Ασθενείς, η νοσηλεία των οποίων σε ιδιωτικές κλινικές παρατείνεται έως και τρία χρόνια, ασθενείς που υποβάλλονται για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες στις ίδιες εξετάσεις και μάλιστα υψηλού κόστους, χορήγηση φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου…
Στις δαπάνες του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων φαίνεται να επικρατεί το απόλυτο χάος!
Σε ένα καλομαθημένο… «κύκλωμα» που εκμεταλλεύεται την αδράνεια του μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού να συστήσει και να λειτουργήσει –επιτέλους- μισό αιώνα από την ίδρυσή του, ελεγκτικούς μηχανισμούς ικανούς να «φιλτράρουν» τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ και να θέσουν φραγμό στη διαφαινόμενη σπατάλη δημοσίου χρήματος, παραπέμπουν όσα τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας και μόνο για την κλίμακα του νομού Μαγνησίας…
Την έντονη οσμή σκανδάλου που επί χρόνια «πνίγει» τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας -όπως και άλλων Νομαρχιών που έχουν «καπελωθεί» με ελεγκτικές αρμοδιότητες ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας- ανέδειξε πρόσφατα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Το μέγεθος των δαπανών που αλόγιστα έχουν σπαταληθεί και των υψηλών χρηματικών ποσών που έχουν «μαδηθεί», καθώς υπάρχουν παραστατικά εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων και άλλες χρεώσεις που ουδεμία σχέση φαίνεται να έχουν με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπολογιστεί ελλείψει ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων.
Χωρίς μηχανοργάνωση δεν υπάρχει δυνατότητα να ερευνηθούν οικονομικά στοιχεία και ενδεικτικά συνταγογραφήσεις, αριθμός νοσηλευομένων και ημέρες νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται και επανυποβάλλονται ασφαλισμένοι.
Όλα τα «στοιχεία» μαζεμένα σε τσουβάλια. Σαν εκείνο που παρέπεμψε πρόσφατα ο διευθυντής Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας Δημ. Ζαρίφης, δίνοντας μια μικρή εικόνα για το τι συμβαίνει στην υπηρεσία του, όπως και στις αντίστοιχες ανά τη χώρα. 30.000 συνταγές, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ, μόνο για ένα μήνα και μόνο για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στη Μαγνησία, τις οποίες καλείται να ελέγξει (!), να υπογράψει και να σφραγίσει, εξαναγκαζόμενος δηλαδή στην υποχρέωση να αναλάβει την ευθύνη για την… ανευθυνότητα του ΟΓΑ.
Παρά την αδυναμία να συγκεντρωθούν συγκεκριμένα στοιχεία που θα καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, ατασθαλίες γίνονται εξόφθαλμες ακόμη και με έναν πρόχειρο δειγματοληπτικό έλεγχο.
Στην ουσία όσα έχουν διαπιστωθεί σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνουν όσα αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο διοικητής του ΟΓΑ έχουν διατυμπανίσει για την κατάσταση που επικρατεί πανελλαδικά με τις δαπάνες του Οργανισμού: ότι σε κάθε τυχαίο έλεγχο οπωσδήποτε θα διαπιστωθεί πρόβλημα.
Σχετικά δε με τις πλαστές συνταγογραφήσεις ο ίδιος ο διοικητής έχει εκτιμήσει ότι «επτά στις δέκα υποθέσεις που εξέτασαν στον ΟΓΑ οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ» και σε επίπεδο νομού έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπως περίεργες παρατάσεις νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, πολλές εξετάσεις χρεωμένες σε ένα άτομο, πλαστογραφίες σε συνταγές και παραπεμπτικά με άλλα στοιχεία στο απόκομμα και στο στέλεχος του βιβλιαρίου, εξετάσεις που δεν γίνονται σε γνώση του γιατρού και του εργαστηρίου και ίσως του ασφαλισμένου.
«Υπάρχει τεκμηριωμένη βεβαιότητα για παραβάσεις νομοθεσίας εκ μέρους κλινικών, ιατρών, φαρμακοποιών και εργαστηρίων», αναφέρει σε μία από τις επιστολές του ο διευθυντής Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας προς τον διοικητή του ΟΓΑ και τους αρμόδιους υπουργούς.
