Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Κάποιοι......ιδρώνουν

Τεταρταίος πυρετός φαίνεται πως έχει πιάσει τους διάφορους χρηματοοικονομικούς ομίλους της ΕΕ, στην ιδέα και μόνο ότι η Ελλάδα μπορεί να στραφεί σε τράπεζες της Κίνας για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. 
Με το που κυκλοφόρησε και μόνο η είδηση, διάφοροι... οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας όρισαν ακόμα πιο υψηλά επιτόκια για την Ελλάδα.
Ο καημός τους είναι ολοφάνερος. Το να χάσεις έναν τέτοιον καλό πελάτη εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι και λίγο πράγμα. Τα δισεκατομμύρια που τσεπώνουν κάθε χρόνο από τους τόκους που εισπράττουν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού είναι πάρα πολλά, για να διακινδυνεύσουν να χάσουν έναν τόσο χρυσοφόρο δανειολήπτη.
Και μη φανταστεί κανείς ότι οι Κινέζοι όταν δανείζουν, δίνουν τα δάνειά τους... άτοκα. Ισα ίσα. Επιδιώκοντας να διευρύνουν την παρουσία τους στις διάφορες αγορές, μαζί με τα δάνεια που μπορεί να δίνουν, ζητούν και το σχετικό... αέρα. Αν πιστέψουμε, μάλιστα, τους «Financial Times», που συνήθως είναι μέσα στα πράγματα, η συμφωνία δανεισμού από την Κίνα συνδυάζεται με την είσοδο κινεζικών εταιρειών στον ΟΣΕ!
Κάποιοι από τον ΟΣΕ μπορεί να διέψευσαν το σενάριο, όμως το σκηνικό ταιριάζει απόλυτα με τις κινήσεις που - με συστηματικό τρόπο - κάνουν τα κινεζικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Και μην ξεχνάμε ότι αν μετά το λιμάνι του Πειραιά, οι σύγχρονοι κεφαλαιοκράτες του Πεκίνου αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τότε με μιας τα εμπορεύματά τους βρέθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης...
Από τον Ριζοσπάστη

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template