. Καπράλος και μίλησε για τις καθυστερήσεις και μία ιστορία που επαναλαμβάνεται όπως και στους Ολυμπιακούς, όμως το κοινό που απευθυνόταν τον άκουγε μάλλον… αδιάφορα.
Για την ιστορία δείτε ποιοι απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων «Βόλος 2013 ΑΕ» και θα καταλάβετε πολλά:
Πρόεδρος : Νεόφυτος Ερωτόκριτος
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Φανή Κουτρουμπά
Βούλγαρης Αλέξανδρος, Δήμαρχoς Βόλου
Μαβίδης Παύλος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Βόλου
Τζανακούλης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Λάρισας
Μήτρου Κυριάκος, τέως δήμαρχος Βόλου
Μητσιός Αθανάσιος πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών
Ουίλς Κωνσταντίνος πρώην μέλος ΕΟΕ
Ζάνας Ευστάθιος, πρώην διευθυντής αγωνιστικού αθλητισμού της ΓΓΑ
Μπέκας Παύλος, επικεφαλής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Κικίλιας Βασίλης, πρόεδρος αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
Καπράλος Σπυρίδων, πρόεδρος ΕΟΕ
Νικολάου Λάμπης, α’ αντιπρόεδρος ΔΟΕ
Αναγνώστου Σωκράτης, πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας
Βενέτη Αγγελική, μέλος ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας

Από το greek-Olympics

Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Ξαναγράφεται η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης;

Μια ανακάλυψη στη Γεωργία έξι αρχαίων σκελετών ηλικίας 1,8 εκατ. ετών απειλεί να ανατρέψει την κυρίαρχη θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη που θέλει αποκλειστικό λίκνο της ανθρωπότητας την Αφρική.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη δείχνει ότι ένα στάδιο-κλειδί για την ανθρώπινη ανάπτυξη μπορεί να μην έλαβε χώρα στην Αφρική, αλλά στην περιφέρεια της Ευρώπης, καθώς τα οστά των γεωργιανών ανθρωπιδών (πρώιμων ανθρώπων) υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας που περπάτησαν όρθιοι, δηλαδή οι homo erectus, δεν βρίσκονταν στην Αφρική, αλλά στην Ευρασία.
Τα οστά -που περιλαμβάνουν κρανία και δόντια σε πολύ καλή κατάσταση- είναι τα πιο παλαιά που έχουν ποτέ βρεθεί εκτός Αφρικής. Ανήκουν σε μια φυλή κοντών πρώιμων ανθρώπων (με ύψος 1,44 - 1,50 εκατοστά), με μικρούς πρωτόγονους εγκεφάλους (μισούς σε μέγεθος σε σχέση με τους σημερινούς), οι οποίοι περπατούσαν και έτρεχαν όπως οι σημερινοί άνθρωποι. Βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και φυτών, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι εκείνοι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν και έτρωγαν ζώα.
Η ανακάλυψη δείχνει ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου εγκατέλειψαν την Αφρική για να εξερευνήσουν τον κόσμο, περίπου 800.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αφρική, όπου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, εξελίχτηκαν στους σύγχρονους ανθρώπους (homo sapiens) και ξεκίνησαν μια δεύτερη μετανάστευση για να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Ασία.
Με βάση το νέο αυτό σενάριο, δεν αμφισβητείται μεν (τουλάχιστον όχι ακόμα) η Αφρική ως αρχική κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά η Γεωργία θέτει υποψηφιότητα για λίκνο των πρώτων Ευρωπαίων, καθώς και του homo erectus.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οστά δείχνουν ένα νέο είδος ανθρώπου (homo georgicus) και άλλοι ότι παραπέμπουν στην εξέλιξη του πρώτου homo erectus.
Πηγή:ΑΠΕ
Από το busy bee
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Περάστε, κόσμε...