Και όμως, απέναντι στις κατά καιρούς επισημάνσεις για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η διοίκηση του ΟΓΑ σφυρίζει αδιάφορα, αφού σε κάθε περίπτωση θα παραπέμψει για ευθύνες σε τρίτους… Ελεγκτικές δομές για ένα πλήθος, σε πολλές περιπτώσεις πολύπλοκων πράξεων και υψηλών δαπανών δεν έχουν συσταθεί και ο έλεγχος έχει πέσει στις πλάτες γιατρών άλλων κρατικών υπηρεσιών και κυρίως αγροτικών και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Πολλοί είναι ανειδίκευτοι ή άσχετων ειδικοτήτων, που καλούνται να ελέγχουν όλες τις γενικές ή απόλυτα εξειδικευμένες παροχές του ΟΓΑ.
Πρόκειται για τα απομεινάρια βασιλικού διατάγματος πριν από μισό αιώνα! Τότε που ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, στην αρχική φάση δημιουργίας του, ήταν ένα μικρό ταμείο με ελάχιστες διοικητικές και επιστημονικές δομές με μικρές δαπάνες για περιορισμένες παροχές. Αρχικά ως βασικοί ελεγκτές ορίστηκαν αγροτικοί γιατροί ή γιατροί του δημοσίου, ενώ στην έναρξή του ο ΟΓΑ «πόνταρε» στην υποστήριξη τρίτων, που είχαν ήδη σχετικές οργανωτικές και λειτουργικές δομές.
Εκεί όμως και έμεινε παρά τη μετεξέλιξή του σε ογκώδες βασικό ταμείο, που καλύπτει όλες τις σημερινές ανάγκες και παροχές ασφάλισης και υγείας με τεράστιες δαπάνες.
Καμία ουσιαστική τροποποίηση ή βελτιωτική αλλαγή στον τομέα ελέγχου των δαπανών του, δεν υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, αφήνοντας ανέξοδα την ευθύνη του ελέγχου σε τρίτους, που δεν είναι υπάλληλοί του, και «τραβώντας την ουρά του» έξω από οποιαδήποτε παρατυπία.
Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης ή ακόμα και παραίτησης ελεγκτών ιατρών ασκούνται εμμέσως κάθε είδους πιέσεις από τον ΟΓΑ, κυρίως προς τις νομαρχιακές αρχές, οι οποίοι αναγκάζονται προς αποφυγή ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων με τον ΟΓΑ να βάλουν «λευκές» υπογραφές.
Με τυπικές υπογραφές, σφραγίδες και ευθύνες μετατίθεται σε τρίτους, ενώ υπό το κράτος κάθε είδους έμμεσης πίεσης από τον ΟΓΑ προς ελεγκτές γιατρούς, συνεχίζεται με ανοχή και ευθύνη του Οργανισμού η διασπάθιση δημοσίων πόρων.
Οι ελεγκτές γιατροί για τους οποίους ο έλεγχος για λογαριασμό του ΟΓΑ αποτελεί αναγκαστικό πάρεργο, μέσα στις δικές τους αυξημένες αρμοδιότητες, καλείται να βεβαιώσει το ορθό: αναρίθμητων ιατρικών πράξεων σε εκατοντάδες γιατρούς, δεκάδες ιδιωτικές κλινικές με εκατοντάδες συνολικά κλίνες και χιλιάδες ημέρες νοσηλείας, δεκάδες ή εκατοντάδες ιατρικά εργαστήρια, εκατοντάδες φαρμακεία και δεκάδες χιλιάδες βιβλιάρια του ΟΓΑ.
«Πιστεύει ο ΟΓΑ ή οποιοσδήποτε άλλος ότι τούτο είναι εφικτό και ότι έτσι αποφεύγονται οι αλόγιστες δαπάνες; Ή μήπως σκόπιμα διατηρούνται οι μηχανισμοί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, προς παράνομο όφελος ελαχίστων και με δήθεν ευθύνες τρίτων;», διερωτάται ο διευθυντής Υγείας, μεταξύ πλήθους ερωτημάτων:
«Ενώ όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι στην ουσία κανένας αποδοτικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, τότε αυτές οι υπογραφές και οι σφραγίδες τι ρόλο έχουν; Μήπως μόνο και μόνο τίθενται για να αναλάβουν κάποιοι υπό πίεση να καλύπτουν διαχρονικά την ανευθυνότητα και το έλλειμμα ουσιαστικών ενεργειών ελέγχου του ΟΓΑ;»
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου