Η Αγία Τριάδα, γνωστή λάτρης τού αθλήµατος, σχεδιάζει γήπεδα γκολφ στον νοµό Μαγνησίας παρέα µε τους επί γης γνωστούς επιχειρηµατικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους της.
Αν και πληροί όλες τις προϋποθέσεις, η υπόθεση πώλησης και ενοικίασης της λεγόµενης εκκλησιαστικής περιουσίας στις Νηές τής Μαγνησίας από τον Μητροπολίτη Δηµητριάδος και Αλµυρού Ιγνάτιο (κατά κόσµο Παναγιώτη Γεωργακόπουλο) –µε τη σύµφωνη γνώµη τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος– προς την εταιρεία Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E., δεν έχει πάρει (ακόµα) τις διαστάσεις τού τεράστιου σκανδάλου που της αναλογούν. Με αφορµή τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που θα διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα, δύο έξυπνοι επιχειρηµατίες µε «ισχυρές πλάτες» και «εσωτερική πληροφόρηση» προχωρούν στην εξαγορά µιας εταιρείας και στην αγορά και εκµίσθωση περίπου 3.000 στρεµµάτων γης µε αµφιλεγόµενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε προνοµιακή θέση για συγκεκριµένη τουριστική χρήση. Ένας όρµος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προετοιµάζεται να γίνει γήπεδο γκολφ, στο όνοµα της ανάπτυξης, µε τις ευλογίες τής εκκλησίας, της κυβέρνησης, της νοµαρχίας Μαγνησίας και του Δήµου Σούρπης. Μια χαρά!
Γκολφ για όλους
Το 2003 ο Μητροπολίτης Δηµητριάδος και Αλµυρού, Ιγνάτιος, αποφασίζει να εκµεταλλευτεί ένα µέρος τής ακίνητης περιουσίας τής Μητρόπολής του και προκηρύσσει διαγωνισµό µε σκοπό την πώληση και την ενοικίαση εκτάσεων στην περιοχή Νηές τού Δήµου Σούρπης Μαγνησίας για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων γκολφ, καθώς έκρινε «ότι επρόκειτο για επένδυση φιλική προς το περιβάλλον», όπως µας πληροφορεί σχετική ανακοίνωση. Τον διαγωνισµό κέρδισε τον Μάρτιο του 2004 η εταιρεία Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. ιδιοκτησίας Μάρκου Ποτηριάδη, ο οποίος δηλώνει στην ηµερίδα «Ηµέρες Γκολφ 2005» (5/9/2005) ότι: «Δεν υπάρχει λόγος το Golf να υστερεί στην Ελλάδα ή να είναι ο φτωχός συγγενής σε σύγκριση µε το ποδόσφαιρο και το µπάσκετ. Το Golf δεν απευθύνεται µόνο στην elite τάξη, αλλά είναι ένα άθληµα - παιχνίδι για όλες τις κοινωνικές τάξεις ανεξαρτήτως […] Η χρήση των χώρων Golf σαν οπτική ανάπαυλα σε τουριστικά και οικιστικά συγκροτήµατα, µε περιµετρικούς περιπάτους, άξονες θέας και άλλες δραστηριότητες θα δηµιουργήσει ένα καλύτερο και υγιέστερο περιβάλλον για όλους µας».