Και πολύ τους πέφτει ο κ. Ηλίας Ψινάκης .
Τον παρουσιάζουν ως ελαφρύ και χαριτωμένο ενώ είναι πολύ πιο σοβαρός από πολλούς στον Συναγερμό.
Εντάξει, δεν παίζει τα οικονομικά στα δάχτυλα αλλά το αυτό ισχύει για τον πρόεδρο.
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είναι αυτοδίδακτος και τούτο φάνηκε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Οι προτάσεις του για τη διάσωση της πατρίδος ήταν επιπέδου μπακαλικής, κάτι που υπενθύμισε την επαγγελματική καταγωγή του: ως δημοσιογράφος νομίζει ότι τα ξέρει όλα άρα δύναται να ξεπεράσει και την κρίση με πρακτικές δικής του επινόησης.
Εν πρώτοις μίλησε για «σεντούκια» και αναφέρθηκε σε εργαζομένους που κρύβουν λεφτά στο σπίτι γιατί δεν μπορούν να τα εμφανίσουν.
Αναφέρθηκε επί λέξει σε καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα, σε λογιστές που δεν κόβουν απόδειξη, σε δημοσιογράφους που δίνουν ένα άρθρο ΄δώ και από ΄κεί και πληρώνονται μαύρα.
Ας βγάλουμε από την πλάνη τον ορθόδοξο πολιτευτή: κάτι τέτοια μικροποσά δεν καταλήγουν σε σεντούκι, δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν στο σπίτι. Πάνε απευθείας στην πληρωμή λογαριασμών.
Ισχυρίστηκε ο κ. Καρατζαφέρης ότι η παγκόσμια οικονομία έπεσε έξω επειδή αυτά τα ψίχουλα που πληρώνονται μαύρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατατεθούν σε τράπεζες.
Μετά είπε ότι οι Ελληνες έχουν πακτωλούς στην αλλοδαπή.
Πρότεινε λοιπόν να εισρεύσουν τα κεφάλαια των Ελλήνων που αβγατίζουν στις Ελβετίες χωρίς να ερωτηθούν οι καταθέτες αν προήλθαν από νόμιμες συναλλαγές.
Εταξε μάλιστα αφορολόγητο για μια τριετία.
Δεν ξέρουμε αν χάρηκαν τίποτε μεγαλοκαρχαρίες ή έμποροι ντρόγκας που κρύβουν τα λεφτά τους, να ενημερώσουμε όμως τον επικεφαλής του ΛΑΟΣ ότι οι καθηγητές στους οποίους αναφέρθηκε δεν έχουν παρτίδες με την Ελβετία, άντε στο τσακίρ κέφι να φάνε καμία Τoblerone.
Πρότεινε και άλλα προκειμένου να φέρει συνάλλαγμα: όποια επιχείρηση εξάγει όλη την παραγωγή της στο εξωτερικό, να απαλλαγεί από τις εισφορές στο ΙΚΑ, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων.
Ετσι πολύ απλά ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να στήσει στη Βουλγαρία μια εταιρεία που θα απορροφά όλα τα προϊόντα και να γλιτώνει από τα περιττά έξοδα ασφάλισης.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πτυχιούχος του LSΕ για να αντιληφθεί ότι οι προτάσεις του κ. Καρατζαφέρη δεν στέκουν. Είναι ανερμάτιστες.
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι δημαγωγός- απευθύνεται στα ταπεινά ένστικτα και παίζει με τα αισθήματα του πολίτη.
Τον ξεσηκώνει ανάλογα με τη συγκυρία. Φέτος ακκίζεται με εκείνον που πέρυσι απαξίωνε.
Η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ανέσυρε από τα πρακτικά της Βουλής (21 Μαρτίου 2008) την προσβλητική, ονομαστική αναφορά του στον κ. Ψινάκη. Είπε ότι είναι ίνδαλμα της νεολαίας και τούτο το αντιμετώπισε ως ξεπεσμό, καταλήγοντας στη φράση: «Αυτά πλασάρουν οι τηλεοράσεις σήμερα» .
Το ίνδαλμα με την πασμίνα τού φάνηκε τώρα βολικό, ήλθε να προσθέσει κάτι από την αίγλη των λαϊκών εκπομπών.
Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Καρατζαφέρης: θέλει να προσελκύσει τους τηλεθεατές που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Στους αδρανείς με το τηλεκοντρόλ βλέπει τη δύναμή του.
Προ δεκαετίας ο κ. Καρατζαφέρης καλούσε να συσπειρωθούν υπό τη σκέπη της Νέας Δημοκρατίας η Χρυσή Αυγή, η ΕΠΕΝ, οι βασιλικοί και η Πολιτική Ανοιξη.
Κόσμος να ΄ναι κι ό,τι να ΄ναι.
Καθώς τα χριστιανικά ιδεώδη και οι πολλές γαλανόλευκες διώχνουν όσους έχουν δυσανεξία στη συντήρηση, ρίχνει άγκιστρο για άλλες κοινωνικές ομάδες, και ό,τι πιάσει.
Υπήρξε ο μόνος πολιτικός αρχηγός που συμφώνησε με το Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Είπε το αμίμητο: «Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε γκέι υποψήφιο, άσχετα αν δεν βγήκε να το πει επώνυμα. Ομοφυλόφιλους εργαζομένους έχουμε και στο κανάλι, κάνουν μάλιστα πολύ καλή δουλειά».
Ολα κι όλα όμως, δεν τα βάζει αυτά στις επίσημες θέσεις της παράταξης «για να μη δημιουργηθούν γκέτο». Τα λέει όμως δημόσια, ως προσωπικές απόψεις.
Ο κ. Καρατζαφέρης έβλεπε πάντα τα κόμματα ως ομπρέλες. Από κάτω χωρούν πολλοί.
Οσο αυτό αφορούσε βασιλοχουνταίικους πληθυσμούς που τρέχουν να φιλήσουν το χέρι του δεσπότη, είχε καλώς.
Η πρόσμειξη που επιχειρεί τώρα είναι σχεδόν απίθανο να του βγει σε καλό.
Οχι επειδή το συμπούρμπουλο του ΛΑΟΣ είναι εχθρικά ετερόκλητο αλλά γιατί όσο αυξάνονται τα δυνητικά ποσοστά τόσο μεγαλώνει η περιέργεια.
Να μάθουμε τίνι τρόπω θα κυβερνήσει.
Αποκαλύπτεται η πραγματική φαιδρότητα στον τομέα της Οικονομίας.
Λώρη Κέζα
Από το Βήμα
Διαβάστε περισσότερα...

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template