Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΕΣΥΔΑΠ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κίνδυνος για τα αδέσποτα.
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή φιλόζωων, εργαζομένων και μελών της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συμβολική προειδοποιητική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου και κλείσιμο της οδού Αχαρνών.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΕΣΥΔΑΠ και των φιλοζωϊκών σωματείων των 22 Δήμων μελών του, σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων για το 2008 και 2009.
Προηγήθηκε η συνάντηση 10μελούς αντιπροσωπείας των συγκεντρωθέντων με εκπρόσωπο του υφυπουργού κ. Καρχιμάκη, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, οι εκπρόσωποι των δήμων και των φιλοζωϊκών σωματείων ενημέρωσαν την υπουργό για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και ζήτησαν άμεση λύση του προβλήματος. Ο νόμος πλαίσιο 3170/2003, θέτει ως βασική υποχρέωση του κράτους την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Αναφέρει ρητά ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποχρέωση να επιχορηγεί ένα μέρος των δαπανών των φορέων που αναπτύσσουν τέτοιες δράσεις. Για τις δαπάνες μέχρι το 2007 ο νόμος εφαρμόζονταν κανονικά.
Τις δαπάνες περίθαλψης όμως του 2008 και του 2009 το υπουργείο δεν τις έχει μέχρι στιγμής επιχορηγήσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και επιβίωσης σ’ αυτούς τους φορείς και ανάμεσά τους στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).
Το ΔΙΚΕΠΑΖ που ασχολείται με την περίθαλψη των αδέσποτων σε 22 Δήμους της Αθήνας με 1.5000.000 κατοίκους είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και η λειτουργία του βασίζεται στην εφαρμογή του νόμου 3170/2003. Το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει αφού το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού και έτσι θα ανασταλεί η λειτουργία του από 15-04-2010.
Η υπουργός κα Μπατζελή τόνισε στην αντιπροσωπεία ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα αδέσποτα ζώα και αναγνώρισε το ρόλο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου και του ΔΙΚΕΠΑΖ σ’ αυτή την υπόθεση. Υπενθύμισε όμως λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχουν περικοπεί τα χρήματα στο ύψος των 670.000 ευρώ που θα διατεθούν για τα έτη 2008 και 2009 για όλους τους φορείς της χώρας.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι την Τετάρτη 31/3/2010 θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο η απόδοση των χρημάτων στους φορείς.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς δεσμεύτηκε η υπουργός η οποία έδειξε όντως κατανόηση στο πρόβλημα ωστόσο μένει ακόμα να αποδειχτεί αν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που ζούμε υπάρχει ένα περιθώριο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τα αδέσποτα».
Χαρακτηριστική στιγμή της συνάντησης ήταν η ενέργεια της υπουργού να ζητήσει να υιοθετήσει ένα από τα αδέσποτα του ΔΙΚΕΠΑΖ.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template