Με σήµα το δελφίνι
Στις 16 Ιουνίου του 2006 αποφασίστηκε ότι η ελληνική υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 θα είναι αυτή του Βόλου-Λάρισας και όχι της Πάτρας. Τον Ιούλιο του 2006 την Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. αγοράζει η Dolphin Capital Investors ιδιοκτησίας Μίλτου Καµπουρίδη και Πιέρ Χαραλαµπίδη. «Με οδηγό το δελφίνι, το ιερό ζώο τού Ποσειδώνα, δύο Κύπριοι επιχειρηµατίες µε πολυετή εµπειρία σε επενδύσεις στον κλάδο τού real estate και στενούς δεσµούς µε την Ελλάδα, […] επιδιώκουν να αλλάξουν τον χάρτη των τουριστικών επενδύσεων στη Ν.A. Ευρώπη και την Ελλάδα», µας πληροφορεί η ιστοσελίδα capital.gr. Αυτό που δεν αναφέρει όµως, είναι ότι ο Μίλτος Καµπουρίδης είναι αδερφός τής Κάλιας Καµπουρίδη, η οποία τον Ιούλιο του 2006 παντρεύτηκε τον εκλεκτό τής καρδιάς της Κωστή Μπακογιάννη, γιο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Πρόκειται για ένα «προσόν» µε δεδοµένη ανταλλακτική αξία για την ελληνική πραγµατικότητα.Τον Νοέµβριο του 2006, λίγους µήνες µετά τον γάµο και το σχετικό συµπεθεριό, αναλαµβάνει την προεδρία τής Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων, ο Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Καθώς το αγώνισµα του γκολφ περιλαµβάνεται στα αθλήµατα που θα διεξαχθούν, η αρχική πρόβλεψη του φακέλου διεκδίκησης ανέφερε ως αναπληρωµατικό το γήπεδο γκολφ στην περιοχή Νηές. Στον δεύτερο φάκελο της διεκδίκησης, το αναπληρωµατικό έγινε ένα από τα δύο κύρια γήπεδα γκολφ (δεύτερο είναι αυτό στο Σωρό Μαγνησίας) ενώ η τρίτη περιοχή έπαψε να αναφέρεται. Όταν στις 27 Οκτωβρίου 2007 η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) ανακοινώνει ότι ο Βόλος και η Λάρισα θα φιλοξενήσουν τους Μεσογειακούς του 2013, στον τελικό και τρίτο φάκελο αναφέρεται ότι το γκολφ θα διεξαχθεί τελικά στις Νηές Μαγνησίας. «Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τα πλέον επίσηµα και σχετικά χείλη, αυτά του Γιάννη Ιωαννίδη, υφυπουργού Αθλητισµού» (εφ. Free Sunday, 15/2/2009). Σύµπτωση;
Το θαύµα τού πολλαπλασιασµού
Έως το 2006 η Golfing Develop-ments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. είχε αγοράσει και µισθώσει (για 99 έτη) από την Μητρόπολη Δηµητριάδος περίπου 3.000 στρέµµατα στην περιοχή. Όµως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο. Η Μητρόπολη δηλώνει ότι οι εκτάσεις είναι δικές της, καθώς τις της παραχώρησε η Ιερά Μονή Ξενιάς το 1980. Φαίνεται όµως ότι οι εκτάσεις είναι αµφισβητούµενες από τη δεκαετία του 1930 και παλαιά έγγραφα που αναζήτησε και βρήκε ο δικηγόρος Γιώργος Λωρίτης, νοµικός εκπρόσωπος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Οµάδας Αλµυρού «Εν Δράσει», αποδεικνύουν ότι πρόκειται για γη τού Ελληνικού Δηµοσίου. Ο Γ. Λωρίτης, έχοντας στα χέρια του τα συµβόλαια πώλησης και ενοικίασης των εκτάσεων, κατέθεσε µέσω δικαστικού επιµελητή στο παράρτηµα της Κτηµατικής Υπηρεσίας του Δηµοσίου Νοµού Μαγνησίας αναλυτική γνωµοδότηση µε χάρτες, επισηµαίνοντας αυτό που οι υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν ήδη διαπιστώσει: ότι οι εκτάσεις που η Μητρόπολη πούλησε και νοίκιασε δεν της ανήκουν.
Λίγες µέρες αργότερα, η Κτηµατική Υπηρεσία τής Μαγνησίας εκδίδει ανακοίνωση (µε αρ. πρωτοκόλλου 2778/08/3-2-2009 µετά από σχετικό αίτηµα που είχε υποβάλλει η Μητρόπολη Δηµητριάδος) σύµφωνα µε την οποία:
«1. Μετά από έρευνα που διεξήχθη στα αρχεία τής Κτηµατικής Υπηρεσίας δεν βρέθηκε καταγεγραµµένο Δηµόσιο κτήµα στην περιοχή Νηές τής Σούρπης τού Νοµού Μαγνησίας.
