Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


Δελτίο Τύπου
2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Η προστασία τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους μικρούς και αστικούς υγροτόπους
και δήλωση του Μ. Τρεμόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία των υγροτόπων αλλά και τις απειλές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν.
Παρά τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά, και τη γενικευμένη αναγνώριση της αξίας τους για την ανθρώπινη επιβίωση, οι υγρότοποι διεθνώς αλλά και στη χώρα μας υφίστανται έντονες πιέσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής τους Μιχάλης Τρεμόπουλος έχουν αναλάβει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για την επισήμανση των αδυναμιών στις θεσμοθετημένες διαδικασίες προστασίας τους. Πλήθος σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στους έξι μήνες συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο (σχετικός κατάλογος παρατίθεται στο τέλος) ενώ ήδη κατατέθηκε και νέα ερώτηση, και για τους μικρούς και αστικούς υγρότοπους συνολικά.
Ακόμη και οι υγρότοποι μικρής κλίμακας, έχουν μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα νερού. Αποτελούν χώρους διατροφής και αναπαραγωγής για είδη απειλούμενα ή ενδημικά, όπως και ζωτικής σημασίας σταθμούς για μεταναστευτικά πουλιά. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκτός των ορίων των περιοχών NATURA 2000, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικολογική συνοχή τους. Ωστόσο, κινδυνεύουν από ασύνετες ανθρώπινες επεμβάσεις, ενώ η κλιματική αλλαγή και η απειλούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιτείνει την απώλεια και την υποβάθμισή τους. Σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ολοκληρωμένη απογραφή ούτε αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την προστασία τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφές συχνά χωρίς να τις αντιληφθεί κανείς και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξή τους.
Ιδιαίτερη σημασία για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων στις πόλεις, έχουν επίσης οι υγρότοποι που διασώζονται εντός του αστικού ιστού, όπως οι χείμαρροι. Ωστόσο και αυτοί συχνά καταστρέφονται ή υποβαθμίζονται, με παρεμβάσεις όπως καθαρισμό με βαρέα μηχανήματα, καταστροφές στη βλάστηση, εγκιβωτισμό, τσιμεντοποίηση ή και κάλυψη, αντί για τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις «πράσινης μηχανικής» και αναβάθμισης της φυσικής βλάστησης.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει αν κρίνει επαρκή την υπάρχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική και νομοθεσία για υγροτόπους μικρής κλίμακας εντός και εκτός αστικών σχηματισμών, τι μέτρα λαμβάνονται για την υποβάθμιση τέτοιου τύπου οικοσυστημάτων στα κράτη – μέλη και τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την προστασία τους;
«Για μας η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για φτηνές δηλώσεις. Οι παρεμβάσεις μας είναι ουσιαστικές και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του οικολογικού κινήματος που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ανεκτίμητο. Κι αυτό γιατί σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάμε, γίνεται ακόμη πιο αισθητή η ανάγκη να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση ώστε να εξασφαλίσουμε και τη δική μας επιβίωση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η συνέχεια και ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης εδώ

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template