Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Σαράβαλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας

Ασθενοφόρα Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία «βογκάνε» από τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που έχουν καταγράψει τα κοντέρ τους. Οχήματα - σαραβαλάκια καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την έγκαιρη διακομιδή ασθενών και αυτό εάν την ώρα του περιστατικού υπάρχει οδηγός σε βάρδια, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικές.
Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες της Μαγνησίας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ δεν ανανεώθηκαν οι 8μηνης διάρκειας συμβάσεις που καλύπτουν έστω και ελάχιστα τις ανάγκες που υπάρχουν.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, είναι να μένουν στα Κέντρα Υγείας βάρδιες χωρίς οδηγούς, αναγκάζοντας το ΕΚΑΒ να τις καλύψει με δικά του ασθενοφόρα που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι οδηγοί τους, λόγω των αποστάσεων, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς.
Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας τα ασθενοφόρα να κινούνται με ένα οδηγό, με συνέπεια όχι μόνο να μην μεταφέρονται με ασφάλεια οι ασθενείς, αλλά να μην παρέχονται και οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, όταν χρειάζεται, καθώς στην καμπίνα του ασθενοφόρου δεν υπάρχει συνοδός.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στη νησιωτική Μαγνησία. Στις Βόρειες Σποράδες δεν υπάρχει βοήθεια ούτε από το ΕΚΑΒ, ενώ οι οδηγοί είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκιάθος που έχει μόνο τρεις οδηγούς και η Αλόννησος μόνο ένα.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται ακόμα πιο πολύ από την παλαιότητα των ασθενοφόρων και τις συχνότατες βλάβες που παρουσιάζουν. Τα περισσότερα από αυτά είναι της δεκαετίας του ‘80 και ‘90 και έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.
Πρόσφατο είναι το περιστατικό με το ασθενοφόρο από τα Κ.Υ. Αργαλαστής που έμεινε από μηχανική βλάβη κατά τη μεταφορά ασθενή.
«Η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και η μεταφορά των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του νομού, έχει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις και θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό και ασθενοφόρο», δήλωσε ο κ. Αναστασίου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην επόμενη προκήρυξη θέσεων για την υγεία στη Μαγνησία, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων οδηγών στα Κέντρα Υγείας του Νομού και στο Νοσοκομείο, καθώς και να τρέξει ταχύτατα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των δύο νέων ασθενοφόρων που αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να αντικατασταθεί άμεσα το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αργαλαστής και να αποκτήσει ένα ακόμη σύγχρονο ασθενοφόρο το Νοσοκομείο του Βόλου.
«Η επόμενη κίνηση της διοίκησης του Νοσοκομείου θα πρέπει να είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλαιών ασθενοφόρων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Μέριμνα μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, είναι η ισότιμη παροχή υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε κάθε πολίτη του νομού», κατέληξε ο αντινομάρχης Πρόνοιας.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template