2. Η Κτηµατική Υπηρεσία δεν χορηγεί βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά µη προβολής δικαιωµάτων τού Δηµοσίου, παρά µόνο σε περιπτώσεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, όταν και αν αυτό προβλέπεται από ειδική διάταξη του Νόµου.
3. Το Δηµόσιο επιφυλάσσεται των δικαιωµάτων του, τα οποία µπορούν να διεκδικηθούν, εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία».
Η Μητρόπολη, έχοντας στα χέρια της την ανακοίνωση, θριαµβολογεί για τη «δικαίωσή» της και την ανεβάζει στην ιστοσελίδα της τονίζοντας ότι «σύµφωνα µε τα παραπάνω καταρρέει κάθε προσπάθεια αµφισβήτησης των ιδιοκτησιακών δικαιωµάτων τής Ιεράς Μητροπόλεως Δηµητριάδος και Αλµυρού στην περιοχή Νηές τής Σούρπης τού Νοµού Μαγνησίας». Αυτό που δεν εξηγεί όµως η Μητρόπολη και το παράρτηµα της Κτηµατικής Εταιρείας τού Δηµοσίου είναι ότι και καταγεγραµµένη είναι η σχετική έκταση (αφού τα σχετικά έγγραφα είχε υποβάλλει λίγες µέρες πριν ο δικηγόρος Γ. Λωρίτης) και ότι το γεγονός τής µη καταγραφής στο Κτηµατολόγιο δεν σηµαίνει αυτόµατα ότι η περιοχή δεν ανήκει στο Δηµόσιο. Εκατοµµύρια στρέµµατα δηµόσιων εκτάσεων δεν έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Κτηµατολόγιο αφού αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτό όµως δεν σηµαίνει αυτόµατα ότι δεν του ανήκουν. Η Κτηµατική Εταιρεία διατηρεί πάντως και µια επιφύλαξη στο τέλος τής ανακοίνωσής της σχετικά µε τα δικαιώµατά της τα οποία και θα διεκδικήσει αν προκύψουν νέα στοιχεία! Όπως µας εξήγησε ο Γ. Λωρίτης, η υπόθεση έχει παραπεµφθεί στην Κεντρική Κτηµατική Υπηρεσία τού Δηµοσίου, καθώς το παράρτηµα της Μαγνησίας έστειλε εκεί τον πλήρη φάκελο, δηλώνοντας επί της ουσίας αδυναµία να εξεταστεί περαιτέρω το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, αν και βιάστηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση!
Ο Θεός βοηθός
Τα παράδοξα συνεχίζονται και η περιουσία τής Μητρόπολης Δηµητριάδος πολλαπλασιάζεται, προφανώς µε τη βοήθεια του θεού και της συµβολαιογράφου Αδριανής-Δήµητρας Ζαφειροπούλου-Οικονοµοπούλου (αδερφή τού τέως βουλευτή τής Ν.Δ. Νώντα Ζαφειρόπουλου). «Σε ένα από τα συµβόλαια αναφέρεται ότι µια εκ των εκτάσεων που πωλούνται είναι 1.601,782 στρέµµατα, που όµως αποτελεί µέρος µια µικρότερης έκτασης 1.358 στρεµµάτων!», µας εξηγεί ο Γ. Λωρίτης. Αν δεν είναι θαύµα, που δεν είναι, και αν δεν είναι τυπογραφικό λάθος, που δεν είναι, πρόκειται για σκοπιµότητα ή λάθος καταλαβαίνουµε; Όλα τα συµβόλαια αναφέρουν ότι είναι µέρος της έκτασης 