Δεκάδες σκουπίδια και πλαστικά απομακρύνθηκαν χθες από τις τάφρους μεταφοράς νερού στην Κάρλα, απελευθερώνοντας το «δρόμο» για τον ταμιευτήρα της λίμνης. «Η λίμνη ξαναγεννιέται και πρέπει να αποτελέσει πλούτο και πόλο ανάπτυξης για την περιοχή και σημείο αναφοράς της Θεσσαλίας», ήταν το γενικό σύνθημα υπό το οποίο στήθηκε η χθεσινή επιχείρηση με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και τη συμμετοχή των δημαρχών των παρακάρλιων περιοχών, του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας.
«Η ανασύσταση της λίμνης της Κάρλας αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, ένα πραγματικό «φιλί ζωής» στο θεσσαλικό κάμπο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο. Η Κάρλα θα είναι πηγή ζωής και πρέπει να τη διατηρήσουμε καθαρή. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία, επιχειρούμε μία συμβολική κίνηση με δύο αποδέκτες. Καταρχήν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι οι πολίτες της οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να προστατέψουν τη λίμνη, όπως ακριβώς προστατεύσουν τη δική τους περιουσία, όπως προστατεύον την κληρονομιά των παιδιών τους. Η ανασύσταση της λίμνης είναι συνυφασμένη με το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
Κατά δεύτερο λόγο, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη Κεντρική διοίκηση, ότι οι αναγκαίες προσαρμογές στα έργα των Μεσογειακών αγώνων οφείλουν να αφήσουν ανέπαφο το έργο του Κωπηλατοδρομίου, το οποίο αποτελεί τον καταλύτη για την ευρύτερη ανάπτυξη των παρακάρλιων περιοχών», ανέφερε στον απόηχο της επιχείρησης καθαρισμού των τάφρων της Κάρλας, ο νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας.
Αρχή μιας πρωτοβουλίας που θα έχει και συνέχεια, χαρακτήρισε τη χθεσινή επιχείρηση, ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η λίμνη Κάρλα ξαναγεννιέται και για να αποτελέσει πλούτο και σημείο αναφοράς της περιοχής πρέπει να διατηρηθεί καθαρή. Επομένως οι φορείς και κυρίως οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τη Νομαρχία Λάρισας το φορέα Διαχείρισης και το δίκτυο ΜΚΟ προωθούμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι σε αυτόν τον κοινό στόχο. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουμε ήδη κερδίσει από την «Ψηφιακή Σύγκληση» και άλλα διακρατικά προγράμματα, θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των πηγών ρύπανσης και άμεσης αντιμετώπισής τους, για να διατηρηθεί η Κάρλα καθαρή και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ, κ. Κων. Σκριάπας, αναφέρθηκε στη σημασία της προωτοβουλίας, η οποία θα αναδείξει το όμορφο φυσικό περιβάλλον της Κάρλας, που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» για ολόκληρη την περιοχή. «Η λίμνη Κάρλα, θα αλλάξει τη ροή της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Απευθύνομαι στους πολίτες ζητώντας τους να προστατέψουν το σημαντικό αυτό έργο, έτσι ώστε να παραμείνει η λίμνη καθαρή όπως ακριβώς τη δικαιούται αυτός ο τόπος», τόνισε ο κ. Σκριάπας.
«Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι ένα περιβαλλοντικό έργο και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουν όλοι οι ενεργοί πολίτες της περιοχής. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε ώστε το νερό που θα μεταφερθεί από τον ποταμό Πηνειό στη λίμνη Κάρλα να είναι καθαρό και πρέπει να πω ότι οι εθελοντές μας είναι πανέτοιμοι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε τέλος από την πλευρά του το μέλος του Δικτύου ΜΚΟ, κ. Χρήστος Καραζούπης.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Εν τω μεταξύ, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για κοινή δράση προστασίας και ανάδειξης της λίμνης Κάρλας προωθεί η Νομαρχία Μαγνησίας. Το μνημόνιο θα κληθούν να υπογράψουν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, οι Νομαρχίες Μαγνησίας και Λάρισας, οι Δήμοι Κάρλας, Φερών, Κιλελέρ, Λακέρειας, Αρμενίου και Πλατυκάμπου, ο ΤΟΕΒ Κάρλας και το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας.
Οι υπογράφοντες θέτουν ως στόχο την προστασία του σημαντικού οικολογικού κεφαλαίου της περιοχής και καλούνται να αναλάβουν δράσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της λίμνης Κάρλας και των παραλίμνιων περιοχών, καθώς και η συνεργασία σε σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας που εφαρμόζουν οι δύο Νομοί.
2. Ο συντονισμός δράσεων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και των οριζόντιων δράσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Η ανάπτυξη κοινών δράσεων που αφορούν στην προβολή και την προώθηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ανάδειξη ελκυστικών οικολογικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων, όπως η οικοπεριήγηση, οι ήπιες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες ή οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
4. Η δημιουργία τοπικού δικτύου πληροφόρησης των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού.
5. Η εγκατάσταση δικτύου αυτόματης παρακολούθησης και ελέγχου των πηγών ρύπανσης των παρακάρλιων περιοχών και των αντιπλημμυρικών τάφρων που επιβαρύνουν τα νερά που καταλήγουν στη νέα λίμνη.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου