Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΦΕΤΩΝ: Υποχώρησε το προαύλιο του σχολείου στο Νεοχώρι

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ολίσθησης του εδάφους στο Νεοχώρι του Δήμου Αφετών, αφού χθες υποχώρησε ένα μεγάλο κομμάτι του γηπέδου μπάσκετ στο δημοτικό σχολείο, ενώ η ΔΕΗ αναγκάστηκε να διακόψει την ηλεκτροδότηση λόγω προβλήματος στα καλώδια του στύλου στο σημείο.
Το κτίριο του σχολείου δεν κινδυνεύει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τόσο του μηχανικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, αλλά και του μηχανικού που κατασκεύασε το κτίριο και βρέθηκε στο σημείο. Παράλληλα, ο δρόμος Νεοχωρίου-Πλάκας από χθες δεν είναι προσβάσιμος, εξαιτίας του φαινομένου. Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή ο γεωλόγος κ. Δημουλάς που κάνει σχετική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο των ολισθήσεων του εδάφους στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, δάσκαλοι και μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Νεοχώρι, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του γηπέδου μπάσκετ, στον προαύλιο χώρο υποχώρησε. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης, ενώ στο σημείο μετέβη και συνεργείο της ΔΕΗ που προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ρεύματος, αφού ταυτόχρονα με το έδαφος υποχώρησε και ο στύλος.
Τις μεσημεριανές ώρες έκαναν αυτοψία στο χώρο ο ανάδοχος του έργου αλλά και η επιβλέπουσα μηχανικός της ΝΑΜ. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης, οι μηχανικοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στη δημοτική αρχή, όμως πρότειναν τη σύσταση μιας επιτροπής μηχανικών ώστε να ερευνήσουν το θέμα. Σημειώνεται ότι και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κτίριο του σχολείου.
Ωστόσο, οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο λίγες ώρες νωρίτερα, αφού λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπήρχε θέρμανση στο κτίριο.
Την ίδια ώρα χθες ο δρόμος Νεοχωρίου-Πλάκας κατέστη αδιάβατος, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στο Εθνικό οδικό δίκτυο Νεοχωρίου-Τσαγκαράδας με τα ρήγματα να εκτείνονται σε μήκος 100 μέτρων και να εμφανίζονται σε τρία διαφορετικά σημεία του οδοστρώματος.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πέντε σπίτια, στη θέση «Βαθύ» Νεοχωρίου, ενώ άγνωστο παραμένει σε τι κατάσταση βρίσκονται οικήματα και κατοικίες οι οποίες δεν κατοικούνται και δεν μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Αναφέρεται ότι μηχανικοί ιδιώτες βρέθηκαν στα συγκεκριμένα σπίτια, ώστε να διαπιστώσουν και να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος.
Το φαινόμενο απασχολεί και πάλι την περιοχή μετά από 23 ολόκληρα χρόνια και όπως όλα δείχνουν οφείλεται στον μεγάλο όγκο νερού που συγκέντρωσε το έδαφος κατά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου αλλά και τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Πάντως το ΙΓΜΕ έχει συντάξει έκθεση με τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν από το 1987 (οπότε και παρουσιάστηκε το φαινόμενο) και η οποία βρίσκεται στις υπηρεσίες της ΝΑΜ.
«Τα έργα αφορούσαν στην κατασκευή κάποιων τοιχίων αντιστήριξης του δρόμου, άλλα και κάποιων άλλων έργων, ώστε τα νερά των πηγών που συγκεντρώνονται κάτω από το έδαφος να οδηγούνται στο παρακείμενο ρέμα και να διοχετεύονται στη θάλασσα» επισημαίνει ο Δήμαρχος Αφετών κ. Θεόδωρος Κουτσοφλίνης. Παράλληλα, η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει ότι η περιοχή δεν πρέπει να επιβαρύνεται με πρόσθετα υλικά.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template