1.358 στρεµµάτων. Αν προσθέσουµε όλα τα στρέµµατα που αναφέρονται σε όλα τα συµβόλαια µεταξύ Μητρόπολης και Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E., τότε το άθροισµα µας δίνει περίπου 3.000 στρέµµατα. Πως γίνεται λοιπόν µε συνολική ιδιοκτησία 1.358 στρέµµατα, όπως αναφέρεται στον κτηµατολογικό πίνακα του 1954 (στον οποίο βασίζονται όλα τα συµβόλαια της Μητρόπολης), να πουλάς ή να µισθώνεις 3.000 στρέµµατα; Η Μητρόπολη Δηµητριάδος απαντά λέγοντας ότι η ιδιοκτησία τής Μονής Ξενιάς στις Νηές, που µεταβιβάστηκε το 1980 στη Μητρόπολη, ήταν 1.358 στρέµµατα περίπου, κάνοντας αναφορά σε τοπογραφικό διάγραµµα του 1958 και τον κτηµατολογικό πίνακα του 1959, που όµως χαρακτηρίζονται «µη έγκυρα αποδεικτικά στοιχεία καθώς δεν φέρουν σφραγίδες» από τον Γ. Λωρίτη. Η Μητρόπολη υποστηρίζει ότι τα υπόλοιπα στρέµµατα ήταν δασική έκταση, την οποία «δεν µεταβίβασε µε συµβόλαιο γιατί αυτό δεν προβλέπεται από τη νοµοθεσία περί ιδιωτικών δασών». Όµως και τα ιδιωτικά δάση µεταβιβάζονται µε συµβόλαιο. Το αστείο όµως δεν σταµατά εδώ. Ενοχληµένη η Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. µε τη δράση τού Γ. Λωρίτη, κάνει πειθαρχική αναφορά εναντίον του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (που εκκρεµεί), εξαιτίας των όσων ο δικηγόρος αποκάλυψε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των «ιερών» εκτάσεων, κατηγορώντας τον ότι ενήργησε ως αµόρφωτος, φέρνοντας στο φως ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία!
Τσιµέντο θα γίνει
Η Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. (συµφερόντων τής Dolphin Capital Investors) συµφώνησε το 2004 µε την Μητρόπολη στην καταβολή ποσών υψηλότερων από την αντικειµενική αξία των εκτάσεων (καθώς βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο στη µέση τού πουθενά), πολύ χαµηλότερων όµως από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει δεδοµένης της υπεραξίας που αποκτούν οι εκτάσεις, εξαιτίας των υποδοµών και των έργων που θα κατασκευάσει το δηµόσιο για την εξυπηρέτηση των αγώνων (εφ. Free Sunday, 15/2/2009) αλλά και µε ιδιαίτερα προνοµιακούς όρους πληρωµής, που αποκλείουν κάθε επιχειρηµατικό ρίσκο και ζηµία για τον επενδυτή. Η εταιρεία συµφώνησε να καταβάλει 33 εκατ. ευρώ για την αγορά και την ενοικίαση των εκτάσεων. Συµφώνησε να καταβάλει τµηµατικά –όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ιστοσελίδα τής Μητρόπολης στις 19/9/2008– το αντίτιµο της αγοράς και της εκµίσθωσης προς την Μητρόπολη έως το 2011!
Όµως το συµφωνηθέν ποσό θα καταβληθεί µόνο εφόσον εκδοθούν οι σχετικές άδειες για την κατασκευή τού «Lavender Bay Golf Resort», το οποίο θα έχει έκταση 3.000 στρέµµατα και θα βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιοµέτρων από την παραλία. Στις εγκαταστάσεις φαραωνικού τύπου θα περιλαµβάνεται το «Kempinski Hotel Lavender Bay» χωρητικότητας 999 κλινών, σε µορφή κατοικιών σε γήπεδο 300 στρεµµάτων. Επίσης παραθεριστικό θέρετρο 300 πολυτελών κατοικιών, που προορίζονται για πώληση σε όµορο γήπεδο 400 στρεµµάτων, το γήπεδο γκολφ τής Αγίας Τριάδας (!) «Holy Trinity Golf» (αγνώστου συνολικής έκτασης) και συνοδών έργων, µονάδα αφαλάτωσης σε γήπεδο 5,5 στρεµµάτων µε ηµερήσια ελάχιστη παραγωγή 1.500 m3, µε προοπτική επέκτασης στα 6.000 m3 ηµερησίως, και µονάδα βιολογικού καθαρισµού σε γήπεδο 7,5 στρεµµάτων, δυναµικότητας 1.000 τόνων λυµάτων την ηµέρα, καθώς και λίµνες, λέσχη γκολφ, κέντρο αναζωογόνησης κ.ά. Τον περασµένο Ιούλιο –όπως πληροφορούµαστε από τον τοπικό Τύπο– «η εταιρεία υπέβαλε επικαιροποιηµένες µελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, οι οποίες αναφέρουν ότι οι 999 κλίνες τού ξενοδοχείου θα γίνουν τελικά 1.400, κατά τη διάρκεια της “Β’ φάσης”, µε εργαζόµενους και επισκέπτες να προσεγγίζουν τα 350 άτοµα (συνολικός πληθυσµός 1.750 άτοµα), ενώ ο οικισµός παραθεριστικών κατοικιών θα εξυπηρετεί περί τα 2.000 άτοµα µόνιµους κατοίκους και 250 άτοµα ηµερήσιους επισκέπτες (συνολικός πληθυσµός 2.250 άτοµα). Το γενικό σύνολο είναι 4.000 άτοµα. Παραπάνω από δυο φορές τον σηµερινό πληθυσµό τού Δήµου Σούρπης!» (εφ. Ο Λαός του Αλµυρού, 14/7/2008). Εάν δεν εκδοθούν οι σχετικές άδειες και ναυαγήσει η επένδυση, τα συµβόλαια –των οποίων οι τελικές υπογραφές µπήκαν τον Ιανουάριο του 2007– λύνονται, και οι εκτάσεις επιστρέφονται στην Μητρόπολη Δηµητριάδος. Η Μητρόπολη µε ανακοίνωσή της εξηγεί στις 19/9/2008 ότι «Για να καταστεί δυνατή η υπογραφή των συµβολαίων έπρεπε να εξασφαλιστούν οι άδειες από όλες τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, καθώς είναι γνωστό ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες, τα συµβόλαια υπεγράφησαν από τον Ιούλιο του έτους 2006 µέχρι και τον Ιανουάριο του 2007».
Ευτυχείς συµπτώσεις
Όσο και αν προσπάθησαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Ισίδωρος Κούβελος να καθαρίσουν την τιµή τής αγίας οικογένειας από την «λάσπη και τις συκοφαντίες» που εκτόξευε εναντίον της ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, φέρνοντας το θέµα στη Βουλή (19/9/2008) για την προνοµιακή µεταχείριση και πληροφόρηση του εξ αγχιστείας συγγενή τους, µάλλον δεν έπεισαν κανέναν. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Στις 27 Οκτωβρίου 2006 η Δ.Ε.Μ.Α. ανακοίνωσε µετά από ψηφοφορία ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια τελετής εορτασµού, ο διευθύνων σύµβουλος της Δ.Ε.Μ.Α., Γιώργος Γερόλυµπος, συγκινηµένος για τη βοήθεια του Ισόδωρου Κούβελου για την υποψηφιότητα Βόλου-Λάρισας, αποκάλυψε χωρίς να το θέλει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό αν την 1η Ιουνίου 2006 ο Iσίδωρος Κούβελος δεν του είχε τηλεφωνήσει για να του πει ότι ο Βόλος πρέπει να συµµετάσχει στον αγώνα διεκδίκησης. «Όλα ξεκίνησαν µε ένα τηλεφώνηµα του Ισίδωρου Κούβελου. Δεκαπέντε ηµέρες πριν από τις εκλογές στην Ολυµπιακή Επιτροπή (σ.σ. που διεξήχθησαν στις 16 Ιουνίου 2006) µου είπε: ο Βόλος πρέπει να κατεβάσει φάκελο. Στην αρχή µου φάνηκε ότι ήταν αδύνατον. Μετά από δεκαπέντε µερόνυχτα, µε κάποιους συναδέλφους και φίλους, καταφέραµε και καταρτίσαµε ένα φάκελο και τον καταθέσαµε στην Ολυµπιακή Επιτροπή» (Α.Π.Ε., 27/10/2007). Τα λόγια του Γ. Γερολύµπου αποδεικνύουν ότι ο Ισίδωρος Κούβελος και ήξερε και ήταν σε θέση να προωθήσει τα συµφέροντα της οικογένειας του, πριν ακόµα γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων. Ήταν εκείνος που έσπρωξε τους τοπικούς άρχοντες και τους υπεύθυνους ώστε έστω και την τελευταία στιγµή να δηλώσουν την υποψηφιότητα του Βόλου, ενάµιση µήνα πριν ο Μ. Καµπουρίδης εξαγοράσει την Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E.
