Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Φωτοβολταϊκά σε στέγες και άγονες εκτάσεις της Σούρπης

Ο Δήμος πρωτοπορεί στη σχετική διερεύνηση
Δημοτικά κτίρια και άγονες εκτάσεις σε προτεραιότητα
Στη διερεύνηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος στις σκεπές δημοτικών κτιρίων βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Δήμαρχος Σούρπης Κώστας Καραγκιόζογλου. Η αφορμή για την ενέργεια αυτή δόθηκε από την παρουσίαση που έγινε για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία «pvs in bloom» -πριν από λίγο καιρό στο Δημαρχείο Μηλεών, όπου βρέθηκε και ο Δήμαρχος Σούρπης- από τον Ιταλό εξωτερικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Βενετίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, Ντονάτο Μεντίν.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίδεται η δυνατότητα δανειοδότησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τράπεζα, με την ανάλογη επιδότηση του ενός τρίτου της συνολικής επένδυσης, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνω σε στέγες. Ο γειτονικός Δήμος έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με στελέχη της εταιρείας «rs energy» με έδρα το Βόλο, ώστε να κανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει υψηλή τεχνογνωσία πάνω στο θέμα, αφού ήδη έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε στέγη οικίας στις Αλυκές Βόλου, ενώ έχει αναπτύξει και φωτοβολταϊκά στο Βελεστίνο, παραπλεύρως της Εθνικής Οδού.
Πρόθεση του Δήμου είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος, ώστε να αποφευχθούν οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που και χρονοβόρες είναι αλλά δεν είναι και βέβαιες. Η τοποθέτηση των συστημάτων θα γίνει στις στέγες δημοτικών κτιρίων και η προοπτική απόσβεσης της επένδυσης δεν ξεπερνά τα έξι χρόνια.
Βέβαια, στις προθέσεις του Δήμου είναι και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος μεγαλύτερης από 1 MW σε δημοτικές εκτάσεις που είναι άγονες και έχουν νότιο προσανατολισμό.
Όπως τονίζει –αποκλειστικά στον Λαό του Αλμυρού - ο Δήμαρχος Σούρπης Κώστας Καραγκιόζογλου «στόχος μας είναι μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προσανατολιστούμε προς την πράσινη ενέργεια, που στο εξωτερικό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα για τον Δήμο, αφού η επένδυση με την απόδοση των 0,55 λεπτών/Kw θα φθάσουμε σε απόσβεση μέσα σε έξι χρόνια. Επιπλέον, όραμά μας είναι να αποτελέσουμε πρωτοπορία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, όπου -σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές μετρήσεις- η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση στην ετήσια μέση ηλιοφάνεια».
Μπάμπης Παπαρρίζος
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template