Πόσο αφελής µπορεί να είναι κάποιος ώστε να θεωρήσει όλα αυτά ως µια αλληλουχία ευτυχών συµπτώσεων για τον εξ αγχιστείας συγγενή τής Ντόρας Μπακογιάννη; Γιατί όµως τελικά ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Μ. Καµπουρίδης να βασιστούν στην χρήση τού γηπέδου γκολφ στα πλαίσια των αγώνων και να µην προχωρήσουν στην επένδυση ανεξάρτητα από το αν θα αποτελέσει χώρο διεξαγωγής τού αθλήµατος; Μα, µε τη διαδικασία τού κατεπείγοντος που συχνά εφαρµόζεται (βλέπε Ολυµπιακοί Αγώνες - Αθήνα 2004) ή του εθνικού συµφέροντος και όσοι ντόπιοι αντιδρούν και έχουν ενστάσεις για τις συνέπειες ενός τέτοιου έργου, θα αναγκαστούν να σωπάσουν. «Για να µην ξεφτιλιστούµε παραέξω» όπως συνηθίζεται να λέγεται ή «αφού έχουµε δεσµευτεί» ή επίσης «είναι µέσα στις συµβατικές µας υποχρεώσεις». Έτσι θα παρακαµφθούν τα όποια κωλύµατα, όπως το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου που θα αλλοιώσει και θα µολύνει ανεπανόρθωτα µια περιοχή που τώρα είναι δάσος, θα ξεχαστούν. Οι ζηµιογόνες συνέπειες δεν θα υπολογιστούν, καθώς το βάρος θα πέσει στα ελάχιστα οφέλη που θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία οι υψηλού επιπέδου «ενσταβλισµένοι» τουρίστες που θα κατακλύσουν το resort.
Πόδι στο δάσος
Στις 19 Μαρτίου 2008, στα γραφεία τής Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, πραγµατοποιήθηκε συνάντηση µεταξύ εκπρόσωπων της Εταιρείας Aristo Developers (Hellas) Α.Ε. και της Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E., που είναι µέλη τού οµίλου Dolphin Capital Investors µε εκπροσώπους κατοίκων και συλλόγων τής περιοχής. Κανείς όµως δεν φαίνεται να πείστηκε για τις αγνές προθέσεις των επενδυτών και κατασκευαστών παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις τους για την προστασία τού περιβάλλοντος και τήρηση των κανονισµών.
Οι κάτοικοι της περιοχής και οικολογικές οργανώσεις, όπως η Κίνηση Πολιτών Δήµου Σούρπης, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Οµάδα Αλµυρού «Εν Δράσει», οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας, η Πρωτοβουλία τού Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης ακόµα αντέχουν και αντιδρούν. Δεν αντιδρά όµως στον ίδιο βαθµό ούτε ο νοµάρχης Μαγνησίας Αποστόλης Παπατόλιας ούτε και ο δήµαρχος Σούρπης Κωσταντίνος Καραγκιόζογλου. Μια περιοχή, όπως ο όρµος των Νηών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα. Οι ανησυχίες όσων φοβούνται τα χειρότερα δυναµώνουν, καθώς η εταιρεία που εκµίσθωσε την έκταση ζήτησε από το Δασαρχείο Αλµυρού να απαντήσει εάν η δασική έκταση των 1.600 στρεµµάτων είναι όντως δασική. Κάπως έτσι ξεκινούν πάντα οι αποχαρακτηρισµοί.
Αλλαγή χρήσης γης
Οι µεγάλες ανάγκες τής εγκατάστασης σε νερό (συµπεριλαµβανοµένου και του γηπέδου γκολφ) θα καλύπτονται σύµφωνα µε τα σχέδια από µονάδα αφαλάτωσης (και µονάδα βιολογικού καθαρισµού που θα επεξεργάζεται τα λύµατα) και έξι γεωτρήσεις, στραγγίζοντας κυριολεκτικά τον υδροφόρο ορίζοντα, καταληστεύοντας τα υδάτινα αποθέµατα της περιοχής. Επί της ουσίας οι ηµερήσιες υδροδοτικές ανάγκες τού ρεσόρτ θα ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες µιας πόλης 20.000 κατοίκων. Σύµφωνα πάντα µε την εταιρεία η µονάδα βιολογικού καθαρισµού θα είναι στη τελική φάση, δυναµικότητας 1.000 τόνων την ηµέρα και όλα τα λύµατα θα διατίθενται, µετά από τριτοβάθµια επεξεργασία, στην επιφάνεια του εδάφους, αρδεύοντας ταυτόχρονα παρακείµενη δασική έκταση. Έτσι ο µηχανισµός αποµάκρυνσης των επεξεργασµένων υγρών θα είναι η απορρόφηση στο έδαφος και η εξατµισοδιαπνοή. Η µονάδα αφαλάτωσης προγραµµατίζεται να κατασκευαστεί στον αιγιαλό, 50 µέτρα από τον υδροβιότοπο του Λιβαρίου και δίπλα στον υπάρχοντα οικισµό των Νηών. Οι Νηές είναι ένα φυσικό θέατρο µε εξαιρετική ακουστική. Για παράδειγµα, όταν ένα µηχανάκι κινείται στον νέο δρόµο από τις Νηές στη Σούρπη, ο θόρυβος της µηχανής ακούγεται στην άλλη άκρη τού όρµου, λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Τα εργοστάσια αφαλάτωσης διαθέτουν αντλίες υψηλής πίεσης, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδα θορύβου µεγαλύτερα των 90 ντεσιµπέλ, όταν τα θεσµοθετηµένα όρια είναι 50-55 ντεσιµπέλ. Η ύπαρξη του εργοστάσιου αφαλάτωσης στην περιοχή αλλάζει τελείως τη χρήση γης. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη –σύµφωνα πάντα µε τους επιστήµονες– και σχετίζεται και πάλι µε το νερό, είναι η ερηµοποίηση, καθώς αποτελεί τον µεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθµισης γαιών στην ηµιξηρική ζώνη τής Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η περιοχή Σούρπης. Σύµφωνα µε το Σχέδιο Δράσης κατά της Ερηµοποίησης, οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης σε αυτή τη ζώνη πρέπει να βασίζεται σε λεπτοµερειακές εδαφολογικές και υδρολογικές µελέτες των συγκεκριµένων περιοχών.
Εµµονή σε αποτυχηµένο µοντέλο
Τα θέρετρα γκολφ είναι µεγάλης κλίµακας, κλειστού τύπου και υψηλού κινδύνου επενδύσεις. Υπόκεινται σε σηµαντική αβεβαιότητα λόγω αµφίβολης επάρκειας πόρων, αβέβαιης τουριστικής ζήτησης –δηλαδή πληρότητας– αβέβαιης ζήτησης κατοικίας και αβέβαιου αναµενόµενου κόστους και οφέλους, πράγµα που πολλές φορές οδηγεί στην εγκατάλειψή τους, µε χαρακτηριστικά τα παραδείγµατα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Η αβεβαιότητα οφείλεται στις επιπτώσεις τής κλιµατικής µεταβολής και των ξηρασιών, στον εντεινόµενο ανταγωνισµό από άλλους φτηνότερους προορισµούς, και στο πλήθος των ευρύτερων διεθνών και εθνικών οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών συγκυριών, όπως η οικονοµική ύφεση που έχει επηρεάσει την οικονοµία παγκοσµίως. Τέτοιου είδους συγκροτήµατα λειτουργούν σαν περίκλειστα κλαµπ που αποκόπτουν την ευρύτερη περιοχή που τα περιβάλλει από το ντόπιο στοιχείο και εποµένως ελάχιστα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, καθώς επί της ουσίας ο τουρίστας φεύγει από την ξενοδοχειακή µονάδα µόνο για να πάει στο νοσοκοµείο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιχειρηµατίες που δραστηριοποιούνται στον «ενσταβλισµένο τουρισµό». Άλλη µια παράµετρος που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η τάση, τα τελευταία χρόνια στα µεγάλα συγκροτήµατα, να απασχολείται κυρίως ωροµίσθιο, φτηνό ή και ανασφάλιστο προσωπικό από την αλλοδαπή και να αγνοούνται εντελώς οι ντόπιοι εργαζόµενοι, προκειµένου να µην καταβάλουν οι επιχειρηµατίες αµοιβές σύµφωνες µε τις Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας. Άλλωστε, από τα συµβόλαια δεν προκύπτει καµιά συµβατική υποχρέωση της εταιρείας προς τον Δήµο Σούρπης, προκειµένου να υποχρεωθεί να προσλάβει προσωπικό για τα κατασκευαστικά έργα ή τη λειτουργία τής επιχείρησης. Τελικά το βέβαιο είναι ότι ο πλέον ωφεληµένος, αν τελικά υλοποιηθεί η επένδυση καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα τον όρµο των Νηών, δεν θα είναι ο ντόπιος πληθυσµός αλλά η οικογένεια της Ντόρας Μπακογιάννη.
Όλεθρος µε µπαστούνι
• Η έκταση που καταλαµβάνει ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών, είναι τουλάχιστον 500 στρέµµατα καθαρός στίβος και απαιτούνται επιπλέον του 60% σε υποστηρικτικές δοµικές κατασκευές.
• Σύµφωνα µε τη διεθνή πρακτική, το γκαζόν θα είναι µεταλλαγµένο και θα επηρεάσει τη χλωρίδα ολόκληρης της περιοχής.
• Για να διατηρηθεί το αξιόµαχο των γηπέδων γκολφ, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυτοφαρµάκων και λιπασµάτων.
• Ένα γήπεδο γκολφ χρειάζεται ένα εκατοµµύριο τόνους νερό το χρόνο για να συντηρηθεί.• Η αφαλάτωση µολύνει µε χηµικά κατάλοιπα τα νερά και ο αλµόλοιπος (απόβλητα άλµης) καταστρέφει κάθε ίχνος ζωής σε έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιοµέτρων.
• Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισµού θα αναπτυχθούν σε έκταση πάνω από 20.000 τετραγωνικά µέτρα. Όσο χώρο, δηλαδή, απαιτεί µια µεγάλη βιοµηχανία.
• Οι εκτάσεις που φιλοξενούσαν γήπεδα γκολφ, αν αυτά εγκαταλειφθούν, λόγω κακοδιαχείρισης του εδάφους ερηµοποιούνται και δεν επανέρχονται στην προηγούµενη κατάστασή τους.
Το κόστος σε νερό
Η µονάδα αφαλάτωσης θα µπορεί στην αρχή να καλύψει 1.500 m3/ηµέρα (550.000 m3/έτος), ενώ στο άµεσο µέλλον θα µπορεί να καλύψει µε επεκτάσεις 6.000 m3/ηµέρα (3.100.000 m3/έτος –σε αυτά συµπεριλαµβάνεται το καθηµερινό πότισµα καλλωπιστικών φυτών, καθώς και των γηπέδων γκολφ). Ως µέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η Σούρπη και οι Νηές κατανάλωσαν όλο το 2007 βάσει τιµολογίων όχι περισσότερο από 60.000-70.000 κυβικά. (εφηµερίδα «Ο Λαός του Αλµυρού», 14/7/2008).
Από το περιοδικό "ΓΑΛΕΡΑ"
Θα το βρείτε και στην ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου